FI111434B - Menetelmä valmistajakohtaisten tietojen esittämiseksi SIM-kortilla - Google Patents

Menetelmä valmistajakohtaisten tietojen esittämiseksi SIM-kortilla Download PDF

Info

Publication number
FI111434B
FI111434B FI20011968A FI20011968A FI111434B FI 111434 B FI111434 B FI 111434B FI 20011968 A FI20011968 A FI 20011968A FI 20011968 A FI20011968 A FI 20011968A FI 111434 B FI111434 B FI 111434B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
manufacturer
sim card
information
data
memory area
Prior art date
Application number
FI20011968A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20011968A0 (fi
FI20011968A (fi
Inventor
Ismo Maeenpaeae
Tero Sillander
Original Assignee
Nokia Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Corp filed Critical Nokia Corp
Priority to FI20011968A priority Critical patent/FI111434B/fi
Publication of FI20011968A0 publication Critical patent/FI20011968A0/fi
Priority to US10/262,915 priority patent/US6851606B2/en
Publication of FI20011968A publication Critical patent/FI20011968A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI111434B publication Critical patent/FI111434B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W8/00Network data management
    • H04W8/18Processing of user or subscriber data, e.g. subscribed services, user preferences or user profiles; Transfer of user or subscriber data

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Databases & Information Systems (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Telephone Function (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

111434
MENETELMÄ VALMISTAJAKOHTAISTEN TIETOJEN ESITTÄMISEKSI SIM-KORTILLA
Keksintö koskee menetelmää valmistajakohtaisten tietojen esittä-5 miseksi matkaviestinlaitteen SIM-kortilla, johon kuuluu ainakin päivitettävä muistiavaruus, jossa on tiedostoalueet ainakin eri matkaviestinjärjestelmien sovellustiedoille ja loppukäyttäjän tai vastaavan tilaajatiedoille ja mahdollinen mikrokontrolle-riyksikkö ja jossa muistiavaruuteen tallennetaan valmistajakoh-10 täistä tietoa.
Matkaviestinjärjestelmissä erotetaan älykorttisovelluksilla matkaviestin (MS = Mobile Station) ns. yleiseen, määritellyn tyyppisessä matkaviestinverkossa toimivaan laitteisto-osaan 15 (matkaviestinlaite) sekä erilliseen verkko-/asiakasspesifiseen osaan, joka yleisemmin tunnetaan ns. SIM-korttina.
Nykyisin matkaviestinlaitteiden käyttäminen tietyntyyppisessä matkaviestinverkossa vaatii pääsääntöisesti loppukäyttäjältä 20 tilaajaliittymän, joka identifioi mm. matkaviestinverkon, jossa liikennöinti tapahtuu ja tilaajaliittymään liittyvät yksityiskohtaiset asetukset, kuten esimerkiksi operaattoriasetukset ja loppukäyttäjän tilaajatunnisteen. Tiedot tallennetaan tunnetun tekniikan mukaisesti pienelle piilastulle, jolle on järjestetty 25 ainakin muistialueet edellä mainittujen asetuksien tallentamiseksi ja lataamiseksi käytettävään päätelaitteeseen ja mahdollinen suoritinyksikkönä toimiva mikrokontrolleri. Tällaista kokonaisuutta kutsutaan yleisesti SIM:iksi (Subscriber Identity Module). SIM on yleensä asetettu helposti käsiteltävälle muovi-30 selle alustalle, jolloin muodostunutta kompaktia pakettia ’·* kutsutaan yleisesti SIM-kortiksi.
SIM-kortille on järjestetty yleissopiva paikka matkaviestinlaitteeseen ME, johon on järjestetty kytkentänastat sen sähköiseksi 35 liittämiseksi päätelaitteeseen. SIM-kortin yleisrakenteeseen kuuluu mahdollisen mikrokontrollerin lisäksi erilaisia muistivälineitä ja apupiirejä, jotka liittyvät mm. tiedonsiirron ja 2 111434 käyttöjännitteen hallintaan. Nämä kaikki yhdistetään toisiinsa tiedonsiirtoväylällä (Bus), joka mahdollistaa SIM-kortin eri osien välisen kommunikoinnin.
5 SIM-kortille mahdollisesti sijoitetulla mikrokontrollerilla on oma käyttöjärjestelmänsä, joilla tunnetusti on useita eri valmistajia. Käyttöjärjestelmään on sisällytetty mm. mikrokontrollerin käskykanta ja tiedostoviittaukset mm. muistivälineisiin tallennettujen verkko-, päätelaite- ja käyttäjäparametrien 10 lukemiseksi, tulkitsemiseksi ja päivittämiseksi. Yleisesti SIM-kortin muistivälineet muodostuvat ns. ROM- ja RAM-muisteista ja uudelleen päivitettävästä EEPROM-muistiavaruudesta, joka ei kadota tallennettua dataa, vaikka käyttöjännitteen syöttö sille välillä katkaistaisiinkin.
15 EEPROM-muistiavaruuteen luodaan SIM-kortin alustusvaiheessa standardissa määritelty tiedostojärjestelmä, johon tallennetaan esimerkiksi mm. operaattorikohtaisia matkaviestinverkkoon liittyviä asetuksia, käyttäjän identifioiva PIN-tunnus, käyttä-20 jän puhelinnumeromuistio ja tekstiviestejä. Puumaiseksi muodostettu, hierarkinen tiedostojärjestelmä on yksikäsitteisesti standardoitu ja sen sovellushaaroja seuraamalla voidaan muistiavaruudesta noutaa tiedostoja, jotka voidaan mieltää sen .. muistipaikan osoitteeksi, johon on tallennettu tiettyyn 25 käyttöliittymä- tai verkkotoimintoon liittyvät yksikäsitteiset tiedot. Nämä tiedot on tallennettu siten, että ne ovat kaikkien valmistajien päätelaitteiden luettavissa ja muokattavissa sillä edellytyksellä, että päätelaitteet ovat toiminnaltaan kyseisen matkaviestinverkon standardien mukaisia.
* 30 SIM-standardissa määritellään mm. tietojen järjestys ja koodaus eli bittien merkitykset sekä tietojen käyttö eli missä tilanteessa ME käyttää mitäkin tietoa ja miten ja milloin niitä päivitetään. Edelleen standardi määrittelee luku- ja kirjoitus-35 oikeudet, kuten "ei koskaan", "aina käyttäjän syötettyä PIN- tai PIN2 -koodin" tai "vain autentikoinnin jälkeen" (TETRA:ssa).
3 111434
Tunnetun standardin mukaista SIM-korttia käytetään yleisesti eri matkaviestinverkoissa (GSM, UMTS, CDMA jne.)· Myös TETRA-järjes-telmässä SIM-standardi on jo olemassa, mutta sen mukaisia kortteja ei tiettävästi vielä ole otettu käyttöön. Tämä johtunee 5 osaksi ehkä siitä, että TETRA-järjestelmä on nykyisin pääasiallisesti organisaatiokäytössä, jolloin päätelaitteen käyttäjän tarkalla identifioinnilla ja liikennöinnin määrällä ei ole suurtakaan käytännön merkitystä, kuten erityisesti yksityiskäyttäjän tapauksessa yleensä on kaupallisissa operaattorivetoisissa 10 verkoissa.
Päätelaitteen käyttöliittymän (= MMI (Man-Machine Interface)) ja matkaviestinlaitteen ME käytön periaatteet vaihtelevat suurestikin eri laitevalmistajien välillä. Näin ollen eri laitevalmista-15 jilla on erilaisia tarpeita tallentaa nykyisin ei-standardia, valmistaja- ja käyttäjä- tai tilaajakohtaisia tietoja SIM-kortille. Tällaisten valmistajakohtaisten tietojen määrittämiselle ja tallentamiselle ei tekniikan tason mukaisessa SIM-kortissa ole kuitenkaan standardinmukaisia valmiuksia. Kuitenkin 20 sanottua valmistajakohtaista tietoa olisi hyvin käytännöllistä kuljettaa riippumatta käytetystä matkaviestinlaitteesta.
Tunnettua tekniikan tasoa valmistajakohtaisten tietojen tallen-... tamiseksi ja siirtämiseksi eri matkaviestinlaitteiden välillä 25 edustavat ratkaisut, joissa päätelaite käyttää tiettyjä kenttiä SIM-kortti standardissa määritellyistä tiedostoista. Tämä puolestaan aiheutuu korttivalmistajien ja operaattoreiden omista erityisistä ratkaisuista. Myös SIM-sovelluspakettien tarjoamia menetelmiä on voitu käyttää kyseisiin tarkoituksiin. Näissä w · i , ‘ 30 ratkaisuissa on kuitenkin yleisenä heikkoutena se, että kullakin valmistajalla on tietojen tallentamiseen omat epäyhtenäisesti skaalautuvat ratkaisunsa, joka on epätaloudellista ja aiheuttaa ongelmia vaihdettaessa SIM-korttia eri valmistajien päätelaitteiden välillä. Edelleen markkinoiden vahva operaattorivetoisuus 35 jättää usein päätelaitevalmistajan näkökulman huomiotta, koska ratkaisua ei ole määritelty standardissa.
4 111434 Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan uudenlainen menetelmä valmistajakohtaisen tiedon tallentamiseksi SIM-kortil-le, joka parantaa oleellisesti korttien skaalautuvuutta, logistiikkaa ja siirrettävyyttä. Keksinnön mukaisen menetelmän 5 tunnusomaiset piirteet on esitetty patenttivaatimuksessa 1. Keksinnön mukaisella menetelmällä mahdollistetaan standardoidus-ti minkä tahansa valmistajakohtaisen tiedon tallentaminen matkaviestinlaitteen SIM-kortille ja tietojen jouheva siirrettävyys ainakin saman valmistajan matkaviestinlaitteissa. Kortin 10 muistiavaruudesta varataan muistialue sanotun tiedon tallentamiselle .
Keksinnön mukaisella menetelmällä saavutetaan hyötyinä mm. se, että eri päätelaitevalmistajät voivat tarjota loppukäyttäjälle 15 päätelaiteriippumattomat tunnistamisvälineet. Esimerkiksi käyttäjän pääsyoikeudet tietyn valmistajan päätelaitteiden erikoisominaisuuksiin voidaan tallentaa SIM-kortille varattuun muistialueeseen keksinnön menetelmän mukaisesti.
20 Keksinnön mukaisella menetelmällä saavutetaan merkittävä skaala-etu, jolloin korttivalmistajaa ja operaattoria voidaan ohjeistaa viittaamalla standardin kautta yleisesti tunnettuun valmistajakohtaisten tietojen talletusratkaisuun jonkin erityisen ratkai-... sun määrittelemisen sijasta. Näin standardoidulle valmistajakoh- 25 täiselle tiedolle varattu muistialue tulisi todennäköisemmin mukaan useammalle kortille, jotka näin tarjoaisivat yhtenäisen tavan tallentaa sanottua valmistajakohtaista tietoa.
Edelleen keksinnön menetelmän mukainen SIM-kortti helpottaa * 30 oleellisesti logistiikkaa, koska mitä useamman valmistajan kortilla on paikka valmistajakohtaiselle tiedolle, sitä helpompi sellainen kortti on löytää ilman erikoisjärjestelyjä.
Tiedot voidaan tallentaa erään edullisen suoritusmuodon mukaan 35 salattuina asetetun valmistajakohtaisen kriteerin mukaisesti, jolloin muiden valmistajien päätelaitteet eivät voi ymmärrettä- 5 111434 västi lukea kyseiseen standardissa määriteltyyn muistialueeseen tallennettua valmistajakohtaista tietoa. Erään toisen edullisen suoritusmuodon mukaan yhdelle SIM-kortille voidaan tallentaa varattuun valmistajakohtaiseen muistialueeseen useiden eri 5 valmistajien tietoja, jolloin kunkin valmistajan päätelaite on kykenevä tulkitsemaan vain omia tietojaan. Jos tiedot erään kolmannen edullisen suoritusmuodon mukaan ovat salaamattomassa muodossa ja eri valmistajien päätelaitteiden käyttöliittymissä on samoja piirteitä, niin tällöin eri valmistajien päätelaitteet 10 voivat käyttää samoja tietoja. Muut keksinnön mukaiselle menetelmälle ominaiset piirteet käyvät ilmi oheisista patenttivaatimuksista ja lisää saavutettavia etuja on lueteltu selitysosassa.
Keksinnön mukaista menetelmää, jota ei ole rajoitettu seuraavas-15 sa esitettäviin suoritusmuotoihin, selostetaan tarkemmin viittaamalla oheisiin kuviin, joissa
Kuva 1 esittää SIM-kortin yleisrakennetta kaaviokuvana ja Kuva 2 esittää keksinnön mukaisen menetelmän toteuttavan SIM-20 kortin tiedostojärjestelmää kaaviokuvana.
Kuvassa 1 esitetylle SIM-kortille on sisällytetty kaikki matkaviestinverkkoon ja tilaajaan liittyvät tiedot suljetulle puoli-johdelastulle pieneksi ja helposti vaihdettavaksi yksiköksi.
25 Tällöin päätelaitteeseen ei ole tarvetta järjestää loppukäyttäjän tunnistamista tai verkkoasetuksia varten omia muistivälineitä. SIM-kortti voidaan helposti irrottaa ja asettaa toiseen päätelaitteeseen paikoilleen ilman, että loppukäyttäjä menettäisi henkilökohtaisia asetuksiaan. Tämä on erityisen kätevää 30 esimerkiksi päätelaitteen tarvitessa huoltoa tai loppukäyttäjän halutessa vaihtaa vanhan päätelaitteensa uuteen malliin. Tämä myös mahdollistaa sen, että loppukäyttäjä voi pelkästään asentamalla oman SIM-korttinsa uuteen päätelaitteeseen identifioida tämän henkilökohtaiseksi olettaen, että kyseinen päätelaite on 35 yhteensopiva vaaditun matkaviestinverkkojärjestelmän kanssa.
6 111434 SIM-korteilla on useita tehtäviä, joista tärkeimpiä ovat esimerkiksi toimiminen päätelaitteen pysyväismuistina tallennettaessa asetuksia, joita tarvitaan eri verkkojärjestelmien käyttämiseen ja tilaajan henkilökohtaisia asetuksia (esimerkiksi puhelinluet-5 telot, SMS-viestit). Lisäksi SIM-kortille on sisällytetty verkontunnistusalgoritmit ja niiden suorittamiseksi vaaditut käskyt ja käsittelyt päätelaitetta käytettäessä ja osa suoritettavista verkontunnistusprosesseista, joissa muodostetaan ja tallennetaan mm. käyttäjän matkaviestinverkkoliikennöinnin 10 salausavaimet.
SIM-kortin elinkaari jakautuu pääpiirteissään kolmeen eri vaiheeseen. Ensimmäisenä vaiheena on varsinainen valmistusvaihe, jossa SIM-kortti mm. kootaan, sille ladataan käyttöjärjestelmä 15 ja asetetaan tiedostojärjestelmä. Edelleen valmistusvaiheessa kiinnitetään tiedostojen kapasiteetti ja suurin osa luku- ja kirjoitusoikeuksista sekä alustetaan tiedostot alkuarvoilla.
Valmistusvaihetta seuraa ns. hallinnollinen vaihe, jossa SIM-20 kortti on esimerkiksi verkko-operaattorin tai vastaavan hallussa. Tällöin siihen kirjoitetaan operaattorin verkko- ja tilaaja-ja/tai käyttäjäkohtaisten tiedostojen sisällöt sekä asetetaan loput tiedostojen luku- ja kirjoitusoikeudet ennen SIM-kortin toimittamista asiakkaalle, loppukäyttäjälle tai vastaavalle.
25
Viimeinen vaihe tunnetaan yleensä käyttövaiheena, jolloin SIM-kortti on asetettu loppukäyttäjän tai vastaavan matkaviestinlaitteeseen muodostaen yhdessä tämän kanssa toiminnallisen matkaviestimen eli MS:n.
30
Kuvassa 1 on esitetty karkea esimerkinomainen kaaviokuva SIM-kortin rakenteesta ja sille sovitetuista toiminnallisista osista. SIM-korteissa sinällään saattaa olla eroavaisuuksia eri korttivalmistajien kesken, mutta toiminnallisesti korttien 35 komponentit ovat sinällään samantyyppiset. SIM-kortilla on yleensä mahdollinen mikrokontrolleri eli keskusyksikkö (CPU) 10 7 111434 ja ilman käyttöjännitettä tiedot säilyttävä, päivitettävä EEPROM-muistiavaruus 11 ja muita avustavia elementtejä integroituna yhdelle piilastulle, joka on sidottu ja sinetöity kontakti-tyynylle .
5
Esimerkin mukainen SIM-kortti on sinällään itsenäinen toiminnallinen yksikkö, jolle on sijoitettu oleellisesti kaikki yleisesti suoritinympäristöön mielletyt toiminnot. SIM-kortti vaihtaa tietoa matkaviestinlaitteen ME kanssa ISO-standardin mukaisen 10 sarjaliikenneprotokollan välityksellä. SIM-kortille esimerkin mukaisessa suoritusmuodossa sijoitettu mikrokontrolleri 10 on sinällään täydellinen suoritinjärjestelmä, lukuun ottamatta kellopulssin (CLK) muodostusta ja virtalähdettä, jotka tarjoaa yleensä päätelaite ME, johon SIM-kortti on kytketty.
15
Esimerkin mukaisella SIM-kortilla on mikrokontrollerin 10 ja muistivälineiden 11, 12, 13 lisäksi yleensä I/O rajapinta 15, joka hoitaa tiedonsiirtoa sanotulla tavalla kortilta matkaviestinlaitteeseen ME ja matkaviestinlaitteelta ME kortille. Kortin 20 suojalogiikalle on järjestetty oma piirinsä 16. Lisäksi kortilla on Vpp-generaattori 18 ja käyttöjännitteen kontrollointipiiri (Power conditioning) 17.
Muistivälineet käsittävät RAM- ja ROM-muistit 12, 13, jossa on « 25 mm. kiinnitetty data, kuten esimerkiksi mikrokontrollerin 10 käyttöjärjestelmä käskykantoineen. Pysyvään ja päivitettävään EEPROM-muistiavaruuteen 11 on varattu alueet mm. mikrokontrollerin asetuksille 11.1 ja eri matkaviestinjärjestelmien sovellus-tiedoille (esim. GSM, TETRA) 11.2, 11.3 sekä sovellus- tai ,30 verkkoriippumattomille asetuksille ja tilaajatiedoille 11.4 (kuten esimerkiksi puhelinnumeromuisti) . Kaikki SIM-kortin osiot yhdistää sisäinen signaali- ja käyttöjännitteen jakoväylä (Bus and power distribution) 14. Käyttöjännitekontaktin Vcc 26.2 ja kellopulssikontaktin CLK 26.4 lisäksi SIM-kortti on sähköisessä 35 kontaktissa matkaviestinlaitteeseen ME ainakin sanotun data- 8 111434 väylän (DATA 1/0) 26.1, maadoituskontaktin (GND) 26.3 ja RESET-kontaktin 26.5 kautta
Kuvassa 2 on esitetty esimerkki standardin mukaisesta tiedosto-5 järjestelmästä, joka on järjestetty EEPROM-muistiavaruuteen 11 tietojen tallentamiseksi. Muistiavaruus 11 voidaan järjestää loogiseksi tiedostojärjestelmäksi, jonka juurihakemistoa kutsutaan nimellä Master File (MF) 20. SIM-kortin käyttöjärjestelmä asettaa oletushakemistokseen MF:n 20 automaattisesti SIMtin 10 aktivoinnin tai asetusten uudelleen asettelun yhteydessä. MF:n 20 välittömässä alaisuudessa on tiedosto EFDIR 30 (Elementary File) , jossa on viittaukset sovellushaaroihin ADFtetra ja ADFGSM 27.1, 27.3 (Application Dedicated File) ja hierarkiassa seuraa-vina samalla tasolla olevat tiedostot EFICCID 28 ja EFPL 29, 15 joihin on mm. tallennettu SIM-kortin sarjanumero ja kielikoodit, joita käytetään käyttöliittymän asetuksissa ja SMS-viestien käsittelyssä.
Edelleen MF:n 20 alaisuudessa on alihakemisto DFTELEC0M 21.2 (Dedi-20 cated File), jonka tiedostot 23.1 sisältävät loppukäyttäjän omia tietoja kuten esimerkiksi puhelinnumeroluettelon, viimeksi soitettujen puheluiden tietoja, tallennettuja tekstiviestejä ym. ollen matkaviestinlaitteen ME käytettävissä riippumatta käytettävästä sovellushaarasta. Kaikki mainitut MF:n 20 välittömässä t * < »
25 alaisuudessa olevat tiedostot ovat universaaleja, joskin DFTELEC0M
21.2 on optionaalinen.
Yleisesti DF:llä mahdollistetaan tiedostojen toiminnallinen ryhmittely alihakemistoiksi. DF:n alaisuudessa voi olla tiedos-'·* 30 toja EF (Elementary File) , jotka sisältävät kukin standardin mukaisesti määritellyn tiedon, joka identifioidaan tiedoston EF alaindeksoidulla kaksitavuisella tunnisteella. DF voi toimia vanhempana myös toiselle DF:lle. Sovellushaara (ADF, Application Dedicated File) on erityinen DF, joka sisältää kaikki tietyn 35 sovelluksen DF:t ja EF:t.
9 111434 MF:n 20 välittömässä alaisuudessa olevassa EFDIR: ssä 30 on viittaus sovellushaaroihin ADF (Application Dedicated File), joita muodostavat mm. verkkojärjestelmät ADFtetra (TETRA) 27.1, ADFGSM (GSM) 27.3. ADFtetra 21.1 ja ADFGSM 21.3 käsittävät vain otsikko-5 tiedon ja niiden alaisuudessa ovat kaikki tiedostot EF, jotka kuuluvat kyseisiin sovellushaaroihin 27.1, 27.3. Suoritettavat komennot voidaan liittää vain nimenomaiseen sovellushaaraan, eivätkä ne ole näin ollen suoritettavissa sen ulkopuolella. Sovellushaaroja 27.1 ja 27.3 voi tiedostojärjestelmässä olla 10 enemmänkin, riippuen esimerkiksi siitä kuinka monelle matkavies-tinverkkotyypille kyseinen SIM-kortti on tarkoitettu.
Kussakin sovellushaarassa 27.1, 27.3 on tiedostoja EF 22.1, 24.1, joihin kuhunkin on tallennettu tarkoin standardissa 15 määritelty tieto. Esimerkkinä sovellushaarassa olevasta tiedostosta olkoon TETRA-järjestelmän sovellushaarassa ADFtexra 27.1 oleva esimerkiksi EFinf0 -tiedosto, johon on tallennettu hätäpuheluihin liittyvää informaatiota (ei esitetty). On ymmärrettävä, että kuvassa 2 ei ole esitetty kaikkia sovellushaaroihin 27.1, 20 27.3 tallennettuja tiedostoja, vaan se esittää vain karkeaa periaatteellista kuvaa tiedostojärjestelmän muodostumisesta.
Sovellushaarojen ADF tiedostot EF (Elementary File) voivat .. ' sijaita missä tahansa päin kyseistä haaraa ja niiden sisältönä 25 voi olla minkä tahansa tyyppistä tietoa liittyen joko itse verkkojärjestelmään tai päätelaitteeseen. Eri sovellushaarojen ADF alaisilla EFrillä voi olla samat tunnisteet, jolloin näiden erottaminen toisistaan tapahtuu hakemistopolun perusteella.
> · · 30 EF:t muodostuvat pääasiassa kolmesta tyyppiryhmästä. Avoimen rakenteen Transparent EF koostuu lineaarisesti peräkkäin olevista tavujaksoista. Luettaessa tai päivitettäessä operaation kohteena olevaa tavujaksoa, siihen viitataan jakson suhteellisella osoitteella, jolla osoitetaan jakson alkukohta tavuina ja 35 luettavien tai päivitettävien tavujen lukumäärällä. Transparent 10 111434 EF-tyyppi mahdollistaa näin siihen tallennettujen tietojen osittaisen lukemisen tai päivittämisen.
Toinen tiedostotyyppi on Linear Fixed EF. Sillä on lineaarinen 5 rakenne, joka sisältää peräkkäisiä tietueita, joiden pituudet on kiinnitetty yhtä suuriksi. Tietueita osoitetaan ID-numerolla, joiden numerointi lähtee ensimmäisestä tietueesta. Tietueita voidaan päivittää tai lukea vain kokonaisena. Nykyisen standardin mukaan tietueita voi olla yhteensä 254, joista jokainen voi 10 maksimissaan sisältää 255 tavua.
Cyclic EF on vastaava kuin Linear Fixed EF, mutta siinä listan viimeinen tietue on linkitetty listan ensimmäiseen tietueeseen rengasrakenteellisesti. Tällaista rakennetta käytetään esimer-15 kiksi kronologisten tietojen tallentamisessa, jossa täyden listan vanhin tietue korvataan aina uusimmalla päivitettävällä tietueella. Esimerkkinä Cyclic EF:n käytöstä voidaan mainita viimeksi soitettujen puhelinnumeroiden lista. Viitteenä mm. SIM-kortti standardia käsittelevään julkaisuun annetaan ETSI TS 102 20 221 V4.0.0 (2001-01) "Smart cards; UICC-Terminal interface;
Physical and logical charasteristics (Release 4)".
Edellisten tyyppien lisäksi käytössä voi olla Key EF-tyyppi,
... joka omaa vastaavanlaisen rakenteen kuin Linear Fixed EF. Key EF
25 on spesifinen TETRA-järjestelmän tiedostotyyppi, jota käytetään salausavainten säilyttämiseen.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä EEPROM-muistialueeseen 11 järjestettyyn sanottuun tiedostorakenteeseen varataan oma 30 muistialueensa, johon sovellushaarassa viitataan oleellisesti omana tiedostona, sanotun valmistajakohtaisen tiedon tallentamiseksi. Erään edullisen suoritusmuodon mukaan sanottua valmistajakohtaista tietoa kykenee vain kyseessä olevan valmistajan matkaviestinlaite ME tulkitsemaan ja käyttämään. Tiedostojärjes-35 telmän sovellushaaroihin voidaan varata tilaa kyseiselle tiedostolle, jota voidaan merkitä esimerkiksi EFpR0PRIETARY 25.1, 25.2.
11 111434
Kyseinen tiedosto on tyypiltään edullisesti esimerkiksi Transparent EF, jolloin eri valmistajien tiedot voivat olla eri mittaisia .
5 EFproprietary: ssa 25.1 voi erään edullisen sovellusmuodon mukaan kullakin valmistajalla olla oma tietueensa, jossa tietueen rakenne voi esimerkiksi olla järjestettynä siten, että sen ensimmäinen kenttä varataan valmistajan nimelle tai vastaavalle koodille, seuraavassa kentässä esitetään varsinaisen tietokentän 10 pituus bitteinä ja viimeiseen kenttään tallennetaan valmistajakohtainen tieto. Sanottu ensimmäinen kenttä on määritelty siten, että se identifioi yksikäsitteisesti tietojaan EF:ään tallentaneen valmistajan. Arvot tälle kentälle voidaan mahdollisesti johtaa käytettävän päätelaitteen sarjanumeroista tai vaihtoeh-15 toisesti arvo voidaan määritellä jollain muulla asetetulla tavalla. Ensimmäistä tietuetta seuraavassa tietueessa voi mahdollisesti olla vastaavat tiedot jostain toisesta valmistajasta. Valmistajakohtaiset tiedot ovat edullisesti koodattu erään suoritusmuodon mukaan salatuiksi, jolloin muiden valmista-20 jien päätelaitteet eivät kykene niitä tulkitsemaan ja käyttämään .
Varsinainen valmistajakohtainen tieto voi sisältää esimerkiksi ... puhelimen ominaisuuksiin ja niiden käyttöoikeuksiin liittyviä 25 asetuksia. Esimerkiksi yhdellä bitillä voidaan ilmaista loppukäyttäjälle myönnettyä lupaa keskeyttää toisen loppukäyttäjän puhelu kyseisessä verkkojärjestelmässä. Tällöin asetukset koskevat siis käyttäjäkohtaisia oikeuksia. Myös asiakaskohtaisia oikeuksia, kuten esimerkiksi TETRA-verkossa, voidaan edullisesti • * 30 asettaa, jolloin rajoitukset ja oikeudet koskettavat tyypillisesti suurempaa yhtenäistä ryhmää.
Menetelmän mukaisen muistialueen luominen tapahtuu vaiheittain, joissa SIM-kortin hallinnollisessa vaiheessa luodaan kyseinen 35 EFproprietary -tiedosto 25.1, 25.2 haluttuihin sovellushaaroihin ADFTETra 27.1, ADFgsm 27.3. Seuraavana vaiheena operaattori asettaa 12 111434 SIM-kortille omat matkaviestinverkkoonsa liittyvät asetukset, kuten esimerkiksi SIM-kortin tilaajatunnisteen. Keksinnön mukaisten valmistajakohtaisten tietojen tallentaminen luotuun EFproprietary -tiedostoon 25.1, 25.2 tapahtuu vaihtoehtoisesti joko 5 tässä operaattorivaiheessa tai vasta operaattorivaihetta seuraa-vassa loppukäyttäjä vaiheessa, jolloin sanotun EFproprietary -tiedoston 25.1, 25.2 omaava SIM-kortti asetetaan päätelaitteeseen ja sanotun tiedoston EFpropr1etary 25.1, 25.2 olemassaolo tunnistetaan .
10
Valmistajakohtaisia tietoja voidaan lisätä ja päivittää edelleen SIM-kortin käyttövaiheen aikana ja SIM-kortti voidaan viedä myös toisen valmistajan päätelaitteeseen, joka myös havaitsee sovel-lushaarassa ADF kyseisen EFproprietary -tiedoston 25.1, 25.2 olemas-15 saolon. Tällöin vastaavan proseduurin mukaisesti kyseinen toisen valmistajan päätelaite tarkistaa, onko tämän valmistajan tietoja sanottuun tiedostoon tallennettu ja lukee tarvittaessa valmistajakohtaiset tiedot omasta tietueestaan ja tekee tarvittavat päivitykset, jos niihin on tarvetta.
20
Erään suoritusmuodon mukaan keksinnön mukainen menetelmä soveltuu myös sellaisiin SIM-kortteihin, joista puuttuu mikrokontrolleri. Tällöin kortilta löytyy ainakin muistivälineet tietojen ... tallentamiseksi, mutta se ei välttämättä sisällä kuvattua 25 tiedostorakennetta vaan esimerkiksi päätelaite luo sen itse.
Keksinnön mukainen SIM-kortti käy edullisesti UMTS, TETRA, CDMA-ym. verkoissa toimiviin päätelaitteisiin eli se sisältää sovel-lushaaran kullekin verkkojärjestelmälle.
30
Keksinnön mukainen menetelmä parantaa oleellisesti SIM-korttien siirrettävyyttä myös muiden valmistajien päätelaitteisiin. Jos sanottua valmistajakohtaista tietoa ei ole salattu, sen koodaus voidaan esittää muillekin valmistajille, joiden tuotteissa on 35 samoja käyttöliittymäpiirteitä. Näin ollen myös muilla valmistajilla on mahdollisuus toteuttaa vastaava mekanismi omiin pääte- 13 111434 laitteisiinsa, koska ratkaisu tulee standardin kautta yleisesti tunnetuksi. Vastaavanlaista kehitystä kuvastavat esimerkiksi ns. älyviestit, kuten WAP-asetusten lähettäminen ilmarajapinnan yli. Tästä on olemassa julkinen määrittelydokumentti ja palvelu 5 käyttää standardia SMS-palvelua siirtotienään.
On ymmärrettävä, että edellä oleva selitys ja siihen liittyvät kuvat on tarkoitettu ainoastaan havainnollistamaan esillä olevaa keksinnön mukaista menetelmää. Keksintöä ei siten ole rajattu 10 pelkästään edellä esitettyihin tai patenttivaatimuksissa määriteltyihin suoritusmuotoihin, vaan alan ammattimiehelle tulevat olemaan ilmeisiä monet erilaiset keksinnön variaatiot ja muunnokset, jotka ovat mahdollisia oheisten patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
« * ; · «

Claims (9)

111434
1. Menetelmä valmistajakohtaisten tietojen esittämiseksi matka- i viestinlaitteen SIM-kortilla, johon kuuluu ainakin päivitettävä 5 muistiavaruus (11), jossa on tiedostoalueet ainakin eri matkaviestinjärjestelmien sovellustiedoille (11.2, 11.3) ja loppu käyttäjän tai vastaavan tilaajatiedoille (11.4) ja mahdollinen mikrokontrolleriyksikkö (10) ja jossa muistiavaruuteen (11) tallennetaan valmistajakohtaista tietoa, tunnettu siitä, että 10 sanotusta muistiavaruudesta (11) varataan valmistajakohtainen muistialue (25.1), johon viitataan oleellisesti omana tiedostona ja joka sisältää asetetulla tavalla valmistajakohtaisen tiedon.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 15 että sanottu muistialue (25.1) luodaan SIM-kortin hallinnollisessa vaiheessa.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tiedot sanotulle muistialueelle (25.1) tallennetaan 20 operaattorin toimesta.
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tiedot sanotulle muistialueelle (25.1) tallennetaan ♦; loppukäyttäjän tai vastaavan toimesta. 25
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sanotussa muistialueessa (25.1) on ainakin yhden valmistajan tietoja.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sanottuun muistialueeseen (25.1) luodun tietueen sisällöksi asetetaan valmistajakoodi, valmistajakohtaisen tietokentän pituus ja sanottu valmistajakohtainen tieto. 111434
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sanottu valmistajakoodi, voidaan johtaa käytetyn päätelaitteen sarjanumerosta tai muulla asetetulla tavalla.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sanottu valmistajakohtainen tieto on koodattu salattuun valmistajakohtaiseen muotoon.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen menetelmä, tunnettu 10 siitä, että sanottu valmistajakohtainen tieto on ainakin kahden valmistajan päätelaitteiden käytettävissä. • · « c »*« 111434
FI20011968A 2001-10-10 2001-10-10 Menetelmä valmistajakohtaisten tietojen esittämiseksi SIM-kortilla FI111434B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20011968A FI111434B (fi) 2001-10-10 2001-10-10 Menetelmä valmistajakohtaisten tietojen esittämiseksi SIM-kortilla
US10/262,915 US6851606B2 (en) 2001-10-10 2002-10-02 Method for presenting proprietary data on a SIM card

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20011968 2001-10-10
FI20011968A FI111434B (fi) 2001-10-10 2001-10-10 Menetelmä valmistajakohtaisten tietojen esittämiseksi SIM-kortilla

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20011968A0 FI20011968A0 (fi) 2001-10-10
FI20011968A FI20011968A (fi) 2003-04-11
FI111434B true FI111434B (fi) 2003-07-15

Family

ID=8562028

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20011968A FI111434B (fi) 2001-10-10 2001-10-10 Menetelmä valmistajakohtaisten tietojen esittämiseksi SIM-kortilla

Country Status (2)

Country Link
US (1) US6851606B2 (fi)
FI (1) FI111434B (fi)

Families Citing this family (21)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US7757094B2 (en) * 2001-02-27 2010-07-13 Qualcomm Incorporated Power management for subscriber identity module
US6865659B2 (en) * 2002-06-07 2005-03-08 Sun Microsystems, Inc. Using short references to access program elements in a large address space
EP1728405A1 (en) * 2004-03-10 2006-12-06 Philips Intellectual Property & Standards GmbH Mobile terminal with reduced components
US8423007B2 (en) * 2004-03-19 2013-04-16 Brightpoint, Inc. Multi-phone programming application
JP2005322109A (ja) * 2004-05-11 2005-11-17 Renesas Technology Corp Icカードモジュール
US7765404B2 (en) * 2004-06-29 2010-07-27 Nokia Corporation Providing content in a communication system
TWI252645B (en) * 2004-12-30 2006-04-01 Inventec Appliances Corp Method for automatically restoring the communication settings for mobile device
US8408459B1 (en) 2005-01-14 2013-04-02 Brightpoint, Inc. 4PL system and method
US8282768B1 (en) 2005-04-26 2012-10-09 Novellus Systems, Inc. Purging of porogen from UV cure chamber
FR2886085A1 (fr) * 2005-05-20 2006-11-24 Gemplus Sa Acces a des fiches de contact d'un terminal mobile depuis un autre terminal mobile
EP1804196A1 (en) * 2005-12-29 2007-07-04 Motorola, Inc. Method and devices for data access in combined SIM and mass storage cards
DE102006016994A1 (de) * 2006-04-11 2007-10-18 Giesecke & Devrient Gmbh Erfassen des Betriebsmittelverbrauchs
US9369938B2 (en) * 2009-03-31 2016-06-14 Microsoft Technology Licensing, Llc Subscriber identity module (SIM) for mobile stations
US8649820B2 (en) * 2011-11-07 2014-02-11 Blackberry Limited Universal integrated circuit card apparatus and related methods
US8936199B2 (en) 2012-04-13 2015-01-20 Blackberry Limited UICC apparatus and related methods
IN2015DN00854A (fi) * 2012-07-09 2015-06-12 Debiotech Sa
CN103124404A (zh) * 2012-12-19 2013-05-29 中兴通讯股份有限公司 信息读取方法及终端、信息管理方法及用户识别卡
TWI566571B (zh) * 2013-10-15 2017-01-11 宏碁股份有限公司 對行動裝置進行用戶識別模組/通用用戶識別模組個人化之方法
EP3110206B1 (en) 2014-06-25 2021-08-11 Honor Device Co., Ltd. Data processing method and device for user equipment
US9971723B2 (en) * 2015-02-26 2018-05-15 Taisys Technologies Co. Ltd. Device and system for bridging electrical signals between SIM card and mobile device and providing service to mobile device
US11467848B2 (en) 2020-05-07 2022-10-11 Capital One Services, Llc Portable operating system and portable user data

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP3676807B2 (ja) 1994-04-07 2005-07-27 ノキア コーポレイション 移動無線ターミナルの取り外し可能な加入者識別モジュール及び通話制御方法
US5655003A (en) * 1995-09-18 1997-08-05 Lucent Technologies Inc. Wireless terminal having digital radio processing with automatic communication system selection capability
US5864757A (en) * 1995-12-12 1999-01-26 Bellsouth Corporation Methods and apparatus for locking communications devices
US5881235A (en) * 1996-03-07 1999-03-09 Ericsson Inc. Remotely programming a mobile terminal with a home location register address
US5887253A (en) * 1996-03-22 1999-03-23 Bellsouth Corporation Method for activating and servicing a cellular telephone
US5867788A (en) * 1996-06-03 1999-02-02 Ericsson Inc. Coverting a routing address within a telecommunications network
ES2289816T3 (es) * 1998-07-16 2008-02-01 Telemac Corporation Metodo para la gestion de un servicio inalambrico de prepago.
US6175741B1 (en) * 1998-12-30 2001-01-16 Ericsson Inc. System and method for enhancing business card services within a cellular network
EP1303154B1 (de) 1999-07-20 2004-09-15 Siemens Aktiengesellschaft Chipkarte und Verfahren zur Dekomprimierung und/oder Komprimierung von empfangenen bzw. zu sendenden Nachrichten
US6445914B1 (en) * 1999-09-08 2002-09-03 Ericsson, Inc. Method to perform subsidy protection for TDMA mobile stations
US6141564A (en) * 1999-09-30 2000-10-31 Motorola, Inc. Method of sharing a SIM card between two masters
AU3989300A (en) 1999-12-20 2001-07-03 Cristian Trifu Terminal identification number

Also Published As

Publication number Publication date
FI20011968A0 (fi) 2001-10-10
US20030066881A1 (en) 2003-04-10
US6851606B2 (en) 2005-02-08
FI20011968A (fi) 2003-04-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI111434B (fi) Menetelmä valmistajakohtaisten tietojen esittämiseksi SIM-kortilla
US8761832B2 (en) Method and apparatus for controlling the UICC application file
CA2819949C (en) Method for personalizing a secure element comprised in a terminal
US8453927B2 (en) Communication method between a handset device and IC cards
US8521084B2 (en) Methods, systems and arrangements for wireless communication with near-field communication terminals
EP2183728B1 (en) Method, system and trusted service manager for securely transmitting an application to a mobile phone
US20150289140A1 (en) Method for Incorporating Subscriber Identity Data into a Subscriber Identity Module
KR100494854B1 (ko) 무선통신단말기에서 스마트카드를 이용하여 네트워크정보를 등록하는 방법
Jansen et al. Forensic Tools for Mobile Phone Subscriber Identity Modules
US6895428B2 (en) Method of storing e-mail address information on a SIM card
JP4972706B2 (ja) 独自のメモリ装置識別表示を管理する方法、サーバー及びモバイル通信装置
CN102111487B (zh) Gsm终端访问3g usim卡的方法及装置
CN103702449B (zh) 一种客户识别模块卡的通信方法及设备
JP4723187B2 (ja) メモリ内の符号化データの更新管理
KR100901871B1 (ko) 스마트 카드를 이용한 프로그램 로딩 방법 및 그 장치
KR20090054824A (ko) 대용량 메모리를 가지는 스마트카드를 이용한 신용카드결제 방법 및 그 장치
KR100986835B1 (ko) 대용량 스마트 카드를 이용한 개인 정보 관리 서비스 제공방법 및 장치
ES2692835T3 (es) Procedimiento de administración de ciclos de vida de perfiles de comunicación
US20020196786A1 (en) Method and apparatus for data transmission
KR100951949B1 (ko) 스마트 카드에서의 데이터베이스 관리 시스템을 이용한정보 관리 방법 및 장치
US10346630B2 (en) Method of managing several profiles in a secure element
Swenson et al. Imaging and analysis of GSM SIM cards
Jansen et al. Reference material for assessing forensic SIM tools
US20150099485A1 (en) Method of performing network personalization on mobile devices
JP7538473B2 (ja) 電子情報記憶媒体、情報処理方法、及びプログラム

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired