BE1010873A3 - Method for sorting products and device applying this process. - Google Patents

Method for sorting products and device applying this process. Download PDF

Info

Publication number
BE1010873A3
BE1010873A3 BE9700065A BE9700065A BE1010873A3 BE 1010873 A3 BE1010873 A3 BE 1010873A3 BE 9700065 A BE9700065 A BE 9700065A BE 9700065 A BE9700065 A BE 9700065A BE 1010873 A3 BE1010873 A3 BE 1010873A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
sorting
goods
buffer
buffers
devices
Prior art date
Application number
BE9700065A
Other languages
Dutch (nl)
Original Assignee
Egemin Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Egemin Nv filed Critical Egemin Nv
Priority to BE9700065A priority Critical patent/BE1010873A3/en
Priority to FR9807116A priority patent/FR2762835B3/en
Application granted granted Critical
Publication of BE1010873A3 publication Critical patent/BE1010873A3/en

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F3/00Biological treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F3/34Biological treatment of water, waste water, or sewage characterised by the microorganisms used
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F3/00Biological treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F3/34Biological treatment of water, waste water, or sewage characterised by the microorganisms used
    • C02F3/342Biological treatment of water, waste water, or sewage characterised by the microorganisms used characterised by the enzymes used

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Microbiology (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Detergent Compositions (AREA)

Abstract

Werkwijze voor het sorteren van goederen, waarbij een voorsortering naar verschillende afnamepunten (20) plaatsvindt, daardoor gekenmerkt dat de werkwijze voorziet in een nasortering (12) waarbij de goederen per betreffend afnamepunt (20) eerst automatisch in een buffer (22) worden gebufferd en vervolgens in de gewenste volgorde automatisch uit deze buffer (22) worden afgevoerd.Method for sorting goods, in which a pre-sorting to different off-take points (20) takes place, characterized in that the method provides for a post-sorting (12) in which the goods are first automatically buffered in a buffer (22) per respective off-take point (20) and are then automatically removed from this buffer (22) in the desired order.

Description

       

   <Desc/Clms Page number 1> 
 



  Werkwijze voor het sorteren van goederen en inrichting die deze werkwijze toepast. De huidige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze en een inrichting voor het sorteren van goederen. 



  De uitvinding is vooral bedoeld voor het sorteren van kleingoed in de distributiesector, doch kan ook in allerlei andere sectoren worden aangewend. 



  Met kleingoed worden pakketten, zoals dozen en dergelijke, bedoeld die niet worden gerekend tot het grootgoed, zoals daar zijn pallets, bundels, balen, enzovoort. Het gewicht van de afzonderlijke pakketten in een kleingoedverzending bedraagt in het algemeen maximaal 50 kilogram. 



  Voor het sorteren van kleingoed in de distributiesector is het reeds bekend om gebruik te maken van geautomatiseerde inrichtingen, bijvoorbeeld transportbanden, leesinrichtingen, uitrangeerinrichtingen, enzovoort. 



  Volgens een bekende werkwijze worden de goederen automatisch voorgesorteerd, bijvoorbeeld naargelang de postcode, de regio of het land van bestemming, en in eindstations gebufferd, zodanig dat in ieder eindstation die goederen samen komen die door eenzelfde distributievoertuig of ander transportmiddel tijdens eenzelfde rit moeten worden meegenomen. 



  In deze eindstations worden de goederen automatisch gebufferd, bijvoorbeeld op tafels, waarbij arbeiders deze tafels regelmatig moeten leeg maken en de goederen opnieuw moeten bufferen, door ze bijvoorbeeld naast de tafels op de 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 grond te plaatsen, tot wanneer de chauffeur of lader van een betreffend distributievoertuig de goederen op ritvolgorde in dit voertuig plaatst om ze op hun bestemming te brengen. 



  Deze fijnsorteerhandeling, met name het op ritvolgorde plaatsen, dient tot op heden steeds manueel te gebeuren. 



  Een eerste groot nadeel van deze bekende werkwijze is het groot aantal arbeiders dat ingezet wordt om de tafels of dergelijke in de eindstations leeg te maken, waarbij deze mensen bovendien   hoofdzakelijk's   nachts werken zodat de personeelskosten sterk oplopen. 



  Anderzijds is het manueel sorteren van de goederen op ritvolgorde door de chauffeur of door de lader een tijdrovende en arbeidsintensieve handeling. 



  Om de voornoemde en andere nadelen uit te sluiten, bestaat de uitvinding uit een werkwijze voor het sorteren van goederen, waarbij een voorsortering naar verschillende afnamepunten plaatsvindt, waarbij deze werkwijze voorziet in een nasortering waarbij de goederen per betreffend afnamepunt eerst automatisch in een buffer worden gebufferd en vervolgens in de gewenste volgorde automatisch uit deze buffer worden afgevoerd. 



  Het nasorteren bestaat bij voorkeur uit het in omgekeerde ritvolgorde leegmaken van de buffer in het eindstation vanaf een bepaald ogenblik, bijvoorbeeld wanneer de volledige zending die met een bepaalde rit moet worden weggebracht in de buffer aanwezig is. 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 Bij dit nasorteren wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van een buffer die bestaat uit een omloopbaan. 



  De uitvinding heeft eveneens betrekking op een inrichting voor het sorteren van goederen volgens deze werkwijze. 



  Met het inzicht de kenmerken van de uitvinding beter aan te tonen is hierna, als voorbeeld zonder enig beperkend karakter, een voorkeurdragende uitvoeringsvorm beschreven van een werkwijze en een inrichting volgens de uitvinding, met verwijzing naar de bijgaande tekeningen, waarin : figuur 1 de bekende werkwijze in een blokschema weergeeft ; figuur 2 de werkwijze volgens de uitvinding in een blokschema weergeeft ; figuur 3 schematisch een inrichting weergeeft die de werkwijze van figuur 2 toepast. 



  In figuur 1 is een bekende werkwijze voor het sorteren van goederen weergegeven in een blokschema waarvan ieder blok een bepaalde handeling voorstelt. 



  In deze bekende werkwijze voor het sorteren van kleingoed bestaat de eerste stap uit het aanvoeren 1 van goederen, zoals pakketten, op zodanige wijze dat deze goederen, bijvoorbeeld via een transportband, kunnen worden toegevoerd aan een inrichting voor het, in een tweede stap, inlezen 2 van de bestemming van deze goederen, waarbij dit inlezen manueel of automatisch kan geschieden. 



  De derde stap bestaat uit het eigenlijke sorteren 3, waarbij als criterium de in 2 ingelezen bestemming, bijvoorbeeld een postcode, een regio of een land wordt gebruikt. 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 



  In een aansluitende stap, namelijk het bufferen 4, worden de goederen tijdelijk in verschillende groepen gestockeerd, bijvoorbeeld doordat zij ingevolge het sorteren uit de sorteerinrichting worden afgevoerd naar bijvoorbeeld glijgoten of tafels. Naargelang de sorteerinrichting kunnen de aangevoerde goederen over zeer vele, zelfs meer dan honderd, buffers worden verdeeld. 



  Aangezien de capaciteit van dergelijke buffers echter beperkt is, voorziet de bekende werkwijze in een vijfde stap die bestaat uit het herhaaldelijk leegmaken 5 van de buffers. Deze handeling gebeurt manueel door de goederen bijvoorbeeld naast de buffers op de grond, of in andere verzamelvakken, te plaatsen waarbij deze handeling een nieuwe stap, namelijk het opnieuw bufferen 6, vormt. 



  Alle goederen die moeten afgeleverd worden tijdens   een-   zelfde rit van één of meer distributievoertuigen, zoals vracht-of bestelwagens, liggen nu bij elkaar per rit. 



  Een lader of de chauffeur van het betreffende distributievoertuig zal tenslotte de goederen op ritvolgorde leggen, wat in het blokschema als het nasorteren 7 is voorgesteld. Dit gebeurt voor en/of tijdens het laden 8 van het distributievoertuig waarbij er tijdens het laden 8 op gelet wordt dat dit gebeurt in omgekeerde ritvolgorde. Het pakket dat het laatst moet afgeleverd worden, dient namelijk eerst in de laadruimte te worden aangebracht. 



  Het leegmaken 5 van de buffers en het nasorteren 7 op ritvolgorde zijn manuele handelingen die tijdrovend en arbeidsintensief zijn en die het geheel van deze werkwijze sterk belemmeren. 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 Alle niet-geautomatiseerde handelingen zijn in figuur 1 in stippellijn weergegeven. volgens de werkwijze van de uitvinding, waarvan het blokschema is weergegeven in figuur 2, worden deze tijdrovende en arbeidsintensieve handelingen op een zeer efficiënte manier uitgeschakeld. 



  Het aanvoeren 9 en het inlezen 10 van de bestemming kunnen hierbij gelijkaardig zijn aan het aanvoeren 1 en het inlezen 2 in de bekende hoger beschreven werkwijze. 



  Het bijzondere van de uitvinding bestaat erin dat na het voorsorteren 11, wat op dezelfde wijze kan geschieden als het sorteren 3 in figuur   l,   een automatisch nasorteren 12 plaatsvindt. 



  Dit nasorteren 12 wordt volgens de uitvinding op een bijzondere en efficiënte wijze verwezenlijkt door het automatisch bufferen 13 van een aantal goederen, bijvoorbeeld alle goederen die met éénzelfde rit moeten worden meegenomen, en vervolgens het op de gewenste volgorde uit deze buffer halen, bijvoorbeeld uitrangeren 14, van de goederen. 



  In een volgende stap kan een nieuwe buffering 15 van de gesorteerde goederen plaatsvinden. Deze handeling bestaat louter en alleen uit het op tegenovergestelde ritvolgorde bewaren van de goederen zodat ze   één   voor   een   op volgorde kunnen worden weggenomen en bijvoorbeeld direct in de laadruimte van een voertuig kunnen worden geplaatst, wat schematisch door het blok 16 is weergegeven, dat het laden voorstelt. 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 Het bufferen 15 kan gebeuren door de goederen aansluitend aan het uitrangeren 14 opeenvolgend in een glijgoot of op een transportbaan aan te brengen. 



  In figuur 3 is een voorkeurdragende uitvoeringsvorm weergegeven van een inrichting 17 voor het sorteren van goederen 18 volgens de werkwijze, volgens de uitvinding. 



  Deze inrichting 17 bevat een voorsorteerinrichting 19 die toelaat de goederen 18 naar verschillende afnamepunten 20, zoals uitgangen of eindstations, te brengen en tussen deze voorsorteerinrichting 19 en elk betreffend afnamepunt 20 een nasorteerinrichting 21 die gebruik maakt van een buffer 22. 



  De voorsorteerinrichting 19 bestaat uit een transportbaan 23 of dergelijke die voorzien is van verschillende uitrangeerstations 24, zodanig dat een uitsortering naar verschillende afnamepunten 20 mogelijk is via aftakkingen 25. Voor deze voorsorteerinrichting 19 kan gebruik worden gemaakt van bekende sorteerapparaten zoals shoe-sorters,   tilt-tray-sorters, afschuif-of   pusher-sorters, of dergelijke, die geactiveerd worden op basis van ingelezen of ingegeven gegevens. 



  Deze gegevens zijn bijvoorbeeld afkomstig van een inleesinrichting 26, meer speciaal een zogenaamde scanner, die nabij het opvoergedeelte 27 van de transportbaan 23 is opgesteld. Deze inleesinrichting 26 dient om het bestemmingsadres van de goederen 18, pakket per pakket, te bepalen, waarbij aan de hand van dit bestemmingsadres wordt bepaald via welke aftakking 25 ieder pakket moet worden uitgerangeerd. Het scannen of lezen van de bestemming kan gebeuren door middel van het handmatig of automatisch lezen 

 <Desc/Clms Page number 7> 

 van een code, bijvoorbeeld een barcode, of door het intikken van een adres. 



  Deze gegevens worden opgeslagen in een computergeheugen of dergelijke en kunnen zodoende worden aangewend om de sorteerapparaten in de uitrangeerstations 24 op de geschikte ogenblikken te bevelen. 



  Volgens een variante kunnen ter plaatse van de inleesinrichting 26 ook merktekens op de goederen 18 worden aangebracht die aangeven via welke aftakking 25 ieder betreffend pakket moet worden uitgesorteerd, waarbij ter plaatse van ieder uitrangeerstation 24 een nieuwe lezing plaatsvindt en de pakketten naargelang het hierop aangebrachte merkteken al dan niet worden uitgerangeerd. 



  Ieder van de voornoemde buffers 22 bestaat in het weergegeven voorbeeld uit een omloopbaan 28, zoals bijvoorbeeld een carrouseltransportband, waarop de goederen 18 worden gebufferd. Deze omloopbaan 28 kan ofwel zodanig uitgevoerd zijn dat de hierop aangebrachte goederen 18 permanent worden rondgevoerd en gelijktijdig nieuwe goederen 18 hieraan kunnen worden toegevoegd, ofwel zodanig uitgevoerd zijn dat de baan telkens iets verder wordt verplaatst wanneer nieuwe goederen 18, zoals een pakket of dergelijke, via de aftakking 25 worden toegevoerd. Iedere omloopbaan 28 heeft voldoende capaciteit om het volledige aantal goederen 18 te bufferen dat met een bepaalde rit moet worden meegenomen. 



  Iedere buffer 22 is voorzien van een sorteerapparaat 29 dat toelaat om de goederen 18 van de omloopbaan 28 op de gewenste volgorde, meer speciaal op omgekeerde ritvolgorde, uit de buffer 22 te halen en aan ieder betreffend afname- 

 <Desc/Clms Page number 8> 

 punt 20 te presenteren. Dit sorteerapparaat 29 werkt op basis van de in voornoemd computergeheugen of dergelijke opgeslagen gegevens, of is voorzien van een handbediende of automatische leesinrichting, zoals bijvoorbeeld een scanner en een barcode, en heeft verder een uitrangeerapparaat, of nog een uitrangeerapparaat zonder scanner. Dit laat toe om, eens dat de gegevens van alle in de buffer 22 aanwezige goederen 18 bekend zijn, deze één na   één   volgens de gewenste volgorde uit de buffer 22 af te voeren. 



  De gegevens van alle in de buffer 22 aanwezige goederen 18 worden bepaald aan de hand van de voornoemde scanner binnen het sorteerapparaat 29 of wanneer deze niet aanwezig is, aan de hand van eerdere opgeslagen informatie die tijdens het voorsorteren 11 en bufferen 13 is verzameld. 



  Achter ieder sorteerapparaat 29 is bij voorkeur nog een tweede buffer 30 aanwezig waarin de goederen 18 in gesorteerde volgorde worden bewaard. Deze buffer 30 kan bestaan uit een transportsysteem waarmee de goederen 18 vanaf de nasorteerinrichting 21 tot bij de chauffeur of lader van de wagen 31 worden gebracht die de goederen 18 op de verschillende verzendadressen gaat bezorgen. 



  De werking van de inrichting 17 bestaat er in hoofdzaak in dat de goederen 18 in de inleesinrichting 26 worden geidentificeerd en dat vervolgens een voorsortering plaatsvindt, waarbij de goederen 18 die met   éénzelfde   wagen 31 moeten worden meegenomen telkens in een daarvoor voorziene buffer 22 worden gebracht waarna, eens dat alle betreffende goederen 18 in een buffer 22 aanwezig zijn, deze goederen 18 in omgekeerde ritvolgorde uit de buffer 22 worden afgevoerd naar de buffer 30. 

 <Desc/Clms Page number 9> 

 Dit heeft als voordeel dat geen personen meer nodig zijn om de buffers tussentijds regelmatig leeg te maken en dat het laden van de wagens 31 veel sneller kan geschieden omdat de goederen 18 al op volgorde aanwezig zijn.

   Dit laatste is, enerzijds, voordelig daar de lader niet meer of minder hoeft te zoeken en te tillen en, anderzijds, ook voordelig omdat de wagen 31 eerder kan wegrijden waardoor met   een-   zelfde voertuig meerdere bezorgingen kunnen worden verzorgd. 



  Indien er geen nasortering in ritvolgorde of anderszins gewenst is, is het met de inrichting 17 ook mogelijk om direct na het voorsorteren 11 met behulp van de voorsorteerinrichting 19 de goederen 18 naar de afnamepunten 20 te transporteren. Afhankelijk van de uitvoering wordt de omloopbaan 28 hiervoor al dan niet gebruikt. 



  In een bijzondere uitvoeringsvorm worden de buffers 22 in   één   gemeenschappelijke of meerdere afsluitbare ruimten 32 opgesteld, zodat de mogelijkheid tot diefstal kan worden beperkt. Bij het bekende concept van Fig. 1 liggen de goederen 18 gedurende het gehele sorteerproces immers voor iedereen bereikbaar. 



  In een andere bijzondere uitvoeringsvorm zal het aanvoeren en afvoeren van de goederen 18 op verschillende niveaus gebeuren, zodat de volledige inrichting 17 op een kleiner oppervlak kan worden gebouwd. Volgens een interessante mogelijkheid zal de inrichting 17 zodanig worden uitgevoerd dat het aanvoeren en het laden op één niveau gebeurt, bijvoorbeeld op de begane grond, terwijl verschillende van de voornoemde sorteerhandelingen automatisch worden uitgevoerd op andere niveaus. 

 <Desc/Clms Page number 10> 

 



  Het is duidelijk dat de uitvinding vooral nuttig is in de distributiesector, doch dat zij evengoed op andere gebieden kan worden aangewend, waarbij een sortering van goederen moet worden uitgevoerd. 



  Het is eveneens duidelijk dat de sorteerhandelingen die volgens de werkwijze van de uitvinding automatisch worden uitgevoerd, kunnen gecombineerd worden met andere al dan niet automatische sorteerhandelingen in het geval dat meer dan twee sorteerbeurten noodzakelijk zijn, of andere al dan niet geautomatiseerde goederenbehandelingen, zoals stapelen, omsnoeren, wikkelen, enz. 



  De huidige uitvinding is geenszins beperkt tot de als voorbeeld beschreven en in de figuren weergegeven uitvoeringsvorm, doch dergelijke werkwijze en inrichting voor het sorteren van goederen kunnen in verschillende varianten worden verwezenlijkt zonder buiten het kader van de uitvinding te treden.



   <Desc / Clms Page number 1>
 



  Method for sorting goods and equipment that uses this method. The present invention relates to a method and an apparatus for sorting goods.



  The invention is primarily intended for sorting small items in the distribution sector, but can also be used in all kinds of other sectors.



  Small items are understood to be packages, such as boxes and the like, which are not included in the large goods, such as pallets, bundles, bales, etc., there. The weight of the individual packages in a small goods shipment is generally a maximum of 50 kilograms.



  For sorting small items in the distribution sector it is already known to make use of automated devices, for instance conveyor belts, reading devices, separating devices, etc.



  According to a known method, the goods are automatically pre-sorted, for example according to the postal code, region or country of destination, and buffered in terminals, such that at each terminal those goods come together that must be taken on the same journey by the same distribution vehicle or other means of transport. .



  In these end stations, the goods are automatically buffered, for example on tables, where workers have to empty these tables regularly and re-buffer the goods, for example by placing them next to the tables on the

 <Desc / Clms Page number 2>

 ground, until the driver or loader of a respective distribution vehicle places the goods in the driving order in this vehicle in order to bring them to their destination.



  Up until now, this fine sorting operation, in particular the placing in the ride order, has always been done manually.



  A first major drawback of this known method is the large number of workers who are deployed to empty the tables or the like in the terminal stations, whereby these people also work mainly at night, so that the personnel costs rise sharply.



  On the other hand, manually sorting the goods according to the driving order by the driver or by the loader is a time-consuming and labor-intensive operation.



  In order to exclude the aforementioned and other drawbacks, the invention consists of a method for sorting goods, in which a pre-sorting takes place to different purchase points, this method provides for a post-sorting in which the goods are first automatically buffered in a buffer for each relevant purchase point. and then automatically removed from this buffer in the desired order.



  The re-sorting preferably consists of emptying the buffer in the end station in reverse ride order from a certain moment, for instance when the complete consignment to be taken on a certain trip is present in the buffer.

 <Desc / Clms Page number 3>

 In this sorting, use is preferably made of a buffer consisting of a bypass track.



  The invention also relates to a device for sorting goods according to this method.



  With the insight to better demonstrate the characteristics of the invention, a preferred embodiment of a method and an apparatus according to the invention is described below, by way of example without any limiting character, with reference to the accompanying drawings, in which: figure 1 shows the known method in a block diagram; figure 2 shows the method according to the invention in a block diagram; figure 3 schematically represents a device applying the method of figure 2.



  Figure 1 shows a known method of sorting goods in a block diagram, each block of which represents a specific action.



  In this known method for sorting small items, the first step consists of supplying goods 1, such as parcels, in such a way that these goods can be supplied, for example via a conveyor belt, to a device for reading in a second step. 2 of the destination of these goods, whereby the reading can be done manually or automatically.



  The third step consists of the actual sorting 3, whereby the criterion is the destination read in 2, for example a postal code, a region or a country.

 <Desc / Clms Page number 4>

 



  In a subsequent step, namely buffering 4, the goods are temporarily stored in different groups, for instance because they are removed from the sorting device, for example, as a result of the sorting to, for example, chutes or tables. Depending on the sorting device, the delivered goods can be divided over many, even more than a hundred, buffers.



  However, since the capacity of such buffers is limited, the known method provides for a fifth step consisting of repeatedly emptying the buffers. This operation is done manually by placing the goods, for example, next to the buffers on the ground, or in other collecting compartments, whereby this operation constitutes a new step, namely the re-buffering 6.



  All goods that have to be delivered during the same journey of one or more distribution vehicles, such as trucks or vans, are now together per journey.



  A loader or the driver of the distribution vehicle in question will finally put the goods in trip order, which is shown in the block diagram as sorting 7. This is done before and / or during loading 8 of the distribution vehicle, while during loading 8 it is ensured that this is done in reverse driving order. The package that must be delivered last must first be placed in the loading space.



  Emptying the buffers and re-sorting 7 by ride order are manual operations that are time-consuming and labor-intensive and which strongly hinder the entirety of this method.

 <Desc / Clms Page number 5>

 All non-automated actions are shown in dotted line in Figure 1. according to the method of the invention, the block diagram of which is shown in figure 2, these time-consuming and labor-intensive operations are eliminated in a very efficient manner.



  The supply 9 and the read-in 10 of the destination can here be similar to the supply 1 and the read-in 2 in the known method described above.



  The special feature of the invention consists in that after pre-sorting 11, which can be done in the same way as sorting 3 in figure 1, an automatic sorting 12 takes place.



  According to the invention, this re-sorting 12 is achieved in a special and efficient manner by automatically buffering a number of goods, for example all goods that must be taken along with the same trip, and then removing them from this buffer in the desired order, for example, shunting 14 , of the goods.



  In a next step, a new buffering of the sorted goods can take place. This operation consists solely of keeping the goods in the opposite driving order so that they can be removed one by one in sequence and, for example, placed directly in the loading space of a vehicle, which is shown diagrammatically by the block 16, that the loading proposes.

 <Desc / Clms Page number 6>

 Buffering 15 can be done by arranging the goods successively in a chute or on a conveyor track after the shunting 14.



  Figure 3 shows a preferred embodiment of a device 17 for sorting goods 18 according to the method according to the invention.



  This device 17 comprises a pre-sorting device 19 which allows the goods 18 to be brought to various collection points 20, such as exits or terminal stations, and between this pre-sorting device 19 and each relevant collection point 20 a post-sorting device 21 which uses a buffer 22.



  The pre-sorting device 19 consists of a conveyor track 23 or the like, which is provided with different sorting stations 24, such that sorting out to different offtake points 20 is possible via branches 25. For this pre-sorting device 19 use can be made of known sorting devices such as shoe-sorters, tilt- tray sorters, shear or pusher sorters, or the like, which are activated on the basis of read or entered data.



  These data originate, for example, from a reading device 26, more specifically a so-called scanner, which is arranged near the feed section 27 of the conveyor track 23. This reading device 26 serves to determine the destination address of the goods 18, package by package, whereby it is determined on the basis of this destination address via which branch 25 each package must be distributed. Scanning or reading the destination can be done by manual or automatic reading

 <Desc / Clms Page number 7>

 of a code, for example a barcode, or by typing in an address.



  This data is stored in a computer memory or the like and can thus be used to command the sorting devices in the shunting stations 24 at the appropriate times.



  According to a variant, marks can also be placed at the location of the reading device 26 on the goods 18, indicating through which branch 25 each relevant parcel must be sorted, with a new reading taking place at each distribution station 24 and the parcels according to the mark applied thereon. may or may not be shunted.



  In the example shown, each of the aforementioned buffers 22 consists of a bypass track 28, such as, for example, a carousel conveyor belt, on which the goods 18 are buffered. This bypass track 28 can either be designed in such a way that the goods 18 arranged thereon are circulated permanently and new goods 18 can be added to it simultaneously, or can be designed such that the track is moved slightly further each time when new goods 18, such as a parcel or the like, are supplied via the branch 25. Each orbit 28 has sufficient capacity to buffer the full number of goods 18 to be carried on a given journey.



  Each buffer 22 is provided with a sorting device 29 which allows the goods 18 of the orbital track 28 to be removed from the buffer 22 in the desired order, more specifically in reverse driving order, and to take each relevant delivery order.

 <Desc / Clms Page number 8>

 point 20. This sorting device 29 operates on the basis of the data stored in the aforesaid computer memory or the like, or is provided with a manual or automatic reading device, such as, for example, a scanner and a barcode, and furthermore has an exiting device, or another exiting device without a scanner. This makes it possible, once the data of all goods 18 present in the buffer 22 are known, to discharge them one after the other from the buffer 22 in the desired sequence.



  The data of all goods 18 present in the buffer 22 is determined by the aforementioned scanner within the sorting device 29 or, if it is not present, by the previously stored information collected during the pre-sorting 11 and buffering 13.



  Behind each sorting device 29 there is preferably also a second buffer 30 in which the goods 18 are stored in sorted order. This buffer 30 can consist of a transport system with which the goods 18 are brought from the sorting device 21 to the driver or loader of the trolley 31, which will deliver the goods 18 to the different shipping addresses.



  The operation of the device 17 mainly consists in that the goods 18 are identified in the reading device 26 and that a pre-sorting then takes place, whereby the goods 18 to be taken with the same trolley 31 are each time brought into a buffer 22 provided for this purpose, after which Once all the relevant goods 18 are present in a buffer 22, these goods 18 are removed from the buffer 22 in reverse drive order to the buffer 30.

 <Desc / Clms Page number 9>

 This has the advantage that no more persons are required to empty the buffers regularly in the meantime and that the loading of the wagons 31 can take place much faster because the goods 18 are already present in sequence.

   The latter is, on the one hand, advantageous since the loader does not have to search and lift more or less and, on the other hand, it is also advantageous because the wagon 31 can drive off earlier, so that several deliveries can be made with the same vehicle.



  If no re-sorting in order of travel or otherwise is desired, it is also possible with the device 17 to transport the goods 18 to the collection points 20 immediately after the pre-sorting 11 with the aid of the pre-sorting device 19. Depending on the embodiment, the bypass track 28 may or may not be used for this.



  In a special embodiment, the buffers 22 are arranged in one common or several lockable spaces 32, so that the possibility of theft can be limited. In the known concept of FIG. 1, the goods 18 are accessible to everyone during the entire sorting process.



  In another special embodiment, the supply and removal of the goods 18 will take place at different levels, so that the complete device 17 can be built on a smaller surface. According to an interesting possibility, the device 17 will be designed in such a way that the supply and loading take place on one level, for example on the ground floor, while several of the aforementioned sorting operations are carried out automatically on other levels.

 <Desc / Clms Page number 10>

 



  It is clear that the invention is particularly useful in the distribution sector, but that it can equally be applied in other fields, in which a sorting of goods must be carried out.



  It is also clear that the sorting operations performed automatically according to the method of the invention can be combined with other automatic or non-automatic sorting operations in case more than two sorting operations are required, or other automated or non-automated handling operations, such as stacking, strapping, wrapping, etc.



  The present invention is by no means limited to the exemplary embodiment shown in the figures, but such method and apparatus for sorting goods can be realized in different variants without departing from the scope of the invention.


    

Claims (12)

Conclusies. 1.- Werkwijze voor het sorteren van goederen, waarbij een voorsortering naar verschillende afnamepunten (20) plaatsvindt, daardoor gekenmerkt dat de werkwijze voorziet in een nasortering (12) waarbij de goederen per betreffend afnamepunt (20) eerst automatisch in een buffer (22) worden gebufferd en vervolgens in de gewenste volgorde automatisch uit deze buffer (22) worden afgevoerd. Conclusions. Method for sorting goods, in which a pre-sorting to different off-take points (20) takes place, characterized in that the method provides for a post-sorting (12), in which the goods are first automatically stored in a buffer (22) per respective off-take point (20). are buffered and then automatically removed from this buffer (22) in the desired order. 2.-Werkwijze volgens conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat nadat de goederen (18) uit de voornoemde buffer (22) zijn afgevoerd, zij in een tweede buffer (30) op volgorde worden opgeslagen. Method according to claim 1, characterized in that after the goods (18) have been removed from said buffer (22), they are stored in sequence in a second buffer (30). 3.-Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, daardoor gekenmerkt dat de goederen (18), teneinde de nasortering uit te voeren, worden aangebracht in een omloopbaan (28). Method according to claim 1 or 2, characterized in that the goods (18) are arranged in a bypass path (28) in order to carry out the post-sorting. 4.-Werkwijze volgens één van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat de goederen (18) voorafgaand aan het voorsorteren (11) worden ingescand. Method according to one of the preceding claims, characterized in that the goods (18) are scanned prior to pre-sorting (11). 5.-Werkwijze volgens één van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat zij wordt aangewend voor het sorteren van pakketten in de distributiesector, voor het op omgekeerde ritvolgorde sorteren van deze pakketten.   Method according to one of the preceding claims, characterized in that it is used for sorting packages in the distribution sector, for sorting these packages in reverse ride order. 6.-Inrichting voor het verwezenlijken van de werkwijze van conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat zij bestaat in de combinatie van een voorsorteerinrichting (19) die toelaat om goederen (18) naar verschillende afnamepunten (20) af te voeren en tussen de voorsorteerinrichting (19) en de <Desc/Clms Page number 12> afnamepunten (20) aangebrachte nasorteerinrichtingen (21) die zijn uitgerust met buffers (22). Device for implementing the method of claim 1, characterized in that it consists in the combination of a pre-sorting device (19) which allows goods to be removed (18) to different collection points (20) and between the pre-sorting device (19 ) and the  <Desc / Clms Page number 12>  collection points (20) provided by sorting devices (21) equipped with buffers (22). 7.-Inrichting volgens conclusie 6, daardoor gekenmerkt dat de nasorteerinrichtingen (21) hoofdzakelijk zijn samengesteld uit de voornoemde buffers (22), alsmede uit sorteerapparaten (29) die toelaten om de in de voornoemde buffers (22) aanwezige goederen (18) op de gewenste volgorde uit de buffers (22) af te voeren. Device according to claim 6, characterized in that the re-sorting devices (21) are mainly composed of the aforementioned buffers (22), as well as of sorting devices (29) which enable the goods (18) present in the aforementioned buffers (22) to be remove the desired sequence from the buffers (22). 8.-Inrichting volgens conclusie 6 of 7, daardoor gekenmerkt dat de buffers (22) hoofdzakelijk bestaan uit omloopbanen (28). Device according to claim 6 or 7, characterized in that the buffers (22) mainly consist of orbit (28). 9.-Inrichting volgens één van de conclusies 6 tot 8, daardoor gekenmerkt dat na iedere buffer (22) een tweede buffer (30) aanwezig is waarin de gesorteerde goederen (18) op volgorde worden opgeslagen. Device according to any one of claims 6 to 8, characterized in that after each buffer (22) there is a second buffer (30) in which the sorted goods (18) are stored in sequence. 10.-Inrichting volgens één van de conclusies 6 tot 9, daardoor gekenmerkt dat de voorsorteerinrichting (19) hoofdzakelijk bestaat uit een transportbaan (23) met verschillende aftakkingen (25) naar de nasorteerinrichtingen (21), en uit uitrangeerstations (24) ter plaatse van deze aftakkingen (25). Device according to any one of claims 6 to 9, characterized in that the pre-sorting device (19) mainly consists of a conveyor track (23) with different branches (25) to the post-sorting devices (21), and on-site scrapping stations (24) of these branches (25). 11.-Inrichting volgens een van de conclusies 6 tot 10, daardoor gekenmerkt dat zij is voorzien van een inleesinrichting (26) of dergelijke via dewelke de gegevens voor het sturen van de sorteerinrichtingen (19-21-29) worden ingebracht. Device according to any one of claims 6 to 10, characterized in that it is provided with a reading device (26) or the like through which the data for controlling the sorting devices (19-21-29) are entered. 12.-Inrichting volgens één van de conclusies 6 tot 11, daardoor gekenmerkt dat de voornoemde nasorteerinrichtingen <Desc/Clms Page number 13> (21) in één of meer afsluitbare ruimten (32) zijn aangebracht. Device according to any one of claims 6 to 11, characterized in that the above-mentioned sorting devices  <Desc / Clms Page number 13>  (21) are arranged in one or more lockable spaces (32).
BE9700065A 1997-01-22 1997-01-22 Method for sorting products and device applying this process. BE1010873A3 (en)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9700065A BE1010873A3 (en) 1997-01-22 1997-01-22 Method for sorting products and device applying this process.
FR9807116A FR2762835B3 (en) 1997-01-22 1998-06-05 ORGANIC PRODUCT FOR THE TREATMENT OF WASTEWATER

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9700065A BE1010873A3 (en) 1997-01-22 1997-01-22 Method for sorting products and device applying this process.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1010873A3 true BE1010873A3 (en) 1999-02-02

Family

ID=3890290

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9700065A BE1010873A3 (en) 1997-01-22 1997-01-22 Method for sorting products and device applying this process.

Country Status (2)

Country Link
BE (1) BE1010873A3 (en)
FR (1) FR2762835B3 (en)

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4106636A (en) * 1976-11-24 1978-08-15 Burroughs Corporation Recirculation buffer subsystem for use in sorting and processing articles including mail flats
EP0244805A2 (en) * 1986-05-09 1987-11-11 Kao Corporation Method of sorting goods and system therefor
EP0425890A2 (en) * 1989-10-24 1991-05-08 SYSTEL INTERNATIONAL S.p.A. Sorting line for processing envelopes, particularly for photographic laboratories
DE4412097C1 (en) * 1994-04-08 1995-06-14 Hellmann Gmbh & Co Kg Geb Parcel distribution system

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4106636A (en) * 1976-11-24 1978-08-15 Burroughs Corporation Recirculation buffer subsystem for use in sorting and processing articles including mail flats
EP0244805A2 (en) * 1986-05-09 1987-11-11 Kao Corporation Method of sorting goods and system therefor
EP0425890A2 (en) * 1989-10-24 1991-05-08 SYSTEL INTERNATIONAL S.p.A. Sorting line for processing envelopes, particularly for photographic laboratories
DE4412097C1 (en) * 1994-04-08 1995-06-14 Hellmann Gmbh & Co Kg Geb Parcel distribution system

Also Published As

Publication number Publication date
FR2762835A3 (en) 1998-11-06
FR2762835B3 (en) 1999-12-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN109689536B (en) Method and picking station for picking items
CA2378356C (en) Tilt tray sorter
US6555776B2 (en) Single feed one pass mixed mail sequencer
JP3290420B2 (en) Sorting system
EP1091895B1 (en) Conveyor method and system with buffer arrangement
US3573748A (en) Postal system
US6651820B2 (en) System for sorting commercial articles and method therefor
JP2008506521A (en) Postal sorting method and device
US20040153208A1 (en) Method for sorting flat mail items in delivery sequence order
EP1678601B1 (en) System and method for delivery point packaging
US5388706A (en) Apparatus for identifying and sorting different types of a class of articles
US6793063B1 (en) Process and machine for merging ordered batches of objects, in particular batches of mail items
US20060031127A1 (en) Method for collecting goods in a warehouse and for handling returned goods
JP2002205802A (en) Method and facility for storage and delivery of object
JP4924028B2 (en) Picking equipment
BE1010873A3 (en) Method for sorting products and device applying this process.
JP4475093B2 (en) Sorting system
JP4230836B2 (en) Sorting system
JP2002087550A (en) Picking equipment
JP2540627B2 (en) Product delivery system
JP2002154621A (en) Sorting system
WO2024154515A1 (en) Loading assistance device
JPH01303208A (en) Goods classification facility
JPS62264116A (en) Assortment of article and apparatus thereof
JP2005306497A (en) Sorting storage system

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Owner name: EGEMIN N.V.

Effective date: 19990131