FI113144B - Pakettidatapalvelun tarjoaminen langattomassa tietoliikennejärjestelmässä - Google Patents

Pakettidatapalvelun tarjoaminen langattomassa tietoliikennejärjestelmässä Download PDF

Info

Publication number
FI113144B
FI113144B FI20011529A FI20011529A FI113144B FI 113144 B FI113144 B FI 113144B FI 20011529 A FI20011529 A FI 20011529A FI 20011529 A FI20011529 A FI 20011529A FI 113144 B FI113144 B FI 113144B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
packet data
data context
mobile station
synchronization
request
Prior art date
Application number
FI20011529A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20011529A (fi
FI20011529A0 (fi
Inventor
Jussi Piispanen
Mikko Sahinoja
Riku Mettaelae
Mikko Siikaniemi
Ari Sutinen
Original Assignee
Nokia Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Corp filed Critical Nokia Corp
Priority to FI20011529A priority Critical patent/FI113144B/fi
Publication of FI20011529A0 publication Critical patent/FI20011529A0/fi
Priority to US10/192,830 priority patent/US7394784B2/en
Priority to EP02396116A priority patent/EP1286559A3/en
Publication of FI20011529A publication Critical patent/FI20011529A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI113144B publication Critical patent/FI113144B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W8/00Network data management
    • H04W8/22Processing or transfer of terminal data, e.g. status or physical capabilities
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W4/00Services specially adapted for wireless communication networks; Facilities therefor
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W76/00Connection management
    • H04W76/20Manipulation of established connections

Description

1 113144
Pakettidatapalvelun tarjoaminen langattomassa tietoliikennejärjestelmässä
Keksinnön tausta
Keksintö liittyy pakettidatapalvelun tarjoamiseen langattomassa tie-5 toliikennejärjestelmässä ja erityisesti pakettidatapalvelun keskeyttämisen (suspension) estämiseen.
Lisääntyviin datasiirtotarpeisiin vastaamiseksi on myös langattomia datansiirtopalveluita parannettu. GSM-järjestelmään on piirikytkentäisten datapalvelujen lisäksi standardoitu myös pakettivälitteinen GPRS-palvelu (General 10 Packet Radio Service) erityisesti IP-datan (Internet Protocol) siirtoa varten. GPRS-palvelua tukeva verkko käsittää yhdyskäytäväsolmun GGSN (Gateway GPRS Support Node) ja operointisolmun SGSN (Serving GPRS Support Node). Operointisolmun SGSN tehtävänä on palvella GPRS-verkkoon liittyneitä matkaviestimiä MS (Mobile Station) palvelualueellaan, lähettää ja vastaanottaa 15 datapaketteja kyseisiltä matkaviestimiltä sekä seurata matkaviestimien sijaintia palvelualueellaan. Matkaviestimen MS liittyminen GPRS-verkkoon ja tarkemmin operointisolmuun SGSN tarkoittaa liikkuvuudenhallintakontekstin muodostamista MS:lle, tämä toiminto on GPRS-verkossa GPRS Attach. Yhdyskäytä-väsolmu GGSN toimii yhdyskäytävänä GPRS-verkon ja ulkoisen dataverkon 20 PDN (Packet Data Network) välillä. Ulkoisia dataverkkoja voivat olla esimerkiksi toisen verkko-operaattorin GPRS-verkko, Internet, X.25-verkko tai yksityinen lähiverkko.
: Jotta pakettivälitteistä dataa voidaan siirtää matkaviestimen ja ver- : j kon välillä, matkaviestimelle on aktivoitava PDP-konteksti (Packet Data Proto- ' : 25 col). PDP-kontekstin aktivoinnissa MS sidotaan PDP-osoitteeseen (tyypillisesti : IP-osoite), jota käytetään kommunikoinnissa ulkopuolisiin verkkoihin. Tällöin * * . _ *·.,.*· MS:n PDP-tila muuttuu aktiiviseksi (ACTIVE state). Koska radioresursseja ku lutetaan vain dataa lähetettäessä, GPRS-matkaviestimellä voi olla PDP-: : konteksti aina aktivoituna verkkoon liittyneenä ollessaan. Matkaviestimet voi- , 30 daan järjestää GPRS-verkkoon liittymisen yhteydessä automaattisesti aktivoi maan myös PDP-konteksti.
: GPRS-matkaviestimet voidaan jakaa kolmeen luokkaan: A-luokan 1 matkaviestimet voivat tarjota sekä GSM-puhelun että GPRS-datasiirron sa- : manaikaisesti, B-luokan matkaviestimissä joko GSM-yhteys tai GPRS-palvelu 35 voi olla aktiivisena kerrallaan ja C-luokan matkaviestimet tukevat ainoastaan GPRS:ää. B-luokan matkaviestin voi havaita tulevan GSM-puhelun myös kun 2 113144 PDP-konteksti on aktiivinen. Jotta GSM-puhelu voidaan muodostaa, GPRS-palvelu keskeytetään (GPRS suspension), jolloin matkaviestimessä ja GPRS-verkossa estetään datan siirto kyseiselle matkaviestimelle. GPRS-palvelua hyödyntävillä sovelluksilla on (matkaviestimessä tai esimerkiksi verkon sovel-5 luspalvelimessa) erilaisia aikavalvontaominaisuuksia. Viestien tuloaikoja seurataan ja jos vastausta tai seuraavaa viestiä ei vastaanoteta ennalta määritetyn ajan kuluessa, sovellus tulkitsee yhteyden menetetyksi ja sovellusta ei voida jatkaa, vaikka GPRS-palvelua voitaisiinkin jatkaa GSM-puhelun päätyttyä. Esimerkiksi pankkipalvelusovelluksessa palvelun keskeytys voi olla erityisen 10 haitallista.
Keksinnön lyhyt selostus
Keksinnön tavoitteena on siten kehittää menetelmä ja menetelmän toteuttava laitteisto siten, että pakettidatapalvelun keskeyttäminen välttää ainakin tietyissä tilanteissa. Keksinnön tavoitteet saavutetaan menetelmällä ja 15 matkaviestimellä, joille on tunnusomaista se, mitä sanotaan itsenäisissä patenttivaatimuksissa. Keksinnön edulliset suoritusmuodot ovat epäitsenäisten patenttivaatimusten kohteena.
Keksintö perustuu siihen, että matkaviestimen pakettidatakontekstil-le asetetaan automaattisesti varattu-ehto (busy condition) keskeyttämistilantei-20 ta varten. Kun pakettidatakontekstin keskeyttämistä pyydetään, estetään pa-kettidatakontekstin keskeyttäminen, jos pakettidatakontekstin keskeyttämis-. pyyntö on tullut mainitun sovelluksen ulkopuolelta ja varattu-ehto on asetettu '' / mainitulle pakettiradiopalvelulle. Varattu-ehdolla tarkoitetaan millä tahansa ta- : valla toteutettavaa määritystä, jonka ollessa asetettuna pakettidatakontekstin ' : 25 keskeytys estetään. Edullisesti pakettidatakontekstia siis keskeytetään, jos so- * vellus pyytää pakettidatakontekstin purkamista esimerkiksi sovelluksen sulke- misen aikana.
Keksinnön mukaisen menetelmän ja järjestelmän etuna on se, että : ·': pakettidatakontekstia hyödyntävän sovelluksen toimintaan eivät vaikuta ulko- *. 30 puoliset keskeytykset, kuten tulevat puhelut. Tällöin voidaan välttää sovelluk sen ennenaikaisesta keskeyttämisestä aiheutuvat ongelmat. Varattu-ehdon : automaattisella asetuksella tarkoitetaan, että matkaviestin (esimerkiksi sovel- luskerroksen entiteetti) on järjestetty asettamaan pakettidatakonteksti varatuk-si ilman käyttäjän väliintuloa, mikä parantaa käytettävyyttä.
35 Jos pakettidatakontekstia käytetään datan synkronointiin, pakettida takontekstin keskeytys voi aiheuttaa tilanteen, jossa matkaviestimessä ja synk- 3 113144 ronointipaivetimessa on synkronoitu eri datakokoelmat. Tällöin seuraavalla synkronointikerralla täytyy suorittaa hidas synkronointi, missä kaikki datayksi-köt käydään läpi. Keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti voidaankin estää synkronointi-istunnon keskeytys. Matkaviestimessä voidaan tar-5 kastaa synkronoinnin vaihe, kun synkronointi-istunnon tai pakettidatakonteks-tin keskeyttämistä pyydetään. Synkronointi-istunnon ja pakettidatakontekstin keskeyttäminen estetään, jos synkronointi on saavuttanut ennalta määritetyn kynnysvaiheen. Tällöin voidaan välttää keskeyttämisestä aiheutuneet hitaat synkronoinnit ja samojen tietojen uudelleenlähetyksistä aiheutuvat viiveet ja 10 kustannukset.
Kuvioiden lyhyt selostus
Keksintöä selostetaan nyt lähemmin edullisten suoritusmuotojen yhteydessä, viitaten oheisiin piirroksiin, joista:
Kuvio 1 esittää lohkokaaviona GPRS-järjestelmää; 15 Kuvio 2 esittää keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaista matkaviestintä;
Kuvio 3 esittää vuokaaviona keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaista menetelmää;
Kuvio 4 esittää signalointikaaviona tulevan puhelun käsittelyä kek-20 sinnön eräiden suoritusmuotojen mukaisesti; ja . ·: ·, Kuvio 5 esittää kolmannen sukupolven UMTS-järjestelmää.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus ! Keksintöä voidaan soveltaa missä tahansa pakettivälitteisiä tiedon- siirtopalvelulta tarjoavassa langattomassa tietoliikennejärjestelmässä. Seuraa-·:··: 25 vassa esitetään keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaista valintai- :'' *: sen yhteyden tarjoamista GSM/GPRS-järjestelmässä.
Kuviossa 1 on havainnollistettu langatonta pakettivälitteisen GPRS-: . verkon ja piirikytkentäisen GSM-verkon käsittävää tietoliikennejärjestelmää.
GSM-verkon piirikytkentäisiä palveluita tarjoaa matkaviestinkeskus MSC/VLR, I » 30 joka huolehtii yhteydenmuodostuksesta ja puheluiden reitittämisestä oikeisiin : : osoitteisiin. Tässä käytetään apuna kahta tietokantaa, jotka käsittävät tietoa : matkaviestintilaajista: kotirekisteriä HLR (Home Location Register), joka käsit tää tiedot matkaviestinverkon tilaajista sekä näiden tilaamista palveluista ja *. vierailijarekisteriä VLR (Visitor Location Register), joka käsittää tietoja tietyn 35 matkaviestinkeskuksen MSC/VLR alueella vierailevista matkaviestimistä.
. 113144 4
Kuten jo aiemmin on kuvattu, GPRS-verkkoon kuuluu operointisol-muja SGSN ja yhdyskäytäväsolmuja GGSN. Sekä SGSN että MSC/VLR hyödyntävät samaa tukiasemajärjestelmää BSS (Base Station System). BSS käsittää radioteitse matkaviestimiin MS yhteydessä olevia tukiasemia BTS (Base 5 Transceiver Station) ja tukiasemaohjaimia BSC (Base Station Controller), jotka kontrolloivat niihin kytkettyjen tukiasemien BTS käytettävissä olevia radiotaajuuksia ja -kanavia. MSC/VLR ja SGSN käyttävät molemmat myös kotirekisteriä HLR. GPRS- matkaviestin MS (Mobile Station) koostuu päätelaiteosasta TE (Terminal Equipment) ja matkaviestinpäätteestä MT (Mobile Termination). MT 10 ja TE voivat olla fyysisesti samassa langattomassa laitteessa tai esimerkiksi kannettava tietokone voi olla päätelaiteosa TE ja langaton laite MT. MT voi olla myös esimerkiksi tietokoneen korttipaikkaan kytkettävä laite.
Kuviossa 2 havainnollistetaan keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisen matkaviestimen MS rakennetta. MS käsittää iähetinvas-15 taanottimen Tx/Rx, joka hoitaa antennin kautta kommunikoinnin tukiaseman BTS kanssa. Käyttöliittymävälineet UI (User Interface) tyypillisesti käsittävät näytön, näppäimistön, mikrofonin ja kaiuttimen. MS käsittää myös tilaajan tun-nistusyksikön SIM (Subscriber Identity Module), johon voidaan tallentaa mm. lyhytsanomia tai käyttäjäkohtaisia asetuksia. Matkaviestimen MS käsittämään 20 muistiin MEM voidaan tallentaa tietokoneohjelmakoodia, jota prosessointiyksikkö CPU (Central Processing Unit) suorittaa. CPU toteuttaa muistin MEM, lähetinvastaanottimen Tx/Rx, tunnistusyksikön SIM ja käyttöliittymän UI avulla ,·. : GSM-puheluita hoitavan GSM-entiteetin GSME ja GPRS-palveluita hoitavan I > > / GPRS-entiteetin GPRSE ja ainakin GPRS-entiteetin tarjoamaa GPRS- ‘ “ ; 25 palvelua käyttävän sovellusentiteetin APPE. On huomioitava, että pakettivälit- I ] J ‘ »
’ teisen datan siirtoon tarvitaan sovelluskerroksen lisäksi tyypillisesti TCP/IP
(Transport Control Protocol/lnternet Protocol) tai UDP/IP-pino (User Datagram ' Protocol), jota varsinainen sovellus hyödyntää. APPE voi käsittää siis esimer kiksi sovelluskerroksen (esimerkiksi synkronointisovellus, WWW-selain tai : : 30 pankkipalvelusovellus), sovelluskerrokselle kuljetustoiminnot tarjoavan WAP- : standardin (Wireless Application Protocol) WSP-protokollan (Wireless Session , Protocol) tai HTTP-protokollan (Hypertext Transfer Protocol), ja vielä TCP/IP- ; pinon. Sovellusentiteetin APPE voidaan katsoa käsittävän siis myös kuljetus- ' · · kerroksen protokollaa toteuttavan toiminnallisuuden. GSME, GPRSE ja APPE ; 35 voidaan toteuttaa ohjelmistona olemassa olevien prosessoreiden ja muistien • avulla, on myös mahdollista käyttää kovo-ratkaisuja.
5 113144
Kuviossa 3 on havainnollistettu keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaista menetelmää vuokaaviona. PDP-konteksti aktivoidaan 301 matkaviestimen aloitteesta tai verkon aloitteesta (Network Initiated PDP 5 Context Activation). PDP-kontekstin aktivoimisen ja purkamisen tarkemman kuvauksen osalta viitataan esimerkiksi ETSI:n (European Telecommunications Standards Institute) GPRS-standardin GSM 03.60 versio 7.4.0, "General ' Packet Radio Service (GPRS); Service Description; Stage 2" sivuille 50-60.
PDP-kontekstille asetetaan 302 varattu-ehto, jonka mukaisesti 10 PDP-kontekstin kontekstin keskeytys voidaan estää. GPRSE voi olla järjestetty asettamaan varattu-ehdon jo PDP-kontekstia aktivoitaessa 301. Tämä voidaan tehdä automaattisesti kaikille PDP-konteksteille, jolloin PDP-kontekstin (ja sitä hyödyntävän sovelluksen) keskeytys voidaan aina estää. Varattu-ehto voidaan erään suoritusmuodon mukaisesti asettaa ainoastaan tietyille PDP-15 konteksteille, esimerkiksi PDP-kontekstille pyydettävän QoS-luokan (Quality of Service) mukaisesti.
Varattu-ehdon asettaminen voi myös olla sovelluskohtaista, jolloin ainoastaan tietyille ennalta määritetyille sovelluksille estetään PDP-kontekstin keskeyttäminen. Esimerkiksi pankkisovellukselle tai sähköpostisovellukselle 20 voidaan määrätä aina keskeyttämätön käyttö. On mahdollista, että sovellusen-titeetti APPE pyytää varattu-ehdon asetusta 302 tietyissä tilanteissa, esimer-kiksi kun muodostetaan turvallista HTTPS-yhteyttä tai turvallista WAP-yhteyttä ,·. ; (WTLS, Wireless Transport Layer Security). Tällöin varattu-ehto voidaan aset-
• 1 I
taa vasta sovellusentiteetin APPE aktivoinnin jälkeen tai sen muodostaessa ; 25 istuntoa toisen päätelaitteen tai verkon palvelimen sovelluksen kanssa. Sovel- • •»il ’ lusentiteetti APPE voi myös asettaa varattu-ehdon yhteyden kohteen perus- ’ ’ teella tyypillisesti IP-osoitteen mukaisesti. Selaintoiminnallisuuden käsittävä sovellusentiteetti voi esimerkiksi aina pankkipalvelun URL-tunnisteeseen (Uniform Resource Locator) yhteyttä otettaessa pyytää 302 varattu-ehdon asetus-: 30 ta. Palvelun keskeyttämisen estäminen voidaan siis tehokkaasti asettaa aino- ; astaan tietyille tärkeille tilanteille PDP-kontekstin käytön tarkoituksen perus teella ja sallia esimerkiksi tulevien puheluiden muodostus muissa tilanteissa. ; Myös käyttäjä voi itse pyytää varattu-ehdon asetusta 302, jos hän haluaa, ett- ‘ eivät tulevat puhelut keskeytä käytettävän sovelluksen toimintaa.
: 35 Kun varattu-ehto asetetaan 302 (GPRS-entiteetin GPRSE asetuk- \ sesta tai sovellusentiteetin APPE pyynnöstä), GPRSE asettaa GSM-entiteetin 6 113144 estämään tulevat puhelut. Sovellusentiteetti APPE voi myös suoraan asettaa GSM-entiteetin estämään tulevat puhelut. Myös käyttäjän tekemät pyynnöt PDP-kontekstin tai sitä hyödyntävän sovelluksen keskeyttämisestä voidaan estää. Varattu-ehdon asetuksesta 302 edullisesti ilmoitetaan käyttäjälle, jotta 5 hän tietää, että tuleviin puheluihin ei voida vastata.
Kun vastaanotetaan pyyntö 303 PDP-kontekstin keskeyttämisestä, tarkastetaan 304, mistä pyyntö on lähtöisin. Jos pyyntö 303 on PDP-kontekstia hyödyntävän sovellusentiteetin APPE ulkopuolelta, PDP-kontekstin keskeytys estetään 305. Jos PDP-kontekstin aktivointia pyytänyt tai PDP-kontekstia da-10 tan siirtoon käyttävä sovellusentiteetti pyytää PDP-kontekstin keskeyttämistä tyypillisesti sovelluskerroksen palvelun päättymisen takia, PDP-konteksti voidaan purkaa 306.
Erään suoritusmuodon mukaisesti myös käyttäjän aikaansaama PDP-kontekstin keskeytys estetään, kun varattu-ehto on asetettu. Edullisesti jo 15 sovellusentiteetti voi toteuttaa vaiheen 305. Tällöin sovellusentiteetti APPE estää sovelluksen keskeyttämisen, jolloin myöskään PDP-kontekstia ei keskeytetä. Näin ollen varattu-ehto pakettidatakontekstin ja sovelluksen keskeyttämisen estämiseksi voidaan asettaa 302 myös sovellusentiteettiin APPE. Tätä suoritusmuotoa voidaan käyttää estämään käyttäjää keskeyttämästä sovellusta, 20 jonka keskeytys ennenaikaisesti ei esimerkiksi turvallisuus- tai muista syistä ole toivottavaa. Turvallisuussyiden takia sovellus ja PDP-konteksti voidaan kui-tenkin keskeyttää, jos käyttäjä esimerkiksi pyytää toisen kerran keskeytystä tai : yrittää aktivoida hätäpuhelun.
/ Varattu-ehto voidaan poistaa esimerkiksi, kun PDP-kontekstia hyö- ‘; 25 dyntävä sovellus suljetaan. On myös mahdollista käyttää erilaisia ajastimia, jol loin ennalta määritetyn ajan kulumisen jälkeen varattu-ehto voidaan poistaa.
Erityisesti synkronointi-istunnon keskeytys voi aiheuttaa lisäkustannuksia ja viivettä. Synkronointisovellusentiteetti voi vaiheessa 304 lisäksi tarkastaa synkronoinnin vaiheen, jos käyttäjä pyytää synkronointi-istunnon kes-: 30 kestämisestä tai tulevan puhelun takia PDP-konteksti ja näin ollen myös synk ronointi-istunto on tarpeen keskeyttää. Synkronointisovellusentiteetti voi estää 305 synkronointi-istunnon (ja PDP-kontekstin) keskeyttämisen, jos synkronoin-; ti on saavuttanut ennalta määritetyn kynnysvaiheen. Kynnysvaihe voidaan määrittää erilaiseksi käyttäjän tekemälle keskeytykselle ja matkaviestimeen tu-: 35 levän puhelun aiheuttamalle keskeytykselle.
7 113144
Esimerkkinä otetaan XML-kieleen (Extensible Markup Language) perustuvan SyncML-standardin (Synchronized Markup Language) mukainen synkronointi keksinnön sovellusaluetta siihen kuitenkaan rajaamatta. SyncML-asiakaslaite (esim. MS) käsittää SyncML-protokollaa toteuttavan asiakasagen-5 tin (Sync Client Agent). SyncML-palvelin, esimerkiksi kuvion 1 palvelin S, käsittää synkronointia ohjaavan palvelinagentin (Sync Server Agent) ja synkronoin-tilohkon (Sync Engine).
Synkronoinnissa suoritetaan ensimmäisenä vaiheena synkronointi-istunnon alustusvaihe (Initialization Phase). Alustuksessa lähetetään palveli-10 men ja asiakaslaitteen (MS) välillä alustuspaketit (Client Initialization Package, Server Initialization Package). Alustuksessa laitteet todentavat (Authentication) toisensa ja vaihtavat tietoja synkronoitavista tietokannoista ja niiden synkronoinnin toteutuksesta. Myös tietoja edellisestä synkronointi-istunnosta vaihdetaan, jolloin laitteet lähettävät edellistä synkronointi-istuntoa esittävät synk-15 ronointiankkurit (Synchronization Anchor) toisilleen. Synkronointiankkurit käsittävät tyypillisesti päivämäärän ja kellonajan ja Last-ankkurien (Last Anchor) perusteella laitteet voivat tarkastaa, onko edellinen synkronointi-istunto molemmissa laitteissa suoritettu onnistuneesti. Jos laitteissa on eri synkronointiankkurit, on suoritettava hidas synkronointi, jolloin on käytävä läpi kaikki synk-20 ronoinnin kohteena oleva data ja siirrettävä kaikki data asiakaslaitteesta synkronoitavasta tietokannasta palvelimeen. Jos keskeytystä pyydetään synkronointi-istunnon alustuksen aikana, voidaan synkronointi-istunto ja PDP-. . konteksti hyvin keskeyttää. Tällöin seuraavassa synkronointi-istunnossa ei ole ’ tarvetta suorittaa hidasta synkronointia, koska varsinaista dataa ei vielä alus- : ·: ; 25 tuksen aikana ole ehditty vaihtaa, joten kumpikaan laitteista ei myöskään ole ' | päivittänyt synkronointiankkureitaan. Synkronointi-istunnon keskeyttämisen : ‘ : jälkeen synkronointisovellusentiteetti (APPE) voi pyytää PDP-kontekstin kes- : keyttämistä GPRS-entiteetiltä GPRSE.
Synkronointi-istunnon alustuksen jälkeen asiakaslaite (MS) lähettää 30 tiedot asiakaslaitteessa dataan tehdyistä muokkauksista palvelimelle (Client Modification Package). Jos keskeytys tulee tässä vaiheessa, voidaan tarkastaa, kuinka paljon dataa on jo lähetetty. Jos dataa on paljon lähetettävänä ; (esim. yli 100 kilotavua) ja suurin osa datasta (esim. 75%) on jo lähetetty, kan- * nattaa synkronointi-istunnon keskeyttäminen estää. SyncML-palvelin synk- : 35 ronoi datan, eli analysoi valintadatajoukkoon tehdyt muutokset ja yhdenmu- ; kaistaa (tekee tarvittavat lisäykset, korvaukset ja poistot) datayksiköt. Tämän 8 113144 jälkeen SyncML-palvelin lähettää kaksisuuntaisessa synkronoinnissa asiakas-laitteeseen palvelimen synkronointipaketin (Server Modifications Package), joka käsittää tiedot valintadatajoukkoon edellisen palvelimen S synkronointivies-tin jälkeen tehdyistä muutoksista. Asiakaslaite voi kuitenkin laskea datan mää-5 rän, jonka se on vastaanottanut palvelimelta. Jos dataa on jo vastaanotettu paljon, kannattaa synkronointi-istunnon keskeytys estää erityisesti, jos tuleva puhelu on keskeytyspyynnön syynä. Koska asiakaslaite (MS) ei tiedä kuinka paljon palvelimella on dataa lähetettävänä, voidaan vielä varmistaa käyttäjältä, haluaako hän keskeyttää synkronointi-istunnon.
10 Kun päätelaite on vastaanottanut palvelimen tekemät muokkaukset, se tekee datayksiköihin tarvittavat muutokset. Viimeinen vaihe tiedonsiirrossa on päättää (finalize) synkronointi-istunto. Synkronointi-istunnon päättämiseen voidaan katsoa kuuluvan viimeisen muokkauspaketin lähettämisen (synk-ronointityypistä riippuen joko palvelimen muokkaukset tai asiakaslaitteen 15 muokkaukset) jälkeen lähetetyt SyncML-viestit. Esimerkiksi kaksisuuntaisessa synkronoinnissa synkronointi-istunnon päättämiseen kuuluu päivitystilannepa-ketin (Data Update Status Package) lähettäminen palvelimelle palvelimen muokkausten (Server Modifications) vastaanottamisen jälkeen ja palvelimen kuittaus siihen. Päättämisvaiheessa ei tarvitse lähettää kovinkaan paljon da-20 taa, joten keskeytyspyynnön tullessa päättämisvaiheessa edullisesti estetään synkronointi-istunnon keskeytys. Synkronointi-istunnon päättäminen ei kestä kauaa, joten sen keskeyttäminen kannattaa estää riippumatta siitä, onko käyt- . ·, : täjä vai järjestelmä pyytänyt keskeytystä.
;*,·! Edellä kuvatun perusteella kynnysvaiheeksi on edullista asettaa
I < I
25 viimeistään muokkausvaiheen loppuunsaattaminen. Tällöin synkronointi-istuntoa ei keskeytetä, jos matkaviestin on vastaanottanut palvelimelta S
III) ‘ * muokkaukset (Server Modifications). Kynnysvaihe voidaan asettaa myös mat- φ « ’ * ' kaviestimestä MS siirretyn tai siihen vastaanotetun datan määrän perusteella.
Erään suoritusmuodon mukaisesti synkronointisovellusentiteetti ,· 30 APPE pyytää varattu-ehdon asetusta 302 GPRS-entiteetiltä GPRSE synk ronointi-istunnon datan siirtoon käytettävälle PDP-kontekstille, kun kynnysvaihe on saavutettu. Tämän jälkeen tulevista puheluista aiheutuvat PDP-kontekstin keskeytyspyynnöt voidaan estää, joten synkronointi-istunto voidaan suorittaa loppuun. Jos käyttäjä pyytää keskeytystä, voi synkronointisovellusen-35 titeetti estää synkronointi-istunnon keskeyttämisen. Kynnysvaihe voidaan mää-i rittää erilaiseksi käyttäjän tekemälle keskeytykselle ja matkaviestimeen tulevan 9 113144 puhelun aiheuttamalle keskeytykselle. On huomioitava, että synkronointi-istunnon keskeyttäminen voidaan estää sen vaiheen perusteella, vaikka datan siirto olisikin järjestetty piirikytkentäisen yhteyden avulla.
Kuviossa 4 on havainnollistettu signalointikaaviona keksinnön erään 5 suoritusmuodon mukaista tulevan GSM-puhelun käsittelyä. Kun PDP-konteksti on aktivoitu 401 sovellusentiteetin datan siirtoa varten, asetetaan aktiiviselle PDP-kontekstille 402 varattu-ehto edellä kuvatulla tavalla edullisesti automaattisesti sovelluksen toimesta. Varattu-ehdon asettaminen ja PDP-kontekstin keskeyttäminen voidaan suorittaa jollakin seuraavista tavoista: 10 a) GSM-entiteettiin GSME asetetaan 402 varattu-ehdon voimassa oloajaksi määrite, joka osoittaa tilaajan varatuksi. Kun matkaviestimeen tulee puhelu 403, sitä ei muodosteta, vaan GSME palauttaa 404 GSM-standardin mukaisen vastauksen [SETUPj-viestille 403, edullisesti viestin [RELEASE COMPLETE], jonka syyarvona on ‘subscriber busy’. [SETUP]-viestistä edulli-15 sesti määritetään soittajan tunniste (caller identification), joka esitetään käyttäjälle. Verkon tilaajatietoihin (HLR:ssä) voi olla asetettu kutsunsiirto - matkapu-helintilaaja varattu (call forwarding on mobile subscriber busy; CFB), jolloin puhelu voidaan siirtää esim. puhepostilaatikkoon.
b) GSM-entiteetti GSME asetetaan 402 varattu-ehdon voimassa-20 oloaikana ohjaamaan puhelu toiseen numeroon käyttäen GSM:n lisäpalvelua (supplementary service) tarjotun puhelun siirto (Call Deflection). Tällöin MS voi puhelun [SETUPJ-viestin 403 saatuaan lähettää 405 matkaviestinkeskukseen : MSC/VLR [CD request]-viestin, joka käsittää numeron, johon puhelu siirretään.
; , ' c) GPRS-entiteetti GPRSE varattu-tilan asetuksessa 402 keskeyt- ” ' ! 25 tää tilapäisesti PDP-kontekstin ja lähettää 406 matkaviestinkeskukseen [ MSC/VLR automaattisesti pyynnön puheluiden käännöstä [Divert All Calls], jonka perusteella HLR asetetaan ohjaamaan kaikki tulevat puhelut esim. puhepostilaatikkoon. Tämän jälkeen PDP-konteksti voidaan jälleen ottaa käyttöön (resume). Kun varattu-ehto poistetaan, GSM-entiteetti järjestetään auto-30 maattisesti (GPRSEm pyynnöstä) poistamaan HLR:n asetuksen, minkä jäl-keen tulevat puhelut ohjataan taas matkaviestimeen MS.
. d) GPRS-entiteetti GPRSE keskeyttää tilapäisesti PDP-kontekstin ja ; lähettää 407 matkaviestinkeskukseen MSC/VLR pyynnön MS:n poistamiseksi ' » GSM-verkosta eli liikkuvuudenhallintakontekstin poistamiseksi VLR:stä viestillä 35 [IMSI Detach]. Tämän jälkeen MS:n kohdistuvat puhelut päättyvät HLR:n lisä-• palveluasetusten mukaisesti. Kun varattu-ehto poistetaan, GSM-entiteetti voi- 10 113144 daan edullisesti järjestää automaattisesti (GPRSE:n pyynnöstä) pyytämään matkaviestimen MS liittämistä GSM-verkon liikkuvuudenhallintaan sijainninpäi-vityspyynnöllä.
Keksintöä voidaan hyvin soveltaa myös muissa pakettiradiopalve-5 luita tarjoavissa järjestelmissä, kuten kuviossa 5 esitetyssä kolmannen sukupolven UMTS-järjestelmässä (Universal Mobile Telecommunications System). Järjestelmä käsittää laajakaistaisen koodijakomonikäyttötekniikan eli WCDMA-tekniikan (Wideband Code Division Multiple Access) mukaista radiorajapintaa Uu tukevia käyttäjälaitteita (User Equipment) MS, tukiasemia BS (kutsutaan 10 tyypillisesti B-solmuiksi (Node B)), tukiasemia kontrolloivia radioverkkokontrol-lereita RNC (Radio Network Controller). Runkoverkko käsittää kolmannen sukupolven matkaviestinkeskuksen 3GMSC/VLR piirikytkentäisiä yhteyksiä varten ja kolmannen sukupolven operointisolmun 3G-SGSN ja yhdyskäytäväsol-mun GGSN pakettivälitteisen datan siirtoa varten.
15 Alan ammattilaiselle on ilmeistä, että tekniikan kehittyessä keksin nön perusajatus voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Keksintö ja sen suoritusmuodot eivät siten rajoitu yllä kuvattuihin esimerkkeihin vaan ne voivat vaihdella patenttivaatimusten puitteissa.
» < · • · *
• * I
* * ♦ #*<·* I * » 1 · » > ·

Claims (13)

1. Menetelmä pakettiradiopalvelun järjestämiseksi ainakin yhden matkaviestimen käsittävässä langattomassa tietoliikennejärjestelmässä, joka menetelmä käsittää vaiheen: 5 aktivoidaan matkaviestimessä ainakin yksi pakettidatakonteksti matkaviestimen käsittämän sovelluksen datan pakettivälitteistä siirtoa varten, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää lisäksi vaiheet: asetetaan matkaviestimeen mainitulle pakettidatakontekstille automaattisesti varattu-ehto (busy condition) keskeyttämistilanteita varten, 10 pyydetään mainitun pakettidatakontekstin keskeyttämistä, ja estetään matkaviestimessä mainitun pakettidatakontekstin keskeyttäminen vasteena sille, että pakettidatakontekstin keskeyttämispyyntö on tullut mainitun sovelluksen ulkopuolelta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 15 että asetetaan varattu-ehto automaattisesti mainittua pakettidatakon-tekstia aktivoitaessa.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 20 asetetaan varattu-ehto automaattisesti ainoastaan tietyille ennalta . ·: , määritetyille sovelluksille.
. 4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, • » ' tunnettu siitä, että ; asetetaan varattu-ehto mainittua pakettidatakontekstia hyödyntävän ' * 25 sovelluksen pyynnöstä.
’: ’ 5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitun pakettidatakontekstin avulla on järjestetty synkronointi- istuntoja . 30 tarkastetaan synkronoinnin vaihe vasteena pyynnölle synkronointi- istunnon tai pakettidatakontekstin keskeyttämisestä, ; estetään synkronointi-istunnon ja mainitun pakettidatakontekstin : keskeyttäminen vasteena sille, että synkronointi-istunto on saavuttanut ennalta määritetyn kynnysvaiheen. : 35
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 12 113144 käyttäjä aikaansaa mainitun pakettidatakontekstin keskeyttämis- pyynnön.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 5 mainitun pakettidatakontekstin keskeyttämispyyntö aiheutuu matka viestimeen saapuvasta piirikytkentäisestä puhelusta.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että määritetään soittajan tunniste (caller identification), ja 10 hylätään (reject) puhelu.
9. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ohjataan piirikytkentäinen puhelu toiseen numeroon, kuten ääniviestijärjestelmään.
10. Matkaviestin, joka käsittää välineet ainakin yhden pakettidata kontekstin aktivoimiseksi matkaviestimen käsittämän sovelluksen datan pakettivälitteistä siirtoa varten, tunnettu siitä, että matkaviestin käsittää lisäksi: välineet varattu-ehdon asettamiseksi automaattisesti mainitulle pa-kettidatakontekstille keskeyttämistilanteita varten, 20 välineet mainitun pakettidatakontekstin keskeyttämispyynnön vas taanottamiseksi, ja . _ ·. välineet pakettidatakontekstin keskeyttämisen estämiseksi vasteena .·. : sille, että varattu-ehto on asetettu. • · ·
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen matkaviestin, tunnettu » » · ' ia *” I 25 siitä, että matkaviestin käsittää lisäksi välineet varattu-ehdon asettamiseksi li·* mainittua pakettidatakontekstia hyödyntävän sovelluksen pyynnöstä.
* .· 12. Patenttivaatimuksen 10 tai 11 mukainen matkaviestin, tun nettu siitä, että matkaviestin käsittää lisäksi : 30 välineet tulevan puhelun setup-sanoman vastaanottamiseksi, : välineet soittajan tunnisteen määrittämiseksi ja esittämiseksi käyttä jälle, ja ; välineet puhelun hylkäämiseksi vasteena sille, että varattu-ehto on asetettu. : 35
13. Jonkin patenttivaatimuksen 10 - 12 mukainen matkaviestin, • j tunnettu siitä, että matkaviestin käsittää lisäksi 113144 välineet synkronointi-istunnon järjestämiseksi mainitun pakettidata-kontekstin avulla, ja välineet synkronoinnin vaiheen tarkastamiseksi vasteena pyynnölle synkronointi-istunnon tai pakettidatakontekstin keskeyttämisestä, 5 välineet synkronointi-istunnon ja mainitun pakettidatakontekstin keskeyttämisen estämiseksi vasteena sille, että synkronointi-istunto on saavuttanut ennalta määritetyn kynnysvaiheen. «III» J ) t 14 113144
FI20011529A 2001-07-12 2001-07-12 Pakettidatapalvelun tarjoaminen langattomassa tietoliikennejärjestelmässä FI113144B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20011529A FI113144B (fi) 2001-07-12 2001-07-12 Pakettidatapalvelun tarjoaminen langattomassa tietoliikennejärjestelmässä
US10/192,830 US7394784B2 (en) 2001-07-12 2002-07-10 Providing packet data service in wireless telecommunication system
EP02396116A EP1286559A3 (en) 2001-07-12 2002-07-10 Method and mobile station for arranging a packet radio service in a wireless telecommunication system

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20011529A FI113144B (fi) 2001-07-12 2001-07-12 Pakettidatapalvelun tarjoaminen langattomassa tietoliikennejärjestelmässä
FI20011529 2001-07-12

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20011529A0 FI20011529A0 (fi) 2001-07-12
FI20011529A FI20011529A (fi) 2003-01-13
FI113144B true FI113144B (fi) 2004-02-27

Family

ID=8561647

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20011529A FI113144B (fi) 2001-07-12 2001-07-12 Pakettidatapalvelun tarjoaminen langattomassa tietoliikennejärjestelmässä

Country Status (3)

Country Link
US (1) US7394784B2 (fi)
EP (1) EP1286559A3 (fi)
FI (1) FI113144B (fi)

Families Citing this family (23)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US8620286B2 (en) 2004-02-27 2013-12-31 Synchronoss Technologies, Inc. Method and system for promoting and transferring licensed content and applications
US6671757B1 (en) 2000-01-26 2003-12-30 Fusionone, Inc. Data transfer and synchronization system
US8156074B1 (en) 2000-01-26 2012-04-10 Synchronoss Technologies, Inc. Data transfer and synchronization system
US7895334B1 (en) 2000-07-19 2011-02-22 Fusionone, Inc. Remote access communication architecture apparatus and method
US8073954B1 (en) 2000-07-19 2011-12-06 Synchronoss Technologies, Inc. Method and apparatus for a secure remote access system
US8615566B1 (en) 2001-03-23 2013-12-24 Synchronoss Technologies, Inc. Apparatus and method for operational support of remote network systems
EP1652048A4 (en) 2003-07-21 2009-04-15 Fusionone Inc ORDERING NEWS MANAGEMENT SYSTEM
US7437484B2 (en) * 2003-12-29 2008-10-14 International Business Machines Corporation Method for optimizing synchronization
US9542076B1 (en) 2004-05-12 2017-01-10 Synchronoss Technologies, Inc. System for and method of updating a personal profile
CN1998224A (zh) * 2004-05-12 2007-07-11 富盛旺公司 高级联络识别系统
US20070053335A1 (en) * 2005-05-19 2007-03-08 Richard Onyon Mobile device address book builder
US7949377B2 (en) 2005-12-14 2011-05-24 Research In Motion Limited Method and apparatus for user equipment directed radio resource control in a UMTS network
EP1987614B1 (de) * 2006-02-22 2013-05-29 Siemens Enterprise Communications GmbH & Co. KG Verfahren und einrichtungen zum übermitteln von sendezeit- oder empfangszeitinformation einer gesendeten oder empfangenen nachricht
ATE484937T1 (de) * 2006-05-17 2010-10-15 Research In Motion Ltd Verfahren und system zur anzeige einer ursache für einen abbau einer signalisierungsverbindung in einem umts netz
US8060063B1 (en) * 2007-09-07 2011-11-15 Sprint Communications Company L.P. Presenting messages on a mobile device that is currently presenting other media content
EP2061192B1 (en) 2007-11-13 2012-04-11 Research In Motion Limited Method and apparatus for state/mode transitioning
US8181111B1 (en) 2007-12-31 2012-05-15 Synchronoss Technologies, Inc. System and method for providing social context to digital activity
US8402165B2 (en) * 2008-05-09 2013-03-19 Research In Motion Limited Methods and apparatus for prioritizing assignment of a packet data session for a plurality of applications of a mobile communication device
CA2759677A1 (en) * 2009-04-21 2010-10-28 Research In Motion Limited Methods and apparatus to suspend packet switched services
US8255006B1 (en) 2009-11-10 2012-08-28 Fusionone, Inc. Event dependent notification system and method
EP2505036B1 (en) 2009-11-23 2018-08-22 BlackBerry Limited Method and apparatus for state/mode transitioning
US8943428B2 (en) 2010-11-01 2015-01-27 Synchronoss Technologies, Inc. System for and method of field mapping
US8995443B2 (en) 2012-07-31 2015-03-31 Qualcomm Incorporated Address resolution mechanism for hybrid communication networks

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5630081A (en) 1995-09-07 1997-05-13 Puma Technology, Inc. Connection resource manager displaying link-status information using a traffic light iconic representation
US5745695A (en) * 1996-01-16 1998-04-28 Motorola Inc. Radio system with suspension of packet data service during non-data service connection
US5875240A (en) * 1997-02-21 1999-02-23 At&T Corp Method for called party identification and call re-routing
FI105873B (fi) * 1997-04-03 2000-10-13 Nokia Networks Oy Lyhytsanomien välitys pakettiradioverkossa
US6125126A (en) * 1997-05-14 2000-09-26 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Method and apparatus for selective call forwarding
US6178183B1 (en) * 1997-05-21 2001-01-23 International Business Machines Corporation Method and apparatus for receiving conventional telephone calls while connected to the internet
US6519252B2 (en) * 1997-12-31 2003-02-11 Ericsson Inc. System and method for connecting a call to a mobile subscriber connected to the Internet
US6560239B1 (en) * 1998-07-08 2003-05-06 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Retaining a data communication while responding to a paging notification
FI109444B (fi) * 1999-01-11 2002-07-31 Nokia Corp Menetelmä ja järjestelmä datansiirtokanavien rinnakkaiskäyttöä varten
US6816481B1 (en) * 1999-04-09 2004-11-09 Sbc Technology Resources, Inc. Internet caller identification system and method
US6317607B1 (en) * 1999-06-14 2001-11-13 Qualcomm Inc. Method and apparatus for rejecting an over-the-air request for call initialization
FI19991833A (fi) * 1999-08-30 2001-02-28 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä puheluiden kytkemiseksi matkaviestinjärjestelmässä
FI109400B (fi) 1999-10-28 2002-07-15 Nokia Corp Menetelmä tiedonsiirtoyhteyden ylläpitämiseksi
US6996076B1 (en) * 2001-03-29 2006-02-07 Sonus Networks, Inc. System and method to internetwork wireless telecommunication networks

Also Published As

Publication number Publication date
US7394784B2 (en) 2008-07-01
EP1286559A3 (en) 2003-05-28
FI20011529A (fi) 2003-01-13
FI20011529A0 (fi) 2001-07-12
US20030021274A1 (en) 2003-01-30
EP1286559A2 (en) 2003-02-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI113144B (fi) Pakettidatapalvelun tarjoaminen langattomassa tietoliikennejärjestelmässä
US6760344B2 (en) Method and apparatus for providing differentiated quality of service in a GPRS network
AU2005222894B2 (en) Method, apparatus and computer program product providing quality of service support in a wireless communications system
EP1082648B1 (en) Method for transmitting multimedia messages and multimedia message communication system
JP3433186B2 (ja) 移動通信網間のハンドオーバ
FI111506B (fi) Menetelmä palvelun laatutason valitsemiseksi langattomassa tiedonsiirtojärjestelmässä
US7773547B2 (en) Method and apparatus for requesting point-to-point protocol (PPP) instances from a packet data services network
EP1123626B1 (en) Ip roaming number gateway
KR100510651B1 (ko) 이동통신 시스템의 자원 관리 방법
JP3943495B2 (ja) パケット無線ネットワークを備える通信システムにおけるメッセージ伝送
JP4886022B2 (ja) 共通ipアドレス付きの移動端末および無線装置
US7447776B2 (en) Providing a dial-up connection in a packet radio system
KR20050043699A (ko) 상이한 무선망에 위치하는 이동국들간 패킷 데이터 호들을설정하기 위한 시스템과 방법
US20080247346A1 (en) Communication node with multiple access support
EP1314327B1 (en) Overload protection in packet communication networks
KR100893838B1 (ko) 점 대 점 프로토콜 (ppp) 세션 요청 동안의 채널최적화를 위한 방법 및 장치
JP2004500785A (ja) 移動局のアプリケーションが指定された状況メッセージを識別するための方法および装置