FI107907B - Menetelmä, laitteisto ja tela paperirainan ohjaamiseksi - Google Patents

Menetelmä, laitteisto ja tela paperirainan ohjaamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI107907B
FI107907B FI982709A FI982709A FI107907B FI 107907 B FI107907 B FI 107907B FI 982709 A FI982709 A FI 982709A FI 982709 A FI982709 A FI 982709A FI 107907 B FI107907 B FI 107907B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
roll
roller
web
tambour
paper web
Prior art date
Application number
FI982709A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI982709A0 (fi
FI982709A (fi
Inventor
Petri Enwald
Original Assignee
Metso Paper Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metso Paper Inc filed Critical Metso Paper Inc
Priority to FI982709A priority Critical patent/FI107907B/fi
Publication of FI982709A0 publication Critical patent/FI982709A0/fi
Publication of FI982709A publication Critical patent/FI982709A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI107907B publication Critical patent/FI107907B/fi

Links

Landscapes

  • Replacement Of Web Rolls (AREA)

Description

1 107907
Menetelmä, laitteisto ja tela paperirainan ohjaamiseksi
Keksintö kohdistuu menetelmään paperirainan ohjaamiseksi tampuuri-telan ympärille paperirainan rullaimessa, jossa pyörivä tampuuritela 5 tuodaan kosketuksiin liikkuvan paperirainan kanssa, paperiraina katkaistaan, ja rainan uusi pää ohjataan tampuuritelan ympärille. Keksintö kohdistuu myös laitteistoon paperirainan ohjaamiseksi tampuuritelan ympärille paperirainan rullaimessa, jossa on siirtolaite tampuuritelan tuomiseksi kosketuksiin liikkuvan paperirainan kanssa sekä 10 elimet, jotka on järjestetty poikkeuttamaan raina alkuperäiseltä, täyttä rullaa kohti suuntautuvalta reitiltä ja ohjaamaan se pitkin tampuuritelan ulkopintaa. Keksintö kohdistuu myös telaan paperirainan ohjaamiseksi, jolloin telan ulkopinta on varustettu muotoaan muuttavilla urilla.
15 Paperirainan jatkuvatoimisissa kiinnirullaimissa rullataan paperikoneelta tai paperin jäikikäsittelykoneelta tulevaa jatkuvaa paperirainaa konerulliksi. Rullauksen toteuttamiseksi keskeytyksettä tulee raina vaihtaa kulkemaan uudelle rullalle vanhan rullan tullessa täyteen. Useita metrejä leveän ja suurella, luokkaa yli 25 m/s olevalla nopeudella tulevan rainan 20 saaminen uuden rullan ytimenä toimivan tampuuritelan ympärille on jatkuvatoimisen rullausprosessin kriittisimpiä vaiheita. Tähän vaihto-operaatioon kuuluu tyhjän tampuuritelan tuominen kosketuksiin T: rullaussylinterin päällä kulkevan paperirainan kanssa, rainan katkaisu ja rainan uuden pään ohjaaminen tampuuritelan ympärille. Vaihdossa 25 voidaan käyttää iskevää teräkatkaisulaitetta ja/tai ilmasuihkuja. Eri vaihtomenetelmiä on esitetty mm. US-patentissa 5360179, .·.·! suomalaisissa patenteissa 100590 ja 100712 sekä saksalaisessa ha- • · · kemusjulkaisussa 3515519 ja US-patentissa 4445646. Jo näistä julkaisuista käy selville, kuinka rainan ohjaaminen uuden, tyhjän tampuurite-. 30 lan ympärille vaatii paljon apulaitteita, jotka on lisäksi monessa tapauk- j’*: sessa siirrettävä toiminta-asentoon oikeaan kohtaan ja vaihdon tapah- duttua jälleen vakioasemaan paikkaan, jossa ne eivät ole kasvavan • rullan tiellä. Rullan vaihtosekvenssin aikana toimivat rainan katkaisu- ja ohjauslaitteet ovat yksi tärkeä osa rullan suunnittelutyötä.
*·* 35
Keksinnön tarkoituksena on esittää uudentyyppinen menetelmä paperi-: rainan ohjaamiseksi rullanvaihdon yhteydessä uuden, tyhjän tampuuri telan ympärille. Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi keksinnön mukai- 2 107907 selle menetelmälle on pääasiassa tunnusomaista se, että raina lukitaan tampuuritelan ulkopinnassa oleviin muotoaan muuttaviin uriin.
Keksintö lähtee siitä ajatuksesta, että tampuuritelan ulkopinnan raken-5 teella saadaan raina sinänsä tarttumaan kiinni telaan ja lähtemään telan ympärille, jolloin samalla saadaan aiheutettua rainan repeäminen tampuuritelan ja täyden rullan väliltä. Ratkaisulla voidaan vähentää tai kokonaan poistaa apulaitteet rainan ohjaamiseksi tampuuritelan ympärille, mukaanlukien tampuuritelan akseliin kytketyt imulaitteet rainan 10 vetämiseksi kiinni telan pintaan telan vaipan läpäisevien reikien kautta vaikuttavan imun avulla, kuten on esitetty US-patentissa 3743199.
Urat järjestetään tampuuritelan pintaan sen kehänsuuntaisiksi, ja ne voidaan muotoilla sellaisiksi, että ne lukittuvat telan pinnan ja rainaa 15 ohjaavan pinnan keskinäisen kontaktin vaikutuksesta. Urat voidaan muotoilla sellaisiksi, että niiden reunat sulkeutuvat puristaen rainan väliinsä ja kääntyvät lukittuneeseen asentoon kääntöliikkeen nivelpistei-den yli urien materiaalin joustavuuden ansiosta.
20 Menetelmä on mahdollista toteuttaa vaihdettaessa raina uudelle tam-puuritelalle vanhan rullan ollessa nippikosketuksessa rullaussylinteriin tai vaihdon tapahtuessa vanhan rullan ja rullaussylinterin välinen nippi .T: auki.
• · · • ♦ • · • · · 25 Keksinnön tarkoituksena on esittää myös laitteisto paperirainan ohjaa- • .·. : miseksi tampuuritelan ympärille, jossa on vähemmän apulaitteita. Lait- teistolle tavoitteiden toteuttamiseksi on tunnusomaista se, että elimet, • * · jotka on järjestetty poikkeuttamaan raina alkuperäiseltä, täyttä rullaa kohti suuntautuvalta reitiltä ja ohjaamaan se pitkin tampuuritelan 30 ulkopintaa, muodostuvat tampuuritelan ulkopinnassa olevista, muotoaan muuttavista urista.
• · · • · * * * : .·. Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin viittaamalla oheisiin pii- .···! rustuksiin, joissa 35 « kuva 1 esittää vaihtomenetelmää rullaussylinterin ja vanhan rullan •« · : V välinen nippi kiinni, 3 107907 kuva 2 esittää vaihtomenetelmää nippi auki, kuva 3 esittää kuvan 1 tai 2 menetelmää ennen rainan lukitusta tampuuritelaan tampuuritelan akselisuuntaisena leikkausku-5 vantona, kuva 4 esittää menetelmää lukituksen tapahduttua kuvan 3 mukai sena kuvantona, ja 10 kuva 5 esittää erästä mahdollista telan rakennetta.
Kuvassa 1 on esitetty menetelmä pääpiirteissään, kun käytetään pinnaltaan erikoisrakenteista tampuuritelaa 2, jonka rakennetta kuvataan tarkemmin myöhemmin. Kuvan 1 vaihtotilanteessa raina W tulee rul-15 laussylinterin 1 kehälle, jossa se kiertyy tietyssä sektorissa ja siirtyy ruilausnipin N kautta konerullalle R, joka on syntynyt rullaimessa päädyistään kannatetun tampuuritelan 2 ympärille. Tampuuritelan tukirakenteita, joiden kannattamana rulla pyörii ja kuormituslaitteita, joilla rullan R ja rullaussylinterin 1 väliseen rullausnippiin N saadaan tietty viiva-20 kuorma, ei keksintöön kuulumattomina ole esitetty tässä tarkemmin, eikä keksintö ole näin ollen rajoitettu perusratkaisuiltaan vain tietyntyyppisessä rullaimessa käytettäväksi.
··· • · • · ·
Kun vanha rulla R on tulossa täyteen, tuodaan uusi tyhjä tampuuritela 2 • · · 25 tampuurivarastosta siirtolaitteella (ei esitetty) lähelle rullaussylinteriä 1.
: Tampuuritela 2 kiihdytetään paperirainan W ratanopeuteen. Toisin kuin • · · I/, tavallisissa vaihtomenetelmissä, tampuuritela 2 tuodaan kiinni ratano- peudella kulkevaan rainaan kohdassa, jossa se kulkee vapaana veto-*·' * na, eli ennen kohtaa, jossa raina tulee rullaussylinterin 1 kehäpinnalle 30 (katkoviiva 21). Tällöin paperiraina W syntyvän peittokulman ja rataki-reyden ansiosta painuu ensin telan 2 ulkopinnan profiilimuotoa vasten.
• · ·
Kun tampuuritela 2 liikkuu edelleen kohti rullaussylinteriä 1, siirtää se : .·. rainan vapaata juoksua kohti rullaussylinteriä 1 ja lopulta raina W jää !·*·! tampuuritelan 2 ja rullaussylinterin 1 väliin (katkoviiva 2"). Tampuurite- * · · 35 lan ja rullaussylinterin väliseen nippiin syntyy tällä hetkellä viivakuorman omainen paine, joka muuttaa tampuuritelan 2 ulkopinnan profiilia niin, : että profiili lukitsee rainan W kiinni telaan 2, raina lähtee tampuuritelan . 107907 4 ja rullaussylinterin välisen nipin jälkeen seuraamaan tampuuritelaa ja katkeaa samalla, minkä jälkeen raina on vaihtunut uudelle rullalle. Siirtoliike kohti rullaussylinteriä kuvan 1 tapauksessa voi tapahtua suoraviivaisesti, ja se voidaan toteuttaa alkurullauslaitteilla, joihin tampuuri-5 tela on tuotu tampuurivarastosta.
Kuvassa 2 on esitetty vaihto tilanteessa, jossa tampuuritela on tuotu tunnetulla tavalla ensin kosketukseen rullaussylinterin 1 pinnalla kulkevan rainan kanssa. Tampuuritela 2 on siirretty pitkin rullaussylinterin 1 10 kehää esimerkiksi alkurullauslaitteella suunnilleen rullaussylinterin 1 ja erilleen rullaussylinteristä ajetun täyden konerullan R väliin. Koska raina W tulee lukita tampuuritelan ja ulkopuolisen ohjauspinnan välisellä pai-nekontaktilla kohdassa, jossa tampuuritela on kosketuksissa vapaassa vedossa olevaan rainaan, käytetään kuvan 2 tilanteessa erillistä paino-15 telaa tai aputelaa 4, joka tuodaan altapäin kosketuksiin tampuuritelan 2 kehäpinnalla kulkevan rainan kanssa ja jolla saadaan tampuuritelan 2 ja aputelan 4 välille sellainen viivakuorma tai painekontakti, joka aiheuttaa tampuuritelan 2 profiilimuotoon sellaisen muutoksen, että raina W lukittuu tampuuritelan pintaan. Raina W lähtee tällöin seuraamaan tam-20 puuritelan 2 pintaa ja repeää tampuuritelan ja täyden konerullan R välistä.
.T: Kuten kuvan 1 tapauksessa, myös tässä tampuuritela 2 tulee ensin kosketuksiin vapaana vetona kulkevan rainan W kanssa. Tämän va- ··· :·. 25 paan vedon alueella paperiraina kulkee tampuuritelan pinnalla tietyllä
*.·. : peittokulmalla, ja peittokulman ja ratakireyden ansiosta paperiraina W
painuu ensin telan 2 ulkopinnan profiilimuotoa vasten ja myötäilee sitä.
:!:* Aputelan 4 aiheuttaman painekontaktin avulla saadaan lukittuminen analogisesti rullaussylinterin 1 vaikutuksen kanssa. Jotta rullaussylinteri 30 1 ei vaikuttaisi tampuuritelan 2 pintaan sitä kuvan 2 asemaan siirret- täessä, varustetaan tampuuritelaa 2 siirtävä laite, esimerkiksi alkurul- • · · lauslaite erityisillä rajoittimilla eli pysäyttimillä, jotka pitävät tietyn etäi- : !·. syyden tampuuritelan 2 ulkopinnan ja rullaussylinterin 1 pinnalla kulke- van rainan välillä. Kun raina W on saatu aputelan 4 avulla tampuurite- • · *·* 35 lan 2 ympärille, voidaan tampuuritela 2 ajaa välittömästi nippikontaktiin rullaussylinterin 1 kanssa, esimerkiksi alkurullauslaitteiden toimilaittei- |* V den avulla..
_ 107907 5 »
Kuvassa 3 on esitetty tampuuritelan 2 pinnan profiili, jolla saadaan aikaan keksinnön mukainen rainan kiinnittyminen telaan. Kuvassa 3 on esitetty tilanne, jossa tampuuritela ja raina W ovat irti rullaussylinteristä 1 tai aputelasta 4, ja kuvan yläosassa näillä viitenumeroilla merkitty 5 pinta voi merkitä jompaa kumpaa em. vaihtoehdoista, jotka rainan lukituksessa saavat aikaan saman vaikutuksen. Tampuuritelan 2 ulkopinnassa on rinnakkaisia, kehän suunnassa kulkevia uria 3. Uran sivureu-nat muodostuvat viistosti ylöspäin toisiaan kohti suuntautuvista ulokkeista 3a, joiden väliin jää kapea rako 3b, jonka kautta ulkoapäin on 10 yhteys leveämpään uran pohjaan 3c. Uria 3 on rinnakkain siten, että ulokkeita 3a on aina pareittain kahden uran 3 välissä ulokkeiden suuntautuessa pareittain vastakkaisiin suuntiin urien 3 pohjien välisestä kapeasta kantaosasta. Kuvassa 3 näkyy, kuinka rainan W vapaa juoksu on tullut tampuuritelan 2 pintaa vasten tietyn peittokulman alueella ja 15 kuroutunut leveyssuunnassa siten, että se seuraa telan 2 ulkopinnan muotoa, lähinnä ulokkeiden 3a ulkopintaa ja ulokkeiden välistä rakoa.
Kun rullaussylinteri 1 tai aputela 4 tulevat kosketuksiin rainan W ja painetta välittävään kontaktiin tampuuritelan 2 ulkopinnan profiilimuodon 20 kanssa, tapahtuu lukittuminen kuvan 4 esittämään loppuasentoon. Kontaktin seurauksena uran 3 reunoilla olevat ulokkeet 3a kääntyvät lähemmäksi tampuuritelan 2 akselia eli uran 3 pohjaa 3c kohti, jolloin ·.** : niiden välinen rako 3b samalla sulkeutuu ja raina W puristuu ulokkeiden * · · 3a päiden väliin. Lukituksesta tulee pysyvä sen ansiosta, että ulokkeet 25 3a tavallaan "muljahtavat" aina kahden vierekkäisen uran 3 välissä ole- van ulokeparin keskellä olevan nivelpisteen ympäri stabiiliin asentoon, jossa ne ovat kääntyneet uran 3 pohjapintaa vasten ja puristuvat edel- leen päistään toisiaan vasten raina välissään. Tämä loppuasento on em. nivelpisteiden välisen yhdyslinjan toisella puolella kuvan 3 lepo- 30 asennosta katsoen. Oleellista on se, että ainakin ulokkeiden 3a mate- !..* riaali on elastista, jolloin ne voivat kääntyä toisiaan vasten samalla • · „ ·:*' joustaen ja jatkaa kääntymistä raina W iskostuneena niiden päiden väliin sen linjan yli, jossa ne ovat suunnilleen nivelpisteiden välisen yh-dyslinjan suuntaisia.
35 .!Tampuuritelan 2 ulkopinnan profiilin muotoilussa on tärkeää vielä se, • · · : ·* että raina W voi kuvan 3 lepoasennossa kuroutuneena ollessaan olla sen verran löysällä, että se voidaan lukita kahteen vierekkäiseen uraan ft _ 107907 6 r 3. Koska raina ei kulje suorana vierekkäisten rakojen 3b välillä kuvan 3 tilanteessa, vaan on vasten ulokkeiden 3a parin ulkopinnalle jäävää matalan V:n muotoista syvennystä, rainalla on varaa pingottua, kun em. ulokkeiden 3a päät käännetään kauemmaksi toisistaan kohti niiden ra-5 joittamien urien 3 pohjia.
Ulokkeet 3a pysyvät kuvan 4 mukaisessa stabiilissa lukitusasennossa tampuuritelan kiertyessä eteenpäin pois kuormituskohdasta, vaikka kuormittava voima rullaussylinterin 1 tai aputelan 4 vaikutuksesta pois-10 tuukin. Kuormittava pinta sulkee urat 3 koko pituudelta tampuuritelan 2 pyöriessä kuormituskohdan ohi ja kiinnittää rainan W urien 3 pituudelta telan 2 pintaan. Raina W palaa alkuperäiseen rataleveyteensä välittömästi ensimmäisen kierroksen jälkeen. Uusien rainakerrosten kiertyessä tampuuritelan 2 ympäri rullan pohja on hyvin pian tavallisen konerul-15 lan pohjan kaltainen, joten tampuuritelan 2 ulkopinnan erikoisella profii-limuotoilulla ei ole vaikutusta rullan rakenteeseen.
Kuvassa 5 on esitetty vaihtoehto, jossa urien muotoilu ja liike lukituksessa on sama kuin kuvassa 3. Tässä on urat 3 yhdistetty telan 2 sisä-20 osiin urien pohjista 3c pinnoitteen materiaalin ja telan 2 vaipan läpi menevillä rei’illä 5. Reikien avulla voidaan urat 3 virittää uudelleen käyttökuntoon syöttämällä paineilmaa telan sisään esim. telan 2 päädystä, ja • · · : tätä varten telan päätyyn on järjestetty yhde. Tarvittaessa voidaan rei- kiä 5 käyttää apuna urien sulkemisessa siten, että telan sisään on jär-25 jestetty alipaine, joka vaikuttaa myös uriin 3.
• · • · · • ♦·
Myös kiinnirullauksen jälkeinen aukirullaus tapahtuu normaalilla tavalla riippumatta tampuuritelan ulkopinnan rakenteesta. Ulokkeet 3a voidaan « · · * palauttaa takaisin kuvan 3 mukaiseen asentoon johtamalla uriin paine-30 ilmaa, jolloin tela on jälleen käyttövalmiina kiinnirullausta varten.
• · ··«
Edellä esitetyn profiloinnin dimensiot voivat olla pieniä, jolloin tarttumis- •ilmiö saadaan syntymään ajettaessa tampuuritela 2 ja rullaussylinteri 1 ··· * .· *. tai aputela 4 kiinni toisiinsa pienelläkin nopeudella, eli lukituksesta saa- 35 daan nopea. Samoin on edullista, että telan pinta on muodoltaan suh-*m / teellisen lähellä sileää. Eräänä menetelmän erityisenä etuna voidaan : V mainita, että raina jää kiinni tampuuritelan 2 pintaan hyvin tasaisesti, eikä taitu kaksinkerroin eikä synnytä ns. häntää, mikä eliminoi irtopape-
M
7 107907 f rin, "rehun" syntymisen rullan vaihdossa. Dimensiot riippuvat paperin laadusta ja muista parametreistä. Urien yläosan eli rakojen 3b leveys on edullisesti alueella alle 10 mm.
5 Tampuuritela 2 varustetaan koko leveydellä edellä kuvatuilla urilla 3, jolloin voidaan suorittaa kokoleveä vaihto, eli raina repeää suunnilleen suoraan poikittain sen kulkusuuntaan nähden. Urat 3 voivat kulkea telan koko kehän ympäri tai olla vain kehän tietyllä sektorilla.
10 Urat 3 voivat olla myös poikkisuuntaiset. Yleensäkin urien kulma telan akselin suhteen voidaan valita toiminnan kannalta optimaaliseksi.
Käytännössä tampuuritela 2 voidaan valmistaa siten, että telan ulkopinta varustetaan elastisella pinnoitteella, jossa on edellä mainitut urat 3. 15 Materiaalina tulevat kysymykseen monet joustavat materiaalit, esimerkiksi polyuretaani, jolla on sopiva kovuus. Pinnoite voidaan valaa muottiin, jossa on poisvedettäviä osia ylhäältä kapeampien urien 3 aikaansaamiseksi. On myös mahdollista käyttää muovitekniikassa tunnettuja liukenevia keernoja muuten vaikeasti valettavien muotojen 20 aikaansaamiseksi. Pinnoite voidaan valaa erillisenä kappaleena ja kiinnittää tämän jälkeen tampuuritelan päälle. Jos valmistetaan telan kehän suuntaisia uria, niiden ei tarvitse kiertää tarkalleen .T: kehänsuuntaisina ja toisistaan erillään telan 2 ympäri, vaan ne voivat ·1“: mennä myös ruuvikierremäisesti telan ympäri, esimerkiksi kahtena 25 keskeltä lähtevänä ja vastakkaisiin suuntiin kiertävänä kierteenä. Tässä ;\j tapauksessa yhtenä vaihtoehtona voi tulla kysymykseen elastisen pinnoitteen valmistaminen sopivasti muotoillusta elastisesta nauhasta, l.l' jota voidaan kääriä telan ympärille siten, että vierekkäiset nauhat muodostavat väliinsä kuvan 3 kaltaiset urat.
30 ♦ *ί2: Keksinnön mukaista telaa voidaan käyttää myös muissa paperirainan käsittelyprosesseissa kuin paperirainan kiinnirullauksessa, mikäli pro- :sessi vaatii rainan keräämistä telan ympärille.
»·· · ·«« • · ··· · 2 · • 1 · • · • 1

Claims (20)

1. Menetelmä paperirainan ohjaamiseksi tampuuritelan ympärille pa-5 perirainan rullaimessa, jossa pyörivä tampuuritela (2) tuodaan kosketuksiin liikkuvan paperirainan (W) kanssa, paperiraina (W) katkaistaan, ja rainan uusi pää ohjataan tampuuritelan (2) ympärille, tunnettu siitä, että raina (W) lukitaan tampuuritelan (2) ulkopinnassa oleviin muotoaan muuttaviin uriin (3). 10
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että urien (3) muodon muutos aiheutetaan tampuuritelan (2) ja paperirainan toisella puolella olevan pinnan välisellä paineella.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tampuuritela (2) tuodaan ensin kosketuksiin paperirainan (W) vapaan juoksun kanssa, minkä jälkeen tampuuritelaa ja paperirainan toisella puolella olevaa pintaa siirretään lähemmäksi toisiaan ja painekontaktiin keskenään. 20
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että urien (3) reunat puristavat rainan (W) väliinsä kääntymällä lähemmäksi toisiaan ja tampuuritelan (2) keskiakselia. • · ♦ • · • · · .···. 25
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että • · urien (3) reunat kääntyvät toisiaan vasten lukitusasentoon kääntöliik- • · · . keen nivelpisteiden yhdyslinjan toiselle puolelle. • · · • · • · • · ·
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnet- :·:; 30 tu siitä, että tampuuritelaa (2) tuodaan kohti rullaussylinteriä (1) siten, että paperiraina (W) jää rullaussylinterin (1) ja tampuuritelan (2) väliin. ··· • · • · • · ·
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, :·[ tunnettu siitä, että tampuuritelan (2) ja rullaussylinteristä (1) erillisen 35 aputelan (4) keskinäistä etäisyyttä pienennetään, kunnes paperiraina **:·' (W) jää tampuuritelan (2) ja mainitun aputelan (4) väliin. • · · • · · • · · 1 · · • · « · ·»· 9 107907
8. Laitteisto paperirainan ohjaamiseksi tampuuritelan ympärille paperi-rainan rullaimessa, jossa on siirtolaite tampuuritelan tuomiseksi kosketuksiin liikkuvan paperirainan (W) kanssa sekä elimet, jotka on järjestetty poikkeuttamaan raina alkuperäiseltä, täyttä rullaa (R) kohti suuntau- 5 tuvalta reitiltä ja ohjaamaan se pitkin tampuuritelan ulkopintaa, tunnettu siitä, että mainitut elimet muodostuvat tampuuritelan (2) ulkopinnassa olevista muotoaan muuttavista urista (3).
8 107907
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että siirto-10 laite, kuten alkurullauslaite, on järjestetty siirtämään tampuuritelan (2) ja rullaussylinerin (1), joka ohjaa paperirainaa (W) kohti rullaa (R), nippi-kontaktiin keskenään siten, että urien (3) muoto muuttuu paperirainan (W) lukitsevaksi nippikontaktin vaikutuksesta.
10. Patenttivaatimuksen 8 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että se käsittää paperirainaa (W) kohti täyttä rullaa (R) ohjaavasta rullaussylin-teristä (1) erillisen aputelan (4), jolloin tampuuritela (2) ja aputela (4) on siirrettävissä nippikontaktiin keskenään siten, että raina (W) jää niiden väliin ja urat (3) muuttavat muotoaan lukitsevaksi nippikontaktin vaiku-20 tuksesta.
11. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 8-10 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että urien (3) reunat on järjestetty kääntymään lukitse-vaan asentoon lähemmäksi toisiaan ja tampuuritelan (2) keskiakselia. .···. 25 • ·
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että . urien (3) reunat on järjestetty kääntymään toisiaan vasten lukitusasen- *; / toon kääntöliikkeen nivelpisteiden yhdyslinjan toiselle puolelle. • · · • · · • · *·· : 30
13. Tela (2) paperirainan ohjaamiseksi, jolloin telan (2) ulkopinta on va rustettu muotoaan muuttavilla urilla (3), tunnettu siitä, että tela on tar-koitettu keräämään paperirainaa (W) ympärilleen paperirainaa käsitte-J levässä laitteessa ja urat (3) on järjestetty siirtymään lukitusasentoon ./ paperirainan (W) lukitsemiseksi telan ulkopintaan. • · · ' *... 35
• · ·;· 14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen tela (2) tunnettu siitä, että urien :>;·\· (3) reunat on järjestetty kääntymään lukitsevaan asentoon lähemmäksi :***: toisiaan ja telan (2) keskiakselia. ··· * ' 10 107907
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen tela (2), tunnettu siitä, että urien (3) reunat on järjestetty kääntymään toisiaan vasten lukitusasentoon kääntöliikkeen nivelpisteiden yhdyslinjan toiselle puolelle. 5
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen tela (2), tunnettu siitä, että telan aksiaalisuuntaisen leikkauksen mukaisessa urien (3) profiilissa urien (3) reunat muodostuvat vinosti ulospäin ja toisiaan kohti suuntautuvista ulokkeista (3a), jotka jättävät väliinsä raon (3b) rainan (W) sovittami- 10 seksi siihen ennen lukitusta.
17. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 13-16 mukainen tela (2), tunnettu siitä, että ainakin urien (3) reunat muodostuvat elastisesta materiaalista. 15
18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen tela (2), tunnettu siitä, että urat (3) on muodostettu telan päälle kiinnitettyyn elastista materiaalia olevaan pintakerrokseen.
19. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 13-18 mukainen tela (2), tunnettu siitä, että urat (3) on yhdistetty telan (2) sisäosaan kanavilla (5).
20. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 13-19 mukainen tela (2), .···. 25 tunnettu siitä, että se on paperirainan rullaimen tampuuritela. ··· • 1 • · • · · • · • · · • · · • · • « • · · • · · • · • · · • · · • · · • · · • · • · ··· • # · • · • · · • · • · • · · • 1· • · • · ··· • · • · · ·♦· · · • · • · ··♦ 11 107907
FI982709A 1998-12-15 1998-12-15 Menetelmä, laitteisto ja tela paperirainan ohjaamiseksi FI107907B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI982709A FI107907B (fi) 1998-12-15 1998-12-15 Menetelmä, laitteisto ja tela paperirainan ohjaamiseksi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI982709 1998-12-15
FI982709A FI107907B (fi) 1998-12-15 1998-12-15 Menetelmä, laitteisto ja tela paperirainan ohjaamiseksi

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI982709A0 FI982709A0 (fi) 1998-12-15
FI982709A FI982709A (fi) 2000-07-06
FI107907B true FI107907B (fi) 2001-10-31

Family

ID=8553115

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI982709A FI107907B (fi) 1998-12-15 1998-12-15 Menetelmä, laitteisto ja tela paperirainan ohjaamiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI107907B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI982709A0 (fi) 1998-12-15
FI982709A (fi) 2000-07-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI116973B (fi) Uudelleenrullauskone ja menetelmä rullien muodostamiseksi rainamateriaalista, käsittäen rainamateriaalin katkaisulaitteen
FI94231B (fi) Menetelmä ja laite paperi- tai kartonkirainan kiinnirullauksessa pope-rullaimessa tai vastaavassa
FI117169B (fi) Rullauslaite rainamateriaalirullien muodostamiseksi valinnaisesti rullaushylsyn kanssa tai ilman sitä
US5673870A (en) Method and apparatus for reeling a traveling paper web
FI75541C (fi) Anordning foer rullning av en aendloes bana.
FI75786B (fi) Foerfarande att kapa en materialbana samt anordning foer genomfoerande av foerfarandet.
CA1321181C (en) Method and apparatus for winding a web
KR20030015299A (ko) 종이 웨브를 릴링하기 위한 릴 축 및 릴-업
US6474589B1 (en) Change device of a reel-up and method for changing a roll
FI121229B (fi) Menetelmä hihnarullaimessa ja hihnarullain
FI63200C (fi) Foerfarande samt laengsskaerare med dubbel baervals foer upprullning av aendloest tillfoerda banor
US6581868B1 (en) Method and device for transferring a web onto a reel spool in the reel-up of a paper web
FI115520B (fi) Menetelmä rullauksessa ja kiinnirullain
FI100324B (fi) Menetelmä ja sovitelma radan katkaisemiseksi
FI108429B (fi) Painotelarullain
FI107907B (fi) Menetelmä, laitteisto ja tela paperirainan ohjaamiseksi
EP1713706B1 (en) Method in reeling up and a reel-up
WO2000040491A1 (en) Method and apparatus in unwinding
CA2018289C (en) Paper-making machine reeling operation
WO2008148937A1 (en) Method of using a slitter winder and apparatus for applying adhesive
FI107248B (fi) Paperirainan rullain, rullaimen tela ja menetelmä rullaimessa
US6176449B1 (en) Process and device for winding partial webs into partial web rolls
FI111927B (fi) Menetelmä ja laite paperirainan kiinnirullauksessa
FI106447B (fi) Menetelmä ja laite rullaimen yhteydessä
WO2010052374A1 (en) A method in connection with a slitter winder for a fiber web

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired