BE1021652B1 - Werkwijze voor het schatten van omgevingsruis - Google Patents

Werkwijze voor het schatten van omgevingsruis Download PDF

Info

Publication number
BE1021652B1
BE1021652B1 BE2013/0871A BE201300871A BE1021652B1 BE 1021652 B1 BE1021652 B1 BE 1021652B1 BE 2013/0871 A BE2013/0871 A BE 2013/0871A BE 201300871 A BE201300871 A BE 201300871A BE 1021652 B1 BE1021652 B1 BE 1021652B1
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
ambient noise
measurement
train
level
noise
Prior art date
Application number
BE2013/0871A
Other languages
English (en)
Inventor
Bart Vercoutter
Luc Claeys
Den Oudenhoven Jan Van
Kristof Boerjan
John Gesquiere
Original Assignee
Televic Rail Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Televic Rail Nv filed Critical Televic Rail Nv
Priority to BE2013/0871A priority Critical patent/BE1021652B1/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1021652B1 publication Critical patent/BE1021652B1/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03GCONTROL OF AMPLIFICATION
    • H03G3/00Gain control in amplifiers or frequency changers
    • H03G3/20Automatic control
    • H03G3/30Automatic control in amplifiers having semiconductor devices
    • H03G3/32Automatic control in amplifiers having semiconductor devices the control being dependent upon ambient noise level or sound level
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04RLOUDSPEAKERS, MICROPHONES, GRAMOPHONE PICK-UPS OR LIKE ACOUSTIC ELECTROMECHANICAL TRANSDUCERS; DEAF-AID SETS; PUBLIC ADDRESS SYSTEMS
    • H04R27/00Public address systems
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04RLOUDSPEAKERS, MICROPHONES, GRAMOPHONE PICK-UPS OR LIKE ACOUSTIC ELECTROMECHANICAL TRANSDUCERS; DEAF-AID SETS; PUBLIC ADDRESS SYSTEMS
    • H04R2227/00Details of public address [PA] systems covered by H04R27/00 but not provided for in any of its subgroups
    • H04R2227/001Adaptation of signal processing in PA systems in dependence of presence of noise
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04RLOUDSPEAKERS, MICROPHONES, GRAMOPHONE PICK-UPS OR LIKE ACOUSTIC ELECTROMECHANICAL TRANSDUCERS; DEAF-AID SETS; PUBLIC ADDRESS SYSTEMS
    • H04R2400/00Loudspeakers
    • H04R2400/01Transducers used as a loudspeaker to generate sound aswell as a microphone to detect sound

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Acoustics & Sound (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Circuit For Audible Band Transducer (AREA)
  • Soundproofing, Sound Blocking, And Sound Damping (AREA)

Abstract

Een werkwijze wordt getoond voor omgevingsruismeting in een trein met als microfoon schakelbare luidsprekers in passagiersruimten en met verdere microfoons voor audiocommnuicatie. De werkwijze omvat: - vóór het uitsturen van een audioboodschap, meten van het omgevingsruisniveau met luidsprekers en met minstens één van de verdere microfoons, daarbij een eerste en een tweede meting bekomend, - uitsturen van een audioboodschap met een geluidsniveau afgeleid van de eerste meting, - continue omgevingsruismeting tijdens het uitsturen van de audioboodschap met de verdere microfoons, waarbij men een derde meting bekomt, - aanpassen van het geluidsniveau, rekening houdend met de tweede en derde omgevingsruismeting.

Description

Werkwijze voor het Schatten van Omgevingsruis Gebied van de uitvinding [0001] De onderhavige uitvinding heeft algemeen betrekking op het domein van technieken voor het schatten van omgevingsruis in het algemeen en meer in het bijzonder omgevingsruis in transportmiddelen zoals een trein.
Achtergrond van de uitvinding [0002] De omgevingsruis die men typisch aantreft binnen een treinstel is erg dynamisch. De waargenomen ruisniveau's zijn afhankelijk van de snelheid van de trein, de akoestische isolatie, de aanwezigheid van reizigers, de precieze locatie in de trein waar men zich bevindt, enzovoort. Verder is het zo dat wanneer de trein bijvoorbeeld een tunnel binnenrijdt, het niveau van de omgevingruis plots sterk verandert. Wanneer een lid van het treinpersoneel een aankondiging doet, dient de boodschap uitgestuurd te worden op een geluidsniveau dat ongeveer 10 dB hoger ligt dan de omgevingsruis opdat de doorgestuurde mededeling goed verstaanbaar zou zijn voor de passagiers. Aan de andere kant mag het toegepaste geluidsniveau ook niet te hoog liggen, omdat dit als nadelig ervaren wordt voor het comfort van de reizigers, wat maakt dat continu op een hoog uitsturen geen oplossing biedt.
[0003] Het mag dan ook duidelijk zijn dat het noodzakelijk is om over een goede en quasi continue schatting van de omgevingsruis te beschikken.
[0004] In de stand van de techniek is dit technisch probleem al op verscheidene manieren aangepakt. Zo zijn er oplossingen bekend waarbij het uitzendniveau wordt aangepast op basis van snelheidsinformatie. Als input voor het systeem wordt de snelheidsinformatie genomen, waarbij typisch een aantal vensters worden gedefinieerd (bijvoorbeeld onder 30 km/u, tussen 30 km/u en 60 km/u, etc). Deze oplossing heeft evenwel als nadeel dat een aantal relevante randvoorwaarden niet in rekening worden genomen, zoals de passagiers, de eventuele passage door tunnels enz. Snelheid op zich is geen parameter die de omgevingsruis op voldoende wijze definieert.
[0005] Andere systemen zijn voorgesteld waarin men gebruik maakt van meetmicrofoons. Dit is een oplossing die een correcte en continue estimatie van de omgevingsruis toelaat, omdat het systeem een specifieke afregeling toelaat voor een bepaalde applicatie. Grootste nadeel van dergelijke oplossingen zit in de eerder hoge kost. Er is immers bijkomende hardware nodig, o.a. een of meerdere meetmicrofoon eenheden, interfaces, bekabeling en rekenkracht om de meetgegevens te verwerken. Als een echte continue ruismeting vereist is, dan moet de verwerkingseenheid bovendien in staat zijn om de ruisschatting uit te voeren ook terwijl de audioboodschap door de luidsprekers weerklinkt.
[0006] Het Duitse gebruiksmodel DE202004004772 UI beschrijft een audio informatiesysteem voor gebruik in stations en luchthavens, waarin de omgevingsruis gemonitord wordt door middel van microfoons die met een microcomputer verbonden zijn. Deze laatste past dan de audio output naar de luidsprekers aan aan de gemeten ruisniveau's.
[0007] US2009/274316 stelt een systeem voor gebruik in een vliegtuig. Naast een ruiscontrole-eenheid bevat het systeem ook minstens één geheugeneenheid om ruiskarakteristieke informatie op te slaan die verband houdt met minstens één operationele randvoorwaarde voor het transportmiddel. De ruiscontrole-eenheid benut dan de ruiskarakteristieke informatie om het effect van de omgevingsruis te counteren. Een nadeel van het voorgestelde systeem is zijn statisch karakter: de ruisprofielen worden vooraf bepaald en opgeslagen in een database. Dit maakt dat slechts een beperkt aantal omgevingsomstandigheden (specifiek voor een vliegtuigomgeving) in rekening kunnen worden gebracht. Een ander nadeel van dit systeem is dat specifieke meetmicrofoons moeten geïnstalleerd worden.
[0008] In US2012/087516 worden technieken onthuld om het output volume van een mediasysteem dynamisch aan te passen als antwoord op een ogenblikkelijke verandering in het niveau van de omgevingsruis. Deze laatste wordt in de voorgestelde oplossing gemeten en op basis daarvan wordt het output volume bijgesteld.
[0009] Daarom is er behoefte aan een dynamische oplossing waarbij het gebruik van additionele meetapparatuur zoveel mogelijk vermeden wordt.
Samenvatting van de uitvinding [0010] Het is een doel van uitvoeringsvormen van de onderhavige uitvinding om een werkwijze te voorzien om omgevingsruis in een trein te meten, die eenvoudig en kostenefficiënt is en in staat om het dynamisch karakter van de ruis te vatten.
[0011] Het bovenstaande doel wordt verwezenlijkt door de oplossing volgens de onderhavige uitvinding.
[0012] In een eerste aspect heeft de uitvinding betrekking op een werkwijze voor het meten van omgevingsruis in een trein. De trein is in de passagiersruimten uitgerust met een of meerdere luidsprekers, die eveneens als microfoon kunnen functioneren. De trein omvat ook verdere microfoons voor het communiceren van audioboodschappen. De werkwijze omvat de stappen van: - vooraleer een audioboodschap uit te sturen, wordt eerst het niveau van de omgevingsruis gemeten met behulp van genoemde een of meerdere luidsprekers, die dan als microfoon geschakeld zijn, en met één of meerdere van genoemde verdere microfoons, waarbij men via de een of meerdere luidsprekers een eerste en via de verdere microfoon(s) een tweede meting van de omgevingsruis bekomt, - een audioboodschap wordt uitgestuurd via de een of meerdere luidsprekers met een geluidsniveau afgeleid van die eerste meting van de omgevingsruis, waarbij de een of meerdere luidsprekers uiteraard niet meer als microfoon geschakeld zijn, maar in een configuratie voor luidspreker-functionaliteit, - tijdens het uitsturen van de audioboodschap wordt de omgevingsruis continu gemeten met behulp van één of meerdere van de verdere microfoons, waarbij men een derde meting van de omgevingsruis bekomt, - het geluidsniveau wordt dan aangepast, rekening houdend met de tweede en de derde meting van de omgevingsruis.
[0013] De voorgestelde werkwijze maakt maximaal gebruik van apparatuur die reeds aanwezig is in de treinstellen. De een of meerdere luidsprekers in de passagiersruimten kunnen ook als microfoon geschakeld worden. Van deze mogelijkheid wordt gebruik gemaakt om met de luidsprekers, geschakeld als microfoon, een eerste meting uit te voeren. Aangezien de luidsprekers in de passagiersruimte zo geplaatst zijn dat er een zo uniform mogelijk geluidsniveau geproduceerd wordt, geeft deze eerste meting een goed gemiddeld niveau van de omgevingsruis in de ruimte weer. De verdere microfoons, waarmee audioboodschappen gecommuniceerd worden, leveren een tweede meting van de omgevingsruis. Deze microfoons zijn typisch niet uniform opgesteld in de ruimte en de resulterende meting wordt dan ook bij voorkeur relatief gebruikt ten opzichte van de eerste meting om veranderingen in de omgevingsruis te detecteren. Vervolgens wordt een audioboodschap uitgestuurd met een geluidsniveau dat bepaald wordt gebruik makende van de eerste omgevingsruismeting. Een bijkomende meting via de verdere microfoons wordt verricht tijdens het uitsturen van die audioboodschap. Dit gebeurt op continue wijze. Tenslotte wordt het eerder bepaalde geluidsniveau aangepast rekening houdend met de tweede en de derde meting van de omgevingsruis. De in de trein beschikbare luidsprekers en microfoons worden dus aangewend om de meetmethode uit te voeren. Enkel een specifieke verwerkingseenheid is nodig, zoals hieronder nader beschreven.
[0014] In een voorkeursuitvoeringsvorm wordt het geluidsniveau aangepast op basis van het verschil tussen de tweede en de derde meting.
[0015] In een voorkeursuitvoeringsvorm omvat de werkwijze een stap waarin een gewogen gemiddelde bepaald wordt over de tijd van de eerste, tweede en/of derde meting.
[0016] Bij het bepalen van de eerste meting wordt de luidsprekerlijn met één of meerdere luidsprekers afgeschakeld van de versterker door middel van een schakelelement en zo als microfoon geschakeld. In een voorkeursuitvoeringvorm wordt dit schakelelement geïmplementeerd door middel van een klasse D - versterker.
[0017] In een andere voorkeursuitvoeringsvorm wordt bij het aanpassen van het geluidsniveau rekening gehouden met localisatie-informatie over het te volgen traject van de trein. In één uitvoeringsvorm omvat de localisatie-informatie Global Positioning System informatie.
[0018] In een verdere uitvoeringsvorm wordt bij het aanpassen van het geluidsniveau rekening gehouden met snelheidsinformatie.
[0019] In een verdere uitvoeringsnorm wordt het aantal passagiers in de ruimte in rekening gebracht. Afhankelijk van het aantal passagiers kan bijvoorbeeld een offset worden toegevoegd aan het uitgestuurde geluidsniveau : hoe meer passagiers, hoe luider het uitgestuurde niveau.
[0020] In een voorkeurs uitvoeringsvorm wordt een bijregeling van het geluidsniveau uitgevoerd op basis van de localisatie-informatie, snelheidsinformatie en/of informatie over het aantal passagiers.
[0021] In een tweede aspect heeft de uitvinding betrekking op een verwerkingseenheid voor het regelen van het geluidsniveau waarop audioboodschappen worden uitgestuurd in een trein, waarbij de trein is uitgerust met een of meerdere luidsprekers in passagiersruimten van de trein, die ingericht zijn om als microfoon te functioneren, en met verdere microfoons voor het communiceren van audioboodschappen. De verwerkingseenheid is daardoor gekenmerkt dat de verwerkingseenheid regelmiddelen omvat om het geluidsniveau te bepalen, vooraleer een audioboodschap wordt uitgestuurd, op basis van een eerste meting van het niveau van de omgevingsruis met behulp van de een of meerdere luidsprekers, die als microfoon geschakeld zijn, en om dat geluidsniveau aan te passen op basis van een tweede meting van de omgevingsruis met één of meerdere van de verdere microfoons, ook uitgevoerd vooraleer een audioboodschap wordt uitgestuurd, en van een derde meting van de omgevingsruis die met een of meerdere van de verdere microfoons op continue wijze uitgevoerd wordt tijdens het uitsturen van de audioboodschap.
[0022] In een uitvoeringsvorm is de verwerkingseenheid ingericht voor het bepalen van een gewogen gemiddelde over de tijd van de eerste, tweede en/of derde meting.
[0023] In een andere uitvoeringsvorm is de verwerkingseenheid verder ingericht om bij het aanpassen van genoemd geluidsniveau rekening te houden met localisatie-informatie over het te volgen traject van de trein. Optioneel wordt er bij het aanpassen van het genoemd geluidsniveau ook rekening gehouden met snelheidsinformatie en informatie over het aantal passagiers.
[0024] In een verder aspect heeft de uitvinding betrekking op een communicatietoestel dat een verwerkingseenheid omvat zoals hierboven beschreven. Bij voorkeur is dit een audiocommunicatietoestel.
[0025] In nog een ander aspect heeft de uitvinding betrekking op een centrale controller die een verwerkingseenheid omvat zoals hierboven beschreven.
[0026] Om de uitvinding en de verwezenlijkte voordelen ten opzichte van de stand van de techniek samen te vatten, werden bepaalde doelen en voordelen van de uitvinding hierboven beschreven. Het spreekt uiteraard voor zich dat alle dergelijke doelen of voordelen niet noodzakelijk worden verwezenlijkt volgens één specifieke uitvoeringsvorm van de uitvinding. Derhalve zullen personen die geschoold zijn in deze materie bijvoorbeeld erkennen dat de uitvinding kan worden belichaamd of uitgevoerd op een manier die één voordeel of groep van voordelen verwezenlijkt of optimaliseert zoals hierin beschreven, zonder noodzakelijk andere doelen of voordelen te verwezenlijken die hierin worden beschreven of gesuggereerd.
[0027] De bovenstaande en andere aspecten van de uitvinding zullen duidelijk worden en nader toegelicht worden met verwijzing naar de uitvoeringsvorm(en) die hierna worden beschreven.
Korte beschrijving van de tekeningen [0028] De uitvinding zal nu verder worden beschreven, bij wijze van voorbeeld, met verwijzing naar de bijgaande tekeningen, waarbij gelijke referentiecijfers verwijzen naar gelijke elementen in de verschillende figuren.
[0029] Fig.l illustreert het schakelen van de luidsprekerlijn als microfoon functionaliteit.
[0030] Fig.2 illustreert een mogelijke systeem opstelling met luidsprekerlijn, verwerkingseenheid en verdere microfoons.
[0031] Fig.3 illustreert het implemeteren van het schakelelement door middel van een klasse D - versterker.
Gedetailleerde beschrijving van illustratieve uitvoeringsvormen [0032] De onderhavige uitvinding zal worden beschreven met betrekking tot specifieke uitvoeringsvormen en verwijzend naar bepaalde tekeningen, doch de uitvinding is hiertoe niet beperkt, maar wordt alleen beperkt door de conclusies.
[0033] Bovendien worden de termen eerste, tweede, enzovoort in de beschrijving en in de conclusies gebruikt om een onderscheid te maken tussen soortgelijke elementen en niet noodzakelijk voor het beschrijven van een volgorde, hetzij in de tijd, in de ruimte, wat betreft belang of op eender welke andere manier. Het moet worden begrepen dat de gebruikte termen onderling verwisselbaar zijn onder de juiste omstandigheden en dat de uitvoeringsvormen van de uitvinding die hierin worden beschreven in staat zijn om te werken in andere volgordes dan hierin beschreven of geïllustreerd.
[0034] Het moet worden opgemerkt dat de term "omvattende" zoals gebruikt in de conclusies niet mag worden geïnterpreteerd als beperkt tot de middelen die daarna zijn opgegeven; het sluit geen andere elementen of stappen uit. Het moet dus worden geïnterpreteerd als een specificatie van de aanwezigheid van de vermelde kenmerken, eenheden, stappen of onderdelen waarnaar wordt verwezen, maar het sluit de aanwezigheid of toevoeging van één of meer andere kenmerken, eenheden, stappen of onderdelen of groepen daarvan niet uit. Daarom mag het bereik van de uitdrukking "een apparaat omvattende middelen A en B" niet worden beperkt tot apparaten die alleen bestaan uit onderdelen A en B. Het betekent dat met betrekking tot de onderhavige uitvinding, de enige relevante onderdelen van het apparaat A en B zijn.
[0035] Verwijzingen in deze specificatie naar "één uitvoeringsvorm" of "een uitvoeringsvorm" betekenen dat een bepaalde eigenschap, structuur of kenmerk beschreven in samenhang met de uitvoeringsvorm is inbegrepen in ten minste één uitvoeringsvorm van de onderhavige uitvinding. Vermeldingen van de frase "in één uitvoeringsvorm" of "in een uitvoeringsvorm" op verschillende plaatsen in deze specificatie verwijzen niet noodzakelijk allemaal naar dezelfde uitvoeringsvorm, maar het is wel mogelijk. Verder kunnen de specifieke kenmerken, structuren of karakteristieken op eender welke geschikte manier in één of meer uitvoeringsvormen worden gecombineerd, zoals voor de gemiddelde vakman duidelijk zal zijn uit deze openbaarmaking.
[0036] Op een soortgelijke manier moet worden opgemerkt dat in de beschrijving van voorbeelduitvoeringsvormen van de uitvinding verschillende kenmerken van de uitvinding soms worden gegroepeerd in een enkele uitvoeringsvorm, figuur of beschrijving daarvan om de openbaarmaking te stroomlijnen en het begrip van een of meer van de verschillende inventieve aspecten te vergemakkelijken. Deze methode van openbaarmaking mag echter niet worden geïnterpreteerd als een uiting van een intentie dat de geclaimde uitvinding meer kenmerken vereist dan uitdrukkelijk vermeld in elke conclusie. Zoals weergegeven in de volgende conclusies, liggen de inventieve aspecten in minder dan alle kenmerken van een enkele voorgaande geopenbaarde uitvoeringsvorm. Derhalve worden de conclusies die volgen op de gedetailleerde beschrijving hierbij expliciet opgenomen in deze gedetailleerde beschrijving, waarbij elke conclusie op zichzelf staat als een afzonderlijke uitvoeringsvorm van deze uitvinding.
[0037] Bovendien, aangezien sommige uitvoeringsvormen die hierin worden beschreven sommige, maar niet andere kenmerken bevatten die zijn opgenomen in andere uitvoeringsvormen, zijn combinaties van kenmerken van verschillende uitvoeringsvormen bedoeld om te vallen binnen het bereik van de uitvinding en verschillende uitvoeringsvormen te vormen, zoals zal worden begrepen door iemand die geschoold is in dit vakgebied. Zo kan bijvoorbeeld in de volgende conclusies eender welke van de geclaimde uitvoeringsvormen worden gebruikt in eender welke combinatie.
[0038] Het moet worden opgemerkt dat het gebruik van bepaalde terminologie bij het beschrijven van bepaalde aspecten van de uitvinding niet impliceert dat de terminologie hierin wordt geherdefinieerd om te worden beperkt tot eender welke specifieke eigenschappen van de kenmerken of aspecten van de uitvinding waarmee die terminologie is geassocieerd.
[0039] In de beschrijving die hier wordt gegeven, worden talrijke specifieke details uiteengezet. Het wordt echter begrepen dat uitvoeringsvormen van de uitvinding kunnen worden uitgewerkt zonder deze specifieke details. In andere gevallen werden goed gekende methoden, structuren en technieken niet in detail weergegeven om het begrip van deze beschrijving niet te belemmeren.
[0040] De onderhavige uitvinding beschrijft een werkwijze voor het meten van de omgevingsruis die accurate resultaten geeft aan een aanvaardbare complexiteit en kost.
[0041] Een luidspreker kan ook gebruikt worden als een niet-ideale microfoon. Bijgevolg kunnen de reeds geïnstalleerde luidsprekertakken gebruikt worden om de omgevingsruis op te vangen. Via uitmiddeling van de gemeten waarden wordt het opgevangen ruissignaal omgezet in een signaal dat het gemiddelde ruisniveau voorstelt over de laatste x seconden.
[0042] Daar bij de meting van van de omgevingsruis gebruik gemaakt wordt van de luidsprekers van het omroepsysteem, kan deze meting niet uitgevoerd worden terwijl de audioboodschap wordt uitgestuurd. De uitmiddeling wordt uitgevoerd omwille van het erg dynamische karakter van de omgevingsruis (bijvoorbeeld omdat iemand aan het roepen is) zodat een regeling op basis van de ogenblikkelijke waarde zou resulteren in een erg fluctuerend uitgestuurd niveau van de boodschap.
[0043] In combinatie met bijvoorbeeld een klasse AB versterker om de luidsprekerlijn aan te sturen, levert dit het blokdiagram van Fig.l op. Het circuit in Fig.l bevat een audio versterker (1), een verwerkingseenheid (2) en een schakelelement (4). Tijdens een ruismeting wordt de audio versterker afgeschakeld van de luidsprekerlijn (3) door middel van het schakelelement en de verwerkingseenheid neemt het gegenereerde ruissignaal van de luidprekerlijn binnen, middelt dit uit en gebruikt de resulterende waarde om het uitgangsniveau in te stellen via de audio versterker. Op deze manier kan het uitzendniveau aangepast worden naargelang de werkelijke omgevingsruis in het voertuig, en dit per luidsprekertak. Op die manier kunnen verschillen in omgevingsruis tussen onderscheiden zones in de trein in rekening genomen worden.
[0044] De microfoons van de audio communicatie apparatuur zowel aan de kant van de passagiersruimten als aan de kant van de bemanning worden gebruikt om een continue ruismeting tijdens het uitsturen van audioboodschappen. Hierdoor is het dus niet nodig om bijkomende meetmicrofoons te installeren. Gebaseerd op deze metingen wordt het uitzendniveau aangepast bij het uitsturen van audioboodschappen. Deze apparatuur is gewoonlijk niet uniform verdeeld over de verschillende ruimtes in kwestie, daarom worden om de aanpassingen van het geluidsniveau berekend door relatieve metingen, i.e. door vergelijking met de resultaten van de vorige meting van de omgevingsruis via de luidsprekertak in kwestie. Via gekende technieken voor ruisestimatie worden de audioboodschappen uit de meetresultaten gefilterd. Fig.2 toont een typische systeem opstelling.
[0045] Het systeem in Fig.2 omvat een centrale controller die één of meerdere versterkers (1) en één of meerdere verwerkingseenheden (2) bevat, één of meerdere luidsprekerlijnen (3) bevattende één of meerdere luidsprekers, één of meerdere audio communicatietoestellen (6) (in deze tekst ook aangeduid als verdere microfoons) en optionele systemen die positionering (5), passagiersaantallen en/of snelheidsinformatie (4) leveren. De verwerkingseenheid (7) neemt de omgevingsruismetingen van de verschillende bronnen binnen, verwerkt deze en regelt met deze informatie het uitgestuurde niveau via de audio versterkers bij. Hierbij kan de verwerkingseenheid informatie komende van de optionele systemen mee in rekening brengen. De audiocommunicatie toestellen zijn uitgerust met een circuit dat toelaat om tussen twee modes te schakelen : omgevingsruismode, waarbij het signaal op zich, al dan niet versterkt, doorgegeven wordt en een communicatiemode (8), waarbij het signaal bewerkt wordt om het dynamisch bereik, spreekafstand en verstaanbaarheid te optimaliseren. Het signaal dat naar de centrale controller gestuurd wordt, wordt via een schakelelement (9) ingesteld.
[0046] Om de voorgestelde werkwijze meer robuustheid te geven kan men bijkomende inputs in rekening nemen. Snelheidsinformatie kan bijvoorbeeld in rekening gebracht worden door een minimum omroepniveau in te stellen per snelheidszone. Op die manier kan men een voldoende verstaanbaarheid behouden wanneer de snelheid toeneemt net wanneer een audioboodschap wordt uitgestuurd. Verder kan men ook GPS informatie in aanmerking nemen. De positie van tunnels, zones met sporen van slechte kwaliteit etc., kunnen dan gebruikt worden om het uitzendniveau te verhogen tijdens het omroepen van een mededeling wanneer men aan deze posities voorbijkomt. Verder nuttige bijkomende informatie kan volgen uit informatie betreffende het aantal reizigers op de trein. Bijvoorbeeld kan men er voor zorgen dat wanneer het aantal reizigers een zekere limiet overtreft, het uitzendniveau sowieso met een aantal dB verhoogd wordt. Op die manier houdt men rekening met de geluidsabsorptie en met de ogenblikkelijke omgevingsruis. Fig.2 toont een typische opstelling.
[0047] In toepassingen waar er typisch een groot aantal omroepen worden gedaan, zoals bijvoorbeeld in een metro, vormt het schakelelement, doorgaans geïmplementeerd door een electromechanisch relay, een kwetsbaar punt. De levensduur van zo'n component is beperkt tot een paar honderdduizenden cycles. Om hieraan te verhelpen kan men als versterker (1) een klasse-D versterker gebruiken in plaats van een klasse AB versterker. Omwille van de interne opbouw van zo'n klasse-D versterker kan de versterkeruitgang hoogimpedant gemaakt worden. Zie Fig.3. Het schakelelement uit Fig. 1 wordt geïmplementeerd door middel van een klasse D - versterker.
[0048] Zoals reeds vermeld kan het niveau van de omgevingsruis verschillen tussen onderscheiden zones in de trein, bv. de bar, de ruimten tussen twee wagons, de eigenlijke zitruimtes enz... Soms wordt een gemeenschappelijke luidsprekertak gebruikt om de audioboodschappen naar alle zones tegelijkertijd te sturen (bv. om redenen van kost). Wanneer een meting van de omgevingsruis wordt uitgevoerd zoals hierboven beschreven, geeft dit een gemiddeld resultaat over de verschillende zones, afhankelijk van het voorziene aantal luidsprekers in elke zone.
[0049] In een uitvoeringsvorm van de werkwijze beschreven in deze uitvinding worden bovendien de microfoons van de apparatuur in de passagiersruimten (en eventueel van die in de ruimten voor het personeel, van waaruit bv. de aankondigingen gemaakt worden) gebruikt om een afzonderlijke omgevingsruismeting uit te voeren. Deze microfoons staan typisch niet centraal opgesteld, maar nabij de deuren of in de tussenruimten. Dit biedt de mogelijkheid om een meer accurate meting uit te voeren voor die specifieke ruimte. Deze bijkomende metingen kunnen dan in rekening genomen worden bij het vastleggen van het algemeen geluidsniveau waarop wordt uitgezonden.
[0050] Hoewel de uitvinding werd geïllustreerd en in detail werd beschreven in de tekeningen en voorgaande beschrijving, moeten dergelijke illustraties en beschrijvingen als illustratie of voorbeeld worden beschouwd en niet als zijnde restrictief. De voorgaande beschrijving verklaart bepaalde uitvoeringsvormen van de uitvinding in detail. Het moet echter worden opgemerkt dat hoe gedetailleerd het voorgaande ook in de tekst is opgenomen, de uivinding op vele manieren kan worden uitgevoerd. De uitvinding is niet beperkt tot de geopenbaarde uitvoeringsvormen.
[0051] Andere variaties op de geopenbaarde uitvoeringsvormen kunnen worden begrepen en uitgevoerd door personen die geschoold zijn in dit domein en door de geclaimde uitvinding in de praktijk te brengen, door een studie van de tekeningen, de openbaarmaking en de bijgevoegde conclusies. In de conclusies sluit het woord "omvattende" geen andere elementen of stappen uit en het onbepaald lidwoord "een" sluit geen meervoud uit. Een enkele processor of andere eenheid kan de functies van verschillende items in de conclusies vervullen. Alleen al het feit dat bepaalde maatregelen worden opgesomd in onderling verschillende afhankelijke conclusies, betekent niet dat een combinatie van die maatregelen niet kan worden gebruikt om voordeel te halen. Een computerprogramma kan worden opgeslagen/verdeeld op een geschikt medium, zoals een optisch opslagmedium of halfgeleidermedium geleverd met of als onderdeel van andere hardware, maar kan ook worden verdeeld in andere vormen, zoals via het internet of andere bekabelde of draadloze telecommunicatiesystemen. Eventuele verwijzingen in de conclusies mogen niet worden opgevat als een beperking van de reikwijdte.

Claims (15)

  1. CONCLUSIES
    1. Werkwijze voor het meten van omgevingsruis in een trein, waarbij de trein is uitgerust met een of meerdere luidsprekers in passagiersruimten, die ingericht zijn om als microfoon te functioneren, en met verdere microfoons voor het communiceren van audioboodschappen, genoemde werkwijze omvattende de stappen van: - vooraleer een audioboodschap uit te sturen, meten van het niveau van de omgevingsruis met behulp van genoemde een of meerdere luidsprekers, die als microfoon geschakeld zijn, en met één of meerdere van genoemde verdere microfoons, waarbij men een eerste en een tweede meting van de omgevingsruis bekomt, - uitsturen van een audioboodschap via genoemde een of meerdere luidsprekers met een geluidsniveau afgeleid van de genoemde eerste meting van de omgevingsruis, waarbij genoemde een of meerdere luidsprekers in een configuratie voor luidspreker functionaliteit worden geschakeld, - continu meten van de omgevingsruis tijdens het uitsturen van genoemde audioboodschap met behulp van één of meerdere van genoemde verdere microfoons, waarbij men een derde meting van de omgevingsruis bekomt, - aanpassen van genoemd geluidsniveau, rekening houdend met genoemde tweede en genoemde derde meting van de omgevingsruis en met informatie betreffende het aantal reizigers op genoemde trein.
  2. 2. Werkwijze voor het meten van omgevingsruis volgens conclusie 1, waarbij genoemd geluidsniveau wordt aangepast op basis van het verschil tussen genoemde tweede en derde meting.
  3. 3. Werkwijze voor het meten van omgevingsruis volgens conclusie 1 of 2, omvattende het bepalen van een gewogen gemiddelde over de tijd van genoemde eerste, tweede en/of derde meting.
  4. 4. Werkwijze voor het meten van omgevingsruis volgens één van voorgaande conclusies, waarbij bij het bepalen van genoemde eerste meting de microfoon-functionaliteit van genoemde één of meerdere luidsprekers wordt geschakeld met een schakelelement.
  5. 5. Werkwijze voor het meten van omgevingsruis volgens conclusie 4, waarbij genoemd schakelelement een klasse-D versterker is.
  6. 6. Werkwijze voor het meten van omgevingsruis volgens één van voorgaande conclusies, waarbij bij het aanpassen van genoemd geluidsniveau rekening gehouden wordt met localisatie-informatie over het te volgen traject van de trein.
  7. 7. Werkwijze voor het meten van omgevingsruis volgens conclusie 6, waarbij genoemde localisatie-informatie Global Positioning System informatie omvat.
  8. 8. Werkwijze voor het meten van omgevingsruis volgens conclusie 6 of 7, waarbij ook snelheidsinformatie in rekening genomen wordt.
  9. 9. Werkwijze voor het meten van omgevingsruis volgens één van conclusies 6 tot 8, waarbij een bijregeling van genoemd geluidsniveau wordt uitgevoerd op basis van genoemde localisatie-informatie.
  10. 10. Verwerkingseenheid (4) voor het regelen van het geluidsniveau waarop audioboodschappen worden uitgestuurd in een trein, waarbij de trein is uitgerust met een of meerdere luidsprekers in passagiersruimten van de trein, die ingericht zijn om als microfoon te functioneren en met verdere microfoons voor het communiceren van audioboodschappen, waarbij genoemde verwerkingseenheid regelmiddelen omvat om genoemd geluidsniveau te bepalen, vooraleer een audioboodschap wordt uitgestuurd, op basis van een eerste meting van het niveau van de omgevingsruis met behulp van genoemde een of meerdere luidsprekers, die als microfoon geschakeld zijn, en om genoemd geluidsniveau aan te passen op basis van een tweede meting van de omgevingsruis met één of meerdere van genoemde verdere microfoons, ook uitgevoerd vooraleer een audioboodschap wordt uitgestuurd, en van een derde meting van de omgevingsruis die met een of meerdere van genoemde verdere microfoons op continue wijze uitgevoerd wordt tijdens het uitsturen van genoemde audioboodschap, daardoor gekenmerkt dat voor het aanpassen van genoemd geluidsniveau ook rekening gehouden wordt met informatie betreffende het aantal reizigers op genoemde trein.
  11. 11. Verwerkingseenheid voor het regelen van het geluidsniveau volgens conclusie 10, verder ingericht voor het bepalen van een gewogen gemiddelde over de tijd van genoemde eerste, tweede en/of derde meting.
  12. 12. Verwerkingseenheid voor het regelen van het geluidsniveau volgens conclusie 10 of 11, ingericht om bij het aanpassen van genoemd geluidsniveau rekening te houden met localisatie-informatie over het te volgen traject van de trein.
  13. 13. Verwerkingseenheid voor het regelen van het geluidsniveau volgens conclusie 12, waarbij ook snelheidsinformatie in rekening genomen wordt.
  14. 14. Communicatietoestel omvattende een verwerkingseenheid volgens een van de conclusies 10 tot 13.
  15. 15. Centrale controller omvattende een verwerkingseenheid volgens een van de conclusies 10 tot 13.
BE2013/0871A 2013-12-20 2013-12-20 Werkwijze voor het schatten van omgevingsruis BE1021652B1 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2013/0871A BE1021652B1 (nl) 2013-12-20 2013-12-20 Werkwijze voor het schatten van omgevingsruis

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2013/0871A BE1021652B1 (nl) 2013-12-20 2013-12-20 Werkwijze voor het schatten van omgevingsruis

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1021652B1 true BE1021652B1 (nl) 2015-12-22

Family

ID=50114253

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2013/0871A BE1021652B1 (nl) 2013-12-20 2013-12-20 Werkwijze voor het schatten van omgevingsruis

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1021652B1 (nl)

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2292275A (en) * 1994-08-11 1996-02-14 Original Passenger Picture Sho Control of sound level in dependence on ambient noise
US20080219458A1 (en) * 2007-03-05 2008-09-11 Brooks Jeffrey R Self-Adjusting and Self-Modifying Addressable Speaker
EP2083558A1 (en) * 2008-01-25 2009-07-29 SiTel Semiconductor B.V. Mobile phone, method of switching a mobile phone and use of a mobile phone
US20100239110A1 (en) * 2009-03-17 2010-09-23 Temic Automotive Of North America, Inc. Systems and Methods for Optimizing an Audio Communication System

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2292275A (en) * 1994-08-11 1996-02-14 Original Passenger Picture Sho Control of sound level in dependence on ambient noise
US20080219458A1 (en) * 2007-03-05 2008-09-11 Brooks Jeffrey R Self-Adjusting and Self-Modifying Addressable Speaker
EP2083558A1 (en) * 2008-01-25 2009-07-29 SiTel Semiconductor B.V. Mobile phone, method of switching a mobile phone and use of a mobile phone
US20100239110A1 (en) * 2009-03-17 2010-09-23 Temic Automotive Of North America, Inc. Systems and Methods for Optimizing an Audio Communication System

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP6266849B1 (ja) 共有された音響空間における強められた会話のコミュニケーションに関するフィードバックキャンセレーション
CN107396249B (zh) 用于在交通运输车辆中提供乘员特定声学功能的系统
CN105144754B (zh) 扬声器与调节由房间中的扬声器发出的声音的方法和设备
EP3231166B1 (en) Enhanced conversational communications in shared acoustic space
KR102074069B1 (ko) 룸에 대한 오디오 적응
US20110069845A1 (en) Selective audio/sound aspects
US20160035337A1 (en) Enhancing audio using a mobile device
US10051371B2 (en) Headphone on-head detection using differential signal measurement
US10020785B2 (en) Automatic vehicle occupant audio control
US9544687B2 (en) Audio distortion compensation method and acoustic channel estimation method for use with same
JP2024045185A (ja) 音制御の装置、システム、及び方法
US20200083856A1 (en) Audio control system
US20210217401A1 (en) Proximity compensation system for remote microphone technique
JP2019047256A (ja) オーディオ回路、スピーカユニット、自動車
BE1021652B1 (nl) Werkwijze voor het schatten van omgevingsruis
Theiss et al. Instrumental evaluation of in-car communication systems
US11805381B2 (en) Audio-based presence detection
EP2416593A1 (de) Verfahren zur Innenraumkommunikation
US11682414B1 (en) Adjusting audio transparency based on content
WO2019061901A1 (zh) 一种汽车音响立体声扩展方法
KR20090046326A (ko) 환경소음에 따른 스피커 음량 자동 제어 시스템 및 그 제어방법
US20230276190A1 (en) Logic for reverberation time estimation
US9118985B2 (en) Communication of diagnostic information from satellite to host
US11985495B2 (en) Audio control in vehicle cabin
US11804207B1 (en) Motor vehicle workspace with enhanced privacy