FI106286B - Matkaviestintilaajan kutsu pakettiyhteyden muodostamiseksi - Google Patents

Matkaviestintilaajan kutsu pakettiyhteyden muodostamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI106286B
FI106286B FI973846A FI973846A FI106286B FI 106286 B FI106286 B FI 106286B FI 973846 A FI973846 A FI 973846A FI 973846 A FI973846 A FI 973846A FI 106286 B FI106286 B FI 106286B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
mobile station
switched connection
packet
circuit
network
Prior art date
Application number
FI973846A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI973846A0 (fi
FI973846A (fi
Inventor
Jari Haemaelaeinen
Jari Vainikka
Hannu Kari
Original Assignee
Nokia Networks Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Networks Oy filed Critical Nokia Networks Oy
Priority to FI973846A priority Critical patent/FI106286B/fi
Publication of FI973846A0 publication Critical patent/FI973846A0/fi
Priority to AU93521/98A priority patent/AU9352198A/en
Priority to PCT/FI1998/000768 priority patent/WO1999017579A2/en
Publication of FI973846A publication Critical patent/FI973846A/fi
Priority to US09/539,013 priority patent/US7228143B1/en
Application granted granted Critical
Publication of FI106286B publication Critical patent/FI106286B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W68/00User notification, e.g. alerting and paging, for incoming communication, change of service or the like
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02DCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGIES [ICT], I.E. INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGIES AIMING AT THE REDUCTION OF THEIR OWN ENERGY USE
    • Y02D30/00Reducing energy consumption in communication networks
    • Y02D30/70Reducing energy consumption in communication networks in wireless communication networks

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

106286
Matkaviestintilaajan kutsu pakettiyhteyden muodostamiseksi 1 Keksinnön tausta
Keksinnön kohteena on puhelunmuodostusmekanismi, tarkemmin sanottuna mekanismi piirikytkettyä ja pakettikytkettyä yhteyttä tukevan matka-5 viestimen kutsumiseksi pakettikytketyn yhteyden muodostamista varten. Lisäksi keksinnön kohteena on matkapuhelinverkko ja matkaviestin.
Matkaviestinjärjestelmät on kehitetty, koska on ollut tarve vapauttaa ihmiset siirtymään pois kiinteiden puhelinpäätteiden luota ilman, että se vaikeuttaa heidän tavoitettavuuttaan. Samalla kun erilaisten datansiirtopalvelui-10 den käyttö toimistoissa on lisääntynyt, erilaiset datapalvelut ovat tulleet myös matkaviestinjärjestelmiin. Kannettavat tietokoneet mahdollistavat tehokkaan tietojen käsittelyn kaikkialla missä käyttäjä liikkuu. Matkaviestinverkot puolestaan tarjoavat käyttäjälle liikkuvaa datansiirtoa varten tehokkaan liittymäver-kon, joka antaa pääsyn varsinaisiin dataverkkoihin. Tätä varten suunnitellaan 15 erilaisia uusia datapalvelumuotoja nykyisiin ja tuleviin matkaviestinverkkoihin. Erityisen hyvin liikkuvaa datansiirtoa tukevat digitaaliset matkaviestinjärjestelmät, kuten yleiseurooppalainen matkaviestinjärjestelmä GSM (Global System for Mobile Communication).
Yleinen pakettiradiopalvelu GPRS (General Packet Radio Service) 20 on uusi palvelu GSM-järjestelmään ja se on eräs GSM vaiheen 2+ standardointityön aiheita ETSIssä (European Telecommunication Standard Institute). GPRS-toimintaympäristö koostuu yhdestä tai useammasta aliverkkopalvelu-alueesta, jotka kytketään toisiinsa GPRS-runkoverkolla (Backbone Network).
’! Aliverkko käsittää joukon pakettidatapalvelusolmuja, joita kutsutaan tässä yh- 25 teydessä GPRS-tukisolmuiksi (tai agenteiksi), joista kukin on kytketty GSM-matkaviestinverkkoon siten, että se kykenee tarjoamaan pakettidatapalvelun liikkuville datapäätelaitteistoille useiden tukiasemien, ts. solujen kautta. Välissä oleva matkaviestinverkko tarjoaa piirikytketyn tai pakettikytketyn tiedonsiirron tukisolmun ja liikkuvien datapäätelaitteistojen välillä. Eri aliverkot puolestaan 30 on kytketty ulkoiseen dataverkkoon, esim. yleiseen kytkettyyn dataverkkoon PSPDN (public switched packet data network). Täten GPRS-palvelun avulla * aikaansaadaan pakettidatasiirto liikkuvien datapäätelaitteistojen ja ulkoisten dataverkkojen välille GSM-verkon toimiessa liittymäverkkona. Eräs GPRS-palveluverkon piirre on, että se toimii lähes GSM-verkosta riippumattomasti.
35 Eräs GPRS-palvelulle asetetuista vaatimuksista on, että sen tulee toimia yh-: dessä erityyppisten ulkoisten PSPDN -verkkojen kanssa, kuten Internet tai 2 106286 X.25 verkot. Toisin sanoen GPRS-palvelun ja GSM-verkon tulisi kyetä palvelemaan kaikkia käyttäjiä, riippumatta siitä, minkä tyyppisiin dataverkkoihin he haluavat GSM-verkon kautta liittyä. Tämä tarkoittaa sitä, että GSM-verkon ja GPRS-palvelun täytyy tukea ja käsitellä erilaisia verkko-osoitteistuksia ja da-5 tapakettimuotoja. Tämä datapakettien käsittely käsittää myös niiden reitityksen pakettiradioverkossa. Lisäksi käyttäjien tulisi kyetä vaeltamaan (roaming) GPRS-kotiverkosta vieraaseen GPRS-verkkoon.
Viitaten nyt kuvioon 1 selostetaan tyypillinen GPRS verkon järjestely. Tulee ymmärtää, että GPRS-järjestelmien arkkitehtuuri ei ole samoin 10 kypsynyt kuin esimerkiksi GSM-järjestelmien. Sen vuoksi kaikki GPRS-termit tulisi käsittää kuvaaviksi eikä rajoittaviksi termeiksi. Tyypillinen liikkuvan data-päätteen muodostava matkaviestin koostuu matkaviestinverkon matkaviestimestä MS ja sen dataliitäntään kytketystä kannettavasta tietokoneesta PC. Matkaviestin voi olla esimerkiksi Nokia 2110, jota valmistaa Nokia Mobile 15 Phones Oy., Suomi. PCMCIA-tyyppisen Nokia Cellular Datacard -kortin avulla, jota valmistaa Nokia Mobile Phones Oy, matkaviestin voidaan kytketä mihin tahansa kannettavaan henkilökohtaiseen tietokoneeseen PC, jossa on PCMCIA-korttipaikka. Tällöin PCMCIA-kortti muodostaa PC:lle liittymäpisteen, joka tukee PC.ssä käytetyn tietoliikennesovelluksen protokollaa, kuten CCITT 20 X.25 tai Internet Protocol IP. Vaihtoehtoisesti matkaviestin voi tarjota suoraan liittymäpisteen, joka tukee PC:n sovelluksen käyttämää protokollaa. Edelleen on mahdollista, että matkaviestin 3 ja PC 4 integroidaan yhdeksi kokonaisuudeksi, jonka sisällä sovellusohjelmalle tarjotaan sen käyttämää protokollaa tukeva liittymäpiste. Esimerkki tällaisesta matkaviestimestä, johon on integroitu « · 25 tietokone, on Nokia Communicator 9000, jota myös valmistaa Nokia Mobile Phones Oy, Suomi.
Verkkoelementit BSC ja MSC ovat tunnettuja tyypillisestä GSM-verkosta. Kuvion 1 järjestely sisältää erillisen GPRS-palvelun tukisolmun SGSN (Serving GPRS Support Node). Tämä tukisolmu ohjaa tiettyjä paketti-30 radiopalvelun toimintoja verkon puolella. Näihin toimintoihin kuuluu matkaviestinten MS kirjoittautuminen järjestelmään ja siitä pois, matkaviestinten MS rei-titysalueiden päivitykset sekä datapakettien reititykset oikeisiin kohteisiinsa. Tämän hakemuksen puitteissa käsite "data" tulisi ymmärtää laajasti tarkoittamaan mitä tahansa digitaalisessa tietoliikennejärjestelmässä välitettävää in-35 formaatiota. Tällainen informaatio voi käsittää digitaaliseen muotoon koodattua puhetta, tietokoneiden välistä dataliikennettä, telefaksidataa, lyhyitä ohjelma- 3 106286 koodin kappaleita jne. SGSN-solmu voi sijaita tukiaseman BTS kohdalla, tuki-, asemaohjaimen BSC kohdalla tai matkapuhelinkeskuksen MSC kohdalla, tai se voi sijaita erillään kaikista näistä elementeistä. SGSN-solmun ja tukiasemaohjaimen BSC välistä rajapintaa kutsutaan GB-rajapinnaksi. Yhden tuki-5 asemaohjaimen BSC hallitsemaa aluetta kutsutaan tukiasema-alijärjestelmäksi BSS (Base Station Subsystem).
Välissä oleva matkaviestinverkko tarjoaa pakettikytketyn tiedonsiirron tukisolmun ja liikkuvien datapäätelaitteistojen välillä. Eri aliverkot puolestaan on kytketty ulkoiseen dataverkkoon, esim. yleiseen kytkettyyn dataverk-10 koon PSPDN, erityisten GPRS-yhdyskäytävätukisolmujen GGSN kautta. Täten GPRS-palvelun avulla aikaansaadaan pakettidatasiirto liikkuvien datapäätelaitteistojen ja ulkoisten dataverkkojen välille GSM-verkon toimiessa liit-tymäverkkona. Vaihtoehtona yhdyskäytävätukisolmulle GGSN voidaan käyttää reititintä. Jäljempänä tässä hakemuksessa käsite ’’yhdyskäytävätukisolmu 15 GGSN” tarkoittaa myös rakennetta, jossa yhdyskäytävätukisolmun tilalla on reititin.
Kuviossa 1 GSM-verkkoon liitetty GPRS-verkko käsittää joukon palvelevia GPRS-tukisolmuja SGSN ja yhden GPRS-yhdyskäytävätukisolmun GGSN. Nämä erilaiset tukisolmut SGSN ja GGSN on kytketty toisiinsa ope-20 raattorin sisäisellä runkoverkolla (Intra-operator Backbone Network). On ymmärrettävä, että GPRS-verkossa voi olla mielivaltainen määrä tukisolmuja SGSN ja yhdyskäytävätukisolmuja GGSN.
Kukin tukisolmu SGSN hallitsee pakettidatapalvelua yhden tai useamman solun alueella solukkotyyppisessä pakettiradioverkossa. Tätä varten ’· 25 kukin tukisolmu SGSN on kytketty tiettyyn paikalliseen osaan GSM- matkaviestinjärjestelmää. Tämä kytkentä tehdään tyypillisesti matkaviestin-keskukseen, mutta joissakin tilanteissa saattaa olla edullista suorittaa kytkentä suoraan tukiasemajärjestelmään BSS, ts. tukiasemaohjaimien BSC tai johonkin tukiasemista BTS. Solussa oleva matkaviestin MS kommunikoi radioraja-30 pinnan yli tukiaseman BTS kanssa ja edelleen matkaviestinverkon läpi sen tukisolmun SGSN kanssa, jonka palvelualueeseen solu kuuluu. Periaatteessa tukisolmun SGSN ja matkaviestimen MS välissä oleva matkaviestinverkko vain välittää paketteja näiden kahden välillä. Matkaviestinverkko voi tätä varten tarjota joko piirikytketyn yhteyden tai pakettikytketyn datapakettien välityksen 35 matkaviestimen MS ja palvelevan tukisolmun SGSN välillä. Esimerkki piirikyt-ketystä yhteydestä matkaviestimen MS ja tukisolmun (Agent) välillä on esitetty 4 106286 patenttihakemuksessa FI 934115. Esimerkki pakettikytketystä tiedonsiirrosta matkaviestimen MS ja tukisolmun (Agent) välillä on esitetty patenttihakemuksessa Fl 940314. On kuitenkin huomattava, että matkaviestinverkko tarjoaa vain fyysisen yhteyden matkaviestimen MS ja tukisolmun SGSN välille eikä 5 sen tarkalla toiminnalla ja rakenteella ole keksinnön kannalta olennaista merkitystä.
Operaattorin sisäinen runkoverkko 11, joka kytkee operaattorin laitteet SGSN ja GGSN, yhteen, voi olla toteutettu esimerkiksi lähiverkolla. On huomattavaa, että on myös mahdollista toteuttaa operaattorin GPRS-verkko 10 ilman operaattorin sisäistä runkoverkkoa, esimerkiksi toteuttamalla kaikki piirteet yhdessä tietokoneessa, mutta tämä muutos ei aiheuta mitään muutoksia keksinnön mukaisen puhelunmuodostuksen periaatteisiin.
GPRS-yhdyskäytävätukisolmu GGSN yhdistää operaattorin GPRS-verkon muiden operaattoreiden GPRS-järjestelmiin sekä dataverkkoihin, sel-15 laisiin kuten operaattoreiden välinen runkoverkko 12 (Inter-Operator Backbone Network) tai IP-verkko. Yhdyskäytävätukisolmun GGSN ja muiden verkkojen välissä voi olla Verkkosovitin IWF, mutta yleensä GGSN on samalla IWF. Operaattoreiden välinen runkoverkko 12 on verkko, jonka kautta eri operaattoreiden yhdyskäytävätukisolmut GGSN voivat kommunikoida toistensa kanssa. 20 Tätä kommunikointia tarvitaan tukemaan GPRS-vaellusta eri GPRS-verkkojen välillä.
Yhdyskäytävätukisolmua GGSN käytetään myös tallentamaan GPRS-matkaviestinten sijainti-informaatio. GGSN myöskin reitittää matkaviestimelle päättyvät (MT) datapaketit. GGSN sisältää myös tietokannan, joka liit-25 tää toisiinsa matkaviestimen verkko-osoitteen IP-verkossa tai X.25-verkossa (tai samanaikaisesti useammassa verkossa) ja matkaviestimen tunnuksen GPRS-verkossa. Kun matkaviestin liikkuu yhdestä solusta toiseen yhden tukisolmun SGSN alueen sisällä, sijainninpäivitys täytyy tehdä vain tukisolmussa SGSN eikä sijainnin muuttumisesta ole tarvetta kertoa yhdyskäytävätukisol-30 mulle GGSN. Kun matkaviestin liikkuu yhden tukisolmun SGSN solusta toisen • . tukisolmun SGSN soluun saman tai eri operaattorin alueella, suoritetaan päi vitys myös (koti-)yhdyskäytävätukisolmuun GGSN uuden vierailijatukisolmun tunnisteen ja matkaviestimen tunnisteen tallentamiseksi.
Kotirekisterin HLR yhteydessä olevaa GPRS-rekisteriä GR käyte-35 tään tilaajien autentikointiin GPRS-istunnon alussa. Se sisältää määrittelyn tilaajan pakettidataprotokolla- eli PDP-osoitteen (osoitteiden) ja tilaajan IMSI:n 5 106286 (International Mobile Subscriber Identity) välillä. GSM-verkossa tilaaja tunnistetaan IMSI:n avulla. GR voi olla erillinen rekisteri tai se voi edullisesti olla integroitu matkaviestinjärjestelmän kotirekisterin HLR kanssa. Kuviossa HLR/GR on yhdistetty SS7 (Signalling System 7) signalointijärjestelmän kautta mm.
5 matkapuhelinkeskukseen MSC ja operaattorin sisäiseen runkoverkkoon. SS7-signalointijärjestelmän ja operaattorin sisäisen runkoverkon välissä voi olla suora liitäntä tai SS7-yhdyskäytävätukisolmu (gateway). Näin HLR/GR voi periaatteessa vaihtaa pakettivälitteisiä sanomia minkä tahansa GPRS-solmun kanssa. HLR/GR:n kommunikointitapa ja liitäntä GPRS-verkkon kanssa ei 10 kuitenkaan ole keksinnön kannalta oleellinen. Vaihtoehtoisesti voi olla esim. suora liitäntä johonkin solmuun, tai GR on yksi GPRS-verkon solmu.
Yllä kuvatussa järjestelyssä pakettimuotoista dataa (lyhyesti: "pakettidataa”) voidaan lähettää matkaviestimelle ilmarajapinnan yli, kun matkaviestin on ensin verkon ohjauksessa saatettu oikean tyyppiselle kanavalle, 15 nimittäin pakettidatan siirtokanavalle. Pakettidatan siirtoa tukeva matkaviestin voi olla joko pelkästään pakettidatan lähetykseen ja vastaanottoon soveltuva laite ("vain GPRS”), tai se voi soveltua pakettidatan siirron lisäksi myös tavanomaisen piirikytketyn puhe- ym. palvelujen välittämiseen ("yhdistelmälaite”).
Matkaviestin, joka on tyyppiä ’’vain GPRS”, voi olla tämän hake-20 muksen tarkoittamassa mielessä kolmessa erilaisessa tilassa: aktiivisena (ready), valmiustilassa (standby) tai lepotilassa (idle). Aktiivitilassa oleva matkaviestin on kytkeytynyt datasiirtokanavalle ja se on valmiina lähettämään ja/tai vastaanottamaan datapaketteja. Valmiustilassa oleva matkaviestin kuuntelee pakettidatan kutsukanavaa ja vastaanotettuaan oman kutsutunnis-25 teensä matkaviestin siirtyy aktiivitilaan. Lepotilassa oleva matkaviestin ei tue pakettidatan lähettämistä tai vastaanottamista.
Yhdistelmälaite toimii aktiivi- ja valmiustiloissa samoin kuin vain GPRS -laite, mutta lepotilassa se tukee tavanomaisia piirikytkettyjä palveluja.
Kun matkaviestimeen lähetetään pakettidataa, reititys oikeaan ^ 30 GSM-verkkoon tapahtuu yhdyskäytävätukisolmun GGSN kautta tukisolmuun • . SGSN, jossa matkaviestimen sijainti tiedetään. Jos matkaviestin on valmiusti- lassa, sen sijainti tiedetään reititysalueen (Routing Area, RA) tarkkuudella. Vastaavasti, jos matkaviestin on aktiivitilassa, sen sijainti tiedetään solun tarkkuudella.
35 Ongelmana yllä kuvatussa järjestelyssä on esimerkiksi se, että yh- distelmätyyppisen matkaviestimen ollessa lepotilassa, eli sen kuunnellessa 6 106286 vain piirikytkettyihin palveluihin - kuten puhepalveluun - liittyvää ohjauskana-vaa, matkaviestimelle päättyvän pakettiyhteyden muodostaminen ei onnistu, ennenkuin matkaviestin saadaan siirtymään pakettidataa tukevalle kanavalle. Matkaviestimet suunnitellaan (mm. paristojen kestoiän kasvattamiseksi) yleen-5 sä kuuntelemaan vain yhtä ohjauskanavaa kerrallaan ja tämä on yleensä puhepalvelun ohjauskanava. Vasta tarpeen vaatiessa matkaviestin siirtyy pakettidatan siirtoon varatuille kanaville. Kuitenkin pakettidatan luonteesta johtuu, että yhteyden muodostus pakettidatayhteyttä varten on täysin erillään piirikyt-ketyn yhteyden muodostamisesta.
10 Keksinnön lyhyt selostus
Keksinnön tavoitteena on siten kehittää menetelmä ja menetelmän toteuttava laitteisto siten, että yllä mainitut ongelmat saadaan ratkaistua. Erityisesti keksinnön tavoitteena on kehittää mekanismi, jolla yhdistetään kaksi erilaista, toisistaan riippumatonta tiedonsiirtomekanismia, nimittäin piirikytketty 15 yhteys ja pakettikytketty yhteys. Keksinnön tavoitteet saavutetaan menetelmällä ja järjestelmällä, joille on tunnusomaista se, mitä sanotaan itsenäisissä patenttivaatimuksissa. Keksinnön edulliset suoritusmuodot ovat epäitsenäisten patenttivaatimusten kohteena.
Keksintö perustuu siihen, että piirikytketyn yhteyden muodostuk-20 seen käytettävää mekanismia täydennetään lisäinformaatiolla, joka saa matkaviestimen siirtymään pakettidatayhteydelle. Tästä sinänsä yksinkertaisesta periaatteellisesta ratkaisusta aiheutuu toinen ongelma. Tämä ongelma on se, kuinka matkapuhelinkeskus, jonka alueella matkaviestin vaeltaa, saadaan lä-' hettämään keksinnön mukaisella lisäinformaatiolla varustettu kutsu. Tämä kut- 25 su kertoo matkaviestimelle, että kyseessä on käsky siirtyä pakettidatayhteyden valmiustilaan. Erilaisia tapoja tämän toisen osaongelman ratkaisemiseksi esitetään jäljempänä kuvioiden 2 - 5 yhteydessä.
Keksinnön mukaisen menetelmän ja järjestelmän etuna on ensiksikin yhteensopivuus aiemmin käytettyjen kutsumekanismien kanssa. Tavan-30 omaiset matkaviestimet (kuten GSM-järjestelmän puhelimet) eivät häiriinny lisäinformaatiosta, jota ne eivät ymmärrä. Keksintö ei huononna matkaviestimen paristojen kestoikää, sillä matkaviestimelle riittää edelleen vain yhden kutsukanavan kuunteleminen.
7 106286
Kuvioiden lyhyt selostus , Keksintöä selostetaan nyt lähemmin edullisten suoritusmuotojen yhteydessä, viitaten oheisiin piirroksiin, joista:
Kuvio 1 esittää matkaviestinjärjestelmän keksinnön ymmärtämisen 5 kannalta relevantteja osia;
Kuviot 2-5 esittävät keksinnön mukaisen puhelunmuodostusme-kanismin eri suoritusmuotoja.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus
Viitaten nyt kuvioon 2 selostetaan keksinnön mukaisen puhelun-10 muodostusmekanismin eräs mahdollinen toteutus. Vaiheessa 2-1 yhdyskäytä-vätukisolmu GGSN havaitsee, että matkaviestimelle on tulossa pakettidataa. Yhdyskäytävätukisolmun GGSN tiedossa on matkaviestimen tunnukset sekä paketti- että piirikytkettyä yhteyttä varten (esimerkiksi GPRS-tunnus ja ISDN-numero). GGSN muodostaa puhelun yleisen puhelinverkon PSTN kautta mat-15 kaviestimen GSM-tyyppiseen kotiverkkoon käyttäen matkaviestimen ISDN-numeroa. GSM-verkossa tuleva puhelutapahtuma käsitellään kuten mikä tahansa tuleva puhelu. Vaiheessa 2-2 kysytään tilaajan tietoja kotirekisteristä HLR, josta vaiheessa 2-3 kysytään tilaajan sijainti vierasrekisteristä VLR. Vaiheessa 2-4 tilaajan sijainti välitetään kauttakulkukeskukseen GMSC. Tämä lä-20 hettää puhelunmuodostuspyynnön vaiheessa 2-5 vierailtuun keskukseen VMSC, joka lähettää puhelunmuodostuspyynnön edelleen vaiheessa 2-6 tukiasemajärjestelmälle BSS.
Vaiheissa 2-1 ... 2-6 lähetettyihin sanomiin liittyy keksinnön mukainen lisäinformaatio, jonka kauttakulkukeskus GMSC välittää edelleen keskuk-25 selle VMSC. Tämä tulkitsee lisäinformaation tarkoittavan sitä, että matkaviestimelle on tulossa pakettimuotoinen puhelu ja sen vuoksi keskus VMSC lähettää tukiasemajärjestelmän BSS kautta matkaviestimelle MS kutsun (page), joka voi olla muuten tavanomainen kutsu, mutta siinä oleva lisäinformaatio sisältää yhdistelmälaitteelle käskyn siirtyä pakettiyhteyden valmiustilaan. Kun . 30 VMSC on lähettänyt kutsun, se purkaa yhteyden taaksepäin GGSN-solmun suuntaan tekniikan tason mukaisesti.
Viitaten nyt kuvioon 3, selostetaan eräs vaihtoehtoinen puhelun-muodostusmekanismi. Vaihe 3-1 vastaa kuvion 2 yhteydessä selostettua vaihetta 2-1. Vaiheessa 2-2 kauttakulkukeskus GMSC käsittelee tulevaa puhelu-35 tapahtumaa ja havaitsee puhelunmuodostuspyynnössä olevan lisäinformaati- 8 106286 on. Kauttakulkukeskus GMSC kysyy kotirekisteriltä HLR matkaviestimen vaellusnumeroa MSRN ja vaiheessa 3-3 kotirekisteri HLR kysyy samaa vierasrekisteriltä VLR, mutta näissä sanomissa on mukana keksinnön mukainen lisäinformaatio. Vaiheessa 3-4 keskus VMSC lähettää puhelunmuodostuspyyn-5 nön edelleen tukiasemajärjestelmälle BSS. Tässä sanomassa oleva keksinnön mukainen lisäinformaatio sisältää yhdistelmälaitteelle käskyn siirtyä pakettiyh-teyden valmiustilaan, samoin kuin kuvion 2 vaiheessa 2-6.
Erään vaihtoehtoisen suoritusmuodon mukaan vaiheissa 2-1 tai 3-1 puhelu aloitetaan GGSN-solmun sijasta SGSN-solmusta.
10 Kuvio 4 esittää erästä vaihtoehtoista puhelunmuodostusmekanis- mia. Vaiheessa 4-1 GGSN havaitsee, että matkaviestimelle on tulossa pakettidataa. GGSN-solmun tiedossa on matkaviestimen tunnukset sekä paketti-että piirikytkettyä yhteyttä varten (esimerkiksi GPRS-tunnus ja ISDN-numero). GGSN lähettää kotirekisterille HLR tavanomaisessa puhelunmuodostuksessa 15 kauttakulkukeskukselta GMSC menevän MAP-sanoman. Se siis kysyy normaalilla tulevan puhelun muodostustekniikalla HLR:ltä vaellusnumeroa. Vaiheessa 4-2 HLR kysyy samaa vierasrekisteriltä VLR. Näissä sanomissa on mukana keksinnön mukainen lisäinformaatio. Kun vierasrekisteri VLR vastaanottaa tämän lisäinformaation HLR:ltä, se täydentää vaiheessa 4-3 20 VMSC:n lähettämää kutsusanomaa (page request) keksinnön mukaisella lisäinformaatiolla, joka kertoo, että kyseessä on yhdistelmälaitteelle komento siirtyä valmiustilaan. Erään vaihtoehdon mukaisesti proseduuri alkaa GGSN:n sijasta SGSN-solmusta.
Kuvio 5 esittää vielä erästä vaihtoehtoista puhelunmuodostusme-25 kanismia. Vaiheessa 5-1 GGSN havaitsee, että matkaviestimelle on tulossa pakettidataa. GGSN-solmun tiedossa on matkaviestimen tunnukset sekä paketti- että piirikytkettyä yhteyttä varten (esimerkiksi GPRS-tunnus ja ISDN-numero). GGSN lähettää lyhytsanomakeskukseen SMSC (Short Message Service Center) tiedon siitä, että yhdistelmälaitteelle tulee lähettää lyhytsano-30 ma, joka sisältää komennon siirtyä valmiustilaan. Vaiheessa 5-2 lyhytsanoma-.· . keskus lähettää tunnetulla tavalla lyhytsanoman matkapuhelinkeskukseen MSC, joka lähettää sen vaiheessa 5-3 tukiasemajärjestelmälle BSS ja sieltä matkaviestimelle MS. Vasteena lyhytsanomalle matkaviestin MS siirtyy valmiustilaan.
35 Lisäinformaatio, jolla matkaviestin siirtyy pakettiyhteydelle, voidaan lähettää jo ennen puheillaan siirtymistä jollakin sinänsä tunnetulla kutsukana- 9 106286 valla varustettuna lisäinformaatiolla. Vaihtoehtoisesti tämä lisäinformaatio voidaan lähettää puheyhteyden aikana jollakin sinänsä tunnetulla ohjauskana-valla. Erityisen sopivia ohjauskanavia ovat FACCH tai SACCH -kanavat.
Keksintö tuottaa suhteellisen yksinkertaisen mekanismin yhdistel-5 mätyyppisen (piiri- ja pakettikytkettyjä yhteyksiä tukevan) matkaviestimen ohjaamiseksi pakettikytketyn yhteyden valmiustilaan. Keksintö ei huononna matkaviestimen paristojen kestoikää verrattuna tunnettuun yksitoimiseen matkaviestimeen. Keksintö ei myöskään edellytä yhdistelmälaitteelta rinnakkaispro-sessointikykyä (kahden kanavan kuuntelemista samanaikaisesti). Keksintö 10 voidaan toteuttaa tunnetulla laitteistolla ja ohjelmistomuutoksina tai -täydennyksinä.
Alan ammattilaiselle on ilmeistä, että tekniikan kehittyessä keksinnön perusajatus voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Keksintö ja sen suoritusmuodot eivät siten rajoitu yllä kuvattuihin esimerkkeihin vaan ne voivat vaih-15 della patenttivaatimusten puitteissa.
•λ m

Claims (9)

10 106286 Patenttivaati m u kset
1. Menetelmä matkaviestimen kutsumiseksi pakettikytketyn yhteyden muodostamista varten matkapuhelinverkossa, joka tukee piirikytkettyä yhteyttä ja pakettikytkettyä yhteyttä; jossa menetelmässä: 5. matkaviestimelle päättyvän piirikytketyn yhteyden muodostami seksi matkapuhelinverkko lähettää matkaviestimelle kutsusanoman; ja - vasteena mainitulle kutsusanomalle matkaviestin siirtyy piirikytketyn yhteyden valmiustilaan; tunnettu siitä, että: 10. matkaviestin kuuntelee vain piirikytketyn yhteyden kutsukanavia; - matkaviestimelle päättyvän pakettikytketyn yhteyden muodostamiseksi matkapuhelinverkko lähettää matkaviestimelle kutsusanoman piirikytketyn yhteyden kautta ja lähettää tämän jälkeen matkaviestimelle lisäinformaation matkaviestimen ohjaamiseksi pakettikytketylle yhteydelle; ja 15. vasteena lisäinformaatiolle matkaviestin siirtyy pakettikytketylle yhteydelle.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kutsusanoma lähetetään seuraavasti: - muodostetaan solmu (GGSN, SGSN), jonka tiedossa on matka- 20 viestimen tunnukset sekä paketti- että piirikytkettyä yhteyttä varten; - vasteena sille, että mainittu solmu (GGSN, SGSN) havaitsee, että matkaviestimelle on tulossa pakettidataa, se muodostaa puhelun yleisen puhelinverkon (PSTN) ja kauttakulkukeskuksen (GMSC) kautta kyseisen mat- ·: kaviestimen kotiverkkoon käyttäen matkaviestimen ISDN-numeroa; 25. matkaviestimen kotiverkossa kysytään matkaviestimen tietoja koti rekisteristä (HLR), joka kysyy sijaintia edelleen vierasrekisteristä (VLR); - matkaviestimen sijainti välitetään kauttakulkukeskuksen (GMSC) ja yleisen puhelinverkon (PSTN) kautta vierailtuun keskukseen VMSC, joka lähettää puhelunmuodostuspyynnön tukiasemajärjestelmälle (BSS).
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kutsusanoma lähetetään seuraavasti: - muodostetaan solmu (GGSN, SGSN), jonka tiedossa on matkaviestimen tunnukset sekä paketti- että piirikytkettyä yhteyttä varten; - vasteena sille, että mainittu solmu (GGSN, SGSN) havaitsee, että : 35 matkaviestimelle on tulossa pakettidataa, se muodostaa puhelun yleisen pu- 11 106286 helinverkon (PSTN) ja kauttakulkukeskuksen (GMSC) kautta kyseisen matkaviestimen kotiverkkoon käyttäen matkaviestimen ISDN-numeroa; - vasteena sille, että mainittu kauttakulkukeskus (GMSC) havaitsee puhelunmuodostuspyynnössä olevan lisäinformaation, kauttakulkukeskus 5 (GMSC) kysyy kotirekisteriltä (HLR) matkaviestimen vaellusnumeroa ja vasteena tälle kyselylle kotirekisteri (HLR) kysyy samaa vierasrekisteriltä (VLR); - vasteena vierasrekisterille (VLR) osoitettuun vaellusnumeron kyselyyn, se keskus (VMSC), johon kyseinen vierasrekisteri (VLR) liittyy, lähettää puhelunmuodostuspyynnön tukiasemajärjestelmälle (BSS).
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kutsusanoma lähetetään seuraavasti: - muodostetaan solmu (GGSN, SGSN), jonka tiedossa on matkaviestimen tunnukset sekä paketti- että piirikytkettyä yhteyttä varten; - vasteena sille, että mainittu solmu (GGSN, SGSN) havaitsee, että 15 matkaviestimelle on tulossa pakettidataa, se muodostaa puhelun yleisen puhelinverkon (PSTN) ja kauttakulkukeskuksen (GMSC) kautta kyseisen matkaviestimen kotiverkkoon käyttäen matkaviestimen ISDN-numeroa; - vasteena sille, että mainittu kauttakulkukeskus (GMSC) havaitsee puhelunmuodostuspyynnössä olevan lisäinformaation, kauttakulkukeskus lä- 20 hettää lyhytsanomakeskukseen (SMSC) sanoman, että matkaviestimelle tulee lähettää lyhytsanoma, joka sisältää komennon siirtyä valmiustilaan; - vasteena mainitulle kauttakulkukeskuksen (GMSC) lähettämälle sanomalle lyhytsanomakeskus lähettää lyhytsanoman matkapuhelinkeskuksen ·: (MSC) ja tukiasemajärjestelmän (BSS) kautta matkaviestimelle (MS); ja 25. vasteena mainitulle lyhytsanomalle matkaviestin (MS) siirtyy pa- kettiyhteyden valmiustilaan.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu lisäinformaatio lähetetään matkaviestimelle lähete- ' tään sinänsä tunnetulla kutsukanavalla. • *
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, t u n - n e 11 u siitä, että mainittu lisäinformaatio lähetetään puhelun ollessa käynnissä jollakin sinänsä tunnetulla ohjauskanavalla, edullisesti FACCH tai SACCH -kanavalla. » « 12 106286
7. Järjestely matkaviestimen (MS) kutsumiseksi pakettikytketyn yhteyden muodostamista varten matkapuhelinverkossa, joka tukee piirikytkettyä yhteyttä ja pakettikytkettyä yhteyttä; jossa: - matkapuhelinverkko on sovitettu lähettämään matkaviestimelle 5 kutsusanoma matkaviestimelle päättyvän piirikytketyn yhteyden muodostamiseksi; ja - vasteena mainitulle kutsusanomalle matkaviestin on sovitettu siirtymään piirikytketyn yhteyden valmiustilaan; tunnettu siitä, että matkaviestimelle päättyvän pakettikytketyn 10 yhteyden muodostamiseksi: - matkaviestin (MS) on sovitettu kuuntelemaan kutsukanavia vain piirikytketyllä yhteydellä; - matkapuhelinverkko on sovitettu lähettämään matkaviestimelle (MS) kutsusanoma piirikytketyn yhteyden kautta ja lähettämään matkaviesti- 15 melle lisäinformaatio; ja - matkaviestin (MS) on sovitettu siirtymään pakettikytketylle yhteydelle vasteena mainitulle lisäinformaatiolle.
8. Matkapuhelinverkko, joka tukee piirikytkettyä yhteyttä ja paketti-kytkettyä yhteyttä ja joka on sovitettu lähettämään matkaviestimelle kutsu- 20 sanoman matkaviestimelle päättyvän piirikytketyn yhteyden muodostamiseksi, tunnettu siitä, että matkapuhelinverkko on sovitettu: - lähettämään matkaviestimelle päättyvän pakettikytketyn yhteyden muodostamiseksi matkaviestimelle kutsusanoma piirikytketyn yhteyden kautta; Ja 25. lähettämään matkaviestimelle lisäinformaatio matkaviestimen oh jaamiseksi pakettikytketylle yhteydelle.
9. Matkaviestin (MS) joka tukee piirikytkettyä yhteyttä ja pakettikytkettyä yhteyttä, joista ainakin piirikytkettyyn yhteyteen liittyy kutsukanava matkaviestimen kutsumiseksi, tunnettu siitä, että matkaviestin on sovitettu: 30. kuuntelemaan vain piirikytketyn yhteyden kutsukanavia; - tarkkailemaan mainitun piirikytketyn yhteyden kautta lähetettävää lisäinformaatiota; ja - siirtymään pakettikytketylle yhteydelle vasteena mainitulle lisäinformaatiolle. 13 106286
FI973846A 1997-09-30 1997-09-30 Matkaviestintilaajan kutsu pakettiyhteyden muodostamiseksi FI106286B (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI973846A FI106286B (fi) 1997-09-30 1997-09-30 Matkaviestintilaajan kutsu pakettiyhteyden muodostamiseksi
AU93521/98A AU9352198A (en) 1997-09-30 1998-09-29 Paging of mobile subscriber to establish packet-switched connection
PCT/FI1998/000768 WO1999017579A2 (en) 1997-09-30 1998-09-29 Paging of mobile subscriber to establish packet-switched connection
US09/539,013 US7228143B1 (en) 1997-09-30 2000-03-30 Paging of mobile subscriber to establish packet-switched connection

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI973846A FI106286B (fi) 1997-09-30 1997-09-30 Matkaviestintilaajan kutsu pakettiyhteyden muodostamiseksi
FI973846 1997-09-30

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI973846A0 FI973846A0 (fi) 1997-09-30
FI973846A FI973846A (fi) 1999-03-31
FI106286B true FI106286B (fi) 2000-12-29

Family

ID=8549637

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI973846A FI106286B (fi) 1997-09-30 1997-09-30 Matkaviestintilaajan kutsu pakettiyhteyden muodostamiseksi

Country Status (4)

Country Link
US (1) US7228143B1 (fi)
AU (1) AU9352198A (fi)
FI (1) FI106286B (fi)
WO (1) WO1999017579A2 (fi)

Families Citing this family (26)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA2263264C (en) * 1996-08-14 2006-11-28 Northern Telecom Limited Internet-based telephone call manager
US7218630B1 (en) 1999-04-30 2007-05-15 Lucent Technologies Inc. Data session setup system for wireless network
JP3419386B2 (ja) 1999-09-08 2003-06-23 日本電気株式会社 ページングシステム及びページング方法
SE521002C2 (sv) * 1999-10-08 2003-09-23 Sendit Ab Metod för att initiera omedelbar överföring av paketdata från en extern nätverksserver till en mobil kommunikationsenhet vars paketdatanätadress är okänd för servern
GB9926069D0 (en) * 1999-11-03 2000-01-12 Nokia Networks Oy Relocation of communication services
FI109865B (fi) * 1999-12-08 2002-10-15 Nokia Corp Menetelmä langattoman viestimen tehonkulutuksen pienentämiseksi
AU2001249581A1 (en) * 2000-03-31 2001-10-15 Motorola, Inc. Method for enabling a mobile station to receive a circuit-switched page
US6631259B2 (en) * 2000-03-31 2003-10-07 Motorola, Inc. Method for enabling receipt of a packet-switched page by a mobile station
DE10024861A1 (de) * 2000-05-19 2001-11-22 Siemens Ag Verfahren zum Aufbau einer Funkstationsverbindung von einem Paketdatendienst eines Kommunikationssystems aus und Kommunikationssystem zum Durchführen des Verfahrens
US20020061756A1 (en) * 2000-11-17 2002-05-23 Bleckert Peter Nils Olov Paging co-ordination in telecommunication networks
ATE383723T1 (de) * 2000-11-28 2008-01-15 Ericsson Telefon Ab L M Teilnehmergerät-abbau mittels eines rufverfahrens in einem zellularen kommunikationssystem
GB2371172B (en) * 2001-01-10 2003-01-08 Ericsson Telefon Ab L M Paging in a mobile telecommunication network
US7920554B2 (en) 2001-07-30 2011-04-05 Intel Corporation Supporting both packet and circuit-based wireless networks
FR2845557B1 (fr) * 2002-10-03 2005-04-01 Evolium Sas Procede et dispositif de gestion d'etablissement de liaisons descendantes dans un reseau de communications a commutation de paquets
US20060073841A1 (en) * 2004-10-01 2006-04-06 Murali Narasimha Method and communication system for establishing a voice call connection
FI119349B (fi) * 2006-06-22 2008-10-15 Teliasonera Ab Vertaiselta-vertaiselle pakettivälitteisen yhteyden muodostaminen
CN101595714B (zh) 2007-01-15 2013-06-12 Lm爱立信电话有限公司 用于通信网络中的电路交换业务的方法及设置
US20090086719A1 (en) * 2007-10-02 2009-04-02 Nokia Corporation Dynamic initiation of I1-ps signaling in IMS centralized services
US8175236B2 (en) * 2007-11-16 2012-05-08 At&T Mobility Ii Llc IMS and SMS interworking
US20100093389A1 (en) * 2008-10-14 2010-04-15 Sony Ericsson Mobile Communications Ab Responding to a paging request from a gsm network by setting up the call through a umts network
US8959232B2 (en) 2008-12-30 2015-02-17 At&T Mobility Ii Llc IMS and MMS interworking
CN101808415A (zh) * 2009-02-16 2010-08-18 大唐移动通信设备有限公司 处理通信业务过程冲突的方法及相关装置
KR101344843B1 (ko) * 2010-07-02 2013-12-26 한국전자통신연구원 이동 통신망에서의 페이징 절차를 이용한 기지국 탐색 방법 및 장치
US8086238B1 (en) 2011-06-15 2011-12-27 Metropcs Wireless, Inc. HLR-dual circuit switched and packet switched registration support
FR3018409B1 (fr) * 2014-03-06 2018-01-05 Sagemcom Broadband Sas Systeme et procede permettant de reduire la consommation energetique d'un dispositif d'interconnexion
CN109996225B (zh) * 2018-01-02 2022-04-15 中国移动通信有限公司研究院 一种数据传输的方法及设备

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI91699C (fi) * 1992-08-14 1994-07-25 Nokia Telecommunications Oy Menetelmä käyttäjädatan siirtämiseksi pakettimuodossa solukkoradiojärjestelmässä sekä liikkuva asema
US6167248A (en) * 1993-09-06 2000-12-26 Nokia Mobile Phones Ltd. Data transmission in a radio telephone network
FI98586C (fi) * 1995-01-10 1997-07-10 Nokia Telecommunications Oy Pakettiradiojärjestelmä ja menetelmiä datapaketin reitittämiseksi protokollariippumattomasti pakettiradioverkoissa
US5943399A (en) * 1995-09-29 1999-08-24 Northern Telecom Limited Methods and apparatus for providing communications to telecommunications terminals
US5805587A (en) * 1995-11-27 1998-09-08 At&T Corp. Call notification feature for a telephone line connected to the internet
FI102234B1 (fi) * 1996-01-16 1998-10-30 Nokia Telecommunications Oy Digitaalinen matkaviestinjärjestelmä ja menetelmiä päättyvän puhelun käsittelemiseksi
US5982774A (en) * 1996-04-01 1999-11-09 At&T Corp. Internet on hold
GB9613951D0 (en) * 1996-07-03 1996-09-04 British Telecomm Telecommunications network
US6570871B1 (en) * 1996-10-08 2003-05-27 Verizon Services Corp. Internet telephone service using cellular digital vocoder
US6169734B1 (en) * 1996-12-31 2001-01-02 Mci Communications Corporation Internet phone set
US6125177A (en) * 1997-09-15 2000-09-26 Nortel Networks Corporation Telephone communications network with enhanced signaling and call routing
US6614772B1 (en) * 1999-03-01 2003-09-02 Nokia Corporation Method, and associated apparatus, for communicating packet data in a radio communication system

Also Published As

Publication number Publication date
AU9352198A (en) 1999-04-23
WO1999017579A3 (en) 1999-06-17
US7228143B1 (en) 2007-06-05
FI973846A0 (fi) 1997-09-30
FI973846A (fi) 1999-03-31
WO1999017579A2 (en) 1999-04-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI106286B (fi) Matkaviestintilaajan kutsu pakettiyhteyden muodostamiseksi
FI105873B (fi) Lyhytsanomien välitys pakettiradioverkossa
AU2002301237B2 (en) Apparatus, method and system for matching subscriber states in network in which public land mobile network and wired/wireless private network are interworked
US5400390A (en) Method for establishing an inbound call to the mobile telephone in a GSM cellular mobile telephone network
FI103454B (fi) Matkaviestimen toimintatilojen ohjaus pakettiradiojärjestelmässä
US6396828B1 (en) Arrangement system and method relating to data network access
FI107689B (fi) Menetelmä merkinantoyhteyden muodostamiseksi
JP4615172B2 (ja) セル方式通信システム
US6138007A (en) Methods and systems for late call forwarding when roaming from GSM system to IS41 system
WO1997026764A1 (en) Digital mobile communication system and methods for processing a terminating call
EP0966853B1 (en) Ussd-positioning
EP0520049B1 (en) A method for setting up an incoming call to a mobile radio in a cellular mobile radio network
JP2006320025A (ja) パケット無線ネットワークにおけるルーティングエリア更新
KR20040018184A (ko) 패킷-기반 링크들을 사용하여 보더 셀들내의 모바일유니트들에게 인입 호들을 전달하기 위한 시스템 및 방법
KR20020011407A (ko) 예비 호출을 이용하는 무선 통신 시스템에서의 오류처리를 위한 방법 및 시스템
FI106517B (fi) Radioverkon pääsymekanismi
JP4514775B2 (ja) アクセス技術を識別するための方法と装置
KR100640343B1 (ko) 이동통신 시스템에서 서비스 처리 방법
KR100812516B1 (ko) 2세대와 3세대 이동 통신망 사이의 번호이동성 서비스에따른 단문 메시지 처리 방법, 그 장치 및 시스템