FI110934B - Hissi - Google Patents

Hissi Download PDF

Info

Publication number
FI110934B
FI110934B FI20000651A FI20000651A FI110934B FI 110934 B FI110934 B FI 110934B FI 20000651 A FI20000651 A FI 20000651A FI 20000651 A FI20000651 A FI 20000651A FI 110934 B FI110934 B FI 110934B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
counterweight
elevator
shaft
att
elevator car
Prior art date
Application number
FI20000651A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20000651A (fi
FI20000651A0 (fi
Inventor
Petteri Valjus
Original Assignee
Kone Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kone Corp filed Critical Kone Corp
Priority to FI20000651A priority Critical patent/FI110934B/fi
Publication of FI20000651A0 publication Critical patent/FI20000651A0/fi
Publication of FI20000651A publication Critical patent/FI20000651A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI110934B publication Critical patent/FI110934B/fi

Links

Landscapes

  • Lift-Guide Devices, And Elevator Ropes And Cables (AREA)
  • Cage And Drive Apparatuses For Elevators (AREA)

Description

110934
Hissi
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen hissi.
Tavanomaisessa hississä on hissikori ja vastapaino, jotka molemmat on järjestetty 5 liikkumaan vastakkaisiin suuntiin hissikuilussa. Hissikori ja vastapaino on yhdistetty nostoköydellä toisiinsa ja tämän välityksellä ne on myös ripustettu rakennukseen. Nostoköysi on järjestetty kulkemaan käyttökoneiston kautta ja tämän avulla hissiko-ria liikutetaan hissikuilussa kerrostasojen välillä ja vastaavasti vastapaino liikkuu hissikorin liikesuuntaan nähden vastakkaiseen suuntaan.
10 Hissi, jossa vastapaino on järjestetty liikkumaan erilliseen, hissikuilun ulkopuolella sijaitsevaan vastapainokuiluun, on ennestään tunnettu kirjasta ’’Der Aufzugbau”, Hugo Bethmann, 1913, Braunschweig (s. 114 ja s. 116, kuvio 212). Hissi, jossa vastapainokuilu on järjestetty välimatkan päähän hissikuilusta, on tunnettu myös lehdestä ’’Elevator World”, kesäkuu 1994. On huomattava kuitenkin, ettei 15 mainitussa kirjassa eikä lehdessä esitetä, mihin vastapainokuilun paikka on järjestettävissä.
Ongelmana on, että vanha kerrostalo tai muu rakennus saattaa olla rakenteeltaan sellainen, että sen porraskäytävien yhteyteen ei mahdu nykyaikaista hissiä. Tällainen kerrostalo saattaa olla varustettu pienellä vanhalla hissillä tai se voi olla koko-20 naan hissitön. Nykyaikaisella hissillä tarkoitetaan sellaista korikooltaan ja kapasi- '.· teetiltaan isoa hissiä, johon esim. rullatuoli mahtuu. Mikäli tällainen moderni hissi aiotaan asentaa vanhaan kerrostaloon, joudutaan tekemään mittavia muutoksia talon rakenteisiin, kuten portaikkoihin ja/tai seinärakenteisiin. Lisäksi on huomattava rullatuolia varten annetut hissikorin syvyyssuositukset. Ongelmana siis on mittavat 25 muutostyöt vanhaan kerrostaloon ja sen mukanaan tuomat suuret kustannukset.
Eräs mahdollisuus hissin asentamiseksi vanhaan kerrostaloon, jossa on pieni kapea hissi, on, että hissikuilua kiertävästä portaikosta otetaan nykyaikaisen hissin vaatima lisätila portaikon leveyden kustannuksella. On kuitenkin huomattava, että tällainen portaikon kavennus ei aina ole mahdollinen tai se tulee liian kalliiksi, jolloin joudu-30 taan tyytymään aiottua pienempään hissiin.
Eräässä tapauksissa ongelma voidaan ratkaista siten, että hissi sijoitetaan talon ulkopuolelle rakennettavaan hissikuiluun. Tässä tapauksessa jokaisen kerroksen kohdalle on tehtävä aukko porrastason ovea varten. Ongelmana kuitenkin on, että suurten 2 110934 aukkojen tekeminen aiheuttaa ongelmia usein kantavalta seinältä vaadittavan lujuuden suhteen. Kantavien rakenteiden vahvistaminen lisää tällöin hissin asennus- ja rakennuskustannuksia.
Vanhassa talossa oleva porraskäytävä voi olla tehty siten, että ulkoseinän vieressä 5 oleva tasanne on aina kahden varsinaisen asuinkerroksen puolivälissä. Mikäli hissi on järjestetty pysähtymään mainituilla tasanteilla, se ei sovellu liikuntarajoitteisille ihmisille, koska aina on käytettävä portaita. Uuden hissin asentamiseksi on kuitenkin mahdollista kaventaa talon porraskäytävää juuri sen verran, että sinne saadaan mahtumaan hyvin pieni hissi, jonka pinta-ala ja sitä kautta kapasiteetti jää nykyisin 10 vaatimuksiin nähden liian pieneksi. Tällaista hissiä ei esim. rullatuolia tarvitseva henkilö voisi käyttää.
Keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä esitetyt ongelmat, jotka liittyvät vanhoihin kerrostaloihin asennettaviin hisseihin, tai ainakin merkittävästi lieventää niitä. Keksinnön tarkoituksena on myös saada aikaan uusi hissi, joka on asennettavissa 15 myös uusiin kerrostaloihin.
Keksinnön mukaisille hisseille on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksissa 1, 3 ja 5. Epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa on esitetty keksinnön edullisia sovellusmuotoja.
Keksinnön mukaisessa hississä on hissikori, hissikuilu, johon hissikori on sovitettu 20 liikkumaan, vastapaino, erillinen vastapainokuilu, johon vastapaino on järjestetty liikkumaan, nostoköysi, jonka avulla hissikori ja vastapaino on yhdistetty toisiinsa, ja käyttölaitteet, joiden kautta nostoköysi on järjestetty kulkemaan ja joiden avulla hissikoria liikutetaan hissikuilussa kerrostasojen välillä ja vastaavasti vastapainoa vastapainokuilussa.
25 Keksinnön mukaisesti vastapainokuilu on järjestetty rakennuksen portaikon ja seinän väliseen pystysuuntaiseen tyhjään tilaan.
Keksinnön mukaisesti vastapainokuilu on järjestetty rakennuksen pystysuuntaiseen roskakuiluun, joka on poistettu käytöstä.
Keksinnön mukaisesti vastapainokuilu on järjestetty rakennuksen ulkopuolelle sen 30 ulkoseinälle.
Keksinnön perusideana on se, että hissikorin pinta-ala maksimoidaan hissikuilun pinta-alaan nähden järjestämällä vastapaino varsinaisen hissikuilun ulkopuolelle, 3 110934 edullisimmin välimatkan päähän hissikuilusta, sellaiseen paikkaan, jossa sille on tilaa. Tällaisia paikkoja ovat pyöreän portaikon ja seinän nurkan väliin jäävä tyhjä tila tai esim. asuinkerrostalon roskakuilu, joka on poistettu käytöstä tai kerrostalon tai muun rakennuksen ulkoseinä.
5 Keksinnön etuna on, että hissikorin pinta-ala on järjestettävissä hissikuilun pinta-alaan nähden mahdollisimman suureksi, koska vastapaino ei vie tilaa samassa kuilussa. Tällöin erityisesti vanhojen rakennusten yhteyteen on mahdollista saneerauksen yhteydessä järjestää nykyajan vaatimukset täyttävät hissit.
Keksinnön mukaisesti vastapainokuilu on järjestettävissä ulkoseinän ulkopuolelle. 10 Tällöin etuna on, että rakennuksen ulkoseinään ei tarvita kuin pieni aukko nosto-köyttä varten. Tämä ei heikennä olennaisesti rakennuksen kantavia rakenteita. Tämä etu koskee myös muita keksinnön rinnakkaisia sovellusmuotoja, koska ainoastaan nostoköysille tulee tehdä aukot rakennuksen seiniin ja/tai välikattorakenteisiin niin, että nostoköysi saadaan vedettyä hissikorin ja vastapainon välille.
15 Keksinnön etuna on myös, että vastapaino ja vastapainokuilu on yhdessä muodostettavissa standardimaiseksi moduliksi, joka on sellaisenaan sovitettavissa moniin erilaisiin hissiratkaisuihin sopivaksi. Hissikorin ja vastapainon välinen yhteys toteutetaan vain nostoköyden avulla. On myös huomattava, että keksintöä voidaan soveltaa hissikorin ja vastapainon erilaisille välityssuhteille, erityisesti 1 : 1 ja 2 : 1 20 tai suuremmille välityssuhteille N: 1, joissa N on suurempi kuin 2.
Keksinnön etuna on myös, että käyttökoneisto on sijoitettavissa paikkaan, jossa on tilaa, kuten hissikuilun ylätilaan edullisimmin ns. konehuoneettomana käyttökone-ratkaisuna, kuten hakijan MonoSpace (TM) -hissien yhteydessä on toteutettu. Käyt-tökoneiston paikka on myös valittavissa ottaen huomioon kustannukset ja/tai huol-25 lettavuus. Hissin ohjauskaappi on myös sijoitettavissa hissikuilun ylätilaan käyttö-koneiston läheisyyteen.
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa kuvio 1 esittää ylhäältä katsottuna keksinnön mukaista hissiä, jossa vastapaino-30 kuilu on järjestetty rakennuksen ulkopuolle; kuvio 2 esittää kaaviokuvaa kuvion 1 hissistä; 4 110934 kuvio 3 esittää kaaviokuvaa kuvion 1 hissistä ja erityisesti sen käyttölaitteista päältä katsottuna; kuvio 4 esittää ylhäältä katsottuna toista keksinnön mukaista hissiä, jossa vasta-painokuilu on järjestetty rakennuksen portaikkoon; 5 kuvio 5 esittää poikkileikkauskuviota eräästä vastapainosta, joka on edullisesti sovitettavissa kuvion 4 hissin vastapainokuiluun; kuvio 6 esittää kaaviokuvaa kuvion 4 hissistä; kuvio 7 esittää kaaviokuvaa kuvion 4 hissistä ja erityisesti sen käyttölaitteista päältä katsottuna; 10 kuvio 8 esittää ylhäältä katsottuna kolmatta keksinnön mukaista hissiä, jossa vastapainokuilu on järjestetty rakennuksen roskakuiluun; ja kuvio 9 esittää kaaviokuvaa kuvion 8 hissistä.
Kuvioissa käytetään toisiaan vastaavista osista samoja viitenumerolta.
Keksinnön kohteena on hissi, ns. vastapainohissi, jossa on hissikori 1, hissikuilu 2, 15 vastapaino 3, nostoköysi 4 ja käyttölaitteet 5. Hissikori 1 on sovitettu liikkumaan hissikuilussa 2. Hissikori 1 ja vastapaino 3 on yhdistetty toisiinsa nostoköydellä, jonka välityksellä ne on myös ripustettu rakennukseen 7. Nostoköysi 4 on järjestetty kulkemaan käyttölaitteiden 5 kautta. Käyttölaitteiden 5 avulla hissikoria 1 liikutetaan hissikuilussa 2 kerrostasojen K välillä. Vastapaino 3 liikkuu vastaavalla tavalla 20 hissikorin liikkeitä vastakkaiseen suuntaan seuraten.
Keksinnön mukaisesti hississä on erillinen vastapainokuilu 6, joka on hissikuilun 2 ulkopuolella. Vastapaino 3 on järjestetty liikkumaan vastapainokuiluun 6 käyttölaitteiden 5 ja nostoköyden 4 avulla sinänsä tunnetulla tavalla.
Keksinnön eräässä edullisessa sovellusmuodossa kuviossa 1 vastapainokuilu 6; 60 25 on järjestetty rakennuksen 7 ulkopuolelle sen ulkoseinälle 7a. Tässä tapauksessa rakennuksen, kuten asuinrakennuksen, portaikkoa 8; 8a on kavennettu ja portaikon sivulle on järjestetty hissikuilu 2 hissikoria 1 varten. Hissikorissa 1 on ovi la ja vastaavasti kullakin kerrostasanteella K on ovi Ib hissikoriin tulemiseksi ja vastaavasti lähtemiseksi. Hissikuiluun 2 on järjestetty olennaisesti pystysuuntaiset johteet 2a, 30 2b, joita hissikori 1 on järjestetty liikkuessaan seuraamaan sinänsä tunnetulla taval la.
5 110934
Vastapainokuilu 6; 60 on järjestetty pystysuuntaisen kuiluvaipan 61 sisään. Kuilu-vaippa 61 ja samalla vastapainokuilu 6; 60 on kiinnitetty rakennuksen 7 ulkoseinän 7a ulkopuolelle edullisimmin hissikuilun 2 läheisyyteen, kuten kuviossa 1 on havainnollisesti esitetty. Vastapaino 3 on järjestetty liikkumaan pystysuuntaisiin joh-5 teisiin 6a, 6b tukeutuen vastapainokuilussa 6; 60.
Toiminnallinen kaaviokuva kuvion 1 hissistä on esitetty kuviossa 2 ja vastaavasti käyttölaitteiden sovittamista kuvion 1 hissiratkaisuun kuviossa 3. Käyttölaitteet 5 käsittävät käyttökoneiston 50, jossa on moottori 50a ja vetopyörä 50b, sekä joukon taittopyöriä 51, joiden pyörien 50b, 51 kautta nostoköysi 4 on järjestetty kulkemaan. 10 Nostoköyden 4 ensimmäinen pää 4a on kiinnitetty hissikuilun yläosaan, esim. rakennukseen 7 tai johteisiin 2a, 2b. Nostoköysi 4 on järjestetty kulkemaan hissikoriin 1 järjestettyjen kahden taittopyörän 51a, 51b kautta edelleen käyttökoneiston 50 vetopyörän 50b ylitse edelleen yhden tai useamman taittopyörän 51c kautta vasta-painokuilun 6; 60 yläosaan ja sieltä vastapainon yläosaan kiinnitetyn taittopyörän 15 5 Id kautta ylös. Taittopyörät 51a, 5 Ib ovat tässä esimerkissä hissikorin 1 alla, mutta ne voidaan sovittaa myös muuhun kohtaan hissikoria. Nostoköyden 4 toinen pää 4b on kiinnitetty vastapainokuilun 6; 60 yläosaan esim. rakennukseen 7 tai vastapainon 3 johteisiin 6a, 6b.
Keksinnön toisessa edullisessa sovellusesimerkissä vastapainokuilu 6; 61 on järjes-20 tetty rakennuksen 7 portaikon 8; 8b ja seinän 7a, 7b väliseen tilaan 9; 9a, 9b, kuten kuviossa 4 on havainnollisesti esitetty. Tällainen ratkaisu tulee kysymykseen sellaisissa rakennuksissa, jotka on varustettu poikkileikkaukseltaan pyöreällä portaikolla, joka vuorostaan on sovitettu neliömäiseen porraskuiluun. Tällöin portaikon 8; 8b ja seinien 7a, 7b muodostamaan nurkkaan jää yleensä kaksi pystysuunnassa rakennuk-25 sen läpi ylhäältä alas kulkeva tyhjä tila 9; 9a, 9b, joista ainakin toista tässä keksinnön sovelluksessa hyödynnetään. Vastapaino 3 on tällöin sovitettu puolikaaren muotoisen portaikon ulkoreunan 8c ja seinien 7a, 7b rajoittamaan nurkkaan.
Keksinnön toisessa sovellusmuodossa hissikori 1 on sovitettu hissikuiluun 2, joka on järjestetty portaikon 8; 8b keskelle, kuten kuviosta 4 voidaan nähdä. Muilta osin 30 hissikori 1 ja hissikuilu 2 on varustettu samoin välinein kuin kuviossa 1. Vastapainokuilu 6; 63 on varustettu johteilla 6a, 6b, joiden varassa vastapaino 3 on järjestetty siirtymään. Vastapainokuilu 6; 63 on eristetty portaikosta 8; 8b sopivalla seinällä 62.
6 110934
Kumpikin nurkka eli tila 9;9a, 9b voidaan varustaa tarpeen vaatiessa vastapaino-kuilulla 6; 63 ja siihen sovitetulla vastapainolla 3, kuten kuviossa 4 on havainnollisesti esitetty. Vaihtoehtoisesti käytetään vain toista tilaa, kuten tilaa 9; 9a.
Keksinnön sovelluksissa kuvioissa 1 ja 4 vastapaino 3 on poikkileikkaukseltaan 5 suorakaide. Vastapaino voidaan toteuttaa poikkileikkaukseltaan myös muun muotoisena kappaleena tilan muodosta riippuen, kuten kuvion 4 sovelluksessa poikkileikkaukseltaan kolmiomaisena vastapainona 3; 3a, kuten kuviossa 5 on esitetty.
Keksinnön toisen sovellusmuodon mukaisen hissin kaaviokuva on esitetty kuviossa 6. Se vastaa järjestelyltään kuviossa 2 esitettyä ensimmäisen sovellusmuodon mu-10 kaista hissiä. Samoista osista on käytetty samoja viitenumerolta. On kuitenkin huomattava, että keksinnön ensimmäisessä sovellusmuodossa, kuvio 2, käyttölaitteisiin 5 kuuluva käyttökoneisto 50; 50a, 50b on sovitettu hissikorin 1 puolelle hissikuilun 2 yläosan välittömään läheisyyteen, kun taas keksinnön toisessa sovellusmuodossa, kuvio 6, käyttölaitteisiin 5 kuuluva käyttökoneisto 50; 50a, 50b on sovitettu vasta-15 painon 3 puolelle vastapainokuilun 6; 63 yläosan välittömään läheisyyteen. Jälkimmäisessä tapauksessa käyttökoneisto 50 on kiinnitettävissä vastapainomodulin yläosaan tai esim. portaikon ylintä kerrostalon tasoa K lähellä olevaan porraskuilun kattoon nimenomaan vastapainokuilun 6; 63 yläpuolella, kuten kuvioissa 4 ja 7 on havainnollisesti esitetty.
20 Kolmas keksinnön edullinen sovellusmuoto on esitetty kuviossa 8. Tässä sovelluksessa vastapainokuilu 6; 64 on järjestetty rakennuksen 7 pystysuuntaiseen roskakui-luun 10, joka on poistettu käytöstä. Vanhoissa kerrostaloissa on yleisesti ollut aiemmin käytössä pystysuuntaiset roskakuilut 10, jotka ovat portaikkojen 8; 8c yhteydessä. Portaikon 8; 8c kultakin kerrostasolta K oli järjestetty avattava luukku 25 roskakuiluun 10, jonne asukkaat pudottivat jätteitä täynnä olevat roskapussinsa. Nykyisin roskakuilujen 10 käytöstä on luovuttu. Roskakuiluja 10 on tällöin mahdollista käyttää hyväksi vastapainokuiluina, kun rakennukseen 7 halutaan asentaa uusi hissi tai aikaisempaan ahtaaseen hissiin nähden tilavampi uudenaikainen hissi. Tällöin roskakuilusta 10 muodostetaan vastapainokuilu 6; 64, johon vastapaino 3; 3b 30 sovitetaan.
Keksinnön kolmannessa sovellusmuodossa käytetty vastapaino 3; 3b on yleensä poikkileikkaukseltaan olennaisesti pyöreä sylinteri, kuten kuviosta 8 voidaan nähdä. Tämä siksi, että roskakuilukin 10 on yleensä poikkileikkaukseltaan pyöreä putki.
7 110934
Hissikori 1 on sovitettu hissikuiluun 2 keksinnön kolmannessa sovellusmuodossa periaatteessa samoin kuin ensimmäisessä kuvion 1 sovelluksessa. Hissikorin 1 ja vastapainon 3 ripustus on kuitenkin tässä tapauksessa toteutettu esimerkinomaisesti toisella tavalla kuin edellä esitetyissä sovelluksissa, kuten kuviosta 9 nähdään.
5 Tällöin hissikori 1 on ripustettu suoraan nostoköyteen 4, sen ensimmäiseen päähän 4a ja vastaavasti vastapaino 3; 3b sen toiseen päähän 4b. Muilta osin käyttökoneisto 50 ja taittopyörät 51; 51c on toteutettu, kuten kuviossa 2 on esitetty tai vaihtoehtoisesti, kuten kuviossa 6 on esitetty. Keksinnön toisessa ja kolmannessa sovellusmuodossa on myös mahdollista soveltaa kuvion 9 mukaista ripustusta.
10 Edellä esitetyissä keksinnön sovellusmuodoissa, erityisesti toisessa ja kolmannessa sovellusmuodossa kuvioissa 4-9, vastapainokuilu 6; 63, 64 on järjestetty välimatkan päähän hissikuilusta. Taittopyörien 51c välityksellä nostoköysi 4 voidaan viedä rakennuksen 7 rakenteissa hissikuilusta 2 vastapainokuiluun 6; 63, 64.
Käyttökoneistoon 50 kuuluu edellä esitetyissä sovellusmuodoissa moottori 50a, 15 edullisimmin sähkömoottori, ja vetopyörä 50b. Käyttökoneisto 50 on edullisimmin toteutettu tiiviinä helposti sijoitettavana käyttökoneistomodulina, kuten esim. kansainvälisessä patenttihakemuksessa WO 95/00432 on esitetty. Käyttökoneisto 50 on sovitettu hissikuilun 2 yhteyteen sen yläosaan, kuten kuvioissa 1 ja 3 on havainnollisesti esitetty. Tällöin käyttökoneisto 50 on kiinnitetty esim. rakennuksen seinään 20 7b.
Vaihtoehtoisesti käyttökoneisto 50; 50a, 50b on sovitettu vastapainokuilun 6; 63 yhteyteen, kuten kuvioiden 4-6 sovelluksessa on esitetty. Tällöin käyttökoneisto 50 on kiinnitetty esim. vastapainokuilun 6; 63 ylärakenteisiin. Käyttökoneisto 50; 50a, 50b on tällöin edullisimmin muodostettu vastapainokuilun 6; 63 kanssa yhteiseksi 25 moduliksi.
Hissin ohjauskaappi 52 on sijoitettu edellä esitetyissä sovellusmuodoissa käyttöko-neiston 50 läheisyyteen kerrostasolle, kuten esim. kuviossa 1 on havainnollisesti esitetty. Ohjauskaapista 52 on järjestetty edullisesti näköyhteys käyttökoneistoon 50.
30 Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitettyä sovellusesimerkkiä koskevaksi, vaan monet muunnokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.

Claims (8)

110934
1. Hiss, innefattande en hisskorg (1), ett hisschakt (2), i vilket hisskorgen (1) är inrättad att röra sig, 20. en motvikt (3), ett fristäende motviktschakt (6), i vilket motvikten (3) är inrättad att röra sig, en lyftlina (4), med vilken hisskorgen och motvikten förbundits med varandra, - drivanordningar (5), genom vilka lyftlinan (4) anordnats att löpa och med vilka hisskorgen (1) flyttas i hisschaktet (2) mellan väningsplanen (K) och pä 25 motsvarande sätt motvikten (3) i motviktschaktet (6), kännetecknad av att motviktschaktet (6; 63) är inrättat i det tomma vertikala rummet (9) mellan trappuppgängen (8) och väggen (7a, 7b) i byggnaden (7).
1. Hissi, jossa on hissikori (1), hissikuilu (2), johon hissikori (1) on sovitettu liikkumaan, 5. vastapaino (3), erillinen vastapainokuilu (6), johon vastapaino (3) on järjestetty liikkumaan, nostoköysi (4), jonka avulla hissikori ja vastapaino on yhdistetty toisiinsa, käyttölaitteet (5), joiden kautta nostoköysi (4) on järjestetty kulkemaan ja joiden avulla hissikoria (1) liikutetaan hissikuilussa (2) kerrostasojen (K) välillä ja 10 vastaavasti vastapainoa (3) vastapainokuilussa (6), tunnettu siitä, että vastapainokuilu (6; 63) on järjestetty rakennuksen (7) portaikon (8) ja seinän (7a, 7b) väliseen pystysuuntaiseen tyhjään tilaan (9).
2. Hiss enligt patentkrav 1, kännetecknad av att motviktens (3a) genomskäming är triangulär.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen hissi, tunnettu siitä, että vastapainon (3a) poikkileikkaus on kolmiomainen.
3. Hiss innefattande en hisskorg (1), ett hisschakt (2), i vilket hisskorgen (1) är inrättad att röra sig, 110934 en motvikt (3), ett fristäende motviktschakt (6), i vilken motvikten (3) är inrättad att röra sig, en lyftlina (4), med vilken hisskorgen och motvikten förbundits med varandra, drivanordningar (5), genom vilka lyftlinan (4) anordnats att Iöpa och med 5 vilka hisskorgen (1) flyttas i hisschaktet (2) mellan väningsplanen (K) och pä motsvarande sätt motvikten (3) i motviktschaktet (6), kännetecknad av att motviktschaktet (6; 64) är inrättat i byggnadens (7) vertikala sopnedkast (10), som tagits ur bruk.
3. Hissi, jossa on hissikori (1), hissikuilu (2), johon hissikori (1) on sovitettu liikkumaan, vastapaino (3), erillinen vastapainokuilu (6), johon vastapaino (3) on järjestetty liikkumaan, 20. nostoköysi (4), jonka avulla hissikori ja vastapaino on yhdistetty toisiinsa, käyttölaitteet (5), joiden kautta nostoköysi (4) on järjestetty kulkemaan ja joiden avulla hissikoria (1) liikutetaan hissikuilussa (2) kerrostasojen (K) välillä ja vastaavasti vastapainoa (3) vastapainokuilussa (6), tunnettu siitä, että vastapainokuilu (6; 64) on järjestetty rakennuksen (7) pysty-25 suuntaiseen roskakuiluun (10), joka on poistettu käytöstä.
4. Hiss enligt patentkrav 1 eller 3, kännetecknad av att motvikten (3b) är en 10 väsentligt cirkulär cylinder i genomskäming.
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 3 mukainen hissi, tunnettu siitä, että vastapaino (3b) on poikkileikkaukseltaan olennaisesti pyöreä sylinteri.
5. Hiss, innefattande en hisskorg (1), ett hisschakt (2), i vilket hisskorgen (1) är inrättad att röra sig, en motvikt (3), 15. ett fristäende motviktschakt (6), i vilket motvikten (3) är inrättad att röra sig, en lyftlina (4), med vilken hisskorgen och motvikten förbundits med varandra, drivanordningar (5), genom vilka lyftlinan (4) anordnats att löpa och med vilka hisskorgen (1) flyttas i hisschaktet (2) mellan vaningsplanen (K) och pä motsvarande sätt motvikten (3) i motviktschaktet (6), 20 kännetecknad av att motviktschaktet (6; 60) är inrättat pä utsidan av byggnaden (7) pä dess yttre vägg (7a).
5. Hissi, jossa on hissikori (1), 30. hissikuilu (2), johon hissikori (1) on sovitettu liikkumaan, vastapaino (3), erillinen vastapainokuilu (6), johon vastapaino (3) on järjestetty liikkumaan, 110934 nostoköysi (4), jonka avulla hissikori ja vastapaino on yhdistetty toisiinsa, käyttölaitteet (5), joiden kautta nostoköysi (4) on järjestetty kulkemaan ja joiden avulla hissikoria (1) liikutetaan hissikuilussa (2) kerrostasojen (K) välillä ja vastaavasti vastapainoa (3) vastapainokuilussa (6), 5 tunnettu siitä, että vastapainokuilu (6; 60) on järjestetty rakennuksen (7) ulkopuolelle sen ulkoseinälle (7a).
6. Hiss enligt nägot av föregäende patentkrav, kännetecknad av att det i och för sig kända drivmaskineriet (50; 50a, 50b) som ingär i drivanordningama (5) är inrättat pä hisskorgens (1) sida i omedelbar närhet av hisschaktets (2) Övre del.
6. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen hissi, tunnettu siitä, että käyttölaitteisiin (5) kuuluva sinänsä tunnettu käyttökoneisto (50; 50a, 50b) on sovitettu hissikorin (1) puolelle hissikuilun (2) yläosan välittömään läheisyyteen.
7. Hiss enligt nägot av föregäende patentkrav 1-5, kännetecknad av att det i drivanordningama (5) i och för sig kända drivmaskineriet (50; 50a, 50b) inrättats pä motviktens (3) sida i omedelbar närhet av motviktschaktets (6; 63) Övre del.
7. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen 1-5 mukainen hissi, tunnettu siitä, että käyttölaitteisiin (5) kuuluva sinänsä tunnettu käyttökoneisto (50; 50a, 50b) on sovitettu vastapainon (3) puolelle vastapainokuilun (6; 63) yläosan välittömään läheisyyteen.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen hissi, tunnettu siitä, että käyttökoneisto (50; 15 50a, 50b) on muodostettu vastapainokuilun (6; 63) kanssa yhteiseksi moduliksi.
8. Hiss enligt patentkrav 7, kännetecknad av att drivmaskineriet (50; 50a, 50b) utformats som en enhetlig modul tillsammans med motviktschaktet (6; 63).
FI20000651A 2000-03-21 2000-03-21 Hissi FI110934B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20000651A FI110934B (fi) 2000-03-21 2000-03-21 Hissi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20000651 2000-03-21
FI20000651A FI110934B (fi) 2000-03-21 2000-03-21 Hissi

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20000651A0 FI20000651A0 (fi) 2000-03-21
FI20000651A FI20000651A (fi) 2001-09-22
FI110934B true FI110934B (fi) 2003-04-30

Family

ID=8557984

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20000651A FI110934B (fi) 2000-03-21 2000-03-21 Hissi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI110934B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20000651A (fi) 2001-09-22
FI20000651A0 (fi) 2000-03-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN100347064C (zh) 电梯系统
RU2203848C2 (ru) Кабина лифта
AU2010309661B2 (en) Method in the manufacture of an elevator
CN1044996C (zh) 牵引滑轮电梯、提升机构和设备容置室
FI99264C (fi) Konehuoneeton vetopyörähissi
JP2005507352A5 (fi)
ES2971715T3 (es) Procedimiento para modernizar un edificio con un sistema de ascensor y conjunto de componentes para la realización del procedimiento
KR102359144B1 (ko) 빌딩의 현대화 방법 및 빌딩에 형성된 리프트 시스템을 구비한 구조체
EP1018480A3 (en) Cable guide and drive machinery position for elevator
AU2011355671A1 (en) System having multiple cabs in an elevator shaft
EP1057771A3 (en) Positioning of a hoisting machine
WO2003091141A1 (fr) Ascenseur
US6079520A (en) Method of retro-fitting elevators to existing buildings
KR20070101881A (ko) 나선형 주차빌딩
FI110934B (fi) Hissi
EP1520831B1 (en) Elevator with reduced head and pit, even without machine room
US11713215B2 (en) Elevator arrangement
JPH0450297Y2 (fi)
CN112408148A (zh) 一种别墅用电梯
ES2178607A1 (es) Sistema de ascensor sin caja
WO1999065812A1 (fr) Ascenseur
CN206273757U (zh) 外挂式架高井道住宅电梯
AU2010214698A1 (en) A residential lift
CN117822838A (zh) 一种加装悬空式电梯井道
AU2003100189B4 (en) Elevator system