DK177478B1 - Sammensat byggesten - Google Patents
Sammensat byggesten Download PDFInfo
- Publication number
- DK177478B1 DK177478B1 DKPA201170723A DKPA201170723A DK177478B1 DK 177478 B1 DK177478 B1 DK 177478B1 DK PA201170723 A DKPA201170723 A DK PA201170723A DK PA201170723 A DKPA201170723 A DK PA201170723A DK 177478 B1 DK177478 B1 DK 177478B1
- Authority
- DK
- Denmark
- Prior art keywords
- building block
- building
- insulation
- recesses
- wall
- Prior art date
Links
Landscapes
- Building Environments (AREA)
- Finishing Walls (AREA)
Abstract
Opfindelsen angår en sammensat byggesten/bygningselement, hvor byggestenen omfatter i det mindste en isoleringsdel, hvor den nævnte isoleringsdel er opbygget med i det mindste to sideflader med en længde og en højde, to stødflader med en højde og en bredde og to lejeflader med en længde og en bredde, hvor der ved mindst én sideflade er fikseret en i det væsentlige vedligeholdelsesfri facadedel.
Description
i DK 177478 B1
Sammensat byggesten Opfindelsens område
Den foreliggende opfindelse angår en sammensat byggesten/bygningselement samt en 5 murkonstruktion opbygget af en eller flere af de nævnte sammensatte bygge-sten/bygningselementer, hvor byggestenen omfatter i det mindste en isoleringsdel, hvor den nævnte isoleringsdel er opbygget med i det mindste to sideflader med en længde og en højde, to stødflader med en højde og en bredde og to lejeflader med en længde og en bredde, hvor der ved mindst én sideflade er fikseret en i det væsentlige vedligehol-10 delsesfri facadedel, og hvor den nævnte isoleringsdel udgøres af celleglas.
Opfindelsens baggrund
Det er almindeligt kendt at bygge huse, hvor i det mindste klimaskærmen og i mange tilfælde også, hvor bagvæggen er udført i teglsten. Sådanne mure fremstår med et flot og robust ydre, der uden væsentlig vedligehold kan fremstå med dette flotte og robuste 15 ydre i rigtig mange år - faktisk ofte i op til 100 år - uden at det er nødvendigt, at der foretages nævneværdigt vedligehold. Endvidere er der i Danmark såvel som i andre lande en stolt og gammel tradition for at opføre særligt parcelhuse med en teglstens klimaskærm og også med en muret bagvæg. Gennem tiden har en typisk opbygning af en mur gennemgået en vis udvikling og fra at være en massiv mur er der i de seneste 20 mange år bygget såkaldt hulmure, hvor der mellem klimaskærm og bagvæg er et hulrum, hvori der er placeret et isoleringsmateriale, som typisk er et stenulds- eller et glasuldsprodukt. Mellem henholdsvis klimaskærmen og bagvæggen anbringes der under opbygningen et nærmere bestemt/beregnet antal såkaldte murbindere pr. kvadratmeter.
På denne måde opnås der en øget og nødvendig stabilitet i murkonstruktionen, som i 25 2011 typisk består af en cirka 11 centimeter tyk klimaskærm af teglsten/mursten, 24 centimeter isolering og en bagvæg med en tykkelse på cirka 11 centimeter af eksempelvis enten teglsten eller letbeton.
En sådan murkonstruktion er traditionelt opbygget således, at tagkonstruktionen bæres 30 på bagvæggen, mens selve klimaskærmen alene danner et yderlag og virker som netop klimaskærm, der beskytter isoleringsmaterialet mod vejr og vind. Med de kendte og 2 DK 177478 B1 traditionelle byggematerialer og byggeskikke opnås der en vægkonstruktion med den ønskede isoleringsevne, men også en væg med en ikke ubetydelig tykkelse.
Der er dog den fordel ved at anvende teglsten - murværk - som bagvæg/indervæg, at 5 der opnås en aldeles interessant løsning, idet både fugt og temperatur stabiliseres og bidrager til et godt indeklima, hvilket er en stor fordel i forbindelse med, at huse udføres stadigt mere og mere lufttætte. Fordelen opnås ved teglstens evne til at optage og frigive fugt og varme, men også fugerne mellem de respektive teglsten har den samme virkning. Netop denne fordel med hensyn til indeklima findes ved vægge muret med 10 tegl og fuget med mørtel, mørtelbaserede eller cementbaserede produkter, hvorimod såkaldte lette bagvægge af træ, som er forsynet med en lufttæt dampspærre og som er beklædt med eksempelvis en gipsplade ikke har tilnærmelsesvis de samme fordelagtige egenskaber.
15 For at opnå en endnu mere effektiv udnyttelse af den energi, der tilføres boliger og for derved at skåne miljøet yderligere, vil der uden tvivl være et behov for endnu bedre isoleringsmuligheder i den nærmeste fremtid. Dette kan umiddelbart løses ved at øge tykkelsen på isoleringslaget i vægkonstruktionen. En øget tykkelse på isoleringslaget har dog en ikke uvæsentlig betydning på prisen pr opført kvadratmenter, hvilket med 20 andre ord betyder, at en tykkere væg medfører et mindre boligareal. Da det er ret almindeligt, at boligers størrelse på en given byggegrund bestemmes ud fra de ydre dimensioner på huset, vil en øget vægtykkelse kunne medføre, at huse bliver nødt til at opføres med et mindre boligareal, hvilket selvsagt ikke er ønskeligt.
25 Samtidigt er det en realitet, at de omkostninger, der er ved at opføre et typisk en-familie hus er stigende på grund af flere forhold, og at det vil stige endnu mere, når der i fremtiden skal anvendes mere isoleringsmateriale for at leve op til endnu strammere krav til isoleringen. Det er dog også i langt de fleste situationer et ufravigeligt krav, at indeklimaet er godt, hvilket er en stadig større udfordring i forbindelse med udvikling 30 af nye byggematerialer og metoder.
Fra EP 1 396 589 Al kendes en byggesten, der er sammensat af et isolerende lag af celleglas og med ét lag på hver side af det isolerende lag. Disse ydre lag er ikke nærme- 3 DK 177478 B1 re angivet, men porrebeton og materialer med forskellige konsistens er nævnt. Der er således ikke direkte angivet noget om, at de ydre lag er en i det væsentlige vedligeholdelsesfri facadedel, idet porrebeton kræver en form for ydre belægning eller beklædning for at kunne modstå vejrliget. Opfindelsen har til hensigt at angive en løsning, hvor der 5 i det isolerende lag er indrettet kanaler til installationer, herunder elektriske eller WS installationer.
Fra EP 1 420 122 Al kendes ligeledes en byggesten, der er opbygget af mindst ét lag porreboton og ét lag celleglas. I disse byggesten er der på de eller det yderste lag dan-10 net langsgående sammenføjningsmidler i form af en not og en feder. Når to eller flere byggesten ifølge EP 1 420 122 Al bygges sammen, kræves der en form for vedhæftning, hvilket med fordel vil kunne påføres fladerne, hvor den nævnte not og feder er arrangeret. Dette vil dog medføre, at der dannes en kuldebro, som strækker sig fra den ene side til den anden side af byggestenen. Endvidere er de yderste lag på byggestenen 15 ret porøse og derfor noget skrøbelige sammenlignet med det indre celleglaslag, hvorfor de nævnte sammenføjningsmidler let kan beskadiges under håndtering af byggestenene.
Byggesten som angivet i de to nævnte EP-skrifter angiver en løsning, hvor en kerne består af celleglas, og hvor et eller to ydre lag består af porrebeton. Alle eller begge lag 20 har således en isoleringsevne, men der er ikke tale om, at nogen af lagene egner sig til at udgøre en facadebeklædning, og slet ikke uden at der påføres et lag af puds eller en anden form for beklædning, da byggestenene ellers vil absorbere vand og således skades og nedbrydes i tilfælde af frost og andet hårdt vejrlig.
Opfindelsens formål 25 Det er formålet med opfindelsen at angive en konstruktionsløsning, der er egnet til opførelse af huse, eksempelvis boliger til en eller flere familier, hvor selve opførelsen er hurtig og effektiv, hvor den traditionelle arkitektoniske byggestil kan bevares, og hvor der opnås en forbedret isolering af et sådant hus og fortrinsvist også et godt indeklima.
Beskrivelse af opfindelsen 30 Som nævnt indledningsvist angår opfindelsen en sammensat byggesten/bygnings- element, hvor byggestenen omfatter i det mindste en isoleringsdel, hvor den nævnte isoleringsdel er opbygget med i det mindste to sideflader med en længde og en højde, to 4 DK 177478 B1 stødflader med en højde og en bredde og to lejeflader med en længde og en bredde, hvor der ved mindst én sideflade er fikseret en i det væsentlige vedligeholdelsesfri facadedel, og hvor den nævnte isoleringsdel udgøres af celleglas.
5 Der kendes allerede såkaldte lecaterm blokke, der består af to dele af letklinkerbeton, hvor der mellem disse to dele er arrangeret et isoleringselement af ekspanderet polystyren. Dette isoleringslag er ikke egnet til at overføre kræfter eller til at bære hele eller bare en del af tagkonstruktionen på et hus. Endvidere er det nødvendigt med en form for overfladebehandling af sidefladerne af letklinkerbeton. De skal enten pudses med et 10 cementprodukt eller dækkes af et andet materiale for at fremstå som et færdigt facadeelement, der er egnet som klimaskærm.
Det nye ved en byggesten eller et bygningselement ifølge opfindelsen er, at den nævnte isoleringsdel omfatter sammenføjningsmidler for sammenføjning med yderligere isole-15 ringsdele på andre og hosliggende byggesten. Der er således tale om, at en byggesten kan lægges ovenpå en anden byggesten og sammenføjes med denne med en dertil egnet metode.
Celleglas produkter består udelukkende af glas og kul, hvilket medfører, at det er sta-20 bilt i konstruktioner, det har en høj isoleringsevne og har en varmeudvidelseskoeffici-ent, der er forenelig med stål, beton og tegl. Celleglas anvendes typisk som isolering, hvor der stilles ekstraordinære krav til fugttekniske egenskaber og ikke mindst trykstyrke. Celleglas fas med trykstyrke på helt op til 1600 kPa, hvilket er rigeligt til at kunne optage de belastninger, som eksempelvis en tagkonstruktion udøver på en væg.
25 Celleglas er et højkvalitetsprodukt med en varmeledningsevne på niveau med traditionel isolering af stenuld og af glasuld. Den deklarerede varmeledningsevne for celleglas, som vi kender det i dag, ligger i intervallet 0,038 - 0,050 [W/mK] afhængig af anvendelse og styrkekrav, og svarer i det væsentlige til varmeledningsevnen for sten- og glasuld. Celleglas er på grund af sine ret unikke egenskaber en god lavenergiløsning 30 som kuldebroafbryder i mere almindelige bygninger og i forbindelse med tungt belastede konstruktioner. Dette fordi celleglas har en relativ høj isoleringsevne, samtidig med at det har en bæreevne, der tillader det at indgå i bygningsværkets bærende dele.
5 DK 177478 B1
Det vil endda være muligt at fremstille celleglas med en endnu mindre varmelednings-evne eller med andre ord med en endnu bedre isoleringsevne. Ved at øge udviklingen af gas i forbindelse med opskumningen af celleglas, således at cellerne kan dannes med en større størrelse og ved at lade glasset hærde med disse større celler, så kan densiteten 5 sænkes til et niveau, der stadig har den ønskede bæreevne og samtidig sænkes varme-ledningsevnen til eksempelvis mellem 0,025 - 0,035 [W/mK] og kurven for U-værdien sænkes også, således at en typisk U-værdi ved en tykkelse af celleglas på 300 millimeter vil ligge på mellem 0,08 og 0,1 [W/m2K], 10 Celleglas kan uden videre erstatte de mere traditionelle isoleringsmaterialer, samtidig med at det glas som det fremstilles af, med stor fordel kan være affaldsglas, som knuses til en slags glasmel og således genbruges. Glasset kan eksempelvis være fra gamle bilruder, billedror fra fjernsynsskærme, vinflasker eller andet glas, som ikke uden videre kan oparbejdes på fordelagtig eller økonomisk forsvarlig vis. Denne type af glas, som 15 er særdeles egnet til produktion af celleglas, men som af forskellige årsager ikke umiddelbart kan genanvendes til andet, transporteres til og opmagasineres typisk i depoter, eksempelvis i kalkminer, hvilket selvsagt betyder væsentlige omkostninger. Endvidere kan en sådan løsning næppe heller betegnes som en bæredygtig løsning.
20 Med en sammensat byggesten ifølge opfindelsen er det således muligt at opnå en facade, som er aldeles uændret i forhold til hvad vi kender, men samtidig opnås et isoleringslag, der ikke alene isolerer, men også indgår i selve konstruktionen som et bærende element. Når det med en isoleringsdel er muligt at opnå såvel den ønskede og fordelagtige isoleringsevne og samtidigt er muligt at kunne anvende isoleringsdelen som 25 en bærende eller som en del af en bærende væg, så kan bæreevnen i den traditionelle bærende væg, nemlig bagvæggen mindskes, hvilket medfører flere fordele.
Såfremt en typisk hulmurskonstruktion med en klimaskærm og en bagvæg af tegl, hver med en tykkelse på 11 centimeter, hvor der mellem disse lag er arrangeret sten- eller 30 glasuldsisolering med en tykkelser på 24 centimeter, erstattes af en klimaskærm og en bagvæg af eksempelvis halv tykkelse og et isoleringslag af celleglas, der har en øget tykkelse svarende til det, der er sparet på klimaskærm og bagvæg, så opnås der det, at isoleringen således bliver 35 centimeter tyk. Med denne løsning kan det således lade sig 6 DK 177478 B1 gøre at bibeholde den samme vægtykkelse, opnå en øget isoleringsevne [W/mK] og dermed også en lavere U-værdi [W/m2K] og ikke mindst opnå enten den samme eller endda en øget bæreevne i den færdige væg. Samtidig opnås der en praktisk, bæredygtig og forsvarlig genanvendelse af glas, som helt eller delvist ellers ville være henvist til 5 deponi.
Et eksempel på sammenføjningsmidler på en sammensat byggesten ifølge opfindelsen er, at de nævnte sammenføjningsmidler på en isoleringsdel omfatter en eller flere udsparinger og/eller fremspring, på en eller flere flader, hvor de nævnte udsparinger 10 og/eller fremspring modsvarer en eller flere udsparinger og/eller fremspring på en eller flere flader på en hosliggende byggesten. Både uden men særligt med sådanne sammenføjningsmidler, eksempelvis i form af udsparinger eller fremspring på byggestenene er det muligt at opbygge en murkonstruktion med i det mindste isolering og klimaskærm, der dannes af facadedelene, i én enkelt arbejdsgang. Såfremt byggestenene eller byg-15 ningselementerne stables og på passende vis låses/fikseres til hinanden, kan såvel klima skærm, isolering og bagvæg etableres på én gang.
Ved at forsyne de enkelte byggesten eller bygningselementer med modsvarende sammenføjningsmidler opnås der en enkel opbygning, der i princippet kan sammenlignes 20 med den måde, hvorpå traditionelle Lego klodser sammenføjes på. Når den færdige vægkonstruktion er opført, monteres tagkonstruktion eller hvad der nu engang skal monteres på væggen, og belastningen optages af såvel klimaskærm, isolering som af bagvæg. Alternativt kan enten klimaskærmen eller bagvæggen udgå af den bærende konstruktion, hvilket selvfølgeligt afhænger af det aktuelle materialevalg. Såfremt der 25 anvendes tegl til såvel klimaskærm som til bagvæg, kan begge uden videre indgå som bærende elementer, når der er foretaget fugning imellem de enkelte facadedele/teglsten, hvad enten de er på den udvendige eller på den indvendige side af vægkonstruktionen.
I en variant af en sammensat byggesten ifølge opfindelsen kan de nævnte sammenføj-30 ningsmidler på en isoleringsdel omfatte en eller flere udsparinger eller gennemgående huller, fortrinsvist udsparinger/huller, der strækker sig fra en lejeflade og mod en anden lejeflade på en byggesten, hvor de nævnte udsparinger/huller er arrangeret systematisk i de nævnte lejeflader på en byggesten, hvorved to byggesten kan placeres i mindst én 7 DK 177478 B1 position over hinanden, hvor mindst én af de nævnte udsparinger/huller i hver af de to byggesten ligeledes er over hinanden. En byggesten kan således være udført med eksempelvis et, to, tre, fire eller flere sæt af udsparinger/huller, således at et traditionelt arkitektonisk udtryk med teglsten i forskellige forbandt typer kan opnås.
5 Når de nævnte udsparinger/huller er over hinanden kan disse med fordel fikseres med et samleelement, eksempelvis en dorn, der monteres i de nævnte udsparinger eller huller. Eksempelvis kan en dorn anbringes i en udsparing og strække sig ind i en tilsvarende udsparing i en anden byggesten. En anden mulighed er, at en dorn strækker sig 10 igennem en byggesten og ned i den underliggende og måske endda ned i et lag af byggesten endnu længere nede på murkonstruktionen. Domen strækker sig måske således igennem to, tre eller flere skifter.
Sammenføjning af en byggesten eller et bygningselement ifølge opfindelsen kan i en 15 simpel form uden videre fikseres til en eller flere underliggende sten eller elementer ved, at der slås et søm eller lignende ned gennem byggestenen, hvilket kan ske manuelt eller med et dertil indrettet mekanisk, elektrisk eller pneumatisk værktøj. Et sådant søm kan være af stål eller et andet egnet metal, men det kan også være af plast eller eksempelvis af et egnet fiberforstærket kompositmateriale.
20 I en udførelsesform af en sammensat byggesten ifølge opfindelsen kan den nævnte facadedel udgøres af i det mindste én teglsten, hvor den mindst ene teglsten er fikseret permanent til den nævnte isoleringsdel. En byggesten ifølge opfindelsen kan også være med en facadedel fikseret til begge sider af isoleringsdelen, hvilket således, når der 25 bygges med en sådan byggesten, svarer til en traditionel fuldmuret vægkonstruktion, hvor der er en teglvæg både udvendig som klimaskærm men også indvendig som bagvæg. Herved opnås i stor grad den samme gode effekt med hensyn til fugt og temperatur, der ved anvendelse af tegl, stabiliseres og bidrager til et godt, behageligt og sundt indeklima.
30
Facadedelen, hvad enten den er af tegl eller af et andet egnet materiale kan med fordel fikseres til isoleringsdelen ved hjælp af bitumenbaseret lim eller en elastisk butylblan-ding. Herved opnås en så stiv sammenføjning, at man kan betragte facadedel eller dele 8 DK 177478 B1 og isoleringsdelen som en samlet enhed, men samtidig opnås der den store fordel, at der er mulighed for, at facadedel og isoleringsdel kan arbejde lidt i forhold til hinanden, uden at det vil medføre revnedannelser. Det kan eksempelvis være i forbindelse med ekstrembelastninger fra vejrliget, såsom orkan eller måske i tilfælde af særligt lave eller 5 høje temperaturer, hvor selv mindre forskellige i de respektive materialers termiske udvidelseskoefficient, kan få en betydning.
Det er dog også muligt at sammensintre eksempelvis facadedele af tegl med en isoleringsdel af celleglas ved anvendelse af glasmel, hvilket kan være knust genbrugsglas, 10 hvor såvel tegl som celleglas og den glasmel, der skal anvendes til sintringen opvarmes til en tilstrækkelig høj temperatur, hvorved glasmelet smelter helt eller delvist og i den forbindelse binder sig til såvel facadedel som til isoleringsdelen.
Der vil dog være andre metoder og produkter, hvormed den ønskede sammenføjning 15 vil kunne foretages og de ovenfor nævnte er alene at betragte som eksempler.
I endnu en variant af en sammensat byggesten ifølge opfindelsen kan den nævnte facadedel have en længde og en højde, hvor længden er mindre end længden på isoleringsdelens sideflade og hvor højden er mindre end højden på isoleringsdelens sideflade.
20 Herved opnås der mulighed for at lave en fuge, eksempelvis en fuge som det kendes fra en mur af teglsten, med lejefuger og med studsfuger.
Eksempelvis kan en isoleringsdel i det væsentlige være udført med en størrelse på sidefladerne, der svarer til størrelsen på en standard teglmursten samt størrelsen på en 25 studsfuge og en lejefuge. Alternativt kan en isoleringsdel være udført med større størrelse, hvor der på sidefladerne er fikseret ikke kun én men flere facadedele - teglstensskaller - som kan være arrangeret i et skifte eller i flere skifter og med et foretrukket forbandt, hvor isoleringsdelen er enten langstrakt og/eller med en højde svarende til flere skifter i en traditionel mur af teglsten.
30
Effekten af at opnå en fuge, når eksempelvis en hel sten, en halv sten eller kun en skal af en tegltegl er fikseret på isoleringsdelen, kan opnås ved, at facadedelen er trukket i det væsentlige lige meget ind i forhold til isoleringsdelens kanter. Det er dog også mu 9 DK 177478 B1 ligt at arrangere facadedelen langs med en eller flere kanter på isoleringsdelen og så have, hvad der svarer til fugetykkelsen ved de modstående kanter. Eksempler herpå vil fremgå af den nedenstående detaljerede beskrivelse og også af figurerne.
5 Opfindelsen angår som også nævnt ovenfor en murkonstruktion opbygget af en eller flere af de beskrevne sammensatte byggesten/bygningselementer, hvor byggestenen omfatter i det mindste en isoleringsdel, hvor den nævnte isoleringsdel er opbygget med i det mindste to sideflader med en længde og en højde, to stødflader med en højde og en bredde og to lejeflader med en længde og en bredde, hvor der ved mindst én sidefla-10 de er fikseret en i det væsentlige vedligeholdelsesfri facadedel, hvor isoleringsdelen udgør i det mindste en del af den bærende del af den nævnte murkonstruktion. Det er således muligt at opføre en murkonstruktion ifølge opfindelsen, hvor den egentlige isoleringsdel i princippet udgør den bærende del af muren.
15 I en sådan murkonstruktion kan de enkelte byggesten/bygningselementer med fordel være arrangeret i forbandt med hinanden, og de enkelte byggesten/bygningselementer kan være fikseret ved en eller flere flader til en eller flere flader på hosliggende byggesten/bygningselementer. En sådan fiksering kan opnås ved, at der limes mellem de respektive skifter/lag, det vil sige på lejeflader i et vandret plan og eventuelt også på 20 studsen svarende til et lodret plan. Fikseringen kan dog også foretages mekanisk som nævnt ovenfor, hvor der anvendes dorne i dertil indrettede udsparinger eller huller, eller der kan som også nævnt anvendes en slags søm. Den mere mekaniske sammenføjning eller fiksering kan uden videre anvendes alene, men kan også være et supplement til en limning eller en anden adhæsiv sammenføjning, eksempelvis med et selvætsende adhæ-25 siv, mellem to eller flere byggesten/bygningselementer.
Tegningsbeskrivelse I det følgende beskrives opfindelsen under henvisning til tegningen hvor:
Fig. 1 viser en del af en byggesten isometrisk.
Fig. 2 viser en murkonstruktion af byggesten.
30 Fig. 3 viser en skalmurkonstruktion af byggesten ved en tidligere opført mur.
Fig. 4 viser byggesten med modsvarende sammenføjningsmidler.
Fig. 5 viser byggesten med udsparinger for samleelementer samt et samleelement.
10 DK 177478 B1
Fig. 6 viser en byggesten med gennemgående huller for sammenføjning.
Fig. 7 viser et diagram med U-værdi i forhold til tykkelsen på tre forskellige isoleringsmaterialer.
5 I beskrivelsen af figurerne vil identiske eller tilsvarende elementer blive betegnet med samme henvisningsbetegnelse i de forskellige figurer. Der vil således ikke nødvendigvis blive givet en forklaring af alle detaljer og henvisningsbetegnelser i forbindelse med hver enkelt figur eller udførelsesform.
Oversigt over henvisningsbetegnelser 10 1 Byggesten/bygningselement 2 Isoleringsdel/isolering 3 Sideflade på isoleringsdel 4 Stødflade på isoleringsdel 5 Lejeflade på isoleringsdel 15 6 Facadedel 7 Fuge mellem facadedele 8 Klimaskærm 9 Bagvæg 10 Murkonstruktion 20 11 Skalmurskonstruktion 12 Eksisterende mur 13 Modsvarende sammenføjningsmidler 14 Samlingsfuge mellem facadedel og isoleringsdel 15 Udsparinger i lejeflade for samleelementer 25 16 Samleelement 17 Gennemgående huller for samleelement 18 X-akse 19 Y-akse 20 Kurve for mineraluld 30 21 Kurve for celleglas 22 Kurve for Kooltherm K8 11 DK 177478 B1
Detaljeret beskrivelse af opfindelsen
Fig. 1 viser en del af en byggesten 1 isometrisk, hvor en isoleringsdel 2 med to modstående sideflader 3, to modstående stødflader 4 og to modstående lejeflader 5, ses monteret med en facadedel 6 på hver af de to sideflader 3. Facadedelen 6 udgøres her af en 5 hel teglsten 6, men kunne uden videre udgøres af en halv teglsten, en skal af teglsten eller af et andet egnet materiale. Som nævnt ovenfor er der dog visse attraktive fordele ved at anvende tegl, både hvad angår det arkitektoniske udtryk i byggeriet, men også med hensyn til egenskaber ude såvel som inde.
10 Af fig. 1 fremgår det, at facadedelen 6 har en mindre udstrækning end sidefladen 3 på isoleringsdelen 2, hvilket giver mulighed for at have en fuge 7, eksempelvis af mørtel eller et andet cementbaseret produkt, mellem de respektive hosliggende facadedele 6, der således sammen med isoleringsdelen 2 også kan overføre belastninger fra en ikke vist tagkonstruktion eller lignende. Når der er fliget med et egnet materiale mellem de 15 respektive facadedele 6 udgør denne i princippet en klimaskærm 8, med egenskaber på linje med de samme egenskaber som en traditionel klimaskærm af teglsten har.
I den viste variant er en facadedel 6 placeret glat med både isoleringsdelens nederste lejeflade 5 og med en stødflade 4. Fugen 7 dannes således af den afstand, der er mellem 20 facadedelen 6 og til isoleringsdelens modstående flader. Facadedelen 6 kan dog uden videre være placeret anderledes på isoleringsdelen 2 som det vil fremgå af fig. 5.
I fig. 2 ses en klimaskærm 8 og en bagvæg 9 på hver side af et centralt placeret isoleringslag 2, hvor den nævnte isolering udgøres af en mængde isoleringsdele 2 og hvor 25 såvel klimaskærm 8 som bagvæg 9 udgøres af en mængde facadedele 6, og nu tilsammen udgør en murkonstruktion 10 af stablede byggesten 1. En sådan murkonstruktion 10 opføres, i modsætning til en traditionel mur, med såvel bagvæg 9, isolering 2 og klimaskærm 8 på én gang fra bunden af og op. I en traditionel mur opbygges bagvæggen først og efterhånden som klimaskærmen bygges op, så anbringes der isoleringsma-30 teriale imellem bagvæg og klimaskærmen. Med en byggesten 1 eller et bygningselement ifølge opfindelsen brydes der således med de traditionelle byggemetoder, der i udstrakt grad forenkles, idet murkonstruktionen 10 netop bygges op fra bunden, hvor klima- 12 DK 177478 B1 skærm 8, bagvæg 9 og isolering 2 følges ad, da alle dele er omfattet i den samme kombinerede byggesten/bygningselementer 1.
I fig. 2 ses en komplet murkonstruktion 10, som typisk vil finde anvendelse i forbindel-5 se med nybyggeri eller ved tilbygninger og i fig. 3 ses en skalmurskonstruktion 11 af byggesten 1 ved en eksisterende tidligere opført mur 12/klimaskærm 8’. Der er således tale om en slags efterisolering, hvor en gammel klimaskærm 8’ fornys og hvor isoleringsdelen 2 giver en forbedret isolering af den eksisterende mur 12.
10 Fig. 4 viser flere byggesten 1 med modsvarende sammenføjningsmidler 13, her i form af fremspring 13’ på en lejeflade 5 og modsvarende udsparinger 13” i en modstående lejeflade 5. Med den viste variant er der mulighed for at opbygge en murkonstruktion 10, hvor de enkelt byggesten 1 er placeret præcist i forhold til hinanden i murens tykkelsesretning, men der er fuld frihed til at forskyde placeringen af de enkelte byggesten 15 i forhold til hinanden i murens længderetning. I denne figur ses også en samlingsfuge 14 mellem en facadedel 6 og en isoleringsdel 2. Denne fuge 14 kan være udført i et elastiske materiale, men kan også udgøres af sintret glasmel, der binder facadedelen 6 til isoleringsdelen 2.
20 I fig. 5 ses et andet eksempel på byggesten 1 med udsparinger 15 for samleelementer 16, og der ses endvidere et samleelement 16 over en sådan udsparing 15. I den viste variant er udsparingerne 15 med en cirkulær konisk facon og samleelementerne 16, også kaldet dorne, har en modsvarende facon men med en passende tolerance på målene. I denne figur ses facadedelen 6 arrangeret midt på isoleringsdelens sideflade 3, hvor 25 der således er en kant svarende til en halv fuge 7 mellem isoleringsdelen 2 og facadedelen 6.
Fig. 6 viser byggesten 1 med gennemgående huller 17 for sammenføjning af et eller flere skifter af byggesten 1 med dertil indrettede samleelementer 16. Som det fremgår 30 af figuren kan der på en lejeflade 5 være arrangeret indtil flere sæt af gennemgående huller 17 eller udsparinger 15 som vist i fig. 5, hvorved der opnås mulighed for at arrangere de enkelte byggesten 1 i et foretrukket forbandt på lige fod med den kendte byggeskik.
13 DK 177478 B1
Endelig vises i fig. 7 et diagram, hvor der på X-aksen 18 angives tykkelse på isolering i [mm] og på Y-aksen 19 angives U-værdi i [W/m2K] for tre forskellige materialer. De tre materialer vises i form af hver sin kurve 20, 21, 22. Kurven 20 er for mineraluld 5 med en isoleringsevne på 0,032 [W/mK], kurven 21 er for celleglas en isoleringsevne på 0,040 [W/mK] og kurven 22 er for Kooltherm K8 med en isoleringsevne på 0,021 [W/mK], Af de tre materialer er det kun celleglas, der har en styrke eller bæreevne som gør, at det kan betragtes som en bærende konstruktionsdel. Netop det faktum at celleglas er bærende medfører, at facadedele kan gøres smallere, hvorved den samme mur-10 tykkelse kan opnås med større isoleringstykkelse.
Eksempelvis har både mineraluld 20 med en tykkelse på cirka 265 millimeter og celleglas 21 med en tykkelse på cirka 330 millimeter en U-værdi på 0,12 [W/m2K], Der er således umiddelbart brug for 65 millimeter mere isoleringsmateriale, når der anvendes 15 celleglas sammenlignet med mineraluld, som kan være sten- eller glasuld. En typisk mur med mineraluld vil således have en tykkelse på 2 x 11 centimeter for klimaskærm 8 og bagvæg 9 samt 26,5 centimeter for mineraluld svarende til en samlet murtykkelse på 48,5 centimeter.
20 En mur opbygget med byggesten 1 ifølge opfindelsen kan være med klimaskærm 8 og bagvæg 9 med en tykkelse på 2 x 5,5 centimeter og med en isoleringstykkelse på 33 centimeter, hvorved også denne murkonstruktionen har en tykkelse på 44 centimeter. Altså en mur der er 4,5 centimeter tyndere end en traditionel mur med samme isoleringsevne. Såfremt en murkonstruktion ifølge opfindelsen udføres med en tykkelse sva-25 rende til en traditionel mur, opnås der en isoleringstykkelse på i alt 37,5 centimeter celleglas, hvilket ifølge diagrammet i fig. 7 giver en attraktiv U-værdi på under 0,11 [W/m2K], hvilket med en endnu bedre isoleringsevne vil kunne sænkes yderligere.
Claims (9)
1. Sammensat byggesten/bygningselement (1), hvor byggestenen (1) omfatter i det mindste en isoleringsdel (2), hvor den nævnte isoleringsdel (2) er opbygget med i det mindste to sideflader (3) med en længde og en højde, to stødflader (4) med en høj- 5 de og en bredde og to lejeflader (5) med en længde og en bredde, hvor der ved mindst én sideflade (3) er fikseret en i det væsentlige vedligeholdelsesfri facadedel (6), hvor den nævnte isoleringsdel (2) udgøres af celleglas, kendetegnet ved, at den nævnte isoleringsdel (2) omfatter sammenføjningsmidler (13) for sammenføjning med yderligere isoleringsdele (2) på andre og hosliggende byggesten (1). 10
2. Sammensat byggesten (1) ifølge krav 1, kendetegnet ved, at de nævnte sammenføjningsmidler (13) på en isoleringsdel (2) omfatter en eller flere udsparinger (13”) og/eller fremspring (13’), på en eller flere flader (5), hvor de nævnte udsparinger (13”) og/eller fremspring (13’) modsvarer en eller flere udsparinger (13”) og/eller fremspring 15 (13’) på en eller flere flader (5) på en hosliggende byggesten (1).
3. Sammensat byggesten (1) ifølge krav 1, kendetegnet ved, at de nævnte sammenføjningsmidler (13) på en isoleringsdel (2) omfatter en eller flere udsparinger (15) eller gennemgående huller (17), fortrinsvist udsparinger (5)/huller (17), der strækker 20 sig fra en lejeflade (5) og mod en anden lejeflade (5) på en byggesten (1), hvor de nævnte udsparinger (15)/huller (17) er arrangeret systematisk i de nævnte lejeflader (5) på en byggesten (1), hvorved to byggesten (1) kan placeres i mindst én position over hinanden, hvor mindst én af de nævnte udsparinger (15)/huller (17) i hver af de to byggesten (1) ligeledes er over hinanden. 25
4. Sammensat byggesten (1) ifølge et hvilket som helst af kravene 1 til 3, kendetegnet ved, at de nævnte sammenføjningsmidler (13) omfatter et samleelement, eksempelvis en dorn (16), for sammenføjning af to eller flere byggesten (1).
5. Sammensat byggesten (1) ifølge et hvilket som helst af kravene 1 til 4, kende tegnet ved, at den nævnte facadedel (6) udgøres af i det mindste én teglsten, hvor den mindst ene teglsten er fikseret permanent til den nævnte isoleringsdel (2). 15 DK 177478 B1
6. Sammensat byggesten (1) ifølge et hvilket som helst af kravene 1 til 5, kendetegnet ved, at den nævnte facadedel (6) har en længde og en højde, hvor længden er mindre end længden på isoleringsdelens sideflade (3) og hvor højden er mindre end højden på isoleringsdelens sideflade (3). 5
7. Murkonstruktion (10) opbygget af en eller flere sammensatte bygge-sten/bygnings-elementer (1) ifølge et hvilket som helst af kravene 1 til 6, hvor byggestenen (1) omfatter i det mindste en isoleringsdel (2), hvor den nævnte isoleringsdel (2) er opbygget med i det mindste to sideflader (3) med en længde og en højde, to stødfla- 10 der (4) med en højde og en bredde og to lejeflader (5) med en længde og en bredde, hvor der ved mindst én sideflade (3) er fikseret en i det væsentlige vedligeholdelsesfri facadedel (6), kendetegnet ved, at isoleringsdelen (2) udgør i det mindste en del af den bærende del af den nævnte murkonstruktion (10).
8. Murkonstruktion (10) ifølge krav 7, kendetegnet ved, at de enkelte bygge- sten/bygningselementer (1) er arrangeret i forbandt med hinanden.
9. Murkonstruktion (10) ifølge et hvilket som helst af kravene 7 og 8, kendetegnet ved, at de enkelte byggesten/bygningselementer (1) er fikseret ved en eller flere 20 flader (5) til en eller flere flader (5) på hosliggende byggesten/bygningselementer (1).
Priority Applications (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DKPA201170723A DK177478B1 (da) | 2011-12-19 | 2011-12-19 | Sammensat byggesten |
PCT/DK2012/050474 WO2013091645A1 (en) | 2011-12-19 | 2012-12-18 | Combined building block |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DKPA201170723A DK177478B1 (da) | 2011-12-19 | 2011-12-19 | Sammensat byggesten |
DK201170723 | 2011-12-19 |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
DK177478B1 true DK177478B1 (da) | 2013-07-08 |
Family
ID=48692701
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
DKPA201170723A DK177478B1 (da) | 2011-12-19 | 2011-12-19 | Sammensat byggesten |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
DK (1) | DK177478B1 (da) |
-
2011
- 2011-12-19 DK DKPA201170723A patent/DK177478B1/da not_active IP Right Cessation
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
DK2536891T3 (da) | Energi- og vægteffektiv byggeblok, fremstillings- og anvendelsesfremgangsmåde dertil | |
KR101079646B1 (ko) | 거푸집 겸용 복합패널을 이용한 건축물의 내외단열 시공방법 | |
CN101775860A (zh) | 一种建筑用保温双叶墙 | |
US12084859B2 (en) | Pre-insulated block | |
CN205712703U (zh) | 单侧复合自保温砌块 | |
CN205077710U (zh) | 一种墙体自保温砌块砖 | |
US20220106789A1 (en) | Sandwich wall construction formed of spaced-apart slabs with insulation in-between having a high carbon content | |
DK177478B1 (da) | Sammensat byggesten | |
CN107605098A (zh) | 一种装配式建筑用自保温外墙板及装配式建筑用自保温外墙体 | |
CN102373761B (zh) | 一种t形锁扣式节能防渗砌块 | |
ES2614730T3 (es) | Método para aplicar yeso a una pared externa y soporte de yeso | |
RU160878U1 (ru) | Строительный сендвич-теплоэко-блок | |
CN104831857A (zh) | 一种预制加气混凝土板或块 | |
CN203640072U (zh) | 复合保温板 | |
CN208235783U (zh) | 复合防火外保温砌块保温墙体体系 | |
CN209760427U (zh) | 满足超低能耗建筑要求的夹芯保温结构体系 | |
CN207211505U (zh) | 一种环保保温墙板 | |
CN201317993Y (zh) | 一种隔热隔音抗震的z形混凝土空心砌块 | |
CN217379314U (zh) | 一种复合保温墙体结构 | |
WO2019132736A1 (ru) | Несъёмная опалубка из неорганического стекла (варианты) | |
CN110295686A (zh) | 一种装配式餐厅墙体 | |
CN215858382U (zh) | 一种装配式轻质保温墙体模块及一种轻质装配式墙体 | |
CN116695945B (zh) | 一种抗震加固的装配式外墙板及施工方法 | |
WO2013091645A1 (en) | Combined building block | |
CN212002220U (zh) | 一种坚固环保的zt复合保温外模板 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PBP | Patent lapsed |
Effective date: 20151231 |