BE901757A - Informatiebord en daarbij gebruikte schriftdraagelementen. - Google Patents

Informatiebord en daarbij gebruikte schriftdraagelementen. Download PDF

Info

Publication number
BE901757A
BE901757A BE2/60617A BE2060617A BE901757A BE 901757 A BE901757 A BE 901757A BE 2/60617 A BE2/60617 A BE 2/60617A BE 2060617 A BE2060617 A BE 2060617A BE 901757 A BE901757 A BE 901757A
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
legs
writing support
writing
click
support elements
Prior art date
Application number
BE2/60617A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Erum Robert T M Van
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Erum Robert T M Van filed Critical Erum Robert T M Van
Priority to BE2/60617A priority Critical patent/BE901757A/nl
Publication of BE901757A publication Critical patent/BE901757A/nl
Priority to EP86200222A priority patent/EP0193233A1/en
Priority to US06/829,963 priority patent/US4669210A/en

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09FDISPLAYING; ADVERTISING; SIGNS; LABELS OR NAME-PLATES; SEALS
    • G09F7/00Signs, name or number plates, letters, numerals, or symbols; Panels or boards
    • G09F7/02Signs, plates, panels or boards using readily-detachable elements bearing or forming symbols
    • G09F7/08Signs, plates, panels or boards using readily-detachable elements bearing or forming symbols the elements being secured or adapted to be secured by means of grooves, rails, or slits
    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09FDISPLAYING; ADVERTISING; SIGNS; LABELS OR NAME-PLATES; SEALS
    • G09F7/00Signs, name or number plates, letters, numerals, or symbols; Panels or boards
    • G09F7/02Signs, plates, panels or boards using readily-detachable elements bearing or forming symbols

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Connection Of Plates (AREA)
  • Drawing Aids And Blackboards (AREA)

Abstract

Het informatiebord bevat een draagplaat 1 die meerdere klikstroken 5, die in hun beide zijranden van een groef 6 zijn voorzien, bezit, en over een of meer klikstroken 5 klikbare schriftdraagelementen 2 die een vierhoekig lijf 10 en twee daarop aansluitende en op hun naar elkaar gekeerde zijden van een uitspringende rand 21 voorziene benen 11 bezitten. De evenwijdig aan de benen 11 gerichte randen 13 van het lijf 10 zijn ook van een groef 17 voorzien. Het lijf 10 is in zijn midden aan de zijde van de benen 11 van een uitsprong 15 voorzien.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



   BESCHRIJVING behorende bij een
UITVINDINGSOCTROOIAANVRAGE ten name van
Robert Theodoor Maria VAN ERUM voor : "Informatiebord en daarbij gebruikte schriftdraagelementen". 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 



   De uitvinding heeft betrekking op een informatiebord van het type bestaande uit een draagplaat en losneembaar daarop bevestigbare, wisselbare schriftdraagelementen, welke draagplaat van een reliëf is voorzien en welke schriftdraagelementen een lijf dat aan de ene zijde, voorzijde genoemd, van het schrift is voorzien, bevatten en met het reliëf van de draagplaat samenwerkende bevestigingsmiddelen op de andere zijde, rugzijde genoemd, van het lijf bevatten. 



     Onder"schrift"moet hier verstaan   worden zowel letters, woorden, cijfers, tekens en zelfs kleuren. Sommige schriftdraagelementen kunnen een spatie voorstellen waarbij dus op het lijf niets is aangeduid. 



   Bij bekende informatieborden van de hogergenoemde soort is het reliëf van de draagplaat gevormd door ronde nokjes die in rijen en kolommen zijn opgesteld. De bevestigingsmiddelen van de schriftdraagelementen bevatten een over gans de omtrek van het lijf, buiten de rugzijde ervan, uitstekende rand die klemmend rond een aantal van de nokjes past. 



   Het op de draagplaat bevestigen van de schriftdraagelementen is bij dit bekende informatiebord wel relatief gemakkelijk maar eenmaal aangebracht, kunnen de schriftdraagelementen niet meer worden verschoven. Daardoor zijn het uitlijnen in verticale richting, dit is in een richting loodrecht op de lijnen van het schrift, en het verdelen over de lijnen van bepaalde schrifttekens, niet altijd gemakkelijk. 



  Het informatiebord dient een groot aantal uiteenlopende vuldraagelementen te bezitten, die dus van geen enkel teken zijn voorzien, om een lijn volledig te kunnen vullen. Het terug uitnemen van een schriftdraagelement dat op de draagplaat is vastgeklemd en omringd is door andere schriftdraagelementen is zeer moeilijk. 



   Indien in een lijn een schriftdraagelement op een 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 plaats moet worden toegevoegd of verwijderd, bij voorbeeld omdat een woord een letter te veel of te weinig bevat, is men verplicht het gedeelte van de reeds gevormde lijn aan een zijde van de gedoelde plaats volledig te verwijderen en na het aanbrengen of verwijderen van het eerstgedoelde schriftdraagelement opnieuw op de draagplaat aan te brengen. 



   De uitvinding heeft tot doel deze nadelen te verhelpen en een informatiebord van het hiervoor gedoelde type te verschaffen met meer soepele gebruiksmogelijkheden en waarbij bijgevolg het in verticale richting uitlijnen van de schriftdraagelementen, het in een horizontale lijn op de juiste plaats brengen en eventueel het corrigeren van een lijn op een zeer gemakkelijke en snelle manier kunnen plaatsvinden. 



   Tot dit doel vormt het reliëf van de draagplaat ten minste een langwerpige klikstrook die in haar beide zijranden van een reliëf is voorzien, en zijn de bevestigingsmiddelen van elk schriftdraagelement gevormd door zich evenwijdig aan elkaar uitstrekkende, op een afstand van elkaar gelegen en aan de rugzijde buiten het lijf uitstekende benen die enigszins elastisch ten opzichte van elkaar kunnen bewegen en die nabij hun uiterste rand op overeenstemmende zijden van een met het reliëf van een klikstrook samenwerkend reliëf zijn voorzien zo dat elk schriftdraagelement in of over ten minste een klikstrook klikbaar is. 



   Ook nadat een schriftdraagelement over een klikstrook is geklikt en dus op de draagplaat is bevestigd, kan dit element nog in de langsrichting van de klikstrook worden verschoven zodat het juist positioneren van dit schriftdraagelement op de draagplaat mogelijk is. 



   Er zijn wel informatieborden bekend waarbij letters of cijfers enigszins verschuifbaar zijn maar de letters en cijfers zijn niet aangebracht op schriftdraag- 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 elementen maar als dusdanig individueel vervaardigd. 



  De draagplaat is een rilrubberplaat en de letters of tekens zijn op de rugzijde van een of meer uitsteeksels voorzien die kunnen geklemd worden in de gleuven van de rilrubberplaat. Doordat de letters of cijfers niet geklikt zijn op de draagplaat maar wel met hun uitsteeksels geklemd zitten in de plaat, is het verschuiven weliswaar enigszins mogelijk maar toch zeer moeilijk. Doordat de letters of cijfers niet aangebracht zijn op een schriftdraagelement, moet de gebruiker zelf voor de spatiëring tussen de letters en cijfers zorgen hetgeen meestal een weinig esthetische letterzetting voor gevolg heeft. 



   In een bijzondere uitvoeringsvorm van de uitvinding is het lijf van de schriftdraagelementen nagenoeg vierhoekig, met twee zijden evenwijdig aan de benen. 



   Doelmatig sluiten de benen op twee tegenover elkaar liggende randen van het lijf aan. 



   In een voordelige uitvoeringsvorm van de uitvinding bevat de draagplaat meerdere klikstroken naast elkaar en is de afstand tussen de tegenover elkaar staande benen van de schriftdraagelementen zo dat ze over of in n klikstroken klikbaar zijn, waarbij n naar gelang de afstand tussen de benen 1,2 of meer is. 



   In een merkwaardige uitvoeringsvorm van de uitvinding zijn de tegenover elkaar staande benen van elk schriftdraagelement op hun naar elkaar gekeerde zijden van een reliëf voorzien, kunnen deze benen elastisch uit elkaar gaan en zijn de schriftdraagelementen over ten minste een klikstrook van de draagplaat klikbaar. 



   In een bijzonder doelmatige uitvoeringsvorm van de uitvinding is het reliëf op de benen van de schriftdraagelementen een uitspringende rand, terwijl het reliëf aan weerszijden van de klikstrook van de draagplaat een groef is. 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 



   In een bij voorkeur toegepaste uitvoeringsvorm van de uitvinding, zijn schriftdraagelementen op de rugzijde van hun lijf van ten minste een uitsteeksel voorzien dat buiten het lijf uitsteekt met zulkdanige lengte dat het het in of over ten minste een klikstrook klikken van deze schriftdraagelementen niet belet en dat zich, evenwijdig aan de benen gezien, over een afstand uitstrekt die korter is dan het lijf en op een afstand van de rand van het lijf ophoudt zo dat een op ten minste een klikstrook geklikt element enigszins kan gekanteld worden om het los te klikken. 



   De uitvinding heeft ook betrekking op een schriftdraagelement uit het informatiebord volgens een van de vorige uitvoeringsvormen. 



   Door in het schriftdraagelement uit de laatstgenoemde uitvoeringsvorm van het informatiebord tussen elk van de benen en het uitsteeksel een langwerpige magneet te klemmen of te klikken, kan dit schriftdraagelement zonder enige wijziging ook gebruikt worden in combinatie met een metalen draagplaat in plaats van de draagplaat uit de laatstgenoemde uitvoeringsvorm van het informatiebord. 



   Andere bijzonderheden en voordelen van de uitvinding zullen blijken uit de hier volgende beschrijving van een informatiebord en van een daarbij gebruikt schriftdraagelement, volgens de uitvinding ; deze beschrijving wordt enkel als voorbeeld gegeven en beperkt de uitvinding niet ; de verwijzingscijfers betreffen de hieraan toegevoegde tekeningen. 



   Figuur 1 is een vooraanzicht van een informatiebord volgens de uitvinding. 



   Figuur 2 stelt een doorsnede voor volgens de lijn   11-11   uit figuur 1. 



   Figuur 3 is een detail uit de doorsnede uit figuur 2, op merkelijk grotere schaal getekend. 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 



   Figuur 4 is een zijaanzicht van een schriftdraagelement uit het informatiebord volgens de vorige figuren, op dezelfde schaal als figuur 3 getekend. 



   Figuur 5 is een onderaanzicht van het schriftdraagelement uit figuur 4. 



   Figuur 6 stelt een doorsnede voor volgens de lijn VI-VI uit figuur 5. 



   Figuur 7 stelt een doorsnede voor volgens de lijn VII-VII uit figuur 5. 



   Figuur 8 is een zijaanzicht van een schriftdraagelement volgens de uitvinding maar met betrekking op een andere uitvoeringsvorm. 



   Figuur 9 stelt een dwarse doorsnede voor analoog aan deze uit figuur 3 van een gedeelte van een informatiebord volgens de uitvinding maar met betrekking op een andere uitvoeringsvorm daarvan. 



   In de verschillende figuren hebben dezelfde verwijzingscijfers betrekking op dezelfde elementen. 



   Het informatiebord volgens de figuren 1 tot 3, bestaat in hoofdzaak uit een draagplaat 1 en een aantal schriftdraagelementen 2 die losneembaar en verwisselbaar op de draagplaat bevestigbaar zijn. 



   De draagplaat 1 is bestemd om opgehangen te worden aan een muur en daartoe is de draagplaat van niet in de figuren voorgestelde bevestigingsmiddelen voorzien. 



  De draagplaat kan ook omringd zijn door een kader en aan de voorzijde afgedekt zijn door een wegneembaar doorschijnend paneel. 



   De draagplaat 1 is gevormd uit aluminiumprofiellijsten 3 die met hun langsranden in elkaar zijn gehaakt. 



   Elke profiellijst 3 is van vijf zich over zijn lengte uitstrekkende groeven 4 voorzien en ook op de uiterste langse randen is een halve groef 4 gevormd. 

 <Desc/Clms Page number 7> 

 



   De groeven 4 nemen vanaf de voorzijde, dit is de in de figuur 1 zichtbare zijde, naar hun bodem toe eerst in breedte af en vervolgens in breedte toe. De groeven 4 bezitten met name een doorsnede in de vorm van een omgekeerde paddestoel. 



   Op deze manier worden tussen de naburige groeven 4 en tussen de uiterste groeven 4 en de uiterste langse randen van elke profiellijst 3 klikstroken 5 gevormd die in hun beide zijranden en op een. afstand van de voorzijde een afgeronde groef 6 vertonen. 



   Met het oog op het aan elkaar bevestigen is elke profiellijst 3 aan één langse rand en aan de rugzijde van een zwaluwstaartvormige ribbe 7 voorzien terwijl ze aan de andere langse rand, eveneens aan de rugzijde, van een uitstekende rand 8 is voorzien die een zijwaarts naar buiten uitgevende groef 9 vertoont waarin de zwaluwstaartvormige ribbe 7 past. 



   Door een verschuiving in de langsrichting wordt de zwaluwstaartvormige ribbe 7 van de ene profiellijst 3 in de groef 9 van een identieke profiellijst 3 gebracht zoals voorgesteld in figuur 2. Nadat de profiellijsten aan elkaar bevestigd zijn, vormen de halve groeven 4 op hun naburige langse randen een volledige groef 4 die identiek is aan de andere zodat de profiellijsten 3 samen het uitzicht van een ononderbroken gegroefde plaat vertonen. 



   De draagplaat 1 wordt opgehangen met de groeven 4 horizontaal gericht. De langsrichting van de groeven 4 wordt hierna dan ook de horizontale richting genoemd. 



  De dwars erop staande richting waarin de draagplaat 1 zicht uitstrekt wordt hierna de verticale richting genoemd. 



   De schriftdraagelementen 2 uit het informatiebord volgens de figuren 1 tot 3, van welke schriftdraagelementen er een in de figuren 4 tot 7 in detail is voor- 

 <Desc/Clms Page number 8> 

 gesteld, bevatten een schijfvormig rechthoekig lijf 10 en twee aan de rugzijde buiten dit lijf 10 uitstekende benen 11 die op de twee tegenover elkaar gelegen korte randen van het lijf 10 aansluiten. 



   Het schriftdraagelement 2 is volledig van kunststof vervaardigd zodat de benen 11 enigszins elastisch vervormbaar zijn en een weinig verend uit elkaar kunnen gaan. 



   Het lijf 10 is op zijn vlakke voorzijde van het schrift 12 voorzien. Bij de meeste schriftdraagelementen 2 bestaat dit uit een cijfer, een letter, een leesteken of een andere symbolisch teken. Bij sommige schriftdraagelementen 2 die als spatie bestemd zijn, is het lijf 10 aan de voorzijde blanco. De letters, cijfers of tekens zijn op het lijf 10 aangebracht door schilderen of bedrukken, zijn gevormd door een reliëf van deze zijde, of zijn in het materiaal van de kunststof zelf ingewerkt. 



   Aan de rugzijde is het lijf 10 uitgehold zodat over gans de omtrek daarvan uitspringende randen 13 en 14 gevormd zijn, terwijl daarenboven in het midden een uitsprong 15 aanwezig is. 



   De randen 13 en 14 bezitten dezelfde hoogte en zijn om giet-of spuittechnische redenen naar de rugzijde taps toelopend, waarbij vooral de binnenzijden van deze uitstekende randen 13 en 14 schuin op de voorzijde van het lijf 10 gericht zijn. 



   De twee benen 11 sluiten aan op de randen 13 op de korte zijden van het lijf 10. Om het uit elkaar gaan van deze benen 11 nog te vergemakkelijken zijn nabij elk uiteinde van de langse randen 14 uitsparingen 16 aangebracht. 



   De twee randen 13 van het lijf 10 zijn over gans hun lengte en juist boven de aansluiting van de benen 11 van een groef 17 voorzien met nagenoeg dezelfde grootte en vorm als de groeven 6 in de zijranden van de klemstroken 5. 

 <Desc/Clms Page number 9> 

 



   De uitsprong 15 in het midden van het lijf 10 steekt aan de rugzijde een weinig buiten de randen 13 en 14 uit maar uiteraard merkelijk minder dan de benen 11. De buitenzijden van de uitsprong 15 strekken zich evenwijdig aan de randen 13 en 14 uit en bezitten een lengte die in de orde van 1/3 van de lengte van de grootste randen 13 is gelegen. 



   Omwille van materiaalbesparing is de uitsprong 15 van twee uithollingen 18 voorzien. 



   De twee zijden van de uitsprong 15 die zich evenwijdig aan de benen 11 uitstrekken, zijn nabij hun uiterste rand en over gans hun lengte van een afgeronde uitspringende rand 19 voorzien. Op de binnenzijde van de benen 11 staan tegenover elke rand 19 drie uitsteekseltjes 20. 



   De benen 11 sluiten met een zich schuin naar de rugzijde en naar buiten uitstrekkend gedeelte op de uiterste rand van de randen 13 aan. De laatstgenoemde gedeelten gaan elk over in een zich dwars op het lijf 10 naar de rugzijde toe uitstrekkend gedeelte waarvan de buitenzijde dus meer buitenwaarts gelegen is dan het lijf 10. 



  Dit laatstgenoemde einde eindigt in een afgeronde verdikking die een aan de binnenzijde van het been uitstekende rand 21 vormt. 



   Beide benen 11 van een schriftdraagelement 2 zijn dus op hun tegen elkaar gekeerde zijden en op hun aan de rugzijde gelegen einden van een dergelijke rand 21 voorzien. De afstand tussen de benen 11 gemeten ter plaatse van deze randen 21 is iets kleiner dan de totale breedte van twee naburige klikstroken 5 met hun ertussen gelegen groef 4. Deze breedte is in figuur 3 met de letter A aangeduid. 



   De laatstgenoemde breedte is overigens gelijk aan de grootste breedte van het lijf 10 gemeten dwars op de 

 <Desc/Clms Page number 10> 

 benen 11, dit is dus evenwijdig aan de randen 14. 



   Door elastische vervorming van de benen 11 kan een schriftdraagelement 2 over tegelijker tijd twee naburige klikstroken 5 worden geklikt zoals duidelijk zichtbaar is in figuur 3. 



   Tijdens dit klikken, springen de randen 21 op de einden van de twee benen 11 over het aan de voorzijde gelegen breedste gedeelte met de in de figuur 3 aangeduide breedte A van het paar klikstroken 5. Wanneer het schriftdraagelement 2 volledig op dit paar klikstroken 5 is geklikt, bevinden de randen 21 zich in de buitenste groeven 6 van deze klikstroken 5. 



   In de laatstgenoemde stand, dit is de in de figuren 1 tot 3 voorgestelde stand, sluit het schriftdraagelement 2 met de uitsprong 15 en met de evenveel buiten het   lijf IC   uitstekende uitsteekseltjes 20 tegen de   voorzijde van   de   (cadiz   plaat 1 aan. 



   De afstand tussen de benen 11 van het schriftdraagelement 2 is zodanig dat, ook wanneer dit element   ovi-   het paar stroken 5 is geklikt, de benen 11 nog een heel weinig uit elkaar zijn gedrukt. Het draagelement 2 zit dus met een zekere spanning op de draagplaat 1 waardoor het goed op zijn plaats blijft. 



   Aangezien het schriftdraagelement 2 in zijn randen 13 van een groef 17 is voorzien die nagenoeg gelijk is aan de groeven 6 in de draagplaat 1 en de groef overigens op dezelfde afstand van de voorzijde van het lijf 10 is gelegen als de groeven 6 ten opzichte van de voorzijde van de draagplaat   1,   kan een ander identiek schriftdraagelement 2 over het eerstgenoemde schriftdraagelement 2 worden geklikt, op dezelfde manier als het schriftdraagelement 2 op de drager 1. In figuur 3 is in punt-streeplijn een dergelijk tweede schriftdraagelement 2 geklikt voorgesteld op een reeds op de draagplaat 1 geklikt 

 <Desc/Clms Page number 11> 

 schriftdraagelement 2.

   Indien een bepaald schriftteken enkel tijdelijk moet worden vervangen door een ander, kan men op deze manier het schriftdraagelement 2 met het eerstgenoemde schriftteken op de draagplaat 1 laten en een tweede schriftdraaglement 2 met het nieuwe schriftteken op het eerstgenoemde schriftdraagelement klikken. 



   De uitsprong 15 en de uitsteekseltjes 20 van elk schriftdraagelement 2 vormen niet alleen een aanslag waarmee dit schriftdraagelement bij het plaatsen op de draagplaat 1 tegen de voorzijde van deze draagplaat 1 aansluit, maar vormen, doordat ze zich in de richting evenwijdig aan de benen slechts over een zeer beperkte afstand in het midden van het element 2 uitstrekken en ze buiten de randen 14 van het element 2 uitsteken, een steunpunt waarrond het element 2 een weinig kan kantelen. Dit kantelen wordt veroorzaakt door nabij een van de langst. randen 14 op het lijf 10 van het element 2 te duwen.   Bil   dit kantelen gaan de benen 11 uit elkaar zodat het element 2 gemakkelijk van de draagplaat 1 kan worden weggenomen. 



   Het is niet noodzakelijk dat de schriftdraagelementen 2 juist over twee naburige klikstroken 5 kunnen worden geklikt. Het informatiebord kan uitsluitend schriftdraagelementen 2 bevatten die over slechts een enkele klikstrook 5 of tegelijker tijd over meer dan twee klikstroken 5 kunnen klikken of kan een mengsel bevatten van schriftdraagelementen 2 van verschillende grootte. 



   In figuur 8 is een schriftdraagelement 2 voorgesteld dat van het hiervoor beschreven schriftdraagelement 2 waarop de figuren 1 tot 7 betrekking hebben, verschilt door de afmetingen van zijn lijf 10 die zodanig zijn dat dit schriftdraagelement over een enkele klikstrook 5 kan worden geklikt. Omwille van de relatief kleine afstand 

 <Desc/Clms Page number 12> 

 tussen de benen 11 ontstaat er minder gevaar van doorbuigen van het lijf 10 en is de uitsprong 15 op de onderzijde van dit lijf 10 weggelaten. 



   Het schriftdraagelement 2 waarop de figuren 1 tot 7 betrekking hebben, kan, mits het toevoegen van twee magneetjes 22 zonder meer gebruikt worden samen met een drager bestaande uit een metalen plaat 23 in plaats van de hiervoor beschreven draagplaat 1. 



   In figuur 9 is een gedeelte van een informatiebord voorgesteld dat bestaat uit een dergelijke metalen draagplaat 23 en schriftdraagelementen 24 die elk bestaan uit het hogerbeschreven schriftdraagelement 2 waaraan twee magneetjes 22 zijn toegevoegd. 



   Deze magneetjes 22 zijn zogenoemde kunststofmagneetjes die onder strookvorm in de handel zijn. Deze magneetjes die enigszins soepel zijn, worden op de gepaste lengte gesneden, dit is een lengte die overeenkomt met de lengte van de benen 11. 



   Een dergelijk magneetje 22 wordt aangebracht aan de binnenzijde van elk been 11 en geklemd tussen de op dit been staande uitsteekseltjes 20 en de uitsprong 15. 



   De magneetjes zijn aan weerszijden van een zich over gans hun lengte uitstrekkende groef 25 voorzien. 



  Met deze groeven 25 passen de magneetjes 22 juist over de uitsteekseltjes 20 aan de ene zijde en de uitstekende ribbe 19 op de uitsprong 15 aan de andere zijde. Eenmaal de ribbe 19 en de uitsteekseltjes 20 in de groeven 25 van een magneetje 22 zijn binnengedrongen, kan dit magneetje 22 niet verder naar het lijf 10 worden geduwd door een op de onderzijde van dit lijf 10 staande ribbe 26. 



   Het aanbrengen en desgevallend nadien terug verwijderen van de magneetjes 22 kan door de gebruiker zelf geschieden zodat een gebruiker de schriftdraagelementen 2 

 <Desc/Clms Page number 13> 

 gemakkelijk kan omvormen tot schriftdraagelementen 24 of omgekeerd en deze elementen dus naar keuze kan gebruiken met een draagplaat 1 of een draagplaat 23. 



   Indien de schriftdraagelementen 2 gebruikt worden met een draagplaat 1, blijven ze, ook na het op de draagplaat   l   klikken, steeds in horizontale richting verschuifbaar. Dit laat een perfecte uitlijning in verticale richting toe. Om deze uitlijning te vergemakkelijken, kunnen op het draagbord verticale lijnen 27 aangebracht zijn. 



   Indien uit een gevormde lijn met een boodschap, een of meer schrifttekens moeten worden verwijderd, kan dit verwijderen door het enigszins kantelen van het draagelement gemakkelijk plaatsvinden, ook al is dit element omringd door andere. De aan een zijde van het weggenomen schriftdraagelement 2 gelegen schriftdraagelementen kunnen gewoon worden opgeschoven zonder dat ze van de draagplaat moeten worden verwijderd. 



   Ook het toevoegen van een bijkomend schriftdraagelement in een rij kan gemakkelijk gebeuren. In zoverre nodig wordt het laatste element van de rij verwijderd en worden de elementen horizontaal opgeschoven zodat plaats wordt gemaakt voor het aan te brengen schriftdraagelement. 



   De uitvinding is geenszins beperkt tot de hiervoor beschreven uitvoeringsvormen, en binnen het raam van de octrooiaanvrage kunnen aan de beschreven uitvoeringsvormen vele veranderingen worden aangebracht, onder meer wat betreft de vorm, de samenstelling, de schikking en het aantal van de onderdelen die voor het verwezenlijken van de uitvinding worden gebruikt. 



   In het bijzonder moet elk schriftdraagelement niet noodzakelijk van een enkel schriftteken zijn voorzien. 

 <Desc/Clms Page number 14> 

 



  Niet alleen kunnen bepaalde schriftdraagelementen blanco zijn maar bepaalde schriftdraagelementen kunnen ook meerdere schrifttekens of zelfs een volledig woord bevatten. 



  In het laatste geval zijn de schriftdraagelementen van een merkelijk grotere lengte dan de hiervoor beschreven schriftdraagelementen. 



   De twee benen van de schriftdraagelementen moeten niet noodzakelijk uit   n stuk zijn zoals beschreven. 



  Deze benen kunnen onderbroken zijn en uit twee of meer afzonderlijke, uiteraard op dezelfde rand van het lijf aansluitende en in dezelfde richting gerichte beendelen bestaan.

Claims (21)

  1. CONCLUSIES 1. Informatiebord van het type bestaande uit een draagplaat (l) en losneembaar daarop bevestigbare, wisselbare schriftdraagelementen (2), welke draagplaat (1) van een reliëf (5,6) is voorzien en welke schriftdraagelementen (2) een lijf (10) dat aan de ene zijde, voorzijde genoemd, van het schrift (12) is voorzien, bevatten en met het reliëf (5,6) van de draagplaat (1) samenwerkende bevestigingsmiddelen (11) op de andere zijde, rugzijde genoemd, van het lijf (10) bevatten, met het kenmerk dat het reliëf (5,6) van de draagplaat (1) ten minste een langwerpige klikstrook (5) vormt die in haar beide zijranden van een reliëf (6) is voorzien, en de bevestigingsmiddelen (11) van elk schriftdraagelement (2) gevormd zijn door zich evenwijdig aan elkaar uitstrekkende,
    op een afstand van elkaar gelegen en aan de rugzijde buiten het lijf (10) uitstekende benen (11) die enigszins elastisch ten opzichte van elkaar kunnen bewegen en die nabij hun uiterste rand op overeenstemmende zijden van een met het reliëf (6) van een klikstrook samenwerkend reliëf (21) zijn voorzien zo dat elk schriftdraagelement (2) in of over ten minste een klikstrook (5) klikbaar is.
  2. 2. Informatiebord volgens de conclusie 1, met het kenmerk dat het lijf (10) van de schriftdraagelementen (2) nagenoeg vierhoekig is, met twee zijden evenwijdig aan de benen (1).
  3. 3. Informatiebord volgens de conclusie 2, met het kenmerk dat de benen (11) op twee tegenover elkaar liggende randen (13) van het lijf (10) aansluiten.
  4. 4. Informatiebord volgens een van de conclusies 1 tot 3, met het kenmerk dat de draagplaat (1) meerdere klikstroken (5) naast elkaar bevat en de afstand tussen de tegenover elkaar staande benen (11) van de schriftdraagelementen (2) zo is dat ze over of in n klikstroken (5) <Desc/Clms Page number 16> klikbaar zijn, waarbij n naar gelang de afstand tussen de benen (11) 1, 2 of meer is.
  5. 5. Informatiebord volgens de conclusie 4, met het kenmerk dat het schriftdraagelementen (2) bevat met verschillende afstanden tussen hun benen (11) die dus over verschillende aantallen klikstroken (5) tegelijk klikbaar zijn.
  6. 6. Informatiebord volgens een van de conclusies 1 tot 5, met het kenmerk dat de tegenover elkaar staande benen (11) van elk schriftdraagelement (2) op hun naar elkaar gekeerde zijden van een reliëf (21) voorzien zijn, deze benen (11) elastisch uit elkaar kunnen gaan en de schriftdraagelementen (2) over ten minste een klikstrook (5) van de draagplaat (1) klikbaar zijn.
  7. 7. Informatiebord volgens een van de conclusies 1 tot 6, met het kenmerk dat het reliëf (21) op de benen (11) van de schriftdraagelementen (2) een uitspringende rand is, terwijl het reliëf (6) aan weerszijden van de klikstrook (5) van de draagplaat (1) een groef is.
  8. 8. Informatiebord volgens de conclusies 6 en 7, met het kenmerk dat de afstand tussen de uitspringende randen (21) van de tegenover elkaar liggende benen (11) van de schriftdraagelementen (2) zo is dat deze benen (ll) nog met een zekere spanning uit elkaar zijn geduwd wanneer het element (2) op ten minste één klikstrook (5) is geklikt en de uitspringende randen (21) in de overeenstemmende groeven (6) in de zijranden van de klikstrook (5) binnendringen, een en ander zo dat dit schriftdraagelement (2) geen speling heeft maar toch nog in de langsrichting van de klikstrook (5) verschuifbaar is.
  9. 9. Informatiebord volgens een van de conclusies 1 tot 8, met het kenmerk dat het lijf (10) van de schriftdraagelementen (2) een aan de onderkant uitgehold schijfje is <Desc/Clms Page number 17> en dus over gans zijn omtrek een naar de rugzijde uitspringende rand (13,14) bevat.
  10. 10. Informatiebord volgens een van de conclusies 1 tot 9, met het kenmerk dat de tegenover elkaar gelegen benen (11) van de schriftdraagelementen (2) met hun einden meer naar buiten zijn gelegen dan het lijf (10).
  11. 11. Informatiebord volgens de conclusies 3,6 en 10, met het kenmerk dat het lijf (10) van schriftdraagelementen (2) in de zich evenwijdig aan de benen (11) uitstrekkende zijranden (13) eveneens van een reliëf (17) is voorzien dat analoog is aan het reliëf (6) in de zijranden van een klikstrook (5) zo dat op deze schriftdraagelementen (2) een soortgelijk schriftdraagelement (2) kan worden geklikt op dezelfde manier als dit op ten minste een klikstrook (5) kan worden geklikt.
  12. 12. Informatiebord volgens een van de conclusies 1 tot 11, met het kenmerk dat schriftdraagelementen (2) op de rugzijde van hun lijf (10) van ten minste een uitsteeksel (15) voorzien zijn dat buiten het lijf (10) uitsteekt met zulkdanige lengte dat het het in of over ten minste een klikstrook (5) klikken van deze schriftdraagelementen (2) niet belet en dat zich, evenwijdig aan de benen (11) gezien, over een afstand uitstrekt die korter is dan het lijf (10) en op een afstand van de rand van het lijf (10) ophoudt zo dat een op ten minste een klikstrook (5) geklikt element (2) enigszins kan gekanteld worden om het los te klikken.
  13. 13. Informatiebord volgens de conclusie 12, met het kenmerk dat het uitsteeksel (15) van een schriftdraagelement (2) met zulkdanige lengte buiten het lijf (10) uitsteekt dat het een aanslag vormt waarmee het lijf (10) tegen de klikstrook (5) aansluit wanneer dit element (2) op ten minste een klikstrook (5) is geklikt.
  14. 14. Informatiebord volgens een van de conclusies 12 en 13, met het kenmerk dat het uitsteeksel (15) op het <Desc/Clms Page number 18> midden van de rugzijde van het lijf (10) is aangebracht.
  15. 15. Informatiebord volgens de conclusie 14, met het kenmerk dat schriftdraagelementen (2) op de naar elkaar gekeerde zijden van de twee benen (11) tegenover het centrale uitsteeksel (15) op de rugzijde van het lijf (10), van ten minste één uitsteekseltje (20) zijn voorzien.
  16. 16. Informatiebord volgens de conclusie 15, met het kenmerk dat het centrale uitsteeksel (15) op de rugzijde van het lijf (10) aan de zijde van het uitsteekseltje (20) op het ertegenover liggende been (11) van een uitspringende ribbe (19) is voorzien.
  17. 17. Informatiebord zoals hiervoor beschreven of in de hieraan toegevoegde tekeningen voorgesteld.
  18. 18. Schriftdraagelement (2) uit het informatiebord volgens een van de vorige conclusies.
  19. 19. Schriftdraagelement (24) met het kenmerk dat het bestaat uit een schriftdraagelement (2) uit het informatiebord volgens een van de conclusies 16 en 17, en twee magneetjes (22) die tussen het centrale uitsteeksel (15) op de rugzijde van het lijf (10) en het uitsteekseltje (20) op respectievelijk elk van de benen (11) is aangebracht.
  20. 20. Schriftdraagelement (24) volgens de conclusie 19, met het kenmerk dat de magneetjes (22) aan weerszijden van een groef (25) zijn voorzien waarmee ze geklikt zijn over het uitsteekseltje op een been (11) en over een uitstekende ribbe (19) op het centrale uitsteeksel (15).
  21. 21. Informatiebord met het kenmerk dat het een metalen draagplaat (23) bevat en schriftdraagelementen (24) volgens een van de conclusies 19 en 20.
BE2/60617A 1985-02-18 1985-02-18 Informatiebord en daarbij gebruikte schriftdraagelementen. BE901757A (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2/60617A BE901757A (nl) 1985-02-18 1985-02-18 Informatiebord en daarbij gebruikte schriftdraagelementen.
EP86200222A EP0193233A1 (en) 1985-02-18 1986-02-17 Information board and snap-in plate used thereby
US06/829,963 US4669210A (en) 1985-02-18 1986-02-18 Information board and snap-in plate used thereby

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2/60617A BE901757A (nl) 1985-02-18 1985-02-18 Informatiebord en daarbij gebruikte schriftdraagelementen.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE901757A true BE901757A (nl) 1985-06-17

Family

ID=3865728

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2/60617A BE901757A (nl) 1985-02-18 1985-02-18 Informatiebord en daarbij gebruikte schriftdraagelementen.

Country Status (3)

Country Link
US (1) US4669210A (nl)
EP (1) EP0193233A1 (nl)
BE (1) BE901757A (nl)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB8723745D0 (en) * 1987-10-09 1987-11-11 Compass Marketing Services Ltd Display sign
GB8800708D0 (en) * 1988-01-13 1988-02-10 Int Tutor Machines Ltd Improvements in/relating to wallboards
US5027540A (en) * 1989-02-21 1991-07-02 Schwarz Fred M Mechanical graphical display system
SE507562C2 (sv) * 1991-04-12 1998-06-22 Abb Carbon Ab Sätt och anordning vid softutmatning
DE4238612A1 (de) * 1992-11-16 1994-05-19 Hager Electro Gmbh Einrichtung zum Kennzeichnen der Zuordnung von am Verteiler einer elektrischen Hausinstallation angebrachten Geräten zu den betreffenden Stromkreisen
WO1999060553A1 (en) * 1998-05-20 1999-11-25 Skiltefabrikken Sericol A/S Af 1994 A sign
KR20050101267A (ko) * 2004-04-17 2005-10-21 삼성전자주식회사 평판표시장치 및 그 제조방법
HK1088504A2 (en) * 2005-09-15 2006-11-03 King S System Hong Kong Ltd Sign assemblage
US20120209670A1 (en) * 2011-02-16 2012-08-16 Carl Zealer Configurable advertising and content rendering
US9076354B1 (en) * 2014-08-20 2015-07-07 Target Brands, Inc. Sign stanchion

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1188695A (en) * 1914-10-19 1916-06-27 Martin Silberstein Changeable sign.
US1182145A (en) * 1915-04-12 1916-05-09 Frederick R Cornwall Interchangeable sign.
US2746189A (en) * 1952-06-26 1956-05-22 George H Bass Bulletin board word elements
US2879614A (en) * 1954-05-20 1959-03-31 Nicholas T Baldanza Ultraviolet light illuminated sign and display devices
US2966754A (en) * 1958-11-03 1961-01-03 Henry E Orkin Illuminated sign
US3022592A (en) * 1958-11-21 1962-02-27 Thomas G Faulkner Changeable exhibiters
FR1406138A (fr) * 1964-07-07 1965-07-16 Tableaux, panneaux, rayés, quadrillés ou autres, à fiches réglettes mobiles interchangeables et éventuellement gigognes, accrochées par aimantation ou par adhésif, pour constitution, modification et démontage très rapides de tableaux et plans divers à usages multiples et variés
US3419979A (en) * 1967-07-13 1969-01-07 San Diego Aircraft Engineering Program control display
CH576177A5 (en) * 1974-03-18 1976-05-31 Lebrument Fa Signboard assembly with plastic base plate - has welded profiles for insertable cover plate to eliminate corrosive jamming
GB1473027A (en) * 1974-09-26 1977-05-11 Hodagaya Chem Co Ltd Herbicidal domposition for paddy field
NL185476C (nl) * 1977-12-07 1990-04-17 Kemperman B V Informatiebordsysteem met schuifletters.

Also Published As

Publication number Publication date
EP0193233A1 (en) 1986-09-03
US4669210A (en) 1987-06-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6742294B1 (en) Device for displaying information
BE901757A (nl) Informatiebord en daarbij gebruikte schriftdraagelementen.
GB2071996A (en) Display stands
US4262436A (en) Display device with price-change cartridges
US1887591A (en) Sign
US4532726A (en) Ticket holders for shelving
US3601917A (en) Display devices
US2923078A (en) Markers
US3535807A (en) Display sign
US2880537A (en) Changeable sign
US3449848A (en) Display device
US3074193A (en) Magnetically supported interchangeable price tag holder
US2697293A (en) Bulletin board
US3890728A (en) Display character module for changeable copyboards
SE7900977L (sv) Informationstavla
US2745201A (en) Dismountable placard
US3432944A (en) Blackboard
US3296724A (en) Price tag molding
US1881371A (en) Sign
US2134833A (en) Display sign
US6178678B1 (en) Menu board graphics display
US1968209A (en) Sign-holding device
US2738605A (en) Changeable exhibiting rack
US2341964A (en) Display device
US3720012A (en) Signboard construction

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Owner name: VAN ERUM ROBERT T.M.

Effective date: 19920228