DK160584B - Varmekedel - Google Patents

Varmekedel Download PDF

Info

Publication number
DK160584B
DK160584B DK146485A DK146485A DK160584B DK 160584 B DK160584 B DK 160584B DK 146485 A DK146485 A DK 146485A DK 146485 A DK146485 A DK 146485A DK 160584 B DK160584 B DK 160584B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
combustion chamber
flue gases
flue
water reservoir
channel
Prior art date
Application number
DK146485A
Other languages
English (en)
Other versions
DK146485A (da
DK146485D0 (da
Inventor
Jan Evert Maarten Johansson
Erick Arne Thuvander
Original Assignee
Ctc Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from SE8401755A external-priority patent/SE441778B/sv
Application filed by Ctc Ab filed Critical Ctc Ab
Publication of DK146485D0 publication Critical patent/DK146485D0/da
Publication of DK146485A publication Critical patent/DK146485A/da
Publication of DK160584B publication Critical patent/DK160584B/da

Links

Landscapes

  • Heat-Pump Type And Storage Water Heaters (AREA)
  • Incineration Of Waste (AREA)

Description

i
DK 160584 B
Den foreliggende opfindelse angår en varmekedel, som især er beregnet til brug i villaer og mindre beboelsesejendomme, og som fortrinsvis fyres med flydende eller gasformigt brændsel.
5 Nærmere bestemt angår opfindelsen en forbedring ved såkaldte lavtemperaturkedler af den i krav l's indledning angivne art.
Varmekedler af denne art har i nogen tid været på markedet, og et alment ønske for de kedelkonstruktioner, 10 i hvilken røggasserne strømmer på ovenanført måde er i så høj grad som muligt at søge at udnytte varmen i røggasserne, når de har forladt brændkammeret, og inden de afgår gennem røgrøret. En i og for sig ønskværdig sænkning af temperaturen hos røggasserne under strømningen 15 gennem kedlen kan imidlertid,som erfaringen viser, for årsage problemer med kondensvand, især i kedlens nedre, koldere parti, og hvis foranstaltninger herimod ikke træffes i konstruktionen, vil varmekedlen ikke arbejde tilfredsstillende. Korrosionsskader kan desuden opstå 20 på de dele af kapperne, hvor udfældning af surt kondens vand sker på grund af en alt for lav kedeltemperatur.
Fra tysk fremlæggelsesskrift 26 13 186 kendes en varmekedel af ovenanførte art. I det ringformede rum mellem brændkammeret og vandmagasinet findes her på en 25 vis måde anbragte U-profiler, som danner et antal langs gående, parallelle kanaler, som alle i deres forreste ende direkte kommunikerer med brændkammeret, medens kanalerne med deres bageste ende udmunder i et til røgrøret forbundet udløbskammer bag brændkammeret. Røg-30 gasserne fra brændkammeret kan således med jævn fordeling, set i periferiretningen, strømme i ét stræk langs igennem rummet til dette udløbskammer, og da den røggasstrøm, som passerer foroven gennem rummet har samme temperatur som den forneden strømmende røggasstrøm, vil lige store varme-35 mængder blive afgivet foroven og forneden. I den nedre region i kedlen, hvor det afkølede returvand fra varme- 2
DK 160534 B
systemet jo ledes, vil der følgelig under drift herske en lavere temperatur end i kedlens øvre region. Ved en varmekedel, i hvilken røggasserne kan strømme på den i fremlæggelsesskriftet angivne måde, og hvor man med 5 henblik på at forbedre virkningsgraden søger at dimensio nere på en sådan måde, at en lav skorstenstemperatur opnås, bliver det derfor svært at undgå, at kondensvand optræder forneden på vandmagasinkappen, i hvert fald i de ved intermitterende oliefyring ofte forekommende startpe-10 rioder. Dette kondensvandsproblem vil derfor i praksis stærkt begrænse mulighederne for med en sådan kedel at tage maksimal varmemængde fra røggasserne.
Lignende arrangementer for ledning af røggasserne fra et brændkammer beskrives i tysk fremlæggelsesskrift 15 1778880. Også her findes i rummet på vandmagasinkappens inderside flere aksialt gående profiler dannende parallelle røgkanaler, og der vises en udførelsesform, hvor en vis ringe røggasstrøm først strømmer i en retning i én sådan kanal og derefter i den modsatte retning i en nabokanal, 20 inden røggasstrømmen afgives til skorstenen. Som ved ovennævnte kendte varmekedel er der ikke truffet konstruktive foranstaltninger for at modvirke ulighed i temperatur (lagdeling) mellem forskellige niveauer i kedlen,og de deraf forårsagede problemer har således heller ikke fundet no-25 gen løsning.
Formålet med den foreliggende opfindelse er at anvise en varmekedel af den indledningsvis angivne slags, som uden vanskelighed kan arbejde med en maksimal udnyttelse af røggasvarmen, og som derved får en høj kedelvirknings-30 grad. Mere specielt er opfindelsens formål at konstruere en 1avtemperaturkede1, ved hvilken der under drift opnås en bedre termisk balance mellem kedlens nedre og øvre regioner, indebærende at det nedre parti af kedlens vandmagasin får en forhøjet temperatur sammenlignet med hidtil 35 på markedet forekommende varmekedler, hvorigennem de for lavtemperaturkedler særlige problemer med kondensvand og deraf forårsaget korrosion undgås.
DK 160584 B
3
Et særligt formål med opfindelsen er på røggassiden i en varmekedel af den angivne slags at anordne midler, som leder røggasstrømmen til kedlens forskellige dele, således at der mellem disse dele bliver en mere gunstig 5 fordeling af røggasvarmen, hvorved hensigten er, at de nævnte midler skal være enkle i konstruktion og fremstilling.
Et yderligere formål med opfindelsen er ved en lavtemperaturkedel af den angivne art, som forsynes med midler, der påvirker røggasstrøm i kedlen, således at ønskede forbedringer ifølge ovennævnte opnås, også at søge at skabe midler til at tilpasse den totale varme-optagelse i kedlen, således at temperaturen hos de til skorstenen afgående røggasser ikke kommer under et kri-15 tisk niveau.
Disse formål opnås ifølge opfindelsen ved, at varme-kedlen udformes som anvist i kravene.
Opfindelsen skal i det følgende forklares nærmere under henvisning til tegningen, hvor 20 fig. 1 viser et længdesnit gennem en varmekedel ifølge opfindelsen, fig. 2 et snit langs linien II-II i fig. 1, fig. 3 i perspektiv de af røggasserne bestrøgne dele af kedlen ifølge fig. 1-2, 25 fig. 4 et snit svarende til det i fig. 2 viste, men gennem en anden udførelsesform for en kedel ifølge opfindelsen.
Selv om opfindelsen ikke udelukkende angår lavtemperaturkedler, som fyres med olie eller gas, men kan 50 finde anvendelse også i andre slags varmeanlæg, beskrives i det følgende en varmekedel af denne art som en fore-trukken udførelsesform af opfindelsen.
På tegningen betegner 1 varmekedlens brændkammer, som har et rundt, hensigtsmæssigt cirkulært tværsnit, 55 som begrænses af en rørformet kappe 2 af flammebestandigt materiale. Kappen strækker sig fra kedlens frontvæg 3, som er formet med en isoleret låge, som på indersiden
DK 160584 B
4 har en pladebeklædning 4 liggende an mod kappeenheden.
Gennem et centralt hul 5 i lågen skyder kedlens brænder 6 ind i brændkammeret.
Bagest i kedlen er brændkammerkappen 2 sammenføjet 5 med en bagvæg 7, ligeledes af flammebestandigt materiale, hvilken væg begrænser det samlede rum, i hvilket luen og røggasserne fra brænderen 6 kan udbrede sig. I den på tegningen viste udførelse er dog den effektive længde af brændkammeret formindsket ved hjælp af en endevæg 8, som 10 eksempelvis ved hjælp af skruer (ved 9) er aftageligt fæst net til kappen 2 et stykke foran den bageste væg 7. Den indvirkning, som denne aftagelige endevæg får på varme-optagelsen i kedlen forklares senere.
Brændkammeret 1 omsluttes på alle sider af kedlens 15 vandmagasin 10, som indad begrænses af en anden rørformet kappe 11. Denne strækker sig i hele brændkammerkappens 2 længde og er fortrinsvis koncentrisk med denne, så at de to kapper mellem sig afgrænser et i tværsnit ringformet rum 12. Radialt udad begrænses vandmagasinet af en yder-20 kappe 13, som i enderne er sammenføjet med kappen 11 ved hjælp af cirkelringformede endevægge 14 og 15. Den sidstnævnte er, som fig. 1 viser, trukket et stykke ind fra den forreste ende af kappen 11 for at give plads til isolering 16 ved kedelfronten. Også yderkappen 13 og endevæg-25 gen 14 er på konventionel måde dækket af isolerende mate riale 17, der,som fig. 2 viser, kan udfylde rummet indenfor kedlens yderbeklædning 18.
Rummet 12 mellem kapperne 2 og 11 skal på kendt måde have forbindelse, dels med brændkammeret 1 og dels med et 30 røgrør 19, som i udførelseseksemplet er beliggende i ked lens bageste del og er tilsluttet et skorstensrør 20, så at rummet gennemstrømmes af røggasserne fra brændkammeret, og disse kan afgive deres varme til vandmagasinet 10, inden de afgår gennem skorstensrøret. Røggasstrømmen sker 35 herved aksialt langs ledende organer, som er indsat i rum met, og hvilke som bekendt kan udgøres af langsgående profilelementer 21 med U-formet tværsnit. Som fig. 2-3 viser, kan profilelementerne være jævnt fordelt i periferiretning
DK 160584 B
5 omkring brændkammeret og have en radial udstrækning, som er lig med eller ubetydeligt mindre end den radiale afstand mellem kapperne 2 og 11. De udadrettede flanger på profilelementerne er fortrinsvis med langsgående 5 svejsefuger fast forbundet med vandmagasinkapper 11, således at profilelementerne, udover at fordele røggasserne og lede disse aksialt, giver en væsentlig forøgelse af den varmeoptagende flade hos denne kappe og dermed en stærkt forbedret varmeoverførsel til vandma-10 gasinet. Desuden tjener profilelementerne 21 som styring for brændkammerkappen, så at denne ved behov let kan trækkes ud gennem lågeåbningen i frontvæggen 3.
Forbindelsen fra brændkammeret 1 til rummet 12 er ifølge opfindelsen udformet som en nederst i brændkamme-15 ret beliggende afledningsåbning 22. Denne er fortrinsvis, som i det viste eksempel, udformet som en udskæring i den nærmest frontvæggen 3 beliggende åbne ende 23 af brændkammerkappen 2, men med en anden udførelse af røggaskanalerne kan i stedet et eller flere røggasudløb fra 20 brændkammeret udføres inde i kedlen, ved den bageste væg 7 eller mellem denne og den i fig. 1 viste placering af åbningen 22.
Endvidere er ifølge et vigtigt kendetegn for opfindelsen det nævnte rum 12 forsynet med skillevægge 24, 25 som i tværretningen strækker sig udad fra brændkammer kappen 2 til vandmagasinkappen 22 og i længderetningen går fra rummets ene ende til den anden, således at skillevæggene opdeler rummet i indbyrdes adskilte, langsgående kanaler, på tegningen betegnet A, B og C. Som det fremgår 30 af fig. 1-3, er hver skillevæg fortrinsvis udført som et vinkel jern, der med sin ene flange er fastgjort lempeligt ved svejsning, på brændkammerkappen, medens den anden flange følger den tætbeliggende radiale flange på et af profilelementerne. I eksemplet findes to sådanne 35 skillevægge 24^ og 242, som strækker sig langs kedlens nedre del og er trukket frem forbi enderne af profilele-
DK 160584 B
6 menterne 21 til brændkammerkappens forreste ende 23, dvs. til frontvæggens pladebeklædning 4, hvorved kanalen A, som dannes mellem disse to skillevægge bliver tæt adskilt, såvel skråt opad til siderne som fremad.
5 Endvidere findes to opadgående skillevægge 24^ og 24^, som er kortere end de to førnævnte, og som kun strækker sig frem til profilelementernes 21 ender, hvorved der dannes en passage 25 mellem hver af disse skillevægsender og den foranstående del af pladebeklædningen 4.
10 Nævnte passager udgør sammen med de frie rum, som fin des på begge sider om brændkammerkappen, et forreste vendekammer 26 omfattende 2/3 af kappens omkreds.
Sidstnævnte to skillevægge 24^ og 24^ er, som det bedst fremgår af fig. 3, bagtil forbundne til hver sin 15 radialt rettede plade 27, således at den radialt ydre del 28 af hver plade danner en forlængelse bagud af skillevæggen. De radialt indre pladedele 29 er kantvis sammenføjede ved bagsiden af brændkammerets bageste væg samt indbyrdes forenede, hensigsmæssigt til et V, hvis 20 spids er beliggende på højde med brændkammerets akse.
I forbindelse med det af pladerne 27 således afgrænsede øvre rum 30 er røgrøret 19 ordnet i form af en bagudrettet, alternativt opadrettet rørstuds, medens der under pladerne dannes et bageste vendekammer 31 for 25 røggasserne.
For at få passende strømningsforhold ved afledningsåbningen 22 bør denne, som det bedst fremgår af fig. 2 have lige så stor periferiudstrækning som kanalen A, dvs. åbningens sidekanter 32 kan falde sammen med de indbyrdes 20 modstående kanter 33 på skillevæggene 24^ og 242* Endvi dere er det hensigtsmæssigt i de forreste ender på U-pro-filerne 21^, som nederst strækker sig frem af kanalen A, at foretage udskæringer 34 i profilernes krop. Herved vil en vis mindre del af røggasstrømmen fra brændkammeret, 25 som pilen 35 viser, tvinges frem i retning mod den neder- ste del af frontvæggen 3 og dermed afgive varme længst
DK 160584 B
7 fremme ved endevæggen 15 i vandmagasinet, medens hoveddelen af røggasstrømmen kan søge den kortere vej 36 gennem udskæringerne 33 og mellem profilelementerne 21^ ind i kanalen A.
5 På grund af det beskrevne arrangement på kedlens røggasside vil al den røg, som dannes ved forbrændingen i brændkammeret 1 afgå gennem afledningsåbningen 22, hvorfra røggasserne i et første strøg strømmer aksialt bagud gennem kanalen A. Da røggastemperaturen ved indtrængningen 10 i kanalen er den samme som sluttemperaturen i brændkamme ret, vil de kanalvægge, som tilhører vandmagasinet 10 (dvs. dele af kappen 11 mellem skillevæggene 24^ og 242 og de derpå anbragte profilelementer 21^) få en kraftig varmetilførsel, i kanalens begyndelse hovedsageligt som 15 stråling og derefter med en voksende andel af konvektions varme.
Når røggasserne når vendekammeret 31 bag brændkam-mervæggen 7, tvinges de af pladerne 27, som spærrer vejen opad mod rummet 30, til at dele sig i to strømme, den ene 20 på kedlens venstre side gående i kanalen og den anden på højre side i kanalen B2. Røggasserne, som gennem varme-afgivningen i den nedre kanal A er blevet noget svalere, strømmer nu altså i et andet fremadgående strøg, som pilen 37 i fig. 1 viser, hvorved røggastemperaturen går 25 yderligere ned på grund af varmeoptagelsen i de flader på vandmagasinkappens to sider, som røggasserne nu be-stryger.
Nået til den forreste del af rummet 12 mellem brændkammeret og vandmagasinet tvinges røggaserne atter til at ændre 30 retning, hvorved de fra enderne på profilelementerne 21 til venstre og højre strømmer opad gennem vendekammeret 26 forbi enderne på skillevæggene 24^ og 24^ og ind mellem flangerne på de profilelementer, som tilhører kanalen III, se pilene 38 i fig. 1 og 3. I dette tredie strøg, 35 som altså går bagud mellem kapperne 2 og 11 og omfatter hele røggasmængden i kedlen, vil den yderligere del af
DK 160584 B
i 8 røggasvarmen, som kan udtages, blive afgivet til vand-magasinkappens 11 øvre del, hvorefter røggasserne via rummet 30 på pladernes overside og røgrøret 19 afgår til skorstensrøret 20.
5 Det indses, at varmekedlen ifølge opfindelsen i sammenligning med konventionelle kedler, hvor vandmagasinets øvre parti modtager lige så meget varme som det nedre parti, hvorved kedelvandet kan lagdele sig og bliver mærkbart koldere længst ned, vil arbejde med en væ-10 sentlig jævnere temperatur på kedelvandet derved, at vandmagasinet, som passeres af røggasserne i det første strøg i kanalen A, optager varme, medens røggasserne er varmest og altså afgiver en større varmemængde i dette parti end ved konventionelle kedler. På denne måde opnås 15 i dette parti en kompensation for det varmetab, som op træder gennem det nedad fra returledningen 39 strømmende vand, samtidig med, at tendensen hos det opvarmede vand til at stige opad i vandmagasinet modvirkes. Den jævnere temperaturfordeling i varmekedlen ifølge opfindelsen let-20 tes også af, at røggasserne, når de har afgivet varme i kanalen A og strømmer videre i den todelte kanal og 1*>2 nu har en lavere temperatur, som passer til varmebehovet i kedlens sidepartier, samt at røggasserne, når de er koldest, i det tredie strøg før røgrøret strømmer langs 25 den øverste del af vandmagasinet, hvor kedelvandet, som skal afgå gennem stigledningen 40, af naturlige årsager bliver varmest, og hvor altså varmebehovet er lavest.
Seriekoblingen af røggaskanalerne A-B-C medfører, at problemet med kondensvand i de nedre dele af røggas-30 rummet 12 undgås, og at man derfor kan lade kedlen ar bejde ved en så lav temperatur som 40°C uden risiko for korrosion i disse dele. Den lavere kedeltemperatur medfører lavere strålingstab til omgivelserne. Samtidig medfører den lange strømningsvæg i de seriekoblede kanaler, 35 at røggasvarmen kan udnyttes maksimalt, hvilket giver sig udtryk i en lav røggastemperatur til skorstenen og en virkningsgrad, som kan være så høj som 96%.
DK 160584 B
9 I visse installationer kan røggastemperaturen imidlertid på grund af driftsforholdene komme under den for skorstenen kritiske nedre grænse, hvor kondensvand begynder at optræde. Denne ulempe kan ifølge opfindelsen 5 undgås ved arrangementet med den aftageligt i brændkamme- ret 1 indsatte endevæg 8. Hvis denne væg flyttes bagud, altså nærmere den faste bageste væg 7 eller fjernes, og den effektive længde af brændkammeret således øges, når røggasserne fra brænderen 6, inden de vender tilbage mod 10 afledningsåbningen 22, at afgive mere varme end tidligere gennem kappens 2 bageste øvre del til de koldere gasser, som på kassens yderside er på vej mod skorstenen i de øvre røggaskanaler. De sidstnævnte røggasser vil således blive genopvarmet til en højere temperatur, end hvis væggen 15 8 er indsat i brændkammeret eller flyttes fremad i dette, hvorved den bageste vedvarende del af brændkammeret ikke kan nås af luen og røggasserne fra brænderen.
Selv om det er at foretrække at udforme afledningsåbningen 22 i kedlens forreste del og have røgrøret pla-20 ceret bagtil, er det fuldt muligt med ombyttet placering at arrangere røggaskanalerne på den beskrevne måde, således at røggasserne i stedet i såvel det første som det tredie støg strømmer fremad i kedlen.
De vinkeljern 24^_4, som i det viste udførelses-25 eksempel som skillevægge opdeler rummet 12 mellem brænd- kammer og vandmagasin i de fire kanaler,kan alternativt udgøres af de flanger på de fire U-profiler 21, som i eksemplet strækker sig langs vinkeljernet, hvorved de to nedre U-profilflanger, som altså skal erstatte vinkel-30 jernene 24^ og 242, skal være lige så lange som disse for at hindre røggasserne i fra brændkammeret at gå opad til sidekanalerne og B2. For at hindre lækage mellem kanalerne bør det påses, at nævnte ϋ-profiler så tæt som muligt slutter mod brændkammerkappens 2 yderside, og at 35 tætning også opnås ved forkanten af de to bagtil an bragte plader 28.
DK 160584 B
10 I udførelsesformen ifølge fig. 1-3 er det for at undgå unødigt trykfald at foretrække, at de to kanaler og B2 tilsammen omfatter en periferivinkel, der er lige så stor som periferivinklen for hver af de øvrige 5 kanaler. Kanalerne A og C skal altså hver omfatte en vinkel på 120° og hver sidekanal en vinkel på 60°.
I den alternative udførelse, som skematisk vises i fig. 4, er der i rummet 12 mellem brændkammer- og vandkapperne 2 respektive 11 anbragt kun tre skillevægge 10 41^_2* De to nedersté skillevægge 41^ og 412 afgrænser herved en nedre kanal A', som i analogi med det foregående har forbindelse med brændkammeret 1 gennem en afledningsåbning 22', og langs hvilken røggasserne i det første strøg strømmer i retning mod den ende, hvor røg-15 røret 19 er beliggende. Ovenfor og til venstre for ka nalen A dannes mellem skillevæggene 4^ og 41^ en sidekanal B', som via et vendekammer beliggende i nævnte ende under og til venstre for de V-stillede plader 27' er seriekoblet med kanalen A' for at lede røggasserne 20 i et andet strøg i den modsatte retning. Kanalsystemet omfatter sluttelig en kanal C mellem skillevæggene 41^ og 41^, som er koblet i serie med kanalen B', og gennem hvilken røggasserne på ny strømmer i den førstnævnte retning langs kapperne 2 og 10, hvorefter de afgår til 25 skorstenen. Kanalerne bør udføres med en periferivinkel på 120°, således at strømningsmodstanden bliver ens i alle kanalerne.
Til det nedre parti af vandmagasinet 10 vil der i analogi med det foregående eksempel ske en kraftig var-30 metilførsel gennem vandkappesegmentet mellem skillevægge ne 41^ og 4^, medens en mindre del af røggasvarmen vil blive overført til kedelvandet gennem segmentet i kanalen Br og resten af den røggasvarme, som udnyttes, overføres fra det tredie kappesegment tilhørende kanalen C.
35 Opfindelsen er ikke begrænset til det her viste ar rangement med fire respektive tre kanaler, som danner tre
DK 160584 B
n seriekoblede strøg. Antallet af kanaler og strøg kan være større. Det er også muligt at realisere opfindelsen og udnytte de fordele, denne frembyder, ved at arrangere blot to seriekoblede kanaler, omfattende den nedre respektive 5 øvre del af rummet mellem brændkammer og vandkammer.
Af det foregående indses, at arrangementet med de seriekoblede røggaskanaler ifølge opfindelsen og de fordele, som dette frembyder, i og for sig ikke forudsætter, at kanalerne har særskilte organer i form af eksempelvis 10 de i fig. 1-3 viste profilelementer 21, som leder røggas strømmen og opdelerdenne yderligere, men hvis hovedopgave er at forbedre varmeoptagelsen fra røggasserne. I de tilfælde, hvor denne er tilfredsstillende, kan man således som i udførelsesformen ifølge fig. 4 undvære sådanne spe-15 cielle organer og lade skillevæggene, som afgrænser røg gaskanalerne fra hinanden, overtage rollen som ledende organer.
20

Claims (7)

1. Varmekedel, i hvilken der fin des et brændkammer (1) med rundt tværsnit, som begrænses 5 af en første rørformet kappe (2), som strækker sig fra kedlens frontvæg (3) til en bageste væg (7), som er vendt mod frontvæggen og begrænser længden af brændkammeret, et vandmagasin (10), som i sideretning omslutter brændkammeret og indad begrænses af en anden rørformet kappe (11), 10 som sammen med den første kappe afgrænser et i tværsnit ringformet rum (12), som står i forbindelse med brændkammeret og et røgrør (19) for at lade i brændkammeret dannede røggasser strømme gennem nævnte rum og herved afgive varme til vandmagasinet, inden de afgår fra kedlen gennem 15 røgrøret, hvorved røggasserne strømmer langs ledende orga ner i rummet, hvilke organer fortrinsvis omfatter langsgående profilelementer (21) med U-formet tværsnit og er jævnt fordelt om brændkammeret og er forbundet med vand-magasinkappen (11) til forøgelse af den flade hos denne, 20 som optager varme fra røggasserne, kendetegnet ved, at det nævnte rum (12) er opdelt ved hjælp af skillevægge (24), som i tværretningen går fra brændkammer-kappen (2) til vandmagasinkappen (11) og i længderetningen strækker sig fra rummets ene ende til den anden, så-25 ledes at der mellem brændkammeret (1) og vandmagasinet (10) dannes af skillevæggene (24) adskilte, langsgående strømningskanaler (A,B,C), hvori de nævnte ledende organer indgår, fortrinsvis som en i hver kanal anordnet gruppe af profilelementer (21), og at kanalerne er forbundne 30' med hinanden i en seriekobling, som udgår fra en nederst i brændkammeret beliggende afledningsåbning (22) for røggasserne og udmunder i røgrøret (19), hvorved de hede, fra brændkammeret (1) kommende røggasser i et første strøg (i A) afgiver varme til et nedre parti af vandmagasinet 35 (10), hvorefter de herved nedkølede røggasser i derpå følgende strøg (i B-C) afgiver yderligere varme til øvrige partier af vandmagasinet. DK 160584 B 13
2. Varmekedel, ifølge krav 1, kendetegnet ved, at kanalerne (A,B,C) er indrettet til at lede de fra brændkammeret (1) gennem afledningsåbningen (22) kommende røggasser først i retning bagud forbi den bageste væg 5 (7), derfra i modsat retning til frontvæggen (3) og slut telig atter i retning bagud til et rum (30) forbundet med røgrøret (19).
3. Varmekedel ifølge krav 1 eller 2, kendetegnet ved, at det nævnte rum (12) er opdelt i fire 10 strømningskanaler, nemlig en nedre kanal (A) til nævnte første strøg, hvilken kanal fortrinsvis omslutter 1/3 af rummets tværsnitsareal, to sidekanaler (B), som er beliggende på hver sin side af brændkammeret (1) og ovenfor den nederste kanal, og som hver ved hjælp af et 15 første vendekammer (26) ved den længst fra aflednings åbningen (20) beliggende brændkammerende (7) er forbundet med den nederste kanal for at lede røggasserne i et andet, todelt strøg i retning mod den anden brændkammerende (23), hvor et andet vendekammer (31) er placeret, 20 hvorved hver sidekanal (B) fortrinsvis omslutter 1/6 af rummets tværsnitsareal, og en øverste kanal (C), som er beliggende mellem og ovenfor de to sidekanaler (B), og er forbundet med disse ved hjælp af det andet vendekammer (31) for at lede røggasserne i et tredie strøg tilbage 25 mod den førstnævnte brændkammerende (7), hvorfra de afgi ves gennem røgrøret (19), hvorved den øvre kanal (C) fortrinsvis omslutter den tilbageværende 1/3 af rummets tværsnitsareal .
4. Varmekedel ifølge krav 2-3, kendete g- 30 net ved, at afledningsåbningen (22) er udført i den nærmest frontvæg (3) beliggende del af brændkammerkappen (2), således at røggasserne, som dannes i brændkammeret, inden de afledes fra dette, tvinges til at strømme tilbage mod frontvæggen og bestryge brændkammerkappens 35 inderside og afgive varme til de røggasser, som strømmer DK 160584 B 14 på ydersiden, og ved, at der findes en foran den bageste væg (7) i brændkammeret (1) indsættelig eller udtagelig endevæg (8) til ved forkortelse respektive forlængelse af den af røggasserne bestrøgne inderside af brændkam-5 meret (1) at sænke respektive øge temperaturen hos røg gasserne i det sidste strøg.
5. Varmekedel ifølge krav 1-4, kendetegnet ved, at afledningsåbningen (22) dannes af en i brændkammerkappens (2) ene ende (23) dannet udskæring, 10 hvis bredde er i det væsentlige lig med afstanden mellem de to skillevægge (24^ , som afgrænser den til aflednings åbningen forbundne kanal (A), og hvilke skillevægge er trukket frem til nævnte ende på brændkammerkappen.
6. Varmekedel ifølge krav 1-4, kendetegnet 15 ved, at de skillevægge (24^ ^), som afgrænser den kanal (C), i hvilken røggasserne i det sidste strøg strømmer i retning mod røgrøret (19), i den modsatte retning slutter et stykke fra brændkammerkappens ende (23), så at der her dannes en fri passage (25), gennem hvilken røggasserne 20 fra det foregående strøg kan vende og strømme ind i kanalen.
7. Varmekedel ifølge krav 2-3, kendetegnet ved, at nævnte til røgrøret (19) tilsluttende rum (30) er .. beliggende bag den bageste væg (7) og er afgrænset nedad af to radialt rettede plader (27), hvis radialt ydre dele 25 (28) overgår i de to skillevægge (24^ 4), mellem hvilke røggasserne ledes bagud til rummet (30), medens pladernes radialt indre dele (29) er indbyrdes forenede til V-form og kantvis sammenføjede ved den bageste væg (7). 30
DK146485A 1984-03-30 1985-04-01 Varmekedel DK160584B (da)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8401755A SE441778B (sv) 1984-03-30 1984-03-30 Vermepanna med ett cylindriskt vattenmagasin
SE8401755 1984-03-30
EP85850114 1985-03-29
EP19850850114 EP0166703B1 (de) 1984-03-30 1985-03-29 Heizkessel

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK146485D0 DK146485D0 (da) 1985-04-01
DK146485A DK146485A (da) 1985-10-01
DK160584B true DK160584B (da) 1991-03-25

Family

ID=26100921

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK146485A DK160584B (da) 1984-03-30 1985-04-01 Varmekedel

Country Status (2)

Country Link
AT (1) ATE37441T1 (da)
DK (1) DK160584B (da)

Also Published As

Publication number Publication date
DK146485A (da) 1985-10-01
ATE37441T1 (de) 1988-10-15
DK146485D0 (da) 1985-04-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN111148948B (zh) 热水器和加热水的方法
US2247849A (en) Heater
US3181526A (en) Fireplace
RU2628954C1 (ru) Водогрейный котел
NO851300L (no) Anordning ved fyrkjeler.
DK160584B (da) Varmekedel
DK141214B (da) Røgrørskedel med economiser.
JP6715032B2 (ja) 風呂給湯器
SE432302B (sv) Tvakammarvermepanna for eldning med brennare eller fasta brenslen
US2418815A (en) Fluid heating
WO2019155357A1 (en) Industrial recuperative burner for industrial furnaces
US2860612A (en) Apparatus for heating liquid to high temperature
HU191759B (en) Feed-water heater
NO130588B (da)
US1389408A (en) Tunnel-kiln air-heater
US2555043A (en) Waste heat or surplus heat boiler
US2230087A (en) Boiler
US2125795A (en) Cast iron steam, vapor, and hot water boiler
US2902010A (en) Radiant tubular heat exchanger
CA1125597A (en) Steam generator arrangement
US2149477A (en) Marine water tube boiler
US1397282A (en) Fluid-heater
US2331857A (en) Boiler
US1967136A (en) Sectional water heater
US2281431A (en) Boiler

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed