FI113142B - Nimipalvelin kohteiden paikannukseen - Google Patents

Nimipalvelin kohteiden paikannukseen Download PDF

Info

Publication number
FI113142B
FI113142B FI20011356A FI20011356A FI113142B FI 113142 B FI113142 B FI 113142B FI 20011356 A FI20011356 A FI 20011356A FI 20011356 A FI20011356 A FI 20011356A FI 113142 B FI113142 B FI 113142B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
identifier
name server
subject
terminal
name
Prior art date
Application number
FI20011356A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20011356A (fi
FI20011356A0 (fi
Inventor
Mika Eriksson
Original Assignee
Sonera Oyj
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sonera Oyj filed Critical Sonera Oyj
Priority to FI20011356A priority Critical patent/FI113142B/fi
Publication of FI20011356A0 publication Critical patent/FI20011356A0/fi
Priority to EP02100549A priority patent/EP1271987A3/en
Publication of FI20011356A publication Critical patent/FI20011356A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI113142B publication Critical patent/FI113142B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W64/00Locating users or terminals or network equipment for network management purposes, e.g. mobility management
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W4/00Services specially adapted for wireless communication networks; Facilities therefor
    • H04W4/06Selective distribution of broadcast services, e.g. multimedia broadcast multicast service [MBMS]; Services to user groups; One-way selective calling services

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)

Description

1 113142
Nimipalvelin kohteiden paikannukseen
Keksinnön ala
Esillä oleva keksintö liittyy yleisesti kohteiden, jotka voivat olla esimerkiksi henkilöitä, paikannukseen.
5 Keksinnön tausta
Yleiset matkaviestinverkot (PLMN, Public land mobile network) sisältävät informaatiota tilaajiensa sijainnista. Verkon täytyy paikantaa tilaaja, kun tilaaja soittaa puhelun tai joku soittaa tilaajalle. Tämän vuoksi verkon omistaja saa sijaintitietoja tilaajistaan. Jos tilaaja sallii, verkon omistaja voi hyödyn-10 tää tilaajan sijaintitietoja tietyssä palvelussa tai omistaja voi välittää sijaintitiedot tietylle palveluntarjoajalle.
Verkon maantieteellinen alue koostuu osittain päällekkäisistä soluista niin, että kullakin verkon tukiasemalla on oma solunsa. Tukiasema määrittelee alueen, jolla tilaaja on tällä hetkellä. Jos tilaajan sijaintia tiedustellaan, kun 15 mainitun tilaajan matkapuhelin on yhteydessä tukiasemaan, sijainti arvioidaan tarkemmin kuin tapauksessa, jossa tilaajan matkapuhelin ei ole yhteydessä tukiasemaan. Yhteyden aikana sijaintiarvio käsittää suhteellisen pienen alueen tukiaseman solun sisällä. Sijainnin arviointi voi myös perustua useisiin aikaisempiin sijaintiarvioihin ja tiettyyn todennäköisyyslaskentaan.
20 Lyhytsanomapalvelu (SMS, Short message service) on ollut erittäin menestyksekäs palvelu matkaviestinverkkojen toisessa sukupolvessa (2G, Se-r cond generation) erityisesti nuorempien tilaajien keskuudessa. Lyhytsanomat lähetetään matkaviestinverkkojen kautta. GSM (Global system for mobile • · communications) rajoittaa lyhytsanomien pituuden 160 merkkiin.
25 SMS:n rajoituksia on tutkittu matkaviestinpalveluiden kolmatta su- ’··*" kupolvea varten. Tutkimukset ovat esittäneet uutta palvelua nimeltä multime- diasanomapalvelu (MMS, Multimedia messaging service), joka murtaa 2G-: >** SMS:n määrittelemät esteet. SMS keskittyy käyttämään merkinantokanavia, :: joilla on rajoitettu vapaana oleva kaistanleveys.
. ; 30 MMS sitä vastoin käyttää tarkoituksenmukaisia tiedonsiirtokanavia , : ja kykenee välittämään paljon laajempia viestejä kojtuullisessa ajassa. Kiinteä rajoitus korvataan kyvyllä ei vain siirtää paljon laajempia tekstisisältöjä vaan ' : myös grafiikkaa ja jopa ääni- tai videovälähdyksiä. MMS ottaa huomioon Inter- :. · i net-pohjaisten protokollien käytön maailmanlaajuisin perustein.
2 11314?
Langattoman viestinnän protokolla (WAP, Wireless application protocol) on samanlainen kuin TCP/IP-pohjaiset protokollat. WAP mahdollistaa In-ternet-viestinnän ja kehittyneet puhelinpalvelut digitaalisilla matkapuhelimilla, hakulaitteilla, kämmentietokoneilla ja muilla langattomilla päätteillä.
5 SMS- ja MMS-standardit määrittelee ETSI (European telecommuni cations standards institute). WAP:n määrittelee WAP-foorumi, joka on teolli-suusyhdistys, joka käsittää yli 500 jäsentä. WAP-foorumilla on yhteistyösopimus ETSL.n kanssa WAP:n tekemiseksi tosiasialliseksi maailmanlaajuiseksi mobiilin Internetin standardiksi.
10 Internet-oheislaiteosoite (IP-osoite) on luku, joka koostuu 32 bitistä.
IP-osoite jaetaan neljään osaan, joista kukin sisältää lukuarvon väliltä Oja 255. Yleensä IP-osoite esitetään muodossa, joka on helpompi lukea ja muistaa. Tämä muoto koostuu neljästä kokonaisluvusta ja kolmesta pisteestä, jotka erottavat kokonaisluvut, esimerkiksi 193.199.35.1.
15 Toimialue on verkon vyöhyke. Internet koostuu tuhansista toimialu eista. Kullakin toimialueella on aluenimi, joka kohdennetaan tietylle IP-osoitteelle. Useita aluenimiä voidaan kohdentaa yhdelle IP-osoitteelle. Esimerkiksi aluenimet www.jypoly.fi ja jkolamk.jkol.jypol.fi on kohdennettu IP-osoitteelle 193.199.35.1. Aluenimet muodostavat hierarkkisen aluenimijärjes- 20 telmän (DNS, Domain name system).
DNS-puun juuri on nimetön. Huipputason toimialueet ovat juuren al-ν'.: la. Alkuperäiset kolmikirjaimiset toimialueet ovat .com, .net, .org, .edu, .int, .mil : : ja .gov. Toimialueet .biz ja .info otetaan käyttöön lähitulevaisuudessa. Kolmea i ‘ensimmäistä käytetään kaupallisin periaattein, kun taas neljällä viimeisellä on • ·: 25 rajoittavia ehtoja aluenimien rekisteröinnissä. Lisäksi on olemassa kaksikirjai- • , ·* miset huipputason toimialueet kullekin maalle ja toimialue .arpa, joka sisältää joitakin Internetin perusrakennetietokantoja. Huipputason toimialueiden alla on alempia toimialueita ja lopuksi Internetiin liitettyjä isäntäkoneita.
:_ Uniform resource locator (URL) on järjestelmä, joka identifioi yksilöi- < * ’ ; 30 lisesti kunkin Internetin resurssin, ts. missä kukin dokumentti tai tiedosto sijait- ’ see.
i URL-osoite koostuu aluenimestä ja hakupolusta. Esimerkiksi URL- * osoite "www.jypoly.fi/internet/jamk.nsf koostuu aluenimestä "www.jypoly.fi" ja hakupolusta "/internet/jamk.nsf1.
» » « · » * · , 113142 URL-pyyntö koostuu protokollaosasta ja URL-osoitteesta. Esimerkiksi seuraavassa URL-pyynnössä protokollaosa on "http://" ja URL-osoite on edellä mainittu "www.jypoly.fi/internet/jamk.nsf: 5 "http://www.jypoly.fi/internet/jamk.nsf URL liittyy useisiin protokolliin, jotka määrittelevät, kuinka tiedonsiirto suoritetaan. Hypertekstiprotokolla (HTTP, Hypertext transfer protokolla), tiedostonsiirtoprotokolla (FTP, File transfer protocol), protokolla sähköpostia var-10 ten ts. mailto ja WAP ovat joitakin näistä protokollista.
Kun joku henkilö käyttää selainta ja kirjoittaa URL-pyynnön, selain lähettää URL-pyynnön isäntäkoneelle, joka välittää sen nimipalvelimelle. Jos tämä nimipalvelin tietää aluenimen, se palauttaa aluenimelle kohdennetun IP-osoitteen. Jos aluenimi on tuntematon nimipalvelimelle, se kysyy aluenimeä 15 kauempana ylhäällä DNS-puussa olevalta nimipalvelimelta. Jos toinenkaan nimipalvelin ei tiedä aluenimeä, se kysyy vielä yhdeltä, kunnes joku nimipalvelin tietää tai saadaan aikaan virhesanoma.
Jotkut paikannusjärjestelmät perustuvat PLM-verkkojen tarjoamiin sijaintitietoihin. Yksityiskohtaisemmin sijaintitiedot koskevat tilaajien sijaintia 20 tietyin aikavälein. Kukin sijaintitieto sisältää tilaajan MSISDN-numeron ts. Mobile subscriber integrated services digital network -numeron. Yhdyskäytävä-: matkaviestinpaikannuskeskus (GMLC, Gateway mobile location centre) on ·,· · keskus, jonka kautta matkaviestintilaajan sijaintitiedot ovat saatavissa.
Jotkut muut paikannusjärjestelmät perustuvat maailmanlaajuiseen ·:··· 25 satelliittipaikannusjärjestelmään (GPS, Global positioning system). GPS voi • :..j tarjota paljon tarkempia sijaintitietoja kuin PLM-verkot. GPS käyttää satelliitte- .···. ja, jotka omistaa USA:n puolustuslaitos. GPS:ään perustuvat paikannusjärjes telmät edellyttävät, että kukin paikannettava pääte varustetaan GPS- ;v§ vastaanottimella, joka vastaanottaa signaaleja satelliiteilta ja laskee päätteen * · ‘ ; 30 aseman.
Kukin sijaintitieto kuvaa tilaajan sijaintia tietyllä hetkellä. Sijainti il- : maistaan käyttäen jotain koordinaatistoa, kuten Uniform coordinate system i (UCS).
Oletusarvoisesti PLM-verkkojen tarjoamat sijaintitiedot ovat luotta-l 35 muksellisia, koska tilaajan henkilöllisyys voi paljastua tilaajan puhelinnumeron • kautta. Puhelinnumero voidaan salata sen paljastumisen estämiseksi. Joskus 113142 4 on kuitenkin toivottavaa, että myös muut henkilöt kuin puhelinnumeron omistaja voivat saada mainittuun numeroon liittyviä sijaintitietoja. Esimerkiksi, kun puhelinnumero liittyy linja-autoon, linja-autoa odottavat ihmiset saattavat haluta tietää, missä linja-auto sijaitsee.
5 Tunnetun tekniikan paikannusmenetelmien puute on, että vain nu meron omistaja voi paikantaa mainittuun numeroon liittyvän kohteen. Muut eivät voi paikantaa kohdetta lainkaan tai he eivät voi helposti määrittää, mikä numero on kohdennettu millekin kohteelle. Kohde voi olla esimerkiksi linja-auto.
10 Keksinnön yhteenveto
Keksintö perustuu nimipalvelimeen, joka vastaanottaa kohdetietoja ja sijaintitietoja. Sijaintitiedot tulevat joltain paikannusjärjestelmältä. Kohdetie-dot ovat peräisin henkilöiltä, jotka antavat luvan paikantaa itsensä tai jotka antavat luvan jonkin kohteen paikantamiseen, joka kohde liittyy tiettyyn päätetun-15 nukseen, joka on yleensä puhelinnumero. Termi "kohde" voi tarkoittaa henkilöä, linja-autoa tai mitä tahansa muuta kohdetta.
Kukin sijaintitieto sisältää päätetunnuksen ja kohteen senhetkisen sijainnin. Kukin kohdetieto sisältää päätetunnuksen ja kohdetunnuksen. Pääte-tunnus voi olla esimerkiksi MSISDN-numero ja kohdetunnus on jokin hierarkki-20 nen nimi kuten URL-osoite.
Nimipalvelin kohdentaa kohdetunnuksen päätetunnukselle. Tätä : toimintoa kutsutaan "kohdentamiseksi" (mapping). Kohdentamisen jälkeen > ·': päätetunnukseen liittyvä kohde voidaan paikantaa nimipalvelimen kautta viit- taamalla kohteen kohdetunnukseen. Esimerkiksi, kun nimipalvelin kohdentaa 25 URL-osoitteen MSISDN-puhelinnumerolle, matkapuhelin, jolla MSISDN-,.numero on, voidaan paikantaa viittaamalla sen URL-osoitteeseen.
"Viittaaminen" (referring) on toiminto, joka suunnattu kohdetunnuk-,, , seen ja jonka tuloksena on kohteen sijainti. Viittaaminen voidaan suorittaa : esimerkiksi Internetin kautta käyttämällä selainta. Viittaaminen voidaan myös '·* 30 suorittaa lähettämällä SMS tai MMS. Tulevaisuudessa jokin muu tekniikka •: ·: saattaisi myös olla käyttökelpoinen.
....: Keksinnöllä on seuraavat tavoitteet.
I ♦
Ensimmäinen tavoite on, että päätetunnuksen omistaja voi päättää, t *« t» * [ onko päätetunnukseen liittyvän kohteen paikannus mahdollista vai ei ja ketkä '· : 35 tai mitkä pystyvät paikantamaan kohteen.
113142 5
Toinen tavoite on tarjota kohdetietoja ja sijaintitietoja paljastamatta päätetunnusta/puhelinnumeroa tai jotain muuta kohteeseen liittyvää informaatiota.
Kolmas tavoite on auttaa tiettyyn kohteeseen liittyvän kohdetunnuk-5 sen muistamisessa ja löytämisessä.
Neljäs tavoite on mahdollistaa useiden samaan ryhmään kuuluvien kohteiden paikantaminen samanaikaisesti.
Viides tavoite on mahdollistaa se, että eri aikaan sama kohdetunnus voi liittyä eri kohteisiin.
10 Tavoitteet saavutetaan välineillä, jotka on kuvattu itsenäisissä pa tenttivaatimuksissa.
Piirustusten lyhyt selostus
Keksintöä selostetaan lähemmin viitaten oheisiin piirroksiin, joissa
Kuvio 1 kuvaa nimipalvelimen ja sen tulot ja lähdöt.
15 Kuvio 2 näyttää esimerkin kohdetunnusten ja puhelinnumeroiden välisestä kohdentamisista.
Kuvio 3 kuvaa nimipalvelimen ja sen toimintaympäristön.
Keksinnön yksityiskohtainen kuvaus
Kuvio 1 kuvaa nimipalvelimen ja sen tulot ja lähdöt. Nimipalvelin : 20 vastaanottaa kohdetietoja ja sijaintitietoja. Kohdetiedot ovat henkilöltä, joka : sallii jonkin kohteen paikantamisen kuten henkilön itsensä. Sijaintitiedot ovat :·. ·* paikannusjärjestelmältä, sijaintitiedot voidaan vastaanottaa yhdyskäytävämat- kaviestinpaikannuskeskukselta (GMLC). Paikannusjärjestelmä voi myös olla GPS-pohjainen. Tulevaisuudessa jokin muu tekniikka saattaisi myös olla käyt- f»» * · 25 tökelpoinen. Kohteen paikannus tarjotaan yksikölle. Vaadittaessa nimipalvelin ’*·' hyväksyy yksikön. Yksikkö voi olla esimerkiksi henkilö tai palvelu. Nimipalvelin vastaanottaa tiedusteluita henkilöiltä tai palveluilta. Kukin tiedustelu koskee päätetunnuksen sijaintia ts. päätetunnukseen liittyvää kohdetta. Tiedustelu si-sältää kohdetunnuksen viittaamista varten. Vasteena tiedusteluun nimipalvelin 30 antaa kohteen sijainnin.
Seuraavaksi kuvataan lyhyesti, kuinka keksinnön tavoitteet saavutetaan.
* Keksinnön ensimmäinen tavoite on siis, että päätetunnuksen omis- • * •," · taja voi päättää, onko kohteen paikannus mahdollista vai ei ja ketkä tai mitkä 35 pystyvät paikantamaan kohteen.
_ 113142 6
Esimerkiksi, kun linja-autoyhtiön omistama matkapuhelin sijoitetaan linja-autoon, ihmiset voivat paikantaa linja-auton nimipalvelimen kautta. Kun matkapuhelin on henkilön omistama ja henkilö on kertonut kohdetunnuksensa ystävilleen, ystävät voivat paikantaa henkilön nimipalvelimen kautta.
5 Toinen tavoite on tarjota kohdetietoja ja sijaintitietoja paljastamatta kohteeseen liittyvää päätetunnusta.
Henkilöt tai palvelut saavat sijaintitietoja viittaamalla kohdetunnuk-seen, ts. he eivät tarvitse päätetunnusta sijaintitietoja saadakseen. Nimipalvelin antaa viitatun kohteen sijainnin.
10 Kolmas tavoite on auttaa mainittuun kohteeseen liittyvän kohdetun- nuksen muistamisessa ja löytämisessä.
Ihmiset voivat yleensä muistaa paljon nimiä ja lyhenteitä mutta vain muutamia puhelinnumeroita. Kohdetunnukset ovat eräänlaisia nimiä, ts. ne on aika helppo muistaa. Ne ovat myös hierarkkisia, mikä tekee niistä helppoja 15 käyttää ja hallita. Esimerkiksi URL-osoite "75@hbc.fi" voisi olla kohdetunnus.
Neljäs tavoite on mahdollistaa useiden samaan ryhmään kuuluvien kohteiden paikannus samanaikaisesti.
Tämä on mahdollista, koska yhdelle kohdetunnukselle voidaan kohdentaa useita päätetunnuksia. Esimerkiksi URL-osoite "75@hbl.fi" voisi liittyä 20 Hovin linja-autoyhtiöön. Yksityiskohtaisemmin mainittu URL-osoite on tarkoitettu linja-autoille, jotka palvelevat linja-autolinjalla 75, ts. linja-autot ”75” muodos- » tavat ryhmän. Pitäisi olla joitakin välineitä lähimmän linja-auton 75 löytämiseksi ryhmästä 75-linja-autoja, ja yleisesti pitäisi olla joitakin välineitä yksiköiden poimimiseksi jostain ryhmästä.
:··· 25 Nimipalvelin sisältää ainakin 1) välineet kohdetunnusten kohdenta- miseksi päätetunnuksille ja 2) välineet kohdetunnuksiin viittaamiseksi. Kuten .···. yllä on mainittu, viittaaminen on toiminto, joka johtaa tietylle kohdetunnukselle kohdennetun päätetunnuksen paikannukseen.
Päätetunnus voi olla MSISDN-numero, mutta se voi olla myös kiin-30 teä puhelinnumero. Päätetunnus identifioi päätteen, joka saattaa tai ei saata olla puhelinkoje. Kohdetunnus voi olla aluenimi, URL-osoite tai mikä tahansa ; hierarkkinen nimi. Aluenimi liittyy yleensä kiinteään isäntäkoneeseen. On kui- I tenkin mahdollista, että aluenimi liittyy jonkinlaiseen mobiiliin kohteeseen. Mo- , biilin kohteen sijainti on tietysti yleensä kiinnostavampi kuin kiinteän kohteen , [ 35 sijainti.
* * » > » » • · 113142 7
Kuvio 2 esittää esimerkin kohdentamisista kohdetunnusten ja puhelinnumeroiden välillä. Tällöin tässä esimerkissä puhelinnumerot ovat päätetun-nuksia. Linja-autoja "75" varten on kaksi puhelinnumeroa ja puhelinnumerolle 042-11223344 kaksi kohdetunnusta. Kohdetunnus "Erika" edustaa yleisintä ta-5 pausta, ts. mainittu kohdetunnus on kohdennettu vain yhdelle puhelinnumerolle. Kuviossa 2 kukin kohdennustietue sisältää linkin sijaintitietoon. Sijaintitieto esittää jollain todennäköisyydellä kohteen senhetkisen sijainnin.
Viittaaminen voidaan toteuttaa useilla tavoilla. Riippuen viittaamisen toteutuksesta kohdetunnukseen voidaan tai ei voida viitata Internetin kautta, ja 10 riippuen viittaamisen toteutuksesta kohdetunnukseen voidaan tai ei voida viitata käyttäen SMS:ää tai MMS:ää. Kuten yllä on mainittu, kohdetunnus on millainen tahansa yksilöllinen tunnus, joka identifioi päätteen.
Jos kohdetunnuksiin voidaan viitata Internetin kautta käyttäen Inter-net-protokollia, kohdetunnusten pitää olla aluenimiä, URL-osoitteita tai jotain 15 muita Internet-tunnuksia. Jos kohdetunnuksiin voidaan viitata käyttäen SMS:ää tai MMS:ää, kohdetunnusten ei tarvitse olla Internet-tunnuksia.
Kuvio 3 kuvaa nimipalvelinta ja sen toimintaympäristöä. Tässä esimerkissä nimipalvelin voi kommunikoida PLM-verkon kautta, Internetin kautta ja tietoliikenneverkon kautta, joka voisi olla esimerkiksi kiinteä verkko. On ole-20 massa palvelut A, B ja C, joiden kautta henkilöt ja palvelut voivat kommunikoida nimipalvelimen kanssa. Kuviossa 3 myös nimipalvelin sisältää joitakin pal-veluja, jolloin henkilöt voivat kommunikoida suoraan nimipalvelimen kanssa. Palvelu C edustaa erikoistapausta, jossa automaattinen palvelu kommunikoi nimipalvelimen kanssa. Patenttivaatimuksissa termi "yksikkö" voi tarkoittaa 25 henkilöä tai palvelua. Yksiköt tiedustelevat kohteiden sijainteja. Nimipalvelin kommunikoi paikannusjärjestelmän kanssa, joka tarjoaa kohteisiin liittyviä si-, *·. jaintitietoja. Nimipalvelin tiedustelee sijaintitietoja tarvittaessa tai tietyin välein.
Kohdentamisissa käytetyt kohdetunnukset ovat hierarkkisia nimiä kuten "www.hbc.fi/busses/75" tai "jeffrey2001@hotmail.com". Erotinmerkki tai ;* 30 erotinmerkit, jotka erottavat kohdetunnusten hierarkkiset tasot, voivat erota In ternetissä käytettävistä erotinmerkeistä. Esimerkiksi kohdetunnuksessa : "hbc~busses~75" aaltoviivat erottavat kohdetunnuksen kolme hierarkkista ta- | soa. Erotinmerkkejä ei tarvita, jos hierarkkisia tasoja on vain yksi. Esimerkiksi . "skywalker" voisi olla sopiva kohdetunnus jossain nimipalvelinta käyttävässä i 35 palvelussa. Hierarkkiset nimet, joilla on yksi hierarkkinen taso, saattavat olla oletusarvoltaan kohdetunnuksia tai henkilöitä.
11314? 8
Nimipalvelin kohdentaa kohdetunnuksen ainakin yhdelle päätetun-nukselle. Nämä kohdentamiset sisältyvät kohdetietoihin. Kohdetietoja ylläpidetään nimipalvelimen kautta. Ylläpitäminen koskee ainakin kohdentamisten lisäämistä ja poistamista. Ylläpito voi myös koskea kohdetietojen päivitystä.
5 Kohdetietoja voidaan kysellä, henkilö voi esimerkiksi haluta tietää, mitkä kohdentamiset hänellä on tällä hetkellä.
Kohdetietojen ylläpitämisen ja kyselyn pitäisi olla jollain tavalla hyväksytettävää ja suojattua.
Kun kommunikointi nimipalvelimen ja yksikön välillä suoritetaan tie-10 toliikenneverkon kautta, A-numerohenkilöllisyyttä voidaan käyttää suojameka-nismina. Kun kommunikointi suoritetaan esimerkiksi Internetin kautta, käyttäjätunnukseen ja salaiseen avaimeen perustuvaa mekanismia voidaan käyttää turvamekanismeina. Hyväksyttäminen voidaan suorittaa kerran kirjoittauduttaessa nimipalvelimelle tai erikseen kullekin nimipalvelimelle tallennetulle kohde-15 tunnukselle. Lisäksi vain joillakin hyväksytyillä henkilöillä on lupa lisätä tai ylläpitää tiettyjä hierarkkisia nimiä, jotka sisältävät tietyn osan. Esimerkiksi, jos hierarkkinen nimi sisältää osan "hbc~", vain linja-autoyhtiö Hovin hyväksytyillä henkilöillä on lupa lisätä tai ylläpitää mainittua hierarkkista nimeä.
Riippuen nimipalvelimen toteutuksesta kohdetietoja voidaan ylläpi-20 tää ja kysellä käyttäen Internet-protokollia kuten HTTP, FTP, Mailta tai WAP. Vaihtoehtoisesti kohdetietoja voidaan ylläpitää ja kysellä käyttäen SMS:ää tai ·,>,·' MMS:ää.
: Nimipalvelimella on ensimmäinen rajapinta, joka on tarkoitettu pää- tetunnuksen omistajille heidän kohdetietojensa ylläpitämiseksi ja kyselemisek- • ;..j 25 si. Nimipalvelimella on toinen rajapinta, joka on tarkoitettu yksiköille kuten ih- misille ja palveluille sijaintitietojen tiedustelemiseksi. Yksiköt voivat viitata toi- .···, sen rajapinnan kautta kohdetunnuksiin ja näin saada sijaintitietoja.
» ·
Seuraava esimerkki SMS-pohjaisesta käyttötavasta havainnollistaa molempia rajapintoja. Ensiksi henkilö kirjoittaa tekstin: "lisää Skywalker" ja lä-30 hettää tekstin lyhytsanomana tiettyyn nimipalvelimen palvelunumeroon. Nimi-palvelin voi tarkistaa, onko kohdetunnus "Skywalker" jo tallennettu tietokan-·: taan. Jos ei, nimipalvelin lisää sen ja päätetunnuksen kohdentamisten jouk- i koon. Nimipalvelin saa päätetunnuksen lähetetystä lyhytsanomasta. Sen jäl- ‘ . keen henkilö kertoo ystävilleen, että hänen sijainti-informaationsa on saatavilla.
‘ ’ 35 Tämän jälkeen ystävät voivat lähettää lyhytsanoman tekstillä: "missä Skywal-
» * I
* » · 11314? 9 ker" nimipalvelimelle. Nimipalvelin löytää kohdentamisen, jolla on kohdetunnus "Skywalker", ja palauttaa hänen sijaintinsa.
Kukin kohdetieto sisältää ainakin kohdetunnuksen, joka on jotenkin kohdennettu päätetunnukselle, ja tietysti päätetunnuksen sijainnin.
5 Vaadittaessa kukin kohdetieto voi lisäksi sisältää tilakentän, joka il maisee, että kohdetunnus voidaan kohdentaa vain yhdelle päätetunnukselle ts. että kohderyhmän muodostaminen on kiellettyä.
Vaadittaessa kukin kohdetieto voi lisäksi sisältää ainakin yhden tekstikentän. Esimerkiksi Skywalkerin lähettämä tekstikenttä voi sisältää tekstin 10 "kalastamassa". Kun Skywalkerin ystävät viittaavat kohdetunnukseen "Skywalker", he saavat Skywalkerin sijainnin ja informaation "kalastamassa".
Nimipalvelimen rajapinnat voivat myös Internet-pohjaisia. Kohde-tunnukset voidaan järjestää valikkojärjestelmäksi niin, että valikkojärjestelmää voidaan hyödyntää esimerkiksi WAP-puhelimen kautta. Kohdetunnukset voivat 15 myös olla hyperlinkkejä. Sen vuoksi nimipalvelimen käyttö voisi olla selaamista aivan kuin Internetissä.
Jotkut kohdetunnukset on tarkoitettu julkiseen käyttöön, esimerkiksi linja-autoihin "75" liittyvät kohdetunnukset ovat sellaisia. Siinä tapauksessa on tärkeää, että ihmiset pystyvät löytämään kohdetunnukset mahdollisimman hel-20 posti esimerkiksi Internetin hakurobottien välityksellä.
Jotkut kohdetunnukset ovat sitä vastoin yksityisiä, esimerkiksi yllä : mainittu kohdetunnus "Skywalker" voisi olla tarkoitettu vain Jeffreyn ystäville.
i Nimipalvelin voidaan toteuttaa niin, että on mahdollista määritellä pääsylista, • · · · i joka käsittää henkilöt, joilla on lupa saada sijainti-informaatiota tietystä koh- 25 teestä. Pääsylista voi esimerkiksi koostua puhelinnumeroista, joista kohteen sijaintia voidaan tiedustella ja sijainti voidaan saada. Siinä tapauksessa nimi- ,... t palvelin voi käyttää A-numerohenkilöllisyyttä suorittaessaan hyväksymistä.
* ·
Kohdentaminen voi sisältää toisen tilakentän, joka osoittaa, onko kohdetunnus yksityinen vai ei. Oletusarvo voisi olla "yksityinen" tarkoittaen, et- ·* 30 tä mainittua kohdetunnusta ei voida löytää hakurobottien välityksellä tai nimi- palvelimen välityksellä. Muutoin kohdetunnus on julkinen ja sitä voidaan hakea j nimipalvelimen kautta ja esimerkiksi Internetin kautta.
: On mahdollista järjestää kohdetiedot ja sijaintitiedot useilla tavoilla.
On tietysti myös monia muita tapoja järjestää mainitut tiedot, kuin yllä on kuvat- : 35 tu.
* ♦ t *

Claims (35)

10 11314?
1. Menetelmä kohteiden paikannukseen kunkin kohteen liittyessä tiettyyn päätetunnukseen, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää vaiheet, joissa 5 vastaanotetaan kohdetieto ensimmäiseltä yksiköltä, jolloin mainittu tieto sisältää kohdetunnuksen, joka identifioi paikannettavan kohteen; kohdennetaan kohdetunnus ainakin yhdelle kohteeseen liittyvälle päätetunnukselle; vastaanotetaan sijaintitietoja kohteeseen liittyvällä päätetunnuksella; 10 tallennetaan ainakin kohdetunnus ja päätetunnus, jotka kohdenne taan; viitataan tallennettuun kohdetunnukseen, jolloin mainitun viittaamisen aloittavat toinen yksikkö ja kohteen paikannuksen tulokset.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 15 että menetelmä lisäksi käsittää vaiheen, jossa lähetetään kohteen sijainti toiselle yksikölle.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kohde on henkilö.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 20 että numero on Mobile subscriber integrated services digital network -numero (MSISDN). : 5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, • · ’ että kohdetunnus on Uniform resource locator -osoite (URL-osoite). • I ] \ 6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, ’ 25 että kohdetunnus on aluenimi. /.Patenttivaatimukseni mukainen menetelmä, tunnettu siitä, '*·«' että menetelmä lisäksi käsittää vaiheen, jossa kommunikoidaan yksiköitten kanssa.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, : 30 että kommunikointi suoritetaan yleisen matkaviestinverkon kautta.
9. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, . että kommunikointi suoritetaan Internetin kautta.
10. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, : että yksikön täytyy läpäistä turvamekanismi kommunikoidessaan menetelmän : v. 35 kanssa. > $ 11314?
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmä lisäksi käsittää vaiheen, jossa turvamekanismi perustuu A-numerohenkilöllisyyden tunnistukseen.
12. Patenttivaatimuksen 10 mukainen menetelmä, tunnettu sii-5 tä, että menetelmä lisäksi käsittää vaiheen, jossa turvamekanismi perustuu käyttäjätunnuksen ja salaisen avaimen käyttöön.
13. Patenttivaatimuksen 10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmä lisäksi käsittää vaiheen, jossa turvamekanismi perustuu pääsylistan käyttöön.
14. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmä lisäksi käsittää vaiheen, jossa ylläpidetään kohdetietoa vasteena ensimmäisen yksikön aloittamalle ylläpitotoimenpiteelle, jolloin mainittu tieto sisältää ainakin kohdetunnuksen ja päätetunnuksen, jotka kohdennetaan.
15. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 15 että menetelmä lisäksi käsittää vaiheen, jossa kysytään kohdetieto vasteena ensimmäisen yksikön aloittamalle kyselytoimenpiteelle.
16. Patenttivaatimukseni mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kohdetunnus kohdennetaan yhdelle päätetunnukselle.
17. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 20 että kohdetunnus kohdennetaan useille päätetunnuksille.
18. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että päätetunnus kohdennetaan useille kohdetunnuksille. • 19. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kohdetunnus on hierarkkinen nimi, joka muodostuu ainakin yhdestä hie-: * ·: 25 rarkiatasosta. : ·: 20. Patenttivaatimuksen 18 mukainen menetelmä, tunnettu sii- . ··. tä, että hierarkkisen nimen hierarkiatasot erotetaan erotinmerkeillä.
21. Patenttivaatimusten 1 ja 7 mukainen menetelmä, tunnettu .. . siitä, että mahdollistetaan kohdetunnuksen ollessa julkinen kohdetunnuksen 30 haku.
22. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, *;· i että viitataan, kohdennettaessa kohdetunnus useille kohteisiin liittyville pääte- ;·*: tunnuksille ja mainittujen kohteiden muodostaessa ryhmän, kohdetunnuksen ' . tuloksiin mainittujen kohteiden paikannuksissa. . [ 35 23. Nimipalvelin kohteiden paikannukseen kunkin kohteen liittyessä • tiettyyn päätetunnukseen, tunnettu siitä, että nimipalvelin sisältää 11314? välineet kohdetiedon vastaanottamiseksi ensimmäiseltä yksiköltä, jolloin mainittu tieto sisältää kohdetunnuksen, joka identifioi paikannettavan kohteen; välineet kohdetunnuksen kohdentamiseksi ainakin yhdelle kohtee-5 seen liittyvälle päätetunnukselle; välineet sijaintitietojen vastaanottamiseksi kohteeseen liittyvällä päätetunnuksella; välineet ainakin kohdetunnuksen ja päätetunnuksen, jotka kohdennetaan, tallentamiseksi; 10 välineet tallennettuun kohdetunnukseen viittaamiseksi, jolloin maini tun viittaamisen aloittavat toinen yksikkö ja kohteen paikannuksen tulokset.
24. Patenttivaatimuksen 23 mukainen nimipalvelin, tunnettu siitä, että nimipalvelin lisäksi sisältää välineet kohteen sijainnin lähettämiseksi toiselle yksikölle.
25. Patenttivaatimuksen 23 mukainen nimipalvelin, tunnettu sii tä, että kohde on henkilö.
26. Patenttivaatimuksen 23 mukainen nimipalvelin, tunnettu siitä, että numero on Mobile subscriber integrated services digital network -numero (MSISDN).
27. Patenttivaatimuksen 23 mukainen nimipalvelin, tunnettu sii tä, että kohdetunnus on Uniform resource locator-osoite (URL-osoite). »
28. Patenttivaatimuksen 23 mukainen nimipalvelin, tunnettu sii-j.j · tä, että kohdetunnus on aluenimi. : 29. Patenttivaatimuksen 23 mukainen nimipalvelin, tunnettu sii- ·:··· 25 tä, että nimipalvelin lisäksi sisältää välineet yksiköitten kanssa kommunikoimi- • seksi. .···. 30. Patenttivaatimuksen 29 mukainen nimipalvelin, tunnettu sii tä, että kommunikointi suoritetaan yleisen matkaviestinverkon kautta. .. . 31. Patenttivaatimuksen 29 mukainen nimipalvelin, tunnettu sii- 30 tä, että kommunikointi suoritetaan Internetin kautta. ; · ’ 32. Patenttivaatimuksen 29 mukainen nimipalvelin, tunnettu sii- i tä, että nimipalvelin lisäksi sisältää välineet yksikön kanssa kommunikoimiseksi ; * · j siten, että yksikön täytyy läpäistä turvamekanismi. ' . 33. Patenttivaatimuksen 29 mukainen nimipalvelin, tunnettu sii- , 35 tä, että nimipalvelin lisäksi sisältää välineet kohdetiedon ylläpitämiseksi vas- 113142 teenä ensimmäisen yksikön aloittamalle ylläpitotoimenpiteelle, jolloin mainittu tieto sisältää ainakin kohdetunnuksen ja päätetunnuksen, jotka kohdennetaan.
34. Patenttivaatimuksen 29 mukainen nimipalvelin, tunnettu siitä, että nimipalvelin lisäksi sisältää välineet kohdetiedon kysymiseksi vasteena 5 ensimmäisen yksikön aloittamalle kyselytoimenpiteelle.
35. Patenttivaatimuksen 23 mukainen nimipalvelin, tunnettu siitä, että kohdennettaessa kohdetunnus useille kohteisiin liittyville päätetunnuk-sille ja mainittujen kohteiden muodostaessa ryhmän viitataan kohdetunnuksen tuloksiin mainittujen kohteiden paikannuksissa. 10 ♦ · • »»* ♦ »* # 113142
FI20011356A 2001-06-25 2001-06-25 Nimipalvelin kohteiden paikannukseen FI113142B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20011356A FI113142B (fi) 2001-06-25 2001-06-25 Nimipalvelin kohteiden paikannukseen
EP02100549A EP1271987A3 (en) 2001-06-25 2002-05-23 A name server for positioning objects

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20011356A FI113142B (fi) 2001-06-25 2001-06-25 Nimipalvelin kohteiden paikannukseen
FI20011356 2001-06-25

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20011356A0 FI20011356A0 (fi) 2001-06-25
FI20011356A FI20011356A (fi) 2002-12-26
FI113142B true FI113142B (fi) 2004-02-27

Family

ID=8561496

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20011356A FI113142B (fi) 2001-06-25 2001-06-25 Nimipalvelin kohteiden paikannukseen

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP1271987A3 (fi)
FI (1) FI113142B (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN100455135C (zh) * 2006-03-08 2009-01-21 华为技术有限公司 一种移动终端定位方法及系统

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6215790B1 (en) * 1997-03-06 2001-04-10 Bell Atlantic Network Services, Inc. Automatic called party locator over internet with provisioning
JPH10341487A (ja) * 1997-04-09 1998-12-22 Sony Corp 情報端末装置、情報処理方法、情報提供装置および方法、情報ネットワークシステム、並びに提供媒体
US6161008A (en) * 1998-11-23 2000-12-12 Nortel Networks Limited Personal mobility and communication termination for users operating in a plurality of heterogeneous networks
US6272129B1 (en) * 1999-01-19 2001-08-07 3Com Corporation Dynamic allocation of wireless mobile nodes over an internet protocol (IP) network
DE69939494D1 (de) * 1999-07-02 2008-10-16 Nokia Corp Authentifizierungsverfahren und system
KR20010021111A (ko) * 1999-07-23 2001-03-15 스테븐 디.피터스 무선 통신장치에 대한 메시징 및 상태 표시

Also Published As

Publication number Publication date
FI20011356A (fi) 2002-12-26
FI20011356A0 (fi) 2001-06-25
EP1271987A3 (en) 2005-12-21
EP1271987A2 (en) 2003-01-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN100403840C (zh) 提供位置信息的方法
USRE45485E1 (en) Method and arrangement for concealing true identity of user in communications system
US8019361B2 (en) Provision of location information
JP4105094B2 (ja) テレコミュニケーションシステム及びプライバシー管理方法
CA2604484C (en) A method and system for utilizing a location-based internetwork gateway
EP1736016B1 (en) Method for preventing the delivery of short message service message spam
KR100779963B1 (ko) 사용자 장치로부터의 위치 정보에 대한 요청을 처리하는방법
KR20060009344A (ko) 위치 정보를 제공하는 장치 및 방법
EP1527637B1 (en) Method for enabling a location service client to contact a user of a mobile device
US8670787B1 (en) Transmission of location and directional information associated with mobile communication devices
CN101335918B (zh) 提供位置信息的方法
US20060172744A1 (en) Method and system for subscriber integrity in a mobile communications system
FI113142B (fi) Nimipalvelin kohteiden paikannukseen
EP1542479A1 (en) A method of providing a link to an area-specific service to a mobile terminal
WO2003056855A1 (en) Method for detection of accessability of a group of terminals located within a defined area