FI111795B - Leivinuunin luukku - Google Patents

Leivinuunin luukku Download PDF

Info

Publication number
FI111795B
FI111795B FI20012531A FI20012531A FI111795B FI 111795 B FI111795 B FI 111795B FI 20012531 A FI20012531 A FI 20012531A FI 20012531 A FI20012531 A FI 20012531A FI 111795 B FI111795 B FI 111795B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
air
primary
door
vents
air vents
Prior art date
Application number
FI20012531A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20012531A (fi
FI20012531A0 (fi
Inventor
Tapani Keronen
Johannes Uusitalo
Hannu Maekkeli
Original Assignee
Nunnanlahden Uuni Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nunnanlahden Uuni Oy filed Critical Nunnanlahden Uuni Oy
Priority to FI20012531A priority Critical patent/FI111795B/fi
Publication of FI20012531A0 publication Critical patent/FI20012531A0/fi
Publication of FI20012531A publication Critical patent/FI20012531A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI111795B publication Critical patent/FI111795B/fi

Links

Landscapes

  • Baking, Grill, Roasting (AREA)

Description

111795
LEIVINUUNIN LUUKKU
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa määritelty leivinuunin luukku.
Perinteisesti leivinuunin paloilman säätö on 5 tehty säätämällä luukun läpi virtaavaa kokonaispaloil-mamäärää, joka säädön jälkeen on jakautunut vapaasti palotilaan, osa palavan panoksen sisään ja osa panoksen yläpuolelle. Tunnetussa tekniikassa on ongelmana, että panoksen sisään tulevaa ensiöilmaa ja panoksen 10 päälle tulevaa toisioilmaa ei voida säätää erikseen mikä olisi kuitenkin erittäin suotavaa palamisen eri vaiheissa.
Varsinaisessa palotapahtumassa leivinuunissa tarvitaan alailmaa eli ensiöilmaa hiilloksen ja polt-15 toaineen kaasuuntumisen ylläpitoon sekä kaasun osit taiseksi polttamiseksi panoksen sisällä ja sen välittömässä läheisyydessä. Toisioilmaa tarvitaan panoksesta nousevien palamattomien kaasujen polttamiseksi panoksen yläpuolella eli leivinuunin palamisen hyötysuh-20 teen pitämiseksi hyvänä ja palokaasujen puhtauden varmistamiseksi sekä leivinuunin luukun oven lasin puh-;··· taana pitämiseksi lasilla varustetuissa ovissa, mikäli toisioilma johdetaan sopivasti oven lasin takapinnan ; ,·. alaosaan.
T ! 25 Nämä ongelmat olisi mahdollista poistaa, mi- ’ .* käli ensiöpaloilma ja toisiopaloilma johdettaisiin * » » # · ‘ ‘ erillisistä ilma-aukoista ja erillisillä säätöelimil- * · lä. Tämä ei kuitenkaan leivinuunien luukkujen yhteydessä ole järkevää, koska luukku muodostuisi liian * · » • 30 massiiviseksi ja kalliiksi, mikäli siihen tehtäisiin useita erilaisia säätöjärjestelyjä.
’. Keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä *j*.| mainitut epäkohdat. Erityisesti keksinnön tarkoitukse- • · *···* na on tuoda esiin uudenlainen leivinuunin luukun ra- 35 kenne, joka mahdollistaa sekä ensiöpaloilman että toi- • « siopaloilman säädetyn ja toisistaan riippumattoman oh- • · jäämisen palotapahtumaan mahdollisimman yksinkertai- 2 111795 silla säätötoimenpiteillä ja mahdollisimman pienimuotoisilla ja vähän tilaa vaativilla rakenteilla.
Keksinnölle tunnusomaisten seikkojen osalta viitataan vaatimusosaan.
5 Keksinnön mukaiseen leivinuunin luukkuun kuu luu kehys, avattava ovi, ilma-aukot paloilman johtamiseksi luukun läpi tulipesään sekä säätöelimet ilma-aukkojen sulkemiseksi ja avaamiseksi. Keksinnön mukaisesti leivinuunin luukkuun kuuluu erilliset ensiöilma-10 aukot ja toisioilma-aukot. Ensiöilma-aukot on tarkoitettu ensiöilman johtamiseksi leivinuunin alaosaan olennaisesti puupanoksen sisään ja toisioilma-aukot on tarkoitettu toisioilman johtamiseksi puupanoksen yläpuolelle. Lisäksi keksinnön mukaisesti säätöelimiin 15 kuuluu erilliset ensiösulkuelin ensiöilma-aukkojen sulkemiseksi ja avaamiseksi, jotka sulkuelimet on varustettu yhteistoiminnassa olevilla kytkinelimillä sulkuelimien samanaikaisen toiminnan toteuttamiseksi yhteisellä säätövivulla.
20 Keksinnön mukaisessa leivinuunin luukussa il ma-aukot ja niitä säätävät säätöelimet voivat olla luukun kehyksessä tai yhtä hyvin ovessa. Samoin on . mahdollista, että ne ovat olennainen ja kiinteä osa • I · • ·’ ovea tai ne muodostuvat erillisestä rakenteesta, joka I » · ·'*: : 25 kiinnitetään oveen. Näin oven yhteydessä voidaan käyt- tää siihen kiinnitettävää sisäkehystä, joka muodostaa *ί*‘: lasin ovea vasten tukevan kehyksen ja joka myös muo- dostaa esimerkiksi lasin alapuolelle tarvittavat välineet, ilma-aukot ja säätöelimet, paloilmojen ohjaami-30 seksi keksinnön mukaisesti. Vastaavalla tavalla luukun kehyksessä voi olla edellä kuvatun tyyppisiä rakentei-1* ta.
Eräässä keksinnön sovelluksessa säätövipu on • · * kolmeasentoinen siten, että ensimmäisessä asennossa ,*! ; 35 molemmat ilma-aukot ovat kiinni, toisessa asennossa ! molemmat ilma-aukot ovat auki ja kolmannessa asennossa ** ’· vain ensiöilma-aukot ovat avoinna. Näin ensimmäisessä 3 111795 asennossa palamista ei tapahdu, toisessa palaminen on voimakkainta ja tehokkainta ensiöpaloilman virratessa puupanoksen sisään ja toisiopaloilman virratessa puu-panoksen yläpuolelle polttaen vielä palamattomat kaa-5 sut. Kolmas asento on tarkoitettu hiilenpolttovaihee-seen, jolloin ei tarvita tosiopaloilmaa, vaan palaminen tapahtuu kokonaisuudessaan ensiöpaloilmalla tuli-pesän arinan päällä.
Edellä kuvatut kolme vaihetta ovat yleensä 10 riittäviä ja niillä saavutetaan tehokas palotapahtuma leivinuunissa. Kun säädöt muodostuvat lisäksi yhden ja saman käyttövivun peräkkäisistä liikeradoista, saadaan leivinuunin käyttö erittäin yksinkertaiseksi.
Mikäli palotapahtuman sytytysvaihetta halu-15 taan tehostaa, voidaan säätöön ottaa neljäs vaihe toiseksi vaiheeksi, jolloin edellä kuvatuista toisesta vaiheesta tulee kolmas vaihe ja kolmannesta vaiheesta neljäs vaihe. Näin toisessa vaiheessa paloilmaa johdetaan ainoastaan ensiöilma-aukkojen kautta puupanokseen 20 sisään, millä taataan puupanoksen nopea ja tehokas syttyminen toisiopaloilman tarpeen tullessa vasta myöhemmin puupanoksen kaasuuntumisen päästyä kunnolla ^ ’ käyntiin. Toisessa vaiheessa voidaan lisäksi käyttää .* suurempia ilma-aukkoja kuin kolmannessa ja neljännessä ·,; * 25 vaiheessa ensiöilmalle, koska sytytysvaiheessa hormin * · imu on vähäisempää ja näin virtaukset heikompia.
·;··: Tietenkin on mahdollista, että kolmivaihei- :‘"j sella säädöllä toteutetaan myös edellä kuvattu neli vaiheinen säätö, koska toinen ja neljäs säätövaihe ··,·, 30 voivat olla samanlaiset. Tämä kuitenkin edellyttää säätövivun edestakaista siirtoa palon eri vaiheissa, mikä tekee säädöstä jonkin verran hankalamman.
Mikäli luukusta säätöelimineen tehdään sulje-tussa asennossa lähes ilmatiiviit, on lisäksi edullis-.' . 35 ta järjestää säätöelimiin paistoasento eli neljäs tai ; viides vaihe. Tällöin säätöelimien läpi päästetään va- ’· häinen huuhteluilmavirtaus esimerkiksi yhden' pienen 111795 4 aukon kautta. Tämä poistaa paistoksista haihtuvaa liika kosteutta uunista.
Keksinnössä ensiösulkuelin ja toisiosulkuelin ovat erilliset elimet, jotka on varustettu sopivasti 5 yhteistoiminnassa olevilla kytkinelimillä sulkuelimien ainakin osittain samanaikaisen toiminnan toteuttamiseksi vain toista niistä säätövivulla liikutettaessa. Tällöin sulkuelinten liikkeet voivat olla toistensa suhteen samansuuntaisia ja samanlaisia, tai keskenään 10 erilaisia, eri suuntaisia, kääntyviä, kiertyviä, liukuvia tai vastaavia.
Edullisesti toisiosulkuelimeen kuuluu käyttö-vipu, joka tukeutuu ja ottaa ohjauksen ensiösulkueli-men liikkeestä. Tällöin toisiosulkuelimen voi muodos-15 taa toisioilma-aukon peittävä kääntyvä läppä, joka tietyllä ensiösulkuelimen liukuvalla liikeradalla saa ohjauksen ensiösulkuelimestä niin, että läppä kääntyy ja avaa tosioilma-aukon ja vastaavasti tietyllä ensiösulkuelimen liikeradalla saa ohjauksen ensiosul-20 kuelimestä ja kääntyy takaisin sulkien toisioilma-aukon. Näin edullisesti ensiösulkuelin muodostuu en-. siöilma-aukon peittävästä ja säätöaukoilla varustetus ta liukuelimestä, jonka liukuva liike kohtaa toi- ·' .* siosulkuelimen käyttövivun kääntäen toisiosulkuelintä » · 25 halutulla tavalla.
• · ·/· Keksinnön mukaisella leivinuunin luukulla on ·;·: merkittäviä etuja tunnettuun tekniikkaan verrattuna.
Luukku mahdollistaa leivinuunin käytön eri vaiheissa • I · ilmavirtausten ohjaamisen uuniin yksilöllisesti, kuten :y. 30 ensiöilman ja toisioilman säädön leivinuunin palota- I·..’ pahtuman vaatimalla tavalla riittävästi toisistaan > riippumattomasti. Lisäksi säätö on erittäin yksinker-täinen tapahtuen vain yhdellä säätövivulla, jota par-: : haimmillaan siirretään vain yhdessä liikesuunnassa pa- *[ · 35 lamisen edistyessä asennosta toiseen.
* t I
111795 5
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuva 1 esittää erästä keksinnön mukaista leivinuunin 5 luukussa käytettävää rakennetta ensimmäisessä säätö-asennossa, kuva 2 esittää kuvan 1 rakennetta toisessa säätöasen-nossa ja kuva 3 esittää kuvan 1 rakennetta kolmannessa säätö-10 asennossa.
Kuvissa 1-3 leivinuunin luukun oveen kiinnitettävä erillinen sisäkehys 12 on esitettynä sekä osittain auki leikattuna sivukuvana että tästä leikkauskuvana kuitenkin niin, että vain osa, keksinnön kan-15 naita olennainen osa, on esitetty. Sisäkehykseen kuu luu reunus, jonka keskellä on lasi 13, joka tuetaan ja tiivistetään reunuksen avulla oveen. Lasin alapuolelle sisäkehykseen on järjestetty paloilman ohjaus oven läpi palotilaan seuraavasti. Sisäkehyksellä 12 on lasin 20 13 alapuolelle muodostettu ilmanjakotila 10, jota si säkehys rajaa takaa, päältä ja sivuilta. Edestä ilman-. jakotilaa 10 rajaa etusäleikkö 11. Ilmanjakotilan 10 takaosaan on muodostettu joukko etäisyydellä toistaan olevia ja olennaisesti oven koko leveydelle ulottuvia ; · 25 ensiöilma-aukkoja 1. Ilmanjakotilan 10 päällä on olen- j’.j naisesti koko oven levyinen toisioilma-aukon 2 muodos- ';··· tava kapea rako, joka avautuu lasin 13 takapinnalle lasin alareunassa.
Levymäinen ensiösulkuelin 3 on järjestetty 30 peittämään ensiöilma-aukot 1 ja se on järjestetty liu-kuvaksi sisäkehyksen ja oven poikittaissuunnassa sii- • » hen kiinnitetyn säätövivun 5 avulla. Levymäisessä en-siösulkuelimessä 3 on säätöaukkoja 9, jotka kuvassa 1 : : ovat eri kohdalla kuin ensiöilma-aukot 1, jolloin en- • | . 35 siöilmaa ei pääse virtaamaan leivinuuniin oven ja sii-• 1 · ! 1 nä olevan sisäkehyksen läpi. Levymäinen ensiösulkuelin 1 3 on tuettu leivinuunin luukun oven sisäkehykseen liu- 111795 6 kutapin 14 ja sitä vastaavan liuku-uran 15 avulla, jotka mahdollistavat ensiösulkuelimelle 3 liuku-uran 15 pituisen säätöliikkeen oven leveyssuunnassa.
Toisiosulkuelin 4 on levymäinen kappale, joka 5 on asetettu alhaalta päin toisioilma-aukkoa 2 eli pitkänomaista rakoa vasten peittäen sen. Toisiosulkuelin 4 on nivelletty toisioilma-aukon 2 takareunan läheisyydestä nivelakselilla 16 oven sisäkehykseen 12. Lisäksi toisiosulkuelimeen kuuluu käyttövipu 8 eli jäyk-10 kä varsi, jonka kärki kuvassa 1 tukeutuu levymäisen ensiösulkuelimen 3 pintaan estäen näin toisiosulkueli-men 4 kääntymisen painovoimaisesti alaspäin. Käyttövi-puun 8 kuuluu sen kärjessä viistot reunukset 17, mitkä mahdollistavat käyttövivun 8 ja sen mukana toisiosul-15 kuelimen 4 nousemisen ja laskemisen käyttövivun kohdatessa ensiösulkuelimen 3 säätöaukkojen 9 reunoja ja painautuessa aukkoihin.
Kuvissa 1-3 esitetty rakenne toimii seuraavasti. Kuvan 1 mukaisesti sekä ensiöilma-aukot 1 että 20 toisioilma-aukot 2 ovat suljettuina, mikä vastaa tilannetta silloin, kun leivinuunia ei käytetä tai se on paistokunnossa. Kun uunia aletaan lämmittää, siirre-,, , tään säätövipua 5 ja sen mukana ensiösulkuelintä 3 as- • ·’ kel oikealle eli puoliväliin ensiösulkuelimen 3 koko • « : 25 liikerataa. Tällöin kuvan 2 mukaisesti säätöaukot 9 tulevat ensiöilma-aukkojen 1 kohdalle avaten ne koko-"< '1 naisuudessaan. Samalla käyttövipu 8 putoaa säätöauk- *: koon 9 ja toisiosulkuelin 4 kääntyy alaspäin avaten toisioilma-aukon 2 kokonaisuudessaan. Näin sekä en-•V. 30 siöilmavirtaus että toisioilmavirtaus pääsevät kulke- **, maan ilmanjakotilasta 10 sekä olennaisesti vaa kasuoraan puupanoksen sisään että ylöspäin lasin 13 takapintaa pitkin puupanoksen yläpuolelle tehokkaan palamisen toteuttamiseksi.
.·, ; 35 Kun puupanos on kokonaan kaasuuntunut ja sii- » » · .’ ! tä on jäljellä enää hehkuvat hiilet, siirrytään hii- ' * lenpolttovaiheeseen. Tässä vaiheessa toisioilmasta ei 111795 7 ole mitään hyötyä, ainoastaan haittaa sen jäähdyttäessä turhaan leivinuunin yläosaa, koska hehkuvista hiilistä irtoavat kaasut palavat ensiöilmalla. Näin en-siösulkuelin 3 siirretään kuvan 3 osoittamaan kolman-5 teen asentoonsa eli ääriasentoon oikealle. Koska en-siösulkuelimen 3 säätöaukot 9 ovat leveydeltään suurempia kuin ensiöilma-aukot 1, säilyy ensiöilmavirtaus muuttumattomana hehkuviin hiiliin. Sen sijaan käyttö-vipu 8 ja sen viisto reuna 17 törmää toisen liikkeen 10 aikana sen kohdalla olevaan säätöaukkoon 9 tehtyyn oh-jausreunaan 18. Näin kolmannessa säätöasennossa kuvan 3 mukaisesti toisiosulkuelin 4 sulkee toisioilma-aukon 2. Täten hiilenpoltto tapahtuu vain ensiöilmalla.
Hiilenpolton jälkeen palaminen loppuu ja 15 kaikki ilmavirtaukset leivinuuniin suljetaan. Tämä tapahtuu palauttamalla säätövipu 5 takaisin alkuasentoonsa vasempaan äärilaitaan eli asentoon, missä sekä ensiöilma-aukot 1 että toisioilma-aukot 2 ovat suljettuina .
20 Edellä keksintöä on selostettu esimerkinomai sesti oheisten piirustusten avulla keksinnön eri sovellusten ollessa mahdollisia patenttivaatimusten mää- ' 1 räämään keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
* · • 1 » · • · • · Φ » i · • · * 1 » • » · * i • tnt·
• I
I I · » · » I · . I » » 1 » » t I t » · • · I » I I I · » » * · » »

Claims (10)

1. Leivinuunin luukku, johon kuuluu kehys, ovi, ilma-aukot paloilman johtamiseksi luukun läpi tu-lipesään sekä säätöelimet ilma-aukkojen sulkemiseksi 5 ja avaamiseksi, tunnettu siitä, että luukkuun kuuluu erilliset ensiöilma-aukot (1) ensiöilman johtamiseksi leivinuunin alaosaan olennaisesti puupanoksen sisään sekä erilliset toisioilma-aukot (2) toisioilman johtamiseksi puupanoksen yläpuolelle ja että säätöeli-10 miin kuuluu yhteinen säätövipu (5) sekä erilliset en-siösulkuelin (3) ensiöilma-aukkojen sulkemiseksi ja avaamiseksi ja toisiosulkuelin (4) toisioilma-aukkojen sulkemiseksi ja avaamiseksi, jotka sulkuelimet on varustettu yhteistoiminnassa olevilla kytkinelimillä (7) 15 sulkuelimien samanaikaisen toiminnan toteuttamiseksi yhteisellä säätövivulla (5).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen luukku, tunnettu siitä, että säätövipu (5) on kolmeasen-toinen siten, että ensimmäisessä asennossa molemmat 20 ilma-aukot (1, 2) ovat kiinni, toisessa asennossa il ma-aukot ovat auki ja kolmannessa asennossa vain en-siöilma-aukot (1) ovat avoinna. ; V
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen luukku, : tunnettu siitä, että säätövipu on neliasentoinen 25 siten, että ensimmäisessä asennossa molemmat ilma- • » ....j aukot (1, 2) ovat kiinni, toisessa asennossa vain en- ,·*. siöilma-aukot ovat auki, kolmannessa asennossa molem mat ilma-aukot ovat auki ja neljännessä asennossa vain .. . ensiöilma-aukot ovat auki.
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen luuk- < » ’ ku, tunnettu siitä, että säätövipuun kuuluu pais- : toasento vähäisen huuhteluilmamäärän johtamiseksi lei- vinuuniin.
* . 5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen luukku, * ] 35 tunnettu siitä, että toisiosulkuelimeen kuuluu käyttövipu (8) , joka tukeutuu ja ottaa ohjauksen en-siösulkuelimen liikkeestä. 111795
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen luukku, tunnettu siitä, että toisiosulkuelimen (4) muodostaa toisioilma-aukon (2) peittävä kääntyvä läppä.
7. Jonkin patenttivaatimuksista 1-6 mukainen 5 luukku, tunnettu siitä, että ensiösulkuelimen (3) muodostaa ensiöilma-aukon (1) peittävä säätöau-koilla (9) varustettu liukuelin.
8. Jonkin patenttivaatimuksista 1-7 mukainen luukku, tunnettu siitä, että ensiöilma-aukkojen 10 (1) ja toisioilma-aukkojen (2) eteen kuuluu yhteinen ilmanjakotila (10), jota rajaa edestä päin ilmavirtauksia läpäisevä etusäleikkö (11) .
9. Jonkin patenttivaatimuksista 1-8 mukainen luukku, tunnettu siitä, että ilma-aukot ja sää- 15 töelimet ovat kehyksessä.
10. Jonkin patenttivaatimuksista 1-9 mukainen luukku, tunnettu siitä, että ilma-aukot ja sää-töelimet ovat ovessa. • · • · s t · t t · I « > · • * · IMI· 10 111795
FI20012531A 2001-12-20 2001-12-20 Leivinuunin luukku FI111795B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20012531A FI111795B (fi) 2001-12-20 2001-12-20 Leivinuunin luukku

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20012531A FI111795B (fi) 2001-12-20 2001-12-20 Leivinuunin luukku
FI20012531 2001-12-20

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20012531A0 FI20012531A0 (fi) 2001-12-20
FI20012531A FI20012531A (fi) 2003-06-21
FI111795B true FI111795B (fi) 2003-09-30

Family

ID=8562538

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20012531A FI111795B (fi) 2001-12-20 2001-12-20 Leivinuunin luukku

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI111795B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20012531A (fi) 2003-06-21
FI20012531A0 (fi) 2001-12-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9188344B2 (en) Combustion convection oven with variable exhaust damper
US20210267413A1 (en) Multi-mode cooker with advanced controls
EP2085694B1 (en) Electronically controlled woodburning stove and control method therefore
KR101480980B1 (ko) 스마트 에어 시스템을 구비한 난로
US6227194B1 (en) Fireplace
GB2389414A (en) Single control mechanism for synchronously controlling the movement of dampers over a plurality of air inlets in a stove
FI111795B (fi) Leivinuunin luukku
DE4003779A1 (de) Ofen, insbesondere kaminofen, mit einem sekundaerluftkanal
GB2107045A (en) Coal and wood burning stoves
US20040139958A1 (en) Wood burning oven
RU2735974C1 (ru) Гондола турбореактивного двигателя, содержащая решетчатый реверсор тяги
KR101489647B1 (ko) 숯불구이용 화덕
GB2078931A (en) Space heating stove
US5967139A (en) Gas burning fireplace unit with damper
US4430986A (en) Fuel burning stove with handle operated damper and baffle means
KR102366900B1 (ko) 화목난로
RU2095694C1 (ru) Печь
EP4073434B1 (en) A fireplace and a method for the secondary air supply of a fireplace
EP2216602A2 (en) Stove comprising a firebox
EP0905450A2 (en) Kitchen range
WO1981003057A1 (en) Arrangement for firing solid fuels
KR100911344B1 (ko) 육류구이용 로스터의 구이판 냉각장치
CA3097261A1 (en) Solid fuel burning appliance and method to control same
JP3442956B2 (ja) グリル庫の排気構造
US2028748A (en) Bake oven

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: NUNNAUUNI OY

Free format text: NUNNAUUNI OY

MM Patent lapsed