<Desc/Clms Page number 1>
COCKTAILMACHINE
De uitvinding betreft een cocktailmachine voor het vervaardigen van cocktails door het samenvoegen van geselecteerde hoeveelheden van uit een veelvoud van dranken gekozen dranken.
Bij de bekende cocktailmachines houdt men achtereenvolgens een glas of een shaker onder de diverse afvoeren van drankleidingen, terwijl men dan telkens de klep daarvan zodanig opent dat de gewenste hoeveelheid van de betreffende drank in het glas of de shaker stroomt, opdat de beoogde cocktailsamenstelling wordt verkregen.
De cocktail wordt aldus wel ongeveer volgens een bepaald recept of een bepaalde wens van een kliënt samengesteld, maar bepaald niet nauwkeurig. Wil men nauwkeurig, volgens een bepaald recept of een bepaalde wens, een cocktail samenstellen, dan dient men dit met zorg in maatglazen te doen, hetgeen onhandig is en veel tijd vergt.
De onderhavige uitvinding heeft ten doel snel en nauwkeurig een cocktail samen te stellen volgens een bepaald recept of een bepaalde wens. Daartoe verschaft de uitvinding een cocktailmachine voor het vervaardigen van cocktails door het samenvoegen van geselecteerde hoeveelheden van uit een veelvoud van dranken gekozen dranken, met het kenmerk dat voor elk van het veelvoud van dranken
EMI1.1
ten minste een doseerleiding aanwezig is die ten minste een invoer voor de desbetreffende drank, ten minste een door bedieningsmiddelen bediende klep en ten minste een bij een samenvoegingsplaats drank afgevende uitgang omvat ;
en dat een door een cocktailprogramma bestuurde computer bij elke cocktail-vervaardigingscyclus volgens een bepaald cocktailrecept de bedieningsmiddelen van de kleppen van de drankleidingen van de door het cocktailrecept aangewezen dranken zodanig bestuurt dat de kleppen geopend worden ter afgifte van de door het recept voorgeschreven drankhoe-
<Desc/Clms Page number 2>
veelheden. Hiermee verkrijgt men cocktails met een goed reproduceerbare samenstelling. Een kliënt die een bepaalde cocktail met veel genoegen geconsumeerd heeft, is er van verzekerd dat hij zogewenst bij een volgende bestelling een identieke cocktail ontvangt.
In principe zijn er diverse methoden denkbaar om de hoeveelheden van de toegevoerde dranken af te meten, bijvoorbeeld het openen van al de desbetreffende kleppen telkens gedurende een bepaalde tijd, terwijl de doortocht van de klep telkens in afhankelijkheid van het recept wordt ingesteld. Echter bij voorkeur bestuurt tijdens elke cyclus bij een bepaalde of vast ingestelde klepdoortocht het cocktailprogramma de openingstijd van de klep van elke desbetreffende doseerleiding. Bij voorkeur is daarbij de klep van ten minste een doseerleiding voorzien van een instelorgaan voor het instellen van de bij geopende klep per tijdseenheid doorstromende drankhoeveelheid.
De genoemde en andere kenmerken zullen verder worden uiteengezet aan de hand van de hierna volgende beschrijving van een voorkeursuitvoeringsvorm van een cocktailmachine volgens de uitvinding onder verwijzing van tekeningen. In de tekeningen stellen schematisch voor :
Figuur 1 een schematisch vooraanzicht van een voorkeursuitvoeringsvorm van een cocktailmachine volgens de uitvinding, waarbij een sierkast is weggelaten ;
Figuur 2 detail II met sierkast ;
Figuur 3 op grotere schaal een doorsnede van detail III van figuur 1 ;
Figuur 4 een menukaart ;
Figuren 5 en 6 elk een recept van verschillende cocktails ;
Figuur 7 een schermbeeld van een cocktailprogramma ;
Figuur 8 een schermbeeld van een sleutelinstructieprogramma ;
Figuur 9 een schermbeeld van een kasregister ;
Figuur 10 een schermbeeld van een keuzelijst van
<Desc/Clms Page number 3>
het cocktailprogramma volgens de uitvinding ; en
Figuren 11 en 12 elk een met figuren 5 en 6 overeenkomend gewijzigd recept.
De cocktailmachine van figuur 1 omvat een veelvoud van aan een drager 6 bevestigde drankleidingen 2. Deze drager 6 is met ophangogen 7 aan een wand of dergelijke te bevestigen en vormt met een sierkap 8 een kast, waarin verder nog een electrische voeding 9 en een PLC 10 zijn opgenomen. Achter een samenvoegplaats 27 waar een glas 29 voor het opvangen van de gemaakte cocktail kan worden opgesteld, zijn sierplaten 38 en 39 aanwezig ter completering van de aangegeven glasvorm.
Elke doseerleiding 2 is bestemd om een bepaalde drank, bijvoorbeeld een alcoholhoudende drank zoals gin, Campari, Passoa, Americano of Martini en/of een alcoholvrije drank, zoals water, cola of diverse al of niet koolzuurhoudende vruchtensappen af te meten. Daartoe omvat elke doseerleiding 2 een invoer 3, bijvoorbeeld bestaande uit een glazenhouder, elk voorzien van een bijvoorbeeld conventionele flesaansluiting 4 voor het ondersteboven er afgedicht opzetten van een fies 5 die met een van de voornoemde dranken of een andere is gevuld. Deze toevoer 4 is bij voorkeur voorzien van een ontluchting 11 in de vorm van een opwaarts gerichte darm. Verder omvat elke toevoer 4 bij voorkeur een op zichzelf bekende taster 12 voor het opnemen van de al of niet aanwezigheid van drank, welke taster de aanwezigheid of afwezigheid van drank signaleert via een leiding 13 aan de PLC 10.
Elke doseerleiding 2 omvat verder een electromagnetische klep 14 (figuur 3) die zijn spanning ontvangt vanaf de voeding 9 die tevens de PLC 10 voedt. Elke electromagneet 15 van elke klep 14 wordt bediend via een niet getekende schakelaar door signalen 16 vanaf de PLC 10, opdat het kleporgaan 17 gedurende een door de PLC 10 gecommandeerde tijdsperiode de klepzitting 18 vrijgeeft voor het laten doorstromen van drank.
De klepzitting 18 met ophefhoogte van het kleporgaan 17 zijn overmatig gedimensioneerd en het drankdebiet
<Desc/Clms Page number 4>
bij geopende klep 15 wordt vooral bepaald door de doortocht 19 die onder de klepzitting 18 aanwezig is en die instelbaar is door middel van een instelorgaan 20, dat gevormd wordt door een in ingestelde mate tot in de doortocht 19 reikende smoor 21 die afgedicht middels een afdichtring 22 door de klephuiswand steekt en die middels een instelschroef 23 axiaal verplaatsbaar is. Het ondereinde 24 van de klep 14 heeft een ontluchting 25 en is aangesloten op een flexibele darm 26 van kunststof, waarvan bij voorkeur de dimensie en inwendige conditie zodanig is gekozen dat er geen drank uit nalekt. De ondereinden van de darmen 26 vormen de bij een samenvoegplaats 27 aanwezige uitgangen 28 van de leidingen 2.
Hier staat een drinkhouder, bijvoorbeeld een glas 29 of een beker, opgesteld voor het opvangen van al de ingrediënten van de tijdens een cyclus vervaardigde cocktail. Bij voorkeur bevat de samenvoegplaats 27 een taster 30, bijvoorbeeld een lichtcel, voor het waarnemen van de al of niet aanwezigheid van een drinkhouder, die signaal afgeeft aan de PLC 10 die via een standaard seriële kabel 37 gekoppeld is met een PC 31 die bij voorkeur van een beeldscherm 32 is voorzien. De PC 31 is bij voorkeur aangesloten op een printer 33, een barcodelezer 34 en een muis 35 en/of toetsenbord 36.
Electrisch schema
In de PC 31 wordt ingegeven welke cocktail moet aangemaakt worden.
Alle apparatuur die een signaal kan genereren dat al of niet rechtstreeks door de PC 31 geinterpreteerd kan worden, is geschikt om de input naar de computer te leveren. Naargelang de aard van het signaal dat gebruikt wordt, is het soms nodig het signaal om te zetten in een digitaal signaal dat door de PC geinterpreteerd kan worden. De invoer kan bijvoorbeeld zowel gebeuren via het toetsenbord 36, als via een muis 35, als via een barcodelezer 34, als via een infraroodafstandsbediening, als via een electronische inrichting al of niet met de PC 31
<Desc/Clms Page number 5>
verbonden. De PC 31 interpreteert die invoer en stuurt het gepaste commando naar de PLC 10. Dit commando bevat onder andere de aanwijzing van de kleppen 14 die moeten openen en de tijd dat ze moeten open blijven.
De PLC 10 interpreteert op zijn beurt dit commando en stuurt de gepaste commando's naar de met de PLC 10 verbonden electromagnetische kleppen 14, alsmede eventueel naar met de PLC 10 verbonden randapparatuur, zoals bijvoorbeeld het mechanische mechanisme om de cocktail te mixen en/of om ijsblokjes in de cocktail te droppen. Er is geen enkele beperking op het aantal kleppen 14 (en dus op het aantal verschillende reservoirs 5 voor drank dat kan gebruikt worden om cocktails aan te maken) dat de PLC 10 kan sturen. De PLC 10 kan eveneens een onbeperkt aantal andere randapparatuur sturen (sensors, motors,...).
Recept gebruiken
In de menukaart 40 wordt een cocktail 41 gekozen door met behulp van de muis 35 op de naam van de gewenste cocktail 41 te klikken. U kunt zich die menukaart bijvoorbeeld voorstellen als de courante menukaarten gebruikt in bar of restaurant, doch die worden weergegeven op het beeldscherm 32. De cocktailkeuze kan eventueel ook gemaakt worden door de naam van de gewenste cocktail 41 in te tikken.
Naargelang de instelling van het cocktailprogramma (bij opstarten van het cocktailprogramma bepaald) kan het volgende gebeuren : a) De gewenste cocktail wordt onmiddellijk aangemaakt.
Eventueel (naargelang de instelling van het cocktail- programma) wordt nog een bevestiging gevraagd of de gewenste flessen 5 reeds aangebracht zijn en/of de barman reeds een glas 29 onder de uitgangen 28 op de samenvoegplaats'27 geplaatst heeft. b) Na de cocktailkeuze in de menukaart 40 laat men op het beeldscherm 32 naast een grafische afbeelding 42 van de gewenste cocktail (ingescande foto of tekening) ook een
<Desc/Clms Page number 6>
volledige beschrijving 43 van de cocktail 41 (recept
46, volume, opdieningswijze,...) verschijnen in de vorm van een cocktailsamenstellingsprogramma 44 (figuur
6).
Hierin kan men, indien men de juiste privileges heeft (kennis van het nodige paswoord of sleutel), zowel het volume 47 (het totale cocktailvolume evenals het alcoholvolume) als de cocktailsamenstelling wijzi- gen, zoals hierna bij "recept wijzigen" is aangegeven.
In dit programmascherm 44 kan men door inklikken van vak 45 beslissen of men de gekozen cocktail wil aanma- ken of dat men terug naar de menukaart 40 wil gaan om een nieuwe keuze te maken. De mogelijkheid om naar de volgende of de vorige cocktail 41 in de lijst te gaan met behulp van navigatietoetsen 57 is eveneens voor- zien. Eventueel kan (naargelang de instelling van het cocktailprogramma) voor het aanmaken van de cocktail 41 de bevestiging gevraagd worden of de gewenste flessen 5 reeds aangebracht zijn en/of de barman reeds een glas
29 op de samenvoegplaats 27 geplaatst heeft.
Recept winzigen
Indien men het recept 46 van een cocktail 41 wil veranderen, voert men in het cocktailprogramma de volgende handelingen uit :
Eerst duidt men aan dat men een cocktailrecept 46 wil veranderen door met de muis 35 op vak 54 van cocktailrecept 46 (figuur 5) te klikken. Dan verkrijgt men automatisch het beeldscherm 49 van figuur 8 betreffende het sleutelprogramma. Als men het juiste paswoord 50 invoert, komt men automatisch in het beeldscherm van figuur 7 van het wijzigingsprogramma 48 waar men op het "Change cocktails"-vak 55 van dit wijzigingsprogramma 48 klikt met de muis 35. Dan wordt automatisch het menukaart-beeldscherm 40 (figuur 4) getoond, waar men de cocktail 41 die men wil veranderen, met de muis 35 kan selecteren.
Vervolgens komt men automatisch in het beeldscherm van het cocktailsamenstellingsprogramma 4 van figuur 5 met de voorgeprogram-
<Desc/Clms Page number 7>
meerde cocktail 41. Nu kan men hier zowel de naam van de cocktail 41 als de visuele beschrijving 45, als het recept 46, als het volume van de cocktail 41 aanpassen. De samenstelling van de cocktail 41, de verhouding van de samenstellende delen van de cocktail en het volume van de cocktail kunnen aangepast worden door middel van pop-upmenu's 53 (figuur 10). Namelijk indien men bijvoorbeeld met de muis 35 op een van de samenstellende delen van de cocktail klikt, dan krijgt men een lijst van alle alternatieven in een pop-up-menu 53, waar men dan het gewenste met de muis 35 kan selecteren. Indien men alle gewenste veranderingen heeft doorgevoerd, klikt men weer met de muis 35 op vak 54.
Men gaat dan automatisch naar schermbeeld 52 van figuur 7 van het wijzigingsprogramma 48, waar men met de muis 35 in het "done"-vak 56 van het wijzigingsprogramma 48 klikt om de doorgevoerde veranderingen te bestendigen. Indien men dit gedaan heeft, komt men weer automatisch in de menukaart 40 van figuur 4.
De veranderingen die men aan een reeds bestaande cocktail 41 kan aanbrengen zijn onbeperkt ; zowel de samenstelling als de verhouding van de verschillende bestanddelen van de cocktail 41, als het volume (zowel het totale cocktailvolume als het alcoholvolume), als de cocktailnaam, als de grafische afbeelding horend bij een bepaalde cocktail, als de prijs horend bij een bepaalde cocktail kan veranderd worden. Na bestendiging van een aangebrachte verandering wordt de vorige versie van de cocktail echter ook bijgehouden, zodat men steeds terug kan keren naar een vorige toestand. Het is natuurlijk ook mogelijk de menukaart 40 uit te breiden met nieuwe cocktails 41.
Het is ook mogelijk een selectieve menukaart 40 samen te stellen : Men bepaalt welke cocktails 41 op dit moment voor handen zijn, zodat enkel de cocktails 41 die op de menukaart 40 vermeld staan, aangemaakt kunnen worden.
Archivering van alle handelingen
Alle handelingen worden bijgehouden : dat wil
<Desc/Clms Page number 8>
zeggen : a) Telkens als iemand het recept van een cocktail 41 wijzigt, wordt bijgehouden : wie ?, wat ?, wanneer ? b) Telkens als iemand een cocktail 41 aanmaakt, wordt bijgehouden : wie ?, wanneer ?, wat ? prijs ?, volume ?
Alle handelingen worden bijgehouden in een (lokale of remote) databank (indien de PC 31 omgeving het mogelijk maakt) en in een ASCII-file dat door elke courante tekstverwerker kan gelezen worden. Het cocktailprogramma kan eveneens zo ingesteld worden dat alle handelingen in de applicatie zelf worden weggeschreven.
Het cocktailprogramma kan eveneens zo ingesteld worden dat alle handelingen in een file met formaat worden weggeschreven dat door elke courante spreadsheet kan gelezen worden. Men kan op dit archief (van alle handelingen) bewerkingen uitvoeren om zo een kasregister 51 op te bouwen. Op die manier wordt voor elke barman afzonderlijk of voor alle barmannen samen nagegaan hoeveel geld in kas is. De verbruikte hoeveelheid van elke drank (ingrediënt van cocktails) wordt eveneens berekend.
Uitspoelen van de cccktailmachine
Bij de keuze in het cocktailprogramma van item 'Flushing* gaat men naar een spoelprogramma 52, waar de verschillende spoelfunkties vermeld staan.
De verschillende stappen bij het onderhoud zijn :
Men sluit alle kleppen 14 aan op water : dit kan gebeuren door de bestaande vloeistofreservoirs 5 te vervangen door waterreservoirs. Het is eveneens mogelijk de vloeistofreservoirs 5 kort te sluiten en leidingswater rechtstreeks aan te sluiten op de cocktailmachine 1.
Vanuit de PC 31 via de PLC 10 kan men dan de kleppen 14 (elk afzonderlijk of allemaal samen) zo sturen dat zij een instelbare tijd open blijven. Het aldus stromend water spoelt de cocktailmachine 1.
<Desc/Clms Page number 9>
Toevoegen van vloeibare cocktailadditieven
Naast flessen alcoholhoudende drank kunnen ook andere niet-alcoholhoudende, vloeibare ingredienten van de cocktail 41 aan de cocktailmachine 1 bevestigd worden. Deze ingrediënten kunnen net zoals de alcoholhoudende dranken in flesvorm, in containers of andere reservoirs vervat zijn. De vloeibare inhoud van deze reservoirs (een term die alle mogelijke opslagmogelijkheden van vloeibare bestanddelen omvat) kan door middel van een verwarming- en/of koelelement in deze reservoirs op de juiste temperatuur gehouden worden. De vloeibare inhoud van deze reservoirs kan zich in deze reservoirs al of niet onder druk bevinden. Deze vloeibare inhoud van deze reservoirs kan in deze reservoirs door middel van een roerelement continu of periodisch geroerd worden.
Toevoegen niet-vloeibare cocktailadditieven
Uit een ijsblokjesreservoir wordt bij het aanmaken van een cocktail een via de PC 31 instelbaar aantal ijsblokjes in het cocktailglas 29 geschoven.
Het shaken van de cocktail
Voordat de inhoud van de cocktail in het glas 29 terechtkomt, kan eventueel het mengsel geshaked worden in een niet getekende shake-trommel. Voordat de inhoud van de cocktail 41 in het glas terecht komt, komt het mengsel dan in een afsluitbaar, niet getekend, tussenreservoir (de shake-trommel). De cocktailmachine kan ook zo ingesteld worden, dat indien het mengsel of een deel ervan niet moet geshaked worden, dit mengsel of dit gedeelte daarvan zonder tussenstation in het glas 29 terecht komt. De inhoud van de shake-trommel wordt, nadat hij afgesloten is, tijdens een voor elke cocktail instelbare tijdsduur door een roterende of op en neer gaande beweging"gesha- i ked". Na het shaken opent de shake-trommel zich weer en vloeit het mengsel in het glas 29.
<Desc/Clms Page number 10>
Het detecteren van lege flessen
Eventueel detecteert een detector in het vloeistofreservoir of het vloeistofreservoir leeg is en/of het vloeistofreservoir wel bevestigd is. Verschillende typen sensoren (mechanische (bijvoorbeeld vlottermechanisme) sensor, electronische sensor, lichtsensor,...) kunnen hiertoe gebruikt worden. Welke sensor gebruikt wordt en hoe en waar de sensor bevestigd wordt, is afhankelijk zowel van het soort van het gebruikte reservoir als van de vorm van het gebruikte reservoir, als van de samenstelling van het gebruikte reservoir, als van de inhoud van het gebruikte reservoir.
Barcodelezer
Het kiezen van een cocktail 41 kan ook gebeuren via een barcodelezer 34.
Met elke cocktail 41 komt een barcode overeen. Op een menukaart 40 staat dan naast elke cocktail 41 de respectievelijke barcode. Een cocktailkeuze wordt gemaakt door met een barcodelezer 34 de barcode in te lezen horende bij de gewenste cocktail 41. De barcodelezer 34 geeft de gekozen barcode door aan de PC 31. De PC 31 interpreteert deze barcode en stuurt het gepaste commando naar de PLC 10 die op zijn beurt de nodige randapparatuur zal sturen. Men kan eveneens ook aan elke barman een barcode toewijzen. Vooraleer de barman dus de cocktailkeuze doet, moet hij zijn barcode inlezen. Dit maakt het mogelijk een kasregister op te bouwen voor elke barman afzonderlijk.
Naargelang de noodzaak is het mogelijk verschillende barcodelezers met de PC 31 te verbinden.
Infrarood
Het kiezen van een cocktail kan ook gebeuren via een infraroodafstandsbediening.
De barman of de ober tikt in zijn afstandbediening de gewenste bestelling in. Deze bestelling wordt via een infraroodsignaal doorgestuurd naar de PC 31. De PC 31
<Desc/Clms Page number 11>
interpreteert dit infraroodsignaal en stuurt de gepaste commando's naar de PLC 10 die op zijn beurt de kleppen 14 en de nodige randapparatuur zal sturen.
Door elke barman een afzonderlijke afstandsbediening toe te wijzen, is het mogelijk een kasregister op te bouwen voor elke barman afzonderlijk.
Kastickets
Per afzonderlijke bestelling kan een kasticket aangemaakt en afgeprint worden middels de printer 33. Het is mogelijk bestellingen van een klant te groeperen. Zo is het ook mogelijk verschillende bestellingen van een klant (of van meer dan een klant indien nodig) samen te nemen, een kasticket te maken en af te printen voor al deze bestellingen samen.
<Desc / Clms Page number 1>
COCKTAIL MACHINE
The invention relates to a cocktail machine for making cocktails by combining selected amounts of drinks selected from a plurality of drinks.
In the known cocktail machines, a glass or a shaker is successively held under the various drains of beverage lines, while the valve thereof is then always opened in such a way that the desired quantity of the beverage in question flows into the glass or shaker, so that the intended cocktail composition is obtained. .
The cocktail is thus composed approximately according to a certain recipe or a certain wish of a client, but not exactly accurately. If you want to compose a cocktail accurately, according to a certain recipe or wish, then you have to do this carefully in measuring glasses, which is inconvenient and takes a lot of time.
The object of the present invention is to quickly and accurately compose a cocktail according to a particular recipe or wish. To this end, the invention provides a cocktail machine for making cocktails by combining selected amounts of drinks selected from a plurality of drinks, characterized in that for each of the plurality of drinks
EMI1.1
at least one metering line comprising at least one inlet for the beverage in question, at least one valve operated by operating means and at least one outlet dispensing beverage at a joining location;
and that a cocktail program-controlled computer controls the actuation means of the beverage line valves of the beverages designated by the cocktail recipe in each cocktail manufacturing cycle according to a particular cocktail recipe so that the valves are opened to dispense the beverage amounts prescribed by the recipe.
<Desc / Clms Page number 2>
multitudes. This produces cocktails with a well-reproducible composition. A customer who has enjoyed a particular cocktail with pleasure is assured that he will receive an identical cocktail with the next order.
In principle, various methods are conceivable for measuring the quantities of the supplied drinks, for instance opening all the valves in question for a specific time each time, while the passage of the valve is always adjusted depending on the recipe. Preferably, however, the cocktail program controls the opening time of the valve of each respective dosing line during each cycle with a certain or fixed valve passage. Preferably, the valve of at least one dosing line is provided with an adjusting member for adjusting the amount of drink flowing through with the valve open per unit time.
The said and other features will be further explained with reference to the following description of a preferred embodiment of a cocktail machine according to the invention with reference to drawings. The drawings schematically represent:
Figure 1 shows a schematic front view of a preferred embodiment of a cocktail machine according to the invention, with a decorative cabinet omitted;
Figure 2 detail II with decorative cabinet;
Figure 3 is a larger-scale section of detail III of figure 1;
Figure 4 a menu card;
Figures 5 and 6 each a recipe of different cocktails;
Figure 7 shows a screen image of a cocktail program;
Figure 8 is a screen shot of a key instruction program;
Figure 9 shows a screen image of a cash register;
Figure 10 is a screen shot of a selection list of
<Desc / Clms Page number 3>
the cocktail program according to the invention; and
Figures 11 and 12 each have a modified recipe corresponding to Figures 5 and 6.
The cocktail machine of figure 1 comprises a plurality of beverage lines 2 attached to a carrier 6. This carrier 6 can be attached to a wall or the like with suspension eyes 7 and forms a cabinet with a decorative cap 8, in which an electrical power supply 9 and a PLC are furthermore 10 are included. Behind a joining place 27 where a glass 29 for receiving the made cocktail can be arranged, decorative plates 38 and 39 are present to complete the indicated glass shape.
Each dosing line 2 is intended to measure a particular beverage, for example an alcoholic beverage such as gin, Campari, Passoa, Americano or Martini and / or an alcohol-free beverage such as water, cola or various carbonated or non-carbonated fruit juices. For this purpose, each dosing line 2 comprises an inlet 3, for instance consisting of a glass container, each provided with, for example, a conventional bottle connection 4 for the upside-down mounting of a bottle 5 filled with one of the aforementioned drinks or another. This supply 4 is preferably provided with a vent 11 in the form of an upwardly directed intestine. Furthermore, each supply 4 preferably comprises a per se known sensor 12 for recording the presence or absence of drink, which sensor signals the presence or absence of drink via a line 13 to the PLC 10.
Each dosing line 2 further comprises an electromagnetic valve 14 (figure 3) which receives its voltage from the power supply 9 which also supplies the PLC 10. Each solenoid 15 of each valve 14 is actuated via a switch (not shown) by signals 16 from the PLC 10, so that the valve member 17 releases the valve seat 18 for beverage flow for a period of time commanded by the PLC 10.
The valve seat 18 with lifting height of the valve member 17 is oversized and the beverage flow rate
<Desc / Clms Page number 4>
when the valve 15 is open, the main passage is determined by the passage 19, which is present under the valve seat 18 and which is adjustable by means of an adjusting member 20, which is formed by a throttle 21 reaching to the passage 19 in an adjusted manner and which is sealed by means of a sealing ring 22 protrudes through the valve body wall and is axially displaceable by means of an adjusting screw 23. The lower end 24 of the valve 14 has a vent 25 and is connected to a flexible plastic tube 26, the dimension and internal condition of which is preferably chosen such that no liquor leaks out. The lower ends of the casings 26 form the outlets 28 of the pipes 2 present at a joining point 27.
Here a drinking container, for example a glass 29 or a cup, is arranged for receiving all the ingredients of the cocktail produced during a cycle. Preferably, the joining place 27 contains a probe 30, for example a light cell, for detecting the presence or absence of a drinking container, which gives signal to the PLC 10 which is coupled via a standard serial cable 37 to a PC 31 which is preferably a display 32 is provided. The PC 31 is preferably connected to a printer 33, a barcode reader 34 and a mouse 35 and / or keyboard 36.
Electrical scheme
PC 31 specifies which cocktail should be created.
Any equipment that can generate a signal that can be interpreted directly or indirectly by the PC 31 is suitable for supplying the input to the computer. Depending on the nature of the signal used, it is sometimes necessary to convert the signal into a digital signal that can be interpreted by the PC. The input can for instance take place both via the keyboard 36, as well as via a mouse 35, as well as via a barcode reader 34, as well as via an infrared remote control, or via an electronic device with or without the PC 31.
<Desc / Clms Page number 5>
connected. The PC 31 interprets that input and sends the appropriate command to the PLC 10. This command includes the indication of the valves 14 to open and the time to remain open.
The PLC 10 in turn interprets this command and sends the appropriate commands to the solenoid valves 14 connected to the PLC 10, as well as any peripherals connected to the PLC 10, such as the mechanical mechanism for mixing the cocktail and / or ice cubes. drop into the cocktail. There is no limitation whatsoever on the number of valves 14 (and thus on the number of different beverage tanks 5 that can be used to make cocktails) that the PLC 10 can control. The PLC 10 can also control an unlimited number of other peripherals (sensors, motors, ...).
Use recipe
In the menu 40, a cocktail 41 is selected by clicking on the name of the desired cocktail 41 with the mouse 35. You can imagine this menu, for example, as the current menus used in a bar or restaurant, but which are shown on screen 32. The cocktail choice can also be made by typing in the name of the desired cocktail 41.
Depending on the setting of the cocktail program (determined when the cocktail program is started), the following can happen: a) The desired cocktail is created immediately.
If necessary (depending on the setting of the cocktail program), a further confirmation is requested whether the desired bottles 5 have already been placed and / or the bartender has already placed a glass 29 under the exits 28 at the joining point 27. b) After the cocktail selection in the menu card 40, in addition to a graphic image 42 of the desired cocktail (scanned photo or drawing), the screen 32 also shows a
<Desc / Clms Page number 6>
full description 43 of the cocktail 41 (recipe
46, volume, method of serving, ...) appear in the form of a cocktail composition program 44 (Figure
6).
Here, if one has the appropriate privileges (knowledge of the necessary password or key), both the volume 47 (the total cocktail volume as well as the alcohol volume) and the cocktail composition can be changed, as indicated below under "change recipe".
In this program screen 44 you can decide by clicking on box 45 whether you want to make the selected cocktail or whether you want to go back to menu 40 to make a new choice. The ability to move to the next or previous cocktail 41 in the list using navigation keys 57 is also provided. Optionally (depending on the setting of the cocktail program) before the cocktail 41 is made, confirmation can be asked whether the desired bottles 5 have already been placed and / or the bartender has already placed a glass
29 at the joining point 27.
Winze recipe
If you want to change the recipe 46 of a cocktail 41, you perform the following actions in the cocktail program:
First it is indicated that one wants to change a cocktail recipe 46 by clicking with the mouse 35 on box 54 of cocktail recipe 46 (figure 5). Then the display 49 of figure 8 concerning the key program is automatically obtained. If you enter the correct password 50, you automatically enter the screen in figure 7 of the change program 48 where you click on the "Change cocktails" box 55 of this change program 48 with the mouse 35. The menu card screen 40 then automatically appears. (Figure 4), where one can select the cocktail 41 to be changed with the mouse 35.
Then the screen of the cocktail composition program 4 of figure 5 is automatically entered with the preprogrammed
<Desc / Clms Page number 7>
multiple cocktail 41. Now the name of the cocktail 41 as well as the visual description 45, as well as the recipe 46, as well as the volume of the cocktail 41 can be adjusted here. The composition of the cocktail 41, the ratio of the constituent parts of the cocktail and the volume of the cocktail can be adjusted by means of pop-up menus 53 (Figure 10). Namely, if, for example, one clicks on one of the constituent parts of the cocktail with the mouse 35, a list of all alternatives is obtained in a pop-up menu 53, where the desired one can then be selected with the mouse 35. When all the desired changes have been made, click again with the mouse on box 54.
One then automatically goes to screen image 52 of figure 7 of the change program 48, where the mouse 35 is clicked in the "done" box 56 of the change program 48 to confirm the changes made. If you have done this, you will automatically return to menu 40 of figure 4.
The changes one can make to an already existing cocktail 41 are unlimited; both the composition and the ratio of the different components of the cocktail 41, as the volume (both the total cocktail volume and the alcohol volume), as the cocktail name, as the graphic image associated with a particular cocktail, as the price associated with a particular cocktail can be changed. However, after a change has been confirmed, the previous version of the cocktail is also kept, so that you can always return to a previous state. It is of course also possible to expand the menu 40 with new cocktails 41.
It is also possible to compose a selective menu card 40: It is determined which cocktails 41 are currently available, so that only the cocktails 41 listed on menu card 40 can be prepared.
Archiving of all actions
All actions are tracked: that is
<Desc / Clms Page number 8>
say: a) Whenever someone changes the recipe of a cocktail 41, the following is kept: who?, what?, when? b) Every time someone creates a cocktail 41, the following is kept: who?, when?, what? price?, volume?
All actions are kept in a (local or remote) database (if the PC 31 environment makes it possible) and in an ASCII file that can be read by any standard word processor. The cocktail program can also be set so that all actions in the application itself are written.
The cocktail program can also be set so that all actions are saved in a file with the format that can be read by any current spreadsheet. (All operations) can be processed on this archive in order to build up a cash register 51. In this way, it is checked for each bartender individually or for all bartenders together how much money is in cash. The amount consumed of each drink (ingredient of cocktails) is also calculated.
Rinsing the cccktail machine
When selecting item 'Flushing * in the cocktail program, you go to a rinsing program 52, where the different rinsing functions are listed.
The different maintenance steps are:
All valves 14 are connected to water: this can be done by replacing the existing liquid reservoirs 5 with water reservoirs. It is also possible to short-circuit the liquid reservoirs 5 and connect tap water directly to the cocktail machine 1.
From the PC 31 via the PLC 10, the valves 14 (each individually or all together) can then be controlled so that they remain open for an adjustable time. The water thus flowing rinses the cocktail machine 1.
<Desc / Clms Page number 9>
Add liquid cocktail additives
In addition to bottles of alcoholic beverage, other non-alcoholic, liquid ingredients of the cocktail 41 can also be attached to the cocktail machine 1. These ingredients, like the alcoholic beverages, may be contained in bottles, containers or other reservoirs. The liquid contents of these reservoirs (a term that encompasses all possible storage options for liquid components) can be kept at the correct temperature by means of a heating and / or cooling element in these reservoirs. The liquid contents of these reservoirs may or may not be under pressure in these reservoirs. This liquid content of these reservoirs can be stirred continuously or periodically in these reservoirs by means of a stirring element.
Add non-liquid cocktail additives
When creating a cocktail, a number of ice cubes, which can be set via the PC 31, are pushed into the cocktail glass 29 from an ice cube container.
Shaking the cocktail
Before the contents of the cocktail end up in the glass 29, the mixture can optionally be shaken in a shake drum, not shown. Before the contents of the cocktail 41 enter the glass, the mixture then enters a sealable, not drawn, intermediate reservoir (the shake drum). The cocktail machine can also be set so that if the mixture or a part thereof does not have to be chopped, this mixture or this part thereof ends up in the glass 29 without an intermediate station. The contents of the shake drum, after being closed, are "shaken" during a time adjustable for each cocktail by a rotary or up and down motion. After shaking, the shake drum opens again and the mixture flows into the glass 29.
<Desc / Clms Page number 10>
Detecting empty bottles
Optionally, a detector in the fluid reservoir detects whether the fluid reservoir is empty and / or whether the fluid reservoir is attached. Different types of sensors (mechanical (eg float mechanism) sensor, electronic sensor, light sensor, ...) can be used for this. Which sensor is used and how and where the sensor is mounted depends on the type of reservoir used, the shape of the reservoir used, the composition of the reservoir used, and the content of the reservoir used.
Barcode reader
Choosing a cocktail 41 can also be done via a barcode reader 34.
A barcode corresponds to each cocktail 41. A menu card 40 then shows the respective barcode next to each cocktail 41. A cocktail choice is made by reading in the barcode corresponding to the desired cocktail 41 with a barcode reader 34. The barcode reader 34 transmits the selected barcode to the PC 31. The PC 31 interprets this barcode and sends the appropriate command to the PLC 10 which will in turn send the necessary peripherals. You can also assign a barcode to each bartender. Before making the cocktail choice, the bartender must read his barcode. This makes it possible to build up a cash register for each bartender individually.
Depending on the need, it is possible to connect different barcode readers to the PC 31.
Infra-red
Choosing a cocktail can also be done via an infrared remote control.
The bartender or the waiter types in the desired order in his remote control. This order is forwarded to the PC 31 via an infrared signal. The PC 31
<Desc / Clms Page number 11>
interprets this infrared signal and sends the appropriate commands to the PLC 10 which in turn will control the valves 14 and necessary peripherals.
By assigning a separate remote control to each bartender, it is possible to build up a cash register for each bartender individually.
Cash Tickets
For each individual order, a receipt can be created and printed using the printer 33. It is possible to group orders from a customer. It is also possible to take several orders from a customer (or from more than one customer if necessary) together, make a receipt and print it out for all these orders together.