FI112985B - Yksinkertainen antennirakenne - Google Patents

Yksinkertainen antennirakenne Download PDF

Info

Publication number
FI112985B
FI112985B FI964558A FI964558A FI112985B FI 112985 B FI112985 B FI 112985B FI 964558 A FI964558 A FI 964558A FI 964558 A FI964558 A FI 964558A FI 112985 B FI112985 B FI 112985B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
antenna
thick
whip
monopoly
radio frequency
Prior art date
Application number
FI964558A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI964558A0 (fi
FI964558A (fi
Inventor
Petteri Annamaa
Original Assignee
Filtronic Lk Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Filtronic Lk Oy filed Critical Filtronic Lk Oy
Priority to FI964558A priority Critical patent/FI112985B/fi
Publication of FI964558A0 publication Critical patent/FI964558A0/fi
Priority to US08/969,080 priority patent/US6014106A/en
Priority to EP97309211A priority patent/EP0843378A1/en
Publication of FI964558A publication Critical patent/FI964558A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI112985B publication Critical patent/FI112985B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01QANTENNAS, i.e. RADIO AERIALS
    • H01Q1/00Details of, or arrangements associated with, antennas
    • H01Q1/12Supports; Mounting means
    • H01Q1/22Supports; Mounting means by structural association with other equipment or articles
    • H01Q1/24Supports; Mounting means by structural association with other equipment or articles with receiving set
    • H01Q1/241Supports; Mounting means by structural association with other equipment or articles with receiving set used in mobile communications, e.g. GSM
    • H01Q1/242Supports; Mounting means by structural association with other equipment or articles with receiving set used in mobile communications, e.g. GSM specially adapted for hand-held use
    • H01Q1/243Supports; Mounting means by structural association with other equipment or articles with receiving set used in mobile communications, e.g. GSM specially adapted for hand-held use with built-in antennas
    • H01Q1/244Supports; Mounting means by structural association with other equipment or articles with receiving set used in mobile communications, e.g. GSM specially adapted for hand-held use with built-in antennas extendable from a housing along a given path

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Support Of Aerials (AREA)
  • Details Of Aerials (AREA)

Description

112985
Yksinkertainen antennirakenne - Enkel antennkonstruktion j Keksintö koskee yleisesti radiotaajuusantenneja. Erityisesti keksintö koskee tiettyä 5 yksinkertaista antennirakennetta.
Antennin tulee matkapuhelinsovelluksissa olla pienikokoinen ja kestävä. Koska antenni on matkapuhelimissa selvästi ulkoneva osa, sen osuminen maahan tai muuhun kiinteään esteeseen esimerkiksi puhelimen pudotessa on hyvin todennäköistä. Lisäk-10 si antennin valmistamisen tulee olla mahdollisimman edullista ja massatuotantoon soveliasta. Näin antennissa pitäisi olla mahdollisimman vähän osia, jotka kestävät lisäksi kovaakin käsittelyä ja jotka on mahdollisimman helppo valmistaa.
Suomalaisessa patenttihakemuksessa FI-951628 (LK-Products Oy) on kuvattu eräs 15 sovellus heliksiantennista, joka on suhteellisen yksinkertainen valmistaa ja lisäksi suhteellisen kestävä. Siihen kuuluu yhtä kappaletta oleva tuki- ja liitinosa, heliksi-säteilijä, jossa on jalkaosa, joka juotetaan liitinosaan, sekä heliksiä ja tukiosaa ympäröivä suojamateriaalikerros, jonka muotoilulla ja väreillä antennin ulkonäkö saadaan halutuksi. Toinen sovellus heliksiantennista ja sen valmistuksesta on kuvattu 20 suomalaisessa patenttihakemuksessa FI-951670 (LK-Products Oy). Siinä esitetyssä ratkaisussa on heliksiosa, liitinosa sekä heliksiosan ympärille asetettava elastinen suojakuori, jossa voi olla heliksin sisälle ulottuva tukiosa.
• · · :i Heliksisäteilijän korvaaminen piirilevylle muodostettujen johdinkuvioiden avulla on · 25 tunnettua esimerkiksi patenttijulkaisusta GB-2 280 789. Tällainen rakenne koostuu • i * liittimestä, johdinkuviot sisältävästä piirilevystä sekä suojakuoresta.
; . Edellä kuvattujen heliksi- tai piirilevyantennien tarkoituksena on ollut lyhentää an tennin fyysistä pituutta verrattuna saman sähköisen pituuden omaavaan piiska-an-30 termiin. Piiska-antennilla tarkoitetaan yleisesti suoraa johdinta, joka liittyy toisesta päästään (alapäästään) syöttöpisteeseen. Usein matkapuhelimeen halutaan asentaa ’ ·* pienikokoisen heliksi- tai piirilevysäteilijän lisäksi myös piiska-antenni, jotta puhe- ': ‘ ” limen toimintasäteestä tulisi suurempi. Koska piiska-antenni on kuitenkin liian pitkä ·.··: kiinteästi matkapuhelimiin asennettaviksi, käytetään yleisesti kaksitoimisia antenne- 35 ja, joissa piiskaosa voidaan työntää matkapuhelimen sisään, kun puhelin on valmius-’'' *. tilassa tai sitä ei käytetä. Puhetilassa piiska voidaan vetää ulos, jotta antennin toi minta paranisi.
2 112985
Jotta antenni toimisi myös silloin, kun piiskaosa on sisääntyönnettynä, puhelimessa on oltava toinen säteilevä elementti, joka vastaanottaa tai lähettää signaalia piiska-osan asennosta riippumatta. Yleensä toisena elementtinä käytetään heliksisäteilijää. Heliksi voi olla asennettu piiskaosan yläpäähän tai siten, että heliksielementti on I 5 kiinnitetty radiopuhelimen runkoon ja piiskaosa on liikutettavissa heliksin läpi. Mo lemmissa tapauksissa heliksisäteilijä on toiminnassa silloin, kun piiskaosa on työnnetty matkapuhelimen sisään. Kun piiskaosa vedetään ulos, toimivana säteilijänä on piiska tai sekä piiska että heliksi. Tällainen antennirakenne, jossa piiska ja heliksi toimivat yhdistetysti, kun piiskaosa on ulosvedettynä, on esitetty mm. suomalaisessa 10 patenttihakemuksessa FI-952742 (LK-Products Oy), jossa on esitetty tekniikan tasona myös eräitä muita yhdistelmäantenniratkaisuja, joissa on piiska-heliksi-yhdistel-mä. Suomalaisessa patettihakemuksessa FI-963097 (LK-Products Oy) esitetään yhdistelmäantenni, jossa heliksiosa korvataan piirilevysäteilijällä ja joka on tarkoitettu lähinnä korkeammilla taajuusalueilla (1800, 1900 MHz) toimiville järjestelmil-15 le, kuten PCN (Personal Communication Network) tai PCS (Personal Communication System).
Edellä kuvattujen antennien ongelma varsinkin juuri ylemmille toimintataajuuksille tarkoitetuissa järjestelmissä on antennien valmistustarkkuusvaatimusten kasvaminen. 20 Tietyn 1800 MHz.n antennin fyysinen pituus on noin puolet sähköisiltä ominaisuuksiltaan vastaavan 900 MHz:n antennin pituudesta. Tällöin lieriökelan muotoon kier-| , retyn heliksielementin valmistustoleranssit pienenevät, niin että sen valmistus mas- ‘ ‘ satuotteena ei välttämättä ole enää kannattavaa. Myös piirilevyelementin valmistus- i.i toleranssit tiukkenevat ja tuotannollisuus kärsii.
25 Töinen ongelma edellä kuvatuilla antenneilla on antenniin kuuluvien osien lukumää-, ;': rä ja sitä kautta antennin valmistukseen kuuluvien työvaiheiden määrä ja monimut- I ‘: kaisuus antennien kokoonpanossa. Esimerkiksi heliksiantennissa heliksi kierretään haluttuun muotoon, heliksi asetetaan ja kiinnitetään liittimeen, heliksin sisään mah-. . ·. 30 dollisesti asetetaan tuki ja heliksin ympärille muodostetaan suojakerros. Myös piirillä levyantennin valmistusprosessi on monivaiheinen. Piirilevylle on muodostettava '. oikea johdinkuvio, levy on leikattava oikeaan kokoon, levy on asetettava ja kiinni- : ‘': tettävä liittimeen ja kokonaisuuden ympärille on asetettava suojakuori. Jos lisäksi ’: * ·: tehdään yhdistelmäantenni, piiskan ja esim. heliksin sovittaminen yhteen vaatii *:. 35 omanlaistaan tarkkuutta. On myös huomattava, että jokaisessa valmistusvaiheessa tuotteeseen saattaa tulla antennin suorituskykyä heikentäviä virheitä, jolloin valmistuksen saanto pienenee tai virheiden korjaamiseen joudutaan käyttämään kohtuuttomasti aikaa.
3 112985 Tämän keksinnön tavoitteena on esittää antennirakenne, jossa on vain vähän valmistuksen kannalta erillisiä osia. Keksinnön tavoitteena on myös esittää antennirakenne, jonka valmistuksessa on helppo täyttää pienen koon edellyttämät mekaaniset toleranssit. Keksinnön tavoitteena on edelleen esittää antennirakenne, joka on mekaani-5 sesti kestävä. Lisäksi keksinnön tavoitteena on esittää antennirakenne, joka soveltuu hyvin laajamittaiseen sarjatuotantoon.
Keksinnön tavoitteet saavutetaan antennirakenteella, jossa säteilevä elementti on lii-tinosaan kiinteästi liittyvä ns. paksu monopoli.
10
Keksinnön mukaiselle antennirakenteelle, jossa on liitinosa ja ensimmäinen antenni-elementti, on tunnusomaista, että ensimmäinen antennielementti on paksu monopoli-säteilijä ja että liitinosa ja paksu monopolisäteilijä ovat oleellisesti yhtenäistä kappaletta.
15
Keksinnössä sovelletaan erästä sinänsä tunnettua antennityyppiä uudella tavalla, joka soveltuu erityisesti matkapuhelimiin ja muihin pienikokoisiin radiolaitteisiin. Piiska-antennin paksuus sen fyysistä pituutta vastaan kohtisuorassa suunnassa on tavallisesti niin pieni, että piiska-antenni voidaan ajatella yksiulotteiseksi johtimeksi. 20 Paksu monopoli eroaa piiska-antennista juuri paksuutensa ansiosta. Tyypillinen paksu monopoli on lieriömäinen kappale, jolla on akselinsa suunnassa tietty pituus ja akselia vastaan kohtisuorassa suunnassa paksuus, joka on jokin murto-osa pituudes-‘ ' ta, esimerkiksi noin 1/4 tai 1/3. Tekniikan tasosta tunnetaan laskentamenetelmiä, : : joilla voidaan laskea paksun monopolin tiettyjä fyysisiä mittoja vastaava sähköinen • · 25 pituus. Pääperiaate on se, että mitä paksummaksi tietty lieriömäinen johtava kappale : * tehdään, sitä enemmän sitä voidaan lyhentää ilman, että sen resonanssitaajuus muut- tuu. Paksun monopolin syöttöpiste on tavallisimmin sen toisessa päätypinnassa eli ;· *; pinnassa, joka rajoittaa kyseistä lieriömäistä kappaletta sen akselia vastaan kohti suorassa suunnassa.
.·. 30 ! 1Keksinnön mukaisessa antennissa paksu monopoli ja liitinosa, jolla antennirakenne '. liittyy radiolaitteeseen, muodostavat oleellisesti yhtenäisen kappaleen. Keksinnön edullisimmaksi katsotussa suoritusmuodossa liitinosa ja paksu monopoli ovat samaa •: * *: kappaletta, joka valmistetaan sähköä johtavasta materiaaliaihiosta esimerkiksi sor- 35 vaarnalla. Voidaan kuitenkin ajatella myös rakennetta, jossa liitinosa ja paksu mono- * ’ * ’. poli valmistetaan erillään, mutta jossa ne liitetään toisiinsa esimerkiksi ruuvaamalla toisessa oleva kierteitetty tappi toisessa olevaan kierteitettyyn reikään, jolloin koottuna rakenne muistuttaa ulkoisesti yhdestä kappaleesta tehtyä rakennetta. Erillään valmistettavien osien lukumäärän kasvaessa antennin valmistuskustannukset kuiten kin nousevat.
4 112965
Paksun monopolin päälle on edullista kiinnittää eristävä suojakuori, jotta paksun 5 monopolin ja muiden esineiden välinen suora kosketus ei muuttaisi antennin säteilyominaisuuksia. Lisäksi suojakuorella voi olla edullinen vaikutus radiolaitteen ulkonäköön. Suojakuori voidaan valmistaa esimerkiksi muovista ruiskupuristamalla tai muulla sopivalla menetelmällä ja se voidaan kiinnittää paksun monopolin päälle esimerkiksi liimaus- tai sulatusliitoksella. Tämä keksintö ei aseta rajoituksia suojakuo-10 ren materiaalille, muodolle tai kiinnitystavalle.
Liitinosan ja paksun monopolin yhdistelmä on varsin hyvin sovellettavissa yhdis-telmäantenneihin, joihin kuuluu ulosvedettävä piiskaosa. Aksiaalisymmetrisen osan, joka muodostuu liitinosasta ja paksusta monopolista, keskelle akselin suunnassa 15 voidaan muodostaa reikä, jossa piiskaosa mahtuu liikkumaan edestakaisin. Piiska-osan ulommassa päässä on levennys tai muu muotoilu, josta käyttäjä saa helposti kiinni. Piiskaosan alemmassa päässä on levennys tai holkkimainen kontaktiosa (ns. lamelliholkki), joka piiskaosan ollessa ulosvedettynä toisaalta toimii piiska-antennin syöttöpisteenä ja toisaalta estää piiskaosaa liukumasta kokonaan ulos liitinosan ja 20 paksun monopolin läpi.
Yhtenäisten paksun monopolin ja liitinosan valmistaminen esimerkiksi sorvaamalla ' · ’; * on tavanomaista lastuavaa metallityöstöä, jossa päästään varsinkin numeerisesti oh- :.! i jatuilla työstökoneilla helposti noin sadasosamillimetrin tarkkuuteen. Koska tähän- • * :.: : 25 astisiinkin antenneihin on kuulunut jonkinlainen liitinosa, saman kappaleen työstä- ,,; · * misen jatkaminen niin, että siihen muodostuu myös paksu monopoli, on vain hyvin : ; ‘: pieni lisätyö verrattuna pelkän liitinosan valmistamiseen. Koska samalla vältetään • *: kokonaan ne työvaiheet, joita heliksiantennin tai piirilevysäteilijän valmistaminen ja liittäminen liitinosaan edellyttäisi, keksintö nopeuttaa ja helpottaa merkittävästi . ·. 30 pienikokoisen antennin valmistamista tekniikan tasoon nähden. Liitinosan ja paksun 1". monopolin muodostama rakenne on myös mekaanisesti erittäin kestävä, jopa lähes ‘. särkymätön.
“: ” ί Seuraavassa selostetaan keksintöä yksityiskohtaisemmin viitaten esimerkkinä esitet- *:. 35 tyihin edullisiin suoritusmuotoihin ja oheisiin kuviin, joissa i i kuva 1 esittää keksinnön edullista yksinkertaista suoritusmuotoa, 5 112985 kuva 2a esittää keksinnön mukaisen yhdistelmäantennin edullista suoritusmuotoa piiskaosa sisääntyönnettynä, kuva 2b esittää kuvan 2a mukaista yhdistelmäantennia piiskaosa ulosvedettynä, 5 kuva 3a esittää keksinnön mukaisen yhdistelmäantennin erästä toista edullista suoritusmuotoa piiskaosa sisääntyönnettynä, kuva 3b esittää kuvan 3 a mukaista yhdistelmäantennia piiskaosa ulosvedettynä ja 10 kuva 4 esittää keksinnön erästä muuta edullista suoritusmuotoa.
Kuvassa 1 on esitetty eräs keksinnön mukainen yksinkertainen antenniratkaisu. Antennissa on yhdestä kappaleesta valmistettu runko-osa 1, joka on oleellisesti sylin-15 teri- eli aksiaalisymmetrinen ja joka nähdään kuvassa sivultapäin eli symmetria-akselia vastaan kohtisuorasta suunnasta nähtynä. Runko-osa 1 on valmistettu edullisimmin sorvaamalla ja sen osat ovat paksu monopolisäteilijä 2 sekä sen jatkeena symmetria-akselin suunnassa oleva liitinosa 3, jonka avulla antenni liitetään sähköisesti ja mekaanisesti radiolaitteeseen. Toinen kuvassa 1 esitetty antennirakenteen 20 osa on eristemateriaalista valmistettu suojavaippa 4, joka voi olla esim. ruiskupuris-tettua muovia ja joka on tarkoitettu liuotettavaksi paksun monopolisäteilijän päälle rakenteen symmetria-akselin suunnassa. Suojavaippa kiinnitetään paikalleen esimerkiksi liimaamalla tai sulatusliitoksella.
i.: i 25 Antennin runko-osaan 1 kuuluva liitinosa 3 valmistetaan radiolaitteeseen sopivaksi, , , | ‘ joten sen rakenne riippuu siitä, millainen radiolaitteessa oleva antennin kiinnitys- : : ’: kohta on. Yleensä radiolaitteessa on antennin kiinnittämistä varten kierteitetty lieriö- :' ': mäinen reikä, jolloin liitinosan 3 ulkopinnassa on oltava vastaavat kierteet ja antenni kiinnitetään radiolaitteeseen antennia kiertämällä. Kierteiden tilalla voidaan käyttää , . ·. 30 erilaisia pikalukitusmekanismeja, joissa liitinosan jokin kiinnitysmuotoilu lukkiutuu '! *. vastaavaan radiolaitteen muotoiluun yksinkertaisella liikkeellä. Runko-osan 1 ylä osassa oleva paksu monopoli 2 mitoitetaan halutulle toimintataajuudelle valitsemalla :: sen halkaisija ja pituus sopiviksi. Tällainen mitoitus on helppoa tehdä ja alan am- •: * · i mattimiehen tuntemaa tekniikkaa.
35 ‘ . Kuvat 2a ja 2b esittävät erästä keksinnön mukaista sovellusta yhdistelmäantennista.
Kuvissa 2a ja 2b osat, jotka toiminnallisesti vastaavat kuvan 1 esittämiä osia, on merkitty samoilla viitenumeroilla. Antenni koostuu tässä suoritusmuodossa runko- 6 112985 osasta 1, jossa on liitinosa 3 sekä paksu monopoli 2, jonka sähköinen pituus on neljännes antennin toimintataajuutta vastaavasta aallonpituudesta. Runko-osan 1 läpi sen symmetria-akselin suunnassa on tehty reikä 7 esim. poraamalla. Reiän 7 halkaisija on niin suuri, että yhdistelmäantennin piiskaosa 5 liikkuu siinä vaivattomasti 5 akselinsa suunnassa. Piiskaosan alapäähän on kiinnitetty lamelliholkki 6, jonka avulla piiskaosa kytkeytyy liitinosan alapäähän kohdassa 8, kun piiska on ulosvedet-tynä. Kuvan suoritusmuodossa piiskaosa ja paksu monopoli ovat molemmat sähköisesti λ/4:η mittaisia, missä λ merkitsee aallonpituutta toimintataajuudella. Piiska-osaaja paksua monopolia voidaan nimittää yhteisesti rakenteen varsinaisiksi sätei-10 leviksi antennielementeiksi tai lyhyemmin antennielementeiksi erotuksena liitinosas-ta, suojakuoresta ja muista rakenteen osista. Monopolielementin päälle voidaan asettaa lisäksi suojakuori, jota ei ole esitetty kuvissa 2a ja 2b. Myös suojakuoressa on oltava reikä piiskaosalle 5. Piiskaosan yläpään eristenuppi tai muu muotoilu tarjoaa käyttäjälle kohdan, josta on helppo tarttua piiskaosaan sen liikuttamista varten, j 15 Tämä keksintö ei rajoita piiskaosan yläpään muotoilua. Termit yläpää ja alapää viit- taavat piiskaosan normaaliin käyttöasentoon eivätkä ne rajoita keksinnön soveltamista mihinkään tiettyyn asentoon.
Kuvissa 3a ja 3b on esitetty eräs toinen yhdistelmäantennin suoritusmuoto. Poiketen 20 kuvien 2a ja 2b suoritusmuodosta piiskaelementti 5, ollessaan ulosvedettynä, lukittuu monopolielementin 2 sisään sen yläosassa olevaan lukintakohtaan 8' lamellihol-kin 6 avulla. Kuvien 3a ja 3b mukaisessa antennissa antennin sähköinen pituus on ‘ · * λ/4, kun piiska on alaspainettuna, ja 5λ/8, kun piiska on ylösvedettynä. Jälkimmäi- :,; : sessä asennossa piiskaosa ja paksu monopolisäteilijä muodostavat siis sarjakytken- 25 nän.
: ’: Lukintakohta 8 tai 8' muodostetaan esim. siten, että reikä 7 koostuu kahdesta erihal- f: kaisijaisesta osuudesta. Alapuolinen osuus tehdään halkaisijaltaan suuremmaksi, jolloin sekä piiskaosa että lamelliholkki liikkuvat sen läpi vaivattomasti. Piiskaosan , ·. 30 halutun lukituskohdan yläpuolinen reikä on halkaisijaltaan pienempi, jolloin lamelli- t · ! .1 holkki lukitsee piiskaosan pienempihalkaisijaisen reiän alaosaan. Esillä oleva kek sintö ei mitenkään rajoita lamelliholkin 6 rakennetta, vaan se on esitetty tässä esi-: ‘ ‘: merkkinä siitä, miten piiskaosan alapäässä on jäljestetty mekaaninen lukittuminen : * · reiän 7 haluttuun kohtaan sekä sähköisen kontaktin muodostaminen piiskaosan ja 35 muun antennirakenteen välille, kun piiskaosa on ulosvedettynä.
»
Kuva 4 esittää keksinnön mukaista antennirakennetta, jossa liitinosa 10 ja paksu monopoli 11 ovat erillisiä kappaleita, jotka liitetään yhteen ruuvaamalla. Tämä antenni- 7 112985 rakenne soveltuu esimerkiksi sellaisen antennivalmistajan antenniksi, joka on aikaisemmin tehnyt heliksiantenneja ja jolla on sen takia runsaasti liitossyvennyksellä varustettuja liitinosia 10 varastossa. Kun tällaisen liitinosan yläpäässä olevaan lieriömäiseen liitossyvennykseen tehdään kierteet, siihen on helppo kiinnittää paksu 5 monopolisäteilijä, jonka alaosassa on vastaavat kierteet. Myös muut alan ammattimiehen tuntemat liitostavat ovat mahdollisia. Valmiissa antennissa monopolisäteilijä ja liitinosa muodostavat oleellisesti yhtenäisen rakenteen, joka ei poikkea mekaanisilta eikä sähköisiltä ominaisuuksiltaan edellä esitetyistä, alusta lähtien yhdestä kappaleesta valmistetuista runko-osista. Paksun monopolin päälle tulee eristävä suoja-, 10 kuori 12. Myös kuvan 4 mukaisesta rakenteesta voidaan edelleen tehdä yhdistelmä- ! antenni poraamalla rakenteen läpi symmetria-akselin suunnassa reikä ja asettamalla i siihen piiskaosa.
Oheisessa taulukossa on eräitä esimerkkejä käytetystä mitoituksesta monopoli- ja 15 piiska-antennille PCN- ja PCS-järjestelmiä varten.
Järjestelmä Piiskan pituus Monopolin pituus Monopolin halkaisija ___(mm)__(mm)_ PCN λ/4 (54 mm)__25__6,0_ PCN 5λ/8 (130 mm)__25__M_ PCS λ/4 (49 mm)__20__6£_ PCS 5λ/8 (120 mm) 20 6,0 ; , · Edellä on esitetty eräitä suoritusmuotoja keksinnön mukaisesta antennirakenteesta, : ’· mutta on selvää, että keksintöä ei rajoiteta vain näihin ratkaisuihin. Esimerkiksi piis- 20 kaelementin pituus tai lukintamekanismi voi olla millainen hyvänsä alalla yleensä ; tunnettu ratkaisu.

Claims (9)

1. Radiotaajuusantenni, joka käsittää liitinosan (3; 10) antennin mekaaniseksi ja sähköiseksi liittämiseksi radiolaitteeseen sekä ensimmäisen antennielementin ja toisen antennielementin, tunnettu siitä, että ensimmäinen antennielementti on paksu 5 monopolisäteilijä (2; 11), toinen antennielementti (5) on liikutettavissa mainitun paksun monopolisäteilijän suhteen sekä että liitinosa ja monopolisäteilijä ovat olennaisesti yhtenäistä kappaletta (1).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen radiotaajuusantenni, tunnettu siitä, että liitin-10 osa (3) ja paksu monopolisäteilijä (2) ovat samaa kappaletta.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen radiotaajuusantenni, tunnettu siitä, että liitin-osa (10) ja paksu monopolisäteilijä (11) ovat erillisiä, toisiinsa jäykästi liittyviä kappaleita muodostaen oleellisesti yhtenäisen rakenteen. 15
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen radiotaajuusantenni, tunnettu siitä, että mainittu toinen antennielementti (5) on piiskaosa.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen radiotaajuusantenni, tunnettu siitä, että liitin-20 osan ja paksun monopolisäteilijän muodostama oleellisesti yhtenäinen kappale (1) on aksiaalisymmetrinen ja siinä on symmetria-akselin suuntainen reikä (7) piiska- . ·. osan (5) liikuttamiseksi symmetria-akselin suunnassa kahden ääriasennon välillä, ja ',;, piiskaosa ulottuu mainitun reiän kautta liitinosan ja paksun monopolisäteilijän läpi. I I I t · 'V 25 6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen radiotaajuusantenni, tunnettu siitä, ettäpiis- * < · • ·; kaosalla on yläpää ja alapää, joista alapäässä on levennys (6) piiskaosan lukittumi- :.: seksi tiettyyn mainitun reiän lukituskohtaan (8, 8') ja sähköisen kontaktin muodosta- :· miseksi piiskaosan alapään ja lukituskohdan välille piiskaosan toisessa ääriasennos sa. 30 '"; 7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen radiotaajuusantenni, tunnettu siitä, että mai nittu lukituskohta (8) on liitinosan ja paksun monopolisäteilijän muodostamassa :f ’ * kappaleessa liitinosan puoleisessa päässä. • « · : 35 8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen radiotaajuusantenni, tunnettu siitä, että mai- ....: nittu lukituskohta (8') on liitinosan ja paksun monopolisäteilijän muodostamassa kappaleessa paksun monopolisäteilijän puoleisessa päässä. 112985
9. Patenttivaatimuksen 6 mukainen radiotaajuusantenni, tunnettu siitä, että mainitussa lukituskohdassa (8, 8') mainitun reiän halkaisija muuttuu.
5 Patentkrav
FI964558A 1996-11-14 1996-11-14 Yksinkertainen antennirakenne FI112985B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI964558A FI112985B (fi) 1996-11-14 1996-11-14 Yksinkertainen antennirakenne
US08/969,080 US6014106A (en) 1996-11-14 1997-11-12 Simple antenna structure
EP97309211A EP0843378A1 (en) 1996-11-14 1997-11-14 Antenna structure for a radio set

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI964558A FI112985B (fi) 1996-11-14 1996-11-14 Yksinkertainen antennirakenne
FI964558 1996-11-14

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI964558A0 FI964558A0 (fi) 1996-11-14
FI964558A FI964558A (fi) 1998-05-15
FI112985B true FI112985B (fi) 2004-02-13

Family

ID=8547066

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI964558A FI112985B (fi) 1996-11-14 1996-11-14 Yksinkertainen antennirakenne

Country Status (3)

Country Link
US (1) US6014106A (fi)
EP (1) EP0843378A1 (fi)
FI (1) FI112985B (fi)

Families Citing this family (37)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2002111340A (ja) * 2000-09-27 2002-04-12 Sony Corp アンテナ装置
CN1989652B (zh) 2004-06-28 2013-03-13 脉冲芬兰有限公司 天线部件
US20060097952A1 (en) * 2004-10-21 2006-05-11 Antenniques Corp. Ltd. High-gain dual-band antenna
FI20055420A0 (fi) * 2005-07-25 2005-07-25 Lk Products Oy Säädettävä monikaista antenni
FI119009B (fi) * 2005-10-03 2008-06-13 Pulse Finland Oy Monikaistainen antennijärjestelmä
FI118782B (fi) 2005-10-14 2008-03-14 Pulse Finland Oy Säädettävä antenni
FI119577B (fi) * 2005-11-24 2008-12-31 Pulse Finland Oy Monikaistainen antennikomponentti
US8618990B2 (en) 2011-04-13 2013-12-31 Pulse Finland Oy Wideband antenna and methods
US10211538B2 (en) 2006-12-28 2019-02-19 Pulse Finland Oy Directional antenna apparatus and methods
FI20075269A0 (fi) * 2007-04-19 2007-04-19 Pulse Finland Oy Menetelmä ja järjestely antennin sovittamiseksi
FI120427B (fi) 2007-08-30 2009-10-15 Pulse Finland Oy Säädettävä monikaista-antenni
FI20096134A0 (fi) 2009-11-03 2009-11-03 Pulse Finland Oy Säädettävä antenni
FI20096251A0 (sv) 2009-11-27 2009-11-27 Pulse Finland Oy MIMO-antenn
US8847833B2 (en) * 2009-12-29 2014-09-30 Pulse Finland Oy Loop resonator apparatus and methods for enhanced field control
FI20105158A (fi) 2010-02-18 2011-08-19 Pulse Finland Oy Kuorisäteilijällä varustettu antenni
US9406998B2 (en) 2010-04-21 2016-08-02 Pulse Finland Oy Distributed multiband antenna and methods
FI20115072A0 (fi) 2011-01-25 2011-01-25 Pulse Finland Oy Moniresonanssiantenni, -antennimoduuli ja radiolaite
US8648752B2 (en) 2011-02-11 2014-02-11 Pulse Finland Oy Chassis-excited antenna apparatus and methods
US9673507B2 (en) 2011-02-11 2017-06-06 Pulse Finland Oy Chassis-excited antenna apparatus and methods
US8866689B2 (en) 2011-07-07 2014-10-21 Pulse Finland Oy Multi-band antenna and methods for long term evolution wireless system
US9450291B2 (en) 2011-07-25 2016-09-20 Pulse Finland Oy Multiband slot loop antenna apparatus and methods
US9123990B2 (en) 2011-10-07 2015-09-01 Pulse Finland Oy Multi-feed antenna apparatus and methods
US9531058B2 (en) 2011-12-20 2016-12-27 Pulse Finland Oy Loosely-coupled radio antenna apparatus and methods
US9484619B2 (en) 2011-12-21 2016-11-01 Pulse Finland Oy Switchable diversity antenna apparatus and methods
US8988296B2 (en) 2012-04-04 2015-03-24 Pulse Finland Oy Compact polarized antenna and methods
US9979078B2 (en) 2012-10-25 2018-05-22 Pulse Finland Oy Modular cell antenna apparatus and methods
US10069209B2 (en) 2012-11-06 2018-09-04 Pulse Finland Oy Capacitively coupled antenna apparatus and methods
US9647338B2 (en) 2013-03-11 2017-05-09 Pulse Finland Oy Coupled antenna structure and methods
US10079428B2 (en) 2013-03-11 2018-09-18 Pulse Finland Oy Coupled antenna structure and methods
US9634383B2 (en) 2013-06-26 2017-04-25 Pulse Finland Oy Galvanically separated non-interacting antenna sector apparatus and methods
US9680212B2 (en) 2013-11-20 2017-06-13 Pulse Finland Oy Capacitive grounding methods and apparatus for mobile devices
US9590308B2 (en) 2013-12-03 2017-03-07 Pulse Electronics, Inc. Reduced surface area antenna apparatus and mobile communications devices incorporating the same
US9350081B2 (en) 2014-01-14 2016-05-24 Pulse Finland Oy Switchable multi-radiator high band antenna apparatus
US9973228B2 (en) 2014-08-26 2018-05-15 Pulse Finland Oy Antenna apparatus with an integrated proximity sensor and methods
US9948002B2 (en) 2014-08-26 2018-04-17 Pulse Finland Oy Antenna apparatus with an integrated proximity sensor and methods
US9722308B2 (en) 2014-08-28 2017-08-01 Pulse Finland Oy Low passive intermodulation distributed antenna system for multiple-input multiple-output systems and methods of use
US9906260B2 (en) 2015-07-30 2018-02-27 Pulse Finland Oy Sensor-based closed loop antenna swapping apparatus and methods

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA1205555A (en) * 1983-04-29 1986-06-03 Cyril J. Bowering Flexible broadband uhf antenna
JPH0298507U (fi) * 1989-01-23 1990-08-06
US5343213A (en) * 1991-10-22 1994-08-30 Motorola, Inc. Snap-in antenna assembly
SE501551C2 (sv) * 1992-10-29 1995-03-13 Allgon Ab Antennanordning för bärbar utrustning
KR960010858B1 (ko) * 1993-05-21 1996-08-10 삼성전자 주식회사 휴대용 무선기기 안테나
SE9301761L (sv) * 1993-05-24 1994-06-06 Allgon Ab Antennanordning för bärbar kommunikationsutrustning
GB2280789B (en) * 1993-08-06 1997-05-07 Antenna Products Ltd Multiple turn antenna element
US5621422A (en) * 1994-08-22 1997-04-15 Wang-Tripp Corporation Spiral-mode microstrip (SMM) antennas and associated methods for exciting, extracting and multiplexing the various spiral modes
JP3463704B2 (ja) * 1994-09-06 2003-11-05 ソニー株式会社 伸縮式アンテナ装置
KR960030478A (ko) * 1995-01-27 1996-08-17 김광호 무선기기의 안테나
SE9500456D0 (sv) * 1995-02-08 1995-02-08 Allgon Ab High-efficient compact antenna means for a personal telephone with a small receiving depth
SE505119C2 (sv) * 1995-10-25 1997-06-30 Allgon Ab Antennlåsningsanordning
US5812097A (en) * 1996-04-30 1998-09-22 Qualcomm Incorporated Dual band antenna

Also Published As

Publication number Publication date
FI964558A0 (fi) 1996-11-14
US6014106A (en) 2000-01-11
FI964558A (fi) 1998-05-15
EP0843378A1 (en) 1998-05-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI112985B (fi) Yksinkertainen antennirakenne
US5990848A (en) Combined structure of a helical antenna and a dielectric plate
FI119861B (fi) Tasoantenni
US6473056B2 (en) Multiband antenna
CA2186112C (en) Antenna unit for two frequency bands
US6963313B2 (en) Dual band sleeve antenna
NZ264417A (en) Printed film helical radio antenna with pitch varying from base to apex of helix
GB2309592A (en) Miniature antenna
EP0960449A1 (en) Dual-frequency helix antenna
US7432859B2 (en) Multi-band omni directional antenna
KR19990071190A (ko) 휴대용 무선 단말기 안테나
US6448934B1 (en) Multi band antenna
US6275198B1 (en) Wide band dual mode antenna
KR20060133239A (ko) 휴대 단말기용 안테나의 제조 방법 및 이를 이용한 안테나장치
WO2001020715A1 (fr) Dispositif antenne et terminal de communication comportant ladite antenne
JPH08288736A (ja) 誘電体を有する自己整相アンテナ素子とその方法
CN104350643A (zh) 具有嵌入天线的便携式无线电装置
US6922178B2 (en) Multiple pitch antenna assembly
WO1997027642A1 (en) ANTENNA FOR FREQUENCIES IN EXCESS OF 200 MHz
US6163301A (en) Antenna device for transmitting and receiving RF signals
EP1267439B1 (en) Multiple frequency bands antenna using two concentric interleaved antennas, the external one being a meander line antenna
JPH08288722A (ja) 多重アーム・アンテナ素子を収容するレドームおよびその方法
JP2004056559A (ja) デュアルバンドアンテナ
US6300913B1 (en) Antenna
US8018396B2 (en) Dual-resonance retractable antenna

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: LK PRODUCTS OY

Free format text: LK PRODUCTS OY

PC Transfer of assignment of patent

Owner name: PULSE FINLAND OY

Free format text: PULSE FINLAND OY