FI87295B - Televisionssaendningssystem. - Google Patents

Televisionssaendningssystem. Download PDF

Info

Publication number
FI87295B
FI87295B FI880738A FI880738A FI87295B FI 87295 B FI87295 B FI 87295B FI 880738 A FI880738 A FI 880738A FI 880738 A FI880738 A FI 880738A FI 87295 B FI87295 B FI 87295B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
information
image
television
lines
vertical blanking
Prior art date
Application number
FI880738A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI87295C (fi
FI880738A (fi
FI880738A0 (fi
Inventor
John Christopher Beckley
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Publication of FI880738A0 publication Critical patent/FI880738A0/fi
Publication of FI880738A publication Critical patent/FI880738A/fi
Publication of FI87295B publication Critical patent/FI87295B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI87295C publication Critical patent/FI87295C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N7/00Television systems
    • H04N7/08Systems for the simultaneous or sequential transmission of more than one television signal, e.g. additional information signals, the signals occupying wholly or partially the same frequency band, e.g. by time division
    • H04N7/083Systems for the simultaneous or sequential transmission of more than one television signal, e.g. additional information signals, the signals occupying wholly or partially the same frequency band, e.g. by time division with signal insertion during the vertical and the horizontal blanking interval, e.g. MAC data signals

Description

1 87295
Television lähetysjärjestelmä
Keksintö liittyy televisiosignaalin lähetys järjestelmään, jossa signaali lähetetään televisiokuvien sarja-5 na, jonka kukin kuva käsittää useita televisiojuovia kuvan oleellisesti kaikkien juovien sisältäessä ensimmäisen ja toisen aikamultipleksoidun osuuden kunkin mainitun juovan ensimmäisen osuuden siirtäessä ääni/datainformaatiota digitaalisessa muodossa tietyllä bittitaajuudella samalla 10 kun kunkin juovan toinen osuus pystysammutusaikavälin tai aikavälien ulkopuolella siirtää kuvainformaatiota. Keksintö liittyy myös laitteeseen käytettäväksi tällaisen järjestelmän kanssa.
Yllä kuvatun tyyppisiä lähetysjärjestelmiä on seli-15 tetty Euroopan Yleisradio Unionin (EBU) dokumentissa Tech. 3258-E "Specification of the systems of the MAC/packet family", joka on päivätty lokakuu 1986 ja joka esitetään tässä viitejulkaisuna. Tämä dokumentti kuvaa joukon MAC (multipleksoidut analogiakomponentit) tyyppisiä lähetys-20 järjestelmiä, joissa kuvan juovien pääosan ensimmäinen osuus muodostaa tietyn kestoisen datapurskeen sisältäen digitaalista dataa, johon voi sisältyä ääntä järjestettyinä paketteihin samalla kun toinen osuus pystysammutusaika-välien ulkopuolella sisältää kuvainformaation aikamulti-25 pleksoidut, puristetut valotiheys- ja värikkyyskomponen-tit. Kuvatuista järjestelmistä C-MAC/pakettijärjestelmällä on digitaalinen bittitaajuus 20,25 Mb/s datapurskeen ollessa 2-4 PSK moduloidun ja kyetessä siirtämään kahdeksaa korkeatasoista äänikanavaa vastaavan informaation samalla 30 kun kuvainformaatio on taajuusmoduloitu. C-MAC/pakettijärjestelmä on tarkoitettu käytettäväksi suorassa yleisradio-satelliittikanavassa (DBS-kanava). Kuvattu D-MAC/paketti-järjestelmä on tarkoitettu siirtämään C-MAC/pakettijärjestelmän koko informaatio jakelujärjestelmissä, kuten kaa-35 pelissä, ja tässä järjestelmässä datapurske käyttää duo- 2 87295 binääristä koodausta samalla kun järjestelmä käyttää amp-litudimodulointia. Toisaalla on jo ehdotettu, että DMAC/-pakettijärjestelmää voitaisiin käyttää satelliitin kautta tapahtuvaan lähetykseen kuvainformaation ollessa taajuus-5 moduloitua. Toinen yllä mainitussa dokumentissa kuvattu järjestelmä on D2-MAC/pakettijärjestelmä, jossa data data-purskeessa on jälleen duobinäärisesti koodattu, mutta bittitaajuus on laskettu arvoon 10,125 Mb/s, jolloin se kykenee siirtämään neljää korkealaatuista äänikanavaa vas-10 taavan informaation. Jos tätä järjestelmää on tarkoitus käyttää satelliittikanavassa, niin taajuusmodulointia käytetään samalla kun, jos järjestelmää on tarkoitus käyttää kaistan leveydeltään rajoitetussa kanavassa esimerkiksi jakelujärjestelmässä, niin käytetään amplitudimodulointia. 15 Vastikään on tehty ehdotuksia lähettää taajajuovatelevi-siosignaaleita käyttäen yhtä MAC/pakettijärjestelmistä, joihin ehdotuksiin yleisesti viitataan HD-MAC:ina. Samaan aikaan tietyt yleisradio-organisaatiot ovat ilmaisseet aikomuksensa toteuttaa DBS-palvelunsa käyttäen alhaisemman 20 spesifikaation D2-MAC/pakettijärjestelmää.
Esillä olevan keksinnön kohteena on aikaansaada televisiosignaalin lähetysjärjestelmä ja -laite, joka mm. soveltuu käytettäväksi yhteensopivana askeleena alemman spesifikaation ja taajajuovakomponenttitelevisiojärjestel-25 män välillä.
Keksintö aikaansaa televisiosignaalin lähetysjär-jestelmän, jossa signaali lähetetään televisiokuvien jonona, joista kukin kuva käsittää useita televisiojuovia oleellisesti kuvan kaikkien juovien sisältäessä ensimmäi-30 sen ja toisen aikamultipleksoidun osuuden, kunkin mainitun juovan ensimmäisen osuuden siirtäessä ääni/datainformaa-tiota digitaalisessa muodossa tietyllä bittitaajuudella samalla kun kunkin juovan toinen osuus pystysammutusaika-välin tai -aikavälien ulkopuolella siirtää kuvainformaa-35 tiota, jolle järjestelmälle on tunnusomaista, että ainakin 87295 3 joidenkin juovien toinen osuus pystysammutusaikavälin tai erään pystysammutusaikavälin sisällä siirtää lisäinformaatiota digitaalisessa muodossa bittitaajuudella, joka on korkeampi kuin mainittu tietty bittitaajuus.
5 Tällaisella järjestelmällä on se etu, että sen on tarkoitus käyttää korkeampaa bittitaajuutta ääni/datain-formaatiota varten jonakin myöhempänä ajankohtana, niin lisäinformaatio on jo tällä bittitaajuudella.
Jos kukin kuva käsittää kaksi televisiokuvakenttää 10 molempien sisältäessä pystysammutusaikavälin, niin keksinnölle voi olla edelleen tunnusomaista, että ainakin joidenkin juovien toinen osuus kuvan molempien pystysammutus-aikavälien sisällä voi siirtää mainittua lisäinformaatiota. Näin olisi asianlaita lomitelluissa televisiojärjes-15 telmissä.
Keksinnölle voi olla edelleen tunnusomaista, että mainittu lisäinformaatio voidaan siirtää pääosassa kuvan pystysammutusaikavälin tai kunkin pystysammutusaikavälin juovia.
20 Keksinnön mukaisessa edullisessa järjestelmässä mainittu korkeampi bittitaajuus voi olla kaksinkertainen tiettyyn bittitaajuuteen nähden.
Keksinnölle voi olla myös tunnusomaista, että minkä tahansa pystysammutusaikavälin tai -aikavälien jäljellä 25 olevien juovien toinen osuus voi siirtää muuta informaa tiota digitaalisessa muodossa mainitulla tietyllä taajuudella. Tällainen muu informaatio voi olla teleteksti-in-formaatiota.
Tällainen järjestelmä voi kyetä siirtämään taaja- 30 juovatelevisiosignaaleita, joissa kuvainformaatio muodos taa analogisen kanavan informaation digitaalisesti avustettua televisiosignaalia varten. Tällaisessa tapauksessa järjestelmälle voi olla tunnusomaista, että lisäinformaatio muodostaa digitaalisen kanavan informaation digitaali-35 sesti avustettua televisiosignaalia varten, joka siirtää 4 87295 ohjaus- ja muuta informaatiota kuvainformaation laadun parantamiseksi.
Keksintö liittyy myös television lähetyslaitteeseen käytettäväksi yllä mainitun lähetysjärjestelmän kanssa, 5 joka laite käsittää välineet ääni/datainformaation kehittämiseksi, välineet mainitun ääni/datainformaation kokoamiseksi digitaalisessa muodossa tietyllä bittitaajuudella oleellisesti kaikkien television kuvan juovien ensimmäiseen osuuteen, välineet kuvainformaation kehittämiseksi ja 10 välineet mainitun kuvainformaation kokoamiseksi television kuvan niiden juovien toiseen osuuteen, jotka ovat pys-tysammutusaikavälin tai -aikavälien ulkopuolella, jolle laitteelle on tunnusomaista, että se edelleen käsittää välineet lisäinformaation kehittämiseksi ja välineet mai-15 nitun lisäinformaation kokoamiseksi ainakin joidenkin juovien toiseen osuuteen pystysammutusaikavälin tai erään pystysammutusaikavälin sisällä tässä digitaalisessa muodossa bittitaajuudella, joka on korkeampi kuin mainittu tietty bittitaajuus.
20 Kun laitetta on tarkoitus käyttää lähetysjärjestel mässä, jossa kukin kuva käsittää kaksi televisiokuvakent-tää, jotka molemmat sisältävät pystysammutusaikavälin, keksinnölle voi edelleen olla tunnusomaista, että mainitut välineet mainitun lisäinformaation kokoamiseksi voivat 25 koota mainitun lisäinformaation ainakin joidenkin juovien toiseen osuuteen molempien kuvakentän pystysammutusaikavä-lien sisällä.
Edullisesti välineet mainitun lisäinformaation kokoamiseksi kokoavat mainitun lisäinformaation pääosaan 30 pystysammutusaikavälin tai kunkin pystysammutusaikavälin juovista.
Missä kuvainformaatio on johdettu taajajuovatele-visiosignaalista ja muodostaa analogisen kanavan informaation digitaalisesti avustettua televisiosignaalia varten, 35 laitteelle voi edelleen tunnusomaista, että se käsittää 87295 5 välineet ohjaus- ja muun kuvan laatua parantavan informaation johtamiseksi mainitusta taajajuovatelevisiosignaalista, joka ohjaus- ja muu informaatio muodostaa mainitun lisäin-5 formaation ja muodostaa digitaalisesti avustetun televisiosignaalin digitaalisen kanavan informaation.
Keksintö liittyy lisäksi televisiovastaanottimeen käytettäväksi yllä kuvatun television lähetysjärjestelmän kanssa, joka laite käsittää välineet spesifioidun tyyppi-10 sen televisiosignaalin vastaanottamiseksi, välineet ääni/ datainformaation johtamiseksi vastaanotetusta signaalista oleellisesti kaikkien televisiokuvan juovien ensimmäisestä osuudesta ja välineet kuvainformaation johtamiseksi vastaanotetusta signaalista niiden juovien toisesta osuudes-15 ta, jotka ovat pystysammutusaikavälin tai -aikavälien ulkopuolella, jolle laitteelle on tunnusomaista, että se edelleen käsittää välineet mainitun lisäinformaation johtamiseksi ainakin joidenkin juovien toisesta osuudesta pystysammutusaikavälin, jonkin pystysammutusaikavälin tai 20 kunkin pystysammutusaikavälin sisällä.
Missä kuvainformaatio muodostaa digitaalisesti avustetun televisiosignaalin analogisen kanavan informaation, keksinnölle voi olla edelleen tunnusomaista, että lisäinformaatio käsittää digitaalisesti avustetun tele-25 visiosignaalin digitaalisen kanavan informaation, laitteen käsittäessä edelleen välineet ohjaus- ja muun informaation johtamiseksi tästä lisäinformaatiosta johdetun kuvainformaation laadun parantamiseksi taajajuovatelevisiosignaalin muodostamiseksi.
30 Yllä mainittuja ja muita keksinnön piirteitä seli tetään nyt esimerkin avulla viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää kaaviollisesti televisiosignaalin kuvan käytettäväksi esillä olevan keksinnön kanssa, 35 kuvio 2 esittää kaaviollisesti kuvion 1 kuvan modi- 6 87295 fikaation, kuvio 3 on lohkokaavio lähetysvarusteista käytettäväksi esillä olevan keksinnön kanssa ja kuvio 4 on lohkokaavio vastaanottovarusteista käy-5 tettäväksi esillä olevan keksinnön kanssa.
Kun mikä tahansa uusi järjestelmä esitellään, on lähtökohtana aina toive pitää järjestelmä niin yksinkertaisena kuin mahdollista, jotta (televisiojärjestelmän tapauksessa) vastaanottolaitteet eivät ole liian moni mut-10 kaisia eivätkä alunperin liian kalliita kysynnän ollessa alhainen. Kuitenkin järjestelmän tulisi olla soveltuva laajennettavaksi siten, että täysi hyöty voidaan saavuttaa aikaa myöten samalla kun tällaisen laajennuksen ei tulisi tehdä aiemmin rakennettua vastaanottolaitetta vanhentu-15 neeksi. Tämä mielessä pitäen on ehdotuksemme, että satel-liittiyleisradiojärjestelmä tulisi ottaa käyttöön kolmessa vaiheessa, näiden ollessa: i. Vaihe 1 - käynnistysvaihe signaalin ollessa yhteensopiva D2-MAC/pakettijärjestelmän kanssa, sellaisena 20 kuin se on määritelty yllä mainitussa EBU:n dokumentissa.
ii. Vaihe 2 - välivaihe signaalilla, joka on modifikaatio yllä mainitusta D2-MAC/pakettijärjestelmästä. Tässä vaiheessa alhaisen spesifikaation taajajuovatele-visio otettaisiin käyttöön kuvasuhteella 16:9.
·. 25 iii. Vaihe 3 - viimeinen vaihe signaalilla, joka on modifikaatio D-MAC/pakettijärjestelmästä määriteltynä yllä mainitussa dokumentissa. Tässä vaiheessa kanavan koko kapasiteettia voitaisiin käyttää ja ottaa käyttöön täysin spesifikaatioin taajajuovatelevisio.
. 30 Vaihetta 3 ei tulisi ottaa käyttöön ennen kuin kaikki vaiheen 1 lähetyksiä varten rakennetut vastaanottimet mielletään aikansa eläneiksi samalla kun vaiheen 2 vastaanottoa varten rakennettujen vastaanottimien tulisi kyetä vastaanottamaan vaiheen 1 lähetykset samoin kuin . 35 vaiheen 3 lähetykset vaikkakin jälkimmäisessä tapauksessa 7 87 295 taajajuovatelevisio tulkittaisiin alemmassa spesifikaa-tiotilassa.
Kuvio 1 esittää kaaviollisesti eikä tietyllä aika-asteikolla televisiosignaalin kuvan rakenteen D2-MAC/pa-5 kettijärjestelmän spesifikaatioiden mukaisena vaihetta 1 varten. Tällä signaalikuvalla on 40 ms jakson aika ja kukin kuva pitää 625 juovajaksoa kestoltaan 64 μβ kunkin juovajakson ollessa oletetun ulottumaan kuvan yli. Tarvittavat juovalukumäärät on ilmaistu kuvion 1 oikeassa reu-10 nassa. Kuvan kaksi viimeistä juovaa 624 ja 625 sisältävät ainoastaan vertailusignaaleja ja tiettyä dataa, kuten on määritelty yllä mainitussa EBU:n dokumentissa. Ensimmäinen osuus (likimääräisesti 10 μ3) kustakin juovasta 1-623 nämä mukaan lukien käsittää datapurskeen DB, joiden kunkin ai-15 kana tahdistussanan lisäksi digitaalista dataa siirretään bittitaajuudella 10,124 Mb/s. Juovien 1-22 nämä mukaan lukien toinen osuus muodostaa ensimmäisen pystysammutusaika-välin VBI, josta pääosa on sammutettu, mutta josta osa, sanokaamme juovat 17-22 nämä mukaan lukien, siirtävät 20 kiinteän muotoisia teletekstisignaaleja, jotka ovat digitaalisessa muodossa ja ovat samalla bittitaajuudella 10,125 MB/s. Juovien 23-310 nämä mukaan lukien toinen osuus sisältää kuvainformaation ensimmäisen kuvakentän, joka on tässä esitetty aikapuristettuna värierosignaali-25 komponenttina U/V, jota seuraa aikapuristettu valotiheys-signaalikomponentti Y, vaikkakin käytännössä nämä kaksi komponenttia tulevat olemaan sekoitettuina jollakin juova-katkaisukierrätyksen muodolla. Juovien 311-334 nämä mukaan lukien toinen osuus muodostaa toisen pystysammutusaikavä-30 Iin VBI ja kuten ensimmäisen pystysammutusaikavälin yhteydessä pääosa juovista on sammutettuja samalla kun jotkin, sanokaamme juovat 329-334 nämä mukaan lukien siirtävät myös kiinteän muotoisia teletekstisignaaleja samalla kun eräs muu juova, sanokaamme 312 sisältää liitäntätekstisig-35 naaleja. Juovat 335-622 sisältävät toisen osuutensa aikana 8 87295 kuvainformaation toisen kuvakentän samalla kun juovan 623 toinen osuus sisältää liitäntätestisignaaleja.
Vaihetta 2 varten kuvion 1 kuvajakson sisältö säilyy paljolti samana kuin vaiheessa 1 datapurskebittitaa-5 juuden, juovien 624 ja 625 datan, testiliitäntäsignaalien ja valotiheysinformaatiojaksojen säilyessä muuttumattomina. Ainakin jotkin juovien toisista osuuksista, jotka muodostavat kaksi pystysammutusaikaväliä, siirtävät lisäinformaationa digitaalisen kanavan informaatiota digitaali-10 sesti avustettua televisiosignaalia (DATV) varten, jonka kuvakomponentit U/V ja Y muodostavat analogisen kanavan informaation. On ehdotettu, että pystysammutusaikavälit muodostavien juovien nämä toiset osuudet tai ainakin niiden juovien, jotka eivät siirrä teletekstisignaaleja, jos 15 tällaisia on läsnä, voisivat siirtää digitaalisessa muodossa ohjaus- ja muuta informaatiota, jotta mahdollistetaan lähetetyn kuvan laadun parantaminen vastaanottimessa, tämän datan ollessa lähetetyn bittitaajuudella 20,25 Mb/s, joka on kaksinkertainen siihen bittitaajuuteen nähden, 20 jota on käytetty datapursketta tai teletekstisignaaleja (jos läsnä) varten. Ehdotus DATV:tä varten on julkaistu British Broadcasting Corporationin toimesta heidän tutkimusosastonsa raportissa BBC RF 1986/5 "HDTV motion adaptive bandwith reduction using DATV" tekijänä R. Storey, päi-25 vättynä kesäkuu 1986 samoin kuin 1986 International Broad-1 casting Convention. On ymmärrettävää, että vastaanotin, joka on suunniteltu vastaanottamaan vaiheen 1 lähetys, joka jättää huomiotta sammutusjuovat pystysammutusaikavä-leissä, kykenee myös vastaanottamaan vaiheen 2 lähetyksen 30 jättäen huomiotta DATV-informaation pystysammutusaikavä-leissä. Tällaisella vaiheen 1 vastaanottimella näytetty kuva riippuu ainoastaan analogisen kuvainformaation sisällöstä, joka ei siten laadultaan parane.
Vaihetta 3 varten kuvajakson sisältö on esitetty 35 kaaviollisesti kuviossa 2, jossa samat viitenumerot vas- 9 37295 taavat kuviossa 1 käytettyjä. Pystysammutusaikavälit, ku-vainformaatiojaksot ja kokonaisdatapurske ovat samat tätä DMAC/pakettijärjestelmän muunnosta varten kuin D2-MAC/pa-kettijärjestelmää varten. Kuitenkin datapurske on jaettu 5 kahteen alimultipleksiin SM1 ja SM2 ja datataajuus digitaalista informaatiota varten näissä alimultiplekseissä on 20,25 Mb/s, joka on kaksinkertainen datapurskeen taajuuteen nähden D2-MAC/pakettijärjestelmässä ja siten se kykenee siirtämään kaksinkertaisen informaation. Pystysammu-10 tusaikavälit muodostavien juovien toiset osuudet siirtävät jälleen digitaalisen kanavan informaation DATVsttä varten samalla bittitaajuudella kuin vaihetta 2 varten, joka tulee siten olemaan samalla bittitaajuudella kuin datapurske samoin kuin vertailu- ja datasignaalit juovilla 624 ja 15 625. Teletekstisignaalit voidaan poistaa pystysammutusai- kavälien harvoilta juovilta ja sijoittaa alimultipleksei-hin siten antaen enemmän DATV-informaatiota näissä aikaväleissä kuin siirrettiin vaiheen 2 aikana. On myös mahdollista käyttää tässä vaiheessa kahta puristussuhteiden 20 joukkoa kuvainformaatiota varten. Lisää DATV-informaatiota voidaan siirtää myös toisessa alimultiplekseissä, jos lähetykseen tulee liittyä vähemmän kuin kahdeksaa korkeatasoista äänikanavaa vastaava informaatio.
Kuvio 3 on lohkokaavio lähetyslaitteistosta käytet-25 tavaksi vaiheen 2 tasolla ainoastaan niiden osien ollessa esitettyinä, joita pidetään tarpeellisina keksinnön ymmärtämisen kannalta. Viitenumero 1 ilmaisee taajajuovatele-visiokameran televisiokuvasignaalin kehittämiseksi, jolla on esimerkiksi 1250 juovaa, 2:1 lomittelu, 50 kuvakenttää 30 sekuntia kohden ja kuvasuhde 16:9. Punaiset (R), vihreät (G) ja siniset (B) signaalit, jotka ovat analogisessa muodossa syötetään matriisiin 2 valotiheyssignaalien Y ja värierosignaalien U/V tuottamiseksi, jotka syötetään ana-logiadigitaalimuuntimelle 3. Tuloksena olevat digitaaliset 35 signaalit, jotka ovat rinnakkaismuodossa, syötetään pys- 87295 ίο tysuotimelle ja pyyhkäisymuunnosasteelle 4, jossa kuvasignaali muutetaan 625-juovaiseksi kuvasignaaliksi säilyttäen muut ominaisuudet. Informaatio, joka vaaditaan digitaalisen kanavan DATV-tarkoituksia varten, johdetaan tältä as-5 teelta ja syötetään DATV-kooderille 5. 625-juovainen signaali asteelta 4 syötetään MAC-aikapuristusasteelle 6, jossa valotiheys- ja värikkyyskomponentit soveliaasti puristetaan ajan suhteen ja järjestetään oikeaan järjestyk-seensä, ja mahdollisesti sekoitetaan jonkin juovaleikkaus-10 kierrätyksen muodon avulla. DATV-kooderin 5 kehittämä ohjaus- ja lisäinformaatio lisätään kuvasignaaliin pystysam-mutusaikavälien kaikkien tai tiettyjen toisten osuuksien aikana tämän informaation ollessa digitaalisessa muodossa ja sellaista, että lopputuloksena on mahdollisesti lähe-15 tettävä data, jolla on bittitaajuus 20,25 Mb/s. Vasteen 6 tuottama koottu signaali syötetään vaakakäsittely- ja ali-näytteytysasteelle 7, jonka ulostulo syötetään digitaali-analogiamuuntimelle 8. Tämä muunnin tuottaa analogisen kuvasignaalin yhdessä DATV-signaalin digitaalisten kom-20 ponenttien kanssa, jotka syötetään summainasteen 9 ensimmäiseen sisääntuloon. Summainasteen 9 toinen sisääntulo on esitetty kytketyksi lohkoon 10, jossa data datapursketta varten kootaan bittitaajuudella 10,125 Mb/s. Menetelmää datan kehittämiseksi datapursketta varten tai sen kokoon-25 panoa ei selvitetä yksityiskohtaisesti, koska se ei ole tärkeää keksinnön ymmärtämisen kannalta. Yhdistetty signaali summainasteelta 9 syötetään lähettimelle 11 vahvistusta ja muuntoa lähetystaajuudelle varten ja jonka ulostulo syötetään antennille 12 lähetettäväksi sopivalle sa-30 telliitille, jos se tulee olemaan signaalin siirtotapa.
Kuvio 4 on lohkokaavio vastaanotinlaitteesta käytettäväksi vaiheen 2 tasolla vaikkakin, kuten yllä on selitetty, se toimii myös signaaleilla vaiheen 1 ja vaiheen 3 tasoilla. Ainoastaan ne osat on esitetty, joita on pi-35 detty tarpeellisina keksinnön ymmärtämisen kannalta. Sig-
8 7 2 9 S
11 naali satelliitilta vastaanotetaan antennilla 13 ja muunnetaan alaspäin ennen syöttöä vastaanottimen sisääntuloon 14. Vastaanottimessa signaalia edelleen käsitellään tunnetulla tavalla lohkossa 15 peruskaistasignaalin tuottami-5 seksi sen ulostuloon, joka signaali syötetään analogidi-gitaalimuuntimelle 16. Tuloksena oleva digitaalinen signaali syötetään rinnakkaismuodossa asteelle 17, joka kerää dataa datapurskeesta ja tuottaa tästä tahdistus- ja ajoi-tussignaalit käytettäväksi vastaanottimessa. Jäljellä ole-10 va data datapurskeessa syötetään digitaalisen signaalin käsittelyasteelle 18, jossa eri signaalit pakettimulti-pleksistä koodataan eri signaalien tuottamiseksi mukaan lukien ääni ja auktorisointi, jonka ne sisältävät. Tätä ei ole esitetty yksityiskohtaisemmin eikä se ole tarpeen kek-15 sinnön ymmärtämisen kannalta. Signaali muuntimelta syötetään myös MAC-aikapuristusasteelle 19, jossa kuvasignaali laajennetaan ja muodostetaan valotiheyskomponenteikseen Y ja värikkyyskomponenteikseen U/V. Jos tämän signaalin sekoittaminen on suoritettu lähettimessä, selvitys tapahtuu 20 laajennusasteessa 19 datapurskeessa olevien signaalien ohjauksen alaisena, mitä tarkoitusta varten on esitetty yhteys asteiden 18 ja 19 välillä. DATV-data pystysammutus-aikavälin sopivien juovien toisissa osuuksissa erotetaan kuvasignaalista asteessa 19 ja syötetään DATV-dekooderille 25 20. Valotiheys- ja värikkyyssignaalit syötetään pystypyyh- käisymuunnin asteelle 21, jossa vastaanotettu 625-juovainen signaali muunnetaan 1250-juovaiseksi kuvasignaaliksi ja tässä asteessa DATV-dekooderin 20 tuottamia signaaleja käytetään parantamaan muunnetun kuvasignaalin laatua. Laa-30 dultaan parannettu ylösmuunnettu signaali syötetään digi-taalianalogiamuuntimelle 22, jonka Y- ja U/V-analogiaulos-tulot syötetään matriisiin 23 R,G,B-signaalien tuottamiseksi, jotka syötetään näyttölaitteelle 24 1250-juovaisen taajajuovanäytön tuottamiseksi.
35 Vaikka yllä esitetyssä selityksessä on annettu eri-
12 8729S
tyisiä yksityiskohtia koskien juova- ja kenttätaajuuksia, lomittelua, kuvasuhteita jne., on ymmärrettävää, että yllä kuvattua järjestelmää ja laitetta voidaan käyttää muutkin parametrit omaavien televisiosignaalien kanssa. Lisäksi ei 5 ole tarpeen, että televisiosignaali siirretään satelliittilähetyksen avulla vaan se voisi tapahtua myös kaapeli-järjestelmän avulla.
Vaikka yllä selitetyssä järjestelmässä lisäinformaation on esitetty olevan digitaalisen kanavan informaa-10 tiota DATVsttä varten, se voisi vaihtoehtoisesti siirtää minkä tahansa muotoista dataa, kuten auktorisointidataa tai tilausosoitteita.

Claims (14)

13 872 9S
1. Televisiosignaalin lähetysjärjestelmä, jossa signaali lähetetään televisiokuvien jonona, jonka kukin 5 kuva käsittää useita televisiojuovia kuvan oleellisesti kaikkien juovien sisältäessä ensimmäisen ja toisen aika-multipleksoidun osuuden (DB; UN, Y) kunkin mainitun juovan ensimmäisen osuuden (DB) siirtäessä ääni/datainformaatiota digitaalisessa muodossa tietyllä bittitaajuudella samalla 10 kun kunkin juovan toinen osuus (UN, Y) pystysammutusaika-välin tai -aikavälien ulkopuolella siirtää kuvainformaa-tiota, tunnettu siitä, että ainakin joidenkin juovien toinen osuus (VBI) pystysammutusaikavälin tai erään pystysammutusaikavälin sisällä siirtää lisäinformaa- 15 tiota digitaalisessa muodossa bittitaajuudella, joka on korkeampi kuin mainittu tietty bittitaajuus.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lähetysjärjestelmä, jossa kukin kuva käsittää kaksi televisiokuvakenttää, jotka molemmat sisältävät pystysammutusaikavälin (VBI), 20 tunnettu siitä, että ainakin joidenkin juovien toinen osuus kuvan molempien pystysammutusaikavälien sisällä siirtää mainittua lisäinformaatiota.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen lähetysjärjestelmä, tunnettu siitä, että lisäinformaatio 25 siirretään pääosassa kuvan pystysammutusaikavälin tai kun kin pystysammutusaikavälin juovia.
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen lähetys-järjestelmä, tunnettu siitä, että mainittu korkeampi bittitaajuus on kaksinkertainen mainittuun tiettyyn 30 bittitaajuuteen nähden.
5. Patenttivaatimuksen 1,2, 3 tai 4 mukainen lähetys järjestelmä, tunnettu siitä, että mainitun pystysammutusaikavälin tai aikavälien jäljellä olevien juovien toinen osuus siirtää muuta informaatiota digitaa- 35 lisessa muodossa mainitulla tietyllä bittitaajuudella. 8 7 2 9 c. 14
6. Patenttivaatimuksen 1, 2, 3, 4 tai 5 mukainen lähetysjärjestelmä, tunnettu siitä, että mainittu lisäinformaatio liittyy mainittuun kuvainformaatioon.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen lähetysjärjestel-5 mä, jossa mainittu järjestelmä kykenee siirtämään taaja- juovatelevisiosignaaleita, joissa kuvainformaatio muodostaa analogisen kanavan informaation digitaalisesti avustettua televisiosignaalia varten, tunnettu siitä, että mainittu lisäinformaatio muodostaa digitaalisen kana-10 van informaation mainittua digitaalisesti avustettua televisiosignaalia varten, joka siirtää ohjaus- ja muuta informaatiota mainitun kuvainformaation laadun parantamiseksi.
8. Television lähetysjärjestelmä käytettäväksi jon-15 kin edeltävän patenttivaatimuksen mukaisen lähetysjärjestelmän kanssa, joka laite käsittää välineet (10) ääni/da-tainformaation kehittämiseksi, välineet (9) ääni/datain-formaation kokoamiseksi digitaalisessa muodossa tietyllä bittitaajuudella televisiokuvan oleellisesti kaikkien juo- 20 vien ensimmäiseen osuuteen, välineet (7) kuvainformaation kehittämiseksi ja välineet mainitun kuvainformaation kokoamiseksi television kuvan pystysammutusaikavälin tai aikavälien ulkopuolisten juovien toisiin osuuksiin, tunnettu siitä, että laite edelleen käsittää välineet 25 (5) lisäinformaation kehittämiseksi ja välineet (6) mai nitun lisäinformaation kokoamiseksi pystysammutusaikavälin tai erään pystysammutusaikavälin sisällä olevien ainakin joidenkin juovien toiseen osaan digitaalisessa muodossa bittitaajuudella, joka on korkeampi kuin mainittu tietty 30 bittitaajuus.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen lähetyslaite käytettäväksi lähetysjärjestelmän kanssa, jossa kukin kuva käsittää kaksi televisiokuvakenttää molempien sisältäessä pystysammutusaikavälin (VBI), tunnettu siitä, 35 että mainitut välineet (6) mainitun lisäinformaation koko- 15 87295 amiseksi kokoavat lisäinformaation ainakin joidenkin juovien toiseen osuuteen molempien kuvan pystysammutusaikavä-lien sisällä.
10. Patenttivaatimuksen 8 tai 9 mukainen lähetys-5 laite, tunnettu siitä, että mainittu väline (6) mainitun lisäinformaation kokoamiseksi kokoaa lisäinformaation pääosaan pystysammutusaikavälin tai kunkin pysty-sammutusaikavälin juovia.
11. Patenttivaatimuksen 8, 9 tai 10 mukainen lähe-10 tyslaite, tunnettu siitä, että mainittu väline (6) mainitun lisäinformaation kokoamiseksi kokoaa lisäinformaation bittitaajuudella, joka on kaksinkertainen mainittuun tiettyyn bittitaajuuteen nähden.
12. Patenttivaatimuksen 8, 9, 10 tai 11 mukainen 15 lähetyslaite, jossa kuvainformaatio on johdettu taajajuo- vatelevisiosignaalista ja se muodostaa analogisen kanavan informaation digitaalisesti avustettua televisiosignaalia varten, tunnettu siitä, että laite käsittää edelleen välineet (4) mainitun taajajuovatelevisiosignaalin 20 ohjaus- ja muun informaation johtamiseksi kuvan laadun parantamiseksi, joka ohjaus- ja muu informaatio muodostaa mainitun lisäinformaation ja on osa mainitun digitaalisesti avustetun televisiosignaalin digitaalisen kanavan informaatiosta. - 25 13. Television vastaanotinlaite käytettäväksi jon kin edeltävän patenttivaatimuksen 1-8 mukaisen television lähetysjärjestelmän kanssa, joka laite käsittää välineet (13) määritetyn tyyppisen televisiosignaalin vastaanottamiseksi, välineet (17) ääni/datainformaation johtamiseksi 30 vastaanotetusta signaalista televisiokuvan oleellisesti kaikkien juovien ensimmäisestä osuudesta ja välineet ku-vainformaation johtamiseksi vastaanotetusta signaalista niiden juovien toisesta osuudesta, jotka ovat pystysammutusaikavälin tai -aikavälien ulkopuolella, tunnet-35 t u siitä, että laite edelleen käsittää välineet mainitun 16 87295 lisäinformaation johtamiseksi ainakin joidenkin juovien toisesta osuudesta pystysammutusaikavälin, erään pystysam-mutusaikavälin tai kunkin pystysammutusaikavälin sisällä.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen vastaanotinlai-5 te, jossa kuvainformaatio muodostaa analogisen kanavan informaation digitaalisesti avustettua televisiosignaalia varten, tunnettu siitä, että lisäinformaatio käsittää digitaalisesti avustetun televisiosignaalin digitaalisen kanavan informaation, joka laite edelleen käsit-10 tää välineet (20) ohjaus- ja muun informaation johtamiseksi mainitusta lisäinformaatiosta johdetun kuvainformaation laadun parantamiseksi taa ja juovatelevisiosignaalin muodostamiseksi. 17 8 7 2 9 S
FI880738A 1987-02-20 1988-02-17 Televisionssaendningssystem FI87295C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB8704009A GB2201315B (en) 1987-02-20 1987-02-20 Television transmission system
GB8704009 1987-02-20

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI880738A0 FI880738A0 (fi) 1988-02-17
FI880738A FI880738A (fi) 1988-08-21
FI87295B true FI87295B (fi) 1992-08-31
FI87295C FI87295C (fi) 1992-12-10

Family

ID=10612648

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI880738A FI87295C (fi) 1987-02-20 1988-02-17 Televisionssaendningssystem

Country Status (12)

Country Link
US (1) US4866522A (fi)
JP (1) JPS63215280A (fi)
AT (1) AT393582B (fi)
BE (1) BE1001258A3 (fi)
CH (1) CH676407A5 (fi)
DE (1) DE3803812A1 (fi)
ES (1) ES2006320A6 (fi)
FI (1) FI87295C (fi)
FR (1) FR2611336B1 (fi)
GB (1) GB2201315B (fi)
IT (1) IT1215905B (fi)
SE (1) SE466037B (fi)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4994899A (en) * 1988-03-23 1991-02-19 Scientific Atlanta, Inc. Frequency generation for extended bandwidth MAC color television encoding and decoding
FR2637438B1 (fr) * 1988-10-04 1990-11-09 Portenseigne Radiotechnique Systeme de television a debit numerique ameliore
FR2658971B1 (fr) * 1990-02-23 1995-07-28 Europ Rech Electr Lab Procede de traitement des donnees numeriques de controle associees a un signal video de type hd-mac et dispositif pour la mise en óoeuvre du procede.
CA2127942C (en) * 1993-07-14 1999-06-15 Masatoshi Tanaka Video-data transmitter, video-data receiver, and video-data transceiver
US5624265A (en) * 1994-07-01 1997-04-29 Tv Interactive Data Corporation Printed publication remote contol for accessing interactive media
US7917922B1 (en) 1995-06-08 2011-03-29 Schwab Barry H Video input switching and signal processing apparatus
WO1998005167A1 (en) * 1996-07-30 1998-02-05 Tiernan Communications, Inc. System and method for digitally encoding and compressing vbi signals
US5977962A (en) * 1996-10-18 1999-11-02 Cablesoft Corporation Television browsing system with transmitted and received keys and associated information
WO1998040863A1 (en) 1997-03-14 1998-09-17 Tv Interactive Data Corporation A method of detachably attaching an insert to a remote control base and the resulting remote control
US6407779B1 (en) 1999-03-29 2002-06-18 Zilog, Inc. Method and apparatus for an intuitive universal remote control system
US6956496B1 (en) 2000-01-18 2005-10-18 Zilog, Inc. Method and apparatus for updating universal remote databases through TV VBI processing

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4134127A (en) * 1975-06-12 1979-01-09 Indesit Industria Elettrodomestici Italiana S.P.A. Color television signal including auxiliary information
GB2145610A (en) * 1983-08-26 1985-03-27 Philips Electronic And Asscoia Television transmission systems
JPS60182274A (ja) * 1984-02-29 1985-09-17 Canon Inc ビデオカメラにおける焦点検出装置
FR2567349B1 (fr) * 1984-07-03 1986-12-12 Labo Electronique Physique Systeme de television de type mac adapte a la diffusion d'images au format 5/3, dispositif d'interface entre ce systeme et les recepteurs au format 4/3, et recepteur de television equipe d'un tel dispositif
JPH0652943B2 (ja) * 1985-01-18 1994-07-06 ソニー株式会社 映像機器

Also Published As

Publication number Publication date
GB2201315A (en) 1988-08-24
SE8800549D0 (sv) 1988-02-18
BE1001258A3 (fr) 1989-09-05
DE3803812A1 (de) 1988-09-01
US4866522A (en) 1989-09-12
JPS63215280A (ja) 1988-09-07
AT393582B (de) 1991-11-11
FI87295C (fi) 1992-12-10
SE8800549L (sv) 1988-08-21
IT1215905B (it) 1990-02-22
GB8704009D0 (en) 1987-03-25
FR2611336A1 (fr) 1988-08-26
ES2006320A6 (es) 1989-04-16
FI880738A (fi) 1988-08-21
FI880738A0 (fi) 1988-02-17
ATA37188A (de) 1991-04-15
SE466037B (sv) 1991-12-02
FR2611336B1 (fr) 1990-06-22
CH676407A5 (fi) 1991-01-15
IT8819445A0 (it) 1988-02-17
GB2201315B (en) 1991-02-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI86240C (fi) Foerfarande och anordning foer kompatibel anpassning av vidbilds- och normalbildstelevisionssaendningar.
FI87295B (fi) Televisionssaendningssystem.
US4706109A (en) Television transmission system
EP0121967B1 (en) Television transmissions
US4564857A (en) Aspect ratio improvement for compatible high-definition television
EP0083352A1 (en) COLOR TELEVISION SYSTEM.
EP0371097B1 (en) MAC television system for enhanced image resolution and downward compatibility
GB2145610A (en) Television transmission systems
Toth et al. Hierarchical evolution of high definition television
van de Polder et al. Evolution of television receivers from analog to digital
JP2621730B2 (ja) ワイド画面テレビ信号の送信装置及び受信装置
Toth et al. NTSC compatible high definition television emission system
Gardiner PALplus widescreen broadcasting
Crawford Video transmission formats—A tutorial review
Segar The DMAC packet transmission system for UK DBS
JPH02205196A (ja) テレビジョン信号の伝送方式
CN85101659A (zh) 电视传输系统

Legal Events

Date Code Title Description
TC Name/ company changed in patent

Owner name: PHILIPS ELETRONICS N.V.

MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: PHILIPS ELECTRONICS N.V.