FI114496B - Asennusjärjestely solenoidilla ohjattua painiketoimintoa varten ovenlukossa ja ovenlukko - Google Patents

Asennusjärjestely solenoidilla ohjattua painiketoimintoa varten ovenlukossa ja ovenlukko Download PDF

Info

Publication number
FI114496B
FI114496B FI20012506A FI20012506A FI114496B FI 114496 B FI114496 B FI 114496B FI 20012506 A FI20012506 A FI 20012506A FI 20012506 A FI20012506 A FI 20012506A FI 114496 B FI114496 B FI 114496B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
rudder
coupling means
pivot unit
mandrel
function
Prior art date
Application number
FI20012506A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20012506A0 (fi
FI20012506A (fi
Inventor
Juha Raatikainen
Original Assignee
Abloy Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FI20010139A external-priority patent/FI20010139A/fi
Application filed by Abloy Oy filed Critical Abloy Oy
Priority to FI20012506A priority Critical patent/FI114496B/fi
Publication of FI20012506A0 publication Critical patent/FI20012506A0/fi
Publication of FI20012506A publication Critical patent/FI20012506A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI114496B publication Critical patent/FI114496B/fi

Links

Landscapes

  • Lock And Its Accessories (AREA)

Description

114496
ASENNUSJÄRJESTELY SOLENOIDILLA OHJATTUA PAINIKETOIMINTOA VARTEN OVENLUKOSSA JA OVENLUKKO- INSTALLATIONSANORDNING 5 FÖR EN SOLENOIDSTYRD HANDTAGSFUNKTION HOS ETT DÖRRLÄS SAMT ETT DÖRRLÄS
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen asen-nusjärjestely solenoidilla ohjattua painiketoimintoa varten ovenlukossa, jossa 10 voimansiirto painikkeen tai vastaavan toiminta-akselista lukon telkeen vaikuttavaan painonokkaan on järjestetty siirrettävällä kytkinelimellä, joka saa ohjauksensa solenoidijärjestelyn avulla, sekä patenttivaatimuksen 9 johdanto-osan mukainen ovenlukko, jossa kyseistä asennusjärjestelyä on käytetty hyväksi.
15 Painiketoiminnon ohjaaminen ovenlukossa solenoidijärjestelyn avulla voidaan sovelluskohteesta riippuen aikaansaada eri tavoin. Järjestely voi esimerkiksi olla sellainen, että kun virta on kytketty solenoidiin, se sallii tai mahdollistaa kulkuoikeuden painiketta käyttämällä, jolloin voimansiirto painikkeesta lukon telkeen on siis kytkettynä. Vaihtoehtoisesti ratkaisu voi olla käänteinen siten, 20 että järjestely sallii kulkuoikeuden painiketta käyttämällä silloin, kun solenoidiin ei ole kytketty virtaa. Järjestelyn toimintatavan valinta riippuu siitä, painote-. taanko kulkuoikeuden eli ulospääsyn turvallisuutta vai lukitun tilan turvallisuut- ta.
• » *; ! 25 Käytännössä järjestely aikaansaadaan yleensä siten, että ovi on ulkopuolelta ' ; aina avattavissa avaintoimisella lukkomekanismilla tai vastaavalla ja sisäpuolel- ] ’ ta painikkeella, vääntönupilla tai vastaavalla, jolloin painiketoiminnon valinnat-
* I
’·** nen kytkeminen edellyttää samalla kaksiosaista eli jaettua käyttöakselia. Toi mintakohteesta riippuen järjestely voi olla myös esimerkiksi sellainen, että ovi 30 on kummaltakin puolelta varustettu painikkeella tai vastaavalla, jolloin toiselta puolelta ovi on aina avattavissa painikkeella ja toiselta puolelta vain valinnai- ... sesti tilanteen mukaan.
i * s
Toisessa patenttihakemuksessa on esitetty ratkaisu ongelmaan, kuinka kum- • 35 paakin toimintatapaa varten voidaan käyttää samoja lukkorunkoon asennetta- « · ' via perusosia siten, että painikkeen toimintatavan valinta voidaan aikaansaada 2 114496 yksinkertaisella tavalla lukkorungon ulkopuolelta lukkorunkoa avaamatta. Tällaisen ovenlukon asennukseen liittyy kuitenkin myös toinen oleellinen valinta, joka on tehtävä sen mukaan, kummalle puolelle ovea ja siten ovenlukon lukko-runkoa valinnainen painiketoiminto on tarpeen järjestää. Myös tässä yhteydes-5 sä halutaan välttää kahden eri lukkorungon aikaansaaminen eri suuntaan käännettäviä ovia varten.
Julkaisusta EP 0537531 A1 tunnetaan ratkaisu, johon kuuluu ovenlukossa painonokan eri puolille sijoitetut vääntiöt, kaksi painonokassa olevaan laakeri-10 tappiin kiertyvästi laakeroitua säppiä, sekä adapteritappi, jonka toiminta-asennosta riippuu kumpi säpeistä on voimansiirtoyhteydessä painonokkaan. Adapteritappi on jousen painamana painonokassa erillisessä aukossa ja se aikaansaa jommalle kummalle säpille pysyvän voimansiirtoyhteyden saman puolen vääntimeen. Mitään karan suoran voimansiirron irrotusta painonokasta ei 15 tapahdu eikä valitun säpin kulloistakin toiminta-asentoa voida valita, joten ratkaisu ei sovellu painiketoiminnon valinnaiseen käyttöön esimerkiksi solenoidia hyväksikäyttämällä eikä siten mm. kauko-ohjattuun toimintaan.
Keksinnön tarkoitus on ratkaista edellä esitetty ongelma ja aikaansaada sellai-20 nen asennusjärjestely, jonka avulla lukkorunko on oveen asennuksen yhteydessä muunneltavissa siten, että sitä voidaan käyttää ovessa riippumatta siitä, • mihin suuntaan ovea on tarkoitus kääntää. Tarkoituksena on edelleen, että asennusjärjestelyn avulla lukkorunkoon tehtävät muutostoimenpiteet voidaan : aikaansaada lukkorunkoa avaamatta mahdollisimman yksinkertaisella ja hel- ,·, : 25 polla tavalla.
... Keksinnön tavoitteet saavutetaan patenttivaatimuksessa 1 ja muissa vaati- muksissa tarkemmin esitetyllä tavalla. Keksinnön mukaisesti toiminta-akseli on järjestetty siten, että siitä normaalisti on aikaansaatavissa suora voimansiirto-30 yhteys painikekarasta painonokkaan, ja että järjestelyyn kuuluu sovituselin, jo-·*' ka on järjestetty valinnaisesti asennettavaksi toiminta-akselille jomman kum- : : : man vääntöyksikön karareikään ja siten estämään painikekaran kytkeytyminen ; ' ; suoraan painonokkaan, niin että painikekara on voimansiirtoyhteydessä kysei- . seen vääntöyksikköön. Näin voidaan kaikissa tapauksissa käyttää painikkeita, ' ; 35 joiden karapituus on normaali. Lisäksi valitun puolen kulkuoikeus on solenoidin avulla ohjattavissa.
3 114496
Eräässä keksinnön edullisessa sovellusmuodossa kytkinelin käsittää kaksi uloketta, jotka ovat kytkettävissä yhteistoimintaan kukin oman vääntöyksikön kanssa. Tällöin kytkinelin on tavanomaisesti liikuteltavissa solenoidin ohjauk-5 sessa, mutta tarvetta kytkinelimen aseman muuttamiseen ei ole haluttaessa vaihtaa painiketoimintoa oven puolelta toisella.
Eräässä toisessa keksinnön sovellusmuodossa kytkinelin käsittää ulokkeen, jolla on ensimmäinen asennusasento, jossa se on yhteistoiminnassa ensimmäi-10 sen vääntöyksikön kanssa, ja toinen asennusasento, jossa se on yhteistoiminnassa toisen vääntöyksikön kanssa, jolloin kytkinelin on siirrettävissä ensimmäisestä asennusasennosta toiseen asennusasentoon painiketoiminnon siirtämiseksi ovenlukon puolelta toiselle.
15 Kytkinelin on edullisesti kiertyvästi laakeroitu painonokkaan ja järjestetty siirrettäväksi toiminta-akselin suuntaisesti painiketoiminnon mainitun siirtämisen aikaansaamiseksi. Tätä varten painonokka käsittää edullisesti holkkimaisen elimen kytkinelimen laakerointia varten. Painonokka voi lisäksi käsittää ohjaus-elimen, esimerkiksi ulokkeen, joka normaalisti estää kytkinelimen siirtämisen 20 ensimmäisestä asennusasennostaan toiseen asennusasentoonsa tai ylipäänsä toiminta-akselin suuntaisesti. Näin voidaan kytkinelimen tahaton siirtyminen : helposti estää.
: Lisäksi kytkinelin käsittää edullisesti vastinpinnat asennustyökalua varten. Mi- : 25 kali tällöin ovenlukon lukkorunko käsittää aukon, jonka kautta asennustyökalu on vietävissä yhteistoimintaan mainittujen vastinpintojen kanssa kytkinelimen mainittua siirtämistä varten, kyseinen asennustoimenpide voidaan tarpeen mu-” kaan helposti suorittaa lukkorunkoa avaamatta.
·;;; 30 Keksinnön toisen aspektin mukaisesti keksinnön kohteena on ovenlukko, johon ··'' edellä selostettua asennusjärjestelyä on edullisesti sovellettu ja joka käsittää : teljen, painonokan teljen siirtämiseksi sekä toiminta-akselin, jonka kumpaankin päähän on asennettavissa toimilaite painonokan käyttämiseksi, jolloin voiman-, siirto lukon jommalta kummalta puolelta painonokkaan on järjestetty siirrettä- 35 väliä kytkinelimellä, joka saa ohjauksensa solenoidijärjestelyn tai vastaavan avulla. Painonokka on varustettu kahdella erillisellä vääntöyksiköllä, jotka on 4 114496 asennettu toiminta-akselille painonokan eri puolille ja tuettu siihen kiertyvästi ja jotka on mainittua kytkinelintä hyväksikäyttäen kytkettävissä voimansiirtoyh-teyteen painonokan kanssa. Mainitulle toiminta-akselille lukon ja painonokan toiselle puolelle on järjestetty asennettavaksi toimilaite, esimerkiksi avainkäyt-5 töinen lukkomekanismi, painike tai vastaava, joka vaikuttaa suoraan painonok-kaan siinä olevan karareiän välityksellä. Mainitulle toiminta-akselille vastaavasti lukon ja painonokan toiselle puolelle on järjestetty asennettavaksi toimilaite, esimerkiksi painike tai vastaava, joka on järjestetty voimansiirtoyhteyteen painonokan kanssa vääntöyksikön ja mainitun kytkinelimen välityksellä. Valinta 10 voimansiirron aikaansaamiseksi painikekarasta vääntöyksikön välityksellä on järjestetty aikaansaatavaksi erillisellä sovituselimellä, joka asennetaan toiminta-akselille valitun vääntöyksikön karareikään, niin että se estää painikekaran kytkeytymisen suoraan painonokkaan.
15 Siinä tapauksessa, että kytkinelin käsittää ulokkeen, joka on kerrallaan toiminnallisesti yhdistetty vain toiseen vääntöyksikköön, valinta voimansiirron aikaansaamiseksi vääntöyksikön välityksellä on järjestetty aikaansaatavaksi järjestämällä lisäksi kytkinelimen kyseinen uloke painonokan halutulle puolelle.
20 Keksintöä selostetaan seuraavassa esimerkinomaisesti viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa .· - kuvio 1 esittää periaatekuvana erästä keksinnön mukaista ovenluk- koa sivusta katsottuna, lukkorunko osaksi avattuna ja varustettuna • keksinnön mukaisella asennusjärjestelyllä, 25 - kuvio 2 esittää räjähdyskuvana keksinnön mukaiseen asennusjärjes- ···telyyn kuuluvan painonokkajärjestelyn erästä sovellusmuotoa, - kuviot 3a ja 3b havainnollistavat kuvion 2 painonokkajärjestelyn pe rusteella keksinnön mukaiseen asennusjärjestelyyn liittyviä asennus-toimenpiteitä, . ·. 30 - kuvio 4 esittää räjähdyskuvana keksinnön mukaiseen asennusjärjes telyyn kuuluvan painonokkajärjestelyn erästä toista sovellusmuotoa, - kuviot 5a...5d havainnollistavat kuvion 4 painonokkajärjestelyn pe- ’ rusteella keksinnön mukaiseen asennusjärjestelyyn liittyviä asennus- : toimenpiteitä, 5 114496 kuviot 6...8 havainnollistavat kuvion 4 sovellusmuodon mukaiseen asennusjärjestelyyn liittyviä asennustoimenpiteitä kuviota 1 vastaavina kuvioina.
5 Piirustuksissa viitenumero 1 tarkoittaa ovenlukon lukkorunkoa, joka kuvioissa on esitetty kansi osaksi avattuna. Lukkorunko 1 on varustettu rintalevyllä 2, jonka läpi lukon telki 12 on siirrettävissä. Lukkorunko 1 on lisäksi varustettu toiminta-akselilla 3, johon on asennettu lukkorunkoon kiertyvästi tuettu pai-nonokka 4, joka esitetyissä sovellusmuodoissa vaikuttaa lukon telkeen erillisen 10 voimansiirtovivun 5 välityksellä. Lukkotyypistä riippuen painonokka voidaan haluttaessa luonnollisesti järjestää siirtämään myös suoraan lukon telkeä.
Käytännössä painonokkaan 4 voidaan vaikuttaa lukkorungon kummaltakin puolelta. Toiminta-akselille 3 asennetaan lukkorungon toiselle puolelle sinänsä 1 5 tunnetulla tavalla avainkäyttöinen lukkomekanismi tai vastaava, joka on varustettu vääntövarrella tai vastaavalla painonokkaan suoraan vaikuttavalla voi-mansiirtoelementillä (ei näytetty). Vaihtoehtoisesti voidaan myös asentaa painike tai vastaava, jonka kara vaikuttaa suoraan painonokkaan. Lukkorungon toiselle puolelle toiminta-akselille 3 asennetaan painike, vääntönuppi tai vas-20 taava, jonka kara 17 (vrt. kuvio 2) on riippumaton kyseisestä lukkomekanismin voimansiirtoelementistä tai toisen puolen painikkeen karasta, niin että kyseistä : painiketoimintaa voidaan vastaavasti ohjata riippumattomasti. Painiketoiminnan edellyttämä voimansiirto on järjestetty kytkinelimellä 6,6', jolla on kaksi valin-• naista toiminta-asentoa, voimansiirron kytkevä asento, jossa lukon telkeä voi- : 25 daan siirtää painikkeen välityksellä, ja voimansiirron irrottava asento, jossa painikkeella vastaavasti ei voida vaikuttaa lukon telkeen.
Painiketoiminnan ohjaus tapahtuu järjestelyllä, johon kuuluu solenoidi 7, joka siirtää akselielementtiä 9 jousen 8 voimaa vastaan. Akselielementtiin 9 on jär-;;; 30 jestetty vipuelin 10, joka on kierrettävissä akselin 11 ympäri ja jonka avulla ·;·’ voidaan valita, onko kytkinelin 6,6' voimansiirron kytkevässä asennossaan vai : ei.
,·’ · Kuviossa 2 esitetty painonokkajärjestely on seuraava. Painonokka 4 on varus- ‘ ! 35 tettu karareiällä 4a, joka sijaitsee lukkorungossa toiminta-akselin 3 kohdalla.
Koska lukon avaintoimintoon liittyvä vääntövarsi tai lukon vastaavalle puolelle 6 114496 asennettavan painikkeen kara käytännössä ulottuu karareikään 4a asti (ei näytetty), sillä voidaan aina käyttää suoraan painonokkaa 4. Painonokassa 4 on lisäksi holkkimainen elementti 4b, johon kytkinelin 6 on kiertyvästi laakeroitu. Kytkinelimeen 6 kuuluu kaksi uloketta 6a ja 6b, jotka sijaitsevat painonokkaan 5 järjestetyn ulokkeen 4c kummallakin puolella. Uloke 4c estää kytkinelimen 6 siirtymisen toiminta-akselin 3 suunnassa.
Painonokan 4 eri puolille on kiertyvästi laakeroitu vääntöyksiköt 13 ja 14, joissa on karareiät 13a ja 14a ja vastinpinnat 13b ja 14b kytkinelimen 6 ulokkeita 10 6a ja 6b varten. Koko painonokkajärjestely on laakerielementeillä 15 kiertyvästi tuettu lukkorunkoon 1. Järjestelyyn kuuluu myös sovituselin 16, jonka avulla painiketoiminnon valinnaisuus voidaan järjestää siten, että painikkeen kara 17 ulottuu karareikään 13a tai vaihtoehtoisesti karareikään 14a, mutta ei itse painonokan karareikään 4a. Näin ollen painiketoiminnon edellyttämä voimansiirto 15 on kytkinelimen 6 avulla kytkettävissä tai irrotettavissa solenoidin 7 antaman ohjauksen mukaisesti sillä puolella ovea, jonka vääntöyksikön karareikään sovituselin 16 kulloinkin on asennettu (vrt. kuviot 3a ja 3b). Koska sovituselin 16 on mitoitettu siten, että se mahtuu vääntöyksiköiden 13 ja 14 karareikiin, se voidaan tarpeen mukaan poistaa paikaltaan ja asentaa lukon toiselle puolelle 20 lukkorunkoa 1 avaamatta.
: Kuvion 4 esittämässä vaihtoehtoisessa sovellusmuodossa kytkinelin 6' käsittää ;· ·; vain yhden ulokkeen 6'a, joka on siirrettävissä holkkimaisen elementin 4b ak- : selin suuntaisesti, niin että se voidaan vaihtoehtoisesti asentaa kummalle ta- • « · · .·, : 25 hansa puolelle painonokan uloketta 4c. Siirtotoimenpiteen aikaansaamiseksi | kytkinelimessä on vastinpinnat 6'c sopivaa työkalua, esimerkiksi meisseliä var ten. Muilta osin kuvion 4 sovellusmuoto on analoginen kuvioiden 2, 3a ja 3b kanssa. Siten haluttaessa vaihtaa solenoidiohjattu painiketoiminto oven toiselle puolelle kytkinelintä 6' on siirrettävä siten, että sen uloke 6'a asettuu ulokkeen ·;;· 30 4c toiselle puolelle ja lisäksi sovituselin 16 on siirrettävä lukon toiselle puolelle.
: Kuvion 4 mukaiseen sovellusmuotoon liittyviä kytkinelimen 6' asennustoimen- piteitä on havainnollistettu kuvioissa 5a...5d ja kuvioissa 6...8. Kuvioiden 1 ja , 5a lähtötilanteessa kytkinelin 6' ulokkeineen 6'a on vipuelimen 10 vaikutuk- ‘ ; 35 sesta kontaktissa vääntöyksikön 13 vastinpinnan 13b kanssa, jolloin toiminta- akselille 3 asennettu painike (ei näytetty) on voimansiirtoyhteydessä painonok- 7 114496 kaan 4. Jos lukkorunkoa oveen asennettaessa todetaan, että painiketoiminto tässä kytkinelimen 6' asennossa tulisi sijaitsemaan oven väärällä puolella, suoritetaan seuraavat asennustoimenpiteet. Painonokka 4 käännetään lukkorun-gon jommalta kummalta puolelta teljen avaavaan asentoon kuvion 6 mukaises-5 ti. Tämän seurauksena kytkinelimen vastinpinnat 6'c sijaitsevat lukkorungon 1 kannen reiän 1a kohdalla. Reiän 1a kautta kytkinelintä 6' kierretään sopivalla työkalulla vastinpintojen 6'c välityksellä kuvioiden 5b ja 7 osoittamalla tavalla siten, että kytkinelin 6' on tämän jälkeen työkalulla edelleen painettavissa holkkimaista elementtiä 4b pitkin ulokkeen 4c yli kuvion 5c asentoon. Tässä 10 asennossa kytkinelin 6' on työkalulla edelleen kierrettävissä kuvioiden 5d ja 8 asentoon. Tämän jälkeen painonokka 4 käännetään takaisin kuvion 1 asentoon, jolloin kytkinelin 6' voidaan solenoidilla 7 jälleen valinnaisesti järjestää voimansiirtoyhteyteen painonokan 4 kanssa vääntöyksikön 14 vastinpinnan 14b välityksellä. Näin menetellen sekä edellä mainitulla tavalla siirtämällä myös 15 sovituselin 16 oven puolelta toiselle painiketoiminto saadaan vaihdettua lukko-rungon asennustilanteen edellyttämällä tavalla lukkorungon puolelta toiselle.
Kuvion 2 sovellusmuodossa siis kumpikin vääntöyksikkö 13 ja 14 on kytkinelimen 6 ulokkeiden 6a ja 6b toimesta sinänsä aina solenoidijärjestelyllä 20 ohjattavissa voimansiirtoyhteyteen painonokan kanssa, jolloin sovituselimen 16 avulla valitaan se, kummalta puolelta painiketoiminto on tällä tavalla sole-; ; ; noidilla ohjattavissa. Periaatteessa kuvion 2 sovellusmuotoa voisi käyttää hy- .·* . väksi myös ilman sovituselintä 16 siten, että toiminta-akselille 3 asennetaan : . , painike, jossa on tavallista lyhyempi kara, joka normaalisti ulottuu vain vään- ; 25 töyksikön karareikään mutta ei painonokan karareikään.
Keksintö ei siis ole rajoitettu esitettyihin sovellusmuotoihin, vaan useita muunnelmia on ajateltavissa oheisten patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (10)

1. Asennusjärjestely solenoidilla ohjattua painiketoimintoa varten ovenlukossa, jossa voimansiirto lukon jommalta kummalta puolelta painikkeen tai vastaavan 5 toiminta-akselista (3) lukon telkeen (12) vaikuttavaan painonokkaan (4) on järjestetty siirrettävällä kytkinelimellä (6,6'), joka saa ohjauksensa solenoidijärjes-telyn avulla, painonokka (4) on varustettu kahdella erillisellä vääntöyksiköllä (13,14), jotka on asennettu toiminta-akselille (3) painonokan (4) eri puolille ja tuettu siihen kiertyvästi ja jotka on mainittua kytkinelintä (6,6') hyväksikäyttä-10 en kytkettävissä voimansiirtoyhteyteen painonokan (4) kanssa, tunnettu siitä, että toiminta-akseli (3) on järjestetty siten, että siitä normaalisti on aikaansaatavissa suora voimansiirtoyhteys painikekarasta (17) painonokkaan (4), ja että järjestelyyn kuuluu sovituselin (16), joka on järjestetty valinnaisesti asennettavaksi toiminta-akselille (3) jomman kumman vääntöyksikön karareikään 15 (13a, 14a) ja siten estämään painikekaran (17) kytkeytyminen suoraan pai nonokkaan (4), niin että painikekara (17) on voimansiirtoyhteydessä kyseiseen vääntöyksikköön (13,14).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen asennusjärjestely, tunnettu siitä, että kyt-20 kinelin (6) käsittää kaksi uloketta (6a,6b), jotka ovat kytkettävissä yhteistoimintaan kukin oman vääntöyksikön (13,14) kanssa.
.··. 3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen asennusjärjestely, tunnettu siitä, että mai- : ,·. nittu kytkinelin (6') käsittää ulokkeen (6'a), jolla on ensimmäinen asennusasen- T 25 to, jossa se on yhteistoiminnassa ensimmäisen vääntöyksikön (13) kanssa, ja ! toinen asennusasento, jossa se on yhteistoiminnassa toisen vääntöyksikön (14) kanssa, ja että kytkinelin (6') on siirrettävissä ensimmäisestä asen- • · ’··* nusasennosta toiseen asennusasentoon painiketoiminnon siirtämiseksi ovenlu- kon puolelta toiselle. 30
'...· 4. Jonkin yllä olevan patenttivaatimuksen mukainen asennusjärjestely, tunnet- • : ; tu siitä, että painonokka (4) käsittää holkkimaisen elimen (4b), johon kytkinelin . . (6,6') on kiertyvästi laakeroitu. 9 114496
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen asennusjärjestely, tunnettu siitä, että kyt-kinelin (6') on järjestetty siirrettäväksi toiminta-akselin (3) suuntaisesti painike-toiminnon mainitun siirtämisen aikaansaamiseksi.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen asennusjärjestely, tunnettu siitä, että pai- nonokka (4) käsittää ohjauselimen, esimerkiksi ulokkeen (4c), joka normaalisti estää kytkinelimen (6') siirtämisen ensimmäisestä asennusasennostaan toiseen asennusasentoonsa.
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen asennusjärjestely, tunnettu siitä, että kytkinelin (6') käsittää vastinpinnat (6'c) asennustyökalua varten ja että oven-lukon lukkorunko käsittää aukon (1a), jonka kautta asennustyökalu on vietävissä yhteistoimintaan mainittujen vastinpintojen (6'c) kanssa kytkinelimen (6') mainittua siirtämistä varten. 15
8. Jonkin yllä olevan patenttivaatimuksen mukainen asennusjärjestely, tunnettu siitä, että vääntöyksiköiden karareiät (13a, 14a) on siten muotoiltu, että ne sallivat sovituselimen (16) asentamisen paikalleen vääntöyksikköön ja poistamisen vääntöyksiköstä vääntöyksikköä irrottamatta. 20
8 114496
9. Ovenlukko, joka käsittää teljen (12), painonokan (4) teljen siirtämiseksi sekä toiminta-akselin (3), jonka kumpaankin päähän on asennettavissa toimilaite painonokan käyttämiseksi, jolloin voimansiirto lukon jommalta kummalta puo- .·, lelta painonokkaan (4) on järjestetty siirrettävällä kytkinelimellä (6,6'), joka saa 25 ohjauksensa solenoidijärjestelyn tai vastaavan avulla, ja jossa painonokka (4) • t » I on varustettu kahdella erillisellä vääntöyksiköllä (13,14), jotka on asennettu toiminta-akselille (3) painonokan (4) eri puolille ja tuettu siihen kiertyvästi ja jotka on mainittua kytkinelintä (6,6') hyväksikäyttäen kytkettävissä voimansiir-toyhteyteen painonokan (4) kanssa, että mainitulle toiminta-akselille (3) lukon : 30 ja painonokan (4) toiselle puolelle on järjestetty asennettavaksi toimilaite, esi merkiksi avainkäyttöinen lukkomekanismi, painike tai vastaava, joka vaikuttaa suoraan painonokkaan (4) siinä olevan karareiän (4a) välityksellä, ja että maini-tulle toiminta-akselille (3) vastaavasti lukon ja painonokan (4) toiselle puolelle on järjestetty asennettavaksi toimilaite, esimerkiksi painike tai vastaava, joka ; 35 on järjestetty voimansiirtoyhteyteen painonokan (4) kanssa vääntöyksikön (13,14) ja mainitun kytkinelimen (6,6') välityksellä, tunnettu siitä, että valinta ,0 1 1 4496 voimansiirron aikaansaamiseksi painikekarasta (17) vääntöyksikön (13,14) välityksellä on järjestetty aikaansaatavaksi erillisellä sovituselimellä (16), joka asennetaan toiminta-akselille (3) valitun vääntöyksikön karareikään (13a,14a), niin että se estää painikekaran (17) kytkeytymisen suoraan painonokkaan (4). 5
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen ovenlukko, tunnettu siitä, että kytkinelin (6') käsittää ulokkeen (6'a), joka on kerrallaan toiminnallisesti yhdistetty vain toiseen vääntöyksikköön (13,14), jolloin valinta voimansiirron aikaansaamiseksi vääntöyksikön välityksellä on järjestetty aikaansaatavaksi järjestämällä kyt-10 kinelimen kyseinen uloke (6'a) painonokan (4) halutulle puolelle. ♦ » * * ♦ » ’•Iti > * • I · I I 1 I · 11 1 1 4496
FI20012506A 2001-01-24 2001-12-19 Asennusjärjestely solenoidilla ohjattua painiketoimintoa varten ovenlukossa ja ovenlukko FI114496B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20012506A FI114496B (fi) 2001-01-24 2001-12-19 Asennusjärjestely solenoidilla ohjattua painiketoimintoa varten ovenlukossa ja ovenlukko

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20010139 2001-01-24
FI20010139A FI20010139A (fi) 2001-01-24 2001-01-24 Asennusjärjestely solenoidilla ohjattua painiketoimintoa varten ovenlukossa
FI20012506A FI114496B (fi) 2001-01-24 2001-12-19 Asennusjärjestely solenoidilla ohjattua painiketoimintoa varten ovenlukossa ja ovenlukko
FI20012506 2001-12-19

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20012506A0 FI20012506A0 (fi) 2001-12-19
FI20012506A FI20012506A (fi) 2002-07-25
FI114496B true FI114496B (fi) 2004-10-29

Family

ID=26161112

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20012506A FI114496B (fi) 2001-01-24 2001-12-19 Asennusjärjestely solenoidilla ohjattua painiketoimintoa varten ovenlukossa ja ovenlukko

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI114496B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20012506A0 (fi) 2001-12-19
FI20012506A (fi) 2002-07-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101155788B1 (ko) 제어가능한 손잡이 기능을 가지는 도어 자물쇠
US11572722B2 (en) Multiple point door locking system
US6978646B2 (en) Installation arrangement for controlling handle operation in a door lock and a door lock provided with an installation arrangement of this kind
RU2208116C2 (ru) Корпус замка для двери
US20100213724A1 (en) Multiple point door locking system, with handle turning direction control
US20110265528A1 (en) Mechanically operated electric lock
GB2316440A (en) Key override monitoring facility for a lock assembly
FI110334B (fi) Solenoidijärjestely painiketoiminnon ohjaamiseksi ovenlukossa
US7438331B2 (en) Apparatus for opening and closing door
US6363761B1 (en) Modular rod locking system
FI79168C (fi) Doerrlaos.
CZ20004392A3 (cs) Zadlabaný zámek
FI114496B (fi) Asennusjärjestely solenoidilla ohjattua painiketoimintoa varten ovenlukossa ja ovenlukko
RU2413062C2 (ru) Замок для внутренней двери
EP0755477B1 (en) A lock mechanism
EP1741858B1 (en) Device for locking a door
JP3844812B2 (ja) 電気錠装置
CZ299548B6 (cs) Zarízení pro rucní ovládání elektrických prístroju, zejména jisticu, s blokováním dverí rozvádecu

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 114496

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed