BE703523A - - Google Patents

Info

Publication number
BE703523A
BE703523A BE703523DA BE703523A BE 703523 A BE703523 A BE 703523A BE 703523D A BE703523D A BE 703523DA BE 703523 A BE703523 A BE 703523A
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
gas burner
burner according
tubular jacket
fuel
gas
Prior art date
Application number
Other languages
Dutch (nl)
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed filed Critical
Publication of BE703523A publication Critical patent/BE703523A/nl

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F23COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
    • F23DBURNERS
    • F23D14/00Burners for combustion of a gas, e.g. of a gas stored under pressure as a liquid

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Pre-Mixing And Non-Premixing Gas Burner (AREA)

Description

  

   <Desc/Clms Page number 1> 
 
 EMI1.1 
 



  GASBRANDER VOOR INDU8TRIEOVENS ¯.¯...¯.¯.¯..¯.¯.¯.¯.¯.¯.- 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 
De onderhavige uitvinding heeft   betrekking   op een brander voor gasvormige brandstoffen, zoals   kooksovengas,     aardgas   of gasvormige koolwaterstofmengsels die in industrieovens worden toegepast, bijvoor- beeld in kamerovens voor het   bakken   van aardewerk of steengoed, tunnelovens voor klinkers e.d. 



   Voor dergelijke industrieovens zijn branders bekend waarin het als brandstof dienende gas door een centrale buis en de   verbrandings-   lucht door een   ringvormige   ruimte tussen de centrale buis en een gesloten buisvormige mantel wordt toegevoerd. De centrale buis bezit bij het uiteinde   één   of meer rijen openingen waardoor de   verbrandings-     lucht   de gasstroom bereikt. Ook het omgekeerde principe is   bekende   bij deze branders is de centraal   geplaatste     gastoevoerbuis   aan het voorste uiteinde gesloten en heeft over zijn omtrek verdeelde openingen waar- door het gas naar buiten stroomt.

   De   verbrandingslucht   wordt door de ringvormige ruimte tussen de centrale gastoevoerbuis en een   wijde,   aan het vlameinde open buisvormige mantel toegevoerd. 



   Deze branders hebben het nadeel, dat hun regelgebied betrekke- is lijk nauw   begrensde   Vooral in geval van een lage belasting en of hoge   gas/luchtverhouding'vormt   zich bij de openingen waardoor het gas de luchtstroom of omgekeerd de verbrandingslucht de gasstroom bereikt een laminaire stroming. Het aan de brander grenzende deel van de vlam brandt dan met een   ondermaat   lucht en ontwikkelt roet dat tijdens de verdere verbranding niet meer geheel kan worden   verwijderd.   Er ontstaat een zwakke, lichtende en sterk roetende vlam die moeilijk te regelen is. 



  Aan de andere kant resulteert bij het instellen van een lage gas/ luchtverhouding deze   onvoldoende   stroomverdeling aan de gasuitlaat- openingen in een onstabiele vlam, die   zelfs   geheel kan verdwijnen. De per bedrijfsgang vereiste voorverhitting in een geregelde,   <>xidatieve   of reducerende atmosfeer   kan   daarom maar moeilijk worden bereikt. 



   De brander volgens de uitvinding bezit eveneens een buisvormige mantel waardoor de verbrandingslucht wordt toegevoerd en een daarin coaxiaal geplaatste, binnen deze buitenste buis eindigende binnenhuis. 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 uiteinde van de   gastoevoer   doch binnen het uiteinde van de   luchttoevoer   geplaatst frontelement. Deze gasbrander biedt het voordeel dat met een sterk wisselende   brandatoftoevoer   en met tussen betrekkelijk ruime begrenzingen liggende brandstof luchtverhoudingen kan worden gewerkt, zonder dat de vlam onstabiel wordt of merkbare roet ontwikkeling   optreedt,   
De uitvinding zal nu nader worden toegelicht aan de hand van twee door de tekening weergegeven   uitvoeringavormen.   



   Figuur 1 is een   langsdoorsnede   van een   eerste   uitvoeringsvorm van een gasbrander volgens de uitvinding en 
Figuur 2 is een langsdoorsnede van een tweede uitvoeringsvorm van een gasbrander volgens de uitvinding. 



   In Figuur 1 is een buisvormige mantel 1 aan het uiteinde omgebogen of door een   daaraan   bevestigde ring versterkt. Aan het achtereind is een flens 2 aangebracht door middel waarvan de mantel met het toevoerkanaal buis   @@   voor de verbrandingslucht is verbonden. Een   brandstof/3   loopt door het luchtkanaal heen en is buiten dit kanaal met de   brandstofleiding   verbonden (niet weergegeven). De brandstofbuis 3 wordt door één of meer rijen nokken die op de omtrek zijn aangebracht, in positie in de buisvormige mantel 1 gehouden. Het uiteinde van de brandstofbuis 3 is voorzien van een ring- vormige kraag   4   die in de stroomrichting is afgeschuind. De kraag eindigt bij het uiteinde van de brandstofbuis zodat de   buis 3   een verbrede rand bezit.

   Op geringe afstand van het uiteinde van de   buis 3   is een frontplaat 
5 bevestigd. Deze plaat wordt door een aantal over de omtrek van de buis 3 verdeelde bouten in een zodanige positie gehouden, dat de plaat zich nog binnen het uiteinde van de buisvormige mantel 1 bevindt. De diameter van de frontplaat 5 is ongeveer gelijk aan de buitendiameter van de kraag 4. 



   De stroom verbrandingslucht wordt in de vernauwing tussen de kraag   @   en de   buisvormige   mantel 1 versneld. Bij het verlaten van de ringvormige ruimte tussen de frontplaat 5 en de buisvormige mantel 1   vormt   de lucht- stroom een wervelzone die zich zonder onderbreking om de gehele omtrek van de brander uitstrekt. De brandstofstroom wordt in de ruimte tussen het eindvlak van de kraag en de   trontplaat     omgebogen   en komt onder een rechte hoek met de versnelde   luchtstroom   in aanraking. In de daarop volgende   @   

 <Desc/Clms Page number 4> 

   wervelzone   vindt dan de plotselinge intensieve   vermenging   van gas en verbrandingslucht plaats die voor een absoluut roetvrije verbranding vereist is. 



   De afmetingen van de brandstofbuis 3 en de   ringvormige   kraag 4 worden zodanig gekozen dat enerzijds het eindvlak van de   kraag   ten minste even groot is als het oppervlak van de inwendige doorsnede van de brandstofbuis en dat anderzijds de als   luchtkanaal   dienende ring- vormige ruimte oa de   kraag   tot ongeveer dé helft van zijn vorige oppervlak in dwarsdoorsnede wordt teruggebracht. De ringvormige ruimte tussen de kraag of de frontplaat 5 en de buisvormige mantel 1 is in dit geval ongeveer een derde van het oppervlak van de inwendige doorsnede van de buisvormige mantel. De afstand van de   frontplaat   5 tot het uiteinde van de   brandstofbuis 3   is ten hoogste de helft van de breedte van het eindvlak van de ringvormige kraag 4. 



   De beschreven brander bezit een   ruim   regelgebied, daar de vorming van de wervelzone vrijwel onafhankelijk is van de doorstroom- hoeveelheid en niet door de verhouding tussen   gasstroom   en luchtstroom wordt beïnvloed. Het feit dat de wervelzone een sterk geruis produceert is voor vele toepassingen van geen   belang.   Indien deze   geruisontwikke-   ling storend werkt, heeft de in Figuur 2 schematisch weergegeven andere   uitvoeringsvorm   de voorkeur, 
Bij de gasbrander volgens Figuur 2 is de   frontplaat   vervangen door een rond front element 6. Het naar het uiteinde van de buis 3 gekeerde vlak daarvan kan plat zijn of de vorm hebben van een afgeplatte kegel zoals in de tekening weergegeven.

   In dit laatste geval wordt het   eindvlak   van de ringvormige kraag   4   een overeenkomstige kegelvorm gegeven, zodat de grensvlakken van de ringvormige ruimte tussen kraag en   trontelement   parallel blijven. Het buitenvlak van het front element is konisch   ot'   bolrond uitgevoerd) bij voorkeur benadert het vlak de vorm van een parabool. Overigens komen de constructie en de afmetingen met de hierboven beschreven   uitvoering¯vorm   overeen. 



   Voorbeeld 
Een brander volgens Figuur 1 had de volgende afmetingen 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 inwendige diameter van de buisvormige mantel 100 mm; inwendige diameter van de brandstofbuis 50mm; grootste diameter van de kraag 82 mm; diameter van de frontplaat eveneens 82 mm; afstand tussen kraag en   frontplaat   7 mm; afstand van de frontplaat van het uiteinde van de buisvormige mantel 10 mm. 



   Deze brander werd gebruikt met butaangas en lucht in een   N-volume   verhouding van 1:28 tot 1:46,, m.a.w. een   luchtverhouding   van ongeveer 0,9-1,5. De vlam brandde gelijkmatig en zonder   roetontvikkeling   (roet- getal 0) over het gehele regelgebied van 1,5-50 kg/uur butaan.



   <Desc / Clms Page number 1>
 
 EMI1.1
 



  GAS BURNER FOR INDU8TRIE OVENS ¯.¯ ... ¯.¯.¯..¯.¯.¯.¯.¯.¯.-

 <Desc / Clms Page number 2>

 
The present invention relates to a burner for gaseous fuels, such as coke oven gas, natural gas or gaseous hydrocarbon mixtures used in industrial ovens, for example in chamber ovens for baking pottery or stoneware, tunnel ovens for clinkers and the like.



   For such industrial furnaces, burners are known in which the gas serving as fuel is supplied through a central tube and the combustion air through an annular space between the central tube and a closed tubular jacket. The central tube has one or more rows of openings at the end through which the combustion air reaches the gas stream. The reverse principle is also known with these burners, the centrally placed gas supply pipe is closed at the front end and has openings distributed over its circumference through which the gas flows out.

   The combustion air is supplied through the annular space between the central gas supply pipe and a wide tubular jacket open at the flame end.



   These burners have the disadvantage that their control range is relatively narrowly limited. Especially in the case of a low load and / or a high gas / air ratio, a laminar flow forms at the openings through which the gas reaches the air flow or, conversely, the combustion air reaches the gas flow. The part of the flame adjacent to the burner then burns with an undersize of air and develops soot that cannot be completely removed during further combustion. A weak, luminous and strongly sooty flame is created that is difficult to control.



  On the other hand, when setting a low gas / air ratio, this insufficient current distribution at the gas outlet openings results in an unstable flame, which may even disappear completely. The preheating required per run in a controlled, oxidative or reducing atmosphere is therefore difficult to achieve.



   The burner according to the invention also has a tubular casing through which the combustion air is supplied and an inner tube placed coaxially therein and terminating within this outer tube.

 <Desc / Clms Page number 3>

 end of the gas supply but front element placed inside the end of the air supply. This gas burner offers the advantage that it is possible to work with a strongly varying fuel supply and with relatively wide limits between fuel and air conditions, without the flame becoming unstable or noticeable soot development.
The invention will now be further elucidated on the basis of two embodiments shown by the drawing.



   Figure 1 is a longitudinal section of a first embodiment of a gas burner according to the invention and
Figure 2 is a longitudinal section of a second embodiment of a gas burner according to the invention.



   In Figure 1, a tubular sheath 1 is bent at the end or reinforced by an attached ring. A flange 2 is arranged at the rear end, by means of which the jacket is connected to the supply duct tube @@ for the combustion air. A fuel / 3 passes through the air channel and is connected to the fuel line outside this channel (not shown). The fuel tube 3 is held in position in the tubular jacket 1 by one or more rows of cams arranged on the circumference. The end of the fuel tube 3 is provided with an annular collar 4 which is chamfered in the direction of flow. The collar ends at the end of the fuel tube so that the tube 3 has a widened rim.

   At a small distance from the end of the tube 3 is a front plate
5 confirmed. This plate is held in such a position by a number of bolts distributed over the circumference of the tube 3 that the plate is still within the end of the tubular jacket 1. The diameter of the front plate 5 is approximately equal to the outside diameter of the collar 4.



   The flow of combustion air is accelerated in the constriction between the collar @ and the tubular jacket 1. As it leaves the annular space between the front plate 5 and the tubular jacket 1, the air flow forms a vortex zone which extends without interruption around the entire circumference of the burner. The fuel flow is diverted in the space between the end face of the collar and the vibrating plate and contacts the accelerated air flow at a right angle. In the following @

 <Desc / Clms Page number 4>

   swirl zone then the sudden intensive mixing of gas and combustion air takes place, which is required for absolutely soot-free combustion.



   The dimensions of the fuel pipe 3 and the annular collar 4 are chosen such that, on the one hand, the end face of the collar is at least as large as the internal cross-sectional area of the fuel pipe and, on the other hand, the annular space serving as air duct, including the collar. is reduced to about half of its previous cross-sectional area. The annular space between the collar or the face plate 5 and the tubular jacket 1 is in this case about one third of the internal cross-sectional area of the tubular jacket. The distance from the front plate 5 to the end of the fuel tube 3 is at most half the width of the end face of the annular collar 4.



   The burner described has a wide control range, since the formation of the swirl zone is virtually independent of the flow rate and is not influenced by the ratio between gas flow and air flow. The fact that the vortex zone produces a strong noise is of no importance for many applications. If this noise development has a disturbing effect, the other embodiment shown schematically in Figure 2 is preferred,
In the gas burner according to Figure 2, the front plate has been replaced by a round front element 6. The face thereof facing the end of the tube 3 can be flat or have the shape of a flattened cone as shown in the drawing.

   In the latter case, the end face of the annular collar 4 is given a corresponding conical shape, so that the boundary surfaces of the annular space between collar and tron element remain parallel. The outer surface of the front element is conical or convex. The surface preferably approximates the shape of a parabola. Otherwise, the construction and dimensions correspond to the embodiment described above.



   Example
A burner according to Figure 1 had the following dimensions

 <Desc / Clms Page number 5>

 internal diameter of the tubular jacket 100 mm; internal diameter of the fuel tube 50mm; largest diameter of the collar 82 mm; diameter of the front plate also 82 mm; distance between collar and front plate 7 mm; distance of the face plate from the end of the tubular jacket 10 mm.



   This burner was operated with butane gas and air in an N-volume ratio of 1:28 to 1:46, i.e., an air ratio of about 0.9-1.5. The flame burned evenly and without soot development (soot number 0) over the entire control range of 1.5-50 kg / hour butane.

 

Claims (1)

CONCLUSIES 1. Gasbrander voor industrieovens, bestaande uit een buisvormige mantel voor de toevoer van verbrandingslucht en een daarin coaxiaal geplaatste, binnen deze mantel eindigende brandstofbuis, met het kenmerk, dat voor het uiteinde van de brandstofbuis (3) binnen de buisvormige mantel (1) een trontelement (5, 6) is aangebracht. CONCLUSIONS 1. Gas burner for industrial furnaces, consisting of a tubular jacket for the supply of combustion air and a fuel pipe arranged coaxially therein and terminating within this jacket, characterized in that for the end of the fuel pipe (3) inside the tubular jacket (1) a tron element (5, 6) is arranged. 2. Gasbrander volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het front- element (5) uit een vlakke plaat bestaat. Gas burner according to Claim 1, characterized in that the front element (5) consists of a flat plate. 3. Gasbrander volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het naar het uiteinde van de binnenbuis gekeerde vlak van het frontelement nage- noeg plat is, terwijl het buitenvlak daarvan konisch of bolrond is uitgevoerd. Gas burner according to claim 1, characterized in that the face of the front element facing the outer end of the inner tube is substantially flat, while its outer surface is conical or convex. 4. Gasbrander volgens conclusies 1-3, met het kenmerk, dat het uiteinde van de brandstofbuis (3) is voorzien van een ringvormige kraag (4) welke zich in de ringvormige ruimte tussen de brandstofbuis en de buisvormige mantel (1) uitstrekt. Gas burner according to claims 1-3, characterized in that the end of the fuel tube (3) is provided with an annular collar (4) which extends into the annular space between the fuel tube and the tubular jacket (1). 5. Gasbrander volgens conclusies 1-4, methet kenmerk, dat de ring- vormigeruimte tussen de brandstofbuis (3) en de buisvormige mantel (1) door de ringvormige kraag (4) tot ongeveer de helft van zijn oppervlak in dwarsdoorsnede wordt teruggebracht. <Desc/Clms Page number 6> Gas burner according to claims 1 to 4, characterized in that the annular space between the fuel pipe (3) and the tubular jacket (1) is reduced by the annular collar (4) to approximately half its cross-sectional area. <Desc / Clms Page number 6> 6. Gasbrander volgens conclusies 1-5, met het kenmerk, dat de diameter van het frontelement (5, 6) ongeveer met, de uitwendige diameter van de ringvormige kraag (4) overeenkomt. Gas burner according to Claims 1 to 5, characterized in that the diameter of the front element (5, 6) corresponds approximately to the external diameter of the annular collar (4).
BE703523D 1966-09-08 1967-09-06 BE703523A (en)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DED0051060 1966-09-08

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE703523A true BE703523A (en) 1968-03-06

Family

ID=7053128

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE703523D BE703523A (en) 1966-09-08 1967-09-06

Country Status (3)

Country Link
BE (1) BE703523A (en)
DK (1) DK122908B (en)
SE (1) SE330059B (en)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0015162A1 (en) * 1979-02-27 1980-09-03 Air Products And Chemicals, Inc. Oxy-fuel burner

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0015162A1 (en) * 1979-02-27 1980-09-03 Air Products And Chemicals, Inc. Oxy-fuel burner

Also Published As

Publication number Publication date
DK122908B (en) 1972-04-24
SE330059B (en) 1970-11-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2855033A (en) Industrial gas burner
US3635644A (en) Infrared burner and method of increasing the heat flux radiated therefrom
US1779647A (en) Burner
US4688496A (en) Pulverized coal burner
US2571336A (en) Gaseous fuel burner for furnace walls
US2539165A (en) Dispersible fuel burner having a reverse gas flow flame stabilizer
US2869626A (en) Fluid fuel burning apparatus
GB2215031A (en) Radiant tube burner
US3711243A (en) Regenerative tile for fuel burner
DK148697B (en) APPARATUS FOR PERFORMING A THERMAL RESPONSE BETWEEN THE FLOWS OF AIR-MEDIA
US3265113A (en) Gas burner apparatus
BE703523A (en)
US4243375A (en) Gas or liquid fuel burner with air register control of tangential/axial combustion air movement
US2576053A (en) Furnace baffle construction and arrangement
US3050112A (en) Radiant gas burner
US4466359A (en) Disc stabilized flame afterburner
US3076498A (en) Radiant cup gas burner
US3834857A (en) Fluid fuel burners
US3220401A (en) Radiant heating units
US3078914A (en) Burner
US3327762A (en) Furnace
US3240433A (en) Burner construction having casing with tangentially arranged air inlet and swirl chambers
US2285944A (en) Burner for gaseous fuels
US3481680A (en) Direct fired burner
US1644610A (en) Burner