FI107981B - Matkaviestinjärjestelmä - Google Patents

Matkaviestinjärjestelmä Download PDF

Info

Publication number
FI107981B
FI107981B FI982826A FI982826A FI107981B FI 107981 B FI107981 B FI 107981B FI 982826 A FI982826 A FI 982826A FI 982826 A FI982826 A FI 982826A FI 107981 B FI107981 B FI 107981B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
transceiver unit
discontinuous transmission
transceiver
message
mobile
Prior art date
Application number
FI982826A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI982826A (fi
FI982826A0 (fi
Inventor
Antti Vaehaetalo
Original Assignee
Nokia Networks Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Networks Oy filed Critical Nokia Networks Oy
Publication of FI982826A0 publication Critical patent/FI982826A0/fi
Priority to FI982826A priority Critical patent/FI107981B/fi
Priority to EP99964714A priority patent/EP1142384B1/en
Priority to ES99964714T priority patent/ES2268893T3/es
Priority to AU30479/00A priority patent/AU3047900A/en
Priority to AT99964714T priority patent/ATE333764T1/de
Priority to PCT/FI1999/001079 priority patent/WO2000041419A2/en
Priority to DE69932451T priority patent/DE69932451T2/de
Publication of FI982826A publication Critical patent/FI982826A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI107981B publication Critical patent/FI107981B/fi
Priority to HK02101119.2A priority patent/HK1041394A1/zh

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W76/00Connection management
    • H04W76/20Manipulation of established connections
    • H04W76/28Discontinuous transmission [DTX]; Discontinuous reception [DRX]
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W28/00Network traffic management; Network resource management
    • H04W28/16Central resource management; Negotiation of resources or communication parameters, e.g. negotiating bandwidth or QoS [Quality of Service]
    • H04W28/24Negotiating SLA [Service Level Agreement]; Negotiating QoS [Quality of Service]

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Radio Relay Systems (AREA)
  • Telephone Function (AREA)

Description

107981
Matkaviestinjärjestelmä Tämä keksintö liittyy epäjatkuvaan lähetykseen (Discontinuous Transmission, DTX), ja erityisesti epäjatkuvan lähetyksen ohjaukseen.
5 Ennestään tunnetaan matkaviestinjärjestelmiä, joissa puhelun aika na voidaan käyttää epäjatkuvaa lähetystä tehon kulutuksen vähentämiseksi sekä lähetyksen aiheuttamien RF-häiriöiden minimoimiseksi. Epäjatkuvaa lähetystä hyödynnettäessä radiolähetin keskeyttää lähetyksen puheessa esiintyvien taukojen aikana. Tämän mahdollistamiseksi lähetin on varustettu pu-10 heenaktiviteetin ilmaisuvälineillä. Juuri ennen lähetyksen keskeyttämistä lähetin lähettää vastaanottopuolelle tiedon siirtymisestä epäjatkuvaan lähetykseen sekä kehyksen, johon sisältyy lähetyspuolella esiintyvää taustakohinaa kuvaavia parametrejä, eli tietoja taustakohinan spektristä ja voimakkuudesta.
Kun vastaanotin vastaanottaa tiedon epäjatkuvasta lähetyksestä 15 sekä taustakohinaa kuvaavista parametreistä, aloittaa se mukavuuskohinan generoinnin vastaanotettujen parametrien perusteella. Mukavuuskohinan generoinnilla saavutetaan se etu, että puhelun toiselle osapuolelle saadaan täydellisen hiljaisuuden sijasta välitettyä mukavuuskohinaa. Näin ollen muka-vuuskohina estää puhelun toista osapuolta havaitsemasta, että lähetin on kes- .·. 20 keyttänyt lähetyksen.
• · ·
Jotta epäjatkuvaa lähetystä voitaisiin hyödyntää, edellyttää tämä, ; että sekä lähetin että puhelun toisen osapuolen vastaanotin kykenevät hyö- « · · *v‘\ dyntämään epäjatkuvaa lähetystä. Ongelmalliseksi tilanne tulee sellaisissa • · · *· m· matkaviestinjärjestelmissä, jossa voi esiintyä sekä sellaisia lähetinvastaanoti- v.; 25 nyksiköitä, jotka eivät kykene hyödyntämään epäjatkuvaa lähetystä, että sei- • · · ; laisia lähetinvastaanotinyksiköitä jotka kykenevät hyödyntämään epäjatkuvaa lähetystä. Mikäli lähetin yrittää hyödyntää epäjatkuvaa lähetystä sellaisen ·:··: vastaanottimen kanssa, joka ei kykene käyttämää epäjatkuvaa lähetystä, voi ·'·; tämä johtaa tilanteeseen, jossa vastaanotin tulkitsee mm. mukavuuskohinaa mmm ..· 30 kuvaavat parametrit normaaliksi puheeksi. Näin ollen vastaanotin välittää m m ;φ>” edelleen täysin virheellisiä signaaleja. TETRA-järjestelmä (TErrestrial Trunked RAdio) on esimerkki eräästä matkaviestinjärjestelmästä, jossa voi esiintyä se- m : kä epäjatkuvaa lähetystä hyödyntämään kykeneviä matkaviestimiä, että sellai- ··· ♦ .···. siä matkaviestimiä, jotka eivät kykene hyödyntämään epäjatkuvaa lähetystä.
35 Tämän keksinnön tarkoitus on ratkaista edellä selostetut ongelmat ja saada aikaan ratkaisu epäjatkuvan lähetyksen hyödyntämiseksi matkavies- 2 107981 tinjärjestelmässä siten, ettei tästä koidu häiriöitä tai virhetilanteita niille lähetin-vastaanotinyksiköille, jotka eivät kykene hyödyntämään epäjatkuvaa lähetystä. Tämä päämäärä saavutetaan keksinnön mukaisella menetelmällä matkaviestinjärjestelmän lähetinvastaanotinyksikön epäjatkuvan lähetyksen toteuttami-5 seksi. Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että menetelmä käsittää vaiheet joissa: järjestetään lähetinvastaanotinyksikkö lähettämään uuden yhteyden yhteydenmuodostuksen jälkeen ennalta määrätty epäjatkuvaa lähetystä osoittava viesti yhteyden toiselle osapuolelle, monitoroidaan mainitun lähetinvastaanotinyksikön yhteyden toiselta osapuolelta vastaanottamia 10 signaaleja mainitun ennalta määrätyn epäjatkuvaa lähetystä osoittavan viestin detektoimiseksi, ja ohjataan lähetinvastaanotinyksikkö käyttämään epäjatkuvaa lähetystä, kun ennalta määrätty viesti on vastaanotettu.
Keksinnön kohteena on lisäksi matkaviestinjärjestelmä johon kuuluu: ensimmäinen ja toinen toisiinsa tiedonsiirtoyhteydessä oleva lähetinvas-15 taanotinyksikkö, jotka käsittävät välineitä epäjatkuvan lähetyksen hyödyntämiseksi. Keksinnön mukaiselle matkaviestinjärjestelmälle on tunnusomaista, että ensimmäisen ja toisen lähetinvastaanotinyksikön lähetinvälineet on sovitettu lähettämään ennalta määrätyn epäjatkuvaa lähetystä osoittavan viestin tiedonsiirtoyhteyden toiselle osapuolelle tiedonsiirtoyhteyden muodostamisen 20 jälkeen, että ensimmäinen ja toinen lähetinvastaanotinyksikkö käsittää detek-tointivälineitä mainitun ennalta määrätyn viestin vastaanottamisen detektoimi- • · · / seksi, ja että ensimmäisen ja vastaavasti toisen lähetinvastaanotinyksikön vä- • · » '·'·[ lineet epäjatkuvan lähetyksen hyödyntämiseksi ovat vasteelliset detektointivä- :.’*i lineille epäjatkuvan lähetyksen ottamiseksi käyttöön, kun ensimmäisen tai • · 25 vastaavasti toisen lähetinvastaanotinyksikön detektointivälineet ovat detektoi-
• M
: neet mainitun ennalta määrätyn viestin vastaanottamisen.
Keksinnön kohteena on vielä edelleen matkaviestinjärjestelmän ·:··· lähetinvastaanotinyksikkö, joka käsittää: lähettimen, joka käsittää välineitä .···. epäjatkuvan lähetyksen hyödyntämiseksi, vastaanottimen signaalien vastaan- 30 ottamiseksi radiotieltä, ja detektointivälineitä ennalta määrätyn epäjatkuvaa • · · ” lähetystä osoittavan viestin detektoimiseksi vastaanottimen vastaanottamista signaaleista. Keksinnön mukaiselle lähetinvastaanotinyksikölle on tunnus- • omaista, että lähetin on järjestetty lähettämään ennalta määrätyn epäjatkuvaa .···. lähetystä osoittavan viestin yhteyden toiselle osapuolelle uuden yhteyden yh- 35 teydenmuodostuksen jälkeen, että lähetin on vasteellinen detektointivälineille epäjatkuvan lähetyksen ottamiseksi käyttöön detektointivälineiden detektoitua 3 107981 yhteyden toiselta osapuolelta vastaanotetun epäjatkuvaa lähetystä osoittavan viestin, ja että vastaanotin käsittää välineitä mukavuuskohinaa kuvaavien parametrien vastaanottamiseksi radiotieltä sekä välineitä mukavuuskohinan generoimiseksi ja syöttämiseksi edelleen mainittujen parametrien mukaisesti.
5 Keksintö perustuu siihen ajatukseen, että epäjatkuvan lähetyksen käyttöönotto sallitaan ainoastaan silloin, kun lähetinvastaanotinyksikkö on yhteyden toiselta osapuolelta ennen epäjatkuvan lähetyksen käyttöönottoa vastaanottanut ennalta määrätyn viestin, joka osoittaa myös yhteyden toisena osapuolena olevan lähetinvastaanotinyksikön kykenevän hyödyntämään epä-10 jatkuvaa lähetystä. Näin ollen voidaan välttää tilanne, jossa yhteyden toiselle osapuolelle välitettäisiin epäjatkuvaan lähetykseen liittyviä signaaleja, joita kyseinen toinen osapuoli ei kykene käsittelemään ja tulkitsemaan oikealla tavalla. Keksinnön mukaisesti epäjatkuvaan lähetykseen kykenevät lähetinvas-taanotinyksiköt järjestetään lähettämään yhteyden toiselle osapuolelle ennalta 15 määrätyn epäjatkuvaa lähetystä osoittavan viestin yhteydenmuodostuksen jälkeen. Kun yhteyden molemmat osapuolet toimivat kyseisellä tavalla havaitsevat ne jo yhteyden alussa, että epäjatkuva lähetys on yhteyden aikana sallittua.
Keksinnön mukaisen ratkaisun merkittävimmät edut ovat näin ollen, 20 että se mahdollistaa epäjatkuvan lähetyksen käytön järjestelmässä, jossa on myös sellaisia lähetinvastaanotinyksiköitä, jotka eivät kykene hyödyntämään • I · *; / epäjatkuvaa lähetystä, että keksinnön mukaisella ratkaisulla voidaan varmis- *·*·* taa, että lähetinvastaanotinyksikkö siirtyy käyttämään epäjatkuvaa lähetystä ainoastaan silloin, kun myös yhteyden toinen osapuoli kykenee hyödyntämään 25 epäjatkuvaa lähetystä, ja että lähetinvastaanotinyksiköt kykenevät itse ilmoit-:T: tamaan toisilleen, että ne kykenevät hyödyntämään epäjatkuvaa lähetystä, jolloin vältytään tarpeelta tallentaa kyseinen tieto esimerkiksi johonkin verkos-sa olevaan tietokantaan.
.·*·; Keksinnön mukaisen menetelmän, matkaviestinjärjestelmän ja 30 lähetinvastaanotinyksikön edulliset suoritusmuodot ilmenevät oheisista epäit- . : ’** senäisistä patenttivaatimuksista 2 - 4, 6 - 7 ja 9 -12.
• « ·
Keksintöä selostetaan seuraavassa esimerkinomaisesti lähemmin : viittaamalla oheisiin kuvioihin, joista: .···. kuvio 1 esittää vuokaaviota keksinnön mukaisen menetelmän en- • ♦ 35 simmäisestä edullisesta suoritusmuodosta, 4 107981 kuvion 2 esittää lohkokaaviota keksinnön mukaisen järjestelmän ensimmäisestä edullisesta suoritusmuodosta, ja kuvio 3 esittää lohkokaaviota keksinnön mukaisen lähetinvastaan-otinyksikön ensimmäisestä edullisesta suoritusmuodosta.
5 Kuvio 1 esittää lohkokaaviota keksinnön mukaisen menetelmän ensimmäisestä edullisesta suoritusmuodosta. Kuvion 1 lohkokaaviota voidaan hyödyntää esimerkiksi TETRA-järjestelmän lähetinvastaanotinyksiköiden epäjatkuvan lähetyksen ohjaamiseen.
Kuvion 1 tapauksessa oletetaan esimerkinomaisesti, että matka-10 viestimeltä 1, joka kykenee hyödyntämään epäjatkuvaa lähetystä, soitetaan puhelu toiselle matkaviestimelle 2. Lohkossa A yhteys muodostetaan matkaviestimien välille sinänsä tunnetusti, jonka jälkeen matkaviestimen 1 muistissa oleva laskuri resetoidaan lohkossa B.
Lohkossa C matkaviestin 1 tarkistaa onko se vastaanottanut yhte-15 yden toiselta osapuolelta, eli matkaviestimeltä 2, CNF_COMMAND viestin, jota kuvion 1 suoritusmuodossa esimerkinomaisesti käytetään ennalta määrättynä viestinä, joka osoittaa epäjatkuvan lähetyksen olevan sallittua. Mikäli lohkossa C havaitaan, että matkaviestin 1 on vastaanottanut matkaviestimeltä 2 CNF_COMMAND viestin, merkitsee tämä, että myös matkaviestin 2 kykenee 20 hyödyntämään epäjatkuvaa lähetystä. Tällöin matkaviestin 1 ryhtyy hyödyntä-mään epäjatkuvaa lähetystä lohkossa G. Epäjatkuvan lähetyksen aikana mat- • » · *· ” kaviestin 1 katkaisee lähetyksen aina kun se havaitsee tauon sen käyttäjän puheessa. Juuri ennen lähetyksen katkaisua se kuitenkin lähettää \*·: CNF_COMMAND viestin sekä kyseisen viestin kanssa samaan aikaväliin koo- 25 datun CNF-kehyksen (Comfort Noice Frame) matkaviestimelle 2. Jotta matka-:T: viestin 2 voisi erottaa CNF-kehyksen normaalista puhekehyksestä koodataan sen käyttämättömät bitit arvoon nolla.
CNF-kehys sisältää tiedon matkaviestimen 1 ympäristön taustako- .···, hinan spektristä ja voimakkuudesta. Kyseisten parametrien perusteella matka- 30 viestin 2 kykenee sinänsä tunnetusti generoimaan mukavuuskohinaa sen : **· käyttöliittymään. Mukavuuskohinan generoinnin matkaviestin 2 aloittaa heti ·»· kun se vastaanottaa CNF_COMMAND viestin sekä CNF-kehyksen yhteyden : toiselta osapuolelta.
[···[ Jos lohkossa C sitävastoin ilmenee, että matkaviestin 1 ei ole vas- • · 35 taanottanut CNF_COMMAND viestiä matkaviestimeltä 2 siirrytään lohkoon D, 5 107981 jossa tarkistetaan onko matkaviestin 1 lähettänyt CNF_COMMAND viestin jo ennalta määrätyn monta kertaa Nmax (esimerkiksi 4 kertaa) matkaviestimelle 2. Operaattori voi määritellä miten monta kertaa matkaviestin lähettää CNF_COMMAND viestin yhteyden aikana.
5 Mikäli lohkossa D ilmenee, että CNF_COMMAND viestin lähetys- kerrat alittavat raja-arvon Nmax lähettää matkaviestin 1 lohkossa E ennalta määrätyn epäjatkuvaa lähetystä osoittavan viestin matkaviestimelle 2 puhekanavalla (eli puhelun käytössä olevalla liikennekanavalla), kun matkaviestin 1 yhteyden alussa havaitsee puhetauon. Kuvion 1 tapauksessa oletetaan esi-10 merkinomaisesti, että mainittu lähetettävä viesti on CNF_COMMAND viesti. Kyseisen viestin matkaviestin 1 lähettää aikavälin ensimmäisessä puoliskossa, jonka jälkeen se jatkaa puheenkoodausta ja koodaa puhekehyksen jälkimmäisen puoliskon ikään kuin kyseessä olisi normaali puhekehys.
TETRA-järjestelmässä verkko välittää puhekehykset suoraan yhte-15 yden toiselle osapuolelle dekoodattavaksi. Näin ollen matkaviestin 2 dekoodaa edellä selostetun kehyksen, johon sisältyy CNF_COMMAND viesti. Mikäli matkaviestin 2 ei kykene epäjatkuvaan lähetykseen ei se myöskään ymmärrä CNF_COMMAND viestiä. Tällöin se korvaa sen TETRA-järjestelmässä sinänsä tunnetulla "Missing Frame Generation" menettelyllä. Kyseessä on vastaava 20 menettely, joka suoritetaan myös muille signalointiin käytetyille puhekehyksille, eikä se aiheuta merkittävää haittaa yhteyden laadulle. Haittojen minimoimisek- • · ♦ / si voidaan CNF_COMMAND viestin lähettämistä rajoittaa siten, että se lähe- tetään korkeintaan joka Missä kehyksessä (M esimerkiksi 30).
:Λ: Jos matkaviestin 2 sitävastoin kykenee epäjatkuvaan lähetykseen 25 tunnistaa se CNF_COMMAND viestistä, että myös yhteyden toinen osapuoli, :T: eli matkaviestin 1, kykenee hyödyntämään epäjatkuvaa lähetystä.
Jos lohkossa D sitävastoin ilmenee, että raja-arvo Nmax on saavu- tettu, ei matkaviestimeltä 1 enää lähetetä CNF COMMAND viestiä matkavies- .···. timelle 2 meneillään olevan yhteyden aikana. Sitävastoin matkaviestin 1 seu- 30 raa yhteyden päättymiseen asti puhelun toiselta osapuolelta välittyviä signaa- i *** leja mahdollisen CNF_COMMAND viestin havaitsemiseksi. Näin ollen lohkot ♦ · · C-D toistuvat, kunnes puhelu päättyy tai CNF_COMMAND viesti havaitaan.
: Kuvio 2 esittää lohkokaaviota keksinnön mukaisen järjestelmän en- !··♦. simmäisestä edullisesta suoritusmuodosta. Kuvion 2 järjestelmän oletetaan • · 35 esimerkinomaisesti olevan TETRA-järjestelmä.
6 107981
Kuvion 2 tapauksessa matkaviestin 1 voi muodostaa tietoliikenneyhteyden matkaviestimeen 2 tukiaseman TBS1, matkapuhelinkeskuksen DXT sekä tukiaseman TBS2 kautta sinänsä tunnetusti. Tämän jälkeen matkaviestin 1 toimii kuten kuvion 1 vuokaavion yhteydessä on selostettu, eli se lä-5 hettää ennalta määrätyn epäjatkuvaa lähetystä osoittavan viestin, esimerkiksi CNF_COMMAND viestin yhteyden toiselle osapuolelle 2 ennalta määrätyn monta kertaa, tai kunnes se vastaanottaa saman viestin matkaviestimeltä 2. Vasta CNF_COMMAND viestin vastaanottamisen jälkeen matkaviestin 1 siirtyy käyttämään epäjatkuvaa lähetystä, kuvion 1 yhteydessä selostetulla taval- 10 la.
Kuvion 2 tapauksessa matkaviestin 1 voi hyödyntää epäjatkuvaa lähetystä myös yleisen televerkon PSTN tilaajalaitteelle 3 muodostetun yhteyden aikana. Tämän mahdollistamiseksi tukiaseman TBS1 lähetinvastaanoti-nyksikkö on varustettu välineillä epäjatkuvan lähetyksen hyödyntämiseksi.
15 Näin ollen tukiasema TBS1 lähettää CNF_COMMAND viestin matkaviestimelle 1 yhteydenmuodostuksen jälkeen, jolloin matkaviestin tietää että epäjatkuva lähetys on mahdollista. Tämän jälkeen tukiaseman lähetinvastaanotinyksikkö aloittaa mukavuuskohinan generoinnin ja syöttämisen edelleen tilaajalaitteelle 3 aina kun se vastaanottaa CNF_COMMAND viestin sekä CNF-kehyksen . 20 matkaviestimeltä 1.
• ·
Kuvio 3 esittää lohkokaaviota keksinnön mukaisen lähetinvastaan- • · · *; otinyksikön 4 ensimmäisestä edullisesta suoritusmuodosta. Kuvion 3 tapauk- :.v sessa oletetaan esimerkinomaisesti, että kyseessä on matkaviestimen lähetin- vastaanotinyksikkö, johon on liitetty mikrofoni 9 sekä kaiutin 10.
•.v 25 Lähetinvastaanotinyksikön radio-osat 7 syöttävät vastaanottimelle 6 :T: radiotieltä vastaanotettuja signaaleja. Puhesignaalit vastaanotin 6 välittää edelleen kaiuttimelie 10. Vastaanottimeen 6 sisältyy detektorivälineitä, jotka on järjestetty detektoimaan ennalta määrätyn epäjatkuvaa lähetystä osoittavan .···. viestin, eli esimerkiksi CNF_COMMAND viestin. Kun detektointivälineet ha- “* 30 vaitsevat kyseisen viestin välittyy tästä tieto epäjatkuvan lähetyksen ohjausvä- : ’** lineille 8.
• · ·
Vastaanottimeen 6 kuuluu lisäksi välineitä mukavuuskohinan gene- : .·. roimiseksi. Mikäli vastaanotin 6 CNF_COMMAND viestin yhteydessä vastaan- [···. ottaa CNF-kehyksen, alkaa se generoida CNF-kehykseen sisältyvien paramet- • · 35 rien mukaista mukavuuskohinaa, jonka vastaanotin syöttää kaiuttimelie 10. Mukavuuskohinan generointi jatkuu kunnes lähetinvastaanotinyksikkö 4 jälleen 7 107981 vastaanottaa signaaleja, jotka dekoodauksen perusteella sisältävät puhetta, jolloin vastaanotin syöttää dekoodatun signaalin kaiuttimelle.
Kun ohjausvälineet 8 ovat vastaanottaneen tiedon CNF_COMMAND kehyksen vastaanottamisesta aloittavat ne mikrofonin 9 5 kautta välittyvän puheen seuraamisen sinänsä tunnetulla VAD-algoritmilla (Voice Activity Detection). Mikäli ohjausvälineet 8 havaitsevat katkoksen puheessa aktivoivat ne radio-osan 7 lähettämään CNF_COMMAND viestin sekä CNF-kehyksen, joka sisältää mukavuuskohinan generointiin tarvittavia parametrejä. Tämän jälkeen ohjausvälineet 8 ohjaavat radio-osan 7 katkaisemaan 10 lähetyksen. Jos puhekatkos on pitkäaikainen ohjaavat ohjausvälineet 8 määrävälein radio-osan lähettämään uuden CNF_COMMAND viestin sekä uuden CNF-kehyksen. Puhekatkoksen päätyttyä ohjausvälineet 8 aktivoivat radio-osan 7 siten, että se jatkaa mikrofonista 9 välittyneiden koodattujen äänisignaalien lähettämisen radiotielle.
15 On ymmärrettävä, että edellä oleva selitys ja siihen liittyvät kuviot on ainoastaan tarkoitettu havainnollistamaan esillä olevaa keksintöä. Alan ammattimiehelle tulevat olemaan ilmeisiä erilaiset keksinnön variaatiot ja muunnelmat ilman että poiketaan oheisissa patenttivaatimuksissa esitetyn keksinnön suojapiiristä ja hengestä.
• · i · · ··· • · • · · « Il • · • · · • Il • · • · · • ·· • · • · · • · · ··· • · ·
• I I
• · • · · • · ··« ♦ ·♦ • · • · · 3 ♦ • ·· • · • ♦ • · ♦ • ♦
• · I
• ♦ * ··· ♦ ··· • · • · ···

Claims (12)

1. Menetelmä matkaviestinjärjestelmän iähetinvastaanotinyksikön epäjatkuvan lähetyksen toteuttamiseksi, tunnettu siitä, että menetelmä 5 käsittää vaiheet joissa: järjestetään lähetinvastaanotinyksikkö lähettämään uuden yhteyden yhteydenmuodostuksen jälkeen ennalta määrätty epäjatkuvaa lähetystä osoittava viesti yhteyden toiselle osapuolelle, monitoroidaan mainitun Iähetinvastaanotinyksikön yhteyden toiselta 10 osapuolelta vastaanottamia signaaleja ennalta määrätyn epäjatkuvaa lähetystä osoittavan viestin detektoimiseksi, ja ohjataan lähetinvastaanotinyksikkö käyttämään epäjatkuvaa lähetystä, kun ennalta määrätty viesti on vastaanotettu,
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 15 että mainittu lähetinvastaanotinyksikkö järjestetään lähettämään mainitun ennalta määrätyn viestin matkaviestinjärjestelmän liikennekanavalla.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu lähetinvastaanotinyksikkö järjestetään lähettämään mainitun ennalta määrätyn viestin yhteyden toiselle osapuolelle ennalta määrätyn . 20 monta kertaa, tai kunnes yhteyden toiselta osapuolelta on vastaanotettu mai- • · nittu ennalta määrätty viesti. V·:
4. Jonkin edellä olevan vaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, \v tunnettu siitä, että mainittu lähetinvastaanotinyksikkö on matkaviestimen •‘/•j tai tukiaseman lähetinvastaanotinyksikkö. :Y: 25
5. Matkaviestinjärjestelmä johon kuuluu: ensimmäinen ja toinen toisiinsa tiedonsiirtoyhteydessä oleva lähe-tinvastaanotinyksikkö (1, 2, TBS1), jotka käsittävät välineitä epäjatkuvan lä-hetyksen hyödyntämiseksi, tunnettu siitä, • · ..... että ensimmäisen ja toisen Iähetinvastaanotinyksikön (1, 2, TBS1) “* 30 lähetinvälineet on sovitettu lähettämään ennalta määrätyn epäjatkuvaa lähe- • · : *·· tystä osoittavan viestin tiedonsiirtoyhteyden toiselle osapuolelle tiedonsiirto- yhteyden muodostamisen jälkeen, : l·. että ensimmäinen ja toinen lähetinvastaanotinyksikkö (1, 2, TBS1) • · · käsittää detektointivälineitä mainitun ennalta määrätyn viestin vastaanottami- • · ·** 35 sen detektoimiseksi, ja 9 107981 että ensimmäisen ja vastaavasti toisen lähetinvastaanotinyksikön (1, 2, TBS1) välineet epäjatkuvan lähetyksen hyödyntämiseksi ovat vasteelli-set detektointivälineille epäjatkuvan lähetyksen ottamiseksi käyttöön, kun ensimmäisen tai vastaavasti toisen lähetinvastaanotinyksikön detektointivälineet 5 ovat detektoineet mainitun ennalta määrätyn viestin vastaanottamisen.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen matkaviestinjärjestelmä, tunnettu siitä, että ensimmäinen ja toinen lähetinvastaanotinyksikkö (1, 2) ovat matkaviestimien lähetinvastaanotinyksiköitä, ja että ensimmäisen ja toisen lähetinvastaanotinyksikön (1, 2) välinen tietoliikenneyhteys on muodos-10 tettu ainakin yhden tukiaseman (TBS2) kautta.
7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen matkaviestinjärjestelmä, tunnettu siitä, että ensimmäinen lähetinvastaanotinyksikkö (1) on matkaviestimen lähetinvastaanotinyksikkö, ja että toinen lähetinvastaanotinyksikkö on tukiaseman (TBS1) lähetinvastaanotinyksikkö.
8. Matkaviestinjärjestelmän lähetinvastaanotinyksikkö (4), joka kä sittää: lähettimen (5, 7), joka käsittää välineitä epäjatkuvan lähetyksen hyödyntämiseksi, vastaanottimen (6, 7) signaalien vastaanottamiseksi radiotieltä, ja 20 detektointivälineitä (6, 8) ennalta määrätyn epäjatkuvaa lähetystä osoittavan viestin detektoimiseksi vastaanottimen vastaanottamista signaa-leista, t u n n ett u siitä, v.: että lähetin (5, 7) on järjestetty lähettämään ennalta määrätyn epä- jatkuvaa lähetystä osoittavan viestin yhteyden toiselle osapuolelle uuden yhte-25 yden yhteydenmuodostuksen jälkeen, että lähetin (5, 7) on vasteelleen detektointivälineille (6, 8) epäjatkuvan lähetyksen ottamiseksi käyttöön detektointivälineiden detektoitua yhtey- >itt. den toiselta osapuolelta vastaanotetun epäjatkuvaa lähetystä osoittavan vies- • · ... tin, ja • » ··/ 30 että vastaanotin (4) käsittää välineitä (6, 7) mukavuuskohinaa ku- . f’·· vaavien parametrien vastaanottamiseksi radiotieltä sekä välineitä (6) muka- vuuskohinan generoimiseksi ja syöttämiseksi edelleen mainittujen parametrien . \ mukaisesti.
• · · · *:!.* 9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen lähetinvastaanotinyksikkö, • ♦ *···* 35 tunnettu siitä, että lähetin (5, 7) on järjestetty lähettämään mainitun en- 10 107981 naita määrätyn epäjatkuvaa lähetystä osoittavan viestin yhteyden toiselle osapuolelle matkaviestinjärjestelmän liikennekanavalla.
8 107981
10. Patenttivaatimuksen 8 tai 9 mukainen lähetinvastaanotinyksik-kö, tunnettu siitä, että mainittu lähetinvastaanotinyksikkö on matkavies- 5 tinjärjestelmän tukiaseman lähetinvastaanotinyksikkö.
11. Patenttivaatimuksen 8 tai 9 mukainen lähetinvastaanotinyksikkö, tunnettu siitä, että mainittu lähetinvastaanotinyksikkö on matkaviestinjärjestelmän matkaviestimen lähetinvastaanotinyksikkö (4).
12. Patenttivaatimuksen 8 tai 9 mukainen lähetinvastaanotinyksik-10 kö, tunnettu siitä, että mainittu lähetinvastaanotinyksikkö on TETRA- järjestelmän matkaviestimen lähetinvastaanotinyksikkö. » ♦ » * · · • · · I · « • · · • · · • · | • · » « · » »··1 • · « • · · • · • · · • · • · · • 1 • · • ♦ · * «•I • · • · • · · · « · · 4 · · • 1 · · • It • · • I ··« 11 107981
FI982826A 1998-12-30 1998-12-30 Matkaviestinjärjestelmä FI107981B (fi)

Priority Applications (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI982826A FI107981B (fi) 1998-12-30 1998-12-30 Matkaviestinjärjestelmä
AT99964714T ATE333764T1 (de) 1998-12-30 1999-12-27 Mobiles kommunikationssystem
ES99964714T ES2268893T3 (es) 1998-12-30 1999-12-27 Sistema de comunicaciones moviles.
AU30479/00A AU3047900A (en) 1998-12-30 1999-12-27 Mobile communication system
EP99964714A EP1142384B1 (en) 1998-12-30 1999-12-27 Mobile communication system
PCT/FI1999/001079 WO2000041419A2 (en) 1998-12-30 1999-12-27 Control of discontinuous transmission in mobile communication system
DE69932451T DE69932451T2 (de) 1998-12-30 1999-12-27 Mobiles kommunikationssystem
HK02101119.2A HK1041394A1 (zh) 1998-12-30 2002-02-15 移動通訊系統

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI982826 1998-12-30
FI982826A FI107981B (fi) 1998-12-30 1998-12-30 Matkaviestinjärjestelmä

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI982826A0 FI982826A0 (fi) 1998-12-30
FI982826A FI982826A (fi) 2000-07-01
FI107981B true FI107981B (fi) 2001-10-31

Family

ID=8553218

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI982826A FI107981B (fi) 1998-12-30 1998-12-30 Matkaviestinjärjestelmä

Country Status (8)

Country Link
EP (1) EP1142384B1 (fi)
AT (1) ATE333764T1 (fi)
AU (1) AU3047900A (fi)
DE (1) DE69932451T2 (fi)
ES (1) ES2268893T3 (fi)
FI (1) FI107981B (fi)
HK (1) HK1041394A1 (fi)
WO (1) WO2000041419A2 (fi)

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI99066C (fi) * 1995-01-31 1997-09-25 Nokia Mobile Phones Ltd Tiedonsiirtomenetelmä
FI98776C (fi) * 1995-11-02 1997-08-11 Nokia Telecommunications Oy Uuden puhekoodausmenetelmän lisääminen olemassaolevaan tietoliikennejärjestelmään
US5737695A (en) * 1996-12-21 1998-04-07 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Method and apparatus for controlling the use of discontinuous transmission in a cellular telephone
FI104872B (fi) * 1997-04-11 2000-04-14 Nokia Networks Oy Menetelmä matkaviestinjärjestelmän kuormituksen hallitsemiseksi

Also Published As

Publication number Publication date
DE69932451D1 (de) 2006-08-31
FI982826A (fi) 2000-07-01
FI982826A0 (fi) 1998-12-30
WO2000041419A2 (en) 2000-07-13
ATE333764T1 (de) 2006-08-15
EP1142384A2 (en) 2001-10-10
DE69932451T2 (de) 2006-11-30
EP1142384B1 (en) 2006-07-19
WO2000041419A3 (en) 2000-11-02
HK1041394A1 (zh) 2002-07-05
ES2268893T3 (es) 2007-03-16
AU3047900A (en) 2000-07-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN1090877C (zh) 在直接模式信道上通信的方法和无线单元
FI101439B (fi) Transkooderi, jossa on tandem-koodauksen esto
FI99066C (fi) Tiedonsiirtomenetelmä
GB2374248B (en) Method for changing quality of service for voice over IP calls
AU715234B2 (en) Checking the presence of mobile stations communicating on a direct mode channel
JPH09502075A (ja) 移動通信システムにおいてサービスおよびレート交渉を提供する方法
AU6719700A (en) Handover between wireless telecommunication networks/systems
WO2001058109A1 (en) Negotiation of used communication mode in a telecommunications system
US5884177A (en) Cellular communication system and method providing improved handoff capability
US7103349B2 (en) Method, system and network entity for providing text telephone enhancement for voice, tone and sound-based network services
US6791976B2 (en) Mobile-to-mobile DTMF signaling in tandem free operation
FI92274B (fi) Puhelunohjausmenetelmä digitaalisessa TDMA-radiojärjestelmässä ja sen päätelaitteessa sekä TDMA-radiojärjestelmä ja semi-duplex-päätelaite
KR970006877B1 (ko) 무선통신장치
EP0894409B1 (en) Detection of speech channel back-looping
CA2080709C (en) Radio telecommunication apparatus using system identification number
FI107981B (fi) Matkaviestinjärjestelmä
FI104872B (fi) Menetelmä matkaviestinjärjestelmän kuormituksen hallitsemiseksi
US6741858B1 (en) Method of changing communication channel in mobile system
FI109755B (fi) Menetelmä matkaviestinjärjestelmän transkooderin ohjaamiseksi sekä matkaviestinjärjestelmä
US20060153101A1 (en) Data transmission method in communication system, controller and communication terminal
JP2698233B2 (ja) 移動体通信システムにおけるハンドオーバー方式
RU2235444C2 (ru) Устройство и способ передачи факсимильных данных в системе речевой связи
FR2866187B1 (fr) Procede de transmission a un centre d'appels, via des reseaux de communications heterogenes, de donnees de localisation d'un terminal de comminication appelant
JP3169886B2 (ja) ディジタル移動体通信システムのチャネル制御方式
KR100369322B1 (ko) 무선 가입자망 시스템내 제어국에서의 브이.21 프리엠블 톤 검출방법