BE561623A - - Google Patents

Info

Publication number
BE561623A
BE561623A BE561623DA BE561623A BE 561623 A BE561623 A BE 561623A BE 561623D A BE561623D A BE 561623DA BE 561623 A BE561623 A BE 561623A
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
drum
call
information
call information
track
Prior art date
Application number
Other languages
English (en)
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Publication of BE561623A publication Critical patent/BE561623A/nl
Priority claimed from GB1448053A external-priority patent/GB763828A/en
Priority claimed from DEST11765A external-priority patent/DE1041098B/de

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04MTELEPHONIC COMMUNICATION
    • H04M3/00Automatic or semi-automatic exchanges
    • H04M3/22Arrangements for supervision, monitoring or testing
    • H04M3/36Statistical metering, e.g. recording occasions when traffic exceeds capacity of trunks

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



   De uitvinding heeft betrekking op telefonie en   meer   in het bijzonder op een inrichting om tijdelijk alle inlichtingenvast te leggen, die nodig zijn om een abonnee, wélke een interlocaal gesprek voert, te belasten.   vanneer   een telefoonmaatschappij overgaat tot het invoeren van door abonnees interlocaal kiezen, verwacht deze maatschappij in staat te zijn de telefonistes, die nu het interlocaaîverkeer behandelen, niet meer nodig te hebben.

   Hiertoe kan de schakelaparatuur bij a.lle betrokken schakelpunten ingericht worden om te reage- ren op het door de abonnee gezonden nummer en hem dan met de verwijderde partij te verbinden, welke functie tot nu toe de tussenkomst van op zijn minst één telefo, niste nodig maakte.   Eén   van deze telefonistes werd echter, behalve dat zij deelnam aan de verbinding, ook gebruikt om een tariefkaart te schrijven, waarvoor de abon. nee werd belast. Derhalve   Koet   indien de telefonistes verdwijnen en alle schakel- handelingen automatisch worden uitgevoerd, deze tariefkaartfunctie, die vroeger 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 aan een telefoniste toegewezen was, ook automatisch worden uitgevoerd.

   Deze fun- tie, welke geheel apart en duidelijk onderscheiden staat van het automatische scha.   kelprobleem,   wordt volgens de uitvinding uitgevoerd door eerst alle inlichtingen, die voor   tariefdoeleinden   nodig zijn, te registreren, terwijl de oproep wordt uit- gevoerd. 



   Een van de doelstellingen van de uitvinding is een automatisch berichten registrerend stelsel 'te voorzien van een magnetische trommel en een inrichting, die de registratie van de inlichtingen van de oproep op de trommel bewerkstelligt gedurende het verloop van een oproepen daarna de geregistreerde inlichtingen overbrengt naar een   opzamelinrichting   waaruit zij later kunnen worden onttrokken voor tariefdoeleinden.. 



   Een ander doelstelling is te voorzien in een automatisch berichten regis- trerende inrichting, die voortdurend- de verbindingslijnen van een automatisch schakelstelsel afzoekt naar een verbindingslijn, die door een oproepende abonnee is vastgenomen, teneinde   de.inlichting en   voor een dergelijke oproep te detecteren en die op een registreerinrichting ziet meerdere sporen een registreerspoor uitkies'   om   de inlichtingen betreffende een dergelijke gedetecteerde oproep te registreren. 



     Nog   een ander doelstelling is voor een registreerinrichting met meerdere sporen te voorzien in een a fleesspoor-kiezer, die gemeenschappelijk is aan een aan tal sporen. 



   Een ander doelstelling is te voorzien in een inrichting in een telefoon- schakelstelsel met automatische berichtregistratiemogelijkheden, die oproepen, welke vanuit een   nuntpost   of een andere niet-berechtigde lijn uitgaan, blokkeert zonder dat daarvoor de muntpost of de niet-beréchtigde lijnen in een afzonderlijke groep ondergebracht zijn. 



   De bovengenoemde en andere doelstellingen van de uitvinding zullen duide   lijker   worden uit de volgende   uitvoerige   beschrijving aan de hand van de bijgaan- de tekening, waarin: 
Fig. 1 en 2 naast elkaar laten zien hoe het automatisch berichten registre.. rend stelsel volgens de uitvinding werkt ; en 
Fig. 3 een grafiek is, die de tijdschaalbesturing toont voor de registratie van de oproep-inlichtingen op de magnetische trommel. 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 



   Op de tekening registreert het beschreven stelsel geheel automatisch de betreffende bijzonderheden van een interlocale oproep, met inbegrip van de automatische identificatie niet alleen van de lijn, waarvan een abonnee oproept, maar ook van zijn post, indien hij aangesloten is op een partijlijn. Het systeem maakt ook in een hoofd- of piloot-centrale registraties van oproepen, die zijn oorsprong hebben in een satelliet-centrale.

   De basis-elementen van het stelsel, die in een hoofdcentrale zijn ondergebracht, zijn een gelijkrichterdiode-matrix, welke de identiteit van de oproepende lijn vaststelt ; verder een magnetische trommel, die als tijdelijk register werkzaam is voor de numerieke inlichtingen ;   bovendien een   magnetische of papierenstrook, welke het permanente opzamelregister is; een identificatie-inrichting van de posten van partijlijnen; een pulstijdke- ten ; en klok- en kalenderketens, zodat alle noodzakelijke inlichtingen van een interlokale oproep voor een later uit te voeren belasting worden geregistreerd .

   De telefooncentrale van het stap-type bevat de lijnzoeker, (aangeduid door 
LF op de tekening) de eerste kiezer (1S), de tweede kiezer 2S), een connector (C) en een gewijzigde versterker voor een uitgaande   verbindingslijnkabel,   zoals sche- matisch voorgesteld is in Fig. 1 en 2. Opgemerkt wordt echter, dat met kleine wij- zigingen van het automatisch berichten registrerend stelsel de uitvinding ook kan worden toegepast op rotary- en kruisstang-centrales.

   De functie van het automa- tisch berichten registrerend stelsel (AMR) is om alle inlichtingen te registreren, die noodzakelijk zijn om een abonnee te belasten voor een interlocale oproep, welke hij zelf heeft   ingeleid.   Dit betekent, dat het gezonden nummer moet worden geregistreerd; dat het   gidsnummer   van de oproepende abonnee automatisch moet wor-   den verkregen en geregistreerd ; de datum en de tijd van het gesprek moet worden geregistreerd ; dat ook de duur van het gesprek moet worden geregistreerd.   



   In AMR wordt de duur van het gesprek verkregen, doordat eerst het tijdstip wordt geregistreerd, waarop de opgeroepen abonnee antwoordt en daarna het afschakel- tijdstip, waarna het ene wordt afgetrokken van het andere teneinde de duur van het gesprek te bepalen. Hierdoor wordt het vermeden om een tijdregistratie uit te. voeren van de duur van het gesprek. 



   Het AMR-stelsel bevat, zoals is weergegeven, een magnetische trommel 3 waarop de inlichtingen van de oproep gedurende het gesprek worden vastgelegd. Door 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 middel van een dergelijke   tromuiel     kunnen   oen aantal oproep-inlichtingen gelijk- tijdig worden geregistreerd met een minimum aan   apparatuur.   Volgens de uitvinding behoren verder bij de trommel een aantal schrijfkoppen 4 en afleeskoppen 5, die dusdanig zijn opgesteld, dat de trommel is verdeeld in een aantal sporen 6 aan de omtrek, die elk zijn uitgerust met een schrijfkop en een afleeskop. Elk spoor heeft echter een dusdanige lengte, d at hij voldoende registratie-cellen kan bezitte: om alle inlichtingen,'die nodig zijn voor een voorafbepaald aantal verbindingslij- nen, onder te; brengen.

   Zoals hierna zal worden beschreven,,wordt de afleeskop voor elk spoor zodanig bestuurd door een tijdschaalketen 8, dat de kop de inlich- tingen van de daarbij behorende verbindingslijnen seriegewijs registreert. Door   middel v an   een spoorkiezer 9 wordt de inlichting van elke oproep   onmiddellijk   van de trommel afgelezen en toegevoerd aan een meer permanente vorm van een opzamelor- gaan, zoals een magnetische of papieren strook, die schematisch bij 10 is voorge- steld. De keten van de spoorkiezer wordt zodanig bestuurd, dat slechts telkens een oproep wordt afgelezen, zodat de inlichtingen van een aantal cellen seriegewijs op de strookmachine 10 worden geregistreerd.

   Een niet-weergegeven strookkaart-conver- tor kan naar wens bij het einde van elke dag, week of maand gebruikt worden om een strook af te geven met een cpzameling van oproep-inlichtingen, waarna elke oproep-inlichting wordt overgebracht op geponste kaarten, die geschikt kunnen worden gebruikt om abonnees te belasten. 



   Abonneelijnen kunnen ofwel over een afzonderlijke lijn ofwel over een par- tijlijn, ofwel gemengd   verbonden   zijn met   een, automatische   schakelapparatuur van een centrale. In de figuur is lijn 12 weergegeven als een partijlijn met posten 
13 en 14. Tijdens het bedrijf neemt een abonnee zijn microtelefoon op, neemt hij een lijnzoeker vast, die hem doorverbindt met een eerste kiezer, en ontvangt hij een kiestoon.   Indien   de abonnee nu een locale oproep inleidt, wordt de AMR-appara- tuur niet in werking gesteld, maar indien hij een interlocale toegangscode zendt zoals een enkel cijfer (hetgeen echter ook verschillende cijfers kunnen zijn, al naar gelang het gebruikte schakelschema), wordt de oproep doorgegeven naar een ver- sterker voor uitgaande verbindingslijn-oproepen zoals 16.

   Op dit ogenblik daar niet bekend is, dat de in te leiden oproep een   interloèale   oproep is, waarvan een kaart moet worden gemaakt, wordt de AMR-apparatuur in gebruik gesteld. De enigszins ge- wijzigde versterker is in wezen de versterker, die bij het gewone schakelstelsel wordt gebruikt, afgezien van het feit dat 6 tot 8 punten daarin moeten worden ver- 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 bonden net de bijbehorende AMR-verbindingslijnstroomoop 18. Alle cijfers, welke de abonnee nu zendt en welke de   versterker'   over de verbindingslijn doorzendt, worden ook aan deze verbindingslijnstroomloop toegevoerd, waar zij   beurtelings   worden ge- teld.

   De gemeenschappelijke schrijfketen 20 van de trommel leest de waarde af van elk cijfer, dat door de telinrichting wordt ontvangen, decodeert dit cijfer en schrijft het resultaat op een gedeelte van de magnetische trommel 3, dat uitslui- tend is gereserveerd om het opgeroepen nummer te registreren, dat behoort bij een oproep, die gebruik maakt van de bepaalde betreffende verbindingslijn. Op het ogen- blik, waarop het eerste van deze cijfers wordt geregistreerd, zijn voorafgaande gekozen cijfers, die erin. geslaa.gd zijn om toegang te verkrijgen tot de   verbindings-   lijn, reeds op soortgelijke   wijze   op de trommel geregistreerd, waarbij hun waarden bekend zijn door de daardoor bereikte verbindingslijn.

   De bijzonaerheden en de werking van de   verbindingslijnstroomloop   2 en van de trommelsppor-schrijfketen, de bijbehorende lijnidentificatie- en partijijn-identificatie-eenheden 21 en 22 en de   bewakingsketen   23 van de opjaag-batterij zijn beschreven in de Amerikaanse octrooi- aanvrage No.   594.756,   ingediend op 29 juni 1956. De tijdschaalketens 8, 24 en 25 zijn beschreven in de Amerikaanse octrooiaanvrage 598.961, ingediend op 19 juli 1956. 



   Terwijl dit nummerkiezen plaats vindt, zendt, wanneer de oproepende abonnee aangesloten is op een partijlijn, een transistor oscillator 30 (Fig. 2) in het oproepende abonnee-toestel 7, zoals is beschreven in de Amerikaanse octrooiaanvrage 451.791, ingediend op   24.   augustus 1954, een toon van één van tien of meer mogelijke frequenties welke de oproepende post kenmerkt, uit telkens wanneer kiescontacten in het abonnee-toestel geopend worden.   Wanneer   deze contacten gesloten zijn, dat is altijd met uitzondering gedurende het kiezen, is deze oscillator kortgesloten en in rust. Deze toon wordt gedetecteerd door middelen, zoals die zijn beschreven in de. 



  Amerikaanse octrooiaanvrage 595. 486, ingediend op 2 juli 1956, welke middelen een gedeelte van de verbindingslijnstroomloop 18 vormen. De frequentie van deze toon wordt bepaald in een toon-onderscheidings-detector, die netde verbindingslijn- stroomloop is verbonden en een cijfer, dat daarmede correspondeert, wordt over de schrijfketen na,ar de trommel gezonden, waar het wordt geregistreerd op een plaats, die uitsluitend daarvoor gereserveerd is. 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 



   Wanneer voldoende gekozen cijfers over de verbindingslijn zijn gezonden om te verzekeren, dat de toon is gedetecteerd en het juiste postcijfer is gere- gistreerd, wordt in de verbindingslijnstroomloop 18 een aanvraagtoestand opgezet om een identificatie van de oproepende lijn in te leiden. Daar tel kens slechts één lijnidentificatie kan plaats   vinden,,   moet de verbindingslijn zijn beurt af- wachten, waarna wanneer deze zich voordoet, wordt veroorzaakt, dat de verbindings, lijnstroomloop de vasthoudaarde op de "bijzondere" draad van de versterker ver- vangt door een kleine positieve potentiaal. Deze potentiaal wordt, behalve dat hij de verbinding verder vasthoudt, langs de bijzondere draad   teruggevoea   naar de op- roepende lijnstroomloop waarvandaan hij naar de gelijkrichterdiode-matrix gaat. 



   Ondertussen is door de identificatieketen 22 van de partijlijn-posten het postcij- fer, dat vroeger op de trommel 3 is geregistreerd, daaraan onttrokken en op de ma-   ,trix   21 dusdanig ondergebracht, dat het gidsnummer van de oproepende abonnee di- rect uit de matrix kan worden verkregen. Dit nummer wordt over de codeerinrichting en het controle-orgaan 32 van de identiteit toegevoerd aan de identiteit-zender      
33, welke het in elektronische pulsen omzet en via de schrijfketen 20 zendt naar het gedeelte van de trommel, dat is gereserveerd voor het oproepende nummer van oproepen, die over de betreffende verbindingslijn worden geleid.

   Deze identifi- . catie van de lijn en bepaling van het nummer kan plaats vinden op elk tijdstip van de tijd, waarin de verbindingslijn wordt vastgehouden, maar dit zal meestal het geval zijn, zodra na de registratievan het postcijfer de gemeenschappelijke ketens beschikbaar worden. 



     Opgenerkt,wordt,   dat de beschrijving van de methode om het gidsnummer van een oproepende abonnee, die aangesloten is op een partijlijn, vast te stellen en te registreren, betrekking heeft op de soort van hoofdcentrale, waarin de   gidsnum-   mers van verschillende abonnees op dezelfde lijn niet met elkaar in verband staan, dat wil zeggen, wanneer connectors met één klem per post worden gebruikt. Indien de nummering van partijlijnen   geschiedt   op basis van één klem per lijn, vormt het vastgestelde   postcijfer   een   gedeeite   van het gidsnummer van de oproepende abonnee en is het slechts noodzakelijk om het tezamen met het uit de matrix verkregen lijn, nummer te registreren op geeigende plaatsen op de trommel. 



   Indien de oproepende abonnee een individuele lijn heeft, bezit zijn toestel 

 <Desc/Clms Page number 7> 

 geen oscillator, wordt geen toon gedetecteerd en wordt een extra-signaal door de   matrix   teweeg gebracht, dat aangeeft, dat het daaruit verkregen nummer het gidsnummer van de abonnee is en als zodanig op de trommel kan worden geregistreerd¯   Wanneer   de opgeroepen abonnee   antwoord)   wordt het tijdstip van de dag uit. een klok-keten 34 van bekende vorm verkregen en over de tijdzenaer-poort 35 en de schrijfketen 20 toegevoerd aan het gedeelte van de trommel, dat is gereserveerd voor de antwoordtijd van oproepen over de betrokken verbindingslijn. 



     Wanneer   de oproepende abonnee afschakelt, herkent de registratie-analysator 36,'welke opvolgend elk   trommel spoor   afleest onder het bestuur van de spoor kiezer 9, deze toestand, signaleert hij daarna de start-stop-besturing   40   om de strook- machine aan te zetten, ontleent hij vervolgens de verschillende geragistreerde gegevens, die tot deze behoren, aan de trommel en voedt hij deze gegevens aan de schrijfketen 42, die deze in serie registreert op de magnetische strook 44 van de machine 10.

   Op hetzelfde tijdstip seint de registratie-analysator 36 naar de schrijfketen 46 om synchronisatie-pulsen te registreren op een tweede spoor van dezelfde.magnetische strook, welke pulsen later gebruikt worden in   de .strook-kaart   convertor.   Bovendien   verkrijgt de schrijfketen 42 het tijdstip van de dag, dat is   het. afschakeltijdstip   van de tijdzender en de datum van de   datumzender.   Wanneer al deze gegevens   zijngeregistreera   op de strookt signaleert de   registeranalysa-   tor 3ó de start-stop-besturing 40 om de stroom tot stilstand te brengen.

   Daar de registratie-analysator tel kens slechts één oproep kan behandelen, wordt een ver- bindingslijn voor ongeveer 2 seconden na het afschakelsignaal bezet gemaakt, op- dat geen oproepen verloren gaan, wanneer een aantal gelijktijdige afschakelingen optreden.   Wanneer   eenmaal een verbindingslijn vrij is kan een andere oproep deze vastnemen en zullen de ruimten, die op de trommel zijn gereserveerd voor de ver- schillende inlichtinggegevens en die   doorde   gegevens van de vorige oproep zijn gevuld, voor deze nieuwe oproep nodig zijn. Het is derhalve belangrijk, dat deze vertraging van 2 seconden in het stelsel aanwezig is teneinde te verzekeren, dat alle gegevens, die bij de voorafgaande oproep behoren, daaraan zijn onttrokken en op de strook zi,jn aangebracht, voordat wordt toegestaan, dateen nieuwe op- roep de verbindingslijn vastneomt.

   Opgemerkt wordt, dat een inlichting vanuit enige of vanuit alle verbindingslijnen   gelijktijdig   op de   trommel   kan worden   @ere.     gistreerd;   en dat het aflezen of de onttrekkingshandeling, welke slechts telkens 

 <Desc/Clms Page number 8> 

 slechts voor één verbindingslijn plaats vinut, op geen enkele wijze invloed heeft op de gelijktijdige schrijfhandeling voor enige of een willekeurig aantal andere   vérbindingsli jnen .   Een onttrekking van deregistratie geschiedtnormaal alleen voor   vol'     oide   en dus in rekening te brengen gesprekken; indien dit echter speciaal wordt verlangd, kunnen niet voltooide gesprekken ook geregistreerd worden. 



   Op een tijdstip,.geschikt   voo,   de gebruiker, wordt de magnetische strook uit de   strookwachine   verwijderd en wordt een andere strook ingezet, terwijl alle af- geschakelde verbindingslijnen, wanneer dit wordt uitgevoerd, bezet gemaakt zijn. 



  De eerste strook wordt daarna op de strook-kaart-convertor geplaatst. Len derge- lijke strookspoel kan bijv. de registratie voor   14.000   interlocale gesprekken be- vatten. 



   Terwijl de strook werd bedrukt me.. een inlichting, die van de magnetische trommel werd afgelezen en daarom net  38   cm per seconde moest worden bewogen ten- einde een voldoende afstand te verkrijgen tussen de elementen van de inlichting die van de trommel kwam, moet hij worden afgelezen met een snelheid, welke ge- schikt is voor het kaartponsen dat mechanisch dus tamelijk langzaam geschiedt. 



  In feite wordt de strook door destrook-kaart-convertor 5 afgelezen met 1,25   o@   per seconde, hetgeen correspondeert met 15 decimaal-cijfers per seconde. De   kaart,   ponsmachine maakt één kaart voor elke interlocale oproep ; deze kaarten kunnen dan worden behandeld en gesorteerden naar deabonnees te zenden   rekeningen. kun-   nen dan geheel automatisch met behulp van gebruikelijke boekhoudmachines 42 wor- den opgemaakt. 



   De weergegeven kaartponsmachine is bij voorkeur een   I.B.l.   type 526 kaart- ponsmachine maar andere zoals Remingtcn Rand machines kunnen gemakkelijk in de plaats daarvan worden gebruikt met enige kleine wijzigingen bij de strook-kaart- convertor.   Door d  convertor in te richten om een gebruikelijke teletype-reper- òrator te besturen kunnen alleen geponste of geponst en gedrukte papierstro- ken worden voortgebracht in plaats van ponskaarten. 



   Voor uitvoerige inlichtingen over een geschikte strook-kaart-convertor wordt verwezen naar de   Amerikaanse   octrooiaanvrage No. 594.187, ingediend op 27 juni   1956.   

 <Desc/Clms Page number 9> 

 



   Bij een andere beschikbare uitvoeringsvorm van de   uitvinding,   die in het bijzonder geschikt is voor het geval van een kleine hoofdcentrale, wordt een registratie op een papierstrook direct. vauaf de trommel   geneukt   en is het niet noodzakelijk om een registratie op een   mag@etische   strook te maken. Daar echter een registratie op een   papier-strook   veel   langzamer   geschiedt dan een registra- tie op een   magnetische   strook noet het interlocale verkeer, waarvan de kaarten moeten worden gemaakt., van die aard zijn, dat deze langzame handeling kan worden toegelaten. 



   Een andere methode om de posten te identificeren die het voordeel van een- voudigheid en besparing'heeft, is om de oproepende abonnee zichzelf te laten iden- tificeren ten aanzien van zijn eigen postcijfer door hem namelijk nade toegangs- code een afzonderlijk bepaald cijfer te laten kiezen, dat afhankelijk is van    welke partij hij op de lijn is : ditcijfer wordt naar de verbings din lijnstroomloop   gevoerd en op de trommel geregistreerd, maar verhinderd wordt, dat het over de verbindingslijn wordt herhaald. De   lijnidentificatie   en de vaststelling van het gidsnummer en tevens de registratie daarvan vinden dan zoals vroeger plaats. 



   Indien bij het tellen een   opjaagbatterij   op de bijzondere draad wordt ge- bruikt om locale oproepen te tellen, wordt bij voorkeur ook een   bewakingsketen   voor deze   opjaagbatterij   gebruikt welke verhindert, dat een   lijnidentificatie   plaats vindt indien een telpuls optreedt. Daar de identificatie slechts ongeveer 1/4 seconde in beslag neemt, biedt het feit, dat de identificatie moet worden uit- gevoerd tussen de telpul.sen in, geen   moeilijkheid.   Bovendien, daar de spanning, die voor de lijnidentificatie wordt gebruikt, in vergelijking klein is, kan hij niet een berichtenregister in werking stellen ; en derhalve kunnen deze twee extra- functies, die over de bijzondere draad worden uitgevoerd, elkaar niet storen. 



    \foor   details van een telling met behulp van een opjaagbatterij, de   bewalcingsketen   en het vrijgeven bij foutief zenden wordt verwezen naar de Amerikaanse octrooi- aanvrage   59.756.   



   De trommel 3 in Fig. 3 kan elk aantal sporen 74 van twaalf tot verscheidene honderden hebben. Elk spoor kan de inlichtingen registreren, die behoort tot op zijn minst vijf verbindingslijnen en derhalve is voor de meeste contrale slechts een kleine trommel vereist. Een spoor wordt altijd gebruikt om synchronisatiepul- sen op te nemen, aie worden versterkt door een afleesversterker, daarna opnieuw 

 <Desc/Clms Page number 10> 

 worden opgewekt door een pulsgenerator, en   da@   gebruikt   morden   om een tijd - schaalketen aan te drijven.

   Deze tijdschaalketen bestuurt de identiteit-zender, de tijd-zender, de datum-zender, de registratie-analysator en de   schrijfketens,   en bepaalt verder wanneer elke keten zijn   Inlichting   op de trommel zal brengen; daar de t rommel voortdurena. draait met bij voorkeur 15 omwentelingen per se- conde, betekent dit in werkelijkheid, dat de   tijdschaalketen   bepaalt, wanneer el ke keten zal functionneren. Voor verdere details zie de Amerikaanse octrooiaan-. vrage 598.961 (19 juli 1956). 



   Indien de centrale, waarin de   AMR-apparatuur   is ondergebracht, een knoop- punt van verbindingslijnen is, is het waarschijnlijk, dat er vele uitgaande groe- pen van verbindingslijnen aanwezig zijn en dat de cijfers, die'voor oproepen, welke over aeze verbindingslijnen uitgaan, worden gezonden, geen verband verto- nen ten aanzien van de werkelijke stappen, die de schakelaars moeten maken om de oproepen over deze verbindingslijnen een route te geven. Ook is in dergelijke ge- vallen dikwijls een routekiezen vereist.

   Voor dit doel is bij voorkeur   een.elek-   tronische register-zender aangebracht om met AMR samen te weken en deze voorziet in een drie- of zescijferige omzetting, behandelt het route-kiezen en zendt ofwel pulsen uit met   een a antal   van 10 per seconde ofwel   multifrequente   pulsen, terwijl hij na het stappen van een route-kiezer. en het vastnemen van een verbindingslijn indien noodzakelijk een beginsignaal zal afwachten voordat hij over de verbin- dingslijn pulsen gaat uitzenden. Deze elektronische register-zender biedt een groot voordeel boven de gebruikelijke elektro-mechanische director, welke bij sommige   stap-systeuen,   zoals in Londen, gedurende vele jaren is toegepast. 



   Het AMR-stelsel voorziet verder in een inrichting, welke a) de verlopen tijd zal afleiden uit het antwoord- en het afschakeltijdstip, b) het tarief zal afleiden uit de code van het opgeroepen gebied   en/of   de code van de opgeroepen centrale, de datum en de dag, en c) de belasting zal afleiden voor de oproep uit a) en b). 



   Munt-stations en in feite iedere lijn kunnen door de   AMR-apparatuur   worden geblokkeerd om interlocale oproepen te zenden, zonder dat daartoe deze lijnen in afzonderlijke groepen binnen de centrale moeten zijn ondergebracht. Bij een volledige automatische identificatie zijn middelen aanwezig om iedere post op 

 <Desc/Clms Page number 11> 

 een partijlijn te blokkeren voor het zenden van e en interlocale oproep en daar- bij toch toe te laten, dat de andere posten op de lijn wel een'dergelijke oproep kunnen inleiden. Dus een muntstation   kan w orden   aangesloten op een   partijlijn,   indien dit noodzakelijk is en de andere abonnees op deze lijn kunnen daarbij toch de mogelijkheld voor het kiezen van een interlocale lijn bezitten. 



   Koud-kathode met gas gevulde buizen zijn zo uitgebreid als mogelijk isin de AMR toegepast, vanwege hun lang leven en hun betrouwbaarheid. Transistors zijn ook overal toegepast vanwege de voordelen van hun kleine afmetingen en hun laag energieverbruik. 



   De tijdschaal bestaat uit een telinrichting van 600 punten en is ingericht   met vier trappen ; eerste trap is onderverdeeld in vier ketens ; tweede is onderverdeeld in vijf ketens ; derde trap is onderverdeeld in tien ketens ; de vierde trap is oneven onderverdeeld in drie ketens. Door de uitgangen met ge-   schikte poorten te   combineren   worden 600 afzonderlijke puls-outputs verkregen. 



  Daar de tijdschaal wordt bedreven door het klokspoor op de trommel, is één puls aanwezig voor elk van de 600 elementen van dit spoor. Dus, wanneer het nde ele- ment van het klokspoor bij de afleeskop van het klokspoor   verschijnt,   zal de tijdschaal een puls voortbrengen bij de nde poort, welke puls zal toelaten, dat de positieve of   negatieve'inlichtingspuls   op de trommel wordt geschreven door de schrijfkop op de ndeplaats van het signaalspoor.

   De schrijfkop is echter diame- traal tegenover de afleeskop (of 180  daarna) aangebracht, zodat de werkelijke afleestijd van het nde element is wanneer het (n-300)ste element op het signaal- spoor wordt afgelezen.   Wanneer   de tijd aanbreekt om de inlichting op de trommel af te lezen en deze naar de strook over te brengen, is de inlichting op signaal- spoor onder de afleeskop in synchronisme, maar 300 elementen vertraagd ten op- zichte van het klokspoor. De gebruikte trommel is van een model, dat in staat is om inlichtingen voor vijftig verbindingslijnen vast te leggen op tien signaalspo- ren. Teneinde de afleeshandeling te behouden wordt gebruik gemaakt van een volg-   orde-spoorkiezer   9. 



   De   spoorlciezer   9 is   een poortketen,   welke het   mogelijk   maakt om de geregis- treerde inlichting op elk te onderzoeken spoor in volgorde te onderzoeken (en indien noodzakelijk daaraan te onttrekken). Door gebruik te maken van een telin- 

 <Desc/Clms Page number 12> 

 richting met 10 punten is het mogelijk om tot 10 sporen van de trommel te onderzoe- ken. Een tweede telinrichting is noodzakelijk om de keten voor meer dan 10 spo- , ren uit te breiden. 



   De verbindingslijnstroomloop   18   kan   geschik@   in   tw@e   secties worden verdeeld. 



  De functie van de eerste sectie is om asn de versterker de gezonden impulsen, het antwoord-controlesignaal, en het afschakelsignaal te onttrekken en om verder deze signalen   naarde   registreerapparatrru te zenden. De functie van de tweede sectie is om met de identificatie   van d  oproepende abonnee te beginnen. 



   De schrijfketen 20 is een poortnetwerk, dat alle betreffende inlichtingen ontvangt, ofwel als gelijkstroomsignalen- (of voorspanningen) van dat gedeelte var de   verbindingslijnstroo mloop,   dat de gezonden cijfers vastlegt, ofwel, als   pulsreek   sen van de zender van de identificatieketen of van dc zender van de tijdketen, waarna dit poortnetwerk deze signalen doorgeeft onder het bestuur van outputs van de tijdschaal, zodat zij op het juiste gedeelte van het spoor op de   trommel   wor-      den geschreven. Het stelsel om te registreren is dusdanig, dat een uitwissen on- nodig is.

   Een nieuwe inlichting wordtover de voorafgaande inlichting gedrukt, dat wil zeggen, de trommel wordt magnetisch met tegengestelde polariteit verza- digd, De buizen van deze keten, welke de juiste golfvormen voortbrengen, zijn ge- meenschappelijk aan een spoor van de trommel, dus aan vijf verbindingslijnen, aan- gezien er vijf verbindingslijnen: op één spoor zijn. De.gelijkrichters welke signa- len aan deze buizen toevoeren, vormen vijf soortgelijke groepen, waarbij één groep gemeenschappelijk is voor   een     verbindingslijn.   



   De klók-keten 34 en de   kalender-keten   50 leveren de tijd van de dag, de dag van de maand en de maand van het jaar door de standen op een   stapschaltelaar.   Deze inlichting wordt via poorten doorgegeven naar de tijdzender 35 en de kalenderzen- der 51. De output van de tijdzender is dusdanig beschikbaar, dat de tijd voortdu- rend wordt geschreven op de trommel voor elke verbindingslijn.   Wanneer   de verwij- derde partij   antwoord   wordt de registratie van de tijd tot stilstand gebracht. 



  De tijd, die het laatst is geschreven, is de antwoord-tijd en wel nauwkeurig tot binnen zes seconden, ondat de klok elke zes seconden stapt. De output van de tijdzender en kalenderzender is beschikbaar voor de registratie analysator 36 

 <Desc/Clms Page number 13> 

 teneinde de afschakeltijd op de strook teschrijven (of de tijd over te   dragen.   van de trommel naar de strook) en ook de datum op de strook te schrijven. Een schrijfketen is aanwezig om de inlichtingen, van vijf verbindingslijnen te   behar:-   delen. 



   De schrijfkop wordt bestuurd door een in- uit-buis en brengt het schrijven van een "1" of "O" teweeg op de trommel. De   aflezing   van de trommel is echter 180  verplaatst ten opzichte van de   schrijfplaa.ts   en wordt voortdurend afgelezen in de registratieanalysator. Het doel van deze keten is   om elk   spoor te onderzoe- ken teneinde vast te stellen of er kanalen zijn, die met volledige oproepen wach- ten om te worden geregistreerd en verder om deze inlichtingen aan de trommel te onttrekken en voortdurend op de magnetische strook te registreren. De eerste vijf cijfers van het spoor bevatten afzonderlijke berichten voor elk van de vijf- verbindingslijnen, die door de tijdschaalketen zijn onderzocht, en deze inlichtin- gen kan men de "registratie-toestand-cijfers" noemen.

   De rest van het spoor bevat de inlichtingen voor elk van de vijf kanalen en wel op iedere vijfde cijferplaats, die uniform rondom de trommel op afstand van elkaar zijn gelegen. Een kanaal be- vat alle inlichtingen van één verbindingslijn. 



   In Fig. 3 stelt de gra.fiek een   trommelspoor   70 voor zoals dit is verdeeld door de tijdschaalketen 8. Elk spoor is verdeeld in   tijdzones,   teneinde alle op- roep-inlichtingen, die betrekking hebben op vijf verbindingslijnen, onder te brengen, waarbij de oproep-inlichtingen worden geregistreerd in volgorde naar de tijd waarop de inlichtingen beschikbaar worden en overeenkomstig de tijdschaal- besturing, die voor het schrijven van de inlichtingen   zorgdraagt.   Volgens de tijd- schaal is hét spoor, dat een   omwenteling   van de trommel vertegenwoordigt, onder- verdeeld in 3o stukken.

   Het eerste stuk is het controlegebied van de registratie- toestand, de volgende vier stukken zijn gegroepeerd om datum-inlichtingen onder te brengen, de volgende 11 stukken geven de inlichting betreffende het opgeroepen nummber, de volgende 8 stukken geven de inlichtingen betreffende het oproepende nummer, de volgende vijf stukken geven de inlichtingen betre fende de   antwoordtijd,   terwijl het laatste stuk reserve is en naar wens kan worden gebruikt.

   Bij het stelsel van de onaerhavige aanvrage kunnen de inlichtingen betreffende de datum 

 <Desc/Clms Page number 14> 

 aan de trommel worden toegevoerd, maar zoals hier voor is gezegd, kunnen zij in plaats daarvan ook wel over de datumzender direct naar de strook-registratie machine worden gezonden.   ) 'Wanneer   zij direct naar deze machine/worden gezonden, be- hoeven de inlichtingen niet op de trommel te worden geregistreerd en kan desgewenst deze ruimte voor andere doeleinden worden gebruikt. Bij enige installaties kan het echter gewenst zijn om de datum-inlichtingen op de trommel te registreren en daar- om is daarvoor in de ruimte voorzien. Volgens de tijdschaalbesturing geeft   elk .   



    1/30ste   gedeelte van het spoor inlichtingen voor elk van de vijf verbindingslijnen. 



  Het eerste gedeelte 73 van de sectie 72 voor het oproepende nummer is als voorbeeld vergroot weergegeven teneinde deze verdeling van de spoortijd tussen de verbindings -lijnen T1-T5 te tonen. Het gedeelte 75 van het eerste stuk 73 wordt gebruikt voor één decimaalcijfer van het oproepende nummer voor de verbindingslijn'Tl. De- 
75 ze   tijazône#is   vergroot weergegeven, zoals bij 76 is aangeduid, teneinde te laten zien, dat de   decimaalinlichtingen   worden gegeven door vier codeelementen, die zijn gegroepeerd in de gebieden 81,82, 83 en 84. Deze   tijdindeling   en toewijzing per verbindingslijn is soortgelijk voor elk van de 30 stukken van het spoor 70. 



   Hoewel hierboven de principes van de' uitvinding zijn beschreven, aan de hand van eenbepaalde apparatuur, is het duidelijk dat de beschrijving slechts bij wij- ze van voorbeeld isgegeven en de uitvinding niet daartoe is beperkt.

Claims (1)

  1. C O N C L U S I E S.
    1. Automatisch berichten registrerend stelsel voor een automatisch telefoon- stelsel met kiesschijf-abonnees en interlocale verbindingslijnen, met t het t k e n m e r k, dat daarin aanwezig zijn : eenmagnetische trommel om tijdelijk op- roep-inlichtingen op te slaan; een inrichting om de trommel met een bepaalde snel- heid te draaien; op zijn minst één schrijfkop om op de trommel inlichtingen te re- gistreren op een spoor aan de omtrek daarvan ; een inrichting om de voeding naar de schrijfkop van oproepinlichtingen van een aantal verbindingslijnen te besturen teneinde in vooraf bepaalde gebieden op het spoor de oproep-inlichtingen te regis- treren van elk aantal der verbinding-lijnen, dat voorhof voeren van interlocale gesprekken kan zijn vastgenomen; een afleeskop ;
    een inrichting die na afloop ' van een gesprek werkzaam kan worden om te veroorzaken, dat de afleeskop de oproep- inlichtingen daarvan aan het spoor onttrekt. <Desc/Clms Page number 15>
    2. Automatisch berichten registrerend stelsel voor een automatisch tele- foonstelsel met kiesschijf-abonnees en interlocale verbindingslijnen, met t het t k e n m e r k, dat daarin aanwezig zijn :een magnetische trommel om tijdelijk op-' roep-inlichtingen op te slaan; een inrichting om de trommel met een bepaalde snel- heid te draaien ; aantal schrijf- en afleeskoppen, die in de lengte richting , van de trommel in rijen daar langs zijn opgesteld voor het schrijven en aflezen van inlichtingen op sporen aan de omtrek van de trommel; een inrichting om één van de schrijfkoppen voor een verbindingslijn uit te kiezen;
    wanneer de verbindings- lijn wordt vastgenomen door een oproepende abonnee in een van de posten teneinde oproep-inlichtingen te registreren betreffende de identiteit van de oproepende abonnee, de opgeroepen abonnee, de datum van de oproep, en de duur van het gesprek; en een inrichting die na afloop van het gesprek werkzaam wordt om te'veroorzaken, dat de afleeskop, die behoort bij het spoor, dat de inlichtingen van het afgelopen gesprek bevat, daaraan deze oproep-inlichtingen onttrekt.
    3. Stelsel volgens conclusie 2, m e t het t kenmerk, dat daarin verder aanwezig zijn : eenopzamelinrichting om oproepinlichtingen van een aantal op- roepen op te zamelen; en een inrichting, die een afleeskop van de trommel met dez' opzamelinrichting koppelt teneinde daarin de inlichtingen, die van de trommel worden-afgelezen, op te slaan.
    4. Automatisch berichten registrerend stelsel voor een automatisch tele- foonstelsel met kiesschijf-abonnees en interlocale verbindingslijnen, met t het t k e n m e r k, dat daarin aanwezig zijn : eenmagnetische trommel om tijdelijk oproep-inlichtingen op te slaan ; eeninrichting om de trommel met een bepaalde snel- heid te draaien; een aantal schrijf- en afleeskoppen, die in de lengterichting van de trommel in rijen daarlangs zijn opgesteld voor het schrijven en aflezen van inlichtingen op sporen aan de omtrek van de trommel;
    een inrichting om de voeding te besturen naar elk van de schrijfkoppen vm oproep-inlichtingen van een afzon- derlijk aantal verbindingslijnen teneinde in vooraf bepaalde gebieden op respec- tieve sporen de oproep-inlichtingen te registreren van elk aantal verbindingslij- nen, dat kan worden vastgenomen voor het voeren van interloca.le gesprekken; en een inrichting die werkzaam is om het voltooid zijn van gesprekken na te gaan en <Desc/Clms Page number 16> die wanneer een gesprek is afgelopen veroorzaken, dat de corresponderende af- leeskop de oproep-inlichtingen daarvan afleest.
    5. Automatisch berichten registrerend stelsel, met t het t k e n m e r @, dat daarin aanwezig zijn: een magnetische trommel om tijdelijk interlocale oproep- inlichtingen van een aantal verbindingslijnen op te slaan; een aantal schrijf- en afleeskoppen die in de lengterichting van de trommel in rijen daarlangs zijn opge- steld om oproep-inlichtingen te schrijven en af te lezen in sporen aan de omtrek van deze trommel; en een inrichting, die werkzaam is om het voltooid zijn van een gesprek na te gaan en dan te veroorzaken, dat de corresponderende afleeskop de op- roep-inlichtingen aan de trommel onttrekt.
    6. Stelsel volgens conclusie 5, m e t het t kenmerk, dat de inrichtii. om de voeding van oproep-inlichtingen naar de schrijf kop te besturen dusdanig is uitgerust met een tijdschaal, dat elk spoor een aantal verbindingslijnen kan be- dienen, waarbij de tijdschaal is ingericht om te veroorzaken, dat oproep-inlich- tingen van de verbindingslijnen worden toegewezen aan vooraf bepaalde gebieden van het spoor.
    7. Automatisch berichten registrerend stelsel'voor een automatisch telefoon- stelsel met interlocale verbindingslijnen en een aantal abonneeposten waarvan .enige zijn berechtigd en andere niet zijn berechtigd tot het voeren van interlo- cale gesprekken, m e t het t k e n m e r k, dat daarin aanwezig zijn : eenmag- netische trommel om tijdelijk oproep-inlichtingen op te slaan; een inrichting om op de trommel de oproep-inlichtingen te registreren van elke verbindingslijn, die is vastgenomsn door een gerechtigde oproepende abonneepost ; en een inrichting om oproep-inlichtingen, die hun oorsprong vinden in een niet-gerechtigde abonneepost, te blokkeren.
BE561623D 1953-05-22 BE561623A (nl)

Applications Claiming Priority (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB1448053A GB763828A (en) 1953-05-22 1953-05-22 Improvements in or relating to subscriber billing in automatic telecommunication exchange systems and the like
DEST11765A DE1041098B (de) 1953-05-22 1956-10-05 Anordnung zur UEberwachung des Zustandes von Leitungen in Fernmelde-, vorzugsweise Fernsprechanlagen
US61602556A 1956-10-15 1956-10-15
US61608156A 1956-10-15 1956-10-15
BE561622 1957-10-15

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE561623A true BE561623A (nl)

Family

ID=27507603

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE561623D BE561623A (nl) 1953-05-22

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE561623A (nl)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2513112A (en) Data recording system employing record controlled apparatus
US2782257A (en) Automatic telephone system
DE1034222B (de) Schaltungsanordnung fuer Fernsprech-Vermittlungseinrichtungen
US4839916A (en) Telephone toll integrity checking system
US3017611A (en) An assembly for counting marking impulses in an automatic telephone system
US2668875A (en) Data recording system
US3553378A (en) Information retrieval apparatus via telephone lines providing simultaneous accessing of same information source
US2393403A (en) Telephone traffic recording system
US2594495A (en) Magnetic recording system for call data in automatic telephony
US3673340A (en) Data-evaluation system for telephone exchange
US3651269A (en) Accounting system for telephone exchanges
US3164677A (en) Toll charge computer
GB945386A (nl)
BE561623A (nl)
US4085293A (en) Traffic usage recorder
US3721769A (en) Call metering for pabx telephone system
US2402700A (en) Telephone system
US2928904A (en) Calling line identifying means for telephone systems
Malthaner et al. An automatic telephone system employing magnetic drum memory
GB757125A (en) Automatic toll ticketing
US3725599A (en) Call pickup service for pabx telephone system
US3267216A (en) Automatic charge metering of telephone calls
US3937894A (en) Addressable ticketing scanner
US3302184A (en) System of charging subscribers and for the remote reading of telephone charges
US2531622A (en) Automatic accounting device