FI109638B - Menetelmä tietoliikennejärjestelmän liikennöintitietojen rekisteröintiä varten - Google Patents

Menetelmä tietoliikennejärjestelmän liikennöintitietojen rekisteröintiä varten Download PDF

Info

Publication number
FI109638B
FI109638B FI940994A FI940994A FI109638B FI 109638 B FI109638 B FI 109638B FI 940994 A FI940994 A FI 940994A FI 940994 A FI940994 A FI 940994A FI 109638 B FI109638 B FI 109638B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
base station
mobile
station controller
message
switching center
Prior art date
Application number
FI940994A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI940994A (fi
FI940994A0 (fi
Inventor
Stig Roland Bodin
Ingrid Viola Nordstrand
Lars Kalle Linden
Cecilia Sofia Margareta Hedin
Lars Erik Svedin
Lars Mikael Andersson
Original Assignee
Ericsson Telefon Ab L M
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ericsson Telefon Ab L M filed Critical Ericsson Telefon Ab L M
Publication of FI940994A publication Critical patent/FI940994A/fi
Publication of FI940994A0 publication Critical patent/FI940994A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI109638B publication Critical patent/FI109638B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W24/00Supervisory, monitoring or testing arrangements
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W16/00Network planning, e.g. coverage or traffic planning tools; Network deployment, e.g. resource partitioning or cells structures
    • H04W16/22Traffic simulation tools or models

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Devices For Checking Fares Or Tickets At Control Points (AREA)
  • Input Circuits Of Receivers And Coupling Of Receivers And Audio Equipment (AREA)
  • Management, Administration, Business Operations System, And Electronic Commerce (AREA)
  • Traffic Control Systems (AREA)
  • Monitoring And Testing Of Exchanges (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)
  • Circuits Of Receivers In General (AREA)
  • Radio Relay Systems (AREA)
  • Signal Processing For Digital Recording And Reproducing (AREA)
  • Communication Control (AREA)
  • Maintenance And Management Of Digital Transmission (AREA)

Description

109638
Menetelmä tietoliikennejärjestelmän liikennöintitietojen rekisteröintiä varten
Tekniikan ala Tämä keksintö liittyy menetelmään matkaviestinjärjestelmän liikku-5 vista asemista lähtöisin olevien liikennöintitietojen rekisteröintiä varten. Järjestelmä käsittää vähintään yhden matkapuhelinpalvelujen matkaviestinkeskuksen, matkaviestinkeskukseen kuuluvan vierailijoiden sijaintirekisterin ja vähintään kaksi matkaviestinkeskukseen kytkettyä tukiasemaohjainta. Vähintään yksi tukiasema on kytketty jokaiseen ohjaimeen ja vastaavien tukiasemien kuuluvuus-10 alueita kutsutaan soluiksi. Matkaviestinkeskukseen kuuluvaa soluryhmää kutsutaan palvelualueeksi ja liikkuva asema, joka ilmestyy mainittuun palvelualueeseen rekisteröidään vierailijoiden sijaintirekisteriin.
Keksinnön tausta
Suunniteltaessa matkaviestinjärjestelmän solujen käyttöä on tärkeää, 15 että pystytään rekisteröimään tietoja liikennekäyttäytymisestä, se on tärkeää, että pystytään rekisteröimään yhdestä tai useammasta liikkuvasta asemasta lähtöisin olevia liikenne- ja mittaustietoja. Suunniteltaessa soluverkostoa yhden tai useamman liikkuvan aseman läsnäolon toteamismahdollisuus kahden solun välisen rajan läheisyydessä on myöskin tärkeää aikaisemmin arvioidun kuulu-20 vuusalueen todentamiseksi. On myöskin tärkeää, että pystytään tutkimaan solun ·' sisäisen liikenteen intensiteettiä muutettaessa soluverkostoa, esimerkiksi halut- /:*: taessa jakaa solu kahteen osaan. Lopuksi on usein toivottavaa, että pystytään tutkimaan tietyn liikkuvan asematyypin käyttäytymistä, jotta esimerkiksi voitaisiin suorittaa vertailu muihin liikkuviin asematyyppeihin.
25 WO-patenttihakemuksessa 88/08 238 on esitetty menetelmä matka- • · · viestinjärjestelmän liikkuvien asemien rekisteröintiä varten ja täten liikkuvan . . aseman maantieteellisen sijainnin määrittelemistä varten. Menetelmä yhdestä • I · tai useasta tukiasemaohjaimen ohjaamassa soluryhmässä sijaitsevasta liikku-·;·* vasta asemasta lähtöisin olevien liikennöintitietojen rekisteröimiseksi puhelun ai- : 30 kana tunnetaan myöskin GSM-suosituksesta 08.08. Matkaviestinkeskuksen «*« käsky aikaansaa sanoman "seurannan herätys" lähetettäväksi tukiasemaoh- • · · jaimelle heti puhelun kytkeydyttyä valittuun liikkuvaan asemaan. Liikennöintitie-tojen rekisteröinti liikkuvasta asemasta alkaa tukiasemaohjaimen vastaanotettua *i sanoman "seurannan herätys" ja liikennöintitiedot tallennetaan tukiasemaohjai-35 men tietokantaan. Tietokantaan tallennettavat liikennöintitiedot on aikaisemmin 2 109όό8 määritelty vasteena tukiasemaohjaimen tallennuskäskyyn ja ne voivat olla seuraavantyyppiset: Liikkuvan aseman käyttämä taajuus tai liikkuvan aseman siirtyessä solualueen solusta toiseen tukiasemaohjaimen ohjaamana, tapahtuu ns. tukiasemaohjainten välinen kanavanvaihto (inter-BSC-handover). Eräänä tämän 5 tunnetun tekniikan ongelmana on se, että liikennöintitietojen rekisteröinti loppuu liikkuvan aseman jättäessä tukiasemaohjaimen solualueen, eli kun se suorittaa ns. tukiasemaohjainten välisen kanavanvaihdon. Toisena tämän tunnetun tekniikan ongelmana on se, että tallennettaessa etukäteen tallennuskäsky tukiasemaohjaimeen ennen kuin se on vastaanottanut käskyn "seurannan herätys", 10 on tarpeellista määritellä rekisteröitävä liikennöintitietotyyppi. Tämä ennalta määrätty liikennöintitietotyyppi tulee sen jälkeen olemaan voimassa kaikista valituista liikkuvista asemista lähtöisin oleville liikennöintitiedoille.
Keksinnön selostus
Yllä mainitut ongelmat ratkaistaan keksinnön mukaan lähettämällä 15 sanoma "seurannan herätys" ensimmäisestä tukiasemaohjaimesta toiselle tukiasemaohjaimelle matkaviestinkeskuksen kautta, kun liikkuva asema, jonka tietojen rekisteröintiä tarvitaan, ylittää kahden solun rajan, jotka solut ovat eri tukiasemaohjainten ohjaamia, eli kun tukiasemaohjainten välinen kanavanvaihto tapahtuu ensimmäisestä tukiasemasta toiseen tukiasemaan. Liikennöintitietojen 20 rekisteröinti jatkuu silloin toisessa tukiasemaohjaimessa. Tämän keksinnön mu-·;;; kaan sanoma "seurannan herätys" sisältää määritteen, joka ilmaisee mikä liik- ’·' * kuvasta asemasta lähtöisin oleva liikennöintitieto tulee tallentaa.
t · · : Menetelmän ominaisuudet ilmenevät seuraavista menetelmän mää- • · · riitelevistä patenttivaatimuksista.
•»· 25 Piirustusten lyhyt selostus
Kuviossa 1 on kaavamaisesti ja ylhäältä katsoen esitetty tyypillinen . . tietoliikenneverkosto ja tyypillinen matkapuhelinjärjestelmä.
Kuviossa 2 on esitetty keksinnöllisen menetelmän virtauskaavio ja ·;·’ kuvaa liikkuvien asemien matkaviestinkeskuksen tilaaman seurannan herätyksi’: 30 sen.
:***: Kuviossa 3 on esitetty sanoman "seurannan herätys" rakenne.
• · · \ Kuviossa 4 on esitetty keksinnöllisen menetelmän virtauskaavio tuki- ; ’ ·. asemaohjaimen tilaaman seurannan herätyksen yhteydessä.
• · 3 109658
Keksinnön parhaat suoritusmuodot
Kuviossa 1 on esitetty GSM-tyyppisen matkapuhelinverkko PLMN, joka on kytketty yleiseen puhelinverkkoon PSTN. Yleisen puhelinverkon paikalliset liittymät kytketään paikalliskeskuksiin LE, jotka kytkevät paikallisiin liittymiin 5 tulevat ja niistä lähtevät puhelut. Puhelut kytketään edelleen matkapuhelinver-koston liikkuvien asemien matkaviestinkeskuksiin MSC kauttakulkukeskusten TE välityksellä. Esimerkkisuoritusmuodoissa käytetty matkapuhelinverkosto PLMN sisältää ensimmäisen ja toisen liikkuvien asemien matkaviestinkeskuksen MSC1 ja MSC2, joiden päätarkoituksena on kytkeä puheluja tukiasemaohjaimiin 10 BSC ja käsitellä kanavanvaihtoja liikkuvan aseman MS ylittäessä eri tukiasemaohjainten ohjaamien kahden solun välisen rajan. Nämä kanavanvaihdot selostetaan jäljempänä. Ensimmäinen matkaviestinkeskus MSC1 on kaapeleiden välityksellä kytketty ensimmäiseen ja toiseen tukiasemaohjaimeen BSC1 ja BSC2, ja toinen matkaviestinkeskus on vastaavasti kytketty kolmanteen ja neljänteen 15 tukiasemaohjaimeen BSC3 ja BSC4. Tukiasemaohjainten pääasiallisena tarkoituksena on valvoa ja hallita tukiasemat BTS ja kytkeä kytkentäasemilta MSC tulevat puhelut liikkuviin asemiin MS. Jokainen tukiasemaohjaimista BSC on kytketty joukkoon tukiasemia BTS, jolloin kuvion 1 suoritusmuodon tapauksessa ensimmäinen ja kolmas tukiasemaohjain BSC1 ja BSC3 molemmat ovat kytket-20 tyjä viiteen tukiasemaan kaapeleiden L avulla. Toinen ja neljäs tukiasemaohjain .:. BSC2 ja BSC4 on vastaavasti kytketty jokaiseen neljästä tukiasemasta. Tuki- · · · asemiin sisältyy tarpeelliset radiolaitteistot radioliikenteen aikaansaamiseksi liikkuvan aseman MS kanssa. Jokainen tukiasema lähettää radiosignaaleja ja jo-kaisen tukiaseman kuuluvuusaluetta sanotaan soluksi (CELL). Tukiasemat BTS *··;' 25 on maantieteellisesti hajautettu liikenteen kuuluvuus- ja kapasiteettivaatimuksien •;;j täyttämiseksi. Tiettyyn matkaviestinkeskukseen MSC liittyvää eri soluja käsittä- : vää kokonaiskuuluvuusaluetta sanotaan palvelualueeksi. Tämä palvelualue on vuorostaan jaettu sijaintialueisiin, jotka kuviossa 1 on esitetty solujen vahvenne-tuilla ääriviivoilla. Ensimmäinen sijaintialue LA1 sisältää viisi ensimmäisen tuki-·": 30 asemaohjaimen BSC1 ohjaamaa solua ja kaksi toisen tukiasemaohjaimen BSC2 ohjaamaa solua. Toinen sijaintialue LA2 sisältää kaksi toisen tukiasema-ohjaimen ohjaamaa solua. Kolmas sijaintialue LA3 sisältää neljä kolmannen tu- • · kiasemaohjaimen BSC3 ohjaamaa solua ja yhden neljännen tukiasemaohjai-: men BSC4 ohjaaman solun. Neljäs sijaintialue LA4 sisältää yhden kolmannen 35 tukiasemaohjaimen ohjaaman solun ja kolme neljännen tukiasemaohjaimen oh- • · jaamaa solua. Kuviosta 1 ilmenee myöskin, että ensimmäinen matkaviestinkes- 4 109638 kus MSC1 sisältää ensimmäisen vierailijoiden sijaintirekisterin VLR1, ja että toinen matkaviestinkeskus MSC2 sisältää toisen vierailijoiden sijaintirekisterin VLR2. Kaikki rekisteriin kytketyn matkaviestinkeskuksen tiettynä ajankohtana hoitamat liikkuvat asemat rekisteröidään vierailijoiden sijaintirekisteriin VLR, se 5 on kaikki matkaviestinkeskusten palvelualueen liikkuvat asemat. Kuvio 1 esittää myöskin keskuksenhoitajan yksikön OSS, joka on kytketty kaikkiin liikkuvien asemien matkaviestinkeskuksiin MSC1, MSC2 ja tukiasemaohjaimiin BSC1, BSC2, BSC3, BSC4 sen mahdollistamiseksi, että nämä keskukset ja ohjaimet voidaan ohjata ja valvoa keskusasemasta kuten esimerkiksi ohjaushuoneesta 10 lähtevillä ohjauskäskyillä.
Yllä kuvattu matkaviestinjärjestelmä toimii GSM-suositusten mukaisesti, vaikka nyt selostettavaa keksintöä voidaan myöskin käyttää samantapaisissa järjestelmissä. Kuten edellä mainittiin on tärkeää, että esimerkiksi solujen varaamisprosessin aikana voidaan rekisteröidä tietoa yhdestä tai useammasta 15 liikkuvasta asemasta. Kuviossa 2 esitettyä keksinnöllistä menetelmää sanotaan MSC:n tilaamaksi seurannan herätykseksi ja se on selostettuna seuraavassa: Käyttäen valintakäskyä 1 keskuksenhoitaja valitsee vierailijoiden si-jaintirekisteristä VLR1 liikkuvan aseman MSC1, josta halutaan rekisteröidä lii-kennöintitietoja. Liikkuva asema rekisteröidään vierailijoiden sijaintirekisteriin heti 20 liikkuvan aseman saapuessa matkaviestinkeskuksen johonkin sijaintialueeseen LA1 tai LA2.
• # · *;;; Käyttäen matkaviestinkeskukseen MSC1 kytketystä päätteestä lähte-
• · I
vää tilauskäskyä 2 keskuksenhoitaja käskee matkaviestinkeskusta lähettämään • · _ '·* * sanoman Tl "seurannan herätys" sille tukiasemaohjaimelle, jonka vaikutusalu- 25 eessa liikkuva asema sijaitsee, heti ja aina kun puheluyhteys on aikaansaatu va- littuun liikkuvaan asemaan MS1. Tilauskäsky sisältää parametreja, jotka ilmai- sevat mistä liikkuvasta asemasta MS1 tulee rekisteröidä tietoja, rekisteröitävät
Iiikennöintitietotyypit ja liikennöintitietojen rekisteröinnin aloitusajankohdan. Sa- . ·..: noma Tl "seurannan herätys" selostetaan jäljempänä seikkaperäisemmin.
• · .··*. 30 Liikkuvien asemien matkaviestinkeskus MSC1 lähettää hakusano- *·[ man 3a kaikille tukiasemille BTS, jotka kuuluvat sijaintialueeseen LA1, jossa vie- :.i.: railijoiden sijaintirekisterin VLR1 mukaan liikkuva asema sijaitsee, puhelun kyt- kemiseksi yleisestä puhelinverkosta PSTN valittuun liikkuvaan asemaan MS1.
. .·. Tukiasemat lähettävät hakusanoman niille liikkuville asemille, jotka sijaitsevat : 35 vastaavien tukiasemien solujen alueella. Valittu liikkuva asema MS1 vahvistaa • · · sanoman lähettämällä hakuvastesanoman 3b sille tukiasemalle BTS1, jonka so- 5 109668 lussa, CELL1, liikkuva asema sijaitsee. Hakuvastesanoma 3b lähetetään sen jälkeen tuki-asemasta BTS1 matkaviestinkeskukselle MSC1 tukiasemaohjaimen BSC1 kautta. Matkaviestinkeskus vastaanottaa täten tiedon siitä tukiasemaohjaimesta BSC1, joka ohjaa solua jossa valittu liikkuva asema MS1 sijaitsee. Pu-5 helu yhdistetään nyt liikkuvaan asemaan MS1 ensimmäisen tukiasemaohjaimen BSC1 kautta lohkon 3c mukaisesti.
Aikaisemmin annettu ja tallennettu sanoma Tl "seurannan herätys" lähetetään lohkon 4 mukaisesti lähtöehdon määräämänä, jonka Hipaisevat puhelujen kytkeytymiset liikkuvaan asemaan MS1. Sanoma lähetetään matkavies-10 tinkeskuksesta MSC1 tukiasemaohjaimelle BSC1, jota sanotaan primaariseksi tukiasemaohjaimeksi, ja joka ohjaa solua CELL1, jota sanotaan primaariseksi soluksi ja jossa liikkuva asema MS1 sijaitsee.
Liikkuvan aseman MS1 liikennöintitietojen rekisteröinti 5 toteutuu primaarisessa tukiasemaohjaimessa sanomassa Tl "seurannan herätys" ennalta 15 määrättyjen haluttujen tietojen mukaan, edellyttäen että puhelu on kytketty, ja että liikkuva asema sijaitsee primaarisen tukiasemaohjaimen BSC1 ohjaamassa solualueessa. Täten tallennetaan liikennöintitietoja primaarisen tukiasemaohjaimen tietokantaan.
Liikkuva asema MS1 lähestyy toista solua CELL2, jota sanotaan se-20 kundaariseksi soluksi, ja jota ohjaa toinen tukiasemaohjain BSC2, jota seuraa-vassa sanotaan sekundaariseksi tukiasemaohjaimeksi. Primaarinen tukiasema-*;;; ohjain BSC1 pyytää kanavanvaihtoa primaarisesta solusta CELL1 sekundaari- seen soluun CELL2 lähettämällä sanoman 6a "kanavanvaihtopyyntö" matka- • · * viestinkeskukselle MSC1. Vastaanotettuaan sanoman "kanavanvaihtopyyntö" 25 matkaviestinkeskus lähettää "kanavanvaihtokysely"-sanoman 6b sekundaarisel-le tukiasemaohjaimelle BSC2, joka vastaanotettuaan onnistuneesti liikkuvan aseman primaariselta tukiasemaohjaimelta BSC1 lähettää "kanavanvaihdon vahvistus" -sanoman 6c liikkuvien asemien matkaviestinkeskukselle MSC1. Liik-:*·.· kuva asema MS1 kommunikoi nyt sekundaarisen tukiasemaohjaimen BSC2 .···. 30 kautta lohkon 6d mukaisesti.
• Liikkuvan aseman onnistuneen kanavanvaihdon jälkeen primaariselta ’·:·* tukiasemaohjaimelta BSC1 sekundaariselle tukiasemaohjaimelle BSC2 liikku-vien asemien matkaviestinkeskus lähettää kanavanvaihdonvahvistuksen 6c pe-. rusteella aikaisemmin tallennetun sanoman Tl "seurannan herätys" sekundaari- : 35 selle tukiasemaohjaimelle BSC2 lohkon 7 mukaan.
6 109638
Liikkuvan aseman MS1 liikennöintitietojen rekisteröinti 8 toteutuu sekundaarisessa tukiasemaohjaimessa BSC2 sanomassa Tl "seurannan herätys" ennalta määrättyjen haluttujen tietojen mukaan, edellyttäen, että puhelu on kytketty, ja että liikkuva asema sijaitsee sekundaarisen tukiasemaohjaimen BSC2 5 ohjaamassa solualueessa. Täten tallennetaan liikennöintitietoja sekundaarisen tukiasemaohjaimen tietokantaan. Sanoman Tl "seurannan herätys" keksinnöllinen kytkeminen tukiasemaohjaimesta toiseen voidaan suositeltavan suoritusmuodon mukaan toistaa, edellyttäen, että puhelu on yhdistetty ja että liikkuva asema sijaitsee liikkuvien asemien matkaviestinkeskuksen palvelualueessa.
10 Edellä mainittu sanoma Tl "seurannan herätys" selostetaan seuraa- vassa seikkaperäisemmin. Tilauskäskyn 2 "tilaa seurannan herätys" valitut osat järjestetään keksinnön mukaan uudestaan ja sijoitetaan sanomaan "seurannan herätys" kuvion 3 mukaisesti. Sanoma käsittää kolme oktettia, joista oktetti 1 sisältää sanomaan Tl "seurannan herätys" liittyvän numeron. Oktetti 2 ilmaisee 15 mistä sanoma "seurannan herätys" on lähtöisin, se on tässä tapauksessa mat-kaviestinkeskuksesta MSC1. Oktetti 2 määrittelee myöskin ajankohdat, jolloin rekisteröintiä halutaan, jonka esitetyn suoritusmuodon tapauksessa tulee tapahtua liikkuvan aseman ylittäessä solurajan. Oktetti 3 sisältää rekisteröintireferens-sin, joka määrittelee liikkuvan aseman, se on tässä tapauksessa valittu liikkuva 20 asema MS1. Kuvion 3 ylin bittinumerorivi ei kuulu sanomaan Tl "seurannan he-rätys", vaan osoittaa pelkästään oktettien kahdeksan paikkaa. Oktetin 1 refe-renssi A ilmaisee seurannan herätyssanoman numeron, referenssi B ilmaisee ;!.* onko seurannan herätyksen tilannut liikkuvien asemien matkaviestinkeskus vai » · tukiasemaohjain, referenssi C ilmaisee rekisteröitävän ja referenssi D ilmaisee
• I
’···* 25 rekisteröintireferenssin, joka korvaa liikkuvan aseman puhelinnumeron. Sano- man muut paikat on merkitty nollilla (0). On huomattava, että edellä kuvattu sa- »· · v ·' noman "seurannan herätys " rakenne on ainoastaan tällaisen rakenteen esimerkki eikä sanoma rajoitu sanomaan, jonka merkinnät ovat samanlaiset kuin : * ·. edellä mainituissa GSM-suosituksissa.
• · ·"*. 30 Seuraavassa selostetaan toinen keksinnön esimerkkisuoritusmuoto.
• · · ·, Kuten edellä on mainittu, on tärkeää että esimerkiksi solujen varaamisen aikana • · # voidaan rekisteröidä liikennöintitietoa yhdestä tai useammasta liikkuvasta ase-masta. Kuvion 4 esittämää keksinnöllistä menetelmää sanotaan tukiasemaoh-; jaimen tilaamaksi seurannan herätykseksi. Tukiasemaohjaimen BSC3 yhtey- .·. : 35 dessä olevalla keskuksenhoitajalla ei ole pääsyä vierailijoiden sijaintirekisteriin VLR2 eikä sen vuoksi voi valita tukiasemaohjaimen ohjaaman solualueen tiettyä 7 109638 liikkuvaa asemaa. Täten tukiasemaohjaimen tilaamassa seurannan herätyksessä käytetään yleispätevämpää rekisteröintikriteeriä, jonka yhteydessä on merkityksetöntä mikä liikkuva asema tarkalleen täyttää kriteerin. Keksinnöllinen menetelmä selostetaan seuraavassa: 5 Keskuksenhoitaja valitsee rekisteröitäviksi kaikki kahden solun, solu jen CELL3 ja CELL4, välisen rajan ylittävät liikkuvat asemat, näiden kahden solun ollessa eri tukiasemaohjaimien BSC3 ja BSC4 ohjaamia. Keskuksenhoitaja haluaa tietää signaalinvoimakkuuden sekä ennen solun vaihtoa että sen jälkeen. Liikkuvat asemat merkitään yleisesti tunnuksella MS.
10 Käyttämällä tukiasemaohjaimeen BSC3 kytketystä päätteestä lähtöi sin olevaa tilauskäskyä 12 keskuksenhoitaja käskee tukiasemaohjainta BSC3 rekisteröimään puheluyhteyksiä aikaansaaneiden liikkuvien asemien liikennöinti-tiedot heti näiden liikkuvien asemien saavuttua tuki-asemaohjaimen ohjaamaan alueeseen. Tilauskäsky 12 sisältää parametrit, jotka ilmaisevat rekisteröitävien 15 liikennöintitietojen tyypin ja myöskin tiedon rekisteröinnin aloitusajankohdasta. Keksinnön mukaan käskyn parametrien tietyt osat järjestetään uudestaan ja sijoitetaan sanomaan Tl "seurannan herätys". Sanoman Tl "seurannan herätys" rakenne on sama kuin aikaisemmin selostetussa suoritusmuodossa, vaikka sanoman sisältö on siitä hiukan poikkeava. Sanoma "seurannan herätys" seloste-20 taan myöhemmin seikkaperäisemmin.
Liikkuva asema MS2, johon puhelu on kytketty saapuu tukiasema- *.’!! ohjaimen BSC3 solualueeseen lohkon 13a mukaan. Tukiasemaohjainta BSC3 • · · * sanotaan seuraavassa primaariseksi tukiasemaohjaimeksi ja liikkuva asema • * ’ MS2 vastaanottaa nyt lohkon 13 b mukaan puhelunsa primaarisen tukiasema-i...: 25 ohjaimen kautta.
Liikkuvan aseman MS2 liikennöintitietojen rekisteröinti 14 toteutuu :.i : sekundaarisessa tukiasemaohjaimessa BSC2 tilauskäskyssä 12 ja sanomassa
Tl "seurannan herätys" ennalta määrättyjen haluttujen tietojen mukaan, edellyt-täen, että puhelu on kytketty, ja että liikkuva asema sijaitsee primaarisen tuki- • · .··. 30 asemaohjaimen BSC3 ohjaamassa solualueessa. Täten tallennetaan liikennöin- ’ · * titietoja primaarisen tukiasemaohjaimen tietokantaan.
# · · *··* Primaariseksi soluksi sanotussa solussa CELL3 sijaitseva liikkuva asema MS2 lähestyy toista solua CELL4, jota sanotaan sekundaariseksi soluksi % . ja jota ohjaa toinen tukiasemaohjain BSC4, jota sanotaan sekundaariseksi tuki- »· : 35 asemaohjaimeksi. Primaarinen tukiasemaohjain lähettää sanoman 15 "seurannan herätys" matkaviestinkeskukselle MSC2. Samanaikaisesti primaarinen tu- 109638 8 kiasemaohjain pyytää kanavanvaihtoa primaarisesta solusta CELL3 sekundaariseen soluun CELL4 lähettämällä "kanavanvaihtopyyntö"-sanoman 16a matka-viestinkeskukselle MSC2. Vastaanotettuaan "kanavanvaihtopyyntö"-sanoman matkaviestin keskus lähettää "kanavanvaihtokysely"-sanoman 16b sekundaari-5 selle tukiasemaohjaimelle BSC4, joka vastaanotettuaan onnistuneesti liikkuvan aseman primaariselta tukiasemaohjaimelta BSC3 lähettää "kanavanvaihdon vahvistus" -sanoman 16c liikkuvien asemien matkaviestinkeskukselle MSC2.
Liikkuva asema MS2 kommunikoi nyt sekundaarisen tukiasemaohjaimen BSC4 kautta lohkon 16d mukaisesti.
10 Liikkuvan aseman MS2 onnistuneen vastaanoton jälkeen primaarisel ta tukiasemaohjaimelta BSC3 sekundaariselle tukiasemaohjaimelle BSC4 liikkuvien asemien matkaviestinkeskus lähettää vasteena kanavanvaihdonvahvistuk-seen 16c aikaisemmin tallennetun sanoman Tl "seurannan herätys" sekundaariselle tukiasemaohjaimelle BSC4 lohkon 17 mukaan. Sanomaa Tl "seurannan 15 herätys" ei tallenneta liikkuvien asemien matkaviestinkeskukseen MSC2.
Liikkuvan aseman MS2 liikennöintitietojen rekisteröinti 18 toteutuu sekundaarisessa tukiasemaohjaimessa BSC4 sanomassa Tl "seurannan herätys" ennalta määrättyjen haluttujen tietojen mukaan, edellyttäen että puhelu on kytketty, ja että liikkuva asema sijaitsee sekundaarisen tukiasemaohjaimen oh-20 jäämässä solualueessa. Täten tallennetaan liikennöintitietoja sekundaarisen tu-kiasemaohjaimen tietokantaan. Sanoman Tl "seurannan herätys" keksinnöllinen : kytkeminen tukiasemaohjaimesta toiseen voidaan suositeltavan suoritusmuodon mukaan toistaa niin kauan kuin puhelu on yhdistettynä ja niin kauan kuin liikkuva :"': asema sijaitsee liikkuvien asemien matkaviestinkeskuksen palvelualueessa.
··. 25 Edellä mainittu sanoma Tl "seurannan herätys" selostetaan seuraa- t · · · . ·: ·. vassa seikkaperäisemmin. Tilauskäskyn 12 "tilaa seurannan herätys" valitut osat järjestetään keksinnön mukaan uudestaan ja sijoitetaan sanomaan "seurannan . . herätys" kuvion 3 mukaisesti. Sanoman Tl "seurannan herätys" rakenne on sa- :./ ma kuin aikaisemmin selostetussa suoritusmuodossa, vaikka sanoman sisältö ·;·' 30 on siitä hiukan poikkeava. Oktetti 2 ilmaisee mistä sanoma "seurannan herätys" : on lähtöisin, mikä tässä tapauksessa on matkaviestinkeskuksesta MSC1. Oktetti 2 määrittelee myöskin ajankohdat, jolloin rekisteröintiä halutaan, jonka tässä tapauksessa tulee tapahtua liikkuvien asemien MS lähestyessä määrättyä solura-jaa- Oktetti 3 sisältää rekisteröintireferenssin, joka määrittelee liikkuvat asemat, *· *: 35 se on tässä tapauksessa kaikki liikkuvat asemat, joihin on yhdistetty puhelu, ja jotka sijaitsevat tukiasemaohjaimen BSC3 ohjaamassa solualueessa.
109638 9
On ymmärrettävä, että edellä selostettuja esimerkinomaisia suoritusmuotoja voidaan vaihdella ja muuntaa poikkeamatta tämän keksinnön suoja-alalta. Liikennöintitiedot voivat esimerkiksi käsittää kaiken liikkuvan aseman ja tukiasemaohjaimen välillä välitetyn tiedon. Esimerkinomaisten suoritusmuotojen 5 yhteydessä mainitun päätteen ei tarvitse olla tiettyyn matkaviestinkeskukseen tai tukiasemaohjaimeen liitetty paikallinen datayksikkö, vaan se voi olla keskeisesti sijaitseva käyttäjäjärjestelmä OSS, joka on kytketty matkaviestinjäijestelmän kaikkiin matkaviestinkeskuksiin ja tukiasemaohjaimiin. Reititysprosessin jälkeen liikennöintitiedot voidaan kerätä tietokannoista ja lukea käyttäjäjärjestelmän avul-10 la. Esimerkinomaisten suoritusmuotojen tapauksissa sanoma "seurannan herätys" luodaan vasteena keskuksenhoitajan tilauskäskyyn. Vaihtoehtoisesti sanoman voi luoda matkaviestinkeskuksen, tukiasemaohjaimen tai käyttäjäjärjestel-män ohjelma, joka käynnistyy määrättynä ajankohtana tai jonkin muun kriteerin perusteella. Kuvion 3 mukaan luotua sanomaa Tl "seurannan herätys" on pidet-15 tävä ainoastaan tällaisen sanoman esimerkkinä. Tulisi myöskin ymmärtää, että esimerkinomaisiin suoritusmuotoihin viitaten selostettu ja kuvioissa 2 ja 4 esitetty viestintä ainoastaan edustaa tämän keksinnön kannalta mielenkiintoista viestintää eikä edusta mainittuina hetkinä tapahtuvaa kokonaisviestintää. Ammattimies ymmärtää luonnollisesti ettei keksinnön mukainen reititysmenetelmä rajoitu vain 20 yhteen palvelualueeseen. Menetelmää voi käyttää myöskin liikkuvan aseman siirtyessä palvelualueesta toiseen. Tulee myöskin ymmärtää ettei keksintö rajoi-·.:’·1 tu sen edellä selostettuihin ja kuvattuihin esimerkinomaisiin suoritusmuotoihin ja että seuraavien patenttivaatimusten suoja-alan puitteissa voidaan tehdä muun-noksia.
25 • · · • · · ·

Claims (6)

10 109638
1. Menetelmä matkaviestinjärjestelmän (PLMN) liikkuvista asemista lähtöisin olevien liikennöintitietojen rekisteröintiä varten järjestelmän käsittäessä 5 vähintään yhden matkaviestinkeskuksen (MSC1), matkaviestinkeskukseen kytketyn vierailijoiden sijaintirekisterin (VLR1), vähintään kaksi matkaviestinkeskukseen kytkettyä tukiasemaohjainta (BSC1 ja BSC2), kunkin tukiasemaohjaimen ollessa kytketty vähintään yhteen tukiasemaan (BTS), jossa vastaavien tukiasemien kuuluvuusalueita kutsutaan soluiksi (CELL) ja matkaviestinkeskukseen 10 kuuluvaa soluryhmää kutsutaan palvelualueeksi ja jossa liikkuva asema (MS1) rekisteröidään sen ilmestyttyä mainittuun palvelualueeseen vierailijoiden sijainti-rekisteriin (VLR1), mainitun menetelmän käsittäessä seuraavat vaiheet: valitaan vähintään yksi liikkuva asema (MS1) liikkuvien asemien joukosta valintakäskyn (1) avulla; 15 annetaan tilauskäsky (2) matkaviestinkeskukselle (MSC1) sanoman "seurannan herätys" (Tl) lähettämiseksi tukiasemaohjaimelle (BSC1 tai BSC2), joka ohjaa soluryhmää, jossa valittu liikkuva asema (MS1) sijaitsee, joka sanoma määrittää aloitusehdot, jotka on täytettävä ennenkuin tieto rekisteröidään; lähetetään (4) sanoma "seurannan herätys" (Tl) matkaviestinkeskuk-20 sesta (MSC1) tukiasemaohjaimelle (BSC1), jota sanotaan primaariseksi tuki-asemaohjaimeksi, joka ohjaa solua (CELL1), jossa valittu liikkuva asema sijait-see; . T: täytetään aloitusehdot; tallennetaan (5) valitusta liikkuvasta asemasta (MS1) lähtöisin olevat 25 liikennöintitiedot primaarisen tukiasemaohjaimen tietokantaan; lähetetään (7) sanoma "seurannan herätys" (Tl) matkaviestinkeskuk- • · · sesta (MSC1) sekundääriselle tukiasemaohjaimelle, joka ohjaa solua (CELL2), . , jossa valittu liikkuva asema (MS1) sijaitsee ylitettyään (6a, 6b, 6c, 6d) eri tuki-• * · asemaohjaimien (BSC1 ja BSC2) ohjaamien kahden solun (CELL1 ja CELL2) • · ···’ 30 välisen rajan; : tallennetaan (8) valitusta liikkuvasta asemasta (MS1) lähtöisin olevat .**. liikennöintitiedot sekundaarisen tukiasemaohjaimen tietokantaan.
2. Menetelmä matkaviestinjärjestelmän (PLMN) liikkuvista asemista • · · lähtöisin olevien liikennöintitietojen rekisteröintiä varten järjestelmän käsittäessä 35 vähintään yhden liikkuvien asemien matkaviestinkeskuksen (MSC2), vähintään kaksi matkaviestinkeskukseen kytkettyä tukiasemaohjainta (BSC3 ja BSC4), n 109638 ! i kunkin tukiasemaohjaimen ollessa kytketty vähintään yhteen tukiasemaan (BTS), jossa vastaavien tukiasemien kuuluvuusalueita kutsutaan soluiksi (CELL), mainitun menetelmän käsittäessä seuraavat vaiheet: käsketään antamalla tilauskäsky (12) tukiasemaohjaimelle (BSC3), 5 jota sanotaan primaariseksi tukiasemaohjaimeksi, ja jonka toiminta-alueessa valittu liikkuva asema sijaitsee, tukiasemaohjainta (BSC3) aikaansaamaan sanoma "seurannan herätys" (Tl); paikallistetaan liikkuva asema (MS2), joka täyttää lähtöehdon (13a), tukiasemaohjaimen (BSC3) ohjaaman tukiaseman solualueelta; 10 liikkuvasta asemasta lähtöisin olevien liikennöintitietojen tallentami sen (14) primaarisen tukiasemaohjaimen tietokantaan; lähetetään (15) sanoma "seurannan herätys" (Tl) primaarisesta tukiasemaohjaimesta (BSC3) matkaviestinkeskukselle, kun liikkuva asema lähestyy eri tukiasemaohjaimien (BSC3 ja BSC4) ohjaamien kahden solun (CELL3 ja
15 CELL4) välistä rajaa; lähetetään (17) sanoma "seurannan herätys" (Tl) matkaviestinkes-kuksesta (MSC2) sekundääriselle tukiasemaohjaimelle (BSC4), joka ohjaa solua (CELL4), jossa valittu liikkuva asema (MS2) sijaitsee ylitettyään (16a, 16b, 16c, 16d) mainitun kahden solun (CELL3 ja CELL4) rajan; 20 tallennetaan (18) valitusta liikkuvasta asemasta (MS2) lähtöisin ole- ..; · * vat liikennöintitiedot sekundaarisen tukiasemaohjaimen tietokantaan. :T:
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, joka sisältää vaiheen, jossa sisällytetään "seurannan herätys" -sanomaan (Tl) ennalta mää-.···. rätty joukko lineaarisia numeroita, jotka ilmaisevat mitkä liikkuvasta asemasta .:. 25 olevat liikennöintitiedot tallennetaan tietokantaan.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, joka sisältää vaiheen, jossa lähetetään käskyt (1, 2 ja 12) matkaviestinkeskuksiin (MSC1 ja MSC2) ja tukiasemaohjaimiin (BSC1, BSC2, BSC3 ja BSC4) kytketystä ulkoi- • « · *; ‘: sesta yksiköstä (OSS).
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, joka sisältää vai- » : heen, jossa automaattisesti syötetään käskyt (1, 2 ja 12) ennalta määrätyn kri- .···. teerin tultua täytetyksi matkaviestinkeskuksessa (MSC1 tai MSC2), tukiasema- *: * ohjaimessa (BSC1, BSC2, BSC3 tai BSC4) tai ulkoisessa yksikössä (OSS).
6. Patenttivaatimuksen 1, 2, 3, 4 tai 5 mukainen menetelmä käsittäen :.'·: 35 vaiheen, jossa kerätään ja luetaan ulkoisessa yksikössä (OSS) tietokantaan tal lennetut liikennöintitiedot. 12 109658
FI940994A 1992-07-03 1994-03-02 Menetelmä tietoliikennejärjestelmän liikennöintitietojen rekisteröintiä varten FI109638B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9202087 1992-07-03
SE9202087A SE470416B (sv) 1992-07-03 1992-07-03 Förfarande för att registrera trafikdata i ett telesystem
SE9300524 1993-02-17
PCT/SE1993/000524 WO1994001977A1 (en) 1992-07-03 1993-06-11 A method for registering traffic data in a telecommunication system

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI940994A FI940994A (fi) 1994-03-02
FI940994A0 FI940994A0 (fi) 1994-03-02
FI109638B true FI109638B (fi) 2002-09-13

Family

ID=20386717

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI940994A FI109638B (fi) 1992-07-03 1994-03-02 Menetelmä tietoliikennejärjestelmän liikennöintitietojen rekisteröintiä varten

Country Status (18)

Country Link
US (1) US5442682A (fi)
EP (1) EP0602223B1 (fi)
JP (1) JP3237846B2 (fi)
CN (1) CN1046386C (fi)
AT (1) ATE169443T1 (fi)
AU (1) AU665663B2 (fi)
CA (1) CA2115351A1 (fi)
DE (1) DE69320159T2 (fi)
ES (1) ES2121090T3 (fi)
FI (1) FI109638B (fi)
HK (1) HK1014113A1 (fi)
NO (1) NO307490B1 (fi)
NZ (1) NZ253813A (fi)
SE (1) SE470416B (fi)
SG (1) SG42894A1 (fi)
TR (1) TR27484A (fi)
TW (1) TW313730B (fi)
WO (1) WO1994001977A1 (fi)

Families Citing this family (21)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6005856A (en) 1993-11-01 1999-12-21 Omnipoint Corporation Communication protocol for spread spectrum wireless communication system
US6094575A (en) 1993-11-01 2000-07-25 Omnipoint Corporation Communication system and method
US6021333A (en) * 1993-11-01 2000-02-01 Omnipoint Corporation Method and system for transferring information within a mobile communication system
US6088590A (en) 1993-11-01 2000-07-11 Omnipoint Corporation Method and system for mobile controlled handoff and link maintenance in spread spectrum communication
GB2290195B (en) * 1994-06-10 1998-08-05 Northern Telecom Ltd Automatic determination and tuning of pico-cell topology for low-power wireless systems
US5548533A (en) * 1994-10-07 1996-08-20 Northern Telecom Limited Overload control for a central processor in the switching network of a mobile communications system
US5790953A (en) * 1995-08-22 1998-08-04 Motorola, Inc. System and method for managing subscriber unit location information in an integrated communication network
US5732350A (en) * 1995-12-06 1998-03-24 Motorola, Inc. Method for mobile station location registration with dynamic cell grouping for radiotelephone systems
WO1997028663A1 (en) * 1996-02-01 1997-08-07 Mci Communications Corporation Telephone interexchange carrier selection in a wireless communication network
US5991620A (en) * 1997-11-26 1999-11-23 Ericsson Inc. Positioning busy indicator and queuing mechanism
US6438370B1 (en) * 1998-06-16 2002-08-20 Nokia Telecommunications, Oy Location update method and inter core network entity handover method
FI981773A (fi) 1998-08-18 2000-02-19 Nokia Networks Oy Signalointisanomien jäljittäminen
US6263187B1 (en) * 1999-01-08 2001-07-17 Lucent Technologies Inc. Obtaining data for calls made by a specific/cellular mobile station
US6321087B1 (en) * 1999-01-08 2001-11-20 Lucent Technologies Inc. Monitoring data of a selected call in a wireless telecommunication system
GB9905372D0 (en) * 1999-03-10 1999-05-05 Univ Strathclyde Mobile communications network
AU3851900A (en) * 1999-03-12 2000-10-04 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Relating network events to subscriber and mobile equipment identities
JP3470683B2 (ja) * 2000-05-26 2003-11-25 日本電気株式会社 ネットワーク運用管理システム及び装置故障確率管理方法
US7185061B1 (en) 2000-09-06 2007-02-27 Cisco Technology, Inc. Recording trace messages of processes of a network component
ATE375654T1 (de) * 2001-04-04 2007-10-15 Nokia Corp Trassierungsverfahren und -system
JP4696600B2 (ja) * 2005-03-08 2011-06-08 日本電気株式会社 無線アクセスネットワークシステム
US7940718B2 (en) * 2008-03-11 2011-05-10 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) Trace log management in a mobile communication system

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4775999A (en) * 1986-10-31 1988-10-04 Motorola, Inc. Registration of radiotelephones in networked cellular radiotelephone systems
DE3850204T2 (de) * 1987-04-10 1994-12-22 Motorola Inc Einbuchen von funktelefone in netzwerken von zellularen funktelefonsystemen.
AU625128B2 (en) * 1989-04-17 1992-07-02 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Method of maintaining an established connection in a mobile radio system comprising both analog and digital radio channels
FR2657477A1 (fr) * 1990-01-19 1991-07-26 Cit Alcatel Procede de protection contre la saturation de la base de donnees d'un enregistreur de localisation des visiteurs pour un systeme de radiotelephonie cellulaire.
SE466426B (sv) * 1990-07-06 1992-02-10 Ericsson Telefon Ab L M Foerfarande vid handoff i ett mobilradiosystem
CA2031551C (en) * 1990-12-05 1998-06-30 Leo Strawczynski Inter-cell call hand-over in radio communication systems with dynamic channel allocation
US5226071A (en) * 1990-12-18 1993-07-06 At&T Bell Laboratories Call path resource allocation in a wireless telecommunications system
US5210787A (en) * 1991-02-05 1993-05-11 Telefonaktiebolaget L M Ericsson Subscriber interrogation point

Also Published As

Publication number Publication date
DE69320159D1 (de) 1998-09-10
NO940704D0 (no) 1994-03-01
DE69320159T2 (de) 1998-12-10
CN1046386C (zh) 1999-11-10
SG42894A1 (en) 1997-10-17
SE470416B (sv) 1994-02-14
SE9202087L (sv) 1994-01-04
ATE169443T1 (de) 1998-08-15
JP3237846B2 (ja) 2001-12-10
EP0602223B1 (en) 1998-08-05
FI940994A (fi) 1994-03-02
TR27484A (tr) 1995-06-07
NO940704L (fi) 1994-03-01
NO307490B1 (no) 2000-04-10
FI940994A0 (fi) 1994-03-02
CN1081800A (zh) 1994-02-09
WO1994001977A1 (en) 1994-01-20
HK1014113A1 (en) 1999-09-17
CA2115351A1 (en) 1994-01-20
TW313730B (fi) 1997-08-21
ES2121090T3 (es) 1998-11-16
SE9202087D0 (sv) 1992-07-03
JPH06510652A (ja) 1994-11-24
AU665663B2 (en) 1996-01-11
AU4517993A (en) 1994-01-31
NZ253813A (en) 1997-04-24
EP0602223A1 (en) 1994-06-22
US5442682A (en) 1995-08-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI109638B (fi) Menetelmä tietoliikennejärjestelmän liikennöintitietojen rekisteröintiä varten
EP1021927B1 (en) Localised special services in a mobile communications system
US9332462B2 (en) Camping in an exclusive cell
US6636742B1 (en) Tracking of mobile terminal equipment in a mobile communications system
EP1153520B1 (en) Method and apparatus in a telecommunications network comprising localised service areas, lsa
US5960356A (en) Paging a mobile station within a public land mobile network (PLMN)
US20020111166A1 (en) Method and system for selecting a prefer red cell in a wireless communication system
US6532363B1 (en) Method and arrangement for transferring special cell information in a cellular system
ZA200200932B (en) Architecture for time of arrival positioning with location management units control functionality in base station controller.
US20140256315A1 (en) Method of Improving the Management of Mobility in a Cellular Mobile Communications System
US6516195B1 (en) Method and system for optimizing a telecommunications utilizing positioning information in network recording programs
CN105992168A (zh) 一种小区选择的方法、自动邻区关系配置方法及设备
EP1045609A1 (en) Location dependent sevices in mobile communications system
WO1998005175B1 (en) Method of freeing a voice channel in a radio telecommunications network
WO2000013454A1 (en) System and method for call completion to a roamer without routing through the home network
FI104529B (fi) Menetelmä ja laitteisto tilaajan paikallisten toimintojen ohjaamiseksi matkaviestinjärjestelmässä
EP1947885B1 (en) Registration of mobile stations in a wireless communication system
WO2000047009A1 (en) A method of defining a home zone of a cellular radio system
KR20020070618A (ko) 이동 단말의 위치 영역 관리 방법
MXPA98002713A (en) Cellular telecommunication network that has a continuous interoperability between centrales while supporting operation in various frequency hyperbands
JP2001103563A (ja) 簡易携帯電話システムにおける同報通知方法