FI113681B - Menetelmä hirsirakenteen valmistamiseksi ja hirsirakenne - Google Patents

Menetelmä hirsirakenteen valmistamiseksi ja hirsirakenne Download PDF

Info

Publication number
FI113681B
FI113681B FI960737A FI960737A FI113681B FI 113681 B FI113681 B FI 113681B FI 960737 A FI960737 A FI 960737A FI 960737 A FI960737 A FI 960737A FI 113681 B FI113681 B FI 113681B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
wall
log
actual
stock
lightweight
Prior art date
Application number
FI960737A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI960737A0 (fi
FI960737A (fi
Inventor
Leif Erlund
Original Assignee
Mellilaen Hirsityoe Erlund & E
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FI933632A external-priority patent/FI933632A0/fi
Application filed by Mellilaen Hirsityoe Erlund & E filed Critical Mellilaen Hirsityoe Erlund & E
Priority to FI960737A priority Critical patent/FI113681B/fi
Publication of FI960737A0 publication Critical patent/FI960737A0/fi
Publication of FI960737A publication Critical patent/FI960737A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI113681B publication Critical patent/FI113681B/fi

Links

Landscapes

  • Load-Bearing And Curtain Walls (AREA)

Description

1 113681
MENETELMÄ HIRSIRAKENTEEN VALMISTAMISEKSI JA HIRSIRAKENNE
Keksinnön kohteena on menetelmä hirsirakenteen valmistamiseksi, jonka menetelmän mukaan hirsirakenteeseen muodostetaan hirsiseinä ja lisäseinämä välimatkan päähän 5 hirsiseinästä.
Hirsitalon käyttöä nykyaikaisena ympäri vuoden asuttavana asuintalona on rajoittanut se, että hirsiseinän lämmöneristyskyky ei sellaisenaan ole riittävä. Sen vuoksi joudutaan hirsiseinään lisäämään lämpöeriste. Tavallisesti eriste lisätään hirsiseinän päälle sen 10 sisäpinnalle ja peitetään pystypuuhun naulatuilla levyillä tai laudoituksella.
Hirsiseinärakenteessa tällainen eristäminen muodostuu kuitenkin ongelmaksi sen vuoksi, että hirsiseinä painuu voimakkaasti kasaan vanhetessaan. Sen sijaan eristeen peittämiseen käytetty levy- tai lautarakenne ei painu ollenkaan. Varsinkin ikkuna- ja 15 oviaukkojen kohdalla on erittäin vaikeaa rakennusvaiheessa ottaa huomioon myöhemmin tapahtuvat muutokset. Näiden aukkojen kohdalle onkin rakennettava selvä liikuntavara hirsien painumista varten.
On myös tunnettua rakentaa hirsiseinä kaksinkertaiseksi. Tällä tavoin saadaan sisä-ja 20 ulkoseinä lukituksi toisiinsa, jolloin ikkunoille ja oville ei tarvitse rakentaa liikkumavaraa. Tällainen rakenne on kuitenkin osoittautunut ongelmalliseksi seinärakenteen kuivuessa vanhetessaan. On nimittäin huomattu, että sisähirsiin syntyy rakoja sisäseinän kuivuessa enemmän kuin ulkoseinä. Tällöin sisältä päin tuleva kosteus pääsee seinämien väliin, mutta ei ulos asti koska ulkoseinä on tiiviimpi. Jos seinärakenne ei hengitä luonnollisesti, . , 25 niin seinärakenteeseen jäävä kosteus muodostuu erittäin haitalliseksi rakenteen ; kestävyydelle.
*· ‘ Suomalaisessa hyödyllisyysmallissa 523 on esitetty seinäelementti, jossa sekä ulkopuoliset hirsipaneelit että sisäpaneelit on kiinnitetty pystysuuntaisiin koolauksiin, jotka kannattavat : . * 30 hirsien kuorman. Näin saadaan hirsirakenteen näköinen seinärakenne, joka ei kuitenkaan : , ·’ ole hirsirakenne, vaan hirsirakenteen näköinen elementtirakenne. Tällöin rakenteessa ei : myöskään tapahdu hirsiseinälle tyypillistä laskeumaa.
Sveitsiläisessä patentissa 650051 on esitetty hirsirakenne, jossa hirren sisäpuolelle on : .: 35 liitetty ohuempi paneeli välikappaleiden välityksellä, joissa on pystysuuntaiset urat vesi- tai j sähköjohtoja varten. Välikappaleiden ylä- ja alareunat sijaitsevat hieman ylempänä kuin hirsien ja paneelien vastaavat reunat, jolloin rakenne lukkiutuu hyvin paikoilleen 2 113681 asennettaessa. Sekä hirsissä että paneeleissa on samantapaiset kiilamaiset pontit, jotka yhdessä kantavat rakenteen kuorman. Rakenteessa ei ole otettu huomioon ulkopuolen ja sisäpuolen epätasaisen painumisen aiheuttamaa rasitusta rakenteeseen.
5 Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä esitetyt ongelmat ja aikaansaada menetelmä hirsiseinärakenteen valmistamiseksi uudella tavalla. Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa. Keksinnön mukaan lisäseinämä muodostetaan kevythirsistä hirsiseinän ulkopuolelle välimatkan päähän siitä siten, että kevythirsi lukitaan pääasiallisesti 10 samalla kohdalla olevaan hirsiseinän hirteen. Keksinnön mukaan kevythirret ovat puisia elementtejä, jotka ovat olennaisesti ohuempia kuin rakenteen varsinaiset hirret.
Keksinnön erään edullisen sovellutusmuodon mukaan lisäseinämän kevythirret asetetaan hirsiseinän ulkopuolelle välimatkan päähän hirsiseinästä viereisten seinien hirsien päihin 15 muodostettuihin pystysuuntaisiin uriin niin, että kevythirsi tulee hirren kanssa samalle kohdalle ja samansuuntaiseksi. Kevythirret ovat pääasiallisesti hirren korkuisia ja niiden ulkonäkö vastaa hirren ulkonäköä.
Erään toisen edullisen sovellutusmuodon mukaan vaakasuuntainen ulkoseinäkevythirsi 20 lukitaan välikappaleen avulla vastaavalla kohdalla olevan hirren kanssa yhtenäiseksi kokonaisuudeksi eli pienelementiksi.
• ·
Lisäseinämän kulmaan asennetaan pystysuuntainen kulmakevythirsi hirsiseinän hirsien : > a päihin muodostettuihin pystysuuntaisiin uriin siten, että kulmakevythirsi tulee pääasiallisesti * . ·. 25 45° kulmaan seinäpintojen kanssa. Kulmakevythirttä ei lukita hirsiin vaan se pääsee • · t liukumaan vapaasti hirsien suhteen hirsien painuessa.
* · • » ’· * Keksinnön kohteena on myös hirsiseinärakenne, johon kuuluu hirsiseinä ja välimatkan päähän siitä sijaitseva lisäseinämä. Keksinnön mukaiselle hirsirakenteelle on : 30 tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 4 tunnusmerkkiosassa. Keksinnön mukaan lisäseinämässä on hirsiseinän ulkopuolelle välimatkan päähän siitä sijoitettuja •, : kevythirsiä, ja että lisäseinämän kevythirsi on liitetty pääasiallisesti samalla kohdalla olevaan hirsiseinän hirteen. Kevythirsien pontteihin on jätetty pystysuuntainen liikkumisvara.
: 35 •, : Keksinnön avulla saadaan hirsiseinärakenteessa ulkopuolelle sijoitetun lisäseinämän painuminen vastaamaan sisäpuolen hirsiseinän painumista, koska ulkopuolinen 3 113681 lisäseinämä ottaa vastaan ulkopuolisen kosteuden. Koska sisäpuolen hirsiseinä on kuitenkin tiiviimpi ja paksumpi kuin ulkopuolella oleva, kevythirsistä valmistettu lisäseinämä, niin seinärakenne hengittää luonnollisesti eikä erillisiä kosteussulkuja välttämättä tarvita.
5
Ovi- ja ikkuna-aukot on keksinnön mukaan mahdollista tehdä tarkemmin sopiviksi, koska sisäpuolen hirsiseinän hirret ja niihin kiinnitetyt kevythirret elävät yhdessä.
Edullista keksinnön mukaiselle rakenteelle on se, että hirsinen sisäseinä ei ole säiden 10 armoilla, jolloin se säilyy muuttumattomana. Ulkopuolinen kevythirsilaudoitus ottaa vastaan säiden rasituksen ja se voidaan tarvittaessa helposti uusia korjaustyön asumista häiritsemättä. Ulkopuolinen verhous on nopeampi ja helpompi asentaa kuin sisäpuolinen ja ulkonäkö saadaan vastaamaan hirsiseinää.
15 Erään edullisen sovellutusmuodon mukaan keksinnön mukaisessa hirsirakenteessa vaakasuuntainen ulkoseinäkevythirsi on liitetty ainakin yhden välikappaleen välityksellä vastaavalla kohdalla olevan hirren kanssa yhtenäiseksi kokonaisuudeksi eli pienelementiksi.
20 Vielä erään edullisen sovellutusmuodon mukaan ulkoseinäkevythirren ja hirren muodostama pienelementti on liitetty viereisen seinän pääasiallisesti samalla korkeudella : olevaan pienelementtiin siten, että kaikkien seinien pääasiallisesti samalla korkeudella • ’ ’; olevat pienelementit muodostavat kehämäisen kerroselementin.
• 1 • t • »· . · ·. 25 Keksintöä selostetaan seuraavassa esimerkin avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, . ·. joissa
Kuvioi esittää päältä päin nähtynä keksinnön mukaisen hirsiseinärakenteen vaakaleikkausta.
i ,1 30 Kuvio 2 esittää kuviosta 1 pitkin viivaa ll-ll otettua hirsiseinärakenteen pystyleikkausta.
. : Kuvio 3 esittää kuvion 2 hirsiseinärakenteen yksityiskohtaa.
' · • Kuvio 4 esittää yksityiskohtaa kuviosta 2.
Kuvio 5 esittää kuvion 1 hirsiseinärakenteeseen kuuluvan hirren pään yksityiskohtaa.
• 35 Kuvio 6 esittää aksonometrisesti kuvion 5 mukaisten hirsien liitosta.
:, j Kuvio 7 vastaa kuviota 6 ja esittää aksonometrisesti hirsiliitosta, johon on lisätty keksinnön mukainen kevythirsilaudoitus.
4 113681
Kuvio 8 esittää kuvion 1 hirsiseinärakenteen yksityiskohtaa.
Kuvio 9 esittää keksinnön mukaisen hirsiseinärakenteen kerroselementtiä.
Kuviossa 1 on esitetty päältä päin nähtynä keksinnön mukaisen hirsiseinärakenteen 5 vaakaleikkaus. Kuviosta nähdään, että rakenteessa sisäpuolella sijaitsevan hirsiseinän 10 ulkopuolelle on asennettu kevythirsilaudoitus 11 siten, että ulkoseinäkevythirsien 12 päät ovat lukittuina hirsien 13 uriin 14. Jokainen vaakasuuntainen ulkoseinäkevythirsi 12 on lukittu vastaavalla kohdalla olevaan, samansuuntaiseen hirteen 13 puisen välikappaleen 15 välityksellä. Jokainen välikappale 15 on kiinnitetty sekä hirteen 13 että vastaavalla kohdalla 10 olevaan kevythirteen 12 vinosti ylhäältä päin ruuvatuilla ruuveilla 16.
Hirsien 13 päihin on muodostettu urat 14 samaan kohtaan molemmille puolille. Tällöin voidaan ensimmäisiin uriin asentaa ulkoseinäkevythirret 12 ja toisiin uriin hirsien 13 vastakkaiselle puolelle pystysuuntaiset kulmakevythirret 17 hirsiseinärakenteen kulmiin.
15 Urat 14 voivat olla samanlaiset hirren 13 molemmin puolin, koska kulmakevythirsien 17 reunat on muotoiltu uriin 14 sopivaksi. Kuvion 1 rakenteessa hirsiseinän 10 ja kevythirsistä 12 muodostetun ulkolaudoituksen 11 väli on täytetty eristysaineella 18, kuten esimerkiksi puhallusvillalla.
20 Kuviossa 2 on esitetty kuvion 1 hirsiseinärakenteen pystyleikkaus. Sisäpuolisen hirsiseinän 10 ulkopuolelle on välimatkan päähän sijoitettu kevythirsistä 12 muodostettu ulkolaudoitus ... 11. Ulkoseinäkevythirret 12 sijaitsevat hirsiin 13 muodostetuissa urissa 14. Jokainen : kevythirsi 12 on kiinnitetty vastaavalla kohdalla sijaitsevaan hirteen 13 puisen j _ välikappaleen 15 ja vinosti ylhäältä päin ruuvattujen ruuvien 16 avulla. Kuviossa 2 hirsi 13, . . 25 välikappale 14 ja kevythirsi 12 muodostavat yhdessä seinärakenteen pienelementin 23, joka käyttäytyy seinärakenteessa yhtenä kokonaisuutena. Toisin sanoen • · ulkoseinäkevythirsi 12 painuu seinärakenteessa samanaikaisesti varsinaisen seinähirren 13 painuessa.
I » : 30 Kuviossa 3 on esitetty kuvion 2 hirsiseinärakenteen yksityiskohta. Kuviosta nähdään, että • .·' ulkoseinäkevythirsi 12, vastaavalla kohdalla sijaitseva hirsi 13 ja näiden välinen välikappale . , : 15 muodostavat ruuvien 16 avulla kiinteän kokonaisuuden eli pienelementin 23, joka hirsirakenteen painuessa liikkuu kokonaisena. Näin ollen keksinnön mukaisessa rakenteessa sisä- ja ulkoseinä eivät elä eri tavalla, kuten tunnetuissa rakenteissa.
: 35 \: Kuviossa 4 on esitetty kuviosta 2 yksityiskohta, jossa nähdään osa hirsiseinää 10 ja osa kevythirsistä 12 muodostettua ulkolaudoitusta 11. Hirret 13 ja 13b on asetettu päällekkäin 5 113681 niin, että ne muodostavat rakennuksen sisäseinän. Jokaiseen hirteen 13 on liitetty ulkoseinäkevythirsi 12 välikappaleen 15 välityksellä. Välikappaleen 15 kiinnitys hirteen 13 ja ulkoseinäkevythirteen 12 on tässä esimerkkitapauksessa on tehty ruuveilla 16. Näin saadaan hirsi 13, välikappale 15 ja hirren 13 kohdalla oleva kevythirsi 12 muodostetuksi 5 kuvion 3 esittämäksi kokonaisuudeksi eli pienelementiksi 23.
Kuviosta 4 nähdään myös, että hirsi 13b tukeutuu tavanomaiseen tapaan alapuolellaan olevaan hirteen 13, mutta yläpuoliseen hirteen 13b välikappaleella 15b liitetty ulkoseinäkevythirsi 12b ei tukeudukaan koko painollaan alapuolellaan olevaan kevythirteen 10 12. Ulkoseinäkevythirsien 12 ja 12b väliin on nimittäin muodostettu ponttiliitos 21, joka sallii näiden kevythirsien välisen pystysuuntaisen säätöliikkeen.
Tällainen liikkuvuus on tärkeätä, koska hirsirakenne joka tapauksessa painuu kasaan vanhetessaan. Siksi kevythirsistä muodostettu ulkoseinälaidoitus ei saa jäädä kantamaan 15 hirsiseinälle tarkoitettua kuormitusta. Toinen etu tällaisesta ratkaisusta on se, että seinärakenne hengittää luonnollisesti. Mm. rakennuksen sisältä tuleva kosteus pääsee hyvin poistumaan kevythirsistä muodostetun ulkoseinälaidoituksen kautta.
Kuviossa 5 on esitetty keksinnön mukaisen hirsiseinärakenteen hirren 13 pään 20 yksityiskohtaa. Hirren 13 päässä on hirsiliitoslovi 19 tunnettuun tapaan, mutta sen lisäksi on hirren 13 pään molemmilla puolilla keksinnön mukaisesti samanlaiset lovet 14 :' .. ulkoseinän kevythirttä ja kulmakevythirttä varten.
» » ♦ *
Kuviossa 6 on esitetty aksonometrisesti kuvion 5 mukaisten hirsien 13 liitosta. Hirsiliitos on . · · ·. 25 sinänsä täysin tunnettu, mutta kuviosta nähdään selvästi molempien hirsien 13 päiden t “! molemmilla puolilla olevat urat 14, jotka muodostavat rakenteessa pystysuuntaiset johteet ;; sekä ulkoseinän kevythirsiä että kulman kevythirsiä varten.
• · » • * ·
Kuviossa 7 on kuvion 6 hirsiliitokseen lisätty keksinnön mukaisesti hirsien 13 päissä : 30 sijaitseviin uriin 14 ulkoseinäkevythirret 12 ja rakenteen kulmaan kulmakevythirsi 17.
Jokainen hirsi 13 ja siihen välikappaleen 15 avulla liitetty ulkoseinäkevythirsi 12 muodostaa : yhtenäisen kokonaisuuden eli pienelementin 23, joka liikkuu yhtenä kappaleena hirsirakenteen painuessa. Kulmakevythirttä 17 ei lukita hirsiin 13 vaan se pääsee liukumaan vapaasti hirsien suhteen hirsien painuessa.
: 35 , l Kuviosta 8 nähdään yksityiskohtaisemmin kuvion 1 hirsiseinärakenteen kulmaosan rakenne. Hirsien 13 päihin molemmille puolille muodostetut urat 14 on mitoitettu siten, että 6 113681 ulkoseinäkevythirsi 12 sopii hyvin uraan. Hirren 13 pään samanlaiseen uraan 14 sijoitetaan myös kulmakevythirsi 17. Koska kulmakevythirsi 17 on yhtä paksu kuin ulkoseinäkevythirsi 12, mutta sijaitsee 45° kulmassa, niin kulmakevythirren 17 reunat on viistettävä myös 45° kulmaan. Lisäksi kulmakevythirteen 17 on muodostettu sisäpinnalle pienet lisäurat 20, 5 joiden avulla saadaan kulmakevythirren 17 viistot reunaosat painumaan kokonaan urien 14 sisään.
Kuvion 8 rakenne-esimerkissä on myös ulkoseinäkevythirsi 12 kiinnitetty hirteen 13 ruuvilla 22. Tällöin vierekkäiset, toisiinsa lukitut pienelementit 23 muodostavat kehämäisen 10 kerroselementin 24, kuten on esitetty kuviossa 9.
Kuviossa 9 on esitetty keksinnön mukaisen hirsiseinärakenteen kerroselementti 24, joka on muodostettu liittämällä yhteen vierekkäiset pienelementit 23. Kehämäiseen kerroselementtiin 24 kuuluu tällöin seinärakenteen sisäpuolella yhden kerroksen hirret 13, 15 vastaavalla kohdalla ulkopuolella olevat kevythirret 12 sekä hirsien 13 ja kevythirsien 12 väliset välikappaleet 15. Kerroselementti 24 muodostaa hirsirakennuksen seinärakenteessa yhden hirsikerroksen korkuisen yhtenäisen kehän, joka painuu yhtenä kappaleena hirsirakenteen painuessa.
20 Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön erilaiset sovellutusmuodot voivat vaihdella jäljempänä esitettävien patenttivaatimusten puitteissa.
• 1 · • 1 · • · · • · • 1 * · • 1 1 *
• > I
• » ·

Claims (7)

7 113681
1. Menetelmä hirsirakenteen valmistamiseksi, jonka menetelmän mukaan hirsirakenteeseen muodostetaan varsinainen hirsiseinä (10), jossa varsinaiset hirret (13) 5 asennetaan vaakasuuntaan päällekkäin niin, että hirsi tukeutuu sen alla sijaitsevaan hirteen, ja lisäseinämä (11) muodostetaan välimatkan päähän varsinaisesta hirsiseinästä, tunnettu siitä, että lisäseinämä (11) muodostetaan varsinaisen hirsiseinän (10) ulkopuolelle sellaisista vaakasuuntaisista ulkoseinäkevythirsistä (12), joiden välillä on pystyliikkeen 10 salliva ponttiliitos (21), että ulkoseinäkevythirsi (12) lukitaan ainakin yhden välikappaleen (15) avulla vastaavalla kohdalla olevaan varsinaiseen hirteen (13) niin, että ulkoseinäkevythirsi, varsinainen hirsi ja välikappaleet muodostavat kiinteän ja yhtenäisen kokonaisuuden eli pienelementin (23), 15. että pienelementti (23) tuetaan sen alla sijaitsevaan toiseen pienelementtiin siten, että vain pienelementin varsinainen hirsi tukeutuu sen alla sijaitsevan toisen pienelementin varsinaiseen hirteen, ja että kahden päällekkäisen pienelementin (23) ulkoseinäkevythirsien (12) pontteihin jätetään pystysuuntainen liikkumavara siten, että ponttiliitos (21) sallii 20 ulkoseinäkevythirsien välisen pystyliikkeen hirsiseinän varsinaisten hirsien (13) painuessa. • > • i · '»*.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lisäseinämän (11) • * :·. vaakasuuntainen ulkoseinäkevythirsi (12) asetetaan varsinaisen hirsiseinän (10) • I t . * ·. 25 ulkopuolelle välimatkan päähän varsinaisesta hirrestä (13) viereisten seinien varsinaisten • * hirsien vapaisiin päihin muodostettuihin pystysuuntaisiin uriin (14) ja lukitaan ainakin • « · !;; kahden välikappaleen (15) avulla vastaavalla kohdalla olevan varsinaisen hirren (13) • « · ’’’ kanssa kiinteäksi ja yhtenäiseksi kokonaisuudeksi eli pienelementiksi (23). ί ’.· 30
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kulmaan : : varsinaisen hirsiseinän (10) ulkopuolelle muodostetaan lisäseinämä (11) siten, että , ; vierekkäisten hirsiseinien varsinaisten hirsien (13) päissä sijaitseviin pystysuuntaisiin uriin • » | (14) asennetaan pystysuuntainen kulmakevythirsi (17) siten, että kulmakevythirsi tulee pääasiallisesti 45° kulmaan seinäpintojen kanssa, ja että kulmakevythirsi pääsee vapaasti : * 35 liukumaan varsinaisten hirsien suhteen varsinaisten hirsien painuessa. • I » · 113681 O
4. Hirsiseinärakenne, johon kuuluu varsinainen hirsiseinä (10), jonka varsinaiset hirret (13) sijaitsevat vaakasuuntaisina päällekkäin niin, että hirsi tukeutuu sen alla sijaitsevaan hirteen, ja välimatkan päässä varsinaisesta hirsiseinästä sijaitseva lisäseinämä (11), tunnettu siitä, 5. että lisäseinämään (11) kuuluu varsinaisen hirsiseinän (10) ulkopuolelle sijoitettuja, sellaisia vaakasuuntaisia ulkoseinäkevythirsiä (12), joiden välillä on pystyliikkeen salliva ponttiliitos (21), että varsinaisen hirren (13) ja vastaavalla kohdalla olevan ulkoseinäkevythirren (12) välillä on ainakin yksi välikappale (15) niin, että varsinainen hirsi, ulkoseinäkevythirsi ja 10 välikappale muodostavat kiinteän ja yhtenäisen kokonaisuuden eli pienelementin (23), että pienelementin (23) kuormitus alla sijaitsevaan toiseen pienelementtiin kohdistuu varsinaisen hirren kohdalle, ja että kahden päällekkäisen pienelementin (23) ulkoseinäkevythirsien (12) välisessä ponttiliitoksessa (21) on pystysuuntainen liikkumavara siten, että ponttiliitos sallii 15 ulkoseinäkevythirsien välisen pystyliikkeen hirsiseinän varsinaisten hirsien (13) painuessa.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen hirsirakenne, tunnettu siitä, että lisäseinämän (11) vaakasuuntainen ulkoseinäkevythirsi (12) sijaitsee varsinaisen 20 hirsiseinän (10) ulkopuolella välimatkan päähän varsinaisesta hirrestä (13) viereisten seinien varsinaisten hirsien vapaisiin päihin sijoitetuissa pystysuuntaisissa urissa (14), ; ·.. - ja että varsinaisen hirren (13) ja vastaavalla kohdalla olevan ulkoseinäkevythirren (12) *; välissä on ainakin kaksi välikappaletta (15), joiden välityksellä varsinainen hirsi ja I » . : ulkoseinäkevythirsi muodostavat kiinteän ja yhtenäisen kokonaisuuden eli ·. 25 pienelementin (23).
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen hirsirakenne, tunnettu siitä, että lisäseinämän (11) kulmassa on pystysuuntainen kulmakevythirsi (17) vierekkäisten hirsiseinien varsinaisten hirsien (13) päihin muodostetuissa : 30 pystysuuntaisissa urissa (14), •,,,: - että kulmakevythirsi on pääasiallisesti 45° kulmassa seinäpintojen kanssa, . ·. : ja että kulmakevythirsi on sijoitettu vapaasti liukuvaksi varsinaisten hirsien suhteen ,,, : varsinaisten hirsien painuessa. t | ί · 35
7. Patenttivaatimuksen 4, 5 tai 6 mukainen hirsirakenne, tunnettu siitä, * - että ulkoseinäkevythirren (12), välikappaleiden (15) ja varsinaisen hirren (13) muodostama kiinteä pienelementti (23) on liitetty viereisten seinien pääasiallisesti 9 113681 samalla korkeudella oleviin vastaaviin pienelementteihin siten, että kaikkien seinien pääasiallisesti samalla korkeudella olevat pienelementit muodostavat kiinteän, kehämäisen kerroselementin (24), että kerroselementti (24) tukeutuu toiseen, sen alla olevaan kerroselementtiin siten, 5 että päällimmäisestä kerroselementistä ainoastaan varsinaiset hirret (13) tukeutuvat alla olevan kerroselementin varsinaisiin hirsiin, ja että kahden päällekkäisen kerroselementin (24) ulkoseinäkevythirsien (12) välisessä ponttiliitoksessa (21) on pystysuuntainen liikkumavara siten, että ponttiliitos sallii ulkoseinäkevythirsien välisen pystyliikkeen kerroselementtien varsinaisten hirsien (13) 10 painuessa. i » · » · • · • | • » * • * • · • · • » • · • * » • » • * • ♦ • · • · * * > > » » » > » 10 113681
FI960737A 1993-08-17 1996-02-16 Menetelmä hirsirakenteen valmistamiseksi ja hirsirakenne FI113681B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI960737A FI113681B (fi) 1993-08-17 1996-02-16 Menetelmä hirsirakenteen valmistamiseksi ja hirsirakenne

Applications Claiming Priority (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI933632 1993-08-17
FI933632A FI933632A0 (fi) 1993-08-17 1993-08-17 Foerfarande foer framstaellning av en timmerkonstruktion och timmerkonstruktion
PCT/FI1994/000356 WO1995005511A1 (en) 1993-08-17 1994-08-17 Method for producing timber construction and timber construction
FI9400356 1994-08-17
FI960737A FI113681B (fi) 1993-08-17 1996-02-16 Menetelmä hirsirakenteen valmistamiseksi ja hirsirakenne
FI960737 1996-02-16

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI960737A0 FI960737A0 (fi) 1996-02-16
FI960737A FI960737A (fi) 1996-04-16
FI113681B true FI113681B (fi) 2004-05-31

Family

ID=26159559

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI960737A FI113681B (fi) 1993-08-17 1996-02-16 Menetelmä hirsirakenteen valmistamiseksi ja hirsirakenne

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI113681B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI960737A0 (fi) 1996-02-16
FI960737A (fi) 1996-04-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4677806A (en) Wooden building system with flange interlock and beams for use in the system
US3304675A (en) Building constructions
US6009679A (en) Wall elements for wooden buildings, a method for manufacture thereof and a method for erection of wooden building with such wall elements
JP2022153669A (ja) 断熱構造及び建物
RU2154716C2 (ru) Конструкция листовой обшивки, основанная на решетчатой системе, и метод для ее установки
US2375910A (en) Prefabricated building construction
RU97102140A (ru) Элементы стены для деревянных зданий, способ их изготовления и способ возведения деревянных зданий с такими элементами стены
US20160002908A1 (en) Building and method for constructing such a building
FI113681B (fi) Menetelmä hirsirakenteen valmistamiseksi ja hirsirakenne
WO1982002915A1 (en) Variable building construction
EP1080278B1 (de) Gebäude, insbesondere ein niedrigenergie-gebäude
US3466818A (en) Prefabricated buildings
KR102044858B1 (ko) 목조건물의 기초 구조물 조립시스템
JP7115922B2 (ja) 断熱構造及び建物
EP0714467B1 (en) Method for producing timber construction and timber construction
US20090205287A1 (en) Quick construction component
CN111636593A (zh) 一种装配式墙体顶部封装结构及其安装方法
US20200199871A1 (en) Wall module for buildings
RU2665333C2 (ru) Стеновая панель и двухплоскостной клиновой стыковой механизм продольного соединения стеновых панелей
RU2630319C1 (ru) Гладкая угловая конструкция
JP2688877B2 (ja) 木造建築物の建築工法
RU2261964C2 (ru) Комбинированный брус
RU219389U1 (ru) Узел углового соединения брусчатых стен здания
MXPA97008682A (en) Construction component
US20040050000A1 (en) Building module

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed