FI110468B - Lämmitin - Google Patents

Lämmitin Download PDF

Info

Publication number
FI110468B
FI110468B FI20010997A FI20010997A FI110468B FI 110468 B FI110468 B FI 110468B FI 20010997 A FI20010997 A FI 20010997A FI 20010997 A FI20010997 A FI 20010997A FI 110468 B FI110468 B FI 110468B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
heater
heater assembly
assembly
resistor
component
Prior art date
Application number
FI20010997A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20010997A0 (fi
FI20010997A (fi
Inventor
Seppo Nikkanen
Original Assignee
Mondex Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mondex Oy filed Critical Mondex Oy
Priority to FI20010997A priority Critical patent/FI110468B/fi
Publication of FI20010997A0 publication Critical patent/FI20010997A0/fi
Publication of FI20010997A publication Critical patent/FI20010997A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI110468B publication Critical patent/FI110468B/fi

Links

Landscapes

  • Central Heating Systems (AREA)

Description

1 110468 Lämmitin Keksinnön ala
Keksinnön kohteerta on lämmitinsovitelma käsittäen lämmitinelementin, 5 joka on tarkoitettu siirtämään lämpöä toiseen aineeseen ja edelleen lämmitin, joka käsittää mainitun lämmitinsovitelman ja siihen yhdistettäväksi tarkoitetun lämmittimen julkisivuna toimivan etuseinän, jolloin lämmitinsovitelma on tarkoitettu yhdistettäväksi etuseinän takapuolelle sen välittömään yhteyteen. Etuseinä voi olla materiaaliltaan kiveä, metallia, lasia, puuta tai vastaavaa esteettisesti ίο näyttävää materiaalia. Lämmitinsovitelman lämmityselementti on yleensä sähkövastus.
Keksinnön tausta
On tunnettua kuumentaa kiveä, metallia tai jotain vastaavaa lämpöä va-15 raavaa materiaalia sähkövastuksilla, jolloin tarkoituksena on, että kivimateriaali pelkkää sähkövastusta tasaisemmin ja miellyttävämmin luovuttaa lämpöä ympäristöönsä. Lämpöä varaavaan materiaaliin voidaan varastoida lämpöä, jolloin . voidaan hyödyntää edullista yösähköä ja purkaa syntynyttä varausta kalliimman :T: päiväsähkövaiheen aikana. Varaavaa materiaalia käsittävä lämmitin myös sä- :T: 20 teilee lämpösäteilyä ympäristöönsä eri tavalla kuin läpivirtausperiaatteella toimi- va sähkölämmitin.
Eräs tunnetun tekniikan mukainen esimerkki tällaisesta lämmittimestä on vuolukivestä valmistettu sekä varaava että läpivirtausperiaatteella toimiva sähkölämmitin, jonka etuseinän muodostaa suorakulmion muotoinen vuolukivitaso, 25 jonka takapuolelle on sovitettu suunnilleen kivitason pituuden ja leveyden mit-·;·' täinen ylä- ja alapäistään reititetty metallikotelo, jonka sisässä on putkivastus- • .* j tyyppinen sähkövastus lämmityselementtinä ja termostaatti säätämässä läm- mittimen toimintaa. Tällaiseen lämmittimeen liittyy kuitenkin ongelmia. Koska putkivastus toimiessaan kuumenee noin 200-300 asteen lämpötilaan, tapahtuu 30 vastuksessa myös runsaasti lämpölaajenemista. Tästä johtuen vastus ei saa koskettaa kiveä vaan lämpö siirtyy kiveen ilman ja säteilyn välityksellä. Toiseksi ^ 110468 vastuksen pinta-ala on pieni. Näistä syistä johtuen kivi lämpenee epätasaisesti kuumentuen yläosastaan kuumaksi ja jääden alaosastaan ja reunoistaan kylmäksi. Tästä seuraa lämmittimen huono energiataloudellisuus ja puutteellinen lämmönvarauskyky. Lisäksi lämmittimen yläosan pintalämpötila pyrkii nouse-5 maan liian korkeaksi vastuksen korkeasta lämpötilasta johtuen. Kuuma vastus, jonka ympärillä huoneilma virtaa vapaasti myös polttaa pölyä ja ionisoi ilmaa. Toisaalta tällaisen lämmittimen rakenne on epäkäytännöllinen syvyyssuunnassa eli runsaasti seinästä ulkoneva, koska kivitason paksuus yleensä määrittää lämmittimen lämmönvarauskapasiteetin ja kotelossa oleva putkivastus ja sen ίο vaatima ilmarako sekä suojaetäisyydet kasvattavat kotelon syvyyden epäkäytännöllisen suureksi ja syväksi.
Toinen tunnetun tekniikan mukainen esimerkki tämäntyyppisestä lämmit-timestä tunnetaan suomalaisesta hyödyllisyysmallista U20010009. Siinä on vuolukivestä valmistettu varaava sähkölämmitin, jonka etuseinän muodostaa 15 suorakulmion muotoinen vuolukivitaso, jonka takapuolelle on sovitettu sähkö-vastuskelmu, joka on peitetty levyllä, kuten metallilevyllä. Myös tällaiseen läm-mittimeen liittyy ongelmia. Vastuskalvo on herkkä vahingoittumaan siten, että sen eristekerros saattaa vaurioitua, jolloin vastuksen käyttöjännite, joka edulli-’... simmin on 230 V vaihtojännite, saattaa päästä vuotamaan kiveen, jolloin lämmi- 20 tin ei ole turvallinen käytössä.
.···. Merkittävin kuvatun tyyppisiin tunnetun tekniikan mukaisiin lämmitinratkai- suihin liittyvä ongelma on siis etuseinään liitettävän lämmitinosan muoto ja .···. käyttöturvallisuus.
25 Yhteenveto keksinnöstä
Seuraavassa esiteltävän keksinnön tarkoituksena on lieventää edellä ku-vattuja haittoja ja aikaansaada rakenteeltaan yksinkertainen, kaikissa olosuh- > * · .···. teissä turvallinen sekä käyttömahdollisuuksiltaan ja -ominaisuuksiltaan moni- » *» puolinen lämmitinsovitelma ja se varaavaan tai ulkonäöltään esteettiseen etu-30 seinään yhdistämällä toteutettava lämmitin. Tämä aikaansaadaan lämmitinsovi- » · telmalla, jossa lämmitinsovitelma on muodostettu kerrosmaisesta rakenteesta 3 110468 käsittäen ensimmäisen rakenneosan, jolla on ainakin yksi pinta, johon on välittömästi ja jonka kanssa yhdensuuntaisesti on sovitettu oleellisesti litteä pinta-alaltaan oleellisesti samankokoinen lämmitinelementti, jonka kanssa yhdensuuntaisesti on sovitettu ensimmäisen rakenneosan pinnan kanssa pinta-5 alaltaan oleellisesti samankokoinen rakenneosa, jolloin mainitut ensimmäinen ja toinen rakenneosa on järjestetty muodostamaan lämmitinelementin kokonaisuudessaan ympäröivän ohuen kotelomaisen rakenteen. Edelleen keksinnön kohteena on lämmitin, joka käsittää edellä mainitun lämmitinsovitelman ja siihen yhdistettäväksi tarkoitetun lämmittimen julkisivuna toimivan etuseinän, jol-10 loin lämmitinsovitelma on tarkoitettu yhdistettäväksi etuseinän takapuolelle sen välittömään yhteyteen, jossa lämmitinsovitelma on muodostettu kerrosmaisesta rakenteesta käsittäen ensimmäisen rakenneosan, jolla on ainakin yksi pinta, johon on välittömästi ja jonka kanssa yhdensuuntaisesti on sovitettu oleellisesti litteä pinta-alaltaan oleellisesti samankokoinen lämmitinelementti, jonka kanssa 15 yhdensuuntaisesti on sovitettu ensimmäisen rakenneosan pinnan kanssa pinta-alaltaan oleellisesti samankokoinen rakenneosa, jolloin mainitut ensimmäinen ja toinen rakenneosa on järjestetty muodostamaan lämmitinelementin kokonai-/. _ suudessaan ympäröivän ohuen kotelomaisen rakenteen.
Keksinnön edulliset toteutusmuodot ovat epäitsenäisten patenttivaati-20 musten kohteena.
Keksinnön mukaisen lämmitinsovitelman ensimmäinen rakenneosa, toi-·:·*: nen rakenneosa ja lämmitinelementti ovat yleensä oleellisesti tasomaisia. Täl- löin lämmitinsovitelma saadaan muotoiltua edullisen ohueksi, jolloin sen paksuus on vain 0,5...3 mm. Tämä tasomainen muoto voidaan myös taivuttaa kaa-25 revaksi tai muotoilla jonkin toiseen haluttuun muotoon.
• · ·
Keksinnön mukaisen lämmittimen lämmitinsovitelman lämmityselementti : : *: on edullisesti tasomainen sähkövastus, kuten vastuskelmu. yoidaan myös aja- telia, että lämmitinsovitelman lämmityselementti on nestekierrolla lämmitettävä : lämmityselementti tai nestemäisellä tai kaasumaisella polttoaineella lämmitettä- ,:‘v; 30 vä lämmityselementti.
4 110468 Lämmittimen etuseinä voi olla materiaaliltaan edullisesti kiveä, metallia, lasia, puuta tai vastaavaa esteettisesti näyttävää materiaalia. Materiaali voi olla lämpöä varaavaa, jolloin lämpösäteilyvaikutuksen ansiosta voidaan lämpötilaa huoneistossa laskea jopa asteen verran, sen vaikuttamatta oleellisesti asumis-5 viihtyvyyteen, mutta asteenkin pudotus huonelämpötilassa vaikuttaa merkittävästi energian kulutukseen.
Keksinnön mukaisen lämmitinsovitelman ensimmäisen ja toisen rakenneosan muodostaman kotelomaisen rakenteen valmistusmateriaali on edullisesti sähköä ja lämpöä johtavaa materiaalia, kuten metallia (terästä, kuparia, alumii-10 nia tai vastaavaa), jolloin lämmitinsovitelman kotelomainen rakenne on jäljestetty sähkövastusta lämmityselementtinä käytettäessä suojamaadoitettavaksi. Keksinnön mukaisen lämmittimen lämmitinsovitelman ensimmäisen ja toisen rakenneosan muodostaman kotelomaisen rakenteen valmistusmateriaali voi myös olla sähköä eristävää lämpöä johtavaa materiaalia, kuten muovia tai 15 vastaavaa polymeeriä tai jotain vastaavaa, jolloin lämmitinsovitelman kotelomainen rakenne on järjestetty sähkövastusta lämmityselementtinä käytettäessä muodostamaan suojaeristetyn rakenteen. Näin toteutettuna lämmittimestä saa-daan kaikissa käyttöolosuhteissa ehdottoman turvallinen myös normaalilla 230 .*·*; V verkkojännitteellä käytettäessä, jolloin lämmitin soveltuu käytettäväksi hyvin 20 monimuotoisissa sovelluskohteissa ja erilaisissa tiloissa.
Keksinnön mukaisen lämmitinsovitelman sillä toteutettavan lämmittimen » »* *:*·: erään toteutusmuodon mukaisesti lämmitinsovitelman toisen rakenneosan lämmityselementtiin nähden vastakkaiselle pinnalle eli etuseinästä uloimmalle pinnalle on sovitettu konvektorielementti, kuten rivasta, lamellointi tai muu ra-25 kenneosa, kuten etuseinän materiaalia vastaavaa materiaalia oleva rakenne- • · * osa, jonka avulla kasvatetaan lämmitinsovitelman ja lämmittimen lämpöä luo- 1 vuttavaa pinta-alaa. Näin lämmitinsovitelman ja lämmittimen lämmönluovutus- • · · * kyky paranee ja lämmitin toimii tehokkaasti myös virtauslämmittimenä sen va- : raavan ominaisuuden lisäksi. Konvektorielementin lämpötila ei kuitenkaan nou- • » : 30 se varaavan etuseinän lämpötilaa korkeammaksi, joka edullisesti on rajoitettu • » noin 80 asteeseen (Celsius) huoneen sisäilman lämmitykseen tarkoitetuissa 5 110468 lämmittimissä, jolloin lämmittimen suojaetäisyydet ympäröiviin pintoihin voidaan pitää pieninä. Keksinnön mukaista lämmitinsovitelmaa voidaan edullisesti hyödyntää myös esimerkiksi sähkökiukaissa, jolloin lämmitinsovitelman ja kiukaan lämpötilan voidaan sallia nousevan 80 astetta (Celsius) korkeammaksi 5
Kuvien selitys
Seuraavassa keksintöä kuvataan tarkemmin viittaamalla seuraaviin kuvioihin, joissa kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen lämmitinsovitelman erään toteutus-lo muodon halkileikkauksen ylhäältäpäin nähtynä, kuvio 2 esittää keksinnön mukaisen lämmitinsovitelman erään toisen kon-vektorielementillä varustetun toteutusmuodon halkileikkauksen ylhäältäpäin nähtynä, kuvio 3 esittää keksinnön mukaisen lämmittimen erään toteutusmuodon 15 takaapäin nähtynä, kuvio 4 esittää kuvion 1 mukaisen lämmittimen molemmista päädyistäpäin nähtynä, kuvio 5 esittää kuvion 1 mukaisen lämmittimen ylhäältäpäin nähtynä sekä leikkausprofiilin lämmittimen rakenteesta, • tl v · 20 kuvio 6 esittää keksinnön mukaisen lämmittimen erään toisen toteutus- • · · muodon takaapäin nähtynä, kuvio 7 esittää kuvion 4 mukaisen lämmittimen takaapäin nähtynä taka-kansi avattuna, kuvio 8 esittää kuvion 4 mukaisen lämmittimen molemmista päädyistäpäin ' 25 nähtynä, *:·’ kuvio 9 esittää kuvion 4 mukaisen lämmittimen ylhäältäpäin nähtynä sekä : leikkausprofiilin lämmittimen rakenteesta, • · · kuvio 10 esittää kuvion 4 mukaisen lämmittimen erilaisia konvektoriprofii-leja, • · 30 kuvio 11 esittää keksinnön mukaisen lämmittimen erään kolmannen to- Λ « teutusmuodon päädyistäpäin nähtynä, ja 6 110468 kuvio 12 esittää kuvion 9 mukaisen lämmittimen ylhäältäpäin nähtynä sekä leikkausprofiilin lämmittimen rakenteesta.
Edullisten toteutusmuotojen kuvaus 5 Kuviossa 1 kuvataan keksinnön erään toteutusmuodon mukainen lämmi- tinsovitelma 1. Tällainen lämmitinsovitelma 1 on kasettimainen ja se on tarkoitettu etuseinän 2 materiaalin ja muodon valinnasta riippumattomaksi rakenneosaksi. Lämmitinsovitelma 1 käsittää lämmitinelementin 12, joka on tarkoitettu siirtämään lämpöä toiseen aineeseen. Lämmitinsovitelman 1 rakenne on ker-10 rosmainen käsittäen ensimmäisen rakenneosan 11, jolla on ainakin yksi pinta 11.1, johon on välittömästi ja jonka kanssa yhdensuuntaisesti on liitetty oleellisesti litteä pinta-alaltaan oleellisesti samankokoinen lämmitinelementti 12, jonka kanssa yhdensuuntaisesti on sovitettu ensimmäisen rakenneosan 11 pinnan 11.1 kanssa pinta-alaltaan oleellisesti samankokoinen rakenneosa 13, jolloin 15 mainitut ensimmäinen ja toinen rakenneosa 11, 13 on järjestetty muodostamaan lämmitinelementin 12 kokonaisuudessaan ympäröivän ohuen kotelomai-sen rakenteen.
Lämmitinsovitelman 1 lämmityselementtinä 12 käytetään edullisesti litte-ää sähkövastusta 12, kuten vastuskelmua 12, joka käsittää vastuselementin : T: 20 12.1 ja sitä ympäriinsä suojaavan eristeen 12.2. Sähköenergia eli jännite U tuo- ' : daan lämmitinelementtiin 12 johtimilla. Voidaan ajatella, että vastus voisi myös olla ohut eristetty putkivastus tai ohut eristetty lankavastus. Näin lämmitinsovi-telma 1 siis koostuu kahdesta päällekäin asetetusta levystä 11 ja 13, joiden väliin asetetaan ohut lämmitinelementti 12. Tällä tavalla lämmitinsovitelma 1 saa-25 daan muotoiltua edullisen ohueksi, jolloin sen paksuus on ohuimmissa toteu-tusmuodoissa vain 0,5...3 mm.
Lämmitinsovitelman 1 ensimmäinen rakenneosa 11, toinen rakenneosa 13 ja lämmitinelementti 12 ovat edullisesti oleellisesti tasomaisia.
Korostettakoon tässä kuitenkin, että lämmitinsovitelma 1 voi muodoltaan • » :*·.· 30 olla myös tasomaisesta poikkeava. Lämmitinsovitelman 1 muoto voidaan tehdä ’ 110468 myös kaarevaksi, putkimaiseksi, tai mihin tahansa mielikuvitukselliseen muotoon.
Lämmitinsovitelman 1 ensimmäisen ja toisen rakenneosan 11, 12 muodostaman kotelomaisen rakenteen valmistusmateriaali on sähköä johtavaa 5 materiaalia, kuten metallia, jolloin lämmitinsovitelman 1 kotelomainen rakenne on järjestetty suojamaadoitettavaksi yhdistämällä se suojamaadoitukseen S. Näin muodostetulla rakenteella aikaansaadaan sähköteknisesti turvallinen lämmitinsovitelma 1, jossa voidaan turvallisesti käyttää energianlähteenä tavallista 230V verkkojännitettä. Näin lämmitinsovitelmasta saadaan monikäyttöinen ίο ja hinnaltaan edullinen, koska tavanomaista 230V verkkojännitettä on yleisesti saatavilla. Tämä rakenne on myös turvallinen mahdollisissa lämmittimen tai lämmitinsovitelman väärinkäyttötilanteissa. Mikäli vastuselementin 13 eriste jostain syystä, kuten lämmitinsovitelman 1 rakenne lävistettäessä rikkoutuisi, ei syntyvä vuotojännite tai -virta missään tapauksessa pääse vahingoittamaan 15 ihmistä, sillä virta purkautuu rakenneosien 11 ja 12 muodostaman suojamaa-doitetun kotelon suojamaadoituksen S kautta maahan ja polttaa sulakkeen.
Toinen vaihtoehto tuottaa sähköisesti suojaava rakenne on rakenne, jossa lämmitinsovitelman 1 ensimmäisen 11 ja toisen 13 rakenneosan muodostaman :‘V: kotelomaisen rakenteen valmistusmateriaali on sähköä eristävää materiaalia, .’T: 20 kuten muovia, jolloin lämmitinsovitelman 1 kotelomainen rakenne on järjestetty • * · ' muodostamaan suojaeristetyn ja sitä kautta turvallisen rakenteen.
»
Kuviossa 2 esitetään erään toisen toteutusmuodon mukainen lämmitinso- • · · vitelma 1, joka vastaa rakenteeltaan ja toiminnaltaan pääosin edellä kuvattua toteutusmuotoa. Tämä toteutusmuoto käsittää kuitenkin lisäksi lämmitinsovitel- ‘ ‘ 25 man 1 takaosaan kuuluvan edullisesti oleellisesti pystysuoran konvektoriele- • · ·;·' mentin 6. Konvektorielementti 6, kuten rivasto, lamellointi tai muu rakenneosa, ·.: · joka voi olla myös etuseinän materiaalia vastaavaa, kasvattaa lämmittimen lämpöä luovuttavaa pinta-alaa ja tehostaa sen lämmönluovutuskykyä. Erilaisia esimerkinomaisia muotoja konvektorielementin rakenteelle esitetään kuviossa 30 10. Konvektorielementti 6 voidaan takaosastaan suojata takalevyllä 9 tai jättää avoimeksi. Se voidaan myös yläpäästään suojata ritilällä 8. Konvektioelementin 8 110468 6 kasvattaessa lämmitinsovitelman 1 lämpöä luovuttavaa pinta-alaa lämmitin-sovitelma alkaa toimia myös läpivirtausvirtausperiaatteella johtumisperiaatteen lisäksi ja sen teho paranee. Konvektioelementin lämpötila voidaan pitää huo-nelämmitinkäytössä noin 80 asteessa, jolloin se ei kuuman putkivastuksen ta-5 voin polta pölyä, vaan lämmitettävän tilan ilma pysyy miellyttävän raikkaana.
Lämmitinsovitelmaan 1 kuuluu lisäksi kiinnitysvälineet välittömästi ensimmäistä rakenneosan 11 sen lämmitinelementin 12 suhteen oleellisesti vastakkaiselle pinnalle sovitettavan elementin 2 kuten kivielementin, puuelementin tai vastaavan kiinnittämistä varten. Nämä kiinnitysvälineet voivat olla mitkä tahan-10 sa alan ammattilaiselle tunnetut kiinnitysvälineet. Esimerkkinä voidaan mainita lämmitinsovitelmassa olevat reiät, joiden läpi asennetuilla ruuveilla lämmitinso-vitelma yhdistetään elementtiin 2 eli etuseinään.
Kuvioissa 3-5 kuvataan keksinnön erään toteutusmuodon mukainen lämmitin. Tällainen lämmitin toimii pääasiassa varaavana lämmittimenä, jossa läm-15 pö vapautuu ilmaan lämmittimen etuseinää sekä takaseinää pitkin liikkuvan ilman kierron johdosta sekä säteilyn muodossa.
Kuvioiden 3 ja 4 mukaisesti lämmitin käsittää lämmitinsovitelman 1, joka « : *·· on edellä kuvatun ja kuviossa 1 esitetyn mukainen ja siihen yhdistettäväksi tar- • · · ·' koitetun lämmittimen julkisivuna toimivan etuseinän 2. Etuseinä 2 on raken- ’.·* ·* 20 teeltaan tässä toteutusmuodossa suorakulmion muotoinen kolmiulotteinen ele- «»» mentti. Lämmitinsovitelma 1 yhdistetään etuseinän 2 takapuolelle sen välittö-mään yhteyteen, jotta lämpö pääsee siirtymään johtumalla tehokkaasti lämmi- • * · tinsovitelmasta 1 etuseinään 2. Etuseinä 2 voi olla materiaaliltaan kiveä, metallia, lasia, puuta tai vastaavaa yleensä esteettisesti näyttävää materiaalia. Mate-25 naali on edullisesti lämpöä varaavaa. Eräs edullinen materiaali on vuolukivi.
• · ·:·' Materiaali voi olla myös esteettisesti muotoiltua puuta tai eri materiaalien yh- • · . i distelmiä. Etuseinän 2 materiaalivalinnalla ja muotoilulla voidaan lämmittimen • * · ' ·..: ulkonäköä muunnella mielikuvituksen sallimissa rajoissa, i/.i Lämmitinsovitelman 1 lämmityselementtinä 12 käytetään edullisesti ta- >V*: 30 somaista sähkövastusta 13, kuten vastuskelmua. Voidaan ajatella, että vastus voisi myös olla ohut putkivastus tai ohut lankavastus. Lämmitinsovitelman en- » 110468 simmäisen ja toisen rakenneosan 11, 12 muodostaman kotelomaisen rakenteen valmistusmateriaali on sähköä johtavaa materiaalia, kuten metallia, jolloin lämmitinsovitelman 1 kotelomainen rakenne on järjestetty suojamaadoitetta-vaksi. Näin muodostetulla rakenteella aikaansaadaan turvallinen lämmitinsovi-5 telma 1, jossa voidaan turvallisesti käyttää energianlähteenä tavallista 230V verkkojännitettä. Näin lämmittimestä saadaan monikäyttöinen ja hinnaltaan edullinen, koska tavanomaista verkkojännitettä on yleisesti saatavilla. Tämä rakenne on myös turvallinen mahdollisissa lämmittimen väärinkäyttötilanteissa. Mikäli vastuselementin 13 eriste jostain syystä, kuten etuseinään porattaessa ίο rikkoutuisi, ei syntyvä vuotojännite tai -virta missään tapauksessa pääse vahingoittamaan ihmistä, sillä virta pääsee purkautumaan rakenneosien 11 ja 12 muodostaman suojamaadoitetun kotelon suojamaadoituksen kautta maahan ja polttaa sulakkeen.
Toinen vaihtoehto tuottaa sähköisesti suojaava rakenne on rakenne, jossa 15 lämmitinsovitelman 1 ensimmäisen 11 ja toisen 13 rakenneosan muodostaman kotelomaisen rakenteen valmistusmateriaali on sähköä eristävää materiaalia, kuten muovia, jolloin lämmitinsovitelman 1 kotelomainen rakenne on järjestetty /·.. muodostamaan suojaeristetyn ja sitä kautta turvallisen rakenteen.
«
Kuvioiden 3-5 mukaisesti lämmittimeen kuuluu myös kannattimet 3 läm-;T: 20 mittimen kiinnittämiseksi kiinnityspintaan, kuten seinään sekä lämmitinsovitel- maan 1 kiinnitetyn termostaatin 4 ja sähköiset kytkentäosat 5 lämmittimen ’:" i säätämiseksi sekä liittämiseksi verkkojännitteeseen.
Kuvioissa 6-10 esitetään erään toisen toteutusmuodon mukainen lämmitin, joka vastaa rakenteeltaan ja toiminnaltaan pääosin edellä kuvattua toteu- : 25 tusmuotoa. Tämä toteutusmuoto käsittää kuitenkin lisäksi lämmitinsovitelman 1 ♦ ·» takaosaan kuuluvan edullisesti oleellisesti pystysuoran konvektorielementin 6. ·.·*· Konvektorielementti 6, kuten rivasto, lamellointi tai muu rakenneosa, joka voi olla myös etuseinän materiaalia vastaavaa, kasvattaa lämmittimen lämpöä luo-vuttavaa pinta-alaa ja tehostaa sen lämmönluovutuskykyä. Erilaisia esimerkin-30 omaisia muotoja konvektorielementin rakenteelle esitetään kuviossa 10. Kon- • · vektorielementti 6 voidaan takaosastaan suojata takalevyllä 9 tai jättää avoi- 10 110468 meksi. Se voidaan myös yläpäästään suojata ritilällä 8. Konvektioelementin 6 kasvattaessa lämmittimen lämpöä luovuttavaa pinta-alaa lämmitin alkaa toimia myös läpivirtausvirtauslämmittimenä ja teho paranee. Konvektioelementin lämpötila pysyy kuitenkin noin 80 asteessa, jolloin se ei kuuman putkivastuksen 5 tavoin polta pölyä, vaan lämmitettävän tilan ilma pysyy miellyttävän raikkaana.
Kuvioissa 11-12 esitetään erään kolmannen toteutusmuodon mukainen lämmitin, joka vastaa rakenteeltaan ja toiminnaltaan pääosin edellä kuvattua ensimmäistä toteutusmuotoa. Tämä toteutusmuoto käsittää kuitenkin lisäksi lämmitinsovitelman 1 takaosaan välittömästi liitetyn toisen etuseinän 2 materi-10 aalia vastaavan tai siitä poikkeavaa materiaalia olevan elementin 10 eli takaseinän 10. Tällöin lämmitinsovitelma 1 sijoitetaan etuseinän 2 ja takaseinän väliin, jolloin se lämmittää molempia ja aikaansaadaan kaksipuolinen lämmitin, jossa eri puolet voivat olla joko samaa tai eri materiaalia. Tällainen lämmitin voidaan edullisesti toteuttaa joko seinään liitettävänä mallina tai omilla jaloillaan 15 14 tai omalla jalustallaan 14 seisovana mallina.
Mainittakoon vielä, että edellä kuvattua lämmitinsovitelmaa 1 voidaan edullisesti hyödyntää myös tässä edellä kuvatusta poikkeavien lämmitinratkai-sujen toteutukseen. Eräitä tällaisia voivat olla saunankiukaat, patsaslämmitti-met, penkinlämmittimet, pöytälämmittimet, tyynylämmittimet, lattialämmittimet ja 20 vastaavat mielikuvituksen sallimissa rajoissa.
: “ On ymmärrettävää, että edellä oleva selitys ja siihen liittyvät kuviot on aino- astaan tarkoitettu havainnollistamaan esillä olevaa keksintöä. Keksintöä ei siten ole rajattu pelkästään edellä esitettyyn tai patenttivaatimuksissa määriteltyyn toteutusmuotoon, vaan alan ammattilaiselle tulevat olemaan ilmeisiä monet erilai-'···: 25 set keksinnön variaatiot ja muunnokset, jotka ovat mahdollisia oheisten patentti- vaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.

Claims (6)

110468
1. Lämmitinsovitelma (1) käsittäen lämmitinelementin (12), joka on litteä sähkövastus, kuten vastuskelmu 12 käsittäen vastuselementin (12.1) ja sitä 5 ympäriinsä suojaavan eristeen (12.2), jolloin vastuselementti (12) on tarkoitettu siirtämään lämpöä toiseen aineeseen, tunnettu siitä, että lämmitinsovitelma (1) on muodostettu kerrosmaisesta rakenteesta käsittäen ensimmäisen rakenneosan (11), jolla on ainakin yksi pinta (11.1), johon on välittömästi ja jonka kanssa yhdensuuntaisesti on sovitettu oleellisesti litteä pinta-10 alaltaan oleellisesti samankokoinen lämmitinelementti (12), jonka kanssa yhdensuuntaisesti on sovitettu ensimmäisen rakenneosan (11) pinnan (11.1) kanssa pinta-alaltaan oleellisesti samankokoinen rakenneosa (13), jolloin mainitut ensimmäinen ja toinen rakenneosa (11, 13) on järjestetty muodostamaan lämmitinelementin (12) kokonaisuudessaan ympäröivän 15 ohuen kotelomaisen rakenteen, jonka valmistusmateriaali on sähköä ja lämpöä johtavaa materiaalia, kuten metallia, jolloin lämmitinsovitelman (1) kotelomainen rakenne on järjestetty suojamaadoitettavaksi (S).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lämmitinsovitelma (1), tunnettu siitä, että i lämmitinsovitelman (1) toisen rakenneosan (13) lämmitinelementtiin (12) 20 nähden vastakkaiselle pinnalle on sovitettu konvektorielementti (6), kuten ri-’··, vasto, lamellointi tai muu rakenneosa, jonka avulla kasvatetaan lämmittimen ....: lämpöä luovuttavaa pinta-alaa.
.·**. 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen lämmitinsovitelma (1), tunnettu siitä, että ensimmäinen rakenneosa (11), toinen rakenneosa (13) ja lämmitinele- :' ·, i 25 mentti (12) ovat oleellisesti tasomaisia. • »
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen lämmitinsovitelma (1), tun-:·. nettu siitä, että lämmitinsovitelma (1) käsittää kiinnitysvälineet välittömästi ensimmäistä rakenneosan (11) sen lämmitinelementin (12) suhteen oleelli-... sesti vastakkaiselle pinnalle sovitettavan elementin (2) kuten kivielementin, , ‘ ’ ‘: 30 puuelementin tai vastaavan kiinnittämistä varten. 12 110468
5. Lämmitin, joka käsittää lämmitinsovitelman (1) ja siihen yhdistettäväksi tarkoitetun lämmittimen julkisivuna toimivan etuseinän (2), jolloin lämmitinsovi-telma (1) on tarkoitettu yhdistettäväksi etuseinän (2) takapuolelle sen välittömään yhteyteen, tunnettu siitä, että lämmitinsovitelma (1) on muodostet- 5 tu kerrosmaisesta rakenteesta käsittäen ensimmäisen rakenneosan (11), jolla on ainakin yksi pinta (11.1), johon on välittömästi ja jonka kanssa yhdensuuntaisesti on sovitettu oleellisesti litteä pinta-alaltaan oleellisesti samankokoinen lämmitinelementti (12), jonka kanssa yhdensuuntaisesti on sovitettu ensimmäisen rakenneosan (11) pinnan (11.1) kanssa pinta-10 alaltaan oleellisesti samankokoinen rakenneosa (13), jolloin mainitut ensimmäinen ja toinen rakenneosa (11, 13) on järjestetty muodostamaan lämmitinelementin (12) kokonaisuudessaan ympäröivän ohuen kotelomai-sen rakenteen, jonka valmistusmateriaali on sähköä ja lämpöä johtavaa materiaalia, kuten metallia, jolloin lämmitinsovitelman (1) kotelomainen rakenne 15 on järjestetty suojamaadoitettavaksi (S).
6. Patenttivaatimuksen 6 mukainen lämmitin, tunnettu siitä, että lämmitinsovitelma (1) on patenttivaatimusten 1-7 mukainen lämmitinsovitelma. * I ' « t * » S * » * • » M · * · t » * * > » • » » » * » I · I I * * * » » I ) i I » « if}»» 110468
FI20010997A 2001-05-11 2001-05-11 Lämmitin FI110468B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20010997A FI110468B (fi) 2001-05-11 2001-05-11 Lämmitin

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20010997A FI110468B (fi) 2001-05-11 2001-05-11 Lämmitin
FI20010997 2001-05-11

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20010997A0 FI20010997A0 (fi) 2001-05-11
FI20010997A FI20010997A (fi) 2002-11-12
FI110468B true FI110468B (fi) 2003-01-31

Family

ID=8561182

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20010997A FI110468B (fi) 2001-05-11 2001-05-11 Lämmitin

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI110468B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20010997A0 (fi) 2001-05-11
FI20010997A (fi) 2002-11-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN102894921B (zh) 一种电暖毛巾干燥架及加热方法
US20070280655A1 (en) Infra-red radiant panel heater using PTC conductive polymeric electrodes
NZ333641A (en) Electric room heater, oil-filled radiator within grilled casing, radiator has expansion chamber
FI110468B (fi) Lämmitin
JP4570123B2 (ja) 電気暖房機
CN104654429B (zh) 电暖器
CN211667892U (zh) 一种采暖装置
KR200456553Y1 (ko) 패널형 전기 복사 난방 장치
CN208143517U (zh) 一种石墨烯制热板
RU115053U1 (ru) Керамическая электронагревательная панель
CN205505169U (zh) 定向散热脚部取暖器
CN213746977U (zh) 一种辐照面积大的卫浴取暖器
RU195825U1 (ru) Электрообогреватель
CN2881444Y (zh) 一种复合型取暖器结构
KR20170072172A (ko) 방열판을 적용한 온열기구
CN209910357U (zh) 烘干装置
JP2868031B2 (ja) 自然対流式暖房器
RU21000U1 (ru) Электроконвектор
RU10969U1 (ru) Электронагреватель
RU34838U1 (ru) Электронагреватель
CN205481286U (zh) 一种电热油汀取暖器
JP3078015U (ja) 簡易型液体加熱管の構造
CN2472102Y (zh) 保温取暖器
CN2301648Y (zh) 镜面电暖器
KR20090107824A (ko) 원적외선방사재를 이용한 복사방열장치

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: PREMEC OY

MA Patent expired