BE880164A - WEEFSEL TER VERSTERKING VAN DIJKEN OEVERS, ZEE- OF RIVIERBODEM EN ANDERE GRONDWERKEN - Google Patents

WEEFSEL TER VERSTERKING VAN DIJKEN OEVERS, ZEE- OF RIVIERBODEM EN ANDERE GRONDWERKEN Download PDF

Info

Publication number
BE880164A
BE880164A BE0/198209A BE198209A BE880164A BE 880164 A BE880164 A BE 880164A BE 0/198209 A BE0/198209 A BE 0/198209A BE 198209 A BE198209 A BE 198209A BE 880164 A BE880164 A BE 880164A
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
fabric
ropes
emi
reinforcement
locally
Prior art date
Application number
BE0/198209A
Other languages
French (fr)
Dutch (nl)
Original Assignee
Uco Nv Sa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Uco Nv Sa filed Critical Uco Nv Sa
Priority to BE0/198209A priority Critical patent/BE880164A/en
Publication of BE880164A publication Critical patent/BE880164A/en

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02BHYDRAULIC ENGINEERING
    • E02B3/00Engineering works in connection with control or use of streams, rivers, coasts, or other marine sites; Sealings or joints for engineering works in general
    • E02B3/04Structures or apparatus for, or methods of, protecting banks, coasts, or harbours
    • E02B3/12Revetment of banks, dams, watercourses, or the like, e.g. the sea-floor
    • E02B3/122Flexible prefabricated covering elements, e.g. mats, strips
    • E02B3/125Flexible prefabricated covering elements, e.g. mats, strips mainly consisting of vegetable material, e.g. wood, reeds
    • DTEXTILES; PAPER
    • D03WEAVING
    • D03DWOVEN FABRICS; METHODS OF WEAVING; LOOMS
    • D03D1/00Woven fabrics designed to make specified articles
    • DTEXTILES; PAPER
    • D10INDEXING SCHEME ASSOCIATED WITH SUBLASSES OF SECTION D, RELATING TO TEXTILES
    • D10BINDEXING SCHEME ASSOCIATED WITH SUBLASSES OF SECTION D, RELATING TO TEXTILES
    • D10B2505/00Industrial
    • D10B2505/02Reinforcing materials; Prepregs

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Woven Fabrics (AREA)

Description

       

  "Weefsel ter versterking van dijken, oevers, zee- of rivierbodem en andere grondwerken".

  
Bij grondwerken, zowel onder water als te land, worden regelmatig materialen gebruikt die.op zichzelf, of

  
in combinatie meestal met rijshout, de bodem of de onderste lagen moeten helpen vastleggen.

  
Progressief worden materialen waarin stalen vlechtwerk zijn verwerkt door kunstmatige weefsels vervangen. Hierbij stelde zich het probleem van de bevestiging op dergelijke weefsels van het rijshout of van andere versterkingsmaterialen zoals bewapeningsij zers . 

  
Het is duidelijk dat deze bevestiging liefst dient te gebeuren zonder het weefsel te moeten doorboren. Daarenboven moeten nog bijkomende voorzieningen worden getroffen om de trekkracht van het weefsel t.o.v. het rijshout of bewapeningsijzers regelmatig te verspreiden en dit liefst zowel in de lengte- als in de breedterichting. Dit geldt vooral bij het uitvoeren van werken onder water.

  
Er is onder meer reeds voorgesteld uit het weefsel

  
 <EMI ID=1.1> 

  
afstand niet met de inslagdraden te binden. Door de aldus in lengterichting ontstane bundel draden, die lussen vormen, worden bindtouwen gestoken waarmede bundels rijshout z.g. wiepen met het weefsel kunnen worden verbonden.

  
Deze oplossing biedt het nadeel dat door de niet gebonden kettingdraden gevormde lussen een treksterkte vertonen die in belangrijke mate afhankelijk is van deze van de kettingdraden zelf.

  
Een verder nadeel is dat de met deze dradenbundels

  
 <EMI ID=2.1> 

  
Hierdoor wordt bedoeld dat de wiepen t.o.v. het weefsel,  meer bepaald op de plaats waar de dradenbundels door niet binding met het weefsel zijn ontstaan, kunnen verschuiven.

  
Men bekomt dan dus een minder goede en vaste aansluiting 

  
van het weefsel met de wiepen zolang deze niet volgens een roosterpatroon onder elkaar zijn bevestigd.

  
De uitvinding heeft nu tot doel deze nadelen te verhelpen en een weefsel te verwezenlijken waarvan de voor

  
de binding met hogerbedoeld rijshout gevormde lussen niet v alleen een grotere treksterkte persé vertonen, maar daarenboven een betere verdeling van de trekkracht op het weefsel in de hand werken, zodat het ganse weefsel op zichzelf versterkt wordt.

  
Te dieneinde zijn, de vorming van lussen waar onder door een bindtouw kan gehaald worden voor het verbinde n van dit weefsel met het rijshout, betonijzers of andere bewapeningsmiddelen, plaatselijk e n op regelmatige afstanden, een paar touwen, elk afzonderlijk, in de kettingrichting ingeweven, welke touwen over een afstand niet met de inslagdraden van het weefsel zijn gebonden.

  
Andere details en voordelen van de uitvinding zullen blijken uit de hieraantoegevoegde beschrijving van een weefsel voor het versterken van grondwerken, volgens de uitvinding; deze beschrijving wordt enkel als voorbeeld gegeven en beperkt de uitvinding niet. De verwijzingscijfers hebben betrekking op de hieraantoegevoegde figuren.

  
Figuur 1 is een bovenaanzicht op een weefsel volgens de uitvinding. Figuur 2 is een bovenaanzicht op een weefsel volgens de uitvinding, waarop de wiepen, of bundels rijshout, in één enkele richting zijn bevestigd en waardoor betonijzers zijn gestoken.

  
Het weefsel volgens de uitvinding kan door elke bestaande weeftechniek zijn bekomen. Buiten de vereiste treksterkte moet het weefsel hoofdzakelijk waterbestendig zijn en het zand tegenhouden. Hiertoe wordt dus beroep gedaan op de meest diverse synthetische weefsels bestaande uit monofilamenten, getorste of niet getorste bandjes met  <EMI ID=3.1> 

  
De weefsels kunnen uiteraard bestendig zijn tegen het rotten en ook de nodige tegen U.V.-stralingen additieven bevatten.

  
Aangezien de weefsels volgens de uitvinding hoofdzakelijk bestemd zijn om met diverse versterkingen, zoals wiepen, betonijzers, stro- of ijzermatten te worden uitgerust, stelt zich in de eerste plaats het probleem van de bevestiging van deze materialen aan het weefsel.

  
Zoals hoger uiteengezet moet er de voorkeur aan gegeven worden hierbij het weefsel niet te doorboren en moet daarenboven de trekkracht van het weefsel zo optimaal mogelijk worden verdeeld.

  
Volgens de uitvinding worden deze doeleinden op

  
zeer doeltreffende wijze bereikt door het in de kettingrichting plaatselijk en op regelmatige afstanden inweven van touwen en door de ze touwen, telkens over een zekere lengte, met de inslagdraden niet te binden. Terwijl in

  
het bijzonder een uitstekende verdeling van de trekkrachten op het weefsel bekomen wordt door een bijkomende versterking in de richting van de inslagdraden.

  
Op de figuren wordt het weefsel met de algemene referentie 1 aangeduid, terwijl de touwen die, althans

  
in de uitvoeringsvorm volgens de figuren, lussen moeten vormen, met de referentie 2 zijn aangeduid.

  
De treksterkte van de touwen 2 is zeer hoog en kan  uiteraard hoger of lager liggen naargelang de aard van

  
het materiaal dat voor de keuze van de touwen zelf in aanmerking komt.

  
Om de trekkracht optimaal over het weefsel te verdelen en het breken van inslagdraden ter hoogte van de plaats waar de binding tussen het weefsel en de touwen  2 ophoudt, te voorkomen, is een extra versterking in de inslagrichting voorzien. Op de plaats waar de touwen 2

  
in de lengterichting lussen 3 vormen ontstaat dus, ter hoogte van de kruisingen 4 met de inslagdraden een extra versterking van het weefsel zelf, en wel in de breedterichting als gevolg van het inweven van versterkingsdraden 5.

  
Onder het lusvormig gedeelte 3 van de touwen 2 kunnen soepele elementen zoals bindtouwen 6 worden gestoken waarmee de bundels rijshout 7 aan het weefsel 1 kunnen worden bevestigd. 

  
Door het inweven van telkens twee, of een groe p

  
 <EMI ID=4.1> 

  
uitstekende versterking van het weefsel met daarenboven een bijkomende versterking in de breedterichting als gevolg van het inweven van de reeds genoemde versterkingsdraden 5.

  
Zo kan een weefsel waarvan de treksterkte in de lengterichting 230 kilo/5cm bedraagt, door het inweven reeds van touwen in dezelfde lengterichting, versterkt worden tot een treksterkte van 400 kilo, ter plaatse van

  
de bedoelde touwen.

  
Deze versterking, samen met deze die ontstaat door het inweven van versterkingsdraden 5 in de breedterichting, verhoogt in aanzienlijke mate de sterkte van het geheel.

  
Bij het verslepen van zinkstukken waarin het weefsel volgens de uitvinding als grondbasis werd gebruikt, zullen de krachten even zeer op het weefsel als op de touwen 2 en 5 worden verdeeld.

  
Het weefsel volgens de uitvinding kan daarenboven nog plaatselijk tunnels 8 vertonen waar doorheen bewape-ningsijzers 9 kunnen gestoken worden (fig. 2). De tunnels &#65533;

  
8 kunnen zowel in de breedte- als in de lengterichting worden aangebracht. Zij kunnen zich doorlopend over de ganse

  
breedte of lengte van het weefsel uitstrekken of slechts plaatselijk worden verwezenlijkt.

  
Het is duidelijk dat de uitvinding niet beperkt is tot de hierboven beschreven uitvoeringsvorm en dat vele veranderingen hieraan kunnen worden aangebracht, onder meer wat betreft de vorm, de schikking en het aantal van de ele-  menten die voor de verwezenlijking ervan in aanmerking komen.



  "Fabric to strengthen dikes, banks, sea or river bottom and other earthworks".

  
Earthworks, both under water and on land, regularly use materials that

  
in combination usually with brushwood, the bottom or bottom layers should help capture.

  
Materials that incorporate steel braiding are progressively replaced by artificial fabrics. This posed the problem of the attachment to such fabrics of the brushwood or of other reinforcing materials such as reinforcing irons.

  
It is clear that this attachment should preferably be done without piercing the tissue. In addition, additional provisions must be made to regularly distribute the tensile force of the fabric with respect to the brushwood or reinforcing bars, preferably in both the longitudinal and transverse directions. This is especially true when working underwater.

  
Among other things, it has already been proposed from the fabric

  
 <EMI ID = 1.1>

  
distance from binding with the weft threads. By the bundle of wires thus forming in the longitudinal direction, which form loops, binding ropes are inserted with which bundles of brushwood, so-called 'Wiepen', can be connected to the fabric.

  
This solution has the drawback that the loops formed by the unbonded warp threads have a tensile strength which depends to a large extent on that of the warp threads themselves.

  
A further drawback is that with these wire bundles

  
 <EMI ID = 2.1>

  
This means that the wheels can shift relative to the fabric, in particular at the place where the bundles of wires are created by non-bonding to the fabric.

  
This results in a less good and permanent connection

  
of the fabric with the hoops as long as they are not attached to each other according to a grid pattern.

  
The object of the invention is now to remedy these drawbacks and to realize a fabric of which the furrow

  
the bindings with loops referred to above, not only have a greater tensile strength per se, but also promote a better distribution of the tensile force on the fabric, so that the entire fabric is strengthened on its own.

  
To this end, the formation of loops under which can be passed through a twine for connecting this fabric to the brushwood, rebars or other reinforcing means, locally and at regular intervals, are woven a pair of ropes, each separately, in the warp direction, which ropes are not bound to the weft threads of the fabric over a distance.

  
Other details and advantages of the invention will become apparent from the attached description of a soil reinforcement fabric according to the invention; this description is given by way of example only and does not limit the invention. The reference numbers refer to the attached figures.

  
Figure 1 is a top view of a fabric according to the invention. Figure 2 is a top view of a fabric according to the invention, to which the hoops, or bundles of brushwood, are attached in one direction and through which reinforcing bars are inserted.

  
The fabric according to the invention can be obtained by any existing weaving technique. Beyond the required tensile strength, the fabric should be mainly water resistant and hold back the sand. To this end, the most diverse synthetic fabrics are used, consisting of monofilaments, twisted or untwisted tapes with <EMI ID = 3.1>

  
The fabrics can of course be resistant to rotting and also contain the necessary additives against UV rays.

  
Since the fabrics according to the invention are mainly intended to be equipped with various reinforcements, such as castors, reinforcing bars, straw or iron mats, the first problem arises of the attachment of these materials to the fabric.

  
As explained above, it should be preferred not to pierce the fabric and, moreover, to distribute the tensile force of the fabric as optimally as possible.

  
According to the invention, these purposes are met

  
achieved very efficiently by weaving ropes locally and at regular intervals in the warp direction and by not binding the ropes with the weft threads, each over a certain length. While in

  
in particular an excellent distribution of the tensile forces on the fabric is obtained by an additional reinforcement in the direction of the weft threads.

  
In the figures, the fabric is indicated by the general reference 1, while the ropes are, at least

  
in the embodiment according to the figures, loops must form, with reference 2 indicated.

  
The tensile strength of the ropes 2 is very high and can of course be higher or lower depending on the nature of the

  
the material that is eligible for the choice of the ropes themselves.

  
In order to optimally distribute the tensile force over the fabric and to prevent the breaking of weft threads at the location where the bond between the fabric and the ropes 2 ends, an additional reinforcement is provided in the weft direction. Where the ropes 2

  
in the longitudinal direction, loops 3 thus form, at the level of the intersections 4 with the weft threads, an extra reinforcement of the fabric itself, namely in the width direction as a result of the weaving in of reinforcement threads 5.

  
Flexible elements such as twine 6 can be inserted under the loop-shaped part 3 of the ropes 2, with which the bundles of brushwood 7 can be attached to the fabric 1.

  
By weaving in two or a group p

  
 <EMI ID = 4.1>

  
excellent reinforcement of the fabric with in addition an additional reinforcement in the width direction as a result of the weaving in of the aforementioned reinforcement threads 5.

  
For example, a fabric whose tensile strength in the longitudinal direction is 230 kilos / 5cm can already be strengthened by tensing ropes in the same longitudinal direction to a tensile strength of 400 kilos, at the location of

  
the intended ropes.

  
This reinforcement, together with that resulting from the weaving in of reinforcing wires 5 in the width direction, considerably increases the strength of the whole.

  
When towing zinc pieces in which the fabric according to the invention was used as a base, the forces will be distributed just as much on the fabric as on the ropes 2 and 5.

  
The fabric according to the invention may also have local tunnels 8 through which reinforcing irons 9 can be inserted (fig. 2). The tunnels &#65533;

  
8 can be applied in both the width and the length direction. They can continuously move all over

  
the width or length of the fabric or be realized only locally.

  
Obviously, the invention is not limited to the above-described embodiment and many changes can be made thereto, including as to the shape, arrangement and number of the elements that may be considered for its implementation.


    

Claims (1)

CONCLUSIES. CONCLUSIONS. 1. Weefsel voor het versterken van grondwerken, m e t h e t k e n m e r k dat, door vorming van lussen waaronder door een bindtouw kan gehaald worden voor het verbinden van dit weefsel met rijshout, betonijzers of andere bewapeningsmiddelen, plaatselijk en op regelmatige afstanden, een paar touwen, elk afzonderlijk,in de kettingrichting ingeweven, welke touwen over een afstand niet met de inslagdraden van het weefsel zijn gebonden. 1. Fabric for reinforcing earthworks, with the characteristic that, through the formation of loops, which can be passed through a twine to connect this fabric with brushwood, rebars or other armor, locally and at regular intervals, a pair of ropes, each separately, woven in the warp direction, which ropes are not bound to the weft threads of the fabric over a distance. 2. Weefsel volgens de vorige conclusie, m e t h e t k e n m e r k dat de afstand tussen hoger bedoelde touwen aangepast wordt aan de diameter van de bundels rijshout of wiepen die met bedoeld weefsel dienen verbonden te worden. <EMI ID=5.1> 2. Fabric according to the preceding claim, characterized in that the distance between the above-mentioned ropes is adapted to the diameter of the bundles of brushwood or hoops to be connected to said fabric. <EMI ID = 5.1> k e n m e r k dat minstens ter hoogte waar de binding tussen de inslagdraden en hoger bedoelde touwen onderbroken wordt, een versterking van het weefsel in de inslagrichting voorzien wordt. <EMI ID=6.1> characterized in that at least where the bond between the weft threads and the ropes referred to above is interrupted, a reinforcement of the fabric in the weft direction is provided. <EMI ID = 6.1> k e n m e r k dat hoger bedoelde versterking gevormd wordt door een touw. characterized in that the aforementioned reinforcement is formed by a rope. <EMI ID=7.1> <EMI ID = 7.1> m e t h e t k e n m e r k dat het minstens in de lengtezin, minstens plaatselijk een ingeweven tunnel vertoont. note that it has a woven tunnel at least in the longitudinal sense, at least locally. 6. Weefsel volgens een van de conclusies 1 tot 4; m e t h e t k e n m e r k dat het minstens in de breedterichting, minstens plaatselijk, een ingeweven tunnel vertoont. The fabric of any one of claims 1 to 4; note that it has an interwoven tunnel at least in the width direction, at least locally. 7. Weefsel volgens een van de conclusies 5 en 6, Fabric according to either of claims 5 and 6, m e t h e t k e n m e r k dat het in beide richtingen ingeweven tunnels vertoont. Also, it has tunnels woven in both directions. 8. Weefsel voor het versterken van grondwerken zoals hierboven beschreven of in de h ieraan toegevoegde tekeningen afgebeeld. 8. Fabric for reinforcing earthworks as described above or shown in the accompanying drawings. 9. Versterkingselementen voor grondwerken of zinkstuk waarin een weefsel is verwerkt volgens een of meer van de 9. Reinforcement elements for earthworks or a piece of zinc in which a fabric is incorporated according to one or more of the <EMI ID=8.1> <EMI ID = 8.1> vorige conclusies. previous conclusions.
BE0/198209A 1979-11-20 1979-11-20 WEEFSEL TER VERSTERKING VAN DIJKEN OEVERS, ZEE- OF RIVIERBODEM EN ANDERE GRONDWERKEN BE880164A (en)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE0/198209A BE880164A (en) 1979-11-20 1979-11-20 WEEFSEL TER VERSTERKING VAN DIJKEN OEVERS, ZEE- OF RIVIERBODEM EN ANDERE GRONDWERKEN

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE0/198209A BE880164A (en) 1979-11-20 1979-11-20 WEEFSEL TER VERSTERKING VAN DIJKEN OEVERS, ZEE- OF RIVIERBODEM EN ANDERE GRONDWERKEN
BE880164 1979-11-20

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE880164A true BE880164A (en) 1980-03-17

Family

ID=25651760

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE0/198209A BE880164A (en) 1979-11-20 1979-11-20 WEEFSEL TER VERSTERKING VAN DIJKEN OEVERS, ZEE- OF RIVIERBODEM EN ANDERE GRONDWERKEN

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE880164A (en)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4530622A (en) Retaining fill in a geotechnical structure
FI80091C (en) Multilayer paper machine virus
US3973670A (en) Conveyor belt
US8646491B2 (en) Protective wire net, a protective structure constructed with the net, and the use of the protective wire net for the construction of a protective structure
NL7906585A (en) SUPPORT FABRIC FOR BEARING DUMPING MATERIAL AND METHOD FOR MANUFACTURING A ROAD, Dike OR DAM BODY.
US6267068B1 (en) Reinforced stitched seam for high-tensile woven fabrics
US3811287A (en) Bottom and bank facing
US3922865A (en) Mattress, method of sinking a mattress and vessel suitable for use in said method
EP0134604B1 (en) Open-mesh fabric
ES2893465T3 (en) Container and its use
GB2078833A (en) Retaining fill in a geotechnical structure
BE880164A (en) WEEFSEL TER VERSTERKING VAN DIJKEN OEVERS, ZEE- OF RIVIERBODEM EN ANDERE GRONDWERKEN
AU2003227350A1 (en) Grid of synthetic material
US6918412B2 (en) Grid mat
US3716998A (en) Means for neutralizing submarine erosion
US1852491A (en) Trawl net
JP3285292B2 (en) Vegetation net structure
JP2592292B2 (en) Civil engineering net
EP0021467B1 (en) Woven mat
JP2000054342A (en) Gabion
CN206562594U (en) Reinforcement protection filtration material and mixed mud interlocking segment counterweight reinforcement protection filtration material
US175769A (en) Improvement in rope halters
KR102651112B1 (en) geogrid manufacturing method for preventing loosening
JP2592297B2 (en) Civil engineering net
US651800A (en) Armor-plate.

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Owner name: S.A. UCO N.V.

Effective date: 19851130