BE1019298A3 - Voertuig met kantel-en kip mogelijkheden. - Google Patents

Voertuig met kantel-en kip mogelijkheden. Download PDF

Info

Publication number
BE1019298A3
BE1019298A3 BE2010/0251A BE201000251A BE1019298A3 BE 1019298 A3 BE1019298 A3 BE 1019298A3 BE 2010/0251 A BE2010/0251 A BE 2010/0251A BE 201000251 A BE201000251 A BE 201000251A BE 1019298 A3 BE1019298 A3 BE 1019298A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
loading
frame
cylinder
frames
telescopic cylinder
Prior art date
Application number
BE2010/0251A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Rycke Stefan De
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rycke Stefan De filed Critical Rycke Stefan De
Priority to BE2010/0251A priority Critical patent/BE1019298A3/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1019298A3 publication Critical patent/BE1019298A3/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60PVEHICLES ADAPTED FOR LOAD TRANSPORTATION OR TO TRANSPORT, TO CARRY, OR TO COMPRISE SPECIAL LOADS OR OBJECTS
    • B60P1/00Vehicles predominantly for transporting loads and modified to facilitate loading, consolidating the load, or unloading
    • B60P1/04Vehicles predominantly for transporting loads and modified to facilitate loading, consolidating the load, or unloading with a tipping movement of load-transporting element
    • B60P1/28Tipping body constructions
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60PVEHICLES ADAPTED FOR LOAD TRANSPORTATION OR TO TRANSPORT, TO CARRY, OR TO COMPRISE SPECIAL LOADS OR OBJECTS
    • B60P3/00Vehicles adapted to transport, to carry or to comprise special loads or objects
    • B60P3/12Vehicles adapted to transport, to carry or to comprise special loads or objects for salvaging damaged vehicles
    • B60P3/122Vehicles adapted to transport, to carry or to comprise special loads or objects for salvaging damaged vehicles by supporting the whole vehicle

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Auxiliary Methods And Devices For Loading And Unloading (AREA)

Abstract

De onderhavige uitvinding betreft een voertuig, bijvoorveeld een aanhangwagen, die voorzien is van een laadbak. Door middel van een eenvoudig bedieningsmechanisme kan de laadbak gekipt worden of gekanteld. Op deze wijze ontstaat een praktisch en eenvoudig voertuig dat zeer geschikt is voor kleine aannemers, bijv in het aanleggen en onderhouden van parken en tuinen.

Description

Voertuig met kantel- en kip mogelijkheden Algemeen technisch gebied
De onderhavige uitvinding betreft een voertuig, bijvoorbeeld een aanhangwagen, die voorzien is van een laadbak, waarbij de laadbak gekipt kan worden en waarvan de laadbak ook kan worden gekanteld.
Stand van de techniek en zijn problemen :
In de wereld van aannemers en tuinaanleggers zijn aanhangwagens gekend in de vorm van kippers en transporters. Meest voorkomend zijn de kipper aanhangwagens die gebruikt worden voor het laden en lossen van bulk goederen en het transporteren van goederen in paletvorm. Men onderscheidt kippers met een laadbak boven of tussen de wielen. Voordeel van de kippers met bak tussen de wielen is een lage laadvloer wat het laden en lossen makke lijker maakt. Nadeel van dit type t.o.v. aanhangwagens met een laadbak boven de wielen is de beperkte breedte van de laadvloer t.o.v. de buitenafmeting. Daarenboven is het niet mogelijk om dit type zijdebngs te beladen met bijv. een heftruck.
Aanhangwagens met laadbak boven de wielen hebben dan weer een hogere laadvloer. Om het laden en lossen van rollend materieel vlotter te maken gebruikt men daarom oprijplaten. Standaard hebben deze een lengte tussen de 2 en de 2,5 meter waardoor ze moeilijk handelbaar zijn. Gekoppeld aan een laadvloer van een typische 700mm , resulteert dit in een oprijhelling van 17graden. Aan de overgang tussen de oprijplaten en de laadvloer heeft men daardoor ook een knik onder dezelfde hoek. Deze knik is voor veel rollend materieel met een beperkte bodemvrijheid, zoals bvb. grasmaaiers en hoogte werkers, een probleem.
Bij het laden van zwaarder rollend materiaal, zoals minigravers moeten bovendien steunpoten achteraan de aanhangwagen uitgezet worden om het wegzakken van de laadvloer onder de belasting tegen te gaan.
Om de oprijhelling bij kippers met de laadbak boven de wielen te minima-liseren schakelt men meer en meer over op kleinere wielen. Deze wielen zijn echter meer onderhevig aan slijtage en zijn kwetsbaarder in aanraking met obstakels zoals boordstenen.
De aldus verkregen verlaagde laadvloer zorgt er ook voor dat de vrije ruimte tussen de hydraulische hefcilinder die onder de laadvloer zit en de grond zeer klein word. Dit kan zorgen voor schade aan de cilinder wanneer op bolle wegen word gereden.
De transporter aanhangwagens zijn ontwikkeld voor het verder minima-liseren van de oprijhelling en de bijbehorende knik op het einde van de oprijplaten bij het laden van rollend materieel. Hun laadvloer zit typisch tussen de wielen en staat op ongeveer 450mm van de grond. Met oprijplaten van ongeveer lOOOmm lengte zorgt dit voor een oprijhelling van ongeveer 12 graden en een evengrote knik.
Om deze situatie nog verder te verbeteren heeft men transporters ontwikkeld met een hydraulisch kantelbare laadvloer. Op deze manier komen oprijplaten en laadvloer in eikaars verlengde te liggen. Daardoor is de knik volledig geelimineerd en word de oprijhelling nog verder beperkt tot 10 graden.
Transporters kunnen niet gebruikt worden voor het transporteren van goederen in paletvorm omdat ze niet van de zijkant kunnen beladen worden.
De stand van de techniek beschrijft meerdere uitvoeringen van aanhangwagens die zowel gekipt als gekanteld kunnen worden.
Het FR octrooischrift 2768974 “Véhicule genre remorque à double basculement“ beschrijft een dubbel scharnierend frame waarbij zowel een gekipte als gekantelende positie kan bekomen worden. De lineaire actuator zorgt enkel voor de kipbeweging , de kantelbeweging moet manueel gebeuren.
Het EP octrooischrift 1231103 “Trailer having tilt and dump functions” beschrijft een frame analoog opgebouwd als hierboven. Met de hulp van één lineaire actuator en twee koppelingen kan het laadbed zowel in een gekipte als gekantelende positie gebracht worden.
De beschrijving en de tekeningen geven aan dat deze actuator enkel actief kan uitschuiven en dat de teruggaande beweging door gravitatie moet gebeuren. Maar in een situatie met een gekanteld laadbed waarbij de last zich achteraan bevindt kan het laadbed hierbij niet meer in neutrale positie terugkomen.
Conclusie 3 van dit octrooischrift verwijst naast een “connection apparatus” en een “locking device” waarmee de drie verschillende frames onderling gekoppeld worden en de verschillende bewegingen mogelijk gemaakt worden. Dit houdt in dat voor de omschakeling er op twee verschillende plaatsen een actie nodig is. Dit kan tot fouten en verwarring leiden. Daarenboven zijn de verschillende “koppelingen” mechanisch en kunnen zij slijten waardoor speling ontwikkeld wordt.
Met de cilinder vooraan het laadbed is men verplicht om een telescopische actuator te gebruiken zoals reeds op vele plaatsen toegepast wordt.
Een telescopische cilinder die naast een hefactie ook een trekkende actie kan uitvoeren is echter complex en duur.
Er zijn voorbeelden bekend waar men via complexe kanaaltjes er in slaagt om een telescopische cilinder ook hydraulisch in te laten inschuiven, bijv. in DE3909370 :”Double acting telescopic cylinder with mechanical retraction”; dit octrooischrift beschrijft een telescopische cilinder waar een ingebouwde lier de cilinder terug laat inschuiven.
Bovenvermelde technieken worden weinig toegepast en vallen buiten het standaard leveringsprogramma van de meeste fabrikanten en zijn daardoor duur. Daarenboven hoeft voor deze toepassing de telescopische cilinder slechts over een beperkte afstand te kunnen trekken wat de meerkost voor een dubbelwerkende telescopische cilinder niet economisch niet rechtvaardigt.
Er bestaan ook telescopische cilinders waarvan slechts één trap trekkend gemaakt word. Deze worden in de industrie gebruikt op kippers die onder een helling werken waardoor de kipbak vanuit gekipte positie door gravitatie alleen niet kan zakken. Men maakt de laatst uitgeschoven trap van de telescopische cilinder dubbelwerkend waardoor de bak over het dode punt heen naar beneden getrokken kan worden. Eenmaal over het dode punt doet de gravitatie van de kipbak de telescopische cilinder verder inschuiven.
Bij het uitschuiven van de telescopische cilinder tot de gekantelde positie zal enkel de grootste trap uitschuiven. Omdat de trekkracht in deze nieuwe opstelling noodzakelijk is op de grootste trap valt dit opnieuw buiten het standaard leverings-gamma.
Doel van de uitvinding
Doel van de uitvinding is een voertuig mogelijk te maken dat bovengenoem-de bezwaren niet bezit.
De uitvinding beoogt een combinatie van een kipper met de voordelen van een transporter. Doelpubliek hierbij vooral zijn de aannemers die wisselend met zowel bulkgoederen als rollend materieel werken maar het gebruik door andere personen en/of voor andere doeleinden zijn niet uitgesloten.
Deze uitvinding betreft een voertuig welke met een beperkte meer-investering het mogelijk maakt om de voordelen van zowel kippers als transporters te genieten.
Het is een doel van de uitvinding een laadbak te verschaffen die minstens drie verschillende posities kan innemen waaronder een kippositie, een gekantelde positie en een transportpositie. De laadbak is voorzien van een hefinnchting waarmee de laadbak vanuit de transportpositie naar de kippositie of naar de gekantelde positie kan worden gebracht. De laadbak omvat voorts een trekinnchting om de laadbak vanuit de gekantelde positie terug te brengen naar de transportpositie.
Volgens een bijzondere uitvoeringsvorm bezit de trekinrichting een maximale slaglengte die kleiner is dan de maximale slaglengte van de hefinrichtring.
Volgens nog een bijzondere uitvoeringsvorm omvat de trekinrichting een hydraulische cilinder.
Volgens nog een bijzondere uitvoeringsvorm omvat de laadbak verder een gemeenschappelijke bedieningsinrichting voor het bedienen van zowel de hefïnrichting als de trekinrichting.
Volgens nog een bijzondere uitvoeringsvorm omvat de gemeenschappelijke bedieningsinrichting een 4/3 ventiel.
Volgens nog een bijzondere uitvoeringsvorm wordt de trekinrichting tijdens het kippen met behulp van een afsluitkraan vergrendeld waardoor de kantelbeweging niet meer mogelijk is.
Volgens nog een bijzondere uitvoeringsvorm gebeurt het omschakelen tussen de kantel- en de kipbeweging op een hydraulische wijze.
Volgens nog een bijzondere uitvoeringsvorm wordt omvat de trekinnchting een veer.
Volgens nog een bijzondere uitvoeringsvorm omvat de bedieningsinrichting een 3/2 ventiel.
Volgens nog een bijzondere uitvoeringsvorm omvat de laadbak verder een grendel dewelke het mogelijk maakt om in één beweging om te schakelen tussen de kantel-of de kipbeweging.
Korte Beschrijving van de Figuren.
De figuren illustreren een uitvoeringsvoorbeeld van de uitvinding, waarbij de uitvinding toegepast is bij een aanhangwagen. De uitvinding is echter niet beperkt tot aanhangwagens, maar kan ook bij andere voertuigen worden toegepast.
Figuur 1 toont schematisch een uitvoeringsmogelijkheid van de uitvinding, waarbij de laadbak zich in een gekipte toestand bevindt.
Figuren 2a, 2b en 2c tonen, volgens eens uitvoeringsvoorbeeld van de uitvinding, de verschillende posities van een voertuig met een dubbelwerkende telescopische cilinder en een mechanische grendel als omschakelings mechanisme tussen de frames.
Figuren 3a, 3b en 3c tonen, volgens eens uitvoeringsvoorbeeld van de uitvinding, de verschillende posities van een voertuig met een enkelwerkende telescopische cilinder in combinatie met een gewone dubbelwerkende cilinder.
Figuren 4a, 4b, 4c en 4d tonen, volgens eens uitvoeringsvoorbeeld van de uitvinding, de verschillende hydraulische schema’s die leiden tot de overgang tussen de bovengenoemde posities 3a, 3b en 3c.
Figuur 5 toont schematisch het elektrische schema voor het bedienen van de elektrohydraulische ventielen gebruikt in de schema’s 4a tot 4d.
Figuren 6a tot 6c tonen, volgens eens uitvoeringsvoorbeeld van de uitvinding, de verschillende posities van een voertuig met een enkelwerkende telescopische cilinder in combinatie met een verend element.
Figuren 7a tot 7b tonen, volgens eens uitvoeringsvoorbeeld van de uitvinding, de verschillende hydraulische schema’s die leiden tot de overgang tussen de bovengenoemde posities 6a, 6b en6c.
Gedetailleerde beschrijving van de uitvinding:
Wanneer in onderhavige beschrijving verwezen wordt naar de voorzijde van een voertuig dan is daarmee bedoeld de voorzijde in de richting van de normale voorwaartse beweging van dit voertuig, bijvoorbeeld in het geval van een aanhangwagen wordt daarmee de zijde van de trekhaak bedoeld, in het geval van een vrachtwagen, de zijde van het chassis die grenst aan de bestuurderscabine. Met de achterzijde van het voertuig wordt de tegenoverliggende zijde bedoeld.
Voorts wordt onder het kippen van de laadbak of de laadvloer verstaan dat de voorzijde van de laadbak of laadvloer omhoog wordt geheven d.m.v. een rotatie om een as gelegen in het vlak van de achterzijde van de laadbak of laadvloer zodat de afstand tussen deze achterzijde en de bodem nagenoeg onveranderd blijft. Het voertuig bevindt zich dan in de kippositie.
Onder het kantelen van de laadbak of de laadvloer wordt verstaan dat de voorzijde van de laadbak of laadvloer omhoog wordt geheven d.m.v. een rotatie om een as gelegen tussen de voorzijde en de achterzijde van de laadbak of laadvloer zodat de afstand tussen deze achterzijde en de bodem kleiner wordt. Het voertuig bevindt zich dan in de gekantelde positie.
Het voertuig bevindt zich in de transportpositie wanneer de laadvoer nagenoeg horizontaal is, dit is evenwijdig met de bodem.
Vooreerst wordt nog eens kort het algemeen principe beschreven van een voertuig dat zowel kan kantelen als kippen.
Het geheel van het voertuig bestaat uit 3 afzondelijke frames : A (bijv. in fig. 1, het frame 6) , B (bijv. in fig. 1, het frame 12) en C (bijv. in fig. 1, het frame 4).
De frames A en B kunnen t.o.v. elkaar scharnieren en de frames B en C kunnen eveneens t.o.v. elkaar scharnieren.
In een bijzondere uitvoering is er tussen de frames A en C een dubbelwerkende telescopische cilinder geplaatst die deze frames uit elkaar maar ook naar elkaar toe kan trekken.
In deze opstelling zijn de 2 poorten van de dubbelwerkende cilinder aangesloten op een standaard 4/3 ventiel.
Daarbij kan het frame B met één handeling afwisselend en uniek gekoppeld worden met de frames A of C door een specifiek koppelingsmechanisme (16).
In samenwerking met het bedienen van de telescopische cilinder ontstaan 2 combinaties met hun bijbehorende functies : 1. Frame B en frame A gekoppeld : Kippen van de laadvloer 2. Frame B en frame C gekoppeld : Kantelen van de laadvloer.
De maximale uitwijking in de gekantelde positie kan worden beperkt door een kabel of ketting (18).
Een dubbelwerkende telescopische cilinder is echter duur, zeker als het een grote dubbelwerkende telescopische cilinder betreft zoals die nodig is om een laadbak te kippen. Daarom wordt, volgens een bijzondere uitvoeringsvorm (zie figuren 3a-3c) van onderhavige uitvinding de telescopische cilinder (2) tussen de frames A en C enkelwerkend uitgevoerd en is er bovendien tussen de frames A en B een bijkomende dubbelwerkende cilinder (8), de trekinrichting, voorzien die deze frames naar elkaar toe kan trekken. Deze bijkomende cilinder kan echter ook enkelwerkend worden uitgevoerd.
De trekinrichting is nodig omdat, in bepaalde gevallen, het gewicht van de lading onvoldoende is om van de gekantelde positie naar de transportpositie te gaan. Dit is vooral het geval wanneer in de laadbak goederen of werktuigen geladen worden achter de as waaromheen gekanteld wordt. In deze uitvoeringsvorm worden de poort van de telescopische cilinder en de poorten van de bijkomende dubbelwerkende cilinder samen aangesloten op een standaard 4/3 ventiel (21). Hierbij wordt één van de poorten van de bijkomende dubbelwerkende cilinder hydraulisch verbonden met de poort van de telescopische cilinder.
Hierbij kan het afsluiten van de olie in de bijkomende dubbelwerkende cilinder (8) door een hydraulische afsluitkraan (19) fungeren als koppeling tussen de frames A en B.
In samenwerking met het bedienen van de telescopische cilinder ontstaan 2 combinaties met hun bijbehorende functies : 1. Frame A (6) en frame B (12) gekoppeld : Kippen van de laadvloer 2. Frame A (6) en frame B (12) ontkoppeld : Kantelen van de laadvloer Door de afwezigheid van mechanische koppelingen is er ook geen kans op slijtage. De omschakeling tussen de 2 bewegingen kan eenvoudig gebeuren door een hydraulische kraan (19).
Volgens een andere uitvoeringsvorm (zie figuren 6a-6c) is de telescopische cilinder (2) tussen de frames A (6) en C (4) enkelwerkend en bestaat er tussen de frames A (6) en B (12) een verend element (22), de trekinrichting. Deze veer trekt de frames naar elkaar toe. Daarnaast bestaat er een mechanische koppeling (16) die ofwel frames B (12) en C (4) met elkaar vergrendelt ofwel frames A (6) en B (12). De poort van de telescopische cilinder is aangesloten op een standaard 3/2 ventiel (23). In samenwerking met het bedienen van de telescopische cilinder ontstaan 2 combinaties met hun bijbehorende functies : 1. Frame B (12) met A (6) gekoppeld : Kippen van de laadvloer 2. Frame B (12) en frame C (4) gekoppeld : Kantelen van de laadvloer
Bij deze laatste combinatie zal tijdens het uitschuiven van de telescopische cilinder de veer onder spanning gebracht worden. Bij het bedienen van het 3/2 ventiel zal de opgebouwde veerspanning de telescopische cilinder terug kunnen induwen waarbij de laadvloer terug naar de transportpositie komt.
Volgens een bijzondere uitvoeringsvorm is het verend element een gasveer. Volgens nog een verdere bijzondere uitvoeringsvorm kunnen de volgende functies uitgevoerd worden met het voertuig: 1. Het lossen van bulkgoederen met gekipte laadvloer.
2. Het laden en lossen van rollend materieel met gekantelde laadvloer.
3. Het transporteren van goederen en/of materieel met vlakke laadvloer.
Samengaand met deze 3 functies kunnen de deuren achteraan de laadbak in 3 verschillende posities gebruikt worden : 1. Horizontaal opengedraaid.
2. Vertikaal opengedraaid.
3. Gesloten.
Volgens een verdere bijzondere uitvoeringsvorm bestaat het voertuig uit een aanhangwagen.
Er wordt nog op gewezen dat de uitvinding niet beperkt is tot de combinatie van kenmerken, zoals aangegeven in de verschillende uitvoeringsvormen hierboven maar dat andere combinaties van de kenmerken mogelijk zijn.
In figuur 1 worden de voornaamste onderdelen van de aanhangwagen getoond. Volgens dit uitvoeringsvoorbeeld bestaat de aanhangwagen uit:
Een frame (6) dewelke via de trekhaak (5) aan de voorzijde verbonden is met het trekkend voertuig.
Aan de achterzijde is het frame (6) via een scharnier (10) verbonden met het frame (12). Dit scharnier vormt de as voor de kantelbeweging. Frame (12) wordt via één of meerdere assen (9) ondersteund met wielen (11). Aan de achterzijde van frame (12) bestaat er een scharnierende verbinding (13) met het frame (4) dewelke op zijn beurt vast verbonden is met de laadbak (1). De scharnierende verbinding (13) vormt de as voor de kipbeweging. In deze uitvoeringsvorm is het frame (12) aan de voorzijde via een dubbelwerkende cilinder (8) scharnierend verbonden met het frame (6).
Tussen de frames (6) en (4) bestaat er een telescopische cilinder (2). Deze cilinder is scharnierend met deze frames verbonden met behulp van de scharnieren (3) en (7)·
De overgang tussen de transportpositie in figuur 2b en de gekipte positie in figuur 2c word mogelijk gemaakt door de grendel (16) in neerwaartse positie te brengen. De grendel staat scharnierend opgesteld t.o.v. frame (12) en is tevens vast verbonden met het hefboom (15) om voldoende kracht te kunnen uitoefenen bij de omschakelbeweging. De grendel (16) heeft een haakvorm aan 2 zijden.
In figuur 2c is één zijde van de grendel vastgehaakt met een as (17) dewelke een deel uitmaakt van het frame (6). Op deze manier worden de frames (6) en (12) met elkaar gekoppeld. Op dit moment kan men de telescopische cilinder (2) laten uitschuiven. Deze laatste zal het frame (4) samen met de laadbak (1) roteren rond scharnier (13) en zo in een gekipte positie komen.
In figuur 2a is één zijde van de grendel vastgehaakt met een as (14) dewelke een deel uitmaakt van het frame (4). Op deze manier worden de frames (4) en (12) met elkaar verbonden. Op dit moment kan men de telescopische cilinder (2) laten uitschuiven. Deze laatste zal op die manier de frames (4, 12) samen met de laadbak (1) roteren rond scharnier (10) en zo in een gekantelde positie komen.
De grendel is dusdanig ontworpen dat er geen overlapping kan bestaan tussen de 2 posities. Hierdoor bestaat er een tussenpositie waarbij het frame (12) dewelke met de grendel (16) verbonden is met geen enkel van de twee andere frames gekoppeld is. Op die manier zullen er ook geen onveilige situaties ontstaan.
Tussen de frames (12) en (6) is een element aangebracht zodat de kantelbeweging beperkt wordt. In dit uitvoeringsvoorbeeld is dit een kabel (18) die gespannen word. In de figuren 2b en 2c is de kabel slap, in de figuur 2a staat de kabel gespannen.
De figuren 3a-3c en 4a-4d tonen in detail een uitvoeringsvorm van de uitvinding waarbij de hefinrichting een eerste enkelwerkende hydraulische cilinder (2) omvat terwijl de trekinrichting een tweede dubbelwerkende cilinder (8) omvat. De tweede cilinder bezit een slaglengte die kleiner is dan de slaglengte van de eerste cilinder. In de figuren 3a, 3b en 3c wordt de overgang tussen de transportpositie in figuur 3b en de gekipte positie in figuur 3c mogelijk gemaakt door de cilinder (8) hydraulisch te blokkeren zodat geen olie kan wegstromen. (Zie verder voor hydraulische details.) Op deze manier worden de frames (6) en (12) met elkaar gekoppeld. Wanneer op dit moment de telescopische cilinder (2) uitschuift zal het frame (4) samen met de laadbak (1) roteren rond scharnier (13) en zo in een gekipte positie komen.
Wanneer men opnieuw start vanuit de transportpositie volgens figuur 3b en men laat de cilinder (8) hydraulisch vrij bewegen, dan zal er bij het uitschuiven van de telescopisch cilinder (2) achteraan het frame (4) een druk naar beneden ontstaan. Via de scharnier (13) word deze druk doorgegeven naar de achterkant van frame (12). Hierdoor zal een hefboom-werking ontstaan rond de achterste wielen (11) waardoor de cilinder (8) zal uitschuiven. De frames (4) en (12) zullen op deze manier parallel bewegen en bekomt men de gekantelde positie zoals weergegeven in figuur 3a.
De cilinder (8) begrenst eveneens de kantelbeweging.
Op de voorkant van frame (12) staat een elektrische eindeloop schakelaar “S2” (zie ook figuur 5) dewelke bediend word door frame (4) wanneer deze aansluit bij frame (12). Wanneer cilinder (8) einde slag is en de kantelbeweging van het frame (12) ten einde is zal de telescopische cilinder (2) het frame 4 verder omhoog willen duwen. De eindeloop schakelaar “S2” zal niet langer bediend worden en de hydraulische pomp zal uitgeschakeld worden waardoor ook de kantelbeweging van frame (4) zal stoppen.
(Zie verder voor elektrische details.)
In de figuur 4a word het hydraulisch schema getoond dewelke het mogelijk maakt om vanuit de transportpositie volgens figuur 3b tot de gekipte positie volgens figuur 3c te komen. Het ventiel staat in de werkelijke positie getekend zodat duidelijk is hoe de olie stroomt.
De hydraulische kraan (19) is gesloten en daardoor is frame (12) gekoppeld met frame (6). Het 4/3 ventiel (21), een hydraulisch blok met vier kanalen en drie posities, kan door de electrische bekrachtiging van de spoelen a en b in verscheidene posities worden gebracht. In Fig. 4a is spoel a bekrachtigd terwijl de hydraulisch pomp draait. De olie stroomt van de pomp naar de telescopische cilinder (2).
In de figuur 4b word het hydraulisch schema getoond dewelke het mogelijk maakt om vanuit de gekipte positie volgens figuur 3c terug naar de transportpositie volgens figuur 3b tot te komen. De hydraulische kraan (19) blijft gesloten. Het 4/3 ventiel (21) wordt bediend door spoel “b” en de hydraulisch pomp draait niet. De olie stroomt uit de telescopische cilinder (2) terug naar de uitgang.
In de figuur 4c word het hydraulisch schema getoond dewelke het mogelijk maakt om vanuit de transportpositie volgens figuur 3b tot de gekantelde positie volgens figuur 3a te komen. Hierbij is de hydraulische kraan (19) geopend. Het 4/3 ventiel (21) word bediend door spoel “a” en de hydraulisch pomp draait. De olie stroomt nu naar de telescopische cilinder (2) en de bovenzijde van cilinder (8). De olie zal aan de onderzijde van cilinder (8) weggeduwd worden en via het ventiel (21) terugstromen naar de uitgang.
In de figuur 4d word het hydraulisch schema getoond dewelke het mogelijk maakt om vanuit de gekantelde positie volgens figuur 3a terug naar de transportpositie volgens figuur 3b te komen. De hydraulische kraan (19) blijft geopend. Het 4/3 ventiel (21) word bediend door spoel “b” maar de hydraulisch pomp draait wel. De olie stroomt door naar de onderzijde van cilinder (8) waardoor een trekkracht ontstaat. Door het gewicht van het frame (4) en de trekkracht uitgeoefend door cilinder (8) zal de telescopische cilinder (2) ingeduwd worden. De olie stroomt daardoor uit de telescopische cilinder via het ventiel (21) terug naar de uitgang.
Figuur 5 toont het elektrische schema dat nodig is om de spoelen “a” en “b” van het 4/3 ventiel (21) en de motor “M” van de hydraulische pomp te bedienen. Twee drukknoppen “S3” en “S4” zijn voorzien met elk 2 aparte normaal open contacten. De drukknop “S3” met de pijl naar boven geeft een omhooggaande beweging aan. De drukknop “S4” met de pijl naar beneden geeft een omlaaggaande beweging aan. Het contact “SI” is gekoppeld aan de hydraulische kraan (19), zoals zichtbaar in figuur 4a. Wanneer de kraan gesloten is , staat de schakelaar “SI” in positie “1”. Is de kraan geopend , staat de schakelaar “SI” in positie “2”.
Het eindeloop-contact “S2” is gesloten wanneer de frames (4) en (12) bij elkaar aansluiten terwijl dit contact opent wanneer de frames uit elkaar gaan.
Met dit elektrisch schema komen de 4 verschillende situaties corresponderend met de figuren 4a- 4d gerealiseerd worden : 1. Schakelaar “S1” in positie “ 1 ” (= Hydraulische kraan gesloten) > Druk “Omhoog”. De spoel “a” en de motor “M” zijn actief.
Dit komt overeen met de situatie in fig.4a > Druk ’Omlaag”. Enkel de spoel “b” is actief Dit komt overeen met de situatie in fig.4b.
2. Schakelaar “SI” in positie “2” (= Hydraulische kraan open) > Druk “Omhoog”. De spoel “a” en de motor “M” zijn actief, maar op het moment dat de frames (4) en (12) uit elkaar gaan zal de eindeloopschakelaar “S2” openen en de motor “M” de-activeren.
Dit komt overeen met de situatie van fig.4c > Druk ’Omlaag”. De spoel “b” en de motor “M” zijn actief Dit komt overeen met de situatie van fig.4d.
De figuren 6a tot 6c geven een verder vereenvoudigde versie dewelke praktisch dezelfde functionaliteit biedt als de hierboven beschreven versies. Volgens deze uitvoeringsvorm van de uitvinding omvat de hefinrichting een enkelwerkende hydraulische cilinder (2) maar de trekinrichting omvat een veer (22). De overgangen tussen de verschillende posities zijn vergelijkbaar met de figuren 2a tot 2c. De bediening van de kantel beweging (overgang 6b naar 6a en terug) is echter verschillend.
Vooreerst worden de frames (4) en (12) door middel van de grendel (16) vooraan gekoppeld. Aan de voorzijde van de frames (6) en (12) is een veer (22) opgesteld die deze frames naar elkaar toe trekt.
Bij het uitschuiven van de telescopische cilinder (2) worden de frames (4) en (12) van het frame (6) gescheiden. Hierbij zal de veer (22) opspannen. Wanneer het hydraulisch ventiel bediend word en de olie vrij kan stromen zal de opgebouwde kracht in de veer de telescopische cilinder terug laten inschuiven. De details hiervan zijn terug te vinden in de figuren 7a en 7b.
In deze uitvoeringsvorm wordt een 3/2 ventiel (23) gebruikt, een hydraulisch blok met drie kanalen en twee posities. In de positie volgens figuur 7a draait de hydraulische pomp en voert olie naar de telescopische cilinder (2) om deze te laten uitschuiven. Wanneer spoel “a” van het 3/2 ventiel bediend wordt in de positie van figuur 7b kan de olie uit de telescopische cilinder terug naar de uitgang stromen.
Economisch nut:
In de wereld van de kleinschalige (tuin-)aannemer is men vandaag praktisch aangewezen op kipperaanhangwagens en transporters. Kipperaanhangwagens worden hoofdzakelijk gebruikt voor het transporteren van goederen in bulk- en/of paletvorm en transporter voor rollend materieel. Veel aannemers moeten noodgedwongen 2 aanhangwagens kopen omdat ze regelmatig zowel rollend materieel als goederen willen transporteren. Met een kleine meerinvestering t.o.v. een gewone kipper kan deze aanhangwagen eveneens als transporter ingezet worden.

Claims (10)

1. Een laadbak (1) die minstens drie verschillende posities kan innemen waaronder een kippositie (bijv. fig. 2c), een gekantelde positie (fig. 2a) en een transportpositie (fig. 2b), die voorzien is van een hefmrichting waarmee de laadbak vanuit de transportpositie naar de kippositie of naar de gekantelde positie kan worden gebracht, en waarbij deze laadbak een trekinrichting (8, 22) omvat om de laadbak vanuit de gekantelde positie terug te brengen naar de transportpositie.
2. De laadbak volgens conclusie 1 waarbij de trekinrichting een maximale slaglengte bezit die kleiner is dan de maximale slaglengte van de hefinrichtring.
3. De laadbak volgens één van de voorgaande conclusies waarbij de trekinrichting een hydraulische cilinder (8) omvat.
4. De laadbak volgens conclusie 3 die verder omvat een gemeenschappelijke bedieningsinrichting voor het bedienen van zowel de hefïnrichting als de trekinrichting.
5. De laadbak volgens conclusie 4 waarbij de gemeenschappelijke bedieningsinrichting een 4/3 ventiel omvat.
6. De laadbak volgen conclusie 3 waarbij de trekinrichting met behulp van een afsluitkraan (19) vergrendeld wordt tijdens het kippen waardoor de kantelbeweging niet meer mogelijk is.
7. De laadbak volgend conclusie 6 waarbij het omschakelen tussen de kantel- en de kipbeweging op een hydraulische wijze geschied.
8. De laadbak volgens conclusie 1 of 2 waarbij de trekinrichting een veer (22) omvat.
9. De laadbak volgens conclusie 8 die verder een bedieningsinrichting omvat die een 3/2 ventiel bevat.
10.De laadbak volgens conclusie 8 die verder een grendel bevat dewelke het mogelijk maakt om in één beweging om te schakelen tussen de kantel- of de kipbeweging.
BE2010/0251A 2010-04-19 2010-04-19 Voertuig met kantel-en kip mogelijkheden. BE1019298A3 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2010/0251A BE1019298A3 (nl) 2010-04-19 2010-04-19 Voertuig met kantel-en kip mogelijkheden.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2010/0251A BE1019298A3 (nl) 2010-04-19 2010-04-19 Voertuig met kantel-en kip mogelijkheden.
BE201000251 2010-04-19

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1019298A3 true BE1019298A3 (nl) 2012-05-08

Family

ID=43066945

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2010/0251A BE1019298A3 (nl) 2010-04-19 2010-04-19 Voertuig met kantel-en kip mogelijkheden.

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1019298A3 (nl)

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2768974A1 (fr) * 1997-09-30 1999-04-02 Francis Mugnier Vehicule genre remorque a double basculement
EP1188612A2 (en) * 2000-09-14 2002-03-20 McSweeney, Patrick Improvements in and relating to tipping trailers
EP1329357A2 (de) * 2002-01-16 2003-07-23 Bertold Pfaff Kipperfahrzeug

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2768974A1 (fr) * 1997-09-30 1999-04-02 Francis Mugnier Vehicule genre remorque a double basculement
EP1188612A2 (en) * 2000-09-14 2002-03-20 McSweeney, Patrick Improvements in and relating to tipping trailers
EP1329357A2 (de) * 2002-01-16 2003-07-23 Bertold Pfaff Kipperfahrzeug

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8043043B2 (en) System and method for loading/unloading containers
US8465246B2 (en) Roll off hoist with hinged end portion
US9340138B2 (en) Towable trailer having an elevating and tilting platform
AU2007316284B2 (en) Variable-geometry vessel for transport vehicle
US5593270A (en) Compact trailer having hydraulic fork lift
US8961097B2 (en) Dual container trailer system
US9573509B2 (en) Transport deck frame with separate tile and dump pivot connections
US10131264B2 (en) Hooklift trailer
US10933789B2 (en) Low bed high dump trailer
US6736585B2 (en) Container safety latch
BE1019298A3 (nl) Voertuig met kantel-en kip mogelijkheden.
US10710488B2 (en) Lift platform with lock and release system
EP2514634B1 (en) Vehicle having slanting and tipping possibilities
US8708635B2 (en) Compact roll-off trailer configurations for container-hauling applications
US20050058528A1 (en) Elevator delivery system for use in truck body or trailer
US20050040691A1 (en) Dual transfer dump trailer set
US717701A (en) Loading attachment for wagons.
BE1012251A6 (nl) Vrachtvoertuig.
US167715A (en) Improvement in dumping-wagons
CN104884304A (zh) 具有下落板的车辆或拖车
IE20210188A1 (en) Car Transporter Trailer
US20130185875A1 (en) Loading Ramp With Lift Assist
SG193689A1 (en) Dump truck
WO2011123952A1 (en) Apparatus for tipping containers and method therefor

Legal Events

Date Code Title Description
MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20180430