FI105860B - Menetelmä kaupankäyntipalvelun toteuttamiseksi - Google Patents

Menetelmä kaupankäyntipalvelun toteuttamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI105860B
FI105860B FI990452A FI990452A FI105860B FI 105860 B FI105860 B FI 105860B FI 990452 A FI990452 A FI 990452A FI 990452 A FI990452 A FI 990452A FI 105860 B FI105860 B FI 105860B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
service
order
telephone
product
control system
Prior art date
Application number
FI990452A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI990452A0 (fi
Inventor
Jukka Alho
Lauri Isotalo
Original Assignee
Helsingin Puhelin Oyj
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=8554027&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI105860(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Helsingin Puhelin Oyj filed Critical Helsingin Puhelin Oyj
Priority to FI990452A priority Critical patent/FI105860B/fi
Publication of FI990452A0 publication Critical patent/FI990452A0/fi
Priority to AU29195/00A priority patent/AU2919500A/en
Priority to DE60000576T priority patent/DE60000576T2/de
Priority to CA002371879A priority patent/CA2371879A1/en
Priority to AT00907695T priority patent/ATE225972T1/de
Priority to PCT/FI2000/000161 priority patent/WO2000052650A1/en
Priority to EP00907695A priority patent/EP1166235B1/en
Publication of FI105860B publication Critical patent/FI105860B/fi
Application granted granted Critical
Priority to NO20014112A priority patent/NO20014112L/no

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06QINFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGY [ICT] SPECIALLY ADAPTED FOR ADMINISTRATIVE, COMMERCIAL, FINANCIAL, MANAGERIAL OR SUPERVISORY PURPOSES; SYSTEMS OR METHODS SPECIALLY ADAPTED FOR ADMINISTRATIVE, COMMERCIAL, FINANCIAL, MANAGERIAL OR SUPERVISORY PURPOSES, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • G06Q20/00Payment architectures, schemes or protocols
    • G06Q20/04Payment circuits
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06QINFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGY [ICT] SPECIALLY ADAPTED FOR ADMINISTRATIVE, COMMERCIAL, FINANCIAL, MANAGERIAL OR SUPERVISORY PURPOSES; SYSTEMS OR METHODS SPECIALLY ADAPTED FOR ADMINISTRATIVE, COMMERCIAL, FINANCIAL, MANAGERIAL OR SUPERVISORY PURPOSES, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • G06Q20/00Payment architectures, schemes or protocols
    • G06Q20/38Payment protocols; Details thereof
    • G06Q20/42Confirmation, e.g. check or permission by the legal debtor of payment

Description

1 105860
Menetelmä kaupankäyntipalvelun toteuttamiseksi
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdannon mukainen menetelmä kaupankäyntipalvelun toteuttamiseksi. Keksinnön kohteena on myös patentti-5 vaatimuksen 8 johdannon mukainen menetelmä kauppatapahtuman toteuttamiseksi puhelinverkon välityksellä toimivassa kaupankäyntipalvelussa.
Tämänkaltaisia menetelmiä käytetään puhelimen välityksellä toimivien kaupankäyntipalvelujen toteuttamiseen. Tällaisessa palvelussa yksi tai useampi myyjäosapuoli taijoaa erilaisia tuotteita ja/tai palveluita ostettavaksi puhelinyhteyden 10 välityksellä. Kauppaa palvelun kautta käytäessä asiakas ottaa myyjäosapuoleen yhteyden puhelinverkon välityksellä ja tämän yhteyden avulla määrittelee haluamansa tuotteen ja/tai palvelun, joka toimitetaan asiakkaalle yleensä puhelinyhteyden ulkopuolella ja tämän päättymisen jälkeen. Kauppatapahtuman veloitus toteutetaan edullisesti ainakin osittain tilauksessa käytetyn puhelinyhteyden veloituksen yhteydessä 15 tai muuten automaattisesti em. puhelinyhteyteen sidoksissa olevan järjestelmän kautta.
Tunnetun tekniikan mukaiset ratkaisut tuotteen ja/tai palvelun myymiseksi ja maksamiseksi puhelinverkon avulla ovat perustuneet siihen, että tuotteen ja/tai palvelun , t ostaja on soittanyt joko tavalliseen tilaajanumeroon tai erityiseen palvelunumeroon « · l saadakseen yhteyden tuotteen ja/tai palvelun myyjään. Tällöin soittaja on tehnyt
« I I
• I I
20 tilauksensa esim. ennalta saadun tuotetiedon tai tilauksen yhteydessä käydyn (Il puhelinkeskustelun perusteella. Ennalta saatu tuotetieto on voinut perustua esim.
• * asiakkaalle etukäteen lähetettyyn tuoteluetteloon tms. esitteeseen. Tuotteen ja/tai
• I I
.';«t palvelun maksaminen on tällaisessa ratkaisussa voinut tapahtua esim. postiennakolla, • · pankkisiirrolla, luottokortin avulla tai tuotteen toimituksen yhteydessä. Mikäli tilaus on 25 tehty maksullisen palvelunumeron kautta, osa tuotteen tai palvelun kustannuksista on • · · m voitu veloittaa jo puhelun laskutuksen yhteydessä. Tällainen palvelu on ollut esim. suomalaisen Lippupalvelun lipuntilauspalvelu, jossa maksullisen puhelinnumeron
* I I
I
kautta on voinut ostaa lippuja yleisötapahtumiin. Palvelun osuus on tällöin veloitettu • lisämaksullisen puhelinyhteyden kautta puhelinlaskulla ja loppu osa hinnasta, • · • * « *· '·’ 30 Lippupalvelun tapauksessa itse liput, on maksettu myöhemmin tuotetta tai palvelua ’···* lunastettaessa.
j 105860
Tunnetaan myös ratkaisuja, joissa tuotteen ja/tai palvelun tilaus tehdään lisämaksuilleen palvelunumeron kautta ja koko kauppasumma veloitetaan puhelinyhteyden veloituksen yhteydessä. Tällaisessa ratkaisussa ostaja maksaa siis tilauksensa jo tilausta maksullisen palvelunumeron kautta tehdessään, eikä hänen tarvitse käyttää maksuvälineitä enää 5 ostamaansa tuotetta ja/tai palvelua lunastaessaan. Tällaisessa palvelussa tuotteen ja/tai palvelun hinta on veloitettu palvelunumeroon soittajalta esim. puhelun pituuteen perustuvana aikaveloituksena tai kertaveloituksena, jolloin puhelulle on määrätty tietty vakiosuuruinen lisämaksu. Erihintaisia tuotteita ja/tai palveluja on voitu tällä tekniikalla myydä siten, että kullekin tuotteelle ja/tai palvelulle on varattu oma palvelunumeronsa, 10 jolle on määrätty haluttu aika- tai kertaperusteinen taksa. Palvelunumerossa on voitu käyttää myös vaihtuvaa taksaa, jolloin tuotteen ja/tai palvelun hinta on veloitettu vaihtamalla palvelunumeron taksa valitun tuotteen ja/tai palvelun hinnan mukaiseksi ostotapahtuman yhteydessä.
Tunnetun tekniikan mukaiset ratkaisut ovat monessa suhteessa joustamattomia itse 15 myynti- ja maksutapahtuman osalta. Kun tuotteen ja/tai palvelun tilaus tehdään tavallisen tilaajanumeron kautta, tuote ja/tai palvelu täytyy maksaa jollakin traditionaalisella tavalla. Tällöin asiakas joutuu esim. antamaan luottokorttinsa numeron tilausta tehdessään tai maksamaan ostoksen käteisellä tuotteen toimituksen yhteydessä. Laskuttaminen tällaisten perinteisten veloitustapojen välityksellä vaatii siis molemmilta 20 kaupan osapuolilta maksuliikenteeseen liittyviä aktiivisia toimenpiteitä, jotka vievät ·,; f aikaa ja aiheuttavat kustannuksia. Kustannusmielessä olisikin edullisempaa voida , (] j' toteuttaa veloitus kokonaisuudessaan puhelinlaskun yhteydessä.
• « « • · • ·
Toisaalta taas käytettäessä tilauksessa ja laskutuksessa hyväksi lisämaksullisia • ♦ ♦ palvelunumeroita ajaudutaan tunnetun tekniikan mukaisissa ratkaisuissa muihin • » « 25 ongelmiin. Lisämaksullisten palvelunumeroiden kautta on esim. erittäin vaikea laskuttaa soittajalta yhden puhelun aikana enemmän kuin yhden tuotteen ja/tai palvelun hinta.
• · ·
Aikaveloituksessa suurempien tilausten veloittaminen vaatisi epäkäytännöllisen pitkiä yhteysaikoja ja/tai hankalasti toteutettavaa taksan vaihtoa. Kertatyyppinen veloitus ei • * myöskään luonnollisesti sovellu edellä kuvattuun tarkoitukseen. Useamman tuotteen • · ’·’ 30 ja/tai palvelun tilaaminen vaatii siis käytännössä aina useampia puheluita, mikä • « · ’ · vähentää tällaisten ratkaisujen toimivuutta.
‘ I
3 105860
Aika- tai kertaperusteisen lisämaksullisen palvelunumeron käytössä on ongelmana myös se, että veloitusta ei ole mahdollista toteuttaa tapahtumaperusteisesti. Lisämaksu veloitetaan pelkän puhelinyhteyden perusteella myös niissä tapauksissa, joissa itse tilattua tuotetta ja/tai palvelua ei voida toimittaa. Jos esim. Lippupalvelun saamat liput 5 tiettyyn yleisötapahtumaan ovat loppuneet, palvelunumeroon soittava asiakas joutuu tästä huolimatta maksamaan puhelustaan käytetyn palvelunumeron mukaisen lisämaksun. Samalla tavoin esim. matkapuhelimella käytettävän autonpesuautomaatin käyttäjä joutuu pesun tilatessaan maksamaan tilauspuheluun liittyvän kertamaksun, vaikka autonpesuautomaatti ei olisikaan toiminnassa.
10 Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada kaupankäyntipalvelun toteuttamiseen aivan uudentyyppinen menetelmä, jonka avulla edellä kuvatut tunnetun tekniikan ongelmat on mahdollista ratkaista.
Keksintö perustuu siihen, että tilatun ainakin yhden tuotteen ja/tai palvelun veloitus toteutetaan puhelinlaskun kautta ja siten, että puhelinliittymän veloittamista viivytetään 15 kunnes ainakin myyjäosapuolelta saadaan varmistus kauppatapahtuman toteuttamiskelpoisuudesta. Tilauksen vastaanottamisen jälkeen myyjäosapuoli siis tarkastaa tilauksen, ja mikäli tilattu ainakin yksi tuote ja/tai palvelu on mahdollista toimittaa tai on jo toimitettu, lähettää kaupankäyntipalvelun tuottajalle vahvistuksen kauppatapah-. , tumasta. Tässä yhteydessä voidaan keksinnön joissakin sovellusmuodoissa lähettää • * i
• I I
20 myös kauppatapahtuman kuittauksen sisältävä lyhytsanoma siihen puhelinliittymään,
• < I
• · « "Y jonka kautta tilaus on tehty. Tämän kuittauksen avulla tilaaja voi varmistua siitä, että •« « Ύ tilaus on vastaanotettu ja tilattua tuotetta ja/tai palvelua ollaan toimittamassa. Olennaista · on, että kaupankäyntipalvelu asetetaan veloittamaan kauppasumma tilauksessa • · · käytetyltä puhelinliittymältä vasta kun tietty veloitusehto täyttyy. Tämä veloitusehto voi • · · 25 olla esim. puhelinverkon antama ilmoitus siitä, että tilaajalle lähetetty ostotapahtuman kuittaussanoma on toimitettu onnistuneesti tilauksessa käytettyyn liittymään.
• · ·
Veloitusehto on vähintään myyjäosapuolen antama ilmoitus kauppatapahtuman toteuttamiskelpoisuudesta. Keksinnön joissakin edullisissa sovellusmuodoissa tilaajalle • · · • * lähetettävää kuittausviestiä voidaan lisäksi käyttää hyväksi kauppatapahtuman • · Y 30 varmistuksessa. Tällöin kuittausviestiin sisällytetään tiedot kauppatapahtumasta ja • · • · · ** tarvittaessa varmenne, jonka avulla tilatun ainakin yhden tuotteen ja/tai palvelun maksu • « · « * *···’ voidaan todistaa.
, 105860 4 Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle menetelmälle kaupankäyntipalvelun toteuttamiseksi on tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnus-merkkiosassa. Keksinnön mukaiselle menetelmälle kauppatapahtuman toteuttamiseksi puhelinverkon välityksellä toimivassa kaupankäyntipalvelussa on puolestaan 5 tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 8 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön avulla saavutetaan huomattavia etuja.
Keksintö mahdollistaa nykyisiä maksullisia palvelunumeroja huomattavasti joustavamman hinnoittelun ja laskutuksen. Tilattu tuote ja/tai palvelu veloitetaan ostajalta vasta kun ostotapahtuman onnistuminen on varmistettu sovitulla tavalla. Tästä 10 on selkeänä etuna se, että asiakas ei joudu maksamaan ostoyrityksestään silloin, kun tilausta ei voida toimittaa. Nykyisellä tekniikalla asiakas voi joutua maksamaan turhaan esim. silloin, kun tilattu tuote on loppunut tai tilattua tuotetta ja/tai palvelua ei ole saatavissa esim. tuotteen ja/tai palvelun taijoavan automaatin toimintahäiriön vuoksi. Keksinnön avulla turhaa veloitusta ja asiakkaiden luonnollista närkästystä edellä 15 kuvatun kaltaisissa tapauksissa voidaan oleellisesti vähentää. Keksinnön joustavan toimintaperiaatteen vuoksi keksinnön yhteydessä voidaan myös sujuvasti toteuttaa useampien tuotteiden ja/tai palvelujen myynti ja laskutus yhden ja saman yhteydenoton perusteella.
:' ,; Edullisessa sovellusmuodossa, jossa ostotapahtuma katsotaan onnistuneeksi, kun : 20 vahvistukseksi lähetetty lyhytsanoma on kuitattu välitetyksi, on lisäetuna asiakkaan ; · lyhytsanomana saama vahvistus kauppatapahtuman onnistumisesta. Tässä sovellusmuodossa asiakas voi myös ajoissa havaita tilanteen, jossa tilausta ei voidakaan • · · '·/· 5 toteuttaa. Tilauksen epäonnistuminen voidaan nimittäin havaita vahvistusviestin *·« V * puuttumisesta tai erittäin edullisessa sovellusmuodossa myyjäosapuolen toimittamasta 25 sanomasta, jossa kauppatapahtuman epäonnistuminen vahvistetaan. Vahvistussanomia • · · ·.· käyttävissä sovellusmuodoissa saavutetaan edelleen merkittävä lisäetu, mikäli • · · V * vahvistuksena lähetettävään lyhytsanomaan sisällytetään yksilöllinen, salainen koodi.
:**[: Tällöin vahvistussanomaa voidaan käyttää kauppa- ja maksutapahtumien todistamiseen esim. silloin, kun ostaja lunastaa tilaamaansa tuotetta ja/tai palvelua myyjäosapuolelta.
: 30 Samalla keksintöä voidaan haluttaessa käyttää ostajan tunnistukseen, jolloin lisäetuna • · .···. saavutetaan esim. GSM-puhelinjärjestelmän yhteydessä SIM-kortilta tulevaan A- • · · tilaajaidentiteettiin perustuva erittäin luotettava maksajan tunnistus.
5 105860
Edelleen sovellusmuodoissa, joissa ostajalle välitetään kauppatapahtuman vahvistavan lyhytsanoman mukana varmenne, saavutetaan kaupankäyntipalvelua käyttävän myyjäosapuolen kannalta se lisäetu, että yksittäisten myyntitapahtumien maksusuoritus on helppo tarkastaa varmenteen avulla esim. kaupankäyntipalveluun liitetyn 5 tietoverkkopalvelun kautta. Keksinnön yhteydessä voidaan myös toteuttaa tietoverkkopalvelu, jonka avulla myyjäosapuoli voi päivittää asiakkaille näkyvää tuote-ja/tai palveluvalikoimaansa ja hintoja sekä tarkistaa kukin hetken myyntitilanteen.
Sovellusmuodoissa, joissa tuotteiden ja/tai palveluiden tilaaminen voidaan tehdä lyhytsanomien, erityisesti GSM-puhelinverkon lyhytsanomien, avulla, on puheyhteyden 10 kautta tapahtuvaan viestintään verrattuna lisäksi se etu, ettei matkapuhelinverkon puhekanavien ruuhka estä tilauksen tekemistä. Sama pätee myös ostotapahtumasta varmistuksena lähetettäviin sanomiin, jotka ovat edullisesti juuri tällaisia vähän verkkoresursseja varaavia sanomia. Haluttaessa varmistus voidaan tosin toteuttaa myös muodostamalla reaaliaikainen ääni- ja/tai kuvayhteys myyjäosapuolen tai 15 kauppapalvelun toimittajan ja ostajan välille. Lyhytsanomien välityksellä toimivalla kauppapalvelulla on siis mahdollista saavuttaa erittäin suuri tilaustenkäsittelykyky. Suurta tilauksenkäsittelykykyä ja ruuhkansietokykyä tarvitaan erityisesti myytäessä tuotteita ja/tai palveluja suurten yleisötapahtumien yhteydessä, jolloin tapahtumapaikkaa lähellä olevat matkapuhelinverkon solut ovat usein täysin kuormitettuja.
« < « · « / | 20 Keksintöä tarkastellaan seuraavassa esimerkkien avulla ja oheisiin piirustuksiin viitaten.
I · « • · « «M « ·!· Kuvio 1 esittää yhden keksinnön mukaisen menetelmän avulla toteutetun • « « 4 kaupankäyntipalvelun toimintaa.
··· • · · • · ·
Kuvio 2 esittää myyjäosapuolen ja kaupankäyntipalvelun tuottajan välistä tiedonvaihtoa • · i yhden keksinnön mukaisen menetelmän avulla toteutetun kaupankäyntipalvelun ... 25 yhteydessä.
• · « • · « _ . .____ · Kuviossa 1 esitetyssä sovellusmuodossa yhteysverkkona käytetään GSM- ·’·*: puhelinverkkoa. Kuvion 1 kuvaamiin toimenpiteisiin osallistuva järjestelmä käsittää • · puhelinälyverkon SCP:n 31 (service control point, palvelunohjauspiste) ja tähän • · .·! : yhteydessä olevan SSP:n 32 (service switching point, palvelunkytkentäpiste).
• I I • « .··, 30 Järjestelmä käsittää myös SSP:hen 32 yhteydessä olevan MSC:n 33 (mobile services • · 4 switching centre, matkapuhelinkeskus) ja asiakkaan verkkopäätelaitteen 34, joka on 105860 6 yhteydessä puhelinverkkoon MSC.n 33 kautta. Kuvion 1 mukaisesti järjestelmä käsittää myös SCP.hen 31 ja MSCihen 33 yhteydessä olevan SMS-keskuksen 35 (short message service centre, lyhytsanomakeskus). Edelleen järjestelmä käsittää puhelutietueiden-keruujärjestelmän 36, johon SSP 32 voi olla yhteydessä, sekä laskutuspalvelimen 37, 5 joka on yhteydessä puhelutietueidenkeruujärjestelmään 36 ja SMS-keskukseen 35. Kaupankäyntipalvelun ohjaamista varten järjestelmä käsittää ohjauspalvelimen 38, johon palvelulogiikka voidaan ohjelmoida ja joka voi käyttää palvelussa tarvittavia tietokantoja. Ohjauspalvelu 38 on ainakin lyhytsanomia hyväksi käyttävissä sovellusmuodoissa kytketty tietoliikenneyhteyden välityksellä SMS-keskukseen 35. 10 Puheyhteyttä hyväksi käyttävissä sovellusmuodoissa järjestelmä käsittää lisäksi IP/IVR-laitteen 39 (intelligent peripheral / interactive voice response, älykäs oheislaite / ääniautomatiikkalaite), joka on yhteydessä SSP:hen 32 sekä ohjauspalvelimeen 38. Kuviossa on lisäksi kuvattu laskutustiketti 40.
Kuviossa 1 on myös nuolten avulla kuvattu toimenpiteitä, jotka liittyvät 15 matkapuhelintilaajan ja myyjäosapuolen väliseen kauppatapahtumaan yhden keksinnön mukaisen menetelmän avulla toteutettua kaupankäyntipalvelua käytettäessä. Kuvion 1 mukaisesti palvelua ja/tai tuotetta tilattaessa ja tilausta vahvistettaessa tehdään seuraavia toimenpiteitä: . , 1) Matkapuhelinverkon tilaaja ottaa päätelaitteensa 34 avulla yhteyden • i r 20 kaupankäyntipalveluun. Yhteydenotto tapahtuu joko la) soittamalla
< « T
"V palvelunumeroon tai vaihtoehtoisesti Ib) lähettämällä sopivansisältöinen « ,··*», lyhytsanoma palvelun osoitteeseen.
• · • · · • · · V : 2a) Mikäli yhteydenotto on tapahtunut soittamalla palvelunumeroon, soitettu puhelu • · t · · V ' ohjataan lähimpään SSP:hen 32, jolloin SSP 32 tnggaa eli havaitsee kyseiseen 25 palvelunumeroon kohdistuvan älyverkkopuhelun.
#· » • · · • · » 3a) SSP 32 tekee puhelun edelleen ohjaamisesta kyselyn SCP:hen 31. SCP 31 pyytää SSP:tä yhdistämään puhelun sopivaan IP/IVR-laitteeseen 39. Samalla puhelulle t « ' wl asetetaan haluttu taksa.
• * » *
• I I
;*·,· 4a) SSP 32 kytkee puhelun IP/IVR-laitteeseen 39, joka esittää soittajalle • « 30 äänivalikon. Soittaja toimii äänivalikon ohjeiden mukaan ja tilaa haluamansa «n tuotteen ja/tai palvelun.
7 105860 5a) IP/IVR-laite 39 välittää vastaanottamansa tuotteen ja/tai palvelun tilauspyynnön edelleen ohjauspalvelulle 38.
4b) Mikäli taas kohdan 1 yhteydenotto on tehty lyhytsanoman välityksellä, lyhytsanoma välitetään MSC:n 33 kautta SMS-keskukseen 35. Lyhytsanoma 5 voidaan tiketöidä joko MSC:ssä 33 tai SMS-keskuksessa 35 lyhytsanoman hinnoittelemiseksi halutulla tavalla.
5b) SMS-keskus 35 poimii lyhytsanoman sisällöstä tuotteen ja/tai palvelun tilauksen yksilöivät kentät ja välittää tuotteen ja/tai palvelun tilauspyynnön edelleen ohjauspalvelimelle 38.
10 6) Tästä eteenpäin kauppatapahtuman käsittely etenee ohjauspalvelimessa 38 samalla tavalla riippumatta siitä, onko tilaus tehty palvelunumeron vai lyhytsanoman välityksellä. Ohjauspalvelu 38 tarkastaa, voidaanko tilaus hyväksyä ja onko tilattu^tuote ja/tai palvelu toimitettavissa. Tarkastuksen jälkeen ohjauspalvelu 38 lähettää myönteisessä tapauksessa kuittauksen onnistuneesta 15 kauppatapahtumasta ja kielteisessä tapauksessa kuittauksen epäonnistuneesta kauppatapahtumasta SMS-keskukselle 35 välitettäväksi tilauksen tehneeseen verkkopäätelaitteeseen 34. Mikäli ostotapahtuma kuitataan onnistuneeksi, I | ·.'·! siirretään kuittausviestissä vahvistuksen lisäksi lisäinformaatiota ostoksesta ja • * : tarvittaessa varmenne, jonka avulla myyjäosapuoli voi myöhemmin varmistaa ...: 20 kauppatapahtuman oikein suoritetuksi. Lisäinformaatio voi sisältää esim.
f i « I i ’·<·' tilattujen tuotteiden ja/tai palvelujen yksilöintitiedot, tilatut kappalemäärät sekä «Il '·* haluttaessa lyhyesti tuotetietoa. Myytäessä yleisötapahtumien pääsylippuja • · · ’·’ kuittausviestissä voidaan välittää myös ostettuja lippuja vastaavat istumapaikkojen numerot. Varmenne voi puolestaan olla esim. neljä merkkiä · · 25 pitkä yksilöllinen ja salainen numerokoodi.
• · « • · · -;·[·, 7) SMS-keskus 35 lähettää kuittausviestin edelleen lyhytsanomana MSC:lle 33.
• · • · • · · ’...· 8) MSC 33 välittää lyhytsanoman edelleen matkapuhelinverkon tilaajan : ’ ·.: verkkopäätelaitteeseen 34.
• · · • · * · 105860 8
Esimerkin EP/IVR-laiteen 39 ostajalle esittämä palvelunumeroa vastaava äänituotevalikko voi kertoa ostajalle tietoa esim. tarjolla olevien palvelujen ja/tai tuotteiden eri vaihtoehdoista ja näiden hinnoista sekä antaa tarvittaessa lyhyen tuotekuvauksen. Palvelujen ja tuotteiden hintatiedot on voitu nauhoittaa IP/IVR-5 laiteeseen 39, mutta ne voidaan myös noutaa tapauskohtaisesti ohjauspalvelimen 38 hallitsemista tuote ja/tai palvelutietokannoista, jolloin hintatiedot ovat aina ajantasaiset ja vastaavat varmasti todellisuudessa veloitettavia hintoja. Ohjauspalvelimella 38 tulisi nimittäin olla käytettävissään reaaliaikainen tieto myytävien palvelujen ja tuotteiden tilasta, saatavuudesta sekä hinnoista. Edellä kuvatun lisäksi äänituotevalikkoon voidaan 10 sisällyttää myös informatiivista tietoa myytävistä palveluista tai tuotteista tai näiden tuottajista ja toimittajista.
Kuviossa 1 on kuvattu myös toimenpiteitä, jotka liittyvät matkapuhelintilaajan ja myyjäosapuolen välisen kauppatapahtuman laskuttamiseen yhden keksinnön mukaisen menetelmän avulla toteutettua kaupankäyntipalvelua käytettäessä. Kuvion 1 mukaisesti 15 palvelun ja/tai tuotteen tilauksesta laskutettaessa tehdään seuraavia toimenpiteitä: 9c) SMS-keskus 35 odottaa vahvistusta välittämänsä varmistussanoman perillemenosta, ja saatuan vahvistuksen SMS-keskus 35 lähettää tiedon , , ; onnistuneesta kauppatapahtumasta SCP:lle 31.
I II I I
< ( : 10c) Jos laskutus toteutetaan tikettipohjaisesti, SCP 31 antaa SSPille 32 tiketin- I 1 < 20 kirjoituskäskyn. Joissakin puhelinälyverkoissa tiketinkirjoituskäskyn antaminen
« I I
voidaan toteuttaa esim. siten, että SCP 31 antaa SSP:lle 32 käskyn puhelu- I I t tapahtuman muodostamiseksi ja lähettää samalla ns. FCI-sanoman (Furnish · « '·* Charging Information). Tällaisen puhelutapahtuman tarkoitus on mahdollistaa laskutustiketin muodostaminen ja se voikin olla myös täysin SSP:n 32 sisäinen • ♦ » 25 puhelutapahtuma, virtuaalinen puhelutapahtuma tai esim. tarkoituksellisesti « · · • ♦ · epäonnistuva puhelutapahtuma.
♦ · · « « · • · • · .···. 11c) SSP 32 tekee SCP:ltä 31 saamansa tiketinkirjoituskäskyn mukaisesti tiketin, • ♦ « .* . jolla tilauksessa käytettyä matkapuhelinliittymää voidaan laskuttaa. SSP 32 • · · • · · lähettää tämän tiketin puhelutietueidenkeruujärjestelmälle 36.
• · • ·
«M
9 105860 12c) Puhelutietueidenkeruujärjestelmässä 36 laskutustiketeille tehdään tarvittavia jälkikäsittelytoimenpiteitä, minkä jälkeen tiketit toimitetaan laskutuspalvelimelle 37.
9d) Toimenpiteille 9c - 12c vaihtoehtoisesti järjestelmä voidaan asettaa toimimaan 5 siten, että SMS-keskus 35 saatuaan kohdassa 9c) kuvatun vahvistuksen toimittaa tiedon onnistuneesta kauppatapahtumasta suoraan laskutuspalvelimelle 37.
13) Laskutuspalvelun 37 yhdistää laskutustiketin tiedot, kuten tuotteiden ja/tai palvelujen tuote-ja palvelukoodit ja niiden tilausmäärät, laskutuspalvelimessa 37 olevaan tuote-erittelyyn ja ostohetkellä voimassa olevaan hintatietoon. Tämän 10 perusteella ostaja saa puhelinlaskullaan erittelyn tilaamistaan tuotteista ja niiden hinnoista. Lisäksi järjestelmä voidaan asettaa toimimaan siten, että laskulle on mahdollista liittää liitetietona tuottajan yhteystiedot, toimitusehdot tai muuta ostajaa palvelevaa informaatiota. Tarvittaessa laskutustikettejä voidaan luoda myös useampia, jotta kaikki kauppatapahtumassa maksettavien tuotteiden tuote-15 ja palvelukoodit ja tilausmäärät saadaan toimitettua puhelinlaskulle.
,·. : Myös kuviossa 2 esitetyssä sovellusmuodossa yhteysverkkona käytetään GSM- • · · : puhelinverkkoa. Kuvion 2 kuvaamiin toimenpiteisiin osallistuva järjestelmä käsittää • · t • · · · ohjauspalvelimen 38, johon palvelulogiikka voidaan ohjelmoida ja joka voi käyttää .···. 20 palvelussa tarvittavia tietokantoja. Järjestelmä käsittää myös ohjauspalvelimeen 38 • « · yhteydessä olevan laskutuspalvelimen 37, joka ohjaa puhelinoperaattorin laskutusta. Lyhytsanomia hyväksi käyttävissä sovellusmuodoissa järjestelmä käsittää ohjauspalvelimeen 38 tietoliikenneyhteyden välityksellä kytketyn SMS-keskukseen 41 sekä tähän yhteydessä olevan MSC:n 42. Järjestelmä voi myös käsittää nVTVR-laitteen * :T: 25 43, joka on yhteydessä sekä MSC:hen 42 että ohjauspalvelimeen 38. Edelleen järjestelmä voi käsittää tietoliikenneyhteyden, jonka kautta myyjäosapuoli voi olla • · .*··. yhteydessä kauppapalveluja ohjaavaan ohjauspalvelimeen 38. Kuvion 2 järjestelmässä • · · tällaista yhteyttä voidaan käyttää myyjäosapuolen tietokoneen 44 välityksellä. Edelleen • · · .....
kuviossa on esitetty myyjäosapuolen verkkopäätelaite 44, joka on yhteydessä 30 puhelinverkkoon MSC:n 42 kautta. Kuviosta 2 on huomattava, että käytettäessä kuvion 2 järjestelmää kuvion 1 järjestelmän yhteydessä kuvion 2 järjestelmän SMS-keskus 41, 10 105860 MSC 42 ja IP/IVR-laite 43 saattavat olla samat fyysiset laitteet kuin kuvion 1 vastaavat SMS-keskus 35, MSC 33 ja IP/IVR-laite 39. Ohjauspalvelu 38 ja laskutuspalvelu 37 ovat edullisesti samat laitteet molemmissa järjestelmissä.
Kuviossa 2 on kuvattu myös toimenpiteitä, jotka liittyvät myyjäosapuolen ja 5 kauppapalvelun taijoajan väliseen tiedonvaihtoon yhden keksinnön mukaisen menetelmän avulla toteutetun kaupankäyntipalvelun sisältämiä tietoja ja palvelurutiineja päivitettäessä ja tarkkailtaessa. Kuvion 2 mukaisesti palvelu- ja/tai tuotetietokantaa päivitettäessä ja kaupankäyntiä koskevia kyselyjä tehtäessä tehdään seuraavia toimenpiteitä: 10 21) Palvelun ja/tai tuotteen myyjäosapuoli hallitsee ohjauspalvelimeen 38 tallennettua palvelu- ja/tai tuotetietokantaansa tietoliikenneyhteyden kautta tietokoneeltaan 44. Tietoliikenneyhteys voi olla esim. Intemet-verkon kautta WWW-pohjaisen käyttöliittymän avulla muodostettu yhteys. Tällaisen yhteyden aikana myyjäosapuoli voi joustavasti tehdä tarjoamaansa palveluun mm. 15 tuotelisäyksiä ja -muutoksia sekä hinnastopäivityksiä.
22) Tiedot mahdollisista tuotelisäyksistä ja -muutoksista sekä hinnastopäivityksistä välitetään teleoperaattorin laskutuspalvelimelle 37.
« · < • · c • · « <
Kuvion 2 mukaisesti tehtäessä palvelu- ja/tai tuotetietokantaan pienempiä päivityksiä, • « « '.,. · 20 kyselyjä tai tarkistuksia tehdään seuraavia toimenpiteitä:
• « I
• I
* · · 23) Edullisissa sovellusmuodoissa myyjäosapuoli voi halutessaan tehdä kyselyjä palvelu- ja/tai tuotetietokantansa tilasta sekä yksittäisistä myyntitapahtumista myös digitaalisen matkapuhelimen 45 välityksellä. Esim. yleisötilaisuuden :*·*; vahtimestari voi tehdä tällä tavoin kyselyn, jossa verifioidaan asiakkaalta saatu 25 lipunmyynnin varmenne.
• · # t • · · 24a) Myyjäosapuoli voi tehdä kyselyn matkapuhelimen 45 avulla esim. soittamalla :*·.,· tarkoitukseen varattuun puhelinnumeroon, josta puhelu yhdistetään IP/TVR- laitteeseen 43. Tällöin myyjäosapuoli voi IP/IVR-laitteen 43 esittämän äänivalikon avulla tehdä palvelu- ja/tai tuotetietokantaansa liittyviä kyselyjä 30 ja/tai tarkistuksia. Tällä tavoin em. yleisötilaisuuden vahtimestari voi esim.
11 105860 näppäillä IP/IVR-laitteelle 43 asiakkaan antaman varmenteen ja saada vastineeksi äänitiedotteena kuittauksen siitä, onko asiakkaan antama varmenne kelvollinen.
25a) IP/IVR-laite 43 välittää kysely- ja/tai tarkistuspyynnön ohjauspalvelimelle 38, 5 joka hakee halutut tiedot palvelu- ja/tai tuotetietokannasta tietojen välittämiseksi takaisin IP/IVR-laitteelle 43 luettavaksi myyjäosapuolelle äänitiedotteena.
24b) Myyjäosapuolen tehdessä kohdassa 23 kuvatun kyselyn matkapuhelinverkon lyhytsanomapalvelun välityksellä voidaan kohdissa 24a ja 24b kuvatut toimenpiteet jättää tekemättä. Sen sijaan myyjäosapuoli lähettää 10 sopivansisältöisen lyhytsanoman tarkoitukseen varattuun osoitteeseen, ja lyhytsanoma ohjautuu SMS-keskukseen 41. Tässä sovellusmuodossa kyselyn ja/tai tarkistuksen sisältö määräytyy lyhytsanomaan syötettyjen koodien perusteella.
25b) SMS-keskus 41 välittää kysely- ja/tai tarkistuspyynnön edelleen ohjaus-15 palvelimelle 38, joka hakee halutut tiedot palvelu- ja/tai tuotetietokannasta.
26) Muodostettuaan palvelu- ja/tai tuotetietokannasta hakemiensa tietojen perusteella . . sopivan vastauksen kohdassa 25a tai 25b välitettyyn kyselyyn ohjauspalvelin 38 : lähettää vastauksensa lyhytsanomamuodossa SMS-keskukselle 41 lähetettäväksi ,;, myyjäosapuolen matkapuhelimeen 45.
* C t t 20 27) SMS-keskus 41 välittää lyhytsanoman MSC:hen 42.
( < e • · · 28) MSC 42 välittää lyhytsanoman edelleen myyjäosapuolen matkapuhelimeen 45. Tällä tavoin em. yleisötilaisuuden vahtimestari voi saada esim. kuittauksen siitä, • ’: *. onko asiakkaan antama varmenne kelvollinen.
• · 9 m m » · • · » 29) Halutessaan myyjäosapuoli voi tehdä kyselyjä matkapuhelimen 45 sijasta myös • · · ____________ : V 25 tietokoneella 44, jolloin ohjauspalvelimeen 38 muodostetaan tietoliikenneyhteys • · · r...; esim. Intemet-verkon kautta.
• « .........
« · · • · · « · 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9
Yhdessä keksinnön mukaisessa menetelmässä kaupankäyntipalvelun toteuttamiseksi taas tehdään seuraavia menetelmävaiheita: 105860 12 - Muodostetaan kaupankäyntipalvelun ohjausjärjestelmä 38 ja kytketään tämä tiedonvaihtoyhteyteen puhelinverkon kanssa.
- Järjestetään ohjausjärjestelmään 38 palvelulogiikka ainakin yhden tuotteen ja/tai palvelun tarjoamiseksi ostettavaksi kaupankäyntipalvelun välityksellä.
5 Itse tuotteiden ja/tai palvelujen tarjoaminen ja palvelulogiikan toimivuudesta huolehtiminen voidaan jättää ainakin osittain kaupankäyntipalvelun asiakkaana olevan myyjäosapuolen hoidettavaksi.
- Järjestetään ainakin yhdelle asiakkaalle mahdollisuus tehdä verkkopäätelaitteen 34 avulla ja puhelinverkon välityksellä yhteydenotto palvelun ohjaus- 10 järjestelmään 38 ainakin yhden tuotteen ja/tai palvelun tilaamiseksi kaupankäyntipalvelun välityksellä. Tämä yhteydenotto voidaan tehdä esim. tavanomaisena puhelinyhteytenä asiakkaan verkkopäätelaitteesta 34, esim. digitaalisesta matkapuhelimesta, ohjausjärjestelmään yhteydessä olevaan IP/IVR-laitteeseen 39. Yhteydenotto voi olla myös asiakkaan lähettämä 15 lyhytsanoma, esim. GSM-lyhytsanoma, jonka sisältöön tilaus on koodattu sovittujen tunnusten avulla.
- Järjestetään ohjausjärjestelmä 38 yhdessä yhteydenottojen välitystä ohjaavan ja niistä laskuttavan järjestelmän kanssa lisäämään tilauksen hinta i.; : verkkopäätelaitteen 34 käyttämän puhelinliittymän puhelinlaskuun.
( » c t t 20 - Järjestetään ohjausjärjestelmä 38 määräämään kullekin ohjausjärjestelmään 38 I « ( ainakin yhden tuotteen ja/tai palvelun tilaamiseksi tehdylle yhteydenotolle veloitusehto.
- Järjestetään ohjausjärjestelmä 38 yhdessä yhteydenottojen välitystä ohjaavan ja i f i niistä laskuttavan järjestelmän kanssa lisäämään tilauksen hinta • · · • · · *, 25 verkkopäätelaitteen 34 käyttämän puhelinliittymän puhelinlaskuun ainoastaan, • : mikäli yhteydelle määrätty veloitusehto täyttyy.
• · B
• · • f • · · . - Järjestetään ohjausjärjestelmä 38 tilauksen vastaanotettuaan tarkastamaan t · · !..' tilauksen toimitettavuus.
• · • · • · - Järjestetään veloitusehto täyttymään ainostaan, mikäli tilaus on toimitettavissa.
30 Joissakin edullisissa sovellusmuodoissa järjestelmä asetetaan toimimaan siten, 13 105860 että em. toimitettavuusehdon täyttymisen lisäksi veloitusehdon täyttyminen vaatii vielä sen, että tilauksesta näissä sovellusmuodoissa lähetettävä tilausvahvistusviesti kuitataan vastaanotetuksi.
5 Keksinnön puitteissa voidaan ajatella myös yllä kuvatuista sovellusmuodoista poikkeavia ratkaisuja. Kuvioiden esimerkeistä poiketen kaupankäyntipalvelua käyttävän verkkopäätelaitteen ei esimerkiksi tarvitse välttämättä olla matkapuhelin vaan se voi olla mikä tahansa puhelin tai tietokone/puhelinyhdistelmä, jossa on tarvittavat toiminnot.
10 Esimerkin ratkaisuissa myyjäosapuolten palvelu- ja/tai tuotetietokannat on tallennettu ohjauspalvelimeen 38, mikä ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Nämä tietokannat voidaan yhtä hyvin tallentaa myös ulkopuoliseen palvelimeen tai niitä voidaan ylläpitää jopa myyjäosapuolen omassa tietojärjestelmässä. Näissä tapauksissa ohjauspalvelimella 38 täytyy kuitenkin luonnollisesti olla tietoliikenneyhteys palvelu- ja/tai tuotetietokantoja 15 hallitseviin palvelimiin, jotta kaupankäyntipalvelu voidaan toteuttaa halutulla tavalla.
Esimerkeissä on kuvattu keksinnön soveltamista GSM-puhelinjärjestelmässä. Keksintöä : voidaan kuitenkin yhtä hyvin soveltaa myös muiden puhelinjärjestelmien, esim. UMTS- • « : .·. puhelinjärjestelmän, yhteydessä. Tällöin esimerkeissä kuvatut laitteisto- ja I I I ( . j. ohjelmistoyksiköt sekä toimenpiteen korvataan vastaavilla käytetyn puhelinjärjestelmän « I I ( :'' ‘; 20 yksiköillä ja toimenpiteillä.
«44 • Il
• * I
Periaatteessa tilauksen vahvistuksena lähetettävä sanoma tai viesti voi olla myös • « · • ääniyhteyden välityksellä toimitettava viesti. Tämä viesti voidaan antaa jo tilauksessa ... käytetyn puhelinyhteyden aikana, mikäli tilauksen toimitettavuus voidaan tarkastaa • · « • 44 ;.. nopeasti. Viesti voidaan myös toimittaa myöhemmin soittamalla verkkopäätelaitteeseen.
• · · ·· 4 • · · • · • · • · · • · • · • · · « 4 • 44 4 4 4 4 4 4 4 4 4 • 4 4 4 4

Claims (11)

1. Menetelmä kaupankäyntipalvelun toteuttamiseksi, jossa menetelmässä - muodostetaan kaupankäyntipalvelun ohjausjärjestelmä (38) ja kytketään tämä 5 tiedonvaihtoyhteyteen puhelinverkon kanssa, - järjestetään ohjausjärjestelmään (38) palvelulogiikka ainakin yhden tuotteen ja/tai palvelun taijoamiseksi ostettavaksi kaupankäyntipalvelun välityksellä, - järjestetään ainakin yhdelle asiakkaalle mahdollisuus tehdä verkkopäätelaitteen avulla (34) ja puhelinverkon välityksellä yhteydenotto palvelun ohjaus- 10 järjestelmään (38) ainakin yhden tuotteen ja/tai palvelun tilaamiseksi kaupankäyntipalvelun välityksellä, ja - järjestetään ohjausjärjestelmä (38) yhdessä yhteydenottojen välitystä ohjaavan ja niistä laskuttavan järjestelmän kanssa lisäämään tilauksen hinta verkkopäätelaitteen (34) käyttämän puhelinliittymän puhelinlaskuun, 15 tunnettu siitä, että m i « i i * · · - järjestetään ohjausjärjestelmä (38) määräämään kullekin ohjausjäijestelmään < < I "V (38) ainakin yhden tuotteen ja/tai palvelun tilaamiseksi muodostetulle t yhteydenotolle veloitusehto, • · • I · • · · V : - järjestetään ohjausjärjestelmä (38) yhdessä puhelinyhteyksiä ohjaavan ja niistä III V ' 20 laskuttavan järjestelmän kanssa lisäämään tilauksen hinta verkkopäätelaitteen (34) käyttämän puhelinliittymän puhelinlaskuun ainoastaan, mikäli • · · V · yhteydenotolle määrätty veloitusehto täyttyy, • · · • « « • t i - järjestetään ohjausjärjestelmä (38) tilauksen vastaanotettuaan tarkastamaan • * i tilauksen toimitettavuus, ja • · • M 25. järjestetään veloitusehto täyttymään ainoastaan, mikäli tilaus on • » toimitettavissa. IM ι5 105860
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että - järjestetään ohjausjärjestelmä (38) muodostamaan, mikäli tilaus on toimitettavissa, tilausvahvistusviesti, ja - järjestetään ohjausjärjestelmä (38) toimittamaan muodostettu tilaus- 5 vahvistusviesti puhelinverkkoon välitettäväksi tilauksen tekemisessä käytettyyn verkkopäätelaitteeseen (34).
3. Patenttivaatimuksen2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että - järjestetään ohjausjärjestelmä (38) ja/tai yhteydenottojen välitystä ohjaava ja 10 niistä laskuttava järjestelmä odottamaan kuittausta tilauksen tekemisessä käytettyyn verkkopäätelaitteeseen (34) lähetetyn tilausvahvistusviestin toimittamisesta onnistuneesti verkkopäätelaitteeseen (34), ja - järjestetään veloitusehto täyttymään ainostaan, mikäli kuittaus tilausvahvistusviestin toimittamisesta saadaan. 15 :1·,·
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että : järjestetään ohjausjärjestelmä (38) sisällyttämään tilausvahvistusviestiin tietoa • · · · · tilauksesta, kuten tilatun ainakin yhden tuotteen ja/tai palvelun yksilöintitiedot, ja/tai tietoa tilatusta ainakin yhdestä tuotteesta ja/tai palvelusta. Ml • · · ....... 20 • e * · ·
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että järjestetään • · · V · ohjausjärjestelmä (38), mikäli tilaus on koskenut useampia tuotteita ja/tai palveluita, · · :.· : sisällyttämään tilausvahvistusviestiin tieto tilatuista tuotteiden ja/tai palveluiden ·1·'· lukumääristä. • « • · « 25 • · • · · V · · • · · · • · • · • · » 105860 16
6. Jonkin patenttivaatimuksen 2 - 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että järjestetään ohjausjärjestelmä (38) sisällyttämään tilausvahvistusviestiin varmenne kauppatapahtuman suorituksen varmistamista varten.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että järjestetään ohjausjärjestelmä (38) yhdessä yhteydenottojen välitystä ohjaavan ja niistä laskuttavan järjestelmän kanssa lisäämään tilauksen hinta verkkopäätelaitteen (34) käyttämän puhelinliittymän puhelinlaskuun tikettipohjaisen laskutuksen kautta siten, että puhelinlaskulla esitetään veloitettavan hinnan lisäksi lisätietoa veloitettavasta 10 kauppatapahtumasta.
8. Menetelmä kauppatapahtuman toteuttamiseksi puhelinverkon välityksellä toimivassa kaupankäyntipalvelussa, jonka kautta taijotaan ainakin yhtä tuotetta ja/tai palvelua tilattavaksi asiakkaan puhelinverkon kautta tekemän yhteydenoton välityksellä, 15 jossa menetelmässä - otetaan puhelinverkon välityksellä vastaan asiakkaan tekemä tilaus, ja - tarvittaessa lisätään tilauksen hinta yhteydenotossa käytetyn puhelinliittymän i :': puhelinlaskuun palvelulogiikan mukaisesti, "li tunnettu siitä, että ···* 20 - tarkastetaan, voidaanko vastaanotetun tilauksen mukaista ainakin yhtä tuotetta ja/tai palvelua toimittaa, ja ... - mikäli tilauksen mukainen ainakin yksi tuote ja/tai palvelu voidaan toimittaa: • · · • · · : - lähetetään tästä tilausvahvistussanoma tilauksessa käytettyyn 25 puhelinliittymään, • · IM • · *· · · * - odotetaan kuittausta tilausvahvistussanoman vastaanottamisesta, ja • · «Il • * · - mikäli kuittaus saadaan, lisätään tilauksen hinta tilauksessa käytetyn • · puhelinliittymän puhelinlaskuun. 17 105860
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että asiakkaan tekemä tilaus otetaan vastaan ja tilausvahvistussanoma lähetetään ainakin yhden matkapuhelinverkon lyhytsanoman välityksellä.
10. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että asiakkaan tekemä tilaus otetaan vastaan ääniyhteyden välityksellä IP/IVR-laitteen (39) avulla ja tilausvahvistussanoma toimitetaan ääniyhteyden välityksellä tai lähetetään ainakin yhden matkapuhelinverkon lyhytsanoman välityksellä.
11. Jonkin patenttivaatimuksen 8 - 10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tilausvahvistusviestiin sisällytetään varmenne kauppatapahtuman suorituksen varmistamista varten. «I I t | « r t r < « i t » f I I • r « 1 • ♦ f • · · • · · • · · • · · • · · • · · « · • · · • « t • · · I I • · · »I t • · · • · « « I · « • 1 • f « « · « « 0 *00 0 0 0 00 0 0 * 0 • 00 is 105860
FI990452A 1999-03-02 1999-03-02 Menetelmä kaupankäyntipalvelun toteuttamiseksi FI105860B (fi)

Priority Applications (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI990452A FI105860B (fi) 1999-03-02 1999-03-02 Menetelmä kaupankäyntipalvelun toteuttamiseksi
EP00907695A EP1166235B1 (en) 1999-03-02 2000-03-01 Method for implementing trading service
CA002371879A CA2371879A1 (en) 1999-03-02 2000-03-01 Method for implementing trading service
DE60000576T DE60000576T2 (de) 1999-03-02 2000-03-01 Verfahren zum einführen von handelsdienstleistungen
AU29195/00A AU2919500A (en) 1999-03-02 2000-03-01 Method for implementing trading service
AT00907695T ATE225972T1 (de) 1999-03-02 2000-03-01 Verfahren zum einführen von handelsdienstleistungen
PCT/FI2000/000161 WO2000052650A1 (en) 1999-03-02 2000-03-01 Method for implementing trading service
NO20014112A NO20014112L (no) 1999-03-02 2001-08-24 Fremgangsmåte for å utföre en handelstjeneste

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI990452A FI105860B (fi) 1999-03-02 1999-03-02 Menetelmä kaupankäyntipalvelun toteuttamiseksi
FI990452 1999-03-02

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI990452A0 FI990452A0 (fi) 1999-03-02
FI105860B true FI105860B (fi) 2000-10-13

Family

ID=8554027

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI990452A FI105860B (fi) 1999-03-02 1999-03-02 Menetelmä kaupankäyntipalvelun toteuttamiseksi

Country Status (8)

Country Link
EP (1) EP1166235B1 (fi)
AT (1) ATE225972T1 (fi)
AU (1) AU2919500A (fi)
CA (1) CA2371879A1 (fi)
DE (1) DE60000576T2 (fi)
FI (1) FI105860B (fi)
NO (1) NO20014112L (fi)
WO (1) WO2000052650A1 (fi)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0986275B1 (de) * 1998-09-10 2009-09-09 Swisscom AG Verfahren zum Kaufen von Waren oder Dienstleistungen mit einem Mobiltelefon
US6496809B1 (en) * 2000-06-09 2002-12-17 Brett Nakfoor Electronic ticketing system and method
GB2367214A (en) * 2000-09-22 2002-03-27 Guinness Ireland Group Draught beverage dispensing system responsive to mobile communication device
DE10134588A1 (de) * 2001-07-17 2003-02-13 Siemens Ag Verfahren zur Abrechnung von Kurznachrichten in einem Mobil-funknetz und Vorrichtung zur Durchführung des Verfahrens
EP1302917A3 (de) * 2001-08-16 2004-01-02 Siemens Aktiengesellschaft Verfahren und Anordnung zur elektronischen Bezahlung einer Ware oder Dienstleistung, insbesondere einer Applikation in einem Datennetz
US7054430B2 (en) 2001-08-23 2006-05-30 Paymentone Corporation Method and apparatus to validate a subscriber line
WO2003107696A1 (en) * 2002-06-14 2003-12-24 Tek Dagitim Ve Iletisim Hizmetleri A.S. Mobile information distribution system
US10825089B2 (en) 2007-03-15 2020-11-03 Bgc Partners, Inc. Error detection and recovery in an electronic trading system
US10127364B2 (en) 2015-04-13 2018-11-13 Carwashfinder Inc. Managing authorization codes from multiple sources
JP2020072414A (ja) * 2018-11-01 2020-05-07 株式会社電話放送局 自動音声応答装置、サーバ装置、自動音声応答方法、テキストメッセージ送信方法、およびプログラム

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AU5271490A (en) * 1989-03-23 1990-10-22 Pacific Bell Catalog ordering system with increased security
US5148474A (en) * 1991-08-21 1992-09-15 Nancy Haralambopoulos Interactive value-added telecommunications system and method
FI102427B (fi) * 1996-02-09 1998-11-30 Ericsson Telefon Ab L M Laskutus Internetissä
FI101664B1 (fi) * 1996-02-19 1998-07-31 Finland Telecom Oy Menetelmä maksupalvelun järjestämiseksi televerkossa
CN100375491C (zh) * 1996-12-23 2008-03-12 瑞士电信流动电话公司 在一个通信网中传递指令的方法和系统
IT1294497B1 (it) * 1997-06-23 1999-04-12 Giulio Peretti Sistema per la gestione di transazioni su reti telematiche.

Also Published As

Publication number Publication date
NO20014112D0 (no) 2001-08-24
NO20014112L (no) 2001-10-23
DE60000576T2 (de) 2003-07-03
FI990452A0 (fi) 1999-03-02
AU2919500A (en) 2000-09-21
EP1166235B1 (en) 2002-10-09
CA2371879A1 (en) 2000-09-08
WO2000052650A1 (en) 2000-09-08
DE60000576D1 (de) 2002-11-14
ATE225972T1 (de) 2002-10-15
EP1166235A1 (en) 2002-01-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7333955B2 (en) System and method for securing communication service
US10296886B2 (en) Mobile phone as point of sale (POS) device
RU2323477C2 (ru) Система и способ для покупки товаров и услуг через пункты доступа к сети передачи данных посредством сети торговых терминалов
CN1799042B (zh) 用于控制访问可下载资源的系统和方法
US7685068B2 (en) Arrangement and method for tele-commerce with client profiles
US7849170B1 (en) Dynamically providing communication accounts using a communication account system
US20090138302A1 (en) Method and system for collecting, receiving, and transferring transaction information for use by a bonus or loyalty program and electronic vouchers
JP2001512872A (ja) 広域ネットワーク上の小売り方法
KR20070057668A (ko) 고객의 계좌식별자를 이용해 pos에서 고객계좌에입금하는 방법 및 시스템
US20080281722A1 (en) Text-to-buy wap application server
JP2004531779A (ja) インターネットプロトコルネットワークシステムによるプリペイドサービスを提供するためのシステムおよび方法
HRP20030164A2 (en) Multifunctional mobile banking system
AU2001247953B2 (en) System and method for purchasing goods and services through financial data network access points
FI105860B (fi) Menetelmä kaupankäyntipalvelun toteuttamiseksi
JP2004164598A (ja) 前払いサービス提供を組み込んだネットワークベースの電子商取引システム
US20030018544A1 (en) Electronic commerce providing system having orderer authenticating function
EP1325621B1 (en) Roaming reload manager
WO2001098956A1 (en) Method for charging for internet content or services subject to a charge
EP1293923A2 (en) Arrangement and method for tele-commerce with client profiles
WO2003098501A2 (en) Internet payment
CA2344749A1 (en) A mobile telecommunications network-based sales transaction system
WO2007038936A1 (en) Method for real-time distributing of benefits in an electronic system
KR20090004831A (ko) 통신 서비스 수익 배분 시스템
WO2001052085A2 (en) System and method for purchasing products or services utilizing a telecommunication system
KR20080103617A (ko) 통신 서비스 수익 배분방법 및 시스템과 이를 위한프로그램과 기록매체

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired
FCK Appeal rejected

Free format text: APPLICATION REJECTED