<Desc/Clms Page number 1>
Deze uitvinding heeft betrekking op een kleinbeeldfilmspoel voor 35 mm film-gebruikt in amateurcamera's, waarbij het uiteinde van de film tot een tong versneden, aan de spoel bevestigd blijft totdat de film ontwikkeld wordt.
Het. is reeds bekend zulke spoelen uit één stuk te persen uit thermoplastische stof en het is verder ook bekend een diametrale gleuf in het midden van de kern te voorzien waarin het uiteinde van de film vastgehaakt of geklemd wordt.
De verbeterde spoel volgens de uitvinding is daardoor geken- merkt dat de bevestiging van de filmtong gebeurt met behulp van één of twee weerhaken derwijze gevormd en opgesteld dat de film- tong zonder enige vervorming in dwarsrichting automatisch door de haak of één van de haken gegrepen wordt, waarbij een centrale perforatie van de tong of de zijwaarts uitspringende delen ervan als hechtpunten gebruikt worden. De afstand tussen de punt en de tegengestelde punt of gleufwand is zodanig gekozen dat ze de film juist doorlaten.
De voet van de haken is in elk geval ingesneden door een gleuf ter dikte van de film zodat deze laatste tegen zijwaarts begeven is gevrijwaard.
<Desc/Clms Page number 2>
De uitvinding is in hare talrijke varianten hierna beschre- ven aan de hand van bijgaande tekeningen waarin: Fig. 1, 2,3 respectievelijk een vooraanzicht, een horizontale snede (II-II) en een dwarsdoorsnede (III-III) voorstellen van een spoel met twee spits naar elkaar verlopende weerhaken.
Fig. 4 en 5 zijn varianten van fig. 2 en 3 doordat stootblokjes voorzien zijn om het achteruitschuiven van de film te beletten.
Fig. 6,7 en 8 zijn dwarsdoorsneden van de weerhaak met rechte en gekromde insnijding.
Fig: 9 en 10 zijn enkelvoudige haaksystemen respectievelijk met een oneffen en effen tegenwand van de gleuf.
Fig. 11 en 12 zijn dezelfde voorbeelden als fig. 9 en 10 maar voorzien van stootblokjes zoals in fig. 4 en 5.
Fig. 13, 14 en 15 geven de opeenvolgende stadia van het inschui- ven\en vasthaken van de filmtong aan de spoelkern.
Fig. 16 is een horizontale doorsnede van een spoel met zijhaken en een passende filmtong.
Fig. 17 en 18 tonen twee stadia van het vasthaken aan de zijhaken volgens fig. 16.
Fig. 19'en 20 geven respectievelijk.een voorzicht en een horizontale doorsnede van zijhaken met recht profiel.
Verwijzend naar fig. 1 tot 5 is 1 de kern van een bekende kleinbeeldfilmspoel zoals voorgesteld in fig. 1. Volgens de uitvinding zijn twee weerhaken 2 en 3 voorzien die naar elkaar toelopen vanaf de tegenoverelkaarliggende gleufwanden van de kern, doch op onderlinge afstand ter grootte van een filmdikte blijven.
De basis van deze haken 2 en 3 is ingesneden in 4 en 5 en de breedte van de snede is juist voldoende om de filmdikte te ontvangen van de filmtong 6. In deze filmtong 6 is een ovale perforatie 7 voorzien die bij het opwikkelen van de film op de kern 1 rond één van de haakpunten 2 of 3 zal getrokken worden.
De filmtong wordt door de kerngleuf gestoken langs de brede zijde
<Desc/Clms Page number 3>
zodat ze over de hellende haken 2 en 3 tussen de punten door.aan de andere zijde van de kern uitkomt.waarbij de perforatie tegen- over de'haken 2 en 3 ligt. Het is praktisch niet mogelijk de filmtong die nergens op steunt terug tussen de punten 2 en 3 uit te trekken, zonder dat de perforatie 7 over één van de haken vastgehaakt wordt en naar de basis toeschuift en daarbij hetzij in 4, hetzij in 5 terechtkomt en daar vlak tegen de gleufwand blijft liggen.
Ten einde de filmtong 6 in de aangetrokken stand aan de basis van de weerhaak te houden kan men aan de uitgang van de kerngleuf stootblokjes zoals 6 en 9 voorzien. De voorkant van de tong 6 valt achter deze stootblokjes bij het aantrekken van de filmtong en het is niet mogelijk deze nog terug vooruit te schuiven door de blokjes 8 of 9.
In fig. 6 is voorgesteld hoe de insnijding 4 aan de basis van de tand 2 in rechte lijn verloopt. Volgens de uitvinding kan men deze echter ook (fig. 7 en 8) in dwarsrichting doen door- buigen, zodat de filmtong in dwarsrichting licht ingeklemd wordt wat vooral van belang is voor het geval er geen stootblokjes.
8 of 9 voorzien zijn.
Een variante op deze constructie is voorgesteld in fig. 9 waar slechts één weerhaak 2 voorzien is. Om zeker te zijn dat de filmtong hierrond komt te liggen is een tegenpunt 10 voorzien die de film naar beneden drukt op de haak 2. Men kan ook de kerngleuf versmallen en de punt 10 weglaten (fig. 10) zodat de weerhaak 2 tegenover de wand 11 komt te liggen en juist door- gang verleent aan de filmtong.
In fig. 11 en 12 zijn dezelfde constructies als in fig. 9 en 10 herhaald met toevoeging van stootblokjes 8 zoals in voorbeeld fig. 5.
In fig. 13, 14 en 15 zijn achtereenvolgens de posities van de filmtong 6 aangegeven bij het insteken in de gleuf van de spoel, het vasthaken door de ronddraaiende beweging van deze
<Desc/Clms Page number 4>
laatste en het aantrekken door het bobineren van de film.
Indien steeds in de aangegeven richting gebobineerd wordt, wat het geval is bij de automatische machines, zal de filmtong steeds in de goede richting op de centrale punt 2 gehaakt worden en door de aangespannen film in de snede 4 getrokken worden.
De uitvindingsgedachte kan ook toegepast worden op spoelen waarvan de centrale gleuf voorzien is van weerhaken aan de zij- kanten in plaats van een centrale haak voor de filmtong-perfora- tie. In dit geval moet de filmtong dus eveneens aangepast worden.
Aldus zijn in fig. 16,17 en 18 resp. een horizontale doorsnede van een spoelkern en een dwarsdoorsnede van de kern met de ingestoken en vastgehaakte filmtong voorgesteld. De kerngleuf bevat op beide uiteinden een haakvormige uitsprong 2 en 3 die schuin verloopt aan de top en aan de basis waar ook insneden 4'en 5 voor de film voorzien zijn. De filmtong 6 bevat 2 vleugelvormige uitsprongen 12 en 13 die respectievelijk achter de haken 2 en 3 vallen bij het opwikkelen van de film op de kern.
In fig. 19 en 20 is een variante van het vorige voorbeeld voorgesteld waarbij de filmtongvleugeltjes 12 en 13, alsmede de daarmee samenwerkende haken 2 en 3 rechthoekig afgesneden zijn ten opzichte van de filmas. De werking is dezelfde als voorge- steld in fig. 17 en 18.
<Desc / Clms Page number 1>
This invention relates to a 35mm film reel for 35mm film used in amateur cameras wherein the end of the film cut into a tongue remains attached to the reel until the film is developed.
It. It is already known to mold such coils in one piece from thermoplastic material and it is further also known to provide a diametrical slot in the center of the core into which the end of the film is hooked or clamped.
The improved spool according to the invention is characterized in that the fastening of the film tongue is done by means of one or two barbs shaped and arranged in such a way that the film tongue is automatically gripped by the hook or one of the hooks without any transverse deformation. , using a central perforation of the tongue or its laterally projecting parts as suturing points. The distance between the tip and the opposite tip or slit wall is chosen to allow proper film passage.
In any case, the base of the hooks is cut through a slit the thickness of the film so that the latter is protected from sideways slipping.
<Desc / Clms Page number 2>
The invention is described in its numerous variants below with reference to the accompanying drawings, in which: FIG. 1, 2, 3 respectively represent a front view, a horizontal cut (II-II) and a cross-section (III-III) of a spool with two barbed hooks extending towards each other.
FIG. 4 and 5 are variants of FIGS. 2 and 3 in that buffers are provided to prevent the film from sliding backward.
FIG. 6, 7 and 8 are cross sections of the barb with straight and curved cut.
Fig. 9 and 10 are single hook systems with an uneven and smooth counter wall of the slot respectively.
FIG. 11 and 12 are the same examples as fig. 9 and 10 but provided with tapping blocks as in fig. 4 and 5.
FIG. 13, 14 and 15 show the successive stages of inserting and hooking the film tongue to the reel core.
FIG. 16 is a horizontal sectional view of a spool with side hooks and a suitable film tongue.
FIG. 17 and 18 show two stages of hooking to the side hooks of FIG. 16.
FIG. 19 and 20 respectively give a cautious and a horizontal cross-section of side hooks with straight profile.
Referring to FIGS. 1 to 5, 1 is the core of a known 35mm film reel as shown in FIG. 1. In accordance with the invention, two barbs 2 and 3 are provided which taper towards each other from the opposed slot walls of the core, but spaced apart by a magnitude. of a film thickness.
The base of these hooks 2 and 3 is cut into 4 and 5 and the width of the cut is just enough to receive the film thickness from the film tongue 6. In this film tongue 6 an oval perforation 7 is provided which, when winding up the film on the core 1 around one of the hook points 2 or 3 will be drawn.
The film tongue is inserted through the core slot along the wide side
<Desc / Clms Page number 3>
so that it extends over the inclined hooks 2 and 3 between the points on the other side of the core, the perforation being opposite the hooks 2 and 3. It is practically impossible to pull the film tongue which is not supported by anything back out between points 2 and 3 without the perforation 7 being hooked over one of the hooks and sliding towards the base, ending up in either 4 or 5 and remains flush against the slot wall there.
In order to keep the film tongue 6 in the tightened position at the base of the barb, bumpers such as 6 and 9 may be provided at the exit of the core slot. The front of the tongue 6 falls behind these buffers when the film tongue is pulled and it is not possible to slide it back forward by the blocks 8 or 9.
Fig. 6 shows how the incision 4 at the base of the tooth 2 runs in a straight line. However, according to the invention, it can also be bend transversely (Figs. 7 and 8), so that the film tongue is slightly clamped in transverse direction, which is especially important in case there are no buffers.
8 or 9 are provided.
A variant of this construction is shown in Fig. 9 where only one barb 2 is provided. To ensure that the film tongue comes to rest around it, a counterpoint 10 is provided which presses the film down onto the hook 2. You can also narrow the core slot and omit the tip 10 (fig. 10) so that the barb 2 faces the wall. 11 comes to lie and just gives passage to the film tongue.
In Figs. 11 and 12 the same constructions as in Figs. 9 and 10 are repeated with the addition of buffers 8 as in example Fig. 5.
In Figs. 13, 14 and 15, the positions of the film tongue 6 are successively indicated when it is inserted into the slot of the reel, hooked by the revolving movement of this reel.
<Desc / Clms Page number 4>
last and put it on by bobbin winding the film.
If bobbing is always carried out in the indicated direction, which is the case with the automatic machines, the film tongue will always be hooked on the central point 2 in the correct direction and pulled into the cut 4 by the tensioned film.
The inventive concept can also be applied to coils whose central slot is provided with barbed side hooks instead of a central hook for film tongue perforation. In this case, the film tongue must also be adjusted.
Thus, in FIGS. 16, 17 and 18, respectively. a horizontal section of a reel core and a cross section of the core with the inserted and hooked film tongue. The core slot includes at both ends a hook-shaped projection 2 and 3 which is oblique at the top and at the base where also cuts 4 'and 5 for the film are provided. The film tongue 6 includes 2 wing-shaped projections 12 and 13 which fall behind the hooks 2 and 3 respectively when winding up the film on the core.
In Figs. 19 and 20, a variant of the previous example is shown in which the film tongue wings 12 and 13, as well as the hooks 2 and 3 cooperating therewith, are cut off at right angles to the film axis. The operation is the same as shown in Figs. 17 and 18.