<Desc/Clms Page number 1>
Laadbak.
Deze uitvinding heeft betrekking op een laadbak.
Meer speciaal heeft ze betrekking op een laadbak voor vrachtwagens, aanhangwagens en dergelijke die is samengesteld uit opstaande panelen, die aan hun aansluitende uiteinden zijn voorzien van eindprofielen waarmee de voornoemde panelen aan elkaar zijn bevestigd.
Men kent reeds laadbakken waarvan de eindprofielen aan de panelen worden bevestigd door middel van een nietverbinding of een zogenaamde rivetverbinding.
Dergelijke bekende nietverbindingen vertonen het nadeel dat ze slechts in een gedeeltelijk geautomatiseerd proces kunnen worden verwezenlijkt.
Een ander nadeel is dat zulke nieten steeds gedeeltelijk uitsteken, waardoor men zich hier gemakkelijk aan kan kwetsen.
Nog een ander nadeel is dat tijdens het rijden of het manipuleren van de panelen krachten, die ontstaan tussen de voornoemde met elkaar verbonden panelen, enerzijds, en de nieten, anderzijds, geconcentreerd zijn rond de nieten, waardoor, op deze plaatsen, piekbelastingen kunnen ontstaan die verantwoordelijk zijn voor het uitscheuren van het materiaal van de eindprofielen rond de nieten.
Een bijkomend nadeel is dat bij beweging van de laadbak er geluiden kunnen optreden ten gevolge van niet- en
<Desc/Clms Page number 2>
spaanresten die, in het geval van holle paneelprofielen, in de holle ruimten van deze panelen achterblijven.
Nog een ander nade'el is dat er geen vuil- en waterdichte afdichting wordt verkregen tussen de eindprofielen en de panelen. In het geval de laadbak wordt blootgesteld aan neerslag, kan dit leiden tot insijpeling van water.
Eveneens kan er vuil binnentreden tussen de voornoemde eindprofielen en de opstaande panelen.
Nog een bijkomend nadeel is dat het uitzicht van de laadbakken wordt verstoord ten gevolge van de aanwezigheid van de nieten.
De huidige uitvinding heeft tot doel aan de voornoemde en andere nadelen een oplossing te bieden, doordat zij voorziet in een laadbak waarbij de verbinding tussen de samenstellende panelen en de daarop aangebrachte eindprofielen sterk is omdat de verbinding zich over een groot oppervlak uitstrekt.
Hiertoe betreft de uitvinding een laadbak die is samengesteld uit opstaande panelen, die aan hun aansluitende uiteinden zijn voorzien van eindprofielen waarmee de voornoemde panelen aan elkaar zijn bevestigd en waarbij de eindprofielen op de panelen zijn bevestigd door middel van lijm.
Een voordeel is dat men zich niet kan kwetsen aan uitstekende nieten en dat er geen storende geluiden optreden.
<Desc/Clms Page number 3>
Nog een voordeel is dat het realiseren van de voornoemde verbinding in een volledig geautomatiseerd proces kan geschieden.
Nog een ander voordeel bestaat erin dat er een vuil- en waterdichte afdichting kan worden verkregen tussen de eindprofielen en de opstaande panelen.
Een bijkomend voordeel is dat het uitzicht van de laadbak verbetert, ten gevolge van de afwezigheid van nieten.
Met het inzicht de kenmerken van de uitvinding beter aan te tonen, zijn hierna, als voorbeeld zonder enig beperkend karakter, enkele voorkeurdragende toepassingen beschreven van een laadbak volgens de uitvinding, met verwijzing naar de bijgaande tekeningen, waarin: figuur 1 schematisch en in perspectief een laadbak voor een vrachtwagen volgens de uitvinding weergeeft; figuur 2 een praktische uitvoeringsvorm weergeeft van het gedeelte dat in figuur 1 door F2 is aangeduid; figuur 3 een praktische uitvoeringsvorm weergeeft van het gedeelte dat in figuur 1 door F3 is aangeduid; figuur 4 een doorsnede weergeeft volgens lijn IV-IV in figuur 2; figuur 5 een doorsnede weergeeft volgens lijn V-V in figuur 4; figuur 6 een praktische uitvoeringsvorm weergeeft van het gedeelte dat in figuur 5 door F6 is aangeduid.
In figuur 1 is een vrachtwagen weergegeven met een laadbak 1 volgens de uitvinding. Deze laadbak 1 is opgebouwd uit twee tegenover elkaar opstaande zijpanelen 2, die met elkaar zijn verbonden door een voorste paneel 3 en een
<Desc/Clms Page number 4>
achterste paneel 4 en een bodem die niet zichtbaar is in de figuur, waarbij de voornoemde panelen 2,3 en 4 in detail zijn weergegeven in de figuren 2 en 3.
De opstaande panelen 2,3 en 4 zijn aan hun beide uiteinden voorzien van eindprofielen 5 en 6, die volgens de uitvinding aan de voornoemde opstaande panelen 2,3 en 4 zijn bevestigd door middel van een lijmlaag 7, zoals onder andere weergegeven in figuur 6.
De zijpanelen 2 en het achterste paneel 4 zijn in dit geval neerklapbaar door middel van scharnieren 8 onderaan de panelen 2 en 4, welke scharnieren 8 op de voornoemde bodem zijn bevestigd, zoals weergegeven in de figuren 2 en 3.
De panelen 2,3 en 4 kunnen in opstaande stand aan elkaar bevestigd worden door middel van een sluitingsmechanisme 9 dat geïntegreerd is in de eindprofielen 5 van de zijpanelen 2, waarbij dit sluitingsmechanisme 9 op bekende wijze is gevormd door een in de hoogte verschuifbare pen 10 met een verdikt uiteinde, welke pen 10 kan samenwerken met een groef 11 die voorzien is in het eindprofiel 6 dat op het voorste paneel 3 en op het achterste paneel 4 is bevestigd.
Het sluitingsmechanisme 9 is verder op bekende wijze voorzien van een hendel 12 en van een niet in de figuren weergegeven bewegingsmechanisme dat tussen de hendel 12 en de verschuifbare pen 10 is aangebracht.
In de figuren 4 tot 6 is in detail weergegeven dat de panelen 2,3 en 4 zijn gevormd door holle profielen, bijvoorbeeld uit aluminium en dat de eindprofielen 5 en 6 gevormd zijn door een kokervormig lichaam 13 met twee zijdelings uitstekende evenwijdige lippen 14, waarbij deze
<Desc/Clms Page number 5>
eindprofielen 5 en 6 met de voornoemde lippen 14 over de uiteinden van de panelen 2,3 of 4 zijn aangebracht en waarbij de voornoemde lijmlaag 7 voor de bevestiging van de eindprofielen 5 en 6 op de panelen 2,3 en 4 is aangebracht, bijvoorbeeld tussen de panelen 2,3 en 4 en de voornoemde lippen 14.
Vermits de bevestiging van de eindprofielen 5 en 6 aan de panelen 2,3 en 4 is gerealiseerd door middel van een lijmlaag 7, zijn er voor de bevestiging geen spanende bewerkingen nodig, zoals bij nieten, zodat op deze wijze voorkomen wordt dat er zich spaan- of nietresten zouden ophopen in de holten van de panelen 2,3 en 4.
Het gebruik van zulke laadbak 1 is zeer eenvoudig en als volgt.
In figuur 1 is een toestand weergegeven waarbij de panelen 2,3 en 4 van de laadbak 1 in een opstaande stand ten opzichte van elkaar zijn vergrendeld, waarbij op bekende wijze de verdikkingen aan de uiteinden van de pennen 10 ingrijpen in de groeven 11.
Voor het laden kunnen, uitgaande van deze toestand van figuur 1, de panelen 2,3 en 4 worden neergeklapt, na ontgrendeling van de sluitingsmechanismen 9, waarbij, door het manipuleren van de hendel 12, de pennen 10 uit de groeven 11 kunnen worden gelicht, zodat de panelen 2,3 en 4 kunnen worden neergelaten.
Na het laden worden de panelen 2,3 en 4 terug omhoog geklapt en vergrendeld. Tijdens het rijden worden de panelen 2 ,3 en 4 onderworpen aan krachten die het gevolg zijn van trillingen of van schokken ten gevolge van
<Desc/Clms Page number 6>
oneffenheden in het wegdek of van het mogelijk verschuiven van de lading, waardoor trek- en drukspanningen ontstaan tussen de panelen 2 ,3 en 4 en de eindprofielen 5 en 6, meer speciaal ter plaatse van de lijmverbindingen.
Bij voorkeur strekt de voornoemde lijmlaag 7, die is aangebracht tussen de panelen 2,3 en 4 en de eindprofielen 5 en 6 zich uit over het volledige contactoppervlak tussen de voornoemde eindprofielen 5 en 6 en de lippen 14, zodanig dat de voornoemde krachten op een gelijkmatige wijze worden verdeeld over het oppervlak van de eindprofielen 5 en 6 en de panelen 2,3 en 4 en aldus wordt vermeden dat er piekspanningen ontstaan zoals dit bijvoorbeeld het geval is wanneer de eindprofielen 5 en 6 op de panelen 2,3 en 4 slechts plaatselijk aan elkaar zijn bevestigd door middel van schroeven, vijzen, nieten of dergelijke.
Het voordeel van zulke verlijming is dan ook dat er zich geen scheuren kunnen voordoen ter plaatse van de verbinding tussen de eindprofielen 5 en 6 en de panelen 2,3 en 4.
Volgens een variant van een laadbak 1 volgens de uitvinding zijn de eindprofielen zodanig uitgevoerd dat de voornoemde lippen 14 aan de binnenzijde van holle profielen van de panelen 2,3 en 4 bevestigd kunnen worden door middel van een lijmlaag 7.
Volgens nog een andere variante zijn de lippen 14 niet aangebracht op de eindprofielen 5 en 6, maar zijn de panelen 2,3 en 4 van lippen voorzien, waarbij de lippen 14 aan de binnenzijde of aan de buitenzijde van de eindprofielen 2,3 en 4 worden verlijmd.
<Desc/Clms Page number 7>
Alhoewel in de figuren een uitvoering is weergegeven waarbij de laadbak 1 is opgebouwd uit vier neerklapbare panelen 2,3 en 4 is het niet uitgesloten dat zulke laadbak 1 bijvoorbeeld slechts drie opstaande panelen 2 en 3 bevat, waarbij, in dit geval, de achterste eindprofielen 5 op de zijpanelen 2 eventueel dienst doen als sierstukken voor de afwerking van de laadbak 1.
Het is eveneens niet uitgesloten dat de panelen niet scharnierbaar zijn uitgevoerd, maar op een vaste manier met elkaar zijn verbonden door middel van een lijm of andere bevestigingsmiddelen.
De huidige uitvinding is geenszins beperkt tot de als voorbeeld beschreven en in de figuren weergegeven uitvoeringsvormen, doch een laadbak volgens de uitvinding kan in allerlei vormen en afmetingen worden verwezenlijkt zonder buiten het kader van de uitviding te treden.