FI100335B - Päällysteen käyttö jäätä estävänä pinnoitemateriaalina - Google Patents

Päällysteen käyttö jäätä estävänä pinnoitemateriaalina Download PDF

Info

Publication number
FI100335B
FI100335B FI923184A FI923184A FI100335B FI 100335 B FI100335 B FI 100335B FI 923184 A FI923184 A FI 923184A FI 923184 A FI923184 A FI 923184A FI 100335 B FI100335 B FI 100335B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
rubber
coating
materials
ice
polymeric
Prior art date
Application number
FI923184A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI923184A (fi
FI923184A0 (fi
Inventor
Sture Persson
Lars-Olof Andersson
Original Assignee
Skega Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Skega Ab filed Critical Skega Ab
Publication of FI923184A publication Critical patent/FI923184A/fi
Publication of FI923184A0 publication Critical patent/FI923184A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI100335B publication Critical patent/FI100335B/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09KMATERIALS FOR MISCELLANEOUS APPLICATIONS, NOT PROVIDED FOR ELSEWHERE
    • C09K3/00Materials not provided for elsewhere
    • C09K3/18Materials not provided for elsewhere for application to surfaces to minimize adherence of ice, mist or water thereto; Thawing or antifreeze materials for application to surfaces

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Materials Applied To Surfaces To Minimize Adherence Of Mist Or Water (AREA)
  • Paints Or Removers (AREA)
  • Resistance Heating (AREA)
  • Cold Cathode And The Manufacture (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)

Description

100335 5 Päällysteen käyttö jäätä estävänä pinnoitemateriaalina Användning av en beläggning som nedisningsskyddande material Tämän keksinnön kohteena on välineen, joka on päällysteen muodossa, käyttö jäätymistä/jäätä estävänä materiaalina. Väline applisoidaan sille pinnalle tai niille pinnoille, jotka suojataan jään muodostumiselta, joka sanottu päällyste käsittää yhden tai useamman polymeerisen 10 materiaalin, jotka koostuvat polyolefiineistä, polydieeneistä, eli h i i1ive tykumimateriaalista.
Jäätyminen on ongelma, jota ei ole tähän mennessä ratkaistu menestyksellisesti tyydyttävällä tavalla yhdeltä tai kaikilta puolilta huoli-15 matta suuresta määrästä materiaaleja, joiden on viime vuosien aikana sanottu omaavan erittäin alhaisen kiinnittyvyyden jäähän, lumeen ja muihin jäätyneen veden kiteisiin muotoihin. Kun kaikkia näitä materiaaleja on käytetty tietyn ajanjakson ajan ja ne ovat olleet alttiina ulkoilman ympäristölle, niiden kiinnittyvyyden jäähän on havaittu li-20 sääntyvän, mikä vähentää tällaisten materiaalien tehokkuutta jäätymistä '1' estävinä välineinä.
·;· On toisin sanoen tunnettua, että tietyt materiaalit pystyvät saamaan aikaan suhteellisen hyvän suojauksen jäätymistä vastaan suhteellisen : 25 lyhyen ajanjakson aikana, mutta että nämä materiaalit eivät saa aikaan ... kestävää suojausta, joka pystyy estämään jäätä, lunta ja muita jääty- • · · neen veden muotoja sijoittumasta ja jäätymästä suojatulle pinnalle useiden vuosien aikana. On siis aina epävarmaa, kuinka tehokas vallit- • · • 1' seva, jäätymisen estävän välineen suojaus on tiettynä hetkenä, ts. on • » · *.1 1 30 epävarmaa, onko suojaavan päällystyksen teho jäätymisen estämiseksi j"j kadonnut täysin vai riittääkö tämä suojaus käytettäväksi yhden tai • · · « .1··. kahden vuoden ajan. Tähän epävarmuuteen liittyy myös vakava tunnettujen • · · • materiaalien ja materiaaliyhdistelmien haittapuoli, joita on tähän t 1 '·' mennessä käytetty ja joita käytetään yhä jäätymistä estävinä välineinä.
35 Jäätymisen aiheuttamat ongelmat ovat hyvin tuttuja ihmisille, jotka elävät arktisilla ja subarktisilla alueilla, joita ongelmia voidaan luonnehtia vakavina ongelmina tai lievinä ärsytyksinä, joita ovat esi- 2 100335 merkiksi yksityisautojen, kuorma-autojen ja muiden ajoneuvojen jäätyneet tuulilasinpyyhkimet ja ovitiivisteet, tai hengenvaarallisina olosuhteina, joita ovat esimerkiksi jään kerääntyminen lentokoneiden siipiin, helikopterin lapoihin, vesiajoneuvoihin, radiomastoihin, muun 5 tyyppisiin mastoihin, voimakaapeleihin ja vastaaviin.
Toinen esimerkki, jossa jään kerääntyminen voi johtaa suuriin kustannuksiin ja vakaviin tuhoutumisriskeihin, on jään kerääntyminen vesivoimalaitosten portteihin, joissa jään kerääntyminen voi saada nopeasti 10 aikaan voimalaitoksen täydellisen sulkemisen, mistä seuraa sähkövoiman katoaminen. Lisäesimerkkinä mainittakoon jään kerääntyminen vedenalaisiin kaapeleihin ja lämpöpumppujen putkiin, joita käytetään järvissä ja vesiväylissä lämmönkerääjinä. Viimeksimainituissa tapauksissa jääker-rokset voivat saada kaapelit tai letkut kellumaan vedenpintaan, mikä 15 aiheuttaa ilmeisen riskin alueen vesikulkuneuvoliikenteelle.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että jään ja alirakenteen välinen kiinnittyminen tai jään sitoutuminen riippuu olennaisesti materiaalista, ja on myös havaittu, että ko. materiaalin pintaenergialla on merkittävä 20 osa tällaisen kiinnittymisen yhteydessä. Esimerkiksi polymeerimateriaaleilla on tyypistä riippumatta paljon alhaisempi kiinnittyvyys jäähän kuin metalleilla. On myös todettu, että pintaenergialtaan alhaisilla materiaaleilla voi olla alhaisempi kiinnittyvyys jäähän kuin materiaaleilla, joilla on suuri pintaenergia. Tästä huolimatta materiaalien : . 25 sisäinen (bulkki-) lujuus kytkeytyy suoraan pintaenergiaan, ja pinta- • e :t'·; energian voidaan tarkemmin sanottuna olevan seurausta ko. materiaalin • · · J : : sisäisistä sitoutumisvoimista ja lujuudesta ja sitä myötä niistä riip puvaisen. Mekaanisesti lujalla materiaalilla on näin ollen suurempi pintaenergia kuin mekaanisesti heikolla materiaalilla, ja kun nämä 30 seikat on opittu tuntemaan, on myös sanottu, että materiaalit, joilla #·# · on alhainen pintaenergia, olisivat parempia kuin materiaalit, joilla on suuret pintaenergiat, kun niitä käytetään jäätymistä estävänä välineenä ‘. , ja kun niillä on samanlaiset pintapäällysteet.
: 35 Jään kiinnittyvyys tai sen kyky jäätyä kiinteäksi pinnoille ei ole ... kuitenkaan kääntäen verrannollinen materiaalin pintaenergiaan muutoin • · · 3 100335 kuin tiettyyn alimpaan tasoon asti. On havaittu, että tämän tason alapuolella voima, jolla jää kiinnittyy, on käytännöllisesti katsoen vakio pintaenergia-arvoilla, jotka ovat tämän alimman tason alapuolella. Vastaavia havaintoja on tehty myös liimautumisen yhteydessä - polyetee-5 nin pintaenergiaa lisäävä käsittely on osoittanut, että tämä liimaantuminen lisääntyy voimakkaasti tietyn tason yläpuolella. Tämä seikka, että jään kyky jäätyä tai kiinnittyä lujasti pintaan ei ole kääntäen verrannollinen materiaalin pintaenergiaan kaikilla pintaenergiatasoil-la, on esitetty myös yhdeksi syyksi sille, miksi tunnetuilla pintapääl-10 lysteillä, jotka koostuvat materiaalista, jolla on alhainen pintaener-gia, on ei-hyväksyttävän lyhyet käyttöiät niiden toimintaan nähden jäätymistä estävinä välineinä.
Tämän keksinnön tavoitteena on siis saada aikaan jäätymistä estävä 15 väline, joka on päällysteen muodossa, joka voidaan applisoida pinnoille ja jolla on pitkä käyttöikä ja pidempi tehokkuus jäätymistä estävänä välineenä, ja jolla on siis alhainen kiinnittyvyys jäähän, lumeen tai muihin jäätyneen veden muotoihin samanaikaisesti, kun se on ympäristöä kestävä ja sillä on optimaalinen lujuus ainakin raapiutumiseen kestä-...! 20 vyyteen nähden ja sen kestävyyteen liimautumista ja kulumishäviötä, ·,' iskuja ja vastaavia vastaan sekä sen käyttö jäätä estävänä pinnoite- materiaalina.
Tämän keksinnön tavoitteen saavuttamiseksi, eli jotta voidaan saada .V. 25 aikaan jäätymistä estävä väline, joka pysyy tehokkaana pitkien ajanjak- sojen ajan, keksinnön mukainen jäätymistä estävä päällyste käsittää .. hiilivetykumimateriaalin tai kahden tai useamman tällaisen materiaalin seoksen, jossa itse materiaali tai materiaaliseos on optimaalinen sille • · • · · *, asetettuihin vaatimuksiin nähden, jotka liittyvät alhaiseen kiinnitty- • · ·,· ; 30 vyyteen jäähän, lumeen tai muihin jäätyneen veden muotoihin sekä suu- X reen kulumiskestävyyteen ja sitä myötä pitkään käyttöikään nähden.
*. Keksinnön mukainen päällyste sisältää vettä kestävän materiaalin tai !!! kulumista kestävän materiaaliyhdistelmän, jota eivät heikennä auringon- « · valo, ultraviolettisäteily, jne., ja joka kestää tuulen kuljettamien 35 jäähiukkasten, hiekan ja vastaavien aiheuttamaa eroosiota. Materiaali tai materiaaliseos ei ole myöskään herkkä alhaisille pienille pH-ar- 100335 4 voille, joita esiintyy usein, kun happoja laskeutuu alueille, joilla jäätyminen on todellinen ongelma.
Tämän keksinnön yhteydessä pääasiassa kyseessä olevat materiaalit ovat 5 sen tyyppisiä hiilivetyjä, joilla ei ole polaarisia ryhmiä. Esimerkkejä tällaisista hiilivetykumimateriaaleista ovat: 1) luonnonkautsu (NR), synteettinen luonnonkautsu, esim. isopreenikumi (IR), eteenipropeeniku-mi (EPT, EPM, EPDM), butadieenikumi (BR) ja butyylikumi (IIR).
10 Jotta voidaan saada aikaan tehokas ehkäisevä aine jäätä, lunta ja muita jäätyneen veden muotoja vastaan, jotka kiinnittyvät mistä tahansa materiaalista koostuvaan alustaan, tämän keksinnön mukaisesti esitetään, että alusta varustetaan pintapäällysteellä, joka koostuu materiaalista tai materiaaliseoksesta, joka sisältää sen tyyppisiä polymeerisiä hii-15 livetyjä, joilla ei ole lainkaan polaarisia ryhmiä ja jotka on polyme-roitu kumimateriaalin muodostamiseksi, joka sisältää yhden tai useamman seuraavista joustavista materiaaleista: luonnonkautsu (NR), synteettinen kumi (SR), eteenipropeenikumi (EPT, EPM, EPDM), butadieenikumi (BR) ja butyylikumi (IIR), isobuteeni-isopreenikumi. Tämä kumimateriaali tai 20 tämä kumimateriaalien seos vulkanoidaan vulkanoimisjärjestelmän tai vulkanoimisaineen avulla, joka on peroksidien, rikin, rikin johdannaisen tai metallioksidien tai rikin ja rikin johdannaisen muodossa.
Kumimateriaali voi sisältää keksinnön mukaisesti ei-vahvistavan tyyp-25 pistä hiilimustaa määrissä, jotka vaihtelevat alueella 1-100 phr (osia • · ·,*·; per sadasosia kumia). Tämä hiilimusta voidaan korvata täysin tai osaksi ί.ί piidioksidilla.
Keksinnön mukainen päällyste voi sisältää myös aineen, joka alentaa 30 jäätymispistettä, kuten glyserolin tai glykolin.
• · • · e • · · .·;· Koska pintapäällyste koostuu kumimateriaalista, sillä on hyvä jousta- . vuus niinkin alhaisissa lämpötiloissa kuin -40 - -90®C valittavasta i *· polymeeristä riippuen. Keksinnön mukainen pintapäällyste synnyttää myös 35 korkeita kitkavoimia, minkä vuoksi päällyste on erittäin sopiva käytet- • · · 5 100335 täväksi pinnoilla, jotka on tarkoitettu jalankulkuliikenteelle ilman kulkuneuvoja tai niiden yhteydessä.
Päällyste liitetään pintaan tai pinnoille, jotka suojataan jäätymisel-5 tä, liimaamalla, vulkanoimalla tai jollakin muulla kemiallisella tai mekaanisella tavalla.
Koska tarkoituksena on vähentää määrää, jolla jää kiinnittyy esim. lentokoneiden siipien etureunoihin tai päätasoihin, potkureiden lapoi-10 hin, jne, keksinnön mukaiselle pintapäällysteelle suoritetut kokeet ovat osoittaneet kolminkertaisen parannuksen kaikissa näissä tapauksissa tunnettuihin pintapäällystemateriaaleihin nähden, joita on käytetty samaan tarkoitukseen.
15 Tavanomaisiin maaleihin ja jossakin määrin myös muihin pintapäällystei-siin verrattuna vulkanoitua kumimateriaalia voidaan applisoida paksumpina, joustavina kerroksina, jotka mahdollistavat sen, että murtuman alkaminen ja murtuman eteneminen on paremmin mahdollista hyvällä lujuudella varustetun päällysteen yhteydessä. Joustava materiaali pystyy 20 myös antamaan periksi hiukkasista tuleville iskuille ja vaimentamaan tällaisen iskun voiman, jolloin päällysteeseen kohdistuva mekaaninen kuluminen vähenee ja on suhteellisesti hyvin alhaista, mikä pidentää päällysteen käyttöikää.
25 « « • · « • · · • 4 • ♦ · « * ' • β • I ♦ * « • ♦· • · * » »
« I
. * · • I I | 4 t > 4 1 I | · ·«» It

Claims (5)

100335
1. Päällysteen, joka käsittää ainakin yhden polymeerisen materiaalin, joka koostuu polyolefiineistä tai polydieeneistä, eli hiilivetykumi- 5 materiaalista, käyttö jäätä estävänä pinnoitemateriaalina, tunnettu siitä, että polymeerimateriaali koostuu polymeerisestä hiilivetymateriaalista tai polymeeristen hiilivetymateriaalien seoksesta; ja että kussakin päällysteeseen sisältyvässä polymeerisessä hiili-vetymateriaalissa ei ole polaarisia ryhmiä, vaan se on polymeroitu ja 10 vulkanoitu vulkanoimisaineen avulla, joka koostuu peroksideista, rikistä, rikin johdannaisista tai metallioksideista tai rikin ja rikin johdannaisten yhdistelmästä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen päällysteen käyttö, tunnet-15 t u yhdestä tai useammasta seuraavasta joustavasta materiaalista: luonnonkautsu (NR), synteettinen kumi (SR), isopreenikumi (IR), eteenipropeenikumi (EPT, EPM, EPDM), butadieenikumi (BR), butyylikumi (HR).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen päällysteen käyttö, t u n - n e t t u siitä, että materiaali sisältää hiilimustaa. • ; · : 4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen päällysteen käyttö, tunnettu siitä, että hiilimusta on ei-vahvistavaa tyyppiä. 25 • · ·
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen päällysteen käyttö, t u n - .. n e t t u siitä, että hiilimustan määrä on alueella 0-100 phr • ♦ · "... (osia per sadasosia kumia). • « · • ♦ · : 30 ··· · ·«« : : « · « 100335
FI923184A 1990-11-15 1992-07-10 Päällysteen käyttö jäätä estävänä pinnoitemateriaalina FI100335B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9003655 1990-11-15
SE9003655A SE467411B (sv) 1990-11-15 1990-11-15 Nedisningsskydd
PCT/SE1991/000776 WO1992008767A1 (en) 1990-11-15 1991-11-15 Ice-preventive covering
SE9100776 1991-11-15

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI923184A FI923184A (fi) 1992-07-10
FI923184A0 FI923184A0 (fi) 1992-07-10
FI100335B true FI100335B (fi) 1997-11-14

Family

ID=20380928

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI923184A FI100335B (fi) 1990-11-15 1992-07-10 Päällysteen käyttö jäätä estävänä pinnoitemateriaalina

Country Status (7)

Country Link
JP (1) JPH05503734A (fi)
CA (1) CA2069951A1 (fi)
FI (1) FI100335B (fi)
NO (1) NO300379B1 (fi)
RU (1) RU2086601C1 (fi)
SE (1) SE467411B (fi)
WO (1) WO1992008767A1 (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5876418A (en) * 1994-01-13 1999-03-02 Angiomed Ag Device for providing a duct in a living body
WO1998017519A1 (en) * 1995-08-22 1998-04-30 Abb Daimler-Benz Transportation (Sweden) Ab Deicing device
DE102010005250B4 (de) * 2010-01-20 2013-03-21 Db Fernverkehr Ag Schienenfahrzeug für einen Fahrbetrieb auf Gleisanlagen mit Schotter-Oberbau
WO2012103927A1 (en) 2011-01-31 2012-08-09 Metso Minerals (Sweden) Ab Truck bed lining
ES2748510T3 (es) * 2011-12-23 2020-03-17 Metso Sweden Ab Elemento de revestimiento resistente al desgaste y método para desacoplar material
DE102012025087B4 (de) * 2012-12-20 2019-05-09 Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V. Rotorblatt mit einer gefrierpunktserniedrigenden Anti-Eis-Beschichtung, Rotor, Gerät, Verfahren zur Herstellung eines beschichteten Rotorblatts und Verwendung einer Beschichtung

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2017593A (en) * 1930-07-07 1935-10-15 William C Geer Composition for treating colloidal surfaces

Also Published As

Publication number Publication date
SE467411B (sv) 1992-07-13
NO922755L (no) 1992-07-13
SE9003655D0 (sv) 1990-11-15
WO1992008767A1 (en) 1992-05-29
CA2069951A1 (en) 1992-05-16
NO300379B1 (no) 1997-05-20
SE9003655L (sv) 1992-05-16
FI923184A (fi) 1992-07-10
NO922755D0 (no) 1992-07-13
RU2086601C1 (ru) 1997-08-10
FI923184A0 (fi) 1992-07-10
JPH05503734A (ja) 1993-06-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU717151B2 (en) Anti-icing fluid or deicing fluid
FI100335B (fi) Päällysteen käyttö jäätä estävänä pinnoitemateriaalina
US8221847B2 (en) Active ice-phobic freeze-point reducing anti-ice coating and method for providing anti-ice protection to surfaces
CN102127365A (zh) 一种降低冰层与沥青路面粘附性的疏水涂料
ES2435474A2 (es) Método de optimización de la eficiencia de las palas de un aerogenerador
Ryerson Assessment of superstructure ice protection as applied to offshore oil operations safety
CN104746395A (zh) 一种pc轨道梁及其制造方法
KR101310271B1 (ko) 융설 미끄럼방지제 및 이를 이용한 융설 미끄럼방지 시공방법
US20150299503A1 (en) Active Ice-Phobic Freeze Point Reducing Anti-Ice Coating and Method for Providing Anti-Ice Protection to Surfaces
US20030116748A1 (en) Environmentally friendly compositions having anti-icing, deicing or graffiti prevention properties
EP3165679A1 (en) Method for slope improvement
AU4842599A (en) Environmentally friendly compositions having anti-icing, deicing or graffiti prevention properties
KR20010005511A (ko) 소수성 필름
CN111534228B (zh) 一种自清洁喷涂橡胶沥青防水体系及其制备方法
NO151644B (no) Elektrisk akkumulatorbatteri av blysalttype
Tator et al. Coating deterioration-A mechanistic overview
US9783719B2 (en) Method of treatment of outdoor equipment with a polysaccharide coating
KR102267373B1 (ko) 제빙 제설 기능을 구비하는 미끄럼방지 포장재 조성물 및 이의 시공방법
Vaganov et al. Highly hydrophobic anti-icing coatings
KR102639442B1 (ko) 교면용 열가소성 도막 방수공법 및 도막 방수구조
CN213204305U (zh) 一种防潮型地下消火栓
CN203654102U (zh) 一种pc轨道梁
CN115058193A (zh) 一种沥青路面用疏水抑冰涂层及其制备方法
KR20000006872A (ko) 산화 알루미늄 피막에 의한 콘크리트의 열화방지공법
CN214993362U (zh) 一种公路混凝土护栏根部防水防腐预处理结构

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed