FI114530B - Sanoman kuittaus matkaviestinverkossa - Google Patents

Sanoman kuittaus matkaviestinverkossa Download PDF

Info

Publication number
FI114530B
FI114530B FI20020943A FI20020943A FI114530B FI 114530 B FI114530 B FI 114530B FI 20020943 A FI20020943 A FI 20020943A FI 20020943 A FI20020943 A FI 20020943A FI 114530 B FI114530 B FI 114530B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
message
terminal
receiving terminal
links
user
Prior art date
Application number
FI20020943A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20020943A (fi
FI20020943A0 (fi
Inventor
Esa Nyman
Jukka Karvanen
Jarkko Multanen
Antti Pohja
Original Assignee
Distocraft Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Distocraft Oy filed Critical Distocraft Oy
Priority to FI20020943A priority Critical patent/FI114530B/fi
Publication of FI20020943A0 publication Critical patent/FI20020943A0/fi
Priority to EP03101269A priority patent/EP1365604A3/en
Publication of FI20020943A publication Critical patent/FI20020943A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI114530B publication Critical patent/FI114530B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W4/00Services specially adapted for wireless communication networks; Facilities therefor
    • H04W4/12Messaging; Mailboxes; Announcements
    • H04W4/14Short messaging services, e.g. short message services [SMS] or unstructured supplementary service data [USSD]
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L51/00User-to-user messaging in packet-switching networks, transmitted according to store-and-forward or real-time protocols, e.g. e-mail
    • H04L51/21Monitoring or handling of messages
    • H04L51/23Reliability checks, e.g. acknowledgments or fault reporting

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

114550
Sanoman kuittaus matkaviestinverkossa Keksinnön tausta
Keksintö liittyy tekniikkaan sanoman kuittaamiseksi matkaviestinverkossa.
5 GSM-järjestelmä käsittää sanomanvälitystekniikan, joka tunnetaan lyhytsanomapalveluna (short message service (SMS)). Lyhytsanomapalvelu on osoittautunut yllättävän suosituksi, ja yksilöllisten tilaajien välisten lyhytsanomien lisäksi sitä on käytetty alustana monenlaisille palveluille.
Eräs GSM:n lyhytsanomapalveluun liittyvä ongelma on, että sano-10 man lähettäjä ei tiedä, onko vastaanottaja henkilökohtaisesti vastaanottanut sanoman. Tämän ongelman ratkaisemiseksi vastaanottajan tulee muotoilla ja lähettää vapaamuotoinen lyhytsanoma, joka osoittaa, että alkuperäinen sanoma on vastaanotettu. Tilannetta on yritetty korjata valmistajakohtaisilla laitteistoilla, kuten lyhytsanomapalvelukeskuksilla, jotka antavat sanoman lähettäjälle 15 kuittauksen heti kun lyhytsanoma on toimitettu vastaanottajan päätelaittee-: seen. Mutta parhaimmillaankin tällaiset automaattivastaukset ovat vain osarat kaisu ongelmaan. Kuten hyvin tiedetään, on tilanteita joissa pääte on vaiennet-: tava ja päätteen käyttäjä on täysin tietämätön tulevista viesteistä. Niinpä auto- maattinen, koneen muodostama kuittaus vastaa sähköpostisanoman auto-·.: 20 maattivastausta, kun vastaanottaja on poissa toimistostaan: sanoma on toimi- tettu vastaanottajan päätelaitteeseen, mutta ellei vastaanottaja muodosta ja lähetä henkilökohtaista vastausta, lähettäjä ei voi tietää, onko vastaanottaja lukenut sanoman. Toisaalta henkilökohtaisen vastauksen laatiminen on köm-pelöä ja virhealtista, ottaen huomioon matkaviestinpäätteiden rajalliset käyttö-25 liittymät.
v.: WAP-protokolla (Wireless Application Protocol) käsittää myös WAP
• · · push -nimellä tunnetun tekniikan, joka tukee sanoman lähettämistä matkavies-: v, tinpäätteessä olevalle selainohjelmalle.
• I
• «
Keksinnön lyhyt selostus 30 Keksinnön tavoitteena on siten kehittää menetelmä ja menetelmän toteuttava laitteisto siten, että sanoman lähettäjä voi varmistaa, että aiottu vastaanottaja on nähnyt sanoman. Tässä yhteydessä sanoman lähettäjä voi viitata henkilöön, joka käyttää lähettävää päätelaitetta tai sovellukseen, kuten ohjelmistoagenttiin. Keksinnön tavoite saavutetaan menetelmällä ja järjestelmällä, 35 joille on tunnusomaista se, mitä sanotaan itsenäisissä patenttivaatimuksissa.
114530 2
Keksinnön edulliset suoritusmuodot ovat epäitsenäisten patenttivaatimusten kohteena.
Keksintö perustuu linkkien käyttöön. Sanomajärjestelmä välittää sanoman lähettävältä päätelaitteelta vastaanottavalle päätelaitteelle. Sanomajär-5 jestelmä vastaanottaa alkuperäisen sanoman lähettävältä päätelaitteelta. Sitten se varustaa sanoman yhdellä tai useammalla linkillä ja lähettää sanoman mainittujen yhden tai useamman linkin kanssa vastaanottavalle päätelaitteelle. Vasteena sille, että sanomajärjestelmä vastaanottaa vastaanottavalta päätelaitteelta osoituksen käyttäjän valitsemasta linkistä, sanomajärjestelmä lähet-10 tää lähettävälle päätelaitteelle kuittauksen, joka osoittaa käyttäjän valitseman linkin. Voi kestää jonkin aikaa ennen kuin vastaanottavan päätelaitteen käyttäjä kuittaa sanoman. Jotta kuittaus voitaisiin lähettää lähettävälle päätelaitteelle, sanomajärjestelmän täytyy kehittää ja tallentaa sisäinen viite alkuperäiseen sanomaan.
15 Keksinnön erään näkökohdan mukaisesti matkaviestinjärjestelmää . . täydennetään sanomajärjestelmä sanoman välittämiseksi lähettävältä pääte- : · * laitteelta vastaanottavalle päätelaitteelle. Sanomajärjestelmä käsittää: ·; - ensimmäiset välineet alkuperäisen sanoman vastaanottamiseksi : lähettävältä päätelaitteelta; : 20 - toiset välineet sanoman varustamiseksi yhdellä tai useammalla lin- '· / : kiliä ja sanoman lähettämiseksi vastaanottavalle päätelaitteelle; - kolmannet välineet vastaanottamaan osoitus käyttäjän valitsemasta linkistä vastaanottavalta päätelaitteelta; - neljännet välineet lähettämään lähettävälle päätelaitteelle kuittaus, ’ * · ·. 25 joka osoittaa käyttäjän valitseman linkin.
• ·
Ensimmäiset välineet alkuperäisen sanoman vastaanottamiseksi • · ovat tavanomaisia. Välineisiin kuuluu tarpeellinen laitteistorajapinta kyseiseen tietoliikenneverkkoon/-verkkoihin, muisti sanoman ja sen lähettäjätietojen tal- :v. lentämiseksi sekä logiikka sanoman vastaanottamiseksi ja tallentamiseksi. Li- *·,': 30 säksi ensimmäiset välineet kehittävät ja tallentavat viittauksen sanomaan siten, • « » että vasteena linkin aktivoinnin vastaanottamiselle vastaanottavalta päätelaitteelta sanomajärjestelmä kykenee jäljittämään alkuperäisen sanoman ja sen lähettäjän.
Toiset välineet sanoman varustamiseksi yhdellä tai useammalla lin-35 kiliä käsittävät tavanomaista laitteistoa. Toiset välineet käsittävät myös ohjel-mistorutiinin linkin/linkkien liittämiseksi sanomarunkoon. Vastaavasti kolmannet 114530 3 välineet käyttäjän valitseman linkin osoituksen vastaanottamiseksi käsittävät tavanomaista laitteistoa ja ohjelmistorutiinin lisätoimintojen liipaisemiseksi. Lisätoiminta voi esimerkiksi käsittää neljänsien välineiden aktivoinnin kuittauksen lähettämiseksi lähettävälle päätelaitteelle. Joissakin suoritusmuodoissa lisä-5 toiminto voi käsittää vastaanottavan päätelaitteen käyttäjän autentikoinnin. Samoin neljännet välineet kuittauksen lähettämiseksi lähettävälle päätelaitteelle käsittävät tavanomaista laitteistoa ja ohjelmistorutiineja alkuperäisen sanoman jäljittämiseksi tallennetun viittauksen perusteella, sekä kuittauksen lähettämiseksi.
10 Keksinnön eräänä etuna on, että vastaanottavan päätelaitteen käyt täjä voi mukavasti vastata tulevaan sanomaan yksinkertaisesti aktivoimalla linkin tai yhden linkeistä. Linkit tulisi ymmärtää laajassa, tavanomaisessa merkityksessä; linkkejä käytetään yleisesti ohjaamana käyttäjä (tai käyttöliittymä) osoitteeseen tai sovellukseen vasteena sille, että käyttäjä aktivoi linkin. Kek-15 sinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti hyödynnetään sovelluslink-kejä yhdessä sanomaviittausten kanssa, tulevien sanomien kuittaamiseksi * / henkilökohtaisesti. Tämä ongelma ratkaistaan keksinnön mukaisella sanoma- järjestelmällä, joka lähettää, vasteena alkuperäisen sanoman vastaanottami-: selle lähettävältä päätelaitteelta, sovelluslinkin vastaanottavalle päätelaitteelle.
,: 20 Vasteena sille, että vastaanottavan päätelaitteen käyttäjä aktivoi sovelluslinkin, i sanomajärjestelmässä käynnistetään kuittaussovellus. Keksinnön erään toisen edullisen suoritusmuodon mukaisesti sanomajärjestelmä käsittää autentikointi-logiikan vastaanottavan päätelaitteen käyttäjän autentikoimiseksi ennen alkuperäisen sanoman sisällön lähettämistä vastaanottavalle päätelaitteelle. Sa-25 nomajärjestelmä käsittää edullisesti jonotuslogiikan vastaanottavalle päätelait-teelle tulevan liikenteen jonottamiseksi autentikoinnin aikana. Jonotuslogiikan \v tarkoitus on estää muuta tulevaa liikennettä häiritsemästä autentikointiproses- siä. Jotkut, tai itse asiassa useimmat, sanomat voidaan lähettää ilman :v, autentikointia, ja autentikointilogiikka voi olla vasteellinen sille, että alkuperäi- 30 nen sanoma osoittaa, että autentikointia vaaditaan ennen sanoman sisällön
• I I
* ' näyttämistä vastaanottajalle.
Sanomajärjestelmä käsittää edullisesti aikavalvontalogiikan lähettämään uudelleen vastaanottavalle päätelaitteelle minkä tahansa sanoman, johon ei ole saatu odotettua vastausta ennalta määrätyn ajan puitteissa.
35 Keksinnön erään toisen edullisen suoritusmuodon mukaisesti sa nomajärjestelmä käsittää logiikan alkuperäisen sanoman osan jäsentämiseksi 114530 4 mainituiksi kahdeksi tai useammaksi tilalinkiksi. Alkuperäinen sanoma voi esimerkiksi päättyä "%%KylläEi", joka jäsennetään kahdeksi linkiksi, nimittäin [Kyllä] ja [Ei]. Sanomajärjestelmä voi myös lähettää oletuslinkin vastaanottavalle päätelaitteelle, mikäli alkuperäinen sanoma ei sisällä tai osoita linkkejä.
5 Keksinnön erään toisen edullisen suoritusmuodon mukaisesti sa nomajärjestelmä ei kuittaa sanomia spontaanisti vaan vain vasteena erilliseen kyselyyn lähettävältä päätelaitteelta.
Kuvioiden lyhyt selostus
Keksintöä selostetaan nyt lähemmin edullisten suoritusmuotojen yh-10 teydessä, viitaten oheisiin piirroksiin, joista:
Kuvio 1 esittää sanomajärjestelmää ja kahta päätelaitetta;
Kuvio 2 on signalointikaavio, joka esittää keksinnön erästä yksinkertaista suoritusmuotoa;
Kuvio 3 on signalointikaavio, joka esittää keksinnön erästä edullista 15 suoritusmuotoa usean vaihtoehdon esittämiseksi päätelaitteen käyttäjälle; : : Kuvio 4 on signalointikaavio, joka esittää keksinnön erästä edullista .; · ‘ suoritusmuotoa, joka tarjoaa käyttäjän autentikoinnin; i : Kuvio 5 on signalointikaavio, joka esittää keksinnön erästä edullista " *: suoritusmuotoa, joka tarjoaa robustin uudelleenlähetyksen; '·.· 20 Kuviot 6-8 esittävät, kuinka sanomajärjestelmä voi lisätä linkkejä sanomaan, joka ei sisällä linkkejä; ja
Kuvio 9 selostaa, kuinka lähettävän päätelaitteen käyttäjä voi kysel-. lä sanomakuittauksia sanomajärjestelmältä.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus
25 Kuvio 1 esittää sanomajäijestelmää MS sekä kahta päätelaitetta A
. ··. ja B. Tässä esimerkissä lähettävä päätelaite A muistuttaa tavanomaista soluk- kojärjestelmän päätelaitetta, kun taas vastaanottava päätelaite muistuttaa ke-: ·" liittynyttä matkaviestinlaitetta, kuten matkapuhelinta, jossa on selaintoiminto, **: tai radioliitännällä varustettua henkilökohtaista digitaalista avustinta (personal 30 digital assistant PDA). Vastaanottavassa päätelaitteessa B on käyttöliittymä UI, joka pystyy näyttämään linkkejä ja havaitsemaan, että käyttäjä valitsee (aktivoi) linkit. Päätteessä voi olla esimerkiksi kosketusherkkä näyttö, ja linkki aktivoidaan kynällä (osoitinpuikolla). Vaihtoehtoisesti linkki voidaan aktivoida koh-distinnäppäimillä. Kuvion 1 esimerkissä päätteet A, B on kytketty sanomajär-35 jestelmään MS radiorajapintojen Rl kautta, mutta lähettävä pääte voi olla lan- 114530 5 goitetun verkon pääte. Vastaanottava pääte on kytkettävä linkkejä tukevaan verkkoon/protokollaan, kuten Wireless Application Protocol (WAP).
Lähettävän päätelaitteen A käyttäjä lähettää alkuperäisen sanoman OM vastaanottavalle päätelaitteelle B. Tunnetussa järjestelmässä vastaanotta-5 jän on muodostettava vapaamuotoinen vastaussanoma RM. Vastauksen muodostaminen ja lähettäminen on melko lailla aikaa vievää, ottaen huomioon että vastausta tarvitaan usein vain osoittamaan, että vastaanottaja on nähnyt sanoman. Vaihtoehtoisesti jotkut päätelaitteet voivat lähettää vastaussanoman automaattisesti, mutta tällainen automaattinen vastaus ei takaa, että päätelait-10 teen käyttäjä on nähnyt sanoman.
Tämän vuoksi sanomajärjestelmään kuuluu tai siihen on toiminnallisesti kytketty kuittaussovellus AA. Kuittaussovellus on sanomajärjestelmässä toimiva ohjelmistosovellus. Huomattakoon, että kuviossa 1 on tarkoituksella jätetty tulkinnanvaraiseksi se, onko kuittaussovellus AA fyysisesti asennettu 15 sanomajärjestelmässä MS vai erillisessä palvelinjäijestelyssä, joka on toiminnallisesti kytketty sanomajärjestelmään MS (ei näytetty erikseen).
: Sanomajärjestelmässä MS voi olla tavanomaiset verkko- ja radiora japinnat. Keksinnön mukainen lisätoiminnallisuus voidaan toteuttaa täydennet-: tyjen ohjelmistorutiinien avulla sanomajärjestelmässä ja kuittaussovelluksessa 20 AA.
: Kuvio 2 on signalointikaavio, joka esittää keksinnön erästä yksinker taista suoritusmuotoa. Vaiheessa 2-0 lähettävä päätelaite A lähettää alkuperäisen sanoman OM. Vaiheessa 2-2 sanomajärjestelmä MS pyytää kuittausso-vellusta AA muodostamaan viittauksen alkuperäiseen sanomaan OM. Viittauk-, 25 sen tarkoitus on, että myöhemmin, kun vastaanottaja kuittaa sanoman, sano- majärjestelmä voi välittää kuittauksen alkuperäisen sanoman lähettäjälle. Vai-•\v heessa 2-5 keksinnön mukainen sanomajärjestelmä MS varustaa sanoman yhdellä tai useammalla linkillä ja lähettää sanoman linkkeineen vastaanottaval-:v, le päätelaitteelle B. Vaiheessa 2-10 B-päätelaite näyttää sanoman sisällön
• I
30 linkkeineen käyttöliittymässä UI. Vaiheessa 2-70 B-päätelaitteen käyttäjä valit-‘ ‘ see (aktivoi) linkin käyttöliittymällä UI. Toisin sanoen B-päätelaite havaitsee linkin valinnan käyttöliittymässä. Vaiheessa 2-75 B-päätelaite lähettää valitun linkin sanomajärjestelmälle MS, joka tulkitsee sen pyynnöksi aktivoida kuittaussovellus AA. Oletetaan ensin, että linkki oli hyvin yksinkertainen ΌΚ”, mi-35 kä tarkoittaa että vastaanottaja on henkilökohtaisesti nähnyt sanoman. Tämän vuoksi, vaiheessa sanomajärjestelmän MS 2-77 kuittaussovellus AA noutaa 114530 6 viittauksen alkuperäiseen sanomaan, ja vaiheessa 2-80 se lähettää A-pääte-laitteelle kuittauksen AK, kuten "Käyttäjä B vastasi sanomaan (päivä) (aika)”.
Kuitenkin monet sovellukset ja tilanteet vaativat enemmän kuin yksinkertaisen ”OK” -vastauksen, kuten ”Kyllä/Ei” -valinnan. Siihen pääsemiseksi 5 nykyisessä WAP-ympäristössä on käytettävä monimutkaisempaa dialogia, kuten seuraavaksi kuvioiden 3 ja 4 yhteydessä selostetaan.
Kuvio 3 on signalointikaavio, joka esittää keksinnön erästä edullista suoritusmuotoa usean vaihtoehdon esittämiseksi päätelaitteen käyttäjälle. Vaiheessa 3-0 A-päätelaitteen käyttäjä lähettää samoin B-päätelaitteelle osoitetun 10 alkuperäisen sanoman OM. Vaiheessa 3-5 sanomajärjestelmä MS lähettää B-päätelaitteelle sovelluslinkin. On edullista, mikäli sanoman varsinaista sisältöä ei lähetetä tässä vaiheessa B-päätelaitteelle vaan pelkkä osoitus siitä, että sanoma on tulossa. Eräs syy sanoman viivyttämiseen liittyy valinnaiseen autentikointiproseduuriin, joka selostetaan kuvion 4 yhteydessä. Toinen syy 15 on, että vastaanottajalle voi olla mukavampaa nähdä sanoman sisältö yhdessä linkkien kanssa, mutta linkkejä ei voida vielä lähettää. Vaiheessa 3-10 B-pääte-: : laite näyttää sovelluslinkin käyttöliittymässä UI. Vaiheessa 3-15 B-päätelaitteen !·’ käyttäjä aktivoi sovelluslinkin, ja vaiheessa 3-20 B-päätelaite lähettää sanoma- : : järjestelmälle MS kuittaussovelluksen AA aktivointipyynnön, samoin kuin kuvi- 20 on 2 esittämässä yksinkertaisessa suoritusmuodossa. Mutta tässä suoritus-•.: muodossa sanomajärjestelmä MS ei vain yksinkertaisesti palauta kuittausta A- päätelaitteelle. Sen sijaan vaiheessa 3-50 sanomajärjestelmä MS lähettää B-päätelaitteelle useita statuslinkkejä valittavaksi. Useat statuslinkit voivat käsit-tää esimerkiksi valinnan ”Kyllä/Ei” tai ”Kyllä/Ei/Lisätietoja” tms. Lisäksi, mikäli ;:::t 25 sanoman varsinaista sisältöä ei lähetetty vaiheessa 3-5, se lähetetään nyt.
*;** Vaiheessa 3-55 B-päätelaite näyttää useat statuslinkit (ja sanoman sisällön, •\v ellei sitä näytetty vaiheessa 3-10) käyttöliittymässään UI. Vaiheessa 3-70 B- päätelaitteen käyttäjä valitsee jonkin statuslinkin. Vaiheessa 3-75 lähettää lin-kin kuittaussovellukselle AA, joka välittää vastaavan kuittauksen A-päätelait-30 teelle vaiheessa 3-80. Kuittaus lähettävältä päätelaitteelta assosioidaan alku-
I I I
’ * : peräiseen sanomaan sovelluslinkkiin liitetyllä sanomaviittauksella. Sanomajär jestelmä MS muodostaa sanomaviittauksen vastaanotettuaan alkuperäisen sanoman lähettävältä päätelaitteelta A.
Kuviossa 2 näytetty suoritusmuoto antaa A-päätelaitteen käyttäjän 35 nähdä, että B-päätelaitteen käyttäjä on nähnyt sanoman. Kuviossa 3 näytetty suoritusmuoto sallii useita vaihtoehtoja sanoman mahdollisiksi vastauksiksi.
114530 7
Mutta A-päätelaitteen käyttäjä ei voi olla varma, että sanomaan vastaava henkilö on sanoman aiottu vastaanottaja. Mikäli B-käyttäjän identiteetti on varmennettava, on käytettävä kehittyneempää suoritusmuotoa.
Kuvio 4 on signalointikaavio, joka esittää keksinnön erästä edullista 5 suoritusmuotoa, joka tarjoaa käyttäjän autentikoinnin. Kuvion 4 viisi ensimmäistä vaihetta, nimittäin vaiheet 4-0 ... 4-20, ovat periaatteessa samanlaisia kuin kuvion 3 vastaavat vaiheet 3-0 ... 3-20, joten niitä ei tarvitse selostaa yksityiskohtaisesti. Kuitenkin tässä suoritusmuodossa on välttämätöntä, että ensimmäinen sanoma 4-5 B-päätelaitteelle ei sisällä sanoman sisältöä vaan ai-10 noastaan osoituksen siitä, että sanoma on tulossa, sekä sovelluslinkin kuit-taussovellukseen, varustettuna osoituksella että autentikointia tarvitaan sanoman vastaanottamiseksi. Vaiheessa 4-25, kun sanomajärjestelmä MS on vastaanottanut osoituksen siitä, että käyttäjä on aktivoinut linkin ja autentikoinnin käyttöä vaaditaan, se lähettää B-päätelaitteelle autentikointi-informaatiota kos-15 kevan pyynnön, kuten kehotteen salasanaa varten. Vaiheessa 4-30 B-pää- , telaite näyttää autentikointi-informaatiota koskevan pyynnön käyttöliittymäs- * : sään UI. Vaiheessa 4-35 B-päätelaitteen käyttäjä tuottaa autentikointi-infor- maation, kuten salasanan, jonka B-päätelaite lähettää sanomajärjestelmälle : MS vaiheessa 4-40. Vaiheessa 4-45 sanomajärjestelmä MS autentikoi B-pää- : 20 telaitteen käyttäjän. Sanomajärjestelmä voi esimerkiksi varmentaa käyttäjän : tuottaman salasanan aiemmin tallennettuun salasanaltaan nähden. Olettaen * : että autentikointi onnistuu, toiminto jatkuu samoin kuin kuvion 3 esittämässä suoritusmuodossa. Tarkemmin sanottuna kuvion 4 jäljellä olevat vaiheet 4-50 ... 4-80 vastaavat samoin numeroituja vaiheita 3-50 ... 3-80 kuviossa 3.
,·*, 25 Huomattakoon, että autentikointi sinänsä ei ole tämän keksinnön
* I
' i ’ kohteena, ja mitä tahansa tunnettua autentikointimekanismia voidaan käyttää, \*\: mukaan lukien Public Key Infrastructure (PKI), Personal Identification Number
* * I
: (PIN) sekä käyttäjänimi-salasana -yhdistelmä.
:v. Kuvio 5 on signalointikaavio, joka esittää keksinnön erästä edullista 30 suoritusmuotoa, joka tarjoaa robustin uudelleenlähetyksen. Tähän asti radio-
* I I
ympäristö on oletettu täydelliseksi, mikä tarkoittaa että sanomia ei hukata lähetettäessä. Mutta radioympäristö on harvoin täydellinen, ja luotettava sanoma-järjestelmä tarvitsee robustin uudelleenlähetysmekanismin. Kuvio 5 esittää erästä tapahtumajoukkoa tällaisessa järjestelmässä.
35 Vaiheessa 5-0 lähettävä päätelaite A lähettää alkuperäisen sano man. Vaiheessa 5-5A sanomajärjestelmä MS yrittää lähettää sanoman linkkei- 3 114530 neen B-päätelaitteelle, mutta lähetys epäonnistuu. Vaiheessa 5-6 sanomajär-jestelmä MS havaitsee kuittauksen puuttumisen ja lähettää sanoman linkkei-neen uudelleen vaiheessa 5-5B. Vaiheet 5-5B ... 5-20B vastaavat vaiheita 3-5 ... 3-20, paitsi että vaiheessa 5-20B B-päätelaitteen vastaus ei tavoita sano-5 majärjestelmää MS. Vaiheessa 5-21 sanomajärjestelmä MS jälleen havaitsee kuittauksen puuttumisen ja valinnaisessa vaiheessa 5-22 tiedottaa A-pääte-laitteelle, että kuittausta ei ole vastaanotettu mutta sanomajärjestelmä MS jatkaa yrittämistä. Vaiheet 5-5C ... 5-20C, jotka vastaavat vaiheita 3-5 ... 3-20, muodostavat onnistuneen linkin aktivointisyklin.
10 Vaiheessa 5-23 sanomajärjestelmä MS, ennen autentikointisyklin aloittamista, aloittaa B-päätelaitteelle tulevan liikenteen estämisen ja jonottamisen. Liikenteen estämisen ja jonottamisen tarkoitus on estää tulevaa liikennettä häiritsemästä autentikointiprosessia. Vaiheet 5-25A ... 5-40A muodostavat autentikointisyklin, joka vastaa vaiheita 4-25 ... 4-40, paitsi että vaiheessa 15 5-40A B-päätelaitteen vastaus ei tavoita sanomajärjestelmää MS. (Vaihtoeh toisesti sanoma 5-25A voisi kadota lähetyksessä.) Vaiheessa 5-41 sanomajär-ί : jestelmä MS jälleen havaitsee autentikointivasteen puuttumisen ja aloittaa uu- den autentikointisyklin, vaiheet 5-25B ... 5-40B. Vaiheet 5-45 ... 5-80 vastaa-•V : vat vaiheita 4-45 ... 4-80. Vaiheessa 5-76 sanomajärjestelmä MS vapauttaa : ’ 20 tulevan liikenteen jonon, joka muodostettiin vaiheessa 5-23.
Kuvion 1 yhteydessä todettiin, että B-päätelaitteen on tuettava link-kejä. Eräs jäännösongelma on, kuinka A-päätelaitteen käyttäjä voi määrittää mitä linkkejä sanomaan tulee lisätä, mikäli A-päätelaite ei tue linkkejä. Joitakin esimerkkejä esitetään kuvioiden 6 - 8 yhteydessä.
25 Kuviot 6 - 8 esittävät, kuinka sanomajärjestelmä voi lisätä linkkejä sanomaan, joka ei sisällä linkkejä. Kuvioissa 6 - 8 ja niiden selostuksissa link-kejä osoitetaan hakasulkeissa olevalla tekstillä, kuten ”[Ack]”. Kuviossa 6 näy-: ] ‘ ’: tetty tapahtumaketju vastaa kuviossa 2 näytettyä suoritusmuotoa. Tämä tapah- ./.t tumaketju esittää yksinkertaista tapausta, jossa sanomajärjestelmä MS lisää \ 30 vain yhden oletuslinkin, joka sallii vastaanottajan osoittaa, että hän on nähnyt
t »I
'· "· sanoman. Vaiheessa 6-1 A-päätelaitteen käyttäjä lähettää alkuperäisen sano man OM, kuten tavanomaisen lyhytsanoman. Oletetaan, että A-päätelaitteen käyttäjä myöhästyy kokouksesta. Sanoman sisältö on ’’Juutuin liikenteeseen, aloittakaa ilman minua”. Vaiheessa 6-2 sanomajärjestelmä MS lisää yksinker-35 täisen linkin ”OK” sanomaan ja lähettää sen B-päätelaitteelle. Vaiheessa 6-3 B-päätelaitteen käyttäjä aktivoi linkin ja B-päätelaite lähettää linkin sanomajär- 114530 9 jestelmälle MS. Vaiheessa 6-4 sanomajärjestelmä MS tuottaa oletusvastauk-sen ’’Vastaanottaja vastasi OK (päivä) (aika)”.
Kuvio 7 esittää monimutkaisempaa tapahtumajoukkoa kuvion 3 mukaisessa suoritusmuodossa. Vaiheessa 7-1 A-päätelaitteen käyttäjä lähettää 5 lyhytsanoman, joka ehdottaa aikataulun muutosta. Tässä tapauksessa alkuperäisessä sanomassa ei taaskaan ole linkkejä, mutta sanomajärjestelmä MS lisää kaksi linkkiä (kyllä/ei -valinnan). Sanomajärjestelmä MS voi esimerkiksi aina lisätä linkit ’’[Kyllä]” ja ”[Ei]” oletuslinkkeinä, mikäli alkuperäinen sanoma ei osoita mitään muita linkkejä. Tai sanomajärjestelmä MS voi havaita, että salo noma 6-1 ei ollut kysymys, ja yksi oletuslinkki ”[OK]” riittää, kun taas sanoma 7-1 on kysymys ja tarvitsee linkit ’’[Kyllä]” ja ”[Ei]” oletuslinkkeinä. Kuten kuvion 3 yhteydessä todettiin, nykyiset WAP:in toteutukset sallivat vain yhden verkon aloittaman linkin, ja vaiheessa 7-2 sanomajärjestelmä MS lähettää yksinkertaisesti sanoman, jonka sisältö on ’’Sanoma tulossa (A-päätelaitteelta)”. Sano-15 maan liitetään linkki ’’[LUE]”. Vaiheessa 7-3 B-päätelaitteen käyttäjä aktivoi linkin ’’[LUE]”, ja istunto muodostetaan B-päätelaitteen ja sanomajärjestelmäs-:.: : sä MS olevan kuittaussovelluksen AA välille. Nyt, vaiheessa 7-4 sanomajärjes- telmä MS voi lähettää alkuperäisen sanoman sekä kaksi linkkiä ’’[Kyllä]” ja : ’’[Ei]”. Oletetaan, että B-päätelaitteen käyttäjä valitsee ’’[Kyllä]” -linkin vaiheessa 20 7-5. Vaiheessa 7-6 sanomajärjestelmä MS lähettää A-päätelaitteelle sanoman, ;*·.· jonka sisältö on ’’Vastaanottaja vastasi KYLLÄ (päivä) (aika)”.
. · * ·. Kuvio 8 esittää monimutkaisempaa tapahtumajoukkoa, jossa A-pää telaitteen käyttäjä voi valita, mitä linkkejä B-päätelaitteelle lähetetään, vaikka A-päätelaite ei pysty lisäämään linkkejä alkuperäiseen sanomaan. Oletetaan, 25 että päätelaitteiden käyttäjät ovat poliiseja tai pelastushenkilöstöä. Vaiheessa *·;·* 8-1 A-päätelaitteen käyttäjä lähettää sanoman, joka osoittaa että paikassa : V: (osoite) on tapahtunut onnettomuus. Sanoman lähettäjä haluaa mukaan kolme linkkiä, nimittäin ’’[Kuitti]” (=kuittaus), ’’[Varattu]” ja ’’[Detaljit]”, mutta oletamme taas, että A-päätelaite ei tue linkkejä. Näin ollen A-päätelaitteen käyttäjä lähet-*’ 30 tää sanoman, joka sisältää sanoman runko-osan 81, linkkierottimen 82 ja link- I * t ’· kiosan 83. Sanoman runko-osa 81 sisältää sanoman varsinaisen sisällön.
Linkkierotin 82, jonka tässä oletetaan olevan kaksi prosenttimerkkiä, erottaa linkkiosan 83 sanoman runko-osasta 81. Sanomajärjestelmä MS jäsentää linkkiosan 83 jonkin ennalta määrätyn syntaksin mukaisesti. Tässä esimerkissä 35 syntaksi oletetaan sellaiseksi, että jokainen suuri kirjain aloittaa linkin. Alkuperäisen sanoman linkkiosa 83, eli KuittiVarattuDetaIjit jäsennetään kolmeksi eril- 114530 10 liseksi linkiksi, nimittäin ’’[Kuitti]", ’’[Varattu]” ja ’’[Detaljit]’’, joita yhteisesti osoitetaan viitenumerolla 85. Alkuperäisen sanoman runko-osa 81 lähetetään myös, ja se näytetään, kuten viitenumero 84 osoittaa. Kuvion 8 jäljellä olevat vaiheet ovat itsestään selviä edellisen esimerkin perusteella. Mikäli B-päätelaitteen 5 käyttäjä olisi valinnut linkin ’’[Detaljit]”, niin A-päätelaitteen käyttäjä olisi voinut lähettää lisätietoja tai soittaa B-päätelaitteeseen.
Yllä selostetuissa esimerkeissä sanomajärjestelmä MS ja kuittaus-sovellus AA välittivät kuittauksen spontaanisti lähettävälle päätelaitteelle A heti kun kuittaus vastaanotettiin vastaanottavalta päätelaitteelta B. Kuvio 9 esittää 10 suoritusmuotoa, jossa lähettävä päätelaite voi erikseen pyytää kuittaustietoja sanomajärjestelmältä MS. Vaiheet 9-0 ... 9-75 vastaavat samoin numeroituja vaiheita 2-0 ... 2-75, eikä niitä selosteta uudelleen. Vaiheessa 9-76 lähettävä päätelaite A ottaa yhteyden sanomajärjestelmään MS ja pyytää alkuperäisen sanoman OM nykyistä kuittaustilannetta. Kun sanomajärjestelmä MS vastaan-15 ottaa pyynnön, se tarkastaa A-päätelaitteen lähettämien alkuperäissanomien kuittausten tilan. Vaiheessa 9-80 sanomajärjestelmä MS toimittaa kuittausten : nykyisen tilan lähettävälle päätelaitteelle A.
. Alan ammattilaiselle on ilmeistä, että tekniikan kehittyessä keksin nön perusajatus voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Keksintö ja sen suoritus-20 muodot eivät siten rajoitu yllä kuvattuihin esimerkkeihin vaan ne voivat vaihdella patenttivaatimusten puitteissa.
* »·
> I
«Il • 1 • · • » · · • | • »
• « I
• I

Claims (11)

114530
1. Sanomajärjestelmä (MS) sanoman välittämiseksi lähettävältä päätelaitteelta (A) vastaanottavalle päätelaitteelle (B), joka sanomajärjestelmä käsittää: 5. ensimmäiset välineet alkuperäisen sanoman (OM) vastaanottami seksi lähettävältä päätelaitteelta (A); tunnettu siitä, että sanomajärjestelmä käsittää: - toiset välineet sanoman varustamiseksi yhdellä tai useammalla linkillä ja sanoman lähettämiseksi vastaanottavalle päätelaitteelle (B); 10. kolmannet välineet vastaanottamaan osoitus käyttäjän valitsemas ta linkistä vastaanottavalta päätelaitteelta (B); - neljännet välineet lähettämään lähettävälle päätelaitteelle (A) kuittaus (AK), joka osoittaa käyttäjän valitseman linkin.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen sanomajärjestelmä, tunnet-15 t u siitä, että toisiin välineisiin kuuluu: : - välineet sovelluslinkin (3-5, 4-5, 7-2, 8-2) lähettämiseksi vastaanot- tavalle päätelaitteelle (B); : - välineet, kahden tai useamman sovelluslinkin (3-50, 4-50, 7-4, 8-4) lähettämiseksi vastaanottavalle päätelaitteelle (B) vasteena osoitukselle (3-20, 20 4-20 , 7-3, 8-3), että sovelluslinkki on aktivoitu vastaanottavassa päätelaittees-sa (B).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen sanomajärjestelmä, tunnet- : t u siitä, että siihen kuuluu välineet istunnon muodostamiseksi vastaanottavan päätelaitteen (B) kanssa ennen mainittujen kahden tai useamman sovelluslin-: Y: 25 kin lähettämistä vastaanottavalle päätelaitteelle (B). 'y 4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen sanomajärjestel- i ‘ : mä, tunnettu siitä, että siihen kuuluu autentikointilogiikka vastaanottavan päätelaitteen (B) käyttäjän autentikoimiseksi (4-25 ...
4-45) ennen alkuperäisen sanoman (OM) sisällön lähettämistä vastaanottavalle päätelaitteelle (B).
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen sanomajärjestelmä, tunnet- t u siitä, että siihen kuuluu jonotuslogiikka vastaanottavalle päätelaitteelle (B) tulevan liikenteen jonottamiseksi (5-23, 5-81) autentikoinnin (5-25A ... 5-45) aikana. 114530
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen sanomajärjestelmä, tunnettu siitä, että autentikointilogiikka on vasteellinen alkuperäisessä sanomassa (OM) olevalle osoitukselle.
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen sanomajärjestel-5 mä, tunnettu siitä, että siihen kuuluu ajanhallintalogiikka (5-6, 5-21, 5-41) lähettämään vastaanottavalle päätelaitteelle (B) uudelleen sellainen sanoma, johon ei ole vastaanotettu odotettua vastausta ennalta määrätyn ajan kuluessa.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 2 - 7 mukainen sanomajärjestelmä, 10 tunnettu siitä, että siihen kuuluu rutiini alkuperäisen sanoman (OM) osan (83) jäsentämiseksi mainituiksi kahdeksi tai useammaksi sovelluslinkiksi (85).
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen sanomajärjestelmä, tunnettu siitä, että siihen kuuluu logiikka oletuslinkin lähettämiseksi vastaanottavalle päätelaitteelle (B), mikäli alkuperäinen sanoma (B) ei osoita : 15 linkkejä.
: 10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen sanomajärjes- : telmä, tunnettu siitä, että neljännet välineet ovat vasteellisia erilliselle ky- j selylle (9-76) lähettävältä päätelaitteelta (A).
11. Menetelmä sanoman lähettämiseksi lähettävältä päätelaitteelta 20 (A) vastaanottavalle päätelaitteelle (B) matkaviestinjärjestelmässä, tunnet- i ’ t u siitä, että: . a) lähettävä päätelaite (A) lähettää sanoman sanomajärjestelmän , , . (MS) kautta; ,··*. b) sanomajärjestelmä (MS) varustaa sanoman yhdellä tai useam- : 25 maila statuslinkillä ja lähettää sanoman vastaanottavalle pääte- : .: laitteelle (B); , I c) vasteena sanoman vastaanottamiselle, vastaanottava päätelaite (B) näyttää mainitut yhden tai useamman statuslinkin käyttöliittymässään (UI); 30 d) vasteena sille, että havaitaan yhtä statuslinkkiä koskeva käyttä jän valinta vastaanottavan päätelaitteen (B) käyttöliittymässä (UI), vastaanottava päätelaite (B) lähettää sanomajärjestelmälle (MS) statusvasteen, joka osoittaa käyttäjän valinnan; ja 114530 e) vasteena statusvasteen vastaanottamiselle sanomajärjestelmä (MS) välittää statusvasteen lähettävälle päätelaitteelle (A). » t * ( 114530
FI20020943A 2002-05-20 2002-05-20 Sanoman kuittaus matkaviestinverkossa FI114530B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20020943A FI114530B (fi) 2002-05-20 2002-05-20 Sanoman kuittaus matkaviestinverkossa
EP03101269A EP1365604A3 (en) 2002-05-20 2003-05-08 Message acknowledgement in a mobile communication network

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20020943A FI114530B (fi) 2002-05-20 2002-05-20 Sanoman kuittaus matkaviestinverkossa
FI20020943 2002-05-20

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20020943A0 FI20020943A0 (fi) 2002-05-20
FI20020943A FI20020943A (fi) 2003-11-21
FI114530B true FI114530B (fi) 2004-10-29

Family

ID=8563969

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20020943A FI114530B (fi) 2002-05-20 2002-05-20 Sanoman kuittaus matkaviestinverkossa

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP1365604A3 (fi)
FI (1) FI114530B (fi)

Families Citing this family (32)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US7245902B2 (en) 2002-01-16 2007-07-17 2 Ergo Limited Secure messaging via a mobile communications network
DE602004010098T3 (de) 2003-05-06 2014-09-04 Apple Inc. Verfahren zur änderung von einer nachrichtspeicherungs und weiterleitungsnetzwerkssystem und datenbenachrichtigungssystem
NL1023423C2 (nl) 2003-05-14 2004-11-16 Nicolaas Theunis Rudie Van As Systeem en methode voor onderbreking van, en koppeling van een boodschap aan, alle vormen van digitaal berichtenverkeer (zoals SMS en MMS), met toestemming van de verzender.
GB0321337D0 (en) 2003-09-11 2003-10-15 Massone Mobile Advertising Sys Method and system for distributing advertisements
EP2296386A1 (en) * 2005-05-20 2011-03-16 Qualcomm Incorporated Asynchronous media communications using priority tags
US7877387B2 (en) 2005-09-30 2011-01-25 Strands, Inc. Systems and methods for promotional media item selection and promotional program unit generation
GB2435565B (en) 2006-08-09 2008-02-20 Cvon Services Oy Messaging system
WO2008049955A1 (en) 2006-10-27 2008-05-02 Cvon Innovations Ltd Method and device for managing subscriber connection
GB2435730B (en) 2006-11-02 2008-02-20 Cvon Innovations Ltd Interactive communications system
GB2436412A (en) 2006-11-27 2007-09-26 Cvon Innovations Ltd Authentication of network usage for use with message modifying apparatus
GB2440990B (en) 2007-01-09 2008-08-06 Cvon Innovations Ltd Message scheduling system
GB2438475A (en) 2007-03-07 2007-11-28 Cvon Innovations Ltd A method for ranking search results
GB2445630B (en) 2007-03-12 2008-11-12 Cvon Innovations Ltd Dynamic message allocation system and method
GB2441399B (en) 2007-04-03 2009-02-18 Cvon Innovations Ltd Network invitation arrangement and method
US8671000B2 (en) 2007-04-24 2014-03-11 Apple Inc. Method and arrangement for providing content to multimedia devices
US8935718B2 (en) 2007-05-22 2015-01-13 Apple Inc. Advertising management method and system
GB2450144A (en) 2007-06-14 2008-12-17 Cvon Innovations Ltd System for managing the delivery of messages
US7577433B2 (en) 2007-06-18 2009-08-18 Cvon Innovations Limited Method and system for managing delivery of communications
GB2450387B (en) 2007-06-18 2009-07-08 Cvon Innovations Ltd Method and system for managing delivery of communications
GB2436993B (en) 2007-06-25 2008-07-16 Cvon Innovations Ltd Messaging system for managing
GB2452789A (en) 2007-09-05 2009-03-18 Cvon Innovations Ltd Selecting information content for transmission by identifying a keyword in a previous message
GB2453810A (en) 2007-10-15 2009-04-22 Cvon Innovations Ltd System, Method and Computer Program for Modifying Communications by Insertion of a Targeted Media Content or Advertisement
GB2455763A (en) 2007-12-21 2009-06-24 Blyk Services Oy Method and arrangement for adding targeted advertising data to messages
US8898217B2 (en) 2010-05-06 2014-11-25 Apple Inc. Content delivery based on user terminal events
US9367847B2 (en) 2010-05-28 2016-06-14 Apple Inc. Presenting content packages based on audience retargeting
US8504419B2 (en) 2010-05-28 2013-08-06 Apple Inc. Network-based targeted content delivery based on queue adjustment factors calculated using the weighted combination of overall rank, context, and covariance scores for an invitational content item
US8510658B2 (en) 2010-08-11 2013-08-13 Apple Inc. Population segmentation
US8751513B2 (en) 2010-08-31 2014-06-10 Apple Inc. Indexing and tag generation of content for optimal delivery of invitational content
US8983978B2 (en) 2010-08-31 2015-03-17 Apple Inc. Location-intention context for content delivery
US8510309B2 (en) 2010-08-31 2013-08-13 Apple Inc. Selection and delivery of invitational content based on prediction of user interest
US8640032B2 (en) 2010-08-31 2014-01-28 Apple Inc. Selection and delivery of invitational content based on prediction of user intent
US9141504B2 (en) 2012-06-28 2015-09-22 Apple Inc. Presenting status data received from multiple devices

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6108688A (en) * 1996-06-12 2000-08-22 Sun Microsystems, Inc. System for reminding a sender of an email if recipient of the email does not respond by a selected time set by the sender
US6484196B1 (en) * 1998-03-20 2002-11-19 Advanced Web Solutions Internet messaging system and method for use in computer networks
CA2422781A1 (fr) * 2000-09-19 2002-03-28 Christophe Dutordoir Systeme d'accuse de reception automatique de courrier electronique
US20020040387A1 (en) * 2000-09-29 2002-04-04 Lessa Andre Santos Method for tracing an electronic mail message
DE10117894A1 (de) * 2001-04-10 2002-12-19 Siemens Ag Eingangsbestätigung von Multimedianachrichten

Also Published As

Publication number Publication date
FI20020943A (fi) 2003-11-21
FI20020943A0 (fi) 2002-05-20
EP1365604A2 (en) 2003-11-26
EP1365604A3 (en) 2006-11-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI114530B (fi) Sanoman kuittaus matkaviestinverkossa
EP2014107B1 (en) System and method for providing sms2pstn united messaging service using sms/mms gateway
US7953395B1 (en) System and method for enhanced message notification
US7317929B1 (en) Delivery of voice data from multimedia messaging service messages
CN100452905C (zh) 一种短消息发送方法
US20040192359A1 (en) Mobile invoked 'call me' back system for wireless subscribers with insufficient account balances
US20100274916A1 (en) Peer-to-peer mobile data transfer method and device
US20070259657A1 (en) Systems and methods for remotely controlling mobile stations
WO1999009766A1 (en) Method and apparatus for event notification for wireless devices
JP2005136968A (ja) モバイル・トゥー・モバイル・ビデオ機能をネットワークに提供するための方法および装置
US10257671B2 (en) System and method of creating and providing SMS HTTP tagging
US20110028133A1 (en) Methods and Apparatus for Providing a Missed Call Alert to a Calling Party
KR20060119960A (ko) 무선 디바이스에서 인커밍 통신의 자동 처리
EP2186314B1 (en) System, method, and devices for allocating communications-related charges
US8194832B2 (en) Methods, systems and devices for providing voice mail caller identification for display on a telephone
EP2540067A1 (en) Call attempt notification
CN101505465B (zh) 通过ussd方式实现来电与来信选接的系统和方法
JP4850308B2 (ja) 呼設定プロセスの制御
ES2273274T3 (es) Seleccion de un metodo de transferencia de datos.
CN101212707B (zh) 一种实现呼叫签名的系统及方法
CN101184262A (zh) 利用移动电话信息接收系统的信息接收及拒收方法
FI109746B (fi) Menetelmä ja laite ilmoitusviestin poistamiseksi
TWI344782B (fi)
CN101212769B (zh) 一种呼叫主题提示系统及方法
CN101212770B (zh) 一种实现个性化来电提示的系统及方法

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 114530

Country of ref document: FI

PC Transfer of assignment of patent

Owner name: TELEFONAKTIEBOLAGET L M ERICSSON (PUBL)

Free format text: TELEFONAKTIEBOLAGET L M ERICSSON (PUBL)

MM Patent lapsed