<Desc/Clms Page number 1>
Het is bekend en veeelal gebruikelijk, boekhoudkundige of soortgelij- ke gegevens, hetzij afzonderlijk hetzij in ond.erling verband houdende combinaties volgens bepaalde coden te ponsen in-z.g. Hollerithkaarten op ponskaarteno
Voor het verder verwerken van deze gegevens, bijvoorbeeld het uitvoe- ren van berekeningen met deze gegevens, en/of het tabelleren van sommige der op - een aantal kaarten staande of daaruit gerekende gegevens moeten de ponskaarten dan aan een machine worden toegevoerd, die onder besturing van de ponsgaten langs elektromagnetische of foto-elektrische weg in staat is de nodige berekeningen (b.v.'vermenigvuldigingen), optellingen en eventueel aftrekkingen te bewerkstel- ligen, en de resultaten op geschikte wijze op andere kaarten of formulieren af te drukken.
In de boekhoudtechniek gaat het daarbij veelal om twee soorten ge- gevens : vaste en variabele. Tot de vaste kunnen b.v. worden gerekend de omschrij- ving van het artikel, het codenummer daarvan, de prijs per eenheid, de eventuele korting, enz. Een veel voorkomend variabel gegeven is het aantal bestelde eenhe- den, terwijl daartoe ook zijn te rekenen de naam en het adres van de cliënt, enz.
Wordt nu uitsluitend met ponskaarten gewerkt, zoals te doen gebruike- lijk is, dan moeten zowel de vaste als de variabele gegevens in de kaarten zijn geponst als deze aan de machine worden aangeboden. Dit heeft onder meer het be- zwaar dat elke ponskaart slechts een zeer beperkt aantal malen kan worden gebruikt, n.l. hoogtens zovele malen als het voor het variabele gegeven benodigde aantal ko- lommen begrepen is in het op de kaart voor deze gegevens in totaal beschikbare aantal kolommen. Ook komt het veelal voor, dat het aantal beschikbare kolommen per ponskaart onvoldoende is om er alle gegevens in op te nemen.
Een ander be- zwaar is, dat het aantal goed leesbare afdrukken, waarop het door de machine bere- kende resultaat te lezen normaliter niet meer is dan drie, wat in vele gevallen te weinig is.
De uitvinding heeft een werkwijze en machine ten doel, waarmede de bo- vengenoemde bezwaren niet worden ondervonden.
De werkwijze volgens de uitvinding bestaat hierin, dat de door middel van kaarten, lijsten of dergelijke aan de machine toegevoerde gegevens, voor zo- ver deze daarvoor van belang zijn, alsmede de resultaten van de door de machine uitgevoerde berekeningen worden bijeengebracht in een vorm waarin zij geschikt zijn om met behulp van een lichtdrukprocédé in een of meer exemplaren te worden gecopieerd.
Bij een uitvoeringsmethode worden de gegevens in de machine bijeenge- bracht op kaarten, vellen of andere dragers van doorschijnend materiaal, die ver- volgens aan een lichtdrukmachine worden toegevoerd.
Bij een andere uitvoeringsmethode worden de gegevens, na in de ma- chine te zijn bijeengebracht, regelsgewijze gefotografeerd op een film, waarin deze filmopnamen vergroot worden geprojecteerd op lichtdrukpapier.
Een machine volgens de uitvinding, die in het bijzonder geschikt is voor toepassing bij de laatstbedoelde uitvoeringsmethode, is daartoe zodanig in- gericht, dat het per toegevoerde kaart door de machine berekende getal of ander gegeven als een lichtbeeld wordt geworpen op een projectiescherm waartegenover een filmcamera is opgesteld.
Het projecteren van het lichtbeeld kan daarbij geschieden met behulp van een roterende trommel in welks ondoorschijnende ailinderwand een aantal in omtreksrichting op elkaar aansluitende, in axiale richting verspringende door- schijnende sleuven is aangebracht, elk voorzien van de cijfers 0 t/m 9, dan wel van de letters A t/m Z, en in welks binnenruimte voor elk van deze sleuven een flitslamp is aangebracht, waaraan een stroompuls wordt toegevoerd wanneer het door de machine voor de betrokken sleuf berekende cijfer, dan wel letter, tegenover een vast projectievenster staat dat zich buiten de trommel in asrichting daarvan
<Desc/Clms Page number 2>
uittrekt.
,
Bij toepassing van de uitvinding is het mogelijk, alleen die vaste gegevens in de kaart te ponsen, die nodig zijn voor de calculaties (optellingen of vermenigvuldigingen) die door de boven bedoelde rekenmachine moeten worden uit- gevoerd, zodat zulk een kaart, zolang die gegevens niet behoeven te worden gewij- zigd, een haast opgelimiteerd aantal malen kan worden gebruikt, dan wel een gro- ter aantal gegevens dan normaal kan bevatten.
Ken kan echter ook voor die vaste gegevens gebruik maken van voorge- drukte of voorgetyptelijsten.
In beide gevallen moet, wanneer bij het lichtdrukken zogenaamde con- tactdrnk wordt toegepast, de kaart of lijst van een materiaal zijn gemaakt, dat voldoende transparant is om er met behulp van een lichtdrukmachine afdrukken me- de te kunnen maken van die regel of regels, waarop datgene staat genoteerd, wat uiteindelijk op het lichtdrukpapier, waarop de afdrukken worden gemaakt, moet komen e staan. De afdrukken kunnen ook indirect worden verkregen door de kaar- ten onder een filmcamera door te voren, en van de ontwikkelde filmbeelden afdruk- ken of vergrotingen te maken. In dat geval behoeven de kaarten of lijsten niet doorschijnend te zijn.
Voor het maken van de nodige afdrukken kan de machine, waaraan de kaar- ten, resp. lijsten worden toegevoerd, worden gecombineerd met een lichtdrukmachi- ne, die van bekend*type kan zijn, zoals b.v. de Copycat ystematic, die in staat is met grote snelheid een groot aantal goed leesbare copieén te produceren. In- tussen is deze snelheid nog zoveel geringer dan die van machines met elektronisch rekenmechanisme, dat wanneer een rekenmachine van laatstbedoeld type wordt ge- bruikt, het nuttige effect van de installatie kan worden verhoogd door combinatie dezer rekenmachine met een aantal lichtdruckmachines, die dan alle door die ene rekenmachine worden gevoed.
Het werken met voorgedrukte lijsten kan bij middelgrote en grqte be- drijven het factureren in hoge mate vereenvoudigen. De vertegenwoordiger behoeft dan alleen de variabele gegevens, b.v. de bestelde hoeveelheden, in te vullen op deze lijsten, waarop de artikel-omschrijving, eenheidsprijs, korting etc. kunnen zijn voorgedrukte, hetzij in normaal schrift benevens in voor gewone fotocellen leesbaar schrift, hetzij alleen in normaal schrijfmachineschrift. n.l. wanneer de machine is uitgerust met voor het lezen van dit schrift ingerichte fotocellen, zoals b.v. de leesmachine der firma Solatron Ltd. te Thames Ditton.
Worden deze lijsten door de machine gevoerd, dan neemt deze alleen de gegevens op van die regels, waarop een besteld aantal is ingevuld, voert de nodige vermenigvuldiging uit, slaat de uitkomst op de betrokken regel aan en houdt deze tevens in een elektronische teller vast. Het in deze teller komende totaal- bedrag wordt aan het einde van de lijst ook aangeslagen, en daarna wordt de lijst door de lichtdrukmachine gevoerd. Ook hierin worden alleen die regels gecopieerd, waarop bestellingen voorkomen, die alsdan op normale regelafstand onder elkaar komen te staan, De afdruk is dan rechtstreeks bruikbaar als factuur.
Wordt met doorzichtige ponskaarten gewerkt, waarop dus alleen vaste gegevens zijn aangeven in een voor de machine leesbare vorm, dan kunnen de varia- beleaangegevenworden aagentekend in of op een band, die dan samen met de kaarten door de machine wordt gevoerd. Deze laatste voert dan voor elke regel de even= tueel nodige berekening, meestal vermenigvuldiging, uit en slaat de uitkomsten regelsgewijze op dezelfde band aan.
De kaarten en de band worden dan samen getrans- porteerd naar een lichtdruckmachine, waar de regels, waarin een uitkomst is aange- slagen, direct onder elkaar op een vel lichtdrukpapier zichtbaar worden gemaakt:
Ook kunnen de vaste gegevens van de ponskaart eerst worden afgedrukt op een vel doorzichtig lichtgevoelig materiaal, waarvan dus later de te gebruiken afdrukken kunnen warden gemaakt, en kunnen de variabele gegevens op maskers regels-
<Desc/Clms Page number 3>
gewijze aan de vaste worden toegevoerd. De machine voert dan de berekiningen uit en slaat de uitkomsten achter elke regel aan. De te gebruiken copieën kunnen dan op de bovenbeschreven wijze in een met de machine gecombineerde lichtdrukmachine worden gemaakt.
Behalve de bovenbedoelde vaste gegevens op de ponskaart kunnen ook nog andere gegevens, die ten opzichte van de ponskaart variabel, maar in ander opzicht, b.v. ten opzichte van de betrokken cliënt vast zijn, zoals naam en adres, met behulp van een filmmasker mede worden gelichtdrukt.
De ponskaart is en blijft dan ook voor andere cliënten bruikbaar.
Waarvoor het aan de machine toevoeren van getallen, dus van cijfers, codering moet worden toegepast, is met voordeel gebruik te maken van de 1,2,4, 7 code, die het mogelijk maakt de kaarten zodanig in te vullen, dat zij vrijwel onbeperkt bruikbaar blijven, althans de vaste gegevens ongewijzigd blijven.
Men kan nu ponskaarten, over verschillende vakken verdeeld, gereed houden, waarop de kostprijzen van 1 resp. 2, resp. 4, resp. 7 eenheden reeds als vast gegeven zijn ingeponst, eventueel ook van 10, 20, 40 en 70, en zelfs van 100, 200, 400 en 700 eenheden, wanneer grote bestellingen voorkomen. In elk vak heeft elke kaart dan zijneigen codenummer, waarop hij door de machine kan worden geselec- teerd. Men kan dan op een tableau met de hand het gewenste codenummer (artikel- soort) instellen, evenals het van dat nummer gewenste aantal. De in verband met dat aantal nodige kaarten met dat codenummer worden dan door de machine uit hun respectieve vakken gehaald en aan de machine aangeboden.
Opgemerkt zij, dat het bovenbeschreven werken met voorgedrukte lijs- ten in plaats van met ponskaarten het nadeel heeft, dat de op die lijsten staan- de gegevens niet automatisch kunnen worden gesorteerd.
In speciale gevallen, waarin het wenselijk is zulk een sortering toch te kunnen uitvoeren, zoals voor statistische doeleinden, dan wel voor het maken van diverse boekingen in allerlei administratie-onderdelen, waarbij eenzelfde ge- geven dikwijls meerdere malen moet worden verwerkt, kan met het elektronische- rekenmechanisme der machine een automatische ponsmachine worden gekoppeld, die van elke regel, waarin een berekening¯wordt uitgevoerd, automatisch een ponskaart maakt. Het bovenbeschreven maken van lichtdrukken gaat intussen natuurlijk ge- woon door.
Opgemerkt is reeds, dat de tenslotte gewenste afdrukken ook indirect kunnen worden verkregen, n.l. door de kaarten c. q. lijsten langs een filmcamera te voeren, en van de aldus verkregen filmbeelden afdrukken te maken.
Deze filmbeelden zullen dan echter als regel zoveel verkleind zijn, dat zij, om goed leesbaar te worden gemaakt, moeten worden terugvergroot. Zou men voor het maken van deze vergrotingen fotografisch materiaal, zoals bromide- papier, moeten gebruiken, dan zou deze methode te kostbaar worden. Men is er echter in geslaagd aan het, vele malen goedkopere lichtdrukpapier een zo grote lichtge- voeligheid te geven, dat de bovengenoemde filmbeelden er voldoende vergroot op kunnen worden weergegeven zonder dat daartoe onbruikbaar lange belichtingstijden of onredelijk sterke lichtbronnen vereist zijn. De indirecte methode via film- beelden is hierdoor ten gevolge van de ermede gepaard gaande tijdsbesparing, zelfs economischer geworden, dan de directe methode met contactdruk.
Ook voor het zichtbaar maken van de in de decadentellers vastgelegde eindtotalen kan men van filmbeelden gebruikmaken, waarbij het dan niet nodig is deze totalen via elektromagnetische tellers, die een grote mechanische traagheid hebben en dus veel tijdverlies veroorzaken, eerst op papier af te drukken en daar- na mede te lichtdrukken, zoals bij de directe lichtdrukmethode geschiedt.
Een door aanvraagster ontwikkelde inrichting voor-dit via een film zichtbaar maken van de in de tellers vastgelegde totalen zal thans aan de hand der tekening nader worden beschreven.
<Desc/Clms Page number 4>
Fig. 1 is een langsdoorsnede; en
EMI4.1
fig. 2 is een dwaxsdoorsnedeover de lijn 11-11 van fig. l.
De machine bevat een' tegenover de niet-afgebeelde filmcamera, aange- brachte continu roterende holle cilinder met doorzichtige wand 1, waarop in im- treksrichting evenwel reeksen cijfers 9 t/m 0, dan wel letters A t/m Z zijn aangebracht als de rekenmachine decaden heeft, in het .afgebeelde geval drie. De- ze reeksen cijfers of letters liggen in axiale richting telkens een kolombreedte
EMI4.2
uit elkaar en sluiten in 0.treksrichting ép elkander aan. Het niet door deze kolommen ingenomen gedeelte van de cilinderwand is ondoorzichtig gemaakt, b.v. zwart.
Binnen in de cllinder is voor elke reeks cijfers of letters een van
EMI4.3
drie'flitslampen 2a 2b en 2c,me% zeer korte flitsduur' ,.V. 10-4 sec. opgesteld, die elk bij het oplichten met behulp van spiegels en van een der cilindrische len-
EMI4.4
zen 3ai 3b en 3c een boÓld van het zich op dat moment in de optische as van de .camera bevindende cijfer van de betrokken reeks op een matglazen venstertje 7 werpt, dat in een de cilinder 1 omgevende vaste bus 4 is aangebracht. Dit cijfer of deze letter worde op de film in de camera vastgelegd. De stralengangen van
EMI4.5
de drie flitalara410-.zïjn door tussenschotten 8 van elkaar afgeschermd.
De voor het oplichten benodigde stroomstoten worden aan elk der flitslampen toegevoerd via een van drie collecteren 5 met evenveel lamellen als elke reeks cijfers of
EMI4.6
letters heeft, en chrê0n met de wentelende cilinder over deze collectereglo- ¯pende borstels 6, waarvan er slechts een is afgebeeld, en die elk met een der flitslampen zijn verbonden. Komt nu de met een der cijfers of letters correspon-
EMI4.7
derende lamel van de c0ect0r onder besturing van de decaletellen bndpr spanning te staan, dan zalf de betrokken flitslamp oplichten op het moment waarop de borstel die lamel passeert, op welk moment datzelfde cijfer of diezelfde letter op
EMI4.8
de cilinderem-brek im de as van de camera zal zijn gelegen, en 9,
ls flitsbeeld op het matglazen venstertje 7 zal worden geprojecteerd.
Dit beeld woxdt dan door de camera, bij voorkeur in de periode tussen het aan de
EMI4.9
machine toevoeren van twee penskaarten,op de film vastgelegd.
Na een gehele omwenteling van de cilinder zullen op deze wijze de cij- fers of letters van alledrie decaden successievelijk naast elkaar op het mat- glazen scherm 7 zijn geprojecteerd en op de film vastgelegd.
Het toerental van de cilinder moet uiteraard aan de doorvoersnelheid van de ponskaarten door de machine zijn aangepast. Is deze snelheid zeer grest
EMI4.10
dan bestaat het gevaar dat de geprojecteerde letter- of -t1'2.ewbeelden vervagen, tenzij de duur gier lichtflitsen excessief kort kan worden gemaakt, wat niet steeds uitvoer-baar zal zijn.
Om aan dit bezwaar tegemoet te komen kan op bekende wijze in de gang
EMI4.11
der lichtstralen een roterende trmnamel¯wrden geplaatst met langs zijn omtrek evenveel parabolische spiegels als er cijfers of letters in de omtreksrichting van de cilinder kunnen voorkomen. Deze trommel moet dan tegengesteld aan de ci-
EMI4.12
linder ën met het halve terent,7: van deze worden gedraaid.
Met de juist beschreven inrichting is het mogelijk het produkt van twee of meer in een doorgevoerde kaart geponste of op andere wijze aangegeven factoren naast de kaart, b.v. op een matglazen venster, zichtbaar te maken en bin-
EMI4.13
nen de deerveertijd vam die kaart op een film vast te leggen, zodat dit produkt dan niet vooraf in de kaart Vehoeft te worden geponst, maar' tegelijk met het vee- ren van de kaarten door een tabelleermachine, die dan zonder bezwaar een snelheid van 48000 kaarten per unr kan hebben, voor elke kaart kan worden uitgeregend en vastgelegd. Op de penskaarten blijven dan tevens de kolommen, die anders voor
EMI4.14
deze producten mees ten dienen, voor andere gegevens beschikbaar.
De mëa1-.aan de b0and der kaarten in code ingeponste vaste ge- geven k:un1a.en,.", sa 1n ,zichtlilare schrift te zijn vertolkt, samen met de deer de ma- chine berekende fataler ep een film werden vastgelegd. Het is daarbij mogelijk
<Desc/Clms Page number 5>
voor het zichtbaar maken van dit schrift van een machine met roterende cilinder van het beschreven type gebruik te maken, waarbij men de mogelijkheid heeft dit schrift op elke gewenste plaats in de asrichting van de cilinder te doen ver- schijnen.
Controle op de juiste werking van de rekenmachine kan worden uit- geoefend door bij optel- en aftrekbewerkingen gedurende de doorlooptijd van elke kaart de machine een vast aantal impulsen te doen afgeven, en door elke vermenig- vuldiging met een zeker getal door een deling door datzelfde getal te doen volgen (nul-controle). Bij onjuiste uitkomst wordt de machine geblokkeerd.
<Desc / Clms Page number 1>
It is known, and commonly customary, to punch accounting or similar data, either singly or in related combinations, according to particular codes. Hollerith cards on punch cards o
For further processing of this data, for example performing calculations with this data, and / or tabulating some of the data contained in or calculated from a number of cards, the punched cards must then be fed to a machine, which is under control. of the punched holes is able to perform the necessary calculations (eg multiplications), additions and possibly subtractions by electromagnetic or photoelectric means, and to print the results appropriately on other cards or forms.
In accounting technology, this usually involves two types of data: fixed and variable. Among the fixed ones, e.g. the description of the article, its code number, the price per unit, any discount, etc. are included. A frequently occurring variable is the number of units ordered, as well as the name and address of the product. the client, etc.
If you now only work with punched cards, as is usual to do, then both the fixed and the variable data must be punched into the cards when they are presented to the machine. This has the disadvantage, among other things, that each punch card can only be used a very limited number of times, namely. at most as many times as the number of columns required for the variable data is included in the total number of columns available on the map for this data. It also often happens that the number of available columns per punch card is insufficient to include all data.
Another drawback is that the number of legible prints on which the result calculated by the machine can be read is normally not more than three, which is in many cases too little.
The invention aims at a method and a machine which do not have the above-mentioned drawbacks.
The method according to the invention consists in that the data supplied to the machine by means of maps, lists or the like, insofar as they are relevant thereto, as well as the results of the calculations carried out by the machine are collected in a form in which they are suitable for being copied in one or more copies by means of a photoprinting process.
In one execution method, the data is collated in the machine on cards, sheets, or other translucent material carriers, which are then fed to a photoprinting machine.
In another embodiment, the data, after being collected in the machine, is photographed line-wise on a film, in which these film images are projected enlarged on photopaper.
A machine according to the invention, which is particularly suitable for use in the latter method of execution, is designed for this purpose in such a way that the number or other data calculated by the machine for each card supplied is cast as a light image on a projection screen against which a film camera. has been prepared.
The projection of the light image can take place with the aid of a rotating drum in the opaque cylinder wall of which a number of contiguous translucent slots, each provided with the numbers 0 to 9, are arranged in an axially staggered manner, or of the letters A to Z, and in the interior space of which for each of these slots is arranged a flash lamp, to which a current pulse is applied when the number or letter calculated by the machine for the relevant slot is opposite a fixed projection window that extends outside the drum in the axial direction thereof
<Desc / Clms Page number 2>
pull out.
,
Using the invention, it is possible to punch in the card only those fixed data which are necessary for the calculations (additions or multiplications) to be performed by the above-mentioned calculator, so that such a card, as long as said data. does not need to be changed, can be used an almost limited number of times, or can contain a larger amount of data than normal.
However, Ken can also use pre-printed or pre-typed lists for that fixed data.
In both cases, when so-called contact printing is used in the photoprinting, the card or frame must be made of a material that is sufficiently transparent to be able to make prints of that line or lines with the aid of a photoprinting machine, on which what is written down, which should eventually be printed on the photopaper on which the prints are made. The prints can also be obtained indirectly by previewing the cards under a film camera, and printing or enlarging the developed film images. In that case the cards or lists need not be transparent.
The machine, to which the cards, resp. lists are supplied, are combined with a photoprinting machine, which may be of known type, such as e.g. the Copycat ystematic, which is capable of producing a large number of legible copies at great speed. In the meantime, this speed is so much slower than that of machines with electronic calculating mechanism, that when a calculator of the latter type is used, the efficiency of the installation can be increased by combining this calculator with a number of light pressing machines, which then all fed by that one calculator.
Working with pre-printed lists can greatly simplify invoicing for medium-sized and large companies. The representative then only needs the variable data, e.g. the ordered quantities, to be entered on these lists, on which the article description, unit price, discount, etc. may be preprinted, either in normal writing as well as in writing readable for normal photocells, or only in normal typewriter writing. NL. if the machine is equipped with photocells arranged for reading this writing, such as e.g. the reading machine of Solatron Ltd. at Thames Ditton.
If these lists are fed through the machine, it only records the data of those lines, on which an ordered quantity has been entered, carries out the necessary multiplication, stores the result on the line concerned and also stores it in an electronic counter. The total amount coming into this counter is also entered at the end of the list, and then the list is fed through the photoprinting machine. Here too, only those lines are copied on which orders appear, which are then placed under normal line spacing. The printout can then be used directly as an invoice.
When working with transparent punched cards, which therefore only indicate fixed data in a machine-readable form, the variables can be marked in or on a tape, which is then fed through the machine together with the cards. The latter then performs any necessary calculation, usually multiplication, for each line and stores the results line by line on the same band.
The cards and the tape are then transported together to a light printing machine, where the lines in which an outcome has been selected are made visible directly below each other on a sheet of light printing paper:
Also, the fixed data of the punch card can be printed first on a sheet of transparent photosensitive material, thus the impressions to be used can be made later, and the variable data can be lined up on masks.
<Desc / Clms Page number 3>
fed to the solid in a manner. The machine then performs the calculations and stores the results after each line. The copies to be used can then be made in a photoprinting machine combined with the machine as described above.
In addition to the above-mentioned fixed data on the punch card, also other data which is variable with respect to the punch card, but in another respect, e.g. are fixed with regard to the client concerned, such as name and address, are also printed with the help of a film mask.
The punch card is and will remain usable for other clients.
For which coding has to be applied to supplying numbers, that is to say, numbers, it is advantageous to use the 1,2,4,7 code, which makes it possible to fill in the cards in such a way that they are virtually unlimited. remain usable, at least the fixed data remains unchanged.
It is now possible to keep punch cards, divided over different sections, ready, on which the cost prices of 1 resp. 2, resp. 4, resp. 7 units have already been punched in as fixed data, possibly also of 10, 20, 40 and 70, and even of 100, 200, 400 and 700 units, when large orders occur. Each card then has its own code number in each compartment, on which it can be selected by the machine. You can then manually set the desired code number (article type) on a tableau, as well as the desired number of that number. The necessary cards associated with that number with that code number are then taken by the machine from their respective slots and presented to the machine.
It should be noted that the above-described working with preprinted lists instead of with punched cards has the disadvantage that the data contained on those lists cannot be sorted automatically.
In special cases, in which it is desirable to be able to perform such sorting anyway, such as for statistical purposes, or for making various entries in all kinds of administrative components, where the same data often has to be processed several times, the electronic calculating mechanism of the machine can be coupled to an automatic punching machine, which automatically creates a punch card from each line in which a calculation is carried out. In the meantime, the above-described making of photoprints continues as usual.
It has already been noted that the finally desired prints can also be obtained indirectly, namely. through the cards c. q. to pass frames past a film camera and to make prints from the film images thus obtained.
As a rule, however, these film images will then be so reduced that they have to be enlarged in order to be properly legible. If one had to use photographic material, such as bromide paper, to make these enlargements, this method would be too expensive. However, it has been succeeded in giving the photoprinting paper, which is much cheaper, such a high light sensitivity that the above-mentioned film images can be displayed on it sufficiently enlarged without requiring unusually long exposure times or unreasonably strong light sources. As a result of this, the indirect method via film images has become even more economical than the direct method with contact printing as a result of the associated time saving.
Film images can also be used to visualize the final totals recorded in the decade counters, in which case it is not necessary to first print these totals on paper via electromagnetic counters, which have a great mechanical inertia and thus cause a great deal of time loss. - after co-oppression, as is done with the direct photoprinting method.
A device developed by applicant for visualizing the totals recorded in the counters via a film will now be described in more detail with reference to the drawing.
<Desc / Clms Page number 4>
FIG. 1 is a longitudinal section; and
EMI4.1
FIG. 2 is a cross-sectional view on the line 11-11 of FIG.
The machine comprises a continuously rotating hollow cylinder with a transparent wall 1, which is arranged opposite the film camera (not shown), but on which, in the direction of insertion, sequences of numbers 9 to 0 or letters A to Z are arranged as the calculator has decades, three in the case shown. These series of numbers or letters each lie one column width in the axial direction
EMI4.2
from each other and join each other in the direction of pull. The portion of the cylinder wall not occupied by these columns is made opaque, e.g. black.
Inside the cllinder is one of for each set of numbers or letters
EMI4.3
three flash lamps 2a 2b and 2c, with very short flash duration, .V. 10-4 sec. each of which, when illuminated with the aid of mirrors and one of the cylindrical lenses
EMI4.4
3a 3b and 3c throws a curve of the figure of the series in question present in the optical axis of the camera at that moment on a small frosted glass window 7 which is arranged in a fixed sleeve 4 surrounding the cylinder 1. This number or letter is recorded on the film in the camera. The beam corridors of
EMI4.5
the three flitalara 410 are shielded from each other by partitions 8.
The pulses of current required for lighting up are supplied to each of the flash lamps via one of three collectors 5 with the same number of blades as each series of numbers
EMI4.6
has letters, and chrê0n with the revolving cylinder over these collector-glowing brushes 6, of which only one is shown, and each of which is connected to one of the flash lamps. Now comes the corresponding with one of the numbers or letters
EMI4.7
If the third slat of the c0ect0r is under the control of the decal cells bndpr voltage, the relevant flash lamp will light up at the moment the brush passes that slat, at which time the same number or letter will appear.
EMI4.8
the cylinder break will be located im the axis of the camera, and 9,
The flash image will be projected on the frosted glass window 7.
This image is then sent to the camera, preferably in the period between the
EMI4.9
machine feeding two pen cards, recorded on the film.
In this way, after a complete revolution of the cylinder, the numbers or letters of all three decades will be successively projected side by side on the frosted glass screen 7 and recorded on the film.
The speed of the cylinder must of course be adapted to the throughput speed of the punched cards through the machine. Is this speed very grest
EMI4.10
then there is a danger that the projected letter or image images will fade, unless the duration of yaw flashes of light can be made excessively short, which will not always be feasible.
In order to meet this drawback, the corridor can be used in known manner
EMI4.11
the light rays are placed in a rotating frame with as many parabolic mirrors along its circumference as there can be numbers or letters in the circumferential direction of the cylinder. This drum must then be opposite to the ci-
EMI4.12
linder 1s with the half terent, 7: of these are turned.
With the apparatus just described, it is possible to add the product of two or more factors punched into a passed card or otherwise indicated next to the card, e.g. on a frosted glass window, can be made visible and
EMI4.13
To record the expiry time of that card on a film, so that this product does not have to be pre-punched into the card, but at the same time as the cards are fed through a tabulation machine, which then has a speed of 48,000. cards per unr can be drained and captured for each card. The columns on the pen cards also remain, otherwise they are ahead
EMI4.14
these products mostly serve, for other data available.
The fixed data stamped in code on the edge of the cards, which was rendered in visual script, together with the machine calculated fataler and film were recorded. It is possible
<Desc / Clms Page number 5>
to make this writing visible to make use of a rotary-cylinder machine of the type described, wherein it is possible to make this writing appear at any desired position in the axial direction of the cylinder.
The correct operation of the calculator can be checked by making the machine deliver a fixed number of pulses in addition and subtraction operations during the run time of each card, and by multiplying each multiplication by a certain number by a division by the same. number to follow (zero check). If the result is incorrect, the machine will be blocked.