FI112887B - Menetelmä ja laite näytteiden ottamiseksi kaasutiiviisti suljetun säiliön ilmakehästä, erityisesti ydinvoimalaitoksen reaktorivarmuussäiliöstä - Google Patents

Menetelmä ja laite näytteiden ottamiseksi kaasutiiviisti suljetun säiliön ilmakehästä, erityisesti ydinvoimalaitoksen reaktorivarmuussäiliöstä Download PDF

Info

Publication number
FI112887B
FI112887B FI940590A FI940590A FI112887B FI 112887 B FI112887 B FI 112887B FI 940590 A FI940590 A FI 940590A FI 940590 A FI940590 A FI 940590A FI 112887 B FI112887 B FI 112887B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
sample
washing liquid
container
sampling
vessel
Prior art date
Application number
FI940590A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI940590A (fi
FI940590A0 (fi
Inventor
Bernd Eckardt
Original Assignee
Framatome Anp Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Framatome Anp Gmbh filed Critical Framatome Anp Gmbh
Publication of FI940590A publication Critical patent/FI940590A/fi
Publication of FI940590A0 publication Critical patent/FI940590A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI112887B publication Critical patent/FI112887B/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G21NUCLEAR PHYSICS; NUCLEAR ENGINEERING
    • G21CNUCLEAR REACTORS
    • G21C17/00Monitoring; Testing ; Maintaining
    • G21C17/02Devices or arrangements for monitoring coolant or moderator
    • G21C17/028Devices or arrangements for monitoring coolant or moderator for monitoring gaseous coolants
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02EREDUCTION OF GREENHOUSE GAS [GHG] EMISSIONS, RELATED TO ENERGY GENERATION, TRANSMISSION OR DISTRIBUTION
    • Y02E30/00Energy generation of nuclear origin
    • Y02E30/30Nuclear fission reactors

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Plasma & Fusion (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • High Energy & Nuclear Physics (AREA)
  • Sampling And Sample Adjustment (AREA)
  • Monitoring And Testing Of Nuclear Reactors (AREA)
  • Measurement Of Radiation (AREA)

Description

112887
Menetelmä ja laite näytteiden ottamiseksi kaasutiiviisti suljetun säiliön ilmakehästä, erityisesti ydinvoimalaitoksen reaktorivarmuussäiliöstä
Esillä olevan keksinnön kohteena on menetelmä ja laite näytteen 5 ottamiseksi kaasutiiviisti suljetun säiliön ilmakehästä, erityisesti ydinvoimalaitoksen reaktorivarmuussäiliöstä, jolloin näyte täytetään näytteenottoastiaan ja näytteen kuljetusvälineeseen liukenevat ja/tai kondensoituvat ainesosat yhdessä kuljetusvälineen ja näytteen kaasumaisten ainesosien kanssa otetaan ulos säiliöstä. Tällainen menetelmä ja sen toteuttamista varten sopiva 10 laite tunnetaan DE-hakemusjulkaisun 3 932 712 perusteella.
Kaasutiiviitä säiliöitä käytetään usein sellaisten laitosten ympäröimi-seen, joissa muunnetaan aineita, jotka eivät saa päästä säiliön ympäristöön. Tällaiset säiliöt, joita nimitetään myös suojarakennuksiksi, ovat ympäröidyn laitoksen häiriöttömän käytön aikana normaalisti kulkukelpoisia ja sallivat lisäksi 15 niiden ilmakehän vaivattoman valvonnan. Häiriötapauksien esiintyessä nämä säiliöt tulevat kuitenkin määräysten mukaisesti hermeettisesti suljetuiksi, jolloin esiintyy vaikeuksia edustavien näytteiden ottamisessa ulkoapäin niiden ilmakehästä.
Näytteiden otossa on erilaisilla ilmakehäolosuhteilla, kuten käsitteillä 20 "kuiva" ja "märkä", sekä kaasun ja höyryn muodossa olevilla aineilla ja ilman mukanaan kuljettamilla kiinteillä ja nestemäisillä aerosoleilla huomattava merkitys. Erikoiset tekijät, kuten kondensoituneiden höyryjen tai karkeiden '·* aerosolien (> 1 μηι) kerrostuminen virtaussuunnasa ennen näytteenottolaitetta, v : voivat aiheuttaa olennaisen virhearvioinnin koostumuksen suhteen ja johtaa ·,! « 25 ilmakehän radioaktiiviseen saastumiseen.
Tällaisen laitteen yhteydessä käytetään putkisilmukan muodossa :· olevia peräkkäin kytkettyjä näytteenottolaitteita, joita ohjataan pneumaattisen tai : hydraulisen johdon avulla. Tällöin vaaditaan putkisilmukkaa varten kahta säiliön seinän läpimenoa ja lisäksi jokaista pneumaattista ja hydraulista johtoa varten v. 30 yksi läpimeno. Koska säiliön lujuuteen ja tiiviyteen ei tällöin saa huonontavasti vaikuttaa, tämä edellyttää sangen suuria kustannuksia. Lisäksi on mekaanisesti toimivien näytteenottolaitteiden pysyttävä toimintakunnossa myös onnettomuus-' : tapauksien aikana ja niiden jälkeen, kuten lämpötilan ollessa yli 500 °C ja * : voimakkaan säteilykuormituksen yli 10 Kgy tunnissa esiintyessä, jolloin on . - · ·, 35 täytettävä ankarat materiaalivaatimukset, erityisesti liikkuvien osien suhteen.
. Keksinnön tarkoituksena on siten mahdollistaa edustavien näytteiden ulkoapäin tapahtuva ottaminen säiliön ilmakehästä säiliön lujuutta ja tiiviyttä huonontamatta, jolloin näytteen sisältämien ainesosien virheellisiä mittaustulok- 2 112SS7 siä antavat kerrostumiset varmuudella vältetään, ja näytteet voidaan poistaa myös häiriötapauksissa toimivien sopivimmin mekaanisesti passiivisten komponenttien välityksellä.
Tämä tarkoitus saavutetaan keksinnön mukaisesti menetelmän 5 avulla, jonka yhteydessä näyte heti tulonsa jälkeen näytteenottoastiaan johdetaan kulkemaan venturiputken kautta, jolloin näyte sekoitetaan venturiputkessa pesunesteenä toimivaan kuljetusväliaineeseen, minkä jälkeen näytteen kaasumaiset ainesosat otetaan ulos yhdessä pesunesteen kanssa näytteenotto-astiasta äkillisen paineenpudotuksen alkuun panemana.
10 Keksinnön erään suositeltavan sovellutusmuodon mukaisesti tulokanava, jonka kautta näyte virtaa ennen venturiputken saavuttamista, huuhdellaan näytteenottoastiassa olevalla pesunesteellä ennen näytteen arviointia.
Keksinnön eräässä suositeltavassa sovellutusmuodossa venturiputkessa tai -putkissa olevan näytteen virtausnopeus on hieman, pääasiassa 10 -15 30 %, kriittisen suutinnopeuden alapuolella, niin kauan kuin mitään näytteen kondensoitumista pesunesteeseen ei tapahdu, jolloin virtausnopeus tulee nostetuksi kriittiseen suutinnopeuteen asti heti kun näyte ainakin osittain kondensoituu pesunesteeseen.
Keksinnön mukaisen menetelmän muita edullisia sovellutusmuotoja 20 on selostettu alapatenttivaatimuksissa.
Eräs erityisen edullinen laite näytteen ottamiseksi kaasutiiviisti suljetun säiliön ilmakehästä, erityisesti yhden tai useamman patenttivaatimuksen 1-12 toteuttamista varten, käsittää keksinnön mukaisesti näytteenottoastiassa : olevan, tämän astian pohjan kautta pesunesteeseen upotetun venturiputken, :, · 25 sisältäen korkeintaan puoleen tilavuuteen pesunesteellä täytetyn näytteenotto- :' astian ja ollen tunnettu siitä, että tämä laite on varustettu venturiputken i · alapuolelle näytteenottoastiassa avautuvalla tulokanavalla.
Tämän laitteen eräässä suositeltavassa lisäsovellutusmuodossa pesunesteen tilavuus on hieman suurempi kuin näytteiden tuloväylänä toimivan 30 tulokanavan tilavuus sen vapaan pään ja näytteenottoastian pohjan välissä.
- Eräässä edullisessa lisäsovellutuksessa venturiputki on korvattu virtausja- kaimena toimivalla täyteaiheella ja näytteenottoastian pohjassa olevilla useilla : suuttimilla, jolloin tulokanavan tuloaukko on vapaassa päässään säiliön : normaalin käytön aikana suljettu puhkaisulevyllä.
, 35 Keksinnön mukaisen menetelmän muita edullisia sovellutusmuotoja . on selostettu alapatenttivaatimuksissa.
Keksinnön mukainen menetelmä ja laite ovat sangen edullisia, koska ne mahdollistavat virheettömien näytteiden ottamisen hermeettisesti suljetusta 112387 3 säiliöstä ja vaativat tällöin vain yhden putken yhtä ainoaa läpimenoa säiliön seinän kautta. Tällöin on säiliön kestävyyden ja tiiviyden huononeminen lähes mahdotonta. Tämä pitää paikkansa myös silloin, kun pesunesteen suoran poistamisen yhteydessä toinen putki vedetään säiliön seinän läpi.
5 Keksinnön esimerkkisovellutuksia selostetaan yksityiskohtaisemmin seuraavassa oheiseen piirustukseen viitaten, jossa:
Kuvio 1 esittää kytkentäkaaviota keksinnön mukaisen menetelmän toteuttamista varten ydinvoimalaitoksen reaktorin turvasäiliössä;
Kuviot 2 - 4 esittävät asianomaisen näytteenottoastian erilaisia 10 sovellutusmuotoja.
Vastaavia rakenneosia on kaikissa kuvioissa merkitty samoilla viitenumeroilla.
Lähemmin esittämättömän ydinvoimalan reaktorivarmuussäiliö 1 käsittää katkonaisesti esitetyn teräsbetonirakenteen 2 ja vähintään yhden 15 kuvioissa näkymättömän ydinreaktorin painesäiliön. Teräsbetonirakenne 2 kannattaa lähemmin esittämättömällä tavalla näytteenottoastiaa 3. Tämä astia on liitetty pohjansa 4 välittömältä alueelta lähtevän täyttö- ja tyhjennysjohdon 5 ja kuvustaan 6 lähtevän kaasujohdon 7 välityksellä injektoriin 8. Injektori on puolestaan liitetty reaktorivarmuussäiliön 1 seinässä olevan läpimenon 9 kautta 20 kulkevan johdon 10 välityksellä näytteen lajittelu-ja imulaitteeseen 11. Näytteen lajittelulaite 11 ohjaa samanaikaisesti näytteenottoastiaa 3 ja näytteen täyttö- ja laimennuslaitetta 12. Paine-ero säiliössä olevan ilmakehän ja näytteenottoastian sisätilan välillä on jopa 5 000 hPa.
v : Tulokanava 26, näytteenottoasi 3 kaikkine soviteosineen, täyttö-ja · 25 tyhjennysjohto 5, kaasujohto 7, injektori 8 sekä siitä lähtevä johto 10 on tehty •,,,: pääasiassa säteilyä kestävästä aineesta, esimerkiksi jaloteräksestä.
;:· Läpimenon 9 ja näytteen lajittelu- ja imulaitteen 11 väliin on asetettu kaksi peräkkäin kytkettyä ohjattavaa venttiiliä 13 ja 14 johtoon 10. Johto 10 voidaan lisäksi varustaa sen läpisyöttötehoa rajoittavalla kuvioissa näkymättö- :·. . 30 mällä kuristinläpällä ja imusuodattimella orgaanista jodia varten.
* * *>.-t Näytteen täyttö- ja laimennuslaite 12 on liitetty syöttöjohdon 15 ja palautusjohdon 16 välityksellä näytteen lajittelulaitteeseen 11 ja varustettu : näytteensyöttöpumpulla 17, jakaimella 18 sekä liitäntävarusteilla 19 useita : näytteenkuljetusastioita 20 varten. Näytteet siirretään näytteenkuljetusastioissa . : , 35 20 tutkimuslaboratorioon tarkkaa arviointia varten. Näyte erotetaan ennen sen ’ . arvioimista kaasumaiset ainesosat ja lisäosat sisältävässä pesunesteessä 25, minkä jälkeen näyte imetään Lavalin nopeusalueella toimivan kuristusläpän 34 sekä vedenerottimen 36 välityksellä alipainesäiliöön 32.
112387 4 Tämän jälkeen tarkastetaan suojarakennuksen ilmakehän radioaktiivisuus ja/tai sen koostumus kaasukromatografian avulla sekä gamma/beeta-mittaus. Radioaktiivisuus voidaan myös mitata jatkuvalla tavalla poistokaasun osavirtauksesta ja pesunesteen kiertovirtauksesta. Kaasu ja 5 pesuneste johdetaan takaisin säiliöön 1 kuviossa näkymättömällä tavalla sopivimmin näytteenottoastian 3 kautta.
Näytteen lajittelu- ja imulaitteeseen 11 on liitetty esimerkiksi keski-pakoerottimena ja kokoomalaitteena toimiva separaattori 31 pesunesteen erottamista varten, sekä nopeasti avautuva venttiili 30. Varasto- ja imusäiliössä 10 32 synnytetään pumpun 33 välityksellä imua varten tarvittava, suuruudeltaan alle 500 hPa oleva alipaine ja imetty pesuneste 25 varastoidaan tähän säiliöön. Kuristinläppää 31 käytetään näytteenoton yhteydessä etupäässä kriittisellä jännitysarvolla, jolloin saavutetaan vakiosuuruinen määrällinen virtaus koko näytteenottolaitteen käyttöalueella maksimiarvosta noin 10 000 hPa normaaliin 15 ilmakehäpaineeseen asti eikä tarvita mitään iisäsäätöelimiä iäpäisymäärää varten.
Putkisaattokuumennuksen 35 välityksellä höyrystetään taas ennen kuristinläppää 34 syntyvä kondensaatti ja se johdetaan kulkemaan höyrynä kuristinläpän 34 kautta, nestepinta säädetään ja järjestelmä saatetaan sopivaan 20 lämpötilaan kuvioissa näkymättömien deionointi-, höyry- ja typpiliitäntöjen välityksellä. Eräässä muunnelmassa tähän järjestelmään on liitetty (kuvioissa näkymätön) oma höyrystin.
I · Näytteenottoastiassa 3 oleva pesuneste muutetaan esimerkiksi pH-v : arvonsa suhteen happamesta emäksiseksi alkuaineena olevan ja orgaanisen i 25 jodin valinnaista säilyttämistä varten. Orgaaninen jodi voidaan pidättää lisäksi ulkoisen imusuodattimen 36 avulla. pH-arvon muuttamisen ja siihen liittyvän , mittauksen avulla voidaan lisäksi mitata kaasun koostumus C02:n, CO:n jne.
suhteen sekä myös H2-pitoisuus pesunesteen kera tai ilman sitä. Näytteenotto-astian 3 pinta on sähköisesti kiillotettu tai päällystetty teflonilla ja sen rakenne on 30 sellainen, että ainesosien kerrostuminen siihen vältetään jatkuvasti. Mittaus-aikavälit voidaan sovittaa joustavasti säiliössä 1 häiriötilanteiden ja muiden tapahtumien mukaisesti. Pesuneste 25 laimennetaan sen tultua imetyksi pois : : näytteenottoastiasta 3, kunnes näytteen radioaktiivisuus on pienempi kuin *" *’ 109 Bq/m3.
. : , 35 Kaksijohtoisen järjestelmän yhteydessä voidaan näytteenottoastian 3 täyttö- ja tyhjennysjohto 5 asettaa kulkemaan erillisenä erottimeen 31 lajittelulaitteessa 31, jolloin saavutetaan jatkuva mittauskäyttö ja/tai pesunesteen 25 määrän minimointi kaasujohdossa 7.
112387 5
Edellä mainittua toimintaperiaatetta voidaan soveltaa myös asettamalla näytteenottoastia 3 suoraan venttiilien 13 ja 14 jälkeen mukaan lukien takaisinhuuhteluvaikutus tulovirtausjohdossa säilyttäen samalla jatkuvasti menetelmän tarjoamat edut, sekä myös näytteenotto- ja mittausjärjestelmänä 5 ilmanpoistojärjestelmissä.
Useiden näytteenottolaitteiden yhteydessä voi kaasunpoisto tapahtua yhden näytteenottolaitteen kautta ja jatkuva takaisinpumppaus toisen näyt-teenottolaitteen välityksellä.
Kuviossa näkymättömän asianmukaisen, esimerkiksi paristojen 10 välityksellä huolletun näytteenottojärjestelmän sähkö- ja johtotekniikan avulla varmistetaan toiminta myös häiriötapauksien esiintyessä.
Kuviot 2 ja 3 esittävät näytteenottoastiaa 3 varustettuna alaspäin kapenevalla kartiomaisella alaosalla 21, joka sisältää kuvion 2 esittämän esimerkkisovellutuksen mukaisen venturiputken ja kuvion 3 esittämän esimerkki-15 sovellutuksen mukaisen virtausjakaimena 23 toimivan täyteaineen sekä useita pohjassa 4 olevia suuttimia 24. Tämä alaosa 21 on täytetty samanaikaisesti pesunesteenä toimivalla kuljetusväliaineella 25. Pohjaan 4 avautuu alaosassa 21 oleva täyttö- ja tyhjennysjohto 5. Kupu 6 on täytetty kaasulla.
Näytteen virtausnopeus venturiputkessa 22, 24, 40 on pieni, 20 sopivimmin noin 10-30 % kriittisen suutinnopeuden alapuolella, niin kauan kuin mitään näytteen kondensoitumista pesunesteeseen 25 ei tapahdu. Virtausnopeus tulee nostetuksi kriittiseen suutinnopeuteen asti heti kun näyte on ainakin osittain kondensoitunut pesunesteeseen 25, jolloin näytteenottoastiaa 3 ' : käytetään säiliössä 1 vallitsevien paine- ja lämpötilaehtojen mukaisesti.
: i 25 Näytteen ja kuljetusvälineen kaasumaiset ainesosat voivat tällöin reagoida ‘ kemiallisesti keskenään.
:· Kuvioiden 2 ja 3 mukaisten esimerkkisovellutusten yhteydessä osa Γ: 21 käsittää tulokanavan 26, jonka alapää syöttää venturiputkea 22 tai vastaavasti suuttimia 24. Kanavan 26 yläpää sijaitsee suunnilleen osan 21 ja 30 näytteenottoastian 3 lieriömäisen osan välisen siirtymäosan korkeudella. Tulokanavan 26 yläpää on reaktorivarmuussäiliön normaalikäytön yhteydessä ' i suljettu tiiviisti puhkaisulevyllä.
* : ‘ : Kuvion 4 mukaisen esimerkkisovellutuksen yhteydessä kaasujohto 7 kulkee näytteenottoastian 3 läpi sen koko korkeudella pohjaan 4 asti, sen 35 ollessa alaspäin avoin. Tiiviisti pohjan 4 yläpuolelle on tässä sovellutuksessa ,', : muodostettu aukot 29 kaasujohtoon 7, jolloin itse kaasujohdon 7 alapää toimii näytteenottoastiassa 3 venturiputkena 40. Näytteenottoastian 3 alapäässä ei ole tulokanavaa tämän sovellutusmuodon yhteydessä. Puhkaisulevy 27 112887 6 näytteenottoastian 3 ilmastusta ja paineenkevennystä varten on kuitenkin asetettu välittömästi astian yläosaan.
Joka tapauksessa on näytteenottoastiaan 3 sen pohjan 4 yläpuolelle asetettu pesunesteeseen 25 upotettu venturiputki 22, 24, 40. Tällöin 5 pesunesteen 25 tilavuus on enintään suunnilleen puolet näytteenottoastian 3 tilavuudesta eli 2 - 3 I ja lisäksi tulokanava 26 avautuu venturiputken 22, 24, 40 alapuolelle näytteenottoastiassa 3.
Menetelmä näytteiden ottamiseksi reaktorivarmuussäiliön 1 ilmakehästä käsittää näytteenottoastian 3 täyttämisen johdon 10 välityksellä ja 10 kuljetusvälineen 25 johtamisen täyttö- ja tyhjennysjohdon 5 kautta. Pesunesteen 25 lämpötila on näytteenoton alussa hieman pienempi kuin säiliön 1 ilmakehän lämpötila. Täyttötoimenpiteen lopussa puhkaisulevy 27 otetaan käyttöön kuljetusväliaineen saavutettua pintatason 28. Sen jälkeen johdossa 10 olevaa painetta lasketaan, niin että reaktorivarmuussäiliön 1 ilmakehästä otettu 15 näyte virtaa näytteenottoastiaan 3. Näytteen virtausnopeus pidetään venturiput-kessa 22, 24, 40 ja/tai säiliön 1 ulkopuolella olevan kuristinläpän 34 avulla tapahtuvan kuristamisen avulla vakiona. Näyte sekoitetaan lisäksi venturi-putkessa 22 (kuvio 2) tai virtausjakaimessa 23 (kuvio 3) tai venturiputkessa 40 kaasujohdon 7 ja aukkojen 29 (kuvio 4) kautta kulkevan pesunesteenä toimivan 20 kuljetusväliaineen 25 kanssa.
Näytteenottoa varten voidaan näytteenottoastia 3 myös paineistaa ylipaineella, esimerkiksi johtamalla siihen typpeä, kunnes puhkaisulevy 27 .: tulokanavan 26 vapaassa päässä murtuu.
: : Näytettä sekoitettaessa kuljetusväliaineen 25 kanssa, muuttuu osa j 25 näytteestä liuokseksi, osa kondensoituu kuljetusvälineeseen 25 ja loppu jää : : kaasumaiseksi ja kerääntyy kupuun 6 tai jakautuu pienten kuplien muodossa Ί* kuljetusvälineeseen 25. Inaktiivista jodia lisäämällä ja muuttamalla pesunes- teen 25 pH-arvoa pidätetään myös alkuaineena oleva orgaaninen jodi, CO ja CO2 sekä muut kaasut pesunesteessä 25 olevasta näytteestä.
: v. 30 Kuvioiden 2 ja 3 mukaista näytteenottoastiaa 3 käytettäessä
I I
*..'t huuhdellaan tulokanava 26 ennen kuljetusväliaineen 25 johtamista siihen tällä ': kuljetusnesteellä, jolloin kuljetusväline puristetaan johdossa 10 ja näytteenotto- astiassa 3 esiintyvien painemuutosten avulla kerran tai monta kertaa · puhkaisulevyn 27 korkeudelle. Tällöin pesunesteen 25 pintataso 28, erityisesti 35 tulokanavassa 26 muuttuu kuljetusvälineessä tapahtuvien painemuutosten ,' : johdosta, jolloin pesuneste 25 virrattuaan näytteeseen nousee vähintään kerran tulokanavan 26 vapaassa päässä olevan tuloaukon korkeudelle.
112887 7
Tulokanavan 26 riittävän huuhtelun jälkeen siirretään osan näytteestä sisältävä kuljetusväline 25 yhdessä kuvussa 26 olevan kaasuseoksen kanssa johdossa 10 tapahtuvan äkillisen paineenpudotuksen välityksellä ulospäin näytteen lajittelulaitteeseen 11.
5 Edellä selostettu huuhtelu on turha kuvion 4 mukaisen näytteenotto- astian 3 yhteydessä, koska tässä sovellutusmuodossa tapahtuu äkillinen pai-neenalennus näytteen syöttämiseksi näytteen lajittelulaitteeseen 11 välittömästi kaasujohdon 7 alapään toiminnan jälkeen venturiputkena.
Joka tapauksessa syötetään johdon 10 kautta kantokaasun, näytteen 10 kaasumaisten ainesosien ja näytteen ainesosia mahdollisesti sisältävän kuljetusnesteen muodostama seos näytteen lajittelulaitteeseen 11. Tämä seos käsitellään tarpeen vaatiessa näytteen lajittelulaitteessa 11 ja sen jälkeen täytetään näytteen täyttölaitteen 12 välityksellä näytteenkuljetusastiaan 20.
Keksinnön mukaista menetelmää käytettäessä varmistetaan sangen 15 lyhyen ja vastahuuhdotun tulokanavan tai sen puuttumisen johdosta, että näytteen käytännöllisesti katsoen kaikki ainesosat sisältyvät edellä mainittuun seokseen ja ovat siten käytettävissä näytteen arviointia varten.
* 1 ·
I « I
* f 9 I 9 » » 11» I I 1

Claims (25)

1. Menetelmä näytteen ottamiseksi kaasutiiviisti suljetun säiliön (1) ilmakehästä, erityisesti ydinvoimalaitoksen reaktorivarmuussäiliöstä, jolloin näyte 5 täytetään näytteenottoastiaan (3) ja näytteen kuljetusväliaineeseen (25) liukenevat ja/tai kondensoituvat ainesosat otetaan ulos säiliöstä (1) yhdessä kuljetusväliaineen (25) kanssa, tunnettu siitä, että näyte heti näytteenotto-astiaan (3) tulonsa jälkeen johdetaan kulkemaan venturiputken (22, 24, 40) kautta, jolloin näyte sekoitetaan venturiputkessa (22, 24, 40) pesunesteenä 10 toimivaan kuljetusväliaineeseen (25), minkä jälkeen näytteen kaasumaiset ainesosat otetaan ulos yhdessä pesunesteen (25) kanssa näytteenottoastiasta (3) paineenpudotuksen alkuun panemana.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tulokanava (26), jonka läpi näyte virtaa ennen venturiputken (22, 24, 40) 15 saavuttamista, huuhdellaan näytteenottoastiassa (3) olevalla pesunesteellä (25) ennen näytteen arviointia.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että venturiputkessa (22, 7, 29) olevan näytteen virtausnopeus on hieman, pääasiassa 10-30 %, kriittisen suutinnopeuden alapuolella, niin kauan kuin 20 mitään näytteen kondensoitumista pesunesteeseen (25) ei tapahdu, ja että virtausnopeus tulee nostetuksi kriittiseen suutinnopeuteen asti heti kun näyte ainakin osittain kondensoituu pesunesteeseen (25), jolloin näytteenottoastiaa (3) ; ’ käytetään säiliössä (1) vallitsevien paine- ja lämpötilaehtojen mukaisesti.
4. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 1 - 3 mukainen menetelmä, 25 tunnettu siitä, että näytteen kaasumaiset ainesosat ja kuljetusväliaine ',,,: reagoivat kemiallisesti keskenään.
5. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 1 - 4 mukainen menetelmä, , : : tunnettu siitä, että pesunesteen (25) täyttökorkeutta (28) erityisesti tulokanavassa (26) muutetaan kuljetusväliaineen paineenmuutosten avulla, ;v. 30 jolloin pesuneste (25) näytteen virrattua siihen tulee nostetuksi ainakin kerran . · · ’, tulokanavan (26) vapaassa päässä olevan tuloaukon korkeudelle.
6. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 1 - 5 mukainen menetelmä, ' : tunnettu siitä, että säiliön (1) ilmakehän ja näytteenottoastian (3) sisällä " : vallitsevan ilmakehän välinen paine-ero on enintään 5 000 hPa.
7. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 1 - 6 mukainen menetelmä, ; tunnettu siitä, että pesunesteen (25) lämpötila on näytteenoton alussa hieman pienempi kuin säiliön (1) sisältämän ilmakehän lämpötila. 112887 9
8. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 1-7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että inaktiivisen jodin lisäämisen ja pesunesteen (25) pH-arvon muuttamisen avulla pidätetään myös alkuaineena oleva orgaaninen jodi, CO, CO2 ja muut kaasut pesunesteessä (25) olevasta näytteestä.
9. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 1-8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pesuneste (25) laimennetaan imemisen jälkeen näyteastiasta (3), kunnes näytteen radioaktiivisuus laskee alle 109 Bq/m3.
10. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 1-9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että näyte erotetaan ennen sen arvioimista kaasumaiset 10 ainesosat ja lisäosat sisältävässä pesunesteessä (25), minkä jälkeen näyte imetään Lavalin nopeusalueella toimivan kuristinläpän (34) sekä vedenerottimen (36) välityksellä alipainesäiliöön (32).
11. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 1-10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että jokainen yksittäinen näyte jaetaan kuljetusta varten 15 useisiin kuljetussäiliöihin (20).
12. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 1-11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että näytteenottoastia (3) paineistetaan näytteenottoa varten ylipaineella, erityisesti johtamalla siihen typpeä, kunnes tulokanavan (26) vapaassa päässä oleva puhkaisulevy (27) murtuu.
13. Laite näytteiden ottamiseksi kaasutiiviisti suljetun säiliön (1) ilmakehästä, esimerkiksi ydinvoimalaitoksen reaktorivarmuussäiliöstä, erityisesti yhden tai useamman patenttivaatimuksen 1-12 mukaisen menetelmän toteuttamista varten, tunnettu siitä, että näytteenottoastian (3) pohjan (4) ' : yläpuolelle on asetettu pesunesteeseen (25) upotettu venturiputki (22, 7, 29), i, i 25 että pesunesteen (25) tilavuus on enintään suunnilleen näytteenottoastian (3) ‘puolen tilavuuden suuruinen, ja että tulokanava (26) avautuu venturiputken (22, : 7, 29) alapuolella näytteenottoastiaan (3).
: 14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen laite, tunnettu siitä, että pesunesteen (25) tilavuus on hieman suurempi kuin näytteen tuloväylänä 30 toimivan tulokanavan (26) tilavuus sen vapaan pään ja näytteenottoastian (3) ’ - · , pohjan välissä. '7'
15. Patenttivaatimuksen 14 tai 15 mukainen laite, tunnettu siitä, t ’!: että venturiputki (22) on valmistettu virtausjakaimena (23) toimivan täyteaineen ':: ja useiden näytteenottoastian (3) pohjassa (4) olevien suuttimien (24) avulla. , 35
16. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 13-15 mukainen laite, , ; tunnettu siitä, että tulokanavan (26) vapaassa päässä oleva tuloaukko on suljettuna puhkaisulevyn (27) avulla säiliön (1) normaalikäytön aikana. 112887 10
17. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 13 - 16 mukainen laite, tunnettu siitä, että näytteenottoasi (3) on pohjassaan (4) varustettu täyttöjä tyhjennysjohdolla (5) pesunestettä (25) varten ja kuvussaan (6) liitännällä kaasujohtoa (7) varten.
18. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 13 - 17 mukainen laite, tunnettu siitä, että täyttö- ja tyhjennysjohto (5) on johdettu näytteen-ottoastian (3) vieressä kulkemaan ylöspäin ja liitetty sivusuunnassa kuvun (6) yläpuolella injektorin (8) välityksellä kaasujohtoon (7).
19. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 13-19 mukainen laite, 10 tunnettu siitä, että näytteenottoasi 3 on asetettu säiliön (1), erityisesti reaktorivarmuussäiliön, sisälle.
20. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 13 - 19 mukainen laite, tunnettu siitä, että injektorista (8) lähtevään säiliön (1) ulkoseinän kautta ulospäin kulkevaan johtoon (10) on asetettu läpisyöttötehoa rajoittava 15 kuristinläppä.
21. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 13-20 mukainen laite, tunnettu siitä, että johtoon (10) on liitetty imusuodatin orgaanista jodia varten.
22. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 13-21 mukainen laite, 20 tunnettu siitä, että kaikki näytteen kanssa kosketukseen tulevat pinnat, erityisesti tulokanavassa (26), ovat kiillotettuja tai päällystettyjä teflonilla.
23. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 13-22 mukainen laite, tunnettu siitä, että tulokanava (26), näytteenottoastia (3) kaikkine : soviteosineen, täyttö- ja tyhjennysjohto (5), kaasujohto (7), injektori (8) sekä siitä ! · 25 lähtevä johto (10) on tehty pääasiassa säteilyä kestävästä aineesta, esimerkiksi v .: jaloteräksestä.
24. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 13-23 mukainen laite, : tunnettu siitä, että näytteenottoastian (3) täyttötilavuus pesunesteellä (25) on noin 2-3 litraa. , 30
25. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 13-24 mukainen laite, tunnettu siitä, että näytteen virtausnopeus on vakio venturiputkessa (22, 7, 29) tapahtuvan kuristuksen ja/tai säiliön (1) ulkopuolella olevan kuristinläpän : (34) toiminnan ansiosta. 11 112887
FI940590A 1991-08-14 1994-02-09 Menetelmä ja laite näytteiden ottamiseksi kaasutiiviisti suljetun säiliön ilmakehästä, erityisesti ydinvoimalaitoksen reaktorivarmuussäiliöstä FI112887B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE4126894 1991-08-14
DE4126894A DE4126894A1 (de) 1991-08-14 1991-08-14 Verfahren und vorrichtung zur gewinnung von proben aus der atmosphaere in einem gasdicht abgeschlossenen behaelter, insbesondere aus dem reaktorsicherheitsbehaelter eines kernkraftwerks
PCT/DE1992/000679 WO1993004482A1 (de) 1991-08-14 1992-08-13 Verfahren und vorrichtung zur gewinnung von proben aus der atmosphäre in einem gasdicht abgeschlossenen behälter, insbesondere aus dem reaktorsicherheitsbehälter eines kernkraftwerks
DE9200679 1992-08-13

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI940590A FI940590A (fi) 1994-02-09
FI940590A0 FI940590A0 (fi) 1994-02-09
FI112887B true FI112887B (fi) 2004-01-30

Family

ID=6438299

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI940590A FI112887B (fi) 1991-08-14 1994-02-09 Menetelmä ja laite näytteiden ottamiseksi kaasutiiviisti suljetun säiliön ilmakehästä, erityisesti ydinvoimalaitoksen reaktorivarmuussäiliöstä

Country Status (9)

Country Link
US (2) US5402454A (fi)
EP (1) EP0598789B1 (fi)
JP (1) JP3195347B2 (fi)
DE (2) DE4126894A1 (fi)
ES (1) ES2082490T3 (fi)
FI (1) FI112887B (fi)
RU (1) RU2106028C1 (fi)
UA (1) UA27767C2 (fi)
WO (1) WO1993004482A1 (fi)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4344324C1 (de) * 1993-12-23 1995-02-23 Siemens Ag Verfahren zur mengenmäßigen Ermittlung eines Gemischanteils in einem Gasgemisch
DE19642382C2 (de) * 1996-10-14 2001-12-06 Siemens Ag Verfahren und Einrichtung zur Gewinnung einer flüssigen Probe
US5895870A (en) * 1997-05-27 1999-04-20 Framatome Technologies, Inc. Tube sheet retractable probe
US6397877B1 (en) * 2000-04-14 2002-06-04 Westinghouse Electric Company Llc Blowdown manifold evacuator for nuclear power plants
DE10328774B3 (de) * 2003-06-25 2005-01-13 Framatome Anp Gmbh Kerntechnische Anlage mit Druckentlastung
DE10328773B3 (de) * 2003-06-25 2005-02-17 Framatome Anp Gmbh Kerntechnische Anlage
DE102004050308A1 (de) 2004-10-14 2006-06-14 Framatome Anp Gmbh Verfahren und Probenahmesystem zur Gewinnung einer Probe aus der Atmosphäre in einem Reaktorsicherheitsbehälter einer kerntechnischen Anlage
DE102010035509A1 (de) * 2010-08-25 2012-03-01 Areva Np Gmbh Verfahren zur Druckentlastung eines Kernkraftwerks, Druckentlastungssystem für ein Kernkraftwerk sowie zugehöriges Kernkraftwerk
DE102013205525A1 (de) 2013-03-27 2014-10-02 Areva Gmbh Ventingsystem für das Containment einer kerntechnischen Anlage
US9778149B2 (en) 2014-05-02 2017-10-03 Swagelok Company Fluid sample system and method
DE102015221151B3 (de) * 2015-10-29 2016-10-27 Areva Gmbh Probenahmegefäß und Probenahmesystem sowie zugehöriges Betriebsverfahren
DE102018202702B3 (de) * 2018-02-22 2019-06-13 Framatome Gmbh Emissionsüberwachungssystem für ein Ventingsystem eines Kernkraftwerks
TWI660368B (zh) * 2018-10-22 2019-05-21 行政院原子能委員會核能研究所 盛裝具輻射酸性廢液重砂屏蔽桶之洩壓與取樣裝置及其方法
CN110223791B (zh) * 2019-04-12 2022-06-10 中国核动力研究设计院 一种可用于压水堆核电站事故后的核取样系统
CN112489832B (zh) * 2020-12-08 2022-07-26 中国人民解放军海军工程大学 一种具有无级流速调节装置的热工自然循环实验仪及方法

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3590247A (en) * 1968-08-19 1971-06-29 Richard Moore Holford Method and apparatus for monitoring a gaseous atmosphere for radioactive isotopes including organic iodine compounds
US3788813A (en) * 1971-09-07 1974-01-29 Gen Electric Gas conditioning and analyzing system
US4863766A (en) * 1986-09-02 1989-09-05 General Electric Company Electroless gold plating composition and method for plating
DE3637795A1 (de) * 1986-11-06 1988-05-11 Siemens Ag Kernkraftwerk mit einer sicherheitshuelle
DE3729501A1 (de) * 1987-03-23 1988-10-06 Siemens Ag Verfahren und einrichtung zur druckentlastung eines kernkraftwerkes
EP0338324B1 (de) * 1988-04-18 1993-10-20 Siemens Aktiengesellschaft Kernkraftwerk mit einer Sicherheitshülle
FI904517A0 (fi) * 1989-09-29 1990-09-13 Siemens Ag Foerfarande foer oevervakning av aktiviteten hos en gasformig eller vaetskeformig mellanprodukt i ett oevervakningsomraode av en kaernteknisk anlaeggning samt anordning foer utfoerande av foerfarandet.
EP0498016B1 (de) * 1991-02-07 1995-04-26 Siemens Aktiengesellschaft Verfahren und Anlage zur Druckentlastung der Sicherheitshülle eines Kernkraftwerks

Also Published As

Publication number Publication date
US5402454A (en) 1995-03-28
EP0598789B1 (de) 1996-01-17
FI940590A (fi) 1994-02-09
ES2082490T3 (es) 1996-03-16
JPH06509874A (ja) 1994-11-02
DE59205122D1 (de) 1996-02-29
DE4126894A1 (de) 1993-02-18
RU2106028C1 (ru) 1998-02-27
US5473647A (en) 1995-12-05
FI940590A0 (fi) 1994-02-09
JP3195347B2 (ja) 2001-08-06
WO1993004482A1 (de) 1993-03-04
UA27767C2 (uk) 2000-10-16
EP0598789A1 (de) 1994-06-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI112887B (fi) Menetelmä ja laite näytteiden ottamiseksi kaasutiiviisti suljetun säiliön ilmakehästä, erityisesti ydinvoimalaitoksen reaktorivarmuussäiliöstä
US10670746B2 (en) Sample container, sampling system, nuclear power plant and corresponding operating method
US4567908A (en) Discharge system and method of operating same
GB2319620A (en) Measuring the properties of a multiphase fluid
US4665743A (en) Automatic rain gauge
US3901653A (en) Liquid sampling device
CA1079541A (en) Sample conditioner and analyzer
JPH01277734A (ja) 流体サンプル搬送装置
RU94015263A (ru) Способ и устройство для получения проб из атмосферы в герметично закрытом резервуаре, в частности из резервуара аварийной защиты реактора ядерной электростанции
US4638675A (en) Liquid sampling system
US4674343A (en) Liquid sampling system
US4450730A (en) Liquid sampler wherein solution to be sampled is used as retrievable sampler wash
US5450763A (en) Device for collecting samples of a liquid in a tank for in a chemical reaction vessel
KR100241142B1 (ko) 에어 이젝터를 이용한 자동 시료 채취 장치
KR100547403B1 (ko) 액체 샘플 취득 방법 및 장치
CA2500737A1 (en) Device and method for extracting liquid samples
US5115686A (en) Vapor free multi-liquid sampler
SU1075106A1 (ru) Система аналитического контрол жидких проб
CN214277553U (zh) 一种真空取样的pH值检测装置
CN107192786A (zh) 一种水体中气体的富集制备装置及其方法
SU1053847A1 (ru) Аппарат дл экстрагировани в системе твердое тело-жидкость
CN210071354U (zh) 一种用于挥发性物质加标测试的系统
US4992083A (en) Apparatus for intermediate enrichment of trace substances from a gas stream in a cold trap, and chromatography arrangement provided therewith
SU1683501A3 (ru) Пробоотборник сточных вод
RU67268U1 (ru) Пробоотборник-контейнер

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: AREVA NP GMBH

Free format text: AREVA NP GMBH

MM Patent lapsed