FI108327B - Menetelmä yhteyden muodostamiseksi matkaviestinverkossa - Google Patents

Menetelmä yhteyden muodostamiseksi matkaviestinverkossa Download PDF

Info

Publication number
FI108327B
FI108327B FI965200A FI965200A FI108327B FI 108327 B FI108327 B FI 108327B FI 965200 A FI965200 A FI 965200A FI 965200 A FI965200 A FI 965200A FI 108327 B FI108327 B FI 108327B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
value
subscriber terminal
counter
updated
register
Prior art date
Application number
FI965200A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI965200A (fi
FI965200A0 (fi
Inventor
Arto Harjula
Ilpo Paltemaa
Original Assignee
Nokia Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Corp filed Critical Nokia Corp
Priority to FI965200A priority Critical patent/FI108327B/fi
Publication of FI965200A0 publication Critical patent/FI965200A0/fi
Priority to AU79956/98A priority patent/AU7995698A/en
Priority to EP97948920A priority patent/EP0963671A1/en
Priority to RU99116609/09A priority patent/RU2201040C2/ru
Priority to PCT/FI1997/000813 priority patent/WO1998031178A1/en
Priority to CN97181526A priority patent/CN1110222C/zh
Priority to BR9713788-0A priority patent/BR9713788A/pt
Publication of FI965200A publication Critical patent/FI965200A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI108327B publication Critical patent/FI108327B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W12/00Security arrangements; Authentication; Protecting privacy or anonymity
    • H04W12/12Detection or prevention of fraud
    • H04W12/121Wireless intrusion detection systems [WIDS]; Wireless intrusion prevention systems [WIPS]
    • H04W12/122Counter-measures against attacks; Protection against rogue devices

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Security & Cryptography (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

108327
Menetelmä yhteyden muodostamiseksi matkaviestinverkossa
Keksinnön ala Tämän keksinnön kohteena on menetelmä yhteyden muodostami-5 seksi matkaviestinverkossa, joka käsittää ainakin yhden tilaajalaitteen ja verkkoinfrastruktuurin, joka käsittää tilaajalaitteen perustiedot sisältävän rekisterin, johon tilaajalaite on rekisteröity.
Keksintö liittyy erityisesti salaamattomana radioteitse lähetetyn tilaajalaitteeseen liittyvän tunnistetiedon väärinkäytösten estämiseen analogia-10 tekniikkaa hyödyntävissä matkaviestinverkoissa, mutta keksintöä voidaan soveltaa myös muita tekniikoita hyödyntävissä langatonta tiedonsiirtoa käyttävissä verkoissa, jos tilaajalaitteen ja/tai tilaajan tunnistetietoa joudutaan lähettämään salaamattomana radiotiellä ja on olemassa vaara, että tunnistetietoa voidaan väärinkäyttää.
15 Keksinnön tausta
Kun radioverkko ei tue salausta tai tunnistetieto joudutaan muusta syystä lähettämään salaamattomana radiotiellä, on olemassa riski, että joku kopioi tämän tunnistetiedon radiotieltä ja käyttää sitä saadakseen tilaajalait-20 teestä kaksoiskappaleen. Näitä kaksoiskappaleita voidaan käyttää puhelujen ; ·* soittamiseen alkuperäisen tilaajalaitteen laskuun niin, ettei järjestelmä huomaa kaksoiskappaleen olemassa oloa. Tilaajalaite tarkoittaa tässä varsinaisen lait-· teen ja siihen mahdollisesti esimerkiksi älykortin, kuten GSM-järjestelmän :.:*·* (Global System for Mobile communications) SIM-kortin (Subscriber Identity :Tr 25 Module), välityksellä lisättyjen tietojen ja ominaisuuksien muodostamaa kokonaisuutta.
Salaamattomana radiotiellä lähetetyn tiedon väärinkäytön estämi-.•‘•e seksi on esimerkiksi analogisen NMT-verkon (Nordic Mobile Telephone) tilaa-jalaitteille kehitetty tarkistusjärjestelmä, joka edellyttää erillisen piirin lisäämistä 30 tilaajalaitteeseen salaisen algoritmin suorittamiseksi ja tarkistusvaiheessa sa-man monimutkaisen algoritmin laskemista sekä tilaajalaitteessa että keskuk-....: sessa käyttäen lähtöarvona keskuksen generoimaa satunnaislukua. Tilaaja- : laite läpäisee tarkistuksen, jos sen keskukselle lähettämä algoritmin antama ' ’ vastaus on sama kuin keskuksen laskema vastaus. Sekä satunnaisluku että 35 tilaajalaitteen vastaus lähetetään omana erillisenä signalointina. Ongelmana 108327 2 on siten tarkastuksen monimutkaisuus ja ylimääräisen signaloinnin tarve. Lisäksi ratkaisu ei mitenkään ilmaise operaattorille, että tilaajalaitteen tietoja on yritetty väärinkäyttää. Digitaalitekniikkaa hyödyntävissä verkoissa käytetään samanlaista monimutkaisen algoritmin suorittamista ja tulosten vertailua.
5 Keksinnön lyhyt selostus
Keksinnön tarkoituksena on yksinkertaisella tavalla ilman ylimääräistä signalointia havaita tilaajalaitteen kaksoiskappaleen olemassa olo ja tarvittaessa estää sen käyttö. Tämä päämäärä saavutetaan keksinnön mukaisella menetelmällä yhteyden muodostamiseksi matkaviestinjärjestelmässä, jo-10 ka käsittää ainakin yhden tilaajalaitteen, joka sisältää ensimmäisen laskurin ja sen laskeman ensimmäisen arvon, ja verkkoinfrastruktuurin, joka käsittää toisen laskurin ja toisen laskurin tilaajalaitteelle laskeman toisen arvon sisältävän rekisterin, joka menetelmä sisältää seuraavat vaiheet: lähetetään kutsukana-valla mainitusta tilaajalaitteesta verkkoinfrastruktuurille yhteydenmuodostus-15 pyyntö, joka sisältää ensimmäisen arvon, haetaan rekisteristä toinen arvo mainitulle tilaajalaitteelle vasteellisesti ensimmäisen arvon sisältymiselle mainittuun yhteydenmuodostuspyyntöön, verrataan mainittua yhtey- denmuodostuspyynnön sisältämää ensimmäistä arvoa mainittuun rekisteristä haettuun toiseen arvoon, ja mainitun vertailun tuloksena mikäli ensimmäinen ••*.20 ja toinen arvo ovat samat, hyväksytään mainittu yhteydenmuodostuspyyntö. !!! Menetelmälle on tunnusomaista, että ylläpidetään verkkoinfrastruktuurissa vä-lineitä satunnaisen luvun valitsemiseksi, valitaan satunnainen luku ]· / vasteena yhteydenmuodostuspyynnön hyväksymiselle, lähetetään mainittu lu-··· ’· ku mainitulle tilaajalaitteelle liikennekanavalla, päivitetään ensimmäinen arvo 25 mainitulla luvulla mainitussa tilaajalaitteessa siten, että päivitetty ensimmäinen • · · •V : arvo riippuu päivitettävästä ensimmäisestä arvosta, päivitetään toinen arvo mainitulla luvulla toisessa laskurissa siten, että päivitetty toinen arvo riippuu ·:··: päivitettävästä toisesta arvosta, ja korvataan rekisterissä oleva mainittu toinen .*·*. arvo päivitetyllä toisella arvolla.
·. 30 Käsitteellä yhteydenmuodostuspyyntö tarkoitetaan tässä niitä me- • · · *;··* netelmäaskelia, joita suoritetaan tilaajalaitteelta lähtevän puhelunmuodostuk-sen yhteydessä, kunnes verkkoinfrastruktuuri osaa yksikäsitteisesti jatkaa pu-·;··· helun reitittämistä eli tietää koko soitettavan B-numeron. B-numero on B- : tilaajan puhelinnumero. B-tilaaja on se, kenelle soitetaan ja A-tilaaja on soitta- 35 ja. Tilaajalaitteen verkkoon ilmoittautuminen sisältyy tarvittaessa yhteydenmuodostuspyyntöön.
108327 3
Keksinnön kohteena on edelleen matkaviestinjärjestelmän keskus, jossa keksinnön mukaista menetelmää voidaan soveltaa. Keksinnön mukainen keskus käsittää liityntäyksikön, joka on sovitettu lähettämään ja vastaanottamaan sanomia, ohjaimen keskuksen toiminnan ohjaamiseksi, laskurin toisen 5 arvon laskemiseksi matkaviestinjärjestelmän tilaajalaitteelle, jonka arvon ohjain on sovitettu tallentamaan matkaviestinjärjestelmän rekisteriin, hakuvälineet toisen arvon hakemiseksi rekisteriltä vasteena tilaajalaitteelta vastaanotettuun ensimmäiseen arvoon, ja vertailuvälineet ensimmäisen arvon vertaamiseksi toiseen arvoon, ja keskukselle on tunnusomaista, että keskus 10 edelleen käsittää vertailuvälineille vasteelliset valintavälineet satunnaisen luvun valitsemiseksi ensimmäisen ja toisen arvon päivittämiseen, liitäntäyksikkö on sovitettu lähettämään luku tilaajalaitteelle liikennekanavalla, laskuri on sovitettu päivittämään toinen arvo mainitulla luvulla siten, että päivitetty toinen arvo riippuu päivitettävästä toisesta arvosta, ja ohjain on sovitettu tallenta-15 maan mainittu päivitetty toinen arvo rekisteriin.
Keksinnön kohteena on edelleen matkaviestinjärjestelmän tilaaja-laite, jossa keksinnön mukaista menetelmää voidaan soveltaa. Keksinnön mukainen tilaajalaite käsittää lähetinvastaanottimen, joka on sovitettu lähettämään ja vastaanottamaan sanomia, muistivälineet, ohjaimen tilaajalaitteen 20 toiminnan ohjaamiseksi, laskurin, joka sisältää ensimmäisen arvon, ja lähetys-välineet ensimmäisen arvon lähettämiseksi matkaviestinjärjestelmälle yhtey-.· · >. denmuodostuspyynnössä kutsukanavalla, ja tilaajalaitteelle on tunnusomaista, y, että lähetinvastaanotin on sovitettu vastaanottamaan ensimmäisen arvon päi- .* .* vittämiseen käytettävä luku matkaviestinjärjestelmältä liikennekanavalla, lasku- • · * 25 ri edelleen käsittää laskuvälineet ensimmäisen arvon päivittämiseksi mainitulla * · · '·’·* luvulla siten, että päivitetty ensimmäinen arvo riippuu päivitettävästä ensim-*»· : mäisestä arvosta, ja mainittu ohjain on sovitettu ohjaamaan mainittuja muisti välineitä päivitetyn ensimmäisen arvon tallentamiseksi mainituksi ensimmäi-*:··: seksi arvoksi.
·'**: 30 Keksinnön kohteena on lisäksi edelleen matkaviestinjärjestelmä, tl· jossa keksinnön mukaista menetelmää, keskusta ja tilaajalaitetta voidaan so-veltaa. Keksinnön mukainen matkaviestinjärjestelmä käsittää ainakin yhden • * *·;* tilaajalaitteen puhelun aikaansaamiseksi, jossa on ensimmäinen laskuri, joka *: * -: sisältää ensimmäisen arvon, keskuksen puhelujen välittämiseksi, rekisterin, ja 35 toisen laskurin, ja matkaviestinjärjestelmä on sovitettu hyödyntämään tilaaja-laitteen ensimmäistä arvoa ja rekisteriin tilaajalaitteelle tallennettua toisen las- 108327 4 kurin laskemaa toista arvoa tilaajalaitteelta lähtevän puhelun muodostuksessa tilaajalaitteen kaksoiskappaleen havaitsemiseksi vertaamalla tilaajalaitteen yhteydenmuodostuspyynnössä kutsukanavalla keskukselle lähettämää ensimmäistä arvoa ja toista arvoa, joka on haettu keskukseen rekisteristä, ja 5 matkaviestinjärjestelmälle on tunnusomaista, että se on sovitettu valitsemaan satunnainen luku vasteena yhteydenmuodostuspyynnön hyväksymiselle, keskus on sovitettu lähettämään luku tilaajalaitteelle liikennekanavalla, tilaajalaite on sovitettu päivittämään ensimmäinen arvo mainitulla luvulla siten, että päivitetty ensimmäinen arvo riippuu päivitettävästä ensimmäisestä arvosta, ja toi-10 nen laskuri on sovitettu päivittämään toinen arvo mainitulla luvulla siten, että päivitetty toinen arvo riippuu päivitettävästä toisesta arvosta.
Keksintö perustuu ajatukseen käyttää tilaajalaitteella soitettavan puhelun puhelunmuodostuksen yhteydessä satunnaisesti muuttuvaa laskurin arvoa tilaajalaitteen tunnistamiseen. Keksinnön merkittävimmät edut ovat siten 15 tilaajalaitteen yksinkertainen tunnistaminen, kaksoiskappaleen käytön helppo ja varma havaitseminen, sillä käyttö havaitaan viimeistään siinä vaiheessa, kun oikealla tilaajalaitteella soitetaan puhelu kaksoiskappaleen käytön jälkeen, ja salakuunneltujen tietojen lyhytaikainen käyttökelpoisuus, sillä tiedot ovat käyttökelpoisia vain seuraavaan puheluun asti.
20 Eräässä keksinnön edullisessa suoritusmuodossa tarkastettava las- . kurin arvo lähetetään tilaajalaitteesta kutsukanavalla ja laskuria kasvattava . . satunnaisluku liikennekanavalla tilaajalaitteelle. Eri kanavien käyttö hankaloit-. ; taa salakuuntelua olennaisesti ja salakuuntelun onnistuminen vaatii niin mo-nimutkaiset ja kalliit laitteet, että kaksoiskappaleella mahdollisesti saavutetta- t I > :,V 25 valla taloudellisella edulla ei pystytä kattamaan salakuuntelukustannuksia, * · · '♦·** varsinkin kun kaksoiskappaleen käyttö havaitaan viimeistään oikean tilaaja-v : laitteen halutessa yleiseen televerkkoon puhelinyhteyttä.
Eräässä keksinnön edullisessa suoritusmuodossa tilaajalaite il-moittaa verkolle laskurin käyttöönotosta, jonka jälkeen laskuri on tälle tilaaja-30 laitteelle käytössä jokaiseen yleiseen televerkkoon soitettavan puhelun yhtey-
Ml > dessä. Tämä yksittäin tapahtuva käyttöönotto mahdollistaa ominaisuuden *;;; käyttöönoton verkossa vähitellen. Tästä on se etu, että verkossa voidaan • · käyttää sekä vanhoja tilaajalaitteita, joissa ei ole laskuria, että uusia laskurilli-•:"i siä tilaajalaitteita samanaikaisesti verkon toiminnan häiriintymättä. Lisäksi : 35 vanhoihin tilaajalaitteisiin voidaan esimerkiksi huollon yhteydessä lisätä laskuri, jonka käyttöönotto on helppoa.
108327 5
Eräässä keksinnön edullisessa suoritusmuodossa verkon puolella oleva laskurin arvo päivitetään vasta kun tilaajalaite on kuitannut oman laskurinsa päivittämisen, ja mikäli kuittausta ei saada, päivitetään laskurin arvo sellaiseksi, että seuraavan yhteydenmuodostuspyynnön sisältämä tilaajalaitteen 5 laskurin arvo hyväksytään olipa se päivitetty tai aikaisempi arvo. Tästä on se etu, että verkon toimintahäiriöiden vaikutukset minimoituvat vain yhteydenmuodostuksen purkautumiseen.
Keksinnön mukaisen menetelmän, keskuksen ja tilaajalaitteen edulliset suoritusmuodot ilmenevät oheisista epäitsenäisistä patenttivaatimuksista.
10 Kuvioluettelo
Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin erään keksinnön mukaisen edullisen suoritusmuodon avulla viitaten oheisiin kuvioihin, joista kuvio 1 havainnollistaa tilaajalaitteen toimintaa keksinnön mukaisen menetelmän ensimmäisessä edullisessa suoritusmuodossa, 15 kuvio 2 havainnollistaa verkkoinfrastruktuurin toimintaa keksinnön mukaisen menetelmän ensimmäisessä edullisessa suoritusmuodossa, kuvio 3 esittää lohkokaavion keksinnön mukaisesta matkaviestin-järjestelmän keskuksesta, kuvio 4 esittää lohkokaavion keksinnön mukaisesta matkaviestin-... 20 järjestelmän tilaajalaitteesta, ja kuvio 5 esittää lohkokaavion keksinnön mukaisesta matkaviestin- ' · · ·' verkosta.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus ; Kuvioissa 1 ja 2 selostetaan keksinnön mukaista menetelmää en- • · · t*r\ 25 simmäisessä edullisessa suoritusmuodossa, jossa esimerkinomaisesti olete-• · * taan langatonta tiedonsiirtoa hyödyntävän verkon olevan radiokanavia yhteis-käyttävä erillisradioverkko, josta on yhteys myös kiinteään verkkoon, esimerkiksi PSTN-verkkoon (Public Switched Telephone Network), jonne soitetta-·;·' vasta puhelusta käytetään jatkossa nimitystä PSTN-puhelu. Lisäksi oletetaan : 30 esimerkinomaisesti laitteiden ja järjestelmän pohjautuvan analogisen PMR- :"'; järjestelmän (Private Mobile Radio) standardiin, jonka määrittelevät Englannin • . kauppa- ja teollisuusministeriön julkaisut ”MPT 1327, January 1988, Revised ] ‘ and reprinted November 1991, A Signalling Standard for Trunked Private Land Mobile Radio Systems, Radiocommunications Agency” ja ”MPT 1343, January 35 1988, Revised and reprinted September 1991, Performance Specification, 108327 6
Radiocommunications Agency”, jolloin tilaajalaitteen oletetaan olevan sen mukainen radioyksikkö RU (Radio Unit), keskuksen olevan radiokanavien yhteis-käyttöohjaimen TSC (Trunking System Controller) ja tilaajalaitteiden perustiedot sisältävän tietokannan eli rekisterin, johon tilaajalaitteet on rekisteröity, si-5 sältyvän solmupisteeseen. Tilaajat määritellään rekisterin tietojen avulla. Lisäksi esimerkinomaisesti oletetaan, että verkon sisäiset puhelut sallitaan kaksoiskappaleellakin soitettuna eli ilman laskurin arvojen vertailua. Vain erikseen laskutettavia PSTN-puheluita ’’vahditaan” eli niiden yhteydessä vertaillaan laskurin arvoja. Laskuria voitaisiin käyttää myös tilaajalaitteen ilmoittautumisen 10 yhteydessä, mutta silloin tapahtumia olisi enemmän ja signalointi tapahtuisi kokonaisuudessaan kutsukanavalla eli yhdellä taajuudella, jolloin laskurin arvon seuranta helpottuisi.
Kuviossa 1 esitetään tilaajalaitteen eli radioyksikön vuokaavio tilaajan halutessa soittaa laitteellaan PSTN-puhelu. Tilaajalaitteelle on otettu käyt-15 töön laskuri. Tilaajalaite pyytää PSTN-puhelua 10 normaaliin tapaan kutsukanavalla ja vastaanottaa verkkoinfrastruktuurilta pitkän numeron pyynnön 11 kutsukanavalla, sillä esimerkin mukaisessa standardissa soitettava PSTN-puhelun numero eli B-numero ei mahdu kokonaisuudessaan puhelunpyyn-tösanomaan, vaan tilaajalaite lähettää sen erikseen pitkän numeron sanomas-20 sa. Koska tilaajalaitteessa on otettu käyttöön laskuri, lisää tilaajalaite automaattisesti laskurin arvon pitkän numeron sanomaan 12 ja sen jälkeen lähet-tää pitkän numeron sanoman 13 kutsukanavalla. Näin on saatu lähetettyä MPT 1327 standardin mukainen yhteydenmuodostuspyyntö, jonka signalointi “· " on standardinmukainen, mutta jossa pitkän numeron sanoma sisältää keksin- i.i : 25 töön liittyvää, standardiin kuulumatonta tietoa. Seuraavaksi tilaajalaite vas-taanottaa liikennekanavalla turvakoodipyyntösanoman 14, joka edullisesti si-:*! : sältää satunnaisesti valitun luvun, jolla laskurin arvo päivitetään. Luku voidaan lähettää myös omana sanomanaan, mutta tällöin tarvitaan uusi sanoma ja yli-.... . määräistä signalointia. Vasteena turvakoodin pyynnölle tilaajalaite lähettää .···. 30 turvakoodin 16 verkkoinfrastruktuurille, päivittää laskurin arvon 17 luvulla ja tallentaa päivitetyn arvon 18. Sen jälkeen yhteydenmuodostus jatkuu normaa-v*-: listi 19. Laskurin arvon päivitys 17 ja tallennus 18 voivat tapahtua myös ennen :: turvakoodin lähettämistä 16 tai sen kanssa rinnakkaisesti.
....: Laskurin arvo päivitetään 17 edullisesti lisäämällä siihen vastaan- .·. : 35 otettu luku käyttäen modulaariaritmetiikkaa, jolloin laskurin arvo pysyy nollan ja valitun rajan sisällä, niin että sen arvo aina mahtuu pitkän numeron sanomaan, 108327 7 mutta riippuu kuitenkin sekä vanhasta arvosta että vastaanotetusta luvusta. Salakuuntelun eli kaksoiskappaleen valmistajan tulee tätä päivitystapaa käytettäessä tietää moduloluku (eli luku, jonka alla arvo aina on), laskurin arvo ja vastaanotettu luku. Myös muita päivitysmahdollisuuksia voidaan käyttää.
5 Kuviossa 2 verkkoinfrastruktuurissa vastaanotetaan tilaajalaitteelta puhelunpyyntösanoma 30 kutsukanavalla. Koska sanoman sisällön perusteella havaitaan tilaajalaitteen haluavan PSTN-puhelua 31, pyydetään tilaaja-laitetta lähettämään pitkä numero 32 eli koko soitettava B-numero kutsukanavalla. Vasteellisena pitkän numeron sanoman vastaanotolle 33, tarkistetaan 10 rekisterin R tiedoista, onko yhteyttä pyytäneen tilaajalaitteen laskuri aktivoitu 34. Jos se ei ole, puhelunmuodostusta jatketaan normaalisti 46. Jos verkon kaikissa tilaajalaitteissa on laskuri, ei laskurin aktivointia tarvitse tarkastaa.
Jos tilaajalaitteen laskuri on aktivoitu, erotetaan sanomasta laskurin ensimmäinen arvo 35 ja B-numero. Sen jälkeen haetaan rekisteristä R tilaaja-15 laitteen laskurin toinen arvo 36 ja vertaillaan arvoja 37. Jos ne ovat samat 38, hyväksytään yhteydenmuodostuspyyntö 39, siirrytään liikennekanavalle ja edullisesti valitaan satunnaisesti luku 40 verkkoinfrastruktuuriin tallennetusta lukujoukosta ja lisätään se turvakoodipyyntösanomaan 41. Luku voidaan valita myös muilla perusteilla, esimerkiksi ottamalla aina seuraava luku lukujoukosta. 20 Lukujoukkoa ei myöskään ole välttämätöntä tallentaa, sillä se voidaan esimerkiksi saada verkkoinfrastruktuurissa suoritettavan laskenta-algoritmin tulokse-na. Laskenta-algoritmi voi tuottaa myös pelkän luvun, jolloin lukujoukkoa ei tarvita. Luku voidaan saada myös satunnaislukugeneraattorista. Turvakoodi-. ·: pyyntösanoma lähetetään 42 tilaajalaitteelle liikennekanavalla. Näin laskurin : 25 ensimmäinen arvo ja sen päivitykseen käytetty luku siirtyvät radiotiellä eri ka-navilla. Tilaajalaite kuittaa vastaanottaneensa päivitykseen tarkoitetun luvun lähettämällä turvakoodin. Samalla se kuittaa myös laskurin ensimmäisen arvon päivityksen. Jos turvakoodi saatiin 43, päivitetään laskurin toinen arvo 44 ..... verkkoinfrastruktuurissa olevassa toisessa laskurissa samalla päivitystavalla ,”·· 30 kuin tilaajalaitteessa. Päivitetty toinen arvo tallennetaan rekisteriin 45 uudeksi *1“ toiseksi arvoksi. Näin tilaajalaitteen ensimmäinen arvo ja rekisterin R toinen arvo ovat samat. Sen jälkeen puhelunmuodostus jatkuu normaalisti 46.
Jos tilaajalaitteelta ei saada turvakoodia 43, ei tiedetä, onko tilaaja-....: laite saanut päivitysluvun sisältävän sanoman ja onko siten ensimmäinen arvo ,·. ; 35 päivitetty. Sen vuoksi tallennetaan edullisesti tilaajalaitteen laskurin toiseksi arvoksi rekisteriin numeerinen merkki 47 ja perutaan yhteydenmuodostus- 108327 8 pyynnön hyväksyminen 48. Numeerisella merkillä varmistetaan, että seuraa-van PSTN-puhelun yhteydessä tilaajalaitteen lähettämä laskurin ensimmäinen arvo hyväksytään olipa se mikä tahansa. Vasteena tälle seuraavalle PSTN-puhelunpyynnölle korvataan rekisterin R toinen arvo arvolla, joka saadaan 5 päivittämällä tilaajalaitteelta vastaanotettu laskurin ensimmäinen arvo satunnaisesti valitulla luvulla.
Enemmän muistikapasiteettia kuluttava ja vertailua monimutkaistava, mutta turvallisuudeltaan parempi ratkaisu on tallentaa rekisteriin R jo siellä olevan toisen arvon lisäksi päivitetty toinen arvo kolmanneksi arvoksi ja seu-10 raavan PSTN-puhelun yhteydessä verrata tilaajalaitteelta saatua laskurin ensimmäistä arvoa toiseen ja kolmanteen arvoon ja hyväksyä yhteydenmuo-dostuspyyntö vain, jos ensimmäinen arvo on sama kuin toinen tai kolmas arvo. Vasteena seuraavalle hyväksytylle PSTN-puhelunpyynnölle korvataan rekisterin R toinen ja kolmas arvo arvolla, joka saadaan päivittämällä tilaajalaitteelta 15 vastaanotettu laskurin ensimmäinen arvo satunnaisesti valitulla luvulla.
Jos laskurin ensimmäinen ja toinen arvo eroavat toisistaan 38, lähetetään operaattorille ilmoitus 49 kaksoiskappaleen olemassa olosta ja sen jälkeen toimitaan operaattorin valinnan mukaan 50. Operaattori valitsee ilmoituksen sisällön ja sen, mihin ilmoitus välitetään ja miten. Ilmoitus voi esimer-20 kiksi olla hälytys. Operaattori valitsee lisäksi sen, miten puhelunmuodostusta ... jatketaan ja miten laskurin toista arvoa päivitetään. Laskurin ensimmäistä ar-;;; voa ei päivitetä. Operaattorin vaihtoehdot halutun puhelun suhteen ovat pu- « t • ·' helunmuodostuksen jatkaminen normaalisti, yhteydenmuodostuspyynnön hy- ‘ väksymisen peruminen ja tilaajalaitteen varastetuksi merkitseminen, yhtey- i 25 denmuodostuspyynnön hyväksymisen peruminen ja tilaajalaitteen PSTN- ·*.·/ oikeuksia rajoittaminen esimerkiksi sallimalla vain lähipuhelut, ja yhteyden- muodostuspyynnön hyväksymisen peruminen. Rekisterissä olevan toisen arvon päivityksen suhteen operaattorin vaihtoehdot ovat seuraavat: toista arvoa ..... ei päivitetä, toiseksi arvoksi päivitetään numeerinen merkki, toiseksi arvoksi ,···. 30 tallennetaan tilaajalaitteelta vastaanotettu laskurin ensimmäinen arvo, ja tilaa-*1* jalaitteelta vastaanotettu laskurin ensimmäinen arvo tallennetaan rekisteriin R kolmanneksi arvoksi.
Jos laskuri on aktivoitu, mutta B-numeron sisältävässä sanomassa ei ole laskurin arvoa, toimitaan samoin kuin ensimmäisen ja toisen arvon poi-: 35 ketessa toisistaan.
108327 9
Kuvio 3 esittää lohkokaavion keksinnön mukaisesta matkaviestin-järjestelmän keskuksesta. Keskus käsittää liityntäyksikön 301, ohjaimen 302 ja muistivälineet 303 keskuksen toiminnan ohjaamiseksi. Ohjain 302 vastaanottaa ja lähettää sanomia liityntäyksikön 301 välityksellä. Keskus on yhteydessä 5 radiotielle joko liityntäyksikköön 301 liittyvän antennin, tukiaseman (yhden tai useamman) tai tukiasema-alijärjestelmän välityksellä. Liityntäyksikkö liittyy tukiasemiin kiinteällä yhteydelle, joka aikaansaadaan kaapeleilla tai suunnatulla radiolinkillä. Keskus voi liittyä muihin keskuksiin ja muihin verkkoihin liityntäyksikön välityksellä. Keksinnön mukainen keskus käsittää lisäksi vertailuvälineet 10 304 matkaviestinjärjestelmältä tilaajalaitteelta vastaanotetun ensimmäisen ar von vertaamiseksi matkaviestinjärjestelmän tilaajien tiedot sisältävältä rekisteriltä haettuun toiseen arvoon. Keksinnön mukainen keskus käsittää lisäksi hakuvälineet 305 toisen arvon hakemiseksi rekisteriltä. Keksinnön mukainen keskus käsittää edelleen ilmoitusvälineet 306 ilmoituksen lähettämiseksi mat-15 kaviestinjärjestelmän verkonhallintaan tilaajalaitteen kaksoiskappaleen löytymisestä ensimmäisen ja toisen arvon poiketessa toisistaan.
Keksinnön mukainen keskus 300 voi edelleen käsittää valintaväli-neet 307 luvun valitsemiseksi edullisesti satunnaisesti matkaviestinjärjestelmään tallennetusta lukujoukosta ensimmäisen ja toisen arvon päivittämiseen 20 ja lisäksi laskurin 308 toisten arvojen laskemiseksi ja päivittämiseksi, jolloin ohjain 302 on sovitettu tallentamaan tai korvaamaan tilaajalaitteiden toiset ar-vot rekisteriin laskurin 308 laskemilla arvoilla. Valintavälineet 307 voivat valita ;·' luvun myös muilla, esimerkiksi kuvion 2 yhteydessä selitetyillä, tavoilla. Kes- ' kuksen 300 toisen arvon päivitystäpä voidaan valita sen mukaan, miten tilaa- i 25 jalaitteelta saadaan kuittaus ensimmäisen arvon päivittämisestä.
Keskuksen 300 liityntäyksikkö 301 voi olla sovitettu liittämään mai-:T: nittu luku turvakoodinpyyntösanomaan ja erottamaan ensimmäinen arvo B- numeron sisältävästä sanomasta. Keskuksen ohjain 302 voi olla sovitettu tul-kitsemaan tilaajalaitteelta vastaanotettu turvakoodi ensimmäisen arvon kuitta-.···. 30 ukseksi.
*·[ Keksinnön mukainen keskus 300 voi edelleen käsittää tarkastusvä- lineet 309 sen tarkastamiseksi rekisteriltä, onko tilaajalaite ottanut laskurin käyttöön. Tällöin keskuksen ohjain 302 on sovitettu ohjaamaan keskuksen toimintaa niin, että keskuksen arvojen vertailuun liittyvät muut välineet (304, .·. ; 35 305, 306, 307 ja 308) aktivoidaan vasteena tilaajalaitteen laskurin käyttöön otolle.
108327 10
Kuvio 4 esittää lohkokaavion keksinnön mukaisesta tilaajalaitteesta 100. Tilaajalaite käsittää lähetinvastaanottimen 101, joka on sovitettu lähettämään ja vastaanottamaan sanomia, muistivälineet 103 ja ohjaimen 102 tilaajalaitteen toiminnan ohjaamiseksi. Lähetinvastaanottimeen on liitetty antenni 5 A, jonka välityksellä tilaajalaite on yhteydessä radiotielle. Keksinnön mukainen tilaajalaite käsittää lisäksi laskurin 108, joka sisältää ensimmäisen arvon EA ja lähetysvälineet 111 ensimmäisen arvon EA lähettämiseksi matkavietinjärjes-telmän verkkoinfrastruktuurille.
Keksinnön mukaisen tilaajalaitteen 100 laskuri 108 voi lisäksi käsit-10 tää laskentavälineet 118 ensimmäisen arvon EA päivittämiseksi verkkoinfrastruktuurilta vastaanotetulla luvulla. Päivittäminen voi tapahtua esimerkiksi lisäämällä luku laskurin ensimmäiseen arvoon EA. Tällöin ohjain 102 on sovitettu ohjaamaan muistivälineitä 103 päivitetyn ensimmäisen arvon tallentamiseksi laskuriin 108 ensimmäiseksi arvoksi EA.
15 Keksinnön mukainen tilaajalaitteen 100 lähetinvastaanotin 101 voi olla sovitettu ilmoittamaan laskurin 108 käyttöönotosta eli aktivoimaan laskurin. Laskuria ei pysty deaktivoimaan tilaajalaitteesta 100 päin. Keksinnön ensimmäisen edullisen suoritusmuodon mukainen tilaajalaite ottaa käyttöön eli aktivoi laskurin verkkoon ilmottautumisensa yhteydessä. Tämän jälkeen sen on 20 aina PSTN-puhelua soittaessaan annettava B-numeron yhteydessä laskurin • · · t arvo.
I!! Keksinnön ensimmäisen edullisen suoritusmuodon mukaisen tilaa- t « jalaitteen 100 lähetinvastaanotin 101 voi olla sovitettu liittämään ensimmäinen ] · ' arvo EA B-numeron kanssa samaan sanomaan ja erottamaan päivittämisessä i.i i 25 käytetty luku turvakoodipyyntösanomasta.
Kuvio 5 esittää keksinnön mukaisen matkaviestinverkon 500 lohko- kaaviota. Matkaviestinverkko 500 käsittää ainakin yhden tilaajalaitteen 100, joka on antenninsa välityksellä yhteydessä radiotielle. Tilaajalaitteita voi olla ·;··· useampia, mutta selvyyden vuoksi kuvioon on piirretty vain yksi laite. Tilaaja-.··*: 30 laitteessa 100 voi olla ensimmäinen laskuri 108, joka sisältää ensimmäisen ar-’·* von EA. Matkaviestinverkko 500 käsittää lisäksi ainakin yhden keskuksen 300, *·*.* joka voi olla yhteydessä muihin keskuksiin ja muihin verkkoihin, kuten yleinen puhelinverkko PSTN. Keskus on yhteydessä radiotielle esimerkinomaisesti t keskukseen kaapelilla liittyvän tukiaseman BS välityksellä. Matkaviestinverkko : 35 500 käsittää lisäksi tilaajalaitteen 100 perustiedot sisältävän rekisterin R, johon tilaajalaite on rekisteröity ja tilaaja määritelty. Rekisteriin R on tallennettu kulle- 108327 11 kin tilaajalaitteelle 100 toinen arvo TA, jonka on laskenut matkaviestinverkossa 500 oleva toinen laskuri 308. Keksinnön mukainen matkaviestinverkko 500 hyödyntää aiemmin kuvioiden 1 ja 2 yhteydessä esitetyllä tavalla kuhunkin tilaajalaitteeseen 100 tallennettua ensimmäistä arvoa EA ja vastaavaa rekiste-5 riin R tallennettua toista arvoa TA tilaajalaitteelta 100 lähtevän puhelun muodostuksessa tilaajalaitteen 100 kaksoiskappaleen havaitsemiseksi vertaamalla ensimmäistä arvoa EA ja toista arvoa TA.
Keksinnön mukainen matkaviestinverkko 500 voi tallentaa rekisteriin R tiedon siitä, että tilaajalaite 100 on ottanut laskurin käyttöön. Sen jälkeen 10 ei tilaajalaitteella 100 enää voi soittaa ilman ensimmäisen ja toisen arvon vertailua. Laskurin käyttöönottotietoa ei voi poistaa tilaajalaitteesta käsin.
Seuraavassa selitetään kuvioon 5 viitaten keksinnön toimintaa silloin, kun radiotietä salakuuntelemalla on onnistuttu valmistamaan tilaajalaitteen kaksoiskappale (ei esitetty kuvassa) keksinnön ensimmäisessä edullises-15 sa suoritusmuodossa. Salakuuntelun yhteydessä on jopa onnistuttu selvittämään tilaajalaitteen 100 ensimmäinen arvo EA, joka on tässä esimerkissä 12. Kaksoiskappaleella halutaan soittaa PSTN-puhelu ja B-numeron sisältävässä sanomassa lähetetään ensimmäinen arvo EA = 12 keskukselle 300. Keskus 300 tunnistaa kaksoiskappaleen tilaajalaitteeksi 100, tarkistaa rekisteristä R, 20 että laskuri on aktivoitu, erottaa ensimmäisen arvon EA 12 sanomasta ja vertaa sitä rekisteristä saamaansa toiseen arvoon TA, joka tässä esimerkissä on ;;; 12. Koska arvot ovat samat, valitsee keskus 300 satunnaisesti luvun L esimer- I f ;·' kiksi väliltä 4-7 ja lähettää sen kaksoiskappaleelle. Tässä esimerkissä satun- ‘ ' naisesti valittu luku L on 5. Koska kaksoiskappale päivittää laskuriarvokseen 4 : 25 uuden arvon käyttäen modulaariaritmetiikkaa, täytyy kaksoiskappaleen val-mistajan tietää käytetty moduloluku N. Tämä on erittäin vaikeaa, vaikka koko ί’Γ; verkossa käytettäisiin tämän esimerkin mukaisesti vain yhtä N:n arvoa, sillä modulolukua ei välitetä radioteitse eikä sitä siten pystytä suoraan salakuunte-lemaan. On tietysti mahdollista käyttää joka tilaajalaitteelle omaa N:n arvoa, 30 mutta se vaatii lisätiedon tallentamista rekisteriin R. Tässä esimerkissä kak-soiskappaleen valmistaja tietää, että päivitetty laskurin arvo lasketaan käyttä-en modulolukua 16 ja päivitetty ensimmäinen arvo on siten (12+5) mod 16 = 1.
* I «
Kaksoiskappale tallentaa tämän arvon laskurin arvoksi EA ja lähettää sitten salakuuntelemalla selville saaneensa turvakoodin keskukselle 300, joka sen : 35 vastaanottaessaan päivittää toiseksi arvoksi tässä esimerkissä arvon 1 ((12+5) • . ·
mod 16) = 17 mod 16 = 1 ), joka tallennetaan rekisteriin R toiseksi arvoksi TA
108327 12 seuraavaa PSTN-puhelua varten. Kaksoiskappale onnistuu nyt soittamaan tilaajalaitteen 100 laskuun PSTN-puhelun. Tämän puhelun jälkeen alkuperäinen ’’oikea” tilaajalaite 100 haluaa soittaa PSTN-puhelun ja välittää B-numeron sisältävässä sanomassa laskurissaan olevan ensimmäisen arvon EA, joka on 5 12. Keskus tunnistaa tilaajalaitteen 100, tarkistaa rekisteristä R, että laskuri on aktivoitu, erottaa ensimmäisen arvon EA 12 sanomasta ja vertaa sitä rekisteristä saamaansa toiseen arvoon TA, joka kaksoiskappaleen PSTN-puhelun päivittämänä onkin 1. Keskus 300 havaitsee arvojen eron ja antaa ilmoituksen operaattorille kaksoiskappaleen olemassaolosta. Tämä esimerkki osoittaa, että 10 taitavallakin salakuuntelun avulla valmistettu kaksoiskappaleen käyttö havaitaan ja salakuunneltujen tietojen käyttöaika on lyhyt.
Alan ammattimiehelle on itsestään selvää, kuinka edellä kuvioiden avulla selostettu laskurin arvojen vertailu ja päivitys suoritetaan muilla langatonta tiedonsiirtoa hyödyntävillä tiedonsiirtojärjestelmillä ja/tai muunkin tyyppi-15 sillä puheluilla, kuten verkon sisäisillä puheluilla.
On ymmärrettävä, että edellä oleva selitys ja siihen liittyvät kuviot on ainoastaan tarkoitettu havainnollistamaan esillä olevaa keksintöä. Alan ammattimiehille tulevat olemaan selviä erilaiset keksinnön variaatiot ja muunnelmat ilman että poiketaan oheisissa patenttivaatimuksissa esitetyn keksin-20 nön suojapiiristä ja hengestä.
« · · I
9 9 9 » » · • 9 · • ♦ « • · » 9 9 9 1 9 9 9 t 1 9 9 9 9 99 9 « «

Claims (15)

108327 13
1. Menetelmä yhteyden muodostamiseksi matkaviestinjärjestelmässä, joka käsittää ainakin yhden tilaajalaitteen, joka sisältää ensimmäisen laskurin ja sen laskeman ensimmäisen arvon, ja verkkoinfrastruktuurin, joka kä-5 sittää toisen laskurin ja toisen laskurin tilaajalaitteelle laskeman toisen arvon sisältävän rekisterin, joka menetelmä sisältää seuraavat vaiheet: lähetetään kutsukanavalla mainitusta tilaajalaitteesta verkkoinfrastruktuurille yhteydenmuodostuspyyntö, joka sisältää ensimmäisen arvon (33), haetaan rekisteristä toinen arvo (36) mainitulle tilaajalaitteelle vas-10 teellisesti ensimmäisen arvon sisältymiselle mainittuun yhteydenmuodostus-pyyntöön, verrataan mainittua yhteydenmuodostuspyynnön sisältämää ensimmäistä arvoa mainittuun rekisteristä haettuun toiseen arvoon (37), ja mainitun vertailun tuloksena 15 mikäli ensimmäinen ja toinen arvo ovat samat (38), hyväksytään mainittu yhteydenmuodostuspyyntö (39), tunnettu siitä, että ylläpidetään verkkoinfrastruktuurissa välineitä satunnaisen luvun valitsemiseksi, ··, 20 valitaan satunnainen luku (40) vasteena yhteydenmuodostuspyyn- I nön hyväksymiselle, ;", lähetetään mainittu luku mainitulle tilaajalaitteelle liikennekanavalla, I I I / / päivitetään ensimmäinen arvo (17) mainitulla luvulla mainitussa ti- '" · laajalaitteessa siten, että päivitetty ensimmäinen arvo riippuu päivitettävästä 25 ensimmäisestä arvosta, • · · v r päivitetään toinen arvo (44) mainitulla luvulla toisessa laskurissa siten, että päivitetty toinen arvo riippuu päivitettävästä toisesta arvosta, ja : korvataan rekisterissä oleva mainittu toinen arvo päivitetyllä toisella arvolla. \ 30
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, * · · että menetelmässä: lähetetään kuittaus mainitusta tilaajalaitteesta verkkoinfrastruktuu-•: · · j rille ensimmäisen arvon päivittämisestä, : vasteellisesti kuittaukselle päivitetään toinen arvo (44) mainitulla lu- 35 vulla toisessa laskurissa, ja 108327 14 korvataan rekisterissä oleva mainittu toinen arvo päivitetyllä toisella arvolla.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mikäli mainittua kuittausta tilaajalaitteelta ei vastaanoteta verkkoinfra- 5 struktuurissa, käsittää menetelmä edelleen seuraavat vaiheet: perutaan mainittu yhteydenmuodostuspyynnön hyväksyminen, korvataan rekisterissä oleva toinen arvo numeerisella merkillä (47), ja vasteellisesti mainitun tilaajalaitteen seuraavalle yhteydenmuodos-10 tuspyynnölle hyväksytään mikä tahansa mainitun tilaajalaitteen mainitun seuraa-van yhteydenmuodostuspyynnön sisältämä ensimmäinen arvo suoritettavassa mainitussa vertailussa (37), ja korvataan rekisterissä oleva mainittu numeerinen merkki uudella 15 toisella arvolla, joka saadaan päivittämällä toisessa laskurissa mainitun tilaajalaitteen mainitun seuraavan yhteydenmuodostuspyynnön sisältämä ensimmäinen arvo mainitulla luvulla.
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mikäli kuittausta ei saada, käsittää se edelleen seuraavat vaiheet: 20 perutaan mainittu yhteydenmuodostuspyynnön hyväksyminen, lasketaan toisella laskurilla kolmas arvo, joka saadaan päivittämällä toinen arvo mainitulla luvulla, ja tallennetaan kolmas arvo rekisteriin siellä jo olevan toisen arvon li- säksi,ja 25 vasteellisesti mainitun tilaajalaitteen seuraavalle yhteydenmuodos- • · * tuspyynnölle • · '·' hyväksytään mainittu seuraava yhteydenmuodostuspyyntö suori tettavassa mainitussa vertailussa (37), mikäli mainitun tilaajalaitteen mainitun ” ' seuraavan yhteydenmuodostuspyynnön sisältämä ensimmäinen arvo on sama : 30 kuin toinen tai kolmas arvo, ja . korvataan rekisterissä olevat toinen ja kolmas arvo uudella toisella • · · !** arvolla, joka saadaan päivittämällä toisessa laskurissa mainitun tilaajalaitteen ':' mainitun seuraavan yhteydenmuodostuspyynnön sisältämä ensimmäinen arvo mainitulla luvulla.
5. Patenttivaatimuksen 2, 3, tai 4 mukainen menetelmä, tun nettu siitä, että 108327 15 lähetetään ensimmäinen arvo soitettavan B-numeron kanssa samassa sanomassa (13), lähetetään mainittu luku tilaajalaitteelle turvakoodia pyytävässä sanomassa (42), ja 5 vasteellisesti turvakoodille (43) päivitetään toinen arvo (44).
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että se edelleen käsittää seuraavat vaiheet: otetaan ensimmäinen laskuri käyttöön tilaajalaitteelle tilaajalaitteen tekemän ilmoituksen perusteella siten, että kerran käyttöönotettua laskuria ei 10 voida mainitusta tilaajalaitteesta käsin poistaa, tallennetaan tieto mainitusta ensimmäisen laskurin käyttöönotosta rekisteriin, tarkistetaan ennen mainittua laskurin ensimmäisen ja toisen arvon vertaamista rekisteristä, onko tilaajalaite ottanut ensimmäisen laskurin käyt-15 töön (34), ja mikäli ensimmäinen laskuri on otettu käyttöön, suoritetaan menetelmän muut vaiheet, tai mikäli ensimmäistä laskuria ei ole otettu käyttöön, jatketaan yhteyden muodostamista (46) hyväksymällä yhteydenmuodostuspyyntö ja ohitta-20 maila menetelmän muut vaiheet.
" 7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, ,' ', että suoritetaan ensimmäisen ja toisen arvon vertailu tietyissä, ennalta mää-. , rätyissä puhelutyypeissä.
. 8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, ' . 25 että vertailu suoritetaan tilaajan omasta verkosta toiseen verkkoon suuntautu-• · · ville puheluille.
• ♦ · *·' 9. Matkaviestinjärjestelmän keskus (300), joka käsittää liityntäyksikön (301), joka on sovitettu lähettämään ja vastaanottamaan sanomia, ·] : 30 ohjaimen (302) keskuksen toiminnan ohjaamiseksi, . laskurin (308) toisen arvon laskemiseksi matkaviestinjärjestelmän !” tilaajalaitteelle, jonka arvon ohjain (302) on sovitettu tallentamaan matkaviestinjärjestelmän rekisteriin, hakuvälineet (305) toisen arvon hakemiseksi rekisteriltä vasteena :*··: 35 tilaajalaitteelta vastaanotettuun ensimmäiseen arvoon, ja 108327 16 vertailuvälineet (304) ensimmäisen arvon vertaamiseksi toiseen arvoon, tunnettu siitä, että keskus edelleen käsittää vertailuvälineille (304) vasteelliset valinta-5 välineet (307) satunnaisen luvun valitsemiseksi ensimmäisen ja toisen arvon päivittämiseen, liitäntäyksikkö (301) on sovitettu lähettämään luku tilaajalaitteelle lii-kennekanavalla, laskuri (308) on sovitettu päivittämään toinen arvo mainitulla luvulla 10 siten, että päivitetty toinen arvo riippuu päivitettävästä toisesta arvosta, ja ohjain (302) on sovitettu tallentamaan mainittu päivitetty toinen arvo rekisteriin.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen keskus, tunnettu siitä, että se edelleen käsittää tarkastusvälineet (309) sen tarkastamiseksi rekiste- 15 riitä, onko tilaajalaite ottanut laskurin käyttöön.
11. Matkaviestinjärjestelmän tilaajalaite (100), joka käsittää lähetinvastaanottimen (101), joka on sovitettu lähettämään ja vastaanottamaan sanomia, muistivälineet (103), 20 ohjaimen (102) tilaajalaitteen toiminnan ohjaamiseksi, laskurin (108), joka sisältää ensimmäisen arvon (EA), ja lähetysvälineet (111) ensimmäisen arvon (EA) lähettämiseksi matkaviestinjärjestelmälle yhteydenmuodostuspyynnössä kutsukanavalla, tunnettu siitä, että ' . 25 lähetinvastaanotin (101) on sovitettu vastaanottamaan ensimmäi- • · · sen arvon päivittämiseen käytettävä luku matkaviestinjärjestelmältä liikenne- 4 · *·' ' kanavalla, laskuri (108) edelleen käsittää laskuvälineet (118) ensimmäisen ar-* von (EA) päivittämiseksi mainitulla luvulla siten, että päivitetty ensimmäinen : 30 arvo riippuu päivitettävästä ensimmäisestä arvosta, ja mainittu ohjain (102) on sovitettu ohjaamaan mainittuja muistiväli- • · · neitä (103) päivitetyn ensimmäisen arvon tallentamiseksi mainituksi ensimmäi-': · seksi arvoksi (EA).
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen tilaajalaite (100), tun- : 35 nettu siitä, että lähetinvastaanotin (101) on sovitettu ilmoittamaan laskurin (108) käyttöönotosta. 108327 17
13. Matkaviestinjärjestelmä (500), joka käsittää ainakin yhden tilaajalaitteen (100) puhelun aikaansaamiseksi, jossa on ensimmäinen laskuri (108), joka sisältää ensimmäisen arvon (EA), keskuksen (300) puhelujen välittämiseksi, 5 rekisterin (R), ja toisen laskurin (308), ja matkaviestinjärjestelmä (500) on sovitettu hyödyntämään tilaaja-laitteen (100) ensimmäistä arvoa (EA) ja rekisteriin (R) tilaajalaitteelle (100) tallennettua toisen laskurin (308) laskemaa toista arvoa (TA) tilaajalaitteelta 10 lähtevän puhelun muodostuksessa tilaajalaitteen (100) kaksoiskappaleen havaitsemiseksi vertaamalla tilaajalaitteen (100) yhteydenmuodostuspyynnössä kutsukanavalla keskukselle (300) lähettämää ensimmäistä arvoa (EA) ja toista arvoa (TA), joka on haettu keskukseen (300) rekisteristä (R), tunnettu siitä, että 15 matkaviestinjärjestelmä (500) on sovitettu valitsemaan satunnainen luku vasteena yhteydenmuodostuspyynnön hyväksymiselle, keskus (300) on sovitettu lähettämään luku tilaajalaitteelle liikenne- kanavalla, tilaajalaite (100) on sovitettu päivittämään ensimmäinen arvo mai-20 nitulla luvulla siten, että päivitetty ensimmäinen arvo riippuu päivitettävästä , ": ensimmäisestä arvosta, ja toinen laskuri (308) on sovitettu päivittämään toinen arvo mainitulla luvulla siten, että päivitetty toinen arvo riippuu päivitettävästä toisesta arvosta.
.' 14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen matkaviestinjärjestelmä, 25 tunnettu siitä, että matkaviestinjärjestelmä (500) on sovitettu suorittamaan • · · *”;1 mainittu vertailu tiettyjen, ennalta määrättyjen puhelujen (PSTN) yhteydessä. '·1
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että mainittu vertailu tehdään soitettaessa tilaajalaitteen kotiverkosta ko- « " tiverkon ulkopuoliseen verkkoon (PSTN). • ♦ « C < · · • 1 » • · ♦ 108327 18
FI965200A 1996-12-23 1996-12-23 Menetelmä yhteyden muodostamiseksi matkaviestinverkossa FI108327B (fi)

Priority Applications (7)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI965200A FI108327B (fi) 1996-12-23 1996-12-23 Menetelmä yhteyden muodostamiseksi matkaviestinverkossa
AU79956/98A AU7995698A (en) 1996-12-23 1997-12-19 Method for establishing a connection in a mobile communication netwo rk
EP97948920A EP0963671A1 (en) 1996-12-23 1997-12-19 Method for establishing a connection in a mobile communication network
RU99116609/09A RU2201040C2 (ru) 1996-12-23 1997-12-19 Способ установления соединения в сети связи с подвижными объектами
PCT/FI1997/000813 WO1998031178A1 (en) 1996-12-23 1997-12-19 Method for establishing a connection in a mobile communication network
CN97181526A CN1110222C (zh) 1996-12-23 1997-12-19 移动通信网络中建立连接的方法,移动通信系统,交换机及用户台
BR9713788-0A BR9713788A (pt) 1996-12-23 1997-12-19 Processo para o estabelecimento de uma conexão em um sistema de comunicação móvel, permita de sistema de comunicação móvel, estação de assinante de sistema de comunicação móvel, e, sistema de comunicação móvel.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI965200 1996-12-23
FI965200A FI108327B (fi) 1996-12-23 1996-12-23 Menetelmä yhteyden muodostamiseksi matkaviestinverkossa

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI965200A0 FI965200A0 (fi) 1996-12-23
FI965200A FI965200A (fi) 1998-06-24
FI108327B true FI108327B (fi) 2001-12-31

Family

ID=8547352

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI965200A FI108327B (fi) 1996-12-23 1996-12-23 Menetelmä yhteyden muodostamiseksi matkaviestinverkossa

Country Status (7)

Country Link
EP (1) EP0963671A1 (fi)
CN (1) CN1110222C (fi)
AU (1) AU7995698A (fi)
BR (1) BR9713788A (fi)
FI (1) FI108327B (fi)
RU (1) RU2201040C2 (fi)
WO (1) WO1998031178A1 (fi)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
KR100300348B1 (ko) * 1998-09-23 2001-09-06 윤종용 셀룰러시스템에서호설정방법
US6295446B1 (en) * 1998-10-19 2001-09-25 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Method and apparatus to detect fraudulent calls in a radio network
GB2392800A (en) * 2002-09-04 2004-03-10 Matchtip Ltd Backup system for data stored in remote data storage systems
US7523220B2 (en) 2003-09-17 2009-04-21 Microsoft Corporation Metaspace: communication middleware for partially connected mobile ad hoc networks
CN100387091C (zh) * 2003-09-22 2008-05-07 华为技术有限公司 一种实现快速呼叫建立的方法
EP1610577B1 (en) 2004-06-23 2008-08-13 Samsung Electronics Co., Ltd. Method of configuring and updating connection identifier in a broadband wireless access communication system
EP1977333B1 (en) * 2006-01-20 2016-08-31 Verimatrix, Inc. Network security system and method
US20090137228A1 (en) * 2007-11-16 2009-05-28 Qualcomm Incorporated Utilizing restriction codes in wireless access point connection attempts
CN102271360B (zh) * 2010-06-04 2015-08-12 中兴通讯股份有限公司 载波聚合系统中测量任务处理方法及系统
CN105790942A (zh) * 2014-12-17 2016-07-20 中兴通讯股份有限公司 一种安全通话的方法、终端和系统

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3420460A1 (de) * 1984-06-01 1985-12-05 Philips Patentverwaltung Gmbh, 2000 Hamburg Verfahren zum erkennen der unerlaubten benutzung einer, einer beweglichen funkstation zugeordneten identifizierung in einem funkuebertragungssystem
JP2531354B2 (ja) * 1993-06-29 1996-09-04 日本電気株式会社 認証方式
EP0673178B1 (en) * 1994-03-17 2005-02-16 Kokusai Denshin Denwa Co., Ltd Authentication method for mobile communications

Also Published As

Publication number Publication date
BR9713788A (pt) 2000-02-08
FI965200A (fi) 1998-06-24
CN1110222C (zh) 2003-05-28
AU7995698A (en) 1998-08-03
EP0963671A1 (en) 1999-12-15
FI965200A0 (fi) 1996-12-23
WO1998031178A1 (en) 1998-07-16
WO1998031178A9 (en) 1999-07-22
CN1245622A (zh) 2000-02-23
RU2201040C2 (ru) 2003-03-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI106423B (fi) Järjestely vilpillisiksi tunnistettujen matkaviestimien ilmaisemiseksi solukko-matkaviestintäverkossa
US6405030B1 (en) System for interception of digital cellular phone communication
US5278890A (en) Paging arrangements in a cellular mobile switching system
US6199161B1 (en) Management of authentication keys in a mobile communication system
EP1562394B1 (en) Apparatus and method for setting use restriction of mobile communication terminal
US5329573A (en) Arrangement for obtaining authentication key parameters in a cellular mobile telecommunications switching network
US20020142805A1 (en) Method and apparatus for anonymous network access in the absence of a mobile subscriber identity module
US7079656B1 (en) Method and communications system for ciphering information for a radio transmission and for authenticating subscribers
JP2000510303A (ja) 移動電話管理のための方法および装置
WO1998037709A2 (en) Telecommunications arrangements and methods
FI108327B (fi) Menetelmä yhteyden muodostamiseksi matkaviestinverkossa
EP1063859B1 (en) Mobile station adapted for removable user identity modules
KR100491521B1 (ko) 한 세트의 모뎀을 공유하는 가입자 그룹에 무선 통신서비스에 대한 액세스를 제공하는 시스템 및 방법
AU682919B2 (en) Providing service in mobile communication system
US5884158A (en) Cellular telephone authentication system using a digital certificate
EP1424868B1 (en) Method, apparatus and system for handling an authentication error of a mobile user roaming between a GSM and a WLAN network
JPH10304446A (ja) 通信システム
US7024182B2 (en) Subscriber activated, time limited cellular incoming call redirection system
WO1995024107A1 (en) Cellular telephone fraud control system and method
EP1580936B1 (en) Subscriber authentication
WO1999037113A1 (en) Method for authentication of a mobile subscriber in a telecommunication network
KR20000010820A (ko) 이동전화 감독용 방법 및 장치
KR20180056333A (ko) 앱 기반 해외착신 방법