FI108672B - Ulkoilmaelin - Google Patents
Ulkoilmaelin Download PDFInfo
- Publication number
- FI108672B FI108672B FI991531A FI991531A FI108672B FI 108672 B FI108672 B FI 108672B FI 991531 A FI991531 A FI 991531A FI 991531 A FI991531 A FI 991531A FI 108672 B FI108672 B FI 108672B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- air
- window
- room
- flow
- outdoor air
- Prior art date
Links
Classifications
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E06—DOORS, WINDOWS, SHUTTERS, OR ROLLER BLINDS IN GENERAL; LADDERS
- E06B—FIXED OR MOVABLE CLOSURES FOR OPENINGS IN BUILDINGS, VEHICLES, FENCES OR LIKE ENCLOSURES IN GENERAL, e.g. DOORS, WINDOWS, BLINDS, GATES
- E06B7/00—Special arrangements or measures in connection with doors or windows
- E06B7/02—Special arrangements or measures in connection with doors or windows for providing ventilation, e.g. through double windows; Arrangement of ventilation roses
- E06B7/10—Special arrangements or measures in connection with doors or windows for providing ventilation, e.g. through double windows; Arrangement of ventilation roses by special construction of the frame members
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Civil Engineering (AREA)
- Structural Engineering (AREA)
- Specific Sealing Or Ventilating Devices For Doors And Windows (AREA)
Description
108672
Ulkoilmaelin
Keksinnön ala
Esillä oleva keksintö koskee patenttivaatimuksen 1 johdannon mukaista ulkoilmaelintä korvausilman johtamiseksi ulkoilmasta huonetilaan.
5 Keksintö koskee myös patenttivaatimuksen 11 johdannon mukaista tuloilmaikkunaa, jossa käytetään edellä mainitun kaltaista ulkoilmaelintä. Tällainen tuloilmaikkuna yksinkertaistaa esimerkiksi niitä korjausrakentamisen ratkaisuja, joissa ikkunoiden uusimisen yhteydessä parannetaan myös ilmanvaihtojärjestelmää. Tuloilmaikkuna sisältää ilmansuodatuksen, huoneilman takaisinvir-10 tausta estävän venttiilin ja ulkoilmamelun vaimennuksen. Tuloilman lämpeneminen ja tuloilmasuihkun suuntausmahdollisuus vähentävät vedon tunnetta. Lisäksi tuloilman lämpenemisen myötä saavutetaan energiansäästöä.
Valtaosa länsimaisista ihmisistä viettää yli 80% ajastaan sisätiloissa. Näin ollen on ymmärrettävää, että sisäilmastolla on huomattava vaikutus ihmi-15 sen terveyteen ja viihtyvyyteen. Mahdolliset sisäilmaongelmat näkyvät tavallisimmin toimitiloissa, kouluissa, päiväkodeissa ynnä muissa tiloissa, joissa työskentelee paljon ihmisiä. Sisäilman epäpuhtaudet aiheuttavat mm. väsymystä, päänsärkyä ja erilaisia ihottumia sekä silmien, nenän ja muiden limakalvojen oi-reita.
: V 20 Suomessa sisäilman laatuun vaikutetaan useilla eri laeilla ja säädök- • · : sillä. Esimerkiksi terveydensuojelulain mukaan rakennuksen ilmanvaihdon tulee olla sellaista, ettei siitä aiheudu asunnossa tai muissa sisätiloissa oleskeleville '·* ’ terveyshaittaa. Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihtomääräykset ja ohjeet ’·* * (RakMK D2) määrittelevät vuorostaan sisäilmastotekijät siten että huonetilojen 25 oleskeluvyöhykkeellä on kaikissa tavanomaisissa sääolosuhteissa ja tilakoh-täisen käyttötavan mukaisissa käyttötilanteissa saavutettava tyydyttävä sisäil-•; * * masto. Tämä tarkoittaa sitä, että niin sisäilman puhtauden, kuin sen lämpötilan : : ja kosteuden tulee olla hallittuja. Oleskeluvyöhykkeellä ei myöskään saa esiintyä * ’ haitallisessa määrin vetoa, melua eikä lämpösäteilyä.
Li’·' 30 Useissa tapauksissa ongelmana onkin ollut riittävän korvausilman saanti huonetiloihin. Tällöin suurin osa tarvittavasta korvausilmasta on tullut ra- I 2 108672 kenteissa olevien hallitsemattomien vuotokohtien kautta ulkoa tai epäpuhtaana korvausilmana viereisestä porraskäytävästä.
Keksinnön tausta
Nykyään markkinoilla on useitakin ulkoilmaventtiileitä, jotka ovat Ym-5 päristöministeriön tyyppihyväksyntä. Osalla näistäkin ulkoilmaventtiileistä on kuitenkin ongelmana tuloilman aiheuttama veto talvella, kun ikkunan alla oleva lämpöpatteri on kytkeytynyt pois päältä auringon lämmittäessä huonetilaa. Tavallisin syy vetoisuuteen on tällöin ilmavirran suuntautuminen suoraan huonetilan oleskelualueelle tai ilmavirran putoaminen lattialle ulkoilmaventtiilin lähellä 10 aiheuttaen lattian pinnassa vetoa.
Ennestään on tunnettua, että vähäinenkin ulkoilman lämmittäminen ennen sen johtamista huonetilaan vähentää merkittävästi vedon tunnetta lämmi-tyskaudella. Perinteinen tuloilmaikkuna voi näin ollen toimia koneellisella pois-toilmanvaihdolla varustetuissa taloissa ulkoa johdettavan korvausilman esiläm-15 mittimenä. Tuloilmaikkunan ongelmana on kuitenkin tällöin ollut talvisin ikkunan ulkolasiin tiivistyvä vesihöyry aina, kun huonetilassa muodostuu vähäinenkin ylipaine ulkoilmaan verrattuna.
. Keksinnön lyhyt selostus • ♦
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on poistaa tunnetun tekniikan • .·. 20 epäkohdat ja saada aikaan aivan uudenlainen ratkaisu, jolla turvataan riittävä • · · ♦ •; · ·: korvausilman saanti estäen kuitenkin oleskelutilaan suuntautuva haitallinen veto.
i Tämä tarkoitus saavutetaan siten, että ulkoilmaelimellä on tämän keksinnön mukaisesti patenttivaatimuksissa määritellyt tunnusmerkit. Täsmällisemmin sanottuna on tälle keksinnön mukaiselle laitteelle pääasiallisesti tun-·:·*: 25 nusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
: Tämän keksinnön tarkoituksena on edelleen aikaansaada tuloil- * * ♦ .... : maikkuna, jollaisella vältetään edellä mainituilla ratkaisuilla olevat ongelmat ja •: · ·; voidaan hallitusti ohjata korvausilmaa huonetilaan ulkoilmasta ilman epäedullista ].t vetoa, epäpuhtauksia tai melua. Tämä tarkoitus saavutetaan siten, että .···. 30 tuloilmaikkunalla on pääasiallisesti tunnusomaista se, mikä on esitetty patent- 108672 i 3 ί maikkunalla on pääasiallisesti tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 11 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön edulliset suoritusmuodot ovat epäitsenäisten patenttivaatimusten kohteena.
5 Keksinnön mukaisella ulkoilmaelimellä aikaansaadaan tuloilma läm- penemään ja hidastumaan riittävästi jo huonetilan oleskelualueen ulkopuolella, ettei varsinaisella oleskelualueella esiintyisi liian suuria ilmavirran nopeuksia eli vetoa tai alhaisia lämpötiloja.
Keksintö perustuu siihen, että ulkoilmaelintä hyödyntäen voidaan tu-10 loilma johtaa esimerkiksi ikkunan lasivälin tai muun rakenteen kautta sen siten lämmetessä, minkä jälkeen tuloilma suunnataan edullisesti huonetilan yläosaan, jossa yleensä on lämpimin ilmamassa, saaden näin vielä kylmä ulkoilma sekoittumaan huoneilmaan ennen laskeutumista oleskeluvyöhykkeelle.
Keksinnön kohteena olevalla ulkoilmaelimellä onnistutaan tuloilma 15 johtamaan huonetilaan puhaltamalla se edullisesti ikkunan päältä ylöspäin ja sivuille keksinnön mukaisessa ratkaisussa olevaa ikkunan sisäpintaan järjestettävää suulaketta hyödyntäen.
Keksinnön kohteena on myös tuloilmaikkuna, jossa ulkoilma johdetaan vaaka- tai pystykarmissa sijaitsevan ulkoilmasäleikön ja suodatinyksikön 20 kautta ikkunan sisä-ja ulkopuitteiden väliin. Ikkunan tällaisessa lasivälissä läm-: mennyt ilma johdetaan ylemmässä vaakakarmissa sijaitsevan vastaventtiilin ja :- *· suulakkeen kautta huonetilaan. Vastaventtiilissä on hyvin kevyt, mutta silti jäyk kä vaakasuorassa asennossa oleva levy. Vastaventtiilissä ei ole kuluvia osia, i t i kuten saranoita tai tiivisteitä, vaan sen toiminta perustuu siinä olevan levyn ke- • * · ‘ ‘ ’ 25 veyteen. Niinpä tällainen levy leijuu tuloilmavirrassa ja ilmavirran heiketessä tai , kääntyessä epäsuotuisasti huonetilasta poispäin levy painautuu paineen ja pai- « i I i t novoiman vuoksi tiiviisti vastaventtiilissä olevaa tuloilma-aukkoa vasten. Ikkunan sisäpinnassa olevalla virranohjauslamellilla voidaan tuloilmasuihku lisäksi suun- ' ' nata sivusuunnassa haluttuun kohtaan huonetta. Suihkun lähtökulma on suu- 30 lakkeessa olevan ohjausilmavirranohjaimen ansiosta suuntautunut viistosti ylös-päin.
4 108672 j
Keksinnön avulla saavutetaan huomattavia etuja. Niinpä keksinnön mukaisella ulkoilmavälineellä varustetusta tuloilmaikkunasta voidaan suoritettujen koemittausten perusteella todeta seuraavaa.
Esimerkiksi käytettäessä EU 1-luokan suodatinta, mikä on ulkoilma-5 venttiileissä yleisesti käytettävä karkeasuodatin, on keksinnön mukaisen tuloil-maikkunan kautta tuleva ilmavirta 7-8 litraa sekunnissa riippuen suulakkeen il-mavirranohjaimen asennosta, uiko- ja sisäpuolen välisen paine-eron ollessa noin 10 Pa. Tämä on erittäin hyvä arvo, sillä ongelmana useilla ulkoilma-venttiileillä on riittävän ulkoilmamäärän saanti johtuen ahtaista ilmanvir-10 tausreiteistä. Tämä arvo on myös täysin riittävä täyttämään rakennusten sisäilmastoa ja ilmanvaihtoa koskevat määräykset ja ohjeet vuodelta 1987 (RakMK D2).
Tutkittaessa keksinnön mukaisen tuloilmaikkunan vedottomuutta pinta-alaltaan 12 m2 koehuoneessa, jossa oli 3-lasisen (MSEAL 1200x1200) ja tu-15 loilmaikkunan takana ulkoilmastoa jäljittelevä kylmäilmakammio voitiin todeta, että parhaat vedottomuustulokset saatiin, kun virranohjauslamellit olivat suunnatut huoneen sivuille, jolloin tuloilmasuihkulla oli aikaa lämmetä mahdollisimman paljon oleskeluvyöhykkeen ulkopuolella katonrajassa ja sivuseinien pinnoilla, ennen sen saapumista huoneen oleskeluvyöhykkeelle. Lamellien suunnan 20 muuttamisella oli selvä vaikutus sekä virtauskuvioon että vedottomuuteen. Mit- * · f ; ; ’ taustuloksista havaittiin, että vedottomat ilmamäärät ulkolämpötiloilla 0° C ja - : ’: ; 20° C olivat 6,5 litraa sekunnissa ja 5,5 litraa sekunnissa, jotka ovat erittäin hyviä arvoja ikkunan karmiin sijoitettaville venttiileille. Hyviin tuloksiin vaikutti tuloil-!.. masuihkun suunnattavuus ja ulkoilman voimakas esilämpeneminen lasien välis- • · t 25 sä. Lisäksi ikkunatyyppi oli sellainen, että ikkunalasin pintalämpötila huoneen ,,,.: puolella ei laskenut niin alhaiseksi, että siitä olisi aiheutunut kylmää konvektiovir- ,···. tausta lattialle.
• . Keksinnön mukaiselle tuloilmaikkunalle on edelleen suoritettu kon- denssikoe samankaltaisessa koehuoneessa kuin vedottomuusmittaukset. 30 Koehuoneen ilman suhteellinen kosteus vaihteli kokeen aikana välillä 25-35%. Ulkolämpötila oli noin -20° C ja sisälämpötila noin 21° C. Tuloilmavirta oli sa-ma kuin vedottomuuskokeissa vastaavalla ulkolämpötilalla saatu suurin vedo- 108672 i 5
J
ton ilmavirta eli 5,5 litraa sekunnissa. Suoritettujen kokeiden aikana tarkkailtiin, muodostuuko ohjaussäleikköön vettä tai jäätä sekä valuuko vesi mahdollisesti ikkuna- tai seinärakenteisiin. Noin 20 tunnin kuluttua kondenssikokeen aloituksesta voitiin todeta tunnetuista ratkaisuista poiketen, että virranohjauslamelli 5 oli täysin kondensoimaton eli siinä ei havaittu vettä tai jäätä, myöskään muissa rakenteissa ei ollut havaittavissa minkäänlaisia valumia.
Keksinnön mukaisen tuloilmaikkunan ääneneristävyyden parantamiseksi on sen useaan kohtaan lisätty äänenvaimennusmateriaalia. Lisäksi on ulkoilma-aukkojen kohdalle edullisesti asennettu äänenvaimennuslevyt. Näillä 10 toimenpiteillä on tuloilmaikkunan ilmaääneneristysluvuksi Rw standardin ISO
! 717-1 mukaisesti saatu 36 dB tavanomaisen vertailuikkunan ilmaääneneristyslu vuksi mitattaessa 42 dB ja pelkän karmiventtiilin ilmaääneneristysluvuksi 37dB. Ääneneristävyyttä voitaisiin parantaa esimerkiksi pienentämällä virtausaukkoja, mutta tällöin kuitenkin painehäviöt kasvaisivat epäedullisesti ja ilmamäärät pie-15 nenisivät.
Lopuksi tutkittiin tuloilmaikkunan lämpöhäviö ikkunoiden ja seinä- rakenteiden testauslaitteistolla eli ns. Hot-Box -laitteistolla. Mittaustuloksista voitiin havaita, että lämmitystarve oli pienempi keksinnön mukaisella tuloil- maikkunalla kuin vertailukohteena olevalla tavanomaisella rakoventtiilillä. Tu- : ” 20 loilmaikkunan aurinkoenergian läpäisy on sen sijaan suurempi, joten tuloil- : maikkuna hyödyntää aurinkoenergiaa tavallista ikkunaa paremmin vaikuttaen '· - näin edullisesti lämmitystarvetta pienentävästi. Mittaustuloksista on laskettu tutkittavien ikkunoiden tehollinen k-arvo. Tällöin rakoventtiilillä varustetun ikku- '·’ nan tehollinen k-arvo oli 1,63 W/m2K kun vuorostaan keksinnön mukaisen tu- • · · v ’ 25 loilmaikkunan tehollinen k-arvo oli vain 0,94 W/m2K. Toisin sanoen korvausil- , man sisäänotto ikkunan lasivälien kautta pienentää ikkunan tehollista k-arvoa ja pienentää suotuisalla tavalla lämmitysenergian tarvetta.
’’’ Tuloilmaikkunassa pyritään ulkoa otetulla ilmalla muodostamaan la- ’ sien väliin ilmavirtaus, joka ottaa vastaan osan sisältä tulevasta lämpö- 30 vuodosta ja palauttaa sen takaisin huoneeseen tuloilman lämpenemisen muo- » dossa. Samalla lämpöhäviö ikkunasta ulospäin pienenee eli siis k-arvo para-
III
III
108672 ί 6 nee. Tuloilman lämpeneminen lisäksi vähentää merkittävästi vedon tunnetta talvitilanteissa.
Perinteisesti tuloilmaikkunan ongelmana on ollut kostean sisäilman tiivistyminen lasiväliin, kun tuuliolosuhteiden tai ilmanvaihdon toimimat-5 tomuuden seurauksena sisätiloihin on muodostunut ylipaine ulkoilmaan nähden. Tässä tutkimuksessa kehitetyssä tuloilmaikkunassa on painovoimaan perustuva venttiili, joka estää ilman takaisinvirtauksen myös pienillä paine-eroilla.
Kehitetty tuloilmaikkuna on mittauksin havaittu hyvin toimivaksi sekä vedottomuuden että äänieristyksen suhteen. Lisäksi se on täysin kondensoi-10 maton.
Kuvioiden lyhyt selostus
Keksintöä ryhdytään seuraavassa lähemmin tarkastelemaan eräiden edullisten suoritusmuotojen valossa, joita selitetään oheisten piirustusten avulla, jolloin 15 kuviossa 1 on esitetty kaavamainen osittain leikattu ja keksinnön mukaisella ulkoilmaelimeliä varustettu tuloilmaikkuna, ulkoilmaelimen ollessa sovitettu ikkunan yläkarmiin ja tuloilman vastaanottoelinten ollessa sovitettuja sivukarmiin, :··: kuviossa 2 on esitetty osasuurennos kuvion 1 mukaisesta tuloilman 20 vastaanottoelimestä, • j': kuviossa 3 on esitetty poikkileikkaus kuvion 2 mukaisen vastaanot- ’: “ ·* toelimen kohdasta A-A, • ♦ * v : kuviossa 4 on esitetty osasuurennos kuvion 1 mukaisesta ui- »»· v ; koilmaelimestä osittain leikattuna, 25 kuviossa 5 on esitetty poikkileikkaus kuvion 3 mukaisesta ulkoil- maelimestä linjaa B-B pitkin, • < · * · ···’ kuviossa 6 on esitetty keksinnön mukaiseen ulkoilmaelimeen sovi- ’! *' i tettava suulake kanavointivälineineen, kuviossa 7 on esitetty pituusleikkaus keksinnön 5 mukaisesta vas-: 30 taventtiilistä, » I · I I >
I I
» » * » · ; 108672 7 kuviossa 8 on esitetty poikkileikkaus kuvion 3 mukaisista tuloilman vastaanottoelimistä kohdasta C-C, ja kuviossa 9 on esitetty poikkileikkaus kuvion 3 mukaisista tuloilman vastaanottoelimistä kohdasta D-D.
5 Keksinnön yksityiskohtainen selostus
Kuvioissa 1, 4 ja 5 on esitetty eräs keksinnön mukaisen ulkoilmaeli-men edullinen suoritusmuoto. Tällainen ulkoilmaelin on tarkoitettu järjestettäväksi erityisesti ikkunan tai tuuletusluukun yhteyteen esimerkiksi sen karmiin 1 tai puitteeseen siten, että sillä säädellään korvausilman johtamista ikkunassa tai 10 tuuletusluukussa olevan ainakin yhden kanavan 2, 3 kautta ulkoilmasta huonetilan oleskeluvyöhykkeelle.
Ulkoilmaelin käsittää tällöin kuvion 6 mukaisen suulakkeen 4 korvausilman ohjaamiseksi huonetilassa ja kuvioiden 7-9 mukaisen vastaventtiilin 5 huoneilman vastavirtauksen estämiseksi korvausilmaa johtavassa kanavassa 3. 15 Suulake johtaa korvausilman huonetilaan siinä olevaan huoneilmaan sekoitettavaksi, jolloin suulake on varustettu ilmavirranohjaimella 6, joka käsittää levymäisen pitkänomaisen välineen ilmavirran ohjaamiseksi pääasiallisesti huonetilan kattoa kohti. Tätä varten ilmavirranohjaimen poikkileikkaus muodostuu ikku-: · ·: nan tai tuuletusluukun pintaan rajoittuvasta oleellisesti vaakasuorasta levyosasta 20 7 ja huonetilaan rajoittuvasta ja huonetilan kattoa kohti taivutetusta levyosasta 8.
;, · ’ j Edelleen on tällaiseen suulakkeeseen sovitettu virranohjauslamellit 9 ilmavirran » jakamiseksi osasuihkuihin ja osasuihkujen suuntaamiseksi huonetilan sivuseiniä v : kohti. Tällaiset lamellit ulottuvat oleellisesti kohtisuoraan huonetilaan, jolloin ne ' : ovat jollain sinänsä tunnetulla menettelyllä käännettävissä huonetilan sivuseinää 25 kohti. Niinpä lamellit voivat esimerkiksi olla kääntyvästi kiinnitettyjä suulakkee- : : seen toisesta päästään 10, jolloin niiden vastakkaiseen päähän on sovitettu ai- •; · ’ nakin yksi kampi 11 lamellien kääntämiseksi huonetilan sivuseinää kohti.
Ulkoilmaelimessä oleva vastaventtiili 5 on sovitettu olemaan huo-netilaan viilaavaan korvausilman virrassa ennen suulaketta 4. Vastaventtiili kä-30 sittää korvausilmaa johtavassa kanavassa 3 olevan kehyksen 12, jossa on ilman virtausta salliva oleellisesti vaakatasossa oleva aukko 13. Aukossa on rajoi- 8 108672 tetulla liikemahdollisuudella varustettu sulkuväline 14, joka mahdollistaa huonetilaan suuntautuvan korvausilman ilmavirtauksen, mutta estää huonetilasta ulkoilmaan päin suuntautuvan ilmavirtauksen. Tämä on aikaansaatu muodostamalla sulkuväline ilmavirtauksessa kelluvaksi ja kooltaan oleellisesti aukon 13 5 sulkevaksi välineeksi, jonka liikkeitä on sovitettu rajoittamaan aukon yhteyteen ulottuvat rajoitinelimet 15 ja 16. Tällainen ilmavirtauksessa kelluva sulkuväline käsittää edullisesti polystyreenistä tai vastaavasta materiaalista valmistetun välineen siten, että väline on pintakäsitelty kosteuden imeytymisen ehkäisemiseksi. Sulkuvälineen ominaispaino on edullisesti 35-45 kg/m3.
10 Sulkuvälineen 14 liikettä rajoittavat rajoitinelimet käsittävät edullisesti aukossa 13 olevat tukivälineet 15 ja kanavaan kehyksestä 12 ulkonevat estovä-lineet 16. Tällaiset tuki- ja estovälineet rajoittavat niin sulkuvälineen liiallisia liikkeitä huonetilan suunnassa kuin ulkoilman suuntaan.
Korvausilman ohjaamiseksi huonetilan kattoa ja sivuseiniä kohti on 15 suulake 4 sovitettu ikkunan tai tuuletusluukun ulkopintaan ainakin yhdellä poikkileikkaukseltaan oleellisesti suorakaiteen muotoisella kanavointivälineellä 17. Tällaisia kanavointivälineitä käyttäen on suulake ulotettavissa ikkunan tai tuuletus-luukun pinnalta sitä ympäröivän ikkunasyvennyksen tai verholaudan ohi riippumatta syvennyksen koosta.
: 20 Tavanomaisesti korvausilma johdetaan vastaventtiilille 5 kuvion 1 : ·’ mukaisesti ikkunan lasien rajoittamassa välitilassa 18, mutta on myös ajatelta- j vissa, että korvausilma johdetaan vastaventtiilille tuuletusluukun ulkovaippojen •«· * · rajaamassa välitilassa. Molemmissa tapauksissa aikaansaadaan kuitenkin kor- I i i vausilman lämpeneminen, joka on edullista pyrittäessä vähentämään ulkoilma- t i i • » · * 25 elimestä aiheutuvaa vedon tunnetta.
. Keksinnön eräässä erityisessä suoritusmuodossa on ulkoilmaelin so- ... vitettu ikkunaan muodostamaan niin sanottu tuloilmaikkuna 19. Tällöin ulkoilma- • · ' ·' elin on tavanomaisesti sovitettu ikkunan vaakakarmiin, jolloin korvausilma johde- ‘ taan ulkoa ikkunan välitilaan 18 eli lasiväliin pysty- tai vaaka-asentoon sovitetulla 30 ainakin yhdellä kanavalla 2. Kuvion 1 mukaisessa edullisessa suoritusmuodossa on ulkoilmaelin korvausilmaa johtavine kanavineen sovitettu ikkunan yläkarmiin 20, kun vuorostaan ulkoa lasiväliin korvausilmaa johtava kanava siihen liittyvine ! 9 f 108672 kuvioiden 2 ja 3 mukaisine tuloilman vastaanottovälineine 21 on järjestetty sivu-karmiin 21.
Tuloilmaikkunan 18 edullisen toiminnan aikaansaamiseksi on välitilaan 18 korvausilmaa johtava kanava 2 varustettu ääntä eristävillä ja ilmaa suo-5 dattavilla vastaanottovälineillä 21. Tällaiset vastaanottovälineet ovat yhdistettävissä kuvion 3 mukaisesti ikkunan valmistuksessa käytettävään pintalistaan 23. Suoritettujen kokeiden perusteella on vastaanottovälineissä olevan korvausilmaa ohjaavan virtausaukon 24 ja sitä suojaavan ulkoilmasäleikön 25 pinta-ala valittu noin kaksi kertaa suuremmaksi kuin välitilaan korvausilmaa johtavan ka-10 navan 2 pinta-ala. Virtausaukon käsittävään pintalistaan on edullisesti sovitettavissa äänieristysmateriaalia 26 korvausilman mukana kulkeutuvien häiriöäänien poistamiseksi.
Keksinnön mukaisessa tuloilmaikkunassa 19 oleva ensimmäinen korvausilmaa johtava kanava 2 yhdistää näin ollen ikkunassa olevan välitilan 18 15 ulkoilmaan. Ulkoilman puhdistamiseksi ennen sen johtamista välitilaan on ensimmäiseen kanavaan sovitettu korvausilman vastaanottovälineet 21. Nämä käsittävät edellä mainitulla tavalla ikkunan ulkoilman puoleisessa ulkopinnassa olevan ulkoilmasäleikön 25 ja sen suojaaman virtausaukon 24 lisäksi ensimmäisessä kanavassa ikkunan välitilan puoleisessa päässä olevan virtaus-1 : 20 suodattimen 27 kuvioiden 1-3 mukaisesti. Näin aikaansaadaan tuloilmaik- t · * ; ·* kunalle riittävä korvausilman puhtaus sekä tavallista parempi ääneneristys. Täi- * · ; lainen virtaussuodatin on sovitettu pitkänomaisesti ikkunan välitilaan 18 aukea- i »* · * van kanavan yhteyteen siten, että suodattimen ja välitilaa rajoittavien rakenteiden väliin jää ilmarako 28 korvausilman virtauksen mahdollistamiseksi välitilaan.
1 I ) 25 Kuvioiden 2 ja 3 mukainen virtaussuodatin käsittää oleellisesti ensimmäisen kanavan välitilaan aukeavan suuaukon mittaisen ja poikkileikkaukseltaan oleellisesti U-muotoisen välineen. Tämä U-muotoinen väline käsittää kaksi oleellisesti » » ’: ’ rinnakkaista sivuseinämää 29 sekä näiden välisen uuman 30, jolloin virtaussuo- • t * » » dattimeen ensimmäisen kanavan 2 virtausaukolta 24 virtaava korvausilma on » 30 sovitettu poistumaan U-muotoisen välineen sivuseinämissä 29 olevien vir-:: tausaukkojen 31 kautta. Välineen uuma on edullisesti järjestetty reunoiltaan viis- :: tetyksi ja ääntäeristävällä materiaalilla 32 varustetuksi ulkopuolisten äänten suo- 10 108672 dattamiseksi. Edelleen on välineen ensimmäisen kanavan suuaukon puoleiseen päähän edullisesti sovitettu ilmaa suodattava elin 33.
Virtaussuodattimesta 27 korvausilma johdetaan tavalliseen tapaan ikkunan välitilassa 18 edullisesti sen yläkarmissa 20 olevalle toiselle kanavalle 3.
5 Tämä toinen kanava on yhteydessä huonetilaan ja siihen on sovitettu edellä kuvatun kaltainen ulkoilmaelin korvausilman johtamiseksi ja sekoittamiseksi huoneilmaan kanavan ikkunan huonetilan puoleisessa ulkopinnassa olevalla suulakkeella 4 sekä estämään huoneilman virtaaminen ikkunan välitilaan toiseen kanavaan sovitetulla vastaventtiilillä 5.
10 On ymmärrettävä, että edellä oleva selitys ja siihen liittyvät kuviot on ainoastaan tarkoitettu havainnollistamaan esillä olevaa keksintöä. Keksintöä ei siten ole rajattu pelkästään edellä esitettyyn tai patenttivaatimuksissa määriteltyyn suoritusmuotoon, vaan alan ammattimiehille tulevat olemaan ilmeisiä monet erilaiset keksinnön variaatiot ja muunnokset, jotka ovat mahdollisia oheisten 15 patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
♦ «· · · • » •» · ♦ * · • · • · • · • · • · » »·» » • · • ♦ · • » · * » · ♦ * · ♦ · » » * · • · · • > I I t • · • * * * #
Claims (13)
1. Ulkoilmaelin järjestettäväksi erityisesti ikkunan tai tuuletusluukun yhteyteen, joka ulkoilmaelin käsittää ikkunan tai tuuletusluukun yhteydessä olevan kanavan (2, 3) ja tähän kanavaan sovitetun ilmavirranohjaimella (8) varuste-5 tun suulakkeen (4) ulkoilmasta muodostuvan korvausilmavirran ohjaamiseksi huonetilaan ja sekoittamiseksi huoneilmaan, sekä vastaventtiilin (5), joka on järjestetty estämään huoneilman virtauksen huonetilasta kohti ulkoilmaa, ja joka ilmavirranohjain (8) käsittää levymäisen pitkänomaisen välineen ilmavirran ohjaamiseksi pääasiallisesti huonetilassa olevaa kattoa kohti, tunnettu siitä, 10 että vastaventtiili (5) on sovitettu ulkoilmaelimen kanavaan (2, 3) ennen ilmavir-ranohjainta (8), jolloin vastaventtiili käsittää kanavassa olevan kehyksen (12), jossa on ilman virtausta salliva oleellisesti vaakatasossa oleva aukko (13), jonka yhteydessä on oleellisesti pystysuuntaisesti liikkuvaksi järjestetty ja aukkoa peittämään järjestettävissä oleva sulkuväline (14), jolloin sulkuväline käsittää kana-15 van huonetilaa kohti viilaavassa korvausilmassa vapaasti kelluvan välineen sul-kuvälineen ollessa järjestetty huonetilasta syntyvän takaisinvirtauksen aikana siirtymään ilmavirtauksen ohjaamana kehyksessä (12) olevan aukon olennaisilta osiltaan (13) peittävään tilaan, sulkuvälineen pystysuuntaisia liikkeitä ollessa so-vitettuja rajoittamaan aukon yhteyteen ulottuvat rajoitinelimet (15,16). • ·
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ulkoilmaelin, tunnettu siitä, ; että sulkuväline käsittää polystyreenistä valmistetun välineen. • ·« ·
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen ulkoilmaelin, tunnettu :*·*: siitä, että ilmavirranohjaimeen on sovitettu virranohjauslamellit (9) ilmavirran ja- kamiseksi osasuihkuihin ja osasuihkujen poikkeuttamiseksi ikkunan tai tuuletus-25 luukun ulkopinnan normaalista.
*:··: 4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen ulkoilmaelin, tunnet- t u siitä, että suulake (4) on sovitettu ikkunan tai tuuletusluukun huonetilan puo-leiseen ulkopintaan ainakin yhdellä poikkileikkaukseltaan oleellisesti suorakai-·;.·· teen muotoisella kanavointivälineellä (17) suulakkeen ulottamiseksi ikkunan tai 30 tuuletusluukun pinnalta ulkoseinän ohi. • I * · j 12 108672
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen ulkoilmaelin, tunnettu siitä, että se on sovitettu ikkunan yläkarmiin (20).
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen ulkoilmaelin, tunnettu siitä, että ulkoilma johdetaan vastaventtiilille (5) ikkunan lasien ra- 5 joittamassa välitilassa (18).
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen ulkoilmaelin, tunnettu siitä, että ulkoilma johdetaan vastaventtiilille (5) tuuletusluukun ulko-vaippojen rajaamassa välitilassa.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen ulkoilmaelin, 10 tunnettu siitä, että ulkoilma johdetaan välitilaan (17) ikkuna- tai tuuletusluukun pysty- tai vaaka-asentoon sovitetulla ainakin yhdellä kanavalla (2), jossa kanavassa on välitilaan järjestetty ääntä eristävä ja ilmaa suodattava suodatin (27).
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen ulkoilmaelin, tunnettu siitä, että suodatin (27) on sovitettu pitkänomaiseen välitilaan aukeavan kanavan (2) 15 yhteyteen siten, että suodattimen ja välitilaa rajoittavien rakenteiden väliin jää ilmarako (28), jolloin suodatin käsittää oleellisesti kanavan pituisen poikkileikkaukseltaan U-muotoisen välineen, jonka uumassa (30) on ääntä eristävää materiaalia (32) ja jonka suuaukkoon on sovitettu ilmaa suodattava väline (33), jolloin suodattimeen suuaukon kautta virtaava ilma on sovitettu poistumaan välineen :··· 20 sivuseinissä (29) olevien virtausaukkojen (31) kautta.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 6-9 mukainen ulkoilmaelin, tun- ’ : nettu siitä, että ilmavirtaa välitilaan (18) ohjaavan kanavan (2) ulkoaukkoa :1 *: (24) on sovitettu suojaamaan ulkoilmasäleikkö (25), joka säleikön virtausaukon v ·* pinta-ala on oleellisesti kaksinkertainen verrattaessa kanavan poikkipinta-alaan. ; 25 11. Tuloilmaikkuna (19), joka käsittää ensimmäisen kanavan (2) kor- vausilman johtamiseksi ikkunassa olevaan välitilaan (18), toisen kanavan (3) : korvausilman johtamiseksi huonetilaan, vastaventtiilin (5) ilmavirran säätelemi- .. : seksi ja suulakkeen (4) ilmavirranohjaimineen (8) huonetilaan virtaavan korvaus- : i ilman suunnan ohjaamiseksi, tunnettu siitä, että vastaventtiili (5) on järjes- : 30 tetty tuloilmaikkunassa (19) olevaan toiseen huonetilan puoleiseen kanavaan (3) huonetilasta tuloilmaikkunan välitilaan (18) suuntautuvan virtauksen estämisek-: : si, jolloin vastaventtiili käsittää kanavassa olevan kehyksen (12), jossa on ilman 13 108672 virtausta salliva oleellisesti vaakatasossa oleva aukko (13), jonka yhteydessä on oleellisesti pystysuuntaiseen liikkuvaksi järjestetty ja aukkoa peittämään järjestettävissä oleva sulkuväline (14), jolloin sulkuväline käsittää kanavan huonetilaa kohti virtaavassa korvausilmassa vapaasti kelluvan välineen, sulkuvälineen ol-5 lessa järjestetty huonetilasta syntyvän takaisinvirtauksen aikana siirtymään ilmavirtauksen ohjaamana kehyksessä (12) olevan aukon olennaisilta osiltaan (13) peittävään tilaan, sulkuvälineen pystysuuntaisia liikkeitä ollessa sovitettuja rajoittamaan aukon yhteyteen ulottuvat rajoitinelimet (15,16).
11 108672
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen tuloilmaikkuna, tunnettu 10 siitä, että suulake (4) käsittää levymäisen pitkänomaisen ilmavirranohjaimen (8), jolloin ilmavirranohjaimeen on sovitettu virranohjauslamellit (9) ilmavirran jakamiseksi osasuihkuihin ja osasuihkujen poikkeuttamiseksi ikkunan tai tuuletus-luukun ulkopinnan normaalista.
13. Patenttivaatimuksen 11 tai 12 mukainen tuloilmaikkuna, tun-15 nettu siitä, että ensimmäiseen kanavaan (2) on sovitettu siinä olevaa ulkoaukkoa (24) suojaava ulkoilmasäleikkö (25) sekä virtaussuodatin (27) ikkunan välitilaan johdettavan korvausilman puhdistamiseksi ja ääniaaltojen poistami- ; seksi. :··: 20 * » » * I · · » » I * ♦ » » * » 108672 14
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI991531A FI108672B (fi) | 1999-03-17 | 1999-07-05 | Ulkoilmaelin |
Applications Claiming Priority (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI990599A FI990599A0 (fi) | 1999-03-17 | 1999-03-17 | Ulkoilmaelin |
FI990599 | 1999-03-17 | ||
FI991531 | 1999-07-05 | ||
FI991531A FI108672B (fi) | 1999-03-17 | 1999-07-05 | Ulkoilmaelin |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI991531A FI991531A (fi) | 2000-09-18 |
FI108672B true FI108672B (fi) | 2002-02-28 |
Family
ID=26160718
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI991531A FI108672B (fi) | 1999-03-17 | 1999-07-05 | Ulkoilmaelin |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI108672B (fi) |
-
1999
- 1999-07-05 FI FI991531A patent/FI108672B/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI991531A (fi) | 2000-09-18 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
KR101994354B1 (ko) | 새바람 정화창 및 그의 통풍 방법 | |
JP6216778B2 (ja) | ドアシールシステム | |
EP1600705A2 (en) | Ventilating system | |
US20230279664A1 (en) | Roof window system with a ventilation unit mounted adjacent to the roof window, a roof structure including a roof window system, a method of providing a roof window system and a method of retrofitting a roof window system | |
JP5741880B2 (ja) | 窓戸用の換気装置 | |
CN104896644A (zh) | 一种用于配置室内通风和空气质量调节设备的系统 | |
KR102193156B1 (ko) | 기능성 공기 청정 환기시스템 | |
KR100837499B1 (ko) | 사계절용 실내공기 환기와 정화 및 자동 시스템의 이중복합창 | |
FI108672B (fi) | Ulkoilmaelin | |
RU150829U1 (ru) | Окно с устройством приточной вентиляции | |
KR20210078968A (ko) | 환기 유니트 시스템 | |
KR100598130B1 (ko) | 여과환기시스템 | |
FI101175B (fi) | Korvausilmaventtiili | |
JPH11181901A (ja) | 建築物の通気断熱構造及びこれに用いる通気制御装置 | |
CN208830551U (zh) | 建筑立面框架及建筑立面系统 | |
KR102534370B1 (ko) | 커튼월 구조를 갖는 환기 시스템 | |
GB1603586A (en) | Sound-absorbing ventilation installation for openings in buildings | |
KR101886409B1 (ko) | 먼지 차단기능이 있는 외기취입장치 | |
KR20050111145A (ko) | 환기용 창틀 | |
CN2736679Y (zh) | 消声通风器 | |
KR200391419Y1 (ko) | 건축물용 자연환기장치 | |
KR200436689Y1 (ko) | 통풍장치 | |
KR101293846B1 (ko) | 창호용 환기장치 | |
KR100582687B1 (ko) | 환기 유니트 | |
US5083501A (en) | Ventilation window unit |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |