<Desc/Clms Page number 1>
WERKWIJZE VOOR HET VERVAARDIGEN VAN EEN KAART
VAN BEWOOND GEBIED.
EMI1.1
---------------------------------------------
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het vervaardigen van een kaart van een bewoond gebied, in het bijzonder maar niet uitsluitend een stratenkaart waarmee snel en trefzeker een bepaald adres gevonden kan worden.
Kaarten van de onderhavige soort zijn algemeen bekend. Wanneer het om een stratenkaart gaat, zijn deze gewoonlijk voorzien van een raster waarvan de kolommen en rijen aangeduid zijn met letters en cijfers en is een straatnamenregister toegevoegd, waarin de straatnamen in alfabetische volgorde zijn opgenomen, gerelateerd aan de met de letter/cijfercombinatie aangeduide vakken van het raster, waarin de desbetreffende straat op de kaart is weergegeven.
De uitvinding beoogt nu een werkwijze te verschaffen voor het vervaardigen van een kaart die eenvoudig in gebruik is en waarmee direct een gewenste lokatie gevonden kan worden.
Hiertoe omvat de werkwijze volgens de uitvinding - het vervaardigen van een afbeelding in hoofdzaak op schaal van relevante objecten, zoals straten, van het gebied, - het overeenkomstig de in een publiek adrescodesysteem gebruikte deelgebieden selecteren van deelgebieden van het gebied, - het van onderling verschillende markeringen voorzien van de afgebeelde deelgebieden, - het afbeelden van een legenda die het verband aangeeft tussen de markeringen en de betreffende adrescodes,
<Desc/Clms Page number 2>
- het ten behoeve van de vervaardiging van een drukplaat samenstellen van een film van de afbeelding van het gebied met de markeringen en de legenda, - het vervaardigen van een drukplaat, - het met behulp van de drukplaat bedrukken van bladmateriaal, - het tot een gebruiksklare kaart afwerken van het bedrukte bladmateriaal.
De met de werkwijze volgens de uitvinding vervaardigde kaart maakt het mogelijk om de gewenste lokatie direct aan de hand van de adrescode te vinden. Het raadplegen van een register is niet nodig. Gezien de systematiek in de gebruikelijke publieke adrescodes kan op zinvolle wijze een reeks kaarten worden vervaardigd, waarvan de gewenste specifieke kaart ook eenvoudig te vinden is aan de hand van de bekende adrescode van de gezochte lokatie.
Veelal is het voor het vinden van een bepaalde lokatie voldoende om het deelgebied te kunnen vinden. Volgens een verdere ontwikkeling wordt de werkwijze van conclusie 2 toegepast. De met deze werkwijze verkregen kaart verschaft een nauwkeuriger plaatsbepaling, zodat met het zoeken van de lokatie weinig of geen tijd verloren gaat. Een gunstige uitvoering wordt gekenmerkt in conclusie 3. Door toepassing van kleuren is in een oogopslag het juiste deelgebied te herkennen.
Volgens een verdere ontwikkeling wordt de werkwijze volgens conclusie 4 toegepast. Indien alleen de naam van de gewenste lokatie bekend is zonder de bijbehorende adrescode, kan door raadplegen van het toegevoegde register snel de juiste bijbehorende markering worden opgezocht, die in een oogopslag terug te vinden is in de desbetreffende kaart. Ten opzichte van het bekende systeem met een raster-plaatsbepaling heeft de met deze werkwijze verkregen kaart dus het voordeel dat in een oogopslag in de kaart zelve het betreffende deelgebied eenvoudig is te lokaliseren zonder de tussenstap van het bepalen van de rij en kolom, zoals nodig is bij het eerder beschreven rastersysteem.
Het volgens de voorkeurswerkwijze van conclusie 4 toegevoegde register kan ook worden gebruikt ter oriëntatie
<Desc/Clms Page number 3>
van de gebruiker, wanneer deze zieh in het gebied bevindt zonder zijn positie op de kaart te weten. De gebruiker kan een op een naambord gelezen objectnaam, zoals een straatnaam in het register opzoeken en aan de hand van de daarmee gevonden markering zijn plaats op de kaart vinden.
Bij de verdere ontwikkeling volgens conclusie 5 kan in het tweede register in een oogopslag de groep namen gevonden worden die bij de desbetreffende markering behoren.
Het Nederlandse postcodesysteem kan gunstig worden gebruikt, in de werkwijze zoals gekenmerkt in conclusie 6.
Bij het Nederlandse postcodesysteem duidt het eerste cijferpaar het postcodedistrict aan, dat gewoonlijk samenvalt met een stad of dorp. Het tweede cijferpaar is gerelateerd aan een wijk in dat district. De eerste letter van de postcode correspondeert met een groep straten, terwijl de tweede letter deze aanduiding verfijnt tot een bepaalde straat. Te zamen met het huisnummer geeft dus de postcode een eenduidige plaatsbepaling van een betreffend adres.
Bij grotere postcodedistricten kan met de werkwijze volgens de uitvinding voor elke wijk een afzonderlijke kaart worden gemaakt, waarin de deelgebieden bestaan uit een groep straten, aangeduid door de eerste letter in het postcodesysteem. Deze groep straten, aldus corresponderend met een bepaalde letter, verkrijgt een bepaalde markering. De gebruikte markering, die een kleur, een strepenpatroon of een combinatie van deze beide kan bevatten, kan eenvoudig in de bij de kaart behorende legenda in vakjes naast de desbetreffende letters worden aangeduid. De gewenste markering en dus het gewenste deelgebied op de kaart kan daardoor in een oogopslag worden gevonden.
Volgens conclusie 7 kunnen de individuele straten in elke groep straten aangeduid worden met het corresponderende letterpaar.
De uitvinding zal hierna worden toegelicht aan de hand van de bijgevoegde figuren.
Figuur 1 toont een volgens een voorkeursuitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding vervaardigde kaart.
<Desc/Clms Page number 4>
Figuur 2 toont op grotere schaal het in figuur 1 met II aangeduide gedeelte van de kaart.
Figuur 3 toont op grotere schaal het in figuur 1 met III aangeduide kaartgedeelte.
De in figuur 1 getoonde kaart betreft een wijk van de Nederlandse stad Eindhoven. De kaart omvat vier secties.
De met II aangeduide sectie geeft een overzicht van het gebied waarin de met III aangeduide detailkaart ligt. Verder omvat de kaart bovenaan een nog nader te beschrijven legenda van de in de kaart III gebruikte markeringen en een toelichting van het voor de markering gebruikte systeem.
Volgens de onderhavige werkwijze voor het vervaardigen van de in figuur 1 getoonde kaart wordt eerst een afbeelding in hoofdzaak op schaal van relevante objecten van het gebied vervaardigd. Aangezien in het onderhavige geval een stratenkaart wordt vervaardigd, zijn de relevante objecten in het onderhavige geval de straten van het gebied. Met de term "in hoofdzaak op schaal" wordt bedoeld, dat voor de duidelijkheid van de werkelijke schaalverhoudingen afgeweken kan worden. Zo is bij de in figuur 3 getoonde kaart de breedte van de straten naar verhouding groter weergegeven.
In de afbeelding van figuur 3 is een aantal, elk een groep straten omvattend deelgebieden aangegeven. Deze deelgebieden zijn gekozen overeenkomstig het Nederlandse postcodesysteem. Volgens dit postcodesysteem wordt elk van de onderscheidenlijke deelgebieden aangeduid met een unieke combinatie van twee cijferparen en een letterpaar. Het eerste cijferpaar duidt het postcodedistrict aan, in het onderhavige geval Eindhoven, en het tweede cijferpaar de wijk in dat district. De figuren hebben betrekking op postcodewijk 16.
Alle adressen in de desbetreffende wijk zoals afgebeeld in figuur 3, hebben een postcode die begint met het nummer 5616. De eerste letter in de postcode duidt een groep straten aan en de tweede letter een specifieke straat in die groep. De markeringen van de deelgebieden zijn nu zodanig gekozen dat elk deelgebied, dat wil zeggen elke groep straten met dezelfde eerste letter in de postcode, een afzonderlijk herkenbare markering heeft gekregen. Deze markering is
<Desc/Clms Page number 5>
te zamen met de bijbehorende letter van de groep straten op de kaart van figuur 1 bovenaan aangeduid. Op de afbeelding van figuur 3 is verder in elke straat het complete letter- paar aangeduid. Deze toegevoegde markering van de afzonder- lijke straten is dus een verfijning van de markeringen van de straten in groepen.
Nadat aldus een afbeelding is samen- gesteld zoals getoond in figuur 1, wordt een film van deze afbeelding gemaakt, wordt een drukplaat vervaardigd en wordt met behulp van de drukplaat bladmateriaal bedrukt. Het be- drukte bladmateriaal wordt vervolgens tot een gebruiksklare kaart afgewerkt. Deze laatste stappen van de werkwijze zijn in het drukkersvak algemeen gebruikelijk en behoeven daarom hier niet nader te worden beschreven.
Met de aldus vervaardigde kaart kan een bepaalde lokatie zeer eenvoudig worden gevonden. Voorwaarde is slechts dat de postcode van de lokatie bekend is. De twee cijferparen van de postcode geven, zoals reeds opgemerkt, respectievelijk het postcodedistrict en de postcodewijk aan.
In een verzameling kaarten is de kaart van de desbetreffende wijk dus zeer eenvoudig te vinden, wanneer deze kaarten op nummervolgorde zijn samengevoegd. Het omgevingskaartje II maakt de samenhang in het desbetreffende gebied duidelijk.
Door de cijfers 1-9 wordt een relatie tussen het overzicht van II en het detail van III eenvoudig gelegd.
Wanneer de gebruiker eenmaal in de postcodewijk is aangekomen, selecteert hij aan de hand van de legenda boven- aan de kaart de markering die correspondeert met de eerste letter van de postcode van de gezochte lokatie. Zodra hij in het desbetreffende gebied is aangekomen, zoekt hij op de kaart III de juiste straat op. In de straat aangekomen be- hoeft hij nog slechts het huisnummer te zoeken.
De in de figuren getoonde markeringen zijn markerin- gen die gebaseerd zijn op bepaalde zwart-wit patronen. Er kunnen echter ook andere markeringen worden gebruikt en in het bijzonder kleurmarkeringen hebben de voorkeur. Deze kun- nen in een oogopslag worden herkend. Met het onderhavige voorbeeld, waarbij veertien verschillende markeringen worden toegepast, kan een zeer goed overzicht worden verkregen wan-
<Desc/Clms Page number 6>
neer gebruik gemaakt wordt van bijvoorbeeld vier kleuren, rood, blauw, groen en geel die afzonderlijk of in combinaties worden gebruikt. Wanneer voor elke kaart van een reeks kaarten telkens dezelfde markering met een bepaalde eerste letter van de postcode wordt gecombineerd, zal een regelmatige gebruiker vrij spoedig de legenda niet meer behoeven te raadplegen.
Volgens een voorkeursuitvoering wordt aan elke kaart zoals de kaart van figuur 1 een alfabetisch straatnaamregister toegevoegd, waarin elke straatnaam gerelateerd is aan het bijbehorende letterpaar van de postcode van die straat.
Een gebruiker kan hierdoor eenvoudig vaststellen waar hij zieh, gezien op de kaart, in de wijk bevindt. Hij behoeft slechts een straatnaambord te lezen en in het register de bijbehorende postcodeletters op te zoeken. Met behulp van deze letters is de overeenkomende positie op de kaart te vinden. Uiteraard kan het register ook worden gebruikt om een bepaalde straat op de kaart te lokaliseren.
Als alternatief kan, wanneer de kaart op voldoend grote schaal kan worden afgedrukt, in elke straat de straatnaam worden gedrukt.
Een verdere gunstige uitvoering omvat een register waarbij de straten groepsgewijze overeenkomstig het postcode-letterpaar zijn gerangschikt. Een omgekeerde zoekprocedure wordt hierdoor mogelijk.
De werkwijze volgens de uitvinding kan aangevuld worden met werkwijzestappen die voor het drukken van kaarten gebruikelijk zijn. Op de afbeelding van het gebied kunnen goed herkenbare objecten worden toegevoegd. In het geval van een stratenkaart, zoals hier beschreven, kunnen dergelijke herkenbare objecten kerken, torens en dergelijke zijn. Ook kan bijvoorbeeld informatie worden toegevoegd over de verkeerssituatie, zoals voorgeschreven rijrichtingen en dergelijke.
De uitvinding is niet beperkt tot een werkwijze voor het vervaardigen van een stratenkaart. Zo kan volgens hetzelfde systeem een woonplaatsenkaart worden vervaardigd. De verschillende woonplaatsen kunnen daarbij bijvoorbeeld ge-
<Desc/Clms Page number 7>
markeerd worden overeenkomstig het eerste cijfer van het postcodedistrict. Een dergelijke kaart kan goed gecombineerd worden met stratenkaarten van de hierboven beschreven soort.