FI109050B - Kiinnitysjärjestely - Google Patents

Kiinnitysjärjestely Download PDF

Info

Publication number
FI109050B
FI109050B FI944578A FI944578A FI109050B FI 109050 B FI109050 B FI 109050B FI 944578 A FI944578 A FI 944578A FI 944578 A FI944578 A FI 944578A FI 109050 B FI109050 B FI 109050B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
bracket
spacer
shoulder
brackets
arrangement according
Prior art date
Application number
FI944578A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI944578A0 (fi
FI944578A (fi
Inventor
Kari Keijo Miikkael Maekinen
Original Assignee
Lvi Poerssi Ky
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FI920263U external-priority patent/FI664U1/fi
Application filed by Lvi Poerssi Ky filed Critical Lvi Poerssi Ky
Priority to FI944578A priority Critical patent/FI109050B/fi
Publication of FI944578A0 publication Critical patent/FI944578A0/fi
Publication of FI944578A publication Critical patent/FI944578A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI109050B publication Critical patent/FI109050B/fi

Links

Landscapes

  • Clamps And Clips (AREA)
  • Supports For Pipes And Cables (AREA)

Description

109050
Kiinnitysjärjestely
Fastsättningsarrangemang
Keksinnön kohteena on kiinnitysjärjestely putkia tai senkaltaisia pitkänomaisia kappaleita varten, jossa järjestely käsittää kannakkeita, joissa kussakin on avoin kannakeosa sovitettuna mainittujen putkien vastaanottamiseksi, sekä mainittuun kannakeosaan liittyvä kantaosa, järjestelyn edelleen käsittäessä erillisen välikappaleen, joka on sovitettu asetettavaksi asennuksen yhteydessä kahden vierekkäisen kannak-keen väliin,
Mainitunlaisia kannakkeita käytetään yleisesti putkien tai senkaltaisten kiinnittämiseksi rakenteisiin pinta-asennuksissa. Usein tällaisten kannakkeiden varaan asennetaan useita putkia vierekkäin, jolloin kukin putki kiinnittyy omiin peräkkäisiin kannakkeisiinsa, jotka yksitellen kiinnitetään alus-rakenteeseen. Tällöin on tilanne usein myös se, että eri kokoisia putkia kulkee rinnakkain, jolloin putkien koko voi vaihdella välillä 10...28 mm, joskus enemmänkin.
Tunnetaan useita putkenkannakerakenteita, jotka ovat yksi- tai kaksiosaisia, jolloin kaksiosaiset kannakkeet käsittävät kaksi ·,·. rinnakkaista, samaa kokoa olevaa kannakeosaa. Kyseiset kaksois- • · .! ’ kannakkeet on siten tarkoitettu kahdelle samankokoiselle put- « · ' , kelle. Tällaisten kaksoiskannakkeiden käyttö ei aina onnistu, • · · •“I koska vierekkäin kulkevat putket eivät aina ole samankokoisia.
* · · ··· Tällöin asentaja joutuu käyttämään vierekkäin yksiosaisia kannakkeita, jolloin putkien keskinäinen etäisyys taas ei aina i · · ’ Pysy vakiona. Etenkin putkien asennuksessa on suora kulku varsin tärkeä paitsi ulkonäkö- ja mitoitussyistä niin myös siksi, että putkissa virtaavan väliaineen kulku pysyisi mah- » # .··. dollisimman suorana ja tasaisena. Yksiosaisten kannakkeiden • t käyttö on lisäksi työlästä, kun jokainen kannake joudutaan sekä mitoittamaan että kiinnittämään erikseen.
i · · 1 I » • » ♦ · · 2 109050
Keksinnön tarkoituksena on edellä mainitun haitan eliminointi, ja sille on tunnusomaista se, mikä on esitetty oheisissa patenttivaatimuksissa. Keksintö tunnetaan siitä, että erillinen välikappale käsittää välineet vierekkäisten kannakkeiden kantaosien kiinnittämiseksi rinnakkaisasennossa alla olevaan alusrakenteeseen. Näin ollen vierekkäin asennettaviin putken-kannakkeisiin liittyy erillinen, asennuksen yhteydessä mainittujen kannakkeiden väliin asettuva välikappale, joka käsittää alusrakenteeseen kiinnitettävän keskeisen osuuden.
Seuraavassa esitetään keksintö tarkemmin oheiseen kuvioon viitaten, missä
Kuviossa 1 on esitetty keksinnön mukaisen kiinnitysjärjestelyn kuuluvan putkenkannakkeen eräs suoritusmuoto, ja Kuviossa 2 vastaavasti on esitetty kuvion 1 mukaisen putkenkannakkeen kanssa yhteistoimiva välikiinnike.
Keksinnön mukaisesti käsittää järjestely toisaalta eri tai samaa kokoa oleville putkille tai senkaltaisille tarkoitettuja olennaisesti yhtä kappaletta olevia yksiosaisia kannakkeita 1, ja toisaalta ainakin kahden tällaisen kannakkeen väliin sijoittuvan välikappaleen 2. Kukin kannakeosuus 1 on yleisluonteel-taan sopivasti sinänsä tunnettua tyyppiä, eli siinä on alustaa ;·, vasten asettuva kantaosuus 3 ja siitä ulkoneva korvakeosuus, joka edullisesti käsittää vastakkain suuntautuvat kuperat '*'! korvakket 4, 5, joiden väliin putki (ei näytetty) asettuu.
Korvakkeet 4, 5 ovat edullisesti jonkin verran joustavat, ·;;; jolloin kiinnitettävä putki kiristyy tiukasti niiden väliin.
'.* ' Kukin kannake 1 on tavanomaiseen tapaan mitoitettu sopivan tiukasti kyseeseen tulevan putken tai senkaltaisen läpimitan :/.· mukaisesti.
Kukin putki asennetaan alalla vakiintuneella tavalla kulkemaan peräkkäin asennettujen kannakkeiden 1 avoimien korvakeosien 4, ·;·* 5 läpi. Keksinnön mukaan käytetään nyt erillistä välikappa- 3 109050 letta 2 kahden vierekkäisen yksiosaisen kannakkeen kiinnittämiseksi välikappaleen kantaosuuden 17 määrittämällä keskinäisellä vakioetäisyydellä, jolloin kannakkeisiin 1 asennettavien putkienkin keskinäinen etäisyys pysyy aina samana kunkin putken koosta riippumatta. Sinänsä kannakkeissa 1 voi olla keskeinen reikä 7 kiinnitysruuvia tai senkaltaista varten, jolloin sama kannake voi toimia myös erillisenä kannak-keena yhden putken tai senkaltaisen osalta. Mainitun reiän 7 avulla ovat myös esim. vierekkäisten putkien muodostaman joukon uloimmat kannakkeet kiinnitettävissä suoraan alus-rakenteeseen, mikä joskus on edullista tarkan alkusovituksen aikaansaamiseksi. Tämän jälkeen on rinnakkaisten putkien yksityiskohtainen sovitus vaikeissakin olosuhteissa helposti saavutettavissa välikkeen avulla. Keksinnöllinen perusajatus on kuitenkin nimenomaan, että useat rinnakkain asennettavan putket tai senkaltaisten kannakkeet kiinnitetään vakioetäi-syydelle toisistaan välikappaleen 2 avulla, kuten alempana tarkemmin selostetaan.
Kuvioissa esitetty keksinnön mukainen suoritusmuoto käsittää vielä sen, että välikappaleessa 2 on olakkeet 6, jotka suuntautuvat vinosti alaspäin, sopivasti 10...70° astetta alus-rakenteen tasoon nähden, edullisesti n. 45°:n asteen kulmassa. Kunkin vastaavan kannakkeen 1 kannan 3 pinnassa on tällöin > · ;·, uramuotouma 8, 9, jonka seinämät eli sivuosuudet 10, 11 viet- <t tävät vastaavasti vinosti sisäänpäin, kulloinkin vierekkäi- sestä välikappaleesta 2 suuntautuvan vastaavan olakkeen 6 vastaanottamiseksi. Yleisesti pidetään edullisena, että välikappale 2 on olennaisesti tukevarakenteinen, jolloin saavu-v : tetaan keksinnön mukainen jäykkä ja selvästi määritelty kiinni tys. Erään muunnetun suoritusmuodon mukaan on kuitenkin varsin-; *.i kin välikappaleen 2 olakeosuus 6 ainakin hieman joustava kiinnikkeiden painamiseksi jonkin verran muodonmuutoksia salli- ’ , valla tavalla alusrakennetta vastaan, mikä on edullista varsin-‘11*1 kin jos alustarakenne on epätasainen.
i 4 109050
Edullisesti kukin olake 6 käsittää sopivasti päästään alaspäin ulkonevan tukielimen tai kynnen 12, jolloin kunkin kannakkeen 1 kannan 3 uramuotoumat 8, 9 vastaavasti käsittävät keskeisen uran 13 mainitun tukielimen tai kynnen 12 vastaanottamiseksi sopivasti lukittuvalla tavalla. Näin ollen on välikappale 2 painettavissa paikalleen ennen asennusta, jolloin lukitus-elimillä varmistetaan se, etteivät kannakkeet irtoa toisistaan työskentely- ja asennusvaiheessa.
Välikappaleen 2 olakkeet 6 on vielä edullisesti halkaistu pituussuunnassa siten, että niissä on keskeinen lovi 14, joka muodoltaan vastaa kannakkeen 1 korvakeosuuden 4, 5 ja kannan 3 yhdistävän tavallisesti lyhyehkön varsiosuuden 15 muotoa. Tällöin on lovi 14 ja vastaavasti varsiosuus 15 edullisesti siten keskinäisesti muotoiltu, että välikappale 2 olake-osuuksillaan 6 tiiviisti ja sopivasti vielä jonkin verran sisäänpäin joustaen lukittuen tai napsauttaen asettuu varsi-osuuden 15 tuntumaan, jolloin varsiosuus 15 jää olakkeen haarojen väliin. Tämäkin rakenne varmistaa sen, että välikappale 2 pysyy paikallaan varsinaisen kiinnityksen aikana, mikä on eduksi kun asennus suoritetaan ahtaissa tai muuten hankalissa olosuhteissa.
Vierekkäiset kannakkeet kiinnitetään rakenteeseen välikappaleesta 2, jolloin kulloinkin kahta kannaketta 1 varten tarvi-taan ainoastaan yksi kiinnitys, joka sopivasti suoritetaan välikappaleen 2 keskellä olevan reiän 16 tai senkaltaisen t kautta. Edellä esitetyn mukaisesti ja erityisesti kuvioon 2 I * · ;;; viitaten käsittää kukin välikappale 2 keskeisen osuuden 17, '·* ’ josta vinosti kulmassa alaspäin alusrakennetta vastaan kaarevat olakkeet 6 ulkonevat.
» · * · * Asennuksen yhteydessä välikappale 2 liittyy yleensä kummalta- i(’,; kin puoleltaan vastaavaan kannakkeeseen, jolloin olakkeet 6 ... työntyvät kunkin kannakkeen 1 kannan 3 ulkoreunoissa oleviin ",· uramuotoumiin 8, 9. Uramuotoumat 8, 9 muodostuvat omalta osal- i * I 109050 ; 5 i taan kannan 3 keskelle päin vinosti viettävistä sivuosuuksista 10, 11, mikä ilmenee kuviosta 1. Näin ollen kannakkeen 1 kannan 3 sivuseinämät 18 kiilautuvat tiiviisti välikappaleen 2 keskeisen osuuden 17 seinämiä 19 vastaan, jolloin kannakkeen 1 oikea asento varmistuu.
Käytännön asennustyössä asennetaan useita putkia tai senkaltaisia vierekkäin sopivasti siten, että putkien kannakkeet välikappaleiden avulla kiinnitetään alustarakenteeseen, minkä jälkeen putket tai senkaltaisen napsautetaan paikalleen kiinnikkeiden korvakkeiden väliin. Putket voivat olla eri kokoisia tai samankokoisia, koska erikokoisia kannakkeita 1 voidaan kytkeä yhteen välikappaleen ansiosta. Toisen asennustavan mukaan sijoitetaan kannakkeet 1 ensin alustasta olennaisesti irti olevalle kiinnitettävälle putkelle, minkä jälkeen sovitus ja kiinnitys tehdään kulloinkin välikappaleen 2 avulla.
K.o. kannake säästää varastointikustannuksia kun varastossa ei tarvitse enää pitää kaksiosaisia kannakkeita vaan ainoastaan yksiosaisia ja välikappaleita. Mikäli asennetaan enemmän kuin kaksi rinnakkaista putkea tai senkaltaista jatketaan vastaavalla tavalla välikappaleella 2 ja kannakkeella 1.
Y: Edellä on lähtökohtana ollut, että kaikki putket tai senkaltai- *. set kappaeet asennetaan siten, että niiden väli keskeltä keskelle on vakio. Kskinnön mukainen järjestelmä on kuitenkin eräissä suoritusmuodoissa myös toteutettavissa siten, että asennuksessa käytetään eri pituisia välikappaleita. Tässä tapauksessa voidaan käyttää välikappaleita, joiden pituus on ' sovitettu asennettavien putkien läpimitan mukaisesti siten, että ohuet putket asennetaan lähekkäin ja paksut putket vastaa-/·; vasti kauempana toisistaan. Järjestelmään voi vielä • : kuulua sellaisiakin välikappaleita, joissa on edellä kuvattu kiinnikettä varten sovitettu olake 6 ainoastaan toisessa ... päässä, toisen pään toimiessa sovituskappaleena esim. seinämää ·;* vastaan tai keksinnön mukaisen järjestelmän sovittamiseksi * * 6 109050 jonkin toisen asennusjärjestelmän yhteyteen.
Keksinnön mukainen kiinnikejärjestely on sopivasti valmistettu muovista tai senkaltaisesta kestävästä ja edullisesti jonkin verran joustavasta materiaalista.
Ammattimiehelle on ilmeistä, että keksinnön mukainen kannake myös on sovellettavissa muidenkin sellaisten pitkänomaisten kappaleiden kuten putkien tai sähköjohtojen kiinnittämiseksi, missä ongelmana on useiden läpimitoiltaan erilaisten kappaleiden kiinnittäminen vierekkäin.
Vaikka edellä on esitetty keksinnön mukainen ratkaisu lähinnä yhteen edulliseen suoritusmuotoon viitaten on ilmeistä, että keksintö on monella muullakin tavalla sovellettavissa oheisten patenttivaatimuksien puitteissa.
• · ( ; 4 I · t 1 · • It1 ( t · t 1 t
( · · l I
• » 1 I · > t »
» I
I · · ·

Claims (6)

  1. 7 109050
  2. 1. Kiinnitysjärjestely putkia tai senkaltaisia varten, jossa järjestely käsittää kannakkeita (1), joissa kussakin on avoin kannakeosa (4, 5) sovitettuna mainittujen putkien vastaanottamiseksi, sekä mainittuun kannakeosaan (4, 5) liittyvä kantaosa (3), järjestelyn edelleen käsittäessä erillisen välikappaleen (2), joka on sovitettu asetettavaksi asennuksen yhteydessä kahden vierekkäisen kannakkeen (1) väliin, tunnettu siitä, että mainittu erillinen välikappale (2) käsittää välineet mainittujen vierekkäisten kannakkeiden (1) mainittujen kantaosien (3) kiinnittämiseksi rinnakkaisasennossa alla olevaan alusrakenteeseen.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että mainittu erillinen välikappale (2) käsittää mainittuun alla olevaan alusrakenteeseen kiinnitettävän keskeisen osuuden (17) sekä siitä vinosti alaspäin suuntautuvat olake- V: osuudet (6), joissa olakeosuuksissa (6) sopivasti on keskeinen lovi (14) olakkeen kohdistamiseksi ja/tai lukitsemiseksi ,·. kannakkeeseen (1) edullisesti joustavalla tavalla, sopivasti » · sen varsiosuuteen (15) ja edullisesti siten, että olakeosuudet ’! loven (14) kummallakin puolella asettuvat kannakkeen korvake- osan (4, 5) ja kannan (3) välisen varsiosuuden (15) kummalle- ' ’ " kin puolelle. t · ', Ί 3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että olakkeiden (6) suuntaus on alusrakennetta päin ja ,\ : vaakatasoon nähden 10...70°:n, edullisesti n. 45°:n kulmassa, ,··, ja että kunkin kannakkeen (1) kantaosuuden (3) ulkoreunoissa on vastaavat uramuotoumat (8, 9), joiden sivuosuudet (10, 11) viettävät vastaavalla tavalla vinosti sisäänpäin, kulloinkin .'·· vierekkäisestä välikappaleesta (2) suuntautuvan vastaavan olakkeen (6) vastaanottamiseksi.
  4. 4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen järjestely, tun nettu siitä, että olake (6) käsittää olakkeen (6) päästä 8 109050 sopivasti aluerakennetta päin ulkonevan tukielimen tai kynnen (12), ja että kunkin kannakkeen (1) kannan (3) uramuotouma (8, 9. vastaavasti käsittää keskeisen uran (13) mainitun kynnen (12) vastaanottamiseksi lukittuvalla tavalla.
  5. 5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1...4 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että välikappaleen (2) keskeisessä osuudessa (17) on ainakin yksi seinämäpinta (19), joka toimii yhdessä sen viereen asettuvan kannakkeen (1) kanta-osuuden (3) sivuseinämien (18) kanssa kannakkeen (1) sijainnin tai kohdistuksen määrittämiseksi.
  6. 6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1...5 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että kannake (1) ja/tai välikappale (2) on muovia tai senkaltaista kestävää ja sopivasti jonkin verran joustavaa materiaalia. i 1 * * * * I • · * * » · ’ » * · * ! ♦ > > · * * · » » ' 9 109050
FI944578A 1992-03-30 1994-09-30 Kiinnitysjärjestely FI109050B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI944578A FI109050B (fi) 1992-03-30 1994-09-30 Kiinnitysjärjestely

Applications Claiming Priority (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI920263 1992-03-30
FI920263U FI664U1 (fi) 1992-03-30 1992-03-30 Roerhaollare
PCT/FI1993/000125 WO1993020375A1 (en) 1992-03-30 1993-03-29 Fastening device
FI9300125 1993-03-29
FI944578 1994-09-30
FI944578A FI109050B (fi) 1992-03-30 1994-09-30 Kiinnitysjärjestely

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI944578A0 FI944578A0 (fi) 1994-09-30
FI944578A FI944578A (fi) 1994-09-30
FI109050B true FI109050B (fi) 2002-05-15

Family

ID=26159138

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI944578A FI109050B (fi) 1992-03-30 1994-09-30 Kiinnitysjärjestely

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI109050B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI944578A0 (fi) 1994-09-30
FI944578A (fi) 1994-09-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10428526B2 (en) Rooftop support system
US7381891B2 (en) Electrical box support
CN100549508C (zh) 荧光灯的支承弹簧
US20140190090A1 (en) Interlocking Shape for Use in Construction Members
US20100147359A1 (en) Modular Solar Panel Racking System
US20020046525A1 (en) Bracket for bridging member for metal stud wall
US7021607B1 (en) Fence construction system
US6860455B1 (en) Connecting device
DE60020979D1 (de) Einführsystem mit reduziertem profil
US5505416A (en) Clamp for a pipe or a tube
US4553357A (en) Adjustable rainwater gutter mounting arrangement
CA2288371A1 (en) Trailer with conduit retainer
US4706400A (en) Universal sign bracket
FI109050B (fi) Kiinnitysjärjestely
FR2801650B1 (fr) Ensemble a boulon et agrafe de retenue, et son procede de fabrication
SK7152002A3 (en) Holding device for holding long objects, especially roof drainage gutters, which are to be attached to a building
US20160296009A1 (en) Bracket For A Railing Structure
EP0671579A3 (en) Flange for fixing a pipe.
JPS6130409Y2 (fi)
JPS609300Y2 (ja) 組立式縦樋
KR200339745Y1 (ko) 배관결착지지구
FR2766904B1 (fr) Profile a section transversale du type en c susceptible d&#39;etre associe a lui-meme par emboitement
CN217713928U (zh) 带扣管卡和管材安装组件
AU750894B2 (en) A pipe clip
JPH0547979Y2 (fi)

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired