BE1025198B1 - Systeem voor het bewaken van het verbruik van nutsvoorzieningen in woningen of gebouwen - Google Patents

Systeem voor het bewaken van het verbruik van nutsvoorzieningen in woningen of gebouwen Download PDF

Info

Publication number
BE1025198B1
BE1025198B1 BE2017/5327A BE201705327A BE1025198B1 BE 1025198 B1 BE1025198 B1 BE 1025198B1 BE 2017/5327 A BE2017/5327 A BE 2017/5327A BE 201705327 A BE201705327 A BE 201705327A BE 1025198 B1 BE1025198 B1 BE 1025198B1
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
consumption
web server
monitoring
local web
local
Prior art date
Application number
BE2017/5327A
Other languages
English (en)
Other versions
BE1025198A1 (nl
Original Assignee
QONNEX, besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by QONNEX, besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid filed Critical QONNEX, besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
Priority to BE2017/5327A priority Critical patent/BE1025198B1/nl
Publication of BE1025198A1 publication Critical patent/BE1025198A1/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1025198B1 publication Critical patent/BE1025198B1/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01DMEASURING NOT SPECIALLY ADAPTED FOR A SPECIFIC VARIABLE; ARRANGEMENTS FOR MEASURING TWO OR MORE VARIABLES NOT COVERED IN A SINGLE OTHER SUBCLASS; TARIFF METERING APPARATUS; MEASURING OR TESTING NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • G01D4/00Tariff metering apparatus
    • G01D4/002Remote reading of utility meters
    • G01D4/004Remote reading of utility meters to a fixed location

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Arrangements For Transmission Of Measured Signals (AREA)

Abstract

Systeem voor het bewaken van het verbruik van nutsvoorzieningen (1) in woningen of gebouwen, daardoor gekenmerkt dat een lokale webserver (2) in de woning of het gebouw opgesteld alle gemeten verbruiken van nutsvoorzieningen registreert van verbruiksmeters (6,7a,7b,7c,10, 11,12,17,18,19,20) en deze lokaal bewaart, en uit deze gegevens webpagina's (24,30) genereert die lokaal getoond kunnen worden en/of opgeladen kunnen worden naar een andere server of computer (4) op afstand.

Description

Systeem voor het bewaken van het verbruik van nutsvoorzieningen in woningen of gebouwen.
De huidige uitvinding heeft betrekking op een systeem voor het bewaken van het verbruik van nutsvoorzieningen in woningen of gebouwen.
Meer speciaal, is de uitvinding bedoeld voor het bewaken van het energieverbruik in de vorm van elektriciteit, gas, stookolie, maar ook voor het verbruik van andere nutsvoorzieningen zoals water.
Het is bekend dat bijna elke woning of gebouw uitgerust is met een meter voor het elektriciteitsverbruik, een meter voor gasverbruik, en een meter voor waterverbruik.
Traditioneel worden éénmaal per jaar de meterstanden doorgegeven aan de leveranciers, meestal door de bewoners zelf die de gegevens telefonisch of via internet doorgeven, ofwel, indien de meters slimme meters zijn, kunnen zij zelf hun meterstand doorgeven aan de leveranciers.
Een nadeel van dergelijke traditionele systemen is dat zij geen onderscheid maken naar de verschillende verbruikspunten binnen de woning of het gebouw, en ook geen historiek geven van pieken en dalen gedurende het verbruiksj aar.
Het is daarom ook moeilijk om abnormaal grote verbruikers te identificeren of om een beeld te krijgen van het verbruik aan elk afnamepunt van de nutsvoorziening in de woning.
Nog een nadeel van dergelijke traditionele systemen is dat zij geen informatie geven over het ogenblikkelijk verbruik op elk ogenblik van de dag, m.a.w. geen real time informatie over het verbruik verschaffen.
Een bijkomend nadeel is nog dat deze traditionele systemen de goede werking van de meter of van de nutsverschaffing niet continu bewaken, wat tot onverwachte en onaangename gevolgen kan leiden.
Klassiek is het optreden van een waterlek die pas laat ontdekt wordt, omdat het abnormale verbruik op de watermeter niet opgemerkt werd.
Zo kunnen er ook onopgemerkte elektriciteitsstromen optreden zoals lekstromen bijvoorbeeld die zorgen voor onverwachte meterresultaten.
Bij woningen uitgerust met zonnepanelen, wordt niet alleen de opgewekte elektriciteit uit zonne-energie gemeten, maar moeten dikwijls ook verbruiksmeters van de energieleverancier worden teruggedraaid. De goede werking van dit alles wordt niet continu bewaakt, wat aanleiding kan geven tot onvoorzien verlies van elektrische energie.
De huidige uitvinding heeft tot doel aan de voornoemde en andere nadelen een oplossing te bieden doordat zij voorziet in een systeem dat toelaat het verbruik van nutsvoorzieningen meer gedetailleerd en op elk ogenblik weer te geven en automatisch te registreren.
De uitvinding betreft een systeem voor het bewaken van het verbruik van nutsvoorzieningen in woningen of gebouwen, waarin een lokale Webserver in de woning of het gebouw opgesteld is, alle gemeten verbruiken van nutsvoorzieningen van verbruiksmeters registreert en lokaal bewaart, en uit deze gegevens webpagina's genereert die lokaal getoond kunnen worden en/of opgeladen kunnen worden naar een andere server of computer op afstand.
Een voordeel van een dergelijk systeem is dat het systeem toelaat niet alleen het momentane verbruik van de verschillende nutsvoorzieningen te bewaken, maar dat ook de historiek ervan kan worden gereconstrueerd.
Bij voorkeur omvatten de verbruiksmeters één of meerdere verbruiksmeters voor elektriciteit en/of gas en/of stookolie en/of water, zodat hiermee het totale verbruik in een woning of gebouw kan gevolgd worden.
De verbruiksmeters kunnen ook één of meer stopcontactplugs omvatten die het lokaal verbruik vanaf vaste afnamepunten meten. Deze verbruiksmeters zijn vooral handig om de afname van een individueel apparaat of stopcontact te bewaken.
Deze stopcontactplugs bestaan uit een meetmodule die op het stopcontact wordt gestoken, en die de afgenomen hoeveelheid elektrische energie aan het stopcontact meet.
De verbruiksmeters kunnen ook één of meer slimme meters omvatten. Een dergelijke slimme meter is in staat de afname voor een bepaalde woning of gebouw te meten en automatisch te communiceren aan de leverancier van de nutsvoorziening.
De verbruiksmeters kunnen ook één of meer meters zijn, die deel uitmaken van zekeringen op een elektriciteitsbord, of deel uitmaken van een meter op een elektriciteitsbord die zelf verbonden is met analoge meters zoals een gasvolumemeter of een watervolumemeter.
Bij voorkeur communiceert de lokale Webserver simultaan draadloos en via bedrading.
De communicatie via bedrading gebeurt via puls-ingangen voor het koppelen van energiemeters met puls-uitgang, of via een seriële aansluiting voor het koppelen van bijvoorbeeld slimme meters uitgerust met een Pl poort.
De draadloze communicatie van de server verloopt gelijktijdig via wiFi met het lokale netwerk om verbinding te maken met lokale tablets en pc's, en via radiogolven 868MHz om verbinding te maken met stopcontactplugs, stopcontact-thermostaten, radiatorthermostaten of nog andere onderdelen van het systeem voor het bewaken van het verbruik.
Bij voorkeur is elke met de lokale Webserver verbonden meetmodule voor het meten van het verbruik voorzien van een uniek serienummer, dat ook op elke meetmodule gedrukt staat, en waarmee de lokale Webserver zelfstandig alle nodige instellingen en parameters kan herkennen en instellen om zo zichzelf te configureren en autoconfiguratie mogelijk te maken.
De lokale Webserver herkent steeds de signaalsterkte tussen de server en het wifi-netwerk enerzijds en tussen iedere meetmodule en de lokale Webserver anderzijds, en deze signaalsterktes kunnen grafisch weergeven worden om tijdig communicatieproblemen op te sporen.
Bij voorkeur werkt de lokale Webserver zowel volgens het master-slave principe als volgens het iedereen-master principe gebruik makend van de unieke serienummers van de meetmodules.
Volgens het master-slave principe roept de lokale Webserver als master via een RF-uitzending één voor één elke meetmodule op, waarbij elke meetmodule als slave zijn serienummer herkent en zijn gemeten verbruiksdata terugzendt naar de lokale Webserver, die vervolgens de verbruiksdata bewaart.
Volgens het iedereen-master principe gaat elke meetmodule zelf na of de communicatiebus vrij is en stuurt vervolgens zijn actuele gewijzigde meetwaarden als master door naar de lokale Webserver in reactie op een statuswijziging in de meetwaarden, waarbij de lokale Webserver de zendende meetmodule kan herkennen aan zijn serienummer, en vervolgens als slave de gewijzigde data in real time zichtbaar kan maken op de webpagina's.
Een statuswijziging in de meetwaarden kan bestaan uit een wijziging in debiet, vermogen, temperatuur, in- of uitschakeling of nog andere gemeten waarden.
De lokale Webserver toont in real time zowel de signaalsterkte tussen de lokale Webserver en de wifi-router, als de signaalsterkte tussen de lokale Webserver en elke individuele draadloze meetmodule; en deze signaalsterktes kunnen gebruikt worden om de optimale positionering van de lokale Webserver en meetmodules in te stellen.
Bij iedere dataopname door de lokale Webserver wordt ook de firmwareversie van elke individuele RF-module meegestuurd, waarna éénmaal per 24u de f irmwareversies van de meetmodules en van de lokale Webserver zelf vergeleken worden met de online versies, zodat indien nodig deze firmwareversies automatisch of manueel een update krijgen langs draadloze weg.
Bij voorkeur wordt de lokale Webserver gebruikt voor zowel de configuratie van het systeem, zoals het instellen van het wifi-netwerk, het toevoegen van meetmodules, het invoeren van energieprijzen en het instellen van schakelklokken, als voor de lokale opslag van alle meetdata, als voor de bediening van verbruikers en de visualisatie van meetgegevens zijnde energieverbruiken, meetwaarden, energiekosten, grafieken met historiek van energieverbruik en van energiekosten, het real time EPC getal van het gebouw dat de energie-ef f iciëntie van het gebouw weergeeft, of van nog andere meetgegevens, en dit alles zonder internet, externe software, apps of cloudapplicaties te vereisen, zodat de toepassingssoftware platform-onafhankelijk op de webpagina's verschijnt, en in real time gegenereerd wordt in de lokale Webserver zelf.
Met het inzicht de kenmerken van de uitvinding beter aan te tonen, zijn hierna, als voorbeeld zonder enig beperkend karakter, enkele voorkeurdragende toepassingen beschreven van de werkwijze voor het bewaken van het verbruik van nutsvoorzieningen in woningen of gebouwen volgens de uitvinding, met verwijzing naar de bijgaande tekeningen, waarin: figuur 1 schematisch een systeem voor het bewaken van het verbruik van nutsvoorzieningen volgens de uitvinding weergeeft; figuur 2 een webpagina verstrekt door de lokale Webserver van het systeem weergeeft; figuur 3 rapporten van de historiek van het verbruik van nutsvoorzieningen weergeeft.
In figuur 1 is schematisch een systeem 1 voor het bewaken van het verbruik van nutsvoorzieningen in een woning of een gebouw volgens de uitvinding voorgesteld. Het systeem bestaat uit een lokale Webserver 2, die in de woning of het gebouw opgesteld is, en draadloos verbonden is via wifi 3 met het lokale netwerk en de lokale tablets en pc's 4 in de woning. De lokale Webserver 2 is ook draadloos verbonden via een radioverbinding 5 met een radiofrequentie (RF) van 868 MHz met stopcontactplugs 6, stopcontactthermostaten 7a, radiatorthermostaten op batterijen 7b, pulsingangen op batterijen 7c en één of meer radiofrequentie toegangspoorten 8 , ook RF-gateways genoemd.
De lokale Webserver 2 is ook via een bedrading 9 verbonden met puls-ingangen van energiemeters met puls-uitgang in casu een watermeter 10, een gasmeter 11, en een elektriciteitsmeter 12. De lokale Webserver 2 is ook via een bedrading 13 verbonden met een seriële aansluiting voor het koppelen met de PI poort op een slimme of digitale meter 14 van een nutsvoorzieningsnetbeheerder. De lokale Webserver 2 is ook via een USB kabel verbonden met een bron voor elektriciteit.
De radiofrequentie toegangspoort 8 is verbonden met een hoofd-meetmodule 15, die via een busverbinding 16 (RS485 Modbus) verbonden is met een aantal meetmodules 17, 18, 19, 20 op een zekeringenbord, die elk het elektriciteitsverbruik meten van deelkringen of individuele grote apparaten in het elektrisch netwerk van de woning of het gebouw.
De hoofd-meetmodule 15 is ook via een bedrading 21 verbonden met puls-uitgangen van verbruiksmeters met puls-uitgang in casu een gasmeter 22 en een watermeter 23 en via een seriële aansluiting voor het koppelen met de PI poort op een slimme of digitale meter 14 van een nutsvoorzienings-beheerder.
In figuur 2 is een webpagina 24 voorgesteld die door de lokale Webserver 2 gegenereerd wordt en die bijvoorbeeld op een pc 4 van het lokale netwerk 3 kan worden bekeken. De webpagina geeft de status weer van elke verbruiksmeter of meetmodule 25, met zijn uniek serienummer 26, en de actualisatie status (upgrade) of firmwareversie 27 van het systeem. Ook de signaalsterkte van het wifi-netwerk 28 wordt weergegeven alsook van de meetmodules 29. De webpagina 24 biedt een overzicht van alle meetmodules van het systeem en van de operationele toestand van alle verbindingen zowel draadloos als met bedrading.
In figuur 3 wordt een webpagina 30 voorgesteld die door de lokale Webserver 2 gegenereerd wordt en die bijvoorbeeld op een tablet van het lokale netwerk 3 kan worden weergegeven.
De webpagina 30 geeft de resultaten weer van de toegangspoort 31 (gateway) met koppeling naar de verbruiksmeters, in casu 32, 33 en 34. In de bovenste rij 35 worden de individuele gegevens voorgesteld per verbruiksmeter. Zo is bijvoorbeeld kolom 32 een verbruiksmeter voor een kring met een koelkast en een brander, waarvan de status wordt weergegeven in rij 35. Zo is bijvoorbeeld kolom 33 een kring voor een garage met daaraan verbonden verlichting en poortopener, en is bijvoorbeeld kolom 34 een kring die een pc-printer en een gasmeter bedient.
In de tweede rij 36 worden historieken getoond van het verbruik, waarbij een overzicht 40 van de gecumuleerde verbruiken wordt getoond voor een periode van een dag, een maand en een jaar van alle aangesloten verbruiksmeters naargelang de kolom.
In de derde rij 37 worden historieken getoond met het verloop van het verbruik. In kolom 31 wordt in rij 37 een overzicht van een aantal verbruiken gedurende één dag getoond in functie van het uur van de dag in de vorm van gekleurde tijdsblokken. In kolom 32 wordt in rij 37 een grafiek 42 getoond met het verbruik van in dit geval een koelkast in functie van de dagen in de maand. In kolom 33 wordt in rij 37 een overzicht 43 van de gecumuleerde verbruiken getoond voor een periode van een dag, een maand en een jaar voor in dit geval het verbruik in de garage.
In de derde rij van kolom 34 wordt een grafiek 44 getoond met het dag-verbruik van in dit geval een pc-printer in functie van het uur in de dag.
In de verdere rijen 38, 39, ... kunnen meerdere voorstellingen van het verbruik worden gegenereerd, naargelang er meerdere verbruiksmeters in het systeem geconfigureerd zijn.
De werking van het systeem voor het bewaken van het verbruik van nutsvoorzieningen in woningen of gebouwen 1 is zeer gebruiksvriendelijk en als volgt.
De lokale Webserver 2 wordt gebruikt voor de configuratie van het systeem, voor de opslag van alle meetdata, en voor de visualisatie en bediening ten behoeve van de gebruikers.
In een eerste fase zal men de lokale Webserver 2 op de best geschikte lokalisatie in de woning of het gebouw positioneren, hierbij geholpen door de real time signaalsterktes die de lokale Webserver 2 detecteert en toont voor elke individuele meetmodule. De lokale Webserver 2 maakt gebruik van de unieke serienummers die gedrukt staan op elke meetmodule, die de lokale Webserver toelaten zelfstandig alle nodige instellingen en parameters te herkennen en in te stellen.
De lokale Webserver 2 maakt gebruik van zowel wifi draadloze verbindingen 3 als van radiofrequente 868MHz verbindingen 5, die grotere afstanden en meerdere muurdoorgangen kunnen overbruggen dan wifi. De lokale Webserver 2 kan ook gebruik maken van bedrade aansluitingen 9 naar verbruiksmeters met puls-uitgang, waarbij men de positie van de lokale Webserver 2 zo zal kiezen dat deze bedrading 9 zo kort mogelijk is en zo gemakkelijk mogelijk kan worden gelegd.
Vervolgens worden alle meetmodules in de woning of het gebouw op de voorziene plaatsen aangebracht: op de verbruiksmeters van de algemene nutsvoorzieningen elektriciteit 12, gas 11 en water 10, de hoofd-meetmodule 15 maar ook de meetmodules 17, 18, 19, 20 op de deelkringen of geïsoleerde apparaten die op het zekeringenbord zijn terug te vinden ter hoogte van de zekeringen. Tenslotte kunnen nog individuele stopcontactplugs 6, en stopcontactthermostaten 7 worden geïnstalleerd om het verbruik aan het afnamepunt van het stopcontact te bewaken.
Op het zekeringenbord installeert men ook een radiofrequentie toegangspoort 8 die verbonden is met een hoofd-meetmodule 15, die zelf via een busverbinding 16 (RS485 Modbus) verbonden is met een aantal meetmodules 17, 18, 19, 20 op het zekeringenbord. De radiofrequentie toegangspoort 8 verzekert de draadloze verbinding tussen de hoofdmeetmodule 15 en de lokale Webserver 2.
De lokale Webserver 2 zal nu alle meetmodules herkennen aan hun uniek serienummer 26, en zal het systeem 1 autonoom configureren.
Na deze autoconfiguratie kunnen de door de lokale Webserver 2 gegenereerde webpagina's bekeken worden via een tablet, pc of notebook op het lokale wifi-netwerk van de lokale Webserver 2.
De webpagina's verschaffen real time informatie over hoeveel verbruik er momentaan is op elk bewaakt afnamepunt, maar verschaffen ook historieken over het verloop van het verbruik in functie van de tijd over uren, dagen, maanden en jaren.
Deze informatie laat de gebruiker toe de energie-efficiëntie van zijn woning of gebouw gericht te verbeteren door bijvoorbeeld de te grote verbruikers uit te schakelen vanop afstand, of de temperatuur bij te regelen vanop afstand, of bepaalde apparaten te vervangen door energiezuinigere exemplaren. Het systeem laat toe vanuit de lokale Webserver instructies te sturen naar de verschillende meetmodules, waarbij het afsluiten van het betrokken aftappunt mogelijk is.
De webpagina's verschaffen ook real time visuele informatie over de signaalsterkte van elke meetmodule, zodat communicatiestoringen snel aan het licht komen, en tijdig verholpen kunnen worden.
De lokale Webserver 2 biedt tenslotte het voordeel dat er geen internet, externe software, apps of cloudapplicaties vereist zijn, en alles softwareplatform-onafhankelijk gebeurt in de lokale Webserver 2, die de webpagina's in real time genereert en met de opgeslagen meetdata historieken kan weergeven.
De huidige uitvinding is geenszins beperkt tot de als voorbeeld beschreven en in de figuren weergegeven uitvoeringsvorm, doch een systeem voor het bewaken van het verbruik van nutsvoorzieningen in woningen of gebouwen volgens de uitvinding kan in allerlei vormen en configuraties worden verwezenlijkt zonder buiten het kader van de uitvinding te treden, zoals deze in de volgende conclusies is beschreven.

Claims (16)

Conclusies .
1. - Systeem voor het bewaken van het verbruik van nutsvoorzieningen (1) in woningen of gebouwen, daardoor gekenmerkt dat een lokale Webserver (2) in de woning of het gebouw opgesteld alle gemeten verbruiken van nutsvoorzieningen registreert van verbruiksmeters (6,7a,7b,7c,10, 11,12,17,18,19,20) en deze lokaal bewaart, en uit deze gegevens webpagina's (24,30) genereert die lokaal getoond kunnen worden en/of opgeladen kunnen worden naar een andere server of computer (4) op afstand.
2. - Systeem voor het bewaken van het verbruik volgens conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat de verbruiksmeters één of meerdere verbruiksmeters omvat voor elektriciteit (12), en/of gas (11,22), en/of stookolie en/of water (10,23).
3. - Systeem voor het bewaken van het verbruik volgens conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat de verbruiksmeters één of meer stopcontact-plugs (6,7a) of één of meer meetmodules op batterijen (7b,7c) omvatten die het lokaal verbruik vanaf vaste afnamepunten meten.
4. - Systeem voor het bewaken van het verbruik volgens conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat de verbruiksmeters één of meer slimme meters (14) omvatten.
5. - Systeem voor het bewaken van het verbruik volgens conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat de verbruiksmeters (17,18,19,20) één of meer meetmodules zijn, die deel uitmaken van zekeringen op een elektriciteitsbord, en via een busverbinding (16) verbonden zijn met een hoofdmeetmodule (15) op een elektriciteitsbord die zelf via bedrading (21) verbonden is met analoge meters zoals een gasmeter (22) of een watermeter (23) of met de slimme meter van de netbeheerder (14).
6. - Systeem voor het bewaken van het verbruik volgens conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat de lokale Webserver (2) simultaan draadloos en via bedrading communiceert.
7. - Systeem voor het bewaken van het verbruik volgens conclusie 6, daardoor gekenmerkt dat de communicatie via bedrading (21, 9) verloopt via puls-ingangen voor het koppelen van energiemeters met puls-uitgang, of via een seriële aansluiting (13) voor het koppelen van bijvoorbeeld slimme meters (14) uitgerust met een PI poort.
8. - Systeem voor het bewaken van het verbruik volgens conclusie 6, daardoor gekenmerkt dat de draadloze communicatie van de server gelijktijdig verloopt via wifi (3) met het lokale netwerk om verbinding te maken met lokale tablets en pc's (4), en via radiogolven 868 MHz (5) om verbinding te maken met stopcontact-plugs (6), stopcontact-thermostaten (7a), meetmodules op batterijen (7b, 7c) of nog andere onderdelen van het systeem (1) voor het bewaken van het verbruik.
9. - Systeem voor het bewaken van het verbruik volgens conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat elke met de lokale Webserver (2) verbonden meetmodule (6,7a ,7b ,7c ,10, 11, 12, 14, 15, 17, 18, 19, 20) voor het meten van het verbruik voorzien is van een uniek serienummer (26), dat ook op elke meetmodule gedrukt staat, en waarmee de lokale Webserver (2) zelfstandig alle nodige instellingen en parameters kan herkennen en instellen om zo zichzelf te configureren en autoconfiguratie mogelijk te maken.
10. - Systeem voor het bewaken van het verbruik volgens conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat de lokale Webserver (2) steeds de signaalsterkte (28) herkent tussen server en wifi-netwerk (3) enerzijds en tussen iedere meetmodule (29) en de server (5) anderzijds, en deze signaalsterktes grafisch kan weergeven op webpagina's om tijdig communicatieproblemen op te sporen.
11. - Systeem voor het bewaken van het verbruik volgens conclusie 9, daardoor gekenmerkt dat de lokale Webserver (2) zowel volgens het master-slave principe als volgens het iedereen-master principe kan werken gebruik makend van de unieke serienummers (26) van de meetmodules.
12. - Systeem voor het bewaken van het verbruik volgens conclusie 11, daardoor gekenmerkt dat volgens het iedereen-master principe de lokale Webserver als master via een RF uitzending één voor één elke meetmodule (6,7a,7b,7c,15,17-20) oproept, waarbij elke meetmodule als slave zijn serienummer (26) herkent en zijn gemeten verbruiksdata terug zendt naar de lokale Webserver (2), die vervolgens de verbruiksdata bewaart.
13. - Systeem voor het bewaken van het verbruik volgens conclusie 11, daardoor gekenmerkt dat volgens het iedereen-master principe elke meetmodule (17,18,19,20) zelf kan nagaan of de communicatiebus (16) vrij is en vervolgens zijn actuele gewijzigde meetwaarden als master kan doorsturen naar de lokale Webserver (2) in reactie op een statuswijziging in de meetwaarden, waarbij de lokale Webserver (2) de zendende meetmodule kan herkennen aan zijn serienummer (26), en vervolgens als slave de gewijzigde data in real time zichtbaar kan maken op de webpagina's (24,30) .
14. - Systeem voor het bewaken van het verbruik volgens conclusie 10, daardoor gekenmerkt dat de lokale Webserver (2) in real time zowel de signaalsterkte (28) toont tussen de lokale Webserver en de wifi-router, als de signaalsterkte (29) tussen de lokale Webserver (2) en elke individuele draadloze meetmodule (6, 7a, 7b, 7c, 15, 1720), en deze signaalsterktes kunnen gebruikt worden om de optimale positionering van lokale Webserver (2) en meetmodules (6,7a,7b,7c,15,17-20) in te stellen.
15. - Systeem voor het bewaken van het verbruik volgens conclusie 14, daardoor gekenmerkt dat bij iedere dataopname door de lokale Webserver (2) ook de firmware-versie (27) van elke individuele RF module wordt meegestuurd, waarna éénmaal per 24u de firmwareversies (27) van de meetmodules en van de lokale Webserver zelf vergeleken worden met de online versies, zodat indien nodig deze firmware-versies automatisch of manueel een update krijgen langs draadloze weg.
16.- Systeem voor het bewaken van het verbruik volgens conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat de lokale Webserver (2) gebruikt wordt zowel voor de configuratie van het systeem zoals het instellen van wifi-netwerk (3), toevoegen van meetmodules (6, 7a, 7b, 7c, 10, 11, 12, 14, 15, 17-20), invoeren van energieprijzen, schakelklokken, als voor de lokale opslag van alle meetdata, als voor de bediening van verbruikers en de visualisatie van meetgegevens (24,30) zijnde energieverbruiken, meetwaarden, energiekosten, grafieken met historiek van energieverbruik (42,44), real time gemeten EPC-getal, en van energiekosten of van andere meetgegevens, en dit alles zonder internet, externe software, apps of cloudapplicaties te vereisen, zodat de toepassing platform-onafhankelijk op de webpagina's verschijnt, en real time gegenereerd wordt in de lokale Webserver zelf.
BE2017/5327A 2017-05-08 2017-05-08 Systeem voor het bewaken van het verbruik van nutsvoorzieningen in woningen of gebouwen BE1025198B1 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2017/5327A BE1025198B1 (nl) 2017-05-08 2017-05-08 Systeem voor het bewaken van het verbruik van nutsvoorzieningen in woningen of gebouwen

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2017/5327A BE1025198B1 (nl) 2017-05-08 2017-05-08 Systeem voor het bewaken van het verbruik van nutsvoorzieningen in woningen of gebouwen

Publications (2)

Publication Number Publication Date
BE1025198A1 BE1025198A1 (nl) 2018-12-04
BE1025198B1 true BE1025198B1 (nl) 2018-12-10

Family

ID=58709185

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2017/5327A BE1025198B1 (nl) 2017-05-08 2017-05-08 Systeem voor het bewaken van het verbruik van nutsvoorzieningen in woningen of gebouwen

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1025198B1 (nl)

Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20110093221A1 (en) * 2009-10-16 2011-04-21 Savraj Singh Dhanjal System to monitor energy use
US20130009788A1 (en) * 2011-01-28 2013-01-10 Aclara Power-Line Systems, Inc. Utility Electric Meter Web Server

Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20110093221A1 (en) * 2009-10-16 2011-04-21 Savraj Singh Dhanjal System to monitor energy use
US20130009788A1 (en) * 2011-01-28 2013-01-10 Aclara Power-Line Systems, Inc. Utility Electric Meter Web Server

Also Published As

Publication number Publication date
BE1025198A1 (nl) 2018-12-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN204269811U (zh) 电能表远程在线监测系统
JP6557344B2 (ja) 電気的負荷の可視化システム
JP4841657B2 (ja) 機器管理システムおよび機器管理方法
US20140277800A1 (en) Power Management System For A Structure
CN204086431U (zh) 一种用电负载管理智能终端
Surajudeen-Bakinde et al. Development of an Internet based prepaid energy meter
Ali et al. Implementation of Automatic Meter Reading (AMR) using radio frequency (RF) module
Mishra et al. An IoT based smart energy management system
CN104025617A (zh) 无线家庭能源监控系统
WO2021176459A1 (en) A system and method of energy disaggregation using nonintrusive load monitoring
BE1025198B1 (nl) Systeem voor het bewaken van het verbruik van nutsvoorzieningen in woningen of gebouwen
CN204256921U (zh) 一种具有无线组网功能的变电站母线智能测温系统
CN206531951U (zh) 具有故障模拟功能的单相电能表
Nguyen et al. Design and fabrication of an IoT-based smart electrical meter for residential energy management
AU2020284174B2 (en) Distributed energy resource registration
JP2014032151A (ja) 電力表示器
Gorai et al. Substation Monitoring & Control System
Tabassum et al. Inspection and Surveillance of Energy Consumption in IoT-Smart Grid Using Wireless Sensor Network
CN205355535U (zh) 一种箱式变电站
EP3168805A1 (en) Method and system for controlling energy consumption values
KR101200328B1 (ko) 전력 절감 순위 게임 시스템 및 방법
Yunus et al. Smart Meter Based on IoT Platform
Ung et al. A flexible data acquisition system for energy information
KR20180114741A (ko) 전력량계 계측용 hmi 제공 시스템
Gowsalya et al. Design and Analysis of a PLCC Based Home Automation System

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Effective date: 20181210