<Desc/Clms Page number 1>
"Verschillende werkwijzen voor het vormen van een profiel voor het ophangen van plafondplaten en van de aldus verkregen profielen"
Deze uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het vormen van een profiel voor het ophangen van plafondplaten en dergelijke, welk profiel een doorlopende bevestigingsstrook, een lijf en vleugels waarop de platen of dergelijke rusten, vertoont.
Doel van de uitvinding is een werkwijze te ontwikkelen die toelaat profielen van het bedoelde type te verwezenlijken die gekenmerkt zijn door een tot nog toe in dit domein nooit bereikte materiaalbesparing en die, niettegenstaande hun lichtere gewicht, toch een toereikend traagheidsmoment vertonen.
Om dit conform de uitvinding mogelijk te maken, vertrekt men, ter vorming van het lijf van het profiel, van minstens een metaalband waarin reeksen insnijdingen in de langs-, resp. de dwarsrichting werden aangebracht, waarna de metaalband in de dwars-, resp. de langsrichting, tot een open structuur wordt uitgerokken.
Volgens een mogelijke uitvoeringsvorm vormt men uit hogerbedoelde metaalband de doorlopende bevestigingsstrook en hogerbedoelde vleugels waarna de metaalband, waarin in de langsrichting reeksen insnijdingen werden voorzien, in de dwarsrichting tot een open structuur wordt uitgerokken.
Steeds volgens deze uitvoeringsvorm maakt men gebruik van twee metaalbanden die in de
<Desc/Clms Page number 2>
langsrichting aangebrachte insnijdingen vertonen en vertoont elke metaalband een vleugel voor het ondersteunen van een plaat of dergelijke en een vleugel ter vorming van hogerbedoelde doorlopende bevestigingsstrook, plaatst men de beide metaalbanden ruggelings tegen elkaar, overtrekt men hogerbedoelde vleugels met een afwerkingsstrook en rekt men tenslotte het gedeelte van de metaalband dat het lijf vormt dwars ten opzichte van bedoelde insnijdingen uit.
Volgens een variante maakt men gebruik van twee metaalbanden die in de langsrichting aangebrachte insnijdingen vertonen en vertoont elke metaalband een vleugel voor het ondersteunen van een plaat en een vleugel ter vorming van hogerbedoelde doorlopende bevestigingsstrook, rekt men het gedeelte van de metaalband dat het lijf vormt dwars ten opzichte van bedoelde insnijdingen uit en plaatst men pas nadien twee aldus verwerkte metaalbanden ruggelings tegen elkaar en overtrekt men bedoelde vleugels met een afwerkingsstrook.
De uitvinding betreft eveneens de volgens de verschillende werkwijzen bekomen profielen.
Verdere details en voordelen van de uitvinding zullen blijken uit de hiernavolgende beschrijving van verschillende werkwijzen voor het vormen van een profiel voor het ophangen van plafondplaten en van de aldus verkregen profielen. Deze beschrijving wordt uitsluitend bij wijze van voorbeeld gegeven en beperkt de uitvinding niet. De verwijzingscijfers hebben betrekking op de hieraan toegevoegde figuren.
Figuren 1 tot 4 illustreren de opeenvolgende stappen ter vorming van een profiel volgens de uitvinding.
Figuren 5 tot 8 illustreren een
<Desc/Clms Page number 3>
variante van de werkwijze verduidelijkt door figuren 1 tot 4.
Figuren 9 tot 11 illustreren een variante van de werkwijze ter vervaardiging van een profiel.
Figuren 12 tot 14 illustreren een werkwijze ter vervaardiging van een profiel volgens nog een andere variante.
Figuren 15 tot 17 illustreren een werkwijze ter vervaardiging van een profiel, volgens een andere techniek.
Figuren 18 tot 20 hebben betrekking op een laatste variante voor het vervaardigen van een profiel met een open structuur.
De werkwijze door de verschillende figuren verduidelijkt maakt het mogelijk zeer lichte profielen te verwezenlijken die, zoals reeds in de aanhef uiteengezet, een toereikend traagheidsmoment vertonen.
Verschillende stappen ter verwezenlijking van dergelijke profielen die essentieel door hun open structuur zijn gekenmerkt worden hierna beschreven.
Volgens een eerste werkwijze, door figuren 1 tot 4 verduidelijkt, en die als nauw verwant met de werkwijze volgens de figuren 5 - 8 kan worden aanzien, gaat men uit van een metaalband 1 waarin in de langsrichting van deze band gelijklopende rijen insnijdingen 2 worden aangebracht.
De insnijdingen komen slechts voor in het gebied dat in een volgende stap aanleiding zal geven tot het lijf van het profiel.
Verwijzend naar figuur 2 bemerkt men dat de langsranden van de metaalband worden omgeplooid ter vorming van vleugels 3 en 4.
<Desc/Clms Page number 4>
De volgende stap (figuur 3) bestaat in het samenvoegen van twee identische, ruggelings tegen elkaar geplaatste, metaalbanden met hun vleugels 3 en 4 en het onder elkaar verbinden van deze twee metaalbanden door middel van afwerkingsstroken 5 en 6.
De afwerkingsstrook 5 vormt, met de vleugels 3, een doorlopende bevestigingsstrook voor het ophangen van het afgewerkt profiel. De afwerkingsstrook 6 vormt met de vleugels 4 een middel ter ondersteuning van plafondplaten of dergelijke.
De metaalband in zijn afwerkingsstaat zoals door figuur 3 verduidelijkt, wordt dan in de dwarsrichting van de band 1 uitgerokken om een profiel te vormen waarvan het lijf een open structuur vertoont zoals uit figuur 4 blijkt. De open structuur van het lijf van het profiel wordt in figuur 4 met de verwijzing 7 verduidelijkt.
De figuren 5 tot 8 hebben betrekking op een werkwijze die nauw aansluit bij de zopas beschreven uitvoeringsvorm. ook hier wordt uitgegaan van een metaalband 1 met in de langsrichting aangebrachte reeksen insnijdingen 2 (figuur 5).
De volgende stap bestaat in het vormen van de vleugels 3 en 4. Onmiddellijk daarop wordt de metaalband in de dwarszin uitgerokken om een profiel te doen ontstaan waarvan het lijf 7 een open structuur vertoont.
Door het ruggelings tegen elkaar plaatsen van twee metaalbanden met open structuur zoals afgebeeld door figuur 7, ontstaat de structuur volgens figuur 8. In dit stadium wordt over de vleugels 3 en 4 van beide metaalbanden met open structuur telkens een afwerkingsstrook 5, resp. 6, geschoven. De afwerkingsstrook kan ook aangebracht worden door het over de vleugels 3 en 4 plooien van een strook
<Desc/Clms Page number 5>
materiaal. Dit materiaal kan metaal of een synthetische stof zijn.
Een profiel dat lichtjes afwijkt van de volgens de zopas beschreven werkwijze bekomen profielen wordt afgebeeld door de figuren 9 tot 11. Het profiel in figuur 11 afgebeeld is ontstaan uit een enkelvoudige band 1 met rijen insnijdingen 2.
Bovenaan en onderaan worden vleugels 4', resp. 4", uit de metaalband 1 gevormd. In het volgende stadium wordt de open structuur door figuur 11 afgebeeld gevormd door het dwars ten opzichte van de insnijdingen 2 uitrekken van de metaalband. Het hier beschreven profiel is dus enkelvoudig en is niet ontstaan uit de samenvoeging van twee identische profielen zoals dit het geval was voor de werkwijze beschreven aan de hand van de figuren 1 - 8.
De werkwijze beschreven aan de hand van de figuren 12 tot 14 laat zien hoe men uitgaat van een enkele metaalband 1 waarin in twee gebieden een insnijding 2 werd aangebracht. In een volgende stap (figuur 13) wordt de metaalband 1 derwijze geplooid dat de gebieden waarin de insnijdingen 2 voorkomen precies over elkaar komen te liggen terwijl bij het plooien ook de doorlopende holle kamer 8 en de vleugels 4 worden gevormd. Over deze vleugels wordt de afwerkingsstrook 6 aangebracht. Na deze bewerking wordt de metaalband 1 dwars op de langsrichting waarin zich de insnijdingen 2. uitstrekken, uitgerokken om de reeds eerder beschreven open structuur 7 te vormen.
Een variante van de werkwijze volgens de uitvinding die het mogelijk maakt de open structuur uit de metaalband tegelijkertijd met de nodige vleugels te vormen, wordt verduidelijkt door de figuren 15 tot 17.
Nogmaals wordt uitgegaan van een
<Desc/Clms Page number 6>
metaalband 1 met rijen zich in de langsrichting van de band uitstrekkende insnijdingen 2.
Het merkwaardige van de werkwijze die hier duidelijk wordt gemaakt door de figuren 15 tot 17 moet worden gezien in het boven en onderaan vormen van het equivalent van de reeds eerder beschreven vleugels 4, 4'en 4". De vleugels ontstaan hier door het in de metaalband 1, dwars op de richting waarin zich de insnijdingen 2 uitstrekken, aanbrengen van lipjes 9 en 9'. Bovenaan en onderaan worden de lipjes 9, resp. 9', om de beurt langs links en rechts van het vlak waarin zich het lijf van het profiel uitstrekt omgebogen. Over de lipjes 9, resp. 9', worden afwerkingsstroken 5, resp. 6, aangebracht. Dit kan o. m. gebeuren door over de einden van deze lipjes ombuigen van een metaalband of plastic band.
In het volgende stadium wordt de gewenste open structuur 7 gevormd door de nodige trekkracht dwars op de richting waarin zieh de insnijdingen 2 uitstrekken op de metaalband uit te oefenen.
Een laatste variante die het mogelijk maakt het lijf van het profiel tot een open structuur te verwerken, wordt verduidelijkt in de figuren 18 tot 20. In tegenstelling tot de tot nog toe beschreven technieken, worden in de metaalband 1 insnijdingen 2' aangebracht en wel in de dwarsrichting van het profiel, welk profiel een sterk gereduceerde lengte vertoont.
Het vormen van de open structuur 7' (figuren 19 en 20) ontstaat door op de metaalband 1 met de dwarse insnijdingen 2'een trekkracht uit te oefenen in de langsrichting van het profiel hetgeen een metalen open structuur doet ontstaan zoals afgebeeld in figuur 19.
Langs een uiteinde vertoont deze open structuur vlakjes 10 waarvan de vorm en de afmetingen afhankelijk zijn
<Desc/Clms Page number 7>
van de toegepaste techniek voor het doen ontstaan van de gebruikte open structuur.
Met deze vlakjes 10 wordt de open structuur 7'met een doorlopende bevestigingsstrook 11 onder de vorm van een hol profiel verbonden. Bedoelde vlakjes kunnen in bedoeld profiel 11 worden gedrukt en hierin bevestigd. De open structuur 7'wordt met zijn tegenoverliggende vrije rand, gevormd door de toppen 12 van de ruiten of rechthoeken die de open structuur kenmerken, met een overlangs profiel 13 verbonden. Dit profiel 13 wordt met een afwerkingsstrook 6 overtrokken en vormt aldus de twee vleugels waarop de plafondplaten of dergelijke zullen rusten.
Uit de hierboven gegeven beschrijving van de werkwijze voor het vormen van een profiel voor het ophangen van plafondplaten en dergelijke en van de daaruit ontstane profielen blijkt dat een tot nog toe nooit bereikte gewichtsbesparing kan worden bekomen, terwijl de door toepassing van de verschillende werkwijzen ontstane profielen toch het gewenste traagheidsmoment vertonen.
Het is duidelijk dat de uitvinding niet beperkt is tot de hierboven beschreven uitvoeringsvormen en dat hieraan wijzigingen zouden kunnen worden aangebracht voor zover deze binnen het raam vallen van de hieraan toegevoegde conclusies.
<Desc / Clms Page number 1>
"Different methods of forming a profile for hanging ceiling plates and the profiles thus obtained"
This invention relates to a method for forming a profile for hanging ceiling plates and the like, which profile has a continuous fastening strip, a body and wings on which the plates or the like rest.
The object of the invention is to develop a method which allows the realization of profiles of the intended type, which are characterized by material savings which have hitherto never been achieved in this field and which, despite their lighter weight, nevertheless exhibit a sufficient moment of inertia.
In order to make this possible in accordance with the invention, at least one metal strip is formed in which the body of the profile is formed, in which series of incisions in the longitudinal and resp. in the transverse direction, after which the metal strip in the transverse or the longitudinal direction, until an open structure is stretched.
According to a possible embodiment, the continuous fastening strip and the above-mentioned wings are formed from the above-mentioned metal strip, after which the metal strip, in which series of incisions are provided in the longitudinal direction, is stretched in the transverse direction into an open structure.
According to this embodiment, use is always made of two metal strips which are used in the
<Desc / Clms Page number 2>
longitudinally provided incisions and each metal strip has a wing for supporting a plate or the like and a wing to form the above-mentioned continuous fastening strip, the two metal strips are placed back to back, the above-mentioned wings are covered with a finishing strip and finally the section is stretched of the metal strip forming the body transverse to said cuts.
According to a variant, two metal strips are used which have longitudinal cuts and each metal strip has a wing for supporting a plate and a wing to form the above-mentioned continuous fastening strip, the part of the metal strip that forms the body is stretched transversely with respect to said incisions and only afterwards two metal strips thus processed are placed back to back and one can cover the wings with a finishing strip.
The invention also relates to the profiles obtained according to the different methods.
Further details and advantages of the invention will become apparent from the following description of various methods of forming a profile for suspending ceiling plates and of the profiles thus obtained. This description is given by way of example only and does not limit the invention. The reference numbers refer to the attached figures.
Figures 1 to 4 illustrate the successive steps to form a profile according to the invention.
Figures 5 to 8 illustrate one
<Desc / Clms Page number 3>
variant of the method illustrated by figures 1 to 4.
Figures 9 to 11 illustrate a variant of the profile manufacturing method.
Figures 12 to 14 illustrate a method of manufacturing a profile according to yet another variant.
Figures 15 to 17 illustrate a method of manufacturing a profile, according to another technique.
Figures 18 to 20 relate to a last variant for manufacturing an open structure profile.
The method illustrated by the various figures makes it possible to realize very light profiles which, as already explained in the preamble, exhibit a sufficient moment of inertia.
Several steps to achieve such profiles which are essentially characterized by their open structure are described below.
According to a first method, elucidated by figures 1 to 4, and which can be regarded as closely related to the method according to figures 5 - 8, one starts from a metal strip 1 in which parallel rows of cuts 2 are made in the longitudinal direction of this strip .
The incisions only occur in the area that will give rise to the body of the profile in a next step.
Referring to Figure 2, it is noted that the longitudinal edges of the metal strip are folded over to form wings 3 and 4.
<Desc / Clms Page number 4>
The next step (figure 3) consists of joining two identical metal bands back to back with their wings 3 and 4 and joining these two metal bands together by means of finishing strips 5 and 6.
The finishing strip 5 forms, with the wings 3, a continuous fastening strip for hanging the finished profile. The finishing strip 6 forms with the wings 4 a means for supporting ceiling plates or the like.
The metal strip in its finishing state, as illustrated by figure 3, is then stretched in the transverse direction of the strip 1 to form a profile, the body of which has an open structure as shown in figure 4. The open structure of the body of the profile is illustrated in Figure 4 with reference 7.
Figures 5 to 8 relate to a method that closely follows the embodiment just described. here too, a metal strip 1 is started with rows of cuts 2 arranged in the longitudinal direction (figure 5).
The next step consists of forming the wings 3 and 4. Immediately thereafter, the metal strip is stretched in the transverse direction to create a profile, the body 7 of which has an open structure.
By placing two metal belts with open structure back to back as shown in figure 7, the structure according to figure 8 is created. At this stage a finishing strip 5, respectively, is formed over the wings 3 and 4 of both metal belts with open structure. 6, slid. The finishing strip can also be applied by folding a strip over the wings 3 and 4
<Desc / Clms Page number 5>
material. This material can be metal or a synthetic fabric.
A profile that differs slightly from the profiles obtained according to the method just described is shown in Figures 9 to 11. The profile shown in Figure 11 is formed from a single strip 1 with rows of cuts 2.
At the top and bottom, wings become 4 ', resp. 4 ", formed from the metal strip 1. In the next stage, the open structure shown in FIG. 11 is formed by stretching the metal strip transversely to the incisions 2. The profile described here is thus simple and did not arise from the joining of two identical profiles as was the case for the method described with reference to Figures 1 - 8.
The method described with reference to Figures 12 to 14 shows how one starts from a single metal strip 1 in which an incision 2 was made in two areas. In a next step (figure 13), the metal strip 1 is pleated in such a way that the areas in which the incisions 2 occur are exactly overlapped, while the continuous hollow chamber 8 and the wings 4 are also formed during folding. The finishing strip 6 is applied over these wings. After this operation, the metal strip 1 is stretched transversely to the longitudinal direction in which the cuts 2. extend, to form the previously described open structure 7.
A variant of the method according to the invention which makes it possible to form the open structure from the metal strip at the same time as the necessary wings is illustrated by Figures 15 to 17.
Once again it is assumed that one
<Desc / Clms Page number 6>
metal strip 1 with rows of cuts 2 extending in the longitudinal direction of the strip.
The peculiarity of the method illustrated here by Figures 15 to 17 is to be seen in the top and bottom shapes of the equivalent of the previously described wings 4, 4 and 4 ". metal tape 1, transverse to the direction in which the incisions 2 extend, arranging lips 9 and 9 '. At the top and bottom, the lips 9 and 9', respectively, alternate along the left and right of the plane in which the body is the profile extends bent. Over the tabs 9 and 9 ', finishing strips 5 and 6 are applied. This can be done, for example, by bending a metal band or plastic band over the ends of these lips.
In the next stage, the desired open structure 7 is formed by applying the necessary tensile force transversely of the direction in which the cuts 2 extend on the metal strip.
A final variant, which makes it possible to process the body of the profile into an open structure, is illustrated in Figures 18 to 20. In contrast to the techniques described so far, cuts 2 'are made in the metal strip 1, namely in the transverse direction of the profile, which profile has a greatly reduced length.
The open structure 7 '(Figures 19 and 20) is formed by exerting a tensile force on the metal strip 1 with the transverse cuts 2' in the longitudinal direction of the profile, which creates a metal open structure as shown in Figure 19.
At one end, this open structure has surfaces 10 on which the shape and dimensions depend
<Desc / Clms Page number 7>
of the technique used to create the used open structure.
The open structure 7 'is connected to these surfaces 10 with a continuous fastening strip 11 in the form of a hollow profile. Said planes can be pressed into said profile 11 and attached therein. The open structure 7 'is connected to a longitudinal profile 13 with its opposite free edge, formed by the tops 12 of the diamonds or rectangles that characterize the open structure. This profile 13 is covered with a finishing strip 6 and thus forms the two wings on which the ceiling plates or the like will rest.
From the description given above of the method for forming a profile for suspending ceiling plates and the like and of the profiles resulting therefrom, it appears that a hitherto never achieved weight saving can be obtained, while the profiles created by applying the different methods nevertheless show the desired moment of inertia.
It is clear that the invention is not limited to the above-described embodiments and that modifications could be made to them insofar as they fall within the scope of the appended claims.