<Desc/Clms Page number 1>
HYDRAULISCH KOPPELTOESTEL VOOR ETERNIT BUIZEN MET "SIMPLEX" VOEGEN
De uitvinding betreft een montagetoestel voor "Simplex" koppe- lingen van eternit buizen, speciaal doch niet uitsluitend voor buizen van grotere diameters (@ 300 tot en met 1000 mm). Drie van de vijf onderdelen van het toestel blijven dezelfde voor elke buisdiameter, terwijl de twee overige de Beugel en de Glijschoen door hun vorm zelf moeten aangepast worden aan elke buisdiameter. Het toestel zelf bestaat hoofdzakelijk uit de volgende onderdelen afgebeeld op de Fig. I.
De wagen met handpomp 2, welke eigenlijk het gehele toestel draagt en toelaat van dit over de buis te verrollen om het zijn juiste stand te doen innemen. De wagen is tevens vloeistof reservoir.
De beugel .1 wordt gelegd op de wagen en komt aldus dwars over de buis te hangen. Hij wordt met een handschroef op de wagen vastgezet.
In de twee uiteinden van de beugel komen de spanelementen op halve buis- hoogte beweegbaar gemonteerd langs weerszijden van de buis en binnenin de beugeluiteinden. De twee spanelementen hebben elk een spanzuiger en een trekzuiger.
Het spanelement 1 bevat de spanzuiger die loodrecht op de buis gemonteerd is en dus door zijn werking het opspanelement klemt tus- sen beugel en buis en hierdoor het toestel op de buis vastzet. Wanneer nu door de handpomp nog.meer'vloeistof wordt aangevoerd nadat de spanzui- gers hun functie hebben volbracht zullen nu ook de trekzuigers beginnen werken. Deze zijn evenwijdig aan de as der buis geplaatst en worden door het bijpompen van vloeistof onder drukking uitgedreven, waardoor ze
De klauwen;. aandrijven welke op hun beurt de "Simplex" kop - pelingen meetrekken en deze over de rubber dichtingsringen op haar plaats brengen
Als vijfde onderdeel heeft men de glijschoen 5, welke de "Simplex" koppeling concentrisch houdt ten opzichte van de buis..
De persleidingen .6 verbinden de handpomp op de wagen vast met de spanelementen.
<Desc/Clms Page number 2>
Alle hierboven besproken onderdelen zijn voorgesteld op de eerste tekening welke een montagetekening is en de stand van elk onder- deel aangéeft op het ogenblik van gebruik. De volgende tekeningen geven afzonderlijk een detailtekening weer van elk vroeger genoemd onderdeel.
FIGUUR 2.
Stelt het opspanelement voor. Dit onderdeel bevat twee zuigers, de spanzuiger 11 en de trekzuigers 2 en 15, deze laatste is op de tekening in telescoopvorm voorgesteld, deze kan echter ook naar wens en behoefte enkelvoudig worden uitgevoerd. De twee 'uitneembare zolen 24 in hard¯ vennen de aanrakingsoppervlakken met de Eternit buis. Met twee lippen, voorzien van twee langwerpige openingen, wordt het stuk in de beugel (fig.
4) gemonteerd. Wanneer men nu door middel van de handpomp vloeistof aan- voerd naar het spanelement dan komt de vloeistof binnen langs de aanvoer- opening welke te zien is in de gedeeltelijke doorsnede CD,deze aanvoerope- ning mondt uit in de spancilinder, deze laatste heeft een grotere doorsnede dan de trekeilinder, zodat hij het eerst in beweging zal gebracht worden door de onder drukking komende vloeistof en dus eerst het gehele koppel- toestel op de buis zal vastspannen alvorens de trekzuigers zullen uitgestuwd worden.
Aangezien de spancilinders zijn verbonden met de trekcilinders door @inwendige kanalen, zullen, wanneer men steeds vloeistof blijft bijpompen)- de trekzuigerg , die de klauwen aandrijven welke de "Simplex" koppeling mee- trekken, stilaan weerstand beginnen -ondervinden, waardoor de eenheidsdruk in de beide cilinders zal stijgen. Aangezien beide cilinders met elkaar ver- bonden zijn zal deze stijgende druk ook een grotere spankracht vanwege de spanzuigers ten gevolge hebben, waardoor dus het toestel vaster op de buis zal geklemd worden, en de nodige wrijvingsweerstand zal bekomen worden om grotere trekkrachten op te nemen.
Door de werking van de spanzuiger is de drukveer 13 samengedrukt en door de trekzuigers werd de trekveer 16 uitgerokken. Wanneer nu de be- werking geëindigd is en in de pomp het terugioopventiel wordt geopend, dan zal onder invloed van deze veren de vloeistof terug naar de vergaarbak wor- den gedreven en zullen beide zuigers automatisch op hun oorspronkelijke plaats terug komen. De drukveer 13 zal echter een weinig krachtiger moeten, uitgevoerd worden dan de trekveer, dit om te bereiken dat de spanzuigers eerst op hun plaats komen, en zo het gehele toestel onmiddelijk losmaken, gereed om verplaatst te worden. De diameter der span-en trekzuigers, even- als de oppervlakte van de rubberzolen moeten zodanig berekend, dat ze vol- doen voor het monteren van de zwaarste "Simplex" koppelingen.
FIGUUR] . stelt de wagen met handpomp voor. Deze bestaat uit een op vier wieltjes rollende wagen, welke tevens de vergaarbak vormt en waarop ook een plaats is voorzien voor de beugel. -Deze laatste wordt vastgezet met de hand- vijs 1. In de vergaarbak is de eigenlijke handpomp opgehangen en met vier vijzen 17 vastgezet. De pomp is van het plunjertype,met twee kogelvormige kleppen. Ze perst de vloeistof langs de twee uitlaatopeningen naar de beide spanelementen. De pomp bevat ook een terugloopventiel , welke de cilinders der spanelementen in verbinding stelt met de vergaarbak, en dus de vloeistof laat terugstromen.
De door de tekening voorgestelde pomp heeft een debiet van 3 cm3. per slag, dit kan natuurlijk naar wens en behoeft gewijzigd wor- den door de diameter en de slag van de plunjer te veranderen. De door figuur 3 voorgestelde pomp spijst beide spanelementen samen, de pomp kan echter ook volledig dubbel worden uitgevoerd, zodat ze elk spanelement afzonderlijk voedt.
FIGUUR 4. stelt de beugel voor, Op de tekening is een beugel afgebeeld voor buizen van 500 mm. diameter. Hij bestaat hoofdzakelijk uit een sikkel- vormig lichaam voorzien van handvatten met haak (voor het ophangen der klau- wen). In het midden van de beugel zijn de nodige stukjes opgelast, waarmede hij zal vastgemaakt worden op de wagen. Aan de beide uiteinden van de beu- gel zijn langs beide zijden twee plaatjes gelast, waartussen de langwerpige lippen van het spanelement worden geschoven. De schroefstiften beletten
<Desc/Clms Page number 3>
het spanelement uit de beugel de vallen tijdens een transport van het toe- stel. Op de tekening ziet men duidelijk hoe het spanelement in de beugel zit en nog kan bewegen.
Eindelijk hebben we nog aan de beide uiteinden een volledig aan de buitenzijde opgelast plaatje, dat als het ware een tafel- tje vormt en waar de armen van de klauwen moeten op rusten. De beugel moet aangepast worden aan elke buisdiameter.
FIGUUR 5. stelt de klauwen voor. Deze bevatten hoofdzakelijk de pen 7 welke in de trekzuiger wordt geschoven en waarop de trekkracht wordt uitge- oefend, deze kracht wordt door de armen der klauwen overgebracht naar de "Simplex" koppeling. De klauw oefent de trekkracht uit op de koppeling langs een reeks stiften met bolvormige koppen. De assen van de trekcilin- ders en de stiften moeten in eenzelfde vertikaal vlak liggen. Hoe de verti- kale stand van dit vlak wordt verwezenlijkt ziet men in de doorsnede CD.
De beide klauwen zijn door een regelbare riem over de koppeling opgehangen.
De ophangpunten zijn de uiteinden van de regelvijzen met stelmoer 4. De armen van de klauwen rusten op de plaatjes aan de buitenzijde van de beugel.
De klauwen zijn universeel voor elke buisdiameter.
FIGUUR 6, stelt de glijschoen voor, die tussen buis en koppeling wordt ge- schoven, en zo deze laatste concentrisch houdt met de eerste. De glijschoen moet aangepast worden aan elke buisdiameter.
De persleidingen zijn niet in een tekening voorgesteld, aangezien deze een onderdeel vormen dat in de handel verkrijgbaar is.
SAMENVATTING. **WAARSCHUWING** Einde van DESC veld kan begin van CLMS veld bevatten **.
<Desc / Clms Page number 1>
HYDRAULIC CONNECTOR FOR ETERNIT PIPES WITH "SIMPLEX" JOINTS
The invention relates to a mounting device for "Simplex" couplings of eternit tubes, especially but not exclusively for tubes of larger diameters (@ 300 to 1000 mm). Three of the five parts of the device remain the same for each pipe diameter, while the two remaining, the Bracket and the Sliding Shoe, must be adapted to each pipe diameter by their shape. The appliance itself mainly consists of the following parts shown in Figs. I.
The trolley with hand pump 2, which actually carries the entire device and allows it to be rolled over the tube to make it take up its correct position. The car is also a fluid reservoir.
The bracket .1 is placed on the carriage and will thus hang transversely over the tube. It is secured to the carriage with a hand screw.
In the two ends of the bracket, the tensioning elements are movably mounted at half pipe height along either side of the pipe and inside the bracket ends. The two clamping elements each have a clamping piston and a pull piston.
The tensioning element 1 contains the tensioning piston which is mounted perpendicular to the tube and thus by its action clamps the tensioning element between the bracket and the tube and thereby secures the device to the tube. If more liquid is now supplied by the hand pump after the tension pistons have fulfilled their function, the pull pistons will now also start working. These are placed parallel to the axis of the tube and are expelled under pressure by the addition of liquid, making them
The claws. drive which in turn pulls the "Simplex" couplings and puts them in place over the rubber sealing rings
The fifth part is the sliding shoe 5, which keeps the "Simplex" coupling concentric to the tube.
The discharge pipes .6 connect the hand pump on the carriage to the tensioning elements.
<Desc / Clms Page number 2>
All the parts discussed above are represented in the first drawing which is an assembly drawing and indicates the position of each part at the time of use. The following drawings separately show a detail drawing of each previously mentioned part.
FIGURE 2.
Represents the clamping element. This part contains two pistons, the clamping piston 11 and the pull pistons 2 and 15, the latter being shown in the drawing in telescope form, but it can also be designed as a single unit if desired and required. The two removable soles 24 in hard ¯ venen the contact surfaces with the Eternit tube. With two lips, provided with two elongated openings, the piece is inserted into the bracket (fig.
4) mounted. When liquid is now supplied to the tensioning element by means of the hand pump, the liquid enters through the inlet opening which can be seen in the partial section CD, this inlet opening opens into the tension cylinder, the latter having a larger section than the pulling cylinder, so that it will first be set in motion by the pressurizing liquid and thus first tighten the entire coupling device on the tube before the pulling pistons will be pushed out.
Since the tensioning cylinders are connected to the pull cylinders by internal channels, if one continues to pump in liquid the pull piston, which drives the claws that pull the "Simplex" coupling, will gradually start to experience resistance, causing the unit pressure in both cylinders will rise. Since both cylinders are connected to each other, this increasing pressure will also result in a greater tension force due to the tensioning pistons, so that the device will be clamped more tightly on the tube, and the necessary frictional resistance will be obtained to absorb greater tensile forces.
The compression spring 13 was compressed by the action of the tension piston and the tension spring 16 was stretched by the tension pistons. When the operation is now finished and the back-up valve in the pump is opened, the liquid will be driven back to the receptacle under the influence of these springs and both pistons will automatically return to their original position. However, the compression spring 13 will have to be made a little more powerful than the tension spring, this in order to achieve that the tension pistons first come into place, and thus immediately release the entire device, ready to be moved. The diameter of the tensioning and pulling pistons, as well as the surface of the rubber soles, must be calculated in such a way that they are sufficient for mounting the heaviest "Simplex" couplings.
FIGURE]. represents the car with a hand pump. This consists of a trolley rolling on four wheels, which also forms the receptacle and on which a place is also provided for the bracket. -The latter is fixed with the manual screw 1. The actual hand pump is suspended in the receptacle and secured with four screws 17. The pump is of the piston type, with two ball valves. It forces the liquid through the two outlet openings to the two tensioning elements. The pump also includes a non-return valve, which communicates the cylinders of the tensioning elements with the receptacle, thus allowing the liquid to flow back.
The pump represented by the drawing has a flow rate of 3 cm3. per stroke, this can of course be changed as desired and needs to be changed by changing the diameter and the stroke of the plunger. The pump represented by figure 3 sprays both tensioning elements together, but the pump can also be designed completely double, so that it supplies each tensioning element separately.
FIGURE 4. represents the bracket. The drawing shows a bracket for 500 mm pipes. diameter. It mainly consists of a sickle-shaped body provided with handles with hook (for hanging the claws). In the middle of the bracket are the necessary pieces welded, with which it will be attached to the car. Two plates are welded to both ends of the bracket on both sides, between which the elongated lips of the tensioning element are slid. Prevent the screw pins
<Desc / Clms Page number 3>
the tensioning element will fall out of the bracket during transport of the appliance. The drawing clearly shows how the tensioning element sits in the bracket and can still move.
Finally we have a plate completely welded to the outside at both ends, which forms a table, as it were, on which the arms of the claws must rest. The bracket must be adapted to any pipe diameter.
FIGURE 5. represents the claws. These mainly contain the pin 7 which is inserted into the pull piston and on which the pulling force is applied, this force is transmitted by the arms of the claws to the "Simplex" coupling. The claw applies the pulling force to the coupling along a series of pins with spherical heads. The axes of the retraction cylinders and the pins must lie in the same vertical plane. How the vertical position of this plane is realized is shown in section CD.
Both claws are suspended over the coupling by an adjustable strap.
The suspension points are the ends of the adjusting screws with adjusting nut 4. The arms of the claws rest on the plates on the outside of the bracket.
The claws are universal for any pipe diameter.
FIGURE 6, represents the sliding shoe being slid between tube and coupling, thus keeping the latter concentric with the former. The sliding shoe must be adapted to any pipe diameter.
The discharge lines are not shown in a drawing, as they are a part that is commercially available.
SUMMARY. ** WARNING ** End of DESC field may contain beginning of CLMS field **.