BE1005459A3 - Werkwijze en inrichting voor het saneren van een bodem vervuild met ten minste een zwaar metaal. - Google Patents

Werkwijze en inrichting voor het saneren van een bodem vervuild met ten minste een zwaar metaal. Download PDF

Info

Publication number
BE1005459A3
BE1005459A3 BE9100972A BE9100972A BE1005459A3 BE 1005459 A3 BE1005459 A3 BE 1005459A3 BE 9100972 A BE9100972 A BE 9100972A BE 9100972 A BE9100972 A BE 9100972A BE 1005459 A3 BE1005459 A3 BE 1005459A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
sep
previous
soil
suspension
mixing tank
Prior art date
Application number
BE9100972A
Other languages
English (en)
Inventor
Ludo Diels
Mark Carpels
Pierre Geuzens
Max Mergeay
Theo Rymen
Original Assignee
Vito
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vito filed Critical Vito
Priority to BE9100972A priority Critical patent/BE1005459A3/nl
Priority to DE1992607147 priority patent/DE69207147T2/de
Priority to EP19920203049 priority patent/EP0538928B1/en
Application granted granted Critical
Publication of BE1005459A3 publication Critical patent/BE1005459A3/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F3/00Biological treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F3/34Biological treatment of water, waste water, or sewage characterised by the microorganisms used
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B09DISPOSAL OF SOLID WASTE; RECLAMATION OF CONTAMINATED SOIL
    • B09CRECLAMATION OF CONTAMINATED SOIL
    • B09C1/00Reclamation of contaminated soil
    • B09C1/10Reclamation of contaminated soil microbiologically, biologically or by using enzymes
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F2103/00Nature of the water, waste water, sewage or sludge to be treated
    • C02F2103/06Contaminated groundwater or leachate

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Microbiology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Mycology (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Biotechnology (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Soil Sciences (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Purification Treatments By Anaerobic Or Anaerobic And Aerobic Bacteria Or Animals (AREA)
  • Micro-Organisms Or Cultivation Processes Thereof (AREA)
  • Processing Of Solid Wastes (AREA)

Abstract

Werkwijze voor het saneren van een bodem vervuild met het minste een zwaar metaal, daardoor gekenmerkt dat men een suspensie van de bodem in water in kontakt brengt met zwaar metaal resistente bakterien van de species Alcaligenes eutrophus in een concentratie van mer dan 10 /7) cellen per milliliter en een koolstofbron bij een pH tussen 5,5 en 9,5 en men na een tijd het mengsel laat bezinken, waarna men het bezinksel van de bovenlaag scheidt.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



  Werkwijze en inrichting voor het saneren van een bodem vervuild met ten minste een zwaar metaal. 



  De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het saneren van een bodem vervuild met ten minste een zwaar metaal. 



  Het is bekend een dergelijke bodem te saneren door in een eerste stap de zware metalen te extraheren en in een tweede stap de effluenten van de extraktie in een ionenwisselaar of door mikro-organismen te behandelen. 



  Deze werkwijze is door de twee stappen niet alleen omslachtig, maar ze geeft als resultaat een grond die biologisch waardeloos geworden is. Voor de extraktie zijn milieu belastende stoffen nodig en de gesaneerde grond is volledig steriel. Daarenboven zijn de resten zware metalen die nog overblijven juist deze die biologisch beschikbaar zijn en door de planten kunnen opgenomen worden. 



  Deze uitvinding heeft tot doel deze nadelen te verhelpen en een werkwijze voor het saneren van een bodem vervuild met ten minste een zwaar metaal te verschaffen die vrij eenvoudig is, minder milieu belastende stoffen gebruikt en een gesaneerde bodem levert die niet steriel is en dus herbruikt. 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 



  Tot dit doel brengt men een suspensie van de bodem in water in kontakt brengt met zwaar metaal resistente   bakteriën   van 
 EMI2.1 
 de species Alcaligenes eutrophus in een concentratie van y meer dan 10 cellen per milliliter en een koolstofbron bij een pH tussen 5, 5 en 9, 5 en laat men na een tijd het mengsel bezinken, waarna men het bezinksel van de bovenlaag scheidt. 



  Het feit dat deze bakterien kunnen opgeladen worden met ten minste een zwaar metaal is op zichzelf bekend, maar tot nogtoe werden deze bakterien enkel gebruikt bij afvalwaterbehandeling. De uitvinding maakt dankbaar gebruik van twee eerder verrassende bijkomende eigenschappen van deze   bakteriën,   namelijk dat ze slechte vlokkingseigenschappen maar een   eenvoudige floteerbaarheid   bezitten. 



  In een bijzondere uitvoeringsvorm van de uitvinding onderwerpt men de bovenlaag verder aan een fysische scheiding in verontreinigd bakterieel slib en water. 



  Deze fysische scheiding na de bezinking kan ofwel een flottatie ofwel een   cenrifugatie   zijn. 



  De bodem kan zelf voldoende   nutriënten   voor de bakterien bevatten. In een merkwaardige uitvoeringsvorm van de uitvinding kan men evenwel dergelijke   nutriënten   aan de bodemsuspensie toevoeren. 



  In een doelmatige uitvoeringsvorm van de uitvinding laat men de bodemsuspensie gedurende 8 tot 48 uur met voornoemde   bakteriën   in kontakt voor de bezinking. 



  Deze duur is afhankelijk van de specifieke eigenschappen van de bodem. 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 In een bij voorkeur toegepaste uitvoeringsvorm van de uitvinding voegt men na een eerste inkubatie in een mengtank de bodemsuspensie kontinu aan de mengtank toe, en voert men de overloop van de mengtank kontinu naar een bezinktank waar men de overloop laat bezinken. 



  In deze uitvoeringsvorm kan, eenmaal de inkubatie voorbij is, het saneren kontinu plaatsvinden De uitvinding heeft ook betrekking op een inrichting die bijzonder geschikt is voor het toepassen van de werkwijze volgens een van de vorige uitvoeringsvormen. 



  De uitvinding heeft aldus betrekking op een inrichting voor het saneren van een bodem vervuild met ten minste een zwaar metaal, daardoor gekenmerkt dat ze een mengtank bevat voor het mengen van een suspensie van de bodem en   bakteriën   die ten minste een zwaar metaal opnemen, welke mengtank van een overloop voorzien is, een bezinktank en een leiding die de overloop met de bezinktank in verbinding stelt. 



  Doelmatig bevat ze ook een fysische scheidingsinrichting waarmee de bovenkant van de bezinktank in verbinding staat om de overloop ervan te scheiden in bakterieel slib en water. 



  Andere bijzonderheden en voordelen van de uitvinding zullen blijken uit de hier volgende beschrijving van een werkwijze en inrichting voor het saneren van een bodem vervuild met ten minste een zwaar metaal volgens de uitvinding. Deze beschrijving wordt enkel als voorbeeld gegeven en beperkt de uitvinding niet. De verwijzingscijfers betreffen de hieraan toegevoegde tekening die schematisch een inrichting voor het saneren van eem bodem vervuild met ten minste een zwaar metaal volgens de uitvinding weergeeft. 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 De inrichting weergegeven in de enige figuur bevat in hoofdzaak een mengtank   1,   een bezinktank 2 en een flottatietank 3. 



  In de mengtank 1 is een roerder 4 opgesteld die zowel voor het mengen als het beluchten van de inhoud van de tank zorgt. Deze mengtank 1 is van een overloop 5 voorzien. Deze overloop 5 staat door een leiding 6 in verbinding met de bovenkant van de lager gelegen bezinktank 2 zodat de overlopende suspensie kontinu door de zwaartekracht naar de bezinktank 2 vloeit. 



  De bezinktank 2 bezit een trechtervormig onderste gedeelte waarop een afvoerleiding 7   aansluit   voor het afvoeren van het bezinksel. De bovenlaag bestaat uit een vloeibare fraktie en een schuimfraktie. Bovenaan bezit de bezinktank een overloop 8 waarop een afvoerleiding 9 voor het afvoeren van de vloeibare fraktie aansluit. De bovendrijvende schuimfraktie kan afgevoerd via een afvoerleiding 10. Beide afvoerleidingen 9 en 10 komen samen en sluiten met een gemeenschappelijk deel aan op de bovenkant van de flottatietank 3. 



  Op de flottatietank 3 sluit bovenaan een afvcerleiding 11 aan voor het afvoeren van zwaar verontreinigde biomassa en slibkomponenten en onderaan een afvoerleiding 12 voor het afvoeren van het overblijvende water. 



  Om een hoeveelheid van een met zware metalen vervuilde bodem 13 te saneren brengt men deze in de mengtank 1 waarin men vooraf een hoeveelheid water aangebracht heeft dat 0, 8 tot 1, 5 gew %   melkzuur of azijnzuur als   koolstofbron bevat. 



  Met behulp van de roerder 4   verkrui : go   men   een hcmogene   suspensie. De   verhouding bodem/water   kiest men zo dat de 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 pulpdichtheid maximaal het percentage is waarbij mechanisch roeren nog mogelijk is en bij voorkeur rond 10% is. 



  Terwijl men verder roert voegt men aan de suspensie 10 vol % toe van een prekultuur van zwaar metaal resistente bakterien van de species Alcaligenes eutrophus, in het bijzonder de stam Alcaliaenes   eutroohus,   CH34, uit een   flos   14, zodat de cellenkoncentratie in de suspensie meer dan 107 bedraagt.

   Deze prekultuur werd opgegroeid in een milieu 284 gluconaat met volgende samenstelling : (per liter) 
 EMI5.1 
 
<tb> 
<tb> Tris-HCl <SEP> (pH <SEP> 7) <SEP> 6, <SEP> 06 <SEP> g
<tb> NaCl <SEP> (J.T.Baker) <SEP> 4,68 <SEP> g
<tb> KCl <SEP> (J. <SEP> T. <SEP> Baker) <SEP> 1, <SEP> 49 <SEP> g
<tb> NH4Cl <SEP> (J. <SEP> T. <SEP> Baker) <SEP> 1, <SEP> 07 <SEP> g
<tb> Na2SO4 <SEP> (J. <SEP> T. <SEP> Baker) <SEP> 0, <SEP> 43 <SEP> g
<tb> MgC12. <SEP> 6H2O <SEP> (U.C.B.) <SEP> 0,20 <SEP> g
<tb> CaCl2.2H2O <SEP> (J.T.Baker) <SEP> 0,03 <SEP> g
<tb> Na2HPO4.12H2O <SEP> (J.T.Baker) <SEP> 0,02 <SEP> g
<tb> Fe(NH4)-citraat <SEP> (U.C.B.) <SEP> 0,23 <SEP> g
<tb> SL <SEP> 7 <SEP> (spore-elementen) <SEP> 1, <SEP> 0 <SEP> ml
<tb> 
 waarbij SL 7 volgende samenstelling per liter bezit :

   
 EMI5.2 
 
<tb> 
<tb> HCl <SEP> (25%) <SEP> (Merck) <SEP> 1, <SEP> 3 <SEP> ml
<tb> Zinc12 <SEP> (U.C.B.) <SEP> 0,070 <SEP> g
<tb> MnCl2.4H2O <SEP> (U.C.B.) <SEP> 0,100 <SEP> g
<tb> H-BO- <SEP> (M <SEP> & <SEP> B) <SEP> 0, <SEP> 062 <SEP> g
<tb> CoCl2.6H2O <SEP> (U.C.B.) <SEP> 0,190 <SEP> g
<tb> CUC12. <SEP> 2H2O <SEP> (J. <SEP> T. <SEP> Baker) <SEP> 0, <SEP> 017 <SEP> g
<tb> NiCl2.6H2O <SEP> (U.C.B.) <SEP> 0,024 <SEP> g
<tb> Na2Mo0.. <SEP> 2H20 <SEP> (U. <SEP> C. <SEP> B.) <SEP> 0, <SEP> 036 <SEP> g
<tb> 
 Men lengt aan tot iets minder dan 1 liter met bigedestilleerd water, brengt op pH 7 met 0, 1 N HCl en/of   0, 1 NaOH,   en lengt dan verder aan tot 1 liter. Men voegt 20 g Bacto-agar (Difco lab. nr 0140-01) toe en steriliseert 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 gedurende 20 minuten bij een temperatuur van 120 graden Celsius. 



  Het voornoemde milieu 284 is een minimaal milieu. Het is zcutarm zodat er weinig interferenties optreden met zware metalen. 



  Zwaar metaal resistente bakterien van de voornoemde soort zijn beschreven in de nog niet gepubliceerde Europese oktrooiaanvrage nr   91-400986. 5 van   12 april 1991. 



    Dergelijke bakterien   werden ook grondig onderzocht in het bijzonder wat betreft hun weerstand tegen zware metalen. 



  Dit werd ondermeer beschreven door Mergeay M. et al. in "Alcaligenes eutrophus CH34 is a facultative chemolithotroph with plasmid-bound resistance to heavy metals". 1985 J. Bacteriol.   162.   328-334". Vastgesteld werd dat Alcaligenes eutrophus CH34 twee grote plasmiden draagt die de weerstand bepalen tegen    Cd, Co,   
 EMI6.1 
 Zn, , , , Pb (pMOL30, 240 kb) en CO, , , , ", 165 kb). Volgens Nies D. et of plasmid genes encoding resistance to cadmium, zinc and cobalt in Alcaligenes   eutrophus"Bacteriol,   169,4865-4868) is een DNA fragment (in pMOL30) verantwoordelijk voor de weerstand tegen cadmium, zink en kobalt. Een andere gen-groep zou koderen voor de weerstand tegen koper en lood.

   Beide plasmiden bevatten een kwik transposon (Diels L. et al., 1985,"Mercury transposons from plasmids govering multiple resistance to heavy metals in Alcaligenes eutrophus CH34", Arch. Int. Physiol.   Bioehim.   93,   B27-B28 ;   Diels et al., 1989, "Large plasmids govering multiple resistances to   heavy metals : a genetic approach"Toxic. Environm. 



  Chem. 23, 79-89).    

 <Desc/Clms Page number 7> 

 Verdere publikaties van Diels L. et al., zijn"Isolation and characterization of resistant bacteria to heavy metals from mining areas of Zaire", 1988, Arch. Int. Physiol. 



  Biochim. 96, B13   ;"Detection   of heterotropic bacteria with plasmid-bound resistances to heavy metals from belgian 
 EMI7.1 
 industrial sites", 1988, Arch. Int. Physiol. Biochim. B14 ;"DNA probe-mediated detection of resistant bacteria from soils highly polluted by heavy metals", 1991 Appl. 



  Environm. Microbiol. 56, 1485-1491). 



  Dat in sommige fysiologische omstandigheden Alcaligenes eutrophus zware metalen kan opslaan en neerslaan blijkt ook uit "Accumulation and precipitation of Cd and Zn ions by Alcaligenes eutrophus strains", Biohydrometallurgy (1989) 369-377 by Diels L. ;"Isolation and identification of bacteria living in environments severely contamined with heavy metals", 7th International Conference on Heavy Metals in the Environment, 12-15 September 1989, Geneva, by Diels L. et al.. 



  Een kultuur van Alcaliaenes eutrophus, CH34 werd gedeponeerd op 20 september 1986 bij AMERICAN TYPE CULTURE COLLECTION (ATCC) 12301 Parklawn Drive, Rockville, Maryland 20852, USA, ten name van Dr. Max Mergeay en CEN/SCK (Vito). 



  Aan dit depot werd het nummer 43123 toegekend. Op 4 februari 1991 werd een verzoek ingediend om dit depot om te vormen in een depot volgens het Verdrag van Boedapest. 



  Deze   bakteriën   vertonen de eigenschap dat ze kunnen opgeladen worden met zware metalen via akkumulatie en kristallisatie op het celoppervlak. Ze vertonen een slecht flokkulerend vermogen waardoor ze sterk in suspensie blijven en niet mee sedimenteren met de bodem. Ze veroorzaken een mooie scheiding tusen bodem en suspensie. 



  Blijkbaar maken de   bakteriën   een soort polyelektrolieten of 

 <Desc/Clms Page number 8> 

 hebben ze zelf polyelektrolietische eigenschappen die maken dat het bodemmateriaal perfekt gaat sedimenteren. 



  Gedurende de gans inkubatietijd, die 8 tot 48 uur bedraagt,   meng   men. Meestal is door het roeren alleen reeds de beluchting, nodig voor de aerobe groei van de bakteriën, voldoende, maar indien nodig, kan men lucht in de mengtank blazen. 



  Men zorgt ervoor dat bij het inbrengen van de prekultuur de pH groter is dan 5, 5. Door de werking van de bakterien zal de pH stijgen, zonder boven de 9, 5 te gaan. 



  De vervuilde grond bevat in de meeste gevallen voldoende   nutriënten   voor de   bakteriën.   Indien nodig of gewenst kan een nutriënten stroom, die in het bijzonder stikstof en fosfor bevat, aan de mengtank 1 toegevoegd worden. De hoeveelheid nutriënten is afhankelijk van het type bodem en de aard van de verontreiniging. 



  Zodra de inkubatie plaatsgevonden heeft schakelt men over op een kontinu regime en voegt men kontinu een debiet van de hiervoor beschreven bodemsuspensie toe, waarbij men evenwel de suspensie buiten de mengtank 1 tot stand brengt. 



  Men voegt ook kontinu een hoeveelheid melkzuur of azijnzuur toe en desgevallend nutriënt, een en ander zo dat beluchting, pH, voeding van de   bakteriën   aan de hogergenoemde voorwaarden blijven voldoen en de verblijftijd van de bodemsuspensie in de mengtank tussen 8 en 48 uur bedraagt, afhankelijk van de bodemspecifikatie. 



  Tengevolge van de interaktie tussen de bakteriën en de bodem worden de bezinkingseigenschappen van de verontreinigde bodemdeeltjes zo   gewijzigd dat   de bezinking ervan wordt tegengegaan. 

 <Desc/Clms Page number 9> 

 



  Naarmate men suspensie toevoegt, vindt via de overloop 5 een afvoer van suspensie plaats die men via de leiding 6 naar de bezinktank 2 voert. 



  Men zorgt ervoor dat de verblijftijd in deze bezinktank 45 minuten tot 3 uur bedraagt. Door de snellere bezinking van de propere   bodemdeeltjes   en de veel tragere bezinking van de de verontreinigde deeltjes, verkrijgt men een scheiding in een zuivere onderloop en een sterk vervuilde suspensie die de bovenlaag vormt. 



  Men voert de onderloop af via de afvoerleiding 7. Deze onderloop bestaat uit gezuiverde bodem waaruit de biobeschikbare zware metalen verwijderd zijn. Het droge stofgehalte ligt boven 50%. De bodem is herbruikbaar als teelaarde. 



  De bovenlaag bestaat uit een vloeibare fraktie die in de overloop 8 overloopt en een daarop drijvende schuimfraktie. 



  Men verwijdert de wee frakties afzonderlijk via de afvoerleidingen 9 en 10 en brengt ze samen in de fottatietank 3. Ook op de suspensie in de mengtank 1 kan een schuimlaag bovendrijven en voorzieningen, bijvoorbeeld een vetafschedeider, kunnen aanwezig zijn om deze schuimlaag af te scheppen. 



  De flottatie in de flottatietank doet men plaatsvinden door het toevoegen van zouten als   lokmiddel   zoals 3% NaCl samen met 1   g/l   van het produkt in de handel onder de benaming acyl 27. Hierdoor ontstaat een ingedikte suspensie van sterk verontreinigde biomassa die bovendrijft op proper water. Het proper water voert men af via de afvoerleiding
12. De suspensie voert men af via de afvoerleiding 11, waarna men ze op klassieke manieren ontwatert zoals door drogen, filtratie of centrifugatie. 

 <Desc/Clms Page number 10> 

 



  De uitvinding zal nader geïllustreerd worden aan hand van volgende   voorbeelden :   Voorbeeld 1. 



  Met zware metalen verontreinigde Kempische tuingrond wordt gemengd met water dat   0, 8 gew % azijnzuur   bevat tot een suspensie met een pulpdichtheid van 10%. Deze suspensie wordt in een mengtank van 10 liter gemengd met 1 liter van een prekultuur van Alcaligenes eutrophus CH 34 in milieu 284 gluconaat. Na een inkubatie van 24 uur wordt overgeschakeld op een kontinu regime met een verblijftijd van de   grondsuspensie'van   10 uur in de mengtank. Dit regime wcrdt gedurende een week aangehouden. 



  De overloop van de mengtank werd afgevoerd naar de bezinktank 2, met een verblijftijd daarin van 45 minuten. 



  De pH in de mengtank bedroeg gemiddeld   7, 82.   



  De hoeveelheden cadmium en zink in mg/kg zijn in volgende   tatel   weergegeven : 
Zink Cadmium in de verontreinigde grond : 2075 18, 86 in het bezinksel : 1000 1, 15 in de bovenlaag : 26772 250, 40 De droge stof in het bezinksel bedroeg 72, 8%. 



  Vocrbeeld 2. 

 <Desc/Clms Page number 11> 

 De werkwijze van voorbeeld 1 werd herhaald, maar met een minder verontreinigde grond, met melkzuur als koolstofbron, met een inkubatietijd van 10 uur en een verblijftijd van 45 minuten in de bezinktank. 



  De hoeveelheden cadmium en zink in mg/kg zijn in volgende tabel weergegeven : 
 EMI11.1 
 
<tb> 
<tb> Zink <SEP> Cadmium
<tb> in <SEP> de <SEP> verontreinigde <SEP> grond <SEP> : <SEP> 881 <SEP> 13
<tb> in <SEP> het <SEP> bezinksel <SEP> : <SEP> 563 <SEP> 5, <SEP> 7 <SEP> 
<tb> in <SEP> de <SEP> bovenlaag <SEP> : <SEP> 4200 <SEP> 134
<tb> 
 De droge stof in het bezinksel bedroeg 50%. 



  De hiervoor beschreven sanering is zeer eenvoudig en relatief snel. De gesaneerde bodem is herbruikbaar. De koncentratie aan zware metalen zoals cadmium in de verontreinigde fraktie na is relatief hoog. Men verkrijgt ook een zeer lage waterverontreiniging door de verhoogde pH en de bakteriële binding. 



  De uitvinding is geenszins beperkt door de hiervoor beschreven uitvoeringsvormen en binnen het raam van de oktrooiaanvrage kunnen aan deze uitvoeringsvormen vele veranderingen aangebracht worden. 



  In het bijzonder is het niet noodzakelijk na de inkubatie over te stappen op een kontinue werking. Bijvoorbeeld bij kleine hoeveelheden kan na de massa de volledige suspensie ineens aan de bezinking onderworpen worden. De inkubatie en de bezinking kunnen dan zelfs in een zelfde tank uitgevoerd worden. 

 <Desc/Clms Page number 12> 

 Ook de volgorde van het inbrengen van de verschillende bestanddelen in de mengtank kan gewijzigd worden.

Claims (1)

  1. Konklusies. EMI13.1 ----------- 1.- Werkwijze voor het saneren van een bodem vervuild met ten minste een zwaar metaal, daardoor gekenmerkt dat men een suspensie van de bodem in water in kontakt brengt met EMI13.2 zwaar metaal resistente bakteriën van de species Alcaliqenes eutrophus in een concentratie van meer dan 107 cellen per milliliter en een koolstofbron bij een pH tussen 5, 5 en 9, 5 en men na een tijd het mengsel laat bezinken, waarna men het bezinksel van de bovenlaag scheidt.
    2.-Werkwijze volgens de vorige konklusie, daardoor gekenmerkt dat men de bovenlaag verder onderwerpt aan een fysische scheiding in verontreinigd bakterieel slib en water.
    3.-Werkwijze volgens vorige konklusie, daardoor gekenmerkt dat men de fysische scheiding van de bovenlaag verkregen na bezinken door een flottatie uitvoert.
    4.-Werkwijze volgens konklusie 2, daardoor gekenmerkt dat men de fysische scheiding van de bovenlaag verkregen na bezinken door een centrifugatie uitvoert.
    5.-Werkwijze volgens een van de vorige konklusies, daardoor gekenmerkt dat men aan de bodemsuspensie ook nutriënten voor de bakteriën toevoert.
    6.-Werkwijze volgens een van de vorige konklusies, daardoor gekenmerkt dat men de bodemsuspensie gedurende 8 tot 48 uur met voornoende bakteriën in kontakt laat voor de bezinking. <Desc/Clms Page number 14>
    7.-Werkwijze volgens een van de vorige konklusies, daardoor gekenmerkt dat men na een eerste inkubatie in een mengtank de bodemsuspensie kontinu aan de mengtank toevoegt, en men de overloop van de mengtank kontinu naar een bezinktank voert waar men de overloop laat bezinken.
    8.-Werkwijze volgens vorige konklusie, daardoor gekenmerkt dat men voor de inkubatie in de mengtank een prekultuur van zwaar metaal resistante Alcaliqenes eutroDhus in een geschikt milieu toevoegt in een volumeverhouding van 1 1 prekultuur per 10 1 suspensie.
    9.- Werkwijze volgens de konklusies 6 en 8, daardoor gekenmerkt dat men tijdens de kontinue werking na de inkubatie de bodemsuspensie met zulk debiet door de mengtank voert dat de verblijftijd in de bezinktank tussen 8 en 48 uur is.
    10.-Werkwijze volgens een van de vorige konklusies, daardoor gekenmerkt dat tijdens het kontakt met de bakteriën voor de nodige beluchting zcrgt.
    11.-Werkwijze volgens een van de vorige kcnklusies, daardoor gekenmerkt dat men het kontakt met de bakteriën in de mengtank onder kontinu roeren uitvoert.
    12.-Werkwijze volgens een van de vorige konklusies, daardoor gekenmerkt dat men laat bezinken gedurende 45 minuten tot 3 uur.
    13.- Werkwijze volgens een van de vorige konklusies, daardoor gekenmerkt dat men als kcclstofbron ten minste een van de stoffen uit de groep gevormd door melkzuur en azijnzuur toevoegt. <Desc/Clms Page number 15> 14.-Werkwijze volgens vorige konklusie, daardoor gekenmerkt dat men 0, 8 tot 1, 5 % van de koolstofbron, berekend op de hoeveelheid water, in de mengtank brengt.
    15.- Werkwijze volgens een van de vorige konklusies, daardoor gekenmerkt dat men een bodemsuspensie gebruikt met een pulpdichtheid van maximum het percentage dat nog toeren toelaat.
    16.- Werkwijze volgens een van de vorige konklusies, daardoor gekenmerkt dat men de bodemsuspensie in kontakt brengt met een prekultuur van Alcaliaenes eutrophus CH EMI15.1 34.
    17.-Inrichting voor het saneren van een bodem vervuild met ten minste een zwaar metaal, daardoor gekenmerkt dat ze een mengtank bevat voor het mengen van een suspensie van de bodem en bakteriën die ten minste een zwaar metaal opnemen, welke mengtank van een overloop voorzien is, een bezinktank en een leiding die de overloop met de bezinktank in verbinding stelt.
    18.-Inrichting volgens vorige konklusie, daardoor gekenmerkt dat ze ook een fysische scheidingsinrichting waarmee de bovenkant van de bezinktank in verbinding staat om de overloop ervan te scheiden in bakterieel slib en water.
    19.-Inrichting volgens vorige konklusie, daardoor gekenmerkt dat de fysische scheidingsinrichting een flottatietank is.
    20.-Inrichting volgens konklusie 18, daardoor gekenmerkt dat de fysische scheidingsinrichting een centrifugeerinrichting is.
BE9100972A 1991-10-21 1991-10-21 Werkwijze en inrichting voor het saneren van een bodem vervuild met ten minste een zwaar metaal. BE1005459A3 (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9100972A BE1005459A3 (nl) 1991-10-21 1991-10-21 Werkwijze en inrichting voor het saneren van een bodem vervuild met ten minste een zwaar metaal.
DE1992607147 DE69207147T2 (de) 1991-10-21 1992-10-05 Verfahren und Vorrichtung zur Reinigung mit wenigstens einem Schwermetall kontaminierten Erdreiches
EP19920203049 EP0538928B1 (en) 1991-10-21 1992-10-05 Method and device for cleaning soil polluted by at least one heavy metal

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9100972A BE1005459A3 (nl) 1991-10-21 1991-10-21 Werkwijze en inrichting voor het saneren van een bodem vervuild met ten minste een zwaar metaal.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1005459A3 true BE1005459A3 (nl) 1993-07-27

Family

ID=3885767

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9100972A BE1005459A3 (nl) 1991-10-21 1991-10-21 Werkwijze en inrichting voor het saneren van een bodem vervuild met ten minste een zwaar metaal.

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP0538928B1 (nl)
BE (1) BE1005459A3 (nl)
DE (1) DE69207147T2 (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN113117902B (zh) * 2021-03-11 2022-11-04 山东圣诺实业有限公司 一种超细碳化硅粉体中分离游离碳的装置

Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SU916441A1 (ru) * 1980-05-29 1982-03-30 Inst Mikrobiologii Virusologii Способ очистки сточных вод от мышьяка (iii)1
EP0251562A1 (en) * 1986-06-17 1988-01-07 MTARRI Remedial Resources Inc. Detoxification process
US4843007A (en) * 1986-04-24 1989-06-27 General Electric Company Alcaligenes eutrophus for biodegrading PCBs
EP0349348A1 (en) * 1988-07-01 1990-01-03 Novo Nordisk A/S Process for decomposition of metal-cyano complexes using microbial enzymes
WO1990010602A1 (en) * 1989-03-13 1990-09-20 Envirotech Corporation Bioslurry reactor for treatment of slurries containing minerals, soils and sludges
DE3928427A1 (de) * 1989-08-28 1991-03-07 T E R Technologie Fuer Entsorg Verfahren und vorrichtung zum reinigen von mit schwermetallen, insbesondere quecksilber, kontaminiertem material

Patent Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SU916441A1 (ru) * 1980-05-29 1982-03-30 Inst Mikrobiologii Virusologii Способ очистки сточных вод от мышьяка (iii)1
US4843007A (en) * 1986-04-24 1989-06-27 General Electric Company Alcaligenes eutrophus for biodegrading PCBs
EP0251562A1 (en) * 1986-06-17 1988-01-07 MTARRI Remedial Resources Inc. Detoxification process
EP0349348A1 (en) * 1988-07-01 1990-01-03 Novo Nordisk A/S Process for decomposition of metal-cyano complexes using microbial enzymes
WO1990010602A1 (en) * 1989-03-13 1990-09-20 Envirotech Corporation Bioslurry reactor for treatment of slurries containing minerals, soils and sludges
DE3928427A1 (de) * 1989-08-28 1991-03-07 T E R Technologie Fuer Entsorg Verfahren und vorrichtung zum reinigen von mit schwermetallen, insbesondere quecksilber, kontaminiertem material

Non-Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
CHEMICAL ABSTRACTS, vol. 97, no. 1, 5 Juli 1982, Columbus, Ohio, US; abstract no. 3348H, S.A. ABDRASHITOVA ET AL.: 'Oxidation of trivalent arsenic by microorganisms adsorbed on inert materials' bladzijde 340 ;kolom L ; *
'Handboek Bodemsaneringen' 1985 , STAATSUITGEVERIJ , DEN HAAG NL *
WORLD PATENTS INDEX LATEST Section Ch, Week 8305, Derwent Publications Ltd., London, GB; Class C, AN 83-11894K & SU-A-916 441 (ILYALETDIN ET AL) 29 Mei 1980 *

Also Published As

Publication number Publication date
EP0538928A1 (en) 1993-04-28
EP0538928B1 (en) 1995-12-27
DE69207147T2 (de) 1996-06-20
DE69207147D1 (de) 1996-02-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Diels et al. Heavy metals bioremediation of soil
Schlesinger et al. Inexpensive non-toxic flocculation of microalgae contradicts theories; overcoming a major hurdle to bulk algal production
Safonova et al. Biotreatment of industrial wastewater by selected algal‐bacterial consortia
Poelman et al. Potential of electrolytic flocculation for recovery of micro-algae
US20080169245A1 (en) Solids separation technology
Hansen et al. Bacterial removal of mercury from sewage
Al-Dhabi et al. Sustainable conversion of palm juice wastewater into extracellular polysaccharides for absorption of heavy metals from Saudi Arabian wastewater
CN104741371A (zh) 一种污染土地的修复方法
CA3035337A1 (en) Bioremediation of heavy metal contaminated geomaterials by indigenous microorganisms
Aragón et al. Experimental study of the recovery of algae cultured in effluents from the anaerobic biological treatment of urban wastewaters
JP2016016362A (ja) 焼酎カスの処理方法及び処理装置
BE1005459A3 (nl) Werkwijze en inrichting voor het saneren van een bodem vervuild met ten minste een zwaar metaal.
Vallini et al. Rhizosphere-induced selenium precipitation for possible applications in phytoremediation of Se polluted effluents
RU2630552C1 (ru) Способ очистки непроточных водоёмов от тяжелых металлов и нефтепродуктов
CA2883147A1 (en) Method for the biological removal of sulfate and metals
WO2023240110A1 (en) Compositions and methods for flocculation
DE3632661A1 (de) Verfahren zur aufbereitung von kontaminiertem schlick und anlage zur durchfuehrung dieses verfahrens
DE19618126C1 (de) Anaerobflotation
RU2711162C1 (ru) Способ очистки отходов щебневого балласта, применяемого на железной дороге
Olcay Kocaer et al. The effect of alkaline‐stabilized–sludge application on the microbiological quality of soil and leachate
Nwe et al. Phytoremediation efficiencies of water hyacinth in removing heavy metals in industrial wastewater
Gaydardjiev et al. Opportunities for using two low-cost methods for treatment of metal bearing aqueous streams
Putri et al. Acid mine drainage removal by mixed bacteria culture of Pseudomonas aeruginosa and Brevibacterium sp.
Anwar et al. Evaluation of Heavy Metals Resistant Micrococcus sp. Isolated from Rivers in Basra
Dubey Bioaugmentation package of egg shell based biosurfactant formulation: an innovative approach for monocrotophos degradation in soil

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Owner name: VLAAMSE INSTELLING VOOR TECHNOLOGISCH ONDERZOEK,

Effective date: 20011031