FI108763B - Menetelmä, matkaviestinjärjestelmä ja matkaviestin tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi - Google Patents

Menetelmä, matkaviestinjärjestelmä ja matkaviestin tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI108763B
FI108763B FI944682A FI944682A FI108763B FI 108763 B FI108763 B FI 108763B FI 944682 A FI944682 A FI 944682A FI 944682 A FI944682 A FI 944682A FI 108763 B FI108763 B FI 108763B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
channel
station
mobile
uplink
relay station
Prior art date
Application number
FI944682A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI944682A0 (fi
FI944682A (fi
Inventor
Osmo Schroderus
Original Assignee
Nokia Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Corp filed Critical Nokia Corp
Priority to FI944682A priority Critical patent/FI108763B/fi
Publication of FI944682A0 publication Critical patent/FI944682A0/fi
Priority to AU36548/95A priority patent/AU3654895A/en
Priority to US08/817,073 priority patent/US5983072A/en
Priority to GB9706908A priority patent/GB2308956B/en
Priority to PCT/FI1995/000552 priority patent/WO1996011554A1/en
Publication of FI944682A publication Critical patent/FI944682A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI108763B publication Critical patent/FI108763B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W84/00Network topologies
    • H04W84/02Hierarchically pre-organised networks, e.g. paging networks, cellular networks, WLAN [Wireless Local Area Network] or WLL [Wireless Local Loop]
    • H04W84/04Large scale networks; Deep hierarchical networks
    • H04W84/08Trunked mobile radio systems
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04BTRANSMISSION
    • H04B7/00Radio transmission systems, i.e. using radiation field
    • H04B7/24Radio transmission systems, i.e. using radiation field for communication between two or more posts
    • H04B7/26Radio transmission systems, i.e. using radiation field for communication between two or more posts at least one of which is mobile
    • H04B7/2603Arrangements for wireless physical layer control
    • H04B7/2606Arrangements for base station coverage control, e.g. by using relays in tunnels

Description

Menetelmä, matkaviestinjärjestelmä ja matkaviestin tieto liikenneyhteyden muodostamiseksi 108763
Keksinnön soveltamisala 5 Keksintö koskee menetelmää, matkaviestinjärjestel mää ja matkaviestintä tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi matkaviestinjärjestelmässä, joka käsittää, ainakin yhden tukiaseman, jonka kutsu- ja liikennekanavien uplink-ja downlink-taajuuksilla liikennöi mainitun tukiaseman 10 kanssa matkaviestimiä, suorakanavalla, jolla on uplink- ja downlink-kanavia, liikennöivän ainakin ensimmäisen ja toisen matkaviestimen, toistinaseman, joka välittää suora-kanavalla liikennöivien matkaviestimien ja mainitun tuki-aseman välistä liikennettä, jossa menetelmässä, mainittu 15 toistinasema kuuntelee mainitun tukiaseman kutsukanavan downlink-taajuutta ja suorakanavan uplink-kanavaa. Keksinnön taustaa
Keksintö liittyy radiopuhelinjärjestelmien alaan. Radiopuhelinjärjestelmän tilaaja, eli tilaaja-asema, esi-20 merkiksi radiopuhelin tai muu viestin, voi olla liittynee-/.j nä radioverkkoon tai - järjestelmään, jolloin se liittyy radioverkkoon radioverkon tukiasemien ylläpitämien järjes-telmä- ja liikennekanavien kautta.
'*! Radiopuhelinjärjestelmissä olevien järjestelmäka- *" 25 navien lisäksi voidaan radiojärjestelmän yhteydessä käyt- ·;;; tää ns. suorakanavia, (direct mode channels), eli toimi- '·' * taan suorassa toimintamuodossa. Suorassa toimintamuodossa liikennöivät tilaaja-asemat eivät kommunikoi suoraan ra- » dioverkon tai sen tukiasemien kanssa. Suorakanavat ovat ' : 30 taajuuksia, joilla radiopuhelimet tai muut viestimet voi- ,···, vat liikennöidä ilman järjestelmää suoraan toistensa kans- sa.
» » . Suorakanavia käytetään tyypillisesti tilanteissa, ;,· · joissa esimerkiksi joukko käsiradiopuhelimia kommunikoi : 35 toistensa kanssa niin kaukana tukiasemasta, että järjes- 2 108763 telmäkanavia ei voida käyttää.
Toinen suorakanavien tärkeä käyttö on kapasiteetin lisäämisessä, kun järjestelmän liikenne lisääntyy nopeasti jossakin järjestelmän palvelualueen osassa, esimerkiksi 5 jossakin pistemäisessä osassa.
Suorakanavasta käytetään termiä direct- tai simp-lex-kanava tai vuorosuuntainen yhteys. Suorakanava on kanava, joka ei ole tyypillisesti lainkaan järjestelmän käytössä. Se voi olla esimerkiksi yksi järjestelmän kanavien 10 levyinen kanava esimerkiksi 12,5 kHz tai 25 kHz. Edelleen erityisesti toistinkäytössä oleva suorakanava voi olla taajuuspari, jolla on uplink- ja downlink-taajuudet, eli myötäsuuntainen ja vastasuuntainen taajuus tai aikajakoi-sessa (TDMA) järjestelmässä uplink- ja downlink-kanavat. 15 Tällöin suorakanavalla toimivista radiopuhelimista lähet täjä on virittänyt lähettimensä kanavalle ja lähettää puhe- tai datainformaatiota. Muut suorakanavien käyttötilaan asetetut radiopuhelimet ovat virittäneet vastaanottimensa samalle kanavalle.
20 Suorakanavalla voidaan toimia analogisella modulaa- tiolla tai digitaalisella modulaatiolla. Kanavalla lähet-tävä radiopuhelin voi lähettää myös merkinantotietoa, ku-ten tietoa käyttöoikeuksista sekä prioriteeteista tai ka- M » navalla toimivasta ryhmästä, tai dataliikennettä. Suora-25 kanavalla voidaan toteuttaa salaus tai siirtää puhetta selväkielisenä.
** ’ Suorassa toimintamuodossa toimivat tilaaja-asemat liikennöivät toisten tilaaja-asemien kanssa suorakanaval- * * la, olematta suorassa yhteydessä radioverkon tukiasemien 30 kanssa. Suorassa toimintamuodossa olevat tilaaja-asemat voivat kuitenkin olla yhteydessä radioverkon kanssa tois-tinasemien välityksellä. Toistinasema on väline, jossa on kytkettynä kaksi radiolaitetta yhteen. Toistinasemassa on • · · : tyypillisesti kaksi lähetinvastaanotinta, joista toinen 35 toimii downlink- eli myötäsuunnassa ja toinen uplink- eli 3 108763 vastasuunnassa. Toistinasema välittää suorakanavalla lähetetyt informaatiosanomat halutuille verkkoelementeille, esimerkiksi radioverkon tukiasemille, jotka välittävät informaatiosanomat edelleen radioverkon keskuksille. Tois-5 tinaseman välittämät informaatiosanomat voivat olla esimerkiksi puhetta tai data- tai merkinantosanomia. Toistinta käytettäessä suorakanavalla käytetään esimerkiksi semi-duplex-liikennöintitapaa.
Tekniikan tason mukaisten ratkaisujen ongelmana on 10 se, miten saada toteutettua varmatoiminen matkaviestinjärjestelmä, jossa on toistin, joka pystyy toimimaan halvemmin ja ilman suuria laitteistokustannuksia.
Tekniikan tason mukaisten ratkaisujen ongelmana on saada aikaan toistin ja sen toimintamenetelmä, jonka avul-15 la mahdollisimman yksinkertainen toistin toimii tehokkaasti toistaen ja välittäen informaatiota matkaviestinjärjestelmän tukiaseman ja suorakanavalla liikennöivien tai suorakanavalla olleiden matkaviestinten välillä.
Keksinnön selostus 20 Tämän keksinnön tarkoituksena on toteuttaa menetel- mä, matkaviestinjärjestelmä ja matkaviestin tietoliiken- •Y: neyhteyden muodostamiseksi matkaviestinjärjestelmässä si- .·. ten, että suorakanavalla liikennöivien matkaviestimien ja matkaviestinjärjestelmän tukiaseman välistä liikennettä 25 toistava/välittävä toistin voidaan toteuttaa mahdollisiin- man edullisesti.
’ ’ Tämän keksinnön tarkoituksena on edelleen toteuttaa menetelmä, matkaviestinjärjestelmä ja matkaviestin tieto- * * liikenneyhteyden muodostamiseksi matkaviestin jär jestelmäs- • · · 30 sä siten, että suorakanavalla liikennöivien matkaviestimi- .··. en ja matkaviestinjärjestelmän tukiaseman välinen kommuni- * · · kointi mahdollistetaan mahdollisimman edullisen ja yksin- * · • kertaisen toistimen avulla.
: Tämä uudentyyppinen menetelmä tietoliikenneyhteyden 35 muodostamiseksi saavutetaan keksinnönmukaisella menetel- 4 108763 mällä, joka on tunnettu seuraavista menetelmävaiheista, ensimmäinen matkaviestin lähettää yhteydenmuodostuspyynnön suorakanavan uplink-kanavalla mainitulle toistinasemalle, mainittu toistinasema välittää mainitun yhteydenmuodostus-5 pyynnön mainitulle tukiasemalle, jolle mainitulle yhtey-denmuodostuspyynnölle vasteellisesti mainittua toistinase-maa käsketään siirtymään halutulle liikennekanavalle, mainittu toistinasema käskee, käyttäen suorakanavan downlink-kanavaa, suorakanavalla liikennöiviä matkaviestimiä siir-10 tymään kuuntelemaan mainitun liikennekanavan uplink-taa-juutta, ja siirtyy itse kuuntelemaan mainitun liikenne-kanavan downlink-taajuutta, vasteellisesti mainitun tois-tinaseman käskylle ensimmäinen ja toinen matkaviestin tallettavat muistiinsa tiedon mainitusta liikennekanavasta ja 15 siirtyvät suorakanavan uplink-kanavalle lähettäessään lähetettään mainitulle toistinasemalle ja mainitun liikenne-kanavan uplink-taajuudelle kuunnellessaan mainitun tois-tinaseman toistamia lähetteitä, mainittu toistinasema toistaa vastaanottamansa tukiaseman lähetteen allokoidun 20 liikennekanavan uplink-taajuudella ensimmäiselle ja toi-selle matkaviestimelle, mainittu toistinasema lähettää • · ensimmäisen ja toisen matkaviestimen suorakanavalla lähet-* · ' • * .·. tämät lähetteet liikennekanavan uplink-taa juudella maini- **·. tulle tukiasemalle ja mainitun liikennekanavan uplink-taa- 25 juutta kuunteleville matkaviestimille.
»
Keksintö koskee lisäksi menetelmää tietoliikenneyh- * · · teyden muodostamiseksi matkaviestinjärjestelmässä, joka käsittää ainakin yhden tukiaseman, jonka kutsu- ja liiken- " "· nekanavien uplink- ja downlink-taajuuksilla liikennöi mai- • · · 30 nitun tukiaseman kanssa matkaviestimiä, suorakanavalla, ,···, jolla on uplink- ja downlink-kanavia, liikennöivän ainakin t’"; ensimmäisen ja toisen matkaviestimen, toistinaseman, joka • » . välittää suorakanavalla liikennöivien matkaviestimien ja i.i i mainitun tukiaseman välistä liikennettä, jossa menetelmäs- 35 sä, mainittu toistinasema kuuntelee mainitun tukiaseman 5 108763 kutsukanavan downlink-taajuutta ja suorakanavan uplink-kanavaa.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusmerkillistä seuraavat menetelmävaiheet, tukiasema lähettää mai-5 nitulle toistinasemalle yhteydenmuodostuspyynnön, jolla pyydetään ainakin ensimmäistä matkaviestintä liittymään muodostettavaan puheluun ja toistinasemalle annetaan tieto mainitulle puhelulle allokoidusta liikennekanavasta, mainittu toistinasema käskee, käyttäen suorakanavan downlink-10 kanavaa, suorakanavalla liikennöiviä matkaviestimiä siirtymään kuuntelemaan mainitun liikennekanavan uplink-taajuutta, ja siirtyy itse kuuntelemaan mainitun liikenne-kanavan downlink-taajuutta, vasteellisesti mainitun tois- i tinaseman käskylle ensimmäinen ja toinen matkaviestin tal-15 lettavat muistiinsa mainitun tiedon mainitusta liikenne-kanavasta ja siirtyvät suorakanavan uplink-kanavalle lä-hettäessään lähetettään mainitulle toistinasemalle ja mainitun liikennekanavan uplink-taajuudelle kuunnellessaan mainitun toistinaseman toistamia lähetteitä, mainittu 20 toistinasema toistaa vastaanottamansa tukiaseman lähetteen allokoidun liikennekanavan uplink-taajuudella ensimmäisel- t · le ja toiselle matkaviestimelle, mainittu toistinasema » * .·. lähettää ensimmäisen ja toisen matkaviestimen suora- • * · ,·, kanavalla lähettämät lähetteet liikennekanavan uplink-taa- 25 juudella mainitulle tukiasemalle ja mainitun liikenne- kanavan uplink-taa juutta kuunteleville matkaviestimille.
* » · *·* ’ Keksintö koskee edelleen matkaviestinjärjestelmää, joka käsittää: ainakin yhden tukiaseman, jolla on kutsu- t *"· ja liikennekanavia, joilla on uplink- ja downlink-taajuuk- 30 siä, ainakin ensimmäisen ja toisen suorakanavalla, jolla t ,··, on uplink- ja downlink- kanavia, liikennöivän matkaviesti- : » men, toistinaseman suorakanavalla liikennöivien matkavies- • f . timien ja mainitun tukiaseman välisen liikenteen välittä- t » ' ! ! miseksi mainitun toistinaseman käsittäessä: ensimmäisen 35 vastaanotinyksikön radiosanomien vastaanottamiseksi maini- £ 108763 tulta tukiasemalta, toisen vastaanotinyksikön radiosanomien vastaanottamiseksi mainitun suorakanavan uplink-kana-villa liikennöiviltä matkaviestimiltä, ohjausyksikön mainittujen vastaanotinyksiköiden ja toistinaseman toiminnan 5 ohjaamiseksi.
Keksinnölliselle matkaviestinjärjestelmälle on edelleen tunnusmerkillistä se, että mainittu toistinasema edelleen käsittää vain yhden lähetinyksikön radiosanomien lähettämiseksi vasteellisesti ohjausyksikön antamille käs-10 kyille valinnaisesti mainitulle tukiasemalle ja tukiaseman uplink-taajuutta kuuntelevalle matkaviestimelle tai suora-kanavalla liikennöivälle matkaviestimelle.
Keksintö koskee edelleen suorakanavalla liikennöivää matkaviestintä käsittäen: muistivälineen, lähetin-15 vastaanottimen, ohjaimen matkaviestimen toiminnan ohjaamiseksi.
Keksinnölliselle matkaviestimelle on tunnusmerkillistä se, että matkaviestin käsittää toistinaseman antamalle käskylle vasteelliset välineet matkaviestimen lähe-20 tinvastaanottimen siirtämiseksi kuuntelemaan toistinaseman käskyssä mainitun liikennekanavan uplink-taajuutta, jota mainittu toistinasema lähettää.
• ·
Keksintö perustuu siihen ajatukseen, että toteute- • · ,·. taan toistinasema, jossa on vain yksi lähetinyksikkö ja
• I I
"jt 25 kaksi vastaanotinyksikköä. Tällöin saadaan aikaan edulli- "! sempi ja yksinkertaisempi toistinasemarakenne.
"" Keksintö perustuu edelleen siihen ajatukseen, että ’·' ’ toimiessaan keksinnön mukaisen menetelmän mukaisesti tois tinasema käskee suorakanavan downlink-kanavalla suorakana- :'· 30 valla liikennöiviä matkaviestimiä siirtymään kuuntelemaan halutun liikennekanavan uplink-taajuudelle. Samalla tois- ···. tinasema virittää vastaanottimensa liikennekanavan down- • » link-taajuudelle, jota matkaviestinjärjestelmän tukiasema lähettää. Mainitut matkaviestimet siirtyvät tuolle halu-: 35 tulle liikennekanavan uplink-taajuudelle kun ne kuuntele- | 7 108763 vat toistinaseman toistamia lähetteitä ja toisaalta siirtyvät lähettämään suorakanavan uplink-kanavalle silloin, kun matkaviestimet haluavat lähettää. Tällöin toistinasema toistaa vastaanottamansa tukiaseman lähetteen liikenne-5 kanavan uplink-taajuudella matkaviestimille. Vastaavasti toistinasema lähettää matkaviestimien suorakanavalla lähettämät lähetteet liikennekanavan uplink-taajuudella mainitulle tukiasemalle ja mainitun liikennekanavan uplink-taajuutta kuunteleville matkaviestimille.
10 Keksinnön mukaisen menetelmän ja matkaviestinjär jestelmän etuna on se, että keksinnön mukaisessa toistimessa pitää olla vain yksi lähetin aikaisemmissa ratkaisuissa käytettyjen kahden lähettimen sijasta. Jos tois-tinasemaradio toteutettaisiin tekniikan tason mukaisesti 15 siten, että käytettäisiin samanaikaisesti sekä järjestelmän liikennekanavan että suorakanavan taajuuksia, tarvittaisiin kaksi duplex-moodissa toimivaa lähetin/vastaanotin -paria. Näin ei ole asian laita toimittaessa tämän keksinnön mukaisesti sillä tämän keksinnön avulla voidaan toimia 20 käyttäen vain yhtä lähetinyksikköä toistinasemassa. Kuvioluettelo
Keksintöä selitetään lähemmin seuraavassa viitaten • · oheisiin piirustuksiin, joissa • · kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen toistinaseman » « · 25 lohkokaavion, kuvio 2 esittää toimintakaavion keksinnön ensimmäi-
t t I
sen suoritusmuodon mukaisesta menetelmästä uplink-suunnas-’ ’ sa, kuvio 3 esittää toimintakaavion keksinnön toisen • * 30 suoritusmuodon mukaisesta menetelmästä downlink-suunnassa, kuvio 4 esittää lohkokaavion keksinnön mukaisesta .···. suorakanavalla liikennöivästä matkaviestimestä, * < * kuviot 5A ja 5B esittävät merkinanto- ja tapahtuma- • kaavion keksinnön ensimmäisen suoritusmuodon mukaisesta : 35 menetelmästä uplink-suunnassa, • »· I I · 8 108763 kuviot 6A ja 6B esittävät merkinanto- ja tapahtuma-kaavion keksinnön toisen suoritusmuodon mukaisesta menetelmästä downlink-suunnassa.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus 5 Kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen toistinaseman lohkokaavion. Keksinnön mukaista toistinradioasemaa käytetään paikallisesti sekä radiojärjestelmän ulottuvuuden laajentamiseen tukiasemien kantaman ulkopuolelle, että suorakanavilla toimivien radiopuhelimien lähetteen vahvis-10 tamiseen niiden keskinäisen liikenteen toteuttamisessa.
Toistinradioaseman periaatteellinen rakenne on kuvattu kuvassa 1. Radio koostuu vastaanottimista RXlf RX2, lähettimestä TXlf duplex-suodattimesta DF, ja ohjausosasta C. Ohjausosa C ohjaa vastaanottimien ja lähettimen toimin-15 taa, sekä reitittää vastaanotetut/lähetettävät audiosignaalit.
Keksinnön mukainen toistinasema liittyy koko matkaviestinjärjestelmään, joka käsittää: ainakin yhden tukiaseman BS, jolla on kutsu- ja liikennekanavia, joilla on 20 uplink- ja downlink-taajuuksia. Matkaviestinjärjestelmässä on lisäksi ainakin ensimmäinen MSI ja toinen MS2 suora-\j kanavalla, jolla on uplink- ja downlink kanavia, liiken- nöivä matkaviestin. Matkaviestinjärjestelmässä on lisäksi toistinasema RS suorakanavalla liikennöivien matka- * a · "J 25 viestimien MSI, MS2, DMS ja mainitun tukiaseman BS välisen '·; liikenteen Tl välittämiseksi. Tällöin keksinnöllisen mat- • · · •;;j kaviestinjärjestelmän toistinasema RS käsittää: ensimmäi- » ♦ · '·' * sen vastaanotinyksikön RXx radiosanomien vastaanottamiseksi mainitulta tukiasemalta BS, toisen vastaanotinyksikön RX2 30 radiosanomien vastaanottamiseksi mainitun suorakanavan uplink-kanavalla liikennöiviltä matkaviestimiltä, ohjaus-yksikön C mainittujen vastaanotinyksiköiden ja toistinaseman toiminnan ohjaamiseksi. Keksinnöllisen matkaviestin-, * järjestelmän toistinasema käsittää edelleen vain yhden ·,· : 35 lähetinyksikön TXx radiosanomien lähettämiseksi vasteelli- 9 108763 sesti ohjausyksikön C antamille käskyille valinnaisesti ainakin mainitulle tukiasemalle BS ja tukiaseman uplink-taajuutta kuuntelevalle matkaviestimelle MS2 tai suora-kanavalla liikennöivälle matkaviestimelle MSI.
5 Keksinnöllinen matkaviestinjärjestelmän toistinase- ma RS käsittää edelleen välineet 10 mainitun suorakanaval-la liikennöivän matkaviestimen MSI lähettämän yhteydenmuo-dostuspyynnön välittämiseksi mainitulle tukiasemalle BS, jolle mainitulle yhteydenmuodostuspyynnölle vasteellisesti 10 mainittua toistinasemaa RS käsketään siirtymään halutulle liikennekanavalle.
Keksinnöllinen matkaviestinjärjestelmän toistinase-ma RS käsittää edelleen välineet 11 suorakanavalla liikennöivien matkaviestimien käskemiseksi siirtymään kuuntele-15 maan toistinaseman lähetteitä halutun liikennekanavan up-link-taajuudella sekä välineet 12 toistinaseman siirtämiseksi kuuntelemaan mainitun halutun liikennekanavan down-link-taajuutta. Keksinnöllisen matkaviestinjärjestelmän toistinasemassa RS on edelleen välineet 13 toistinaseman 20 RS siirtämiseksi kuuntelemaan mainitun suorakanavan up-link-kanavaa, ja välineet 14 toistinaseman RS siirtämisek-si lähettämään valinnaisesti ainakin suorakanavan dovrn-link-kanavalla tai liikennekanavan uplink-taajuudella, liikennekanavan downlink-lähetteen lähettämiseksi liiken- « · · 25 nekanavan uplink-lähetteenä sekä suorakanavan uplink-kana- valla vastaanotetun lähetteen liittämiseksi toistinaseman ;;; RS lähettämään liikennekanavan uplink-lähetteeseen.
'·’ Kuvio 2 esittää toimintakaavion keksinnön ensimmäi sen suoritusmuodon mukaisesta menetelmästä uplink-suunnas-‘ * 30 sa eli puhelunmuodostusta suorakanavalta järjestelmäkana- valle. Suorakanavalla olevan käyttäjän muodostaessa puhe-,··, lun jär jestelmäkanavalle, on toiminta ja taajuuksien käyttö kuvion 2 mukainen.
Toistinasemaradio kuuntelee järjestelmän kutsukana-35 vaa, taajuutta f4 sekä suorakanavan kanavaa, esimerkiksi 10 1 08763 taajuutta fx. Lähettävä käsipuhelin eli matkaviestin MSI lähettää suorakanavan uplink-kanavalla, esimerkiksi taajuudella tai tuota kanavaa vastaavassa aikavälissä. Toistinasema saa lähettävän käsipuhelimen lähetteessä ko-5 mennon muodostaa puhelu järjestelmään. Toistinasemaradio muodostaa vaaditun puhelun, käyttäen normaalia puhelunmuodostukseen liittyvää signalointia. Onnistuneen puhelunmuodostuksen päätteeksi, järjestelmä komentaa tukiaseman välityksellä toistinasemaradion siirtymään halutulle liikenit) nekanavalle. Saatuaan em. komennon, toistinasemaradio kertoo suorakanavalla oleville käsipuhelimille, taajuudella f2, mikä on puhelulle varattu liikennekanava, ja siirtyy itse kuuntelemaan liikennekanavan taajuutta fe.
Käsipuhelimet eli matkaviestimet MSI, MS2 talletta-15 vat tiedon käytetystä liikennekanavasta omaan muistiinsa, ja siirtyvät kuuntelemaan kyseisen liikennekanavan tukiasemalle menevää eli uplink-taajuutta f5. Kun käsipuhelimet MSI, MS2 tietävät käytetyn liikennekanavan, ne lisäävät tiedon tuosta liikennekanavasta aina omaan lähetteeseensä, 20 jotta taajuudelle tulevat uudet käsipuhelimet osaisivat kuunnella myös toistimen RS kautta tulevaa lähetettä.
| Toistinasema RS toistaa taajuudelta fL vastaanotta- •V: mansa lähetteen järjestelmän liikennekanavalle, taajuudel- la f5, sekä kuuntelee liikennekanavan taajuutta f6.
I** 25 Kuvio 3 esittää toimintakaavion keksinnön toisen "j. suoritusmuodon mukaisesta menetelmästä downlink-suunnassa.
Kuvio 3 esittää keksinnön mukaisen menetelmän toiminnan * · · • · · * tilanteessa, jossa muodostetaan puhelu järjestelmäkanaval-ta suorakanavalle. Toistinasemaradio RS on aluksi lepoti- ‘ 1 30 lassa ja kuuntelee järjestelmän kutsukanavaa, taajuutta f4, jota lähettää matkaviestinjärjestelmän tukiasema BS, sekä suorakanavan uplink-kanavaa fx. Toistinasema saa järjestel- * # 1 mästä puhelukutsun, jonka se tietää koskevan myös suora- kanavalla olevia käsipuhelimia. Toistinasemaradio vastaa
> I
;;/ 35 tulevaan puhelukutsun, käyttäen normaalia puhelumuodos- V » • · 11 1 08763 tukseen liittyvää signalointia. Onnistuneen puhelunmuodostuksen päätteeksi, järjestelmä komentaa toistinasemaradion liikennekanavalle. Saatuaan em. komennon, toistinasemara-dio kertoo suorakanavalla oleville käsipuhelimille, taa-5 juudella f2, mikä on puhelulle varattu liikennekanava, ja siirtyy kuuntelemaan liikennekanavan taajuutta f6.
Käsipuhelimet tallettavat tiedon käytetystä liiken-nekanavasta ja siirtyvät kuuntelemaan ko. kanavan tukiasemalle menevää taajuutta f5. Kun käsipuhelimet tietävät käy-10 tetyn liikennekanavan, ne kertovat sen aina omassa lähetteessään, jotta taajuudelle fx tulevat uudet käsipuhelimet osaisivat kuunnella myös toistimen kautta tulevaa lähetettä.
Toistinasemaradio toistaa eli lähettää taajuudelta 15 f6 vastaanottamansa järjestelmän tukiaseman lähettämän lähetteen takaisin liikennekanavalle, taajuudelle f5, lisäten lähetteeseen oman tunnistetietonsa. Järjestelmä tietää tunnisteesta että liikennekanavalta tuleva lähete on tois-tinasemaradiolta, eikä lähetä sitä edelleen vaan hylkää 20 sen.
Seuraavassa kuvataan tilannetta, jossa puheenvuo-rossa tai puheessa on tauko tai tilannetta, jossa puhelu •Y: päättyy. Puhejakson/puhelun päättyminen aiheuttaa järjes- . telmän liikennekanavan vapauttamisen. Toistinasema kertoo • 25 viimeisenä tietona liikennekanavan taajuudella f5, että kanava lakkaa ja käsipuhelimien on siirryttävä kuuntele-,···, maan normaalisti suorakanavan taajuuksia Tämän jäl keen toistinasema siirtyy normaalisti lepotilaansa, kuun-. telemaan järjestelmän kutsukanavaa sekä suorakanavaa.
30 Kuvio 4 esittää lohkokaavion keksinnön mukaisesta suorakanavalla liikennöivästä matkaviestimestä. Kuviossa 4 on esitetty tyypillinen suorakanavalla liikennöivä radio-yksikkö 400, eli siis tilaajan käyttämä radiopuhelin, mat-. *. kaviestin tai esimerkiksi tilaaja-asema. Lähetinvastaanot- ·;; · 35 timen (TX/RX) 401 tehtävänä on sovittua kulloinkin käytet- 12 1 08763 tyyn radiokanavaan. Lähetinvastaanottimeen 401 liittyy antenni 402, joka on yhteydessä radiotielle RP. Yleensä käytetään radiotaajuuksia välillä 60-1000 MHz (VHF- ja UHF-alueet), vaikka muitakin taajuuksia voidaan käyttää.
5 Radiotiellä RP voidaan käyttää analogista modulaatiota, jolloin modulaatiotapa on yleensä vaihemodulaatio. Myös muunlaisia modulointitapoja voidaan käyttää. Signaloinnin, eli merkinannon siirtoon voidaan käyttää esimerkiksi ääni-taajuista apukantoaaltoa (FFSK). Radiotien siirto voi olla 10 myös digitaalinen. Radioyksikkö voi sovittautua ja kommunikoida suorakanavan uplink- ja downlink-taajuuksilla.
Käyttöliittymä 405 sisältää sähköakustiset muunnin-välineet, tyypillisesti kuulokkeen 406 ja mikrofonin 407, sekä mahdollisesti puhelun aloittamiseen ja lopettamiseen 15 ja valintaan liittyviä painikkeita. Koska trunking-järjestelmässä ja erityisesti suorakanavalla puhelu radiotiellä RP on edullisesti vuorottaista, on käyttölaitteessa useimmiten myös puhepainike, jota on painettava puheenvuoron ajan. Puhepainiketta ei ole kuvattu kuviossa 4.
20 Ohjaimen 403 tehtävänä on ohjata radioyksikön toi mintaa. Ohjain 403 liittyy käyttöliittymään 405, jolta se . saa mm. puhelun aloittamiseen ja lopettamiseen liittyvät :Y: herätteet. Ohjain 403 voi myös antaa käyttöliittymän 405 • · kautta käyttäjälle radiopuhelimen ja/tai radiopuhelinjär- • · · 25 jestelmän toimintaan liittyviä ääni- tai visuaalisia merk-kejä.
*
11! Ohjain 403 liittyy lähetinvastaanottimeen TX/RX
401. Lähetinvastaanottimen käyttämä kanava on ohjaimen 403 määräämä, eli lähetinvastaanotin 401 virittäytyy ohjaimen > * # * * 30 403 määräämälle kanavalle, eli radiotaajuudelle ja sopi- ...* vaan aikaväliin. Keksinnön mukainen radioyksikkö pystyy virittäytymään suorakanavalle, ja sen uplink- ja down-link-kanaville ja taajuuksille. Lähetinvastaanotin 401 kytketään myös päälle ohjaimen 403 ohjaamana. Ohjain 403 : : : 35 vastaanottaa ja lähettää signalointi- eli merkinanto sano-
* I
13 1 08763 mat lähetinvastaanottimen 401 välityksellä. Keksinnön mukaista suorakanavalla liikennöivää radioyksikköä eli matkaviestintä 400, voidaan käyttää esimerkiksi radiojärjestelmässä, joka käsittää radioverkon, jossa on ainakin yksi 5 tukiasema ja tilaaja-asemia sekä yksi tai useampi toistin-asema, joka välittää ainakin yhden tukiaseman ja suora-kanavalla liikennöivien tilaaja-asemien välistä liikennettä. Tällöin mainittu suorakanavalla liikennöivä matkaviestin käsittää muistivälineen 411, lähetinvastaanottimen 401 10 ja ohjaimen 403 matkaviestimen toiminnan ohjaamiseksi.
Keksinnöllinen matkaviestin käsittää toistinaseman antamalle käskylle vasteelliset välineet 409 matkaviestimen lähetinvastaanottimen 401 siirtämiseksi kuuntelemaan toistinaseman (kuviot 1, 2, 3; RS) käskyssä mainitun lii-15 kennekanavan uplink-taajuutta, jota mainittu toistinasema lähettää.
Keksinnöllinen matkaviestin käsittää edelleen välineet 410 mainitusta liikennekanavasta kertovan tiedon sisällyttämiseksi matkaviestimen 400 omaan lähetteeseen, 20 jolle lähetteelle ja sen sisältämälle mainitulle tiedolle vasteellisesti suorakanavan uplink-kanavalle myöhemmin vi-rittäytyvät kolmannet matkaviestimet siirtyvät kuuntele-maan mainitun liikennekanavan uplink-taajuutta.
• I
Kuvioissa 5 ja 6 on esitetty matkaviestinverkon tl» 25 verkkoelementtien ja matkaviestinten välistä kommunikoin-’·. tia ja verkkoelementtien suorittamia toimintoja. Kuvioissa '!!! on esitetty matkaviestinjärjestelmän tukiasema BS, tois- » · · * tinasema RS sekä matkaviestimet MSI, MS2 ja MS3. Kuvioissa on esitetty nuolilla kunkin verkkoelementin tai matkavies- > » i » · ‘ ‘ 30 timen lähettämät sanomat, käskyt tai pyynnöt ja laatikoil- ,,,· la verkkoelementtien suorittamat toiminnot.
kuviot 5A ja 5B esittävät merkinanto- ja tapahtuma-kaavion keksinnön ensimmäisen suoritusmuodon mukaisesta menetelmästä uplink-suunnassa. Kuviossa 5A menetelmän suo-: 35 ritus on ensin lepotilassa 501, jonka jälkeen tukiasema BS
14 1 08763 lähettää 502 normaalin toimintansa mukaisesti merkinantoa kutsu- tai ohjauskanavaHaan omalla kuuluvuusalueellaan oleville matkaviestimille sekä toistinasemalle RS. Nämä tapahtumat voivat toistua useita kertoja. Varsinainen me-5 netelmän keksinnön mukainen toteutus alkaa suorakanavalla liikennöivän ensimmäisen matkaviestimen MSI lähettämästä puhelupyynnöstä eli puhelunmuodostuspyynnöstä 503, jonka toistinasema RS vastaanottaa ja toistaa 504 edelleen siten, että tukiasema BS saa sen vastaanotettua. Tukiasema 10 BS ja sen edustama verkkoinfrastruktuuri kuittaa 505 puhe-lunmuodostuspyynnön, ja toistinasema RS välittää 506 kuittauksen vastaanotetusta puhelunmuodostuspyynnöstä edelleen puhelua pyytäneelle matkaviestimelle MSI. Kuittauksessa on samalla tiedotettu toistinasemalle RS tieto muodostetta-15 vasta puhelusta ja sille allokoidusta kanavasta. Toistin-asema RS lähettää 508 tämän jälkeen tiedon puhelusta suorakanavalla oleville, eli suorakanavan downlink kanavaa kuunteleville matkaviestimille, käskee matkaviestimiä siirtymään halutun liikennekanavan uplink-taajuudelle ja 20 lisää 507 tuohon tietoon oman tunnisteensa. Saatuaan tiedon puhelusta matkaviestimet MS2 ja MS3 siirtyvät 509 . kuuntelemaan haluttua liikennekanavaa ja ensimmäinen mat- •V; kaviestin MSI alkaa puhua 510 suorakanavan uplink-taajuu- della.
25 Käsiteltävän suoritusmuodon selostus jatkuu kuvios- sa 5B, jossa toistinasema RS ottaa tuon matkaviestimen puheen tai muun lähetteen vastaan, lisää 507 siihen oman * tunnisteensa, siirtää 509 lähettimensä liikennekanavan uplink-taajuudelle, ja toistaa 511 matkaviestimen lähet- IMI» ' * 30 teen mainitun liikennekanavan uplink-taajuudella, jota , „ muut matkaviestimet, eli MS2 ja MS3 kuuntelevat. Tällöin ensimmäisen matkaviestimen lähete välittyy 512 toiselle
I » I
____: MS2 ja kolmannelle MS3 matkaviestimelle liikennekanavan I » uplink-taajuudella ja vastaavan taajuuden kautta myös mat- » > » :35 kaviestinjärjestelmän tukiasemalle BS edelleen muualle »f » ib 108763 järjestelmään lähetettäväksi. Kun tukiasemalta BS halutaan lähettää lähetteitä ensimmäiselle matkaviestimelle MSI lähettää tukiasema BS toistinaseman kautta matkaviestimelle käskyn 509 siirtyä mainitun halutun liikennekanavan 5 uplink-taajuudelle kuuntelemaan toistinaseman RS toistamaa tukiaseman BS lähetettä 513. Toistinasema vastaanottaa tukiaseman lähetteen 513 ja lisää 507 siihen oman tunnisteensa sekä toistaa 514 tukiaseman lähetteen liikennekanavan uplink-taajuudella, jota matkaviestimet, mukaanlukien 10 ensimmäinen matkaviestin MSI kuuntelevat. Kun ensimmäinen matkaviestin MSI lopettaa puhelun se ilmoittaa 515 siitä toistinasemalle suorakanavan uplink-kanavalla. Toistinasema lisää 507 tähän puhelunpäättymisilmoitukseen oman tunnisteensa ja toistaa 516 ilmoituksen mainitun liikenne-15 kanavan uplink-taajuudella. Tämän jälkeen menetelmän suoritus palaa lepotilaan.
Kuviot 6A ja 6B esittävät merkinanto- ja tapahtuma-kaavion keksinnön toisen suoritusmuodon mukaisesta menetelmästä downlink-suunnassa. Tässä suoritusmuodossa suori-20 tetaan aluksi edellä esitetyn ensimmäisen suoritusmuodon vaiheet 501 ja 502, jonka jälkeen keksinnön toteutus käyn-*,'·· nistyy tukiaseman antaessa yhteydenmuodostuspyynnön 601 • toistinasemalle RS. Yhteydenmuodostuspyynnössä on tieto , muodostettavasta puhelusta, johon osallistuvat matkavies- 25 timet halutaan mukaan puheluun myös toistinaseman ylläpi-
• III
tämältä suorakanavalta. Tämän jälkeen toistinasema RS kuittaa 602 vastaanottamansa yhteydenmuodostuspyynnön tu- I I · kiasemalle BS. Tämän jälkeen menetelmän toisen suoritus-, muodon suoritus tapahtuu edellä esitetyn ensimmäisen suo- ‘ ’ 30 ritusmuodon vaiheiden 507, 508, 509, 513, ja 512 suorituk- sen mukaan. Näitä vaiheita koskeva selostus on edellä esi-tetyn ensimmäisen suoritusmuodon selostuksen yhteydessä.
» i » . Kuviossa 6A on esitetty menetelmän suoritus vaiheeseen 507 asti, josta lähtien menetelmän suoritus on esitetty ku- i » * ; ; ; 35 viossa 6B. Vaiheen 512 jälkeen lähettää toinen matkavies- i » I * t I | ie 1 08763 tin MS2 oman lähetteensä 603, esimerkiksi puheenvuoronsa suorakanavan uplink-kanavalla toistinasemalle RS, joka lisää siihen oman tunnisteensa vaiheen 507 suorituksen mukaisesti. Tämän jälkeen tämän toisen suoritusmuodon suo-5 ritus jatkuu edellä esitettyjen vaiheiden 512, 515, 507, 516 ja 517 mukaisesti.
Piirustukset ja niihin liittyvä selitys on tarkoitettu vain havainnollistamaan keksinnön ajatusta. Yksityiskohdiltaan voi keksinnön mukainen menetelmä, matka-10 viestinjärjestelmä ja matkaviestin tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi vaihdella patenttivaatimusten puitteissa. Vaikka keksintöä onkin edellä selitetty lähinnä radiopuhe-linjärjestelmien yhteydessä, voidaan keksintöä käyttää muunkinlaisissa matkaviestinjärjestelmissä.
• · > · * * * • · • | lii t · • · •
* I
» I I f I · • * i · t » » I *
< 1 I
4 I I > » * I 4 i
I 4 1 i » f I
I I « I »
I I I
11« t t I » « 1 i j I t t I t i » : » i t 4 »
« I
il*

Claims (11)

17 1 08763
1. Menetelmä tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi matkaviestinjärjestelmässä, joka käsittää 5 ainakin yhden tukiaseman (BS), jonka kutsu- ja lii- kennekanavien uplink- ja downlink-taajuuksilla liikennöi mainitun tukiaseman kanssa matkaviestimiä (MS), suorakanavalla, jolla on uplink- ja downlink-kanavia, liikennöivän ainakin ensimmäisen (MSI) ja toisen 10 (MS2) matkaviestimen, toistinaseman (RS), joka välittää suorakanavalla liikennöivien matkaviestimien (MSI, MS2, DMS) ja mainitun tukiaseman (BS) välistä liikennettä, jossa menetelmässä, mainittu toistinasema (RS) kuuntelee mainitun tu-15 kiaseman (BS) kutsukanavan downlink-taajuutta (502) ja suorakanavan uplink-kanavaa, menetelmän ollessa tunnettu seuraavista menetelmävaiheista, ensimmäinen matkaviestin (MSI) lähettää (503) yh-20 teydenmuodostuspyynnön suorakanavan uplink-kanavalla mai nitulle toistinasemalle (RS), . . mainittu toistinasema (RS) välittää (504) mainitun ! yhteydenmuodostuspyynnön mainitulle tukiasemalle (BS), • ; jolle mainitulle yhteydenmuodostuspyynnölle vasteellisesti • · ’··’ 25 mainittua toistinasemaa (RS) käsketään (505) siirtymään halutulle liikennekanavalle, mainittu toistinasema (RS) käskee (508), käyttäen '·/' ! suorakanavan down link-kanavaa, suorakanavalla liikennöiviä matkaviestimiä (MSI, MS2) siirtymään kuuntelemaan mainitun ·;··· 30 liikennekanavan uplink-taajuutta, ja siirtyy itse kuunte- .··. lemaan mainitun liikennekanavan downlink-taajuutta, vasteellisesti mainitun toistinaseman (RS) käskylle ’···’ (508) ensimmäinen ja toinen matkaviestin (MSI, MS2) tal- * * lettavat muistiinsa (411) tiedon mainitusta liikennekana- • 35 vasta ja siirtyvät suorakanavan uplink-kanavalle lähettä- is 1 08763 essään lähetettään mainitulle toistinasemalle (RS) ja mainitun liikennekanavan uplink-taajuudelle kuunnellessaan mainitun toistinaseman (RS) toistamia lähetteitä, mainittu toistinasema (RS) toistaa (514) vastaanot-5 tamansa tukiaseman (BS) lähetteen allokoidun liikennekanavan uplink-taajuudella ensimmäiselle ja toiselle matkaviestimelle (MSI, MS2), mainittu toistinasema (RS) lähettää (512) ensimmäisen ja toisen matkaviestimen (MSI, MS2) suorakanavalla 10 lähettämät lähetteet liikennekanavan uplink-taajuudella mainitulle tukiasemalle (BS) ja mainitun liikennekanavan uplink-taajuutta kuunteleville matkaviestimille (DMS).
2. Menetelmä tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi matkaviestinjärjestelmässä, joka käsittää 15 ainakin yhden tukiaseman (BS), jonka kutsu- ja lii- kennekanavien uplink- ja downlink-taajuuksilla liikennöi mainitun tukiaseman kanssa matkaviestimiä (MS), suorakanavalla, jolla on uplink- ja downlink-kana-via, liikennöivän ainakin ensimmäisen (MSI) ja toisen 20 (MS2) matkaviestimen, toistinaseman (RS), joka välittää suorakanavalla •t ; liikennöivien matkaviestimien (MSI, MS2, DMS) ja mainitun tukiaseman (BS) välistä liikennettä, jossa menetelmässä, • ; mainittu toistinasema (RS) kuuntelee mainitun tu- '*·’·’ 25 kiaseman (BS) kutsukanavan downlink-taa juutta (502) ja • · · ···: suorakanavan uplink-kanavaa, menetelmän ollessa tunnettu seuraavista menetelmävaiheista, tukiasema (BS) lähettää (601) mainitulle tois-·;··· 30 tinasemalle (RS) yhteydenmuodostuspyynnön, jolla pyydetään ainakin ensimmäistä matkaviestintä (MSI) liittymään muo-dostettavaan puheluun ja toistinasemalle (RS) annetaan ’··’ tieto mainitulle puhelulle allokoidusta liikennekanavasta, ‘ ‘ mainittu toistinasema (RS) käskee (508), käyttäen 35 suorakanavan downlink-kanavaa, suorakanavalla liikennöiviä > · · is 1 08763 matkaviestimiä (MSI, MS2) siirtymään (509) kuuntelemaan mainitun liikennekanavan uplink-taajuutta, ja siirtyy itse kuuntelemaan mainitun liikennekanavan downlink-taajuutta, vasteellisesti mainitun toistinaseman (RS) käskylle 5 (508) ensimmäinen ja toinen matkaviestin (MSI, MS2) tal lettavat muistiinsa (411) tiedon mainitusta liikennekana-vasta ja siirtyvät suorakanavan uplink-kanavalle lähettä-essään lähetettään mainitulle toistinasemalle ja mainitun liikennekanavan uplink-taajuudelle kuunnellessaan mainitun 10 toistinaseman (RS) toistamia lähetteitä, mainittu toistinasema (RS) toistaa (512) vastaanottamansa tukiaseman (BS) lähetteen (513) allokoidun liikennekanavan uplink-taajuudella ensimmäiselle ja toiselle matkaviestimelle (MSI, MS2), 15 mainittu toistinasema (RS) lähettää ensimmäisen ja toisen matkaviestimen (MSI, MS2) suorakanavalla lähettämät lähetteet liikennekanavan uplink-taajuudella mainitulle tukiasemalle (BS) ja mainitun liikennekanavan uplink-taajuutta kuunteleville matkaviestimille (MSI, MS2, DMS).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, ! tunnettu siitä, että vastaanotettuaan mainitun toistinaseman (RS) antaman käskyn (508) siirtyä kuuntele-'· *: maan mainitun liikennekanavan uplink-taajuutta sisällyttää v.; matkaviestin (MSI) omaan lähetteeseensä tiedon mainitusta ·.·.·* 25 liikennekanavasta lähettäessään lähetettään (510) suora-_ ·:* kanavan uplink-kanavalla, jolle tiedolle vasteellisesti ·· suorakanavan uplink-kanavalle myöhemmin virittäytyvät koi- * * · · mannet matkaviestimet (DMS) siirtyvät kuuntelemaan mainitun liikennekanavan uplink-taajuutta. i t_; 30 4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että toistaessaan tukiaseman (BS) ; lähetettä allokoidun liikennekanavan uplink-taajuudella toistinasema (RS) lisää tukiaseman lähetteeseen oman tun-:"i nuksensa (507), jolle vasteellisesti tukiasema (BS) tie- 35 tää, että liikennekanavan uplink-taajuudelta vastaanotettu 20 1 08763 lähete on toistinasemalta (RS), jolloin tukiasema (BS) ei lähetä sitä edelleen matkaviestinjärjestelmään.
5. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että toistinasema (RS) vastaanot- 5 taa (513) tukiasemalta (BS) sen lähettämän lähetteen, muodostaa (507) uuden lähetteen liittämällä siihen suorakana-valähetyksestä kertovan tunnisteen sekä suorakanavalta vastaanottamansa ensimmäisen matkaviestimen (MSI) lähetteen (510) ja lähettää (512) muodostetun uuden lähetteen 10 mainitun liikennekanavan uplink-taajuudella tukiasemalle (BS) edelleen matkaviestinjärjestelmään lähetettäväksi.
6. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lopettaessaan liikennekanavan uplink-taajuudella tapahtuvan lähetyksensä toistinasema 15 (RS) lähettää liikennekanavan uplink-taajuudella matkaviestimille käskyn (516) siirtyä kuuntelemaan suorakana-vaa.
7. Matkaviestinjärjestelmä, joka käsittää: ainakin yhden tukiaseman (BS), jolla on kutsu- ja 20 liikennekanavia, joilla on uplink- ja downlink-taajuuksia, ainakin ensimmäisen (MSI) ja toisen (MS2) suora-kanavalla, jolla on uplink- ja downlink kanavia, liiken-nöivän matkaviestimen, * · :.v toistinaseman (RS) suorakanavalla liikennöivien 25 matkaviestimien (MSI, MS2, DMS) ja mainitun tukiaseman (BS) välisen liikenteen välittämiseksi mainitun toistin- ·:· aseman käsittäessä: * » * * ensimmäisen vastaanotinyksikön (RXx) radiosanomien vastaanottamiseksi mainitulta tukiasemalta (BS), ,1|<; 30 toisen vastaanotinyksikön (RX2) radiosanomien vas- ... taanottamiseksi mainitun suorakanavan uplink-kanavalla liikennöiviltä matkaviestimiltä (MSI, MS2, DMS), ohjausyksikön (C) mainittujen vastaanotinyksiköiden ja toistinaseman toiminnan ohjaamiseksi : X 35 tunnettu siitä, että toistinasema (RS) * » 2i 108763 edelleen käsittää vain yhden lähetinyksikön (TXx) radio-sanomien lähettämiseksi vasteellisesti ohjausyksikön (C) antamille käskyille valinnaisesti ainakin mainitulle tukiasemalle (BS) ja tukiaseman uplink-taajuutta kuuntele-5 valle matkaviestimelle (MS2) tai suorakanavalla liikennöivälle matkaviestimelle (MSI).
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen matkaviestinjärjestelmä, tunnettu siitä, että mainittu toistin-asema (RS) edelleen käsittää: 10 välineet (10) mainitun suorakanavalla liikennöivän matkaviestimen (MSI) lähettämän yhteydenmuodostuspyynnön (503) välittämiseksi mainitulle tukiasemalle (BS), jolle mainitulle yhteydenmuodostuspyynnölle (503) vasteellisesti mainittua toistinasemaa (RS) käsketään siirtymään halutul-15 le liikennekanavalle.
9. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen matkaviestinjärjestelmä, tunnettu siitä, että mainittu toistinasema (RS) edelleen käsittää: välineet (11) suorakanavalla liikennöivien matka-20 viestimien (MSI, MS2) käskemiseksi siirtymään kuuntelemaan toistinaseman (RS) lähetteitä halutun liikennekanavan up- . link-taajuudella, • · · välineet (12) toistinaseman (RS) siirtämiseksi • · · kuuntelemaan mainitun halutun liikennekanavan downlink- • · 25 taajuutta, välineet (13) toistinaseman (RS) siirtämiseksi kuuntelemaan mainitun suorakanavan uplink-kanavaa, ja * I · ·* välineet (14) toistinaseman (RS) siirtämiseksi lä hettämään valinnaisesti ainakin suorakanavan downlink-ka-; · · | 30 navalla tai liikennekanavan uplink-taajuudella, liikenne- kanavan downlink-lähetteen lähettämiseksi liikennekanavan ,;t uplink-lähetteenä sekä suorakanavan uplink-kanavalla vas- '··*' taanotetun lähetteen liittämiseksi toistinaseman (RS) lä- ’ : hettämään liikennekanavan uplink-lähetteeseen. I I · 22 1 08763
10. Suorakanavalla liikennöivä matkaviestin (MSI, MS2, DMS; 400) käsittäen: muistivälineen (411), lähetinvastaanottimen (401), 5 ohjaimen (403) matkaviestimen toiminnan ohjaamisek- si, tunnettu siitä, että matkaviestin käsittää tois-tinaseman antamalle käskylle vasteelliset välineet (409) matkaviestimen lähetinvastaanottimen siirtämiseksi kuunte-10 lemaan toistinaseman (RS) käskyssä mainitun liikennekana-van uplink-taajuutta, jota mainittu toistinasema (RS) lähettää.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen matkaviestin, tunnettu siitä, että matkaviestin edelleen käsit- 15 tää välineet (410) mainitusta liikennekanavasta kertovan tiedon sisällyttämiseksi matkaviestimen omaan lähetteeseen, jolle lähetteelle ja sen sisältämälle mainitulle tiedolle vasteellisesti suorakanavan uplink-kanavalle myöhemmin virittäytyvät kolmannet matkaviestimet (DMS) siir-20 tyvät kuuntelemaan mainitun liikennekanavan uplink-taajuutta. • · • « · • · * · · ♦ · · • « * • · • ♦ I * · · • · 1 • · · · • • t 1 1 • $ · * · f f · t * * · » f 1 » t 1 » • · > I · f · · 108763
FI944682A 1994-10-06 1994-10-06 Menetelmä, matkaviestinjärjestelmä ja matkaviestin tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi FI108763B (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI944682A FI108763B (fi) 1994-10-06 1994-10-06 Menetelmä, matkaviestinjärjestelmä ja matkaviestin tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi
AU36548/95A AU3654895A (en) 1994-10-06 1995-10-05 Establishing a telecommunications connection in a mobile cmmunication system
US08/817,073 US5983072A (en) 1994-10-06 1995-10-05 Establishing a telecommunications connection in a mobile communication system
GB9706908A GB2308956B (en) 1994-10-06 1995-10-05 Establishing a telecommunications connection in a mobile communication
PCT/FI1995/000552 WO1996011554A1 (en) 1994-10-06 1995-10-05 Establishing a telecommunications connection in a mobile communication system

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI944682 1994-10-06
FI944682A FI108763B (fi) 1994-10-06 1994-10-06 Menetelmä, matkaviestinjärjestelmä ja matkaviestin tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI944682A0 FI944682A0 (fi) 1994-10-06
FI944682A FI944682A (fi) 1996-04-07
FI108763B true FI108763B (fi) 2002-03-15

Family

ID=8541523

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI944682A FI108763B (fi) 1994-10-06 1994-10-06 Menetelmä, matkaviestinjärjestelmä ja matkaviestin tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi

Country Status (5)

Country Link
US (1) US5983072A (fi)
AU (1) AU3654895A (fi)
FI (1) FI108763B (fi)
GB (1) GB2308956B (fi)
WO (1) WO1996011554A1 (fi)

Families Citing this family (27)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5978650A (en) * 1997-01-21 1999-11-02 Adc Telecommunications, Inc. System and method for transmitting data
JP3324521B2 (ja) * 1997-10-03 2002-09-17 三菱マテリアル株式会社 双方向無線通信システムにおける着信確認送出方法および該双方向無線通信システムにおける着信確認送出プログラムを記録した記録媒体、並びに、双方向無線通信システムおよび該双方向無線通信システムに使用される基地局
JP3257485B2 (ja) * 1997-11-19 2002-02-18 三菱マテリアル株式会社 通信方式と通信方法
CA2254401A1 (en) * 1997-12-15 1999-06-15 Lucent Technologies Inc. Methodology of reducing areas with multiple dominant pilots by installing simulcasting elements or omni-directional base station
GB2336070B (en) * 1998-03-27 2003-03-12 Motorola Ltd Radio communication system,radio unit and method of operation
FI109953B (fi) * 2000-02-17 2002-10-31 Nokia Corp Yhteyksien käsitteleminen matkaviestinverkossa
TWI289999B (en) * 2001-06-08 2007-11-11 Benq Corp Transmission method for relay signal of wireless communication system
US20030022664A1 (en) * 2001-07-24 2003-01-30 Tim Goldstein Cellular apparatus and method for transmitting cellular signals
FI114074B (fi) 2001-12-07 2004-07-30 Nokia Corp Järjestelmä digitaalisessa radioverkkojärjestelmässä informaation välittämiseksi
US7715466B1 (en) * 2002-02-27 2010-05-11 Sprint Spectrum L.P. Interference cancellation system and method for wireless antenna configuration
US6952590B2 (en) * 2002-05-06 2005-10-04 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Air Force Apparatus and method for a multi-channel, multi-user wireless intercom
US7555261B2 (en) * 2003-03-04 2009-06-30 O'neill Frank P Repeater system for strong signal environments
US6993287B2 (en) * 2003-03-04 2006-01-31 Four Bars Clarity, Llc Repeater system for strong signal environments
DE10317962A1 (de) * 2003-04-17 2004-11-25 Siemens Ag Verfahren zur Anmeldung eines neuen Teilnehmers in einem Funksystem einer Gefahrenmeldeanlage
KR100586845B1 (ko) * 2003-06-24 2006-06-07 삼성전자주식회사 Dcf 기반의 무선 랜 네트워크상에서 dlp와 멀티-채널을 사용하여 전송 효율을 높이는 방법 및 그 방법을 이용한 무선 네트워크 시스템
US20050124351A1 (en) * 2003-12-03 2005-06-09 Black Greg R. Method and apparatus for establishing direct mobile to mobile communication between cellular mobile terminals
US20090258639A1 (en) * 2003-12-19 2009-10-15 Nystroem Johan Method, system and device for providing a robust wireless connection
US20060046644A1 (en) * 2004-08-24 2006-03-02 Samsung Electronics Co., Ltd. Software-defined repeater for use in a wireless network
US20060046645A1 (en) * 2004-08-25 2006-03-02 Ogilvie Scott A Cell phones that communicate over a network of other cell phones as well as base stations
WO2006028447A1 (en) * 2004-09-03 2006-03-16 Rf Help, Inc. Repeater system for strong signal environments
WO2006031767A2 (en) * 2004-09-10 2006-03-23 Otologics, Llc Adjustable bone bracket
WO2010070459A1 (en) * 2008-12-16 2010-06-24 Acceleradio Ltd. System and method for operating a relay device
US8432880B2 (en) * 2009-07-31 2013-04-30 Motorola Solutions, Inc. Method for group call communication
US8559869B2 (en) 2011-09-21 2013-10-15 Daniel R. Ash, JR. Smart channel selective repeater
CN103139764B (zh) * 2011-12-01 2015-09-09 华为技术有限公司 业务调度方法及装置
FR3026588A1 (fr) * 2014-09-30 2016-04-01 Orange Technique de determination d'une presence d'un dispositif peripherique dans une zone de service d'un reseau local
WO2018126247A2 (en) 2017-01-02 2018-07-05 Mojoose, Inc. Automatic signal strength indicator and automatic antenna switch

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4534061A (en) * 1983-09-06 1985-08-06 General Electric Company Deterministic multi-access method for a decentralized mobile radio system
GB2272599A (en) * 1992-11-12 1994-05-18 Nokia Telecommunications Oy A method of cellular radio communication and a cellular radio system for use in such method
US5423055A (en) * 1993-06-29 1995-06-06 Motorola, Inc. Trunked communication system with automatic repeater talk-around
FI97519C (fi) * 1993-08-26 1996-12-27 Nokia Telecommunications Oy Menetelmä tilaaja-asemien ohjaamiseksi radiopuhelinjärjestelmässä, radiopuhelinjärjestelmä ja radiopuhelinjärjestelmän tilaaja-asema
FI98686C (fi) * 1993-11-01 1998-07-22 Nokia Telecommunications Oy Menetelmä suorakanavalla liikennöivän tilaaja-aseman hallitsemiseksi radiojärjestelmässä ja radiojärjestelmä
FI108098B (fi) * 1994-03-03 2001-11-15 Nokia Networks Oy Menetelmä suorakanavalla liikennöivän tilaaja-aseman hallitsemiseksi, radiojärjestelmä ja tilaaja-asema
US5515366A (en) * 1994-11-17 1996-05-07 International Business Machines Corporation Method and apparatus for direct communication in a TDMA radio communication system

Also Published As

Publication number Publication date
WO1996011554A1 (en) 1996-04-18
AU3654895A (en) 1996-05-02
GB2308956A (en) 1997-07-09
FI944682A0 (fi) 1994-10-06
GB2308956B (en) 1998-12-16
FI944682A (fi) 1996-04-07
GB9706908D0 (en) 1997-05-21
US5983072A (en) 1999-11-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI108763B (fi) Menetelmä, matkaviestinjärjestelmä ja matkaviestin tietoliikenneyhteyden muodostamiseksi
US5943326A (en) Synchronizing a telecommunication connection in a mobile communication system
US5179720A (en) Method and apparatus for extended coverage of a trunked radio communications system
EP1890509B1 (en) Relay station, radio base station and communication method
US6052557A (en) Direct mode repeater in a mobile radio system
US5901342A (en) Establishment of a call in a mobile communication system
EP0809897B1 (en) Picking up of mobile stations from a direct mode channel
CN101064913B (zh) 无线网络中用于扩展基站覆盖范围的中继站、基站及其方法
US5978367A (en) Synchronizing a telecommunications connection in a mobile communications system
KR20000049246A (ko) 이중모드 대칭/비대칭 통신제어 시스템
CN102025408A (zh) 一种建立传输无线信号的通道的方法、装置和系统
WO2009143678A1 (zh) 一种移动台中继通信系统及方法
EP1413156B1 (en) Call set-up in a radio communication system
EP1509051B1 (en) Wireless communication system and wireless communication repeater for use therein
JPH06253356A (ja) 衛星通信を基地局間に用いた移動体通信網
KR0145882B1 (ko) 구내 무선 전화시스템
AU687663C (en) Synchronizing a telecommunication connection in a mobile communication system
JPS62283723A (ja) 移動通信用無線中継方式
JPH0470019A (ja) 移動通信システムの無線チャネル制御方式
JPH02246628A (ja) 移動体通信の通信方法とシステム
JPS62226725A (ja) 移動通信用無線中継方式