DK164007B - Borehulsmaaleindretning - Google Patents

Borehulsmaaleindretning Download PDF

Info

Publication number
DK164007B
DK164007B DK097184A DK97184A DK164007B DK 164007 B DK164007 B DK 164007B DK 097184 A DK097184 A DK 097184A DK 97184 A DK97184 A DK 97184A DK 164007 B DK164007 B DK 164007B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
antenna
frame
probe body
longitudinal axis
signals
Prior art date
Application number
DK097184A
Other languages
English (en)
Other versions
DK97184A (da
DK97184D0 (da
DK164007C (da
Inventor
Friedhelm Sender
Original Assignee
Prakla Seismos Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Prakla Seismos Ag filed Critical Prakla Seismos Ag
Publication of DK97184D0 publication Critical patent/DK97184D0/da
Publication of DK97184A publication Critical patent/DK97184A/da
Publication of DK164007B publication Critical patent/DK164007B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK164007C publication Critical patent/DK164007C/da

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01VGEOPHYSICS; GRAVITATIONAL MEASUREMENTS; DETECTING MASSES OR OBJECTS; TAGS
    • G01V3/00Electric or magnetic prospecting or detecting; Measuring magnetic field characteristics of the earth, e.g. declination, deviation
    • G01V3/18Electric or magnetic prospecting or detecting; Measuring magnetic field characteristics of the earth, e.g. declination, deviation specially adapted for well-logging
    • G01V3/30Electric or magnetic prospecting or detecting; Measuring magnetic field characteristics of the earth, e.g. declination, deviation specially adapted for well-logging operating with electromagnetic waves
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01SRADIO DIRECTION-FINDING; RADIO NAVIGATION; DETERMINING DISTANCE OR VELOCITY BY USE OF RADIO WAVES; LOCATING OR PRESENCE-DETECTING BY USE OF THE REFLECTION OR RERADIATION OF RADIO WAVES; ANALOGOUS ARRANGEMENTS USING OTHER WAVES
    • G01S7/00Details of systems according to groups G01S13/00, G01S15/00, G01S17/00
    • G01S7/02Details of systems according to groups G01S13/00, G01S15/00, G01S17/00 of systems according to group G01S13/00
    • G01S7/03Details of HF subsystems specially adapted therefor, e.g. common to transmitter and receiver

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Radar, Positioning & Navigation (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Geology (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geophysics (AREA)
  • Geophysics And Detection Of Objects (AREA)
  • Electromechanical Clocks (AREA)
  • Conveying And Assembling Of Building Elements In Situ (AREA)

Description

i
DK 164007 B
Opfindelsen angår en borehulsmåleindretning til opfangelse af radarsignaler og af den i indledningen til krav 1 angivne art.
Typiske borehulsradarsystemer arbejder med elektro-5 magnetiske bølger i kort- og ultrakortbølgeområdet. Til disse bølgelængder er det til rådighed stående borehulstværmål meget lille i forhold til bølgelængden. Denne kendsgerning har hidtil hindret anvendelsen af brugbare antenneindretninger med horisontal retningsvirkning. I 10 de sædvanlige sonder har der hidtil været benyttet dipolantenner, som i horisontale retninger har en rund-strålekarakteristik, hvorved der i givet fald også benyttes foldede dipoler, jvf. US-patent nr. 328163. For såvidt som der benyttes mere komplicerede antenner, 15 f.eks. af Yagi-typen, som vist i fig. 4 i US-patent nr. 3286163, forudsættes det, at antennedelene kan føres teleskopisk ud, således at de rager ud over sondens egentlige cylinderform. Et sådant antennearrangement forudsætter borehuller, hvis tværmål overskrider de 20 sædvanlige størrelser, medmindre anvendelsen ikke skal begrænses til udvidede områder i et normalt borehul.
I lodrette retninger kan en retningsangivelse for de modtagne radarsignaler opnås ved målinger af en række, i vertikal retning på hinanden følgende målepunkter.
25 For den vertikale retningsopløsning er en retningsantenne således ikke påkrævet, selvom en sådan ville være let at realisere. Endvidere må det bemærkes, at ingen virksom retningsfocusering med elektriske feltsensorer i snævre borehuller kan opnås af fysiske grunde, da en 30 retningsbestemmelse kun kan udledes af differens information fra mindst to sensorer, som i bølgefeltet ved den del, der skal detekteres, skal ligge en bølgelængde fra hinanden.
2
DK 164007 B
Rammeantenner har i radioteknikken i lang tid med succes været anvendt som såkaldte pejlerammer eller retningsmodtageranlæg, se. f.eks. "Handbuch ftir Hochfrequenz- und Elektrotechniker", bind II, 1953, p.
5 489 og 490. På grund af de relativt små inducerede spændinger er disse rammer helt igennem udført som selektiv indretning til smalbåndsmodtagelse af udvalgte bærerfrekvenser. Den inducerede spænding i en rammeantenne er proportional med rammearealet, frekvensen og cos til bølgefrontens indfaldsvinkel. Rammeantenner har i modsætning til rundstrålediagrammet hos stav- og dipolantenner et dobbeltcirkeldiagram i horisontal retning med to udprægede nulsteder. Ved en rigtigt tilpasset kombination af en dipol- og en rammeantenne kan opnås et 15 kardioidediagram med kun en pol, et såkaldt nulsted.
Til bestemmelse af indfaldsretningen drejes pejlerammen om den vertikale akse, til et nulsted kan findes.
Denne såkaldte minimumspejling frembringer på grund af nulstedets stejle karakteristik de nøjagtige resultater.
20 Hvor en drejelig pejleramme af konstruktive eller elektrisk grunde ikke kan opstilles, benytter man i dag faststående krydsrammer sammen med et elektrisk gonime-ter. Ved et sådant gonimeter bliver den retvinklet krydsede modtagelsesrammes felt gengivet via to retvinklet 25 krydsede spoler, hvis indre indeholder en drejespole, der tjener som søgespole. Søgespolens drejning simulerer en drejning af rammeantenneindretningen.
Disse kendte rammeantenneindretninger kan hensigtsmæssigt anvendes til bestemmelse af indfaldsretningen 30 for diskrete bærerfrekvenser. Den til en entydig retningsbestemmelse benyttede kombination af en pejleramme med en hjælpeantenne til modtagelse 360° rundt fordrer en meget omhyggelig afstemning af systemet og forudsætter varigt stabile bærerfrekvenser.
3
DK 164007 B
Disse i radioteknikken længe kendte indretninger og fremgangsmåder kunne hidtil af pladshensyn ikke anvendes til borehulsmålinger. Den opgave at tilvejebringe en tilpasning af en sådan indretning til anvendelse ved 5 borehulsmåling, løses ifølge opfindelsen derved, at der tilvejebringes en borehulsmåleindretning af den indledningsvis angivne art med de i den kendetegnede del af krav 1 angivne foranstaltninger. Udførelsesformer for opfindelsen er anført i de uselvstændige krav.
10 Selvom dimensionerne af sædvanlige borehuller kun giver lidt plads til realisering af brugbare antenneindretninger, muliggør opfindelsen en optimal udnyttelse af denne plads til opnåelse af brugbare resultater. Dette resultat opnås, selvom signalerne, hvis indfaldsretning 15 skal bestemmes, er meget korte og forholdsvis komplicerede bølgetog. Opløsningen i vertikal retning er derved mulig trods stærk spredning af indfaldsretningen på den ovenfor anførte måde.
I forhold til teknikkens stade opnås en væsentlig 20 forbedring.
Opfindelsen forklares nærmere i det følgende ved hjælp af et eksempel og under henvisning til tegningen, hvor fig. 1 viser en basisudførelsesform for opfindelsen 25 i forenklet fremstilling omfattende de i sonden anbragte koblingsdele, fig. 2 svarende til det i fig. 1 viste en antenneindretning til muliggørelse af en entydig retningsangivelse af horisontalkomposanterne, 30 fig. 3 signalvejene ved en antenneindretning ifølge fig. 2, 4
DK 164007 B
fig. 4 en yderligere forbedring af antenneindretningen indbefattende de i sonden indeholdte koblingselementer/ og fig. 5 et anvendelseseksempel til indfaldsretnings-5 bestemmelse.
’ Et i fig'. 1 kun delvist med et omrids antydet sondelegeme 1 indeholder en krydsrammeantenne 2 således, at vinkelrette spoleledere 11 anbragt på sondelegemets ydre skal, især er indlejret i flade noter på det af isole-10 ringsmateriale bestående sondelegeme 1. Tværforbindelserne mellem de vinkelrette spoleledere 11 føres via tryktætte gennemføringer 12 ind i sondelegemets 1 indre hulrum. Den elektrisk brokoblede spoleende kan via en ledende yderring 13, som ligesom de vinkelrette spole-15 ledere er indlejret i sondelegemets l yder skal, være forbundet fælles for begge spoler. De dermed til en krydsrammeantenne 2 forbundne rammeantenner er stærkt langstrakte firkantspoler, hvis spolebredde er bestemt af sondens maksimale tværmål. Spoleparrets ender tilpas-20 ses via tilpassede symmetritransformatorer 14a, 14b til asymmetriske coaksialledninger 15a henhodsvis 15b. Et elektronisk omskifterrelæ 16 tillader valgfrit at indkoble de to coaksialledninger over ledningen 17 på det på overfladen opstillede, ikke nærmere viste modtageap-25 paratur, hvori signalerne optegnes efter hinanden og vurderes ifølge en nedenfor nærmere forklaret fremgangsmåde.
Krydsrammeantennens 2 rammer indeholder hver kun en vinding og er ikke afstemt, men med deres induktive 30 reaktans næsten tilpasset den forventede båndmidtefrek-vens for kabelimpedansen. Ved den ohmske belastning over forstærkerindgangen er rammerne således bredbåndsmæssigt ydelsestilpasset.
5
DK 164007 B
Da retningsdiagrammet for en rarameantenne er en 8-kurve eller dobbeltcirkelkurve, er retningsbestemmelsen med antennen ifølge fig. 1 tvetydig, d.v.s. der viser sig to 180° forskudte, forskellige retningsangi-5 velser. Til den nøjagtige bestemmelse kræves en yderligere måling.
Indretningen ifølge fig. 2 muliggør en entydig retningsbestemmelse. Krydsrammen 20 er udbygget ved hjælp af en yderligere 360° modtageantenne 21. Denne 10 stavformede antenne 21 er fortrinsvis en usymmetrisk fødet dipol eller en foldet topantenne. Ved antenneindretningen ifølge fig. 2 føres 360° modtageantennens 21 fødekabel gennem et rør 23 i krydsrammens 20 centrum.
Herved drejer det sig fortrinsvis om et ledende metal-15 rør, som af symmetriske hensyn til rammekaratkeristikken forløber nøjagtigt koncentrisk med rammelængdeaksen. Tværforbindelserne 24 for siderammelederne 22 lukkes hensigtsmæssigt enkelt via en føringsring 25 for metalrøret 23. Derved 20 bliver en gensidig indflydelse på begge delsystemerne 20, 21 i antenneindretningen effektivt forhindret, og krydsrammens 20 retningskarakteristik forbliver uforstyrret. Da de i krydsrammen 20 i rammeantennen inducerede signaler ifølge induktionsloven er faseforskudt 90° i forhold til det af 360° 25 modtageantennen 21 optagne elektriske felt, bliver der i 360° modtageantennens 21 antennefødeledning indskudt en T-formet 90° hybridkobler 26. T-koblerens 26 tredie terminal 27 kan enten afsluttes med en impedansmodstand eller kan som vist anvendes som trigger-signalkilde for modtagelsesappara-30 turet. Foruden triggersignalet, som tjener som tidsreference for alle modtagelser, kan der over to coaksialrelæer 28, 29 i det ikke viste modtagelsesapparatur valgfrit tilføres signalet fra 360° modtageantennen 21 eller et af signalerne fra de to orthogonale rammer. Indretningen med symmetritransfor-35 matorerne 14a, 14b svarer til fig. 1.
6
DK 164007 B
I praksis fremkommer via afstanden mellem 360° modtageantennen 21 og rammeantennen 20 den i fig. 3 viste modtagesituation.
Den egentlige sendeantenne 30 ligger i aksial afstand fra den af rammeantennen 20 og 360° modtageantennen 21 dannede an-5 tenneindretning og er indeholdt i det samme sondelegeme neden under modtageindretningen. Den i fig. 3 viste geometriske konfiguration, ved hvilken de fra sendeantennen 30 udgående bølger spejles i reflektorerne og R2, fører til, at refleksionerne, der optages fra R^ henholdsvis R2 ved 20 og 21, 10 har tilsvarende løbetidsdifferencer. Disse løbetidsdifferencer, som er angivet i Fig. 3 med At i forhold til en middel-, / stråle, må detekteres og korrigeres for hver enkelt refleksion.
Fig. 4 viser en yderligere forbedret antenneindretning 40 med tilhørende, i sondelegemet anbragte koblingsdele. Ved denne 15 forbedrede antenneindretning er en efterfølgende detektering af løbetidsdifferencen og afledningen af en tilsvarende korrektion ikke nødvendig, da antenneindretningens 40 dele er således sammensat, at de har fælles elektrisk midtpunkt. Antenneindretningen 40 består af to som stave udformede 20 krydsrammer 401, 402, som er således forbundet over en udgangskobling 50, at begge rammestrukturer 401, 402 også kan udnyttes som halvdele af en dipol 360° modtageantenne.
Udgangskoblingen 50 indeholder symmetritransformatorer 41, 42 for den nederste krydsramme 401 og 43, 44 for den øverste 25 krydsramme 402. De i samme plan liggende delrammers udgange, d.v.s. udgangene fra transformatorerne 41 og 44 på den ene side og 42 og 43 på den anden side, bliver via hver et summationsorgan 46 henholdsvis 47 adderet og således sammenført til de to sædvanlige orthogonale rammeudgange. Midterne af primær-30 viklingen på transformatorerne 41, 42 i den nederste krydsramme 401 og 43, 44 i den øverste krydsramme 402 er tilsluttet primærviklingen på en yderligere symmetritransformator 7
DK 164007 B
45 i modtakt. Derved står de elektriske differens-EMK ved transformatorens 45 udgang mellem de to krydsrammer, som derved virker som en dipolantenne. Tilpasningsnetværket anbringes i det elektriske centrum mellem de to krydsrammer, som 5 skematisk vist i fig. 4. Udgangsledningerne udføres til den ene side fortrinsvis gennem et rør 48 i den ved siden af det egentlige modtageapparatur liggende krydsrammes 402 akse, ligesom indretningen i fig. 2. Dette muliggør en problemfri anbringelse af antenneindretningen i sondelegemer, som er 10 egnede til snævre borehuller.
Ved borehulsonder med store dimensioner er der mulighed for, at induktansen, som forøges på grund af den nødvendige dipollængdes resulterende rammearealværdi, er for stor til en resonansfri bredbåndsafstemning. De egentlige rammer 401, 15 402 kan da udformes kortere og forsynes med koncentriske forlængelser 49, som anbringes på de neutrale rammeforbindelsessteder 403 henholdsvis 404 og tillader at arbejde med elektriske dipoler af optimal længde på trods af den egentlige rammes forkortelse.
20 Til videreføring af antennesignalerne anvendes den i fig. 2 viste relæindretning med 90° hybridkobler.
Ved antenneindretningen ifølge fig. 4 falder på grund af konstruktionen midtpunkterne for ramme- og 360° modtageantennen nøjagtigt sammen, således at løbetidskorrektion ikke 25 er nødvendig.
De i det foregående beskrevne krydsrammer er i hvert tilfælde anbragt fast i sondelegemet. Til retningsbestemmelsen er en drejning af rammen ikke nødvendig. Kun den geografiske indstilling af sonden må bestemmes for hvert raålepunkt for at
DK 164007 B
* 8 muliggøre indordning af de reflekterende lags indfaldsretning i geografiske koordinater. Hertil er eksempelvis i sondelegemet indbygget et magnetkompassystem/ hvis visning optages på hvert målepunkt og overføres elektrisk til den over jorden 5 værende optageindretning. Sådanne magnetkompassystemer er velkendte.
Ud over. kompas informationen optages i hvert målepunkt med de i fig. 2 og 4 viste udførelsesfonner a) 360° modtageantennens modtageværdi, 10 b) en antennerammes modtageværdi, og c) den derpå vinkelrette antennerammes modtageværdi.
Af disse data kan udledes retningsinformation for en vilkårlig teoretisk tiltagende drejningsvinkel for en rammeantenne ved vektoriel addition af modtagespændinger. Med et til op-15 tageapparaturet til detekteringen anvendt regneanlæg kan følgeligt en drejning af rammeantennen i vilkårlige vinkelskridt simuleres, således som den ved en mekanisk drejelig rammeantenne under optagelsen kunne være udført.
Den fra radioteknik kendte fremgangsmåde ved fasekorrekt ind-20 kobling af en 360° modtageantennes modtagesignaler i signalerne for de coaksialt dertil liggende rammer at opnå en kardio-ide med entydigt nulsted/ er principielt ikke anvendelig ved et radarekkos bredbåndede impulsformige signaler. En vigtig forudsætning for signaloverlejringen er en yderst ensartet 25 signatur for begge antennesignalers impulsform. Denne er ved de i radioteknikken sædvanlige smalbåndede sinussignaler principielt til rådighed. Ved radarsignalers komplekse form kan de to antennearters karakteristika i praksis ikke bringes således i samklang, at en fuldkommen udløsning af et veldefi-30 neret nulsted bestemmes problemfrit. Derimod er signaltogets relative faseleje principielt let at bestemme.
9
DK 164007 B
Til detekteringen anbefales det derfor for hvert enkelt refleksionsimpulstog først alene med rammeantenneinformationen at finde vinklen for den ene af de to nulstederv som hører til rammens retningsdiagram. Til kontrol af resultatet kan 5 også det andet nulsted findes. Ved entydige forhold må det andet nulsted ligge nøjagtigt 180° forskudt i forhold til det første nulsted. Derpå bliver eksempelvis ved højredrejning rammesignalets maksimum fundet og vist sammen med 360° modtagesignalet. Hvis begge signaler overvejende er i samme fase, er 10 indfaldsretningen lig med nulsignalvinklen + 90°; hvis signalerne., er i modfase, er indfaldsretningen lig med nulsignalvinklen - 90°.
Denne fremgangsmåde tillader at detektere de med en indretning ifølge krav 2 eller 4 modtagne radarsignaler hurtigt og 15 effektivt og derved at bestemme indfaldsretningen for signalerne. ·
Fig. 5 viser et praktisk eksempel på detekteringsfremgangsmåden til indfaldsretningsbestemmelse. I en bestemt orientering til nordretningen i 15° skridt optegnes de tilsvarende vektorielt 20 adderede rammeantennesignaler. På et passende sted 51a, 51b er det 180° forskudte dipcblmodtagesignal mixet på begge sider. Refleksionen har ved 52a og 52b sine minima. Som indfaldsretning kommer begge de derpå vinkelrette retninger på tale.
En signatursammenligning med dipolmodtagelsen viser ved 25 53a fasesammenfald i modsætning til 53b. Altså er indfalds retningen 54 fra den side, hvor der findes fasesammenfald, givet.
Refleksionen har minima ved 55a og 55b; signatursammenligning med dipolen viser ved 56a fasesammenfald og ved 56b modfase.
. 30 Altså viser pilen 57 indfaldsretningen.

Claims (5)

10 DK 164007 B
1. Borehulsmåleindretning til optagelse af radarsignaler med én antenneindretning, der er indeholdt i et sondelegeme (1), og hvis retningsdiagram i forbindelse 5 med et til antenneindretningen tilsluttet detekterings- •u - apparatur tillader udledningen af de indfaldsretningen kendetegnende måleværdier fra de * modtagne signaler, kendetegnet ved, at antenneindretningen er en firkantet rammeantenne (2; 20; 401, 402), hvis længde- 10 akse i hovedsagen falder sammen med sondelegemets (1) længdeakse, og hvis med længdeaksen parallelle lederafsnit (11; 2'2) er anbragt på sondelegemets yderside.
2. Indretning ifølge krav 1, kendetegnet ved, at de med længdeaksen parallelle lederafsnit (11; 15 22) er indlejret i flade noter, som er udformet i sonde legemets (1) yderside.
3. Indretning ifølge krav 1 eller 2, kendetegnet ved, at sondelegemet (1) består af et isolerende materiale.
4. Indretning ifølge et eller flere af de fore gående krav, kendetegnet ved, at rammeantennen er en krydsrammeantenne (2; 20; 401, 402).
5. Indretning ifølge krav 4, kendetegnet ved, at de med sondelegemets længdeakse parallelle le- 25 deraf snit er forbundet ved den bort fra modtageappara turets tilslutning vendte ende via en for begge kryds-rammeantennens rammeantenner fælles yderring (13).
DK097184A 1983-03-08 1984-02-24 Borehulsmaaleindretning DK164007C (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3308559A DE3308559C2 (de) 1983-03-08 1983-03-08 Bohrloch-Meßeinrichtung
DE3308559 1983-03-08

Publications (4)

Publication Number Publication Date
DK97184D0 DK97184D0 (da) 1984-02-24
DK97184A DK97184A (da) 1984-09-09
DK164007B true DK164007B (da) 1992-04-27
DK164007C DK164007C (da) 1992-10-05

Family

ID=6193102

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK097184A DK164007C (da) 1983-03-08 1984-02-24 Borehulsmaaleindretning

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4670717A (da)
CA (1) CA1211156A (da)
DE (1) DE3308559C2 (da)
DK (1) DK164007C (da)
GB (1) GB2139425B (da)
NO (1) NO156508C (da)
SE (1) SE454814B (da)

Families Citing this family (29)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH665682A5 (de) * 1984-03-19 1988-05-31 Prakla Seismos Gmbh Bohrloch-messeinrichtung.
US5106175A (en) * 1989-12-28 1992-04-21 At&T Bell Laboratories Locatable object suitable for underground use and methods of locating same
DE4027020C2 (de) * 1990-08-27 1994-08-25 Heinrich Liebig Gmbh Verfahren und Vorrichtung zur Feststellung des Vorhandenseins von metallischen Bewehrungselementen im Innern eines Beton-Bauteils
US5260662A (en) * 1990-09-10 1993-11-09 Baker Hughes Incorporated Conductivity method and apparatus for measuring strata resistivity adjacent a borehole
US5089779A (en) * 1990-09-10 1992-02-18 Develco, Inc. Method and apparatus for measuring strata resistivity adjacent a borehole
JPH0793599B2 (ja) * 1991-02-18 1995-10-09 松下電器産業株式会社 アンテナ装置
US5491488A (en) * 1992-06-11 1996-02-13 Baker Hughes Incorporated Electromagnetic propagation tool using magnetic dipole antennas
US5331331A (en) * 1992-06-11 1994-07-19 Baker Hughes Incorporated Electromagnetic propagation tool using dipole antennas
DE4431446C2 (de) * 1994-09-03 1996-10-17 Norbert H L Dr Ing Koster Transponder-Antennenvorrichtung
US5552786A (en) * 1994-12-09 1996-09-03 Schlumberger Technology Corporation Method and apparatus for logging underground formations using radar
US5530359A (en) * 1995-02-03 1996-06-25 Schlumberger Technology Corporation Borehole logging tools and methods using reflected electromagnetic signals
NO316786B1 (no) * 1998-06-18 2004-05-10 Statoil Asa Georadar med permanent, fikserte sender- og mottakerantenner i en produksjonsbronn for fjerndetektering av elektriske egenskaper
WO2002004987A2 (en) * 2000-07-07 2002-01-17 T & A Survey B.V. 3d borehole radar antenna and algorithm, method and apparatus for subsurface surveys
US7098858B2 (en) * 2002-09-25 2006-08-29 Halliburton Energy Services, Inc. Ruggedized multi-layer printed circuit board based downhole antenna
US7345487B2 (en) * 2002-09-25 2008-03-18 Halliburton Energy Services, Inc. Method and system of controlling drilling direction using directionally sensitive resistivity readings
US20070063916A1 (en) * 2005-09-21 2007-03-22 Malone Bernard L Iii Versatile antenna for wireless communications
WO2008021868A2 (en) 2006-08-08 2008-02-21 Halliburton Energy Services, Inc. Resistivty logging with reduced dip artifacts
US7526163B2 (en) * 2006-11-30 2009-04-28 Corning Cable Systems Llc Locatable cables and cable components therefor
US8274289B2 (en) 2006-12-15 2012-09-25 Halliburton Energy Services, Inc. Antenna coupling component measurement tool having rotating antenna configuration
GB2468734B (en) 2008-01-18 2012-08-08 Halliburton Energy Serv Inc Em-guided drilling relative to an existing borehole
MY160258A (en) 2008-11-24 2017-02-28 Halliburton Energy Services Inc A high frequency dielectric measurement tool
US8680865B2 (en) * 2010-03-19 2014-03-25 Schlumberger Technology Corporation Single well reservoir imaging apparatus and methods
US9310508B2 (en) 2010-06-29 2016-04-12 Halliburton Energy Services, Inc. Method and apparatus for sensing elongated subterranean anomalies
CA2808827A1 (en) * 2010-08-18 2012-02-23 Ablesimov, Andrii Radio frequency assisted geostructure analyzer
CA2808824A1 (en) * 2010-08-18 2012-02-23 Ablesimov, Andrii Radio frequency assisted geostructure analyzer
CA2831277C (en) 2011-04-18 2017-07-25 Halliburton Energy Services, Inc. Multicomponent borehole radar systems and methods
CA2873718A1 (en) 2012-06-25 2014-01-03 Halliburton Energy Services, Inc. Tilted antenna logging systems and methods yielding robust measurement signals
BR112016008773A8 (pt) 2013-11-21 2020-03-24 Halliburton Energy Services Inc método e sistema de monitoramento
RU2677174C1 (ru) * 2017-10-10 2019-01-15 Публичное акционерное общество "Газпром" Способ электромагнитного зондирования околоскважинного пространства газовых и нефтяных скважин и устройство для его осуществления

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2256619A (en) * 1940-06-01 1941-09-23 Rca Corp Directional antenna
US2723374A (en) * 1953-04-09 1955-11-08 Exxon Research Engineering Co Electromagnetic prospecting from bore holes
US3286163A (en) * 1963-01-23 1966-11-15 Chevron Res Method for mapping a salt dome at depth by measuring the travel time of electromagnetic energy emitted from a borehole drilled within the salt dome
US3440523A (en) * 1965-04-02 1969-04-22 Inst Francais Du Petrole Method and apparatus for electromagnetic determination of the position of boundaries of and discontinuities in a geological formation
US3412815A (en) * 1966-11-14 1968-11-26 Chevron Res Electromagnetic radiation method for guiding the drilling of oil wells after the borehole has entered a massive earth formation of chemically deposited material, by a mistake, accident, or the like
US4489276A (en) * 1982-01-20 1984-12-18 The United States Of America As Represented By The United States Department Of Energy Dual-cone double-helical downhole logging device

Also Published As

Publication number Publication date
GB2139425A (en) 1984-11-07
NO840853L (no) 1984-09-10
SE8401060L (sv) 1984-09-09
DK97184A (da) 1984-09-09
DE3308559A1 (de) 1984-09-20
GB8406122D0 (en) 1984-04-11
NO156508C (no) 1987-09-30
DE3308559C2 (de) 1985-03-07
DK97184D0 (da) 1984-02-24
US4670717A (en) 1987-06-02
SE454814B (sv) 1988-05-30
CA1211156A (en) 1986-09-09
SE8401060D0 (sv) 1984-02-27
DK164007C (da) 1992-10-05
NO156508B (no) 1987-06-22
GB2139425B (en) 1986-06-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK164007B (da) Borehulsmaaleindretning
CN107946778B (zh) 超短波单通道测向天线阵
US3354459A (en) Tri-orthogonal antenna system with variable effective axis
Sinclair et al. Measurement of aircraft-antenna patterns using models
Friis et al. The determination of the direction of arrival of short radio waves
US2282030A (en) System of guiding vehicles
Barrow et al. Rectangular hollow-pipe radiators
CN204966698U (zh) 用于高频海洋雷达的双频收发共杆天线系统
US3168694A (en) Geophysical survey systems using polarized electromagnetic waves
US2190717A (en) Radio direction finder
NL8400858A (nl) Meetinrichting voor een boorgat.
US3246331A (en) Direction finder antenna apparatus
Crampton Naval radio direction-finding
KR102565645B1 (ko) 강자성체와 권선이 있는 eLORAN 수신기 및 안테나 및 관련된 방법
US2283676A (en) Phase measuring arrangement
CN105006648B (zh) 用于高频海洋雷达的双频收发共杆天线系统
GB2274953A (en) Navigation system incorporating screened two-loop antenna
Caplin et al. A mobile spaced-loop direction-finder
Ross The development and study of a practical spaced-loop radio direction-finder for high frequencies
O'young et al. Survey of techniques for measuring RF shielding enclosures
Horner An experimental spaced-loop direction-finder for very high frequencies
US3400400A (en) Direction finder
JPS6122293Y2 (da)
Alford Re-Radiation From Tall Guyed Towers Located in A Strong Field of A Directional AM Radio Station
Barfield et al. A short-wave Adcock direction-finder

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed