BE1001608A4 - System and connection profile for the connection of sheet and channel elements. - Google Patents

System and connection profile for the connection of sheet and channel elements. Download PDF

Info

Publication number
BE1001608A4
BE1001608A4 BE8800483A BE8800483A BE1001608A4 BE 1001608 A4 BE1001608 A4 BE 1001608A4 BE 8800483 A BE8800483 A BE 8800483A BE 8800483 A BE8800483 A BE 8800483A BE 1001608 A4 BE1001608 A4 BE 1001608A4
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
profile
plate
connection
wall
fold
Prior art date
Application number
BE8800483A
Other languages
Dutch (nl)
Inventor
Luc Tsjoen
Original Assignee
Airkan N V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Airkan N V filed Critical Airkan N V
Priority to BE8800483A priority Critical patent/BE1001608A4/en
Priority to PCT/BE1989/000018 priority patent/WO1989010512A1/en
Application granted granted Critical
Publication of BE1001608A4 publication Critical patent/BE1001608A4/en

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24FAIR-CONDITIONING; AIR-HUMIDIFICATION; VENTILATION; USE OF AIR CURRENTS FOR SCREENING
    • F24F13/00Details common to, or for air-conditioning, air-humidification, ventilation or use of air currents for screening
    • F24F13/02Ducting arrangements
    • F24F13/0209Ducting arrangements characterised by their connecting means, e.g. flanges
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16LPIPES; JOINTS OR FITTINGS FOR PIPES; SUPPORTS FOR PIPES, CABLES OR PROTECTIVE TUBING; MEANS FOR THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16L23/00Flanged joints
    • F16L23/12Flanged joints specially adapted for particular pipes
    • F16L23/14Flanged joints specially adapted for particular pipes for rectangular pipes
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24FAIR-CONDITIONING; AIR-HUMIDIFICATION; VENTILATION; USE OF AIR CURRENTS FOR SCREENING
    • F24F13/00Details common to, or for air-conditioning, air-humidification, ventilation or use of air currents for screening
    • F24F13/02Ducting arrangements
    • F24F13/0254Ducting arrangements characterised by their mounting means, e.g. supports

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Duct Arrangements (AREA)

Abstract

...bezittende een dubbelwandige L-vormige dwarsdoorsnede. De samenlopende uiteinden van het uit doorlopende plaat vervaardige L-profiel, vormen een horizontale inklemspleet. Als bijzondere kenmerken vertoont het nieuwe profiel een naar binnen gekeerde plooi in de opstaande rugzijde, bij voorkeur beneden het vlak van de spleet gelegen, en verder een spleetvormende onderplaat die beduidend korter is dan de bovenplaat en waarvan het omgeplooide uiteinde een efficiente clips-verbinding toelaat met een in de inklemopening geschoven plaat- of kanaalelement.... having a double-walled L-shaped cross section. The converging ends of the L-profile made of continuous plate form a horizontal clamping gap. As a special feature, the new profile has an inward-facing crease in the upright back, preferably located below the plane of the slit, and furthermore a slit-forming bottom plate which is significantly shorter than the top plate and the folded end of which allows an efficient clip connection with a plate or channel element pushed into the clamping opening.

Description

       

   <Desc/Clms Page number 1> 
 



  SYSTEEM EN AANSLUITPROFIEL VOOR DE VERBINDING VAN   PLAAT-EN   KANAALELEMENTEN. 



  De uitvinding heeft in het algemeen betrekking op het mechanisch verbinden van (overwegend) vlakke plaatelementen met behulp van aangepaste verbindings-of aansluitprofielen. 



  Meer in het bijzonder betreft de uitvinding een verbeterd verbindingssysteem en een nieuwsoortig dubbelwandig aansluitprofiel voor de verwezenlijking van een hechte verbinding tussen aangrenzende kokersegmenten van uit metaalplaat vervaardigde luchtkanalen welke gewoonlijk een regelmatige cilindervorm bezitten bij voorkeur met polygonale doorsnede, bijvoorbeeld rechthoekig, en met vlakke zijwanden. 



  Het verbindingsprofiel volgens de uitvinding is bij voorkeur rechtlijnig en wordt overwegend aangewend voor het aan mekaar zetten van vlakke panelen (zijwanden van   luchtkanaal) waarvan   de te verbinden uiteinden rechtlijnig en ongeveer parallel met elkaar verlopen. De uitvinding is echter niet beperkt tot het verbinden van vlakke, rechtlijnige elementen, maar is   ,ook   aanwendbaar voor het samenvoegen van elementen met gebogen zijwanden en gekromde uiteinden bv. kanaalsegmenten met deels gebogen of volledig ronde dwarsdoorsnede. In dergelijk geval zal het aansluitprofiel een aangepaste gebogen vorm bezitten welke overeenstemt met de kromming van de aangrenzende uiteinden van de te verbinden elementen of kanaalgedeelten. 



  ) De volgens de uitvinding gerealiseerde verbinding tussen opeenvolgende   luchtkanaalsegmenten,   waarbij de aangrenzende rechtlijnige uiteinden der vlakke kanaalzijwanden (meestal kanalen met rechthoekige dwarssectie) voorzien zijn van het nieuwsoortig profiel volgens de uitvinding, is in wezen vrij van lassen of andere bijkomende bevestigingsmiddelen. Ze is iniettemin voldoende stevig en in tegenstelling tot conventionele verbindingen met gekende aansluitprofielen die na bevestiging gepuntlast worden, blijft het profiel afneembaar. Andere voordelen en eigenschappen van de uitvinding zullen verder blijken uit de meer gedetailleerde beschrijving van het nieuwe profiel in vergelijking met gekende verbindingsprofielen. 



    Alhoewel   de termen plaatelement, kanaalelement of kanaalsegment moeten breed geinterpreteerd worden in de context van de huidige beschrijving, is de uitvinding in de eerste plaats gericht op de verbinding van vlakke panelen uit dunne metaalplaat, in het bijzonder (de vlakke zijwanden van) geprefabriceerde luchtkanaalsegmenten, bij voorkeur met rechthoekige doorsnede en meestal vervaardigd uit verzinkte staalplaat. 



  Er zijn reeds diverse types van aansluitprofielen bekend om kokersegmenten van luchtkanalen te verbinden en te assembleren tot een doorlopende kanalisatie die ondermeer gebruikt wordt voor de afzuiging en transport van schadelijke dampen en verontreinigde lucht. Ook de distributie van lucht bv. voor ventilatie, luchtbehandeling en verwarming met warme lucht, is een courante toepassing van deze kanalen. 



  Deze bekende profielen bezitten meestal een L-vormige doorsnede en zijn vervaardigd uit metaalplaat, gewoonlijk verzinkte staalplaat, die in een stuk in de gewenste L-vorm wordt gebracht door toepassing van op zichzelf bekende vormgeveingstechnieken zoals buigen, plooien, duwen, persen en dergelijke. Het gevormde L-profiel kan uit   een   enkelvoudige plaatdikte in het opstaande been van   de "L opgebouwd   zijn, ofwel volledig dubbelwandig uitgevoerd zijn.

   In het laatste geval wordt een kamer in het bovenaan gesloten opstaande been van het L-profiel gevormd die in het horizontale gedeelte of voet van het L-profiel (waar de twee plaatwanden veel dichter bij elkaar komen) overgaat in een nauwe   spleet   die geopend is aan het 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 uiteinde of aansluitgedeelte van de L (waar de twee plaatdikten van de dubbele wand eindigen). Langs deze spleetopening wordt het   L-vormlg   aansluitprofiel op het uiteinde van de vlakke zijwanden van het luchtkanaalsegement geschoven, zodat de volledige omtrek van de rechthoekige kanaalsectie dus aangesloten wordt. Het te verbinden uitelnde van het aangrenzende kanaalsegment wordt op analoge wijze van aansluitprofielen voorzien, waarbij beide kanaalsegmenten via de rugzijde van de spiegelend gemonteerde L-profielen tegen elkaar gezet worden.

   Op de hoeken van de kanaaldoorsnede, waar telkens twee L-profielen (haaks) op elkaar toekomen, worden aangepaste hoekprofielen bevestigd welke stevig ingrijpen in de open zijkant van de twee   L-profielen. De   aldus van aansluitprofielen en hoekprofielen voorziene kanaalsegmenten worden tegen elkaar aangedrukt en vastgemaakt door middel van op zieh bekende bevestigingsmiddelen die aangebracht worden op de aangrenzende hoeken der kanaalgedeelten. 



  Tussen de tegen elkaar aangedrukte, vlakke opstaande rugzijde van de bevestigde aansluitprofielen kan desgevallen een elastische afdichtingstrip aangebracht worden, bv. een kleefband, die door de klemwerking van de aangetrokken hoeken de aansluitvoeg tussen de kanaalsegmenten hermetisch afsluit. De aansluitverbinding tussen de zijdelingse uiteinden der L-profielen en de hierin geschoven hoekstukken kan   eveneens   luchtdicht afgesloten worden met behulp van een geschikte afdichtingpasta. 



  De tot dusver bekende en recent ontwikkelde aansluitprofielen met dub-   belwandige, L-vormige   sectie zijn merkelijk beter dan de eenvoudige profielen met enkelvoudige wand op het gebied van stijfheid, sterkte en afdichting. Nadelig evenwel is het groter verbruik aan   plaatmateriaal. Een   bijkomend nadeel van deze bekende dubbelwandige profielen is dat de inklemwerking van de inklemspleet gevormd door de twee elkaar bijna rakende wanden van het aansluitbeen van het L-profiel, te gering is om hierin geschoven kanaalsegmenten voldoende stevig te fixeren en ten opzichte van elkaar onbeweeglijk te houden. Daarom wordt bij de assemblage van luchtkanalen met behulp van deze conventionele profielen de inklemverbinding versterkt met puntlassen, waardoor het aansluitprofiel volledig vast verankerd wordt op de ziJwand van het kanaal.

   Dit betekent dat na definitieve montage van het luchtkanaal het verbindingsprofiel hiervan niet meer kan losgemaakt worden (zonder het profiel en/of de kanaalwand te beschadigen) Voorts zijn de bekende dubbelwandige profielen niet of weinig geschikt om in het uit kokersegmenten samengevoegde luchtkanaal op eenvoudige direkte wijze, zonder gebruik van supplementaire bevestigingsmiddelen, een thermisch isolerende en/of geluidsdempende bekleding op de kanaalbinnenwand aan te brengen. 



  De hoofdopgave van de uitvinding bestaat er derhalve in om te voorzien in een verbeterd verbindingssysteem en een innovatief aansluitprofiel voor het tot stand brengen van een solide en voldoende dichte verbinding tussen (vlakke) plaatelementen, in het bijzonder geprefabriceerde kanaalgedeelten van uit verzinkt plaatstaal gevormde luchtkanalen, die bij voorkeur een regelmatige veelhoekige dwarsdoorsnede met rechtlijnige uiteinden en vlakke zijwandpanelen vertonen, waarbij de hogergenoemde nadelen en problemen, die optreden bij toepassing van reeds gekende dubbelwandige   profielen, grotendeels opgelost worden.

   Een   verdere opgave behelst het tot stand brengen van een verbinding tussen plaatelementen en luchtkanaalsegmenten die voldoende sterk verankerd zijn door gebruik van het 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 
 EMI3.1 
 nieuwe aansluitprofiel, en dit zonder aanwending van puntlassen of andere. lasverbindingen, die minder materiaal en arbeid vergt dan gelijkaardige verbindingen met conventionele aansluitprofielen. gemakkelijk demonteerbaar is en die bovendien toelaat snel en efficiënt een isolerende binnenbekleding in het luchtkanaal aan te brengen. 



  In overeenstemming met de uitvinding worden deze opgaven en voordelen verwezenlijkt door een dubbelwandig aansluitprofiel met L-vormige dwarssectie, alsook door een hiermede   gevormde verbinding. waarvan   de onder- 
 EMI3.2 
 scheidende kenmerken gedefiniëerd zljn in hoofdconclusie 1. 



  Bijzondere en   referentiële   uitvoeringsvormen van de uitvinding zijn gedefiniëerd in de ondergeschikte conclusies. 



  Het aansluitprofiel volgens de uitvinding onderscheidt zieh van de bestaande dubbelwandige verbindingsprofielen met L-vormige sectie in wezen dus hierdoor dat de inklemfunctie van de   spleet, gevormd   door de parallel verlopende plaatwanden van het open aansluitgedeelte van het L-profiel   (d. w. z.   de voet van   de "L"), gewijzigd   is in een klemwerking gecombineerd met mechanische verankering,   nl.   een inklemming   met"clipseffect".   Bovendien is in de onderzijde van het profiel de functie van isolatie-bevestigingsmiddel geïntegreerd. Met dit doel vertoont de onderkant van het Lprofiel volgens de uitvinding enkele essentiële functionele vormverschillen ten opzichte van vergelijkbare conventionele aansluitprofielen met dubbelwandige L-sectie.

   In de eerste plaats is de benedenplaat van het nieuwe profiel die de onderzijde vormt van de inklemspleet (en die bij gebruikelijke profielen parallel met de bovenplaat verloopt, minstens even lang is als deze bovenplaat en er   gewoonliJk voorbijschiet) niet   evenwijdig met en veel korter dan de bovenplaat (ongeveer de helft) en het uiteinde van de onderplaat is volledig teruggeplooid op zichzelf met vorming van een korte tong die ongeveer evenwijdig is met de bovenplaat en hiermee een spleetopening vormt. Het eindvlak van het uiteinde van de tong werkt als stop of "clips"verankering voor het verbonden plaatelement dat in de spleet tussen genoemde tong en bovenplaat geschoven wordt.

   Het te verbinden plaatelement is aan de onderkant voorzien van een   middel, bv.   afzonderlijke op   een   lijn liggende uitstulpingen, een doorlopende verhevenheid of rand en dgl., waarmee de ingeklemde plaat mechanisch verankerd wordt tegen hogergenoemde tong of eindvouw van het profiel. 



  Een tweede   essentieel   verschil is dat de onderste plaat, ter hoogte van de hiel van het opstaande been van het L-profiel, een naar binnen geplooide vouw (heen-en terug geplooid gedeelte) vertoont die zich juist beneden het niveau van de ingeklemde plaat bevindt. Genoemd ingeplooid gedeelte van de onderste plaat vormt een ongeveer horizontaal verlopende spleet aan de onderzijde van het L-profiel, waarbij de spleetopening lichtjes naar binnen verschoven is t. o. v. de opstaande rugzijde van het L-profiel. 



  Op die manier komt een   geïntegreerd   bevestigingsmiddel tot stand dat toelaat de binnenwand van het luchtkanaal te bekleden (snel en eenvoudig) met isolatiemateriaal. Immers, ter hoogte van elke verbindingsvoeg aan de binnenzijde van het kanaal is nu een steunkraag aanwezig, met behulp waarvan bv. een isolerende mat van het ene uiteinde tot het andere uiteinde aan de binnenzijde van het kanaalsegment kan   opgehangen   worden. 



  Het nieuwsoortig profiel bezit dus simultaan meerdere functies die as-   semblagekosten, materiaal   en tijd besparen. Bovendien verhindert de mechanische clips-verbinding dat de ingeklemde plaat uit het profiel schuift, zodat bijkomende lasverbindingen bij de installatie van het luchtkanaal, of bij transport van voorgemonteerde kanaalgedeelten, niet meer nodig is. 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 
 EMI4.1 
 



  4. 



  Voorts kan dergelijke verbinding moeiteloos losgekoppeld worden doordat de aansluitprofielen, verwijdering van de hoekstukken, door zijdeling- se verschuiving van de hierin bevestigde kanaalwanden kunnen afgenomen worden. 



  In de volgende figuren worden de uitvinding en de voordelen die zij biedt, verder toegelicht en verduidelijkt aan de hand van enkele uitvoeringsvormen die evenwel als voorbeelden zonder beperkend karakter dienen te worden verstaan. 



  Figuur   l   geeft een schetsmatige voorstelling van enkele typische verbindingsprofielen die beantwoorden aan de bekende stand van de techniek. 



  Figuur 2 toont een dwarsdoorsnede van twee   referentiële   uitvoeringsvormen van een aansluitprofiel volgens de uitvinding. 



  Figuur 3 illustreert enkele mogelijke uitvoeringsvormen van het nieuwe verbindingsprofiel met een aangepaste afdichting. 



  In figuur 1 zijn een vijftal soorten bekende L-profielen van het type met dubbele wand geillustreerd. De geschematiseerde dwarsdoorsneden tonen een 
 EMI4.2 
 L-profiel 2 dat op een plaatelement l geschoven is. Het in een stuk uit plaat gevormde dubbelwandige L-profiel 2 vertoont in het opstaande gedeelte 4 een kamer 3 die in het onderste, quasi-horizontale been 5 van het )profiel overgaat in een nauwe spleet 6 waarin plaatelement 1 ingeklemd wordt door de klemwerking van de voorvervormde naar mekaar toelopende boven-en onderwand van de spleet. Indien nodig kan afdichting tussen kamer 3 en het luchtkanaal-verbeterd worden zoals voorgesteld in figuur   Ib.   waar het   voorbidschietende   uiteinde van de onderste plaat geplooid is in de vorm van een afdichtingsgroef 7.

   In deze groef wordt elastisch afdichtingsmateriaal aangebracht dat tegen de onderzijde van de ingeklemde plaat 7 drukt. Op die manier is de kanaalruimte gelegen onder plaat 1 beter afgesloten van kamer 3 (welke zijdelings open is ter hoogte van de hoekstukken.) In figuur   lc   is een alternatieve mogelijkheid weergegeven met het oog op de realisatie van een degelijke afdichting tussen het luchtkanaal en kamer 3 van het L-profiel. Hier ziet men in de onderkant van het opstaande gedeelte 3, doch boven het niveau van de ingeklemde plaat 1 en de onderste plaat 5 een naar onder geplooide vouw 8 die een bijkomende klemwerking uitoefent op plaat 1 die door de neerwaarts gerichte vouw 8 tegen de onderste wand 5 wordt gedrukt. Door labyrinth-werking wordt ook de afdichting van kamer 3 verbeterd.

   Een hermetische afdichting is mogelijk door een geschikte afdichtingsstof 9 aan te brengen in de ruimte tussen vouw 8 en onderplaat 5. Het plaatelement 1 dat tot tegen opstaande wand 4 geschoven is, drukt hierbij in de afdichtingsstof. 



  In figuur Id en le wordt verder getoond dat hoger beschreven bekende profielen op verschillende plaatsen aangepaste versterkingsindeukingen 10 en/of 10'kunnen bezitten. Het L-profiel weergegeven in figuur le vertoont een lip 11 aan het uiteinde van de onderste plaat ter hoogte van de spleetopening. 



  Figuur 2 geeft een gedetailleerde dwarsdoorsnede van een voorkeursuitvoeringsvorm van een aansluitprofiel volgens de ultvinding. Het L-profiel 21 is uit   een   stuk doorlopende plaat gevormd. Opmerkelijk voor het nieuwe profiel is de bijzondere vormgeving van de onderste plaat 25 van het aansluitgedeelte van het L-profiel waarmee de verbinding met plaatelement 20 tot stand wordt gebracht.

   Terwijl het opstaande gedeelte 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 van de L-vorm analoog als bij conventionele dubbelwandige profielen is uitgevoerd, met twee buitenwanden 22 en   22'die   via de gesloten boven- zijde 23'in elkaar vloeien en een luchtkamer 23 vormen, en ook de bovenste plaat 24 van het aansluitbeen van het L-profiel een op zieh reeds bekende vormgeving bezit en quasi parallel in contact staat met het verbonden plaatelement 20 tot aan uiteinde 24', vertoont de hielplaat vanaf haar begin 30 tot uiteinde 26 specifieke verschillen. Ze is niet, zoals gebruikelijk bij bekende profielen, rechtlijnig doorgetrokken, evenwijdig met de onderzijde van het in te klemmen plaatelement 20 en met bovenplaat 24, tot aan of   voorbij   het uiteinde   24'van   de inklemopening. 



  Volgens de uitvinding volgt de onderzijde 30 eerst een nagenoeg recht- tracé over een betrekkelijk korte afstand (die bij voorkeur kleiner is dan de afstand tussen de wand 22 en het begin van parallel verlopend gedeelte van bovenplaat 24) en wordt in 29 volledig teruggeplooid naar de opstaande wand 22 toe, derwijze dat een vouw of spleet 31 wordt gevormd waarbij het onderste uiteinde 32 van de spleetopening   gelegen is vöör   het verlengde van wand 22   (m. a. w.   de afstand 29-32 is korter dan 29-22). 



  In 32 wordt de plooirichting omgekeerd en in het onderste gedeelte 25 volgt de benedenplaat het tracé 32-25 tot aan punt   25'dat zieh   op een   Iverhoudingswijze   grote afstand van uiteinde 24'bevindt. In   25'is   de benedenplaat omgeplooid in de vorm van een tong 26 met uiteinde 26'. De bovenzijde van tong 26 verloopt ongeveer parallel met wand 24 en vormt hiermee een inklemopening waar plaat 20 ingeschoven wordt. Uiteinde 26' van genoemde tong vormt een verankeringsmiddel voor uitstulping 27 van   ; pl atelement 20. Uiteinde   28 van de ingeklemde 28 steunt op de bovenzijde hielwand 30 die hierop een bijkomende klemwerking kan uitoefenen in functie van de positionering van wand 30   t. o. v.   plaat 24 en tong 26. 



    Men   merkt dat het ingeklemde plaatelement 20 door de clips-werking van de elementen 26 en 27 onmogelijk uit de verbindingsspleet tussen 24 en   )26 kan schuiven.    



  Verder is het duidelijk dat een aldus gerealiseerde verbinding geen puntlassen of andere bevestigingsmiddelen vergt om de aldus geassembleerde   plaat-of   kanaalelementen vast te fixeren. Dit biedt het voordeel dat het profiel achteraf en zonder ingrijpende maatregel (die anders schade veroorzaken zoals bij het losmaken van puntlassen en dergelijke) kan afgenomen worden en dat zowel verbindingsprofiel als plaatelement intact blijven, en dus na eventuele demontage, opnieuw kunnen gebruikt worden. 



  De steunspleet 31 onder de hiel van het aansluitprofiel (aan   weerszijden   van elke verbindingsvoeg) vormt een bevestigingsmiddel bij uitstek voor het fixeren van een interne isolerende bekleding in het luchtkanaal, en dit stelselmatig bij ieder aangesloten kanaalsegment. Hierdoor bespaart men veel tijd en arbeidskosten in vergelijking met door conventionele aansluitprofielen verbonden kanaalelementen, die steeds problemen opleveren om isolerend materiaal op degelijke en betrouwbare wijze op de gladde binnenwanden van het luchtkanaal te bevestigen. 



  Het zwaardere profiel voorgesteld in figuur 2b is principieel identiek aan het L-profiel weergegeven in figuur 2a met uitzondering van de versterkingsplooi 35 in zijwand 22. 



  In figuur 3 zijn enkele uitvoeringsvarianten van het verbindingsprofiel volgens de uitvinding weergegeven waarin rekening gehouden wordt met een eventuele gewenste bijkomende afdichting met behulp van een geschikte afdichtingsstof (pasta, strips, enz. ) Getoond wordt op welke wijze het nieuwe profiel hiervoor op voordelige wijze lokaal aangepast wordt, en op welke plaats de afdichtingsmassa dient aangebracht, om de gewenste hermetische afdichting te bekomen. 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 



   Figuur 3a illustreert een uitvoeringsvorm waarbij een afdichtingsmassa
33, aangebracht in de nauwe ruimte gevormd tussen onderplaat 25, spleetrand 29 en tonguiteinde 26, een hermetische afdichting mogelijk maakt tussen luchtkamer 23 en de spleetopening tussen bovenplaat 24 en inklemtong 26. Het plaatelement dat daartussen ingeschoven wordt, zal dus met zijn onderkant tegen de afdichting drukken, waardoor de kanaalruimte omsloten door de verbonden plaatelementen 20, afgesloten is van kamer 23 (die aan de zijkant van het aansluitprofiel open is voor het bevestigen van de verbindingshoeken.)
In figuur 3b is een uitvoeringsvorm weergegeven waarbij een groefvormende indeuking 24 aan het uiteinde van de verankeringstong 26, een geschikt middel vormt voor het aanbrengen van afdichtingsmaterie 33.

   Plaatelement
20 wordt aldus geklemd tussen bovenplaat 24 en afdichting 33 in groef 34 van inklemtong 26. 



    ; De   bijzonder gunstige vormgeving van het L-profiel volgens de uitvinding voorziet dus simultaan in meerdere functionele middelen die in het profiel zelf geintegreerd zijn, in tegenstelling tot de verbeterde bekende profielen (zoals bijvoorbeeld de moeilijke afdichting van de open profielzijkanten bij profielen met interne dichtingsplooi.) ) Bij het profiel volgens de uitvinding bevindt de additionele plooiing zich onder de luchtkamer, zodat de aan te sluiten hoekstukken, die twee samenkomende aansluitprofielen van hetzelfde kanaalelement verbinden en die daartoe in de   zijdelingse   profielopening geschoven worden, veel dichter aansluiten en derhalve indien nodig, ook makkelijker kunnen afgedicht wor- 
 EMI6.1 
 aden. 



  De onderscheiden kenmerken van de uitvinding die in de beschrijving, de tekeningen en de conclusies omschreven en bepaald zijn, kunnen zowel afzonderlijk als in diverse onderlinge combinaties voor de verwezenlijking van de uitvinding van   essentieel   belang zijn. Vanzelfsprekend is de uitvinding niet noodzakelijk beperkt tot de hierboven beschreven en geillustreerde uitvoeringsvormen die als   bijzondere, preferentiële ultvoerings-   vormen dienen beschouwd. 



  Het spreekt verder vanzelf dat andere plaatmaterialen dan de gebruikelijke verzinkte, dunne staalplaat, evenzeer kunnen gebruikt worden en hierbij falle specifieke voordelen van de uitvinding behouden. Zo is eender welke metaalplaat geschikt voor de fabricage van het L-profiel volgens de uitvinding, in het bijzonder staal, bekleed staal zoals verzinkt staal of gealuminiseerd staal, roestvast staal,   aluminium, zink, koper, enz.   



  Ook kunststof kan voor de vervaardiging van het profiel aangewend worden. 



    Verder   zijn diverse combinaties mogelijk tussen de keuze van het profielmateriaal en het materiaal van de aan te sluiten plaat-en kanaalelementen. 



  Deze alternatieve   m. tvoeringsvormen en   andere modificaties en combinaties zijn alle mogelijk binnen het raam van de uitvinding zoals gedefiniëerd in de volgende conclusies.



   <Desc / Clms Page number 1>
 



  SYSTEM AND CONNECTION PROFILE FOR CONNECTING SHEET AND CHANNEL ELEMENTS.



  The invention generally relates to the mechanical connection of (predominantly) flat sheet elements by means of adapted connecting or connecting profiles.



  More particularly, the invention relates to an improved connection system and a novel type of double-walled connection profile for the realization of a tight connection between adjacent tube segments of air ducts made of sheet metal, which usually have a regular cylindrical shape, preferably with a polygonal cross section, for instance rectangular, and with flat side walls.



  The connecting profile according to the invention is preferably rectilinear and is mainly used for assembling flat panels (side walls of air duct) whose ends to be joined run in a straight line and approximately parallel to each other. However, the invention is not limited to connecting flat, rectilinear elements, but is also applicable for joining elements with curved side walls and curved ends, e.g. channel segments with partly curved or completely round cross section. In such a case, the connecting profile will have an adapted curved shape which corresponds to the curvature of the adjacent ends of the elements or channel parts to be joined.



  The connection between successive air duct segments realized according to the invention, wherein the adjoining rectilinear ends of the flat channel side walls (usually channels with rectangular cross section) are provided with the novel type profile according to the invention, is essentially free of welds or other additional fasteners. It is nevertheless sufficiently sturdy and, unlike conventional connections with known connection profiles that are spot welded after fixing, the profile remains removable. Other advantages and features of the invention will be further apparent from the more detailed description of the new profile compared to known connection profiles.



    Although the terms plate element, duct element or duct segment are to be widely interpreted in the context of the present description, the invention is primarily directed to the connection of thin metal sheet flat panels, in particular (the flat side walls of) prefabricated air duct segments, preferably with a rectangular cross-section and usually made of galvanized steel sheet.



  Various types of connection profiles are already known for joining and assembling duct sections of air ducts into a continuous ducting which is used, among other things, for the extraction and transport of harmful vapors and polluted air. The distribution of air, for example for ventilation, air treatment and heating with warm air, is also a common application of these channels.



  These known profiles usually have an L-shaped cross-section and are made of metal plate, usually galvanized steel sheet, which is brought into the desired L-shape in one piece by applying known per se shaping techniques such as bending, folding, pushing, pressing and the like. The L-profile formed can be built up from a single sheet thickness in the upright leg of the "L", or be completely double-walled.

   In the latter case, a chamber is formed in the top-closed upright leg of the L-profile which merges into a narrow gap in the horizontal part or foot of the L-profile (where the two plate walls come much closer together) to the

 <Desc / Clms Page number 2>

 end or connection part of the L (where the two plate thicknesses of the double wall end). The L-shaped connection profile is slid along this gap opening on the end of the flat side walls of the air duct segment, so that the full perimeter of the rectangular duct section is connected. The connecting part of the adjacent channel segment to be connected is provided with connection profiles in an analogous manner, whereby both channel segments are placed against each other via the back of the mirror-mounted L-profiles.

   At the corners of the channel cross-section, where two L-profiles (perpendicular) come together, adapted corner profiles are attached that firmly intervene in the open side of the two L-profiles. The channel segments thus provided with connecting profiles and corner profiles are pressed against each other and fastened by means of known fasteners which are applied to the adjacent corners of the channel parts.



  If necessary, an elastic sealing strip, such as an adhesive tape, which hermetically seals the connection joint between the channel segments can be fitted between the flat, upright backsides of the attached connection profiles. The connecting connection between the lateral ends of the L-profiles and the corner pieces inserted therein can also be closed airtightly using a suitable sealing paste.



  The hitherto known and recently developed connection profiles with double-walled, L-shaped section are noticeably better than the simple single-walled profiles in terms of stiffness, strength and sealing. However, the greater consumption of sheet material is disadvantageous. An additional drawback of these known double-walled profiles is that the clamping action of the clamping gap formed by the two almost touching walls of the connecting leg of the L-profile is too small to fix channel segments slid into it sufficiently and to be immobile relative to each other. to keep. For this reason, when assembling air ducts using these conventional profiles, the clamping connection is reinforced with spot welding, so that the connecting profile is fully anchored to the side wall of the duct.

   This means that after the final installation of the air duct, the connecting profile can no longer be detached from it (without damaging the profile and / or the duct wall). Furthermore, the known double-walled profiles are not or hardly suitable for simple direct connection in the air duct assembled from tube segments. without the use of additional fasteners, apply a thermally insulating and / or sound-insulating coating to the duct inner wall.



  The main task of the invention therefore consists in providing an improved connection system and an innovative connection profile for establishing a solid and sufficiently tight connection between (flat) plate elements, in particular prefabricated duct sections of air ducts formed from galvanized sheet steel, which preferably have a regular polygonal cross-section with rectilinear ends and flat side wall panels, wherein the above-mentioned drawbacks and problems that arise when using already known double-walled profiles are largely solved.

   A further task involves establishing a connection between plate elements and air duct segments that are sufficiently anchored by using the

 <Desc / Clms Page number 3>

 
 EMI3.1
 new connection profile, without the use of spot welding or others. welded joints, which requires less material and labor than similar joints with conventional connection profiles. is easy to disassemble and which also makes it possible to quickly and efficiently install an insulating inner lining in the air duct.



  In accordance with the invention, these tasks and advantages are realized by a double-walled connecting profile with an L-shaped cross section, as well as by a connection formed therewith. of which the
 EMI3.2
 separating features are defined in main claim 1.



  Particular and referential embodiments of the invention are defined in the minor claims.



  The connecting profile according to the invention differs from the existing double-walled connecting profiles with an L-shaped section, essentially in that the clamping function of the gap, formed by the parallel running plate walls of the open connecting part of the L-profile (ie the base of the " L "), changed to a clamping action combined with mechanical anchoring, ie a clamping effect with" clip effect ". In addition, the function of insulating fasteners is integrated in the bottom of the profile. For this purpose, the underside of the L-profile according to the invention shows some essential functional shape differences compared to comparable conventional connection profiles with a double-walled L-section.

   First, the bottom plate of the new profile, which forms the bottom of the clamping slot (and which in parallel profiles runs parallel to the top plate, is at least as long as this top plate and usually overshoots) is not parallel to and much shorter than the top plate (about half) and the end of the bottom plate is completely pleated back on itself to form a short tongue which is approximately parallel to the top plate and thereby forms a gap. The end face of the end of the tongue acts as a stop or "clips" anchor for the joined plate member which is slid into the gap between said tongue and top plate.

   The plate element to be joined is provided at the bottom with a means, e.g. separate aligned projections, a continuous elevation or edge and the like, with which the clamped plate is mechanically anchored against the tongue or end fold of the profile mentioned above.



  A second essential difference is that the bottom plate, at the height of the heel of the L-profile's upright leg, has an inwardly pleated fold (back and forth pleated portion) which is just below the level of the clamped plate . Said folded-in part of the bottom plate forms an approximately horizontally extending slit at the bottom of the L-profile, wherein the slit opening is slightly shifted inwards. o. v. the upright back of the L-profile.



  This creates an integrated fastener that allows the inner wall of the air duct to be covered (quickly and easily) with insulating material. After all, a support collar is now present at the level of each connecting joint on the inside of the channel, with the aid of which, for example, an insulating mat can be suspended from one end to the other end on the inside of the channel segment.



  The news-like profile therefore simultaneously has several functions that save assembly costs, material and time. In addition, the mechanical clip connection prevents the clamped plate from sliding out of the profile, so that additional weld connections are no longer necessary during the installation of the air duct, or when transporting pre-assembled duct sections.

 <Desc / Clms Page number 4>

 
 EMI4.1
 



  4.



  Furthermore, such a connection can be disconnected effortlessly in that the connection profiles, removal of the corner pieces, can be removed by lateral displacement of the channel walls mounted therein.



  In the following figures the invention and the advantages it offers are further elucidated and elucidated on the basis of some embodiments which, however, are to be understood as examples without limitation.



  Figure 1 shows a sketch of some typical connection profiles that correspond to the known prior art.



  Figure 2 shows a cross section of two referential embodiments of a connection profile according to the invention.



  Figure 3 illustrates some possible embodiments of the new connecting profile with a modified seal.



  Five types of known double-walled L-profiles are illustrated in Figure 1. The schematic cross sections show one
 EMI4.2
 L-profile 2 which is slid onto a sheet element l. The double-walled L-profile 2 formed in one piece from sheet metal has in the upright part 4 a chamber 3 which merges into the lower, quasi-horizontal leg 5 of the profile in a narrow gap 6 in which sheet element 1 is clamped by the clamping action of the deformed, tapered top and bottom wall of the gap. If necessary, sealing between chamber 3 and the air duct can be improved as shown in Figure Ib. where the bow-shooting end of the bottom plate is pleated in the form of a sealing groove 7.

   Elastic sealing material is placed in this groove, which presses against the underside of the clamped plate 7. In this way, the channel space located under plate 1 is better closed off from chamber 3 (which is laterally open at the level of the corner pieces.) Figure 1c shows an alternative possibility with a view to realizing a solid seal between the air duct and chamber 3 of the L-profile. Here, in the bottom of the upright portion 3, but above the level of the clamped sheet 1 and the bottom sheet 5, there is a fold 8 folded downwards which exerts an additional clamping action on sheet 1 which, by the downward fold 8 against the bottom one wall 5 is pressed. The labyrinth effect also improves the sealing of chamber 3.

   A hermetic sealing is possible by arranging a suitable sealing material 9 in the space between fold 8 and bottom plate 5. The plate element 1 which is pushed against upright wall 4 hereby presses into the sealing material.



  In Figures Id and le it is further shown that the above-described known profiles may have adapted reinforcement indentations 10 and / or 10 'at different locations. The L-profile shown in figure le has a lip 11 at the end of the bottom plate at the height of the slit opening.



  Figure 2 provides a detailed cross-section of a preferred embodiment of a connecting profile according to the invention. The L-profile 21 is formed from a single continuous plate. Noteworthy for the new profile is the special design of the bottom plate 25 of the connection part of the L-profile with which the connection to plate element 20 is effected.

   While the upright section

 <Desc / Clms Page number 5>

 of the L-shape analogous to that of conventional double-walled profiles, with two outer walls 22 and 22 'which flow into each other via the closed top 23' and form an air chamber 23, and also the top plate 24 of the connecting leg of the L-profile, which is already known in its design and which is almost parallel in contact with the connected plate element 20 up to end 24 ', the heel plate shows specific differences from its beginning 30 to end 26. It is not, as usual with known profiles, drawn in a straight line, parallel to the bottom of the plate element 20 to be clamped and with top plate 24, up to or beyond the end 24 'of the clamping opening.



  According to the invention, the bottom side 30 first follows a substantially straight path over a relatively short distance (which is preferably less than the distance between the wall 22 and the beginning of the parallel portion of the top plate 24) and is completely folded back in 29 to the upstanding wall 22, such that a fold or slit 31 is formed with the lower end 32 of the slit opening being located in front of the extension of wall 22 (in other words, the distance 29-32 is shorter than 29-22).



  In 32, the pleat direction is reversed and in the lower portion 25, the lower plate follows the route 32-25 up to point 25 'which is in a relatively large distance from end 24'. In 25 ', the bottom plate is folded in the form of a tongue 26 with end 26'. The top side of tongue 26 runs approximately parallel to wall 24 and thus forms a clamping opening where plate 20 is pushed in. Tip 26 'of said tongue forms a bulge anchor 27 of; Plating element 20. End 28 of the clamped-in 28 rests on the top side of the heel wall 30, which can exert an additional clamping action thereon in function of the positioning of wall 30 t. o. plate 24 and tongue 26.



    It is noted that the clamped plate element 20 cannot slide out of the connecting gap between 24 and 26 due to the clip action of elements 26 and 27.



  Furthermore, it is clear that a connection thus realized does not require spot welding or other fastening means to fix the plate or channel elements thus assembled. This offers the advantage that the profile can be removed afterwards and without major measures (which otherwise cause damage such as when loosening spot welds and the like) and that both the connecting profile and the plate element remain intact, and can therefore be reused after any disassembly.



  The support slit 31 under the bead of the connection profile (on either side of each connecting joint) forms an excellent fastening means for fixing an internal insulating coating in the air duct, and this systematically at every connected duct segment. This saves a lot of time and labor costs compared to duct elements connected by conventional connection profiles, which always present difficulties in fixing insulating material in a reliable and reliable manner on the smooth inner walls of the air duct.



  The heavier profile shown in Figure 2b is basically identical to the L-profile shown in Figure 2a with the exception of the reinforcement pleat 35 in side wall 22.



  Figure 3 shows some embodiments of the connection profile according to the invention, in which account is taken of any desired additional sealing by means of a suitable sealant (paste, strips, etc.), showing how the new profile is advantageously locally used for this purpose. is adjusted, and where the sealing compound should be applied, in order to obtain the desired hermetic seal.

 <Desc / Clms Page number 6>

 



   Figure 3a illustrates an embodiment in which a sealing mass
33, arranged in the narrow space formed between bottom plate 25, slit edge 29 and tongue end 26, permits a hermetic seal between air chamber 23 and the slit opening between top plate 24 and clamping tongue 26. Thus, the plate element that is slid in between it will be against the seal, thereby enclosing the channel space enclosed by the connected plate elements 20 from chamber 23 (which is open on the side of the connection profile for fixing the connection angles.)
Figure 3b shows an embodiment in which a groove-forming indentation 24 at the end of the anchor tongue 26 forms a suitable means for applying sealing material 33.

   Plate element
20 is thus clamped between top plate 24 and seal 33 in groove 34 of clamping tongue 26.



    ; The particularly favorable design of the L-profile according to the invention thus simultaneously provides for several functional means that are integrated in the profile itself, in contrast to the improved known profiles (such as, for example, the difficult sealing of the open profile sides with profiles with an internal sealing pleat. )) In the profile according to the invention, the additional fold is located under the air chamber, so that the corner pieces to be connected, which connect two converging connection profiles of the same channel element and which are pushed into the side profile opening for this purpose, connect much closer and therefore if necessary, also easier to seal
 EMI6.1
 aden.



  The various features of the invention defined and defined in the description, the drawings and the claims may be essential, both individually and in various mutual combinations, for the realization of the invention. Obviously, the invention is not necessarily limited to the above-described and illustrated embodiments which are to be regarded as particular, preferential embodiments.



  Furthermore, it goes without saying that sheet materials other than the usual galvanized, thin steel sheet can be used as well, while retaining several specific advantages of the invention. For example, any metal sheet is suitable for the manufacture of the L-profile according to the invention, in particular steel, coated steel such as galvanized steel or aluminized steel, stainless steel, aluminum, zinc, copper, etc.



  Plastic can also be used to manufacture the profile.



    Furthermore, various combinations are possible between the choice of the profile material and the material of the plate and duct elements to be connected.



  These alternative embodiments and other modifications and combinations are all possible within the scope of the invention as defined in the following claims.


    

Claims (1)

CONCLUSIES 1. Aansluitprofiel voor de uitvoering van een wezenlijk mechanische, hechte verbinding tussen twee of meerdere plaatelementen, in het bijzonder vlakke panelen, en meer specifiek voor de verbinding van opeenvolgende kanaalsegementen van een luchtkanaal dat bij voorkeur een polygonale dwarsdoorsnede en vlakke buitenwanden met rechtlijnige uiteinden bezit, (op welke aangrenzende uiteinden aansluitprofielen worden geschoven die zich uitstrekken over de volledige omtrek van genoemde kanaalseg- menten),  CONCLUSIONS 1. Connection profile for the implementation of an essentially mechanical, tight connection between two or more plate elements, in particular flat panels, and more specifically for the connection of successive duct sections of an air duct, which preferably have a polygonal cross section and flat outer walls with rectilinear ends (on which adjacent ends are slid connection profiles extending over the full circumference of said channel segments), welk aansluitprofiel bestaat uit een stuk plaat dat vervormd en geplooid is tot een profiel met L-vormige dwarssectie en dubbele wand zodanig dat de uiteinden van de continue dubbele wand samenkomen in het onderste gedeelte of voet van het L-profiel waar ze een spleet- opening vormen voor de inklemming van het te verbinden plaat- of ka- naalelement, waarbij dan het opstaande gedeelte van het L-profiel een (lucht-) kamer omsluit die aan weerszijden van het profiel open is en die binnen het profiel onderaan uitmondt in genoemde inklemspleet, met het kenmerk dat de wezhlijk vlakke rugzijde van het L-profiel, onder de hiel of onderste wand van de luchtkamer,    which connecting profile consists of a piece of plate that is deformed and folded into a profile with L-shaped cross section and double wall such that the ends of the continuous double wall meet in the bottom part or foot of the L profile where they form a gap forms for clamping the plate or duct element to be joined, in which case the upright part of the L-profile encloses an (air) chamber that is open on either side of the profile and which opens into the clamping gap within the profile at the bottom. characterized in that the substantially flat back of the L-profile, under the heel or bottom wall of the air chamber, voorzien is van een naar bin- nengekeerde volledige plooiing of vouw die aldus een middel creeert voor de bevestiging van isolerend materiaal aan de binnenzijde van de via genoemd (e) profiel (en) verbinden plaat-of kanaalelementen, en ver- der dat het uiteinde van de onderste profilwand die continu doorloopt vanaf hogergenoerrde plooiing tot tegen de onderkant van de bovenste plaatwand in de voet van het profiel, waar dit uiteinde een spleetope- hing vormt, omgeplooid is in de tegengestelde richting van het uitein- de van de spleetvormende bovenplaat, zodat genoemd omgeplooid uiteinde een verankeringsmiddel vormt voor een hiermee samenwerkend middel van het te verbinden plaatelement wanneer dit laatste in de inklemspleet van het L-profiel geschoven wordt.  is provided with an inwardly facing full fold or fold, thus creating a means for the attachment of insulating material to the inside of the plate or channel elements connecting via said profile (s), and furthermore that the end from the bottom profile wall, which runs continuously from the top-pleat to the bottom of the top plate wall in the base of the profile, where this end forms a gap opening, is folded in the opposite direction from the end of the gap-forming top plate, so that said folded end forms an anchoring means for a co-acting means of the plate element to be connected when the latter is slid into the clamping gap of the L-profile. 2. Aansluitprofiel zoals gedefinieerd in conclusie l, met het kenmerk dat genoemde ingeplooide vouw zieh bevindt beneden het niveau van de bo- venste inklemplaat en hiermme ongeveer evenwijdig verloopt, en verder dat de uiterste plooirand, waar de opening van de vouw begint, over een geringe afstand t. o. v. de opstaande (vertikale) rugzijde in de richting van de inklemspleet verschoven is. Connecting profile as defined in claim 1, characterized in that said folded fold is below the level of the upper clamping plate and extends approximately parallel thereto, and further that the outer fold edge, where the opening of the fold starts, over a short distance t. o. v. the upright (vertical) back has shifted in the direction of the clamping gap. 3. Aansluitprofiel volgens conclusies l en 2, met het kenmerk dat het om- gebogen uiteinde van de onderste profielwand een korte tong vormt die ongeveer parallel verloopt met de bovenwand van de profielvoet ter hoogte van de nauwe spleetopening, waarbij de omplooiing van genoemd uiteinde zich bevindt op een voldoende grote afstand vór het uitein- de van de spleetvormende bovenwand die er dus voorbijschiet, bij voor- . keur op een afstand die groter is dan de helft van de lengte van het parallel verlopend gedeelte van deze bovenste wand.   Connecting profile according to Claims 1 and 2, characterized in that the bent end of the lower profile wall forms a short tongue which runs approximately parallel to the top wall of the profile foot at the height of the narrow gap opening, the fold of said end extending located at a sufficient distance in front of the end of the slit-forming top wall, thus overshooting, for example. mark at a distance greater than half the length of the parallel section of this top wall. 4. Aansluitprofiel volgens een der conclusies 1 tot 3, waarbij het plaat- materiaal van het profiel bestaat uit metaal, in het bijzonder gewon staal, aluminium en roestvast staal, en bij voorkeur bekleed staal zoals verzinkte staalplaat. Connecting profile according to any one of claims 1 to 3, wherein the sheet material of the profile consists of metal, in particular mild steel, aluminum and stainless steel, and preferably coated steel, such as galvanized steel sheet. 5. Aansluitprofiel volgens een der conclusies 1 tot 3, waarbij het plaat- materiaal van het profiel uit kunststof bestaat. Connecting profile according to any one of claims 1 to 3, wherein the plate material of the profile consists of plastic. 6. Aansluitprofiel volgens een der conclusies 1 tot 5, met het kenmerk dat het profiel voorzien is van een afdichtingsmiddel, waardoor de luchtka- mer van het profiel hermetisch kan afgesloten worden van de ruimte aan de binnenzijde van het verbonden kanalelement. Connecting profile according to any one of claims 1 to 5, characterized in that the profile is provided with a sealing means, whereby the air chamber of the profile can be hermetically sealed from the space on the inside of the connected channel element. 7. Aansluitprofiel volgens conclusie 6, waarin genoemd afdichtingsmiddel een dichtingsmassa is die aangebracht is in de voet van het profiel, <Desc/Clms Page number 8> meer bepaald in de ruimte gevormd tussen de vouw. de onderplaat en het EMI8.1 ongebogen dan tegen de onderkant van het in L-profiel geschoven plaelement drukt. ui teinde, waarbi j genoerrde dichtingsmassa8. Aansluitprofiel volgens conclusie 6, waarin het afdichtingsmiddel ge- vormd wordt door een groef of inkeping in de bovenkant van het omgebo- gen uiteinde van de onderste plaat, waarin een elastische dichtings- EMI8.2 massa aangebracht is die tegen de onderzijde ide van het ingek-lerrde plaat- element drukt. Connecting profile according to claim 6, wherein said sealing means is a sealing compound which is arranged in the base of the profile,  <Desc / Clms Page number 8>  in particular in the space formed between the fold. the bottom plate and the  EMI8.1  without bending, then presses against the bottom of the plaster element slid into L-profile onion end, with stirred sealing compound 8. Connecting profile according to claim 6, in which the sealing means is formed by a groove or notch in the top of the bent end of the bottom plate, in which an elastic sealing  EMI8.2  mass which presses against the underside of the inked-in plate element. 9. Aansluitprofiel volgens eender welke der conclusies 1 tot 8, waarbij de wanden van het profiel aangepaste versterkingsplooiingen en/of in- deukingen vertonen, bij voorkeur in de buitenwand van het opstaande gedeelte van het. L-profiel. lO. Luchtkanaal bestaande uit de samenvoeging van opeenvolgende kanaalseg- menten, die onderling verbonden zijn met behulp van aansluitprofielen volgens een der conclusies 1 tot .  Connecting profile according to any one of claims 1 to 8, wherein the walls of the profile show adapted reinforcement folds and / or indentations, preferably in the outer wall of the upright part of the. L profile. 10. Air duct consisting of the combination of successive duct segments, which are mutually connected by means of connection profiles according to any one of claims 1 to.
BE8800483A 1988-04-27 1988-04-27 System and connection profile for the connection of sheet and channel elements. BE1001608A4 (en)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE8800483A BE1001608A4 (en) 1988-04-27 1988-04-27 System and connection profile for the connection of sheet and channel elements.
PCT/BE1989/000018 WO1989010512A1 (en) 1988-04-27 1989-04-26 Flange member for joining plate and ducts elements

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE8800483A BE1001608A4 (en) 1988-04-27 1988-04-27 System and connection profile for the connection of sheet and channel elements.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1001608A4 true BE1001608A4 (en) 1989-12-12

Family

ID=3883384

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE8800483A BE1001608A4 (en) 1988-04-27 1988-04-27 System and connection profile for the connection of sheet and channel elements.

Country Status (2)

Country Link
BE (1) BE1001608A4 (en)
WO (1) WO1989010512A1 (en)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2010094385A1 (en) * 2009-02-18 2010-08-26 Walsh Intellectual Property Ltd. A tubular duct member

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0625667A3 (en) * 1993-05-12 1995-05-03 Mieduct Kogyo Kabushiki Kaisha Flange connection for ducts.
US7018127B2 (en) * 2001-12-07 2006-03-28 Walsh Timothy E Connector for joining two lengths of sheet metal ducting together end-to-end and the two pieces of sheet metal
ATE450761T1 (en) * 2004-06-02 2009-12-15 Guenter Smitka SYSTEM FOR CONNECTING AIR CONDITIONING CHANNELS
WO2011131356A1 (en) * 2010-04-23 2011-10-27 Hermanussen Metallverarbeitung Gmbh Flange profile for the air-tight joining of portions of an air duct
DK3945260T3 (en) * 2020-07-29 2023-11-27 Dec Tech B V Connection element for connection with rectangular duct components

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1650169A1 (en) * 1967-11-18 1970-09-24 Reinhardt Maschb Gmbh Device for connecting duct sections
FR2408784A1 (en) * 1977-11-09 1979-06-08 Smitka Invent Gmbh FLANGE ASSEMBLY, USED IN PARTICULAR IN THE AEROTECHNICAL OR SIMILAR FIELD
GB2132724A (en) * 1982-12-20 1984-07-11 Ductmate Ind Inc Duct joint frame
DE8615108U1 (en) * 1986-06-04 1986-07-31 Schauer, Markfried, Ing.(grad.), 3013 Barsinghausen Air duct connection profile with seal

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1650169A1 (en) * 1967-11-18 1970-09-24 Reinhardt Maschb Gmbh Device for connecting duct sections
FR2408784A1 (en) * 1977-11-09 1979-06-08 Smitka Invent Gmbh FLANGE ASSEMBLY, USED IN PARTICULAR IN THE AEROTECHNICAL OR SIMILAR FIELD
GB2132724A (en) * 1982-12-20 1984-07-11 Ductmate Ind Inc Duct joint frame
DE8615108U1 (en) * 1986-06-04 1986-07-31 Schauer, Markfried, Ing.(grad.), 3013 Barsinghausen Air duct connection profile with seal

Cited By (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2010094385A1 (en) * 2009-02-18 2010-08-26 Walsh Intellectual Property Ltd. A tubular duct member
US8695644B2 (en) 2009-02-18 2014-04-15 Walsh Intellectual Property Ltd. Tubular duct member
AU2010214924B2 (en) * 2009-02-18 2015-10-22 Walsh Intellectual Property Ltd. A tubular duct member
US9982806B2 (en) 2009-02-18 2018-05-29 Walsh Intellectual Property Ltd. Tubular duct member

Also Published As

Publication number Publication date
WO1989010512A1 (en) 1989-11-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4514952A (en) Roof panel mounting clip
US4570404A (en) Two-part hold-down apparatus with slip joint for seamed panel assemblies
BE1001608A4 (en) System and connection profile for the connection of sheet and channel elements.
US4123094A (en) Duct joint assembly
US4555885A (en) Filler strip with locking clip
JP3054659U (en) Device for fixing cover strips with longitudinal grooves
US4046409A (en) Joining arrangement for ventilation ducts and the like
JP2000517384A (en) Space parts
US4463533A (en) Sheet material roofing panel
US2752950A (en) Connection means for heating and ventilating ducts
IE44752B1 (en) Duct joint assembly
US4570405A (en) Insulating apparatus DGK for panel assemblies
JP4898832B2 (en) Plate type filter insert
RU2124670C1 (en) Flanged profile for relative attachment of air passage sections
US5520464A (en) Heat seal SOS bag
JP2001104701A (en) Separation wall for distillation column
EP0672802A1 (en) A member
US1783861A (en) Antifrost device
JPH04228763A (en) Fancy panel for use in ceiling or the like
JP2004507630A (en) Hinged drainer and sheet drainer kit
EP2182128A1 (en) A suspendable ceiling island system
US3093140A (en) Suspended files
JP6907057B2 (en) Surrounding structure of a building
JP2529491Y2 (en) Side wall structure of transport box
JPH0212517Y2 (en)

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Owner name: AIRKAN N.V.

Effective date: 19900430