DK200600156U3 - Naturligt polyphenolholdigt middel ti lanvendelse i planteproduktionen - Google Patents

Naturligt polyphenolholdigt middel ti lanvendelse i planteproduktionen Download PDF

Info

Publication number
DK200600156U3
DK200600156U3 DK200600156U DKBA200600156U DK200600156U3 DK 200600156 U3 DK200600156 U3 DK 200600156U3 DK 200600156 U DK200600156 U DK 200600156U DK BA200600156 U DKBA200600156 U DK BA200600156U DK 200600156 U3 DK200600156 U3 DK 200600156U3
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
component
plants
agent according
products
plant
Prior art date
Application number
DK200600156U
Other languages
English (en)
Inventor
Bengtsson Marianne Vibeke
Damsoe Mette
Elgaard Troels
Hockenhull John Rodney
Nielsen Beatrice Kons Klinzing
Original Assignee
Nor Natur Aps
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nor Natur Aps filed Critical Nor Natur Aps
Priority to DK200600156U priority Critical patent/DK200600156U3/da
Application granted granted Critical
Publication of DK200600156U3 publication Critical patent/DK200600156U3/da

Links

Landscapes

  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)

Description

i DK 2006 00156 U3
Titel: Naturligt polyphenolholdigt middel til anvendelse i planteproduktionen Teknisk område
Den foreliggende opfindelse vedrører et middel baseret på naturlige eller natur-identiske aktive stoffertil anvendelse i planteproduktionen.
Teknisk baggrund
Det er velkendt, at svampesygdomme kan have store økonomiske konsekvenser i bl.a. frugtplantager og i grønsagsdyrkningen. Et eksempel er æbleskurv forårsaget af svampen Venturia inaequalis, den skadevolder, som oftest forhindrer en god ydre kvalitet af æbler. Skurv er skyld i brune til sorte pletter på frugten og kan i nogle år og på nogle sorter angribe så kraftigt, at æblerne bliver meget små, misdannede og fuldstændig uegnede til spisning. Denne svampesygdom er årsag til en stor udbytte- og en meget stor kvalitetsnedgang i både økologisk og konventionel produktion.
Nogle økologiske avlere anvender økologiske bekæmpelsesmidler i forsøget på at kontrollere svampesygdommen. I Danmark er kun brugen af sprøjtesvovl godkendt, og dette virker ikke kurativt på æbleskurv, I andre europæiske lande er det tilladt at anvende de mere effektive svovlkalk og kobber-midler i den økologiske æbleproduktion. Brugen af kobber har været forbudt i økologisk æbledyrkning i Danmark i over 10 år og er under udfasning i EU. Der er derfor et stort behov for alternativer.
Også i den konventionelle produktion af frugt og grønt er svampesygdomme et stort problem og kemiske bekæmpelsesmidler anvendes i stort omfang for at begrænse skaderne. Nogle bekæmpelsesmidler, som f.eks. pyrimethanil og to-lylfluanid, er deklarerede som miljøfarlige, giftige og lokalirriterende, men anvendes alligevel i stigende grad. Anvendelsen af sådanne bekæmpelsesmidler kan medføre rester i frugt og grønt, og en nylig opgørelse fra Fødevarestyrelsen har vist, at 61 procent af de testede æbler indeholdt rester af svampegifte.
Alternativer til kobber og svovl og kemiske bekæmpelsesmidler kan findes i natur- 2 DK 2006 00156 U3 lige midler. Det er kendt, at mange planter indeholder forskellige funktionelle, fungicide og/eller antibakterielle stoffer, herunder saponiner, flavonoider, tanniner, hydroxycymener og terpener, og det er også kendt at udnytte sådanne aktive stoffer fra plantematerialer i lægemidler til mennesker og dyr. En anden virkningsmekanisme er baseret på at aktivere planters naturlige forsvarsmekanismer, hvilket også kaldes "Induceret resistens”.
Et eksempel er saponinholdige planter, der har vist fungicid aktivitet. Et eksempel herpå er Quillaja saponaria, hvis aktivstoffer menes at være saponiner, der har generelt en stor toksisk effekt på svampe pga. interaktioner med steroler på cellemembranen {Francis et al,, 2002. The biological action of saponins In animal systems: A review. British Journal of Nutrition 88, 587-605).
Et andet eksempel er oliven, der indeholder en række interessante aktivstoffer og har vist biologiske effekter, hvilket til dels er blevet forklaret ved olivens høje indhold af naturlige antioxidanter. Blandt de isolerede antioxidanter fra olivenolie er phenolkomponenter som simple phenoler (hydroxytyrosol ((3,4- dihydroxyphenyl)ethanol), tyrosol (p-hydroxyphenylethanol)), secoiridoids (oleuro-pein) og lignans (pinoresinol) og andre polyphenoler (Owen et al., 2000: Olive-oil consumption and health: the possible role of antioxidants. The Lancet Oncology 1, 107-112). Disse aktivstoffer har vist biologisk aktivitet, herunder inhibering af cellevækst af kræftceller og antiviral og antioxidativ aktivitet (f.eks. inhibering af oxidering af low-density lipoproteins (LDL) og inhibering af oxidativ stress). Der er ligeledes fundet in vitro antimikrobiel aktivitet af olivenblade (Markin et al. 2003. In vitro anti-microbial activity of olive leaves. Mycoses 46 (3-4): 132-136) og antifun-gal aktivitet (Del Rio et al. 2003: Enhancement of phenolic compounds in olive plants and their influence on resistance against Phytophthora sp. Food Chemistry 83(1): 75-78).
Diverse patenter beskriver quinoa og quillaja som basis for en beskyttelse af planter mod bakteriesygdomme (US 2003162731 og US2005261129 og CA2482090) og som beskyttelse mod både bakterie- og svampesygdomme (WO016Q153). Ingen af patenterne beskriver dog en udbytteforbedrende effekt.
3 DK 2006 00156 U3
Ingen af patenterne beskriver heller botaniske arter med højt indhold af polyphe-noler, såsom vin (Vitis vinifera) og oliven (Olea europaea L). Patenterne nævner heller ikke polyphenoler som aktive elementer.
Specielt en kombination af de af dette patent omhandlende plantedele kan tænkes dels at have en effekt mod svampe- og bakteriesygdomme og dels en udbytteforbedrende effekt.
Yderligere er mange af de kendte bekæmpelsesmidler baseret på syntetiske produkter omkostningstunge og ikke altid effektive. Der er således brug for et omkostningseffektivt alternativ.
Også andre svampesygdomme end æbleskurv kan have store økonomiske konsekvenser for økologisk og traditionel dyrkning af bl.a. frugt og grøntsager. Som eksempel kan nævnes
BladDletsvdomme som Æbleskurv (Venturia inaequalis),
Kirsebærbladplet (Blumeriella jaapii)
Rosenstråleplet (Marssonina rosae) Pæreskurv (Venturia pirina)
Meldug på forskellige planter som Rosenmeldug (Sphaerotheca pannosa var. pannosa)
Begoniemeldug (Microsphaera begoniae) Æblemeldug (Podosphaera leucotricha)
Stikkelsbærdræber (Sphaerotheca mors-uvae), der angriber solbær og stikkelsbær (Ribes spp.)
Jordbærmeldug (Sphaerotheca macularis)
Vinmeldug (Uncinula necator)
Kartoffelmeldug, kurvblomstmeldug m.fl. (f.eks. Erysiphe cichoracearum) 4 DK 2006 00156 U3
Andre meldug, der angriber græskar (Cucurbita) og agurk (Cucumis spp.). Andre meldug pathogener på andre planter
Laaersvadomme på frugt som
Gul og grå frugtskimmel (Monilia fructigena, M. laxa)
Penselskimmel (Penicillium expansum)
Gloeosporiumråd og bitterråd (Pezicula alba, P. malicorticis)
Andre, alvorlige plantesygdomme som
Sodplet (Gloeodes pomigena ) og flueplet (Zygophiala jamaicensis) på æble Gråskimmel (Botrytis cinerea) på forskellige planter som pelargonie Blæresyge (Taphrina deformans) på fersken
Gitterrust (Gymnosporangium sabinae/G. fuscum) på pære Kræft (Nectria galligena) på frugttræer
Rosenrust {Phragmidium tuberculatum og andre Phragmidlum arter)
Skimmel
Svampelignende pathogene organismer i Oomycota, især bladskimmelfamilien {Peronosporaæae), der er årsag til skimmel, bl.a.
Vinskimmel (Ptasmopara viticola)
Agurkeskimmel (Pseudoperonospora cubensis), Løgskimmel (Peronospora destructor)
Andre skimmelarter på andre planter
Kimskimmelfamillen (Pythiaceae), der er årsag til kartoffelskimmel hos planter, der tilhører Natskyggefamilien (Solanaceae), bl.a. kartoffelskimmel Phytophthora infestans, der angriber kartofler og tomater.
De nævnte sygdomme er kun eksempler, idet det forventes, at den foreliggende opfindelse har effekt på en bred vifte af svampe- og bakteriesygdomme samt har udbytteforbedrende effekt. Det har nu overraskende vist sig, at et produkt i form af en kombination af mindst to forskellige kilder til naturlige aktivstoffer, f.eks. valgt blandt komponenter udvundet fra oliven og vin og andre plantematerialer er en 5 DK 2006 00156 U3 fremragende løsning på dette problem, sandsynligvis på grund af en synergistisk virkning. Det antages imidlertid, at også andre ukendte mekanismer bidrager til den overraskende effekt, der opstår ved at blande naturlige aktivstoffer fra forskellige plantekilder.
Den foreliggende opfindelse er baseret på denne opdagelse.
Kort beskrivelse af opfindelsen
Den foreliggende opfindelse angår et naturligt middel til anvendelse som bekæmpelsesmiddel mod svampe og som produktionsfremmer i planteproduktion, hvilket middel ved siden af eventuelle konventionelle hjælpe- eller tilsætningsstoffer indeholder naturlige og/eller naturidentiske aktive stoffer omfattende mindst 2 af de følgende aktive komponenter:
Komponent a: en aktiv komponent, som indeholder aktive stoffer og som kan udvindes fra et plantemateriale, der hidrører fra vin (V/'f/s vinifera).
Komponent b: en aktiv komponent, som indeholder aktive stoffer og som kan udvindes fra oliven (O/ea europaea L).
Komponent c: en aktiv komponent, som indeholder aktive stoffer og som kan udvindes fra en af følgende planter: engelsk eg (Quercus robor), piletræ (Salix alba), sæbeurt (Saponaria officinalis), planter fra læbeblomstfamilien (Lamiaceae), fortrinsvis rosmarin {Rosmarinus officinalis), timian {Thymus), mynte (Mentha), oregano (Origanum) og salvie (Salvia), birk (Betula pendula), Basilikum (Ocimum basiiicum), blåbær (Vaccinium mytillus) og brændenælde (Urtica dioica).
Komponent d: en aktiv komponent, som Indeholder aktive stoffer og som kan udvindes fra et andet polyphenolholdigt plantemateriale
Opfindelsen angår desuden en fremgangsmåde til bekæmpelse af svampe- og bakteriesygdomme i planteproduktionen, fortrinsvis frugtavl og grønsagsproduktion, fortrinsvis æbleskurv forårsaget af svampen Venturia inaequalis, samt andre 6 DK 2006 00156 U3 sygdomme, fortrinsvis:
Bladpletsvdomme som Æbleskurv (Venturia inaequalis), Kirsebærbladplet (Blumeriella jaapiii) Rosenstråleplet (Marssonina rosae) Pæreskurv (Venturia pirina)
Meldug på forskellige planter som Rosenmeldug (Sphaerotheca pannosa var. pannosa)
Begoniemeldug (Microsphaera begoniae) Æblemeldug (Podosphaera leucotricha)
Stikkelsbærdræber (Sphaerotheca mors-uvae), der angriber solbær og stikkelsbær (Ribes spp.)
Jordbærmeldug (Sphaerotheca macularis)
Vinmeldug {Uncinula necator)
Kartoffelmeldug, kurvblomstmeldug m.fl. (f.eks. Erysiphe cichoracearum)
Andre meldug, der angriber græskar (Cucurbita) og agurk (Cucumis spp.). Andre meldug pathogener på andre planter
Laoersvadomme på frugt som
Gul og grå frugtskimmel (Monilia fructigena, M. taxa)
Penselskimmel (Penicillium expansum)
Gloeosporiumråd og bitterråd (Pezicula alba, P. malicorticis)
Andre, alvorlige plantesygdomme som
Sod plet (Gloeodes pomigena) og flueplet (Zygophiala jamaicensis) på æble Gråskimmel (Botrytis cinerea) på forskellige planter som pelargonie Blæresyge (Taphrina deformans) på fersken
Gitterrust (Gymnosporangium sabinae/G. fuscum) på pære Kræft (Nectria galligena) på frugttræer 7 DK 2006 00156 U3
Rosenrust (Phragmidium tuberculatum og andre Phragmidium arier)
Skimmel
Svampelignende pathogene organismer i Oomycota, især bladskimmelfamilien {Peronosporaceae), der er årsag til skimmel, bl.a.
Vinskimmel (Plasmopara viticola)
Agurkeskimmel {Pseudoperonospora cubensis), Løgskimmel {Peronospora destructor)
Andre skimmelarter på andre planter
Kimskimmelfamilien (Pythiaceae), der er årsag til kartoffelskimmel hos planter, der tilhører Natskyggefamilien (Solanaceae), bl.a. kartoffelskimmel Phytophthora infestans, der angriber kartofler og tomater.
De nævnte sygdomme må anses som eksempler, idet det antages, at opfindelsen har en generel effekt mod svampe- og bakteriesygdomme, fortrinsvis frugtavl og grønsagsproduktion og fortrinsvis frugtavl.
Opfindelsen angår desuden en fremgangsmåde til udbytteforbedring i planteproduktionen, fortrinsvis frugtavl og grønsagsproduktion og fortrinsvis frugtavl.
Midlet er til og med delvist baseret på affaldsprodukter, der for tiden ikke har anden praktisk anvendelse, hvilket gør de aktive komponenter meget billige og omkostningseffektive og forenkler fremstillingen af midlet.
Omfanget af opfindelsens anvendelighed vil fremgå af den efterfølgende detaljerede beskrivelse. Det skal imidlertid forstås, at den detaljerede beskrivelse og de specifikke eksempler, idet de angiver foretrukne udførelsesformer for opfindelsen, blot gives til illustration, idet forskellige forandringer og modifikationer inden for opfindelsens rammer vil blive åbenbar for fagfolk på basis af den detaljerede beskrivelse.
Detaljeret beskrivelse af opfindelsen
En eller flere af de aktive komponenter, der indgår i midlet ifølge opfindelsen, er 8 DK 2006 00156 U3 opnåelige ud fra nogle biprodukter, der fremkommer ved fremstillingen af konventionelle planteprodukter.
Midlet ifølge opfindelsen kan indeholde en første aktiv komponent (komponent a), der er opnåeligt på basis af vin (Vitis vinifera).
Midlet ifølge opfindelsen er opnåeligt på basis af et biprodukt fra vinproduktion, hvilket biprodukt kan bestå af den samlede presserest - d.v.s. af alt andet end drue-juicen. I nærværende beskrivelse og krav betegnes denne samlede presserest også “den primære presserest’’.
Den primære presserest (også kaldet Grape Pomace) fra vinproduktion udnyttes traditionelt som råvare til fremstilling af en række forskellige produkter. Efter hvert led i processen er der mulighed for at få et mere eller mindre velegnet presserestprodukt, der med større eller mindre andel kan indgå i midlet ifølge opfindelsen.
Ved fremstilling af rødvin gæres vindruesaften sammen med skind og kerne. Efter 3-7 dage presses saften fra og denne primære presserest kan være en af flere mulige råvarer til den aktive komponent. I visse egne bruges denne primære presserest til fremstilling af forskellige typer alkohol, Grappa og forskellige syrer. Den primære presserest kan efterfølgende videreforarbejdes. Det er således teknisk muligt at skille kernerne fra skindet med henblik på olieudvinding fra kernerne. Både resterne fra olieudvindingen og det frasorterede skind er velegnede presserestprodukter som råvarer til den aktive komponent.
I visse vinområder er der opbygget en tradition for videreforarbejdning af skindfraktionen med henblik på ekstraktion af naturlige farvestoffer o. lign. I forbindelse med de fleste ekstraktionsprocesser, vil de tiloversblevne rester have et forhøjet indhold af ifølge opfindelsen interessante aktivstoffer.
Der er således tale om tre principielt forskellige presserestbaserede råvarer 9 DK 2006 00156 U3 med et højere eller lavere indhold af aktivstoffer, hvoraf affaldsprodukter fra ekstraktionsprocesser anses for at være af største værdi.
Et foretrukket presserestprodukt er baseret på røde druer. Disse kan f. eks. være af typerne Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Lemberger eller Tempranillo.
Med fordel kan det anvendte presserestprodukt være fra røde druer, som har været anvendt ved produktionen af hvide vine, idet resterne af druerne fjernes fra druesaften snarest praktisk muligt efter, at druesaften er udpresset. Dette betyder, at alle de for det naturlige middel relevante aktivstoffer bibeholdes i presserestproduktet.
Midlet ifølge opfindelsen kan indeholde en anden aktiv komponent (komponent b), der er opnåeligt på basis af oliven (O/ea europaea L)
Midlet ifølge opfindelsen er opnåeligt på basis af et biprodukt fra olivenolieproduktionen eller på basis af olivenblade eller et ekstrakt heraf. Ved produktion af olivenolie opstår et biprodukt, også kaldet "pulp”, og et affaldsvand. Disse produkter har et højt indhold af antioxidanter ligesom det er tilfældet for blade fra oliventræet, der ikke udnyttes i større stil.
Oliven er frugten af oliventræet (O/ea europaea L). Produktionen af olivenolie foregår ved vask af olivenfrugter, hvorefter de mases i en hammermølle. Den opståede "pomace”, hvilket er en blanding af olivenstene og oliven pericarp (selve frugtkødet), homogeniseres og overføres til presse-plader, hvor olien presses ud. Vandet skilles herefter fra den klare olie. Flere oliefraktioner kan udvindes ved at presse "pomace” gentagne gange.
Midlet ifølge opfindelsen kan desuden indeholde en tredje type aktiv komponent (komponent c), som indeholder aktive stoffer og som kan udvindes fra en af følgende planter: engelsk eg (Quercus robor), piletræ (Salix alba), sæbeurt (Sapona- 10 DK 2006 00156 U3 ria officinalis), planter fra læbeblomstfamilien (Lamiaceae), fortrinsvis rosmarin (,Rosmarinus officinalis), timian (Thymus), mynte (Mentha), oregano (Origanum) og salvie (Salvia), birk (Betula pendula), basilikum (Ocimum basilicum), blåbær (Vaccinium mytillus) og brændenælde (Urtica dioica).
Midlet ifølge opfindelsen kan desuden indeholde en fjerde type aktiv komponent (komponent d), som indeholder aktive stoffer og som kan udvindes fra et andet polyphenolholdigt plantemateriale.
Komponenten baseret på de nævnte planter (komponent c) således som polyphe-nolholdige planter (komponent d) kan være baseret på den tørrede og formalede top, blade, bark, grene eller andre dele af planten eller et ekstrakt af planten eller nogle af plantens dele. Komponenten omfatter ligeledes biprodukter, f.eks. fra produktionen af olier. Ekstraktet kan være baseret på vand, alkohol eller en kombination heraf.
Ved udnyttelsen af affaldsvandet fra olivenproduktionen eller presserestenne fra vinproduktionen eller et andet flydende produkt der hidrører fra én af komponenterne a-d, kan det opnåede flydende produkt nedtørres til et vandindhold på højst 8-15%, sædvanligvis til et maksimalt vandindhold på 10% vand eller eventuelt ned til 8% vand, eller det kan konserveres, eksempelvis ved tilsætning af 0 til 10 vægt% NaCI, eller et andet salt, og derefter opbevares til senere tørring. For yderligere at sikre holdbarheden er det en fordel at tilsætte 0 til 5 % af en i foder acceptabel syre, såsom citronsyre, vinsyre eller mælkesyre eller en blanding deraf, hvilken tilsætning samtidig har en positiv indflydelse på produktets effekt. Ligeledes kan det være en fordel at tilsætte natriumbenzoat eller kaliumsorbat eller calciumpropionat som konserveringsmiddel.
Alfaidsvandet, presserestproduktet og de tørrede og formalede planteblade kan i nødvendigt omfang opkoncentreres yderligere ved fjernelse af en del af vandet i produktet. Dette kan ske ved filtrering, ved ekstraktion, ved centrifugering og ved andre konventionelle metoder.
11 DK 2006 00156 U3
Midlet ifølge opfindelsen indeholder en række interessante aktivstoffer. Blandt de væsentligste er stoffer, primært polyphenoler, har bl.a. følgende fordelagtige virkninger: • Beskyttelse mod svampe i planteproduktionen, fortrinsvis i frugt- og grøn- sagsproduktionen. Beskyttelsen kan både være af forebyggende og af behandlende karakter.
• Beskyttelse mod andre sygdomme (f.eks. bakteriesygdomme) fortrinsvis i frugt- og grønsagsproduktionen. Beskyttelsen kan både være af forebyggende og af behandlende karakter.
• Udbytteforbedrende i planteproduktionen, fortrinsvis i frugt- og grønsagspro duktionen.
• Sundere udseende, grønnere og blankere blade og plantedele Årsagen til beskyttelsen er endnu ikke helt klarlagt, men menes at være baseret på bl.a. en fungicid effekt og/eller induceret resistens.
Midlet ifølge opfindelsen kan med stort udbytte anvendes i specielt frugtproduktionen, men også i grønsagsproduktionen. Som eksempel på sygdomme kan nævnes
Bladoletsvdomme som Æbleskurv (Venturia inaequalis),
Kirsebærbladplet {Blumeriella jaapii)
Rosenstråleplet (Marssonina rosae) Pæreskuiv (Venturia pirina)
Meldug på forskellige planter som Rosenmeldug (Sphaerotheca pannosa var. pannosa)
Begoniemeldug (Microsphaera begoniae) Æblemeldug (Podosphaera leucotricha)
Stikkelsbærdræber (Sphaerotheca mors-uvae), der angriber solbær og stikkels- 12 DK 2006 00156 U3 bær (Ribes spp.)
Jordbærmeldug (Sphaerotheca macularts)
Vinmeldug (Uncinula necator)
Kartoffelmeldug, kurvblomstmeldug m.fl, (f.eks. Erysiphe cichoracearum)
Andre meldug, der angriber græskar (Cucurbita) og agurk (Cucumis spp.).
Andre meldug pathogener på andre planter
Laaersvcidomme på frugt som
Gul og grå frugtskimmel (Monilia fructigena, M. laxa)
Penselskimmel (Penicillium expansum)
Gloeosporiumråd og bitterråd (Pezicula alba, P. malicorticis)
Andre, alvorlige plantesygdomme som
Sodplet (Gloeodes pomigena) og flueplet (Zygophiala jamaicensis) på æble Gråskimmel (Botrytis cinerea) på forskellige planter som pelargonie Blæresyge (Taphrina deformans) på fersken
Gitterrust {Gymnosporangium sabinae/G. fuscum) på pære Kræft (Nectria galligena) på frugttræer
Rosen rust (Phragmidium tuberculatum og andre Phragmidium arter)
Skimmel
Svampelignende pathogene organismer i Oomycota, især bladskimmelfamilien (Peronosporaceae ), der er årsag til skimmel, bl.a.
Vinskimmel (Plasmopara viticola)
Agurkeskimmel (Pseudoperonospora cubensis), Løgskimmel (Peronospora destructor)
Andre skimmelarter på andre planter
Kimskimmelfamilien (Pythiaæae), der er årsag til kartoffelskimmel hos planter, der tilhører Natskyggefamilien (Solanaceae), bl.a. kartoffelskimmel Phytophthora infestans, der angriber kartofler og tomater.
Formulering af kommercielle produkter med midlet ifølge opfindelsen 13 DK 2006 00156 U3
Afhængigt af koncentrationen, og variationen heri, af de for midlet ifølge opfindelsen relevante aktive stoffer i råvaren kan det være nødvendigt at blande råvaren med et hensigtsmæssigt bærestof, således at der fremkommer et endeligt produkt, der dels er rimeligt standardiseret og i en teknisk hensigtsmæssig form, dels ikke er for koncentreret til, at det kan blandes i produkter direkte hos fremstillerne af bekæmpelsesmidler, og dels til anvendelse hos frugtavleren eller landmanden selv.
Til opnåelse af de nævnte egenskaber af det kommercielle middel er hensigtsmæssige bærestoffer eller antiklumpningsmidler primært mineralske bærestoffer i form af siliciumoxider, lermineraler og zeolitter - specielt sepiolit, klinoptilolit og sipemate - og sekundært vegetabilske bærestoffer som hvedemel, hvedeklid, sojaskalmel, etc. Calciumkarbonat kan også være et anvendeligt bærestof, ikke så meget på grund af dets tekniske egenskaber, men på grund af dets lave pris. Det samme gælder vindruekernemel, der er et kendt bærestof, der anvendes hyppigt i dyrefoder. Maltodextrin er ligeledes et ofte anvendt teknisk hjælpestof.
Doseringen af midlet vil pr. ha typisk være 0,1-100 kg eller I af komponent a og /eller 0,1 -100 kg eller I af komponent b og /eller 0,1-100 kg af komponent c og /eller 0,1-100 kg eller I af komponent d, regnet som tørstof baseret på et ekstrakt. Doseringen kan foretrukken være 1 - 50 g af de enkelte mulige komponenter og mere specifikt 10-50 g af de enkelte komponenter.
Den samlede mængde (a, b, c og d) med to eller flere komponenter er typisk 0,1 til 100 kg eller liter, regnet som tørret ekstrakt, anvendt pr. ha, såsom 1 - 50 kg eller liter, især 10 - 50 kg eller liter.
Midlet indeholder mindst to af de nævnte komponenter eksempelvis i vægtforholdet 1:99 til 99:1, fortrinsvis 80:20 til 20:80, især 70:30 til 30:70.
Med tre eller fire komponenter kan forholdet mellem hver to af komponenterne ligeledes være 1:99 til 99:1, fortrinsvis 80:20 til 20:80, især 70:30 til 30:70, eller 50:50.
14 DK 2006 00156 U3 tfølge foretrukne udførelsesformer tilsættes komponenterne i følgende vægtandele (til anvendelse pr. ha): 1: 5 -10 kg eller liter komponent c (te) + 5 - 10 kg eller I komponent b (qui- noa); 2: 5 - 10 kg eller liter komponent c (te) + 1 - 5 kg eller liter komponent a (quillaja) + 1 - 5 kg eller liter komponent b (quinoa); 3: 5-10 kg eller liter komponent c (te) + 5 -10 kg eller liter komponent a (quillaja); 4: 5-10 kg eller liter komponent a (quillaja) + 5 -10 kg eller liter komponent b (quinoa);
De ovenfor anførte vægtandele refererer til tørrede ekstrakter. Dersom plantematerialet anvendes i en anden form, f.eks. hvis komponenten er i form af tørrede, formalede blade eller en flydende ekstrakt bør mængden deraf være en sådan, der indeholder en tilsvarende mængde af aktive stoffer.
Midlet ifølge opfindelsen har vist sig at have en betydelig og overraskende virkning på bekæmpelse af svampesygdomme. Det må forventes at midlet også har en virkning på bekæmpelse af andre plantesygdomme.
Eksempler
Ti! verifikation af midlet, er der afholdt en række afprøvninger på æblefrøplanter dyrket under kontrollerede forhold i vækstkamre.
Materialer og metode:
Frø af æble (Malusx domestica 'Golden delicious’) stratificeres ved 4°C i ca. 3 uger, prikles enkeltvis i jord i potter og dyrkes ved 15 °C (12 timer lys /12 timer mørke) i ca. 4 uger indtil planterne har minimum 4 blade.
Inokulum af af et enkeltsporeisolat af Venturia inaequalis fremstilles (1.5 x 105 konidier/ ml) v.h.a. metoden ifølge Williams (Williams, E.B. 1978. Handling the apple scab organism in laboratory and greenhouse. Proceedings of Apple and Pear Scab Workshop, Kansas City, Missouri, July 1976. New York State Agricul- 15 DK 2006 00156 U3 turai Experiment Station, Geneva. Special Report 28: 16-18) og opbevares ved -18°C indtil anvendelse,
Ekstrakter af planteprodukter afprøves enkeltvis eller i kombinationer.
Vandige suspensioner af flydende planteprodukter fremstilles i koncentrationerne 5 f.eks. 5%, 2½% og 1% (v/v). Vandige ekstrakter af formalede planteprodukter fremstilles i koncentrationerne f.eks. 5%, 2½% og 1 % (w/v) og filtreres gennem polyestervæv. Som referencebehandlinger anvendes svovl (0.27% w/v) og vand (kontrol).
10 Æbleplanter inokuleres v.h.a. håndsprøjte og inkuberes under tætsluttende plastdække uden lys i 2 døgn. Dagen før (forebyggende afprøvning) eller dagen efter (kurativ afprøvning) påføres v.h.a. håndsprøjte ekstrakter af planteprodukter (8 planter pr. behandling). Planterne inkuberes ved 15°C i (12 timer lys / 12 timer mørke) under klart plast dække med ventilationshulier i to uger efter inokulering 15 hvorefter symptomer af æbleskurv opgøres på inokulerede og behandlede blade v.h.a. en skala 0-7 (0= Ingen symptomer; 7= Mere end 75% angrebent bladareal). Effekt af behandlinger analyseres statistisk v.h.a. SAS, version 8.2 (Statistical Analysis System, SAS Institute, Cary, NC).
20 Eksempler
RESULTATER
Følgende produkter er blevet afprøvet: • GRAPE EXTRACT: flydende vandig ekstrakt af grape pomace fra kilde 1 • GRAPE P.: flydende vandig ekstrakt af grape pomace fra kilde 2 25 * OLIVEN EXTRACT and OLIVE EX1: flydende ethanol/vand ekstrakt af oliv- cenblade • OLIVEN EXTRACT3: flydende vand ekstrakt af olivenblade
Nedenstående resultater er fra præventive og kurative forsøg med de nævnte 30 produkter afprøvet enkeltvis hvor den samlede kone. har været 5%.
16 DK 2006 00156 U3
Preventive treatments (5%)
5 10
Figur 1. Æbleskurv symptomer (0= ingen symptomer, 7= mere end 75% skurvbe-15 lagte blade) på æbleplanter behandlet forebyggende med 5% ekstrakter af plante-produktet vinekstrakt 1 (Grape extract) og vinekstrakt 2 (Grape P) enkeltvis sammenlignet med vand (kontrol) eller svovl (0.27%). Vinekstraktet 2 (Grape P) er ekstraheret ved hhv. kold (stuetemperatur) (COLD) og varmt (95 ’ C) (HOT) vand.
17 DK 2006 00156 U3
Preventive treatments
o
Figur 2. Æbleskurv symptomer (0= ingen symptomer, 7= mere end 75% skurvbelagte blade) på æbleplanter behandlet forebyggende med 5% oliven ekstrakt (Olive extract) sammenlignet med vand (kontrol) eller svovl (0.27%).
18 DK 2006 00156 U3
Curatrve treatments
5 Figur 3. Æbleskurv symptomer (0= ingen symptomer, 7= mere end 75% skurvbelagte blade) på æbleplanter behandlet kurativt med 5% ekstrakter af oliven ekstrakt (Olive ex. 1 og 2) og oliven ekstrakt 3 (Oiive leaves) sammenlignet med vand (kontrol) eller svovl (0.27%).
10 Forsøgene viste, at nogle af midlerne havde en forbedret effekt i forhold til kontrollen samt som forbyggende behandling en virkning på niveau med svovl.
Idet opfindelsen nu er blevet beskrevet, vil det være åbenbart, at denne vil kunne varieres på mange måder. Sådanne variationer skal ikke betragtes som en afvi-15 gelse fra opfindelsens rammer, og alle sådanne modifikationer, som vil være nærliggende for fagfolk, skal også forstås som omfattet af de efterfølgende kravs rammer.

Claims (15)

19 DK 2006 00156 U3
1. Naturligt middel til anvendelse som bekæmpelsesmiddel mod svampesygdomme og som produktionsfremmer i planteproduktionen, hvilket middel ved siden af eventuelle konventionelle hjælpe- eller tilsætningsstoffer indeholder naturlige og/eller naturidentiske polyphenolholdige aktive stoffer omfattende mindst 2 af de følgende aktive komponenter: a) en aktiv komponent, som indeholder aktive stoffer og som kan udvindes fra et plantemateriale, der hidrører fra vin (V/f/s vinifera). b) en aktiv komponent, som indeholder aktive stoffer og som kan udvindes fra oliven (Olea europaea L). c) en aktiv komponent, som indeholder aktive stoffer og som kan udvindes fra en af følgende planter: engelsk eg (Quercus robor), piletræ (Salix alba), sæbeurt (Saponaria officinalis), planter fra læbeblomstfamilien (Lamiaceae), fortrinsvis rosmarin (Rosmarinus officinalis), timian (Thymus), mynte (Mentha), oregano (Origanum) og salvie (Salvia), desuden birk (Betula pendula), basilikum (Ocimum basilicum), blåbær (Vaccinium mytillus) og brændenælde (Urtica dioica). d) en aktiv komponent, som indeholder aktive stoffer og som kan udvindes fra et andet polyphenolholdigt plantemateriale
2. Middel ifølge krav 1, kendetegnet ved, at den første mulige komponent (komponent a) hidrører fra vin eller fra et biprodukt baseret på vin, fortrinsvis primær, sekundær eller tertiær presserest fra vinproduktionen eller et ekstrakt heraf. 20 DK 2006 00156 U3
3. Middel ifølge krav 1, kendetegnet ved, at det indeholder olivenblade eller et biprodukt baseret på olivenblade eller biprodukter, der kan opnås som rest efter produktion af oliven olie eller et ekstrakt heraf.
4. Middel ifølge krav 1 kendetegnet ved, at den tredje mulige komponent (komponent c) hidrører fra den tørrede og formalede top, blade, bark, grene eller andre dele af planterne eller fra biprodukter hidrørende fra: engelsk eg (Quercus robor), piletræ (Salix alba), sæbeurt (Saponaria officina-lis), planter fra læbeblomstfamilien (Lamiaceae), fortrinsvis rosmarin (,Rosmarinus officinalis), timian (Thymus), mynte (Mentha), oregano (Origa-num) og salvie (Salvia), birk (Betula pendula), basilikum (Ocimum basili-cum), blåbær {Vaccinium mytillus) og brændenælde (Urtica dioica) eller et ekstrakt heraf.
5. Midlet følge krav 1, kendetegnet ved, at den fjerde mulige komponent (komponent d) hidrører fra hidrører fra den tørrede og formalede top, blade, bark, grene eller andre dele af andre polyphenolholdige planter eller nogle af plantens dele eller fra biprodukter hidrørende fra planterne eller et ekstrakt heraf.
6. Middel ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at den første mulige komponent (komponent a) hidrører fra en kombination af to eller flere vinprodukter eller -biprodukter som angivet i krav 1 -2.
7. Middel ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at den anden mulige komponent (komponent b) hidrører fra en kombination af to eller flere olivenprodukter som angivet krav 1 og 3. 21 DK 2006 00156 U3
8. Middel ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at den tredje mulige komponent (komponent c) hidrører fra en kombination af to eller flere planteprodukter som angivet i krav 1 og 4.
9. Middel ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at det i en mængde middel beregnet til 1 kg produkt indeholder 1 -999 g af den første mulige komponent (komponent a), regnet som tørstof.
10. Middel ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendeteg-10 net ved, at det i en mængde middel beregnet til 1 kg produkt indeholder 1 - 999. af den anden mulige komponent (komponent b), regnet som tørstof.
11. Middel ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at det i en mængde middel beregnet til 1 kg produkt indeholder 1 - 15 999 g af den tredje mulige komponent (komponent c), regnet som tørstof.
12. Middel ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at det i en mængde middel beregnet til 1 kg produkt indeholder 1 -999 g af den fjerde mulige komponent (komponent d), regnet som tørstof. 20
13. Middel ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved at den samlede mængde (a, b, c og d) med to eller flere komponenter er typisk 0,1 til 100 kg eller liter regnet som tørret ekstrakt anvendt pr. ha, såsom 1 - 50 kg eller liter, især 10 - 50 kg eller liter 25
14. Middel ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at det omfatter et til planteproduktionen acceptabelt bæremateriale. DK 2006 00156 U3 22
15. Anvendelse af et middel ifølge et eller flere af kravene 1 - 12 til beskyttelse og udbytteforbedring af planter.
DK200600156U 2006-05-29 2006-05-29 Naturligt polyphenolholdigt middel ti lanvendelse i planteproduktionen DK200600156U3 (da)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK200600156U DK200600156U3 (da) 2006-05-29 2006-05-29 Naturligt polyphenolholdigt middel ti lanvendelse i planteproduktionen

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK200600156U DK200600156U3 (da) 2006-05-29 2006-05-29 Naturligt polyphenolholdigt middel ti lanvendelse i planteproduktionen

Publications (1)

Publication Number Publication Date
DK200600156U3 true DK200600156U3 (da) 2007-09-14

Family

ID=38481109

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK200600156U DK200600156U3 (da) 2006-05-29 2006-05-29 Naturligt polyphenolholdigt middel ti lanvendelse i planteproduktionen

Country Status (1)

Country Link
DK (1) DK200600156U3 (da)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US10609929B2 (en) 2015-07-13 2020-04-07 Oget Innovations Gmbh Plant conditioning composition comprising water-based and natural oil-based plant extracts

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US10609929B2 (en) 2015-07-13 2020-04-07 Oget Innovations Gmbh Plant conditioning composition comprising water-based and natural oil-based plant extracts

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK200600154U3 (da) Naturligt middel til anvendelse i planteproduktionen med effekt på specifikke svampesygdomme og produktion
CN106343010A (zh) 一种含有植物精油的蔬菜保鲜剂及应用
Ammar et al. Pythium leak control in potato using aqueous and organic extracts from the brown alga Sargassum vulgare (C. Agardh, 1820)
Shafique et al. Role of antagonistic microorganisms and organic amendment in stimulating the defense system of okra against root rotting fungi
Hubert et al. Antifungal potential and phytochemical analysis of extracts from seven Cameroonian plants against late blight pathogen Phytophthora infestans
Yıldırım et al. Insecticidal Activity of Lichens against the Maize Weevil, Sitophilus zeamais Motschulsky (Coleoptera: Curculionidae
RU2535367C2 (ru) Растительные экстракты, используемые в качестве фитохимических препаратов
Dakole et al. Antifungal potential of essential oils, aqueous and ethanol extracts of thirteen plants against Fusarium oxysporum f. sp Lycopersici and Phytophtora infestans (Mont.) de Bary as major tomato pathogens
Mahmoud Antifungal activity of Cinnamomum zeylanicum and Eucalyptus microtheca crude extracts against food spoilage fungi
DK200600155U3 (da) Naturligt middel baseret på saponinholdige planter som bukkehorn, te og rosmarin til anvendelse i planteproduktionen
Meyer et al. Evaluation of roselle (Hibiscus sabdariffa) leaf and pomegranate (Punica granatum) fruit rind for activity against Meloidogyne incognita
KR101464335B1 (ko) 식물 추출물을 함유하는 식물 병원균 방제용 조성물
Polo et al. Biofungicide for the control of botrytis cinerea and fusarium oxysporum: a laboratory study
RN et al. Efficacy of extracts of water yam (Dioscorea alata) and aerial yam (Dioscorea bulbifera) peels in the control of white yam (Dioscorea rotundata) rot
DK200600156U3 (da) Naturligt polyphenolholdigt middel ti lanvendelse i planteproduktionen
Leontopoulos et al. Potential synergistic action of liquid olive Fruit polyphenol extract with aqueous extracts of solid wastes of pomegranate or/and orange juice industry as organic phyto-protective agents against important plant pathogens—Part 1 (in vitro Studies)
Parwanayoni et al. Synergistic activity of leaves extracts of Mansoaalliacea L. and Allamanda cathartica L. to Inhibit Atheliarolfsii, the cause of stem rot disease in peanut Plants
Oli et al. Antifungal Activity of Plant's Essential Oils against Post Harvest Fungal Disease of Apple Fruit
Baka Biological control of the predominant seed-borne fungi of tomato by using plant extracts
Farag et al. Insecticidal activities of pomegranate peels and leave crude juices
Pansera et al. Utilization of essential oil and vegetable extracts of Salvia officinalis L. in the control of rot sclerotinia in lettuce
Stegmayer et al. Argentinian wild plants as controllers of fruits phytopathogenic fungi: Trends and perspectives
Alizadeh-Salteh Growth inhibition of Aspergillus flavus isolated from pistachio by secondary metabolites
Pallavi et al. In vitro evaluation of antifungal activity of lemon peels (Citrus limon L. Osbeck) extract against agriculturally important soil-borne plant pathogenic fungi
Tijjani et al. Fungicidal efficacy of crude extracts from some indigenous plants against fungal pathogens associated with tomato (Solanum lycopersicum L.) fruit rots

Legal Events

Date Code Title Description
UBP Utility model lapsed