FI114672B - Menetelmä, lähetin ja vastaanotin paikallisten radio-ohjelmien lähettämistä ja valitsemista varten yhteisaaltoverkossa - Google Patents

Menetelmä, lähetin ja vastaanotin paikallisten radio-ohjelmien lähettämistä ja valitsemista varten yhteisaaltoverkossa Download PDF

Info

Publication number
FI114672B
FI114672B FI970130A FI970130A FI114672B FI 114672 B FI114672 B FI 114672B FI 970130 A FI970130 A FI 970130A FI 970130 A FI970130 A FI 970130A FI 114672 B FI114672 B FI 114672B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
transmission
transmitted
receiver
channel
information
Prior art date
Application number
FI970130A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI970130A (fi
FI970130A0 (fi
Inventor
Markus Zumkeller
Original Assignee
Grundig Multimedia Bv
Grundig Car Intermedia Sys
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Grundig Multimedia Bv, Grundig Car Intermedia Sys filed Critical Grundig Multimedia Bv
Publication of FI970130A publication Critical patent/FI970130A/fi
Publication of FI970130A0 publication Critical patent/FI970130A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI114672B publication Critical patent/FI114672B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04HBROADCAST COMMUNICATION
    • H04H20/00Arrangements for broadcast or for distribution combined with broadcast
    • H04H20/65Arrangements characterised by transmission systems for broadcast
    • H04H20/67Common-wave systems, i.e. using separate transmitters operating on substantially the same frequency
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04HBROADCAST COMMUNICATION
    • H04H20/00Arrangements for broadcast or for distribution combined with broadcast
    • H04H20/28Arrangements for simultaneous broadcast of plural pieces of information
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04HBROADCAST COMMUNICATION
    • H04H20/00Arrangements for broadcast or for distribution combined with broadcast
    • H04H20/44Arrangements characterised by circuits or components specially adapted for broadcast
    • H04H20/46Arrangements characterised by circuits or components specially adapted for broadcast specially adapted for broadcast systems covered by groups H04H20/53-H04H20/95
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L5/00Arrangements affording multiple use of the transmission path
    • H04L5/02Channels characterised by the type of signal
    • H04L5/023Multiplexing of multicarrier modulation signals

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Circuits Of Receivers In General (AREA)
  • Radio Relay Systems (AREA)
  • Transmitters (AREA)
  • Radar Systems Or Details Thereof (AREA)
  • Two-Way Televisions, Distribution Of Moving Picture Or The Like (AREA)

Description

114672
Menetelmä, lähetin ja vastaanotin paikallisten radio-ohjelmien lähettämistä ja valitsemista varten yhteisaaltoverkossa
Kuvaus 5 Keksintö koskee patenttivaatimuksen 1 yläkäsitteen mukaan paikallis ten radio-ohjelmien lähettämiseen tarkoitettua menetelmää, patenttivaatimuksen 6 mukaan tätä menetelmää varten tarkoitettua lähetintä, patenttivaatimuksen 8 mukaan paikallisten radio-ohjelmien vastaanottamista varten tarkoitettua menetelmää ja tätä menetelmää varten tarkoitettua vastaanotinta patenttivaatimuksen 10 9 mukaan.
Jo muutamien vuosien ajan on kehitetty maanpäällistä digitaalista lähetysmenetelmää, jonka tulee taijota myös liikkuvassa vastaanottimessa pysyvästi korkealaatuiset, digitaalisiin tallennuksiin verrattavissa olevat lähetykset sekä parempi taajuuksien käytettävyys. Nimikkeellä OAB (Digital Audio Broad-15 casting) tunnetulla radio-ohjelmien tai nimikkeellä DVB (Digital Video Broadcasting) tunnetulla video-ohjelmien lähettämiseen tarkoitetulla menetelmällä lähe-tystiedot leviävät yhteisaaltoverkossa. Näin lähetystaajuudet voidaan hyödyntää erityisen hyvin.
Julkaisussa WO 88/00 417 A3 on esitetty tietojen koodaamista ja mo- ... 20 duloimista varten tarkoitettu menetelmä. Tiedot koodataan ensin lisäämällä nii- * · hin virhesuojauskoodi, jonka avulla voidaan korjata lähetysvirheitä. Sen jälkeen » I · '· \ tiedot moduloidaan. Suuri joukko kantotaajuuksia sekä lähetettäväksi tarkoitetut * » * · · signaalit vaihemoduloidaan ja kantotaajuudet muokataan sekä aika- että taa-juusalueella.
: '·* 25 Tässä lähetysmenetelmässä on kuitenkin se haittapuoli, että yhteisaai- .* toverkossa kaikkien siirrettävien tietojen tulee olla ehdottomasti identtisiä. Koska yhteisaaltoverkossa tiedot leviäisivät luultavasti nykyisten suunnitelmien mukai-; sesti maanlaajuisesti, ei tietoja enää voitaisi lähettää vain paikallisesti.
’ . Tämä haittapuoli on ratkaistu menetelmässä, joka on kuvattu julkai- 30 sussa DE 4 222 877 C2. Siinä esitetään menetelmä paikallisesti erilaisten tietojen lähettämiseksi yhteisaaltoverkossa. Tämän menetelmän mukaan niinä aika-·' väleinä, joita yhteisaaltosignaali ei varaa, lähetetään tietoja myös toisilla aikavä- leiliä käytetyillä kantotaajuuksilla. Toisin kuin yhteisaaltokäytössä nämä tiedot leviävät taajuusjakojärjestelmässä jokaista lähetintä varten erilaisilla kantotaa-35 juuksilla, kuten tähän asti on ollut yleistä ULA-lähetyksissä. Niinpä aikajakojär-jestelmässä käytetään periaatteessa kahta erilaista lähetysmenetelmää. Näin 2 114672 olisi mahdollista lähettää selvästi suurin osa lähetystiedoista taajuuksien kannalta taloudellisesti yhteisaaltokäytöllä, ja se pieni osa tiedoista, joka kiinnostaa vain paikallisesti, voitaisiin lähettää lähettimien taajuusjakojärjestelmällä.
Haittapuolena on se, että lähetyskapasiteetti ei ole riittävä paikallisia 5 radiolähettimiä varten, koska vain pieni aikaväli on varattu COFDM-menetelmän mukaan muille kuin yhteisaaltoverkon signaaleille.
Julkaisussa DE 4 237 692 C1 on esitetty digitaalista radiosignaalia varten tarkoitettu vastaanotin, joka toteutetaan hyvin edullisen kytkentäjärjestelyn avulla. Tässä vastaanottaessa vastaanottosignaali jaetaan vaihtokytkemällä 10 kaikkiin vastaanottimiin sopiva suodatin reaaliseen ja imaginaariseen signaa-liosaan, ja se sekoitetaan samanaikaisesti välitaajuustasolle. Näin reaaliset ja imaginaariset signaalikomponentit ovat käytettävissä aikajakojärjestelmässä, ja vastaanottimissa säästetään ne rakenneosat, joita alunperin tarvitaan vastaanot-tosignaalin reaalisen ja imaginaarisen osan rinnakkaiseen käsittelyyn.
15 Julkaisussa DE 4 223 194 C1 on esitetty menetelmä ja kytkentäjärjes tely vastaanottimen maantieteellisen sijaintipaikan määrittämiseksi yhteisaalto-verkossa. Samalla eri lähettiläistä ehdottoman vaiheittain kytketty lähetyssignaa-li sekoitetaan vastaanottaessa värähtelytaajuuden muodostamiseksi. Useiden värähtelytaajuuksien vaihe-ero mahdollistaa sen jälkeen vastaanottimen sijainti-20 paikan määrittämisen jommallakummalla tunnetulla hyperbelijärjestelmällä Dec-.·<·, ca tai Loran-C.
Julkaisussa DE 4 341 211 on esitetty menetelmä ja kytkentäjärjestely ‘ ' tietojen liittämiseksi lähetyssignaaliin. Siinä yhteisaaltoverkkoa varten tarkoite tussa lähettimessä liitetään vain paikallisesti lähetettäviin tietoihin taajuus- ja ai-*···: 25 kasynkronisesti DAB-lähetyssignaali. Näin sellaisen yhteisaaltoverkon lähetti- : ’·· men kautta, jonka lähetyssignaalit ovat tavallisesti ehdottoman identtisiä, voi- :: daan lähettää paikallisesti erilaisia lisätietoja.
Julkaisussa DE 4 314 045 on esitetty digitaalisten, pakattujen audio-•; · ja/tai videosignaalien lähettämiseen tarkoitettu menetelmä, jolloin audio- ja/tai 30 videosignaalit kuuluvat yhdelle tai useammalle radio-ohjelmalle. Lähetyskanavan kautta lähetetty digitaalinen tietovirta jaetaan useampaan osatietovirtaan.
• * ► ’ * · * Osatietovirrat lähetetään taajuus- ja/tai aikajakojärjestelmässä.
:... Keksinnön tavoitteena on tuottaa uusi menetelmä ja uusi kytkentäjär- : ‘ ’. jestely lähettimelle ja vastaanottimelle, jotka mahdollistavat radio-ohjelmien lä- 35 hettämisen ja vastaanottamisen yhteisaaltoverkossa vain paikallisesti. Tämän 3 114672 lisäksi tulee olla mahdollista vaihtaa nopeasti radio-ohjelmasta toiseen radio-ohjelmaan.
Nämä tavoitteet saavutetaan keksinnön mukaisesti patenttivaatimuksissa 1, 6, 8 ja 9 annettujen tunnusmerkkien avulla.
5 Keksinnön mukaisessa menetelmässä on se etu, että siinä on mahdol lisuus jakaa yksi lähetyskanava osalähetyskanaviin. Osalähetyskanavien kautta lähetetty ohjelma voidaan lähettää kaikkien tai valittujen lähettimien kautta. Lisäksi vastaanottimessa tehdään automaattisesti dekoodauksen vaihtokytkentä sen mukaisesti, mikä on tietokanavalla lähetetty tunnus. Tämän ylimääräisenä 10 lähetetyn tunnuksen perusteella vastaanotin tunnistaa, onko juuri vastaanottava lähetyskanava jaettu osalähetyskanavaksi vaiko ei.
Patenttivaatimuksen 2 mukaan menetelmällä on se etu, että paikallisen radio-ohjelman levittämisaluetta voidaan rajoittaa. Siksi ei voi käydä niin, että vastaanotin päästää läpi esimerkiksi haun jälkeen paikallisia uutisia lähettä-15 vää paikallista radio-ohjelmaa paikallisradion levittämisalueen ulkopuolelle. Lisäksi lähetyskanavat voidaan varata näin useampaan kertaan, silloin kun niitä käyttävien lähettimien välinen etäisyys on riittävän suuri.
Patenttivaatimuksen 3 mukaisella menetelmällä on se etu, että ohja-uskanavassa FIC (Fast-Information-Channel), jossa lähetetään vastaanottimelle 20 ohjaustietoja, lähetetään tunnus osalähetyskanaviin jaetun lähetyskanavan ka-. · · ·. rakterisoimiseksi. Näin ei tarvita kalliita ja aikaavieviä analysointimenetelmiä sen t tunnistamiseksi, mitä lähetyskanavaa käytetään tai mikä lähetyskanava saa- ' \ daan dekoodata. Tieto mahdollistaa lisäksi sen, että vastaanottimelle voidaan varata yksi tietty osalähetyskanava vastaanottimen sijaintipaikan mukaisesti.
'; * 25 Näin voidaan rajoittaa paikallisen radio-ohjelman levittämisaluetta.
: '· Patenttivaatimuksen 4 mukaisella menetelmällä on se etu, että yhteis- v : aaltoverkossa lähetetään tunnus, jolla ilmaistaan, mikä lähetyskanava on jaettu osalähetyskanaviin. Paikallisesti lähetettävien tietojen lähetyskapasiteettia ei ·· näin tarvita nollamerkissä. Eri lähettimien erilaiset tiedot lähetetään paikallisesti 30 erilaisten tietojen mukaisina. Näin taajuudet voidaan hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla, koska yhteisaaltoverkossa lähetettävät tiedot lähetetään yh-'; ’ teisaaltokäytössä ja muut, toisistaan eroavat tiedot lähetetään taajuusjakojärjes- ' · · · * telmällä.
» : ·*: Patenttivaatimuksen 5 mukaisella menetelmällä on se etu, että sen .:..: 35 avulla vastaanottimessa voidaan vaihtaa nopeasti vastaanotettavaa radio-ohjel maa, mikä on välttämätöntä erityisesti silloin, kun vastaanotetaan pienille alueille 4 114672 rajoitettuja radio-ohjelmia. Näin vältetään pitkät odotusajat silloin, kun haetaan uutta asemaa.
Patenttivaatimuksen 6 mukaisessa lähettimessä on yllä mainittuun menetelmään vaadittavat rakenneosat. Niiden tehtävänä on muokata osalähe-5 tyskanavien kautta lähetetyt radio-ohjelmat jonkin vastaanottimessa tunnetun menetelmän mukaisiksi, jolloin häiriöresistenssi paranee. Lisäksi on suunniteltu kytkentäjärjestely, joka liittää paikalliset radio-ohjelmat lähetyssignaaliin aika- ja taajuussynkronoidusti. Kyseessä on kytkentäjärjestely, joka on suunniteltu tuottamaan erityistunnuksen, jonka avulla karakterisoidaan se lähetyskanava, joka 10 jaetaan osalähetyskanaviin. Samanaikaisesti tunnuksen kanssa lähetetään tieto siitä, mikä osalähetyskanavista voi ja saa vastaanottaa milläkin alueella.
Patenttivaatimuksen 7 mukaisella lähettimellä on se etu, että siinä on kytkentäjärjestely, joka tuottaa vastaanottimen synkronointia varten ohjaussignaalin, jonka avulla vastaanotin automaattisesti synkronoituu oikealle osalähe-15 tyskanavalle.
Patenttivaatimuksen 8 mukaisella, paikallisten radio-ohjelmien vastaanottamista varten tarkoitetulla menetelmällä on se etu, että lähetetty tunnus sekä vastaanottimen synkronoimista varten oleva ohjaustieto toiselle osalähe-tyskanavalle analysoidaan, jolloin mahdollistuu se, että useita radio-ohjelmia voi-20 daan vastaanottaa yhdellä lähetyskanavalla.
.·>·. Patenttivaatimuksen 9 mukaisella vastaanottimella on se etu, että oh- * · ·."! jausyksikkö ohjaa vastaanotinta sen lähetyskanavan mukaisesti, jonka mukaan '* se on synkronoitu, niin että voidaan vastaanottaa useilla osalähetyskanavilla lä hetettyjä useita radio-ohjelmia.
25 Patenttivaatimuksen 10 mukaisella vastaanottimella on se etu, että · osalähetyskanavista ja siten myös radio-ohjelmista yksi valitaan automaattisesti.
: Tämä voidaan toteuttaa vaihtoehtoisesti usealla eri tavalla.
Radio-ohjelman levittämisalueen rajoittamiseksi varataan edullisesti ohjauskanavassa lähetettävän tiedon kanssa vastaanottimen käyttöön yksi osa-. 30 lähetyskanava. Vaihtoehtoisesti vastaanotin voi itse analysoida vastaanottoken- tän voimakkuutta kytkentäjärjestelyn avulla ja päättää sitten, ovatko osalähetys-kanavan lähetykset vielä riittävän laadukkaita. Toinen mahdollisuus on se, että .: vastaanotin tuntee oman maantieteellisen sijaintipaikkansa, vertaa sitä lähetti- meitä lähetettyyn tietoon sen sijaintipaikasta ja päättää erotuksen perusteella .: 35 sen jälkeen, voidaanko tietty osalähetyskanava dekoodata vaiko ei. Lähetin voi myös itse lähettää tätä varten olevat, välttämättömät päätöskriteerit.
5 114672
Keksintöä kuvataan ja selostetaan jatkossa tarkemmin suoritusmuoto-esimerkin avulla.
Kuvio 1 näyttää yhteisaaltoverkon siihen kuuluvine lähettimineen, kuvio 2 näyttää yhteisaaltoverkon lähettimen lähetyssignaalin.
5 Seuraavassa suoritusmuotoesimerkissä lähdetään siitä, että lähetys- kanava jaetaan kahteen osalähetyskanavaan. Se tarkoittaa sitä, että se lähetys-kapasiteetti, joka lähetyskanavalla on käytettävissä koko yhteisaaltoverkossa, jaetaan kahteen osaan, nimittäin molemmille osalähetyskanaville. On kuitenkin myös mahdollista jakaa lähetysmenetelmän olemassa oleva kokonaiskapasi-10 teetti minkä suuruisiin osiin tahansa.
Jako osalähetyskanaviin voi tapahtua niin, että yhteisaaltoverkon ensimmäisellä alueella lähetetään ensimmäistä radio-ohjelmaa ja toisella, ensimmäiseen nähden kaukana olevalla alueella lähetetään toista radio-ohjelmaa. Silti molempien alueiden välillä esiintyy häiriöitä, minkä vuoksi vastaanottimen synk-15 ronointia on ohjattava tunnuksen avulla niin, ettei häiriöalueella tapahdu synkronointia jollekin paikallisesti rajoitetulle osalähetyskanavalle.
Jako osalähetyskanaviin voi myös tapahtua alentamalla radio-ohjelmien tarvitsemaa lähetyskapasiteettia. Esimerkiksi vaihtokytkemällä radio-ohjelma monokäytölle voidaan sen tieto-osa (Oatenrate) puolittaa, mikä mahdollistaa 20 kahden monoradio-ohjelman lähettämisen yhdellä lähetyskanavalla. Radio-oh-.···, jelman tieto-osaa voidaan edelleen alentaa vähentämällä muuntamalla ja pak- .! ’! kaarnalla tietoja. Vastaanottimelle signaloidaan tällöin tunnuksen avulla tieto sii- ’ tä, että vain osalähetyskanava tulee dekoodata, jotta jotain lähetyskanavalla lä- * * *»· hetettyä radio-ohjelmaa voidaan vastaanottaa. Dekoodauksen ohjaus mahdollis-25 taa edelleen sen, että voidaan dekoodata vain yhden osalähetyskanavan tun- i '·· nus.
1 1 » v : Muissa suoritusmuodoissa lähdetään siitä, että kahden radio-ohjelman lähetyskykyä alennetaan vaihtokytkemällä monokäytölle ja jokainen monoradio-:· ohjelma lähetetään jollain osalähetyskanavalla tai monolähetyskanavalla MP1, 30 MP2. Molemmat monolähetyskanavat muodostavat yhden stereoradiosignaalia varten tarkoitetun, sellaisenaan tunnetun lähetyskanavan SP2.
1 · Y Kuviossa 1 on esitetty yhteisaaltoverkko A, jossa on kahdeksan lähe- ...’· tintä S1 - S8. Lähettimistä S1 - S6 levitetään kaikista muista lähettimistä S1 - S8 yhteisaaltoverkossa levitettyjen stereoradio-ohjelmien lisäksi erilaisia paikallisia * 35 monoradio-ohjelmia.
6 114672 Lähettimistä S1 - S3 lähetetään ensimmäistä paikallista monoradio-oh-jelmaa ja lähettimistä S4 - S6 lähetetään toista paikallista monoradio-ohjelmaa. Lähettimet S7 ja S8 eivät lähetä paikallisia radio-ohjelmia. Koska paikalliset radio-ohjelmat lähettävät vain monofonisesti, niissä tarvitaan vain puolet stereora-5 dio-ohjelman lähetyskapasiteetista.
Tästä syntyy mahdollisuus lähettää kahta paikallista radio-ohjelmaa yhdellä ainoalla lähetyskanavalla SP2.
Jottei erilaisten paikallisten radio-ohjelmien takia aiheudu häiriöitä, erityisesti interferenssihäiriöitä, lähetetään molemmat monoradio-ohjelmat erityisillä 10 monolähetyskanavilla MF1 ja MP2. Niiden lähetyskapasiteetti on puolet yhden lähetyskanavan SP2 lähetyskapasiteetista.
Kuvio 2 näyttää esimerkinomaisesti lähetyssignaalin GS lähetyske-hyksen yhteisaaltoverkossa A. Sen alussa on nollamerkki NULL, jossa lähetetään paikallisesti erilaisia tietoja Rl. Yhteisaaltoverkossa niitä ei lähetetä lähetti-15 melle, vaan ne lähetetään tunnetulla tavalla, esimerkiksi jokaista lähetintä varten yksilöllisellä taajuudella, kuten ULA-radiopuolella on yleisesti tunnettua. Seuraavana on Time-Frequency-Phase-Reference-Symbol TFPR. Se lähetetään samalla tavoin kuin kaikki lähetyskehyksen seuraavat merkit yhteisaaltoverkossa ja se palvelee vastaanottimen synkronointia. Tämän jälkeen lähete-20 tään Fast-Information-Channel FIC:n merkeissä vastaanottimen ohjaamista var-. ten tarvittavia tietoja, jotka koskevat lähetyskapasiteetin jakamista lähetyskehyk- sen seuraaville tietomerkeille DS. Ensimmäinen tietomerkki DS stereoradio-ohjelmaa varten tarvittavan lähetyskapasiteetin kanssa muodostaa ensimmäisen * lähetyskanavan SP1. Seuraavassa tietomerkissä DS lähetetään kahta monora- 25 dio-ohjelmaa. Tätä varten tietomerkin DS muodostama stereolähetyskanava SP2 jaetaan kahdeksi monolähetyskanavaksi MP1 ja MP2. Tämä jako tapahtuu : edullisesti jakamalla taajuusalueella yhteisaaltoverkossa lähettämistä varten käytetty kaistanleveys vähintään kahteen taajuusryhmään ja ottamalla käyttöön .:. jokaista monolähetyskanavaa MP1 ja MP2 varten vähintään yksi tällainen taa- 30 juusryhmä.
Edellisen lisäksi tai vaihtoehtona edelliselle jako voi tapahtua myös ai-'. · ka-alueella. Tämän useisiin aika- ja/ tai taajuusryhmiin tehtävän jaon avulla lähe- .,.: tyskanavalla voidaan estää paremmin taajuus- ja/tai aikaselektiivisiä häiriöitä, v. Jotta vastaanottimessa voidaan tunnistaa nopeasti ja virheettömästi ,.: 35 se, että yksi stereolähetyskanava SP2 on jaettu kahdeksi monolähetyskanavaksi MP1 ja MP2, lähetetään stereo-mono-tunnus SMK, jonka avulla vastaanotin 7 114672 tunnistaa, mikä tietomerkki DS ja mikä lähetyskanava SP jaettiin kahdeksi mo-nolähetyskanavaksi MP1 ja MP2.
Mikäli vastaanotin on synkronoitu stereolähetyskanavalle SP2, sille vaihtokytketään automaattisesti vastaanottotietojen dekoodaus stereoanalysoin-5 nista monoanalysoinniksi.
Tunnus SMK voidaan lisäksi lähettää esimerkiksi ohjauskanavassa FIC. Tään tunnuksen SMK vastaanottamisen seurauksena vastaanottimessa voidaan sen lisäksi alkaa analysoida paikallisesti erilaisia tietoja, jotka lähetetään nollamerkissä, ja tunnuksen avulla kerrotaan yksilöllisesti lähetintä varten 10 vastaanottimelle, kummalla monolähetyskanavista MP1 tai MP2 voidaan vastaanottaa paikallista monoradio-ohjelmaa.
Vaihtoehtoisesti tämä paikallisesti erilaisten tietojen Rl kanssa lähetetty osalähetyskanavan allokointi voidaan lähettää kaikkia yhteisaaltoverkossa olemassa olevia osalähetyskanavia varten myös ohjauskanavassa FIC.
15 Lisäksi vaihtoehtona on se, että tunnus SMK lähetetään yhdessä pai kallisesti erilaisten tietojen Rl kanssa nollamerkissä. Silloin tunnus SMK voi sisältää kahdeksi monolähetyskanavaksi MP1 ja MP2 jaetun stereolähetyskana-van SP2 numeron lisäksi myös sen monolähetyskanavan MP1 tai MP2, joka voi ryhtyä vastaanottamaan.
20 Jatkossa kuvataan lähetintä, jonka avulla voidaan lähettää paikallisia monoradio-ohjelmia. Tässä lähettimessä on yhteisaaltoverkossa tunnettujen lä-; * hettimen rakenneosien lisäksi seuraavat ylimääräiset rakenneosat.
i m \ Ensinnäkin lähettimeen on suunniteltu kytkentäjärjestely monoradio- ohjelman muokkaamiseksi lähetyssignaalin GS monolähetyskanavan MP1 tai ,.; 25 MP2 tätä varten suunniteltuihin aika- ja taajuusryhmiin. Samalla monoradio-oh- • > jelma jaetaan aika- ja taajuustarkasti lähetyssignaaliin GS liittämistä varten tieto- purskeiksi. Ne voivat sijaita kulloinkin sen mukaan, millä taajuustasolla liittäminen tapahtuu, kantataajuuskaistalla, välitaajuustasolla tai lähetystaajuusalueella. Tarvittaessa tulee vielä sekoittaa liitettäväksi tarkoitettu monoradio-ohjelma toi- ·, 30 votulle taajuustasolle.
»
Sen jälkeen monoradio-ohjelma liitetään liitoskytkennän avulla lähetys-.; signaalin GS monolähetyskanavalle MP1 tai MP2. Tämä voi tapahtua sekä kan tataajuuskaistalla, välitaajuustasolla tai lähetystaajuudella, v. Edelleen tarvitaan kytkentäjärjestely tunnuksen SMK tunnistamista ,35 varten. Tämä kytkentäjärjestely tuottaa kahdeksi monolähetyskanavaksi MP1 ja MP2 jaettavaan stereolähetyskanavaan SP2 liittyvää tietoa. Jos tätä tunnistetta 8 114672 SMK ei lähetetä, vastaanotin tunnistaa, että lähetetään vain stereoradio-ohjel-mia. Tunnus voidaan lähettää yhteisaaltoverkossa ohjauskanavan FIC kautta tai myös paikallisesti erilaisten tietojen Rl kanssa. Paikallisesti erilaisten tietojen Rl lähettämisen yhteydessä tulee kuitenkin huolehtia siitä, että jokainen yhteisaal-5 toverkon A, jossa lähetetään paikallisia monoradio-ohjelmia MP1 ja MP2, lähet-timistä S1 - S8 lähettää tunnisteen SMK. Tämä on välttämätöntä, jottei yksikään vastaanotin synkronoidu kahdeksi sellaiseksi monolähetyskanavaksi MP1 ja MP2 jaetulle stereolähetyskanavalle SP2, joka on sellaisilla alueilla, joilla vastaanotin juuri sijaitsee, ja joita ei tässä tapauksessa ole tarkoitettu vastaanotetta-10 viksi.
Lopuksi tarvitaan vielä ylimääräinen kytkentäjärjestely, joka koodaa jokaisen lähettimen yksilöllisesti monolähetyskanavalle MP1 tai MP2, joka lähettää. Vastaanotin synkronoituu sitten tälle monolähetyskanavalle. Koodaaminen tapahtuu samalla tavoin paikallisesti erilaisten tietojen Rl koodaamisen mukai-15 sesti, koska jokaista yhteisaaltoverkon A lähetintä varten käytetään yleensä eri monolähetyskanavia MP1 tai MP2. Mikäli S7 tai S8 ei lähetä paikallista monora-dio-ohjelmaa, ei tällaista koodia lähetetä. Vaihtoehtoisesti ohjauskanavassa FIC voidaan kaikkia yhteysaaltoverkossa lähetettyjä paikallisia ohjelmia varten allokoida myös sijaintipaikan mukainen monolähetyskanava.
20 Koska monolähetyskanavien MP1 ja MP2 kautta lähetetään yhteisaal toverkossa myös monoradio-ohjelmat, mutta kaikki yhteisaaltoverkon lähettimis-tä S1 - S8 eivät lähetä monoradio-ohjelmia, voidaan näitä monolähetyskanavia ·[ MP1 ja MP2 käyttää hyväksi useampaan kertaan. Tällöin tulee pitää huoli siitä, että kaksi yhteisaaltoverkon A samaa monolähetyskanavaa käyttävää lähetintä
> ' I
.: 25 sijaitsee toisistaan niin kaukana, etteivät ne häiritse toinen toisiaan.
· Jatkossa selitetään paikallisten monoradio-ohjelmien vastaanottami- V: seksi vastaanotinta varten tarvittavien lisärakenneosien toimintatapa ja verra taan sitä tunnettuihin yhteisaaltovastaanottimiin, kuten esimerkiksi on esitetty julkaisussa DE 4 237 692 C1.
30 Ensinnäkin vastaanottimessa tarvitaan rakenneosa tunnuksen SMK
" dekoodaamista ja analysoimista varten. Mikäli tunnus SMK vastaanotetaan, : vastaanottimen ohjausyksikkö tunnistaa, mikä stereolähetyskanava SP2 jaettiin kahdeksi monolähetyskanavaksi MP1 ja MP2. Tunnus voidaan tällöin lähettää v. esimerkiksi ohjauskanavassa FIC tai paikallisesti erilaisten tietojen Rl yhteydes- , ’: 35 sä. Sen jälkeen ohjausyksikkö selvittää, onko vastaanotin synkronoitu tälle ste reolähetyskanavalle SP2. Mikäli vastaanotin ei ole synkronoitu stereolähetyska- 9 114672 navalle SP2, ei menetelmän muussa käyttötavassa ole mitään eroa perinteiseen yhteysaaltovastaanottimeen.
Mikäli ohjausyksikkö toteaa, että vastaanotin on synkronoitu tälle stereo-lähetyskanavalle SP2, etsitään paikallisesti lähetetyistä tiedoista Rl dekoo-5 derin avulla dekoodaamista varten, kumpi monolähetyskanavista MP1 vai MP2 voi aloittaa vastaanottamisen. Mikäli tämä ei onnistu, ohjausyksikkö tunnistaa, että yhteisaaltoverkossa A lähetetään tosin kahta paikallista monoradio-ohjel-maa, muttei sellaiselta lähettimeltä käsin, joka juuri voi aloittaa vastaanottamisen.
10 Tämä merkitsee sitä, ettei esimerkiksi lähettimien S7 tai S8 vastaanot- toalueella stereolähetyskanavalla SP2 lähetetä mitään sellaisia signaaleja, joiden laatu on riittävä. Ohjausyksikkö kytkee tämän vuoksi vastaanottimen joko mykäksi tai vastaanotin synkronoituu itse automaattisesti toiselle lähetyskanavalle.
15 Jos vastaanotin pystyy dekoodaamaan sen koodin, jonka monolähe- tyskanava MP1 tai MP2 sille osoittaa, vastaanotin synkronoituu silloin tälle mo-nolähetyskanavalle ja vaihtokytkee monovastaanotinmoodin, jossa esitetään jompaakumpaa monoradio-ohjelmaa.
On olemassa useita eri tapoja, miten lähetin voi allokoida suoraan 20 jommankumman monolähetyskanavista MP1 tai MP2. Vastaanottokentän voimakkuuden perusteella molemmista monolähetykanavista MP1 ja MP2 voidaan *;’ valita toinen toista varten, kunhan laadultaan hyvää vastaanottamista varten välttämätön minimikentänvoimakkuus ylitetään. Vastaanotin voi edelleen valita ·' maantieteellisen sijantipaikkansa perusteella monolähetyskanavan MP1 tai 25 MP2, kunhan se voi määrätä kanavan tai saa siitä tietoja, ja jota seuraavaksi lä-• ·.. himpänä oleva lähetin käyttää monoradio-ohjelman lähettämiseen. Tätä varten : ; ‘; on välttämätöntä, että jokainen lähetin lähettää identifiointisignaalin tai sijainti- paikkansa vastaanottimelle. Suurinta mahdollista lähettimen ja vastaanottimen .:. välistä etäisyyttä ei saa ylittää. Sen jälkeen ohjausyksikkö vaihtokytkee vastaan- · ·, 30 ottimen samoin monovastaanotto-moodiin.
• i

Claims (12)

1. Yhteisaaltoverkossa (A), jossa radio-ohjelmat lähetetään monikana-valähetysmenetelmän mukaisesti, paikallisten radio-ohjelmien lähettämiseen 5 tarkoitettu menetelmä, jossa sillä lähetysaikavälillä (NULL), jota yhteisaaltokäy-tössä lähetetty signaali (GS) ei varaa, lähetetään lisänä paikallisesti erilaisia tietoja (Rl), tunnettu siitä, että lähetyskanava (SP2) jaetaan taajuusalueella ja/tai aika-alueella useaksi osalähetyskanavaksi (MP1, MP2), että osalähetyska-navien (MP1, MP2) kautta lähetetään erilaisia radio-ohjelmia ja että lähetetään 10 tunnus (SMK), jonka avulla vastaanotin tunnistaa, mikä lähetyskanava (SP2) on jaettu osalähetyskanaviin (MP1, MP2).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että yhteisaaltoverkoon synkronoiduista lähettimistä (S1 - S8) vain tietyt lähettimet (S1 -S3, S4 - S6) käyttävät osalähetyskanavia (MP1, MP2) radio-ohjelman levit- 15 tämiseen, mikä rajoittaa paikallisten radio-ohjelmien levittämisaluetta.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että jokainen lähetin (S1 - S8) lähettää yhteisaaltoverkossa (A) tunnuksen (SMK) ohjauskanavan (FIC) kautta ja että se sisältää tietoa siitä, mikä lähetys-kanavista (SP1, MP1, MP2) lähettää paikallisesti erilaisia tietoja.
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, t u n n e 11 u sii tä, että tunnus (SMK) lähetetään yhteisaaltokäytössä ja että paikallisesti erilais-ten tietojen (Rl) lisäksi lähetetään tieto siitä, mikä osalähetyskanavista (MP1, | MP2) lähettää paikallisesti erilaisia tietoja.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, tunnet- .: 25 t u siitä, että muiden vastaanotettavissa olevien tai vierekkäisten yhteisaalto- verkkojen tai muiden radioverkkojen lähetystaajuudet lähetetään paikallisesti eri-; laisten tietojen (Rl) kanssa ja/tai ohjauskanavassa (FIC), mikä mahdollistaa häi riöttömän ja nopean ohjelmien vaihdon.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tunnet-30 t u siitä, että yksi osalähetyskanavaan (MP1, MP2) kuuluva lähetysaikavälileve- ys muokataan ajallisesti ja lähetyskaistanleveys muokataan taajuudelta, jolloin : saavutetaan parantunut häiriöresistenssi.
,: 7. Yhteisaaltoverkossa (A), jolloin radio-ohjelma lähetään monikanava- v. lähetysmenetelmän mukaisesti, paikallisten radio-ohjelmien lähettämistä varten 35 tarkoitettu lähetin, jossa on kytkentäjärjestely sellaisten paikallisesti erilaisten tietojen (Rl) lähettämistä varten, jotka on sijoitettu yhteisaaltokäytössä lähetylle 11 114672 signaalille (GS) varaamattomaan lähetyslohkoon (NULL), tunnettu siitä, että multiplekseri muokkaa liitettävän radio-ohjelman taajuus- ja/tai aika-alueella, jolloin muodostetaan osalähetyskanava (MP1, MP2), ja että kytkentäjärjestely liittää tämän signaalin lähetyskanavalla (SP2) yhteisaaltokäytössä lähetettyyn sig-5 naaliin (GS), ja että kytkentäjärjestely tuottaa tunnisteen (SMK), joka sisältää informaatiota tätä varten käytettävästä lähetyskanavasta (SP2), joka jaettiin osa-lähetyskanaviksi (MP1, MP2).
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen lähetin, tunnettu siitä, että kytkentäjärjestely tuottaa informaatiota, joka ohjaa vastaanottimien synkronointia 10 niin, että vastaanotetaan tietyltä osalähetyskanavalta (MP1, MP2), ja että kytkentäjärjestely liittää tämän informaation lähettimessä ohjauskanavalle (FIC).
9. Paikallisten radio-ohjelmien vastaanottamista varten oleva menetelmä, jossa yhteisaaltoverkossa (A) lähetetään monikanavalähetysmenetelmäl-lä, jossa lähetysaikajaksoissa (NULL), joita ei ole varattu yhteisaaltoverkossa lä- 15 hetetylle signaalille (GS), lähetetään paikallisesti erilaista informaatiota (Rl), tunnettu siitä, että lähetyskanavan (SP2) jakamista osalähetyskanaviksi (MP1, MP2) koskevan tunnisteen (SMK) vastaanottamisen yhteydessä tapahtuu vastaanottimessa vastaanottavan lähetyskanavan mukainen dekoodauksen vaihtokytkentä osalähetyskanavalle (MP1, MP2), ja että ohjauskanavassa (FIC) 20 lähetetyn informaation mukaisesti tai lähettimen tunnistamisen mukaisesti ja vastaanottimen sijaintipaikan tai vastaanoton laadun mukaisesti vastaanotin ;' synkronoituu jommallekummalle osalähetyskanavista (MP1, MP2).
10. Paikallisten radio-ohjelmien vastaanottamista varten tarkoitettu vastaanotin, joka lähettää yhteisaaltoverkossa (A) monikanavalähetysmenetel- 25 män mukaisesti, ja jossa on sellainen kytkentäjärjestely paikallisesti erilaisten tietojen (Rl) analysointia varten, jotka lähetetään yhteisaaltoverkossa lähetetylle signaalille (GS) varaamattomalla lähetysaikavälillä (NULL), tunnettu siitä, että ohjausyksikkö analysoi tunnisteen (SMK) koskien lähetyskanavan (SP2) ja-kamista osalähetyskanaviksi (MP1, MP2) ja että vastaanottosynkronointia var- 30 ten tarkoitettu kytkentä synkronoituu itse osalähetyskanavalle (MP1, MP2). t
10 114672 Patenttivaatim ukset
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen vastaanotin, tunnettu siitä, v että ohjausyksikkö analysoi sitä lähetyskanavaa (SP2), jolle vastaanotin on synkronoitu, koskevan tunnisteen (SMK) lisäinformaatiot, että ohjausyksikkö ohjaa vastaanottimen synkronointia osalähetyskanavalle (MP1, MP2), joka varat-. 35 tiin vastaanottimet ohjauskanavassa (FIC) lähettimet lähetetyn informaation avulla, tai että kytkentälaitteista välittää molempien osalähetyskanavien (MP1, 12 114672 MP2) lähetyslaadun ja ohjausyksikkö käyttää tätä sen kriteerinä vastaanottimen synkronoimista varten jommallekummalle osalähetyskanavalle (MP1, MP2), tai että ohjausyksikkö määrittää tunnetulla tavalla vastaanottimen sijaintipaikan ja valitsee osalähetyskanavan (MP1, MP2) yhden paikallisesti erilaisen informaati-5 on (Rl) mukana lähetetyn lähetintunnuksen mukaisesti ja että ohjausyksikkö vaihtokytkee vastaanottimen tälle osalähetyskanavalle.
12. Patenttivaatimuksen 10 tai 11 mukainen vastaanotin, tunnettu siitä, että demultiplekseri palauttaa käänteisesti lähettimessä toteutetun muokkauksen aika-ja/tai taajuusalueella. * ♦ « · ‘ > ♦ I · t · * · t f I j » 13 114672
FI970130A 1994-07-14 1997-01-13 Menetelmä, lähetin ja vastaanotin paikallisten radio-ohjelmien lähettämistä ja valitsemista varten yhteisaaltoverkossa FI114672B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE4424778A DE4424778C1 (de) 1994-07-14 1994-07-14 Verfahren zur Übertragung und Verfahren zum Empfang von Lokalen Rundfunkprogrammen in einem Gleichwellennetz sowie zugehörige Sender und Empfänger
DE4424778 1994-07-14
EP9502751 1995-07-13
PCT/EP1995/002751 WO1996002988A1 (de) 1994-07-14 1995-07-13 Verfahren, sender und empfänger zur übertragung und auswahl lokaler rundfunkprogramme in einem gleichwellennetz

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI970130A FI970130A (fi) 1997-01-13
FI970130A0 FI970130A0 (fi) 1997-01-13
FI114672B true FI114672B (fi) 2004-11-30

Family

ID=6523086

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI970130A FI114672B (fi) 1994-07-14 1997-01-13 Menetelmä, lähetin ja vastaanotin paikallisten radio-ohjelmien lähettämistä ja valitsemista varten yhteisaaltoverkossa

Country Status (12)

Country Link
US (1) US6088349A (fi)
EP (2) EP0692889A1 (fi)
JP (1) JP4381478B2 (fi)
KR (1) KR100375346B1 (fi)
AT (1) ATE190444T1 (fi)
AU (1) AU694976B2 (fi)
CA (1) CA2194219C (fi)
DE (2) DE4424778C1 (fi)
ES (1) ES2143640T3 (fi)
FI (1) FI114672B (fi)
NO (1) NO318655B1 (fi)
WO (1) WO1996002988A1 (fi)

Families Citing this family (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE69735152T2 (de) * 1997-09-09 2006-09-28 Sony Deutschland Gmbh Detektionsverfahren für Senderidentifikationssignale im Nullsymbol eines DAB Signals
DE19757814A1 (de) * 1997-12-24 1999-07-15 Thuecom Gmbh Kommunikationssys Verfahren und Einrichtung zur Überwachung DAB - Signale abstrahlender Sender im Band III und L-Band
US7099348B1 (en) * 1998-11-03 2006-08-29 Agere Systems Inc. Digital audio broadcast system with local information
US6546249B1 (en) * 1999-02-26 2003-04-08 Sumitomo Electric Industries, Ltd Seamless two-way roadway communication system
US6347216B1 (en) * 1999-11-04 2002-02-12 Xm Satellite Radio Inc. Method and system for providing geographic specific services in a satellite communications network
JP4240184B2 (ja) * 2000-11-06 2009-03-18 ソニー株式会社 デジタル音声放送の受信機
US7002934B2 (en) 2001-01-22 2006-02-21 Unique Broadband Systems, Inc. OFDM multiple upstream receiver network
DE10114035A1 (de) * 2001-03-22 2002-12-12 Bosch Gmbh Robert Verfahren zum Versenden von digitalen Rundfunksignalen
DE10139069B4 (de) * 2001-08-09 2006-02-16 Rohde & Schwarz Gmbh & Co. Kg Verfahren und Anordnung zum regionalen Einblenden von Lokalprogrammen in einem DVB-Gleichwellennetz
US20030054846A1 (en) * 2001-09-14 2003-03-20 Cvsht Apparatus and methods for selectively establishing wireless communications
US7860448B2 (en) * 2005-10-05 2010-12-28 Excelsior Radio Networks, Llc Methods and computer programs for localizing broadcast content
JP2008072526A (ja) * 2006-09-14 2008-03-27 Toshiba Corp デジタル放送システムとこのシステムに用いられる放送装置
US8218811B2 (en) 2007-09-28 2012-07-10 Uti Limited Partnership Method and system for video interaction based on motion swarms
US8260144B2 (en) 2008-03-12 2012-09-04 Hypres Inc. Digital radio frequency tranceiver system and method
US8862048B2 (en) * 2009-09-11 2014-10-14 Geo-Broadcast Solutions, Llc Equipment, system and methodologies for segmentation of listening area into sub-areas enabling delivery of localized auxiliary information
US20130094426A1 (en) 2009-09-11 2013-04-18 Geo-Broadcast Solutions Llc Equipment, system and methodologies for transmitting localized auxiliary information and rds/rbds information via multiple rf frequencies, rf power, and antenna selection of boosters in a segmented listening area delivering localized auxiliary information
US8183227B1 (en) 2011-07-07 2012-05-22 Chemo S. A. France Compositions, kits and methods for nutrition supplementation
US8168611B1 (en) 2011-09-29 2012-05-01 Chemo S.A. France Compositions, kits and methods for nutrition supplementation

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4485483A (en) * 1983-03-18 1984-11-27 Torick Emil L FM Stereophonic system incorporating companding of difference signal
FR2604316B2 (fr) * 1986-07-02 1989-05-05 France Etat Procede et installation de communication de donnees numeriques vers des mobiles
DE4102408A1 (de) * 1991-01-28 1992-08-06 Grundig Emv Verfahren zur sender- bzw. regionalkennung in gleichwellennetzen
US5315583A (en) * 1991-04-11 1994-05-24 Usa Digital Radio Method and apparatus for digital audio broadcasting and reception
US5333155A (en) * 1991-04-25 1994-07-26 Rohde & Schwarz Gmbh & Co. Kg Method and system for transmitting digital audio signals from recording studios to the various master stations of a broadcasting network
GB9123376D0 (en) * 1991-11-04 1991-12-18 British Broadcasting Corp Coding method for broadcast transmissions
DE4138770A1 (de) * 1991-11-26 1993-05-27 Daimler Benz Ag Verfahren zur digitalen datenuebertragung im nullsymbol des cofdm-modulationsverfahrens
FR2690029B1 (fr) * 1992-04-08 1995-03-31 France Telecom Procédé de transmission de données numériques de radiomessagerie, et récepteur de radiomessagerie correspondant.
DE4222877C2 (de) * 1992-07-11 1994-06-16 Grundig Emv Verfahren zur Übertragung regional unterschiedlicher Informationen in Gleichwellennetzen und Empfänger zum Durchführen der empfangsseitigen Maßnahmen
DE4223194C1 (fi) * 1992-07-15 1993-08-26 Grundig E.M.V. Elektro-Mechanische Versuchsanstalt Max Grundig Hollaend. Stiftung & Co Kg, 8510 Fuerth, De
DE4306590A1 (de) * 1992-09-21 1994-03-24 Rohde & Schwarz Digitales Rundfunk-Sendernetz-System
DE4237692C1 (de) * 1992-11-07 1994-03-03 Grundig Emv Empfänger für ein digitales Rundfunksignal
DE4314045C2 (de) * 1993-04-29 1996-02-08 Grundig Emv Verfahren zur Übertragung digitaler, komprimierter Audio- und/oder Videosignale über einen Satelliten- oder Kabelkanal

Also Published As

Publication number Publication date
FI970130A (fi) 1997-01-13
ATE190444T1 (de) 2000-03-15
WO1996002988A1 (de) 1996-02-01
NO970139L (no) 1997-01-13
KR970705253A (ko) 1997-09-06
CA2194219A1 (en) 1996-02-01
NO318655B1 (no) 2005-04-25
AU3110695A (en) 1996-02-16
EP0770290B1 (de) 2000-03-08
US6088349A (en) 2000-07-11
KR100375346B1 (ko) 2003-05-09
JPH10502780A (ja) 1998-03-10
JP4381478B2 (ja) 2009-12-09
EP0692889A1 (de) 1996-01-17
ES2143640T3 (es) 2000-05-16
DE59507968D1 (de) 2000-04-13
FI970130A0 (fi) 1997-01-13
AU694976B2 (en) 1998-08-06
NO970139D0 (no) 1997-01-13
CA2194219C (en) 2006-07-04
DE4424778C1 (de) 1995-11-16
EP0770290A1 (de) 1997-05-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI114672B (fi) Menetelmä, lähetin ja vastaanotin paikallisten radio-ohjelmien lähettämistä ja valitsemista varten yhteisaaltoverkossa
KR100651939B1 (ko) 방송 수신기 및 디코딩 방법
KR100469067B1 (ko) 지상 디지털 방송에서 고속 부가가치 서비스 전송 시스템
EP0689307B1 (en) A digital broadcasting system and a receiver to be used in the system
KR100636216B1 (ko) 동일한 방송 서비스를 제공하는 방법 및 그 방송 수신 장치
CN101268638B (zh) 借助ofdm码元在两个载频上利用相应持续时间的重叠超帧来传输数据流
JP2002359825A (ja) デジタル放送方法およびその受信装置
KR100710248B1 (ko) 방송 수신기, 방송 서비스 구분 방법, 및 데이터 구조
CA2303938A1 (en) Method and device for change of reception frequency in a digital audio broadcasting system receiver
EP0946011B1 (en) Receiver for receiving Digital Audio Broadcast programmes and FM broadcast programmes comprising Radio Data System signals
US20050099938A1 (en) Method and apparatus for multi-stream transmission with time and frequency diversity in an orthogonal frequency division multiplexing (OFDM) communication system
EP0749649B1 (en) Digital broadcast systems for local transmissions
KR101349990B1 (ko) 무선 디지털 방송 시스템에서 방송 데이터를 송수신하는방법 및 장치
KR100831357B1 (ko) 디지털 멀티미디어 방송의 송신방법 및 수신방법
KR100672335B1 (ko) 방송용 이동통신 단말기와 자동 핸드 오버 서비스 방법
Gupta The Eureka 147 digital audio broadcasdting system adapted to the US
Ratliff Digital audio broadcasting going firm-the emerging standard
Solanki Digital Audio Broadcasting
Oziewicz et al. DAB Multiplexes
RU2219676C2 (ru) Способ трансляции информационного телевидения
KR20020026949A (ko) 소스 코드내의 오디오 데이터 준비 방법과, 이를 위한송신기 및 수신기
JPH1169343A (ja) 衛星放送装置及び方法
KR20120096694A (ko) 방송통신시스템에서 보호 구간을 결정하기 위한 장치 및 방법

Legal Events

Date Code Title Description
GB Transfer or assigment of application

Owner name: GRUNDIG AG

PC Transfer of assignment of patent

Owner name: GRUNDIG MULTIMEDIA B.V.

Owner name: GRUNDIG CAR INTERMEDIA SYSTEM GMBH

FG Patent granted

Ref document number: 114672

Country of ref document: FI

PC Transfer of assignment of patent

Owner name: DELPHI TECHNOLOGIES INC.

Free format text: DELPHI TECHNOLOGIES INC.

MA Patent expired