FI103937B - Suorakylvömenetelmä ja suorakylvölaite - Google Patents

Suorakylvömenetelmä ja suorakylvölaite Download PDF

Info

Publication number
FI103937B
FI103937B FI981215A FI981215A FI103937B FI 103937 B FI103937 B FI 103937B FI 981215 A FI981215 A FI 981215A FI 981215 A FI981215 A FI 981215A FI 103937 B FI103937 B FI 103937B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
sowing
direct
base
seed
direct sowing
Prior art date
Application number
FI981215A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI981215A (fi
FI103937B1 (fi
FI981215A0 (fi
Inventor
Ari Koutonen
Marko Palomaeki
Original Assignee
Ari Koutonen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ari Koutonen filed Critical Ari Koutonen
Priority to FI981215A priority Critical patent/FI103937B1/fi
Publication of FI981215A0 publication Critical patent/FI981215A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI981215A publication Critical patent/FI981215A/fi
Publication of FI103937B publication Critical patent/FI103937B/fi
Publication of FI103937B1 publication Critical patent/FI103937B1/fi

Links

Classifications

    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P60/00Technologies relating to agriculture, livestock or agroalimentary industries
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P60/00Technologies relating to agriculture, livestock or agroalimentary industries
    • Y02P60/20Reduction of greenhouse gas [GHG] emissions in agriculture, e.g. CO2

Landscapes

  • Sowing (AREA)

Description

103937
Suorakylvömenetelmä ja suorakylvölaite
Keksintö liittyy suorakylvömenetelmään ja suorakylvölaitteeseen.
Suorakylvöllä tarkoitetaan kylvön suorittamista suoraan muokkaamattomaan maahan, 5 esimerkiksi edellisen viljelykasvin muodostamaan sänkeen tai lyhyeksi leikattuun nurmeen. Suorakylvö säästää luonnollisesti työtä, koska kyntö- ja muokkausvaiheet jäävät kokonaan pois. Suorakylvöllä saavutetaan lisäksi lukuisia muita etuja, joita tarkastellaan lähemmin jäljempänä.
Tunnettuja ovat esimerkiksi sellaiset suorakylvölaitteet, joissa kylvövantaiden eteen on 10 sijoitettu joko kiinteästi tai omana ryhmänään erilaisten tunnettujen maanmuokkauslaitteiden yksiköitä, jollaisia ovat esimerkiksi hanhenjalka, lapiorulla ja jousipiikki. Tarkoituksena on yleensä muokata maa kauttaaltaan kevyesti ennen kylvövantaita. Tällaisen konstruktion epäkohtia ovat suuri pituus ja paino sekä suuri vetovastus. Kylvövantaana yleinen on kehältä lovettu tai sileäreunainen, kulkusuuntaan nähden vinossa oleva kiekko, jonka rinnalla on 15 vannasosa. Nämä yhdessä tunkeutuvat maahan ja avartavat kylvövaon. Vaon muoto on sellainen, että kylvettävät siemenet tai lannoiterakeet tulevat riviin. Lannoitteen kylväminen tällä tekniikalla samalla kylvövantaalla samaan vakoon johtaa siihen, että siemenet ja lannoiterakeet tulevat usein aivan lähekkäin tai kosketukseen toistensa kanssa, mikä aiheuttaa oraalle suuren polttovaurioitumisriskin. Yleinen ratkaisu on, että kylvettäessä samalla sekä 20 siemen että lannoite kumpaakin varten on oma kylvövannas, jolloin ne kylvetään eri riveihin • · · ·' · · ja eri syvyyksille.
* - · · ’ * Toinen yleinen suorakylvölaite on sellainen, jossa vannasyksikön edessä oleva kiekko • · · i leikkaa maahan viillon. Tällöin yleisesti käytetty kylvövannas muodostuu auraavassa asen- ' ’ ; nossa olevasta kiekkoparista, joka avartaa viillon kapenevaksi raoksi. Myös tällaiseen va- • · 25 koon kylvettäessä polttovaurioriski on suuri, jos siemen ja lannoite kylvetään samalla van- « · « ·' taalla. Toisaalta haittana on myös se, että siemenet tai lannoiterakeet sijoittuvat toisiinsa nähden epätasaisesti ja eri syvyyksille.
: V: Keksinnön tarkoituksena on saada aikaan suorakylvömenetelmä ja suorakylvölaite, joilla : T: edellä kuvatut ongelmat ja haitat suuressa määrin vältetään.
, [·, 30 Tämän tarkoituksen saavuttamiseksi keksinnön mukaiselle suorakylvömenetelmälle on k · · * t-**p tunnusomaista se, mitä määritellään patenttivaatimuksessa 1, ja keksinnön mukaiselle suora- • · kylvölaitteelle on tunnusomaista se, mitä määritellään patenttivaatimuksessa 9. Muissa pa-
' M I
f i I ··· ·* . * tenttivaatimuksissa määritellään keksinnön mukaisen menetelmän ja laitteen eri suoritus- • · · * · '...· muotoja.
35 Keksinnön mukainen suorakylvömenetelmä sisältää yhdistelmänä vaiheet, joissa maan pintakerrosta muokataan kapealta alueelta, muodostetaan yleisesti ottaen tasainen nauhamai- 2 103937 nen kylvöpohja määrätylle syvyydelle muokatun alueen kohdalle ja suoritetaan kylvö haja-kylvönä olennaisesti kylvöpohjan koko leveydelle.
Menetelmän eräässä edullisessa suoritusmuodossa maan pintakerrosta muokataan nau-hamaisesti leveydeltä, jolle kylvöpohja muodostetaan. Menetelmä voidaan toteuttaa myös 5 niin, että maan pintakerrosta muokataan leikkaamalla siihen viilto kohtaan, johon kylvö-pohja on tarkoitus muodostaa. Kylvöpohja on edullista muodostaa syvyydelle, johon muokkaus ulottuu.
Nauhamaisen kylvöpohjan leveys on edullisesti alueella 1 - 4 senttimetriä. Jos maan pintakerrosta muokataan nauhamaisesti, kylvöpohjalle saadaan helpommin suurempi leveys, 10 esimerkiksi 2,5 senttimetriä tai enemmän.
Siemenen ja lannoitteen kylvö suoritetaan edullisesti hajakylvönä samanaikaisesti samalle kylvöpohjalle.
Sekä muokkauksen syvyys että syvyys, jolle kylvöpohja muodostetaan, voidaan asettaa sopiviksi suoritettavan kylvön mukaan.
15 Keksinnön mukainen suorakylvölaite sisältää yhdistelmänä välineet maan pintakerrok sen muokkaamiseksi kapealta alueelta, välineet yleisesti ottaen tasaisen nauhamaisen kylvö-pohjan muodostamiseksi määrätylle syvyydelle muokatun alueen kohdalle ja välineet kylvön suorittamiseksi hajakylvönä olennaisesti kylvöpohjan koko leveydelle.
Pintakerroksen muokkaaminen suoritetaan edullisesti kiekkoleikkurilla, jossa on aaltoi-20 leva kiekko sen reunan muodostaessa aalto- tai siksak-kuvion, jonka amplitudi olennaisesti määrää muokkautuvan leveyden. Reunan aalto- tai siksak-kuvion amplitudi voi olla esimerkiksi alueella 1 - 4 senttimetriä.
I I
Kylvöpohja muodostetaan edullisesti kiilamaisella terällä. Terän yläpuolelle voidaan li-': säksi sijoittaa veitsileikkuri.
» I
'. v 25 Välineet kylvön suorittamiseksi hajakylvönä sisältävät edullisesti olennaisesti kylvö- ·«« ·*,·* ·* pohjaan asti sen koko leveydellä ulottuvan putken tai vastaavan. Putki tai vastaava on edulli sesti alapäästään taaksepäin avoin sen tukkeutumisen estämiseksi.
Kiilamainen terä ja välittömästi sen taakse sijoittuva putki tai vastaava muodostavat kompaktin kylvövantaan ja mahdollistavat onnistuneen nauhamaisen hajakylvön.
. ,‘.t 30 Eräässä edullisessa suoritusmuodossa kylvöputken etureuna on muotoiltu leikkaavaksi • · · ja putken alapää muotoiltu sopivaksi muodostamaan nauhamainen kylvöpohja. Tällainen · *** kylvöputki muodostaa yksinään kylvövantaan.
• · < ^ ·' · * Muokkauksen syvyys ja kylvöpohjan muodostamissyvyys asetetaan edullisesti laitetta • · · *...' takaa kannattavan säädettävän pyörän avulla, joka samalla tiivistää ja tasaa muokatun koh- 35 dan.
3 103937
Keksinnöllä saavutetaan lukuisia etuja. Kylvö voidaan suorittaa tarkasti oikeaan syvyyteen. Kun kylvö suoritetaan hajakylvönä nauhamaiselle kylvöpohjalle, voidaan siemen ja lannoite kylvää samalla ja samaan tasoon ilman merkittävää polttovaurioriskiä. Kun lannoite saadaan näin riskittömästi lähelle siementä, voidaan lannoitteen määrää samalla vähentää.
5 Myös se, että siemen saadaan tasaisesti samaan syvyyteen, parantaa viljelytulosta. Kun kylvö tapahtuu suhteellisen kapeisiin nauhoihin, jää maan pinnasta suurin osa koskemattomaksi, mikä parantaa olennaisesti kemiallisen rikkaruohontorjunnan mahdollisuuksia ja tehoa.
Kuten edellä jo todettiin, suorakylvö vähentää huomattavasti viljelijän työtä, koska esimerkiksi kyntöjä muokkaus jäävät pois. Samalla ajokertojen määrä pellolla ja siitä aiheu-10 tuva maan tiivistymishaitta vähenevät. Kun myös maan pinta pysyy enimmäkseen koskemattomana, maan luonnonmukainen fysiologia ja kasvuedellytykset pysyvät hyvinä.
Keksinnön mukainen ratkaisu on myös kylvökoneen tekniikan ja talouden kannalta edullinen. Keksinnön mukainen vannasyksikkö voidaan sijoittaa säiliön alle, jolloin siemenen tai lannoitteen siirtämiseen kylvöpohjalle ei tarvita lisälaitteita. Laite on kompakti. Kyl-15 vökoneen pituus, paino ja ennen kaikkea vetovastus ovat olennaisesti pienemmät kuin hakijan tiedossa olevissa kapasiteetiltaan vastaavissa tunnetuissa laitteissa.
Keksintöä ja sen eräitä suoritusmuotoja selitetään seuraavassa yksityiskohtaisemmin viitaten oheen liitettyihin piirustuksiin, joista: kuvat 1 ja 2 havainnollistavat vastaavasti päältä katsottuna ja maan pintakerroksen leik-20 kauskuvina keksinnön mukaisen suorakylvömenetelmän erästä suoritusmuotoa, . · ; kuva 3 havainnollistaa maan pintakerroksen leikkauskuvina keksinnön mukaisen suora- ‘ '": kylvömenetelmän erästä toista suoritusmuotoa, : '.: kuva 4 esittää kaavamaisesti sivusta katsottuna keksinnön mukaisen laitteen erästä suo- I < ': *': ritusmuotoa, :':'; 25 kuva 5 esittää kaavamaisesti ja yksinkertaistetusti kuvan 4 laitteen keksintöä ajatellen :T: tärkeimmät osat päältä katsottuna, kuva 6 esittää kaavamaisesti ja yksinkertaistetusti keksinnön mukaisista laitteista koos- ; *; *; tuvaa kylvökoneen vannasosan toteutusta ja • · ;* j*. kuvat 7 ja 8 esittävät kaavamaisesti vastaavasti sivulta ja päältä katsottuna keksinnön *. 30 mukaisen laitteen vielä erästä suoritusmuotoa.
• · · * · · · II* Kuvassa 1 esitetään päältä katsottuna kaaviona keksinnön mukaisen menetelmän erään • · 9 *;· suoritusmuodon eteneminen. Kuvassa 2 esitetään sama maan pintakerroksen leikkauskuvina.
' ·· « : Kuvassa 1 osoitetaan menetelmän vaiheet nuolikaaviolla ja merkinnöillä AI - D2, joista • a · nuolet osoittavat vaiheita vastaavia piirroksia kuvassa 2.
35 Kuvassa 1 ylhäällä maan pintakerroksen muokkaamisen aloittaa aaltoilevalla kiekolla varustettu kiekkoleikkuri (5 kuvissa 4 ja 5), jonka jälkeä osoitetaan viitenumerolla 27. Kun 4 103937 kiekon maahan painunut reuna kiertyy taakse ja nousee ylös, se muokkaa tehokkaasti maata aaltokuvion määräämältä leveydeltä LI ja asetetulta työsyvyydeltä SI. Vaiheessa AI muokkautuva kapea alue rajautuu muokkaamattomasta maasta 22, kuten osoitetaan katkoviivalla kuvan 2 ylimmässä piirroksessa. Kun kiekko on kyseisessä kohdassa kiertynyt ylös vaiheessa 5 A2, alue 23 on muokkautunut ja pinnassa 13 oleva sänki-, ruoho- tai vastaava kerros osittain rikkoutunut. Seuraavassa vaiheessa B muokatun alueen kohdalle, tässä sen koko leveydelle muodostetaan kylvöpohja 24. Se tapahtuu kiilamaisen terän 7 ja veitsileikkurin 8 avulla (ks. kuvat 4 ja 5). Terä 7 ikäänkuin höylää asetetulle syvyydelle S2 tasaisen pohjan 24 ja nostaa > samalla muokkautunutta maata 23 muokatun alueen reunoille. Pintakerros pysyy usein 10 enimmäkseen koossa ja kääntyy tässä vaiheessa sivuille, kuten osoitetaan viitenumeroilla 23'. Seuraavaksi kylvöpohjalle 24 kylvetään hajakylvönä vaiheessa C siemeniä 25 ja lan-noiterakeita 26. Tämä tapahtuu edullisesti koko kylvöpohjan leveydelle L2 ja kylvöpohjaan 24 asti ulottuvan putken 9 avulla, josta putoavat siemenet ja lannoiterakeet asettuvat satunnaisesti hajalleen kylvöpohjalle ja muodostavat näin kylvöpohjan leveyden mukaisen nauha-15 kylvön. Kuten näkyy kuvassa 1, putki 9 on alapäästään takaa avoin, jotta sen mahdollinen tukkeutuminen kokkareiden tms. johdosta estyisi. Vaiheessa Dl osa muokatusta maasta 23 putoaa kylvöputken siirryttyä eteenpäin peittämään kylvöpohjaa 24 ja sillä olevia jyviä 25 ja Iannoiterakeita 26. Sivuille kääntynyt pintakerros 23' kääntyy enimmäkseen takaisin syntyneeseen uraan. Tässä vaiheessa reunoille jäänyttä maata voidaan laahaimen tms. välineiden 20 avulla siirtää nuolten osoittamalla tavalla reunoilta takaisin muokatulle alueelle. Lopuksi
* I I
: : : muokattu alue voidaan vaiheessa D2 tasoittaa esimerkiksi sen yli kulkevan pyörän 11 avulla.
*: ; Lopputuloksena on kuvan 2 alimmassa piirroksessa esitetyllä tavalla kylvöpohjaa 24 peittä- mään jäävä tiivistetty muokattu kerros 23 ja jonkin verran reunoille jäävää muokattua maata.
': ; Muokatun alueen 21 ulkopuolelle jäävä alue 29 pysyy kuitenkin olennaisesti koskematto- I | ', v 25 mana.
Ml V · Kuva 3 havainnollistaa maan pintakerroksen leikkauskuvina ylhäältä alaspäin keksinnön
mukaisen menetelmän erään toisen toteutuksen vaiheita edellä kuvattuja vastaavia vaiheita A
: Y; - D2. Tässä maata muokataan vain leikkaamalla siihen syvyyteen SI ulottuva viilto 28 esi- • f merkiksi tavanomaisella kiekkoleikkurilla. Viiltoa pitkin ajetaan vaiheessa B samalla tavalla . t*.# 30 kuin edellä määrätyllä syvyydellä S2 nauhamaisen, yleisesti ottaen tasaisen kylvöpohjan 24 · * .’!* muodostavaa terää 7, esimerkiksi kiilamaista terää. Terä ja sen jälkeen vaiheessa C seuraava • * * ’ kylvöputki 9 syrjäyttävät viillosta jonkin verran maata ja ainakin painavat viillon reunoja i · · * : *. · ulos- ja ylöspäin. Samalla tavoin kuin edellä kylvöpohjalle 24 hajakylvetään siemeniä 25 ja • · •,.. · Iannoiterakeita 26. Vaiheessa D1, kun terä 7 ja kylvöputki 9 ovat siirtyneet eteenpäin, kylvö- 35 pohjaa 24 peittämään putoaa jonkin verran viillon seinämistä irronnutta maata 23 ja seinämät palautuvat myös jossain määrin takaisin lähemmäs toisiaan. Vaiheessa D2 viillon 28 j 5 103937 kohta tiivistetään esimerkiksi ajamalla riittävän painavan pyörä sitä pitkin, jolloin viilto painuu lähestulkoon kiinni, ja irtomaa riittää ainakin suurimmaksi osaksi täyttämään sen.
Kuvat 4 ja 5 esittävät keksinnön mukaisen laitteen erästä toteutusta vastaavasti sivusta ja päältä katsottuina. Laite muodostaa yhden vannasyksikön suorakylvöön tarkoitetun kylvö-5 koneen vannasosasta, jota havainnollistaa lähemmin kuva 6. Nuoli K osoittaa laitteen kul kusuuntaa ja viitenumero 13 maan pinnan tasoa. Tukivarsi 1 on kiinnitetty kylvökoneen run-! koon (ei ole esitetty). Laitteen runko 3 on kiinnitetty tukivarteen 1 suuntaistukivarsilla 2.
Tukivarren 1 ja rungon 3 välissä on painokuormitusta varten jousi 4, jonka tilalla voi olla myös esimerkiksi vastaava hydraulinen kuormituslaite. Kulkusuunnassa ensimmäisenä laitto teessä on akselista 14 runkoon 3 laakeroitu kiekkoleikkuri 5, jonka kiekko on muodostettu aaltoilevaksi. Aaltopoimujen suuntaaminen kuvassa 4 osoitetulla tavalla niin, että ne tunkeutuvat maahan lähestulkoon kohtisuorasti ja kiertyessään eteenpäin siirtävät, nostavat ja muokkaava maata, on edullista. Kiekon aaltokuvion amplitudi määrää leveyden, jolla kiekko maata muokkaa. Tällainen kiekkoleikkuri on sinänsä tunnettu US-patentista 5649602.
15 Seuraavana laitteessa on kiilamainen terä 7, jonka kärki seuraa hyvin lähellä kiekkoa 5.
Terä 7 on edullisesti jotakuinkin yhtä leveä kuin leikkurin tuottama muokkaus. Se on myös edullisesti asetettu syvyydelle, johon leikkuri ja muokkaus ulottuvat. Näin kylvöpohjaksi tulee muokkaamaton maa. Terän keskellä sen yläpuolella on pystysuuntainen veitsi leikkuri 8, joka helpottaa kylvöpohjan muodostamista ja tilan muodostamista terän 7 takareunassa 20 kiinni olevalle kylvöputkelle 9. Veitsileikkuri on erityisen edullinen silloin, kun kylvö suo-:,; ritetaan vanhaan sänkeen, jolloin veitsileikkuri halkaisee tehokkaasti oljen ja maan muodos- ' ' tämän sitkeän olkimassan. Kylvöputki 9 ulottuu edullisesti terän "höyläämän" kylvöpohjan ','. _ tasoon asti. Sen takareuna on alapäästä edullisesti avoin, jotta mahdolliset kokkareet tai ':". vastaavat pääsevät poistumaan eivätkä tuki putkea. Terä 7, veitsileikkuri 8 ja putki 9 muo- : Y · 25 dostavat yhdessä kompaktin kylvövannaksen 6. Kylvöputken jälkeen laitteessa voi olla laa- :T: hain tai laahaimet 10. Laahain voi olla esimerkiksi runkoon 3 kiinnitetty sopiva teräslanka, esimerkiksi noin 10 mm: paksuinen, joka on taivutettu sopivaan muotoon. Se voi olla myös : "· *: esimerkiksi lattaraudasta tehty vastaava väline, jonka tarkoituksena on siirtää takaisin muo- • · katulta alueelta sivuun ja reunoille noussut maa. Viimeisenä laitteessa on säädettävä pyörä '. 30 11, joka on sopivasti muokkausta leveämpi, niin että se tiivistää muokkaus- ja kylvöjäljen.
* * · «
Pyörän 11 avulla säädetään myös kiekon 5 ja terän 7 työsyvyys. Pyörä 11 on laakeroitu ak- • · "· selillä 20 varteen 17, jonka kiinnitys 16 runkoon 3 on kääntyvä. Runkoon 3 kiinnitetyn lai- • · · : pan 18 ja varren 17 välissä olevan säätöruuvijärjestelyn 12,19 avulla pyörän 11 korkeutta
Il \.. · runkoon 3 nähden ja siten samalla mainittuja työsyvyyksiä voidaan säätää.
6 103937
Eräässä koelaitteessa kiekkoleikkurin 5 muokkausleveys oli 2,5 cm. Terän 7 ja kylvö-putken 9 leveys oli samoin 2,5 cm. Pituussuunnassa (kylvönauhan suunnassa) kylvöputken mitta oli 4 cm, ja se oli takaa auki 8 cm:n korkeuteen. Eräs käytetty työsyvyys oli 5 cm.
Kuva 6 havainnollistaa suorakylvökoneen vannasosan koostumista keksinnön mukai-5 sista laitteista. Laitteen osia osoittavat viitenumerot on merkitty vain äärimmäisenä vasemmalla olevan vannasyksikön yhteyteen. Muut yksiköt ovat samanlaisia. Viitenumeroin on osoitettu kylvökoneen runkoon (ei ole esitetty) kiinnitetty tukivarsi 1, laitteen runko 3, suuntaistukivarret 2, kiekkoleikkuri 5, kylvövannasosa 6, pyörä 11 ja sen tukivarsi 29. Kukin vannasyksikkö jättää jälkeensä muokatun ja kylvetyn nauhan 21. Nauhojen muokkausleveys 10 voi olla esimerkiksi edellä mainittu 2,5 cm ja väli L3 esimerkiksi 10-15 cm.
Kuvissa 7 ja 8 esitetään kaavamaisesti vielä eräs keksinnön mukaisen suorakylvölaitteen edullinen suoritusmuoto. Siinä on ensimmäisenä osana tavanomainen kiekkoleikkuri 30, jolla tehdään viilto maan pintaan 13 kylvöpohjan tarkoitettuun syvyyteen asti. Seuraavana osana on kylvöputki 31, joka on muotoiltu alapäästään hiukan jalkamaiseksi ja johon on 15 samoin alapäähän muodostettu leikkaava etureuna 32. Putken alareuna 35 on leikattu suoraksi, ja se muodostaa putken edetessä kylvöpohjan 24. Kylvettävät siemenet ja/tai lannoite-rakeet putoavat putken sisätilan 34 kautta ja hajoavat satunnaisesti kylvöpohjalle. Putken takaosa on alapäässä 33 avoin tukkeutumisen välttämiseksi. Putki 31 muodostaa näin yksinään nauhamaista hajakylvöä suorittavan kylvövantaan. Viimeisenä laitteessa on leveydel-20 tään sopiva pyörä 36, joka tasoittaa ja tiivistää päältä nauhakylvön ja jonka avulla leikkurin ja vannasputken työsyvyyksiä voidaan asettaa.
‘ ·" · Edellä on esitetty yksityiskohtaisesti eräitä keksinnön suoritusmuotoja, mutta on selvää, :: että keksintö ei rajoitu näihin. Alan ammattilainen ymmärtää hyvin, että esimerkiksi maan * ·" · muokkaamiseen kapealta alueelta on mahdollista käyttää muitakin sopivia laitteita kuin ta- • · :, ‘.: 25 vanomaista tai aallotettua kiekkoleikkuria. Samoin kyl vöpohjaa muotolevien välineiden ja »«· ! kylvövantaan muiden osien toteutukseen tarjoutuu monia vaihtoehtoja sen keksinnöllisen ajatuksen mukaisesti, joka tässä esitetään.
: V: Keksintö voi vaihdella oheisten patenttivaatimusten sallimissa rajoissa.
• « · • · « • · · • m 9 9 · 9 9 · • · · • · · · • · • · · t I I '
t I I
I
4 « « 4 4 4 4

Claims (19)

103937
1. Suorakylvömenetelmä, tunnettu siitä, että se sisältää yhdistelmänä vaiheet, joissa: maan pintakerrosta muokataan kapealta alueelta (23, 28), 5 muodostetaan yleisesti ottaen tasainen nauhamainen kylvöpohja (24) määrätylle syvyydelle (S2) muokatun alueen (23, 28) kohdalle ja suoritetaan kylvö nauhamaisena hajakylvönä olennaisesti kylvöpohjan (24) koko leveydelle (L2).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suorakylvömenetelmä, tunnettu siitä, että maan pinta kerrosta muokataan leikkaamalla siihen viilto (28) kohtaan, johon kylvöpohja (24) on tarkoitus muodostaa.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suorakylvömenetelmä, tunnettu siitä, että maanpinta-15 kerrosta muokataan nauhamaisesti leveydeltä (LI), jolle kylvöpohja muodostetaan.
4. Direktsäddsforfarande enligt nägot föregäende krav, kännetecknat av att säddbottnen (24) formas väsentligen pä ett djup (SI) vilket bearbetningen när. 35 103937
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen suorakylvömenetelmä, tunnettu siitä, että kylvöpohja (24) muodostetaan olennaisesti syvyydelle (SI), johon muokkaus ulottuu. • · · : · ·: 20 5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen suorakylvömenetelmä, tunnettu siitä, että :' ·. i nauhamaisen kylvöpohjan leveys on 1 - 4 senttimetriä. • · :';': 6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen suorakylvömenetelmä, tunnettu siitä, että :; siinä kylvön suorittamisen jälkeen lisäksi siirretään ja tiivistetään muokatulta kapealta alueelta 25 pois siirtynyttä multaa (23) takaisin sanotulle alueelle sen peittämiseksi mahdollisimman hyvin ja viereisen muokkaamattoman alueen (29) jättämiseksi mahdollisimman koskemattomaksi. • · · I · I • · I m \ 7, Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen suorakylvömenetelmä, tunnettu siitä, että « · · •;; t siemenen (25) ja lannoitteen (26) kylvö suoritetaan nauhamaisena hajakylvönä samanaikai- • * 30 sesti samalle kylvöpohjalle (24). • · : 8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen suorakylvömenetelmä, tunnettu siitä, että muokkauksen syvyys (SI) ja / tai syvyys (S2), jolle kylvöpohja (24) muodostetaan, asetetaan sopiviksi suoritettavan kylvön mukaan. 103957
5. Direktsäddsförfarande enligt nägot foregäende krav, kännetecknat av att bredden av den bandlika säddbottnen är 1 - 4 centimeter.
6. Direktsäddsförfarande enligt nägot foregäende krav, kännetecknat av att efter säningen 5 mull (23) som flyttats av frän det bearbetade smalt omräde flyttas och packas samman bak tili j nämnda omrädet för att täcka detta sä gott som möjligt och för att lämna det obearbetade omrädet (29) sä intakt som möjligt.
7. Direktsaddsförfarande enligt nägot foregäende krav, kännetecknat av att säningen av frön 10 (25) och gödslingsmedel (26) utförs som en bandlik bredsädd samtidigt pä den samma säddbottnen (24).
8. Direktsaddsförfarande enligt nägot foregäende krav, kännetecknat av att djupet (SI) av bearbetningen och / eller djupet (S2) pä vilket säddsbottnen (24) formas anpassas efter 15 sädden som skall utföras.
9. Direktsäddsanordning, kännetecknad av att den innehäller som en kombination: medel (5) för att bearbeta jordens ytskikt i ett smalt omräde (23, 28), . . , medel (7, 8) för att forma en generellt jämn bandlik säddbotten (24) pä ett ,,,,: 20 bestämt djup (S2) pä stället av det bearbetade omrädet (23, 28) och 4 < , , < medel (9) för att utföra säningen som en bandlik bredsädd väsentligen över hela § | bredden (L2) av säddbottnen (24). I I
9. Suorakylvölaite, tunnettu siitä, että se sisältää yhdistelmänä: välineet (5) maan pintakerroksen muokkaamiseksi kapealta alueelta (23, 28), välineet (7, 8) yleisesti ottaen tasaisen nauhamaisen kylvöpohjan (24) muodostamiseksi määrätylle syvyydelle (S2) muokatun alueen (23, 28) kohdalle ja 5 välineet (9) kylvön suorittamiseksi nauhamaisena hajakylvönä olennaisesti kylvöpohjan (24) koko leveydelle (L2).
10. Direktsäddsanordning enligt krav 9, kännetecknad av att medel för att bearbeta jordens 4 14 ' 25 ytskikt i ett smalt omräde (28) innehäller en konventionell skivskärare (30). • · m • · ·
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen suorakylvölaite, tunnettu siitä, että välineet maan pintakerroksen muokkaamiseksi kapealta alueelta (28) sisältävät tavanomaisen kiekkoleikkurin 10 (30).
11. Direktsäddsanordning enligt krav 9, kännetecknad av att medel för att bearbeta jordens • · « * ytskikt i ett smalt omräde (23) innehäller en skivskärare (5) som har en vägig skiva, varvid • · : kanten därav producerar ett väg- eller siksakmönster vilkets amplitud väsentligen bestämmer :...· 30 bredden (LI) som bearbetas. • « : 12. Direktsäddsanordning enligt krav 11, kännetecknad av att amplituden av väg- eller siksakmönstret av skivskärarens (5) kant är 1 - 4 centimeter.
11. Patenttivaatimuksen 9 mukainen suorakylvölaite, tunnettu siitä, että välineet maan pintakerroksen muokkaamiseksi kapealta alueelta (23) sisältävät kiekkoleikkurin (5), jossa on aaltoileva kiekko sen reunan muodostaessa aalto- tai siksak-kuvion, jonka amplitudi olennai- 15 sesti määrää muokkautuvan leveyden (LI).
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen suorakylvölaite, tunnettu siitä, että kiekkoleikkurin (5) reunan aalto- tai siksak-kuvion amplitudi on 1 - 4 senttimetriä. iti ( I I * i I I ,,,, 20 13. Jonkin patenttivaatimuksen 9-12 mukainen suorakylvölaite, tunnettu siitä, että välineet , , ; kylvöpohjan (24) muodostamisesi sisältävät kiilamaisen terän (7). . , 14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen suorakylvölaite, tunnettu siitä, että välineet kylvö- pohjan muodostamiseksi sisältävät lisäksi kiilamaisen terän (7) yläpuolelle sijoitetun veitsi-25 leikkurin (8). • · · • · · • · · L. 15. Jonkin patenttivaatimuksen 9-14 mukainen suorakylvölaite, tunnettu siitä, että välineet • · § ***·· kylvön suorittamiseksi hajakylvönä sisältävät olennaisesti kylvöpohjaan (24) asti sen koko • · ·.· : leveydellä (L2) ulottuvan putken (9) tai vastaavan. t · « 30
13. Direktsäddsanordning enligt nägot krav 9-12, kännetecknad av att medel för att forma säddbottnen (24) innehäller ett killikt jäm (7). 103937
14. Direktsäddsanordning enligt krav 13, kännetecknad av att medel för att forma säddbottnen (24) innehäller ytterligare en knivskärare (8) placerad ovanför det killika jämet (7).
15. Direktsäddsanordning enligt nägot krav 9 -14, kännetecknad av att medel för att utföra säningen som bredsädd innehäller väsentligen ned tili säddbotten (24) över hela bredden (L2) därav gäende ledning eller dylik (9).
16. Direktsäddsanordning enligt krav 15, kännetecknad av att ledningen eller liknande (9) är 10 i nedre ändan därav bakät öppen för att hindra blockering därav.
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen suorakylvölaite, tunnettu siitä, että putki tai vastaava . . : (9) on alapäästään taaksepäin avoin sen tukkeutumisen estämiseksi.
17. Direktsäddsanordning enligt nägot krav 14 - 16, kännetecknad av att ledningen eller liknande (9) är placerad direkt efter det killika järnet (7) för att ästadkomma en kompakt säfot (6) och att göra bandlik bredsädd möjlig. 15
17. Jonkin patenttivaatimuksen 14-16 mukainen suorakylvölaite, tunnettu siitä, että putki tai 35 vastaava (9) on sijoitettu välittömästi kiilamaisen terän (7) taakse kompaktin kylvövantaan (6) muodostamiseksi ja nauhamaisen hajakylvön mahdollistamiseksi. 103937
18. Direktsäddsanordning enligt nägot krav 9 -16, kännetecknad av att ett säddrör (31) är format att innehälla medel (32, 35) för att forma säddbottnen (24), varvid en säfot för bandlik bredsädd bestär av säddröret (31) enbart. r I I
18. Jonkin patenttivaatimuksen 9-16 mukainen suorakylvölaite, tunnettu siitä, että kylvö-putki (31) on muodostettu sisältämään välineet (32, 35) kylvöpohjan (24) muodostamiseksi, jolloin kylvöputki (31) muodostaa yksinään nauhamaista hajakylvöä suorittavan kylvövan- 5 taan.
19. Jonkin patenttivaatimuksen 9-18 mukainen suorakylvölaite, tunnettu siitä, että se sisältää lisäksi välineet (10, 11, 36) muokatun kapean alueen (21, 23, 28) peittämiseksi ja tiivistämiseksi kylvön jälkeen mahdollisimman hyvin ja viereisen muokkaamattoman alueen 10 (29) jättämiseksi mahdollisimman koskemattomaksi.
20. Jonkin patenttivaatimuksen 9-19 mukainen suorakylvölaite, tunnettu siitä, että se sisältää lisäksi välineet (11, 12, 17; 36) muokkauksen syvyyden (SI) ja /tai kylvöpohjan (24) muodostamissyvyyden (S2) asettamiseksi. 15 , ,', 1. Direktsäddsforfarande, kännetecknat av att det innehäller som en kombination steg, i I I . I ,,,, 20 vilka: , ·. : jordens ytskikt bearbetas i ett smalt omräde (23, 28), engenerellt jämnbandliksäddbotten (24) formaspäett bestämt djup (S2) pä « I .... stället av det bearbetade omrädet (23, 28) och (i.! säningen utförs som en bandlik bredsädd väsentligen över hela bredden (L2) av 25 säddbottnen (24). • M • · · I.. 2. Direktsäddsforfarande enligt krav 1, kännetecknat av att jordens ytskikt bearbetas med att • · « *. skära ett snitt (28) pä stället där avsikten är att forma säddbottnen (24). • · • « c • · < • · · c • · » :’ 30 3. Direktsäddsforfarande enligt krav 1, kännetecknat av att jordens ytskikt bearbetas ....: bandlikt över en bredd (L1) över vilken säddbottnen formas. f I I
19. Direktsäddsanordning enligt nägot krav 9-18, kännetecknad av att den ytterligare I i ,. t : innehäller medel (10, 11, 36) för att täcka och packa samman det bearbetade smala omrädet I (21, 23, 28) sä gott som möjligt och för att lämna det obearbetade omrädet (29) sä intakt som I I , , möjligt.
FI981215A 1998-05-29 1998-05-29 Suorakylvömenetelmä ja suorakylvölaite FI103937B1 (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI981215A FI103937B1 (fi) 1998-05-29 1998-05-29 Suorakylvömenetelmä ja suorakylvölaite

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI981215A FI103937B1 (fi) 1998-05-29 1998-05-29 Suorakylvömenetelmä ja suorakylvölaite
FI981215 1998-05-29

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI981215A0 FI981215A0 (fi) 1998-05-29
FI981215A FI981215A (fi) 1999-10-29
FI103937B true FI103937B (fi) 1999-10-29
FI103937B1 FI103937B1 (fi) 1999-10-29

Family

ID=8551851

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI981215A FI103937B1 (fi) 1998-05-29 1998-05-29 Suorakylvömenetelmä ja suorakylvölaite

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI103937B1 (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI981215A (fi) 1999-10-29
FI103937B1 (fi) 1999-10-29
FI981215A0 (fi) 1998-05-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK2753163T3 (en) Tillage Unit
US7975631B2 (en) Combined agricultural machine
US6871709B2 (en) Strip-till primary tillage system
KR101811850B1 (ko) 경운 및 두둑 성형, 파종, 비닐 타공, 피복 및 복토, 진압을 순차적으로 한 번에 수행하는 농업기계
US6761120B2 (en) Row cleaner in combination of primary tillage shank system
US7065945B2 (en) Soil conditioning rotary reel
US3437061A (en) Multiple use agricultural implement
US4278036A (en) Rotary tiller slot planter and method for using same
Evans et al. Development of strip tillage on sprinkler irrigated sugarbeet
GB1559887A (en) Machine for depositing seeds and fertiliser in the ground
FI89319B (fi) Foerfarande och anordning foer uppluckring av jordmaonar
CN109068584B (zh) 甘蔗移植机
FI103937B (fi) Suorakylvömenetelmä ja suorakylvölaite
EP3958662B1 (en) Plant cultivation method
US4856597A (en) Soil working machine
CN212812638U (zh) 多向旋抛玉米锄草机
RU2250584C2 (ru) Способ накопления влаги в почве
JPS5939850Y2 (ja) サブソイラを併用する高畦成畦施肥作業機
AU733413B3 (en) A disc opener
Кузьмін et al. WHY PLOUGHING REMAINS ACTUAL
US3710871A (en) Rotary furrowing tool
CA2449548C (en) Row cleaner in combination of primary tillage shank system
CA2449537C (en) Rip strip primary tillage system
FI88851B (fi) Foerfarande vid jordbrukning och en foer foerverkligande av foerfarandet avsedd, till en traktor eller motsvarande arbetsmaskin kopplingsbar maskin
Woodman et al. Establishment of legumes and grasses overdrilled into Hieracium‐infested montane tussock grasslands

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed