NL9000766A - Inrichting voor geometrische correctie van een vertekend beeld. - Google Patents

Inrichting voor geometrische correctie van een vertekend beeld. Download PDF

Info

Publication number
NL9000766A
NL9000766A NL9000766A NL9000766A NL9000766A NL 9000766 A NL9000766 A NL 9000766A NL 9000766 A NL9000766 A NL 9000766A NL 9000766 A NL9000766 A NL 9000766A NL 9000766 A NL9000766 A NL 9000766A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
image
address
memory
values
video signal
Prior art date
Application number
NL9000766A
Other languages
English (en)
Inventor
Cornelis Willem Elenga
Original Assignee
Koninkl Philips Electronics Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Koninkl Philips Electronics Nv filed Critical Koninkl Philips Electronics Nv
Priority to NL9000766A priority Critical patent/NL9000766A/nl
Priority to DE69127986T priority patent/DE69127986T2/de
Priority to EP91200735A priority patent/EP0450718B1/en
Priority to JP3066688A priority patent/JPH0541832A/ja
Priority to US07/677,709 priority patent/US5231673A/en
Publication of NL9000766A publication Critical patent/NL9000766A/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06TIMAGE DATA PROCESSING OR GENERATION, IN GENERAL
    • G06T5/00Image enhancement or restoration
    • G06T5/80Geometric correction

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Image Processing (AREA)
  • Analysing Materials By The Use Of Radiation (AREA)
  • Studio Circuits (AREA)

Description

N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken te Eindhoven.
Inrichting voor geometrische correctie van een vertekend beeld.
De uitvinding heeft betrekking op een inrichting voor geometrische correctie van een vertekend beeld, omvattende een ingang voor opname van een digitaal videosignaal dat beeldwaarden I(u,v) omvat die behoren bij, door coördinaten (u,v) gedefinieerde, beeldelementen van het vertekende beeld, een uitgang voor het afgeven van een digitaal gecorrigeerd videosignaal dat beeldwaarden I(x,y) omvat die behoren bij, door coördinaten (x,y) gedefinieerde, beeldelementen van een gecorrigeerd beeld, een met de ingang verbonden beeldgeheugen voor opslag van het digitale videosignaal en een met het beeldgeheugen verbonden adressengenerator.
De uitvinding heeft tevens betrekking op een röntgenonderzoekapparaat voorzien van een inrichting voor geometrische correctie van een vertekend beeld.
Een dergelijke inrichting is bekend uit het Amerikaanse octrooischrift US 4,736,399.
Bij vervaardiging van een röntgenbeeld van een object, door detectie van door het object lokaal in intensiteit gemoduleerde röntgenstralen met een röntgenbeeldversterkerbuis, ontstaan in het beeld geometrische vertekeningen. Een ingangsscherm van de röntgenbeeldversterkerbuis is veelal gekromd, hetgeen leidt tot een ton- of kussenvormige vertekening van het weer te geven röntgenbeeld.
De met een uitgangsvenster van de röntgenbeeldversterkerbuis gekoppelde televisie opneeminrichtig introduceert eveneens beeldvertekening, waardoor afstanden in het uiteindelijke röntgenbeeld niet overeenstemmen met werkelijke dimensies. Dit is met name storend indien uit het röntgenbeeld quantitatieve gegevens over relatieve posities of dimensies van objecten moeten worden ontleend en verstoort bij tomografische beeldvorming een nauwkeurige beeldreconstructie. Om deze nadelige effecten tegen te gaan, wordt een geometrische correctie op het röntgenbeeld toegepast, waartoe het van de televisie opneeminrichting afkomstige videosignaal wordt gedigitaliseerd en opgeslagen in een geheugen van een beeldcorrectie inrichting. Vervolgens worden beeldwaarden I(ufv) van het gedigitaliseerde videosignaal getransformeerd tot beeldwaarden I(x,y) van een gecorrigeerd videosignaal. Hierin zijn u en v de coördinaten van een beeldelement in het vertekende röntgenbeeld, en x en y de bij dit beeldelement behorende coördinaten in het gecorrigeerde röntgenbeeld. Voor ieder coördinatenpaar (x,y) van het gecorrigeerde röntgenbeeld wordt de daarbij behorende beeldwaarde I(u,v), die is opgeslagen onder een adres dat overeenkomt met coördinaten (u,v), opnieuw opgeslagen onder een met coofdinaten (x,y) overeenkomend adres. Hierbij is de relatie tussen de met (x,y) en (u,v) overeenkomende adressen als een vector vastgelegd in een RAM. De gecorrigeerde beeldwaarden I(x,y) worden via een DA omzetter toegevoerd aan een televisiemonitor. Een nadeel bij een dergelijke wijze van beeldcorrectie is dat voordat correctie plaats kan vinden, eerst het gehele röntgenbeeld moet worden opgeslagen in het geheugen. Hierdoor is de voor beeldcorrectie benodigde tijd relatief groot. Met name bij operaties onder doorlichting is het wenselijk dat gecorrigeerde röntgenbeelden zo snel mogelijk ter beschikking zijn.
Het is onder meer een doel van de uitvinding te voorzien in een inrichting waarmee een röntgenbeeld van een object binnen een gering aantal beeldperiodes van een videosignaal gecorrigeerd kan worden. Het is tevens een doel van de uitvinding te voorzien in een inrichting waarmee naast beeldcorrecties voor geometrische vertekening ook een beeldwaarde correctie kan plaatsvinden.
Een inrichting volgens de uitvinding is hiertoe gekenmerkt doordat het beeldgeheugen een eerste en een tweede deelgeheugen omvat die zijn verbonden met een besturingsorgaan voor·.
- binnen een eerste beeldperiode van het videosignaal aansturen van opname van het videosignaal in het eerste deelgeheugen, waarbij de adressengenerator x-adreswaarden genereert voor verdeling van de beeldwaarden I(u,v) over adressen die overeenstemmen met coördinaten (x,v) van beeldelementen in een deels gecorrigeerd beeld en die een x-adreswaarde en v-adreswaarde omvatten, en voor toevoeren van een tijdens een voorgaande beeldperiode in het tweede deelgeheugen opgeslagen videosignaal aan de uitgang, alsmede voor - binnen een volgende beeldperiode van het videosignaal aansturen van uitlezing van het eerste deelgeheugen, waarbij de adressengenerator y-adreswaarden genereert voor selectie van adressen omvattende een x- adreswaarde en een y- adreswaarde die overeenstemmen met opeenvolgend langs beeldlijnen in het gecorrigeerde beeld gelegen coördinaten (x,y) voor toevoer van de onder deze adressen opgeslagen beeldwaarden aan de uitgang, alsmede voor aansturing van opname van een tijdens de beeldperiode op de ingang aangeboden videosignaal in het tweede deelgeheugen.
De beeldwaarden ï(u,v) van het gedigitaliseerde videosignaal worden binnen een eerste beeldperiode opgeslagen onder adressen XV in het eerste deelgeheugen, waardoor de in het vertekende beeld door geometrische vertekening gekromde vertikale lijnen worden gecorrigeerd tot rechte lijnen. In de volgende beeldperiode worden de onder de adressen XV opgeslagen beeldwaarden in een door de adressengenerator bepaalde volgorde aan de uitgang toegevoerd. Hierbij worden bijvoorbeeld de beeldwaarden als een tijdreeks aan de uitgang toegevoerd, waarbij opeenvolgende beeldwaarden langs beeldlijnen in het gecorrigeerde beeld zijn gelegen. Tegelijkertijd met het uitlezen van het eerste deelgeheugen en het in de juiste volgorde toevoeren aan de uitgang van de beeldwaarden I(x,v), wordt het nieuw binnenkomende videosignaal opgeslagen in het tweede deelgeheugen onder adressen XV. Door de gefaseerde beeldcorectie is het mogelijk gecorrigeerde beelden na een beeldperiode (40 ms) ter beschikking te hebben.
Een voorkeursuitvoering van een inrichting volgens de uitvinding heeft als kenmerk dat de adressengenerator een eerste tabel bevat met bij coördinaten (u,v) behorende x-adreswaarden en een tweede tabel met bij coördinaten (x,v) behorende y-adreswaarden.
De adressengenerator genereert binnen één beeldperiode tegelijkertijd x-adreswaarden van adressen XV die overeenstemmen met coördinaten (x,v) in het deels gecorrigeerde beeld en y-adreswaarden van adressen XY die overeenstemmen met coördinaten (x,y) in het onvertekende beeld. Doordat de adressengenerator de toekenning van het bij een coördinatenpaar (u,v) van het vertekende beeld behorend coördinatenpaar (x,y) in het onvertekende beeld in twee stappen uitvoert, kan een parallelle adressering worden toegepast. Tijdens een beeldperiode worden gelijktijdig voor het binnenkomende videosignaal de x-adreswaarden gegenereerd, en voor een tijdens een voorafgaande beeldperiode opgenomen videosignaal de y-adreswaarden gegenereerd. Hierdoor is het mogelijk dat een beeldcorrectie van een in 512*512 beeldpunten gediscretiseerd beeld aanzienlijk sneller is dan de bekende methode van beeldcorrectie.
Een verdere voorkeursuitvoering van een inrichting volgens de uitvinding heeft als kenmerk dat door het besturingsorgaan bij elke beeldwaarde I(u,v) een, met de coördinaten (u,v) van het bijbehorende beeldelement overeenkomende, u-adreswaarde en v-adreswaarde van adressen UV aan de adressengenerator worden toegevoerd, waarbij de adressengenerator een eerste tabel omvat met onder adressen UV opgeslagen adres incrementwaarden Au, een optelinrichting voor samenstelling van de x-adreswaarde uit de som van de u-adreswaarde en de adresincrementwaarde Au, een tabel met onder adressen UV opgeslagen adresincrementwaarden Av en een verdere optelinrichting voor samenstelling van de y-adreswaarde uit de som van de v-adreswaarde en de adresincrementwaarde Av.
Doordat de adresincrementwaarden, die door kleinere getallen (6 bit) worden gevormd dan de gehele x- of y-adreswaarden (9 bit), zijn opgeslagen in de adressengenerator, kan de benodigde geheugenruimte met een faktor 1/3 worden verminderd.
Een weer verdere voorkeursuitvoering van een inrichting volgens de uitvinding heeft als kenmerk, dat de inrichting is voorzien van een met het besturingsorgaan verbonden derde geheugen dat is verbonden met een vermenigvuldiger voor vermenigvuldiging van het videosignaal I(x,y) met een in het derde geheugen opgeslagen correctiefaktor en voor afgifte van het vermenigvuldigde videosignaal aan de uitgang.
Na geometrische beeldcorrectie worden de signaalwaarden gecorrigeerd voor bijvoorbeeld een helderheidsverloop in het röntgenbeeld tengevolge van de geometrie van een ingangsscherm van de röntgenbeeldversterkerbuis of inhomogeniteit van de röntgenbundel.
Een uitvoeringsvorm van een inrichting volgens de uitvinding heeft tot kenmerk, dat het besturingsorgaan een teller omvat, waarbij het eerste en het tweede deelgeheugen worden gevormd door RAM-geheugens, waarbij respectieve lees-schrijf selectie ingangen van de deelgeheugens ten opzichte van elkaar geïnverteerd zijn verbonden met de teller voor toevoer van een periodiek logisch-hoog signaal met een periode die gelijk is aan twee beeldperioden.
Door de teller, bijvoorbeeld een 19 bits binaire teller, worden aan de uitgang daarvan bijvoorbeeld met een klokfrekwentie van 6,6 MHz binaire getallen gegenereerd. Bij deze frekwentie worden 512*512 getalwaarden binnen een beeldperiode van 40 ms gegenereerd. De uitgang van de teller waarop het meest significante bit (het 19e bit) verschijnt, wordt aan de lees-schrijf selecteeringangen van de
O
deelgeheugens toegevoerd, waardoor tijdens een eerste aantal van 512 klokpulsen van de teller een logisch laag niveau aan de lees-schrijf selecteeringang van het eerste deelgeheugen wordt toegevoerd en een logisch hoog niveau aan de lees-schrijf selecteeringang van het tweede o deelgeheugen wordt toegevoerd. Na 512 klokpulsen, dat is na een beeldperiode, komt op de uitgang van de teller met het meest significante bit een logisch hoog niveau, zodat de het in de schrijftoestand verkerende deelgeheugen in de leestoestand komt, en het in de leestoestand verkerende deelgeheugen in de schrijftoestand komt. Een dergelijke besturingseenheid is met bekende logische componenten eenvouding te realiseren.
Een verdere uitvoeringsvorm van een inrichting volgens de uitvinding heeft als kenmerk, dat tussen de ingang en de uitgang een poortschakeling is opgenomen die een viertal drie-niveau buffers omvat met elk een met het besturingsorgaan verbonden activeeringang, waarbij een serieschakeling van de eerste en de tweede buffer parallel is geschakeld met een serieschakeling van de derde en de vierde buffer, de ingangen van de eerste en de derde buffer zijn verbonden met de ingang, de uitgangen van de tweede en de vierde buffer zijn verbonden met de uitgang, de activeer ingangen van de eerste en de vierde buffer zijn geïnverteerd ten opzichte van de activeer ingangen van de tweede en de derde buffer, en waarbij een tussen de eerste en tweede buffer gelegen aftakpunt is verbonden met het eerste deelgeheugen en een tussen de derde en de vierde buffer gelegen aftakpunt is verbonden met het tweede deelgeheugen.
Door de poortschakeling worden, per beeldperiode commuterend, beeldwaarden van de ingang aan één der deelgeheugens toegevoerd en gecorrigeerde beeldwaarden van het andere deelgeheugen aan de uitgang toegevoerd.
Enkele uitvoeringsvormen van een inrichting volgens de uitvinding zullen nader worden toegelicht aan de hand van de bijgevoegde tekening. In de tekening toont:
Figuur 1 een röntgenonderzoekapparaat voorzien van een inrichting voor beeldcorrectie;
Figuur 2 mogelijke vertekeningen in een weer te geven beeld,
Figuur 3 een schematische weergave van de bekende wijze van beeldcorrectie,
Figuur 4 een wijze van beeldcorrectie met een inrichting volgens de uitvinding, en
Figuur 5 een inrichting volgens de uitvinding.
Figuur 1 toont een beeldvormend systeem, in het bijzonder een röntgenbeeldsysteem, waarin een door een röntgenbron 1 uitgezonden röntgenbundel 3 door een object 5 locaal in intensiteit wordt gemoduleerd. Een gemoduleerde röntgenbundel 3' valt op een ingangsscherm 7 van een röntgenbeeldversterkerbuis 9 en wordt daar omgezet in een lichtbeeld dat via in een fotocathode vrijgemaakte elektronen, langs elektronen-optische weg in helderheid versterkt op een uitgangsscherm 11 wordt afgeheeld. Met een televisiecamera 13 wordt het lichtbeeld omgezet in een elektrisch videosignaal dat aan een weergeefeenheid 14 kan worden toegevoerd om als een zichtbaar beeld te worden weergegeven. Via een analoog naar digitaal omzetter 15 wordt het videosignaal toegevoerd aan een beeldcorrectie inrichting 17, waar geometrische vertekeningen langs digitale weg worden gecorrigeerd. De inrichting 17 geeft de digitale beeldwaarden in een voorbepaalde volgorde af aan een digitaal naar analoogomzetter 19 voor weergave met de weergeefeenheid 14. Bij verrichting van medische ingrepen aan inwendige structuren van een patient, zoals bloedvaten, onder doorlichting, is het voor een goede herkenbaarheid van de structuren van belang dat deze geometrisch zo natuurgetrouw mogelijk worden weergegeven. Ook bij tomografische beeldvorming, waarbij uit een serie tweedimensionale absorptieprofielen van een object, een driedimensionaal beeld wordt gereconstrueerd, is het voor een accurate beeldreconstructie van belang dat de absorptieprofielen vrij van geometrische vertekeningen zijn. In het weer te geven beeld worden deze vertekeningen veroorzaakt door een kromming van het ingangsscherm 7, door de stand van het elektronenoptisch systeem van de röntgenbeeldversterkerbuis 9 ten opzichte van het aardmagnetisch veld en door een eventueel tussen het uitgangsscherm van de röntgenbeeldversterbuis 9 en de televisiekamera 13 aanwezige optiek.
Figuur 2 toont hoe beeldelementen die langs rechte lijnen in een rechthoekig coördinatenstelsel (x,y) gelegen zijn (figuur 2a) door ton- of kussenvormige vertekening (figuur 2b respectievelijk 2c) in het weergegeven beeld langs kromme lijnen komen te liggen. Een beeld van een testobject dat wordt gevormd uit een rechthoekig maaswerk van röntgenabsorberend materiaal, wordt vertekend afgebeeld, zoals in figuur 2b en 2c is weergegeven. Een beeld op het uitgangsscherm 11 van de röntgenbeeldversterkerbuis 9 wordt met de televisiekamera 13 omgezet in een videosignaal dat voor weergave op de weergeefeenheid 14 volgens een gelnterlineëerd lijnvormig patroon dat is opgebouwd uit twee gelnterlineëerde beeldrasters. Beeldopname kan plaatsvinden met behulp van een televisieopneembuis waarin een met een lichtbeeld corresponderend ladingsbeeld op een fotogeleidende laag met een elektronenbundel als twee gelnterlineëerde beeldrasters wordt afgetast. De televisiekamera 13 kan ook een CCD kamera omvatten, waarin een ladingspatroon dat in een laag halfgeleidermateriaal onder elektroden is opgebouwd, volgens bijvoorbeeld een frame transfermethode in één maal naar een geheugenmatrix van CCD cellen wordt getransporteerd. Hierna wordt een tweede ladingspatroon onder ten opzichte van het eerste patroon verschoven posities in het halfgeleider materiaal opgebouwd, terwijl een lijnsgewijze uitlezing van het in de geheugenmatrix opgeslagen ladingspatroon plaatsvindt, waarbij een met de lading evenredig videosignaal wordt gevormd. Synchroon met de uitlezing van de ladingsbeelden in de televisiekamera 13, wordt het daarbij gegenereerde videosignaal weergegeven op de weergeefeenheid 14. Het door de televisiekamera gegenereerde en vervolgens gedigitaliseerde videosignaal, representeert de beeldwaarden van een in een door coördinaten (u,v) gedefinieerd beeldvlak gelegen vertekend beeld.
In de bekende beeldcorrectie-inrichting worden de beeldwaarden ï(u,v) opgeslagen onder adressen UV in het geheugen van de beeldcorrectie inrichting 17. Hierbij vormen de adressen OV een matrix die overeenkomt met de coördinaten (u,v). Zoals getoond in figuur 3, wordt het opgeslagen gedigitaliseerde beeld punt voor punt gecorrigeerd. Hiertoe worden de beeldwaarden I(u,v) van het gedigitaliseerde beeld opnieuw opgeslagen onder in een matrix gerangschikte adressen XY die overeenkomen met coördinaten (x,y) van het onvertekende beeld. Het geheugen waarin de beeldwaarden I(u,v) zijn opgeslagen wordt bijvoorbeeld langs de opeenvolgende lijnen DD', EE', FF' etc uitgelezen. Hierbij worden de punten A, B en C opeslagen onder de op een horizontale lijn in de matrix van adressen XY gelegen adressen A', B' en C'. De relatie tussen de adressen OV en XY (of tussen de punten (u,v) en (x,y)) is bepaald met behulp van een afbeelding van een testobject in de vorm van een röntgenabsorberend tralie. Na correctie worden de adressen XY in een volgorde die overeenkomt met geinterlineëerde beeldlijnen via de digitaal naar analoog omzetter aan de weergeefeenheid 14 toegevoerd.
In een beeldcorrectie inrichting volgens de uitvinding worden tijdens een eerste beeldperiode de bij coördinaten (u,v) van het vertekende beeld behorende beeldwaarden I(u,v) opgeslagen onder adressen XV in een eerste deelgeheugen. De adressengenerator voert hiertoe voor elke beeldwaarde I(u,v) een x-adreswaarde toe van het adres XV waaronder de desbetreffende beeldwaarde wordt opgeslagen. Hierdoor worden verticale lijnen in het vertekende beeld, die door vertekening zijn gekromd, getransformeerd tot rechte verticale lijnen. In figuur 4a is een beeld van een rechthoekig maaswerk gegeven zoals dat na de eerste correctiefase is verdeeld over een matrix van adressen XV.
Tijdens een in de volgende beeldperiode vallende volgende correctiefase wordt de inhoud van de adressen XV in een volgorde aan de uitgang van de correctie inrichting 17 toegevoerd, welke volgorde overeenkomt met langs een patroon van beeldlijnen gelegen opeenvolgende beeldelementen. Hiertoe selecteert de adressengenerator bij, langs verticale lijnen gelegen, beeldelementen (x,y) (Figuur 4b) een y-adreswaarde en voert de bijbehorende beeldwaarden die zijn opgeslagen onder adressen XV waarvan de v-adreswaarde gelijk is aan de y-adreswaarde (V=Y) toe naar de uitgang. In figuur 4a en 4b is getoond hoe voor langs een verticale lijn gelegen opeenvolgende beeldpunten (x,y.j), (x,y2) en (x,y3) in het door punten (x,y) gedefinieerde beeldvlak 4b, de bijbehorende beeldwaarden worden gevonden onder de adressen XV^, XV2 en XV3 van de in een matrix gerangschikte adressen XV zoals is getoond figuur 4a. Door de adressengenerator worden de y-adreswaarden van de bij de punten (x,y.j), (x,y2) en (x,y3) behorende adressen XV-j, XV2 en XV3 gegenereerd. De inhoud van de adressen XV, waarvoor geldt V=Y in de matrix van adressen XV wordt met een voorbepaalde frekwentie aan de uitgang van de beeldcorrectie inrichting 17 toegevoerd, zodat op de weergeefeenheid 14 een gecorrigeerd beeld verschijnt. Het gecorrigeerde beeld is na een beeldcorrectie van de bovenbeschreven soort 90° gedraaid ten opzichte van het vertekende beeld. Dit kan door middel van een extra correctiestap worden opgelost, of door een juiste oriëntatie van de opnamemiddelen 13 of door een juiste oriëntatie van de weergeefmiddelen 14.
Figuur 5 toont een uitvoeringsvorm van de beeldcorrectie inrichting 17 volgens de uitvinding. De beeldcorrectie inrichting 17 omvat een poortschakeling 23. Met de poortschakeling 23 zijn twee naar willekeur toegankelijke (RAM) deelgeheugens 25 en 26 verbonden voor opname en afgave van beeldwaarden aan de poortschakeling. Via de poortschakeling 23 kan de inhoud van de deelgeheugens 25 en 26 worden toegevoerd aan de uitgang 28 van de beeldcorrectie inrichting. Via een dataselector 29 zijn de deelgeheuges 25 en 26 verbonden met een adressengenerator 31. Een besturingsorgaan 33, in de vorm van een binaire teller, is verbonden met de adressengenerator 31, de dataselector 29, de deelgeheugens 25 en 26 en de poortschakeling 23 voor synchrone adressengeneratie en data opname en -afgave in, respectievelijk uit de deelgeheugens 25 en 26. De besturingseenheid is tevens verbonden met een derde geheugen 35 waarvan een uitgang is verbonden met een vermenigvuldiger 37 voor vermenigvuldiging van de door de poortschakeling 23 afgegeven beeldwaarden met een door het geheugen 35 afgegeven correctiefactor.
o
Een m 512 beeldpunten gediscretiseerd beeld wordt als een serie in tijd opeenvolgende beeldwaarden aan de ingang 25 van de correctieschakeling 17 aangeboden. Bij de duur van een beeldperiode van 40 ms bedraagt een frequentie van binnenkomst van de beeldwaarden bijvoorbeeld 6,6 MHz. Het besturingsorgaan 33 wordt gevormd door een 19 bits binaire teller die met een klokfrequentie van 6.6 MHz wordt aangestuurd. Op de 19e uitgang van het besturingsorgaan 33 die het meest significante bit representeert, Q18, verschijnt met een frekwentie van 12,5 Hz (dit komt overeen met twee beeldperioden) een logisch hoog of een logisch laag niveau. Wanneer de uitgang Q18 hoog is, activeert het logisch hoog signaal de poortschakeling zodanig dat de ingang 22 via een buffer 39 met de lees- en schrijfingang 47 van het deelgeheugen 25 wordt verbonden. De lees- en schrijfingang van het deelgeheugen 26 wordt door een buffer 43 ten opzichte van de ingang 22 geïsoleerd. Door een buffer 41 is de lees- en schrijfingang van het deelgeheugen 25 ten opzichte van de uitgang 24 van de poortschakeling geïsoleerd, terwijl de lees- en schrijfingang van het deelgeheugen 26 via een buffer 45 met de uitgang 24 is verbonden. De buffers 39, 41, 43 en 45 zijn drie-niveau logica buffers die afhankelijk van het door de teller 33 gegeneerd activeersignaal een signaal op hun ingang doorgeven aan hun uitgang of hun ingang ten opzichte van hun uitgang hebben geïsoleerd.
Gelijktijdig wordt aan de lees-schrijf selecteeringang van het deelgeheugen 25 een logisch hoog signaal aangeboden en aan de lees-schrijf selecteeringang van het deelgeheugen 26 een logisch laag signaal. Hierdoor komt het deelgeheugen 25 in een leestoestand en het deelgeheugen 26 in een schrijftoestand. De aan de ingang 22 binnenkomende beeldwaarden worden ingelezen in het deelgeheugen 25 terwijl gelijktijdig de inhoud van het deelgeheugen 26 aan de uitgang 24 wordt toegevoerd. Na één beeldperiode verandert het signaal op de uitgang Q18 van de teller 33 in een logisch laag signaal zodat het deelgeheugen 25 in de schrijftoestand komt en via de buffer 41 wordt verbonden met de uitgang 24, terwijl het deelgeheugen 26 in de leestoestand komt en via de buffer 43 wordt verbonden met de ingang 22.
De adressengenerator 31 omvat twee permanente geheugens (ROM) 51 en 53 met elk 512^*9 bits geheugenplaatsen. Op de uitgangen QO tot en met Q8 van de teller 33 verschijnen de 9 minst significante bits die een u-adreswaarde vormen van de op dat moment aan de ingang 22 aanwezige beeldwaarde I(u,v), waarbij de uitgangen Q0-Q8 zijn verbonden met ingangen AO tot en met A8 van de geheugens 51 en 53. Op de uitgangen Q9 tot en met Q18 verschijnen, wanneer het laatste bit buiten beschouwing wordt gelaten, de 9 meest signifcante bits die een v-adreswaarde vormen van de op dat moment aan de ingang 22 aangeboden beeldwaarde I(u,v). De uitgangen Q9-Q18 zijn verbonden met ingangen A9 tot en met A17 van de geheugens 51 en 53. Iedere geheugenplaats in de geheugens 51 en 53 wordt voorgesteld als een twee maal 9 bits getal dat de relatieve positie van een geheugenelement binnen een matrix van 512*512 geheugenelementen aangeeft. De ingangen A0-A8 definiëren een rij in de matrix van geheugenelementen en de ingangen A9-A17 definiëren een kolom. Het stapsgewijs verhogen van het binaire getal op de ingangen A0-A17 heeft als gevolg dat geheugenelementen die opeenvolgend langs een rij in de matrix van geheugenlementen zijn gelegen, successievelijk worden aangesproken. De getalparen ÜV die de adressen van het geheugen 51 vormen, komen overeen met coördinaten (u,v) van het vertekende beeld. Onder ieder adres ÜV is een x-adreswaarde opgeslagen die overeenkomt met een x-coördinaat in het oververtekend beeld van een bij het punt (u,v) van het vertekende beeld behorend punt (x,y) in het onvertekende beeld. In het geheugen 53 komen de getalparen ÜV die de adressen vormen overeen met posities (x,v) van punten in een deels gecorrigeerd beeld waarbij de door vertekening gekromde vertikale lijnen tot rechte vertikale lijnen zijn gecorrigeerd. Onder de adressen ÜV van het geheugen 53 zijn y-adreswaarden opgeslagen die overeenkomen met een y-coördinaat van punten (x,y) in het onvertekende beeld.
De uitgang 54 van het geheugen 51 en de uitgang 55 van het geheugen 53 zijn elk verbonden met twee ingangen van de dataselector 29. De dataselctor 29 bevat vier paar ingangklemmen 56a tot en met 56d waarvan elke ingangsklem geschikt is voor het ontvangen van een 9 bits getal. Een selecteer ingang 57 van de dataselector is verbonden met de uitgang Q18 van de teller 33. Voor elk paar ingangsklemmen is de dataselector 29 voorzien van een uitgangsklem, waarbij afhankelijk van het signaal op de selecteer ingang 57 per paar ingangsklemmen een ingangsklem wordt verbonden met de uitgangsklem. De uitgangsklemmen 59 en 61 van de dataselector zijn verbonden met adressen ingangen A0-A8 en A9-A17 van het deelgeheugen 25, terwijl de uitgangsklemmen 63 en 65 van de dataselector zijn verbonden met adressen ingangen A0-A8 en A9-A17 van het deelgeheugen 26. Bij een logisch hoog niveau op de selecteer ingang 57, verbindt de dataselector 29 van het deelgeheugen 25 de adressen ingangen A0-A8 met door de adressengenerator 31 gegenereerde x-adreswaarden van het adres XV en de adresseningangen A9-A17 met een v-adreswaarde van het adres XV, waarbij de v-adreswaarde is gegeven door het meest significante gedeelte van het door de teller 33 op de uitgangsklemmen Q8-Q17 gegenereerde binaire getal. Hierdoor worden de op de ingang 22 binnenkomende beeldwaarden I(u,v) in het deelgeheugen 25 ingelezen onder adressen XV. Tevens verbindt de dataselector 29 van het deelgeheugen 26 de adresseningangen A0-A8 met de v-adreswaarde en de adressen ingangen A9-A17 met de y-adreswaarden, zodat onder adressen VY
(die vanwege de eerste correctiefase overeenstemmen met adressen XY) opgeslagen beeldwaarden uit het deelgeheugen 26 aan de uitgang 24 worden toegevoerd. Bij het na één beeldperiode laag worden van de selecteer ingang 57, worden de functies van de deelgeheugens 25 en 26 gecommuteerd, zodat in het nu lege deelgeheugen 26 wordt geschreven onder adressen XV en uit het deelgeheugen 25 wordt gelezen onder adressen XY.
Figuur 6 toont een uitvoeringsvorm van de adressengenrator 31, waarbij in de geheugens 51 en 53 adresincrementwaarden Au, respectievelijk Av zijn opgeslagen. De grootte van de geheugens 51 en 53 bedraagt m dit geval 512*6 = 1,6 Mbit.
Voor elke beeldwaarde I(u,v) genereert de adressengenerator 33 de u-adreswaarde aan de uitgangen Q0-Q8 en de v-adreswaarde aan de uitgangen Q9-Q17. Voor elke beeldwaarde ï(u,v) wordt vanuit het geheugen 51 een adresincrementwaarde Au toegevoerd aan een optelinrichting 67. De optelinrichting 67 krijgt door de teller 31 de u-adreswaarde aangeboden en vormt door sommatie van de u-adreswaarde en de adresincrementwaarde Au de x-adreswaarde, X. De x-adreswaarde wordt via de uitgang 54' aan de dataselector 57 toegevoerd. OP gelijke wijze vormt de optelinrichting 69 uit de v-adreswaarde en de adresincrementwaarde Av de y-adreswaarde Y, die via de uitgang 55' aan de dataselector 57 wordt toegevoerd.
Opgemerkt wordt dat de uitvinding naast toepassing in een röntgenbeeldsysteem algemeen toepasbaar is in een beeldvormend systeem waarin geometrische vertekeningen optreden.

Claims (7)

1. Inrichting voor geometrische correctie van een vertekend beeld, omvattende een ingang voor opname van een digitaal videosignaal dat beeldwaarden I(u,v) omvat die behoren bij, door coördinaten (u,v) gedefinieerde, beeldelementen van het vertekende beeld, een uitgang voor het afgeven van een digitaal gecorrigeerd videosignaal dat beeldwaarden I(x,y) omvat die behoren bij, door coördinaten (x,y) gedefinieerde, beeldelementen van een gecorrigeerd beeld, een met de ingang verbonden beeldgeheugen voor opslag van het digitale videosignaal en een met het beeldgeheugen verbonden adressengenerator, met het kenmerk, dat het beeldgeheugen een eerste en een tweede deelgeheugen omvat die zijn verbonden met een besturingsorgaan voor: - binnen een eerste beeldperiode van het videosignaal aansturen van opname van het videosignaal in het eerste deelgeheugen, waarbij de adressengenerator x-adreswaarden genereert voor verdeling van de beeldwaarden I(u,v) over adressen die overeenstemmen met coördinaten (x,v) van beeldelementen in een deels gecorrigeerd beeld en die een x-adreswaarde en v-adreswaarde omvatten, en voor toevoeren van een tijdens een voorgaande beeldperiode in het tweede deelgeheugen opgeslagen videosignaal aan de uitgang, alsmede voor - binnen een volgende beeldperiode van het videosignaal aansturen van uitlezing van het eerste deelgeheugen, waarbij de adressengenerator y-adreswaarden genereert voor selectie van adressen omvattende een x-adreswaarde en een y- adreswaarde die overeenstemmen met opeenvolgend langs beeldlijnen in het gecorrigeerde beeld gelegen coördinaten (x,y) voor toevoer van de onder deze adressen opgeslagen beeldwaarden aan de uitgang, alsmede voor aansturing van opname van een tijdens de beeldperiode op de ingang aangeboden videosignaal in het tweede deelgeheugen.
2. Inrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de adressengenerator een eerste tabel bevat met bij coördinaten (u,v) behorende x-adreswaarden en een tweede tabel met bij coördinaten (x,v) behorende y-adreswaarden.
3. Inrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat door het besturingsorgaan bij elke beeldwaarde I(u,v) een, met de coördinaten (u,v) van het bijbehorende beeldelement overeenkomende, u-adreswaarde en v-adreswaarde van adressen UV aan de adressengenerator worden toegevoerd, waarbij de adressengenerator een eerste tabel omvat met onder adressen ÜV opgeslagen adres incrementwaarden Au, een optelinrichting voor samenstelling van de x-adreswaarde uit de som van de u-adreswaarde en de adresincrementwaarde Au, een tabel met onder adressen ÜV opgeslagen adresincrementwaarden Av en een verdere optelinrichting voor samenstelling van de y-adreswaarde uit de som van de v-adreswaarde en de adresincrementwaarde Av.
4. Inrichting volgens conclusie 1, 2 of 3, met het kenmerk, dat de inrichting is voorzien van een met het besturingsorgaan verbonden derde geheugen dat is verbonden met een vermenigvuldiger voor vermenigvuldiging van het videosignaal I(x,y) met een in het derde geheugen opgeslagen correctiefaktor en voor afgifte van het vermenigvuldigde videosignaal aan de uitgang.
5. Inrichting volgens conclusie 1,2 ,3 of 4, met het kenmerk, dat het besturingsorgaan een teller omvat, waarbij het eerste en het tweede deelgeheugen worden gevormd door RAM-geheugens, waarbij respectieve lees-schrijf selectie ingangen van de deelgeheugens ten opzichte van elkaar geïnverteerd zijn verbonden met de teller voor toevoer van een periodiek logisch-hoog signaal met een periode die gelijk is aan twee beeldperioden.
6. Inrichting volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat tussen de ingang en de uitgang een poortschakeling is opgenomen die een viertal drie-niveau buffers omvat met elk een met het besturingsorgaan verbonden activeeringang, waarbij een serieschakeling van de eerste en de tweede buffer parallel is geschakeld met een serieschakeling van de derde en de vierde buffer, de ingangen van de eerste en de derde buffer zijn verbonden met de ingang, de uitgangen van de tweede en de vierde buffer zijn verbonden met de uitgang, de activeer ingangen van de eerste en de vierde buffer zijn geïnverteerd ten opzichte van de activeer ingangen van de tweede en de derde buffer, en waarbij een tussen de eerste en tweede buffer gelegen aftakpunt is verbonden met het eerste deelgeheugen en een tussen de derde en de vierde buffer gelegen aftakpunt is verbonden met het tweede deelgeheugen.
7. Röntgenonderzoekapparaat voorzien van een röntgenbron en een tegenover de röntgenbron gelegen röntgenbeeldversterkerbuis die is gekoppeld aan een televisie opneeminrichting die is verbonden met een inrichting voor geometrische correctie van een vertekend beeld volgens één der voorgaande conclusies.
NL9000766A 1990-04-02 1990-04-02 Inrichting voor geometrische correctie van een vertekend beeld. NL9000766A (nl)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9000766A NL9000766A (nl) 1990-04-02 1990-04-02 Inrichting voor geometrische correctie van een vertekend beeld.
DE69127986T DE69127986T2 (de) 1990-04-02 1991-03-28 Anordnung zum geometrischen Korrigieren eines verzerrten Bildes
EP91200735A EP0450718B1 (en) 1990-04-02 1991-03-28 Apparatus for geometrical correction of a distorted image
JP3066688A JPH0541832A (ja) 1990-04-02 1991-03-29 歪み影像の幾何学的補正装置
US07/677,709 US5231673A (en) 1990-04-02 1991-03-29 Apparatus for geometrical correction of a distored image

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9000766 1990-04-02
NL9000766A NL9000766A (nl) 1990-04-02 1990-04-02 Inrichting voor geometrische correctie van een vertekend beeld.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9000766A true NL9000766A (nl) 1991-11-01

Family

ID=19856849

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9000766A NL9000766A (nl) 1990-04-02 1990-04-02 Inrichting voor geometrische correctie van een vertekend beeld.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US5231673A (nl)
EP (1) EP0450718B1 (nl)
JP (1) JPH0541832A (nl)
DE (1) DE69127986T2 (nl)
NL (1) NL9000766A (nl)

Families Citing this family (36)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5313306A (en) * 1991-05-13 1994-05-17 Telerobotics International, Inc. Omniview motionless camera endoscopy system
US6243131B1 (en) 1991-05-13 2001-06-05 Interactive Pictures Corporation Method for directly scanning a rectilinear imaging element using a non-linear scan
US6201574B1 (en) 1991-05-13 2001-03-13 Interactive Pictures Corporation Motionless camera orientation system distortion correcting sensing element
US5384588A (en) * 1991-05-13 1995-01-24 Telerobotics International, Inc. System for omindirectional image viewing at a remote location without the transmission of control signals to select viewing parameters
US5903319A (en) * 1991-05-13 1999-05-11 Interactive Pictures Corporation Method for eliminating temporal and spacial distortion from interlaced video signals
US7714936B1 (en) 1991-05-13 2010-05-11 Sony Corporation Omniview motionless camera orientation system
JP3318680B2 (ja) * 1992-04-28 2002-08-26 サン・マイクロシステムズ・インコーポレーテッド 画像生成方法及び画像生成装置
JP3093869B2 (ja) * 1992-04-28 2000-10-03 オリンパス光学工業株式会社 画像取り込み装置
JPH06259541A (ja) * 1992-10-30 1994-09-16 Toshiba Corp 画像歪み補正方法およびそのシステム
US6731284B1 (en) 1992-12-14 2004-05-04 Ford Oxaal Method of and apparatus for performing perspective transformation of visible stimuli
US5684937A (en) 1992-12-14 1997-11-04 Oxaal; Ford Method and apparatus for performing perspective transformation on visible stimuli
DE4314106A1 (de) * 1993-04-29 1994-11-03 Philips Patentverwaltung Verfahren zum Transformieren eines verzerrten Eingangsbildes zur Durchführung des Verfahrens
US5600701A (en) * 1993-05-11 1997-02-04 Hitachi Medical Corporation X-ray imaging system and method therefor
DE4316847A1 (de) * 1993-05-19 1994-11-24 Philips Patentverwaltung Verfahren zum Entzerren von Röntgenaufnahmen und Anordnung zur Durchführung des Verfahrens
US5526442A (en) * 1993-10-04 1996-06-11 Hitachi Medical Corporation X-ray radiography method and system
US6341044B1 (en) 1996-06-24 2002-01-22 Be Here Corporation Panoramic imaging arrangement
US6493032B1 (en) 1996-06-24 2002-12-10 Be Here Corporation Imaging arrangement which allows for capturing an image of a view at different resolutions
US6373642B1 (en) 1996-06-24 2002-04-16 Be Here Corporation Panoramic imaging arrangement
US6331869B1 (en) 1998-08-07 2001-12-18 Be Here Corporation Method and apparatus for electronically distributing motion panoramic images
US6459451B2 (en) 1996-06-24 2002-10-01 Be Here Corporation Method and apparatus for a panoramic camera to capture a 360 degree image
US5963251A (en) * 1997-02-03 1999-10-05 Trw Inc. Frame transfer readout correction
US6043837A (en) 1997-05-08 2000-03-28 Be Here Corporation Method and apparatus for electronically distributing images from a panoptic camera system
US6356296B1 (en) 1997-05-08 2002-03-12 Behere Corporation Method and apparatus for implementing a panoptic camera system
US6466254B1 (en) 1997-05-08 2002-10-15 Be Here Corporation Method and apparatus for electronically distributing motion panoramic images
US5892570A (en) * 1997-11-24 1999-04-06 State Of Oregon Acting By And Through The State Board Of Higher Education On Behalf Of The University Of Oregon Method and apparatus for measuring and correcting metamorphopsia
US6924832B1 (en) 1998-08-07 2005-08-02 Be Here Corporation Method, apparatus & computer program product for tracking objects in a warped video image
US6369818B1 (en) 1998-11-25 2002-04-09 Be Here Corporation Method, apparatus and computer program product for generating perspective corrected data from warped information
US6175454B1 (en) 1999-01-13 2001-01-16 Behere Corporation Panoramic imaging arrangement
US7015954B1 (en) * 1999-08-09 2006-03-21 Fuji Xerox Co., Ltd. Automatic video system using multiple cameras
EP1368970B1 (de) * 2001-03-05 2005-08-10 Siemens Aktiengesellschaft Verfahren und vorrichtung zum entzerren eines bildes, insbesondere für insassenschutzsysteme
US20020147991A1 (en) * 2001-04-10 2002-10-10 Furlan John L. W. Transmission of panoramic video via existing video infrastructure
DE10156040B4 (de) * 2001-11-15 2005-03-31 Océ Document Technologies GmbH Verfahren, Vorrichtung und Computerprogramm-Produkt zum Entzerren einer eingescannten Abbildung
JP3897247B2 (ja) * 2002-05-16 2007-03-22 富士フイルム株式会社 光学歪みの補正方法及び補正装置
AU2003257339A1 (en) * 2002-08-26 2004-03-11 Orthosoft Inc. Computer aided surgery system and method for placing multiple implants
US7280706B2 (en) * 2003-08-15 2007-10-09 Arcsoft, Inc. Better picture for inexpensive cameras
US8543788B2 (en) * 2007-06-06 2013-09-24 Aptina Imaging Corporation Conformal rolling buffer apparatus, systems, and methods

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0021366A1 (en) * 1979-06-22 1981-01-07 Siemens Aktiengesellschaft Spatial distortion correction method and apparatus for scintillation cameras
US4736399A (en) * 1984-08-08 1988-04-05 Kabushiki Kaisha Toshiba X-ray imaging apparatus
EP0293293A1 (fr) * 1987-05-27 1988-11-30 Commissariat A L'energie Atomique Procédé de correction de distorsion géométrique d'une image, notamment d'une image produite par une gamma-caméra
FR2633793A1 (fr) * 1988-07-01 1990-01-05 Gen Electric Cgr Procede de correction de la distorsion d'images radiologiques

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3905045A (en) * 1973-06-29 1975-09-09 Control Data Corp Apparatus for image processing
US4430749A (en) * 1981-06-30 1984-02-07 Siemens Gammasonics, Inc. Medical imaging apparatus and method for furnishing difference images
JP2531605B2 (ja) * 1984-02-24 1996-09-04 株式会社東芝 画像の位置合せ装置
JPS62122635A (ja) * 1985-11-22 1987-06-03 株式会社東芝 放射線画像処理装置
NL8603059A (nl) * 1986-12-01 1988-07-01 Philips Nv Inrichting en werkwijze met bewegingsartefactreductie voor verschilbeeldbepaling.
JPH0769958B2 (ja) * 1988-09-20 1995-07-31 沖電気工業株式会社 画像変換処理方法
FR2645300B1 (fr) * 1989-03-29 1994-09-09 Gen Electric Cgr Procede de recalage automatique d'images

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0021366A1 (en) * 1979-06-22 1981-01-07 Siemens Aktiengesellschaft Spatial distortion correction method and apparatus for scintillation cameras
US4736399A (en) * 1984-08-08 1988-04-05 Kabushiki Kaisha Toshiba X-ray imaging apparatus
EP0293293A1 (fr) * 1987-05-27 1988-11-30 Commissariat A L'energie Atomique Procédé de correction de distorsion géométrique d'une image, notamment d'une image produite par une gamma-caméra
FR2633793A1 (fr) * 1988-07-01 1990-01-05 Gen Electric Cgr Procede de correction de la distorsion d'images radiologiques

Also Published As

Publication number Publication date
DE69127986D1 (de) 1997-11-27
EP0450718A1 (en) 1991-10-09
EP0450718B1 (en) 1997-10-22
JPH0541832A (ja) 1993-02-19
US5231673A (en) 1993-07-27
DE69127986T2 (de) 1998-04-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL9000766A (nl) Inrichting voor geometrische correctie van een vertekend beeld.
US4649433A (en) Arrangement for making a photographic slide or cine-film recording of a television picture
US5428390A (en) Apparatus and method for focal plane zoom and pan
JPS60500386A (ja) 解像度向上及びズ−ム
JPH06505853A (ja) ズーム及びパン効果のためのデジタル画像補間システム
US4682301A (en) Digital filter for processing two-dimensional digital image
US5315631A (en) Method of generating X-ray images, and X-ray apparatus for carrying out the method
US4468698A (en) Line-locked digital fluorography system
US5881163A (en) X-ray examination apparatus with an imaging arrangement having a plurality of image sensors
JPH0756674B2 (ja) 空間フィルタ
US4228465A (en) Analog video convolver for real time two-dimensional image processing
US4496985A (en) Line-locked digital fluorography system
EP0618719B1 (en) X-ray examination apparatus with an imaging arrangement having a plurality of image sensors
US4468696A (en) Line-locked digital fluorography system
US4644398A (en) Superinterlacing imaging systems
TWI689204B (zh) 影像擷取裝置以及用於影像放大的影像擷取方法
JPS5812645A (ja) X線テレビジヨン撮像装置
USH1617H (en) Quad-video sensor and method
JP2770801B2 (ja) 映像表示システム
US5666156A (en) System and method to improve the quality of reproduced images on a film to video transfer device
JP2002359786A (ja) 撮像装置および撮像制御方法
US5371776A (en) Radiological installation
JPH09134695A (ja) 走査電子顕微鏡
US4772953A (en) Method for processing picture information having a large dynamic range with a television camera tube, and also a device for applying the method
JP3205416B2 (ja) 画像データ補正方法

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed