<Desc/Clms Page number 1>
BEVESTIGINGSSYSTEEM VOOR IMMOBILISATIE-ELEMENT
VAN EEN PATIENT Toepassingsdomein Deze uitvinding heeft betrekking tot een bevestigingssyteem voor immobilisatie-element van een patient, in het bijzonder een laag temperatuur transparant immobilisatie-element.
Achtergrond van de uitvinding
EMI1.1
De immobilisatie van een patient of van een lichaamsdeel van een patient bij radiotherapeutische behandeling, radiologisch onderzoek en/of radiodiagnostiek of stereotactische chirurgie verbetert enerzijds de kwaliteit van deze medische behandeling-en onderzoeksmanieren door een verhoogde efficiëntie en nauwkeurigheid, en verhoogt anderzijds het comfort voor de patiënt.
Stand van de techniek Alle beschikbare systemen bestaan enerzijds uit een maskerplaatmateriaal dat over de patient gevormd wordt en anderzijds uit een basis waarmee het gevormde maskerplaat verbonden wordt. Hierdoor is de patient en/of zijn desbetreffend lichaamsdeel geimmobiliseerd.
<Desc/Clms Page number 2>
Hieronder wordt beschreven wat tot nu toe gebruikt werd : een systeem met haak-en lusband waarbij het lusband over de patiënt wordt gespannen en aan het haakband op de basis wordt vastgehecht ; een systeem met een zogenaamde hoog temperatuur kunststof (HTTP) waarbij eerst met gips een negatieve afdruk van de patiënt wordt genomen, vervolgens van deze afdruk een positieve vorm wordt gemaakt in gips waarover de kunststof door middel van een vacuümvervormingstechniek gevormd wordt.
Het daaruit resulterend kunststofdeel wordt dan over de patiënt gelegd en aan de basis vastgehecht ; een systeem met thermohardend synthetisch gipsverband dat over de patiënt heen wordt gevormd en aan de basis wordt vastgehecht ; een systeem met een zogenaamd "bite block" systeem waarbij aan de ene zijde een blokje in de mond van de patiënt wordt ingebracht waarop de patiënt moet bijten, en aan de andere zijde een verbindingsstuk dat zieh aan het blokje bevindt op de basis wordt vastgehecht ; een systeem waarbij een kussen in zachte toestand rond de patiënt wordt aangebracht dat daarna hard gemaakt wordt. Dit hard maken kan gebeuren door de inhoud van het kussen chemisch uit te harden, of door de lucht uit het kussen te trekken zodat de resterende inhoud van het kussen hard wordt.
Dit kussen wordt dan aan de basis bevestigd.
Tegenwoordig wordt veelal een systeem aangewend waarbij een zogenaamde laag temperatuur kunststoflaag (LTTP) of maskerplaat in zachte toestand rechtstreeks op de patiënt gevormd wordt en hierop uithardt om hiermee een zogenaamde maskerplaat te vormen. Genoemd zachte toestand wordt bekomen door het materiaal in een milieu bij een betrekkelijk matige werkingstemperatuur te brengen. Er bestaan verschillende laag temperatuur kunststof materialen voor genoemde maskerplaten evenals
<Desc/Clms Page number 3>
verschillende basisvormen of basisplaten waarmee de laag temperatuur kunststof vorm of-masker kan verbonden worden. ook is nog een systeem gekend waarbij aan de laag temperatuur kunststof maskerplaat een hoog temperatuur kunststof bevestigd is in de vorm van een profiel dat tijdens de activering bestaande in een week maken van het LTTP materiaal hard blijft.
Voor het profiel worden enerzijds beschikbare thermoplastische hoog temperatuur kunststof materialen en anderzijds thermohardende hoog temperatuur kunststof materialen in combinatie met koolstofvezels gebruikt.
Bovenvermelde bestaande systemen vertonen echter nadelen, dewelke hieronder respectievelijk zijn uiteengezet.
Aldus wordt de patiënt in het eerste bekend systeem slechts in zeer geringe mate geimmobilisserd omdat het 2-dimensioneel is en slechts een zeer beperkt'oppervlak van het te immobiliseren lichaamsdeel omsluit. De lusband heeft immers een beperkte breedte.
Met het volgende systeem is geen onmiddellijke immobilisatie van de patiënt mogelijk. Het systeem is omslachtig, tijdrovend, oncomfortabel voor de patiënt en noodzaakt een dure installatie en meerdere personen. Bovendien kan het ; : oog temperatuur kunststof materiaal niet opnieuw vervor-d worden.
De chemische reactie van het verder bekend systeem gaat gepaard met een exotherme reactie die oncomfortabel is voor de patient. Er worden verschillende lagen ongelijkmatig over elkaar gevormd waardoor er dikte-en
<Desc/Clms Page number 4>
densiteitsverschillen in de vorm optreden die interferen met de uitgezonden stralen wat onnauwkeurigheid tot gevolg heeft.
Het daaropvolgend bekend systeem is een 2-dimensionele vorm die slechts een geringe mate van immobiliteit geeft en niet comfortabel is voor de patiënt.
Het nog bekend verder systeem is 2-dimensioneel en omvangrijk, waarbij het chemische systeem een exotherme reactie geeft en een omslachtige werkprocedure omvat, en het vacuümsysteem een slechte houdbaarheid heeft gedurende opeenvolgende sessies omwille van vacuümverlies doordat er lucht in het systeem komt.
Voor de verschillende bestaande louter LTTP systemen heeft men respectievelijk dat slechts op twee punten met de basis een bevestiging aanwezig is, waardoor de precisie niet hoog genoeg is. Er zijn twee personen nodig om de activering en vormgeving van de laag temperatuur kunststof te bewerkstellingen. Voor een verder bekend systeem hierbij zijn twee personen nodig.
Door de diktetolerantie in de laag temperatuur kunststof past het aanhechtingsdeel niet altijd even gemakkelijk in de basis. Bij een nog verder systeem hierbij zijn ook twee personen nodig en is het slechts op een basissysteem toepasbaar. In het bekende geval van een zogenaamde U-frames er door de zogenaamde"tentvorm" van de laag temperatuur kunststof geen volledige
EMI4.1
omsluiting van het lichaamsdeel waardoor dit beweeglijk blijft en er een-ze--rek aan precisie ontstaat.
Tot slot zijn wat. het laatste bekend geval betreft de hoog temperatuur kunststof profielen telkens maar op een systeem toepasbaar. Het hierbij bekend profiel van ALK
<Desc/Clms Page number 5>
heeft een relatief hoge dichtheid wat een nadeel vormt in die gevallen waar dat profiel zich in het bestralingsveld bevindt.
Aldus werd er hiermee naar gestreefd eerst het probleem van het zacht worden van de randen van de laag temperatuur kunststof maskerplaat tijdens de activering op te lossen. Hiertoe werden deze randen uit een hoog temperatuur kunststof materiaal gemaakt dat bij de activering hard blijft en dat, terwijl de laag temperatuur kunststof inmiddels zacht geworden is, onmiddellijk in of aan de basisplaat kan vastgemaakt worden. Dit resulteerde in een profiel dat aan de ene zijde vastgehecht is aan de laag temperatuur kunststof maskerplaat en aan de andere zijde in de basisplaat past. Hierdoor ontstond een fixatiemiddel dat enerzijds bestaat uit een éénstukkig profiel uit laag temperatuur kunststof materiaal en anderzijds uit een deel hoog temperatuur kunststof materiaal, dewelke permanent verbonden zijn.
Aan deze oplossing zijn echter twee belangrijke beperkingen verbonden : enerzijds laat de vorm van het éénstukkig profiel slechts toepassing op een enkel type basisplaat toe, en anderzijds doordat het profiel permanent verbonden is aan de laag temperatuur kunststof maskerplaat is het gebruik bovendien beperkt tot dat ene laag temperatuur kunststof materiaal of die ene laag temperatuur kunststof vorm of maskerplaat waar het aan vastgehecht is.
Doelstelling van de uitvinding Deze uitvinding heeft tot doel aan bovenvermelde nadelen te verhelpen.
<Desc/Clms Page number 6>
Uiteenzetting van de uitvinding Tot dit doel omvat het systeem volgens de uitvinding twee onderling losneembare delen, waarvan de ene zijde voorzien is van een gleuf voor het hierin opnemen van genoemd immobilisatie-element en de andere zijde voorzien is van een fixatie-element voor het vast samenwerken met een basis als steun voor de patiënt.
Genoemd ene deel is vervaardigd uit een hoog temperatuur kunststofmateriaal dat bij werkingstemperatuur onvervormbaar is. Beide delen zijn onderling koppelbaar middels hiertoe voorziene koppelorganen.
Aldus omvat het systeem volgens de uitvinding een bevestigingssysteem dat uit twee delen bestaat waarbij het ene deel vastzit of door de gebruiker vastgehecht kan worden aan het immobilisatie-element dat over het te immobiliseren lichaamsdeel komt, en waarbij het andere deel aan de ene zijde met genoemd ene deel losneembaar verbonden kan worden, en aan de andere zijde zulkdanige verschillende vormen kan vertonen dat elke bepaalde vorm past in of op een gegeven basisplaat.
Aldus is dankzij het bevestigingssysteem volgens de uitvinding de fixatie van een immobilisatiemaskerplaat op basisplaten van verschillende types mogelijk gemaakt.
Bovendien in het geval dat een laag temperatuur kunststof materiaal gebruikt wordt kan deze laag temperatuur kunststof maskerplaat volledig in het opwarmmedium, hetzij een waterbak of een oven, gelegd worden zonder dat de manipulator de vorm moet vasthouden.
Verdere kenmerken en eigenschappen van het
<Desc/Clms Page number 7>
bevestigingssysteem volgens de uitvinding zijn gedefinieerd in de onderconclusies.
Hiernavolgend is een uitvoeringsvoorbeeld meer in detail beschreven aan de hand van de bijgevoegde tekeningen.
De figuur toont een dwarsdoorsnede van het bevestigingssysteem volgens de uitvinding, in uiteengenomen delen.
Het in de figuur dwars voorgesteld bevestigingssysteem bestaat uit een profiel dat twee onderling losneembare delen 10,20 omvat waaraan een zulkdanige vorm gegeven is dat ze over elkaar geschoven kunnen worden zodat beide delen 10,20 snel en gemakkelijk verbindbaar en onderling terug afneembaar zijn maar toch een hechte en betrouwbare verbinding waarborgen in de niet voorgestelde verbonden toestand.
Dit is op zeer bevredigende wijze bereikt door de voorgestelde vorm van de respectievelijke uiteinden 19, 29 van beide delen 10,20 waardoor deze over elkaar kunnen geschoven worden. Deel 10 heeft een vaste vorm en wordt aan het niet voorgestelde fixatiemaskerplaat gehecht door middel van een verbindingsmiddel 2 zoals lijm bij voorbeeld die ervoor zorgt dat het tijdens de activering blijft vastzitten.
Deel 20 kan echter verschillende vormen vertonen waarbij elke vorm langs een zijde 29 over deel 10 past en langs de andere zijde 21 in, op of over een fixatiemaskerplaat met een gegeven vorm past.
Deel 10 vertoont aan de opnamezijde 11 bij vorbeeld een U-vorm die over genoemde laag temperatuur kunststof
<Desc/Clms Page number 8>
maskerplaat wordt geschoven en vastgehecht wordt door middel van genoemd hechtingsmiddel 2 dat ervoor zorgt dat de laag temperatuur kunststof maskerplaat blijft vastzitten tijdens de activering. Aan de opnamezijde is een gleuf 11 gevormd voor de opname van de maskerplaat waarvan de breedte van opening 11 verschillend kan zijn afhankelijk van de dikte van de maskerplaat. Aan de bodem van de gleuf 11 vertoont het eerste deel 10 aan de buitenzijde een staafvormig uitspringende deel of uitsteeksel 12 dat past in een corresponderende koppelzijde 22 van het tweede deel 20.
Het tweede deel 20 is zodoende aan genoemde koppelzijde van een groef 22 voorzien die nauw past over genoemd uitsteeksel van het eerste deel 10. Bij voorkeur vertoont de groef 22 een vernauwing 25 die een verdunde sectie 26 vormt van de groef 22. Deze vernauwing 25 laat toe om genoemd uitsteeksel 12 van deel 10 erin te klikken.
De tegenovergestelde zijde 21 van het tweede deel 20 kan verscheidene vormen vertonen die zodanig zijn dat deel 20 in verschillende types van fixatieplaten kan passen.
Deze zijde kan bijvoorbeeld een bekende L-vorm 21 hebben zodat zij past in de fixatieplaten van ons bestaand HP-systeem. De zijde kan echter ook een rechte vorm hebben met drie openingen zodat zij past over de pinnetjes van de fixatieplaat van ons klassiek systeem.
Deel 10 en deel 20 kunnen aldus op een betrouwbare maar toch losneembare manier snel met elkaar verbonden worden zonder dat beide delen, eens ze in elkaar geklikt zijn ten opzichte van elkaar kunnen bewegen tenzij er een aanzienlijke kracht wordt op uitgeoefend. Hiermee kan een ongewild loskomen van beide delen 10,20 in het
<Desc/Clms Page number 9>
normale gebruik vermeden worden.
Deze verbinding tussen deel 10 en deel 20 is mogelijk dankzij een combinatie van de juiste passende vormgeving van het uitsteeksel van 12 en de groef 22, de juiste maatvoering hiervan, de toleranties die voorzien zijn en de kenmerken in het bijzonder de elasticiteitseigenschappen van de gebruikte ABS kunststof.
Er werden verschillende manieren getest om een bevestigingsprofiel of (maskerplaat) uit een deel aan het fixatiemateriaal te bevestigen waarbij zowel tijdens de productie zelf als later door de gebruiker het bevestigingsprofiel snel en betrouwbaar kon aangebracht en verwijderd worden om hiermee desgevallend een ander bevestigingsprofiel, die beter paste in of op een andere basisplaat, te kunnen aanwenden.
Er werd gewerkt met een klemsysteem waardoor het bevestigingsprofiel rond het fixatiemateriaal of maskerplaat geklemd werd en het daarvan gemakkelijk verwijderd kon worden. Er werd ook een systeem geprobeerd met haak-en lusband waardoor bevestigingsprofiel en maskerplaat gemakkelijk gemonteerd en gedemonteerd konden worden. Beide systemen gaven echter niet voldoende hechting waardoor het risico bestond dat de fixatie- of maskerplaat zou losmaken tijdens de activering.
Dan werd een systeem geprobeerd met schroeven of drukknoppen om beide componenten aan elkaar vast te hechten. Het nadeel was echter dat deze schroeven of drukknoppen omvangrijk waren of in de weg zaten bij het vasthechten van het fixatie- of maskerplaat in de basisplaat.
<Desc/Clms Page number 10>
Uiteindelijk werd geprobeerd om het hoog temperatuur kunststof bevestigingsprofiel uit twee delen 10,20 te maken met het voordeel dat deze enerzijds kunnen gebruikt worden voor verschillende fixatiematerialen voor maskerplaten zoals laag temperatuur kunststof, hoog temperatuur kunststof en andere, en anderzijds op verschillende basisplaten kunnen worden toegepast.
Hiermee is bijgevolg een universeel bevestiginsprofiel verkregen.
Volgens een verdere niet voorgestelde uitvoeringsvorm is het tweede deel 20 aan het eerste 10 bevestigd door middel van verbindingselementen, bij voorkeur schroeven, waarmee de afneembaarheid en uitwisselbaarheid van beide delen 10,20 tevens gewaarborgd is.