DK171223B1 - Indretning til styret i løbet af anvendelsestiden aftagende afgivelse af stoffer - Google Patents

Indretning til styret i løbet af anvendelsestiden aftagende afgivelse af stoffer Download PDF

Info

Publication number
DK171223B1
DK171223B1 DK594889A DK594889A DK171223B1 DK 171223 B1 DK171223 B1 DK 171223B1 DK 594889 A DK594889 A DK 594889A DK 594889 A DK594889 A DK 594889A DK 171223 B1 DK171223 B1 DK 171223B1
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
reservoir
release
delivery
active
active substance
Prior art date
Application number
DK594889A
Other languages
English (en)
Other versions
DK594889A (da
DK594889D0 (da
Inventor
Fritz Hermann
Original Assignee
Lohmann Therapie Syst Lts
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE3809978A external-priority patent/DE3809978A1/de
Application filed by Lohmann Therapie Syst Lts filed Critical Lohmann Therapie Syst Lts
Publication of DK594889A publication Critical patent/DK594889A/da
Publication of DK594889D0 publication Critical patent/DK594889D0/da
Application granted granted Critical
Publication of DK171223B1 publication Critical patent/DK171223B1/da

Links

Landscapes

  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
  • Medicinal Preparation (AREA)

Description

DK 171223 B1
Opfindelsen vedrører en indretning til styret i løbet af anvendelses -tiden aftagende afgivelse af aktive eller virksomme stoffer til en acceptor, især til anvendelse indenfor kosmetik, human- og veterinærmedicin og skadedyrsbekæmpelse, med mindst ét reservoir indeholdende aktive stoffer, hvis afgivelsesflader for de aktive stoffer er i kontakt med acceptoren.
Ved aktivstoffer forstås i denne sammenhæng materialer, som giver en ønsket virkning, der kan være en optisk, en fysisk eller en kemisk/-biologisk virkning inden for et område af teknikken, medicinen eller biologien omfattende skadedyrsbekæmpelse.
Afgivelsen af de aktive stoffer fra indretningen til et bestemt acceptormedium kan i princippet i henseende til tidsforløbet ske på to måder.
Enten kan den samlede ønskede mængde aktivt stof tilføres i én enkelt portion, eller den ønskede samlede mængde kan være opdelt i større eller mindre delmængder og afgives til acceptormediet diskontinuerligt eller kontinuerligt fordelt over et bestemt tidsrum. Den foreliggende opfindelse vedrører den sidste måde.
Opfindelsen vedrører således afgivelsen af et aktivt stof fra et reservoir til et bestemt acceptormedium. Foruden muligheden for at kontrollere den i løbet af tiden og i den enkelte tidsenhed fra reservoiret afgivne mængde aktivstof kræves der i overensstemmelse med opfindelsen også en mulighed for styring af stofafgivelseskarak-teristikken. Dette krav er i mange tilfælde ufravigeligt og spiller en vigtig rolle fx ved de såkaldte transdermale terapeutiske systemer. Disse er indretninger eller tilførselsformer, der indeholder aktivstof, og som afgiver et aktivstof eller flere aktivstoffer med forudbestemt hastighed kontinuerligt i løbet af et fastlagt tidsrum til huden. Der er gjort store anstrengelser for at realisere et sådant system.
Det mål at indstille en i løbet af et ønsket tidsrum tilnærmelsesvis konstant afgivelse af aktivstof er nået. For andre stofafgivelses-karakteristikker foreligger der løsningsforslag, som imidlertid endnu 2 DK 171223 B1 ikke er fuldt tilfredsstillende. Ved en styret aftagen i stofafgiveisen er man således henvist til den stoflige sammensætning af reservoirmatrixen (ved lægemidler betegner man denne aftagen bl.a. som udklingning - tilstræbes bl.a. i forbindelse med cortisonholdige præparater og ved nitroglycerintilførsel - men kan også være nødvendig som følge af en tilpasning efter den biologiske rytme for den organisme, som skal behandles). Denne mulighed giver imidlertid kun et begrænset spillerum, da også den fundamentale forudsætning for aktivstoffets diffusionsevne i matrixen skal være opfyldt. Desuden giver koncentrationen og/eller koncentrationsfordelingen af aktivstoffet i matrixen muligheder for styring på den ønskede måde, hvilket ganske vist kun kan udnyttes i specielle tilfælde.
I US patentskrift 4.564.364 er det foreslået at underinddele reservoiret for aktivstof i volumendele, i hvilke stofkoncentrationen er indstillet delvis under og delvis over mætningskoncentrationen. Ved målrettet geometrisk udformning af volumenområderne kan der opnås indflydelse på stofafgivelseskarakteristikken. Bortset fra, at fremstillingen af sådanne systemer er kompliceret og bekostelig, kan der af den her angivne tekniske lære ikke udledes en løsning af problemet i forbindelse med den tilsigtede styrede aftagen i stofafgivelsen i løbet af systemets applikationstid.
En anden måde til styring af afgivelsen af aktivstoffet fra matrix-reservoirerne er beskrevet i DE C2 33 15 272. I dette patentskrift er reservoiret opbygget af mindst to i forhold til afgivelsesfladen parallelle lag, som indeholder stofkoncentrationer over mætningskoncentrationen, idet koncentrationen tiltager med stigende fjernelse af laget fra afgivelsesfladen. Det lykkes herved ganske vist at holde afgivelseshastigheden på et bestemt niveau i denne ønskede tid, men med denne tekniske løsning kan heller ikke opnås en ønsket styring af stofafgivelseshastighedens aftagen. I EP A2 0 227 252 er beskrevet en stofafgivelseskarakteristik specielt i forbindelse med transdermale terapeutiske systemer, i hvilke der ved hjælp af en "enhancer" kan indstilles en høj afgivelseshastighed for en første del af applikationstiden, hvorefter følger en væsentligt lavere afgivelseshastighed for en anden del af applikationstiden. Udformningen af og sammensætningen af reservoiret er meget kompliceret og kan fra gang til 3 DK 171223 B1 gang først bestemmes efter langvarige forudgående forsøg. Desuden er dette system begrænset til en totrins-aktivstofafgivelseskarakteri-stik.
WO A 87/00042 omhandler et transdermalt terapeutisk system til konstant afgivelse af et aktivt stof til en patient. Til forskel fra formålet med den foreliggende opfindelse angår dette skrift en 0.-ordenskinetik (konstant afgivelsesmængde i tidens løb, jf. side 1, linie 5-6 i skriftet), mens det ved den foreliggende opfindelse er ønskeligt med en aftagende kinetik (det vil sige aftagende afgivelse smængde i tidens løb).
EP A2 0.259.113 beskriver ligeledes en indretning til afgivelse af aktive stoffer med konstant afgivelsesmængde pr. tidsenhed.
Endelig beskriver EP A2 0.259.219 en tabletformulering, der tilvejebringer konstant afgivelsesmængde.
Det er formålet med opfindelsen at tilvejebringe en defineret styret aftagen i stofafgiveisen inden for en ønsket eller nødvendig tidsperiode .
Formålet opnås ved at indrette den indledningsvist nævnte indretning som angivet i krav l's kendetegnende del.
Fordelagtige udførelsesformer for opfindelsen er angivet i de uselvstændige krav.
Den materialemængde, der inden for et tidsrum afgives fra et reservoir med en afgivelsesflade, er direkte proportional med afgivelsesfladens størrelse. Reservoiret kan selv bestå af det rene aktivstof eller af en reservoirmasse, der i løbet af anvendelsestiden forbliver uændret, og i hvilken aktivstoffet er fordelt. I det første tilfælde fører afgivelsen af aktivstoffet til en nedbrydning af reservoiret under dannelse af stadig nye afgivelsesflader. Hvis reservoirets med afgivelsesfladen parallelle tværsnit er reduceret på i det mindste ét sted, dannes der på dette sted en afgivelsesflade med reduceret 4 DK 171223 B1 størrelse, så at der derved kan indstilles en reduktion af stofafgivelsen.
I det andet tilfælde - reservoirmasse med deri fordelt aktivstof - er forholdene anderledes. Den ved fremstillingen af reservoiret dannede afgivelsesflade bevares i fuld størrelse under den samlede applikationstid. Ved afgivelsen af aktivstof lades der i reservoiret en med afgivelsesfladen parallel zone tilbage med en i forhold til det øvrige reservoir reduceret stofkoncentration, hvis fortsatte udtynding forhindres ved efterlevering af aktivstof fra den del af reservoiret, hvori der er en højere koncentration. Afgivelsesmængden gennem afgivelsesfladen bestemmes følgelig af dimensionerne af det efterleverede aktivstof, hvorved tykkelsen af zonen med reduceret koncentration til stadighed tiltager. Der dannes derved parallelt med afgivelsesfladen en art adskillelsesflade mellem reservoirdelene med reduceret koncentration og de med højere oprindelig koncentration, hvilke deles afstand til afgivelsesfladen til stadighed forøges under applikationen, og hvilke deles størrelse svarer til størrelsen af tværsnittet af reservoiret parallelt med afgivelsesfladen. Størrelsen af denne adskillelsesflade og dermed af tværsnittet af reservoiret bestemmer imidlertid afgivelseshastigheden for aktivstoffet gennem afgivelsesfladen. I overensstemmelse med opfindelsen defineres adskillelsesfladens størrelse ved en tilsvarende geometrisk udformning af reservoiret og reduceres tilsigtet på en sådan måde, at afgivelsesmængden af aktivstoffet fra reservoiret defineres i forhold til den initielle mængde og kan reduceres på styret måde.
Tværtsnitsreduktionen kan indstilles kontinuerligt over det samlede reservoir, hvorved der kan tilvejebringes et lineært eller ikke-lineært forløb af reduktionen. Også en diskontinuerlig, såsom fx en trinvis tværsnitsreduktion kan, hvis det ønskes, realiseres. Også i dette tilfælde kan forløbet være lineært eller ikke-lineært.
Specielt egnede geometriske former for reservoiret er bl.a. kegler og keglestubbe, pyramider og pyramidestubbe, tetraedere og tetraederstubbe samt halvkugler, kuglesegmenter og kuglelag. Reservoiret kan naturligvis også være udformet på en sådan måde, at tværsnitsreduktionen kun er udformet i en del af reservoiret. Symmetrisk udformede DK 171223 Bl 5 elementer i reservoiret er ikke ubetingede forudsætninger for den for opfindelsen karakteristiske løsning af det ovenfor angivne problem og formål. Ved størrelsesdimensionering af reservoiret kan afgivelses -fladen i én retning have en maksimal udstrækning, der udgør op til 100 gange udstrækningen i en derpå vinkelret retning. I det specielle tilfælde med en rektangulær afgivelsesflade svarer dette til en 100 gange større længde end bredde.
For at kun en bestemt yderflade af reservoiret udfører stofafgivelsesfunktionen er der på alle andre flader fikseret mindst ét lag, der er uigennemtrængeligt for reservoirets bestanddele. Reservoiret kan endvidere være i det mindste delvis forsænket i en tilsvarende fordybning i et bæremateriale, idet reservoiret kan være fikseret med mindst en flade, bortset fra afgivelsesfladen, i fordybningen. For at kunne bestemme aktivstofafgiveisens begyndelse nøjagtigt og beskytte afgivelsesfladen mod beskadigelse er afgivelsesfladen fortrinsvis beskyttet med en fladedel, der har mindst ét lag og er aftagelig, og som er uigennemtrængelig for reservoirets bestanddele.
I det mindste ét reservoir udgør en komponent i indretningen ifølge opfindelsen til styret i løbet af anvendelsestiden aftagende afgivelse af aktivstoffer. I visse tilfælde foretrækkes kombinationen af flere reservoirer, som i deres geometriske udformning også kan være forskellige. Indretningen omfatter fortrinsvis elementer, der muliggør en fiksering af indretningen på et applikationssted. Hertil har indretningen fortrinsvis fastklæbende områder. Reservoiret omfatter mindst ét aktivstof, der kan afgives på faste, flydende eller gasfor-mige acceptormedier, idet aktivstoffet eller aktivstofferne fortrinsvis finder anvendelse inden for det tekniske område, human- og veterinærmedicin, kosmetik og skadedyrsbekæmpelse. Der foretrækkes aktivstoffer til human medicin.
Indretningerne ifølge opfindelsen benyttes fortrinsvis inden for det tekniske område, human- og veterinærmedicin, kosmetik og skadedyrsbekæmpelse .
Den foreliggende opfindelse giver vidtgående muligheder i alle tilfælde, hvor et aktivstof skal afgives fra et reservoir på et givet 6 DK 171223 B1 acceptormedium på en sådan måde, at der opnås en tilsigtet og styret aftagen i afgivelseshastigheden i løbet af applikationstiden. Reservoirets kontakt med acceptormediet sker via afgivelsesfladen, som er en del af det tredimensionelle reservoirs overflade. Er acceptormediet et fast materiale, skal afgivelsesfladen være tilpasset konturerne af det faste materiales kontaktflade, så at der sikres en kontrollerbar overgang for aktivstoffet. Af fremstillingstekniske grunde foretrækkes plane afgivelsesflader. I forbindelse med flydende og gasfor-mige acceptormedier bestemmes udformningen af afgivelsesfladen primært af fremstillingsmulighederne, da disse acceptormedier tilpasser sig en vilkårlig form af afgivelsesfladen.
Indretningen ifølge opfindelsen omfatter mindst ét af de beskrevne reservoirer. I visse tilfælde er endog indretninger med flere reservoirer relevante. Det kan således forekomme, at et reservoir, som skal benyttes til en bestemt fordret afgivelseskarakteristik og afgivelsesmængde, ved dimensionering bliver for uhåndterligt. I dette tilfælde deles afgivelsesfladen i delflader, som derved danner afgivelsesflader for flere mindre reservoirer. Disse kan være sammenpasset i en indretning. Mulighederne for den geometriske placering af disse mindre reservoirer indbyrdes begrænses ikke af den tilstræbte afgivelseskarakteristik for aktivstoffet.
I andre tilfælde benyttes der flere reservoirer i en indretning, når der med én indretning skal appliceres to indbyrdes uforenelige aktivstoffer samtidigt efter samme eller endog forskellige afgivelseskarakteristik, dvs. selv reservoirer med forskellige geometriske udformninger kan kombineres med hinanden.
I DE-GM 87 09 810.5 er beskrevet et medicinsk plaster, som i bærematerialet har geometrisk afgrænsede fordybninger, som før påføring fyldes med en reservoirmasse, fx salve. Den geometrisk afgrænsede udformning af fordybningerne skal definere volumenet af den reservoirmængde, som benyttes til applikation eller påføring, på en mere nøjagtig måde end det med de hidtil benyttede indretninger var muligt. En styret og defineret afgivelseskarakteristik i henseende til en aftagen i afgivelsen af aktivstof i løbet af applikationstiden er ikke angivet i dette trykskrift.
7 DK 171223 B1
Foruden den for opfindelsen karakteristiske, valgte geometriske grundform af reservoiret kan afgivelseskarakteristikken i vid udstrækning påvirkes ved fastlæggelse af frit valgbare konstruktionselementer i grundformen. Således afhænger fx afgivelseskarakteristikken for et kegleformet reservoir af den frit valgbare vinkel i keglespidsen. Ved mindre vinkel opnås en forholdsvis høj kegle, der giver en forholdsvis flad aftagen i stofafgivelsen, medens der med en større vinkel opnås en lavere kegle med et stejlere fald i stofaf-givelseshastigheden. Hermed vil man forstå, hvor utallige variations -mulighederne for udformning af et reservoir til anvendelse i indretningen ifølge opfindelsen i virkeligheden er.
Afgivelseshastigheden, dvs. den afgivne mængde aktivstof pr. tidsenhed, bestemmes endvidere af andre faktorer. I forbindelse med reservoirer, som består af de rene virksomme eller aktive stoffer eller præparater af samme, og som afgives i kontakt med acceptormedi-et, påvirkes afgivelseshastigheden i første række af opløsningsevnen for aktivstoffet eller af præparatet indeholdende aktivstoffet i acceptormediet. Som anden faktor skal naturligvis nævnes afgivelses -fladens størrelse, der selv ved reservoirer, der har konstant volumen i løbet af applikationstiden, spiller en vigtig rolle. I denne forbindelse skal som andre parametre endvidere angives aktivstoffets opløsningsevne i reservoirmatrixen, aktivstoffets koncentration i matrixen, koncentrationsfordelingen i matrixen og aktivstoffets diffusionsevne i matrixen. Sidst, men ikke mindst, skal nævnes temperaturen under afgivelse af aktivstoffet, hvilken temperatur i givet tilfælde lader forstå, om det er tilrådeligt at afkøle eller opvarme reservoiret.
Valget af den ønskede reservoirudformning afhænger af det enkelte tilfælde og kan ikke defineres generelt. Udover den ønskede afgivelseskarakteristik spiller således alle de ovenfor angivne parametre en rolle.
Af reservoiret dannes følgelig en afgivelsesindretning, når alle flader, der ikke er bestemt til afgivelse, ikke har direkte kontakt med acceptormediet. Fladerne kan være dækket af fladedele, der er 8 DK 171223 B1 uigennemtrængelige for såvel reservoirets bestanddele som for accep-tormediet. En anden foretrukken mulighed er at indlejre reservoiret i fordybninger i et bæremateriale, som udfører de samme funktioner som de ovenfor nævnte fladedele. Indretningen kan eventuelt fikseres på applikationsstedet. Til dette formål kan der benyttes ydre hjælpemidler, eller indretningen kan selv være udstyret med fikseringselementer. I det sidste tilfælde er der fortrinsvis tilvejebragt fastklæbende områder. I forbindelse med faste acceptormedier kan reservoiret selv og dermed afgivelsesfladen være fastklæbende, eller afgivelsesfladen kan være udformet med fastklæbende områder, som tillader en uhindret passage af aktive eller virksomme stoffer. De fastklæbende områder kan også være tilvejebragt på andre flader af indretningen, når acceptormedierne er flydende eller gasformige.
Naturligvis skal afgivelsesfladen beskyttes før applikation eller påføring af indretningen, hvilket fortrinsvis realiseres med en fladedel, som er uigennemtrængelig for komponenterne i reservoiret, og som fjernes før applikation.
De materialer, som benyttes til fremstilling af indretningen, bestemmes af kravene i det enkelte tilfælde og vil være åbenbare for fagfolk. Også de med indretningen applicerbare aktive eller virksomme stoffer er så talrige og ligeledes åbenbare for fagfolk, at en udtømmende opremsning ikke er mulig.
Opfindelsen vil i det følgende blive nærmere forklaret under henvisning til tegningen, på hvilken fig. 1-3 viser længdesnit gennem et reservoir til anvendelse i indretningen ifølge opfindelsen, fig. 4 i perspektiv en udformning af et reservoir, fig. 4a i perspektiv en reservoirudformning i overensstemmelse med det i fig. 4 viste princip, fig. 5 i perspektiv en anden reservoirudformning, fig. 5a i perspektiv en reservoirudformning efter det i fig. 5 viste princip, fig. 6 et længdesnit gennem et reservoir med diskontinuerlig tværsnitsreduktion, 9 DK 171223 B1 fig. 7 i perspektiv et reservoir med diskontinuerlig tværsnits -reduktion, fig. 8 et længdesnit gennem et andet reservoir med diskontinuerlig tværsnitsreduktion, fig. 9 skematisk et længdesnit gennem en indretning ifølge opfindelsen, fig. 10 skematisk et længdesnit gennem en anden foretrukken indretning, fig. 11 skematisk et længdesnit gennem en anden foretrukken indretning med flere reservoirer, fig. 12 skematisk et længdesnit gennem en indretning til to forskellige aktive eller virksomme stoffer, fig. 13 et tværsnit efter linjen 1/1 i fig. 12, fig. 14 grafisk tværsnitsreduktionen ved en kegle og en halvkugle, fig. 15 grafisk tværsnitsreduktionen ved en kegle som funktion af keglens vinkel, fig. 16 afgivelsesfluksen som funktion af tiden ifølge et nedenfor angivet eksempel.
1 fig. 1 er med henvisningsbetegnelsen 11 vist et snit gennem en afgivelsesflade i et trekantformet længdesnit 10 gennem et reservoir til anvendelse i indretningen ifølge opfindelsen. Det tilhørende reservoir kan fx have kegle- eller pyramideform. I dette tilfælde er tværsnitsreduktionen kontinuerlig, men ikke lineær. Snittet 10 kan endvidere være et snit gennem en reservoirform 40, som vist i fig. 4 eller gennem en i fig. 4a vist form. Tværsnitsindsnævringen eller -reduktionen er i disse tilfælde kontinuerlig og lineær. Ved valg af vinklen 12 kan den ønskede afgivelseskarakteristik indstilles. I fig.
2 er vist et længdesnit 20 gennem et halvkugleformet reservoir med en afgivelsesflade 21, i hvilken udførelsesform den eneste variable geometriske parameter er kuglens diameter.
Snittet 20 kan imidlertid også være et snit gennem en i fig. 5 og en i fig. 5a vist udførelsesform. I alle tre tilfælde er tværsnitsindsnævringen kontinuerlig og ikke-lineær. Disse reservoirformer er alle relevante, når afgivelsesmængden skal aftage stejlt ved applikations-tidens afslutning. I fig. 3 er vist et længdesnit 30 hørende til et reservoir i form af en pyramidestub. En afgivelsesflade er angivet 10 DK 171223 B1 med henvisningsbetegnelsen 31. Variationsmulighederne omfatter stubbens højde og størrelsen af vinklen i spidsen af den tilhørende pyramide. Også i dette tilfælde er tværsnitsreduktionen kontinuerlig og ikke-lineær.
I fig. 4 er i perspektiv vist et reservoir 40 i form af et telt og med en afgivelsesflade 41. Variationsmulighederne for længden af en øverste kant 42, således som det fx er vist for et reservoir i fig.
4a, og for vinklen 43 bestemmer de mulige variationer for denne reservoirform. Tværsnitsreduktionen er i denne udformning kontinuerlig og lineær. En variation af en i fig. 5 i perspektiv vist reservoirform 50 kan kun ske ved variation af en afgivelsesflade 51 og længden af en toppunktslinje 52. I dette tilfælde er i fig. 5a vist et eksempel. Reduktionen af tværsnittet er i disse tilfælde kontinuerlig og ikke lineær. En udformning af et reservoir med diskontinuerlig tværsnitsreduktion er i fig. 6 vist i længdesnit 60. Reduktionen er lineær, når reservoiret på alle steder har det samme længdesnit. Henvisningsbetegnelsen 61 angiver en afgivelsesflade for reservoiret.
En overforliggende første del af reservoiret muliggør med denne geometri en i vid udstrækning konstant afgivelse af aktivt eller virksomt stof. Efter en trinvis reduktion af tværsnittet reduceres tværsnittet kontinuerligt i en anden del af reservoiret.
I fig. 7 er ligeledes i perspektiv vist et reservoir 70 med diskontinuerlig tværsnitsreduktion, idet tværsnittet er konstant i de enkelte segmenter. Herved bliver det muligt at styre afgivelsen af det aktive eller virksomme stofs afgivelse trinvist. Naturligvis er tilsvarende reservoirkonstruktioner mulige på basis af talrige andre geometriske former.
I fig. 8 er vist et længdesnit gennem et reservoir 80, der udgør en kombination af en keglestub, som danner en afgivelsesflade 81, og en halvkugle. Tværsnitsreduktionen er diskontinuerlig og ikke-lineær i de enkelte dele.
o
Henvisningsbetegnelsen 90 angiver i fig. 9 et længdesnit gennem en indretning ifølge opfindelsen til styring af afgivelsen af aktivt eller virksomt stof. Et reservoir 92 svarer til det i fig. 1 viste og 11 DK 171223 B1 er på de flader, som ikke er bestemt til afgivelse af det aktive eller virksomme stof, forsynet med et uigennemtrængeligt lag 93. En afgivelsesflade 91 er dækket af et beskyttelseslag 94. Mellem disse kan der eventuelt endog være placeret et klæbemiddellag.
I fig. 10 er i længdesnit vist et reservoir 102 i en indretning 100, hvilket reservoir er fordybet i et bæremateriale 103. Reservoirets fiksering i fordybningen kan eventuelt sikres ved hjælp af et klæbemiddellag. Laget 104 beskytter en afgivelsesflade 101 før brug.
Hvis der af en eller anden grund er behov for en kombination af flere reservoirer i en indretning, kan en i fig. 11 vist udførelsesform udgøre et muligt eksempel. I fig. 11 er vist et længdesnit gennem en indretning 110, i hvilken der er indlejret flere kegleformede reservoirer 112 i fordybninger i et bæremateriale 113. Afgivelsesflader 111 grænser op til et beskyttelseslag 114. Den indbyrdes geometriske placering af reservoirerne kan varieres på mange måder og bestemmes i praksis af de aktuelle krav.
Ved kombination af to reservoirer i en indretning er i fig. 12 vist et eksempel i form af et længdesnit gennem en indretning 120. Et reservoir 122 er i denne udførelsesform indlejret i et bæremateriale 123. Det centrale reservoir har ikke nogen tværsnitsindsnævring eller -reduktion og indeholder et første aktivt eller virksomt stof, der afgives i overensstemmelse med den kendte afgivelseskarakteristik. I det andet reservoir, som angiver det første reservoir ringformigt, og som har et trekantformet længdesnit, er inkorporeret et andet virksomt stof, der afgives styret aftagende. En afgivelsesflade 121 er i kontakt med et klæbemiddellag 125, som igen er dækket af et beskyttelseslag 124. Et tværsnit efter linjen I/I i den i fig. 12 viste indretning 130 er vist i fig. 13. Af fig. 13 fremgår placeringen af reservoiret 121 i bærematerialet 123, idet det midterste cylindriske reservoir med det første aktive eller virksomme stof er omsluttet ringformet af reservoiret med det andet aktive eller virksomme stof.
I fig. 14 er grafisk vist tværsnitsreduktionen ved kegle- eller halvkugleformede reservoirer. Det fremgår tydeligt, at de to geometriske former har helt forskellige afgivelseskarakteristikker. Med 12 DK 171223 B1 en kegleform opnås en langsom udklinkning, medens der med en halvkugle opnås en væsentligt højere begyndelsesafgivelse, der derefter aftager stejlt. I begge tilfælde har afgivelsesfladerne samme størrelse, medens keglens vinkel udgør 53°.
Ændringen af afgivelseskarakteristikken for en kegle med forskelligt tværsnit men samme afgivelsesflade og som funktion af keglevinklen er angivet i fig· 15. Det fremgår heraf, at der ved valg af vinklen kan opnås næsten en hvilken som helst langsomt aftagende afgivelseskarakteristik .
EKSEMPEL
Af tre PVC-ark med en kantlængde på 40 x 40 mm og en højde på 25 mm blev der udboret: a) en cylinder, b) en trinformet cylinder (den nederste cylinderhalvdel havde kun den halve diameter af den øverste cylinderhalvdel) og c) en keglestub.
Alle hullerne havde en dybde på 20 mm og en åbning i arkoverfladen på 314 mm^, og den mindste flade i keglestubben var 14,1 mm^. I de således frembragte huller blev der fyldt smeltet polyethylenglycol-6000 (PEG-6000) indtil ca. 3 mm under randen. Efter at PEG-6000 var størknet i prøvelegemet, blev der efterfyldt med yderligere smeltet PEG-6000, indtil der var dannet en ca. 2 mm høj forhøjning på prøvelegemet. Den efter afkøling overskydende prøvesubstans blev derefter ved hjælp af en kniv fjernet ned til prøvelegemets overkant.
Frigivelsen af PEG-6000 i vand bestemmes i overensstemmelse med "Paddle-over-disc"-metoden ifølge USP XX. Prøvelegemet fjernes efter 30 minutter i badet, og vejes efter omhyggelig tørring.
Prøvebetingelser:
Paddle-over-disc-apparat: SOTAX AT 6 (Sotac AG, Basel)
Frigivelsesmedium: 1000 ml demineraliseret vand 13 DK 171223 B1
Temperatur: 35°C,
Omrøringshastighed: 50 omdr./min.
Omrøringshøjde over prøvelegeme: 15 mm.
Resultater:
Der blev målt følgende frigivelseshastigheder (fluks (g/time eller g/h)):
Cylindrisk prøvelegeme (sammenligningsforsøg):
Frigivelseshastigheden (fluksen) fra et cylindrisk prøvelegeme forblev konstant ca. 1,8 g/h i ca. 4 timer og faldt derefter hurtigt til 0.
Trincylindrisk prøvelegeme:
Med den trincylindriske prøvecylinder med to trin blev der til at begynde indtil ca. 2 timer efter forsøgets begyndelse iagttaget en konstant frigivelseshastighed på ca. 1,8 g/h, hvorefter der, da trinet blev nået, optrådte et tilsvarende stejlt fald i frigivelses-hastigheden til en frigivelseshastighed på 0,3 g/h, hvilken frigivelseshastighed forblev konstant i ca. 1 time og derefter faldt til 0 efter, at det andet trin var opbrugt.
Keglestub:
Ved det keglestubformede reservoir faldt frigivelseshastigheden målt som fluks i g/h jævnt fra ca. 1,8 g/h ved forsøgets begyndelse til 0 i løbet af 4 timer, idet faldet skete kontinuerligt, dvs. aftagelses-kurven for fluksen var optegnet i løbet af forsøgstiden i alt væsentligt en ret linje.
Resultaterne for forsøgene er skematisk vist i fig. 16.
I figurerne er kun vist eksempler, og disse eksempler skal på ingen måde tolkes begrænsende.

Claims (9)

1. Indretning til styret i løbet af anvendelsestiden aftagende afgivelse af aktive eller virksomme stoffer til en acceptor, især til anvendelse indenfor kosmetik, human- og veterinærmedicin og skadedyrsbekæmpelse, med mindst ét reservoir (10, 20, 30, AO, 50, 60, 70, 80. indeholdende aktive stoffer, hvis afgivelsesflader (11, 21, 31, Al, 51, 61, 81, 91, 101, 111, 121) for de aktive stoffer er i kontakt med acceptoren, kendetegnet ved, at reservoiret (10, 20, 30, AO, 50, 60, 70, 80) har en sådan geometrisk form, at reservoirets tværsnitsflade parallelt med afgivelsesfladerne (11, 21, 31, Al, 51, 61, 81, 91, 101, 111, 121) er mindre end afgivelsesfladerne, således at de enkelte tværsnitsflader med stigende afstand fra afgivelsesfladen er lige så store eller mindre, idet afgivelsen af aktive stoffer foregår således, at den afgivne mængde pr. tidsenhed aftager med tiden på en forudbestemt måde.
2. Indretning ifølge krav 1, kendetegnet ved, at tværsnitsreduktionen af reservoiret med stigende afstand fra afgivelsesfladen er kontinuert, diskoninu-ert, liniær eller non-lineær.
3. Indretning ifølge krav 1 eller 2, kendetegnet ved, at reservoiret har form af en kegle eller keglestub, en pyramide eller pyramidestub, et tetraeder eller en tetraederstub, en halvkugle, et kuglesegment eller et kuglelegeme. A. Indretning ifølge krav 1 eller 2, kendetegnet ved, at reservoiret ikke har noget symmetrisk udformet element.
5. Indretning ifølge krav 1 eller 2, kendetegnet ved, at reservoirets afgivelsesflade i en retning har en maksimal udstrækning, der udgør 100 gange udstrækningen i en derpå vinkelret retning. DK 171223 B1
6. Indretning ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at alle overflader af reservoiret bortset fra afgivelsesfladen (11, 21, 31, 41, 51, 61, 81, 91, 101, 111, 121) har mindst ét for reservoirbestanddelene uigennemtrængeligt lag.
7. Indretning ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at den i et bærermateriale (103, 113, 123. har en fordybning til optagelse af i det mindste en del af reservoiret (10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80), der er fikseret med i det mindste én flade (undtaget afgivelsesfladen) på i det mindste én af de indre vægge i fordybningen.
8. Indretning ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at hvert reservoirs afgivelsesflade før anvendelsen af reservoiret kan beskyttes af en i det mindste enkeltlaget og genaftagelig og for bestanddelene i reservoiret uigennemtrængelig fladedel.
9. Indretning ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at den kan fikseres ved hjælp af et fastklæbende område.
10. Indretning ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at den har mindst ét aktivt eller virksomt stof inden for det tekniske område human- eller veterinærmedicin, kosmetik eller skadedyrsbekæmpelse.
DK594889A 1988-03-24 1989-11-24 Indretning til styret i løbet af anvendelsestiden aftagende afgivelse af stoffer DK171223B1 (da)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3809978A DE3809978A1 (de) 1988-03-24 1988-03-24 Reservoir fuer gesteuerte wirkstoffabgabe, dieses enthaltende vorrichtung, sowie verfahren zu deren herstellung und verwendung der vorrichtung
DE3809978 1988-03-24
DE8900177 1989-03-21
PCT/DE1989/000177 WO1989009080A1 (en) 1988-03-24 1989-03-21 Reservoir for controlled release of active substances, device containing it, process for producing it, and use of the device

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK594889A DK594889A (da) 1989-11-24
DK594889D0 DK594889D0 (da) 1989-11-24
DK171223B1 true DK171223B1 (da) 1996-08-05

Family

ID=25866342

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK594889A DK171223B1 (da) 1988-03-24 1989-11-24 Indretning til styret i løbet af anvendelsestiden aftagende afgivelse af stoffer

Country Status (1)

Country Link
DK (1) DK171223B1 (da)

Also Published As

Publication number Publication date
DK594889A (da) 1989-11-24
DK594889D0 (da) 1989-11-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP5687276B2 (ja) 涙点プラグからの薬剤のパルス放出
ES2323846T3 (es) Dosificacion y envasado de medicacion de liberacion controlada.
CN113081991B (zh) 药品剂型及其使用
JP5757682B2 (ja) 活性成分粒子を含み増大した活性成分流量を有する経皮治療システム
Jhawat et al. Transdermal drug delivery systems: approaches and advancements in drug absorption through skin
CN101730528B (zh) 生物蚀解性贴片
US8574659B2 (en) Sustained release drug delivery devices, methods of use, and methods of manufacturing thereof
EP0266929B1 (en) Stressed polymeric device for controlled release of a substance to an ambient environment
JP5837066B2 (ja) 経皮的薬物送達のための装置
SI9010635A (sl) Postopek za izdelavo transdermalnega terapevtskega sistema s povečanim tokom dejavne snovi
CN110730655A (zh) 可生物侵蚀的药物递送装置
US6207181B1 (en) Reservoir for controlled active substance delivery, and apparatus containing the same
EP1973507B1 (en) Intraocular drug dispenser
Pandit et al. Recent advancement and technological aspects of pulsatile drug delivery system-a laconic review
Raza et al. Role of mathematical modelling in controlled release drug delivery
DK171223B1 (da) Indretning til styret i løbet af anvendelsestiden aftagende afgivelse af stoffer
Hingmire Formulation and development of sustained release matrix tablet using natural polymers
Rathod et al. TRANSDERMAL DRUG DELIVERY SYSTEM: AN INNOVATIVE APPROACH IN DRUG DELIVERY
JP4955888B2 (ja) ディスペンサーを備えて構成されるデバイス、及びそのデバイスを有するキット
HABEEB et al. A Review on Pulsatile Drug Delivery System
Khirwadkar et al. Chronopharmacotherapy: a night time therapy
MXPA00001941A (en) Sustained release drug delivery devices
Shalini FORMULATION, DEVELOPMENT AND EVALUATION OF CONTROLLED DRUG DELIVERY OF ANALGESICS VIA NOVEL ROUTES
Narula et al. International Journal of Modern Pharmaceutical Research
Rao et al. NOVEL DRUG DELIVERY SYSTEM

Legal Events

Date Code Title Description
B1 Patent granted (law 1993)
PBP Patent lapsed