BE1012254A6 - Werkwijze en inrichting voor het behandelen van water in een zwembad, zwembad dat is uitgerust met dergelijke inrichting, alsmede transducer hiervoor. - Google Patents

Werkwijze en inrichting voor het behandelen van water in een zwembad, zwembad dat is uitgerust met dergelijke inrichting, alsmede transducer hiervoor. Download PDF

Info

Publication number
BE1012254A6
BE1012254A6 BE9800777A BE9800777A BE1012254A6 BE 1012254 A6 BE1012254 A6 BE 1012254A6 BE 9800777 A BE9800777 A BE 9800777A BE 9800777 A BE9800777 A BE 9800777A BE 1012254 A6 BE1012254 A6 BE 1012254A6
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
vibrations
transducer
swimming pool
water
vibration source
Prior art date
Application number
BE9800777A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Thomas Hilaire Fernand Achille
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Thomas Hilaire Fernand Achille filed Critical Thomas Hilaire Fernand Achille
Priority to BE9800777A priority Critical patent/BE1012254A6/nl
Priority to AU13668/00A priority patent/AU1366800A/en
Priority to PCT/BE1999/000135 priority patent/WO2000024678A1/en
Priority to EP99970983A priority patent/EP1137601A1/en
Application granted granted Critical
Publication of BE1012254A6 publication Critical patent/BE1012254A6/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61LMETHODS OR APPARATUS FOR STERILISING MATERIALS OR OBJECTS IN GENERAL; DISINFECTION, STERILISATION OR DEODORISATION OF AIR; CHEMICAL ASPECTS OF BANDAGES, DRESSINGS, ABSORBENT PADS OR SURGICAL ARTICLES; MATERIALS FOR BANDAGES, DRESSINGS, ABSORBENT PADS OR SURGICAL ARTICLES
    • A61L2/00Methods or apparatus for disinfecting or sterilising materials or objects other than foodstuffs or contact lenses; Accessories therefor
    • A61L2/02Methods or apparatus for disinfecting or sterilising materials or objects other than foodstuffs or contact lenses; Accessories therefor using physical phenomena
    • A61L2/025Ultrasonics
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F1/00Treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F1/34Treatment of water, waste water, or sewage with mechanical oscillations
    • C02F1/36Treatment of water, waste water, or sewage with mechanical oscillations ultrasonic vibrations
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F2103/00Nature of the water, waste water, sewage or sludge to be treated
    • C02F2103/42Nature of the water, waste water, sewage or sludge to be treated from bathing facilities, e.g. swimming pools

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Physical Water Treatments (AREA)

Abstract

Werkwijze voor het behandelen van water in een zwembad, meer speciaal voor het minstens vrijmaken en vrijhouden van het water (4) van het zwembad (1) van bepaalde organismen, daardoor gekenmerkt dat zij bestaat in het creëren van trillingen (3) in het water (4), meer speciaal trillingen (3) die de voornoemde organismen bestrijden.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



  Werkwijze en inrichting voor het behandelen van water in een zwembad, zwembad dat is uitgerust met dergelijke inrichting, alsmede transducer hiervoor. 



  Deze uitvinding heeft betrekking op een werkwijze en een inrichting voor het behandelen van water in een zwembad, meer speciaal voor het minstens vrijmaken en vrijhouden van het water van het zwembad van bepaalde organismen. 



  In de eerste plaats is de uitvinding bedoeld voor het bestrijden van de algengroei in het water van zwembaden, doch meer algemeen is het niet uitgesloten om de uitvinding ook toe te passen om andere organismen, zoals schimmels en dergelijke, in zwembaden te bestrijden. 



  Het is bekend dat zich in zwembaden algen kunnen vormen, waardoor het water zijn helderheid verliest en tevens de bodem, de wanden en de in het zwembad aanwezige accessoires zoals trappen en ladders worden vervuild met een groene algenlaag. Deze algenlaag vormt niet alleen een onesthetisch uitzicht, doch vormt ook een gladde laag, die gevaarlijk is voor de gebruikers van het zwembad, daar zij daarop kunnen uitglijden. Bovendien is de aanwezigheid van dergelijke algen weinig hygiënisch. 



  De vorming van algen vormt in bepaalde gebieden van de wereld, onder andere in Zuid-Afrika, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden, een ware plaag. In zulk geval worden de algen bestreden door een overmaat aan chloor in het water te brengen, wat uiteraard bepaalde nadelen met zich meebrengt, zoals een onaangename geur en 

 <Desc/Clms Page number 2> 

   risico's   voor de gezondheid van de gebruikers van het zwembad. 



  De uitvinding beoogt een werkwijze en inrichting voor het behandelen voor het water van een zwembad, die toelaten dat het water op een doeltreffende wijze kan worden vrijgemaakt en/of vrijgehouden van minstens bepaalde organismen en/of vervuilingen. Meer specifiek beoogt zij een werkwijze en inrichting waarmee algen in zwembaden kunnen worden bestreden, zonder dat hiertoe een overmaat aan chloor dient te worden toegepast, en zonder dat tot dit doel eventuele andere   chemicaliën   worden aangewend. 



  Hiertoe betreft de uitvinding in de eerste plaats een werkwijze, die daardoor gekenmerkt is dat zij bestaat in het   creëren   van trillingen in het water, meer speciaal trillingen die de betreffende organismen bestrijden. Door volgens de huidige uitvinding met trillingen te werken, wordt verkregen dat de voornoemde organismen, in het bijzonder de algen, op de kortste tijd kunnen worden vernietigd en de groei van nieuwe algen gemakkelijk permanent kan worden tegengegaan. Bij nieuwe installaties wordt het ontstaan van algen vanaf het begin verhinderd. 



  Opgemerkt wordt dat de trillingen zieh in vloeistof gemakkelijk voortplanten, waardoor gemakkelijk de volledige massa aan water kan worden bestreken en grote rendementen worden behaald met relatief kleine vermogens. 



  Bij voorkeur worden trillingen toegepast die de algen bestrijden die zieh gebruikelijk in zwembaden vormen. 



  Door de behandeling sterven de algen af doordat de 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 vacuolen in de algencellen scheuren en in de algen imploderen, waarna zij gemakkelijk uit het zwembad kunnen verwijderd worden door middel van een zwembadstofzuiger of op enige andere wijze. 



  Meer speciaal geniet het de voorkeur dat trillingen in het ultrasone bereik worden aangewend, bij voorkeur minstens uit het frequentiegebied van 20 tot 35 kHz. 



  Een zeer effectieve bestrijding wordt verkregen wanneer trillingen met verschillende frequenties worden gegenereerd. In de meest voorkeurdragende uitvoeringsvorm zal de frequentie periodiek worden gewijzigd. Door het wijzigen van de grootte van de frequenties komen verschillende frequenties aan bod, waardoor in alle beoogde organismen, en meer speciaal de algen, resonantietrillingen teweeg worden gebracht, waardoor zij afsterven. 



  Bij voorkeur worden stapsgewijs verschillende frequenties toegepast, zodanig dat minstens iedere betreffende frequentie gedurende een bepaalde tijd aan bod komt, waardoor de organismen met grote zekerheid gedurende een bepaalde tijd aan de trillingen worden onderworpen waar zij het minst goed tegen bestand zijn. 



  In de meest voorkeurdragende uitvoeringsvorm worden trillingen toegepast waarin onderbrekingen zijn ingelast, bij voorkeur periodiek. Hierdoor ontstaat als het ware een schokeffect. De uitvinder heeft immers vastgesteld dat de betreffende organismen, meer speciaal de algen, hiertegen nog minder weerstand kunnen bieden. 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 Bij voorkeur bevatten de trillingen periodes tussen de wijzigingen en/of onderbrekingsperiodes die zich uitstrekken over minstens 2 seconden. 



  Het geniet de voorkeur dat trillingen worden aangewend die bestaan uit een blokgolf of die een blokgolf benaderen. 



  Hierbij kan de blokgolf voorzien zijn van een plaatselijke vervorming, bij voorkeur in de vorm van een uitstekend lipje in de golfvorm, beter nog een lipje dat aansluit op   een   of beide flanken van de blokgolf, meer speciaal in de vorm van een zogenaamde overshoot. Door dit lipje wordt een groot aantal harmonischen gecreëerd waardoor het gamma aan frequenties waarmee de organismen worden bestreden nog aanzienlijk vergroot. 



  In een praktische uitvoeringsvorm wordt voor het genereren van de trillingen gebruik gemaakt van een trillingsbron gevormd door een transducer. Zulke transducer heeft als voordeel dat hij klein is en waterbestendig kan worden uitgevoerd, waardoor hij onder water, en aldus in het directe contact met het water, kan worden gemonteerd, wat bijdraagt tot een optimaal rendement. Het is evenwel niet uitgesloten om andere trillingsbronnen aan te wenden, bij voorkeur wel trillingsbronnen die geëigend zijn om onder water te worden geplaatst. 



  De uitvinding heeft eveneens betrekking op een inrichting voor het verwezenlijken van de hiervoor beschreven werkwijze, met als kenmerk dat zij hoofdzakelijk bestaat 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 uit een trillingsgenerator en minstens één trillingsbron die geëigend is om trillingen in het water van een zwembad te creëren. Bij voorkeur is de trillingsgenerator voorzien van een elektronische schakeling die toelaat om trillingen te genereren van de hiervoor beschreven frequenties en/of golfvormen. 



  Deze inrichting wordt bij voorkeur permanent ingebouwd in het zwembad, doch het is niet uitgesloten om in een verplaatsbare inrichting te voorzien die bijvoorbeeld elke dag een aantal uren in het zwembad kan worden geplaatst, bijvoorbeeld's nachts. 



  Het is duidelijk dat de uitvinding ook betrekking heeft op zwembaden die met dergelijke inrichting zijn uitgerust. 



  De uitvinding heeft eveneens betrekking op een transducer, meer speciaal een transducer die bijzonder ontworpen is om de voornoemde werkwijze en inrichting te realiseren, met als kenmerk dat deze transducer minstens   een   lamelvormig trilelement bevat dat in resonantie komt bij een toegevoerd elektrisch signaal dat een frequentie heeft gelegen tussen 20 en 35 kHz. Bij voorkeur bevindt de middenfrequentie zich bij ongeveer 27, 5 kHz en vertoont het trilelement een bandbreedte van tweemaal 7, 5 kHz, respectievelijk aan weerszijde van de middenfrequentie. Verder is deze transducer volgens de uitvinding waterdicht uitgevoerd. 



  Met het inzicht de kenmerken volgens de uitvinding beter aan te tonen, zijn hierna, als voorbeeld zonder enig 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 beperkend karakter, enkele voorkeurdragende uitvoeringsvormen van de uitvinding beschreven, met verwijzing naar de bijgaande tekeningen, waarin : figuur 1 schematisch een zwembad weergeeft dat met een inrichting volgens de uitvinding is uitgerust ; figuur 2 op een grotere schaal en in doorsnede het gedeelte weergeeft dat in figuur 1 met F2 is aangeduid ; figuur 3 een golfvorm weergeeft van de trillingen die bij voorkeur worden toegepast ; figuur 4 schematisch een variante weergeeft van het gedeelte dat in figuur 1 met pijl F4 is aangeduid ; figuur 5 een variante van een toepassing van de uitvinding weergeeft. 



  In figuur 1 is een zwembad 1 weergegeven dat met een inrichting 2 volgens de uitvinding is uitgerust, teneinde, in overeenstemming met de voornoemde werkwijze van de uitvinding, trillingen 3 in het water 4 te genereren. 



  De inrichting 2 bestaat hoofdzakelijk uit een trillingsgenerator 5 en minstens   een   trillingsbron 6 die   geëigend   is om de voornoemde trillingen 3 te genereren. 



  De trillingsgenerator 5 bestaat uit een elektrische schakeling die toelaat om elektrische trillingen te genereren die aan de trillingsbron 6 worden omgezet in geluidstrillingen. Het is duidelijk dat deze trillingsgenerator 5 bij voorkeur van elektronische aard is en zodanig is opgebouwd dat trillingen worden 

 <Desc/Clms Page number 7> 

 geproduceerd die de in de inleiding genoemde kenmerken vertonen. Uitgaande van de in de inleiding vermelde gegevens over de aard en de vorm van de trillingen, ligt de opbouw van de elektronische schakeling binnen de kennis van ieder vakman. De precieze opbouw van zulke schakeling wordt dan ook niet in detail beschreven. 



  Alhoewel de trillingsbron 6 in principe van eender welke aard kan zijn, geniet het de voorkeur dat hiertoe, zoals weergegeven in de figuren 1 en 2, gebruik wordt gemaakt van een onderwatertransducer. Zulke transducer heeft als voordeel dat hij klein is en optimaal geschikt is om de betreffende trillingen in het water 4 te genereren en dat hij zelf onder water kan worden gemonteerd. 



  Zoals weergegeven in figuur 2, bevat de transducer bij voorkeur een trilelement 7, bestaande uit een gelamineerde structuur, meer speciaal uit ceramisch materiaal, die in trilling wordt gebracht door het eraan aanleggen van het door de trillingsgenerator 5 gegenereerde elektrische signaal. 



  In het weergegeven voorbeeld van figuur 2 vertoont de transducer een kokervormige behuizing 8 uit kunststof, bijvoorbeeld PVC. Om een optimaal effect te verkrijgen, is het trilelement 7 ontkoppeld van deze behuizing 8, door middel van een tussen dit trilelement 7 en de behuizing 8 aangebrachte structuur 9 uit schuimkunststof, bij voorkeur urethaan. 



  De waterdichte afdichting van het geheel alsmede inbedding van de connector 10 wordt verkregen door middel 

 <Desc/Clms Page number 8> 

 van een epoxymassa 11 en kunststofafdichtingen 12 en 13, bij voorkeur uit urethaan. 



  De transducer heeft een doormeter in de orde van grootte van 5 cm en een lengte van ongeveer 13 cm. 



  De trillingsbron 6, in dit geval de transducer, wordt zoals weergegeven in figuur   l,   bij voorkeur bevestigd aan een steun 14, zoals een L-profiel dat tegen de wand 15 van het zwembad 1 is bevestigd. 



  De steun 14 wordt bij voorkeur bevestigd door middel van een lijmverbinding, teneinde de waterdichtheid van de wand 15 niet in gedrang te brengen. 



  Bij voorkeur wordt de trillingsbron 6, en meer speciaal de transducer, op een geringe afstand onder het normale waterpeil 16 gemonteerd. Dit heeft als voordeel dat bij het monteren slechts een geringe hoeveelheid water uit het zwembad 1 dient te worden afgelaten. Nog een voordeel bestaat erin dat de transducer bereikbaar is vanaf de kant van het zwembad   1,   zodanig dat deze transducer van op het droge van de steun 14 kan worden losgemaakt, indien noodzakelijk, bijvoorbeeld wanneer hij dient te worden vervangen. Praktisch gezien wordt de trillingsbron 6, meer speciaal de transducer, gemonteerd op een afstand D van ongeveer 30 cm onder het waterpeil 16. 



  Zoals weergegeven in de figuren 1 en 2, wordt de trillingsbron 6, aldus de transducer, met de hoofdrichting Z volgens dewelke de trillingen 3 worden uitgezonden volgens, of hoofdzakelijk volgens, de 

 <Desc/Clms Page number 9> 

 langsrichting van het zwembad 1 gericht. Hierdoor wordt de afstand tot de tegenoverliggende wand 17 maximaal gehouden en wordt de kans dat teruggekaatste golven die een beduidende afzwakking van de heengaande golf veroorzaken, geminimaliseerd. 



  Ook is de hoofdrichting Z bij voorkeur horizontaal of vrijwel horizontaal. 



  Verder geniet het de voorkeur dat een trillingsbron 6 wordt toegepast met een effectieve uitzendhoek A van minstens 100 graden en beter nog 180 of nagenoeg 180 graden, zoals aangeduid in figuur 2. 



  Door de voornoemde opstelling, meer speciaal de horizontale positionering in combinatie met de grote uitzendhoek A, wordt verkregen dat de trillingsgolven reflecteren tegen de onderzijde van het waterpeil 16 en het signaal wordt verstrooid, waardoor het ontstaan van staande golven wordt uitgesloten of de kans hiertoe minimaal is. 



  De trillingsgenerator 5 bevindt zich bij voorkeur boven water en staat via een kabel 18 in verbinding met de zich onder water bevindende trillingsbron 6. 



  Volgens een niet weergegeven variante is het evenwel niet uitgesloten om de trillingsgenerator 5 en de trillingsbron 6 tot   een   geheel samen te bouwen dat onder water wordt gemonteerd. 



  Volgens nog een andere mogelijkheid kan de trillingsbron 

 <Desc/Clms Page number 10> 

 6 in plaats van op de steun 14 worden gemonteerd in een uitsparing in de wand van het zwembad   l,   zodanig dat deze geen hinder vormt voor de gebruikers van het zwembad 1. 



  Volgens nog een variante kunnen de trillingsgenerator 5 en de trillingsbron 6 gemonteerd worden in een behuizing 19 die een vorm heeft zoals aangeduid in streeplijn in figuur   l,   zodanig dat de aanwezigheid van het zich boven water 4 bevindende gedeelte automatisch tot gevolg heeft dat de gebruikers van het zwembad 1 niet in contact kunnen komen met de trillingsbron 6. 



  De trillingsgenerator 5 kan op zich gevoed worden via een netaansluiting of dergelijke. 



  De werking van de inrichting 2 kan eenvoudig uit het voorgaande worden afgeleid en bestaat er hoofdzakelijk in dat de trillingsgenerator 5 wordt ingeschakeld, zodanig dat trillingen 3 zoals voornoemd worden   gecreëerd,   waardoor de betreffende organismen, in het bijzonder algen, worden bestreden. 



  Het is duidelijk dat de trillingsgenerator 5 hetzij permanent, hetzij regelmatig gedurende een bepaalde periode kan ingeschakeld zijn, waarbij dit laatste al dan niet automatisch kan geschieden. Alhoewel het ultrasone geluid geen invloed heeft op personen, is het niet uitgesloten om de inrichting 2 uit te schakelen telkens wanneer een gebruiker in het zwembad 1 is, bijvoorbeeld door middel van een sensor. 



  Ter verduidelijking is in figuur 3 nog een 

 <Desc/Clms Page number 11> 

 uitvoeringsvorm weergegeven van de golfvorm 20 die bij voorkeur wordt toegepast en die zoals reeds uiteengezet in de inleiding bestaat uit een blokgolf met een lipje 21 in de vorm van een overshoot. 



  Figuur 4 geeft schematisch nog een variante weer waarbij de trillingsbron 6 zich boven water bevindt en de trillingen 3 door middel van een trillingskanaal 22 in het water 4 worden geleid, waarbij dit trillingskanaal 22 bij voorkeur ook gevuld is met water. 



  Het is duidelijk dat de uitvinding zowel in klassieke zwembaden als in andere types van zwembaden, zoals biozwembaden, waarmee zwembaden worden bedoeld waarin planten groeien, kan worden aangewend. Vooral bij dergelijke biozwembaden is de uitvinding zeer nuttig, daar het gebruik van chloor niet mogelijk is omwille van de planten. 



  In figuur 5 is een voorbeeld van zulk biozwembad 1 weergegeven. Op bekende wijze is dit gevormd uit minstens twee gedeelten, respectievelijk een eerste gedeelte 23 waarin planten zijn aangebracht en dat als zuiveringsbekken fungeert, en een tweede gedeelte 24 waarin kan worden gezwommen, dat doorgaans dieper is dan het eerste gedeelte 23. 



  Op de bodem van het eerste gedeelte 23 is een laag grind 25 aanwezig, waarop zich een bacterielaag kan vormen. Het water 4 wordt op een niet weergegeven wijze doorheen het grind rondgepompt, waardoor met behulp van de voornoemde bacterielaag een zuiveringseffect wordt verkregen. 

 <Desc/Clms Page number 12> 

 



  Door het biozwembad 1 uit te rusten met een inrichting 2 volgens de uitvinding, kunnen de algen zoals voornoemd worden bestreden. Opgemerkt wordt dat niet alleen algen op de wanden van de gedeelten 23 en 24 worden bestreden, doch ook draadalgen die zieh gemakkelijk in zulke biozwembaden 1 vormen. 



  Opgemerkt wordt dat het gebruik van een trillingsbron 6 in combinatie met de klassieke bestanddelen van zulk biozwembad een ideale combinatie oplevert om dit zwembad 1 zuiver te houden. Omwille van de grote massa water die zich in het zwembad 1 bevindt, verkrijgt men een goede dissipatie van de energie, zodanig dat de aan de betreffende trillingen zeer gevoelige algen afsterven doch de minder gevoelige   bacteriën   die samen met de planten instaan voor de zuivering gevrijwaard blijven. Bovendien laat de uitvinding toe dat kan gezocht worden naar optimale frequenties en bandbreedtes voor de trillingen 3, zodat bepaalde organismen, waarmee in de eerste plaats de algen worden bedoeld, doeltreffend worden bestreden, terwijl andere organismen worden gevrijwaard. 



  Bij voorkeur is de trillingsbron 6 en meer speciaal de transducer aangebracht in het eerste gedeelte 23. Dit biedt het voordeel dat de algen, en vooral de draadalgen die zich vormen ter plaatse van de planten optimaal worden bestreden. Tevens wordt het voordeel verkregen dat de trillingsbron 6 min of meer verborgen zit achter de planten en zich in het gedeelte bevindt waar normaal niet wordt gezwommen en dus ook geen hinder voor de gebruikers van het zwembad 1 vormt. 

 <Desc/Clms Page number 13> 

 Tenslotte wordt opgemerkt dat de transducer bij een gering vermogen, bijvoorbeeld 15 watt of minder, reeds zeer goede resultaten oplevert en de aanwending ervan in het opzicht van energieverbruik ook milieuvriendelijk is. 



  De huidige uitvinding is geenszins beperkt tot de als voorbeeld beschreven en in de figuren weergegeven uitvoeringsvormen, doch dergelijke werkwijze en inrichting voor het behandelen van het water van een zwembad kunnen volgens verschillende varianten worden verwezenlijkt, zonder buiten het kader van de uitvinding te treden.

Claims (1)

  1. Conclusies.
    1. - Werkwijze voor het behandelen van water in een zwembad, meer speciaal voor het minstens vrijmaken en vrijhouden van het water (4) van het zwembad (1) van bepaalde organismen, daardoor gekenmerkt dat zij bestaat in het creëren van trillingen (3) in het water (4), meer speciaal trillingen (3) die de voornoemde organismen bestrijden.
    2.-Werkwijze volgens conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat trillingen (3) worden toegepast die algen bestrijden.
    3.-Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, daardoor gekenmerkt dat minstens trillingen (3) in het ultrasone bereik worden aangewend.
    4.-Werkwijze volgens conclusie 3, daardoor gekenmerkt dat minstens trillingen (3) worden toegepast uit het frequentiegebied van 20 tot 35 kHz.
    5.-Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat trillingen (3) met verschillende frequenties worden gegenereerd.
    6.-Werkwijze volgens conclusie 5, daardoor gekenmerkt dat de frequentie periodiek wordt gewijzigd, bij voorkeur stapsgewijs.
    7.-Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat trillingen (3) worden toegepast <Desc/Clms Page number 15> waarin onderbrekingen zijn ingelast, bij voorkeur periodiek.
    8.-Werkwijze volgens conclusie 6 of 7, daardoor gekenmerkt dat de trillingen (3) periodes tussen de wijzigingen en/of onderbrekingsperiodes bevatten die zieh uitstrekken over minstens 2 seconden.
    9.-Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat trillingen (3) worden aangewend die bestaan uit een blokgolf of die een blokgolf benaderen.
    10. - Werkwijze volgens conclusie 9, daardoor gekenmerkt dat de blokgolf is voorzien van een plaatselijke vervorming, bij voorkeur in de vorm van een uitstekend lipje (21) in de golfvorm (20), beter nog een lipje (21) dat aansluit op een of beide flanken van de blokgolf, meer speciaal in de vorm van een zogenaamde overshoot.
    11. - Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat voor het genereren van de trillingen (3) gebruik wordt gemaakt van een trillingsbron (6) gevormd door een transducer.
    12.-Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat gebruik wordt gemaakt van een trillingsbron (6) die onder water is aangebracht of in rechtstreeks contact staat met water (4) van het zwembad (l).
    13.-Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, <Desc/Clms Page number 16> daardoor gekenmerkt dat gebruik wordt gemaakt van een trillingsbron (6) waarvan de hoofdrichting (Z) volgens dewelke de trillingen (3) worden uitgezonden aan een of beide van volgende criteria voldoet : - dat deze hoofdrichting (Z) gericht is volgens of hoofdzakelijk volgens de langsrichting van het zwembad (l) ; - dat deze hoofdrichting (Z) horizontaal of vrijwel horizontaal is.
    14.- Werkwijze volgens één van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat een trillingsbron (6) wordt toegepast met een effectieve uitzendhoek (A) van minstens 100 graden en beter nog van 180 of nagenoeg 180 graden.
    15.-Inrichting voor het verwezenlijken van de werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat zij hoofdzakelijk bestaat uit een trillingsgenerator (5) en minstens een trillingsbron (6) die geëigend is om trillingen (3) in het water (4) van een zwembad (1) te creëren, meer speciaal trillingen (3) van de aard zoals beschreven in een van de conclusies 1 tot 10.
    16.-Inrichting volgens conclusie 15, daardoor gekenmerkt dat de trillingsbron (6) bestaat uit een onderwatertransducer.
    17.-Inrichting volgens conclusie 16, daardoor gekenmerkt dat de transducer een trilelement (7) bevat, bestaande uit een gelamineerde structuur die in trilling wordt gebracht. <Desc/Clms Page number 17> 18.-Inrichting volgens conclusie 17, daardoor gekenmerkt dat het trilelement (7) bestaat uit ceramisch materiaal.
    19.-Inrichting volgens conclusie 17 of 18, daardoor gekenmerkt dat de transducer een kokervormige behuizing (8) vertoont en dat het trilelement (7) ontkoppeld is van de behuizing (8), bij voorkeur door middel van schuimkunststof.
    20.-Zwembad, daardoor gekenmerkt dat het is uitgerust met een inrichting (2) volgens één van de conclusies 15 tot 19. EMI17.1
    21.-Zwembad volgens conclusie 20, daardoor gekenmerkt dat het een biozwembad (1) is met minstens twee gedeelten, respectievelijk een eerste gedeelte (23) waarin planten zijn aangebracht, en een tweede gedeelte (24) om te zwemmen, waarbij de trillingsbron (6) zich ter plaatse van het eerste gedeelte (23) bevindt.
    22.-Transducer, meer speciaal voor het verwezenlijken van een werkwijze of een inrichting volgens één van de conclusies 1 tot 19, daardoor gekenmerkt dat deze transducer minstens een lamelvormig trilelement bevat dat in resonantie treedt bij een toegevoerd elektrisch signaal met een frequentie die gelegen is tussen 20 en 35 kHz.
    23.-Transducer volgens conclusie 22, daardoor gekenmerkt dat de middenfrequentie ongeveer 27, 5 kHz bedraagt en dat het trilelement een bandbreedte van minstens tweemaal 7, 5 kHz heeft, respectievelijk 7, 5 kHz aan weerszijde van de <Desc/Clms Page number 18> middenfrequentie.
    24.-Transducer volgens conclusie 22 of 23, daardoor gekenmerkt dat hij waterdicht is uitgevoerd.
BE9800777A 1998-10-28 1998-10-28 Werkwijze en inrichting voor het behandelen van water in een zwembad, zwembad dat is uitgerust met dergelijke inrichting, alsmede transducer hiervoor. BE1012254A6 (nl)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9800777A BE1012254A6 (nl) 1998-10-28 1998-10-28 Werkwijze en inrichting voor het behandelen van water in een zwembad, zwembad dat is uitgerust met dergelijke inrichting, alsmede transducer hiervoor.
AU13668/00A AU1366800A (en) 1998-10-28 1999-10-27 Method and transducer for treating the water in a basin
PCT/BE1999/000135 WO2000024678A1 (en) 1998-10-28 1999-10-27 Method and transducer for treating the water in a basin
EP99970983A EP1137601A1 (en) 1998-10-28 1999-10-27 Method and transducer for treating the water in a basin

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9800777A BE1012254A6 (nl) 1998-10-28 1998-10-28 Werkwijze en inrichting voor het behandelen van water in een zwembad, zwembad dat is uitgerust met dergelijke inrichting, alsmede transducer hiervoor.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1012254A6 true BE1012254A6 (nl) 2000-08-01

Family

ID=3891490

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9800777A BE1012254A6 (nl) 1998-10-28 1998-10-28 Werkwijze en inrichting voor het behandelen van water in een zwembad, zwembad dat is uitgerust met dergelijke inrichting, alsmede transducer hiervoor.

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP1137601A1 (nl)
AU (1) AU1366800A (nl)
BE (1) BE1012254A6 (nl)
WO (1) WO2000024678A1 (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2596688B (en) * 2019-04-04 2022-11-09 Mitsubishi Electric Corp Floating matter guidance control device, floating matter guidance system, and floating matter guidance control method

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS58128113A (ja) * 1982-01-25 1983-07-30 Hitachi Kiden Kogyo Ltd 下水処理における藻の発生及び付着防止方法
FR2663648B1 (fr) * 1990-06-25 1992-11-20 Havas Francois Dispositif electroacoustique de traitement de l'eau.
JPH06218360A (ja) * 1992-06-22 1994-08-09 Honda Electron Co Ltd 超音波炭酸ガス脱気方法及び装置
JPH07203801A (ja) * 1994-01-24 1995-08-08 Marsima Aqua Syst Corp 湖沼・池等の植物性プランクトン沈降装置
DE19614240C1 (de) * 1996-04-10 1997-06-05 Ppv Verwaltungs Ag Ultraschallvorrichtung zum Entkeimen von Flüssigkeiten
JP3267904B2 (ja) * 1997-08-20 2002-03-25 株式会社マリン技研 水域浄化装置
JPH11156353A (ja) * 1997-11-21 1999-06-15 Haruyoshi Yamazaki アオコの簡易沈澱法

Also Published As

Publication number Publication date
EP1137601A1 (en) 2001-10-04
AU1366800A (en) 2000-05-15
WO2000024678A1 (en) 2000-05-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU2003203265A1 (en) Method of generating fresh water and fresh-water generator
WO2003051479A8 (en) Moving reef wave generator
BR0016362B1 (pt) construÇço de piscina de ondas.
BE1012254A6 (nl) Werkwijze en inrichting voor het behandelen van water in een zwembad, zwembad dat is uitgerust met dergelijke inrichting, alsmede transducer hiervoor.
DE69905227T2 (de) Flüssigkeitspegelsteuerung in einem akustischen Tröpfchengeber
EP0976322A3 (en) An aquarium or water tank
IT1283847B1 (it) Metodo per prevenire la formazione di una sospensione di ghiaccio in acqua in un dispositivo per la produzione di ghiaccio
FR2846294B1 (fr) Caisson d&#39;intervention sous flottaison
KR970041692U (ko) 발전기 배/냉각수를 이용한 동력 발생장치
IT239462Y1 (it) Attrezzatura per la realizzazione in proprio di un galleggiante dapesca di forma allungata
KR960034488U (ko) 물탱크의 청소구조
Farren Turning the tide on trash: Ongoing efforts in public education
KR940021614U (ko) 어항용 정수장치
NZ280072A (en) Fishing lure with means to vibrate the lure utilising water passing over the lure
Brown White noise
RU2000101146A (ru) Способ изменения активности ферментов
KR970013662U (ko) 수원지의 부유물 제거장치
KR910002041U (ko) 어항용 강력 수중기포 발생기
GB9814473D0 (en) Submerged circular oscillating wave energy extractor and wave generator
JPS624094B2 (nl)
KR960035190U (ko) 제빙용기의 수위조절구조
GR950200170U (en) An electrical energy generator which uses the gravity and buoyancy of water or isolates them.
RU93039360A (ru) Способ разрушения морского льда
KR970005772U (ko) 자화수 생성 물통
UA25750A (uk) Спосіб очищеhhя hафтовмісhих вод

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Owner name: *THOMAS HILAIRE FERNAND ACHILLE

Effective date: 20021031