FI112575B - Menetelmä ihmisjoukolta tiettyyn ainakin yhteen kysymykseen pyydettävien vastausten keräämiseksi ja käsittelemiseksi - Google Patents
Menetelmä ihmisjoukolta tiettyyn ainakin yhteen kysymykseen pyydettävien vastausten keräämiseksi ja käsittelemiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI112575B FI112575B FI982833A FI982833A FI112575B FI 112575 B FI112575 B FI 112575B FI 982833 A FI982833 A FI 982833A FI 982833 A FI982833 A FI 982833A FI 112575 B FI112575 B FI 112575B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- short message
- information
- voting
- responses
- database
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04Q—SELECTING
- H04Q3/00—Selecting arrangements
- H04Q3/0016—Arrangements providing connection between exchanges
- H04Q3/0029—Provisions for intelligent networking
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04W—WIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
- H04W4/00—Services specially adapted for wireless communication networks; Facilities therefor
- H04W4/12—Messaging; Mailboxes; Announcements
- H04W4/14—Short messaging services, e.g. short message services [SMS] or unstructured supplementary service data [USSD]
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
- Telephonic Communication Services (AREA)
- Management, Administration, Business Operations System, And Electronic Commerce (AREA)
- Time Recorders, Dirve Recorders, Access Control (AREA)
Description
112575
Menetelmä ihmisjoukolta tiettyyn ainakin yhteen kysymykseen pyydettävien vastausten keräämiseksi ja käsittelemiseksi
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdannon mukainen menetelmä ihmisjoukolta tiettyyn ainakin yhteen kysymykseen pyydettävien vastausten 5 keräämiseksi ja käsittelemiseksi.
Tyypillisiä tapauksia, joissa ihmisjoukkoa pyydetään antamaan vastauksensa johonkin tiettyyn kysymykseen, ovat esim. äänestykset, mielipidetiedustelut ja mielipidetutkimukset. Keksinnön kohteena onkin tällaisten kyselyjen, ja erityisesti puhelinäänestyspalvelun, toteuttaminen puhelinverkon välityksellä.
10 Tunnetun tekniikan mukaisesti äänestyspalvelun tai vastaavan toteuttaminen puhelinverkon avulla on perustunut siihen, että äänestäjä soittaa joko tavalliseen tilaajanumeroon tai erityiseen palvelunumeroon ilmoittaakseen mielipiteensä jäijestelmälle. Toteutettaessa äänestyspalvelu tavallisen tilaajanumeron kautta tilaajanumero on tyypillisesti kytketty ääniautomatiikka-laitteeseen, joka on asetettu 15 vastaamaan puheluihin. Tällöin ääniautomatiikkalaite pyytää soittajaa näppäilemään äänestettävää vaihtoehtoa vastaavan numeron ja tallentaa valinnan tietokantaansa myöhempää raportointia varten.
Mikäli taas äänestyspalvelu toteutetaan erityisen palvelunumeron avulla, palvelun : ' : ohjaus ja taksoitus voidaan toteuttaa edellistä vaihtoehtoa kehittyneemmin. Käyttämällä ; 20 hyväksi älyverkon ohjausmahdollisuuksia äänestyspalveluita voidaan ohjata erittäin v.: tehokkaasti, jolloin mahdollisimman moni äänestyspuhelu saadaan käsiteltyä. Koska :: äänestyspalvelut aiheuttavat aika ajoin suuriakin kuormahuippuja yleisessä ', ·. · puhelinverkossa, viime vuosina on puhelinverkkoon rakennettu erillisiä v ‘ äänestyspalvelusuuntia, jotta muuta puhelinliikennettä voidaan suojata äänestyksen 25 aiheuttamien ruuhkien haittavaikutuksilta. Suomessa yksi tällainen lähinnä äänestyspalveluihin käytettävä puhelinnumerosuunta on 0700-7-alkuinen * ' numerosuunta. Äänestyspalvelun suorituskykyä voidaan edelleen parantaa käyttämällä älyverkon ns. Call Filtering- menetelmää, jolloin älyverkon SSP-keskukset (Service * Switching Point) voivat kerätä itsenäisesti suurenkin määrän äänestyspuheluita ja 30 ainoastaan raportoida SCP-puhelunohjaustietokannalle (Service Control Point) näiden 2 112575 puhelujen mukaisista äänestysmääristä säännöllisin väliajoin. Palvelunumeroihin perustuvassa äänestyksessä on myös melko helppo taksoittaa puhelut halutulla tavalla.
Tunnetun tekniikan mukaisissa ratkaisuissa on kuitenkin joitakin ongelmia. Tavallisia tilaajanumeroja ja ääniautomatiikkalaitteita käytettäessä äänestyspalvelun kapasiteetti 5 jää melko pieneksi. Palvelunumeron avulla toteutetut äänestyspalvelut taas ovat haavoittuvia ruuhkahuippujen aikana, mikäli niitä varten ei ole rakennettu puhelinverkkoon erillisiä suojattuja väyliä. Tehokkaiden suojaustoimenpiteiden rakentaminen taas johtaa erittäin monimutkaisiin, vaikeasti ylläpidettäviin ja kalliisiin ratkaisuihin.
10 Mikäli äänestyspalvelu on toteutettu tavallisen tilaajanumeron kautta, palvelun kapasiteetti on tyypillisesti vain muutama tuhat ääntä tunnissa. Vähänkin suurempaan äänestykseen tämä on täysin riittämätön kapasiteetti, eikä kyseinen ratkaisu mahdollista minkäänlaisia suojaustoimenpiteitä.
Palvelunumeron avulla toteutetut äänestyspalvelut takaavat huomattavasti edellistä 15 suuremman suorituskyvyn, jopa useita kymmeniä tuhansia ääniä tunnissa.
Palvelunumeron avulla myös kuormanohjausominaisuudet ovat myös paremmat. Kuitenkin, ellei palvelunumeropohjaisessa äänestyspalvelussa käytetä minkäänlaista suojausta, suuret kuormahuiput voivat helposti kaataa SCP-puhelunohjaustietokannan ' : tai alueellisesti jopa yleisen puhelinverkon. Erityisesti soittajien kokema ruuhka ja siitä 20 aiheutuvat lukuisat uudet soittoyritykset muodostavat näissä tapauksissa valtavan : *: merkinantokuorman, joka saattaa lamauttaa nopeasti laajojakin televerkon osia.
! .* Mikäli äänestyspalvelu on toteutettu palvelunumeron avulla ja samalla käytetään tehokkaita suojaustoimenpiteitä, palvelun perustamiskustannukset nousevat hyvin korkeiksi. Tällaisen palvelun järjestäminen on myös sangen monimutkaista. Jotta suuri 25 äänestyspuheluliikenne, esim. yli 50000 puhelua tunnissa, ei estäisi liikaa muuta . puhelinliikennettä, televerkkoon on jouduttu rakentamaan erillisiä äänestyspalvelu- .· , suuntia, joille on varattu omat, eristetyt väylänsä. Tällaiset sinänsä tehokkaat puhelumäärän rajoitustavat ovat kankeita ja vaikeita pitää yllä ympäröivän televerkon . jatkuvasti kehittyessä.
30 Lisäksi palvelunumeron käytön ongelmana on aina SCP-puhelunohjaustietokannan suojaaminen. Suojauksesta voitaisiin luopua ainoastaan siinä tapauksessa, että yksi 3 112575 SCP-puhelunohjaustietokanta pystyttäisiin varaamaan pelkästään äänestyspalveluja varten. Tällöin palvelun perustamiskustannukset kohoaisivat kuitenkin hyvin suuriksi. Näin ollen ainoa vaihtoehto on suojata älyverkon SCP ylikuormaa vastaan.
SCP-puhelunohjaustietokannan suojaaminen perustuu ns. Call Filtering- menetelmään, 5 jossa SSP-keskus ottaa vastaan kaikki oman alueensa puhelut, antaa soittajille sopivan tiedotteen ja lisää annetun äänen ko. äänestysvaihtoehdon summalaskuriin. Tässä menetelmässä SCP ainoastaan kerää äänien summat saadessaan ne SSP-keskuksilta säännöllisin väliajoin. Call Filtering -menetelmän heikkous on sen vaikea aktivointiprosessi ja lukuisiin SSP-keskuksiin tehtävien äänitystoimintojen hitaus ja 10 hankala hallinta. Call Filtering -menetelmä ei myöskään mahdollista joustavaa puhelujen poimintaa. Puhelujen poiminnalla tarkoitetaan sitä, että äänestyspalvelussa valitaan sopivien kriteerien perusteella tiettyjä äänestyspuheluja, jotka ohjataan erityiskäsittelyyn, tyypillisesti esim. TV-studioon jatkokysymyksiä varten. Call Filtering -menetelmässä puhelujen poiminta tapahtuu satunnaisesti ennalta määritetyin 15 aikavälein tai ennalta asetetun kappalemäärän tultua täyteen.
Lisäksi nykyisissä menetelmissä puhelinäänestyksen toteuttamiseksi on ongelmana soittajille annettavat tiedotteet äänen antamisesta. Esim. SCP:lle tehokkaan suojauksen antavassa Call Filtering -menetelmässä joudutaan soittajalle antamaan aina sama, persoonaton vakiotiedote, kuten "Äänesi on rekisteröity, kiitos soitostasi!" Tällöin 20 soittajalle ei pystytä kertomaan, ketä ehdokasta hän äänesti, eikä sitä, kuinka monta ‘ _ ; * ääntä ehdokas on soittohetkellä saanut.
i t ; ·,! Lisäksi puhelinäänestysten ongelmana on aina riittämätön kapasiteetti. Vaikka käytetyt : järjestelmät pyritään mitoittamaan mahdollisimman suuriksi, on tilastollisesti osoitettu, ·' että ruuhkahuippujen aikana kaikki eivät pysty jättämään ääntään, vaan heidän on 25 soitettava ainakin muutamia kertoja uudelleen.
; ·, Myös äänestyspuhelusta veloitettavan taksan suuruus voi muodostua eräissä tapauksissa , · _ ongelmaksi. Koska veloitus puhelinäänestyksessä tapahtuu sykäysten pohjalta, puhelun ; pituus muodostuu kriittiseksi tekijäksi, mikäli soittajalta halutaan veloittaa vähänkin . suurempia summia. Tämä johtuu siitä, että tilaajan sykäyslaskuriin voidaan välittää 30 luotettavasti vain n. kaksi sykäystä sekunnissa. Tällöin vähänkin suurempien taksojen veloitus on hyvin hankalaa, koska äänestyksessä halutaan palvella mahdollisimman 4 112575 monta soittajaa ja tavoitteena on pitää soittajan saama tiedote äänen antamisesta mahdollisimman lyhyenä. Tavallista korkeampiin taksaluokkiin on kuitenkin tarvetta erityisesti erilaisten hyväntekeväisyysäänestysten yhteydessä.
Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada aivan uudentyyppinen menetelmä 5 ihmisjoukolta tiettyyn ainakin yhteen kysymykseen pyydettävien vastausten keräämiseksi ja käsittelemiseksi ja tämän uuden menetelmän avulla olennaisesti vähentää edellä kuvattujen tunnetun tekniikan ongelmien merkitystä.
Keksintö perustuu siihen, että kaikki se tieto tai ainakin osa siitä tiedosta, joka kysymykseen tai kysymyksiin vastaajilta kerätään, otetaan vastaan mobiiliviestinverkon 10 kautta välitettyyn lyhytsanomaan sisällytettynä. Tällöin vastaajat siis lähettävät alkuperäisen vastauksensa, tai ainakin osan siitä, lyhytsanomana. Tämän jälkeen vastauksia tai vastaajien tietoja voidaan tarvittaessa tarkentaa uusilla lyhytsanomilla tai avaamalla puheyhteys tietoa keräävän palvelun ja vastaajan välille.
Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, 15 mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön avulla saavutetaan huomattavia etuja.
Keksintö mahdollistaa nykyisiä maksullisia palvelunumeroja joustavamman hinnoittelun ja laskutuksen. Koska äänen antamista ei veloiteta sykäyksinä, ei äänestyspalvelujen hinnoittelussa tarvitse rajoittua pelkästään sykäyshinnan 20 monikertoihin. Samoin voidaan laskuttaa helposti isokin summa pitkittämättä '.: äänestystapahtumaa turhaan.
;.‘t Keksinnön mukaista menetelmää käytettäessä kuormitetaan kiinteätä puhelinverkkoa aiempaa huomattavasti vähemmän. Koska äänestyspalveluissa käytetään pääasiassa , ·, ·, yhteydettömiä lyhytsanomia, myös radioverkon puhekanavat jäävät kokonaan muun 1 · » , 25 teleliikenteen käyttöön. Lyhytsanomien lähetyksen rakenteen ansiosta äänestäjät eivät , ‘ , näe verkon mahdollista kuormitusta samalla tavoin kuin tavallisessa puhelinäänestyksessä. Mikäli tavallisessa puhelinäänestyksessä soittaja ei saa kuittaustiedotetta, hän todennäköisesti soittaa useita kertoja heti perään aiheuttaen lisää * * ruuhkaa verkkoon. Sen sijaan lyhytsanoman lähettämisen jälkeen tulevaa kuittausta ' 30 äänestäjä ymmärtää odottaa pidempään ennen kuin lähettää uuden lyhytsanoman.
5 112575
Keksinnön mukainen menetelmä mahdollistaa myös halutunlaisen kuittauksen antamisen. Kuittaus voi olla erilainen eri äänestysvaihtoehdon valinneille tai vaihdella esim. lyhytsanoman mukana tulleiden lisätietojen mukaan.
Keksintö mahdollistaa myös äänestyksen tuottajalle helpon tavan hallita 5 äänestystapahtumaa, reaaliaikaisen tilanteen seurannan sekä mahdollisuuden poimia äänestäjiä haastateltavaksi esim. TV-Iähetykseen. Lisäksi tietokantaan talletetulla, lyhytsanoman mukana tulleella lisätiedolla voisi olla lisäarvoa tilastoitaessa eri äänestysvaihtoehtojen kannattajien erityispiirteitä ja tutkittaessa mahdollista korrelaatiota saman äänestysvaihtoehdon valinneiden kesken. Lisätietoja voitaisiin 10 käyttää soveltuvin osin ja lain suomissa puitteissa myös sekundäärisiin tarkoituksiin.
Keksinnön edullisissa sovellusmuodoissa pystytään myös helposti seuraamaan reaaliajassa äänestyksen kulkua tietoverkkojen välityksellä tai lähettämällä erillinen lyhytsanoma, jossa pyydetään tietoja äänestyksen etenemisestä. Äänestyspalvelun tuottaja pystyy helposti rajaamaan tiedon, jonka hän haluaa äänestyksen seuraajille 15 luovuttaa. Äänestyksen seuraaminen voidaan tehdä tällä tavalla myös maksulliseksi, jolloin äänestyspalvelun tuottaja saa tuloa äänien antamisen lisäksi äänestyksen seuraamisesta. Seurattaessa äänestystä tietoverkkojen välityksellä, voidaan veloitus hoitaa tyypillisillä verkkomaksumenetelmillä. Lyhytsanomilla tapahtuvassa äänestyksen seurannassa voidaan palvelusta veloittaa taksoittamalla näiden lyhytsanomien . * 20 lähettäminen tavallista kalliimmaksi.
* » y. Keksintöä ryhdytään seuraavassa lähemmin tarkastelemaan oheisten kuvioiden •, · mukaisten esimerkkien avulla.
'; ’ Kuvio 1 esittää yhtä menetelmää, jonka avulla toteutetussa palvelussa voidaan äänestää digitaalisen matkapuhelimen avulla.
: 25 Kuvio 2 esittää yhtä palveluntuottajan hallintaliittymää sekä digitaalisella ' ’ matkapuhelimella tapahtuvaa äänestyksen seurantaa.
> » ' Kuviossa 1 on nähtävissä myös kuinka matkapuhelinverkon tilaaja 21 antaa äänensä
’ · * * I
lähettämällä lyhytsanoman tiettyyn osoitteeseen. MSC-keskus 22 lähettää lyhytsanoman '.., ‘ edelleen SMS-keskukselle 23, joka tekee viestistä tietueen. Tietueen tietojen perusteella ; Y* 30 viesti hinnoitellaan sopivalla tavalla jälkikäsittelyn yhteydessä. SMS-keskus 23 välittää 6 112575 lyhytsanoman edelleen äänestyspalvelutietokannalle 24. Äänestyspalvelu-tietokanta 24 poimii saamastaan lyhytsanomasta äänestettävän vaihtoehdon ja tallettaa sen tietokantaansa. Samalla se tallettaa äänestäjältä mahdollisesti pyydetyn muun tiedon, joka on niin ikään liitetty lyhytsanomaan. Äänestyspalvelutietokanta 24 lähettää 5 äänestäjälle lyhytsanoman kuittauksena äänen antamisesta. Tähän kuittaukseen voidaan liittää erilaista informaatiota, kuten henkilökohtainen tervehdys tai kiitos, taikka tietoa äänestyksen sen hetkisestä tilasta. Kuittaus menee ensin SMS-keskukseen 23, joka välittää sen edelleen MSC-keskukseen 22.
Mikäli äänen antaja halutaan poimia studioon 35 haastateltavaksi, voidaan keksinnön 10 mukaisesti käyttää ns. herätyspuhelutoiminnetta poiminnan toteutukseen. Poimintatilanteessa äänestystietokanta 24 lähettää SCP-puhelunohjaustietokannalle 25 tiedon sopivasta poimittavasta liittymästä. Poiminta tapahtuu siten, että SCP-puhelunohjaustietokanta 25 lähettää S SP-keskuksell e 26 ICA -sanoman (InitiateCallAttempt) ja Continue -sanoman. Tällöin matkapuhelintilaajan 15 puhelinnumero annetaan ICA-sanoman DestinationRoutingAddress -kentässä. SCP-puhelunohjaus-tietokanta 25 pyytää samalla virittämään SSP-keskukseen 26 matkapuhelintilaajan 21 vastausmerkkiä tarkkailevan EDP:n (Event Detection Point) käyttäen sanomaa RRB (Request Report BCSM) kriteerillä DP7-R. Tässä yhteydessä voidaan lähettää SSP-keskukselle 26 myös etiketin määräävä FCI-sanoma.
20 Tämän jälkeen kutsu välitetään MSC-matkapuhelinkeskuksen 22 kautta edelleen ; tilaajalle 21, joka vastaa kutsuun. Matkapuhelintilaajan vastattua SSP-keskus 26 raportoi tiedon vastaamisesta SCP-puhelunohjaustietokannalle 25 sanomalla ERB . ’ (Event Report BCSM). Tämän jälkeen SCP 25 lähettää SSP-keskukselle 26 puhelun kytkentäoperaation (Connect), jonka avulla muodostetaan puhelu studioon. Kun studio 25 35 vastaa tähän kutsuun, muodostetaan puhelu studion 35 ja tilaajan 21 välille. Myös , tämän kytkentäoperaation yhteydessä voidaan lähettää SSP-keskukselle 26 etiketin ; ’, määräävä FCI-sanoma.
• . : Edellä kuvattu poimintatapahtuma on siis toteutettu herätyspuhelun toimintatavalla.
": Käytännön toteutus INAP-sanomien yhteydessä saattaa tulevaisuudessa poiketa edellä ; 30 kuvatusta ratkaisusta, mutta keksinnön piiriin kuuluvat kaikki ' ·'; herätyspuheluperiaatteella toimivat poimintaratkaisut.
7 112575
Edellä kuvatussa esimerkissä muodostetaan yhteys ensin matkapuhelintilaajaan 21 ja sen jälkeen studioon 35. Luonnollisesti yhteyden muodostus voidaan toteuttaa myös toisin päin eli ensin studioon 35 ja tämän jälkeen matkapuhelintilaajaan 21.
Matkapuhelintilaajan äänen antaminen, annetun äänen kuittaaminen ja soittajan 5 poiminta studioon voidaan siis kuvion 1 mukaisesti toteuttaa esim. seuraavalla tavalla: 1) Äänestykseen osallistuva henkilö 21 lähettää äänensä digitaalisella matkapuhelimella lyhytsanomana tiettyyn osoitteeseen. Lyhytsanoman sisältö kertoo äänestettävän vaihtoehdon. Lisäksi äänestäjältä 21 voidaan pyytää myös muuta tietoa, joka voidaan liittää niinikään lyhytsanomaan. Tällaisia tietoja ovat esim. äänestäjän 10 puhelinnumero, nimi, ikä tai sukupuoli. Lyhytsanoman lähettämisestä voidaan periä tavallisen maksun sijaan lisämaksu tai lähetys voi olla äänestäjälle ilmainen.
2) Lyhytsanoma saapuu MSC-keskukseen, josta se välitetään edelleen SMS-keskukselle 23, jonka toimenpiteiden perusteella se hinnoitellaan sopivalla tavalla.
3) SMS-keskus 23 välittää lyhytsanoman äänestyspalvelutietokannalle 24, joka poimii 15 saamastaan lyhytsanomasta äänestettävän vaihtoehdon ja tallettaa sen tietokantaansa 24.
Samalla se tallettaa äänestäjältä 21 mahdollisesti pyydetyn muun tiedon, joka on niinikään liitetty lyhytsanomaan. Muu tieto voi tyypillisesti olla äänestäjän puhelinnumero, nimi, ikä, osoite tai sukupuoli.
4) Äänestyspalvelutietokanta 24 lähettää äänestäjälle lyhytsanoman kuittauksena 20 äänen antamisesta. Kuittaukseen voidaan liittää myös muuta sisältöä, kuten kiitos äänen . .* antamisesta, tervehdys tai tietoa äänestyksen sen hetkisestä tilasta.
'·’ 5) SMS-keskus 23 lähettää lyhytsanoman MSC-keskukselle 22.
6) MSC-keskus 22 välittää kuittauksen matkapuhelintilaajalle 21.
;,; 7) Poimintaa varten äänestystietokanta 24 lähettää SCP-puhelunohjaustietokannalle 25 25 tiedon siitä, mikä liittymä tulee poimia studioon 35.
8) SCP-puhelunohjaustietokanta 25 lähettää SSP-keskukselle 26 pyynnön rakentaa ,;, puhelu matkapuhelintilaajalle 21 ja tarkkailla matkapuhelintilaajan 21 vastausmerkkiä.
8 112575 9) Pyyntö välitetään MSC-matkapuhelinkeskuksen 22 kautta matkapuhelintilaajalle 21.
10) Matkapuhelintilaaja 21 vastaa kutsuun.
11) SSP-keskus 26 raportoi tiedon matkapuhelintilaajan 21 vastauksesta SCP:lle 25.
5 SCP 25 rakentaa puhelun studioon 35 ja muodostaa siten puhelun matkapuhelintilaajan 21 ja studion 35 välille.
Kuviossa 2 taas on esitetty, kuinka äänestyspalvelun tuottaja hallitsee äänestyspalvelu-tietokantaansa 24 tyypillisesti tietoverkkojen kautta, esim. WWW-pohjaisen käyttöliittymän 31 avulla. Äänestyspalvelun tuottaja voi käyttöliittymän 31 avulla 10 aktivoida tai deaktivoida äänestyksen, tehdä erilaisia tilastoja äänestyksestä, tutkia eri mielipiteiden jakautumista eri kriteerien perusteella ja pyytää muodostamaan poimintapuhelun haluamalleen matkapuhelintilaajalle.
Äänestyksen seuraaja ottaa yhteyden esim. tietokoneen ja WWW-selaimen 32 avulla tietoverkkojen läpi äänestyspalvelutietokantaan 24, josta äänestyksen seuraaja saa 15 äänestyspalvelun tuottajan haluamalla tavalla rajattua tietoa äänestyksen kulusta. Tietoa voidaan lähettää joko kysymys/vastaus -perusteisesti. Tämä voidaan tehdä esim.
käymällä tuottajan www-sivuilla ja pyytämällä viimeiset äänestystiedot, jotka ovat sopivasti saatavilla tuottajan www-sivuilta. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää esim. ns.
) push -menetelmää, jossa tuottajan tietokanta lähettää jatkuvasti uutta tietoa äänestyksen * * ! 20 kulusta erikseen sovitun ajan.
'·· Äänestyksen seuranta digitaalisen matkapuhelimen 41 avulla tapahtuu lähettämällä , ·. * sopivan sisältöinen lyhytsanoma tiettyyn osoitteeseen. MSC-keskus 22 välittää V * lyhytsanoman edelleen SMS-keskukselle 23, jonka toimenpiteiden pohjalta lyhytsanoma hinnoitellaan halutulla tavalla. SMS-keskus 23 välittää lyhytsanoman 25 äänestyspalvelutietokannalle 24, joka poimii saamastaan lyhytsanomasta kyselyyn •' ' liittyvät tiedot.
' ! Äänestyspalvelutietokanta 24 lähettää kyselyn perusteella SMS-keskukselle 23 • lyhytsanoman, jonka sisältönä on haluttu informaatio. SMS-keskus 23 välittää lyhytsanoman edelleen MSC-matkapuhelinkeskukselle 22, joka ohjaa lyhytsanoman 30 äänestyksen seuraajan digitaaliseen matkapuhelimeen 41.
9 112575
Palveluntuottajan hallintaliittymä sekä äänestyksen seuranta internetin tai digitaalisen matkapuhelimen avulla voidaan kuvion 2 mukaisesti toteuttaa siis esim. seuraavalla tavalla: 51) Äänestyspalvelun tuottaja hallitsee äänestyspalvelutietokantaansa 24 tyypillisesti 5 tietoverkkojen läpi, esim. www-pohjaisen käyttöliittymän 31 kautta. Äänestyspalvelun tuottaja voi käyttöliittymänsä 31 välityksellä aktivoida tai deaktivoida äänestyksen, tehdä erilaisia tilastoja äänestyksestä, tutkia eri mielipiteiden jakautumista eri kriteerien perusteella ja pyytää muodostamaan poimintapuhelun haluamalleen matkapuhelin-tilaajalle.
10 52) Äänestyksen seuraaja ottaa yhteyden oman tietokoneensa ja www-selaimen 32 avulla tietoverkkojen 60 läpi äänestystietokantaan 24.
53) Äänestyspalvelutietokannasta 24 äänestyksen seuraaja saa äänestyspalvelun tuottajan haluamalla tavalla rajattua tietoa äänestyksen kulusta.
54) Äänestyksen seuranta digitaalisen matkapuhelimen 41 avulla tapahtuu lähettämällä 15 sopivan sisältöinen lyhytsanoma tiettyyn osoitteeseen.
55) MSC-keskus 22 välittää lyhytsanoman edelleen SMS-keskukselle 23, jonka toimenpiteiden perusteella se hinnoitellaan halutulla tavalla.
’. 1 56) SMS-keskus 23 välittää lyhytsanoman äänestyspalvelutietokannalle 24, joka poimii . ‘ saamastaan lyhytsanomasta kyselyyn liittyvät tiedot.
. . : 20 57) Äänestyspalvelutietokanta 24 lähettää kyselyn perusteella takaisin lyhytsanoman, :':": jonka sisältönä on haluttu informaatio.
• ’ 58) SMS-keskus 23 välittää lyhytsanoman edelleen MSC-matkapuhelinkeskukselle 22.
: 59) MSC-keskus 22 ohjaa lyhytsanoman äänestyksen seuraajan digitaaliseen : : matkapuhelimeen 41.
’: 25 Keksinnön yksi merkittävä vaihtoehtoinen sovellusmuoto on WAP-konseptin (Wireless
Application Protocol) käyttäminen menetelmän yhteydessä. WAP on internetiä ,,,: muistuttava tiedonsiirtoarkkitehtuuri, jossa langattoman tietoliikenteen erityistarpeet on ; ’.· huomioitu. WAP-konsepti tulee syntyessään mahdollistamaan WWW-selainten 10 112575 integroimisen liikkuviin päätelaitteisiin siten, että radiotien kapea siirtokaista tulee paremmin hyödynnettyä. WAP tulee integroitumaan täysin internetiin; kaikilla intemet-arkkitehtuurin komponenteilla on vastineensa WAP:n puolella. Esim. internetin HMTL-kieli ja Java-skriptit on WAP:ssa vastaavasti korvattu WML-kielellä (Wireless Markup 5 Language) ja WML-skripteillä. Käytännössä muunnokset näiden kahden käskykannan välillä tehdään ns. Filter-elementeissä ellei kyseinen Web-palvelin tunnista, että kyseiselle liikkuvalle päätelaitteelle informaatio pitää lähettää WAP-muotoisena.
Tällöin keksinnön mukainen lyhytsanomiin perustuva tiedonvälitystäpä tulee yhä säilymään, mutta käytännössä käyttäjä ei näe lähetettävää lyhytsanomaa, vaan hän 10 käyttääkin liikkuvan päätelaitteen WAP-selainta. Kun tämän WAP-selaimen kautta päätelaitteen käyttäjä haluaa osallistua äänestykseen, siirtyy hän äänestyspalvelun tuottajan WWW-sivuille, jättää sinne äänensä ja saa tästä kuittauksen oman päätelaitteensa selaimelle. Käytännössä kuitenkin tiedonsiirto tapahtuu molempiin suuntiin yhtenä tai useampana lyhytsanomana. Lyhytsanomien etuna on tässä 15 kytkentäiseen (esim. GSM:ssä 13 kbit/s) yhteyteen verrattuna huomattavasti suurempi tiedonsiirron tehokkuus niin radiotiellä kuin televerkossakin. Muutaman lyhytsanoman lähettäminen ja vastaanottaminen vaatii vain murto-osan kytkentäisen siirtotien vaatimasta kapasiteetista. Lisäksi pakettityyppisten lyhytsanomien perillemeno erilaisilla uudelleenlähetysmenetelmillä on helpompi taata, koska siirto ei ole *. · 20 aikakriittistä.
.·. Myös äänestyspalvelussa tapahtuva äänen antaminen tai äänestyksen seuraaminen : digitaalisella matkapuhelimella voidaan laskuttaa WAP-konseptilla lyhytsanomien sijasta käyttäen tietoverkkojen maksumenetelmiä. Tällöin esim. äänen antaminen tapahtuu menemällä WAP-selaimella äänestyspalvelun tuottajan WWW-sivuille, 25 jättämällä ääni ja hyväksymällä samalla maksutapahtuman suoritus. Äänestyksen seuranta noudattaa vastaavaa periaatetta. Laskun äänestyspalvelun käyttäjä saa siten : : muiden WWW-palvelujen laskutuksen yhteydessä.
• Keksinnön yhteydessä äänestyksellä tarkoitetaan niin henkilöihin, mielipiteisiin, hintoihin tai muihin vastaaviin asioihin liittyvää kannaottoa. Niinpä keksinnön 30 sovellusalueisiin kuuluvat mm. poliittiset ennakko- ja muut äänestykset, ; ’.· markkinointitutkimukset ja kansanäänestykset kuten esimerkiksi musiikkikappaleitten suosion mittaus.
Claims (7)
1. Menetelmä ihmisjoukolta tiettyyn ainakin yhteen kysymykseen pyydettävien vastausten keräämiseksi ja käsittelemiseksi, jossa menetelmässä 5. vastaanotetaan puhelinverkon välityksellä useiden henkilöiden toimittamia vastauksia siten, että ainakin osa kultakin henkilöltä kerättävästä vastaustiedosta vastaanotetaan mobiiliviestinverkon (41, 22) kautta välitettyyn lyhytsanomaan sisällytettynäpä - kootaan vastaanotetut vastaukset tietokantaan (24) vastausten sisältämän tiedon 10 edelleen käsittelyä varten, tunnettu siitä, että - mobiiliviestinverkon (41, 22) kautta välitetyn lyhytsanoman vastaanottamisen jälkeen muodostetaan ääniyhteys tiedonkeruujärjestelmään (24) liitetyn ääniautomatiikkalaitteen tai lisätietoja keräävän henkilön verkkopäätelaitteen ja 15 vastaanotetun lyhytsanoman lähettäneen tai sen lähettänyttä tilaajaliittymää (21) käyttävän mobiiliviestinverkon päätelaitteen välillepä , . - kerätään osa kerättävästä tiedosta ääniyhteyden välityksellä.
' \ 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 20 mobiiliviestinverkon (41, 22) välittämän lyhytsanoman vastaanottamisen jälkeen , : ·. lähetetään lyhytsanoman sisältämän tiedon vastaanottamisesta kuittaus lyhytsanomana vastaanotetun lyhytsanoman lähettäneeseen päätelaitteeseen ja/tai lähettänyttä . * · ·. mobiiliviestinverkon tilaajaliittymää käyttävään päätelaitteeseen. _··. 25
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ; _ tietokantaan tallennettuja vastausten sisältämiä tietoja hallitaan reaaliajassa tietokoneen ; ’ (32) avulla ja tietoverkon (60) välityksellä. 12 112575
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että analysoidaan vastaanotetut vastaukset, - tallennetaan vastausten jakauma tietokantaan (24) ja - tarjotaan käyttöliittymä (32, 41) tietokantaan (24) tallennetun vastausten 5 jakauman tarkkailemiseksi.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että - otetaan vastaan vastausten jakaumasta tietoa haluavan henkilön mobiiliviestinverkon päätelaitteelta (41) lähetetty lyhytsanoma, jossa 10 pyydetään tiettyä tietoa, j a lähetetään pyydetty tieto lyhytsanomana tietoa haluavan henkilön mobiiliviestinverkon päätelaitteeseen (41).
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 15 lyhytsanomana vastaanotettava vastaus sisältää henkilön äänestyksessä antaman äänen, tiedon henkilön mielipiteestä tai muun henkilöä koskevan tiedon.
* · ; *, 7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ; äänen antanut henkilö (21) poimitaan studioon (35) haastateltavaksi herätyspuhelun 1.! 20 avulla. i3 1 12575
Priority Applications (7)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI982833A FI112575B (fi) | 1998-12-30 | 1998-12-30 | Menetelmä ihmisjoukolta tiettyyn ainakin yhteen kysymykseen pyydettävien vastausten keräämiseksi ja käsittelemiseksi |
AU21121/00A AU2112100A (en) | 1998-12-30 | 1999-12-30 | Method for collecting and processing answers to at least one question |
EP99965596A EP1142374A1 (en) | 1998-12-30 | 1999-12-30 | Method for collecting and processing answers to at least one question |
EEP200100354A EE200100354A (et) | 1998-12-30 | 1999-12-30 | Meetod vähemalt ühele küsimusele vastuste kogumiseks ja töötlemiseks |
CA002354535A CA2354535A1 (en) | 1998-12-30 | 1999-12-30 | Method for collecting and processing answers to at least one question |
PCT/FI1999/001093 WO2000041415A1 (en) | 1998-12-30 | 1999-12-30 | Method for collecting and processing answers to at least one question |
NO20013081A NO20013081L (no) | 1998-12-30 | 2001-06-21 | Fremgangsmate for innsamling og behandling av svar paa minst ett sporsmaal |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI982833A FI112575B (fi) | 1998-12-30 | 1998-12-30 | Menetelmä ihmisjoukolta tiettyyn ainakin yhteen kysymykseen pyydettävien vastausten keräämiseksi ja käsittelemiseksi |
FI982833 | 1998-12-30 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI982833A0 FI982833A0 (fi) | 1998-12-30 |
FI982833A FI982833A (fi) | 2000-07-01 |
FI112575B true FI112575B (fi) | 2003-12-15 |
Family
ID=8553223
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI982833A FI112575B (fi) | 1998-12-30 | 1998-12-30 | Menetelmä ihmisjoukolta tiettyyn ainakin yhteen kysymykseen pyydettävien vastausten keräämiseksi ja käsittelemiseksi |
Country Status (7)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP1142374A1 (fi) |
AU (1) | AU2112100A (fi) |
CA (1) | CA2354535A1 (fi) |
EE (1) | EE200100354A (fi) |
FI (1) | FI112575B (fi) |
NO (1) | NO20013081L (fi) |
WO (1) | WO2000041415A1 (fi) |
Families Citing this family (17)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FI19992461A (fi) * | 1999-11-16 | 2001-05-17 | Sonera Oyj | Viestipalvelu tietoliikennejärjestelmässä |
US8977559B2 (en) * | 2000-04-07 | 2015-03-10 | Zyzeba Holding Limited | Interactive marketing system |
NZ503817A (en) * | 2000-04-07 | 2003-05-30 | Cool 123 Ltd | Survey reply using short message service mobile services |
FI20001294A (fi) * | 2000-05-30 | 2001-12-01 | Nokia Networks Oy | Vastauksen laskuttaminen tietoliikennejärjestelmässä |
FI20001723A (fi) * | 2000-07-28 | 2002-01-29 | Pajusuo Markku Ensio | Menetelmõ asiakastutkimuksen suorittamiseksi matkaviestimen avulla |
EP1179952A1 (en) * | 2000-08-10 | 2002-02-13 | Sonera Corporation | Interactive data exchange and data communication system and method |
CN1528085A (zh) | 2000-09-22 | 2004-09-08 | 移动无线网中的数据传输费用结算 | |
FI20010597A0 (fi) | 2000-10-18 | 2001-03-23 | Kirsti Vilkuna | Menetelmä kyselyn suorittamiseksi televerkossa |
AU2002210603A1 (en) * | 2000-10-18 | 2002-04-29 | Mobile Mirror Oy | Method for performing an inquiry in a telecommunications network |
SE0101520L (sv) * | 2001-04-27 | 2002-04-02 | Surephone Ab | System och förfarande för ett televäxelsystem i ett cellulärt mobiltelesystem som gratis tar emot samtalsuppkopplingsförsök |
DE10125333C2 (de) * | 2001-05-23 | 2003-04-10 | Andreas Simon | Datenkommunikationssystem, Datenkommunikationsverfahren, sowie Vorrichtung zur Verwendung in einem Datenkommunikationssystem |
DE10145215A1 (de) * | 2001-05-23 | 2002-12-05 | Andreas Simon | Datenkommunikationssystem, Datenkommunikationsverfahren, sowie Vorrichtung zur Verwendung in einem Datenkommunikationssystem |
DE10134588A1 (de) * | 2001-07-17 | 2003-02-13 | Siemens Ag | Verfahren zur Abrechnung von Kurznachrichten in einem Mobil-funknetz und Vorrichtung zur Durchführung des Verfahrens |
WO2008110657A1 (en) | 2007-03-09 | 2008-09-18 | Cvon Innovations Ltd | Method and apparatus for controlling user communications |
GB2448906A (en) * | 2007-05-02 | 2008-11-05 | Andrew Martin Knott | Selecting a set of remote user terminals in a data communications network. |
WO2009157784A1 (en) * | 2008-06-24 | 2009-12-30 | Dynamite Ideas Limited | A method of market research |
GB2472139B (en) * | 2009-07-19 | 2013-10-16 | Vringo Inc | Voting system with content |
Family Cites Families (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FI111428B (fi) * | 1996-08-29 | 2003-07-15 | Nokia Corp | Langatonta tiedonsiirtoyhteyttä hyödyntävä gallup |
IT1285517B1 (it) * | 1996-09-30 | 1998-06-08 | Nicola Piepoli | Sistema telematico per le ricerche di opinione pubblica di marketing e simili |
-
1998
- 1998-12-30 FI FI982833A patent/FI112575B/fi not_active IP Right Cessation
-
1999
- 1999-12-30 EP EP99965596A patent/EP1142374A1/en not_active Withdrawn
- 1999-12-30 EE EEP200100354A patent/EE200100354A/xx unknown
- 1999-12-30 WO PCT/FI1999/001093 patent/WO2000041415A1/en not_active Application Discontinuation
- 1999-12-30 AU AU21121/00A patent/AU2112100A/en not_active Abandoned
- 1999-12-30 CA CA002354535A patent/CA2354535A1/en not_active Abandoned
-
2001
- 2001-06-21 NO NO20013081A patent/NO20013081L/no not_active Application Discontinuation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI982833A (fi) | 2000-07-01 |
FI982833A0 (fi) | 1998-12-30 |
CA2354535A1 (en) | 2000-07-13 |
AU2112100A (en) | 2000-07-24 |
NO20013081L (no) | 2001-08-24 |
NO20013081D0 (no) | 2001-06-21 |
EE200100354A (et) | 2002-10-15 |
WO2000041415A1 (en) | 2000-07-13 |
EP1142374A1 (en) | 2001-10-10 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI112575B (fi) | Menetelmä ihmisjoukolta tiettyyn ainakin yhteen kysymykseen pyydettävien vastausten keräämiseksi ja käsittelemiseksi | |
US5187710A (en) | Method and apparatus for the billing of value-added communications calls | |
US5675635A (en) | System and method for conducting poll at a processor associated with the originating switch | |
US7103172B2 (en) | Managing caller profiles across multiple hold queues according to authenticated caller identifiers | |
US7215759B2 (en) | Hold queue wait estimations | |
US5537464A (en) | Method and apparatus for the billing of value-added communication calls | |
US7269251B1 (en) | Method and system for billing subscribers in a telecommunication network | |
US20030076939A1 (en) | Technique for attributing communication call transactions to user affiliations and adjusting billings thereof | |
CN1225223A (zh) | 在移动电信网内部传送由用户确定的记帐数据 | |
CA2388038A1 (en) | Method and system for using caller pays service for single use and short term access to internet subscription services | |
EP1645104A4 (en) | METHOD AND APPARATUS FOR CHANGING AND CHARGING A SOUND SOURCE OF ADDITIONAL SERVICE USING A TONE RING TONE DURING AN APPEAL | |
US20010033644A1 (en) | Intelligent telecommunication network and method for operating same | |
US7149294B2 (en) | Alternative means for public telephone information services | |
CN107180114A (zh) | 一种海事卫星通信话单解析方法和系统 | |
KR20020005860A (ko) | 이동통신 및 인터넷 시스템에서의 광고방법 및 이에적합한 장치 | |
US6760418B1 (en) | Method and apparatus for providing pre-pay and post-pay communication services using a switching system to monitor call duration | |
RU2335862C2 (ru) | Способ определения в реальном времени стоимости дополнительных услуг в телекоммуникационной сети | |
US8625758B2 (en) | Method, a telecommunication system and a network node for sponsoring a communication service | |
US7158623B1 (en) | Method and apparatus for dial stream analysis | |
US7177409B2 (en) | Systems and methods for providing calling plan information | |
JP2005537756A (ja) | 自動的決済のための方法 | |
KR20020013350A (ko) | 유,무선 통신 단말기를 이용한 광고방법 | |
KR0168944B1 (ko) | 지능망에서 신용 통화 통합 서비스의 망 접근 방법 | |
KR0173927B1 (ko) | 지능망에서 신용 통화 통합 서비스를 위한 망 연동 방법 | |
KR0161765B1 (ko) | 지능망을 이용한 유사 신용 통화 서비스의 통합 제공 방법 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MA | Patent expired |